Mikä on konkreettista?

Betoni on tärkeä osa melkein mitä tahansa työtä. Rakennustyömaalla oletetaan betonointivaihe. Tämä voi olla esimerkiksi perustus, lattiat, seinät, lattia, sokea alue. Laajamittaisen rakentamisen tarpeet täyttävät tehtaiden tuottamat kaupalliset betonit. Yksittäiset kehittäjät ja yksityisten talojen omistajat haluavat itse valmistautua ratkaisuun, säästämällä rahaa tällä tavoin. Jos teollisuusmenetelmä takaa tuotteiden laadunvalvonnan, yksityisten omistajien on seurattava oikeita mittasuhteita komponenttiväleistä, sekoitusvaiheesta ja seoksen kaatamisesta. Halutun tuloksen aikaansaamiseksi betonoinnissa voidaan noudattaa tarkasti ohjeita ja teknisiä suunnitelmia.

Komponentit ja mittasuhteet

Betoniyhdistelmää valmistetaan aina 4 komponentin perusteella. Tämä on:

Kaikki mittasuhteet on suunnattu sementille. Tässä tapauksessa tärkeä indikaattori on sen brändi. Esimerkiksi joillekin betonityypeille riittää ottaa taipuvainen M400, kun taas muille on tarpeen käyttää M500 tai kuona Portland-sementtiä.

Käytännöllisesti käytetyssä perusnopeudessa C: P: S: U: B = 1: 3: 5: 0,5. Esimerkiksi valmistettaessa seosta, joka perustuu 100 kg: aan sideainetta, sinun on lisättävä 300 kg hiekkaa, 500 kg roskaa ja 50 litraa vettä. Ne, jotka mieluummin vaivaavat betonia omilla käsillään, on helpompi määritellä "kauhojen" komponenttien määrä. Täsmällisyydestä tässä tapauksessa he sanovat vain ehdollisesti. Kahden kauhan hiekkaa, 3 - raunioita ja noin puolet ämpäri vettä otetaan 1 säiliöön.

Voit laskea ainesosat mille tahansa tilavuudelle. Ammattilaiset sanovat, että saadaksesi 1 m³ betoniseosta eri tuotemerkeistä sinun on otettava tarkka määrä sementtiä. Taulukko tulee ulos jäljittämään näitä tietoja. Näin ollen soran, hiekan ja veden määrä määritetään sitten vaaditun asteen suhteiden perusteella.

Betonin koostumuksessa sementti kestää noin 10%. Täyteaineiden osuus on 80-85%. Niitä on kahta tyyppiä: hienojakoinen ja karkea. Täyteaineen rooli on jäykän betonirungon muodostuminen ja luominen, mikä vähentää kutistumista ja estää rakojen halkeamien ja sirujen muodostumisen.

Hieno aggregaatti on hiekkaa. Sen on oltava mahdollisimman puhdasta epäpuhtauksista. Suosituin joki. Epäpuhtauksia voi esiintyä louhoksessa (paikat, savipilvet). Yksityisten kotitalouksien omistajat eivät aina noudata hiekkapuhallusvaatimuksia ja sallivat kontaminoituneen materiaalin täyttämisen sekoituksessa. Lähimmän ravinnon, metsän tai joen rannalla he keräävät hiekkaa kauhoihin ja ilman seulomista, ne lähetetään betoni sekoittimeen. Valmis koostumus sisältää pääsääntöisesti "vieraita kappaleita", kuten ruohosäilykkeitä, kasvien juuria, maaperää.

Karkean kiviaineksen osalta sallitaan useita vaihtoehtoja: murskattu kivi, sora, seulomiset, rikkoutunut tiili, murskatut jäädytetyn betonin palat.

Näiden tyyppien käyttö riippuu työn tyypistä. Karkealle valulle rikkoutuneet palaset betonista, murskatut tiilet sopivat hyvin aggregoiksi. Lopullisen betonitoiminnan suorittaminen, sinun tulee lisätä murskattua kiveä (5-20 mm), soraa ja seuloja.

Yleiskatsaus eri tyyppeihin

1. Kevytbetoni.

M200: n alapuolella olevia merkkejä pidetään kevyinä. Niitä käytetään vain valmistelutöissä. Esimerkiksi alustatyynyä kaadetaan M100: sta, ohuesta kerroksesta sokean alueen tai monoliittisen levyn alle. Kevytbetonia käytetään aktiivisesti tienrakentamisessa. Valmis seos sisältää erittäin pienen määrän sementtiä (167 kg / m 3). Tämä ei riitä sitomaan paikanvaraajaa. Koostumuksen C: P: Y = 1: 4,6: 7 standardimäärät.

Betoniyhdistelmässä M100 on alhainen jäätymisvastus (50 sykliä) ja vesitiiviys (W2). Pienille vaatimuksille asetetaan täyteaineita. Lisäksi "lean" -betoni-lisäaineiden valmistuksessa ei käytetä.

Yksi yleisimmistä tyypeistä. Sen indikaattorit (100 syklit) ja vedenpitävyys mahdollistavat betonin käytön monissa rakennusprosesseissa. Lisäaineet ja pehmittimet parantavat myös materiaalin laadullista koostumusta.

Vankka betoniseos M200 sopii liuskajohtojen säätämiseen yhden ja kahden kerroksen rakennuksissa, kaatopaikkojen, lattian, tasoitusten, lattialaattojen kaatamisen. Teollisuustarkoituksessa tuotemerkkiä käytetään betoniterästen, aidanlevyjen, renkaiden, aidojen valmistukseen.

1 m³: ssä tarvitaan lähes 10 pussia, joiden paino on 25 kg, tarkemmin sanottuna - 241 kg. Betonin komponenttien perusmäärät määritetään seuraavasti: C: P: N = 1: 2.8: 4.8. Ainesosien suhteet lasketaan sementtimerkin M400 perusteella. Kauhojen mittaaminen tämän tarkkuuden saavuttamiseksi on melko vaikeaa.

Se tuotetaan samassa suhteessa kuin M200, mutta lisäaineiden ansiosta sillä on korkeammat arvot pakkasvastuksesta, vedenkestävyydestä ja muovisuudesta. Materiaalin laadullisia indikaattoreita, joilla on sama määrä pääkomponentteja, voidaan parantaa muuttamalla aggregaattityyppiä. Paras vaihtoehto olisi murskattu graniitti.

M250: n soveltamisala on samanlainen kuin M200-merkki:

 • rakennustyöt;
 • perussäätö, grillat;
 • täytä lattialaatat, lattiat.

Toinen suosituin tyyppi M200: n jälkeen. Sitä käytetään luomaan kriittisiä rakenteita, teitä, täyttämään portaat. Kestävien päällystyslautojen valmistuksessa välttämätön. Komponenttien suhde lasketaan 1: 1,2: 2,7. 1 m3: n osalta vaaditaan 320 kg sementtilaatua M400.

Betoniseoksen koostumus 1 m³ betonista määritetään suhteista: C: P: U = 1: 1,5: 3,1 (sementti M400) tai C: P: U = 1: 1,9: 3,6 (sementti M500). Materiaalia käytetään täyttämään ilmatyynylevyt, suurien esineiden rakentaminen, betonituotteiden tuotanto. Kotimaiseen käyttöön ei ole koskaan käytetty.

Betonin koostumus ja osuudet ovat sellaisia ​​- C: P: U = 1: 1,1: 2,5. Soveltuu erikoislujuuslaatikoiden (tuotantotyöpajoja, kellareja, työpajoja, autotallit) sekä säätiöille. Yksittäisen rakenteen (betonitoiminnan) tapauksessa osien oikea suhde on helppo saavuttaa. Kauhojen mittaaminen tarkoittaa, että hiekan ja sementin määrän, joka on vain yksi kymmenesosa (0.1), erotus voidaan ottaa huomioon kaatamalla säiliö "liukumäellä".

Voit tiivistää tietoja betonin koostumuksesta ja taulukon osien suhteesta.

Betoniyhdistelmä: pääkomponenttien ominaisuudet ja avainominaisuudet

Luultavasti kaikki tietävät, mikä konkreettinen seos koostuu: sementtiä, soraa, hiekkaa, sekoitetaan kaiken veden kanssa aina yhtenäiseen sakeuteen ja kaadetaan muottiin. Kuitenkin, kuten useimmissa tapauksissa, kaikki on vain ensisilmäyksellä. Itse asiassa liuoksen valmistelussa on monia vivahteita, koska pääkomponenttien suhde riippuu sekä käytetyistä aineista että betonin tarkoituksesta.

Seoksen valmistusprosessissa on monia vivahteita.

Formulaatioiden tyypit

Kohteeseen

Betoniyhdistelmän mittasuhteet eivät ole vakioita, riippuen siitä, mitä käytetään sideaineena ja täyteaineena, sekä missä olosuhteissa rakennetta käytetään, ne voivat muuttua. Seuraavassa tarkastellaan betonien luokittelua useilla parametreilla.

Koosta riippuen koostumukset jaetaan seuraaviin ryhmiin:

 • Perinteiset ratkaisut. Käytetään muodostamaan rakennuspalikoita sekä täyttämään monoliittisia rakenteita. Useimmissa tapauksissa ne eivät sisällä lisäkomponentteja, lukuun ottamatta modifiointiaineita, jotka parantavat materiaalin luonnollisia ominaisuuksia.
 • Solulaariset materiaalit. Tällaisen liuoksen betoniseos sisältää tavallisesti huokosia muodostavan koostumuksen, joka komponenttien reaktioprosessissa päästää kaasua. Pienen kuplien muodossa oleva kaasu leviää kaatuneen betonin paksuuteen, mikä lisää suorituskykyä.

Tukirakenteina voivat toimia riittävän tiheät huokoiset materiaalit.

Kiinnitä huomiota! Usein tässä materiaaliryhmässä ovat eristävät täyteaineet, kuten polystyreenisbetoni, sardeldi, arbolit. Tiheydestä riippuen näitä komposiitteja voidaan käyttää sekä tukirakenteiden pystyttämiseen, joilla on alhainen lämmönjohtavuus ja eristykseen jo rakennetuista seinistä.

 • Hydrotechnical konkretit. Niille on ominaista vähäinen vedenläpäisevyys, niitä ei tuhoutu pitkällä kosketuksella veden kanssa. Yleensä käytetään patoihin, silta-ristikoihin jne., Mutta sitä voidaan käyttää myös jokapäiväisessä elämässä - esimerkiksi kaivojen järjestämiseen.
 • Erityiset formulaatiot. Suunniteltu käytettäväksi ääriolosuhteissa. Sisältää komponentit, jotka kestävät käyttökuormia pitkään. Palonkestävä (sementti-betoniseos sisältää alumiinioksidia, kuonat, palo-tiilet), haponkestävät, säteilyä estävät materiaalit jne.
 • Erikseen on tarpeen kohdentaa lisäliuoksia, jotka sisältävät esimerkiksi betonipumpun lähtöseoksen. Tämä koostumus valmistetaan paljon samalla tavalla kuin sementin rakentaminen, mutta lisäämme paljon vettä (noin 150 litraa 2 pussia sementtiä). Nestemäinen "betonimaito" hukuttaa putkilinjat ja estää liikenneruuhkien syntymisen.

Ilman käynnistysseosta on lähes mahdotonta aloittaa tällaisen järjestelmän toiminta

 • Lopulta erillinen ryhmä koostuu korjausyhdisteistä. Näihin kuuluvat nestemäiset seokset (joita käytetään horisontaalisten pintojen palauttamiseen) ja alhaiset kutistumissitotrooppiset materiaalit (joita käytetään poistamaan pystysuorista seinämät). Näiden tuotteiden suurin etu on tehokas tartunta jo polymeroituneen betonin kanssa.

Pääaineen mukaan

Riippumatta siitä, missä koostumusta käytetään, se on tehtävä sideaineen - aineen avulla, joka varmistaa seoksen muuntamisen monoliittiseksi.

Tällä parametrilla erotetaan seuraavat materiaaliluokat:

 • Sementtisideaineen koostumus. GOST-mallin mukainen yksinkertaisin betoniseos valmistetaan eri lujuuden omaavalla Portland-sementillä. Pozzolan-sementtiä ja kuonaa Portland-sementtiä käytetään myös rakentamiseen. Tämä lajike on yleisimpiä, ja sen vuoksi keskitymme lähinnä sen ominaispiirteisiin.

Kiinnitä huomiota! Samaan luokkaan kuuluvat korjauskoostumukset, joissa ei ole kutistuvaa sementtiä, sekä tulenkestävät seokset, joissa on runsaasti alumiinioksidia.

 • Kipsilevy sisältyy myös betoniryhmään. Tätä materiaalia käytetään viimeistelemään katot ja pystyttää väliseinät. Kipsin ja pozzolaanisen sementin yhdistelmä antaa korkean veden kestävyyden, koska tällaisia ​​seoksia käytetään kylpyhuoneiden korjaukseen.
 • Alkali-liuos. Se on alkalialtistumista hienoksi jauhettuna kuona. Sitä käytetään perustaa töitä, tuottaa rakennuspalikoita, rakentaa monoliittisia malleja. Liuoksessa tapahtuvat reaktiot mahdollistavat tasalaatuisten aggregaattien sitomisen tehokkaasti korkean savi- ja siltifraktioiden suhteen.
 • Polymeerisementtiyhdisteet. Sisältää yleensä portland-sementtiä seoksena lateksin, polyuretaanin tai epoksihartsin kanssa. Polymeroinnin jälkeen materiaalin pinnalle muodostuu kalvo, joka sulkee huokoset ja estää kosteuden tunkeutumisen materiaalin paksuuteen. Polymeerisementtiä käytetään lattian, seinien, puutarhojen, jne. Viimeistelyyn. Keskeinen haitta on suhteellisen korkea hinta.

täyteaineita

Betonimassajia kuvaavat parametrit voivat myös sisältää täyteaineen koostumuksen. Ilman tätä käytettävissämme olevaa osaa on vain sementti-hiekkalaasti, joka on kalliimpaa ja huonompi kuin korkealaatuinen betoni.

Käytämme täyteaineena:

 • Kalkkikiveä. Halpa ja helppo käsitellä, mutta suhteellisen alhainen lujuus (jopa 600). Periaatteessa sitä voidaan käyttää emäksisten yhdisteiden valmistukseen, mutta vähäinen jäätymisvastus rajoittaa maantieteellistä käyttöä.

Kiinnitä huomiota! Murskattu kalkkikivi otetaan tavallisesti sementtiteetiksi, joka ei ole voimakas kuin M300.

 • Sora (vahvuus 800-1000). Saatavilla, suhteellisen halvalla, on melko tyydyttävä suorituskyky. Tätä sora-ainetta käytetään useimmiten betoniratkaisun valmistelussa omin käsin.

Valokuvat eri sorafraktioista

 • Graniittia. Se on kalliimpaa kuin sora, mutta ylittää sen voimakkuuden ja lämmönkestävyyden. Se ei käytännössä ole muodonmuutos, vaikka äkilliset lämpötilan muutokset olisivatkin, koska ohjeessa suositellaan käytettäväksi sitä täyteaineena rakenteille, joilla on suuri lujuusvaatimus.

Erillinen ryhmä koostuu täyteaineista, jotka lisäävät lämpöeristystä:

 • Slaydite-seosta voidaan käyttää monoliittiseen valuun ja rakennuspalikoiden muodossa. Laajennettu savi on riittävän vahva ja kosteudenkestävä, säilyttää lämpöä hyvin.
 • Polystyreenirakeet lisätään liuokseen lämmönkestävyyden parantamiseksi. Mitä enemmän polystyreeniä, sitä vähemmän materiaalin tiheys on, minkä vuoksi ohjeessa suositellaan käyttämään tällaisia ​​betonilajikkeita vain vuorauksena.

Lämmönjohtavuuden vähentämiseksi polystyreenirakeet voidaan lisätä liuokseen.

 • Sahatavaraa ja puuhaketta käytetään ns. Puubetonin tuottamiseen. Valmistustekniikoiden noudattaminen puupelletti lähes kokonaan menettää herkkyyden kosteudelle. Tässä tapauksessa muurauksen lämmönjohtavuus pienenee monta kertaa.

Koostumuksen tärkeimmät ominaisuudet

Betonin laatu ja laatu

Koostumuksen mekaanisten ominaisuuksien arvioimiseksi tällaista parametria käytetään vahvuutena. Sitä määrittävät ensisijaisesti sementtisideaineen laatu sekä täyteaineen ominaisuudet. Vahvuus osoittaa, kuinka tehokkaasti materiaali voi vastustaa muodonmuutosta.

Näytteen puristuslujuuden kokeellinen määritys

Tämä ominaisuus voidaan osoittaa kahdella arvolla - tuotemerkillä ja luokalla:

 • Betonibrändi on arvo, joka ilmaisee puristuskuorman (kgf / cm2), että näyte kestää täydellä voimalla. Esimerkiksi betonimerkki M100 kaatuu vain, kun se altistetaan 100 kgf / cm2: lle.
 • Nykyään tällaista arvoa käytetään kuitenkin usein luokkaan, joka on taatun indikaattorin (eli GOST: n mukaan, toteutettu 95% testeissä) vahvuus MPa: ssa. Brändin ja luokan arvot liittyvät toisiinsa.

Alla olevassa taulukossa esitetään esimerkkejä suosituimmista seoksista:

Mikä on konkreettinen ja mistä se on tehty?

Artikkelin sisältö:

Mikä materiaali on konkreettisesti valmistettu?

Betoni (klassinen betoni) koostuu raunioista, hiekasta, sementistä, vedestä ja lisäaineista.

Murskattu kivi ja hiekka muodostavat luurangon pohjan ja sementtiä, vettä ja lisäaineita muodostavat sementtiliimaa, joka liimaa jokaisen komposiittikappaleen yhteen kestäväksi keinokiveksi - betoni.

Tärkeimmät komponentit betonin valmistukseen:

 • sideaine (sementti)
 • aggregaatit (hiekka, murskattu kivi, laajennettu savi jne.)
 • vesi
 • lisäravinteet

Ensimmäiset kolme osaa ovat pakollisia (ei voida tehdä ilman niitä), neljäs on toivottava.

sideaine

Tärkein sidos on Portland-sementti. Sementtiä käytetään laastin ja betonien valmistuksessa.

Tämä aine saadaan hiomalla ja sekoittamalla Portland-sementtiklinkkeriä, kipsiä ja mineraali-lisäaineita (kuona, tuhka, pozsalaasit jne.) Tietyssä määrin.

Sementin osuus (hiukkasten koko) on hyvin pieni, melkein kuin pöly.

Portland-sementtiklinkkeri saadaan paahtamalla noin 1450 ° C: n lämpötilassa karateista (kalkkikiveä, marmoria, liitua), savea ja muita mineraaleja sisältävästä seoksesta, joka sekoitetaan tiettyyn määrään.

Sementti on hydraulinen mineraali sideaine, joka kovettuu sekoittumisen jälkeen vedellä hydratointireaktion seurauksena.

Betonimittarit

Materiaalit, jotka eivät vaikuta sementin kovettumisprosesseihin ja joihin sementtikiven pinta on suurin tarttuvuus, soveltuvat käytettäväksi betonina betonina.

Tärkeimmät ja yhteiset betonin aggregaatit ovat murskattu kivi ja hiekka.

Murskattu kivi ja hiekka muodostavat granulometrisen rakenteen, jonka aukot on täytettävä maksimiin liimakoostumuksella sideaineesta. Ne käyttävät betonin pääosaa sekä painosta (noin 80%) että tilavuudesta (70-75%).

Betonin lujuus ja kestävyys riippuvat aggregaattien laadusta, ja niiden koon optimaalinen käyttö vain parantaa betonin laatua.

Saadakseen korkealaatuista betonia, hiekkaa ja murskattua kiveä puhdistetaan ja jaetaan fraktioihin käyttäen mekaanisia prosesseja, kuten murskaamista, seulonta ja pesu.

Tällaisia ​​betonityyppejä ovat myös sardeniittibetoni (kevyempiä aggregaatteja murskattujen kivien sijasta), laajennettu polystyreenipäällyste (vaahtopolystyreenipalloja käytetään helppokäyttöisyyden ja lämpenemisen vuoksi), peskobetonia (aggregaattien kokonaissumua käytetään).

vesi

Kaikki vesi ei ole sopiva betonin sekoittamiseen. Veden soveltuvuus riippuu sen alkuperästä.

 • juomavesi - sopii betoniin, ei vaadi testausta
 • pohjavesi - voidaan käyttää betoniin, mutta vaatii tarkistamista
 • tekninen vesi - voidaan käyttää betoniin, mutta tarkistus on välttämätöntä
 • merivesi - voidaan käyttää raudoittamattomalle betonille, mutta ei sovellu betoniteräkselle
 • jätevesi - ei sovellu betonin valmistamiseen

Lisäaineet betonille ja sementtilaastille

Betonin ja sementtilaastin lisäaineet ovat nesteitä tai jauheita, jotka lisätään betoniseokseen sekoitusprosessin aikana ja vaikuttavat sen ominaisuuksiin ja kovetetun betonin ominaisuuksiin kemiallisella ja fysikaalisella tasolla.

 • pehmittimen (superplasticizer) - sen pääasiallinen tehtävä on vähentää betonin vedenkulutus. Pehmitin voi vähentää betonin / sementtiseoksen vesipitoisuutta muuttamatta seosta tai lisätä seoksen virtaavuutta (työstettävyyttä) muuttamatta vesipitoisuutta tai saada molemmat vaikutukset
 • kiihdyttimen säätö - vähentää sementin alkamista betoniin saakka, lisää betonin alkuvoimaa
 • kovetus kiihdytin - lisää betonin varhaista voimaa. Se voi lyhentää tai lyhentää sementin asettamisen aikaa (riippuu sen ominaisuuksista)
 • hidastinasetus (kovettuminen) - hidastaa betonin sementin aloitusaikaa ja säilyttää seoksen alkuperäisen koostumuksen pidemmän
 • ilmanvaihdon lisäaine - betonin / laastin sekoitusprosessissa johtaa tiettyyn määrään pieniä ilmassa täytettyjä huokosia, jotka pysyvät kovetetussa betonissa
 • stabilointiaine - vähentää betoniseoksen veden erottamista (erottamista)
 • hydrofobinen lisäaine - lisäaine, joka lisää betonin vedenkestävyyttä
 • antifrost-lisäaine - lisäaine, joka mahdollistaa betonin käytön talvella (matalissa lämpötiloissa)

Usein lisäaineiden valmistajat yhdistävät ja yhdistävät nämä ominaisuudet tuotteisiinsa, joten löydät pehmittimen, joka hidastaa kovettumista, pehmittimellä, jolla on ilmavirtausominaisuus, pehmittimen kiihdytin jne.

Jos betoniin lisätään useita lisäaineita, niiden yhteensopivuus on tarkastettava erityisillä testeillä.

Betonin valmistelu: materiaalien, mittasuhteiden ja koostumuksen laskemista koskevat vaatimukset

Betoni on rakennusmateriaali, joka koostuu sideaineesta, hiekasta ja täyteaineista, joka muuttuu kiviin kiinteytymisen seurauksena. Mitään nykyaikaista rakentamista ei voi tehdä ilman konkreettisia, olipa kyseessä pilvenpiirtäjien rakentaminen tai puutarhatien luominen. Ominaisuutensa ja kestävyytensä ansiosta betoni on jo pitkään käyttänyt ihmistä saadakseen tarvittavan muodon ja lujuuden. Kuitenkin on yksi vivahde: ​​vain oikein tehty betoni täyttää kaikki vaatimukset. Miten tehdä konkreettisia, mikä ei ole vain vahva, vaan myös kestävä? Päästäksemme tämän ongelman ydin ja selvitä kaikki yksityiskohdat oikean betoniyhdistelmän tekemisestä.

Tärkein ainesosa on sementti.

Mikä tahansa brändisementin betoni on välttämättä sitova aine. Sementtiä on monenlaisia, kuten Portland-sementtiä, kuonaa Portland-sementtiä, nopeasti kovettuvia sementtejä ja muita. Ne kaikki eroavat sekä sideaineen laadusta että lopputuotteen käyttöolosuhteista. Portland-sementtiä käytetään yleisimmin rakentamisessa. Kaikki rakentamiseen käytettävät sementit on jaettu tuotemerkkeihin, jotka osoittavat lopullisen kuormituksen lopputuotteessa megapaskeina. Kotimaassa lisätään kirjain D ja epäpuhtauksien prosenttiosuutta kuvaava luku. Esimerkiksi Portland-sementti M400-D20 on materiaali, jonka lopputuote kestää 400 MPa: n kuormitusta ja sisältää jopa 20% epäpuhtauksia.

Sementin tuotemerkkejä koskevat tiedot tietyn betonibrändin saamiseksi tavanomaisissa kovettumisolosuhteissa:


Korkealaatuisen betonin valmistuksessa 300 tai enemmän taloudellisista syistä on tarpeen käyttää sementtimerkkiä, joka on 2- 2,5 kertaa suurempi kuin betonin merkki.

Kotitalouksien rakentamisessa käytetään usein Portland-tuotemerkkiä 400 - sen voima riittää tähän tarkoitukseen. Teollisessa rakentamisessa käytetään 500 asteen sementtiä useammin ja raskaita kuormia odotettaessa käytetään korkealaatuisia erikoisementtejä. Jotta betoniosuudet laskettaisiin oikein, on tärkeää saada tarkat tiedot sementin brändistä ja laadusta, josta aiot rakentaa.

Toinen tärkeä näkökohta on tuoreus - sementti on säilyvyys ja lopulta menettävät sen ominaisuudet. Tuore sementti - irtoava pöly, ilman palkoja ja tiivisteitä. Jos huomaat, että sementtimassassa on tiheitä paloja, sementtiä ei pitäisi käyttää töissä - se on absorboinut kosteutta ja on jo menettänyt sitovia ominaisuuksiaan.

Hiekka - mikä on ja mitä tarvitaan

Hiekka voi myös olla erilainen. Ja lopputulos riippuu suoraan tämän komponentin laadusta.

Hiekan granulometrinen koostumus jaetaan seuraavasti:

Ohut (alle 1,2 mm).

Erittäin pieni (1,2 - 1,6 mm).

Pieni (1,6 - 2,0 mm).

Keskipitkä (1,9 - 2,5 mm).

Suuri (2,5 - 3,5 mm).

Betonin valmistuksessa käytetään kaikentyyppisiä hiekkoja, mutta jos hiekassa on paljon pölyä tai savea hiukkasia, se voi merkittävästi heikentää seoksen ominaisuuksia. Tämä pätee erityisesti hienojakoiseen hiekkaan, joka sisältää huomattavan osan pölystä koostumuksessa, se on vähän käyttökelpoinen betonin valmistuksessa ja käytetään viimeisenä keinona.

Kuinka valmistautua hyvälaatuiseen betoniin ja samalla olla menettämättä rahaa hiekalla? Kaikki on yksinkertaista - käytä meri- tai jokihiekkaa - nämä ovat puhtaimpia rakennusmateriaalityyppejä, joissa ei ole pölyhiukkasia tai saviä. On huolehdittava siitä, että hiekka on puhdas ja vapaa orgaanisesta saastumisesta. Urahiekka voi olla hyvin likainen - sitä ei useinkaan käytetä rakentamisessa ilman ennakkovalmistusta, mukaan lukien pesu ja kunnossapito. Se voi myös sisältää runsaasti orgaanisia roskia - juuret, lehdet, oksat ja puun kuori. Jos tällaiset epäpuhtaudet tulevat betoniin, paksuus voi esiintyä paksuudessa, minkä seurauksena vahvuus kärsii.

Toinen tärkeä parametri, joka on otettava huomioon, on hiekan kosteus. Jopa kuiva ulkonäön materiaali voi sisältää jopa 2% vettä ja märkä - kaikki 10%. Tämä voi häiritä betonin osuutta ja aiheuttaa voimakkuuden vähenemistä tulevaisuudessa.

Haudat ja sora ovat suosituimpia betonin aggregaatteja.

Kaikkien betonityyppien päätyyppi on murskattu kivi tai sora - murskattu kivi. Yleisimmin käytetty murskattu kivi. Se jaetaan myös fraktioihin, ja siinä on karkea, epätasainen pinta. Betonin koostumuksen valinnassa on huomattava, että meri- ja jokivartta eivät voi korvata rauniot, sillä sileä, vesipohjainen pinta vaikuttaa merkittävästi kiven tarttumiseen seoksen muihin osiin.

Murskattu kivi jaetaan seuraaviin jakeisiin:

Erittäin pieni - 3 - 10 mm.

Pieni - 10 - 20 mm.

Keskimäärin on 20 - 40 mm.

Suuri - 40 - 70 mm.

Jotta betonisi kestäisi useita vuosia eikä romahtaisi, on syytä muistaa, että kivien enimmäiskoko ei saa olla yli 1/3 tulevan tuotteen vähimmäispaksuudesta.

Ne myös ottavat huomioon tällaisen indikaattorin kuin täyteaineen löysyyden - tyhjän tilan välisen tilan rauniot kivien välillä. Se on helppo laskea - ottaa tunnetun tilavuuden omaava ämpäri, täytä se raakaa reunaan ja kaataa vettä mittasäiliöön. Tietäen kuinka paljon nestettä on tullut, voimme laskea tyhjyyden. Esimerkiksi, jos 10-litrainen kaivosräjähdys saatiin 4 litraan vettä, tämän soran tyhjyys on 40%. Täyteaineen vähemmän juoksevuus, vähemmän hiekan kulutusta ja tärkeämpää sementtiä.

Paikkojen täyttämisen maksimoimiseksi tulisi käyttää erilaisia ​​sorafraktioita: pieni, keskikokoinen, suuri. On pidettävä mielessä, että sakkojen on oltava vähintään yksi kolmasosa kokonaisromusta.

Murskattu graniitti ja sora lisäksi betonin tarkoituksesta riippuen käytä savea, masuunikuonaa sekä muita keinotekoisia täyteaineita. Kevyille betonilaatuisille puupinnoille ja murskatuille polystyreeni-vaahtoille. Ultrakevytbetoni - kaasut ja ilma. Valo- ja ultrakevytbetonin luominen liittyy kuitenkin tiettyihin vaikeuksiin, ja on epätodennäköistä, että tällainen tuote voidaan tuottaa asianmukaisesti teollisuuspajan ulkopuolella.

Tiheyden mukaan kaikki betonin aggregaatit jaetaan huokoisiin (3) ja tiheisiin (> 2000 kg / m 3). Älä myöskään unohda, että luonnollisilla täyteaineilla on pieni taustasäteily, joka on luontainen kaikissa graniittikiveissä. Tämä ei luonnollisestikaan ole säteilyvahinkojen lähde, mutta silti kannattaa muistaa luonnonkiven tämän ominaisuuden betonina täyteaineena.

Vesi - vaatimukset betonin valmistamiseksi

Vesi ei ole yhtä tärkeä kuin sementti tai hiekka. Voit periaatteessa ottaa yhden yksinkertaisen totuuden - juomaan sopiva vesi soveltuu myös betonin sekoittamiseen. Missään tapauksessa ei saa käyttää vettä tuntemattomasta lähteestä, jätevedestä tuotannon jälkeen, suolla ja muulla vedellä, jossa laatu ei ole varma. Veden kemiallinen koostumus ja muut indikaattorit voivat vaikuttaa suuresti valmiin betonin lujuusominaisuuksiin.

Taulukko 1. Veden kulutus (l / m 3) eri täyteaineilla:

betonituotanto. Ominaisuudet, betonin sisältö. Mikä on ratkaisu, konkreettinen?

Betoni koostuu sementin, eri koon ja veden seoksesta. Hiekka, betonissa käytettävä sora on puhdas, koska saastuminen vähentää sen voimaa. Tarvittaessa materiaalit pestään hyvin. Sementtiä käytetään kyseisessä tuotemerkissä, mikä mahdollistaa betonin halutun lujuuden. Veden pitäisi olla myös puhdas. Betonipaino voi olla eri sakeustiheys. Kova (ikään kuin märkä maaperä), kun muninta vaatii voimakasta tiivistymistä; (suhteellisen paksu ja liikkuvampi) tarvitsee vähemmän tiivistymistä; valettu on liikkuva massa, lähes painovoima täyttää lomakkeen. Betonimassan konsistenssi riippuu veden määrästä, jonka ylimäärän se kerääntyy ja betonin lujuus vähenee. Jos lisäät vettä ja sementtiä samanaikaisesti, muuttamatta niiden välisiä suhteita, betonin lujuus pysyy muuttumattomana. Mitä paksumpi massa on ja mitä voimakkaampi se tiivistyy (rammed), sitä suurempi on betonin lujuus ja päinvastoin. Jos teräsbetoni vahvistetaan konkreettiseen massaan, saamme teräsbetoni - kestävämpi betoni.

On suositeltavaa valmistaa ja pinota paksumpi massa 2-6 cm: n kartiolla, mutta se voidaan sijoittaa ja tiivistää vain suurissa rakenteissa, joissa on harvoin sijoitetut varusteet. Rakenteen ohuempi ja sitä useammin raudoitus on siinä, sitä enemmän muovia betonin massa on. Standardit antavat seuraavan konkreettisen massan konsistenssin kartiomallilla senttimetreinä: perustusten ja lattiojen valmistelu 2-3 cm; massiiviset rakenteet ilman raudoitusta (pohjat, seinät) tai harvoin sijoitettu vahvistus 3-6 cm; tavanomaiset raudoitetut betonirakenteet (palkit, pylväät, laatat), joiden keskimääräinen tiheys on vahvistettu 8-12 cm; ohut seinät, pylväät ja palkit pienistä osista sekä rakenteet, joissa on paksu vahvike 12-14 cm.

Betonimassan konsistenssi mitataan erikoisella metallikartiolla, jolla on erittäin sileä sisäpinta (ilman saumoja). Karan korkeus on 30 cm, alaosassa leveys on 20 cm, yläosassa 10 cm. Sivussa kartiolla on kaksi kahvaa, pohjassa se kiinnitetään kahdella jarrulla tai niitteillä olevilla pysäkeillä, jolle joudut pysymään jaloillasi, painamalla kartion vaakatasossa (laaja levy, vaneri, teräs- tai muovilevy). Testausta varten ne valmistavat betonipäällysteen, märkät alustan vedellä, laitetaan kartio, painetaan jalalle, täytetään 3 cm: n kerroksella betonipainolla, joka kerros on lävistetty 25 kertaa pyöreän teräksen pyöreällä teräksellä, jonka läpimitta on 15 mm. Tällaista tiivistettä kutsutaan bajonetiksi. Kun kartio täyttyy, ylimääräinen betonipaino leikataan reunoilla. Tämän jälkeen kädensijoiden kartio kasvaa hitaasti pystysuoraan. Sen vapautuva konkreettinen massa alkaa hitaasti laskeutua ja muuttaa muotoaan. Heti kun betonimassa päästää laskeutumaan, sen vieressä on kartio, kiskot asetetaan sen yläosaan ja etäisyys siitä laskettuun massaan mitataan viivaimella, jonka senttimetriosuudet ovat. Ohenne konkreettisen massan sakeus, sitä enemmän se asettuu ja päinvastoin.

Kiinteä sedimenttibetonipaino: kova - 0 - 2 cm, muovi - 6 - 14, valettu - 17 - 22 cm. Betonimassa ei saa olla vettä ja kerrostumia. Valitsemalla aggregaatteja tulee pyrkiä varmistamaan, että sora, roska ja hiekka ovat erikokoisia jyviä. Tällöin jyvien väliin jää lähes tyhjiöitä. Höyryn tilavuuden katsotaan olevan enintään 37%, soraa 45 ° C ja raunio 50%. Karkeammista aggregaateista (soraa tai roskaa) pienempiä tyhjiöitä tarvitaan vähemmän hiekkaa ja sementin kulutusta vähennetään. Voit tarkistaa paikan päällä olevan aukon melko yksinkertaisella tavalla. Valittu seos tai erikseen sora, rauni, hiekka kaadetaan 10 litran kauhaan. Ilman tiivistämistä mitataan veden reunat reunaan ja kaada se ohueksi virtaukseksi ämpäriin. Voimattomuus määräytyy infuusioveden tilavuuden mukaan: jos se syötetään esimerkiksi 4, 5 l, niin voidness on 45%. Täyteaineen koostumus valitaan käyttäen standardiseuloja. Sora tai murskattu kivi seulotaan seulan läpi, jonka halkaisija on 80, 40, 20, 10 ja 5 mm; hiekka - 5; 2, 5; 0, 5; 0, 3 ja 0, 15 mm. Jokaista seulaa jäljellä olevat jyvät kutsutaan aggregaattifraktioksi.

Harkitse kaksi tapaa valita paikkamerkki:

1. Suurin kokonaiskoko on 40 mm. Sekoita sora tai murskattu kivi seulan läpi, jonka halkaisija on 40 mm. Seulan loppuosaa kutsutaan ylemmältä tähteeksi. Sitten mitä on kulkenut 40 mm: n seulan läpi, seulotaan 20 mm: n seulan läpi. Tämän seulan kokonaismäärää kutsutaan ensimmäiseksi jakeeksi, jonka raekoko on 21 - 40 mm. Se, joka kulki 20 mm: n seulan läpi ja pysyy 10 mm: n seulalla, on toinen jauhe jyvien kanssa, joiden hiukkaskoko on 11 - 20 mm. Se, joka kulki 10 mm: n seulan läpi, seulotaan 5 mm: n seulan läpi, loput antavat kolmannen jakeen, jonka jyvät ovat 6 - 10 mm. Mitä läpäissyt 5 mm: n seulan läpi, sitä kutsutaan pohjaosaksi. Karkeiden rakeisten seosten valmistukseen käytetään usein 5% ylä- ja alempaa jäännöstä ja 30% ensimmäisestä, toisesta ja kolmannesta jakeesta. Ylempi jäännös voidaan korvata ensimmäisellä fraktion määrällä 5%. Tämän koostumuksen karkearakeista koostuvaa seosta voidaan valmistaa kahdesta jakeesta: 50-65% - ensimmäinen, 35-50% - kolmas tai kolme: 40-45% - ensimmäinen jae, 20-30% - toinen ja 25-30% - kolmas.

2. Kokonaiskoko on 20 mm. Seulaa aggregaatti 20 mm: n seulan läpi ja se, joka kulkee sen läpi 10 mm seulan läpi, saa ensimmäisen fraktion, jonka raekoko on 11-20 mm. Sitten se kulki 10 mm: n seulan läpi, seulottiin 5 mm: n seulan läpi ja saatiin toinen fraktio, jonka raekoko oli 6-10 mm. Lopuksi, mikä on kulkenut 5 mm: n seulan läpi, seulotaan 3 mm: n seulan läpi ja saadaan kolmas fraktio jyvien kanssa, jotka ovat 4-5 mm. Hiekka ensin seulotaan 2, 5 mm: n seulan läpi ja se, joka on kulkenut läpi, seulotaan 1, 2 mm: n seulan läpi ja saa ensimmäisen fraktion. Seula, jonka läpäisi seula 1, 2 mm, seuloi 0, 3 mm: n seulan läpi ja saa toisen fraktion. Hiekkaseoksen valmistamiseksi kestää 20-50% ensimmäisestä fraktosta, 50-80% - toinen.

Näin valitaan sora, roska ja hiekka. Kun mitataan tarvittava määrä eri fraktioiden aggregaattia, on välttämätöntä sekoittaa ne hyvin toisiinsa siten, että jyvät jakautuvat tasaisesti koko massaansa. Karkeiden aggregaattien koon on oltava enintään 1 / 4-1 / 5 pienimmän osarakenteen koosta. Ohutlevyille suurin kokonaiskoko voi saavuttaa 1/3 ja jopa 1/2 astian paksuutta. Paksun raudoituksen omaaville raudoitetuille betonirakenteille suurimman raekoko on enintään 40 ja joskus 20 mm. Kokooman raekoko ei saisi olla suurempi kuin 3/4 raudoituksen tangon tai palkkien välisestä etäisyydestä.

Sementtiä tulisi soveltaa sellaiseen brändiin, joka ylittäisi määritellyn betonimerkin 2-3 kertaa (Portland-sementille - 2 kertaa, muille sementteille - 3 kertaa). Esimerkiksi sementtiä 160 kgf / cm2 tulisi käyttää sementtiä vähintään 400 kgf / cm2. Ylimääräinen sementti betoniin johtaa jäljelle jääneeseen jätteeseen, ja puute vähentää sen tiheyttä, läpäisevyyttä, roiskeenkestävyyttä, johtaa ruostuneeseen vahvistukseen. Betonimassan valmistuksessa seos pienenee huomattavasti tilavuudessa. 1 m 3 kuivasta seoksesta saadaan 0, 59-0, 71 m 3 betonimassaa. Siksi valmistettaessa 1 m 3 betonipainoa tulisi ottaa paljon enemmän kuivia materiaaleja. Esimerkiksi yhdelle betoniseokselle tarvitaan 0, 445 m 3 hiekkaa, 0, 870 - soraa, 0, 193 m 3 sementtiä (250 kg), 178 l vettä; toiselle - 0, 395 m 3 hiekkaa, 0, 880 - soraa, 0, 198 m 3 sementtiä (260 kg), 185 l vettä. Kolmannelle - 0, 445 m 3 hiekkaa, 0, 880 - soraa, 0, 204 m 3 sementtiä (265 kg), 189 l vettä.

Siten yhteenlasketun vehnän koostumuksen taitavasta valinnasta voidaan saada samaa tuotemerkkiä oleva betoni, mutta erilaisella sementtipitoisuudella. Viimeinen niistä ei osoita veden määrää, se valitaan betonin massan halutusta koostumuksesta riippuen. Otettuaan suuret aggregaatit, ne mitataan irtotavarana ja sekoitetaan. Vastaava hiekka mitataan myös oikeaan määrään ja kaadetaan polttopylään (puinen kilpi) tasaiselle kerrokselle sängyn muodossa. Sementti kaadetaan sängylle ja kaikki sekoitetaan perusteellisesti (punnitaan), kunnes saadaan homogeeninen seos. Sementti-hiekkaseos sekoittuu soraa tai raunioitumiseen, kunnes täydellinen homogeenisuus ensin kuivassa muodossa ja sitten juotetaan vesistöstä asteittain mitatulla vedellä ja toistuvaan lapioon, kunnes betonimassa on täysin homogeeninen koostumuksessa ja tiheydessä (viimeistään tunnin, lasketaan sekoittumishetkestä veden kanssa).


Lähettäjä "KULONENERGOMASH" [05.03.2010]