Tulenkestävän betonin koostumus ja sen ominaisuudet

Tulenkestävä betoni on erityinen betonityyppi, jolla on erityisiä ominaisuuksia, kuten: korkeiden lämpötilojen kestävyys, tiheys ja lujuus.

Tämän mukaisesti tulenkestävää betonia käytetään: teollisten uunien päällystämiseen ja kaatopaikkojen seiniin, kotitalouksien uunien päällystysuunit, rakennusten tulisijat ja muut rakenteet, jotka liittyvät rakenteiden suojaamiseen korkeilta lämpötiloilta.

Mikä on tulenkestävä betoni?

Kuten jo mainittiin, tulenkestävä betoni on erittäin erikoistunut rakennusmateriaalityyppi, joten ei ole yllättävää, että sen valmistuksessa käytetään erityisiä komponentteja, joilla on korkea lämmönkestävyys ja palonkestävyys. Peruskomponenttien joukossa:

 • Sideaineet: alumiinioksidi (periklaasi) ja portlandsementti, nestemäinen lasi ja alumiinifosfaatit;
 • Aggregaatit: korundi, magnesiitti, kamelihiekka, murskattu kivi, jauhettu kromiittimalmi, hohkakivi, masuunikuona ja useat muut;
 • Pehmittimet: ferrokromikuomu (magnesiumiauhe), perliitti, laajennettu savi tai vermikuliitti.

Samanaikaisesti tulenkestävät betonikivet tuotetaan teolliseksi menetelmäksi, mutta tulenkestävien materiaalien ja murskautuvien tulenkestävien luonnonkivien tuottamiseen käytetään usein jätteitä (taistelu). Tulenkestävä betoni on luonnollisten ja keinotekoisten aggregaattien koostumus monien muiden joukosta: kamelin ja tavallisten tiilien taistelu, murskautunut basaltti, alumiinioksidikuona, jätehalaa masuunikuona ja magnesiittitiili taistelu.

Kuivaseosten muodossa toimitettavien tulenkestävien betonituotteiden valmistajat hyväksyvät ja suorittavat yksittäisiä tilauksia, jotka perustuvat uunien, hylsyjen jne. Suunnitteluun. Tällöin komponenttien koostumus ja mittasuhteet valitaan tarkasti pystysuoran rakenteen suurimman sallitun lämpötilan ja muiden käyttöolosuhteiden mukaan. Tällöin yleisesti kaikki tulenkestävät betonit on jaettu kolmeen tyyppiin käyttölämpötilan mukaan:

 • Tulenkestävä betoni. Käyttölämpötila enintään 1 580 astetta Celsius;
 • Lämmönkestävä betoni. Käyttölämpötila jopa 1 770 astetta Celsius;
 • Korkea lämmönkestävä. Käyttölämpötila on yli 1770 Celsius-astetta.

Erikoisjärjestelyllä betonituottajat, jotka käyttävät kehittyneitä komponentteja, voivat tuottaa betonia, joka kestää jopa 2300 asteen lämpötilan.

Mikä on lämpöä kestävä betoni? Kiinteistön yleiskatsaus

Rakennusmateriaali, joka säilyttää mekaaniset ja toiminnalliset ominaisuudet pitkällä aikavälillä erittäin korkeissa lämpötiloissa jopa 1700 ° C: ssa - tulenkestävä betoni. Samoin onnistuneesti käytetty kotona ja teollisuudessa. Erityisesti uuneille, tulisijoille ja savupiippuille on mahdotonta kuvitella rakennetta ilman lämmönkestävää betonia.

Tulenkestävän materiaalin tärkeimmät ominaisuudet:

 • korkea lujuus;
 • parantunut suorituskyky käytön aikana;
 • antaa luotettavan lämmöneristeen;
 • suhteellisen helppokäyttöinen, ilman lisäpeittoa.

Lämmönkestävä betoni vähentää työn kustannuksia, työvoimakustannuksia ja lyhentää työaikaa.

Tulenkestävän betoniseoksen komponentit

Betonin koostumus sisältää perusaineosat (sementti, täyteaine, vesi) ja lisäaineet - ne määrittävät lopullisen tuotteen tulenkestävät ominaisuudet.

Perusraaka-aineet ovat:

 • alumiinioksidi tai periklaasisementti;
 • kuona Portland sementti;
 • nestemäinen lasi;
 • portland-sementtiä.

Johdanto alumiinioksidireseptille tekee seoksesta immuuni happojen vaikutuksille.

Pieni lujuus eliminoituu eri täyteaineiden teknisellä sisällyttämällä. Lisäaineet parantavat koostumuksen kovettumista ja muuntamista monoliittiseksi lämmönkestävälle alustalle. Hienomurskautuneet lisäaineet ja täyteaineet valitaan seuraavien kriteerien mukaan:

1. sideaineen tyyppi;

2. lämpötila käytön aikana;

3. lopputuotteen käyttöolosuhteet.

Jos betonia on tarkoitus käyttää lämpötiloissa enintään 800 ° C: ssa, sovelletaan:

 • tiili taistelu;
 • tulenkestävät kiviä (andesite, diabaasi, dioriitti);
 • tuliperäiset aggregaatit (perliitti, kuonakouru, laajennettu savi);
 • masuunikuonaa.

Kun työskentelet 1700 ° C: n lämpötilassa, lisää:

 • palanut kaoliini;
 • magnesiitti;
 • palo-tiilet;
 • Kromirikastetta;
 • korundi.

Periklaasi-sementtibetonin reseptissä on välttämättä magnesiumsulfaattia. Seoksen kovettamiseksi nestemäisestä lasista, koostumukseen lisätään rakeistettua masuunikuonaa, natriumsilikloridia tai nepheliinilietettä. Tämä kaava auttaa parantamaan rappauskerroksen suorituskykyä.

Tulenkestävän lämmönkestävän betonin valmistus nestemäisen lasin ja portlandsementin perusteella edellyttää hienoksi jauhettujen mineraalitäyteaineiden lisäämistä. Näihin kuuluvat hienojakoiset materiaalit, kuten:

1. taistele magnesiittitiiliä;

2. palo-tiilet;

3. kiinteä palo shamot;

5. kromiittimalmi;

7. löysäsippu;

9. kromiittimalmi.

Pehmittimien lisääminen lämmönkestävään koostumukseen on sallittua.

1. Pääluokassa on kolme tyyppiä:

2. Käyttömenetelmän mukaan tulenkestävät lohkot ovat lämpöä eristäviä ja rakenteellisia.

3. Käytön lämpötilasta riippuen betoni on jaettu seuraavasti:

 • Lämmönkestävä jopa 1580 ° C.
 • Tulenkestävä, 1580-1770.
 • Korkea tulenkestävä, yli 1770.

4. Aggregaattien tyyppi voi olla: dinas, kvartsi, korundi.

Suosittu rakentajien keskuudessa ja palonkestävä kuiva betoniseos. Osa näistä kehittyneistä betonikoostumuksista kykenee kestämään jopa 2300 ° C: n lämpötiloja. Ainoa haittapuoli on se, että tällaisella puolivalmisteella on lyhyt säilyvyys, joten ei ole suositeltavaa ostaa suuria määriä.

Voit ostaa tulenkestäviä sekoitteita ja betonileita missään erikoistuneessa rautakaupassa, mutta laastin valmistelu maksaa paljon vähemmän.

soveltamisalansa

Materiaalia käytetään laajalti lämpörakenteiden, savupiippujen, keräimien, perustusten rakentamisessa. Ihanteellinen kotitalous- ja teollisuusuunit, takat, erilaisten rakenteiden pystytys.

On huomattava, että tulenkestävä betoni helpottaa suuresti suunnittelua, koska siinä on huokoisia ainesosia, mikä vähentää pohjan kuormitusta 40%. Sieltä käytetään seiniä, lattioita, kelluvia rakenteita, span-siltoja.

Kuinka tehdä se itse?

Tehtävänsä materiaalin täyttämiseksi turvallisuuden ja suojan takuita, teknisten vaatimusten tiukkaa noudattamista valmistelun aikana on pakollista.

Jotta lämpöä kestävä betoni olisi omalla kädelläsi, tarvitset seuraavat materiaalit ja työkalut:

 • betonisekoittimen tai muun säiliön liuoksen laimentamiseksi;
 • lapio;
 • vesi;
 • lastalla;
 • atomizer;
 • muovikalvo;
 • tulenkestävä sementti;
 • hiekka;
 • soraa.

Tulenkestävän betonin valmistukseen on kaksi vaihtoehtoa: kuivasta seoksesta tai sekoittamalla ainesosia. Ensimmäinen vaihtoehto on parempi johtuen sen luotettavuudesta ja suhteellisesta vastaavuudesta lämmönkestävän materiaalin komponenttien kanssa tuotantoteknologian mukaisesti.

Jos sekoittaminen on suoritettava yksinään, ensimmäinen vaihe on muottien tai tarvittavien kokoisten muotojen valmistaminen, jotka suljetaan sisäpuolelta estääkseen veden haihtumisen reaktion aikana. Helppo irrottaa valukappaleet kotona helpottaa kasvi- tai silikoni-säiliöiden käsittelyä, mutta se voidaan peittää polyetyleenillä.

Perinteiseen reseptiin kuuluvat: sora, hiekka, lämmönkestävä sementti, sammutettu kalkki suhteessa 3: 2: 2: 0,5. Vettä kaadetaan nopeudella 7,7 litraa 22,5 kg seosta kohti. Vettä vaivaamista varten on suodatettava.

Vähitellen maadoitetut komponentit lisätään vähitellen. Koko koostumus sekoitetaan perusteellisesti. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi kaikkien ainesosien tulee olla huoneenlämmössä valmistuksen aikana, optimaalisesti 15-20 ° C. Liuoksen suuri tiheys määrittää työn nopeuden. Se asetetaan lapion avulla ja tasoitetaan lastalla. Lomake täytetään ylimäärällä, ylijäämä poistetaan.

Tärinää käytetään estämään aukkojen ja ilmakuplien muodostuminen yksikön sisällä. Porauksen puinen osa sijoitetaan 1 minuutin punssiin tai kuoppaan, jonka kapasiteetti värisee ja aiheuttaa betoniseoksen istumisen.

Tulvoitunut liuos on tiukasti peitetty kalvolla ja jätetään seisomaan 2 päivää. Ajoittain materiaali kostutetaan vedellä halkeilun estämiseksi. Polyetyleenin poiston jälkeen formulaation pitäisi antaa kuivua vielä 1-2 päivää. Muodosta poistamisen jälkeen tulenkestävät lohkot pidetään lämmitetyssä tuuletetussa tilassa noin 25 päivän ajan.

Lopputuotteen hinta perustuu reseptiin, brändiin, toimintaolosuhteisiin ja tuotantolinjaan.

Tulenkestävän betonin ominaisuudet, sen koostumus ja valmistelu

Käytetään betoniseosten, tulisijojen, lämmityselementtien valmistukseen myös metallurgisten ja kemiallisten kasvien, lämmön ja tulenkestävien sementtiseosten tuotantolaitoksissa. He pystyvät kestämään vaikeita lämpövaikutuksia. Tulenkestävän betonin ominaisuudet tulisi saavuttaa lisäämällä koostumukseen useita komponentteja.

Mikä on tulenkestävä betoni?

Lämpöä kestävä betoni on erityinen rakennusmateriaalityyppi, joka pystyy kestävään pitkäaikaiseen altistumiseen erittäin korkeille lämpötiloille ilman vahinkoa ja suorituskyvyn perusominaisuuksien pienentämistä. Tulenkestävän betonin koostumuksesta riippuen se kestää 750-1 1800 asteen lämmön sekä avoimen liekin vaikutukset.

Tärkein ero muiden betoniseosten tulenkestoisen koostumuksen välillä on hienojen ja huokoisten komponenttien korkea pitoisuus. Sisältyy myös kiviä, joiden kvartsi on vähäinen, seulontaan. Materiaalin voimakkaan lämmityksen vuoksi suurin ongelma on sen kuivuminen, halkeilu ja kohesiivisen lujuuden menetys. Alumiinikomponentit, johtuen hiukkasten äärimmäisen pienestä ulottuvuudesta, mahdollistavat betonin sisältämän kosteuden saavuttamisen yhtenäisessä tilassa. Ne estävät valua ja estävät sitkeyden ja lujuusominaisuuksien menetykset.

Alumiinioksidimateriaalien avulla valmistetun betonin palonkestävyys saavutetaan myös siirtymällä keraamiseen tilaan pitkäaikaisella altistuksella avoimelle liekille. Mainittujen materiaaliominaisuuksien vuoksi ne ovat välttämättömiä sekä teollisuus- että yksityisrakennusten rakentamisessa.

Tyypit ja soveltaminen

Lämmönkestävä betoni on materiaalien yleinen alaluokka, joka on sisäisesti jaettu lajien massaan useiden kriteerien mukaan. Paino ja rakenne emittoivat:

 • raskas (käytetään perusrakenteiden rakentamiseen);
 • kevyt (käytetään laajasti lattian, putkistojen ja muiden esineiden rakentamiseen painorajoitusten avulla);
 • huokoinen, se on myös soluinen (suorittaa lämmöneristysfunktion).

Minkä tahansa betoniseoksen koostumukseen kuuluu sitova komponentti, joka varmistaa kovetetun seoksen eheyden ja täyteaineen. Sidontalaitteen tyypin mukaan lämmönkestävä betoni voidaan jakaa seuraaviin klustereihin:

 • korkealaatuisen Portland-sementin perusteella voidaan saavuttaa suuri lujuus;
 • Portland-sementtipohja, jossa on kuonaa, on erittäin sitova kapasiteetti;
 • alumiinioksidipitoinen pohja nestemäisellä lasilla parantaa seoksen tulenkestäviä ominaisuuksia.

Lämpö- ja tulenkestävän betonin käyttöalue on hyvin laaja, mutta vaikuttaa ensisijaisesti metallurgisiin, energia- ja kemianteollisuuksiin. Täällä masuunissa, sulatteissa ja lämmityslaitoksissa vaaditaan tulenkestävää kemiallisesti neutraalia materiaalia, joka kestää pitkään korkeita lämpötiloja.

Päivittäisessä elämässä tällaista betonia käytetään useammin lämmityskattiloiden, uunien (tiilien) ja kotitakkien rakentamisessa. Sitä käytetään laajasti putkien vetämiseen ja lämmityspiirejä valmistettaessa. Yksityisen rakentamisen tapauksessa on mahdollista valmistaa tulenkestävää betonia omilla käsillä, mutta erityisiä osia ja tarkkoja mittasuhteita tarvitaan.

Valmistus tekniikka

Lämmönkestävien ja tulenkestävien seosten valmistuksessa on välttämätöntä saada aikaan sisäinen rakenne, jossa kosteus ei haihdu pitkällä altistuksella korkealle lämpötilalle. Kyse ei ole veteen sekoittumisen aikana vaan betonin käyttökosteudesta. Hienojakoiset materiaalit ja joukko lisäaineita mahdollistavat betonituotteen lämpöä johtavien ja eristävien ominaisuuksien lisääntymisen halutun vaikutuksen saavuttamiseksi. Ensimmäinen osa vaikuttaa kosteuden säilyttämiseen, toinen estää rakennuksen ylikuumenemisen ja lämpöhaittoja johtuen usein lämpötilaeroista.

Lisäaineet, jotka tuottavat betonin lämpötavuutta:

 • leipomattomat tiilet, jotka sisältävät edullisesti tulisokeria tai magnesiittia;
 • huokoiset komponentit - hohkakivi tai masuunikuona;
 • kromiittia sisältävät malmit tai kalliot - basaltti, andesite;
 • tuhka-aineosia.

Kaikki suosittuja täyteaineita yhdistävät yhden pääominaisuuden - ne kaikki ovat jo olleet kovassa lämpökäsittelyssä (tuotannon tai muotoilun aikana). Tämän vuoksi ne eivät kokene mitään morfologisia tai kemiallisia muutoksia betoniin altistuessaan korkeille lämpötiloille.

Lämpöä kestävän betonin valmistukseen omilla kädilläsi on noudatettava normaalia tuotantosykliä - koostumuksen valintaa, vaivaamista, kuivaamista ja kuivausta. Erityiset suositukset voivat johtua vain mela sekoittajasta hienojen fraktioiden täydelliseen vaivaamiseen, tiukasti kiinni koostumuksen mittasuhteisiin ja erityistä huomiota kuivauksen aikana.

Koostumus ja mittasuhteet

Tulenkestävän betonin valmistukseen käsin, joka sisältää kaikki tarvittavat elementit, käytä valmiita sementtiseosta. Tarvittava perusta löytyy lyhenteistä ASBS (alumiinisilikaatti), ShB-B (palonkestävä kamomilla), HBBS (korkea alumiinioksidipitoisuus) tai SBK (korundi-lisäaineella). Mainitun alalajin lisäksi SSBA: n, TIB: n ja SABT: n tuotteet kuuluvat tulenkestävän betonin luokkaan. Tulenkestävät komponentit lisätään sementtiin maadoitetussa muodossa. Tarkoituksesta riippuen ne murskataan joko kivikaudelle tai jauheeseen.

Sekoittamiseen omia käsiäsi varten tarvitaan vakiovarusteita: vettä, hiekkaa tai soraa, tarjottimia tai betonisekoittimia, lastalla, ruiskupullolla ja tulenkestävällä sementtiseoksella. Klassinen resepti on osien suhde - 3 osaa soraa, 2 hiekkaa ja 2 sementtiseosta. Myös suuremmalle viskositeetille lisätään 0,5 osaa sammutettua kalkkia. Vettä lisätään nopeudella 7,5 litraa 22 kilogrammassa seosta, mutta tämä määrä voi vaihdella. Tavoitteena on saavuttaa homogeeninen tahnainen koostumus.

Sekoitusominaisuudet

Kun työskentelet tulenkestävän betonin kanssa ja tehden sen omalla kädellä, kiinnitetään huomiota kahteen seikkaan:

 1. Vaivaa kunnes haluttu johdonmukaisuus on homogeeninen;
 2. Lähestymistapa kuivausprosessissa.

Koska lämpöä kestävä betoni sisältää alumiinioksidia, hienoksi hajallaan olevia komponentteja ja kuonan lisäaineita, se sekoitetaan tavalliseen tynnyribetonisekoittimeen, ei ehkä anna toivottua tulosta. On parempi käyttää meloa tai lokeroa lapiolla. Ensimmäinen kaada hiekkaa ja soraa oikeassa suhteessa, lisää sitten sementtiä ja kalkkia ja vähitellen kaada veteen. Kun seoksen kumi ei murene tai levitä käsiin, saavutetaan tarvittava sakeus.

Tulenkestävää betonia kuivettaessa on tarpeen kiinnittää huomiota sen nesteytykseen, eli kosteuden lopulliseen jakeluun valmiissa, kuivassa tuotteessa. On parempi kuivata tulenkestävä betoni ilmastoidussa, mutta kosteassa tilassa, joka kattaa suojakankaan, mikä hidastaa prosessia, mutta estää epätasaisen tyhjenemisen. Älä altista liuosta, joka ei ole vielä kovettunut lämpöön ja erityisesti avoimeen liekkiin. On myös suositeltavaa suihkuttaa rakennetta pintaan vedellä säännöllisesti, jotta saadaan aikaan täysin yhtenäinen vedenkäsittely.

Seosten valmistajan suositusten ja saadun tiedon käyttämisen avulla pystyt tekemään tulenkestäviä betonielementtejä uuneihin, lämmitykseen ja muihin rakenteisiin omalla kädelläsi.

Mikä on lämpöä kestävä betoni

Yksi tärkeimmistä materiaaleista, joita käytetään sekä teollisuudessa että yksityisessä rakentamisessa, joka säilyttää toiminnalliset ja tekniset ominaisuutensa jopa voimakkaasti kuumennettaessa, on lämmönkestävää betonia. Materiaali mahdollistaa ihmisten ja rakenteiden luotettavan suojan altistumiselta korkeisiin lämpötiloihin.

Tulenkestävän betonin tyypit

Kehitetty ja onnistuneesti käytetty useita palonkestäviä betonityyppejä.

Lämpöä kestävän materiaalin pääluokituksen mukaan:

Materiaalin lämpötila jaetaan seuraavasti:

 • lämmönkestävät, kestävät jopa 1580 ° C: n lämpötilat;
 • tulenkestävät, kestävät lämpötilan vaikutukset 1580 ° C: sta 1770 ° C: seen;
 • erittäin tulenkestävät ja kestävät yli 1770 ° C: n lämpötilat.

Käytön mukaan betonilohkot voivat olla rakenteellisia ja eristäviä.

Suosittu kuiva tulenkestävä koostumus, jonka muutokset kestävät jopa 2300 ° C: n lämpötilan vaikutuksia. Kuivien seosten merkittävä haitta on pieni säilyvyysaika, koska suuren puolivalmiiden tuotteiden ostaminen ei ole tarkoituksenmukaista.

Koostumus ja tärkeimmät ominaisuudet

Lämpöä kestävän betonin erityiset tekniset ja toiminnalliset ominaisuudet johtuen tulenkestävien ainesosien koostumuksesta. Tärkein astringentti on portland-sementti. Täyteaine - seulonta kiviä, metallurgiajätteitä tai synteettisiä aineita.

Lämmönkestävällä betonilla on suuret lujuusominaisuudet - puristuslujuuden osoitin on välillä 200-600 MPa / cm2.

Materiaalin terminen stabiilius ilmenee lämpötiloissa jopa 500 ° C. Kun betoni on pitkään altistunut avotulelle tai pitkällä kosketuksella kuumien pintojen kanssa, materiaalin lujuus vähenee huomattavasti, mikä johtaa sisäisten ja pintahäiriöiden muodostumiseen.

Alumiininen betoni on kestävä, jopa lämpövaikutuksin jopa 1600 ° C. Lämpötilan asteittaisella nostamisella sementtikomponentti leivotaan ja muunnetaan keraamimassaksi, minkä seurauksena materiaalin lämmönkestävyys lisääntyy.

Alumiiniset tulenkestävät betonit ovat kuitenkin suhteellisen vähäisiä. Materiaali kestää enintään 25-35 MPa / cm 2 paineen.

Soveltamisala

Materiaalin käyttötarkoitus ei rajoitu lämpökäsiteltyjen rakenteiden valmistukseen: palamis kammiot, kotitalous- tai teollisuusuunit, keräimet ja perustukset. Tiettyjen ainesosien sisällyttämisen vuoksi materiaalia käytetään laajasti rakennusmateriaalien, kemianteollisuuden ja energia-alan tuotannossa.

Lämmönkestävää betonia käytetään myös kelluvien rakenteiden, kattojen ja sillojen rakentamiseen - rakennuksissa, joissa materiaalin korkea lujuus on alhainen. Suhteellisen pieni betonin massa johtuu huokoisten täyteaineiden lisäämisestä.

Itse ruoanlaitto

Lämpöä kestävä betoni, joka on valmistettu käsin, sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet ja ominaisuudet. Tehtäessäsi sinun on noudatettava ohjeita ja noudatettava kaikkia tuotantoteknisiä standardeja, vain silloin saat koostumuksen, joka ei ole alhaisempi kuin lämmöneristysominaisuuksien tehoarvo ja lämmönkestävyys.

Lämpöä kestävän betonin valmistuksessa voit käyttää kuivaa sekoitetta, myydä rakennuksen hypermarketeissa ja markkinoissa tai itsenäisesti sekoittamalla komponentit vaadituissa mittasuhteissa. Ensimmäinen vaihtoehto on epäilemättä luotettavampi, koska valmiin seoksen koostumus on tasapainoinen ja käyttövalmis.

Materiaalit ja työkalut

Tulenkestävien betonilohkojen valmistuksessa on valmisteltava seuraavia työkaluja:

 • kottikärryt;
 • betonisekoitin;
 • letku;
 • muotti;
 • lastalla;
 • vibrotooli (esimerkiksi perforaattori);
 • atomizer;
 • muovi levyt;
 • tulenkestävä sementti;
 • hydratoitunut kalkki;
 • soraa.

Myös lisäaineiden käyttö ei ole mitenkään tarpeeton:

 • asbestia
 • bariumsementti;
 • nestemäistä lasia.

Nämä lisäaineet antavat betonille kaikki tarvittavat ominaisuudet, joiden ansiosta se voidaan käyttää rakenteissa, joita käytetään korkeissa lämpötiloissa.

Lämpöä kestävä betoni valmistetaan käsin seuraavasti:

 1. Betonin sekoittimessa kaadettiin sementtiä ja hiekkaa suhteessa 1: 4.
 2. Sekoitettaessa sekoitetaan vettä (edullisesti suodatettu) ja hienoksi jauhetut komponentit seokseen, kunnes saadaan tahmea sakeus.

Hyödyllisiä! Tuloksen parantamiseksi on suositeltavaa käyttää ainesosia huoneenlämmössä - 15-20 ° C.

Seoksen kaataminen

Valmistettu betoniseos on kaadettava muottiin tai muotoihin, jotka on esikyllästetty rasvalla tai silikonilla estämään kosteuden menetykset ja yksinkertaistamaan pakastetun lohkon uuttoa.

Työ on tehtävä nopeasti, koska ratkaisu on erittäin tiheä ja jäätyy nopeasti. Liuos asetetaan pienellä marginaalilla olevaan lapioon, kun taas ylimäärä poistetaan huovalla.

tiivistys

Betoni tiivistetään käyttäen erilaisia ​​puristusmekanismeja: upotettavat tai pintavibraattorit. Työkalun työosa asetetaan seokseen, joka on täytetty seoksella ja liuos kutistuu minuutiksi.

Sinetin pääasiallinen tarkoitus on poistaa ilmakuplat, jotka vaikuttavat negatiivisesti materiaalin ominaisuuksiin, sekä vähentävät sen laatua ja suorituskykyominaisuuksia.

Poisto ja nesteytys

Tiivisteen lopussa liuos jäykistyy. Luonnollisessa kovettumisessa kosteus haihtuu seoksesta, mikä voi johtaa lohkojen halkeiluun. Siksi liuos on kostutettava säännöllisesti ja ripottanut sen vedellä.

Ensimmäisten 48 tunnin aikana kovettumislohkot peitetään muovikelmulla. Kahden päivän kuluttua kalvo poistetaan, lohkot poistetaan muotteista ja siirretään lämpimään huoneeseen 28 päivän ajan, joka tarvitaan lopulliseen kovettumiseen.

Aineiston valmistuksen loppuvaiheessa on huuhdeltava käytettyä laitetta ja poistettava seos seoksesta. On parempi puhdistaa työkalut heti käytön jälkeen, jotta sementtilaasti ei kuivuisi menestystä.

Lopuksi

Oikeasti valituista komponenteista valmistetut, lämpöä kestävät betonilohkot, jotka ovat teknisten standardien alaisia, kestävät useita vuosia, mikä takaa paloturvallisuuden ja rakenteen luotettavuuden.

Tulenkestävä betoni

Tulenkestävän betonin valmistus ja testaus
joka valmistetaan tehtaissa Sveitsissä, Italiassa ja Yhdysvalloissa

Yhtiö Venäjällä Intech GmbH / LLC Intech GmbH -yritys teknisten palveluiden markkinoilta vuodesta 1997, joka on eri teollisuuden laitteiden valmistajien virallinen jakelija, kiinnittää huomiota paloturvalliseen betoniin.

Yleinen kuvaus. luokitus

Tarjoamme laajan valikoiman kiinteitä ja lämpöeristettyjä betonin kovettumia vedessä tulenkestävänä, kaatamalla, värähtelemällä, iskutoimistuksella tai juottamalla erilaisten tuotantovaatimusten mukaan.

Jokainen näistä tuotteista on sekoitus laadukkaista raaka-aineista, jotka on valittu huolella, sekoitettu ja pakattu.

Eräs tällaisten tulenkestävien materiaalien tuotannossa tarkasti noudatetuista periaatteista on se, että mikään koostumus ei sisällä vanhojen, käytettyjen uunien vuorauksen purkamisen jälkeen talteen otettuja tulenkestäviä materiaaleja.

Tuotannon asiantuntijat tarkkailevat jatkuvasti näitä tulenkestäviä materiaaleja valmistusprosessissaan sekä tarkistavat lopullisten tuotteiden ominaisuudet varmistaakseen niiden jatkuvan erinomaisen laadun.

Tuotekehitysohjelma takaa paremman ja uuden koostumuksen jatkuvan tarjonnan. Tarvittaessa konkreetteja kehitetään vastaamaan yksittäisten asiakkaiden vaatimuksia tai eritelmiä.

Yritys luokittelee tulenkestoaineensa tuotannon tiheydeltään kuivaamisen jälkeen uunissa 105 ° C: n lämpötilassa, joka määritetään valukappaleista.

varastointi

Jokainen tulenkestävä aine on pakattu monikerroksiseen paperipussiin, joka sisältää kahdeksan muovikalvon kerrosta. Pakkaukset on yleensä asetettu kuormalavoille ja peitetty vedenpitävällä kutistekelmulla.

Materiaalin ominaisuuksien säilyttämiseksi on tärkeää säilyttää se viileässä, kuivassa, tuuletetussa varastossa, estäen sen koskettamasta lattiaa ja seiniä.

Kuivan materiaalin kosteus voi vaikuttaa betonin lujuuteen, mikä johtaa ennenaikaiseen säätöön jo pusseissa. Materiaali, joka on kokenut tällaisen altistumisen, voidaan hylätä.

Jos betonia säilytetään ulkoilmaan, se on sijoitettava tuuletetulle jalustaan, jotta se ei pääse kosketuksiin maan kanssa ja suljettaisiin kestävillä suojapeitteillä estääkseen veden tai maaperän kosteuden pääsemästä laukkuihin materiaalin kanssa.

Kylmissä ilmastoissa ei ole suositeltavaa säilyttää materiaalia kylmässä niin, että kuiva-aineeseen lisätyn sekoitusveden ei jäätyä. Jos säilytys positiivisissa lämpötiloissa ei ole mahdollista, ennen vettä lisäämistä kuivaa materiaalia olevat säkit on sijoitettava lämpimiin alueisiin, joiden lämpötila ei ole alle 15 ° C 48 tunnin ajan.

Lämpimässä ilmastossa on suositeltavaa varastoida pussit kuivasta materiaalista alueilla, joilla käytettävissä olevat keinot ylläpitävät matalaa kosteutta ja mahdollisimman alhaista lämpötilaa; Tietenkin paketteja ei edes lyhytaikaisesti pitäisi säilyttää auringon valaisemilla alueilla.

Koostumuksensa käytetyn sideaineen ikääntymisen seurauksena kovettuneiden betonien varastointiaika on rajoitettu. Säilytettäessä viileässä, kuivassa tuuletetussa tilassa varastointiaika on yleensä vähintään kuusi kuukautta.

Jos tarvittaessa varastoidaan betonia, joka on varastoitu yli 6 kuukautta ja oletettavasti käyttökelpoinen, ts. kuiva, ilman näkyviä kokkareita tai kohtauksia, on tarpeen sekoittaa tietty määrä materiaalia ja tarkistaa sen fysikaaliset ominaisuudet.

Jos materiaalin pitäminen on pidempi, on suositeltavaa valmistaa näytteitä tarkastettavaksi kolmen kuukauden välein ensimmäisen tarkastuksen jälkeen, joka tehdään 6 kuukauden kuluttua talletuksesta.

Materiaalin sopivuuden määrittämiseksi riittää, että tiedetään sen puristuslujuuden raja alhaisissa lämpötiloissa sen jälkeen, kun se on sekoitettu suositellun veden ja kuivauksen kanssa uunissa 105 ° C: ssa sekä materiaalin bulkkitiheydestä.

Pyynnöstä pienet pussit, joissa on erityinen vedenpoistoaine, voidaan sijoittaa kuormalavan kutistekalvoon. Tämä mahdollistaa varastointikauden kasvattamisen 6 kuukaudesta ainakin yhteen vuoteen edellyttäen, että betonia säilytetään viileässä, kuivassa ja hyvin ilmastoidussa paikassa.

Asettelu ja varotoimet

Ennen aloittamista kannattaa laatia työsuunnitelma.

Ensinnäkin sinun on varmistettava, että kaikki materiaalit ja tarvittavat laitteet ovat saatavilla tai että ne ovat saatavilla oikeaan aikaan.

Ympäristön lämpötila

Ympäristön lämpötila betonin kaatamisen ja kovettumisen aikana on oltava 10 ° C - 32 ° C. Tarvittaessa ryhdy toimenpiteisiin tämän lämpötilan ylläpitämiseksi. Tämä ehto koskee myös alueita, jotka joutuvat kosketuksiin betonin kanssa, esimerkiksi uunin vuorauksen tai olemassa olevan tulenkestävän vuorauksen.

Kuivan betonin lämpötilan tulisi olla 10 ° C - 25 ° C.

On suositeltavaa käyttää vain puhdasta juomavettä, jolla on alhainen happamuus, ilman suolan, sokerin ja muiden vieraiden aineiden epäpuhtauksia.

Jos käytettävissä olevan veden laatu ei ole tiedossa, analyysi olisi suoritettava.

ankkurit

Uunin vuorauksen yksityiskohdat on asennettu erilaisiin ankkureihin. Ankkurit on hitsattu tai pultattu koteloon ja niitä käytetään yksittäin tai yhdessä optimoimaan niiden yksilölliset ominaisuudet.

Laaja valikoima joustavia ja kiinteitä ankkureita sekä tiloja, jotka sopivat mihin tahansa paikkaan, lämpötilaan ja prosessiolosuhteisiin.

Ankkureiden ja tukien tyypin ja laadun valinta sekä niiden askel ja sijaintipaikan yhdistelmä määräytyvät suunnitteluvaiheessa. Tässä tulisi ottaa huomioon vuorauksen paksuus, sijainti, työskentelyolosuhteet ja asennusmenetelmä.

Metallisen ankkurin suurin sallittu lämpötila riippuu useista tekijöistä, kuten uunin tyypistä ja suoraan ankkuriosasta. Normaaleissa happamissa ympäristöissä, jotka eivät sisällä rikkiä, asetetaan ankkurin yläosan seuraavalle enimmäislämpötila-alueelle:

Jos polttoaineena käytetään enemmän kuin 0,5 paino-% rikkiä, hiiliteräksen ankkureita on vältettävä.

Yleensä metalli-ankkureiden pituus valitaan niin, että ankkurikärki on 12,5-25 mm kaukana kuumasta etupinnasta ja ankkurin paksuus sopii tähän sovellukseen.

Uunin rungon kanssa hitsattujen ankkureiden tulee olla kiinteästi kiinnitettyjä irrottamatta hitsin vahvistusta. Ennen betonin kaatoa on tarpeen tarkistaa yksittäisten hitsien lujuus.

Kaikkien asianmukaisesti hitsattujen ankkureiden on voitava kestää 15 astetta taivutuksen suhteen hitsauspisteeseen suurimman vastuksen ja taaksepäin suunnaten ilman hitsauksen rikkoutumista.

On suositeltavaa kiinnittää ankkureita nauhalla tai peitteellä bitumipitoisella maalilla, jotta kiinnittimien lämpölaajeneminen voidaan ottaa huomioon, kun vuoraus kuumenee. Tämä auttaa poistamaan pinnoitteen räjähtämisriskin metallin ankkurin paikalla ja vähentää ankkurin lämpökuormaa.

Keraamisia ankkureita käytetään, jos betonilla on oltava tuki koko työpinnalle tai jos vaadittu lämpötila ylittää metallisten ankkureiden turvalliset työlämpötilat.

Keraamisten ankkureiden kärjet on suunniteltu siten, että ne puhkaistu uunin sisätilaan ja että niiden kuuma etupinta sijaitsee noin 2 mm tulenkestävän vuorauksen kuuman pinnan takana.

Keraamisten kiinnittimien lämmönkestävyys ei saa olla pienempi kuin tulenkestävän vuorauksen lämmönkestävyys, jota varten ne on tarkoitus kiinnittää. Keraamiset ankkurit on kiinnitettävä tiukasti runkoon kiinnitettyyn metallikiinnitykseen ennen vuorauksen asettamista.

muotti

Kaikkien betonityyppien osalta muotti on valmistettava imukykyisestä, kestävästä, vedenkestävästä materiaalista. Useimmiten valitaan metallilevy tai puu. Kaikissa tapauksissa muotosuunnittelun on oltava riittävän voimakasta, jotta se ei leviä betonin kuormituksen alle.

Kaikissa muotokappaleissa olevien yhdisteiden on oltava vedenpitäviä estämään veden vuoto, joka voi pestä sementin seoksesta.

Vuotojen ongelma on tärkeämpi, kun kaadetaan erittäin kevyitä tulenkestäviä aineita, jotka vaativat suhteellisen suuria määriä vettä. Jos vuotoa ei missään nimessä siedetä, betonin viskositeettia on lisättävä pienentämällä vesipitoisuutta. Betonin fysikaalisten ominaisuuksien muuttamisen lisäksi betonin tiheyden lisääminen johtaa materiaalin puutteeseen. Tämä ongelma on ratkaistava korvaamalla muotti.

Sekoita muottiin mineraaliöljyllä tai käsittele sitä asianmukaisesti sen poistamiseksi.

vaivaaminen

On erittäin suositeltavaa käyttää mönkijälaitetta.

Jos meloa sekoitetaan paremmin lämmöneristysbetoniin, on välttämätöntä tiheä betoni, koska se mahdollistaa materiaalin vaivaamisen oikein ja tasaisesti käyttämällä huomattavasti pienempää määrää vettä verrattuna toiseen tyyppiä olevaan betonisekoittimeen, esimerkiksi rummun tyyppiin.

Kosteuspitoisuus on kriittinen tiheille betoneille, joissa vaaditaan maksimaalista lujuutta sekä optimaalinen tiheys. Lämmöneristysbetonit ovat luonnostaan ​​pehmeämpiä kuin tiheät betonit, joten on tärkeää, että niitä sekoitetaan myös oikein, kun käytetään tarvittavaa määrää vettä.

Ylimääräinen vesi johtaa tiheyden ja lujuuden vähenemiseen, ja sen puute johtaa juoksevuuden vähenemiseen (asiakkaan mahdollisen epätoivottavan materiaalipulan vuoksi).

Koska erilaisten betonikomponenttien erottelu pakkauksessa kuljetuksen aikana tehtaalta asiakkaalle on mahdollista, on tärkeää sekoittaa vain kokonaisia ​​konkreettisia pakkauksia tarvittavan veden kanssa. Jos jostain syystä on täysin mahdotonta käyttää koko kuivamateriaalin pakkausta, sinun on sekoitettava huolellisesti koko pakkauksen sisältö ennen kuin valitset ja käytät tarvittavaa materiaalimäärää.

Betonin sekoittamista varten on suositeltavaa lisätä ensimmäisen 80-90% yrityksen määrittelemän veden kokonaismäärästä ja vähitellen lisäämällä jäljellä oleva vesi asteittain, kunnes haluttu johdonmukaisuus saavutetaan.

Vaikka sopivia menetelmiä oikean johdonmukaisuuden määrittämiseksi on olemassa ja osa asiantuntijoilla on kokemusta sen johdonmukaisuudesta ulkonäössä, suosittelemme seuraamaan seuraavia tehokkaita menetelmiä (jos yritys ei ole antanut muita konkreettisia suosituksia):

 • tulenkestävien lämpöeristettyjen tuotteiden osalta lisättävän veden määrän on vastattava uusimpiin teknisiin tietoihin perustuvia luetteloita;
 • tiheille tulenkestäville aineille, jotka soveltavat muninta-aineelle vaadittavaa vähimmäismäärää, joka ei ylitä teknisissä tiedoissa mainittuja arvoja.

täyttää

Tulenkestävän muninnan aikana uunin rungon ja tulenkestävän vuorauksen lämpötila olisi pidettävä välillä 10 - 32 ° C.

Tulenkestävä on asetettava välittömästi sekoittamisen jälkeen.

Materiaali on kaadettava siten, että mahdollinen segregoituminen minimoidaan.

Se pitäisi kaataa tiettyyn paikkaan hitaasti pitämällä silmällä kaikkien urien tai profiilien täydellistä kaatamista ja estämättä aukkojen muodostumista.

Lämmöneristetyille tulenkestäville materiaaleille, bajonetti tai tamping yleensä poistaa aukkoja ja tiivistää materiaalia, mutta ei liikaa. Jos tarvitaan tärinää, kevyeen pokerin avulla tulenkestävää on siirrettävä eikä pakattava. Yrityksen tuottamia lämpöeristettyjä betonipäällysteitä, erityisesti kevyitä ja ultrakevyitä lajikkeita, jotka sisältävät suhteellisen herkkiä ja (tai) pehmeitä aggregaatteja, kuten vermikuliittia, on täytettävä, jotta tulenkestävä materiaali siirretään onnistuneesti tiettyyn paikkaan. Mutta tampingin ei pitäisi olla liiallinen estää vermikuliitin aggregaatin ja tiivistymisen hävittäminen, mikä johtaisi tiheyden kasvuun (ja asiakkaan mahdolliseen epätoivottavaan materiaalipulaan).

Tiheälle betonille tärinän käyttö on tärkeämpää, ja tärinöiden käyttö munien aikana on tarpeen, koska se vähentää tehokkaasti ilmanpuhdistusten lukumäärää ja antaa siten optimaalisen tiheyden.

Lämmöneristys- ja viimeistelysementit

Kaikki valmistetut eristys- ja viimeistelysementit voidaan levittää injektoimalla.

Lämmöneristyssementit ovat ihanteellisia epäsäännöllisen muotoisten pintojen lämmöneristölle, kun taas niitä ei voi käyttää lohkojen tai putkien lämmöneristyksen kanssa. Viimeistely sementtiä käytetään luomaan kovaa, sileää pintaa vuori, ja pinta voidaan maalata tai suojata sään.

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi on suositeltavaa tehdä vaivaus manuaalisesti pienessä säiliössä, mieluiten valmistettaessa pieniä määriä seosta.

Sekoituksen jälkeen viimeistelysementtiä on käytettävä välittömästi, kun taas lämpöä eristävien sementtien annetaan seistä noin 30 minuuttia siten, että seos infusoidaan hieman ja osoittaa luonnollisen kykynsä tarttua.

Huolimatta siitä, että sekä lämpöeristys- että viimeistelysementtejä voidaan käyttää käyttäen edellä kuvattuja erilaisia ​​menetelmiä, on suositeltavaa, että ne asetetaan hankaamalla pieniä kourallisia märkäseosta levitettävään pintaan. Tässä tapauksessa märälle materiaalille annetaan nopeus, joka riittää tarttumaan käyttökohteisiin ja kovettuut muodostaen monoliittisen päällysteen ennen ja jälkeen levitetyn materiaalin kanssa.

Lämpöeristyssementteihin sovelletaan myös tässä jaksossa kuvattua minimi lopullista käsittelyperiaatetta. Sementin viimeistelyä varten on suositeltavaa viimeistellä pinta ja työskennellä luukun alaosan kanssa, jotta saataisiin sileä pinta, joka on maalattu tai vettähylkivä pinnoite.

ampuminen

Yleisesti ottaen tulenkestävän betonin laskemismenetelmä on edullinen pikemminkin kuin juoksuttaminen, koska se antaa tarkemman kontrollin vaivaamisen ja munintaprosessin suhteen ja tuloksena olevat termofysikaaliset ominaisuudet ovat lähempänä julkaistussa kirjallisuudessa annettuja arvoja.

Yhtiö ymmärtää kuitenkin, että juontelu on nopeampaa ja tarjoaa siksi miellyttävän materiaalin.

Juustomassaa käytettäessä on suositeltavaa käyttää kuivaa juustomassaa betonin esikostutuksella.

Tämän prosessin aikana esikostutettua betonia kuljetetaan paikan päällä paikan päällä käyttäen erityisesti suunniteltuja laitteita ja viedään lopuksi pinnalle, joka on vuorattu vesisuihkutusjärjestelmän avulla varustetun suuttimen kautta.

Betonin esikostutus suoritetaan edullisesti erityisellä esikostutetulla yksiköllä. Jos tällaista laitetta ei ole saatavilla, voit käyttää mönkijälaitetta, joka on sijoitettu suoraan juoksutusasennuksen takana. Sekä tiheän että lämpöä eristävän betonin esikostuttamiseen tarvittava vesi on noin 1/5 luettelosta annetusta vesimäärästä. Jäljellä oleva vesi lisätään hienojakoiseen muotoon käyttäen suulaketta sellaisella määrällä, että saatiin oikea sakeus (tavallisesti tämä on suurin sallittu lisäaine, joka ei aiheuta tulenkestävän aineen saostumista).

Valmiiksi kostutettua materiaalia on vaivutettava, kunnes homogeeninen seos ilman kokkareita ja jota käytetään 20 minuutin sekoittamiseen.

Kostutus vähentää suuttimen pölyn määrää ja parantaa käyttäjän näkyvyyttä, jolloin voit tarkkailla paremmin veden lisäämisen tarvetta ja yksinkertaistaa vuorauksen paksuuden säätöä. Lisäksi esikostettu materiaali imee enemmän suuttimen lisää vettä, mikä parantaa kykyä juottaa ja minimoida erottelu- ja rebound-menetykset (elastinen elpyminen muodonmuutoksen jälkeen).

Juoksutuksen lopullinen menestys riippuu suurelta osin käyttäjän kokemuksesta ja laitteiden ja materiaalien oikeasta käytöstä. Laitelaite vaatii veden ja paineen jatkuvan syöttämisen paineen alaisena, jonka arvot on asetettu ottaen huomioon sellaiset tekijät kuin juoksutuskoneen ja suuttimen välinen etäisyys, suuttimen koko, maanpinnan yläpuolella olevan vuorauksen korkeus ja ennen kaikkea ammutun betonin tyyppi.

On tärkeää saada aikaan suora yhteys suutinoperaattorin ja aseenkäyttäjän välillä. Jos ne eivät ole näköyhteyttä toisiinsa, on suositeltavaa käyttää kaksikanavaista puhelinjärjestelmää.

Levytehon vuori on aloitettava jatkuvasti, kunnes se on valmis, yksi lohko tai yksi osa on valmistunut.

Monikerroksisia vuoria levittäessä ensimmäinen kerros on käsiteltävä riittävästi veden poistamiseksi seuraavasta kerroksesta.

Betonin "keskeneräisten" osien reunat on leikattu oikeaan kulmaan pohjan pinnalle. Poista kaikki hylsyt materiaalit pois ja heitä pois.

Työn tulisi aina jatkua juuri valmistuneen nauhan märkäreunalla. Ennen siirtymistä toiseen osaan tarvitset mahdollisimman nopeasti vuorauksen seuraavan osan täydellä paksuudella.

Työalue on yleensä jaettu osiin noin 2 x 2 m leveäksi. Paksuutta ohjataan muottilevyillä, joiden syvyys on yhtä suuri kuin vuorauksen paksuus: vuorottelevat lohkot asetetaan ja niiden kovettumisen jälkeen muottipesät poistetaan ja vuorottelevat lohkot laukaistaan.

Kun betonia käytetään pystysuoraan seinään, se on tehtävä alhaalta ylöspäin niin, että kippausmateriaali ei laskeudu eikä tartu kiinnityskappaleisiin ja päällystämättömiin pinnoitteisiin, jotka sijaitsevat alla.

Varmista, että kippausmateriaali ei pudota uuden materiaalin virtausta, muutoin tukosten ja heikkojen alueiden muodostaminen.

Normaalisti kuvatun betonipinnan lopullinen käsittely tehdään huippujen ja laaksojen välisen eron arvoon, joka on 3-10 mm, mikä riippuu pääasiassa seoksen aggregaatin enimmäiskokoon. Joissakin tapauksissa tällainen lopullinen käsittely on hyväksyttävissä ja vuorauksen paksuus vastaa huippupisteitä huipujen ja laaksojen välillä. Monissa muissa tapauksissa se on yksinkertaisempaa ja jopa nopeampaa kevyesti pistää hieman enemmän kuin tietyn paksuuden ja sitten leikata täsmälleen annetulle paksuudelle. Tämä on erityisen tärkeää, kun huomioon on otettava vuorauksen ja prosessiputkiston pintojen välinen etäisyys tai kun on erittäin tärkeää varmistaa tietty paksuus.

Leikattaessa pinta on leikattava lastalla tai teräksisellä lastalla tai paremmin erikoisella metallisella harjalla mahdollisimman pian betonipäällysteen päätyttyä.

Vältä viimeistelyä tasaamalla pintaa uraauurtamalla.

Kaikissa juoksutustoimissa osa materiaalista pääsee irti työpinnasta ja putoaa alas; Tämä materiaali on poistettava ja hävitettävä.

Menetetyn materiaalin määrä riippuu monista tekijöistä, varsinkin alustuksen alkuvaiheessa, kun teräspinnan kuvauspinta ammutetaan. Ohuelle vuoraukselle menetys per rebound on suurempi kuin paksummalle vuoraukselle, joka asetetaan samoissa olosuhteissa; ylhäältä alaspäin liittyy suuria häviöitä vauhdissa verrattuna pystysuoraan seinämiseen.

kiinteytystä

Kun vettä lisätään alumiinioksidisementtiä ja kalkki sideainetta sisältävään betoniin, tapahtuu nesteytys, johon liittyy lämmön vapautuminen.

Lämmön vapautumisen vuoksi pieni määrä kosteutta emittoidaan höyryn muodossa ja siten täydellistä hydraatiota ei ole varmistettu.

Tämän kosteuden menetyksen kompensoimiseksi täydellisen hydraation varmistamiseksi ja optimaalisen lujuuden omaavan betonin aikaansaamiseksi tarvitaan kovettumisprosessi. Se sisältää riittävän kosteuden ja alhaisen lämpötilan pitämisen ruiskuttamalla puhdasta makeaa vettä lyhyillä väliajoilla tai sulkemalla vuorauksen märillä pussilla, jotka on pidettävä kosteina. Joissakin tapauksissa pölyn, pienten säiliöiden jne. Läsnä ollessa käytetään muuta menetelmää, kun laitteistoa peitetään ilmatiivisellä pinnoitteella, jotta kaikki kosteus säilyy sisälle.

Kovettumisprosessin tulisi alkaa välittömästi alkuperäisen asennuksen jälkeen, kun vuorauksen pinta on riittävästi kiinni niin, että sementti ei pese pois ruiskutetun veden suuttimien vaikutuksesta ja kestää vähintään 24 tuntia. Lomakkeet ja muotti voidaan jättää paikalleen.

Kovettamisen aikana tulenkestävän vuorauksen lämpötila olisi pidettävä välillä 10 - 32 ° C.

Alhaisissa ilman lämpötiloissa haihtumisnopeus on tavallisesti pieni, joten kiinteytystä ei ehkä vaadita; vuorauslämpötila on kuitenkin pidettävä yli 10 ° C: ssa eikä ainetta joudu missään tapauksessa jäädytysasetuksen ja kovettumisen aikana, kunnes vuoraus kuivuu tasaiselle tilalle.

Korkeissa ilman lämpötiloissa haihtumisnopeus on yleensä korkea ja märkä kiinteytymisen prosessi on ensiarvoisen tärkeää. Vuori on pidettävä märänä ja kylmänä ensimmäisten 24 tunnin ajan. Jos vuoraus tehdään ulkoilmassa, pinta on suojattava suoralta auringonvalolta, kunnes kovetusprosessi on päättynyt.

Teräsrungon kiinnittäminen on välttämätöntä taivutuksen ja muodonmuutoksen estämiseksi ja vuorauksen vaurioitumisen välttämiseksi.

Ilmakuivaus ja ilmanvaihto

Kun kovetusprosessi on valmis, betonivuoraus kuivataan ilmalla ympäristön lämpötilassa, joka on vähintään 10 ° C, niin kauan kuin mahdollista (mutta vähintään 24 tuntia) vakaan tilan saavuttamiseksi ennen alkulämmitystä.

Tämä toiminta vähentää vapaan veden määrää betonissa, mikä muutoin aiheuttaisi tarpeettoman kemiallisen reaktion vuorauksen ja ilmakehän pinnan välillä. Kovettumisen jälkeen on suositeltavaa jättää vuori jonkin aikaa kosteassa ilman kuivauksessa.

Yleensä tämä ilmiö, joka tunnetaan nimellä "kationinen hydrolyysi", on ominaispiirre betonieristykseen, joka perustuu huokoisiin aggregaatteihin, jotka absorboivat suuren osan sekavesiä. Tämä vaikutus ilmenee selvästi alhaisissa lämpötiloissa ja kylmissä ilmastoissa rakennetuissa rakenteissa, kun ilma on yleensä kostea ja haihtumisnopeus on alhainen. Tämä ei-toivottu ilmiö todennäköisemmin esiintyy suljetuilla alueilla, esimerkiksi täysin suljetuissa uuneissa ilman ilmanvaihtoa.

Sen vuoksi on suositeltavaa, että kovettumisen jälkeen on mahdollista kuivata betonivuoraus täysin. Jos tämä ei ole mahdollista, betonirakennetta ei saa jättää suljetussa, kosteassa ympäristössä. On suositeltavaa antaa riittävä ilmanvaihto tai jättää vuori kuivassa, hyvin ilmastoidussa tilassa tai mieluummin aikaansaada koko pinnan tuuletus käyttämällä sopivaa tuuletinta tai jopa kuumailmapuhallinta.

Nykyaikaisissa petrokemiteollisuuden uuneissa on tarpeen lyhentää asennusaikaa työpaikalla. Tätä tarkoitusta varten käytetään teräsrungon toimittajan tehtaalla (tai ei ole kaukana tällaisesta laitoksesta) valettuja teräsmalleja. Tällaisissa tapauksissa on suositeltavaa kuivata ilmaa ja tuuleta betonivuoraus ennen kuin kuljetussäiliö asetetaan tuotteisiin. Varmista myös, että pakkaus luotettavasti suojaa tuotetta vedestä.

Täysin kovettuneita ja kuivattuja betonipintoja ei saa jättää paikkoihin, joissa ne voivat altistua sateelle ja vahingoittaa niiden ominaisuuksia.

Suositukset alhaisissa lämpötiloissa

Sekä tiheä että lämpöä eristävä betoni on ehdottomasti kielletty asetettavaksi alle 10 ° C: n ympäristön lämpötilaan.

Kylmissä ilmastoissa pitää säilyttää vähimmäislämpötila 10 ° C keinotekoisesti lämmittämällä vettä, betonia ja ympäröivä alue (mukaan lukien uunin kotelo), kunnes käytetty materiaali kovettuu ja sitä ei kuivata. Jos asennusta tehdään ulkona, lämmön ylläpitämiseksi voidaan vaatia vuorauksen ja lämmittimien kanssa vuoratun rakenteen ulkoista eristystä.

On suositeltavaa säilyttää betonit olosuhteissa, joissa niiden jäätyminen jätetään pois ja siirtää ne lämpimämpään huoneeseen, jonka lämpötila on vähintään 15 ° C, vähintään 48 tuntia ennen muninta.

Veden lämpötilan on oltava yli 10 ° C. On suositeltavaa lämmittää vettä, jos mahdollista, 20-25 ° C: een, mutta ei missään tapauksessa ylikuumenta sitä yli 30 ° C: n lämpötilassa.

Kuivan seoksen ja veden lämpötilaa on säädettävä siten, että märän seoksen vakiolämpötila varmistetaan yli 10 ° C: n lämpötilassa.

Kun juoksutetaan, sitä korkeampi materiaalin lämpötila, sitä suurempi kyky sietämiseen ja sitä pienempi menetyksen kääntymiseen. Suositeltu veden lämpötila on 20-30 ° C.

Asennuksen ja kovettumisen aikana betonivuoren lämpötila on pidettävä yli 10 ° C: n lämpötilassa eikä missään olosuhteissa aineen jäätyä.

Kun kovetus on suoritettu, vuori kuivataan ilmalla ympäristön lämpötilassa yli 10 ° C, niin kauan kuin mahdollista, jotta saataisiin vakaat tulenkestävät parametrit.

Ilmankuivaus on erittäin tärkeää, kun asetetaan kevyt eristysbetoni, koska niiden sekoittamiseen tarvitaan suuri osa vedestä.

Tulenkestävien betonien jäätymisen vaikutukset kovettumisen jälkeen riippuvat yleensä vapaan veden sisällöstä. Jos tulenkestävä betoni on täysin kuivunut, jäätymisellä ei ole havaittavia vaikutuksia.

Suositukset korkeissa lämpötiloissa asennettavaksi

Betonit on säilytettävä viileässä ja kuivassa, tuuletetussa varastointipaikassa välttäen avointa aurinkoa. Jos kuivan seoksen lämpötila on korkea, seos on pidettävä viileässä paikassa ennen käyttöä, pitäen sen lämpötila alle 32 ° C.

Käytä kylmää, makeaa vettä sekoittamiseen. Käytä tarvittaessa jäähdytettyä vettä, mutta veden lämpötila ei missään tapauksessa saa olla alle 5 ° C.

Veden ja kuivan sekoituksen lämpötilaa on säädettävä siten, että märän sekoituksen lämpötila pysyy alle 25 ° C: n lämpötilassa.

Jos teräksinen kotelo altistuu auringolle, suosittelemme jäähdyttämään sitä asennus-, asettamis- ja kovetuksen aikana, jolloin kotelon lämpötila on alle 32 ° C. Tätä varten kotelo on suojattu suoralta auringonvalolta ja (tai) ruiskutettu vedellä teräskotelon ulkopinnalla.

Koska voimakkaasti kuumennetut betonit ovat taipuvaisia ​​asettamaan lyhyessä ajassa, materiaalin normaali koostumus voidaan nopeasti palauttaa kiinnittämällä tai tampingiksi.

Ylimääräistä vettä on vältettävä johdonmukaisuuden palauttamiseksi. Tarvittaessa vaurio ja pinota pienempiä osia betonia.

Jos materiaali on asennettu hitsauslaitteella, on noudatettava samoja varotoimia kuin valun aikana.

Sinun on valittava viileä paikka. Sekoitin, kuivaseos ja sekoitusvesi eivät saa altistua auringolle.

Vahvan tulenkestävän vuorauksen kovettumisen aikana pidä lämpötila alle 32 ° C.

Vuoren on oltava märkä ja kylmä ensimmäisten 24 tunnin ajan. Tämä on erityisen tärkeää betonileille, joiden lämpöä vapautuu hydraation aikana, koska ne ovat erityisen alttiita halkeilulle ja räjähtävälle haketukselle, elleivät ne ole kovin kovetettuja.

Jos kaikki edellä mainitut eivät ole mahdollisia, pinoaminen on tehtävä yöllä.

Lämpötilansäätimet

Lämpötilansäätimiä käytetään lämpölaajenemisen huomioimiseen tulenkestävissä betonipäällysteissä ja asennetaan paikkoihin, joissa laitteiston kehittäjä pitää niitä tarpeellisena. Lämpötilansäätimet suojaavat vuorausta ja vuorausta voimilta, joita voi esiintyä jatkuvan lämpölaajenemisen aikana.

Lämpötilan kompensoijat sijoitetaan tavallisesti samaan väliin, enintään 1,5 m, vaaka- ja pystysuunnassa.

Paneelirakenteissa vierekkäisten paneelien lämpötilansäätimet on täytettävä keraamisella kuidulla, jolla on sopiva rajoittava käyttölämpötila, esimerkiksi päällystysmateriaalit tai huopamateriaalit.

Vuoriston tasaisen hajautetun puristuksen ja vahingossa tapahtuvien halkeamien muodostumisen estämiseksi erottelukompensoijien tai erotusleikkausten (tai leikkausviivojen) käyttö.

Ne on sijoitettava yhtäjaksoisesti, enintään 1,5 m, vaaka- ja pystysuunnassa.

Jakoiden kompensoijat muodostuvat itsestään, jos laitat vuorausosat yksitellen, ja niitä suositellaan suurille pintoille tai paneelirakenteille, joissa tarvitaan mekaanisten rasitusten imeytymistä.

Erotusleikkaukset voidaan tehdä manuaalisesti leikkaamalla betonin pintaa ennen kuin se kovettuu. Niiden tulisi olla noin 1,5 mm leveitä ja noin 25 mm syviä. Pinta-leikkaukset ovat aina välttämättömiä vuorauksessa tiheän betonin kanssa; ne eivät ole pakollisia, mutta ne ovat erittäin suosittuja keskimääräisen painon ja kevyemmän materiaalin kohdalla.

Tiheät betonit

Normaalia tiheää betonipäällystettä on lämmitettävä, lisäämällä lämpötilaa korkeintaan 10-15 ° C tunnissa 110 ° C: een ja säilyttämällä lämpötila 110 ° C 18-24 tuntia tai pidempään riippuen vuorauksen paksuudesta, mutta aina kunnes se pysähtyy haihduttamalla.

On suositeltavaa nostaa lämpötila jopa 650 ° C: een nopeudella, joka on enintään 15-20 ° C / tunti (10 ° C / tunti betonille, jonka tiheys on yli 2400 kg / m3 kuivauksen jälkeen). Sitten lämpötilaa on pidettävä vähintään tunnin ajan vuorauksen 25 mm: n paksuudel- la, jotta materiaalin stabilointi varmistetaan koko vuori. Tämän altistuksen jälkeen lämpötila voidaan nostaa käyttöarvoon 40 ° C / tunti nopeudella (30 ° C / tunti betonille, kun tiheys kuivauksen jälkeen on yli 2400 kg / m3).

Lämmöneristysbetoni

Lämpöeristysbetonipäällysteiden tulisi olla tasaisesti lämmitettyjä, lisäämällä lämpötilaa enintään 15 ° C / tunti 110 ° C: n lämpötilaan ja pidettävä lämpötilassa 110 ° C 18-24 tuntia tai pidempään riippuen vuorauksen paksuudesta, mutta se on välttämätöntä, kunnes täydellinen lopettaminen haihduttamalla.

On suositeltavaa nostaa lämpötila jopa 650 ° C: een nopeudella korkeintaan 30-40 ° C / tunti.

Säilytä sitten lämpötila vähintään 1 tunti jokaisesta 25 mm: n vuorauksen paksuudesta yhtenäisten vuoriominaisuuksien varmistamiseksi. Tämän altistuksen jälkeen lämpötilaa voidaan nostaa käyttöarvoon nopeudella 40-50 ° C / tunti.

Näytteenotto ja laadunvalvonta

Tulenkestävien betonien erän laadun hallintaan otetaan näytteitä, jotka valitsevat suhteellisen pieniä määriä materiaalia, joka edustaa koko erää ja josta näytteet voidaan valmistaa tarkasti valvotuissa laboratorio-olosuhteissa.

Asiakkaan ja toimittajan on sovittava otetun näytteen määrästä ja tarvittaessa testauksen määrästä.

Tietyllä projektilla käytetyn betonin kokonaismäärä ja näytteiden testaukseen, tulosten antamiseen, analyysiin ja hyväksyntään (tai ei-hyväksyntään) käytetty aika ovat tärkeitä tekijöitä, jotka koskevat sekä laboratoriolle että asiakkaalle sopivaa enimmäistestimäärää. Siksi tulitustarvikkeiden tilauksen yhteydessä on sovittava tarkastettavista ominaisuuksista ja tarvittavien tarkastusten määrästä.

Laadunvalvonnan ensimmäinen vaihe liittyy raaka-aineiden sopivuuden määrittämiseen. Kaikkien raaka-aineiden vaaditut ominaisuudet määritellään täsmällisesti kaikkien toimittajien edellyttämällä teknisellä eritelmällä. Tämän perusteella valmistaja testaa kaikki saadut raaka-aineet ennen betonituotantoa.

Raaka-aineiden sekoittaminen tapahtuu tietokoneohjauksella, mikä vähentää laadun heikkenemisen riskiä seuraavassa vaiheessa virheellisen alkusekoituksen vuoksi. Tämän jälkeen laboratorion laboratoriossa seurataan tuotteita jokaisella työvaiheella analysoimalla hiukkaskokojakauma, veden sisällön määritys seoksessa, puristuslujuus kylmässä tilassa ja ylimääräinen lineaarinen kutistuminen. Ajoittain eri aikaväleillä suoritetaan testejä, jotka liittyvät kemialliseen analyysiin, lämmönjohtavuuden, lämmönkestävyyden, hankausresistenssin ja tarvittaessa resistenssin CO-dissosiaation vaikutuksiin.

Suurissa hankkeissa testit voidaan suorittaa valmistajan laboratorioissa ennen toimitusta asiakkaan tarkastajan tai tämän valtuuttaman edustajan läsnä ollessa. Tällaiset testit suoritetaan satunnaisesti valittavilla näytteillä lähetystä odottavista materiaaleista. Käyttämällä samanlaista menettelytapaa voit suorittaa koko näytteenotto-, näytteenvalmistelu-, testaus- ja hyväksymisprosessin optimaalisissa olosuhteissa.

Jos projektiin liittyy erityisiä vaatimuksia, asiakkaan insinöörit voivat ottaa yhteyttä toimittajan asiantuntijoihin sopimuksen alkuvaiheissa kehittääkseen vastavuoroisesti hyväksyttävän näytteenottosuunnitelman ja testimenettelyt määritetyille materiaaleille ennen lähetystä.

Intech GmbH: n (Intech GmbH) henkilökunta vastaa kaikkiin yhtiön toimittamiin tulenkestäviin betoniin liittyviin teknisiin kysymyksiin.