Betonin vähimmäiskohde - talvella betonisoitumisominaisuudet

Betonilla työskentelyssä on erittäin tärkeää ottaa huomioon ympäristön lämpötilan vaikutus kovettumisnopeuteen ja lujuuteen. Tämän kohdan huomioimatta jättäminen voi johtaa materiaalin laadun heikkenemiseen, mikä joissakin tapauksissa on yksinkertaisesti mahdoton hyväksyä. Siksi harkitsemme alla, mikä on optimaalinen lämpötila betonin kovettumiselle ja mitä tehdä, jos ympäristön lämpötila on merkittävästi pienempi kuin tämä luku.

Suoratoimitus laastilla kylmällä kaudella

Yleistä tietoa

Näin ollen betonin kovettumisen paras lämpötila on noin + 20 astetta. Tällaisia ​​ehtoja ei kuitenkaan ole aina mahdollista kestää. On olemassa tapauksia, joissa on tarpeen suorittaa betonitoiminta kylmässä kaudella.

Esimerkiksi talvitoiminnan tarve voi syntyä seuraavissa tapauksissa:

 • Betonointi kuohkeilla maaperillä, mikä on vaikeaa suorittaa lämpimän kauden aikana.
 • Talvi alennus sementistä. Materiaalin hinta voi joskus olla todella alhainen, mutta samaan aikaan ei ole järkevää pitää sitä ennen lämpenemisen alkamista, sillä sementin laatu vähenee. Tällaisessa tilanteessa paras vaihtoehto olisi työskennellä matalissa lämpötiloissa.
 • Yksityisellä rakentamisella. Usein on helpompi saada loma talvella kuin kesällä.

Kiinnitä huomiota! Talvella kalliimpia kaivamaan kaivoksia, on lisäksi välttämätöntä tarjota paikka ihmisten lämmittämiselle. Siksi rakentaminen ei ole aina kannattavaa.

Säätiön täyttäminen talvella

Ominaisuudet kaatamalla betonia alhaisissa lämpötiloissa

Ensinnäkin on tarpeen selvittää, mikä lämpötila, kun työskentelet betonin kanssa, on pidettävä alhaisena. Rakentajien katsotaan olevan kylmä sää, jos keskimääräinen päivittäinen lämpötila laskee alle +4 celsiusastetta. Tällöin tämän rakentamisen onnistuminen omalla kädelläsi on toteutettava erityisiä varotoimia, jotka suojaavat ratkaisua kylmyyden kielteisiltä vaikutuksilta.

Tosiasia on, että betonin jäätyminen alhaisissa lämpötiloissa tapahtuu erityisellä tavalla. Tämän prosessin nopeus ja lopputuloksen laatu riippuvat koostumuksen veden lämpötilasta.

Mitä korkeampi se on, sitä nopeampi jäädytys tapahtuu. Sen optimaalinen nopeus on 7-15 astetta.

Kuitenkin alhaisella ympäristön lämpötilalla on joka tapauksessa kriittinen vaikutus sementin hydraationopeuteen. Tämän seurauksena kovettuminen ja kovettuminen tapahtuu paljon hitaammin.

Tuoreen maadoitetun kellarin lämmitin

Laskettaessa, kuinka paljon betonia kovettuu miinuslämpötiloissa, sinun on otettava huomioon, että sen lasku 10 astetta pienentää kovettumisnopeutta kahdesti. Tällaiset laskelmat ovat tärkeitä rakennustyön suunnittelussa ja muottien poistamisessa.

Kiinnitä huomiota! Jos lämpötila laskee alle -4 celsiusastetta, laasti yksinkertaisesti jäätyy ja tässä tapauksessa jähmettymisprosessi pysähtyy kokonaan ja betoni menettää jopa 50 prosenttia sen vahvuudesta.

On kuitenkin olemassa positiivisia näkökulmia kaatamaan alhaisessa lämpötilassa - prosessin asianmukainen organisointi mahdollistaa paremman tuloksen, koska alhaisempi alkulämpötila antaa viime kädessä suuremman lujuuden. Ainoa asia mitä sinun tarvitsee muistaa lämpötilassa, joka jäädyttää betoniliuoksen, ts. että se ei laske alle -4 astetta.

Lisäaine kovettumisen nopeuttamiseksi

Kovettumisnopeuden keinotekoinen kasvu

Koska betoni jäätyy nollapisteen lämpötiloissa hyvin hitaasti ja rakennusajat ovat usein rajallisia, rakentajat ovat keksineet useita tapoja nopeuttaa tätä prosessia.

Yleisimmät ovat seuraavat:

 • Lisäaineiden lisääminen liuokseen;
 • Betonilämmitys sähkökaapelilla;
 • Käytetään enemmän sementtiä koostumuksessa.

Katsotaan nyt tarkemmin kunkin näiden menetelmien ominaisuuksia.

Käyttämällä muokkaajia

Useimmiten rakennustöitä talvella käytetään seuraavien tyyppien muokkaajia:

 • C-lisäaineet - betonin kovettumisen kiihdyttimet;
 • E-tyypin lisäaineet ovat vesivaihtoehtoja.

Tehokkain ja yleisempi on kaliumkloridi. Kuitenkin sen osuus kokonaismassasta ei saa ylittää 2%.

On sanottava, että kovettumiskiihdyttimet eivät vaikuta betonin laatuun, mutta samalla ne eivät suojaa sitä jäätymiseltä. Lisäksi niiden käyttö ei poista liuoksen lämpötilan vaatimuksia eikä toimenpiteitä, joilla suojataan sitä jäätymiseltä.

Kiinnitä huomiota! Suorittaessaan lasia tai pohjaa, sinun on välittömästi harkittava aukkojen ja kanavien läsnäoloa viestinnässä, koska myöhempi käsittely on erittäin aikaa vievää. Lisäksi se vaatii erikoistyökalua, esimerkiksi leikkaamalla vahvistettua betonia, jossa on timanttipiirejä, voimakas hiomakone.

Johdon käyttäminen betonin lämmittämiseen

Betonilämmitys

Betonin lämmitykseen käytetään usein erikoiskaapelia. Tätä menetelmää voidaan kutsua luonnollisimmaksi. Ainoa positiivisen tuloksen saavuttamiseksi on tiukasti noudatettava tiettyjä lämmitysohjeita (selvitä myös, kuinka betonia lämmitetään hitsauskoneella).

Toisin kuin aiemmalla menetelmällä, lämmitys mahdollistaa betonin suojaamisen jäädytykseltä. Sen vuoksi ei tarvitse laskea, mihin lämpötilaan betoni kovenee ja kuinka kauan tämä prosessi kestää, koska on mahdollista muodostaa melko tavallisia olosuhteita.

Valokaapeli betonin lämmitykseen

Lisääntynyt sementtimääritys

Tätä menetelmää voidaan käyttää vähäisellä lämpötilan laskiessa. Annoksen lisäämisen pitäisi olla pieni, muuten betonin laatu ja sen kestävyys voivat olla merkittävästi pienempiä.

Vihje! Jos laastin kovettumisen jälkeen oli tarpeen porata se, niin tehokkain tapa on vinoneliöiden reikien betoniporaus.

johtopäätös

Betonisointi vähimmäislämpötiloissa on useita ominaisuuksia ja vaatii erityistä lähestymistapaa teosten toteuttamiseen. Tärkeintä on estää liuoksen jäätymisen ja sulamisen sykli. Mutta samanaikaisesti, jos suoritat toimenpiteen oikein, lopulta saat kestävämpiä materiaaleja kuin normaaleissa olosuhteissa (ks. Myös artikkeli "Höyrytetyn betonin ositukset - rakennuksen tärkeimmät vivahteet").

Tämän artikkelin videosta saat lisätietoa aiheesta.

Betonin kovettuminen lämpötilasta riippuen

Betonin kovettumisaika riippuen ympäristön lämpötilasta

Betoniliuoksen kovettumisprosessi viittaa rakennustyön merkittäviin vaiheisiin. Monoliittirakenteen lujuus riippuu lopulta sen kestosta. Kun seos kaadetaan muottiin, kaavioiden tai taulukoiden mukaan betonin likimääräinen kovettumisaika määritetään ympäröivän ilman lämpötilan ja kosteuden mukaan. Myös keinotekoisen kiven suunnittelumerkki otetaan huomioon.

Mikä vaikuttaa betonimassan kovettumisen ajoitukseen

Lämpötilan ja kosteuden olosuhteet ovat valtava rooli betonin asettamisessa ja kovettamisessa. Kuumina päivinä monoliitin pinta kostutetaan vedellä niin, että sementtijauheella on tarpeeksi nestettä kemiallisten reaktioiden suorittamiseksi. Tällaisissa olosuhteissa kiven asetus on paljon nopeampaa kuin matalissa lämpötiloissa. On otettava huomioon se, että negatiiviset arvot ja veden pula voivat jopa estää laastin massan kiinteytymisen.

Laboratoriotutkimukset ovat osoittaneet, että optimaalinen ympäristön lämpötila betonin kovettumisen aloittamiselle ja jatkumiselle on 20-30 astetta. Samanaikaisesti sen pinnan kosteuden tulisi olla vähintään 90 prosenttia, joka saavutetaan kastelemalla ja peittämällä kumi muovikelmulla tai kateaineella. Kuvatut olosuhteet sallivat kiven saavuttaa 70 prosentin vahvuuden ensimmäisten viiden tai seitsemän päivän aikana muottien valun jälkeen. Vintage-suorituskyky saavutetaan kahdesta neljään viikkoon.

Tietenkään laboratorio-olosuhteita ei voida siirtää todellisuuteen. Avoimilla alueilla lämpötila ja kosteus muuttuvat jatkuvasti riippuen:

 • kellonaika;
 • kausivaihtelut;
 • ilmasto-ominaisuudet;
 • sateen läsnäolo jne.

Itse asiassa konkreettinen puristuslujuus kestää kauemmin kuin 28 päivää, mutta myöhäinen kovettumisprosessi etenee niin hitaasti verrattuna ensimmäisiin seitsemään päivään, että neljän viikon kuluttua useimmissa tapauksissa sitä ei oteta huomioon. Vaikka alhaisissa lämpötiloissa esiintyvät epäsuotuisat olosuhteet, jäätymisaika kasvaa useilla päivillä tai jopa viikoilla.

Teollisissa olosuhteissa betonin kaatamisen sallitaan tapahtuvan nolla-lämpötilassa. Liuoksen jäätymisen ehkäisemiseksi ja betonimassan kovettumisen kiihdyttämiseksi sen on pakko lämmetä. Liuokseen lisätään usein erityisiä lisäaineita.

Yksityisten kehittäjien suositellaan täyttävän monoliittiset rakenteet kesäkaudella, jolloin keskimääräinen päivittäinen lämpötila ei laske alle 15-20 astetta.

Työ on suunniteltava etukäteen. On tärkeää varmistaa, että konkreettinen jäätymisaika päättyy ennen kylmien yön alkamista. Jos keskimääräinen päivittäinen lämpötila laskee +5 asteen tasolle, kovettamisen aikana kiveä peitetään eristysmateriaaleilla ja jos pakkasesta on olemassa uhka, kasvihuone asennetaan monoliittisen lohkon yläpuolelle.

Betonin kovettumisolosuhteet, riippuen ulkoisista tekijöistä

Kuten yllä mainittiin, betonin massan kovettumisen kesto kasvaa ympäristön lämpötilan laskemisen myötä. Ihannetapauksessa betonibrändi M300 saa sadan prosentin puristuslujuuden +20 astetta 28 päivän kuluttua, kun taas keskimääräiset päivittäiset lämpötila-indikaattorit ovat +5 astetta neljä viikkoa, voima voi nousta vain 77 prosenttiin. Kun otetaan huomioon betonikiven kovettamisen käyrät, jotka ovat kaarevia viivoja, voidaan luotettavasti sanoa, että jälkimmäisessä tapauksessa mallin vahvuusjakauma kaksinkertaistuu edelliseen versioon nähden.

Tietyissä tapauksissa betonirakenteiden esilaturaatio sallitaan monoliitin 50%: n kovettumisen jälkeen. Tässä lujuuden riippuvuus lämpötilaan on seuraava:

 • +20 astetta yli 3 päivää tulisi kulkea sen jälkeen, kun muotti on kaadettu;
 • +10 astetta - vähintään 5 päivää;
 • +5 - 8 päivää tai enemmän.

Kuumalla säällä, kun lämpömittari nousee yli 30 astetta, voi kestää vain 48 tuntia 55 prosentin voimaa. Mutta tällaisella betonin nopealla jäädytyksellä on suositeltavaa ladata rakentaminen, kuitenkin aikaisintaan 4-5 päivää. Tällöin olisi parempi olla turvallisempi kuin tehdä työtä uudelleen.

24.10.2014 klo 11:10

Betonin lujuuden riippuvuus kovettumislämpötilasta.

Yleensä betonin kovettumisen normaali lämpötila on 15 - 20 °. Mitä pienempi lämpötila, sitä hitaampi lujuus kasvaa. Jos merkki jää alle nollan, betoni kovettuu vain, jos suolaa lisätään veteen, joka laskee pakastuspistettä.

Siinä tapauksessa, kun betoni alkoi kovettua ja sitten jäätyä, prosessi jatkuu sulatuksen jälkeen. Jos jäädytetty vesi ei alun perin vaurioita betonin rakennetta, materiaalin lujuus kasvaa merkittävästi.

Kovettuminen korkeissa lämpötiloissa.

Korkeissa lämpötiloissa betoni kovettuu nopeammin, varsinkin jos prosessi tapahtuu korkeassa kosteudessa. Korkeissa lämpötiloissa on vaikea suojata betonia kuivumiselta, joten sitä ei voida lämmittää yli 85 °. Esimerkki poikkeuksesta on autoklavointi korkeapaineisella höyryllä kasveissa.

Betonin lujuus, joka kovettuu eri lämpötiloissa (nopeus ei ole väliä), määräytyy suunnilleen betonin R28 suunnitteluparametrien avulla kerrottuna S. A. Mironovin taulukon kertoimilla (ks. Taulukko). R28 kovettuu normaalilämpötilassa 28 vuorokautta.

Rakennustyöt ja perusvaatimukset betonille talvella.

On tärkeää, että talvella asetettu betoni kovettui ja sai voimaa samana talvena. Vahvuuden pitäisi riittää poistamiseen, osittaiseen tai jopa täydelliseen kuormitukseen rakenteesta.

Joka tapauksessa betoni ei saa jäädyttää, ennen kuin se saavuttaa vähintään puolet sen rakenteellisesta lujuudesta. Vaikka kovetettavia materiaaleja käytetäänkin, kovettumisaika lämpimissä olosuhteissa ei saisi olla alle 2-3 päivää, jos tavallista betonia käytetään - 5-7 päivää.

Alhaisten lämpötilojen negatiivinen vaikutus.

Käytännön mukaan betonin jäädyttäminen varhaisessa vaiheessa vähentää merkittävästi sen luotettavuutta tulevaisuudessa. Jäykkä vesi laastilla rikkoo sementtikiven ja aggregaatin välistä sidosta sekä adheesiota vahvisteisiin betonirakenteissa.

Mitä myöhemmin betoni on jäädytetty, sitä suurempi on sen voima. Jotta betonilla olisi tarvittavat ominaisuudet, talvella on tarpeen varmistaa sen kovettuminen lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa koko tarpeellisen ajan.

Betonin oikean kovettumisen varmistaminen talvella.

Edistää prosessia kahdella tavalla:

 • käyttämällä sisäistä betonin lämpöä;
 • siirtää ylimääräistä lämpöä ulkopuolelta.

Ensimmäisessä tapauksessa sinun on käytettävä vain nopeasti kovetettavia, korkean lujuuden omaavia sementtejä, kuten alumiinioksidia tai Portland-sementtiä. On myös suositeltavaa käyttää kovettumiskiihdytintä, kuten kalsiumkloridia, liuoksen sisältämän veden tilavuuden pienentämiseksi ja sen tiivistämiseksi korkealaatuisilla tärinöillä. Tämä antaa konkreettille tarvittavan voimaa 28 päivää, mutta vain 3 - 5 päivässä.

Betonin kovettumislämpötila

Mihin aikaan tarvitaan konkreettista kovettumista, onko lämpötilan riippuvuutta

Betonin lujuus on sen tärkein ominaisuus, jonka ansiosta on mahdollista määrittää monoliittirakenteiden laatu. Syy on, että voima liittyy suoraan betonikiven rakenteeseen. Betonin kovettumisprosessi on erittäin vaikea. Tällaisten tapahtumien aikana sementin ja veden vuorovaikutus.

Tämä ilmaisee, kuinka kauan betoni kovenee.

Sementin hydratoinnin tulos on uusien yhdisteiden muodostuminen sekä betonikiven muodostuminen. Kovettumisen seurauksena betoni voimistuu, mutta voimaa ei saada heti, vaan vähitellen. Tämä saattaa kestää yli kuukausi.

Ennen rakennustyön aloittamista on otettava huomioon erityiset olosuhteet, jotka tietyllä tavalla vaikuttavat betonin kovettumisen kestoon.

Aikaa

Suuri prosenttiosuus betoniliuoksen kovettumisesta vaikuttaa ympäristötekijöihin. Lämpöolosuhteiden ja ilmakehän huomioon ottaen kiinteytymisen ja täydellisen kuivauksen aika voi olla useita päiviä, mutta tämä on edellytys, että kaikki tapahtumat tapahtuivat kesällä. Mutta tässä tapauksessa on haitta, joka on tuloksena olevan rakenteen pieni lujuus. Jos työ toteutettiin talvella, rakenteella on runsaasti kosteutta kuukaudessa.

M200 betonihinta ja muut tekniset tiedot on lueteltu artikkelissa.

Video kertoo betonin kovettumisaika lämpötilasta riippuen:

Betonin kovettumisen kesto määräytyy suuresti rakennuksen koostumuksen tiheyden mukaan. Tietenkin, mitä korkeampi on, sitä hitaampi vesi lähtee rakenteesta, ja sementin nesteytyksen indikaattorit ovat parempia. Teollisessa rakentamisessa tällainen ongelma on jo ratkaistu. Tässä tapauksessa vibro-käsittely on mukana, kotona olosuhteissa on vaihtoehtoinen vaihtoehto - silmukointi. Tamping-prosessi

On huomattava, että suurta tiheyttä käyttävä liitin on erittäin vaikea leikata ja porata. Se ei voi tehdä ilman sellaisia ​​laitteita kuten boraksia timantilla päällystetyllä. Jos käytät porauksia tavallisella kärjellä, niin ne epäonnistuvat heti.

Kuvassa näkyy betonin koostumus

Komponentit, jotka ovat sementtiseoksen koostumuksessa, ovat myös tärkeässä asemassa betonin asettamiselle. Jos koostumuksessa on suuri määrä huokoisia materiaaleja, rakenteen dehydraation prosessi on paljon hitaampaa. Jos koostumusta hallitsevat komponentit kuten hiekka ja sora, niin kaikki vesi nopeasti poistuu liuoksesta.

Jotta betonin etujen höyrystymisen prosessi saataisiin hitaammin parantamaan sen lujuusominaisuuksia, on syytä käyttää erityisiä lisäaineita. Se on yleensä betoni, saippuan koostumus. Tietenkin tämä vaatii pienen määrän rahaa, mutta voit suojata rakenteen kuivumiselta ennenaikaisesti.

Mikä on betonin koostumus sokeille alueelle, on paras soveltaa artikkelissa mainittuun.

Varmista kovettumisolosuhteet

Kun sementtiseoksessa on pitkäkestoinen kosteus, kannattaa asentaa vesitiiviin materiaali muottiin. Edellyttäen, että muovauskehys on valmistettu muovista, ei ole järkevää asettaa ylimääräistä vedeneristyskerrosta. Muottien purkaminen tulisi tehdä vasta 8-10 päivän kuluttua. Tänä aikana betoni on jo onnistunut tarttumaan ja voi edelleen kuivua ilman muottirakennetta.

Veden säilyttämiseen betonissa voidaan erilaisiin modifioivia lisäaineita lisätä laastiin. Jos on tarpeen saavuttaa nopea jähmettyminen ja jo kulkea kaadettua rakennetta, on syytä lisätä erityisiä ainesosia liuokseen, joka mahdollistaa nopean kytkennän.

Pieni haihtuminen

Kun konkreettinen liuos tarttuu, se peitetään välittömästi muovikelmulla. Tällaisten toimenpiteiden ansiosta betonissa on mahdollista säilyttää kosteus ensimmäisten päivien aikana rakennuksen asennuksen jälkeen. Kerran joka kolmas päivä kalvo on poistettava ja pinta käsiteltävä vedellä.

Kun kaadutusaika on 20 päivää, kalvo voidaan poistaa hyväksi ja odottaa, kunnes levitys on täysin kuiva normaaleissa olosuhteissa. Se kestää yleensä 28-30 päivää. Jo tämän ajanjakson jälkeen on mahdollista kävellä pohjan ympäri ja jopa asentaa erilaisia ​​rakennusten rakenteita.

Jäätymisaika eri lämpötiloissa

On tarpeen ilmoittaa, että betonikiinnitysaika muottipesässä voi olla korkeintaan 7 päivää. Vain tämän jälkeen muotti voidaan purkaa. Tässä tapauksessa on mahdollista säilyttää betonirakenteen eheys. Useimmissa tapauksissa tämä luku riippuu betonin merkistä sekä lämpötilaolosuhteista.

Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka paljon sementti menee 1 kuutiometriin betonia.

Taulukko 1 - Betonin kovettumisaika lämpötilasta riippuen

Betonin kovettumisaika

Vähimmäislämpötila

Kylmäkaudella voidaan tehdä betonijäähdytys vain sillä edellytyksellä, että rakenteen tarvittava vesi- ja lämpöeristys saadaan käyttöön asennuksen jälkeen. Koska alhaiset lämpötilat hidastavat hydrausprosessia ja siten lujuusominaisuuksia, on erittäin tärkeää odottaa tiukasti aikaa. Kun lämpötila on normaalisti -5 astetta, voimaa on parannettava yleensä 5-7 kertaa, toisin kuin suositeltu lämpötila 20 astetta.

Artikkelissa kuvataan raskaan betonin koostumuksen valinta.

Videossa kuvataan betonipisteen vähimmäiskohde:

Siksi on tarpeen täyttää säätiö talvella vain, jos tiedät, miten kaadetaan betoni kylmässä oikein. Tärkein edellytys on kaikkien sääntöjen noudattaminen, tällöin täytteen laatu ei ole huonompi kuin suotuisissa päivissä.

Ammattitaitoiset rakentajat eivät säästä rakentamiseen ja käytä betonipumppua. Lisäksi on tärkeää suorittaa betonin kunnollinen kunnossapito. Kun kaatetaan pakkasella, on syytä lisätä rouheita lisäaineita seokseen ja lämmittää muottipesä. Tämän jälkeen on tarpeen suorittaa betonipatjan lämmitys. Jos kaikki nämä ehdot täyttyvät, on täysin merkityksetöntä, mihin lämpötilaan betonin kaataminen tapahtuu.

Voit selvittää, kuinka paljon betoni-M400-kuutio painaa tässä artikkelissa.

Säätiön kaataminen on erittäin monimutkainen prosessi. Varmistaaksesi tarvittavan lujuuden, kannattaa odottaa asetusaikaa oikein. Jos rakenteesta saatu kosteus haihtuu ennen määritettyä aikaa, lujuusparametrit ovat merkityksettömiä, mikä heikentää tulevan rakenteen laatua.

Betonin korjaus alhaisissa lämpötiloissa - ammattitaitoinen neuvonta

Betonin korjaaminen negatiivisissa lämpötiloissa sekä betonirakentaminen talviolosuhteissa on melko hankalaa, ja erityiset korjausseokset ovat välttämättömiä. Betonipohjan rikkominen ja sen seurauksena rakenteellisten komponenttien kantavuuden heikkeneminen on vakava ongelma, joka edellyttää tehokasta ja välitöntä ratkaisua (ks. Tässä artikkelissa oleva video).

Tässä artikkelissa käsitellään paitsi betonin korjaamista talviolosuhteissa, myös syitä, jotka voivat johtaa näihin ongelmiin.

Betoniominaisuudet

Betoni on keinotekoinen aine, joka syntyy veden, sementin ja aggregaattien seoksen kovettumisesta. Sementtikoostumuksen valmistus ja kovettuminen kulkee useiden vaiheiden aikana kiteisten rakenteiden muodostumiseen.

Sementtijyvien ympäröivän veden rakenne muodostaa ympärilleen kuoren, jonka avulla sementtihiukkaset ovat toisiinsa yhteydessä (nesteytysprosessi). Samanaikaisesti pienet kiteet alkavat näkyä sementtirungossa, joka muuttuu sitten tiheäksi kiderakenteeksi. Kiteytysvaihe ennustaa sementtikiven muodostumisen ja betonin lujuuden kasvun.

Betonin kovetusprosessin hidastuminen tai kiihdytys riippuu seoksen alkulämpötilasta, sementin adsorboivista ominaisuuksista, jotka määritetään sen mineraalisen koostumuksen perusteella.

Alhaisten lämpötilojen vaikutus betonin ominaisuuksiin

Betoniliuoksen kovettumista suositaan eniten lämpötila 15 - 25 ° C, jonka kanssa betonirakenne saavuttaa optimaalisen lujuuden 28. päivänä.

Kun lämpötila putoaa negatiivisille indikaattoreille, betoniseoksen rakenteen sisältämä vesi muuttuu jääkiteiksi. Tällaisten kiteiden muodostumisen seurauksena veden määrä kasvaa 9%, kun paine kasvaa, mikä vaikuttaa olemassa olevien rakenteellisten sidosten repeämiseen ja jota myöhemmin ei enää palauteta.

Samasta syystä betoni negatiivisissa lämpötiloissa menettää yhteytensä vahvistuskoteloon ja materiaalin huokoisuus nousee, mikä vaikuttaa suuresti sen lujuuteen, veden kestävyyteen ja pakkasvasteeseen.

Sulatuksen aikana betonin rakenteessa olevat jääkiteet muuttuvat jälleen nesteiksi ja kovetusprosessi jatkuu. Jäätymisjakson aikana tuhoutuneen rakenteen vuoksi tämän betonin rakenteellinen lujuus on kuitenkin 15-50% alhaisempi kuin tavanomaisissa olosuhteissa saavutetun betonin lujuus.

Betonirakenteiden vaihtoehtoinen jäädytys-sulatus on erityisen huono. Vahvuutta, jossa betonin jäätymisprosessi ei enää voi tuhota sen rakennetta, kutsutaan kriittiseksi.

Täten betonimyynti negatiivisissa lämpötiloissa on tällaisten tekniikoiden käyttäminen betonin hoitoon, mikä mahdollistaisi hankkeen lopulliset fysikaaliset ja mekaaniset ominaisuudet, tai ainakin se konkreettinen saavuttaa kriittisen lujuuden.

Säännöt konkreettisen työn tekemiseksi talvella

SNiP: n tärkeimmät säännökset ovat betonointi negatiivisissa lämpötiloissa, jotka liittyvät suoraan betoniliuoksen laskemiseen talvikaudella:

 1. Näitä määräyksiä sovelletaan betonityöhön, jossa päivittäinen lämpötila on vähintään 0 ° C.
 2. Betoni on valmistettava kuumennetulla betonisekoittimella käyttäen kuumennettua vettä ja aggregaatteja. Samanaikaisesti liuoksen sekoitusaikaa on nostettava 25%.
 3. Betonin valmistuksessa on välttämätöntä ottaa käyttöön erityinen pakkasnestettä, ilmanvaihdon lisäaineita ja pehmittimiä.
 4. Betonia kuljetetaan kuorma-autoilla, eristetyillä säiliöillä ja lämmitettävissä. Alle 15 ° C: n lämpötilassa kuljetuksen aika ja matka pienentyvät 30-50% kesäaikaan verrattuna.
 5. Sen pinnan kunto, johon seos kaadetaan, sekä sen asennuksen menetelmä, on estettävä liuoksen mahdollinen jäädyttäminen, kun se joutuu kosketuksiin betonipohjan kanssa.
 6. Negatiivisissa lämpötiloissa betoni on asetettava upottamalla täryttimiä. Lisäksi betonisekoitteen tärinän kestoa on nostettava 25% verrattuna positiivisiin lämpötiloihin.
 7. Betonityötuotannon päätyttyä kaikki uudet rakenteet on peitettävä höyryllä ja lämpöeristetyillä materiaaleilla.

Betonin sijoittaminen alhaisissa lämpötiloissa

Betonin lujittaminen negatiivisissa lämpötiloissa on luoda konkreettinen seos tarpeellisista kovetusolosuhteista, mikä takaa rakenteellisen eheyden säilymisen ja tyydyttävän kunnon sulamisen jälkeen.

Tämä voidaan saavuttaa kahdella tavalla:

 1. betonin sisäisen lämmön käyttö;
 2. Lämpöenergian ulkoinen tarjonta betoniin erikoislaitteiden ja -teknologian avulla.

Betonimassan sisäisen lämmön käyttö betonin kovettumisen aikaan

Ensimmäinen menetelmä sopii parhaiten betoniseoksen valmistamiseen ja asettamiseen omiin käsiisi, sillä voit tehdä ilman lisävarusteita, mikä tarkoittaa, että valmiin betonin hinta on paljon alhaisempi kuin tehdaslaastin hinta. Mutta seoksen valmistaminen omiin käsiisi talviolosuhteissa on toivottavaa pieninä määrinä tehdä lyhytaikaista työtä.

Ohjeet betoniseoksen sekoittamiseen talviolosuhteissa omilla käsillä:

 1. Sideaineina käytetään erittäin lujia ja nopeasti kovettuvia laatuja.
 2. Betoniliuoksen valmistuksessa on tarpeen lisätä kovettumiskiihdyttimiä ja ilmanvaihdon lisäaineita seokseen.
 3. Liuoksen veden määrän pienentämiseksi liuoksessa säilyttäen liikkuvuuttaan lisätään plastisointiaineita.
 4. Lämmön lisäämiseksi betoniin, kaikkien seoksen komponentit on ensin kuumennettava optimaaliseen lämpötilaan: vesi - 90 ° C; täyteaineet - 50 ° C. Betoniseoksen lämpötila pistorasiassa ei saa ylittää 40 ° C, koska korkeassa lämpötilassa se sakeutuu nopeasti.
 5. Betoniliuoksen lämpötila muottipesän aikana ei saa olla alle 5 ° C, eikä se saa olla ohutseinäisissä rakenteissa - alle 20 ° C.
 6. Betoni on asetettava käyttäen vibrocompaction-menetelmää.
 7. Betonimassan kaatamisen jälkeen rakenteet on peitettävä muovikääreillä ja lämpöä eristävällä matolla.

Betonin kovettumisaikaa seuraa veden ja sementin kemiallinen reaktio, jonka seurauksena lämpöä vapautuu merkittävästi (eksotermi). Tämän lämmön säilyttämiseksi betonirakenteet on peitetty lämpöä eristävillä materiaaleilla (mineraalivilla-matot, sahanpuru, vaahtomuovi jne.).

Betonin on saavutettava haluttu lujuus ennen kuin seoksen lämpötila putoaa 0 ° C: een missään rakenteen koh- dassa. Tätä konkreettista menetelmää kutsutaan termos-menetelmäksi. Tämä menetelmä on rationaalinen, jos tarvittava lämpö betonissa säilyy vähintään 5-7 päivän ajan. Ja tällaiset olosuhteet ovat mahdollisia vain, kun kaadetaan irtotavaraa.

Betonin luonnollisen lämmityksen lisäksi voidaan ns. Elektroforeesimenetelmää käyttää. Tässä menetelmässä betoniseosta lämmitetään lisäksi betonirakenteeseen asennetuilla elektrodeilla ja ylläpidetään edellä kuvatun tekniikan mukaisesti.

Betonin lämmittämiseen käytettävät ulkoiset lähteet

Kun kyseessä on betonirakenteen tyyppi ja tarvittava aika sen käyttöönottamiseksi, ulkoiset sisäisen betonilämmön tukimuodot voivat olla seuraavia tyyppejä:

 • betoniseoksen sähköinen esilämmitys;
 • betonirakenteiden säilyttäminen lämpötakseissa (konvektiomenetelmä);
 • betonin kovettuminen ulkoisten lämmönlähteiden avulla (sähkölämmityksen, säteilyn, induktioketjun kontaktimenetelmät jne.).

Esilämmitä betoniliuosta

Yksi tehokkaista betonitoimista alhaisissa lämpötiloissa pidetään betoniseoksen alustavan pakotetun lämmityksen menetelmänä (ks. Kuva). Betonia ennen 5 - 15 min: n muottiin asettamista kuumennetaan voimakkaasti 70 - 90 ° C: n lämpötiloihin elektrodien avulla varustettujen astioiden täyttämisessä tai samassa asennossa vain tyhjennyslaitteissa, joissa käytetään alentavia elektrodeja. Valmis lämmitetty seos kaadetaan välittömästi muottiin ja tiivistetään täryttimillä ennen betonin alkamista.

Tämän menetelmän testit osoittivat, että elektroterminen impulssi rakenteen muodostuksen alkuvaiheessa kiihdyttää sementin hydratointia ja kuumennetun seoksen tärinä on tehokkain lopullisen betonin tiheän rakenteen saamiseksi. Sähköisesti kuumennettujen betoniseosten käyttö betonirakentamisen kehittyneessä tekniikassa negatiivisissa lämpötiloissa vähentää betonin kovettumisen kestoa, parantaa sen ominaisuuksia ja lisää sähkön käytön tehokkuutta.

Lisäksi on hyvä mahdollisuus kuljettaa betoniseosta pidemmälle etäisyydelle, ja se mahdollistaa tavanomaisen kääntyvän metallikelmun laajamittaisen käyttämisen betoniseoksen levittämisen aikana.

Lämpökatot betonin kovettamiseksi

Keinotekoisten kuumien telttojen betonieneristämismenetelmä liittyy odottamattomiin lisäkustannuksiin, vaikeuttaa työhön liittyvää työtä ja lisää rakentamisen aikaa. Siksi sen käyttö on mahdollista vain teknisen tarpeen tapauksessa.

Teplyaks ovat tilapäisiä aurinkolämmitteisiä rakenteita, jotka toimivat koko konkreettisen työn kompleksin suorittamiseksi tietyssä paikassa. Lämpötilojen (kuumakatoksen) lämpötilojen tulisi vastata betonirakenteen pohjan lämpötilaa, mutta ei alle 5 ° С.

Suunnitellun lämpötilan ylläpitämiseksi kuumakatokseissa käytetään ilmalämmittimiä, jotka toimivat erilaisilla polttoaine- tai sähkömoottoreilla.

Teplyak betonin kovettumiselle voi olla seuraavat rakenteet:

 1. Vaaleat kasvihuoneet, jotka on valmistettu kankaasta tai PVC-kangasta. Käytetään betonityötyökierron tuotannossa (perustukset laitteille, sarakkeille jne.). Mekaanisen asennuksen tapauksessa lämpö poistetaan ja lopuksi asetetaan jälleen betonin pitäminen suunnittelulämpötilassa, kunnes rakenne saa aikaan tietyn lujuuden.
 1. Suurille alueille suunnitellut volumetriset lämpötakit voivat olla ilmatiivis (ilman kehystä) tai perinteistä PVC-kangasta. Ilmatiiviit ovat telttoja, joiden sisäpuolella on puhaltimia, jotka tukevat ylimääräistä painearvoa 0,006 MPa: n alueella, jolloin PVC-rakenne säilyy.
 1. Mobiileja lämpörakenteita käytetään kasettirakenteiden betonisointiin (säätiöt, maanalaiset apuvälineet). Tällaisten kuumien talojen liikkuminen tapahtuu traktorin tai erityisen vintturin avulla. Betoni syötetään kasvihuoneisiin kauhojen avulla auki, betonisoitumishetkellä, aukot kattoon.

Tärkeimmät betonilämmityksen tyypit

 1. Yhden tai kolmivaiheisen vaihtovirran isoterminen lämmitys tapahtuu 50-100 V: n pienemmällä jännitteellä. Suoravirran omaavien rakenteiden lämmittäminen edistää betonin elektrolyysiä. Tämäntyyppisen lämmityksen mekanismi perustuu siihen, että tuoreen betonin sisällyttäminen sähköpiiriin tapahtuu elektrodien välillä ja toimii luonnollisena vastustuskyvynä, minkä seurauksena betonia kuumennetaan.

Vinkkejä: Isotermisen lämmitysmenetelmän avulla betonimassan sähköinen resistanssi kasvaa ja ampeeri laskee; jotta prosessi onnistuu, on välttämätöntä vakauttaa virta ja tähän muuntajiin jaksottaisesti säännöllisesti jännitteitä (vaihe-menetelmä), muutoin virta voi pysähtyä ja betoni jäätyy.

 1. Sähköinen termoaktiivinen säädettävä muotti toimii jännitteellä 40,121, 220V. Betonin suositeltu lämpötila kaatamisen aikana 5 ° C ja yli. Lämmitysaikana ja muottipesän poistamisen jälkeen betonipinta on peitettävä eristävillä materiaaleilla, jotta betonin nopea jäähtyminen ja pintavaurioiden ilmaantuminen lämpöjännitteiden eron seurauksena vältetään.
 1. Elastinen lämmitys (muovi, kumi) muodostaa niihin asennetut elektrodit toimivat samalla periaatteella.
 1. Säteilymenetelmää lämmittämällä infrapunasäteillä käytetään betonin kovettumiseen paikoissa, joissa on tiheästi vahvistettuja liitoksia, joissa perinteisten menetelmien käyttö ei ole mahdollista. Radiogeneraattori on metallinen heijastin, jossa 5-8 cm etäisyydellä pallomaisesta pinnasta on sähköeristetty kierre, joka toimii tarvittavan energian lähteenä.
 1. Betonilämmityksen induktiomenetelmä (kosketusmenetelmä) on luoda sähkömagneettinen kenttä juuri asetetun betoniseoksen ympärille. Pyörrekytkinten magnetoinnin kääntämisen seurauksena armatuuri ja metallimuotti lämmittävät ja siirtävät lämpöä betoniin.

Betonin sähkölämmityksen tekniikan valinta riippuu betonirakenteiden tyypistä, sen rakenteesta, tarvittavan kapasiteetin saatavuudesta rakennustyömaalla ja nykyisen sähköverkon sallitusta huippukuormituksesta.

Vihjeitä: betonin voimakas lämmitys on vähemmän energiaa vaativaa, mutta lämpötilan nousun usein voi olla ylikuumentuminen, minkä seurauksena betonipinnalle saattaa muodostua halkeamia, kun se jäähtyy.

Betonin korjaus talvella

Raaka-aineiden heikko laatu, betoniseoksen epätyydyttävä koostumus, betonin kuljettamisen olosuhteiden rikkominen sekä betonityötekniikan rikkominen negatiivisissa lämpötiloissa johtavat pintavikoihin ja sen jälkeen betonirakenteiden hävittämiseen.

Betonin korjaamiseksi negatiivisissa lämpötiloissa käytetään tavallisesti valmiita kovetuskorjausratkaisuja, jotka mahdollistavat kaikentyyppisten rakenteellisten betonirakenteiden poistamisen lyhyessä ajassa ilman erityisiä lämmitysmenetelmiä:

 • teiden, siltojen, lentokenttien jne. betonipalkkien korjaus;
 • hydraulisten rakenteiden korjaus;
 • vedenalaiseen betonointiin;
 • tiheästi vahvistettujen rakenteiden korjaus;
 • aggressiivisten tiedotusvälineiden aiheuttaman betonivahingon korjaaminen;
 • korjata pintavaurioita iskuja mekaanisista kuormista;
 • käytetään lyhytaikaiseen korjaukseen: betonin halkeilu, pinnan kuorinta, kaivojen korjaus 30 mm: n syvyyteen ja enemmän.

Materiaalit betonipintojen korjaamiseen

Betonin korjauksen laatu on seoksen oikea valinta työstä. Vaadittavan koostumuksen valinta viallisille pinnoille riippuu rakenteen tyypistä, vaurion tyypistä ja valitun rakenteen toimintaolosuhteista. Kaikki nämä vaatimukset täyttävät EMAKO-korjausyhdisteet.

EMAKO-laastirakenteiden monimutkaisuus on seuraavien materiaalityyppien mukaista betonirakenteiden korjausta varten matalissa lämpötiloissa:

 1. Emaco Fast Tixo - nopeasti kovettuva kuiva tiksotrooppinen liuos tarjoaa korjatun betonipinnan nopean kovettumisen ilman ylimääräistä lämpenemistä. Käyttö sallittu -10 ° C: seen. Käytetyn kerroksen paksuus on 10-100 mm.

Lämpötila, kun betonia kaadetaan

Jotta valmiin betonituotteen valaistuksen jälkeen saadaan tarvittava suunnitteleva lujuus ja se kestää useita vuosia, on tarpeen tarkkailla lämpötilaa kovettumisen aikana. Betonin kovettumisen optimaalinen lämpötila on + 20 ° C, jolloin betonilla on voimaa 28 vuorokaudessa. Mutta mitä tehdä, jos kaadat säätiötä syksyllä, kun ilman lämpötila on hieman yli nolla? Nykyaikainen tekniikka voi selviytyä tästä ongelmasta. Lisäksi tietyin toimenpitein voidaan tehdä konkreettista työtä jo talvella.

Betonirakenteiden vahvistaminen

Vastauksena kysymykseen: "Missä lämpötilassa voi olla konkreettisia valoja?", On välttämätöntä ymmärtää, mitä betonille tapahtuu kovettumisen aikana. Betonimassan valmistuksen jälkeen tapahtuu veden ja sementin välinen kemiallinen reaktio. Tätä prosessia kutsutaan sementtidratsiksi, joka kulkee kahdessa vaiheessa:

Asettamisen aikana alumiinit (C3A) ovat mukana reaktiossa. Tämän seurauksena muodostetaan neulamaisia ​​kiteitä, jotka ovat toisiinsa yhteydessä. 6-10 tunnin kuluttua näistä kiteistä muodostuu luuston luuston samankaltaisuus.

Tästä hetkestä alkaa betonin kovettuminen. Tässä klinkkerimalmit (C3S ja C2S) reagoi jo veden kanssa ja silikaattirakenne alkaa muodostaa. Tämän reaktion seurauksena muodostuu pieniä kiteitä, jotka yhdistetään hienoksi huokoiseksi rakenteeksi, joka on olennaisesti betoni.

Negatiivisen lämpötilan vaikutus betonin kovettumiseen

Nesteytysnopeus riippuu suuresti lämpötilasta. Lämpötilan lasku +20 ° C: sta +5 ° C: seen lisää betonin kovettumisaikaa jopa 5 kertaa. Mutta reaktio hidastuu erityisen voimakkaasti ja laskee edelleen 0 ° C: seen. Ja negatiivisessa lämpötilassa nesteytys pysähtyy, koska vesi jäätyy. Kuten tiedätte, vesi laajenee, kun se jäätyy. Tämä johtaa paineen lisääntymiseen betoniseoksessa ja kiteiden muodostuneiden sidosten tuhoutumisesta. Tämän seurauksena betonirakenne tuhoutuu. Muodostunut jää myös ympäröi suuria seoksen aggregaattien elementtejä (murskattua kiveä, raudoitusta) ja tuhoaa niiden sementtipastan väliset yhteydet. Tämä johtaa rakenteen lujuuden heikkenemiseen.

Kun vesi on sulatettu, kovetusprosessi jatkuu, mutta jo deformoitu betonirakenne. Tämä voi johtaa paitsi raudoituksen irtoamiseen ja betoniseosten suurien aggregaattien myös halkeamiin. Luonnollisesti tällaisen betonirakenteen lujuus on paljon pienempi kuin laskettu.

On huomattava, että aikaisemmin betoni joutui pakastumaan, sitä vähemmän sen vahvuus.

Betoni talvella

Koska matala lämpötila vähentää merkittävästi kovettumisnopeutta ja pakkasella on haitallinen vaikutus koko rakenteeseen, se merkitsee sitä, että betonia on kuumennettava. Lisäksi on tarpeen varmistaa yhtenäinen lämmitys. Vähimmäislämpötila betonin kaatamiseksi on oltava yli + 5 ° C. Jos seoksen sisällä oleva lämpötila on korkeampi kuin seoksen ulkopuolella oleva lämpötila, se voi johtaa rakenteen muodonmuutokseen ja halkeamien muodostumiseen. Lämmitä betonia kunnes saavutetaan kriittinen vahvuus. Koska projektiasiakirjoissa ei ole tietoja kriittisen voimakkuuden arvosta, sen tulee olla vähintään 70% suunnittelun vahvuudesta. Jos pakkasenkestävyys ja veden kestävyys on määritetty, kriittisen lujuuden on oltava vähintään 85% suunnittelusta.

Kun betonia kaadetaan nollan alapuolelle, käytetään erilaisia ​​betonilämmitystekniikoita. Yleisimmin käytetyt menetelmät ovat:

Thermos-menetelmä

Tätä menetelmää käytetään massiivisiin rakenteisiin. Se ei vaadi ylimääräistä lämmitystä, mutta asennettavan seoksen lämpötilan on oltava yli + 10 ° C. Tämän menetelmän ydin on, että seos, joka on jäähtynyt, on onnistunut saavuttamaan kriittisen lujuuden. Betonin kovettumisen kemiallinen reaktio on eksoterminen, so. lämpö syntyy. Siksi betoniseos lämmittää itseään. Lämpöhäviön puuttuessa betoni voi lämmetä yli 70 ° C: n lämpötilaan. Jos muotti ja paljaat pinnat on suojattu lämpöeristysmateriaalilla, mikä vähentää kovettumisbetonin lämpöhäviötä, vesi ei jäätyy ja betonirakenne tulee vahvaksi.

Termos-menetelmän toteuttaminen ei edellytä lisälaitteita, joten se on taloudellinen ja yksinkertainen.

Sähkölämmitys betoniseos

Jos oikea-aikaisesti ei ole mahdollista saada aikaan kriittistä lujuutta termos-menetelmällä, käytetään sähkölämmitystä. On kolme päätavoitetta:

 • lämmitys elektrodien avulla
 • induktiokuumennus
 • sähkölämmittimien käyttö

Elektrodien lämmitysmenetelmä on seuraava, elektrodit viedään juuri asetettuun seokseen ja virtaa syötetään niihin. Kun sähkövirta virtaa, elektrodit kuumentavat ja lämmittävät betonia. On huomattava, että virran on oltava muuttuva, koska vakiovirralla tapahtuu veden elektrolyysi kaasun kehittymisen myötä. Tämä kaasu suojaa elektrodien pintaa, virran nousu ja kuumennus vähenevät merkittävästi. Jos rakenne käyttää rautaosat, sitä voidaan käyttää yhtenä elektrodina. On tärkeää varmistaa betonin tasaisuus ja lämpötilan säätö. Sen ei tulisi ylittää 60 ° C.

Sähkönkulutus tällä menetelmällä vaihtelee välillä 80-100 kWh / 1 m3 betonia.

Induktiolämmitystä käytetään harvoin, koska toteutus on monimutkaista. Se perustuu periaatteeseen johtavien materiaalien kosketuksettomasta lämmityksestä suurtaajuusvirtauksilla. Eristetty lanka kääritään teräsraudoituksen ympärille ja virta kulkee sen läpi. Tämän seurauksena induktio ilmestyy ja vahvistus kuumennetaan.

Energiankulutus induktiolämmityksen aikana on 120 - 150 kWh / m3 betonia.

Toinen menetelmä betonin sähkölämmitykselle on sähkölämmittimien käyttö. On olemassa lämmitysmattoja, jotka on asetettu betonin pinnalle ja jotka sisältyvät verkkoon. Voit myös rakentaa jonkinlaisen teltan betonin yläpuolelle ja laittaa sähkölämmittimet sisälle, kuten lämpö-aseen. Tässä tapauksessa on kuitenkin huolehdittava kosteuden säilyttämisestä betonissa ennenaikaisen kuivauksen estämiseksi.

Ympäröivän lämpötilan ollessa -20 ° C virrankulutus tällä menetelmällä on 100-120 kWh per 1 m3 betonia.

Betonihöyrylämmitys

Lämmitettävä betoni höyryllä on erittäin tehokas ja suositellaan ohutseinäisiä rakenteita varten. Muodostuskanavien sisäpuolelta luodaan höyryn kulku. Voit tehdä kaksoismuotoilun ja siirtää höyryn sen seinien väliin. Voit myös sijoittaa putken betonin sisälle ja ohittaa höyryn läpi. Betoni tällä tavalla kuumennetaan 50 - 80 ° C: seen. Tällainen lämpötila ja edullinen kosteus nopeuttavat betonin kovettumista useita kertoja. Esimerkiksi kahden päivän aikana tällä menetelmällä betoni saa saman vahvuuden kuin viikottaisen kovettumisen aikana normaaleissa olosuhteissa.

Mutta tällä menetelmällä on merkittävä haitta. Vaatii vaikuttavia kustannuksia sen organisaatiosta.

Lisäaineiden käyttö

Toinen tapa talvella betonisoinnissa on kemiallisten kiihdyttimien ja pakkasnesteen lisäaineiden käyttö. Näihin kuuluvat kloridisuolat, natriumnitriitti, kalsiumkarbonaatti jne. Nämä lisäaineet pienentävät veden jäätymispistettä ja nopeuttavat sementin hydratointia. Niiden käyttö mahdollistaa ilman betonin lämmittämisen. Jotkut lisäaineet lisäävät betonin roiskeita ja hydrataan jopa -20 ° C: ssa.

Lisäaineiden käytöllä on useita haittoja. Niiden läsnäolo seoksessa vaikuttaa haitallisesti varusteisiin, korroosioprosessi alkaa. Siksi niitä voidaan käyttää vain varustamattomassa rakenteessa. Lisäksi, kun käytetään antifrosty lisäaineita, talvikaudella, betoni kestää kestävyys enintään 30%. Positiivisen lämpötilan esiintymisen jälkeen tapahtuu sulatus ja voiman lisäkehitys tapahtuu. Siksi betonissa, joka toimii dynaamisissa kuormituksissa (perusta tärinälle, vasaraille jne.), Lisäaineita ei voida käyttää.

Betoni kuivassa kuumassa ilmastossa

Kylmän ohella betoni pelkää lämpöä. Jos ympäristön lämpötila ylittää 35 ° C ja kosteus on alle 50%, tämä lisää vesimäärän lisäämistä betoniseoksesta. Tämän seurauksena vesi-sementtitasapaino häiriintyy ja hydrausprosessi hidastuu tai pysähtyy kokonaan. Siksi on tarpeen soveltaa tiettyjä toimenpiteitä seoksen suojaamiseksi kosteudelta. Voit laskea vasta valmistetun seoksen lämpötilaa, jos käytät jäähdytettyä vettä tai laimenna vesi jäällä. Tämä yksinkertainen menetelmä mahdollistaa merkittävän veden menetyksen, kun seos asetetaan. Mutta jonkin ajan kuluttua seos kuumenee, joten on huolehdittava siitä, että rakenne on vielä tiukka. Muotti on tiivistettävä kosteuden menetyksen välttämiseksi halkeamien kautta. Muottien imukykyinen pinta on käsiteltävä erityisellä yhdisteellä, joka rajoittaa betonin kiinnittymistä ja kosteuden imeytymistä.

Suojaa betonin kovettumista suoralta auringonvalolta. Tätä varten peitä betonipinta kuorella tai telineellä. 3 - 4 tunnin välein on välttämätöntä kastella pinta. Lisäksi kostutusaika voi olla 28 päivää, so. koko voimaa.

Yksi keino suojautua vesipulasta on pystyttää ilmatiivis PVC-kalvo, jonka paksuus on vähintään 0,2 mm betonirakenteen pinnan yläpuolella.

johtopäätös

+ 20C betonilla saavutetaan voima 28 vuorokaudessa. Betoniyhdistelmä kovettuu ilman lämmitys- tai jäähdytysmenetelmää +5 ° - + 35 ° C lämpötilassa. Mutta aika määrittää suunnittelun vahvuus on erilainen. Mitä korkeampi seoksen lämpötila on, sitä nopeampi se kovenee. Betonin kaatamiseksi määritetyn lämpötilan alapuolella on tarpeen käyttää tiettyjä menetelmiä.

Negatiivisissa lämpötiloissa on välttämätöntä turvautua lämmitysmenetelmiin koko kriittisen voimakkuuden ajan. Seoksen kuumentaminen on välttämätöntä ilman suuria lämpötilahäviöitä keskiössä ja kehällä. Myös lämpötilaa on seurattava jatkuvasti.

Jos lämpötila on yli + 35 ° C, on tarpeen toteuttaa toimenpiteet seoksen jäähdyttämiseksi valmistuksen, kuljetuksen ja asennuksen aikana. Tämä on tehty estämään veden menetystä ja sen seurauksena vesi-sementtitasapainon rikkominen, mikä vaikuttaa haitallisesti betonirakenteen lujuuteen. Asennuksen jälkeen on joko kastettava betonia tai varmistettava rakenteen eheys.

Betonin kaataminen nollapisteen lämpötilan olosuhteissa: vaihtoehdot ja niiden ominaisuudet, asiantuntijoiden suositukset

Rakennustyöt, erityisesti lyhyillä määräajoilla, toteutetaan usein erittäin epämiellyttävissä sääolosuhteissa. Säätiön täyttö, sen kiireellinen korjaus tai betonilattian muodostaminen - eli kaikki betonin massan valmistukseen ja asentamiseen liittyvät toimenpiteet rajoittuvat melko suppeaseen ympäristön lämpötila-arvoihin.

Tarkemmin sanottuna alhaisilla lämpötiloilla on huomattava vaikutus rakenteiden asettamisen, kovettumisen ja karkaisun prosessien kulkuun täysimittaisen lujuuden omaavalla betonilla.

Jotta ymmärtäisimme betonin kaatamisen mahdollisuuden alhaisissa lämpötiloissa ja nolla lämpötiloissa, harkitse kehitettyjä tekniikoita mahdollisten ongelmien ehkäisemiseksi.

Betoniliuoksen erityispiirteet

Betonin fysikaalisten ja kemiallisten ominaisuuksien kompleksi määrittää sen optimaalisen lämpötilan. Alue on +17,3 - +25,8 astetta. Sopivat olosuhteet takaavat asetetun ja kovettuneen ratkaisun ilmoitetun brändin lujuuden noin 27-29 vuorokauden ajan.

Sementin hydrausprosessin nopeus hidastuu merkittävästi, kun lämpötila laskee alle +17 ° C: een ja lähes pysähtyy täydellisesti +5,2 ° C: ssa. Sisäisen paineen syntyvät voimat johtavat tiheyden menetykseen ja betonin sisäisen rakenteen irtoamiseen. Jäljelle jäävä jähmettyminen säilyy vain kiinteällä jäädytetyllä kosteudella.

Kun lämpötila nousee, vesi alkaa sulaa ja sementin nesteytysreaktio jatkuu betonin asteittaisella kovettumisella. Rakenteellisten joukkojen jäädyttämisen aikaisemman rikkomisen seuraukset kuitenkin vaikuttavat negatiivisesti luoman monoliitin lujuuteen.

Useiden kokeellisten tutkimusten ja erityislaskelmien jälkeen tunnistettiin kriittisiä pisteitä, rajoittamalla rajoja, joilla erilaiset betonimassajoukot voisivat jäädyttää ilman merkittäviä seurauksia. Luotettavuuden kriittinen taso, joka on saavutettava betonilla, jotta pystytään lopettamaan havaitut vaikutukset rakennetun rakenteen lujuusominaisuuksiin, vahvistettiin 50 prosentilla asteikon lujuusindeksistä.

Katso video betonin kaatamisesta talvella

Tämän seurauksena betoniratkaisun kaataminen alhaisissa (negatiivisissa) lämpötiloissa pienenee tehokkaiden toimenpiteiden toteuttamiseksi, jotka estävät nestemäisen veden jäätymisen ennen koko sisäistä kriittistä lujuutta. Tätä varten käytetään useita tehokkaita menetelmiä:

- lämmitetty varastoitu seos;

- liuoksen valmistaminen esikuumennetuista komponenteista;

- kylmä betonointi koostumuksella, joka sisältää muita kemiallisia lisäaineita, jotka vähentävät jäätymispistettä;

Jokaisella menetelmällä on järkevä käyttö, joka määräytyy ilmoitettujen energiaresurssien lujuuden, saatavuuden ja saatavuuden ominaisuuksien sekä rakenteen rakenteen mukaan. Sääolot ovat kuitenkin ratkaiseva tekijä optimaalisen täyttövaihtoehdon valinnassa.

Huomaa! Kaikki edellä mainitut menetelmät voidaan soveltaa erikseen (yksin) tai monimutkaisena!

Esilämmitetty betoniseos

Hyvien olosuhteiden luominen konkreettisen massan normaalille kypsymiselle ulkoisissa negatiivisissa lämpötiloissa auttaa sähkövirtaa, joka syötetään suoraan elektrodeihin. Erityiset metallilevyt tai tankoja upotetaan liuokseen tai asetetaan muotin pinnalle kytkemällä sähkövirran lähteeseen eri napakosketin. Vesistöä sisältävä betoni sulkee piirin. Omien resistanssiensa ansiosta se muuntaa kaiken sähkön kuumentua lämmittäen.

Tämä tekniikka vähentää huomattavasti betonin vanhenemisaikaa, joka voi saada jopa 78,4% kriittisen voimakkuuden jo 26-vuotiaana.

Kuvattu tekniikka soveltuu vain heikosti vahvistettuihin tai kokonaan ei-vahvistettuihin rakenteisiin. Tämä sekä kustannustehokas sähkökustannus ovat merkittävä haitta tämän ratkaisun lämmittämisen menetelmää.

Yksityisessä rakentamisessa, jossa perustukset eivät erota toisistaan ​​irtotavarana, on parempi sijoittaa lämmityskaapelit muottipaneelien sisäpintaan tai vahvistuskoteloon. Samanaikaisesti on tarpeen luotettavasti eristää koko rakenne jättämättä lämpöä "lähteä" seinien läpi.

Varoitus! Betonimassan esikuumentaminen vaatii tarkkaa ympärivuorokautista tarkkailua. Mittaukset tulisi tehdä säännöllisesti muutaman tunnin välein. Älä salli lämmitystä yli 30 astetta!

Toinen, nykyaikaisempi ulkoisen lämmön altistumismenetelmä talvella rakentamisessa on erityisten lämpömittareiden käyttö. Periaatteessa tämä on suurikokoinen lämmityslaatta, joka koostuu sinetöidystä vedenpitävästä kuoresta, lämpöeristyksestä ja lämmityselementistä.

Lämmityskattilat edistävät lämpötilakentän tasaista jakautumista betonin sisäpuolelle ja jopa 19,5 cm: n ympärysmitalla. Tällaisia ​​lämpömittareita voidaan käyttää ympäristön lämpötiloissa -20 astetta.

Kuumennetun liuoksen betonointi (käyttämällä omaa lämpöä)

Tämä menetelmä on tehokas, jos päivittäiset lämpötilavaihtelut tuskin laskeutuvat alle nollaan ja kun pakkaset ovat vähäisiä (jopa -4 ° C). Tekniikka koostuu lämmitetyn betoniseoksen asettamisesta aikaisemmin valmistettuun eristettyyn muottiin.

Ominaisuus! Tässä tapauksessa on erittäin tärkeää valita oikein jauhemaisen sementin merkki. Mitä korkeampi numeerinen merkintä, sitä vähemmän aikaa tarvitaan seoksen asettamiseen ja sitä seuraavaan kiinteytykseen. Lisää lämpöenergiaa vapautuu hydratoinnin aikana!

On tarpeen tehdä erä vedellä, joka on lämmitetty 85 astetta (tämä on vähimmäisarvo) ja täyteaineet, jotka lämmitetään etukäteen kuumailmavirran kanssa.

Tässä sekoituskomponenttien asennusjärjestys eroaa tavanomaisesta tekniikasta:

- vettä kaadetaan sekoittimeen;

- lisätään murskattua kivihiiltä;

- jauhettu sementti (huoneenlämpötila) otetaan käyttöön viimeisenä, vasta kolmen asennusputken (vähimmäiskesto) jälkeen.

Se on tärkeää! Sementin esikuumennus sekä sen täyttäminen hyvin kuumalla vedellä ei ole hyväksyttävää!

Talvikaudella on suositeltavaa käyttää automaattista betonisekoittimena, jossa on sähkökuumia. Poistuessa valmistetun liuoksen lämpötilan tulee olla 36-46 astetta.

Jotta betoni saavuttaisi kriittisen lujuuden, on välttämätöntä säilyttää vaaditut lämpöolosuhteet pidemmäksi ajaksi. Älä anna nopeaa lämpenemistä ja liuoksen nopeaa jäähdytystä. Voit säilyttää lämmön millä tahansa käytettävissä olevilla materiaaleilla - olkimattoilla, telineellä, polyeteenikalvolla jne.

Suulakepuristetun polystyreenivaahtomuovin käyttöä pidetään tehokkaimpana vaihtoehtona. Se on pieni lämmönjohtavuuskerroin, jonka avulla voidaan pidentää asteittaista jäähdytystä, mikä edistää täydellistä betonin kypsymistä. Lisäksi polystyreeni-vaahtomuotti on irrotettava rakenne, ja se tarjoaa edelleen lämpöeristystä.

Kylmä betonitointi liuoksella, joka sisältää erityisiä lisäaineita

Jäätymisenestoaineiden lisäaineita käytetään laajasti kriittisen lujuuden omaavan massan saavuttamiseen, kun kaadetaan kylmällä ilmalla. Ne auttavat sementin hydrausreaktiota normaalin toiminnan normalisoimiseksi betonin kovettumisprosessin avulla, mikä estää veden epätasaisen jäätymisen seoksessa.

Lisäaineilla on seuraavat positiiviset ominaisuudet:

- lisätä konkreettisen ratkaisun juoksevuutta ja liikkuvuutta, mikä helpottaa sen kanssa työskentelyä;

- laskee kiteytymispistettä koostumukseen sisältyvälle vedelle;

- suojata metalliseokset (vahvikkeet) korroosiolta;

- myötävaikuttaa halutun kriittisen voimakkuuden nopeaan keräämiseen.

Merkittävästi! Jäätymisenestoaineiden lisäaineita tulee käyttää vain negatiivisessa lämpötila-arvossa tiukassa suhteellisuudessa, mikä on osoitettu liitteenä olevissa reseptilohjeissa. Jos niitä käytetään väärin, betonilaastin ominaisuuksien huononemisen todennäköisyys on suuri!

Yleisimmin käytetyt jäätymisenestoaineiden lisäaineet betoniseoksille ovat:

- natriumnitriittiä - ei voida lisätä alumiinioksidiseementteihin (HZ40-HZ60). Lisäaineen avulla voit työskennellä liuoksen kanssa ympäristön lämpötilassa vähintään -14,5 astetta;

- kalium ja muut yhdisteet, joilla on monokarbonaattisuoloja, nopeuttavat betonin kovettumisprosessia. Ne eivät muodosta pinnalle virveltäjää eivätkä hei metalliosien korroosiota. He antavat mahdollisuuden työskennellä ratkaisun kanssa kolmekymmentä astetta, mikä säilyttää täydellisesti tärkeimmät ominaisuudet.

- Natriumformiaattia käytetään yksinomaan pehmittimen lisäaineiden kanssa. Muissa yhdistelmissä se voi luoda betonissa viallisia aukkoja johtuen suolan kertymisestä;

- natriumkloridia - käytetään aktiivisesti samanaikaisesti Portland-sementin kanssa (sulfaatti-resistentti, valkoinen, keskinkertainen eksotermi, värillinen jne.). Lisäaine pehmentää liuosta estäen sen kiihtyneen paksuuntumisen. Tällöin aineella on tärkeä haitta - se vaikuttaa tuhoisasti raudan vahvistamiseen.

Kylmän betonisoinnin tekniikalla on joitain negatiivisia piirteitä:

- betonilla on alhaisempi indikaattori veden läpäisevyydestä ja pakkasvastuksesta;

- muottiin asetettu ratkaisu on korkeampi kutistumisaste;

- menetelmää ei voida käyttää esijännitetyissä rakennuksissa.

Muottien eristys

Suotuisten olosuhteiden tarjoaminen koko joukolle kriittisen lujuuden monoliittista rakennetta voi olla rakentamalla väliaikaisia ​​taloja.

Tämä on luotettavin tekniikka, joka edistää positiivisen lämpötilan pysyvää ylläpitoa betonirakenteessa. Se edellyttää tilapäisen rakenteen luomista tulvaverkon yläpuolelle.

Teplyak on vahva runko, joka on pehmustettu arkkivanerilla tai peitetty paksuisella muovikalvolla (puutarhan kasvihuoneen periaate). Tällaisten tilapäisten talojen mittojen on oltava äärimmäisen vähäisiä, mutta tyydyttäviä. Sisätilaa lämmitetään infrapunalämmittimillä, kannettavissa kaasupolttimilla tai lämmittimillä.

Tärkeä asia tässä on optimaalisen kosteuden olosuhteiden jatkuva säätö ja säätö. Kiertävä kuumennettu ilma virtaa voimakkaasti kosteudelta liuoksesta, ja se on välttämätöntä sementin hydraation normaalille reaktiolle. Vaarallisen kosteuden haihtumisen välttämiseksi betonipinnan on peitettävä polyeteenikalvolla ja kostutettava lämpimällä vedellä tietyllä taajuudella.

Yleiset suositukset korkealaatuiselle betonille, jotka kaatavat nolla-lämpötiloihin

Kaikki konkreettiseen kaatoon liittyvä työ on järkevämpää suorittaa suotuisissa olosuhteissa.

Täytyy muistaa! Kaadon töiden kompleksi tulisi aloittaa yli + 9,5 asteen lämpötila-arvolla ilman odotettua vähenemistä seuraavien 27 päivän aikana!

Tietenkin nykyiset tekniikat mahdollistavat betonoinnin alemmissa lämpötiloissa, mutta täynnä vakavia taloudellisia kustannuksia. Sitä olisi turvauduttava, jos suunniteltuja työehtoja ei ole mahdollista siirtää.

Joka tapauksessa on otettava huomioon asiantuntijoiden todelliset suositukset, jotka auttavat saavuttamaan erinomaisen laadun casting aikana:

- muotti on puhdistettava pakkasesta tai pakkasesta etukäteen ja luotettavasti eristettävä;

- betonin kaataminen on suoritettava jatkuvatoimisella laastilla samassa "työistunnossa";

- sellaisia ​​täyteaineita kuin murskattua kiveä ja hiekkaa, joita käytetään seoksen valmistamiseen, on kuumennettava siten, että se sulkee kokonaan pois mahdollisuuden päästä lunta tai jäätä erään;

- valumassan enimmäislämpötila ei saa ylittää 39,5-42 astetta;

- kaivon ja kaivon pohja on esilämmitettävä ennen kuin saavutetaan vähintään positiivinen minimilämpötila;

- betoniteräksen valmiit segmentit suljetaan lämpöeristyspäällysteellä sisäilman "poistumisen" välttämiseksi.

Koko kriittisen lujuuden muodostumisajan on oltava optimaalisen lämpötilan mukainen. Kuitenkin, ei pidä unohtaa, että hallitaan lämmön tasaista jakautumista rakennuksen sisällä. Lämmityksen johtavien kaapeleiden käyttö voi nopeasti johtaa yksittäisten betonirakenteiden kuivumiseen.

johtopäätös

Alin lämpötiloissa betoni kaadetaan pääsääntöisesti suurille pääomarakenteille. Kaikki tämä vaatii erikoislaitteita, huomattavia taloudellisia resursseja ja lisärakennusmateriaalien saatavuutta. Tällaisen työn yksityistämisen rationaalisuus määräytyy riittävien resurssien saatavuuden ja täydellisen tietoisuuden mukaan aloitetun tapahtuman vaarallisuudesta.