Kotelon porausominaisuudet

Maalaistaloissa voidaan käyttää juomaveden lähteenä keskitettyä vesihuollon järjestelmää, kaivoa tai maanalaista kaivoa. Jos keskitettyä toimitusta ei ole, ja tämä tapahtuu usein asutuilla alueilla, jotka sijaitsevat kaukana kaupungista, niin kuoppa on ainoa tapa tarjota vettä talon asukkaille.

Hyvin varustetun laitteen pääasiallinen menetelmä on poraus, jossa kotelo syvyyteen maahan.

Vanhentajien tai ammattilaisten avulla voit valita paikan, jossa vesijako sijaitsee, ja he aina tarjoavat tämän palvelun geologisten karttojen tai nykyaikaisten instrumenttien avulla. Jos vesi ei ole kovin syvä, voit itsenäisesti porata hyvin. Muussa tapauksessa sinun tulee soittaa asiantuntijoille, jotka löytävät juomavettä ja takaavat maanalaisen lähteen.

Joka tapauksessa on suositeltavaa poraaminen kotelolla. Jos sitä ei ole asennettu, kaivon kanava lopulta täytetään maaperällä. Tämän jälkeen korjaus tai suodattimen vaihtaminen ei ole mahdollista.

Kotelon tyypit

Koteloina voidaan käyttää seuraavia tuotteita:

 • metalliputket;
 • asbestisementistä valmistetut tuotteet;
 • muoviputkia.

Nämä koteloasetukset vaikuttavat lähteen elämään ja juomaveden laatuun.

Tarkastele kunkin materiaalin ominaisuuksia.

Teräsputkia kotelokanavana käytetään usein varsinkin suurissa kuopissa, joissa vedet ovat syviä. Nämä tuotteet ovat luotettavia, kestäviä ja voivat kestää useita vuosikymmeniä asianmukaiseen käyttöön ja käyttöön. Teräsputkilla maakerrosten liikkeiden vaikutus on vähäinen.

Nämä tuotteet kuitenkin altistuvat korroosiolle, mikä heikentää niiden kestävyyttä ja johtaa siihen, että ruoste pääsee lähteeseen ja veden laatu heikkenee.

Jotta tämä ei tapahdu, asenna suodattimet tai käytä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja tuotteita koteloon, mikä lisää kaivon kustannuksia.

Paras käyttö teräsputkissa on kotelo artesilaisista vesilähteistä, joissa paine on aina kohonnut.

Putken kotelo voidaan myös valmistaa käyttämällä asbestisementtiputkia, joilla on erinomaiset lujuusominaisuudet ja joilla on pitkä käyttöikä.

Niillä on kuitenkin myös useita merkittäviä haittoja:

 • suurella sijoitussyvyydellä, jossa maakerrosten paine voi olla suuri, niiden vahvuus on riittämätön;
 • seinien paksuuden takia se vaatii poraamaan suuremman halkaisijan kanavia, mikä johtaa kuopan laitteen työn kustannusten nousuun;
 • Asbesti, vaikka se sidottiin sementtiin, voi ajan myötä vaikuttaa kielteisesti juomaveden koostumukseen.

Näiden ominaisuuksien perusteella on suositeltavaa käyttää asbestisementtituotteita läpikuultavissa lähteissä, yleensä enintään 15 metriä.

Viime aikoina on tullut suosittuja muovituotteita kotelon muodostamiseksi. Polyvinyylikloridipäällysteistä (PVC) tai matalapainepolyeteenistä (HDPE) valmistetuilla putkilla on erinomaiset ominaisuudet, joita käytetään erilaisissa viestinnässä sekä arjessa että tuotannossa:

 • Korroosioprosessien täydellinen puuttuminen ja kalkin muodostuminen.
 • Luotettavuus ja kestävyys tarjoavat vaikuttavan käyttöiän.
 • Sopii asennustöiden suorittamiseen pienen painon vuoksi.
 • Nykyaikaisten putkien liittämismenetelmien avulla pystyt tarjoamaan luotettavan kanavan tiiviyden.
 • Ei ole negatiivista vaikutusta juomaveden laatuun.
 • Polymeerien tuotteiden kustannukset ovat paljon pienemmät kuin teräs- ja asbestisementtiputket.

Kuitenkin niiden käyttöalue kuopissa rajoittaa syvyys. Yleensä niitä käytetään 50 metrin syvyydessä. Niiden halkaisija riippuu syvennyksestä ja veden virtauksesta. Omakotitalojen kuopissa käytetään yleensä muoviputkia, joiden koko on 125 millimetriä.

Hyvin kotelotekniikka

Poraus suoritetaan erikoislaitteilla, joissa yksi pääelementeistä on pora. Sen koon on oltava yhtä suuri tai pienempi kuin kotelon halkaisija. Kun pora kulkee maakerrosten läpi, vaippaputket asetetaan vuorotellen kanavaan. Niiden kytkentä tapahtuu maan pinnalla, jonka jälkeen putki liikkuu asteittain alaspäin.

Porausrei'itys

Maaperän tilasta riippuen pesuprosessi suoritetaan jaksottaisesti tai jatkuvasti tehokkaalla pumpulla. Vesi virtaa erityisten kanavien läpi myrskyssä ja pehmentää maaperää, pesee kivet ja kiinteät jakeet, joiden kanssa maa on kyllästynyt.

Tarvittavan syvyyden saavuttamisen jälkeen koteloelementti on kiinnitetty yläosaan ja siihen syötetään syöttöputkea juomaveden lisäämiseksi, johon pumppu liitetään ja vesi voi virrata kuluttajalle.

Suodatin on varustettava syöttöelementin pohjalla, joka ei salli hiekan ja muiden hiukkasten nousua.

Ei ole suositeltavaa viedä vettä välittömästi taloihin, koska kestää jonkin aikaa veden puhtaaksi ja puhtaaksi.

Kuinka tehdä hyvin omalla kädelläsi

Jos vesi on matalalla syvyydellä, noin 15 metriä, voit tehdä itsesi hyvin.

Tätä varten tarvitaan yksi apulaite ja jotkut lisävarusteet työkaluilla:

 • pora, joka on kuperanpuoleinen, joka on ruuvattu kierteisellä tavalla putkeen;
 • jalusta porausmenetelmän helpottamiseksi;
 • laite putken kääntämiseksi maahan - portti;
 • vasara, vasara ja avaimet, jotka liittävät kytkennän putkiin.

Koteloputken on oltava suurempi kuin porakone. Tämä on tarpeen, jotta kuori liikkuu vapaasti kanavassa.

Poraus tehdään pyörittämällä poraa maahan putken kanssa. Ajoittain on tarpeen vetää pora pintaan ja poistaa maa, hiekka ja savi lasistaan. Saavuttuaan noin kahden metrin syvyyteen, on syytä sijoittaa kotelo kanavaan niin, että maa ei romahda eikä estä kuoppaa. Joten vähitellen alaspäin alaspäin kannattaa kiinnittää porausputki ja tuotteet koteloon.

Kun vaadittu taso saavutetaan, kun siinä on tarpeeksi vettä, on kiinnitettävä kotelo pinnalle. Tämän jälkeen voit laittaa muoviputken kanavaan ja liittää siihen pumppu.

Kuten näette, juomaveden luomisen prosessi on yksinkertainen, vain työläs työ vaatii useita päiviä. Halutessasi voit porata hyvin jopa 10 metrin syvyisen kahteen päivään. Voit käyttää teräskoteloputkia kuoppeihin, jotka on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, joka tekee laadun lähteestä monien vuosikymmenien ajan.

Jos ei ole mahdollista porata hyvin itsenäisesti, tässä tapauksessa on tarpeen kutsua ammattitaitoinen tiimi, joka lyhyessä ajassa tekee hyvin juomaveden. Tällöin työ suoritetaan, kunnes hyvä vesi menee. Lisäksi ne auttavat asentamaan kotelo, pumppauslaitteet ja antavat takuun tiettynä ajanjaksona.

Kun kaivo on valmis, muutaman päivän kuluttua on tarpeen pumpata vettä sen laajentamiseksi. Mitä suurempi kaivon tilavuus on, sitä enemmän vettä kuluttajalla on.

Lisäksi porausmenetelmän seurauksena savi, hiekka ja muut aineet, jotka tekevät vedestä käyttökelvottoman tietyn ajan, päätyvät juomaveden lähteeseen.

Asiantuntijat suosittelevat lähteen säätöpuhdistusta pitkän putoamisen jälkeen. Tämä tapahtuma on erityisen tärkeä maassa, jossa talvella ei ole vuokralaisia, ja kaivo on väliaikaisesti keskeytetty.

Jos kolo on porattu, sen kotelo on pitkän käyttöiän edellytys. Jotkut, varsinkin kokemattomat asunnonomistajat, eivät asenna koteloa työn yksinkertaistamisen ja halvistuksen vuoksi. He käyttävät lähdettä menestyksekkäästi tietyn ajan, mutta ongelmat voivat pian tulla esille: liitosten tiiviys, suodattimen tukkeutuminen tai rikkoutuminen, jotka johtuvat maakerrosten liikkeiden aiheuttamista ongelmista.

Jos tällaisia ​​tilanteita esiintyy ilman koteloa, on mahdotonta poistaa putkea ja suodatinta. Ja kun säästöt joutuvat käyttämään poraamalla uutta kaivoa.

Maanalaisten kaivojen järjestelyn ominaisuudet

Kun kotelo on suoritettu, monet asiantuntijat suosittelevat laittaa pieneen määrään puhdasta joen hiekkaa ja marmoria tai graniittisiruja pohjaan, joka on ylimääräinen suodatin. Vesi tässä tapauksessa on erittäin hyvälaatuista.

Miksi käytä hiekkaa ja hiekkaa kalliolta?

Jos hiekka tai kalkkikivihiekka kaadetaan lähteen lähelle, juomaveden laatu on erittäin alhainen, koska nämä materiaalit sisältävät epäpuhtauksia. Ne kulkevat pitkään vedellä, joka muuttuu muiksi ja ei sovellu elintarvikekäyttöön.

Kun kaikki toimenpiteet on suoritettu loppuun, kun vesi on puhdas, on suositeltavaa lähettää näytettä tutkimukseen sen laadun ja soveltuvuuden varmistamiseksi. SES-asiantuntijat tekevät analyysin ja esittävät juomaveden testauksen teosta.

Joskus on olemassa tilanne, jossa vesi ei tule lähteestä tai se menee keskeytyksettä ja kovaa ääntä. Joissakin tapauksissa saattaa ilmetä hiekkaa tai sameutta.

Tämä viittaa erilaisiin syihin:

 • vedenlähteen riittämätön vedenlähde;
 • suodattimen tukkeutuminen tai vaurioituminen;
 • vuoto syöttöputkessa;
 • pumppausaseman sulkuventtiilin toimintahäiriö.

Jos kaivoa porataan kotelolla, voit helposti korjata vaurion tai vaihtaa suodattimen. Sinun ei tarvitse kiirehtiä heti ja poistaa putken lähteestä - syy voi olla pinnalla. Ensin sinun on tarkistettava pumppausaseman edessä olevan sulkuventtiilin tila. Tässä tapauksessa voit korvata sen helposti.

Jos venttiili on kunnossa, vain sen jälkeen suodattimen syöttöputki on poistettava kotelosta. Tällaiset tilanteet syntyvät kuitenkin usein.

Kotelon asennusohjeet kaivoille

Kotelon valinta ja asennus ovat tärkeä vaihe autonomisen vesihuollon järjestelyssä. Tämä hydraulinen rakenne edellyttää luotettavaa vahvistamista. Jotta parannettaisiin uutettujen resurssien laatua ja lisäisivät rakenteen käyttöikää, noudata sääntöjä, kun asennat kuoren kuoppiin.

Erityisominaisuudet

Valitun kuoren kotelon on täytettävä tietyt vaatimukset. Esimerkiksi metalliputkien standardi on GOST 632-80.

Asbesti-sementtiputkien standarditaso - 539-80. Sääntelyasiakirja, jossa mainitaan muoviputkien parametrit - GOST 2248-001-84300500-2009. Tämän materiaalin valintaa monimutkaistaa se, että GOSTin lisäksi on monia teknisiä eritelmiä.

Lisäksi on olemassa lukuisia ulkomaisia ​​standardeja. Yhden tai toisen tyyppisen kotelon valitsemisessa on tärkeää tietää eduista ja haitoista. Siksi on ymmärrettävä yksityiskohtaisemmin ominaispiirteitä.

Metallituotteiden tärkeimmät edut:

 • korkea lujuus;
 • lanka, joka mahdollistaa sinetöidyn rakenteen luomisen;
 • käyttöikä jopa 50 vuotta;
 • mahdollisuus puhdistaa mäntyä.

Metallikuoriputkien haittojen joukossa on syytä huomata:

 • alttius korroosiolle;
 • ruosteinen sedimentti vedessä;
 • rakenteiden huomattava paino, mikä vaikeuttaa asentamista;
 • korkeat kustannukset tuotteille.

Asbotsementny kotelo hyvä ominaisuuksia, kuten:

 • jotka kestävät suolojen aggressiivisia vaikutuksia;
 • ne kestävät korroosiota;
 • turvallinen ja käytännöllinen;
 • on pitkä käyttöikä.

Etujen lisäksi asbestisementtikotelolla on myös haittoja:

 • monimutkainen asennus - sinun on käytettävä kalliita nostolaitteita;
 • tuotteiden epävakaisuus;
 • ei lankaa, niin että elementit ovat kiinteät päittäiset;
 • huolto-ongelmat: puhdistusaineet ovat monimutkaisia ​​suuren huokoisuuden vuoksi, lisäksi puhdistukseen liittyvää työtä ei voida suorittaa ilman kaivon tyhjentämistä.

Tärkeä asia on se, että asbestisementtiä ei voida käyttää artesilaisten kuoppien kalkkikiveä.

Muoviputket ovat erinomainen vaihtoehto tällaiselle tilaisuudelle. Ne ovat hyvin suosittuja kaivoista viime aikoina. Ne on valmistettu polypropeenista ja PVC: stä. Matalapainepolyeteenin etuja ovat seuraavat ominaisuudet:

 • tällainen laite mahdollistaa poikkeuksellisen tiiviyden liitospisteissä;
 • poraamiseen HDPE-putket ovat edullisimpia;
 • verrattuna muoviin ei ole alttiina korroosioprosesseja verrattuna teräsvaihtoehtoihin.
 • kevyt muovikotelo;
 • tällaista putkea voidaan käyttää pitkään ja menestyksekkäästi aggressiivisen ympäristön vaikutuksen alaisena;
 • muovikotelo on helpoin asentaa itsesi.

Merkittävimmät haitat ovat alhainen mekaaninen lujuus ja kyvyttömyys dynaamisiin kuormituksiin. Tärkeä asia on, että muoviputkia ei saa valita syvistä kuopista. Kaivojen käyttöolosuhteet PVC-putkilla tulisi olla hellävaraisia.

Jos kysymys on putken valinnasta kotitalouksien autonomiselle vesihuollolle, muovituotteet ovat paras esimerkki hinta / laatusuhteesta.

mitat

Kotelo on suunniteltu parantamaan kuopan toiminnan laatua. Jos yrität säästää putkien hankkimista, sen lisäksi myös itse kaivo, mutta myös sen laitteisto, tulee nopeasti huonontumaan. Monet uskovat, että kaivon laadun parantamiseksi on parempi valita halkaisijaltaan suurempi kotelo.

Mitä suurempi kotelon koko on, sitä suurempi vesilähteen virtausnopeus on suurempi. Kotelon oikean halkaisijan valitsemiseksi on oltava tietoinen resurssien kulutuksesta. Vakio veden kulutus tunnissa on 0,7 kuutiometriä. Uskotaan, että tämä määrä riittää kotimaisille ja kotitalouksien tarpeisiin. Toinen tärkeä parametri putken halkaisijan määrittämiseksi - pumpun suorituskyky.

Esimerkiksi suurin kulutus on 4 kuutiota yksikköä kohti. Tätä arvoa varten suositellaan laitteita, joiden halkaisija on korkeintaan 8 cm. Tässä parametrissa lisätään pumpun mahdollinen etäisyys kotelon seiniin, esimerkiksi 5 mm. Seuraavaksi voit määrittää putken sisähalkaisijan: D (sisäinen) = D-pumppu + 5 mm; D (vnutr) - D sisäkotelo; D (pumppu) - pumppuyksikön halkaisija.

Mikä on hyvin kotelo ja miksi sitä tarvitaan

Jokainen vedenottolaite on vahvistettava, kuten itse asiassa, mikä tahansa rakenne. Kuorien pääasiallinen vaara on sen seinämien romahdus, minkä seurauksena pumppu ja imuputki menetetään toivoton, ja kaivon täytyy itse kytkeä ja varustaa uusi. Tällaisen katastrofin estämiseksi on tarpeen vahvistaa vedenottoa keinotekoisesti erikoisputkilla. Mieti, mikä on kotelo ja miten sitä käytetään.

Putket kuoppakaivoihin

Koteloputki asennetaan kuopan poraukseen paikoilleen prosessin alussa tai tietyn etäisyyden lävitse. Se riippuu maaperän ominaisuuksista porauspaikassa. Reiän poraamiseksi käytetyn menetelmän mukaan tämä elementti voi toimia lisävälineenä kaivon muodostamisessa.

Kuva 1. Kotelointiversio

Koteloputket valmistetaan ottaen huomioon GOST 632-80 ja 53366-2009 vaatimukset sekä useita teknisiä ehtoja. Tämäntyyppisen tuotteen koko vaihtelee läpimitaltaan 114 mm ja edelleen jopa 426 mm. Seinämän paksuus lisää ulkohalkaisijaa 6 - 14 mm. Teräslajit ovat monipuolisimpia, yleinen vaatimus on runkoon käytettävän metallin korkea hitsattavuus.

Kotelon yksittäisten elementtien liitos tehdään eri tavoin:

Kuva 2. Sileät kytkennät tuotteilla, joissa on hauras pää

 1. Kierretty kytkin Käytetään hämmentyneiden tuotteiden kokoamiseen. Tämä tarkoittaa, että toisessa päässä tehdään kuuma lasku eli se kuumennetaan ja käytetään erityistä työkalua halkaisijaltaan noin 10 mm: n jakamiseksi 150-200 mm: n pituudelta. Tämän jälkeen sisäviira leikataan tässä päässä ja vastaava ulompi lanka leikataan putken vastakkaiseen päähän. Liitos tehdään ruuvaamalla lanka.
 2. Kytkentäliitäntä. Putkien päädyissä leikataan ulkokierre, liitäntä tehdään kierteillä varustetuilla liittimillä, joihin leikataan sopivan kokoinen sisäkierre. Tällaisten tuotteiden toimittaminen tapahtuu ruuveilla varustetulla liittimellä kotelon toisessa päässä. Kierteiset osat suljetaan muovikorkilla.
 3. Hitsattu liitos. Tämän menetelmän käyttöä ei käytännössä käytetä missään tapauksessa teollisten kaivojen poraamiseen. Kuitenkin vaatimus epälineaarisuudesta kotelon risteyspisteissä alle 0,7 mm / m pitkä pysyy.

Kuvio 3. Kytkimen kotelo

Kotelon putken koon valinta

Halutun halkaisijan laskeminen on aloitettava määrittämisen perusteella, kuinka paljon vesimäärää tilan normaaliin toimintaan tarvitaan. Sitten pumppu valitaan sopivaksi. Kaivoille voidaan käyttää upotettavia pumppuja, jotka on sijoitettu koteloon tai ulkopuolisiin keskipakopumppuihin.

Toisessa tapauksessa huomioon otettu tekijä on se, että mitä suurempi läpimitan halkaisija on, sitä suurempi virtausnopeus, joka liittyy suodatuspinnan pinta-alaan.

Ensimmäisessä tapauksessa vedenalaisen pumpun halkaisija on ratkaiseva, sen ja kotelon välisen raon on oltava vähintään 5 mm. Täten kuopan kotelossa tulisi olla sisäinen halkaisija, joka määritellään suhteella:

Dext = dmeille +10 (mm) jossa

Dext - kotelon sisähalkaisija;

dmeille - pumpun halkaisija.

Esimerkiksi tapauksessa, jossa pumpun koko on 95 mm, kotelon sisähalkaisija on 95 + 10 = 105 mm. Koska tällaisten putkien seinämän paksuus on yleensä 6 mm, laskettu putken halkaisija on 105 + 6x2 = 117 mm. Lähin vakiokoko GOST 632-80 mukaan on 127 mm.

On kuitenkin otettava huomioon toinen merkittävä tekijä. Tällaisten tuotteiden elinkaari on noin 10 vuotta ja tulee aika, jolloin koteloa on muutettava. Vanhan kotelon purkaminen ei ole aina mahdollista, koska se on vahingoittunut ja toiminnan monimutkaisuus, lisäksi tarvitset erikoislaitteita.

Tällaisten ongelmien välttämiseksi yleensä alkuperäiset kuopat tehdään korjauskoon mukaan. Tämä tarkoittaa, että lasketun 127 mm: n sijaan seuraavasta koosta tulevat putket laitetaan homologisista sarjoista, ja tämä on 140 mm. Korjauksia varten on vain uuden kuoren asettaminen vanhaan, pumpattamaan kuoppa ja elämään rauhallisesti seuraavaan korjaukseen saakka.

Muoviputket kaivoihin

Markkinoilla saatavien muovituotteiden markkinoille tultaessa niitä on käytetty aktiivisesti myös kotelossa. Muovituotteiden lujuusominaisuudet eivät saavuta metallisia arvoja, mutta on tyypillistä niiden sietokyky kuormille, joilla on yhtenäinen puristus, joten muovikotelo on löytänyt laajan sovelluksen. Positiivisena tekijänä pidetään myös tämäntyyppisen tuotteen alhaisempaa hintaa.

Muoviputkien valmistukseen käytettävät materiaalit ovat:

 • matalapainepolyeteeni (HDPE);
 • polyvinyylikloridi;
 • polypropeenia, jota käytetään laajasti ulkoisena ja sisäisenä putkena.

Kuvio 4. Koteloidut varret HDPE

Musta tai sininen väri kierretty muovikotelo valmistetaan kokoluokissa 90 - 225 mm teknisten olosuhteiden vaatimusten mukaisesti. Homologinen sarja koot poikkeaa tällaisista indikaattoreista metallituotteille ja itse asiassa näyttää siltä kuin: 90-110-133-117-125-140-165-195-225 mm. Siksi kahden putkilajin käyttö yhdessä kotelossa on mahdotonta.

Muovituotteiden seinien paksuus 6,3 - 12 mm koosta riippuen. Kätevä valmistusmenetelmä kierretangolla, jonka pituus on 3000 tai 4000 mm, painon ollessa noin 4 kiloa, mikä helpottaa niiden kanssa työskentelyä, kun poraa vettä omalla kädellä.

Muovituotteiden edut verrattuna teräkseen

Pääasialliset positiiviset muovierot verrattuna metalliin tässä sovelluksessa ovat seuraavat:

 • muoviputkien hinnat mahdollistavat veden käyttämisen kustannukset useamman kerran käytettyjen materiaalien osalta;
 • muovikotelojen painoominaisuudet yksinkertaistavat kuljetusta ja asennusta;
 • kierreliitosten suuri tiukkuus;
 • pitkä käyttöikä - vedenjakelujärjestelmissä, niiden käyttöaika on noin 50 vuotta;
 • aineen plastisuuden vuoksi jopa jäätynyt vesi ei johda putken repeämiseen;
 • materiaali on kemiallisesti passiivinen, mikä mahdollistaa minkä tahansa reagenssien käytön vedenottoa desinfioitavaksi;
 • muovista ei aiheudu korroosiota eikä rakenteellisia muutoksia;
 • sisäpinnalle ei aiheudu ylikypsyyttä sademäärän ollessa merkittävä veden kovuus:

Koteloyksikkö

Kotelossa on tietty rakenne sen käyttötarkoituksen ja tarkoituksen erityispiirteiden vuoksi:

 1. Sarakkeen ensimmäisessä osassa suodatuslaite puhdistetaan hiekasta ja savesta. Materiaaleja varten ovat erilaiset verkot tai ruostumatonta lankaa, käämillä kierrettävä käämi.
 2. Aukon alempi pää on varustettu sora-pohjaisella suodattimella eristettäväksi vedenpitävästä pinnasta, tässä on ensisijainen suodatus.
 3. Kuoppa on tiivistettävä, ja pumpattaessa sitä vedessä syntyy alipaine, mikä lisää veden virtausta vedenottoon.

Tässä esitetyt epäilemättä auttavat tekemään oikean päätöksen valittaessa materiaaleja kotelolle. Menestys sinulle!

Kotelon poraustekniikka ja ominaisuudet

Yksityisissä kodeissa juomavettä voidaan tarjota kolmesta lähteestä: keskitetty vesihuolto, kaivo ja kaivo. Vesi ei aina ole asunnonomistaja, etenkin kaupunkien tai pikkukaupunkien laitamilla, joten valinta voi olla vain hyvin ja syvän hyvin. Jos sinulla on valinta itse, anna etusijalle kuoppa. Kaikissa sen parametreissa kaivo on suositeltavaa kaivoon. On parasta suorittaa poraus kotelolla, tämä tekniikka on kehitetty ja ei aiheuta ongelmia erikoislääkärille.

Kotelon ansiosta kaivo voi kestää useita vuosia, kun taas vesi ei ole saastunut.

Ensimmäinen ja tärkein vaihe oikeaan poraukseen on löytää oikea paikka. Hyviä vesialueita etsimässä on monia erilaisia ​​tapoja: voit keskustella naapureidesi kanssa, tarkistaa sivuston kansantuotteiden avulla tai käyttää moderneja tekniikoita ja palveluita eli katsella alueen geologisia karttoja, käyttää ammatillisia välineitä etsimään vesistöjä ja kuulemaan asiantuntijoita. Jos hyvä vesi ei ole syvä, kaivo voidaan porata hyvin, nykyaikainen tekniikka sallii sen ja jos syvyys on melko suuri, on parempi kääntyä ammattilaisten palveluihin. Jos päätät porata hyvin, muista, että on parempi tilata välittömästi poraus kotelolla, sillä se suojaa kaivon seinämät tuhoamiselta ja vesi - tukkeumasta.

Kotelon tyypit

PVC-kotelo ei korroosiota, kevyt, kestää painetta ja iskuja.

Porausta varten käytetään erilaisia ​​läpimitan putkia ja materiaaleja. Jos halkaisija riippuu tarpeistasi ja vesijohdon ominaisuuksista, sinun on harkittava huolellisesti sitä materiaalin valintaa, josta putket tehdään.

Käytettävissä yhteensä kolmen tyyppisiä putkia:

Jokainen materiaali vaikuttaa koko rakenteen parametreihin: veden laatu, käyttöikä, rakennuskustannukset jne. Mutta tarkastele näiden materiaalien lajikkeiden pääominaisuuksia tarkemmin.

Terästuotteita käytetään useimmiten kotelon poratulla reitillä. Erityisesti ne asennetaan poraamiseen syvemmälle, koska tällaisella materiaalilla on suuri lujuus ja vankka käyttöikä. Ne sietävät helposti maaperän pienet liikkeet ja varmistavat veden lähteen.

Teräsputkissa on kuitenkin huomattava miinus - ne ovat alttiita korroosiolle ja lyhyen ajan kuluttua sisäpinnan ruoste putoaa veteen, mikä heikentää sen laatua. On vain kaksi tapaa käsitellä tätä: Käytä suodattimia tai asenna aluksi ruostumattomasta teräksestä valmistetut putket. Mutta ruostumattoman teräksen kustannukset lisäävät huomattavasti kumin kustannuksia, joten on syytä ajatella huolellisesti.

Kotelon rakenne.

Asbestisementtiputkilla on myös useita etuja. Erityisesti käyttöikä ja riittävä voima edullisin hinnoin houkuttelevat suurta määrää kotitalouksia. Mutta valinta on ottaa huomioon tällaisen aineiston kielteiset näkökohdat. Niiden vahvuus ei riitä suuren syvyyden olosuhteissa, joissa maaperän paine voi tuhota helposti niin herkän materiaalin, joten asbestisementtiä voidaan käyttää vain 15 metrin syvyyteen.

Asbestisementtiputkien seinien paksuus vaatii laajemman kanavan halkaisijan porauksen, mikä voi myös merkittävästi lisätä työn kustannuksia.

No, suurin haitta on ympäristöystävällisyys. Tosiasia on, että asbesti on äärimmäisen vaarallinen materiaali ihmisten terveydelle ja vaikka se on sidottu itse aineistoon ajan myötä, on yhä riski, että asbesti putoaa juomaveteen.

No, nyt harkitse putket muovista. Koska koteloelementeissä käytetään tuotteita polyvinyylikloridista ja polyetyleenistä. Näillä materiaaleilla on erinomaiset ominaisuudet sekä asennusta että käyttöä varten. Tällaisia ​​putkia on käytetty laajalti aina, kun on välttämätöntä kuljettaa vettä etäisyydellä, ja kaikkialla, missä ne näyttävät erinomaisilta ominaisuuksiltaan. Muovisten analogien etuja verrattuna teräs- tai asbestisementteihin voidaan listata hyvin pitkään:

Koteloparametrit riippuen maaperästä, jossa kaivo porataan.

 1. Ne eivät ole ehdottoman alttiita korroosiolle, eikä niiden ikääntyminen aiheuta vaarallisten ainesosien pääsyä veteen.
 2. Muoviseinillä ei laske kalkkikiviä.
 3. Kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien ansiosta muovia käytetään hyvin pitkään.
 4. Pienen painon vuoksi on erittäin helppoa ja kätevää asentaa muoviputkia, mikä vaikuttaa asennuksen ajankohtaan ja sen kustannuksiin.
 5. Muoviset koteloelementit voidaan liittää niin laadullisesti, että ne tarjoavat parhaimman tiivisteen kaikkien muiden materiaalien kesken.
 6. Muovi on täysin turvallinen eikä vaikuta veden laatuun järjestelmässä.

Muoviosien kustannukset ovat paljon alhaisemmat kuin muut kilpailijat, mikä on kaukana tärkeästä tekijästä, kun kodinomistaja valitsee putket kotelolle.

Mutta on pieni miinus ja muovikotelo. Minkä tahansa tekniikan avulla valmistettu muovi ei pysty kestämään raskaita kuormia, joten tämän materiaalin osia ei käytetä yli 50 metrin syvennyksissä. Putken halkaisija on erittäin tärkeä, ja sinun on valittava mahdollisimman tarkasti, koska sekä porauksen mahdollinen syvyys että mahdollinen veden virtaus riippuvat siitä. Muoviputkien vakiohalkaisija tavalliselle kotitaloudelle on 125 mm.

Kotelointitekniikka

Poraukseen perustuvat porauskaivut, jotka on valmistettu erikoislaitteilla.

Kotelon asennus ja työskentely veteen hyvin.

Tulevan kuuman ja kotelon halkaisija riippuu sen halkaisijasta. Kotelon tekniikka näyttää seuraavalta. Porakoneella syvennetään porauslaitteella, ja kun se laske- taan, putkien elementit työnnetään poratulle kanavalle, jotka on liitetty toisiinsa pinnalle. Täten tietyn syvyyden saavuttamiseksi koko kanava on suojattu kotelolla.

Joskus maaperä kyllästyy erilaisilla kiinteillä jakeilla tai kerroksilla, tässä tapauksessa vettä syötetään kanavaan paineen alaisena, mikä pehmentää maaperää ja jatkaa poraamista.

Heti kun ennalta määrätty syvyys saavutetaan, kotelo kiinnitetään yläosaan ja toinen putki laskeutuu kanavaan, jonka läpi vesi virtaa. Pumppu on kytketty putkeen, joka pumppaa tarvittavan veden. Turvallisuutta ja parempaa pumpun käyttöä varten on tarpeen asentaa suodatin, joka näyttää hiekan ja muun roskat pääsemästä järjestelmään.

Mutta vaikka suodattimella, on parempi olla välittömästi toimittamatta vettä taloon, vaan tyhjentämään joitakin siitä, jotta nesteen suurin puhtaus ja selkeys saadaan.

Itsenäinen poraus

Kotelon kaivot: a - koko syvyydelle, b - vain kallioperään; 1 - vesijohto, virtakaapeli, kaapeli, 2 - pumppu, 3 - metalliputki, 4 - polyeteeniputki, 5 - perforaatio.

Jos tiedät, että vesi on enintään 15 metrin syvyydessä, voit yrittää porata hyvin itse. Tätä tarvitset tarvikkeita ja nopeaa avustajaa. Tähän työhön tarvitaan:

 • kotelointiputket;
 • erikoispora, jossa lanka liitäntäputkistoihin;
 • teräsjalusta, johon pora kiinnitetään;
 • portti porauksen vierittämiseen kanavassa;
 • vasara, mönkijä ja liitokset putkien liittämiseen toisiinsa.

Prosessin ydin on se, että portin avulla pora, jossa on kiinnitetyt putket, pyörii syvemmälle ja syvemmälle maahan ja kaikki uudet elementit liitetään putkiin. On tärkeää muistaa, että kotelon putkien on oltava läpimitaltaan suurempia kuin poraus, jotta ne voivat liikkua vapaasti kanavalla.

Muutaman minuutin työskentelyn jälkeen on tarpeen irrottaa porakruunu säännöllisesti ja ravistaa lasista pakattua savea, hiekkaa ja muita maaperän osia. Kun saavutetaan kahden metrin syvyys, on tarpeen asentaa kotelo, jotta kaivon seinät eivät pääse putoamaan. Ja niin, askel askeleelta, laajentamalla koteloa ja poraa, jatkat tarvittavaa syvyyttä.

Kun olet saavuttanut juuri sinulle sopivan vesiosaston, sinun on suojattava kotelo turvallisesti. Tämän jälkeen on tarpeeksi laskea muoviletku kanavaan ja aloittaa pumppaamalla vettä kytkettynä pumpulla.

Itseporaustyökalujen kaavio.

Kuten kuvauksesta voi nähdä, poraus on melko yksinkertainen, se on melko hankalaa, sillä sinun on käytettävä kaksi tai kolme päivää poraamaan kuoppa, jonka syvyys on 10 metriä.

Jos sinulla ei ole mahdollisuuksia itsenäiseen poraukseen, etsi sitten ammattitaitoista tiimiä, joka ei ainoastaan ​​porata oikeaa reikää puolestasi, vaan myös poraa siihen asti, kunnes vesi täyttää standardit. Lisäksi hyvä yritys paitsi porata hyvin, myös asentaa kotelon, liittää pumppauslaitteet, selittää kaikki työn vivahteet ja antaa takuun pitkäksi ajaksi. Ehkä asiantuntijaryhmä alusta alkaen pystyy auttamaan sinua sekä kotelon että muun laitteen ja materiaalin valinnassa.

Veden laadun ja veden määrän parantamiseksi on tarpeen pumpata se ulos kuopasta muutamassa päivässä. Tällöin se pesee pois jonkin maanalaisen säiliön, joka täyttyy vedellä, ja sinulla on mahdollisuus käyttää paljon nestettä. Sinun ei tarvitse odottaa, kunnes uusi erä on hyvin.

Lisäksi kaikki porauksen ja ympäröivän maaperän veteen pesty lika vähitellen pestään tänä aikana ja kuluttaja saa puhtaan ja käyttökelpoisen määrän vettä.

Lisäksi, jos he eivät ole käyttäneet vedenlähdettä pitkään, siihen kertyy useita kerrostuneita jätteitä. Siksi ennen kuin käytät lähdettä pitkään käyttämättömyyden jälkeen, on suoritettava puhdistustoimenpide, joka on samanlainen kuin kaivoon aloittaessasi.

Viimeinen kärki

Kaivon seinämien kotelomateriaali on erittäin tärkeä, jos olet kiinnostunut lähteen pitkän aikavälin toiminnasta. Voit tehdä sen ilman, jos tarvitset vain kaivon yhden kauden, mutta muista, että ajan myötä maaperän liikkumisen ja sen irtoamisen vuoksi kaivo saattaa epäonnistua. Tämän seurauksena voit menettää pääsyn vain vesilähteeseen, mutta myös osaa suodattimen ja veden syöttöputkesta. Tällöin on tarpeen porata uusi kaivo.

Samanaikainen kotelo

Paikan valitseminen poran poraamiseksi

Omakotitalojen omistajat ovat aina kärsineet vesihuollon ongelmasta, koska kaikilla alueilla ei ole kykyä muodostaa yhteyden kaupunkien vesijohtoverkostoon. Korkealaatuisen juomaveden vastaanottaminen ilman yhdyskäytävän yhdyskuntajätevesijärjestelmää on toteuttamiskelpoinen, mutta on tarpeen valita oikeat materiaalit ja työkalut yksittäisten kaivojen poraamiseen. On helppo määritellä paikka hyvin puhdistumaan, riittää tilata maaperän tutkimus geologisessa palvelussa tai kysyä naapureilta, kuinka syvälle maaperän vesistö on. Kaivojen asianmukainen suunnittelu takaa korkealaatuisen juomaveden hankkimisen tulevaisuudessa, joten kaivon pitäisi porata joko itsenäisesti 2-3 avustajan kanssa tai on tarpeen tilata tämä palvelu ammattilaisilta.

Kotelon valinta riippuu toimitetun veden laadusta ja lisäksi kaivon käyttöiästä.

Kaivon halkaisijan ja sen syvyyden mukaan riippuu veden laatu ja määrä.

Pääsääntöisesti veden saamiseksi eri alueilla reiät porataan syvyyteen 10-60 metriä riippuen maaperän pohjaveden syvyydestä. On erittäin vaikeaa tehdä syviä kaivoja itsenäisesti, joten tässä tapauksessa on tarkoituksenmukaisempaa hakea asiantuntijoiden apua. Kaivon muodostukseen tarvitaan seuraavat materiaalit: porauslaite tai taltta riippuen erityisestä maaperästä, suodattimesta, kotelosta, pienestä sorasta, pumput, pumput ja lisäaineet.

Koteloasetukset

Yksi hyvin muodostuksen tärkeimmistä elementeistä on kotelo. Se on välttämätöntä, jotta maaperä ei putoa kaivoon. Teräs-, asbestisementti- tai muovi-PVC-putkia käytetään yleensä kaivojen muodostamiseen. Putken valinnasta riippuu toimitetun veden laatu ja lisäksi kaivon käyttö. Teräsputket kuoppakaivoihin on valmistettu mustasta teräksestä ja niiden seinämän paksuus on vähintään 6 mm. Tämä putkien versio on melko kestävä ja palvelee vähintään 50 vuotta. Teräskoteloputket katsotaan yleensä ympäristöystävällisiksi, mutta ne voivat edelleen tuottaa ruostetta, joten veden suodatus on tarpeen. Tällä hetkellä tällaisia ​​putkia käytetään erittäin harvoin asennusvaikeuksien ja putkien korkeiden kustannusten vuoksi. Tällainen putki on suositeltavaa pehmentää artesia-kaivoja paikoissa, joissa on erittäin liikkuva maa, koska raskaan teräsputken siirtyminen on vähäistä.

Teräsrakenteiset putket ovat riittävän kestäviä ja kestävät vähintään 50 vuotta.

Toinen vaihtoehto on asbestisbetoniputket. Tällaisilla putkilla on käytännöllisesti rajoittamaton käyttöikä, eivätkä ne korroosiota. Huolimatta näkyvistä eduista, tällaisella putkella on useita haittoja. Tosiasia on, että putki itsessään on melko hauras, mikä vaikeuttaa huomattavasti asennusprosessia, lisäksi seinämän paksuus on 5 cm, mikä vaatii porauksen suuremman läpimitan. Asbesti toimii pääsääntöisesti syvällä artesia-kuopilla, sillä matalissa tapauksissa tämä olisi kohtuuttoman kallista. Kaivotölkkien muoviputket ovat erinomainen vaihtoehto porakaivoissa, joiden syvyys on enintään 50 m.

Pääsääntöinä käytetään polyeteenistä, polypropeenista ja PVC: stä valmistettuja putkia. Tämän tyyppiset putket eivät ole korroosiokelpoisia, niillä on lähes rajoittamaton käyttöikä, ovat hermeettisiä, niissä on kätevät kiinnikkeet ja ne ovat käytännöllisiä asennuksessa. Pääsääntöisesti putkissa, joiden sisähalkaisija on 125 mm tai enemmän, otetaan kuoren muodostamiseksi. Koteloputken halkaisija valitaan riippuen veden tarpeesta, esimerkiksi yhden omistajan mökistä, olisi tarpeellista asentaa putki, jonka läpimitta on 125-135 mm, vaikka tässä on muun muassa huomioitava vesijohdon suunniteltu syvyys.

Hyvin porausmenetelmät

Kaivojen poraamista ilman ammattilaisia ​​toteutetaan usein iskumäntäporausmenetelmällä.

Hyvin poraustekniikka voi vaihdella käytettävissä olevan laitteen tyypistä riippuen. Poran koon tulee vastata kotelon ulkohalkaisijaa. Se riippuu seinien paksuudesta. Poraamisen tekeminen ilman ammattilaisia ​​käytetään usein iskupohjaiseen porausmenetelmään, jossa kaivon kotelo ja yleinen rakenne syntyvät halutun syvyyden muodostamisen jälkeen, mikä ei ole kovin kätevää, koska on olemassa vakava romahtamisvaara ja sitten kaiken on aloitettava. Lisäksi käsiporan käyttö on mahdollista. Sitten kotelo esiintyy samanaikaisesti porauksen kanssa.

Kaivon poraaminen käytettävissä olevien työkalujen avulla on äärimmäisen vievä työ, joten on mahdollista hyödyntää nykyaikaisen tekniikan saavutuksia, erityisesti pieniä teollisuuslaitoksia, joilla porausmenetelmä yksinkertaistuu huomattavasti. Lisäksi on tarpeen käyttää voimakasta pumppua edelleen huuhteluun. Jos aiot käyttää raskaita porauslaitteita, on parasta tehdä kaivon rekisteröintiä talvella, jolloin lähestyvät laitteet eivät voi pilata laitetta.

DIY-kuopat

Kuten aiemmin mainittiin, laitteiston yksinkertaisin versio on rummun tyyppinen kaapeli. On aivan mahdollista tehdä omat. Ensimmäinen asia, joka huolehtii, on torni, joka yleensä on valmistettu kiinteästä jalustasta. Jalusta voidaan valmistaa metalliputkista hitsaamalla tai puupalkkeilta. Jalustan korkeuden on oltava suurempi kuin rummun korkeus. Rumpusetti on ajolasi, joka on valmistettu halutusta halkaisijaltaan olevasta metalliputkesta. Toisaalta käyttölasi kiinnitetään köysi, toisaalta on tarpeen tehdä teräviä lovia, jotta lasin helpompi päästä maahan. Lasin toiselle puolelle on tarpeen tehdä rako, jotta lasin pakattavaksi tuleva maadoitus helpottuisi.

Rumpusetti on ajolasi, joka on valmistettu halutusta halkaisijaltaan olevasta metalliputkesta.

Jos lasi on liian kevyt, se on punnittava alas. Jos haluat kiinnittää lasin köysiin, aseta laite jalustalle. Voit helpottaa lasin vetämistä maasta irrottamalla portin yhdelle puolelle. Jos maaperä on kivikkoinen, sinun on ensin käytettävä taltta murskamaan kivikerros. Koteloputki on sijoitettava 2 metrin syvennyksen muodostamisen jälkeen, jolloin seinien vuotaminen vältetään. Ensimmäinen kuori, joka sijoitetaan kaivoon, toimii eräänlaisena suodattimena. Tässä putkessa on välttämätöntä tehdä suuri määrä reikiä, joiden kautta maaperän vesifaasista tuleva vesi virtaa edelleen. Itseporausta varten voit käyttää yksinkertaisinta porata.

Poraus kaivoon muodostaa tavallisesti kolme osaa: itse porauselementti, jolla on kartiomainen muoto, teräsputki tai teräsputki ja portti, jonka avulla porata vedetään pois maasta. Ensimmäisen maan kaivauksen jälkeen voit sijoittaa halutun kokoisen kotelon, mutta on tärkeää, että pora liikkuu vapaasti putkessa. Ensimmäisen asetettavan putken - suodattimen reunoille - on tehtävä lovia, mikä helpottaa putken kulkua. Porauksen liikkeen aikana kotelo liikkuu mielivaltaisesti poran liikkeen suunnassa ja syvyyteen maahan. Voit porata hyvin 20 metrin syvyydessä noin 5-7 vuorokaudessa.

Porauksen rakenteen kaavio

Ammattilaiset

Ammatilliset porauslautat yksinkertaistavat suuresti koko muodostumisprosessia, mikä tekee siitä vähemmän aikaa ja tulos on parempi. Tässä tapauksessa kaivoraudoitusta varten kotelo suoritetaan samanaikaisesti porauksen kanssa, mikä huomattavasti yksinkertaistaa tehtävää. Poraus ammatillisten laitteiden avulla antaa erinomaiset mahdollisuudet säästää putkia, koska voit käyttää PVC-putkia. Koteloputki työnnetään kaivoon ilmasahan avulla,

Ammatilliset porauslautat yksinkertaistavat suuresti koko muodostumisprosessia.

Mahdollinen poraussyvyys saavuttaa 250 m. Porausmenetelmällä on merkittäviä haittoja, koska on edullista käyttää tällaista menetelmää, mikäli rakennuksissa ei ole rakennuksia, sillä porauslaiturille mahtuu paljon tilaa ja lisäksi nosturien tai lastin kulkuvälineitä auto. Porauksen tukkeutumisen estämiseksi on välttämätöntä tehdä töitä samanaikaisesti pesun kanssa.

Ajoittain, sinun täytyy saada pora puhdistukseen ja pumppaamiseen pumppu kertynyt vettä. Lisäksi sinun on aika ajoin huuhdeltava kaivoa, nostettava esiin ja laskemalla vaunu. Siinä tapauksessa, että kaikkia töitä ei ole mahdollista tehdä ennen tummaa, on pora nostettava pinnalle yöllä niin, että maaperässä ei ole mitään osia. Tämä on välttämätöntä, sillä jos yötöntä vettä kertyy, maakerroksen pehmennys ja ruuvin hukkuminen maaperään on erittäin ongelmallista vetää se ulos. Ennen porauksen jatkokäyttöä on pumpattava kertynyt vesi siitä.

Pesualtojen hienot yksityiskohdat

Riippumatta siitä, millä tavalla kaivoa porataan, on huolehdittava sen perusteellisesta huuhtelusta. Tämä menettely on erityisen tarpeen, jos käytetään porauslaitetta, koska porausmenetelmässä käytetään porausnestettä, joka läpäisee vesiliuoksen. Niinpä kuopan huuhtelussa on huolehdittava siitä, ettei pelkästään kotelo itseään vaan myös vesistöä pesty hyvin. Kuorien huuhtelemiseksi on tarpeen asentaa pumppu ja pumpata puhdas vesi paineeseen. Sitten vesi pumpataan ulos ja puhdistetaan taas pumpataan. Menettely on suoritettava vähintään 5 kertaa.

Sen jälkeen, kun kotelo on puhdistettu kokonaan, kääreen pohjaan on kaadettava vähintään puhdas hiekka ja noin kaksi kauhaa puhdasta hienohiekkaa, joka luonnollisesti puhdistaa vettä. Jos kaivon vesi muuttuu sameaksi, kaivo on pumpattava. Pumppaaminen voi kestää jopa kaksi viikkoa, kunnes vesilaitos tyhjennetään kokonaan porauksen aikana tuotuihin epäpuhtauksiin. Pumppaamiseksi on tarpeen käyttää tärinää pumppua. Pumppu on kiinnitetty letkuun pumppaamaan vettä ja vahvaa köyttä pumpun ripustukseen, koska jos pumppu epäonnistuu, se ei enää pääse. Pumppaa vesi ulos, kunnes puhdas vesi menee.

Tärkeitä asioita, kun asetat altaan

Kaidetta muodostettaessa on usein tarpeen kiinnittää putken osat, koska putken käyttö on erittäin vaikeaa useiden kymmenien metriä pitkien putkien kanssa. Kiinnitä kotelon päät langalla tai kytkimellä. PVC-koteloputkissa on yleensä lanka, vaikkakin se voidaan tehdä itsenäisesti. Haluttaessa voidaan käyttää kytkentöjä, mutta ne eivät ole yhtä sopivia kuin kierteet. Kun kaivo on kokonaan muodostunut, on odotettava vähintään 2 päivää, jolloin veden kerros kerääntyy ja vain sen jälkeen asennetaan kiinteä vesipumppu puhtaan veden toimittamiseksi.

Uppopumpua ei saa laskea kaivon pohjalle, koska se usein tukkeutuu. Pumppu on sijoitettava vedenpinnan alapuolelle puhtaan veden virran varmistamiseksi. Voit asentaa ylimääräisen suodattimen kaivon pistorasiaan estääkseen mahdollisen hiekan pääsyn vesijohtoverkkoon. Viimeinen kuoppa on asennettu estämään useita roskia ja pohjavesiä pääsemästä kaivoon. Kaivon ympärillä oleva alue on parhaiten peitetty soralla ja betonilla. Kaikkien asennustöiden asianmukainen asennus tulevaisuudessa edellyttää, että rakenne puhdistetaan 3-5 vuoden välein maaperän tyypin mukaan.

Kairausporaus: ominaisuudet ja tekniikka

Kaupunkien kaukana sijaitsevissa siirtokunnissa keskitetyn vesihuolto on pääsääntöisesti poissa. Yksityisten talojen omistajat, veden lähteen valinta on rajoitettu kahteen vaihtoehtoon: kaivoon tai kaivoon. Suorituksen mukaan hyvin on suositeltavaa. Tässä tapauksessa käytännön mukaan on parasta suorittaa poraus kotelolla. Tätä tekniikkaa on kehitetty ja se ei aiheuta ongelmia asiantuntijalle.

Kuivauskaivojen porauksessa tarvitaan erilaisia ​​materiaaleja.

Kotelon tyypit

Moderni teollisuus tuottaa seuraavanlaisia ​​koteloputkia:

 • metallia. Tällaiset tuotteet ovat löytäneet suurimman käytön koteloina. Metalliputket varmistavat vesilähteen turvallisuuden johtuen siitä, että ne kestävät helposti pieniä maaliikennettä.

Mutta emme voi sivuuttaa yhtä merkittävää miinuspäällysteistä koteloa - alttiutta korroosiolle. Tämän seurauksena lyhyen ajan kuluttua sisäpinnasta peräisin olevat ruosteet alkavat putoaa veteen, minkä takia sen laatu heikkenee merkittävästi. On olemassa kaksi tapaa torjua tätä ilmiötä: ruostumattoman teräksen kotelon ja suodattimien käyttöönotto. Mutta koska ruostumattoman teräksen hinta on melko suuri, tämä vaihtoehto maksaa paljon asiakkaalle.

 • asbestisementtiä. Tällä materiaalilla valmistetuilla putkituotteilla on myös useita etuja. Esimerkiksi kodinomistajat ovat houkutelleet pitkän käyttöiän edulliseen hintaan. Mutta soveltaa asbestisementti kotelo voi vain syvyyteen 15 metriä, koska korkeammassa tämän parametrin arvo aiheuttaman paineen perusteella, pystyy aiheuttamaan tuhoutumisen hauras materiaali. Ja työn kustannukset lisäävät tarvetta porata kanava suurella halkaisijalla johtuen tämäntyyppisten putkimateriaalien seinien huomattavasta paksuudesta. Ja enemmän pitäisi olla tietoinen asbestin vaaroista ihmisten terveyteen.

Hyvä tietää! Vaikka asbesti on sidottu sementtiin, ajan myötä tämän materiaalin joutuminen juomaveteen lisääntyy.

 • muoviputkia. Koteloina käytetään polyeteenistä ja polyvinyylikloridista valmistettuja tuotteita. Näillä polymeereillä on ominaispiirteitä, jotka mahdollistavat (mahdollisuuksien mukaan) minimoidun työvoimakustannusten tason kotelon asennuksen aikana ja vähentävät rahoituskustannuksia vakiintuneen vedenjakelujärjestelmän käytössä.

Jos verrataan muoviputkia metalli- ja asbestisementti-analogeihin, voimme erottaa nämä edut:

 • korroosio;
 • aineen vanhenemisprosessi ei aiheuta vaarallisten kemikaalien pääsyä veteen;
 • polymeeriputkien seiniin ei muodostu kalkkikiviä;
 • fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet takaavat pitkän käyttöiän;
 • Verrattuna muihin materiaaleihin, muovi- koteloelementtien yhdistelmä antaa paremman tiiviyden;
 • polymeeriputkien kustannukset ovat pienemmät kuin nykyisten analogien kustannukset.

Polymeeriputkien suosioista huolimatta vain teräskoteloa käytetään vaikeissa olosuhteissa toimiviin kuoppiin.

Tällaisten putkien tuotteiden puutteista voidaan todeta, ettei se kykene kestämään raskaita kuormia. Siksi poraustekniikka, jossa on muovikotelo, keskittyy luomaan kaivo, jonka syvyys on jopa 50 metriä. Suuri merkitys on putkimaisen, ja valitse sen on oltava mahdollisimman tarkka, koska se vaikuttaa potentiaalisen vedenkulutusta sekä mahdollinen kylvösyvyyden.

Kotelointitekniikka

Porauksen erikoislaitteiden perusta on pora. Se on sen halkaisija, joka määrittää hyvin muodostuvan poikkileikkauksen sekä kotelon. Lyhyesti sanottuna itse kotelotekniikkaa voidaan kuvata seuraavasti: poraa syvennetään porakoneella. Kun laskeutuu, putkielementit asetetaan porattuun reikään. Ne on liitetty toisiinsa pinnalla. Tämän seurauksena suojaputket suojaavat kanavaa tuhoamiselta koko syvyydelle.

Joskus porauksen polkua pitkin kohdistuu kiinteitä jakeita tai jopa kerroksia. Sitten kanavaan syötetään vettä paineen alaisena. Se pehmentää maata, jonka avulla voit jatkaa poraamista. Kun saavutetaan ennalta määrätty syvyys, yläosassa oleva kotelo kiinnitetään. Kanavassa toinen putki putoaa. Pumpun avulla on vettä noustava. Jotta minimoisit vaaratilanteen ja varmistaisivat pumppauslaitteiden luotettavan käytön, on asennettava suodatin, joka estää hiekan ja roskat pääsemästä järjestelmään.

Vihje! On parempi olla käyttämättä vettä myös silloin, kun kaivon suunnittelussa on suodatuskomponentti, mutta sen tyhjentäminen. Ainoastaan ​​avoimen ja maksimaalisen puhtauden saavuttamiseksi sitä voidaan käyttää kotitarkoituksiin.

Ja vielä yksi asia. Mitä pienempi kaivon tilavuus on, sitä enemmän vettä on kuluttajan saatavilla. Tätä varten pumppu nesteestä ulos kaivosta useiden päivien jälkeen.

Koteloputki on kaivosseinien rooli, kun taas vesi putoaa toiseen putkeen, joka menee alas koteloon.

Kaikkien näiden toimenpiteiden jälkeen, kun vesi tulee puhtaaksi, on suositeltavaa antaa näyte SES: lle. Tämän organisaation asiantuntijat analysoivat ja antavat päätelmän veden sopivuudesta / soveltumattomuudesta käytettäväksi.

Järjestelyn ominaisuudet

Kun kaivonpäällyste on valmis, asiantuntijat suosittelevat, että pieni määrä puhdasta joen hiekkaa ja graniittia tai marmorilastuja kaadetaan pohjaan. Ne toimivat lisäsuodattimena. Sitten vesi on erittäin hyvälaatuista.

Miksi on tarpeen käyttää kova kivi murus ja joki hiekka. Jos nukahtaa hiekkarannan tai kalkkikivihiomakiven lävitse, vesi likaantuu epäpuhtauksilla, jotka ovat aina mukana näissä materiaaleissa. Ne kulkevat yhdessä nesteen kanssa hyvin pitkään, ja tämän ajanjakson aikana se on mutainen ja ei sovellu elintarvikekäyttöön.

Vesi kallistuu ääniä ja katkoksia tai ei lainkaan lähteestä. Näitä ilmiöitä voi esiintyä seuraavista syistä:

 • lähteessä riittämätön veden taso;
 • suodatin tukossa tai vaurioitunut;
 • vesitiiviys on katkennut syöttöputkessa;
 • Pumppauslaitteen takaiskuventtiili on epäonnistunut.

Tarve asentaa kärki koteloon. Tämän elementin päätavoitteena on estää vieraiden esineiden pääsy kanavan suuhun. Lisäksi tärkeä tekijä on, että kärki suojaa varusteita ja komponentteja varkauksilta.

Yleensä vastaavan rakenteen luomisen jälkeen omistaja ratkaisee tällaisen suunnitelman kysymykset:

 • todennäköisyys jäätymiselle talvella kaivon yläosassa laskee;
 • lähde on luotettavasti suljettu;
 • hyvät veloituskorotukset;
 • voit ripustaa pumppua ja kiinnittää kaapelit kunnolla.

Pää on tärkeä osa kuoppaa, se on eräänlainen suojus, joka suojaa koko rakennetta negatiivisilta tekijöiltä.

Tänään valmistajat yrittävät tyydyttää asiakkaiden tarpeet mahdollisimman hyvin toteuttamalla lisämahdollisuuksia kuopan käyttöä varten. Suosituimmat ovat seuraavat vaihtoehdot:

 • liitosrenkaat ja salatut pultit suojaamaan rakennetta murtosuojalta;
 • karbiinit ja silmälasit joustaville laitteille;
 • ylimääräiset aukot, joissa on jousikoukut virtakaapelin eteenpäin jne.

Halkaisijan valinta

Seuraavia porausmenetelmiä on kehitetty:

 • ruuvilla;
 • ydinporaus;
 • pyörivä lyömäsoittimenetelmä;
 • lyijykaapelin porausmenetelmä kotelolla.

Jokainen niistä on suunniteltu kaivojen muodostamiseksi, joiden halkaisija voi vaihdella tietyissä rajoissa. Esimerkiksi ruuvin porauksen yhteydessä tämän parametrin arvo vaihtelee välillä 11≤Dsc.≤12,5 cm ja sarakkeiden porauksen aikana 4,5

Hyvä tietää! Porausmenetelmän oikea valinta ja kaikkien runko-osien parametrien sekä niiden halkaisijan parametrien numeeriset arvot suoritetaan ottaen huomioon takapihan ominaisuuksien analyysin perusteella tehdyt tehtävät sekä olemassa olevan teholaitteen ominaisuudet.

Kotelon halkaisija valitaan riippuen porauksesta ja kuopan koosta.

Suurin osa nykyaikaisista rei'ityspumpuista on halkaisijaltaan 74 millimetriä (3 tuumaa) ja 100 millimetriä (4 tuumaa). Kolmen tuuman pumpun kohdalla putken valinta toteutetaan seuraavan periaatteen mukaisesti: halkaisijaltaan millimetreinä ilmaistuna (tässä tapauksessa tämä luku on 74), rakenteen seinämän paksuus lisätään (polyetyleenipussi on 15 millimetriä) ja pumpun ja itse putken (yleensä 4 millimetriä). Tulos on millimetri.

Niinpä ottaen huomioon valmistetun standardin nimikkeistön, esimerkiksi teräskotelotuotteiden, tällaiset putkituotteet olisi hankittava halkaisijaltaan 127 tai 133 millimetriä - nämä ovat lähimmät standardiarvot.

Esitetty esimerkki on melkein täydellinen, koska rungon todellinen koko, vaikkakaan ei paljon, mutta voi kuitenkin poiketa. Tämä johtuu rakenteen monimutkaisesta rakenteesta, jonka geometria riippuu eri tekijöistä. Erityisesti sivuston geologisen osan rakenne.

Kotelorungojen liitosten pituus vaihtelee mittaristoalueella ja porauksen aikana ne aletaan laskea suuremmasta halkaisijasta. Kuopan syvyyden kasvaessa siirrytään pieniin osiin. Niiden välisten yhteyksien muodostaminen tapahtuu ruuvaamalla putki-putki -menetelmä käyttäen liittimiä tai nippuja.

Hyvin puhdistusvihjeitä

Tarve suorittaa tämä menettely syntyy seuraavista syistä:

 • pienentynyt peilitaso;
 • veden hajoaminen;
 • vähennä veloitusta.

Hyvin varustettua koteloa voidaan käyttää useita vuosia ja tarvittaessa puhdistaa helposti.

Ammattilaisten neuvoja näiden ilmiöiden torjumiseksi yleistetyssä muodossa ovat seuraavat:

 • Jotta raskaiden kuoppien tukkeutuminen estettäisiin käytön aikana, valitse järjestysvaiheessa pumppu ja suodata erittäin huolellisesti. Niiden yhteensopivuus käytettyjen putkien läpimitan kanssa on erityisen valvottava;
 • porakoneen puhdistamisen säännönmukaisuus on perussääntö, jonka omistajan on noudatettava, joka haluaa välttyä vakavilta materiaalikustannuksilta, kun on mahdotonta tehdä työtä itsenäisesti ja siihen on liitettävä ammattilaisryhmä;
 • jos porattu lähde käytetään vain kesällä, syksy-talvikaudella on suositeltavaa käyttää vettä vähintään kerran kuussa pumpun avulla pumpun avulla;
 • jos on mahdotonta puhdistaa hyvin itsenäisesti, käytä asiantuntijoiden palveluja. He nopeasti ratkaise ongelman, koska heillä on käytössään kaikki tarvittavat välineet ja laitteet.

Tietenkin, jos aiot käyttää kaivon vain yhden kauden, voit tehdä ilman koteloa. Mutta tapahtumasta johtuen maan liikkeen aika heikentää sitä. Sitten sinut jätetään vain ilman vettä, mutta menettää myös joitakin laitteita - vesijohto putki ja suodatin.