Mitä ja miten tehdä sementtiä?

Sementti on yleinen materiaali, jota käytetään kaikentyyppisissä korjaus-, restaurointi- ja rakennustöissä. Sementtiperusta - sitovat epäorgaanisen alkuperän osat. Betoni, muuraus, kipsilevyt, teräsbetonituotteet, joita käytetään teollisuuslaitosten ja yksityisten rakennusten rakentamiseen, on tehty sementistä.

Jauhemaisen sementtimassan ominaisuus, joka on sekoitettu veden kanssa, on kyky vähitellen kovettua ja muuttuu kivenmassaksi. Toiminnan vahvuuden hankkiminen tapahtuu sekä ilmassa että vedessä. Kovettamisen tärkein edellytys on liiallinen kosteus.

Kaikki ovat sementin edessä, mutta hyvin harvat ihmiset tietävät, mitä tämä yleinen rakennusmateriaali on tehty, miten se tehdään. Sen perustana on klinkkeri, erikoismineraaliset lisäaineet ja kipsi. Tarkastellaan yksityiskohtaisesti sementin valmistusta, mitä raaka-aineita käytetään tähän.

Silti klinkkeri on sementin pääkomponentti.

Raaka-aineet

Sementtituotanto toteutetaan erityisissä tehtaissa, jotka sijaitsevat lähelle raaka-aineiden louhintapaikkoja sen valmistukseen. Sementin tuotannon tärkeimmät raaka-aineet ovat seuraavat luonnonkivet:

 • fossiilinen karbonaattityyppi. Tämä on arvokas luonnon raaka-aine, jolle on tunnusomaista kristallirakenteen ominaispiirteet, fyysiset ominaisuudet. Materiaalilla voi olla kiteinen tai amorfinen rakenne, joka määrittää vuorovaikutuksen tehokkuuden palamisen aikana muiden komponenttien kanssa;
 • savimateriaalit, sedimenttikivet. Niillä on mineraalipohja, niistä tulee muovia, tilavuus kasvaa liiallisella kosteudella. Raaka-aineille on ominaista viskositeetti, jota käytetään kuivassa tuotantomenetelmässä.

Karbonaattikiviä

Kiinnittäkäämme karbonaattikiveihin, joiden ominaispiirteet ovat:

 • Liitu, joka on helposti murskattua sedimenttikiviä, on kevyen kalkkikiven tyyppi. Se on suosittu sementin valmistuksessa.
 • Marl- tai marl-kalkkikiveä - fossiilista sedimenttityyppiä, jotka louhitaan hajoavassa tai kiinteässä tilassa, erotetaan niiden ominaispainosta ja kosteuspitoisuudesta. Ne sisältävät saviepäpuhtauksia, jotka mahdollistavat niiden siirtymisen raaka-aineisiin, joilla on paljon yhteisiä kalkkikivi- ja savipohjaisten mineraalien kanssa.

Koostumus sisältää aktiivisia mineraalilisäaineita (15%) tuotannon vaatimusten mukaisesti

Saviraaka-aineet

Savi kiviä ovat:

 • savi, joka sisältää mineraalioksidia, turvotus veden lisäämisen yhteydessä;
 • liemi, joka on savityyppi, jolla on suuri hiekkakehän pitoisuus ja pölymäiset hiukkaset;
 • liusko perustuen saveen, joka liittyy kovaihin, joilla on voimakas lujuus, jotka murskattaessa kerrostuvat lamellipartikkeleiksi. Raaka-aineille on ominaista stabiili hiukkaskokojakauma, pieni kosteuspitoisuus.
 • löysä, joka edustaa löysää vuoristoista, ei-muovista kallioa, joka on erotettu huokoisuudella, hienojakoisella viljalla. Sisältää silikaatti, kvartsi.

Ehkä teollisuusjätteen, muiden luonnonmateriaalien ja kuonojen käyttö.

Korjaava lisäravinteet

Sementtikoostumus valmistetaan kivennäisraaka-aineista käyttäen erityisiä pehmittimiä, jotka on lisätty tuotannon aikana.

Jos lisäät lisäaineiden määrää 20 prosenttiin, sementin ominaisuudet muuttuvat hieman.

Teknologia sisältää fossiilisten lisäaineiden käyttöä, jotka sisältävät:

Tekniikka tarjoaa korjaavien lisäaineiden käyttöönottoa, mikä tekee sementistä ja parantaa sen suorituskykyä. Pehmittimet voivat parantaa sementtikoostumuksen seuraavia ominaisuuksia:

 • korroosionkestävyys;
 • vastustuskyky lämpötilan muutoksille, syväjäähdytysjakso;
 • lujuusominaisuudet;
 • kovettumisaika;
 • sementin liikkuvuus, sen joustavuus;
 • veden läpäisevyyden aste.

rakenne

Oletko koskaan ajatellut, mikä teki sementin? Sen koostumus johtuu raaka-aineiden ominaisuuksista ja erityisistä brändituotteista. Niinpä laajalti suosittu Portland-sementti on seuraava koostumus:

 • Piidioksidi (piihappo tai kvartsi) - 25%.
 • Lime - 60%.
 • Alumiini (alumiinioksidi) - 5%.
 • Rautaoksidit ja kipsi - 10%.

Nykyään tuotetaan monia sementityyppejä.

Ainesosien prosenttiosuus voi vaihdella tekniikan ja sementtituotteiden tuotemerkin mukaan. Tietyt sementtityypit, erityisesti kuona Portland-sementti, sisältävät niiden koostumuskuonaa, mikä edustaa klinkkerin polton seurauksena syntynyttä hiiltä.

Riippumatta reseptistä tärkeimmät ainesosat sementtikoostumuksen valmistuksessa - savi ja kalkkikivi. Kalkkikiven pitoisuus on kolme kertaa suurempi kuin savipitoisuus, mikä takaa tarvittavan klinkkerin laadun sementtituotteiden tuotannossa.

Pääkomponentit, joista sementtiä tuotetaan:

 • klinkkeri, joka määrittää raaka-aineiden (kalkkikiven, saven) polttamisen aikana saadut lujuusominaisuudet. Klinkkeri on lopputuotteen perusta, jota käytetään rakeisessa muodossa halkaisijaltaan 10-60 mm. Klinkkeri lämpökäsitellään lämpötilassa, joka on noin puoli tuhatta astetta. Se sulaa muodostaen massan, jossa on suuri kalsiumdioksidin ja piidioksidin pitoisuus, jotka määrittävät sementtilausekkeiden suorituskykyominaisuudet. Rakeet murskataan pölyiseen tilaan, jonka jälkeen poltetaan;
 • kipsiä, jonka prosenttiosuus määrittää kovettumisajan. Perusmuotoon sisältyy jopa 6% puhdasta jauhemaista kipsiä tai kipsikiveä, joka sisältää epäpuhtauksia;
 • erityiset lisäaineet, jotka on otettu käyttöön olemassa olevien ominaisuuksien parantamiseksi tai erityisten ominaisuuksien koostumuksen antamiseksi, jotka laajentavat soveltamisalaa.

Usein sementtiä käytetään rakentamisessa betonin ja lujitettujen rakenteiden luomiseen.

Valmistusprosessi

Sementtituotanto toteutetaan vaiheittain, ja siinä säädetään seuraavista prosessitoimista:

 • Esikypsennetään ainesosat klinkkerin valmistukseen, joka on valmistettu kalkkikivestä, injektoitu määrä 75% ja savesta, jonka osuus on 25%.
 • Korkean lämpötilan kalsinointi, jonka jälkeen muodostuu klinkkeriä. Se on seurausta savi- ja kalkin yhdistämisprosessista, jonka lämpötila nousee 1450 asteeseen.
 • Hionta pallomyllyjen avulla. Ne ovat vaakasuoraan sijoitettuja rumpuja teräspalloilla, jotka mahdollistavat klinkkerin jauhamisen jauhemaisen tilan. Hiontaosuus pienenee, sementtikoostumuksen toiminnalliset ominaisuudet ja luokat kasvavat.

Tuotannon vaiheet

Tuotannon ominaisuuksiin kuuluu sementin valmistus erilaisilla menetelmillä, jotka vaikuttavat käytettyjen raaka-aineiden ominaisuuksiin. Tämä johtuu sementintuotannon sijainnista, käytettyjen laitteiden ominaisuuksista, tiettyjen tuotemerkkien kysynnästä.

Kaikki tekniikan variantit eroavat vain raaka-aineiden valmistuksen erityispiirteistä, joita toteutetaan:

 • märkä. Märkä tekniikka edellyttää kalkin käyttöä kalkin sijasta, joka sekoitetaan välttämättömien aineosien kanssa samanaikaisesti jauhamalla vaakasuorassa rumpuosassa, jossa on pakollinen lisäys veteen. Tämä muodostaa seoksen, jonka kosteuspitoisuus on 30-50%. Latausmateriaali poltetaan uunissa, joka muuttuu pallomaiseksi klinkkeriksi, joka sitten murskataan;
 • kuiva menetelmä. Kuivakemikaalille on ominaista sementintuotannon alentunut kustannus, tuotantokierron väheneminen. Tämä johtuu teknisistä toimenpiteistä, jotka mahdollistavat laitteiden samanaikaisen hionnan ja kuivaamisen kuulamyllyssä tulevien kuumien kaasujen vaikutuksen alaisena. Saatu seos on jauhemaista koostumusta;
 • yhdistettynä. Yhdistetyssä versiossa yhdistyvät märän ja kuivan tuotantomuoton ominaisuudet, mutta se eroaa eri yrityksissä. Yksi vaihtoehdoista tarjoaa mahdollisuuden saada puolikuiva koostumus, jonka kosteus on korkeintaan 18%, valmistettu kuivaamalla märkäteknologialla saatu seos. Toinen menetelmä käsittää kuivan seoksen valmistamisen, jonka jälkeen kostutetaan 14%: iin, granulaatioon ja lopulliseen lämpökäsittelyyn.

johtopäätös

Artikkelissa annetaan tietoa siitä, miten sementti valmistetaan, mitä raaka-aineita käytetään, mitä teknisiä ominaisuuksia käytetään tuotantoprosessissa. On olemassa monia teknisiä vivahteita, joita sementin valmistukseen osallistuvat asiantuntijat hallitsevat täydellisesti.

Mikä on sementti?

Sana sementti on kaikille tuttu. Jopa ne, jotka eivät ole koskaan olleet rakentamisessa mukana, tietävät, että sementtiä tarvitaan muurauslaastilla, että se on tärkeä osa betoniterästuotteita. Kuitenkin harvat ihmiset tietävät, mitä sementtiä valmistetaan.

Erityisominaisuudet

Sementti on läsnä. Sitä käytetään paitsi eri rakennusten rakentamisessa. Ilman sitä ei ole mahdollista tehdä korjaus- ja korjaustöiden aikana. Sementtiä ei ole vielä korvattava. Tämä oikeuttaa sen kysynnän.

Rakennusmateriaalin perusta on neulominen epäorgaanisia komponentteja. Sementtiä tarvitaan paneelilevyjen valmistukseen. Sieltä tehdään kipsi- ja muurausratkaisuja. Betonisementin koostumuksessa annetaan yksi tärkeimmistä paikoista.

Pohjimmiltaan sementti on hieno jauhe. Jauhemassan tärkein ominaisuus on se, että se vuorovaikutuksessa veden kanssa alkaa vähitellen kovettua. Näiden kahden komponentin (sementti ja vesi) välinen vuorovaikutusprosessi täydentyy kiinteän matriisin muodostamisella, joka on samankaltainen luonnonkiven kovuuden kanssa.

Kestävä rakenne muodostuu liiallisesta kosteudesta. Sekä ulkoilmassa että vedessä on reaktio. Sementti kovettumisen jälkeen säilyttää voimansa pitkään.

ominaisuudet

Sementin fysikaaliset ominaisuudet riippuvat useista tekijöistä.

Merkittävimmät ovat:

Hionta-sementti vaikuttaa kovettumiseen tarvittavaan lujuuteen ja aikaan. Hieno jauhaminen antaa suuremman lujuuden ja kovettumisen.

Mitä pienempi jauhehiukkasia, sitä vahvempi betoni ilmenee, sitä nopeammin se asetetaan. Materiaalin hinta riippuu myös hionnasta.

Jyrsinnän hienojen ominaisuuksien määrittämiseksi käyttämällä erikoisruohoa, jossa pienimmät solut ovat jopa 80 mikronia. Valmistettaessa laastia liian hienoksi jauhetusta sementistä tarvitaan enemmän vettä. Tämä haitta eliminoidaan sekoittamalla erikokoisia hiukkasia: suuri ja pieni. Suuret pölyhiukkaset ovat 80 mikronia ja pieniä - 40 mikronia.

Sementillä on seuraavat ominaisuudet:

 • vahvuus;
 • korroosionkestävyys;
 • pakkasenkestävyys;
 • veden kysyntä;
 • asetusajaksi (jäädytys).

vahvuus

Tämä indikaattori riippuu tuotemerkistä. Määritä lujuusominaisuudet suorittamalla puristuskokeet. Kokenut levy pidetään kuormana kuun kuukauteen - 28 päivää. Testattaessa näyteementille annetaan asianmukainen nimitys. Mitattu vahvuus MPa: ssa.

Sementtilaatuja 300 - 600 soveltuu kotikäyttöön. Erityistä vahvuutta vaativille tuotteille käytetään korkeampia laatuja - 700 tai jopa 1000.

Korroosionkestävyys

Vahvistetut betonituotteet veden ja muiden nestemäisten aineiden vaikutuksesta alkavat syövyttää. Negatiivinen vaikutus poistuu useilla tavoilla. Voit esimerkiksi vaihtaa koostumuksen, päästä jauhe-seokseen hydroaktiivisia materiaaleja. Tiettyjen aineiden läsnäolo estää haitallisten kemiallisten reaktioiden syntymisen.

Korroosionkestävyys lisääntyy polymeerien lisäaineiden avulla. Tämän seurauksena mikrohuokoisuus vähenee, tuotteen kestävyys kasvaa.

Pozzolan-sementillä on korkein korroosiosuojaus. Sen vuoksi sitä käytetään kosteissa olosuhteissa toimivien laitteiden rakentamiseen.

Pakkasvaste

Yksi laadukkaiden sementtien tärkeimmistä indikaattoreista on kyky toistuvasti pakastaa ja sulata betonituote.

Sementtikivessä on mikrohuokosia, joissa on vettä. Kun jäätynyt vesi voi kasvaa tilavuudeltaan 8%.

Toistuva jäädytys ja myöhempi sulatus vuosien kuluessa johtaa kivenrakenteen tuhoutumiseen, halkeamien ilmenemiseen.

Rakennuksessa ei käytetä sementtiä ilman lisäaineita. Komponentteja lisätään eri merkkeihin, jolloin sementti pystyy vastustamaan lämpötilan muutoksia.

Konkreettisten, ilmassa olevien lisäaineiden valmistuksessa on mukana. Pienimmät ilmakuplat jakautuvat tasaisesti betonirungon sisäpuolelle, mikä ratkaisee ongelman, joka liittyy veden jäätymiseen ja sen laajenemiseen.

Vesihuolto

Tämä on prosenttiosuus veden määrästä, joka tarvitaan sementtilaastin saamiseksi optimaaliseen sakeuteen.

Ratkaisu nimellistä vesitiheyttä yhtä paljon kuin sementti voi pitää. Esimerkiksi Portland-sementissä tämä arvo on 22-28 prosenttia.

Sementistä, jolla on alhainen vedenkysyntä, betoni saadaan laadullisemmin kuin siitä, jolla tämä indikaattori on korkea. Ensimmäisessä tapauksessa tuotteet kestävät lämpötilaeroja. Toisessa betonissa on suuri huokoisuus, eikä se ole sopiva rakentamiseen. Tällaista sementtiä käytetään vahvistamaan betonisia aidoja tai viemäröintitiloja.

Aseta aika

Tämä on ajanjakso, joka johtuu sementtilaastin fysikaalisten ominaisuuksien muutoksesta plastisuuden tilasta kiven muodostumiseen.

Ihanteellista ratkaisua pidetään kiinteänä eikä liian nopeasti, mutta ei kovin hitaasti. Asetusaikaa säätelee tietty määrä kipsiä materiaalin koostumuksessa. Suuremman kipsin määrä antaa nopean asetuksen. Vaikka sen sisällön väheneminen edistää ratkaisun pidempää jähmettymistä.

Ei niin dramaattisesti kuin kipsi, vaikuttavat asetuksiin ja muihin tekijöihin. Erityisesti veden määrä liuoksessa ja ympäröivä ilman lämpötila työalueella ovat tärkeitä.

Standardin mukaan normaaliolosuhteissa Portland-sementti alkaa asettaa kolmen neljänneksen tunti. Kovettumisprosessin tulisi päättyä 10 tunnissa.

rakenne

Tee sementti erikoistuneissa yrityksissä. Sementtilaitokset on rakennettu lähelle raaka-aineiden louhintapaikkoja.

Raaka-aineet sen tuottamiseksi saadaan luonnollisista kiveistä:

 • karbonaattityyppinen fossiili;
 • savimateriaaleja.

Karbonaateilla on amorfinen tai kiteinen rakenne, jolla materiaalin vuorovaikutuksen tehokkuus muiden komponenttien kanssa riippuu polttoprosessista.

Karbonaattikiviä ovat:

 • liitu;
 • Marl (Marl-kalkkikivi);
 • kalkkikivi, mukaan lukien kuoren kivi;
 • Dolomiittityyppiset kivet.

Savimateriaalit ovat sedimenttisiä kiviä. Mineraalipohjalla on hellävaraisuus ja liiallinen kosteus voi lisätä tilavuutta. Savi-materiaaleja käytetään kuivassa valmistusmenetelmässä.

Savi kiviä ovat:

Raaka-aineiden lisäksi sementin käytön korjaavia lisäaineita.

Ne ovat peräisin mineraaleista, joihin kuuluvat:

Tietyllä tekniikalla tuotetut lisäaineet parantavat kuvatun materiaalin laatua.

Sementin koostumus riippuu vaadittavista ominaisuuksista, jotka määräytyvät materiaalin luokituksen mukaan.

Suosituin portlandsementti koostuu seuraavista:

 • 60% kalkkia;
 • 25% piidioksidia;
 • 10% rautaa ja kipsioksideja;
 • 5% alumiinia (alumiinioksidi).

Eri tuotemerkeissä lähtöaineiden prosenttiosuus on erilainen, samoin kuin koostumus. Esimerkiksi kuona Portland-sementti sisältää kuonaa. Kvantitatiiviset mittasuhteet voivat vaihdella rakennusmateriaalin valintamenetelmän ominaisuuksien mukaan.

Minkä tahansa sementtimerkin ja minkä tahansa tuotantomenetelmän osalta kalkkikivi ja savi pysyvät ennallaan. Lisäksi kalkkikivi on aina kolme kertaa enemmän savea. Tämä suhde edistää korkealaatuisen klinkkerin saamista, josta tehdään sementtiä.

Teollisuudessa sementtituotannossa käytetään seuraavia komponentteja:

Clinker on sementin merkittävin osa. Se määrittää lopullisen materiaalin lujuusominaisuudet. Clinker tulee tuotantoprosessiin rakeiden muodossa. Rakeiden halkaisija vaihtelee välillä 10 - 60 mm. Lämpökäsittelykomponentti valmistetaan lämpötilassa noin puolitoista tuhatta astetta.

Kipsin määrä määritetään vakiintuneella kovettumisjaksolla. Pohja- tapauksessa kipsin jauheen muoto sisältyy sementtiin tilavuudeltaan 6%.

Lisäaineiden avulla voit parantaa ominaisuuksia. Sementti saa apua käyttämällä lisäominaisuuksia, jotka laajentavat merkittävästi sen ominaisuuksia.

Sementin valmistuksen tuotantovaiheet

Ensinnäkin kalkkikivi sekoitetaan saven kanssa suhteessa 3/1. Sitten seos laukaistaan ​​korkeassa lämpötilassa. Tuloksena on sementin tuotannon raaka-aine. Sitä kutsutaan klinkkeriksi. Granuloitua klinkkeriä lähetetään jauhatukseen kuulamyllyissä.

Sementtiä voidaan valmistaa kolmella tapaa.

Valmistusteknologiasta riippuen se voi olla:

Erot ovat raaka-aineiden valmistusmenetelmissä.

Märkätekniikan mukaan liitua ei käytetä, mutta liitu. Se sekoitetaan saven ja muiden ainesosien kanssa lisäämällä vettä. Tuloksena on kosteuden seos 30: stä 50 prosenttiin. Seos muunnetaan klinkkeripalliksi polttamisen aikana.

Kuivan tekniikan mukaan valmistusprosessi lyhenee, koska kaksi toimenpidettä (kuivaus ja hionta) yhdistetään yhteen. Tuloksena oleva seos muuttuu jauheeksi.

Eri yritykset käyttävät yhdistettyä menetelmää eri tavoin. Joissakin tapauksissa ensin saada kuiva seos ja kosteuttaa sitä. Toisissa käytetään märkä- ja puolikuivaa menetelmää, jonka kosteus on alle 18%. Polttaminen suoritetaan molemmissa tapauksissa.

Sementtiä on paljon erilaisia. Tunnetuin on Portland-sementti.

Muut aineelliset vaihtoehdot ovat melko suosittuja:

 • kuona;
 • putsolaanisista;
 • alumiinioksidi;
 • kasvussa.

Portland-sementtiä on saatavilla useissa eri luokissa: 400, 500, 550, 600. M400-sementistä valmistetaan rakennusmateriaaleja.

Suuremmat tuotemerkit ovat kysyntää betoniteräsrakenteiden valmistuksessa sekä korkean lujuuden omaavien betonituotteiden valmistuksessa.

Mitä ja millä tavoin sementti tekee

Sementti on yksi tärkeimmistä rakennusmateriaaleista. Sitä käytetään sitovien laastujen valmistuksessa, sementtiä käytetään betonin ja betonituotteiden valmistukseen. Tämän materiaalin laatu riippuu siitä, kuinka vahva ja kestävä rakennus on tai betonirakenteinen.

Sementin historia alkoi Englannissa, missä vuonna 1824 patentti rekisteröitiin keksinnölle. Tuolloin sementin valmistukseen käytettiin kalkkijauhetta, joka oli sekoitettu saven kanssa. Saatu seos altistettiin korkealle lämpötilalle, jossa se sintrattiin.

Poltettua esivalmistettua sementtiä kutsutaan klinkkeriksi. Se tulee sementiksi sen jälkeen, kun klinkkerin jauhe on jauhettu.

Rakentamisessa käytetään sementin pääominaisuutta - sekoitettuna veteen, se kovettuu vähitellen ja muuttuu sitten kiinteäksi kiviksi. Lopputuotteen lujuusominaisuudet voidaan hankkia jopa ilmassa, jos liiallinen kosteus on olemassa.

Raaka-aineet tuotantoon

Nykyään sementin valmistusprosessi on muuttunut. Se tehdään useilla tavoilla, ja siihen sisältyvät komponentit ovat myös erilaisia ​​kuin kaksisataa vuotta sitten käytettyjä.

Sen selvittämiseksi, mitä sementtiä valmistetaan ja miten sitä tuotetaan, on tarpeen tietää, millaisia ​​raaka-aineita nykyään käytetään tämän tärkeän rakennusmateriaalin valmistajista.

Koska sementin GOST31108 2003, GOST 30515 2013 raaka-aineet ovat luonnollisia roduita, ne yritykset, jotka harjoittavat sen valmistusta, useimmiten sijaitsevat lähellä näiden kiviä.

Kaikki mineraalit, joista sementti on valmistettu, jaetaan kahteen tyyppiin:

 1. Karbonaattimineraalit, jotka eroavat ominaisuuksista ja rakenteesta. Se on rockin rakenne, joka takaa sen tehokkaan vuorovaikutuksen muiden aineosien kanssa tuotteen koostumuksessa.
 2. Savu ja kivi sedimentistä. Kun mineraalipohja on kostutettu, ne muovatut ja lisäävät tilavuutta. Koska viskositeetti on ominaista tämäntyyppiselle raaka-aineelle, sitä voidaan käyttää sementin tuottamiseen kuivalla menetelmällä.

Nyt on tarpeen nimenomaisesti mainita, mitkä mineraalit liittyvät jokaiseen sementtituotannossa käytettäviin raaka-aineisiin.

Karbonaattikiviin kuuluvat seuraavat luonnonraaka-aineiden tyypit:

 • liitu, joka edustaa erilaisia ​​kalkkikiveä. Se on kyky helposti maata;
 • Marly-kalkkikiveä, joka on luonteeltaan sekä löysä että kiinteä. Savi epäpuhtaudet voivat olla kallioon, joten tällaista kalkkikiveä pidetään siirtymäkauden raaka-aineena, jolla on ominaisuuksia kalkkikiveä ja savea varten;
 • kalkkikiveä - kuoren kiviä, joissa ei ole piikiekkoa. Rodulla on huokoinen, helposti romahtava rakenne;
 • dolomiittikiviä ja muita sedimenttistä alkuperää olevia fossiileja. Ne sisältävät karbonaatteja, mikä antaa kalliille arvokkaita ominaisuuksia.

Savi kivi sisältää seuraavat kivennäisaineet:

 • savea, mineraalioksidit, jotka ovat turvotusta kosketuksessa veden kanssa;
 • liemi, joka sisältää hiukkasten suuremman pitoisuuden;
 • liuskekivi, jolla on savea. Tämä raaka-aine kuuluu kiviin, suuri lujuus. Kun mekaaninen toiminta jaetaan levylevyihin. Sille on ominaista stabiili koostumus ja pieni kosteuspitoisuus;
 • löysä, huokoinen kivi, jossa kvartsi- ja silikaattihiukkasten sulkeutuminen.

Tämäntyyppisten raaka-aineiden lisäksi sementinvalmistuksessa käytetään tiettyjä teollisia jätteitä. Parantaa sen koostumuksen laatua lisäämällä prosessin tarjoamia lisäaineita: alumiinioksidi ja piidioksidi, fluorespar ja apatiitti.

Hiekan käyttö on yksinkertaista, kun tehdään erilaisia ​​korjaus- ja rakennustöitä. Kyse on pelkästään urahiekkaan käytöstä.

Työskentelyä keittiössä, kylpyhuoneessa tai muussa huoneessa on tarpeen tietää kuorimisaika laattaliiman avulla. Tässä voit selvittää, kuinka paljon laattaliima kuivuu.

Tällä hetkellä koristeellinen kipsi on oikein suosituin ja progressiivinen viimeistelymenetelmä. Noudata linkkiä tutustumalla sen itsenäiseen valmistukseen.

Kaikki lisäaineet, joita kutsutaan pehmittimiksi, ovat myös luonnollisia. Ne vaikuttavat paremmin sementin seuraavaan ominaisuuksiin:

 • lisäävät vastustuskykyä lämpötilan muutoksiin;
 • vahvistaa voimaa;
 • liikkuvuus ja elastisuus;
 • vähentää veden tunkeutumista valmiiseen tuotteeseen.

Sementtikoostumukseen lisättyjen pehmentimien ominaisuuksien mukaan sen liuos kovenee nopeammin tai hitaammin.

rakenne

Jotkut rakennusalalla työskentelevät eivät tiedä, mitä sementtiä valmistetaan.

Sementin koostumus voi vaihdella tuotemerkin ja tarkoituksen mukaan.

Kuitenkin sementtityypistä riippumatta eli sen tuotannossa käytetystä reseptistä se perustuu kahteen osaan - kalkkikiviin, johon on lisätty savea.

Kalkkikiven määrä on kolme kertaa saven määrä. Tällaiset mittasuhteet ovat välttämättömiä korkealaatuisen klinkkerin saamiseksi, joka on puolivalmiste sementtituotantoon.

Nyt voit nimetä koostumuksen pääkomponentit niin, että jokainen voi ymmärtää, mitä sementtiä valmistetaan:

 • klinkkeri, lopullisen tuotteen pohja, joka määrittää sen lujuusominaisuudet. Sitä käytetään rakeiden muodossa, joiden läpimitta on enintään 60 mm. Sen lämpökäsittely suoritetaan lämpötilassa jopa 1500 °. Kun klinkkeri sulaa, muodostuu massa, jolle on tunnusomaista suuri piidioksidin ja kalsiumdioksidin pitoisuus;
 • Nämä komponentit vaikuttavat lopputuotteen suorituskykyyn. Ennen polttamista, klinkkerirakeet jauhetaan pölyiseen tilaan;
 • kipsi, joka määrittää sementin kovettumisnopeuden. Perusreagenssien mukaan puhdas kipsi lisätään koostumukseen 6%: iin komponenttien kokonaismäärästä;
 • erityiset lisäaineet (pehmittimet, kylmäkestävät lisäaineet, nestesaippua jne.), jotka vahvistavat jo tuotteessa olevia ominaisuuksia tai antavat sille erityisominaisuuksia, jotka voivat laajentaa sementin laajuutta.

tuotanto

Materiaalin valmistus suoritetaan tiettyyn järjestykseen vaiheittain. Tuotannon tekniikka sisältää seuraavat toiminnot:

 1. Klinkkerin valmistukseen tarkoitetut ainesosat on esisekoitettu. On ehdottoman tärkeää, että koostumuksen osuuksia noudatetaan tarkasti - 25% savea ja 75% kalkkikiveä.
 2. Tuloksena oleva koostumus laukaistaan ​​korkeassa lämpötilassa. Korkeassa lämpötilassa paistettaessa savi ja kalkki yhdistetään klinkkerin muodostamiseksi.
 3. Valmiit tuote murskataan kuulamyllyillä, jotka koostuvat vaakasuorassa asennossa olevista rummuista, joiden sisällä on teräspalloja. Klinkteri, joka on sijoitettu niihin, murskataan jauheeksi.
 4. Mitä hienompaa sementtitiheys saadaan, sitä parempi suorituskyky on.

Rakennusmateriaalin valmistuksessa on useita menetelmiä. Heidän valintansa johtuvat monista tekijöistä, joista tärkein on laitoksessa käytettävien laitteiden erityispiirteet ja tiettyjen sementtityyppien kysyntä.

Kehitetyillä tekniikoilla on eroja valmistusmenetelmien valmistuksessa käytettyjen raaka-aineiden valmistuksessa. Tuotannon järjestys säilyy ennallaan.

Seuraavia menetelmiä on kehitetty:

 1. Märkä tekniikka kalkin korvaamiseksi liidulla. Koostumuksen sekoittamisen aikana koostumus jauhetaan kuulamyllyssä. Tämä prosessi suoritetaan lisäämällä vettä. Tuloksena on seos, jonka kosteuspitoisuus on korkeintaan 50%.
 2. Tuloksena oleva materiaali ammutetaan sitten uunissa. Polttamisen jälkeen hänestä tulee klinkkeri. Sitten se murskataan.
 3. Kuivakemikaalit vähentävät merkittävästi tuotantokustannuksia, koska se yhdistää useat tekniset toimet yhdeksi prosessiksi. Tätä tekniikkaa käytettäessä kuulamyllyyn menevät komponentit samanaikaisesti jauhetaan ja kuivataan.
 4. Kuivaamiseen kuumilla kaasuilla. Valmiin erän paino on koostumukseltaan jauhe.
 5. Yhdistetyllä tekniikalla yhdistyvät edellä mainittujen tuotantomenetelmien ominaisuudet. Yrityksessä käytettävistä laitteista riippuen voidaan saada puolikuiva koostumus, jonka kosteuspitoisuus on korkeintaan 18%.
 6. Toisessa versiossa kuivasekoitus valmistetaan aluksi, sitten kostutetaan 14%: iin. Molemmissa tapauksissa valmistettu koostumus hehkutetaan ja jauhetaan sitten.

Lisätietoja sementtituotannosta saat videosta:

luokitus

Rakennusmateriaalilla on monia lajikkeita ja eri laatuja. Ne erottuvat niiden peruskoostumuksella ja lisäaineilla, jotka antavat jokaiselle tyypille erityisominaisuuksia.

Emit:

 • Portland-sementti, josta rakentamisen suosittu tuote alkoi. Sideaineliuosten valmistusta varten sitä ei käytetä. Sen avulla luodaan suuritehoisia betonituotteita, rappaus ja koristelu;
 • usein käytetään perustusten rakentamisessa. Voit tehdä tämän, sinun täytyy tietää, miten laimentaa sementtiä hiekalla;
 • kuonan sementtiä, jota käytetään masuunikuonan ja aktiivisten lisäaineiden valmistuksessa. Käytetään betonin ja laastin valmistukseen;
 • alumiinioksidisementti, kestää kosteutta, kovettuu;
 • haponkestävää sementtiä, joka käyttää piidioksidihiekkaa ja natriumsilikloridia. Materiaali kestää happoja, mutta lyhytikäinen.

Kaikkien sementtityyppien hankkiminen edellyttää, että sen koostumus on aktiivinen vuorovaikutusympäristön kanssa, ja pitkä varasto on menettänyt voimansa.

Vaikka se säilytetään kuivassa huoneessa, sen muutaman kuukauden kuluttua sen brändi muuttuu alemmalle puolelle. Siksi ostamisessa kannattaa kiinnittää huomiota valmistuspäivään. Voit myös lukea artikkelimme sementin M400 teknisistä ominaisuuksista.

Kuinka tehdä sementtiä?

Rakennusmateriaalit ilmestyivät silloin, kun sivilisaation aamuna ensimmäiset ihmiset alkoivat rakentaa taloja ja linnoituksia. Ajan myötä ihmiskunta on etsinyt materiaaleja, joilla on suuri vahvuus ja saatavuus missä tahansa asuinpaikassa. Pitkän etsinnän ja kokeilun jälkeen havaittiin, että hienoksi murskattu kalkkikivi ja kipsi, sekoitettuna veteen ja mineraaleihin, hankkivat erityisiä supistavia ominaisuuksia.

Kovettumisen jälkeen se muodostaa monoliittiyhdisteen, jolla on kiinteän kiven ominaisuudet. Siitä lähtien sementtiä alkoi tuottaa suuria määriä ja käyttää suurien ja pienten rakenteiden rakentamiseen. Kallion ja metallin rakentamisen ohi jälleen kerran, kysyimme usein itseltämme kysymyksen: "Miten teet sementin?"

Mielenkiintoinen tosiasia: Egyptin pyramidien rakentamisen aikana faraot käyttivät tekniikkaa, joka muistuttaa betonin tuotantoa. Seosta murskattua kalkkikiveä ja kivihiutaleita kaadettiin vedellä ja muuttui monoliittisiksi kivilohkoiksi.

Mikä on sementti?

Ensimmäinen tuotantovaihe alkaa kalkkikivilouhoksessa, kun kaivoskoneita käytetään, tulevaisuuden sementin komponentit poistetaan maaperästä. Jotta rakennusmateriaalilla olisi vaadittu lujuus, kalkkikivi valitaan tuotantoon, joka sijaitsee lähellä pintaa. Koostumuksessaan on suuria määriä piitä, rautaa ja alumiinioksidia. Jos kaadat syvemmälle, rotu on puhdas, mutta korkea kalsiumkarbonaattisisältö. Uutettu kivi lajitellaan ja lähetetään tarvittaessa tuotantoon, jossa mittasuhteet muuttuvat erilaisten laatuluokkien saamiseksi.

Kalkkikiven käsittely

Sementtituotannossa kiveä puretaan laitteistoon kivien ensisijaiseksi murskaamiseksi. Suuria lohkareita usean sävyn puristusvoiman vaikutuksesta vähitellen murskataan tennispallon kokoon ja syötetään kuljettimeen. Pienet ja suuret kivet lähetetään toissijaiseen murskaukseen, jossa ne vähennetään golfpallon kokoon ja hienoksi jauheeksi. Kalkkikiveä, jossa vaihtelevat prosenttiosuudet kalsiumkarbonaatista, käsitellään erikseen.

Kalkkikiven hionta ja kuivauslinja: 1 - hihnakuljettimen PL-650; 2 - magneettinen erotin; 3 - kuivauskompleksi; 4 - hissi; 5 - syöttösuppilo, jossa on liukupää; 6 - hihnan syöttölaite ПЛ-500; 7-mylly MTsV-3; 8 - pyörivä suihkumylly MRS-2/770; 9 - syklonisuppilo CB-4.5; 10 - pölynkerääjä II PC-2.0 bunkkeriin; 11-pussisuodatin FRI-60; 12 - sektorin syöttölaite PS-1B; 13 - VVD-tuuletin; 14 - keskipainepuhallin; 15 - sulkuventtiilit; 16 - kompressori.

Tämä on välttämätöntä niiden sekoittamista varten eri mittasuhteissa ja tietyn tekniikan mukaisesti eri laatujen sementin tuottamiseksi.

Lajittelu ja hionta

Pieni kalkkikivi, joka on lajiteltu kuormaaja, sijoitetaan kuivaan varastoon, joka on suojattu kosteudelta ja lämpötilan muutoksilta. Koolit muodostuvat erilaisesta koostumuksesta koostuvasta raa'asta sekoituksesta, joka on valmis jauhatusvaiheeseen. Kuljetin murskattu kivi tulee hiomakoneeseen - telamyllyyn, jossa muodostuu kalkkikivipölyä.

Mikä on sementti?

Sementti on neulomateriaali, joka pyrkii kovettuumaan vedessä ja ulkoilmassa. Ymmärrämme, mitä sementtiä valmistetaan, mutta se on silti aivan sama sementintuotantoteknologialla - kuiva ja märkä. Se muodostetaan hiomalla klinkkeriä, kipsiä ja erityisiä lisäaineita. Klinkkeri on seurausta raakasekoituksen polttamisesta, joka sisältää kalkkikiveä, savea ja muita aineita (masuunikuona, nepheliiniliete, marl). Ainekset otetaan tietyllä suh- teessa, mikä takaa kalsiumsilikaattien, alumiiniferriitti- ja alumiinifaasien muodostumisen.

Sementin patentti rekisteröitiin ensimmäistä kertaa vuonna 1824, Englannissa D. Aspind. Sitten patenttiyhdistelmää sekoitettiin kalkkipölyä saveilla, käsiteltiin seosta korkealla lämpötilalla. Tuloksena oli harmaa klinkkeri. Sitten materiaali jauhettiin ja kaadettiin.

Sementtikoostumus

Mikä on sementti tänään? Silti klinkkeri on sementin pääkomponentti. Rakennemateriaalin ominaisuudet ja vahvuus riippuvat siitä. Lisäksi koostumus sisältää aktiivisia mineraalilisäaineita (15%) tuotannon vaatimusten mukaisesti. Niillä on vähäinen vaikutus rakennusmateriaalin perusominaisuuksiin ja teknisiin ominaisuuksiin. Jos lisätään lisäaineiden määrää 20%: iin, sementin ominaisuuksia muutetaan hieman, ja sitä kutsutaan pozzolaaniseksi sementiksi.

Sementin tilavuuspaino hajallaan on 900-1300 kg / kuutiometri, tiivistetty - jopa 2000 kg / kuutiometri. m. Säilytysvarastojen kapasiteetin laskeminen, sementin paino on 1200 kg / m3. Sementin vapautumista ilman lisäaineita säätelee GOST 10178-76, lisäaineilla - GOST 21-9-74.

Sementin pääominaisuudet

Materiaalista on erilaiset ominaisuudet riippuen siitä, mitä sementti valmistetaan. Tärkeimpiä ovat:
1. Voima. Tämä on parametri, joka vastaa materiaalin hävittämisestä tiettyjen olosuhteiden vaikutuksen alaisena. Mekaanisesta lujuudesta riippuen neljä erilaista sementtiä on eroteltu: 400, 500, 550 ja 600.
2. jähmettymisen aika. Se määritetään asettamalla sementtipastaa normaalipaksuuteen tasaiselle pinnalle - sementin tulisi tasaisesti muuttaa tilavuuttaan kuivauksen aikana. Muussa tapauksessa sitä ei voida käyttää rakentamisessa, koska päällysteen mahdollinen tuhoutuminen johtuu liiallisesta rasituksesta. Tilavuuden muutokset tarkistetaan kiehuvilla kovettuneilla sementtikakkuilla.
3. Hiomaan jyviä. Parametri vaikuttaa kuivausnopeuteen ja lujuuteen. Mitä hienompaa jauhaminen, sitä parempi ja vahvempi sementti, erityisesti kovettumisen ensimmäisessä vaiheessa. Hiomisen raekoko määritetään hiukkasten ominaispinnalla, joka on osa 1 kg sementtiä ja vaihtelee välillä 3000-3200 kg / m3. m.
4. Tiheys. Veden hinta seoksen muodostamiseksi. Tämä on sekoitusveden määrä, joka tarvitaan normaalin materiaalin asentamiseen ja kuivaamiseen. Voit vähentää kulutusta ja lisätä sementin plastisuutta lisäämällä orgaanisia ja epäorgaanisia aineita. Esimerkiksi sulfidihiivaa.
5. Höyrynkestävyys. Parametri mahdollistaa veden väliaikaisen jäädyttämisen kestokyvyn, minkä vuoksi sen tilavuus kasvaa 8-9%. Vesipuristimet sementin (betoni) päällysteen seiniä vastaan, mikä vuorostaan ​​rikkoo laastin rakenteen ja vähitellen tuhoaa sen.
6. Kytkentä varustukseen.
7. Lämmönjohtaminen - sementin kovettumisen aikana syntyy lämpöä. Jos tämä tapahtuu hitaasti ja vähitellen, pinnoite jäätyy tasaisesti, halkeilematta. Lämmön vapautumisnopeutta ja -nopeutta voidaan vähentää käyttämällä erityistä mineralogista koostumusta, joka lisätään liuokseen.

Sementtityyppejä

Nykyään tuotetaan monenlaisia ​​sementtityyppejä. Minkä sementin koostumuksella on suurempi vaikutus sen ominaisuuksiin. Riippuen raaka-ainepohjasta on tällaisia ​​sementtityyppejä:

 • kalkki;
 • marly;
 • savi sementti lisäämällä kuona ja bauksiitti. Sen erityispiirre on veden kestävyys, pakkasenkestävyys, palonkestävyys.

Pohjimmiltaan sementin käyttämien savien ja karbonaattiyhdisteiden valmistuksessa. Joskus - keinotekoiset raaka-aineet (jätteet, kuona) tai muut luonnonmateriaalit (alumiinioksidijäämät).

Portland ja kuona ovat Portland-sementtiä. Portlandsementti kovettuu nopeasti ja se voi sisältää koostumuksessaan mineraalisia lisäaineita 10-15%. Klinkkeri ja kipsi (pääkomponentit), jotka sisältyvät sen koostumukseen, poltetaan 1500 asteeseen. Portland-sementtiä käytetään aktiivisesti nykyaikaiseen rakennustyöhön. Sen tärkein ominaisuus on kyky muuttua kiinteäksi lohkoksi, jopa vuorovaikutuksessa veden kanssa.

Portland-sementin ja kuonan Portland-sementin lisäksi erotetaan seuraavat sementtityypit:

 • hydraulinen;
 • kouristus - kykenee nopeasti tarttumaan ja kuivumaan;
 • injektointi - suunniteltu kaasu- ja öljykaivojen betonisointiin;
 • koristeellinen (valkoinen);
 • sulfaattikestävä - sen erottava ominaisuus - alhainen kiinteytymisnopeus ja korkea jäätyvyys.

Käyttöalueet

Usein sementtiä käytetään rakentamisessa betonin ja lujitettujen rakenteiden luomiseen. Mark 400: ää käytetään palkkien keräämiseen ja pystyttämiseen korkeisiin rakennuksiin.

Kerää vastauksia kysymyksiisi

On mahdollista kysyä mitä sementtiä valmistetaan ja miten se voidaan saada kotona joko korjauksen aikana tai tylsää lauantai-iltaisin. Kun otetaan huomioon mahdollisuus ostaa tämä tuote missään rakennusmateriaalissa, ei ole erityistä merkitystä koko käsityön tuotannon haarassa. Toisaalta, ääriolosuhteissa, voit käyttää joitain tietosi.

Uudet rakentamisen mahdollisuudet

Vuosituhansia varten rakennettiin kiviä tai tiiliä talojen rakentamiseen:

 • Kaikkien mallien luominen oli vaikea tehtävä, joka edellytti riittävän koulutustason mestaria.
 • Rakennukset rakennettiin "vuosisatojen ajan", vaikkakin hitaasti;
 • Katedraalin rakentamisen kustannukset voisivat konkurssissa pienen feodaalisen herran;
 • Mitään vaihtoehtoa, kuten, oli ja ei ollut ennakoitu.

Ihmiset veivät kivet, heittivät heidät, heittivät ja toivoivat, että muniminen olisi vuosikymmeniä, ellei vuosisatojen ajan. Tai he polttivat tiiliä, tekivät siitä hieman helpommaksi ja vähensivät rakenteen elämää. Vaikka muinaiset Egyptin näytteet arkkitehtuurin rakennettu tiilien avulla ovat säilyneet tähän päivään asti. Mitä sitten hauraudesta voidaan väittää.

Ja sitten oli sementtiä. Nykyisin useimmat kerrostalot rakennetaan juuri sementin betonirakenteiden ja sementtityyppien vuoksi. Olipa kaukana tuleva arkeologit löytävät jälkiä näistä rakenteista ja sivilisaatiomme on vaikea kysymys.

Sementtituotanto

Ensi silmäyksellä kaikki on yksinkertainen:

 1. Otetaan kalkkikiveä ja savea, jolla on valtaosa kalsiumsilikaateista;
 2. Sekoitetaan homogeeniseen aineeseen;
 3. Kiertäminen tasaisesti pyörivässä uunissa;
 4. Lämpötila on pidettävä 1400 ° C: ssa, koko prosessin kesto on 2-4 tuntia.
 5. Saatavassa klinkkeriin lisätään kipsi- ja mineraalilisäaineita;
 6. Kipsin osuus - jopa 5%, mineraalilisäaineet - jopa 15%;
 7. Seos hienonnetaan jauhataan tehtaalla.

Valmiiden tuotteiden ominaisuudet riippuvat lisäaineista, ne määrittävät sen laadun ja ominaispiirteet. Joten tällä hetkellä tuotannossa kiinnitetään erityistä huomiota.

Sementti valmistetaan tehtaissa, teollisessa mittakaavassa. Joka vuosi laskelma menee miljoonia tonneja ja maailmanlaajuisesti miljardeihin. Ja kaikki kehitysrakentamisen tarpeisiin, vaikka jo megalopolien ympärillä on jo vaikea löytää suuria infrastruktuureja.

Tässä videossa teknologi Boris Adamov näyttää koko sementintuotannon prosessin alusta loppuun:

Kuinka tehdä sementti omalla kädelläsi?

On oltava vakavia motiiveja hylätä yksinkertaisin vaihtoehto - ostaa lähimmästä myymälästä:

 • Suuri määrä töitä sementillä;
 • Kyvyttömyys ostaa mistään syystä;
 • Innokas halu yrittää tehdä sitä itse;
 • Ymmärtää tuotantoteknologia ja kyky käyttää pieniä "kuljettimia".

Tuotantotekniikan ei pitäisi poiketa tehdaslähetystoiminnasta, joten se tarvitsee:

 1. Paljon raaka-aineita;
 2. Oma mylly;
 3. Pyörivät uunit, joiden kyky ylläpitää lämpötilaa korkealla tasolla.

Helpoin vaihtoehto:

 • Sekoitetaan liitu kaoliinin kanssa suhteessa 3 - 1;
 • Jauhe seos maljassa;
 • Polta uunissa, sama 4 tuntia 1400 ° C: n lämpötilassa;
 • Jauhota jo paistettua ainetta uudelleen;
 • Lisää 5% kipsiä.

Ei ole syytä mainita, että kipsin täytyy myös murskata jauheeksi. Kaikki tämä vie liian paljon aikaa ja vaivaa ja johtaa huomattaviin rahoituskuluihin.

Joten jopa pari tuhannen sementinpakkauksen ostaminen on aina kannattavampaa ja helpompaa kuin yrittää tehdä kaikkea itseäsi. Mutta omalle kehityksellesi voit kokeilla sitä kerran varmistaaksesi, että tämä ajatus on merkityksetön.

Kuinka tehdä sementtiliuos?

Mikä tahansa sementtiliuos koostuu kolmesta osasta:

Täyteaineena käytetään useimmin hiekkaa. Lopullisen tuotteen vahvuuden saavuttamiseksi käytetään joskus murskattua kiveä. Komponenttien suhde riippuu tulevaisuuden ratkaisun tavoitteista - sitä suurempi luotettavuus ja vahvuus tarvitaan, sitä enemmän sementtiä on lisättävä ja vähemmän hiekkaa käytetään.

Suhde menee 1: stä 6: een, kun kutakin kiloa kohti sementtiä lisätään 6 kg hiekkaa tai soraa, 1: ksi.

Suoraan valmistusprosessi itsessään näyttää tältä:

 1. Sementti ja täyttö ovat sekoitettuja, kuivia;
 2. On parempi asettaa molemmat komponentit kerroksittain sekoittaen toisiinsa;
 3. Lisätään vettä;
 4. Kovettumisprosessiin saakka syntyvää massaa sekoitetaan.

Päätehtävänä on päästä eroon töistä ja saada kestävä ja luotettava tuote. Sääntö "vain lisätä vettä" tässä tapauksessa ei toimi täydellisesti, sitä enemmän nestettä käytetään, pahempaa ovat valmiin sementin ominaisuudet.

Sementin tekemisen salaisuudet

Käytettävän sementin tuotanto:

 • Seos kalkkikiveä ja savi - klinkkeriä;
 • kipsi;
 • Mineraalilisät.

Kaikki osat sekoitetaan tiettyinä osuuksina, murskataan jauheeksi ja kalsinoidaan pyörivissä uuneissa. Kierrätyksen ansiosta se lämmittää koko seoksen tasaisesti ja varmistaa lopputuotteen korkean laadun.

Mitä tulee itse liuoksen valmistamiseen:

 1. Ostettu sementti sekoitetaan täyteaineella - hiekkaa tai roskaa;
 2. Sekoita tasaisesti kerros kerroksittain, kuiva;
 3. Lisätään vettä;
 4. Tuloksena oleva viskoosinen aine ja estää lisäksi estää muodostumat kokkareita.

Voit tehdä sementin itse käyttämällä käsityötapaa, mutta sinun on hankittava laitteita ja löydettävä raaka-aine. Se on vaikeampaa eikä varmasti ole halvempaa kuin ostaa lopputuotteita liikkeessä. Jos päätät kilpailla kasvien kanssa sementtituotannossa, siitä ei tule mitään, ei niitä kapasiteetteja ja täysin erilaisia ​​kustannusindikaattoreita.

Jos aikaisemmin vain rakentajat tiesivät, mitä sementtiä on tehty, nyt kuka tahansa voi löytää nämä tiedot. Kaikki tiedot ovat vapaasti käytettävissä, voit itse parantaa ja yrittää tehdä jotain itse.

Sementtituotevideo

Tässä videossa ohjelmassa "Miten se tehdään" kuvataan, miten sementtiä M-500 tuotetaan, miten se on pakattu pusseihin:

Rakenteellisen sementin kuvaus ja tekniset ominaisuudet, sen kemiallinen koostumus

On vaikea kuvitella rakennusalueen, jossa sementtiä ei käytetä. Se on välttämätöntä kaikissa rakennusprosessin vaiheissa aina säätiön järjestelystä ja päättymisestä sisustukseen. Tähän asti ei ole vielä löydetty tämän rakennusmateriaalin analogeja, mikä osoittaa sementin ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Mikä sementti on tehty, kuvaus

Sementti on maa-klinkkerijauhetta, jossa lisätään modifioivia lisäaineita ja täyteaineita. Kuivassa muodossa se on vapaasti virtaava, homogeeninen harmaa massa. Laimennus vedellä johtaa tahnamaiseen supistukseen, jota voidaan helposti soveltaa mihinkään karheaviin pintoihin.

Kemiallinen koostumus ja kaava

Kun kalkkikiveä ja savea kuumennetaan noin 1 450 asteen lämpötilaan, tapahtuu näiden materiaalien rakenteen muutos, mikä johtaa klinkkerirakeihin. Nämä rakeet sekoitetaan kipsin kanssa ja jauhetaan jauheeksi. Valmisementin kemiallinen kaava on seuraava: 67% kalsiumoksidia (CaO), 22% silikaa (SiO2), 5% alumiinioksidia (A1203), 3% rautaoksidia (Fe2O3) ja 3% muita komponentteja.

Sementtituotannon prosessi on melko monimutkainen ja aikaa vievä. Se edellyttää erityisiä laitteita ja teknisten standardien ja ehtojen noudattamista.

Tekniset tiedot

Tärkein tekninen ominaisuus on sementin merkki. Se on merkitty kirjaimella "M" ja digitaalisella ilmaisimella. Numerot ilmaisevat suurimman kuormituksen kilogrammoina tietystä jäädytetystä sementistä, ts. sen puristuslujuus.

Käytännössä tämä tarkoittaa painoa, jonka sementti kestää rikkomatta. Esimerkiksi jos se säilyttää painon 200 kg, sementille annetaan merkki M200.

Pakkauksessa merkin lisäksi lisätään myös lisäaineiden prosentuaalinen koostumus. Se on merkitty kirjaimella "D" ja osoittaa, mitä sementtiä tämä tyyppi koostuu. Esimerkiksi symbolit "D10" tarkoittavat, että kuivaan seokseen lisätään 10% lisäaineista.

Tällaisia ​​lisäaineita lisätään veden kestävyyden, korroosionkestävyyden, kylmän kestävyyden ja muiden sementtimäärien parantamiseksi. Harkitse myös sementin muita ominaisuuksia, joita tulisi kiinnittää rakennusteollisuuteen.

M400. Sen vahvuus on 400 kg / cm2. Tämä on suosituin sementin tuotemerkki, jota käytetään kaikentyyppisissä rakennus- ja viimeistelytoimissa. Nämä ovat rakennusten rakentaminen, monoliittinen rakentaminen, betonilaattojen, lohkojen, tikapuuterakenteiden, perustusten, hyvin konkreettisten renkaiden, päällystyslautojen ja lukuisten muiden tuotteiden valmistus.

M500. Vahvuus on 500 kg / cm2. Tämä sementtimerkki on ominaista nopea kovettuminen ja korkea lujuus. Sementtiä käytetään kerrostalojen monoliittiseen rakenteeseen, tehdasteollisiin elementteihin, lattialevyihin, esivalmistettuihin betoniteräsrakenteisiin, palkkeihin sekä muihin rakenteiden lujuuden ja kestävyyden vaatimuksiin.

Hionnan luokkien, luokkien, tyyppien ja astioiden lisäksi sementit erotetaan yleensä useista päätyypeistä, jotka eroavat keskenään yksittäisten komponenttien ja koostumuksen yhdistelmällä.

Mukaan GOST. Yleisten rakennesementtien valmistuksen tulee perustua GOST 31108-2003 -standardin vaatimuksiin. Standardi säätelee tarvittavien komponenttien suhdetta kuivaseoksen koostumuksessa ja sementtituotannon tekniikassa. Tämä ei sisällä erityisiä formulaatioita.

Aktiivisuutta. Tämä on puristuksessa käytetyn yksittäisen näytteen vahvuus. Asiantuntijat vertaavat saadut toimintaindikaattorit standardien kanssa ja antavat vastaavan tuotemerkin tähän sementtiin. Aktiivisuusindeksi riippuu useista tekijöistä: klinkkerirakeiden aktiivisuus, hionnan voimakkuus ja lisäaineiden läsnäolo. Esimerkiksi aktiiviset lisäaineet lisäävät huomattavasti sementin toimintaa.

Automaattisen sementtitoiminnan mittarin käyttö CEMENT-FORECAST:

Tiheys. Pienin tiheys kiinnitetään juuri valmistettuun sementtiin. Sähköstaattiset voimat vaikuttavat yksittäisiin hiukkasiin, jotka estävät hiukkasia toistensa taholta. Sitten kuljetuksen ja varastoinnin aikana seos tiivistetään ja tiivistetään.

Tiheys riippuu myös klinkkerirakeiden jauhamisen asteesta. Laskelmia laskettaessa keskimääräinen sementtiheys on 1300 kg kuutiometriä kohden. Käytännössä tiheys riippuu materiaalin varastointiolosuhteista.

Ominaisuus ja tilavuuspaino. Sementin ominaispaino määräytyy sen painon ja sen tilavuuden suhteen mukaan. Tämä käsite on välttämätön sementtilaastujen mittasuhteiden asianmukaisen valmistuksen kannalta. Sementin ominaispaino voi vaihdella huomattavasti seoksen tilasta riippuen. Siten tuoreen jauheen ominaispaino voi olla noin 1000 kg / kuutio ja tiivistetty seos - 1500 kg / kuutio.

Tilavuuspaino lasketaan sementin keskimääräisen tiheyden perusteella. Keskimääräinen tiheys on noin 1300 kg / m3. Näin ollen 50 kg: n painoinen pussi on noin 0,04 kuutiometriä. Volumetrinen paino nousee paakkuuntumisen tai sementin kuljetuksen avulla.

Vanhentumispäivä. Sementille on ominaista rajoitettu säilyvyysaika. Valmistajat takaavat sen turvallisuuden normaaleissa olosuhteissa 2 kuukauden ajan. Jos annat suljetut varastointiolosuhteet, sementti voi olla ongelmatonta vuoden ajan.

On suositeltavaa varastoida pusseja muovikelmuihin yli 0,3 metrin etäisyydelle lattiasta. Sementin säilyvyysaika erikoispusseissa on paljon pidempi kuin sen varastoiminen irtotavarana.

Tiheys. Tämä on löysän sementin massan suhde sen tilavuuteen. Eli se on käytännössä sama kuin tietty paino, jos otat löysä seoksen. Se määräytyy kokemuksen perusteella. Sementti kaadetaan mittaussäiliöön tietystä korkeudesta. Säiliön täyttämisen jälkeen punnitaan. Jos tiedät tyhjän astian painon, määritä irtotiheyden arvo. Tuoreiden seosten osalta tämä luku on noin 1200 kg / m3. Pakatun sementin irtotiheys on noin 1500 kg / m3.


Kiinteytysaika Valmistettu sementtilaasti muutaman tunnin kuluttua tarttuu ja kovettuu. Kesällä tämä prosessi voi tapahtua 2-3 tuntia. Kylmällä säällä asetusprosessi kestää jopa 10 tuntia. Joten 0 asteen lämpötilassa liuos voi kovettua vain 20 tunnin kuluttua. Liuokseen lisätyt lisäaineet kykenevät nopeuttamaan tai hidastamaan jäädytysprosessia.

Sementin avulla he perustivat pohjan, kipsiseinät, laatoivat lattiapäällysteitä. Jokainen näistä toiminnoista edellyttää erilaisen sementtilaastin valmistusta, joka joka tapauksessa olisi oltava hyvin valmistettu.

Hiomisen hienous. Mitä pienempi murskattujen sementtihiukkasten koko on, sitä nopeammin liuos kovenee ja luotettavampi se jäätyneenä. Hionnan hienous riippuu käytettävistä laitteista. Suositellun hiukkaskoko on 40 - 80 mikronia.

Vaatimustenmukaisuustodistus

Sementin sertifiointi Venäjällä tehdään GOST 10178-85, 30515 97 mukaan, mutta useammin GOST 31108-2003 mukaan. Kaikki suuret venäläiset yritykset ovat jo siirtyneet GOST 31108-2003: een, joka hyväksyttiin vuonna 2004. Se sisältää tiukempia kriteerejä sementin laadulle ja testeille. Uudet vaatimukset ovat täysin eurooppalaisten laatuvaatimusten mukaisia.

Mikä on ero sementin ja betonin välillä?

Sementti on kuiva seos, jota käytetään nimenomaan betoniliuoksen valmistamiseen. Betoni on pakastettu keinokivi, joka koostuu sementistä, vedestä ja täyteaineista. Tavallisesti käytettyjä täyteaineita ovat sora, hiekka, seulonta, kuona, laajennettu savi ja muut materiaalit. Kiinteytykseen asti betoni on liikkuvan betoniseoksen.

Sementtiä käytetään paitsi rakennus- ja korjaustöissä. Jos haluat tehdä jotain kiinteää ja vahvaa, älä tee sementtiä.

Sementin lujuusluokka ja lujuustestimenetelmät

GOST 31108-2003: n mukaan tällainen termi "sementtimerkki" muutetaan termiksi "lujuusluokka". Siksi sementin digitaalinen merkintä ja sen lujuusluokka.

Sementtilujuuden testit suoritetaan tehdaslaboratorio-olosuhteissa käyttäen moderneja laitteita ja edistyneitä analyysimenetelmiä. Samalla määritetään hionnan hienous, veteen laimennetun sementtiliiman tiheys, sementtilaastin asettamisaika. Vahvistettujen näytteiden lopullinen puristus- tai taivutuslujuus määritetään myös.

Sementtiliiman normaalin tiheyden määrittäminen virtuaalisessa laboratoriossa: