Sokean alueen tyypit ja tarkoitus talon ympärillä

Kun rakennat omaa kotiasi, on tärkeää, ettet menetä pienimpiä yksityiskohtia, jotka voivat vaikuttaa rakenteen turvallisuuteen ja kestävyyteen. Asiantuntijalle jotkin elementit saattavat tuntua vähäisiltä, ​​mutta jos tutkitaan asiaa tarkemmin, ilman sitä, rakennus aiheuttaa monia ongelmia toiminnan aikana. Yksi näistä rakenteeltaan huomaamattomista puolustajista on sokea alue talon ympärillä.

Mikä on sokea alue?

Talon sokea alue on laaja kaistale pitkin sen kehää. Suunnittelun tulee olla kestäviä materiaaleja, jotka kestävät henkilön painon kuormitusta eivätkä romahta, kun altistuu epäsuotuisille sääolosuhteille. Sokean alueen rakenne on melko yksinkertainen, sen laitetta voidaan hallita itsenäisesti.

Sokean alueen rakentaminen - laaja nauha talon ympärillä, suojaa sitä kosteudelta

Mikä on sokea alue?

Tämä rakenneosassa toimii useita toimintoja, mutta alun perin oli tarkoitettu vain yhdelle - tärkeimmälle. Talon ympärillä tarvitaan sokea, jotta voidaan ratkaista seuraavat tehtävät:

Sokean alueen toteutustoiminnot

 1. Rakennuksen arkkitehtonisen ulkonäön luominen. Suunnittelu antaa julkisivun täydellisyyden, ja kun käytetään koristeaineita, se voi tulla sen koristelu.
 2. Laite on asuin- tai hallintorakennuksen ympärillä sijaitseva kävelykatu. Rakenne on valmistettu kestävistä materiaaleista, jotka kestävät stressiä ja ulkoisia vaikutteita. Kävely talon ympärillä voi olla hankalaa, koska syksyllä tai keväällä maaperä on hyvin kyllästynyt vedellä ja lika ilmestyy. Tällä hetkellä sokea alue on välttämätön osa. Polun avulla voit liikkua talon ympärillä ilman vakavia haittoja. On tärkeää olla varovainen, kun kävelet sokea aluetta talvella, kun lumi tai jää voi kaatua katolta.
 3. Pohja vedeneristys. Tämä on sokean alueen päätavoite. Rakennustukirakenteita varten on useita suojaustasoja erilaisia ​​kosteutta vastaan. Pohjavedestä pohjat suojataan pystysuoralla vedeneristys- ja viemäröintijärjestelmällä. Tällaisten vedeneristyskuorman vähentämiseksi estetään sateen ja sulaveden pääsy maahan maahan rakennuksen välittömässä läheisyydessä. Tämä on sokean alueen tehtävä.
 4. Lämmittämällä säätiötä. Jos talon tukirakenteet asetetaan yläpuolelle huurteen läpäisevyyden syvyyden yläpuolelle, eristys on suoritettava, jotta estetään roiskeiden heikentämisen voimat. Lämmin rakenne suojaa maata jäädytykseltä.
Sokean alueen vedeneristysjärjestelmä

Edellä esitetyn perusteella voidaan vastata kysymykseen siitä, miksi tarvitaan sokea alue: vedenpitävyys. Tämä ei kuitenkaan estä sitä tekemästä lisätoimintoja. Jos et voi kävellä talon ympärillä, ja julkisivun epätäydellisyys ei tuhoa, niin säätiön riittämätön vedenpitävyys johtaa tuhoisiin seurauksiin, joihin kuuluu:

 • kellareihin, sokkeloihin ja teknisiin osa-alueisiin kohdistuvat tulvat;
 • homeen, hometta ja lahoa, jotka eivät perustu pelkästään vahingoittaa kantavissa rakenteissa, mutta voi myös aiheuttaa erilaisia ​​vakavia sairauksia ihmisillä (pahin loukkaus sisäilmaston kuljettaa lapsia, vanhuksia ja niitä, jotka ovat terveysongelmia);
 • asuntorakentamisen sisätilojen rikkominen, korjauksen lisäkustannukset (jos et poista vedenpitävyyden ongelmaa, korjaus tulee järjestelmälliseksi toimenpiteeksi);
 • vesi johtaa talon tukien tuhoamiseen, vähentää niiden kantokykyä, lisää halkeamien todennäköisyyttä, kutistumista ja muodonmuutosta;
 • jos pohjavedessä on koostumukseltaan aggressiivisia aineita, säteilyn vaara kasvaa useita kertoja.

Tästä voimme päätellä, että pieniä varoja on helpompi käyttää rakentamisen aikana kuin ongelman ratkaisemiseksi myöhemmin.

Lisäksi asennus ei edellytä suuria työvoimakustannuksia, ja se voidaan tehdä itsenäisesti.

Sääntelyvaatimukset

Ennen laitteen käyttöä on tärkeää tutustua asiaan liittyviin ohjeasiakirjoihin. Toiminnan tehokkaan suorittamisen vuoksi rakenteen on täytettävä kaksi parametria:

 • leveys;
 • bias.
Suunnitteluohjelma erilaisten materiaalien avulla

Vaatimukset, jotka talon ympärillä sijaitsevan sokean alueen on täytettävä, ovat:

 1. Tee materiaaleista, jotka eivät kulje vettä.
 2. Jos maaperällä on hyvät lujuusominaisuudet, rakennuksen ympärillä oleva sokean alueen leveys on yli 20 cm: n ulkonema. Tämä on välttämätöntä, jotta katolta putoava vesi putoaa radalle ja tyhjennetään rakennuspaikan rajojen ulkopuolelle. Suositeltu vähimmäisleveys tässä tapauksessa on 80 cm.
 3. Jos paikan päällä on ei-hauraita maaperä, jolla on korkea liikkuvuus ja sumentuma, vähimmäisleveys on 90-100 mm.
 4. Sokean alueen kaltevuus määritetään materiaalin valmistuksesta riippuen. Säätiön sokea alue, joka on valmistettu palamateriaaleista, kuten tiilestä, sora, mukulakivistä, on oltava vähintään 5 prosentin kaltevuus. Jos rakenne on tehty betonista tai asfaltista, tämä ratkaisu vaatii vähemmän kaltevuutta, jonka optimaalinen arvo on 3-5%.
 5. Sokea alue talon seinälle on 20 mm. Tämä on laajennusliitos. Se on välttämätöntä seuraavien ilmiöiden vuoksi: käytön aikana perusteet vähenevät hieman. Samaan aikaan massiivinen rakennus ja sen kevyet ulkonevat osat antavat erilaisen kutistumisen. Sama sauma tarvitaan esimerkiksi talon ja sisääntuloryhmien kuistien rakentamisessa. Jos sitä ei ole suunniteltu, sokea alue, joka sijaitsee lähempänä taloa, puristaa sen kanssa ja kauko-osa asettuu hitaammin. Tämä johtaa kaltevuuden rikkoutumiseen (itse asiassa elementti lakkaa toimimastaan) ja kutistumisvaurioiden ilmenemisen (vedenpitävyyden vähentäminen ja ensimmäisen vaatimuksen rikkominen esitetyssä luettelossa).

Prosentuaalinen poikkeama on korkeuden ja leveyden välinen suhde. Esimerkiksi 5%: n kulmakerroin tarkoittaa, että jokainen rakennusleveyden mittari on 5 cm korkea. Tällöin kaltevuus on sijoitettu rakennuksen suuntaan, eli korkein kohta on sijoitettava talon seinän lähelle ja matalimmalle, etäisyydelle siitä.

Laitteen rakenne kaavio vaaditulla leveydellä ja pinnan kaltevuudella

Jos pylväs- tai paalusäätiöitä on tarkoitus rakentaa voimakkailla maaperäalueilla, sokea alue voidaan jättää huomiotta. On tärkeää kiinnittää huomiota kuivatusjärjestelmään. Saatavilla voi olla kaksi vaihtoehtoa:

 • sisäinen viemäröinti;
 • ulkona järjestetty viemäri, jossa viemäriputket, jotka tyhjenevät vettä sadevesiin tai talon tahrojen taakse;
 • ulkoinen organisoimaton tyhjennys.

Jälkimmäisessä tapauksessa on ehdottoman tärkeää asentaa vesitiivis pinnoite paikkoihin, joissa vesi virtaa maahan. Kahdessa ensimmäisessä tapauksessa ei tarvita lisätapahtumia.

Sokean alueen tyypit ja muotoilu

Sokean alueen oikea rakenne voidaan valmistaa monista materiaaleista. Käytettäessä jokaista tyyppiä on tärkeää noudattaa kerrosten ja tekniikan järjestystä.

Sokeiden alueiden tyypit ja niiden suunnittelu

Tyyppiset sokea alueet:

 • savi;
 • Luonnonkivi;
 • keraaminen tiili;
 • betoni;
 • asfaltti;
 • päällystyslaatat;
 • PVP-kalvo.

Lisätiedot jokaisesta, ottaen huomioon ominaisuudet ja mallit.

Savirakentaminen

Clay on todistettu materiaali, jota rakennuttajat eivät ole käyttäneet edes satoja, vaan tuhansia vuosia. Termi "savi linna" on yleinen rakentajien keskuudessa. Tämän materiaalin etuja ovat:

 • edullisia - raaka-aineiden tuottamiseen teosten ei voi ostaa, ja löytää itsesi (jos rakennustyömaalla on hyvä savea, raaka-aine löytyy kuoppaan, joka kyynel aikana perustuksien rakentaminen, se vähentää kustannuksia paitsi ostaa, mutta myös kuljetus);
 • korkea suojelun taso;
 • laitteen yksinkertaisuus.

Sokean alueen rakenne on seuraava (kaikki kerrokset esitetään alhaalta ylöspäin):

 • tiivistetty pohjamaali;
 • vedenpoisto- ja tasoitustaso (murskattu kivi, sora tai karkea hiekka), joka on kerrostettu kerroksittain kerrallaan, paksuus 30-50 cm;
 • savi kerros 100-150 mm paksu;
 • kivet upotetaan saviin vahvistamiseksi;
 • top koristeellinen kerros (kiviä, kivet).

Sokean alueen ja säätiön välille tarvitaan vedenpitävä kerros. Kivi- tai kiven päällystys ei ainoastaan ​​tuo koristeellisia vaikutuksia, mutta ei salli saviä hämärtyä off-season aikana. Näin varmistetaan talon puhtaus ja mahdollisuus käyttää sokea alue jalkakäytävänä.

Tuotanto kappaleista

Tähän luokkaan kuuluvat tiilet, laatat, mukulakivet. Valmis muotoilu on melko luotettava vedenpitävässä Palenissa. Samalla ulkonäkö sallii koristella rakennuksen julkisivua ja tehdä melko harvinaisia ​​arkkitehtonisia ratkaisuja. On mukava käydä tällaisella polulla milloin tahansa vuoden aikana.

Rakennemallien rakentaminen

Tiivistetyn maakerroksen luotettavuuden lisäämiseksi aikaansaadaan savilukko, joka säilyttää kosteuden, vaikka se kulkeutuu materiaalin läpi.

Tällaisten materiaalien lisäetuja ovat se, että jos pääsy myrskyviemäreihin ja vedenpoistoon tarvitaan, sokea alue voidaan helposti purkaa. Kun osien tarkastus tai korjaus on tehty, osat on asennettu vain vanhalle paikalleen.

Betoni ja asfaltti

Tämä malli voisi nähdä kaikki. Betoni ja asfaltti - yleiset rakennusaineet rakennusten, hallinnollisten ja julkisten rakennusten rakentamisessa. Elementin kustannukset ovat melko alhaiset, työn voi tehdä myös ei-ammattilainen, perehtynyt tekniikkaan.

Betoni sokea alue

Mutta on monia haittoja, joiden vuoksi on parempi valita toinen materiaali omaan asuntoosi:

 • epäedullinen ulkonäkö ja puutteellinen valinta tekstuurin tai värin mukaan;
 • todennäköisyys halkeilua ajan myötä;
 • tarve odottaa betonin kaatamisen jälkeistä aikaa rakentaa voimaa (normaaleissa olosuhteissa prosessi kestää 4 viikkoa, jos lämpötila jäätymisvaiheessa laskee alle +20 astetta, arvioitu aika nousee);
 • tarve tuottaa muottipesää, johon seos kaadetaan (lisämaksut laudan ostamiselle ja työn valmistumiseen liittyvän työn intensiteetin lisäys).
Asfalttibetonipäällystyslaite

Mutta tällainen muotoilu on erittäin houkutteleva hinta, joten se ei luovu asemastaan ​​massarakenteessa. Tarjoaa tarvittavan vedenpitävyyden, kun se noudattaa valutekniikkaa.

PVP-kalvo

Moderni vedenpitävä pinnoite. Asennuksen tekniikka poikkeaa muista vaihtoehdoista.

Jos kaikki edellä esitetyt menetelmät vedeneristyskaistaleiden toteuttamiseksi pitkin rakennuksen kehää pitkin on tehty kestävistä materiaaleista ja ne voivat toimia sivuseinäksi, PVP-kalvoja käytetään vain kosteuden poistamiseksi.

Materiaali ei sovi pinnalle, vaan hiekkakerroksessa tiivistetyn maaperän yli. Koko elementtipiira sijaitsee maan alla, ja täyttö on tehty päälle ja nurmikko istutetaan. Tätä näkemystä voidaan kutsua säätiön näkymättömäksi avustajaksi.

Menetelmän haitat ovat mm. Ilman jalkakäytävää talon ympärillä ja materiaalin suhteellisen korkeat kustannukset. Soveltuu, jos haluat varmistaa korkean vedenpitävyyden, mutta ei ole tarpeen varmistaa kulkua rakennuksen kehällä, koska nurmikko tässä tapauksessa pääsee talon hyvin seinille.

Mikä on sokea alue talon ympärillä?

Mikä on sokea alue?

Miksi tarvitsemme sokean alueen talon ympärille? Monet ihmiset epäoikeudenmukaisesti uskovat, että sokea alueelle osoitettu toiminto on itsessään vain koristeellinen osa.

Betonisen sokean alueen rakenne.

Talon ympärillä oleva sokea alue on yksi ja jatkuva pinnoite, joka ympäröi rakennuksen koko kehä tiettyyn leveyteen.

Sokean alueen rakentaminen aloitetaan rakentamisen loppuvaiheissa, ts. kun talo on jo rakennettu. Jos aiot jatkaa pohjustuslevyn tai koriste-kipsin ulkonevaa osaa, sinun on tehtävä sokea alue vain viimeistelyn päätyttyä.

Sokean alueen rakentamisen työ on suoritettava ennen kylmän muodostumista. Käytettävänä materiaalina voit käyttää koristeellisia laatat, asfaltti, kivipehmuste jne. Mutta sokeiden materiaalin yleisimpiä vaihtoehtoja on konkreettinen. Se on riittävän vahva ja kohtuullinen hinta.

Sokean alueen päätehtävät

Viemäröintijärjestelmä sokea alue.

 1. Koriste. Talon ympärillä oleva sokea alue antaa koko rakennelman täydellisen ja täydellisen ulkoasun.
 2. Suojaava. Sokean alueen ansiosta sulavedet eivät ole mahdollisuutta ottaa yhteyttä säätiöön pitkään, mikä osaltaan edistää sen hävittämistä. Suunnittelu on suunniteltu siten, että jätevesi välittömästi putoaa viemäriin.
 3. Lämmöneristys. Riippumatta siitä, kuinka outoa tämä tosiasia voi tuntua sinulle, mutta sen takia maaperän jäädyttäminen ja sen seurauksena talon perusta on vähentynyt huomattavasti. Tästä johtuen arvokas lämpö ei jää talosta, eikä lattiat jää kylmäksi.
 4. Estä maaperän turvotus. Jos onnistumme vähentämään maaperän jäädyttämistä, maaperän turvotusta voidaan välttää. Mitä tämä tarkoittaa? Tämä tarkoittaa, että maaperän muutokset eivät uhkaa talon perustaa, eikä sen eheyttä rikota.

Toinen tärkeä yksityiskohti, joka kertoo, mihin sokea alue on, on se, että jos talon kellari on lähellä maata ja sillä ei ole sokea aluetta, silloin ajan myötä perusta voi tuhota puiden juuri. Jotta sokea alue olisi laadukas ja jotta hän pystyy tehokkaasti hoitamaan sille kuuluvat tehtävät, on noudatettava useita ehtoja. Joten mitä toimintoja se suorittaa?

 • Sen leveyden on oltava suurempi kuin katon ulokkeen leveys, eli räystäs. Sokean alueen mahdollisimman pienin muunnelma on kehyksen leveys +20 cm;
 • Pinnoitteen on oltava jatkuva ja kulkeva koko rakennuksen ympärysmitta;
 • Jos haluat lisätä suojaa kosteudelta, on suositeltavaa lisätä sokea alueen leveyttä.
 • Kun asennat sokea, on varmistettava, että se tehdään kulmassa. Kaltevuuden vähimmäisarvo on 1,5 astetta. Kaltevan läsnäolo varmistaa veden poistumisen pohjasta;

Sokean alueen tekniset vivahteet

Sokean alueen rakenne.

On huomattava, että sokean alueen luominen talon ympärille edellyttää kahta päärakennetta. Ensimmäistä kutsutaan taustalla olevaksi kerrokseksi. Hänen tehtäviinsä kuuluu riittävän tiheän pohjan luominen ylemmän kerroksen alle. Pohjakerroksen pinta voi olla sekä sileä että kalteva. Hiekkaa, hienohiekkaa tai murskattua kiveä voidaan käyttää materiaalina, jota käytetään alapuolelle. Alapuolisen kerroksen paksuuden tulisi olla noin 20 mm. Joskus talon ympärillä olevaa maata käsitellään edelleen erityisillä kemikaaleilla. Miksi tämä tehdään? Tosiasia on, että rikkaruohomyrkkyjen käyttö estää ruohon ja puun juurien kasvua, mikä voi häiritä säätiön eheyttä.

Toista kerrosta kutsutaan pinnoitteeksi. Hänen päätehtävänään on estää kosteuden tunkeutuminen talon perustalle. Sen paksuus voi nousta jopa 10 cm: iin. Betoni, päällystystekniikka tai asfaltti käytetään materiaaleina.

Sokean alueen luominen omiin käsiisi

Olet siis päättänyt tehdä sokean alueen talon ympärillä. Tätä varten tarvitset seuraavat materiaalit ja työkalut:

 • savi;
 • hiekka;
 • sora;
 • levyt ja säleet;
 • vahvistava verkko;
 • katemateriaali tai muu vedenpitävä materiaali;
 • lapio;
 • lastalla;
 • rikkakasvien torjunta.

Itse rakennusprosessi koostuu seuraavista vaiheista:

 1. Aluksi sokea alue vaatii alueen merkitsemistä.
 2. Sitten seuraa maaperän poistoa rakennuksen ympäryksen ympäriltä. Jos aiot varustaa sokean betonipinnan, sinun on poistettava maaperä 25 cm: n syvyyteen.
 3. Rikkakasvien viljely kasvien kasvun estämiseksi.
 4. Rakennamme laattojen muottien.
 5. Pre-puristettujen maaperän kerrosten päälle asetetaan.
 6. Seuraavaksi hiekka on noin 10 cm leveä. Hiekka on pakattava, joten se voidaan kaataa vedellä.
 7. Nyt kaadetaan kerros murskattua kiveä, jonka paksuus on 6-7 cm.
 8. Vahvistusverkko asetetaan päälle, mikä sallii sen kestävän puristus- ja vetojännityksen kestävyyden;
 9. Paikoissa, joissa sokea alue joutuu kosketuksiin jalustan kanssa, on tarpeen järjestää kompensoiva sauma. Sen läsnäolo välttää kellarin muodonmuutoksen sokean alueen kutistumisen tapahtuessa. Sauman leveyden on oltava 1-1,5 cm: n etäisyydellä. Sauman paikka täytetään bitumilla, mastilla tai useilla kerroksilla.
 10. Täytä sokea alue betonilla ja tasoita pinta. Pintaan kohdistuvien repeämien eliminoimiseksi kylmän sään aikana muodonmuutos saumat järjestetään koko sokea alueen alueella. Tätä varten tehdään 2-3 metrin välein puiset säleet, joiden yläpinnan on vastattava betonin pintaa. Asentamalla säleet halutun kulmakertoimen alle, valukappaleiden aikana ne toimivat jonkinlaisena majakkana, joka ilmaisee oikean työn.
 11. Älä unohda betoni ajoittain viikon aikana. Tämä menettely ei anna betonin kuivua siihen hetkeen asti, kun se kovettuu kokonaan.

Kuten näette, kysymys siitä, miksi ja miksi sokea alue on tarpeen, on järkevää, koska sen asianmukainen järjestely voi suuresti vaikuttaa sen perustan turvallisuuteen.

Mikä on sokea alue talon ympärillä?

Sokea alue talon ympärillä

Rakennetun talon tulee olla turvallinen ja kestävä. Näiden toimintojen suorittamiseksi on varmistettava sen suojaaminen. Yksi rakennuksen puolustajista on talon ympärillä oleva sokea alue.

Sokea alue ja sen tarkoitus

Sokea alue on kaistale vieressä talon kellarissa ympäri kehä ja valmistettu kestävästä vedenpitävästä materiaalista. Tämä malli on suunniteltu suorittamaan useita toimintoja:

Sokean alueen kohde

 • Kellarin suoja sulasta, sateelta ja viemäriltä.
 • Kellarin ja kellarin lämpöeristys.
 • Jalankulkualueen luominen rakennuksen ympärille.
 • Sisustuksen ulkonäkö talon.
sisältöön ↑

Sokean alueen tyypit

Sokean alueen käyttöiän on vastattava rakenteen toimintakautta, joten sinun on valittava huolellisesti sokea alueen ja materiaalin järjestelyn perusta.

Riippuen pohjan tyypistä talon ympärillä oleva sokea alue voi olla monenlaisia:

 • Yksinkertaisella tai monimutkaisella rakenteella. Toinen tyyppi merkitsee monikerroksen rakennetta, jolla on merkittävä syvyys ja eri alkuperää olevan veden poistojärjestelmä.
 • Käyttämällä vedenpitäviä materiaaleja ja eristys tai ilman niitä. Sokean alueen rakentaminen ongelma-alueille edellyttää vedenpitävien eristävien kerrosten läsnäoloa.
 • Päällysteellä tai ilman.
 • Erilaisia ​​viimeistelyjä. Sokean alueen päälle voit asettaa erilaisia ​​viimeistelyaineita, mikä tekee rakennuksen ulkonäöstä houkuttelevamman. Tätä varten käytä laatoitusta, päällystystä, posliinia tai luonnonmateriaaleja.
 • Piilotettu tai avoin pinta. Sokea alue voidaan vuorotella turpeen kerroksella, mikä tekee siitä näkymättömän urhoollisille silmille.

Sokean alueen alustan valitseminen on tärkeää, että mallissa ei ollut vain houkuttelevaa ulkonäköä, vaan se oli myös luotettava ja kestävä.

Sokean alueen järjestämiseen talon ympärillä voit käyttää eri materiaaleja. Suosituimpien mallien joukossa ovat seuraavat:

 1. Betonipäällystys on tavallisin tapa suojata taloa ja säätiötä vedestä. Betoni on testattu monien sukupolvien rakentajien keskuudessa, joten sitä pidetään luotettavimpana materiaalina. Lisäksi konkreettisen sokean alueen kaataminen ei ole monimutkaista, mikä mahdollistaa työn tekemisen itse.
 2. Asfalttibetonin sokea alue suojaa myös luotettavasti rakennetta. Mutta tämän materiaalin käyttämiseen tarvitaan erikoislaitteita. Tosiasia on, että asfaltin käyttöolosuhteiden ylläpitäminen vaatii 120 0: n lämpötilan ja sen asentamisen varovaisuuden vuoksi.
 3. Keraamisten laattojen sokea alue tekee talon ympärillä olevan tilan houkuttelevammaksi. Jotta päällyste täyttäisi kaikki sille määrätyt toiminnot, tarvitaan kuitenkin korkealaatuista materiaalia, joka kykenee kestämään ympäristön aggressiivisen vaikutuksen.
 4. Julkisivusäleitä käytetään äskettäin sokea alueelle. Tästä huolimatta materiaali pystyy luotettavasti suojaamaan taloa sulasta ja sadevedestä.
 5. Luonnonkiven käyttö verhousrakenteissa menettää suosionsa useista syistä. Esimerkiksi vaikea asennus, hankala toimittaminen, pätevä kuivatusjärjestelmä.
 6. Sokean alueen järjestelyä käytetään erittäin harvoin, vaikka se tarjoaa monia etuja. Maaperän sokea alue voidaan kylvää nurmikon ruoholla, koristeltu kukkapenkillä ja kukkapenkillä. Tämän mallin monimutkaisuus on geotekstiilien käyttö, joka peitettiin sokealla alueella. Tämä rajoittaa liikkeen rakenteeseen.
sisältöön ↑

Sokean alueen asennus omilla käsillä

Voit tehdä laadun sokea alue itse. Tärkein edellytys - kaikkien vaatimusten täyttäminen ja sääntöjen noudattaminen. Sokean alueen rakentaminen suoritetaan seuraavassa järjestyksessä:

Sokean alueen luominen omiin käsiisi

 • Sivusto, jolla työ suoritetaan, puhdistettu ylimääräisestä kasvillisuudesta.
 • Merkintä tehdään koko rakennuksen ympärysmitan ympäri. Talon seinästä mittaa etäisyys, joka on yhtä suuri kuin sokean alueen leveys. Puiset panokset sijoitetaan kulmiin ja kiristetään rakennekaarella tai tavallisella köydellä.
 • Merkittäessä merkintää he kaivaavat kaivannon lapioineen. Sen syvyys määräytyy paikan päällä ilmasto-olosuhteista ja maaperän ominaisuuksista. Ruoppaus tehdään kevyellä kaltevuudella, noin 2-3 0.
 • Kaivetun kaivannon pohja on varovasti kaatunut.
 • Polyuretaanikalvon vaimennuskerros asetetaan talon seinämille. Tämä suojaa sokea aluetta ja säätiötä tuhoamiselta, kun se altistuu tietyille luonnollisille ilmiöille.
 • Kaivannon pohja on peitetty vedeneristysmateriaalikerroksella.
 • Vedenpitävyyden yläpuolella hiekka peitetään 10-20 cm kerroksella. Pinta tasoitetaan ja tiivistetään. Maksimaalisen tiivistymisen vuoksi hiekkakerros kastellaan.
 • Peitellään soraa ja pienen murto-osan soraa.
 • Kaikki huolellisesti tasoitettu.
sisältöön ↑

Sokean alueen eristys

Suunnittelua varten pitkään aikaan voit työskennellä eristyksissä. Tätä varten sinun on käytettävä eristystä, joka on kestävä kosteudelle ja huomattaville mekaanisille kuormille. Monet nykyaikaiset lämpöeristysmateriaalit, esimerkiksi polystyreenivaahto ja polystyreeni, täyttävät nämä vaatimukset. Sokean alueen eristys suoritetaan seuraavasti:

Sokean alueen lämmittäminen omilla käsillään

 • Valmistetussa kaivukoneessa, joka on peitetty vedeneristyskerroksella.
 • Aseta talon kulmasta ensimmäinen eristyskerros ja kiinnitä se sopivalla kiinnitystyypillä.
 • Seuraavan levyn asettaminen on välttämätöntä varmistaa, että eristyselementtien välinen rako on vähäinen.
 • Samoin peitä kaikki eristetty tila. Tällöin levyjen väliset liitokset on täytettävä rakennusvahalla tai tiivistysaineella.
 • Talvella hyvin alhaisissa lämpötiloissa voit asettaa useita eristyskerroksia, mikä ei salli kahden kerroksen liitosten yhteensopivuutta.
 • Eristyksen suojaamiseksi erilaisilta vaurioilta voidaan käyttää vahvistusverkkoa. Se asetetaan eristekerroksen päälle ja se sijaitsee betonikerroksessa.
 • Valmistettu rakenne kaadetaan betonilla.
sisältöön ↑

Mikä on parempi käyttää jalkakäytävässä - betoni tai laatta

Jopa suunnitteluvaiheessa syntyy kysymys siitä, mikä sokea alue on parasta varustaa talon ympärillä niin, että se voi hoitaa sille asetetut tehtävät. Jokainen sokea-alue voidaan arvioida positiivisella puolella, mutta se voi myös paljastaa sen puutteet.

Suosituista sokeiden alueiden tyypeistä voidaan mainita kaksi päätä: betoni- ja päällystyslaatat. Molempien materiaalien käytännön soveltaminen osoitti seuraavaa:

 • Laatta antaa mahdollisuuden luoda jatkuvan ja vahvan pinnan pienellä vaivalla. On erittäin vaikeata täyttää betonisokea jatkuvalla kerroksella.
 • Veden poistamiseksi laattapinnasta ei ole tarpeen varustaa ylimääräistä vedenpoistoa. Vesi ei pysähdy jalkakäytävälle useiden saumojen ansiosta. Näin ollen veden pilaantumisesta johtuva vaurio rakennevaurioon vähenee. Huono vedenpoisto vedestä betonipinnasta johtaa halkeamien muodostumiseen sokea alueelle.
 • Jos pinnoituslautojen sokea alue havaitaan, voit helposti purkaa vahingoittuneen alueen. Riittää, että vahingoittuneet elementit poistetaan. Betoniholvan korjaaminen vaatii rakenteen hävittämistä muodonmuutospaikassa. On myös harkittava betonijätteen kierrätystä ja vahingoittuneen osan palauttamista.
 • Laattojen sokean alueen järjestämiseen riittää, että alustan korkeus on korkeintaan 30 cm, jäykkä betonirakenne vaatii vähintään 50 cm: n pohjan.
 • Laaja valikoima värejä, muotoilua ja erilaisia ​​laatoitusvaihtoehtoja voit luoda ainutlaatuisen muotoilun. Sokea betonialue on harmaata monofonista ulkonäköä.
 • Kattotiilien käyttö talon ympärillä olevan sokean alueen vuoraukseen edellyttää huomattavia materiaalikustannuksia. Tähän tarkoitukseen käytetty betoniliuos on useita kertoja halvempaa.
sisältöön ↑

Sokean alueen järjestämiskustannukset

Jokaisella alueella sokeilla on omat kustannukset.

 • Suurin vaikutus tähän on rakennusmateriaalien hinta sekä toimituksen kustannukset.
 • Erityisen tärkeä on sokea alueen tyyppi ja sen seurauksena valittujen materiaalien järjestäminen.
 • Merkittävää roolia ovat työn suorittaminen. Sokean alueen itsenäinen tuotanto on halvempaa kuin vuokratyöntekijöiden kanssa.

Ei ole väliä, millainen sokea alue rakennetta suojaa ja miten se tehdään. Tärkeintä on, että tämän suojan on oltava laadukasta, luotettavaa ja kestävää.

Mikä on sokea alue talon ympärille - toiminto ja tarkoitus

Talon perusta on haavoittuvin paikka talossa. Säätiö voi heikentää pohjavettä, sillä se kärsii sateesta.

Jos et suojele sitä, seuraukset taloon voivat olla surkeita. Kosteus ilmestyy, seinät alkavat kaatua.

Ilmakehän ilmiöiden kielteisten vaikutusten estämiseksi voidaan luoda laadukas sokea alue ja sen vedeneristys. Tämä on niiden päätavoite.

Mikä on sokea alue?

Sokea alue on päällyste, joka tehdään talon ympärillä. Se luo tiettyä leveyttä, mieluiten - jopa 1 metriin. Työ olisi tehtävä ennen kylmän sään alkamista.

Tee se rakennuksen lopussa, kun talo on jo rakennettu kokonaan. Jos haluat kiinnittää sokean alueen pohjaan, porata reikiä sen alaosaan. Reikien välinen etäisyys on noin 70 cm etäisyydellä toisistaan. Korkeuden tulisi olla samansuuntainen kuin sokea alueen keskipaksuus.

Jotkut asiantuntijat väittävät, että sokeainen sitominen säätiöön ei ole välttämätöntä. Kun maaperä on hyvin märkä ja talvella jäätyy, sokea alue voi halkeilla tai leikkaamalla.

Miksi tarvitaan sokea alue

Tämä elementti tekee erittäin tärkeitä toimintoja:

 • Sokea alue tekee rakennuksesta täydellisen. Tämä on sen koristeellinen toiminto;
 • Sokean alueen ansiosta vedellä ei ole tuhoisaa vaikutusta talon pohjaan. Sen rakenne olettaa, että sulavesi välittömästi putoaa viemärijärjestelmään. Talon ympärillä oleva sokea alue voi olla lämmitetty, se luo perustuksen lisäsuojaa kosteudelta;
 • Se estää maaperän jäätymisen rakenteen ympärille. Säätiö on suojattu ja talon lattiat ovat aina lämpimiä;
 • Sokea alue ei anna maaperän turvota. Säätiö on suojattu muutoksilta ja koskemattomuudesta.

Sokea alue on tarpeen kaikentyyppisille säätiöille: laatta, nauha, kiinteä nauha. Poikkeuksena on paaliruuvi. Samalla pohjalla sijaitsevalle talolle ei tarvita sokea pistettä.

Sokean alueen rakentamisen perusvaatimukset

Sokealla tarkoitetaan seuraavien sääntöjen noudattamista:

 • Sokean alueen on oltava vähintään 20 senttimetriä leveä katonheijastimen harjanteella;
 • Pinnoite tulisi luoda jatkuvasti koko rakennuksen ympäri;
 • Suojaa kosteutta lisäämällä sokea alue olisi laajennettava;
 • Se tehdään kulmassa, jotta veden talteenotto ulosvirtautuu talosta.

Sokean alueen tyypit

Talon ympärillä on useita tyyppisiä sokeita alueita:

  1. Betonipäällyste. Vaihtoehto on helpoin ja halvin. Materiaali tarjoaa erinomaisen suojauksen kosteudelta. Paksuuden on oltava vähintään 5 senttimetriä. Sen toteuttamiseksi tulisi valita betoni luokka B15. Betonipinnan on oltava tasainen. Tätä varten on tarpeen suorittaa silitysmenetelmä Kuinka ja miten rauta sokea alue talon ympärillä lukee täällä. Betonin sokea alue erotetaan rakennuksesta erityisellä ompeleella, ja 5-6 metrin välein on välttämätöntä luoda erotussaumat. Voit luoda minkä tahansa sisustuksen betonisokea varten. Usein kirjoita sen kivet. Voit tehdä tämän ottamalla pieniä pikkukiviä. Työn suorittaminen kestää 25 minuuttia tunnilta, riippuen siitä, käytetäänkö betonia vai on laimentava;
  1. Soran sokea alue. Joissakin tapauksissa on käytännöllisempää valita sokea alue ei kovista betonilaatoista. Hyvä vaihtoehto on sora. Lähellä taloa voit istuttaa pieniä kuivuutta kestäviä pensaita, jotka ovat erinomainen koristelu sivustoon. Sen ei pitäisi pelätä, että juuret vahingoittavat säätiötä;
  1. Sokea kiven alue. Sen luominen vaatii paljon mukulakiviä ja kivet. Ennen kiven asettamista sinun pitäisi kaivaa kaivo, jonka syvyys on vähintään 30 senttimetriä.
   Kaivannon pohja on sora, joka on hyvin tiivistetty. Sen jälkeen vuorattu ruberoidilevy, joka antaa sokean alueen vedenpitävyyden. Lisää savi on täytetty, se on pakattava. Kivet asetetaan sementtilaastille. Rekisteröinti voidaan tehdä luonnonkiven - kvartsiitin, graniitin, kuoren kallion, liuskekiven, marmorin avulla;
  2. Sokea alue suomeksi on erittäin mielenkiintoinen. Samaan aikaan on vaikea kutsua sitä klassiseksi versioksi. Talon ympärillä oleva säätö on valmistettu tyhjennysputkesta. Putki valitaan aallotetulla kuivatuksella, jossa on rei'itys. Ne löytyvät rautakaupasta. Seuraavaksi putki peitetään kerroksella soraa, johon vaahto asetetaan. Sitten tulee kerros maaperää. Tämän kerroksen leveys on 40 senttimetriä. Putki liitetään tyhjennyshanat, joiden avulla vesi pääsee talosta. Koska taloon on mennyt 40 senttimetriä, rakennuksen kehä on täynnä raunioita ja kauniita kiviä. Tämä vaihtoehto sokea alue on useita etuja. Vesi ei viipyä talon ympärillä, säätiö on luotettavasti suojattu pakkaselta. Samaan aikaan tämä sokea alue ei vaadi korjausta, koska ei muodostu halkeamia;
  1. Savin sokea alue. Tätä vaihtoehtoa käyttävät esi-isämme. Luo saven sokea alue helposti. Samalla se tarjoaa sata prosentin suojan säätiölle. Lisäksi saven sokea alue ei vaadi korjausta. Se palvelee vuosikymmeniä ja pysyy alkuperäisessä muodossaan. Menetelmän luominen on yksinkertaista. Talon ympärillä oleva maa on tyhjennettävä, eli on hyvä antaa nesteen läpi. Kaivetaan kaivantoa, sen syvyys on 30 senttimetriä ja sen leveys on 80 senttimetriä. Kaivannon pohjalle on asetettu hiekka-sora-sekoitus (10 cm paksu), joka varmistaa kosteuden poiston pohjasta. Vedenpitävä materiaali asetetaan säätiön ja sokean alueen väliin. Se tarjoaa pitkän ja luotettavan perustuspalvelun, joka suojaa sitä kosteudelta. Sitten hiekkavyöhykkeelle asetetaan savi kerros. Savin paksuuden tulisi olla 15 senttimetriä. Tämän kerroksen luotettavuuden saavuttamiseksi voit asettaa kivet ja upottaa ne hiekkaan. Ylhäältä luodaan värikivirakenne. Se ei hämärtä savea. Tällainen jalkakäytävä näyttää kodin herkästi sisusteltavan;
  2. Hiekkakehän sokea alue. Tätä materiaalia käytetään aktiivisesti rakentamisessa, myös luomalla sokea alue rakennuksen ympärille. Suosituin kuiva sekoitus saviä varten. Valmistus ja kuljetus on helppoa. Se koostuu sementistä ja hiekasta. Valmis sokea alue ei kutistu. Seokseen sisältyvät epäpuhtaudet mahdollistavat hyvän elastisuuden omaavan materiaalin luomisen. Vahvistamiseen voit käyttää kiviä ja roskaa. Tämän materiaalin sokea alue on yksi haitta - se on melko kallis. On olemassa mahdollisuus käyttää kevyttä aggregaattia;
  3. Särmäinen alue raunioista. Ehkä paras vaihtoehto, jossa on huomattava määrä pohjavettä puutarhassa. Lisäksi tällainen sokea alue on halpa ja erittäin helppo valmistaa. Seuraavassa artikkelissa kuvataan yksityiskohtainen menetelmä tämän materiaalin sokea alueen järjestämiseksi;
 1. Nurmikon ruohon sokea alue vaatii runsaasti aikaa järjestelyyn ja jatkuvaan hoitoon. Takaisin vanhaan aikaan, turf käytettiin luomaan tätä versiota. Maa kaivettiin ruoholla, maata karsittiin alas ja peitetty karkealla hiekalla. Tuloksena oli eräänlainen vedenpoisto. Seuraava kerros tehtiin savi, joka oli särmätty kulmassa. Tämä on välttämätöntä, jotta vesi lähtee talosta. Hedelmällinen maaperä ja niityt sohvat pantiin päälle. Luonnollisesti nurmikkoa täytyy säännöllisesti kastella ja leikata muodostaen kauniin nurmikon. Lawn on hyviä ominaisuuksia, on vaikea tappaa. Ja tällainen sokea alue näyttää erittäin houkuttelevalta.

Muita materiaaleja voidaan käyttää myös sokean alueen luomiseen. Esimerkiksi hiekkakivi, puu, rikkoutuneet tiilet. Lämpimistä varten perustus suojaa sitä jäätymiseltä käytetään aktiivisesti saviä. Sokean alueen talon vaihtoehdot voivat olla täysin erilaisia.

Yksityiskohtaiset ohjeet sokea alueen valmistuksen teknisestä prosessista talon ja sen laitteen ympärillä sisältävät tämän videon:

Mikä on sokea alue talon ympärillä ja miten järjestää se?

Sateen ja sulaveden virtauksen estämiseksi pesemästä ja tuhoutuessa kellari seinämät on järjestettävä sen ympärille sokea alue. Ilman sitä voi tehdä ilman taloa, seisomassa kuivilla myymättömillä maaperillä tai perustuen pylväsperustaan

Useimmiten sokea alue tehdään heti perustuksen rakentamisen tai laatikon rakentamisen jälkeen, uskoen perustellusti, että mitä kauemmin rakennus pysähtyy, sitä nopeammin kosteus alkaa tuhota sen tuhoisasti. Mutta on niitä, joilla on erilainen mielipide ja mieluummin odottavat, kunnes rakennus antaa ensisijaisen kutistumisen. Sekä tällä että muulla asemalla on oikeus olemassaoloon.

Jalkakäytävän rakentamiseksi talon ympärille aukeaa haluttu leveys (15-30 cm), joka ulottuu 15-20 cm: n etäisyydelle katon ulkoneman reunasta, ja maaperä on täynnä, varsinkin varovasti seinien vieressä. Sokean alueen perustana on oltava tiheä, joten myöhemmin sen muodonmuutoksia ja irtoamisia ei tapahdu.

Sokean alueen vuodevaatteiden "kakun" rakenne ja paksuus riippuvat materiaalista, joka muodostaa sen pinnalle kosteutta kestävän kerroksen. Pinnoite voi olla asfaltti, monoliittinen tai kaakeloitu betoni, kivipehmuste jne.

Sokean alueen korkeuden laskemiseksi on tärkeää päättää päällystysmateriaalista etukäteen.

Pehmeää täyttöä käytetään kakkukakussa, johon voi kuulua savea, hiekkaa, soraa, murskattua kiveä jne. Sen tehtävänä on suojata sokea aluetta sekä perustuksen seinämien lämpöä ja vedenpitävyyttä pakkasenkestävien voimien vahingollisilta vaikutuksilta. Esimerkiksi betoninauhan kaatamisen yhteydessä substraatin tulee koostua hiekkakerroksesta (upposi ja vedellä) ja soraa, ja kun asetetaan mukulakivi - rypistyneen saven kerroksesta kaivannon pohjalla, sora ja paksu hiekkakuviot, joihin kivet painetaan.

Kova kaihtovyöhyke

Useimmat kehittäjät haluavat tehdä sokean betonialueen. Se on suhteellisen edullinen, kestää sään, ja jos työ on tehty oikein, se kestää pitkään. Tällaisen sokean alueen luominen on helppoa, mutta on tärkeää ottaa huomioon joitain vivahteita. Niinpä betonilaattojen käytön osalta asiantuntijat suosittelevat, että ne täyttävät bitumien väliset aukot, eikä sementtiä, joka ei ole halkeilua.

Monoliittia teippiä heittäessä on käytettävä M250-300-tuotemerkin pakkasenkestävää betonia ja varmista, että siinä on laajennusliitoksia (maksimipituus on 2,5 m), mikä estää pinnoitteen halkeamien ilmenemisen; Erityisesti heihin sovelletaan vyöhykkeitä talon kulmissa. Paras vaihtoehto on käyttää tähän tarkoitukseen erityistä vinyylipainoa, jonka paksuus on 1-1,5 cm.

Kun kaadetaan betonipäällystystä antamaan hänelle tarvittava esijännitys, se auttaa asettamaan tiukasti puisen muottien tasolle

Lisäksi välittömästi kaatamisen jälkeen sokea alue vahvistuu raudan pinnoituksella. Tämä voidaan tehdä kahdella tavalla: kuiva ja märkä. Ensimmäisessä tapauksessa tuoreeseen betoniin kaadetaan kerros kuivaa seulottua sementtiä (2-5 mm), joka vetää kosteutta seoksesta ja muodostaa pinnan kovaan kuoriin. Märkämenetelmällä luodaan sama kuori laimennetun sementin avulla (joskus lisättynä cereteksellä) tai vedenpitävällä liimalla päin olevat altaat sijoittamalla ne sokeiden jäädytettyyn nauhaan.

Sokean alueen tukikohdan kellarissa on tarpeen järjestää lämpötilaliitos, täyttämällä se viskoosilla tai joustavalla vedeneristysmateriaalilla (bitumi, tiiviste, vaahtopolyetyleenikaapeli) mahdollisten muodonmuutosten kompensoimiseksi.

Talon lämmitetyn kellarin tai kellarin läsnä ollessa sokean alueen on suositeltavaa eristää ekstrudoitu polystyreenivaahto, polyuretaanivaahto jne., Jotka asetetaan hiekkasauman päälle ja peitetään geotekstilikankaalla. Eristys vähentää maaperän jäädyttämisriskiä sokean alueen alueella ja suojelee talon pohjaa terävien lämpötilavaihteluiden vaikutuksilta.

Miten tiivistää halkeamat betonirakenteessa?

Vaikka sokea alue, joka on väistämättä vahvistettu (tangon ristikko tai ristikkorakenne) ja järjestää laajentamisliitoksissaan, usein kankaalle peitetään halkeamia, jotka johtuvat yleensä epätasaisesta sademäärästä keväällä. Pienet vauriot voidaan yksinkertaisesti täyttää sementtilaastilla, mutta suurempia on ensin kirjontava koko pituudelta, puhdistettava roskista ja pölystä, pohjustettava ja kaadettava betoni- massaan.

Pehmeä sokea alue

Toinen suosittu vaihtoehto sokea alueelle kuuluu pehmeiden vedeneristysmateriaalien käyttö. Paras valinta on polypropeeni tai PVC-kalvo, PVP: hen perustuva kalvo. Ne eivät ole vaurioituneita, kun maata liikutetaan, niillä on tarvittava pakkasenkestävyys, ovat pitkiä ja helppoja asentaa.

Yksinkertaisin järjestelmä on seuraava: kaivannon kaltevuusmuotoinen pohja, rullattava levyteristyslevy, joka on asetettu pohjaan ja täyttömaata. Tällöin maahan peitetään sokea alue. Maaperän sijaan voit kaataa hiekkaa ja sen päälle - koristeellinen kerros soraa tai kiviä.

Jos geotekstiilit sisällytetään sokean alueen "kakkuun", joka on kestävä, kestävä ja veden läpäisevä, tämä ei vaikeuta sen "reseptiä", mutta sateita ei heikennä tällaista polkua, ja voit kävellä pitkin sitä ilman pelkoa, että se painetaan ja kuormitetaan. peitetty kumpuilla ja kaivoilla. Tässä tapauksessa kerrosten järjestys on seuraava: savi, kankaiden vedeneristys, karkea hiekka (5 cm), geotekstiilit, 15 cm: n maalauksen päällekkäisyys ja murskattu kivi (10 cm).

Pehmeän kaihtimen käyttö mahdollistaa veden siirtämisen pohjasta valssattujen materiaalien koko leveydelle, lisäksi se on näkymätön silmiin

Sokea alue - mitä tarvitaan, lajikkeet, modernit pehmeät kaihtimet

Sokea alue laite, miten luotettava ja kestävä pehmeä kaihtovyöhyke.

Artikkeli valmisteltiin TECHNONICOLin asiantuntijoiden kanssa.

On vaikea yliarvioida sokean alueen merkitystä etenkin alueilla, joilla on korkea pohjavesi ja rankkasateet. Kuitenkin monille se on edelleen toivottava, mutta valinnainen elementti. Ei vähiten tämä johtuu klassisen monoliittisen "kakun" monimutkaisuudesta. Suhteellisesti äskettäin ilmestyi yksinkertainen, vähemmän luotettava sokea alue, jossa ei tarvittu kuutiometriä betonia. Yhdessä TECHNONICOLin asiantuntijoiden kanssa tarkastelemme kiireellisimpiä näkökohtia.

pitoisuus

 • Mikä on sokea alue ja sen tarkoitus.
 • Mikä on pehmeä sokea alue?
 • Tekniset laitteet pehmeä kaihtimet.
 • Kysymyksiä portaalin osanottajista ja asiantuntijoiden vastauksista.

Mikä on sokea alue ja sen tarkoitus

Sokea alue on yksi rakennuksen tärkeimmistä rakenteellisista elementeistä, joka on läpäisemättömän suojuksen kaistale, joka kulkee pitkin koko kehä lähellä pohjaa.

Sokean alueen päätehtävänä on siirtää vettä pohjasta ja estää maaperän märkä tältä alueelta ja myöhemmin - jäädyttää.

Lisäksi raskas sademäärä, sokean alueen puuttuminen edistää julkisivun pilaantumista. Pinnoite toimii myös jalkakäytävänä, missä tahansa säällä voit liikkua rakennuksen ympäri. Mitä esteettiseltä sivulta kysymys, talo, reunalla sokea alue, näyttää paljon houkuttelevampi ja ottaa täydellisen ulkoasun.

Valitettavasti sokeiden alueiden merkitystä aliarvioidaan usein, eikä kaikki rakentajat kiinnitä riittävästi huomiota siihen. Ja omistaja tulevaisuudessa saattaa kohdata tällaisia ​​kielteisiä seurauksia kuin halkeamat rakennuksen julkisivulla. Kun ei ole sokea alue, sadeveden ja sulaveden voi luonnollisesti kerääntyä pohjaan säätiön. Rakenteen perustana olevan suoran tuhoavan vaikutuksen lisäksi saattaa esiintyä maaperän turvotusta, joka on täynnä muodonmuutoksia.

Mikä on pehmeä sokea alue?

Sekä tavallinen että eristetty sokea alue on kahta tyyppiä:

Ensimmäisessä tapauksessa se on päällyste, jossa on jatkuva betoni viimeistelykerros, toisessa päinvastoin - läpäisevä päällyste, mutta sinetöity pohja. Monoliittiset (kovat) päällystysalueet ovat useimmiten betonoitu tai asfaltti, mutta pehmeä voi olla joko sora-kerroksella tai laattoilla, jotka on sijoitettu kelluvalla tavalla, joskus ne ovat jopa istutettu nurmikko ruoho. Kovaa kaihtopinta-aluetta poistaa veden viimeistelevästä kaltevasta pinnasta, kun taas pehmeä vesi tunkeutuu helposti ylemmän kerroksen läpi ja tunkeutuminen maaperään estää vedeneristyskerroksen, josta se tyhjennetään.

Suosituin on pehmeä sarja sokeita alueita kallistuvalla maaperällä, joten useimmissa tapauksissa ne lämmitetään EPS-arkkien perusteella. Ne kuitenkin tekevät sen ilman eristystä, kun valinnan ei sanota tarvetta estää turvotusta, vaan halu yksinkertaistaa prosessia.

En todellakaan halua häiritä kaatamalla betonirakennetta, ja silmien lopputulos ei varmasti ole miellyttävää. Haluan helpottaa: hiekkakuviota, vedenpitävyys ja ylhäältä alaspäin, kevyellä bias - päällystyslautalla. Se näyttää sokealta alueelta ja polulta.

Ajatus on oikea. Tätä menetelmää käytetään nyt usein. Vesitiiviskerroksena käytetään paksua (noin 0,6 mm) kalvoa, joka on valmistettu suuritiheyksisestä polyetyleenistä. Yläkerroksena ei voi vain asettaa laatat, vaan kaataa soraa, kiviä, kylvää nurmikkoa jne.

Kuitenkin tavallisella pehmytkohjalla on seuraavat kerrokset:

 • koulutus;
 • eristys;
 • vedenpitäväksi;
 • salaojitus;
 • geotekstiilit;
 • viimeistelykerros.

Tällaisen sokean alueen vähimmäisleveys on 60 cm, enimmäispituus riippuu katon ylityksestä - pinnoitteen tulee työntyä 15-20 cm: n päähän. Päällystysmaaperäksi suositellaan vähintään metrin leveydeltään kangasta. Syvyys riippuu maaperätyypistä ja eristeen läsnäolosta sekä viimeistelykerroksen tyypistä, mutta keskimäärin se on 30-40 cm.

Pehmeä jalkatekniikka

Pehmeän peitealueen pääosa on vedeneristys - sen on oltava riittävän vahva ja kestettävä kuivatus ja viimeistelykerros. Geotekstiilit estävät vedenpoisto- ja viimeistelykerroksen sekoittumisen, joka on täynnä murtumista ja läpäisykyvyn heikkenemistä, joten sen merkitystä ei tule aliarvioida. Tänään valmistajat tuottavat erityisiä kaksikerroksisia kalvoja - profiilinen pohja, joka on valmistettu suurtiheyksisestä polyeteenistä (HDPE) ja lämpökäsitellyistä geotekstileistä.

Lisäksi se voi olla kannattavaa.

Kaksikerroksinen kalvo ei ainoastaan ​​poista suodatettua nestettä heti perustalta, vaan yksinkertaistaa myös viimeisen kerroksen valintaa. Miksi kalliita päällysteitä, kun voit tehdä soran täyttämistä tai täyttää sen hedelmällisellä maaperällä ja kylvää nurmikkoa? Polyeteeni, josta se on tehty, on mahdotonta vahingoittaa kasvien juuria.

Tällaiseen kalvoon perustuvan pehmeän sokean alueen tekniikkaa ei monimutkaista erityistoiminnoilla.

koulutus

Maaperä valitaan vaadittuun syvyyteen, tasoitetaan ja täytetään. Suorita kerros rakennushiekkaa, jossa kaltevuus seinistä, jos maa on hyvin löysä, eikä hiekkaa, joskus käytä särkynyttä savea.

lämpeneminen

Eristyslevyt asetetaan polkumyynnin päälle estämään maaperän jäätymistä jalkakäytävän alle. Koska eristyksen päällä on kalvo ja viimeistelykerros, lisäkiinnitys ei ole tarpeen.

vedeneristys

Kalvoa rullataan eristeen yläpuolella geotekstilikerroksen yläpuolella, jossa on 15 cm: n limitys seinälle ja ylitetään eristeen reunan päällä siten, että se peittää kokonaan EPS: n ja hiekkapyyhkeen. Päällysteen tiivistämiseksi kalvosegmentit ovat päällekkäin - geotekstilikerros erotetaan kalvopiikkeistä ja kappaleet kiinnitetään neljään piikkiin (vähintään 10 cm) ja työnnetään ne tiukasti aukkoihin. On toivottavaa liittää kaikki saumat erityisellä kaksipuolisella teipillä. Sitten geotekstiilit palautetaan paikkaan, ja liitokset liimataan myös liimanauhalla, jonka leveys on vähintään 50 mm. Kun kalvo on kiinnitetty seinään erikoiskiinnittimien avulla, jotkut portaalin jäsenet käyttävät mastisia.

Viimeistele kerros

Sora tai maaperä substraatti kaadetaan kalvon päälle, kerros hiekkaa kaadetaan laatta tai luonnonkivi. Reuna, jota käytetään soran täyttöön tai laattaan / kiveen.

Asiantuntijoiden vastaukset portaalin jäsenten kysymyksiin

Pehmeät sokeat alueet ovat varsin suosittuja käsityöläisten keskuudessa, ja niiden laite herättää usein erilaisia ​​kysymyksiä. Kuka, jos ei asiantuntijat, antaa kattavat vastaukset.

Pehmeälle sokeudelle ostin myös viemäriputken, mutta en asensin vedenpoistoputkea reunan ympärille kerätäkseen vettä kalvosta, kuten olin alun perin ajatellut. Ajattelin tätä: kun minulla on laatta, sitten putkesta kattosuppilosta, avoimen tarjottimen (raastin) varrella, vesi siirtyy sokean alueen reunaan myös lokeroon. Ja näistä lokeroista tietylle pisteelle "A" kerätä, mistä ojaan, myös avoimella tavalla päälle. Toisin sanoen, kaikki katon vesi on 100% pois eikä pääse sokea alueelle. Jäistä on vielä vettä kaltevalla sateella, joka putoaa laattaan. Jotkut niistä virtaavat alas laattaan lokeroon sokean alueen reunalla jo hyvin, ja jotkut tunkeutuvat liitoksiin, rauniot ja hiekka kalvoon ja laskevat alas 1,7 metriä alapäästä. Joten ehkä sinun ei pitäisi pelätä tätä vettä eikä tehdä viemäriputkea kerätä sitä?

Se on oikein. Katon pudotusalueelle pudotettavan veden kuivatus voidaan järjestää monella tavalla:

 • "Avaa" veden pinnan poistaminen jo mainituista lokeroista, jotka voidaan valmistaa muovattujen muovien ja betonituotteiden muodossa. Tällainen järjestelmä veden keräämiseksi ja kuljettamiseksi katolta sokea alueelle minimoi sen leviämisen sokean pinnan yli, mikä puolestaan ​​säilyttää päällysteen kestävyyden.
 • "Suljettu" lyijy ilman edellä esitettyjä erikoistuotteita. Vedestä, joka putoaa katosta sokea alueelle, purkautuu vedenpoistokalvon pinnalle, jonka reunaa voidaan yhdistää rengasmaiseen vedenpoistoon tai pohjaseinän vedenpoistoon tai yksinkertaisesti siihen alueeseen, jossa vesi ohjataan sekä pinta-alasta betonipinta.

Asiantuntija panee merkille, että koska pintavesierot, mukaan lukien ilmakehän vedet (vinot sateet) ovat erilaisia, on mahdollista kieltää tyhjennysputkien käyttö sokeiden alueiden rakentamisessa.

Tutkin ehdotettuja vaihtoehtoja pehmeää jalkakäytävää. Tässä selität minulle seuraavat kohdat: ehdotetuista järjestelmistä vedenpitävä kerros asetetaan pohjasta kallistumalla ja parhaimmillaankin putoaa salaojalle ja useimmissa vaihtoehdoissa juuri päättyy tai yleensä kohoaa kourun yläosaan. Ja kaikki tämä syvyys on 30 cm sen sijaan, että siirtäisimme sadevettä sivulle, ajetamme sitä hiekan läpi ja ryöstämään maahan ennen vedenpitävyyttä ja saavuaksemme läheltä pohjaveden ojaan veteen?

Ei, emme saa.

Pehmeän kaihtovyöhykkeen harkittu muunnos, jossa käytetään kuivatuskalvojen käyttämistä, muodostuu rinteestä rakennuksen seinästä vähintään 3 °, jotta voidaan järjestää sokean alueen pinnalle tulevan veden tyhjennys. Se johtuu maapallon muodostetusta kaltevuudesta, kun profiilikalvot asetetaan pinnalle pudottavan veden virtaamaan vapaasti. Veden kulkuetäisyys on yhtä suuri kuin sokean alueen leveys, se on yleensä 800-1000 mm, mutta joka tapauksessa tämä etäisyys kattaa kuopan täytettyjen sinusien leveyden. Näin ollen vesi "purkautuu" talon vieressä olevalle alueelle (jos vettä ei kerätä katosta sokea alueelle, kuten muovinen viemäriverkko tai kuivatuskalvojen konjugaatio, jossa on rengas- tai seinänpoisto). Siksi ei ole mitään sanottavaa mistään "läheisestä pohjasta oja veden kanssa" täällä määritelmän mukaan. Niinpä luonnollisena, sen vieressä sijaitsevan talon maaperä ei kuulu lähiseinään tai perustetilaan.

Siinä tapauksessa, että vedeneristys menee keväällä täynnä kaatopaikalle upotettuun ojaan, kaikki tämä rauniot ovat monoliittinen jään lohko ja vedenpoisto ei toimi, ts. silloin, kun GWL on mahdollisimman korkea, tällainen sokea alue taas ei toimi?

Katso, mitä odottaa sokealta.

Sokea alue on rakennuksen ulkoseinämien esimerkin mukaan muodostettu suojaamaan pohjaa pohjavedeltä, mutta suojaamaan säätiötä ilmakehästä (sade, lumisulatus). Siksi on järjetöntä säätää säätiö pohjavedestä sokea alueelle riippumatta niiden esiintymisestä. Siinä tapauksessa, että pehmeän peitealueen valumakalvo liittyy rengas- tai lähes seinän vedenpoiston sprinkleriin, pudotus sen pinnasta suoritetaan riippumatta kaudesta. Muovinen tyhjennys viemärikaivossa sijaitsee maaperän jäädytyksen alapuolella. Esimerkiksi Moskovassa pakkasen syvyys vaihtelee maaperästä riippuen 120 cm: stä savesta 132 cm hiekkaan. Tähän tasoon sijoitettu muovista tyhjennysvesi ei vain jäätyy, vaan se kuljetetaan myös vapaasti pitkin kaltevuutta pitkin valuma-aluetta.

Voit laittaa GI maaperän pinnalle (on selvää, että kaltevuus), mutta sitten, miten laittaa päällystyslaatat sitä? Kaatamaan hiekkaa ja laittaa laatat päälle, mielestäni, ei toimi, koska kun sataa, vesi huuhtelee hiekkaa laattojen alla GI-kerroksen yli. Toisin sanoen "ei sementtiä" edellyttäen, on olemassa vain vaihtoehto, jossa ruhon täyttäminen GI-kerroksella?

Tislausmuotojen etupinnan erityiskuvion ja niihin liitetyn geotekstilikerroksen ansiosta pehmeä sokea-alue, joka perustuu niihin, takaa alla olevan kerroksen (hiekka, hiekka ja sora-seos) stabiilisuuden aluslaatat. Jäykkä kuivatusytimen yhdistelmä kalvon ja geotekstilien piikkien muodossa muodostaa veden vastaanottavan ja kääntävän kerroksen pohjan kerroksen alle laattaan (hiekka, hiekka-sora-sekoitus). Vettä, joka putoaa vedenpoistokalvon geotekstillin tasolle, ei virrata sen pinnasta, vaan se suodatetaan sen läpi, putoaa kalvokerrokseen ja tyhjennetään pitkin sitä ("piikkien" välissä). On hyvin tärkeää, että veden suodatuksen aikana liitetyn geotekstillin kerroksen läpi membraanin "piikkeihin" asti pienimmätkin hiekkahiukkaset "eivät pääse liukumaan" sen kautta, koska sen huokoset ovat pienempiä kuin pienimpien hiukkasten koko.

Toisin sanoen pehmeän kaihtimen muodostamassa piirissä olevat tyhjennyskalvot tarjoavat useita toimintoja samanaikaisesti:

 • aluskerroksen staattisuus;
 • suodatetaan vettä, joka jää kiinni alla olevassa kerroksessa;
 • vedenpoisto;
 • vedenpitävä sokea alue.

EPS voi eristää maaperän jalkakäytävän alle, mutta eristys toimii molempiin suuntiin ja jos ponnistuksistamme huolimatta EPS-maaperä jäätyy edelleen, se sulaa paljon pidempään keväällä. eli Voimmeko saada sokea alueelle "permafrost"?

Jos pohjalla on syvempi syvyys kuin maaperän jäädyttämisen syvyys, suojatakseen pohjaa talvikauden jäänpoiston voimilta talvikaudella, pehmeän peitealueen järjestelmässä on tarpeen käyttää EPPS: n lämmitintä. Näin voit välttää halkeamien esiintymistä kellarissa, mikä johtuu maaperän pakkasesta. Sakka-alueella lämpöeristyksen tehtävänä on muuttaa lämpötilakentän jakautumista, eli siirtää mahdollisimman negatiivisen lämpötilan isotermistä kellari seinästä. Lämpötilan negatiivista lämpötilaa ja maaperän jäätymistä ei eristetä, koko asia on, kuinka lähellä tai kaukana kellarikerroksesta jäätymisen pysähtyy. Siksi eristeen lämpötila ei ole kriittinen. Eristeen oikea leveys ja eristyksen paksuus mahdollistavat kokonaan maaperän jäädyttämisen matalan pohjan pohjalta.

Pehmeää kaihtotilaa pidetään parhaimpana vaihtoehtona maaperän kastelemiselle, mutta sopii myös muille maaperäille, jos ei ole aikaa tuhlata aikaa ja vaivaa betonoinnissa tai visuaalinen komponentti on kiehtova. Mutta lajikkeesta riippumatta sokea alue on tärkeä rakentava tekijä, jota ei pidä laiminlyödä.

Kevyt sora kattaa sokea alue näyttää upealta skandinaaviseen tyyliin taloon, ja sitä suojellaan myös kevyellä keräyksellä. Videossa - EppS: n kellarin ja sokeiden alueiden eristämisestä.