CROSS ARMS;

Pituussuuntainen ARMA TOURA

Puristettujen elementtien vahvistaminen

5,56 (5,17). Puristettujen elementtien pituussuuntaisten palkkien halkaisija, mm, ei saa ylittää betonille:

raskas- ja hienorakeista alempana

kevyet ja huokoiset luokat:

Erityisen voimakkaat, luokan B20 raskaasta betonista valmistetut pylväät ja sopivat tekniset laitteet leikkaamiseen, hitsaukseen jne. voidaan käyttää varret, joiden läpimitta on yli 40 mm.

Monoliittirakenteiden epäkeskisesti puristettujen elementtien pitkittäisvahojen halkaisijan on oltava vähintään 12 mm. Pylväät, joiden pienempi puoli on 250 mm tai enemmän, pituussuuntaisten sauvien halkaisijan on oltava vähintään 16 mm.

5,57 (5,18). Lineaarisissa epäkeskisesti puristetuissa elementeissä pituussuuntaisen lujituksen tangon akseleiden väliset etäisyydet tulisi ottaa kohtisuoraan taivutustasoon nähden, enintään 400 mm, taivutustason suuntaan - enintään 500 mm.

Kun työskentelysauvojen akseleiden väliset etäisyydet taivutustason yli 500 mm: n etäisyydelle on välttämätöntä laittaa rakenteellinen vahvistus halkaisijaltaan vähintään 12 mm siten, että pituussuuntaisten sauvien välissä ei ole yli 400 mm.

5,58 (5,19). Epäkeskeisesti puristetuissa elementeissä, joiden pituusvoiman epäkeskisyyttä käytettäessä käytetään laakerikapasiteettia alle 50%, samoin kuin elementtejä, joiden joustavuus lO/ i

Poikittaisen lujitemuodon tulisi varmistaa, että puristetut sauvat vakiinnuttavat sivusuunnassaan mihin tahansa suuntaan.

Tämän kohdan vaatimusten noudattamisen todentamiseksi ei saa ottaa huomioon pitkittäisiä puristettuja tangkoja, joita ei oteta laskelmissa huomioon, jos näiden sauvojen halkaisija on enintään 12 mm ja se ei ylitä puolta betonin suojakerroksen paksuutta.

Huom. Korkean lujuuden omaavalla kompressoidulla lujitusluokalla A-IV tai sen yläpuolella, puristimien välinen etäisyys saa olla enintään 400 mm ja neulottujen kehysten korkeus enintään 12 d, hitsattu ¾ enintään 15 d.

5,60 (5,23). Kun vahvistetaan epäkeskisesti pakatut elementit, joissa on litteitä hitsattuja kehyksiä, kaksi äärimmäistä kehystä (jotka sijaitsevat vastakkaisilla pinnalla) on yhdistettävä toisiinsa muodostamalla tilakehys. Tätä varten elementtien reunoilla, jotka ovat tavanomaisia ​​kehysten tasolle, on oltava poikittaiset sauvat, jotka on hitsattu vastuspistevälitteisellä hitsauksella kehysten tai näiden tangojen yhdistävien napojen kulmajohdoille samalla etäisyydellä litteiden kehysten poikittaisista sauvoista.

Jos äärimmäisissä litteissä kehyksissä on välit pitkittäisvaijereita, nämä tangot vähintään kerran läpi yhden ja enintään 400 mm: n etäisyydellä elementin leveydestä on yhdistettävä vastakkaiselle pinnalle sijoitetuilla pitkillä sauvoilla hiusnauhoilla. Ei saa laittaa pinnoille, joiden leveys on enintään 500 mm: n pituinen elementin tietty pinta, ja tämän kasvojen pitkittäisvaijereiden lukumäärä ei saa ylittää neljää. Niitä ei myöskään saa sijoittaa välitankoihin, jotka on erotettu nurkasta enintään 15 dw, riippumatta kasvojen leveydestä ja sauvojen määrästä.

Elementin osan suurilla mitoilla on suositeltavaa asentaa välilevytyt silmät (kuva 110, a).

Perusperiaate vahvistamisen säätiössä

Säätiö toimii kantopohjana, johon vaikuttavat kaikentyyppiset kuormat korkeammista rakenteista ja jotka jakavat ne tasaisesti maaperään.

Teräsvahvistus voi turvallisesti kestää vetolujuuksia 10 kertaa suuremmaksi kuin paljaat betonit.

Yksityisessä rakentamisessa yleisimpiä on teippityypin perusta. Se toimii suljetun silmukkanauhan muodossa, jossa on esivalmistettua tai monoliittista raudoitettua betonia, joka on sijoitettu rakennuksen tukiseinien alle ja jakaa rakenteen painon koko sen ympärysmitta. Yleisemmällä on monoliittisen raudoitetun betonin liuska.

Toiminnan aikana säätöön vaikuttavat erilaiset kuormat, jotka johtuvat itse rakennuksen painosta, huurteesta ja maaperän liikkumisesta. Paineen alaosassa kotona on kanta törmäyksessä ja yläosa puristuksessa. Älä unohda pakkasenkestäviä voimia, joiden nostovoima voi merkittävästi ylittää rakennuksen painon ja aiheuttaa venyttelyn nauhan perustuksen yläosissa.

Pietari Suuren aikakaudella termi "armatuuri" tarkoitti armeijan varustelua. Tänään me kutsumme sitä "aseiksi" betoniperustuksen teräsvaijiksi.

Vahvistuksen tunne

Nauhan malorazaglublenny-säätöä on vahvistettava, jotta se kompensoi sen käytön aikana vaikuttavat kuormat. Betoniin on ominaista korkea puristuslujuus, mutta betonien vetolujuutta tai leikkaamista aiheuttavat kuormat voivat helposti rikkoa rakenteellista eheyttä. Betonin vastustuskyky venytykseen on 50 kertaa matalampi kuin puristus. Tavanomaisen betonin teräsvahvistuksen ansiosta täysin uusi materiaali, raudoitettu betoni, mahdollistaa nauhateollisuuden paremman venymisvastuksen.

Kestää erilaisia ​​kuormia

Nauhan vahvistettu säätö on luotettavasti liitettyjen palkkien monoliittinen, vahvistettu betonirunko, joka on vapaasti joustavaa pohjaa. Maanalainen kellarikerros ei ole kiinteä monoliittinen alusta; useimmiten se on heterogeeninen rakenne, johon vaikuttaa liikkuminen, kosteus, pohjavesi, lumen ja kasvillisuuden vaikutus, ilman lämpötila jne. Perusrakenteen kuormitukseen vaikuttavat jatkuvasti erilaiset maaperäliikkeet. Jos kuvitat, kuinka kuormitusta nauhalevystä yksinkertaistetaan, voimme sanoa, että alaosa on pääosin venytetty ja yläosa kokee puristusta.

Nauhan perustuksen malli.

Teräsvahvistus voi turvallisesti, ehdottomasti vahingoittumatta kestää vetokykyä 10 kertaa enemmän kuin paljas betoni. Teräs pyrkii pitenemään ilman aukkoja altistuessaan vetolujuuksille 4-25 mm (kun taas betoni on vain 0,2-0,4 mm). Betoni suhtautuu paremmin puristusjännitykseen. Yhdessä materiaalissa, teräsbetonilla, betonilla ja teräksellä on mahdollista sietää paremmin monimutkaisia ​​vetojännitys- ja puristuskuormituksia. Yhtä etäisyydellä nauhalevyn alareunasta ja yläosasta osa ei oikeastaan ​​ymmärrä kuormaa. Tämä viittaa siihen, että pituussuuntaisten elementtien, jotka usein asennetaan "suuremman lujuuden" mediaani- kerroksen käyttöön, on tarpeetonta. Jos rakennat upotetun pohjan (maanalainen seinä), se on vahvistettava monoliittisena betoniseinäksi.

Tällaisia ​​tapauksia on itsenäisessä talonrakennuksessa, kun rakennuttajat toimivat näin: he vahvistavat vain perustuksen alaosaa. Sitä tukee se, että rakennuksen kuormitus ei salli palkin taipua ylöspäin, jolloin sen yläosassa syntyy jännitys, jossa voit "säästää". Mutta tällaiset pseudo-rakentajat eivät ota huomioon kostutuksen laajenevan maaperän huomattavaa nostovoimaa tai pakkasen voimakkuutta, kun vesi jäätyy maaperään. Kuormitus näistä voimista voi olla suurempi kuin rakenteen kuorma ja se aiheuttaa jännityksiä perustuksen yläosissa, mikä aiheuttaa rakenteellisen eheyden tuhoamisen.

Vyöhykkeen väärän vahvistamisen seurauksena sen tuhoutuminen voi tapahtua, mikä aiheuttaa seinien ja koko rakenteen tuhoutumisen.

Materiaalityypit

Venäjällä monoliittisten nauhojen perustukset vahvistavat jaksollisen profiilin luokkaa A-III (A400). Nämä liittimet on esitetty teräsprofiilien muodossa, joissa on paria pituussuuntaisia ​​kylkiluita ja poikittaisia ​​ulkonemia, jotka kulkevat kolmitoimisella kierroksella. Jaksolliset profiilit on suunniteltu luotettavamman betonin tarttumiseen vahvikkeeksi, joka eroaa materiaalista, jossa on sileä profiili, joka soveltuu paremmin pitkittäiselementtien vannettamiseksi (kiinnittimeksi). Teräsraudoituksen A400 merkintä osoittaa tämän luokan lujuuslujuuden (390 N / mm2). Mutta tällaisia ​​venttiilejä pidetään nykyään vanhentuneina. 90-luvun alussa eurooppalaiset maat siirtyivät yhteen luokkaan, jota voidaan keittää ja jonka vahvuuslujuus on 500 N / mm2. Käyttämällä luokan A500C vanhentuneen luokan A400 sijasta säästät yli 10% terästä rakennuksessa.

Pohjapiirroksen malli mökin alla vahvistusvälineenä.

Luokkaan A-III kuuluvan jaksollisen profiilin armatuote valmistetaan kotimaassa, jossa on renkaiden muodossa olevat ulokkeet ja "Euro-profiili", jossa on sirpaleina olevat ulkonemat. Kotimaisen tuotannon rengasprofiili tehostaa betonin kiinnittymisen lujuutta ja sirppi-muotoiset profiilit lisäävät vastustuskykyä usein toistuviin kuormituksiin. Kaistaleperusteiden vahvistamiseksi kannattaa valita kotimaisen tuotannon rengasprofiili. Joskus löydät 4-puoliset sirppiprofiilit, jotka yhdistävät molempien tyyppien edut.

Armature-tuotemerkkiä A400 (A-III) ei suositella keittämään kelkatuille. Jos terästä keitetään, eli paikallisesti altistuu korkealle lämpötilalle, teräksen rakenteellinen heikkeneminen on huomattavaa. Nämä muutokset terässauvoissa esiintyvät keitossa ja viereisissä tiloissa, joiden pituus on yhtä suuri kuin sauvan neljän halkaisijan molempiin suuntiin. Jos haluat muodostaa yhteyden sauvojen väliin, valitse sitten tähän tarkoitetut erikoiskursseja, jotka voidaan tunnistaa nimellä "C" nimellä: A400C, A500C. Jotta ne voidaan keittää yhdistämään vavat rungossa. Jos et tiedä, minkä lujituksen lujuus on, mutta sinun on hitsattava pituussuuntaisten palkkien liitoskappale, on ensin kuumennettava 200 ° C: n vahvistus teräsvahvuuden minimoimiseksi. Hitsauksen pituuden tulisi olla vähintään 10 halkaisijaltaan yhtä hitsatun raudan sauvaa (45-55% sauvan pituudesta).

Mesh-hitsaus

Vahvitetun betonipohjan ruudukon yksittäisiä sauvoja voidaan keittää kahdella eri kosketuksisella sähköhitsauksella: päkiän ja pistehitsauksen avulla.

Pistehitsaus perustuu lämmönkäyttöön, joka vapautuu tangojen kosketuspisteissä sähkövirran kulun aikana metallin lämmittämiseksi näillä alueilla sulamislämpötilaan. Asettelemalla lämmitetyt sauvat toisiaan kohti, ne ovat kunnolla kiinni. Resistiivispistehitsausta voidaan käyttää luurankoko- ja verkkokokoonpanojen hitsaamiseen, jotka ovat kaksi tai kolme leikkaavaa sauvaa 60- ja 90 asteen kulmissa.

Kiinnitysvavat

Säätiön suunnittelu.

Sen on myös taivutettava lujitettavuutta liitoselementtien valmistuksessa, jotka toimivat jännityksessä (jalka tai vakiokoukku) ja tukien ja kulmien vahvistamiseen. Jotkut rakentajat vahvistavat nauhojen ja kulmien liitoskohdat ristikkopalkkien avulla. Tämä menetelmä on erittäin törkeä ristiriidassa tyypillisten pylväiden ja kulmien vahvistusmenetelmien kanssa, jotka heikentävät rakennetta. Tämä menetelmä voi johtaa betonin erottamiseen.

Luokka A-III taipuu kylmässä tilassa suorassa kulmassa taivutuksen halkaisijan yli ilman vahvuutta. Jos raudoitus on taivutettu 180 astetta, lujuus vähenee 10%. Nykyään ainakin kaksi erittäin yleistä ja hyväksyttävää tapaa taivutustangoista toimivat. Häikäilemättömät työntekijät, jotka eivät halua tehdä ylimääräistä työtä tai leikkaavat pisteen, jossa sauva taivutetaan kulmikkaalla leikkauskoneella tai lämmitetään taivutuksen paikalle puhaltimella (autogeeninen tai tulipalo). On selvää, että molemmat menetelmät heikentävät tangot useita kertoja, mikä voi aiheuttaa niiden eheyden hävittämisen kuormituksen vaikutuksen alaisena. Muista, että kaikki tyypit on taivutettava kylmässä tilassa, ellei suunnittelijan toisin mainita.

Säätiön vahvistamisen laskentamalli.

Armouria A-III (A400) käytetään pohjan poikittaiseen ja pitkittäiseen vahvistamiseen. Lisätyyppisille (poikittaisille) lujituksille (kiinnittimiä) on myös mahdollista käyttää luokan A-І (A240) tai A-ІІ: n saumatonta kuumavalssattua vahviketta.

Jopa perustuksen lujittamiseksi voit käyttää rakenteellisia vahvikkeita, jotka on asennettu ennakoimattomien ponnistelujen ymmärtämiseen (esim. Ponnistukset termisestä muodonmuutoksesta tai betonin kutistumisesta). Jos mahdollista, vahvistus asennetaan tilaan tai suurennettuihin valmiiksi valmistettuihin elementteihin samalla kun vähennetään yksittäisten sauvojen käyttöä. Lika, pöly, roskat, jää ja lumi tulee poistaa betonipyyhkeestä (valmistelu) tangon asennuspaikalla.

pinta

Vavat on puhdistettava rasvattomalla ja puhdistettava kaikista metalli-harjanteista, jotka eivät ole metallisia. Epoksipäällystys lujituksella on sallittua. Se vähentää merkittävästi tarttumista betonin pinnalle, mutta myös lisää korroosionkestävyyttä.

Epäorgaanisen ruosteen läsnäolo raudoitustangoilla on sallittua. Muuten tavallinen kuorimaton ruoste parantaa jopa betonin pinnan lujuutta lujuudelle.

V. Rakennusten rakenteet betonirakenteet

1. Miksi tarvitsemme työskentelyä, kokoamista, poikittaista, kaltevaa ja rakenteellista vahvistamista?

Armature - joustavat tai jäykät sauvat, jotka on sijoitettu betoniin laskelmien, suunnittelun ja teknisten vaatimusten mukaisesti.

Vahvistettu betonirakenteiden lujuus luodaan veto- jännitysten ymmärtämisen tai puristetun betonin vahvistamiseksi. Terästä käytetään pääosin vahvuutena.

Nimettömästi erottele työventtiilit, rakenne ja asennus.

1. Työvahvistus - pitkittäisjännitetyllä vahvikkeella, joka antaa normaalien osien lujuuden.

2. Kaltevat liittimet

3. Poikittainen vahvike (joka on välttämättä kiinnitettävä päihin). Poikittainen vahvike estää muodostuneiden halkeamien syntymisen tuloksena olevista vinossa leikkausjännityksestä tukien lähellä ja yhdistää myös puristetun alueen betonin ja kiristysvyöhykkeen vahvistuksen.

2, 3 - antavat lujuuden vinoja osia

4. Kiinnitysraudoitus - kiinnittää poikittaisen raudoituksen päitä, joka muodostaa tasomaisia ​​kehyksiä.

5. Rakenteelliset vahvikkeet, joita ei ole otettu huomioon laskemalla voima betonin kutistumiselta, lämpötilan muutokset, jaetaan tasaisesti yksittäisten sauvojen väliset voimat jne.; palvelee kolmiulotteisten spatiaalisten kehysten muodostamiseksi.

2. betonin luokat ja betonin laatu, luokka ja talous.

Käyttötarkoituksesta ja käyttöolosuhteista riippuen laaditaan konkreettisia laatuindikaattoreita. Pääindikaattori on aksiaalinen puristuslujuusluokka: B 15, B 20 MPa (3 - 60).

Tämä indikaattori otetaan käyttöön betonin M200, M250 (kgf / cm2) lujuusindikaattorin sijasta.

Betonin lujuuteen vaikuttavat tekijät:

1. Betonin rakenne ja koostumus (2), aika tunteina, jolloin vesi alkaa imeytyä näytteen läpi.

Keskimääräinen tiheysmerkki (raskaalle betonille D2300... D2500, hienorakeiselle betonille D180... D2400, kevyelle betonille D800... D2100 - kg / m 3) on määrätty suljettaviin rakenteisiin.

Aksiaalisen puristuksen luokat ja betonikatsaukset määräytyvät sopivan koostumuksen avulla betoniseoksesta (sementti, aggregaatti, vesi) ja vahvistetaan kontrollinäytteiden testeillä.

Puristetun betonin merkki on keskimääräinen puristuslujuus 150 mm: n reunoilla varustetuista betonikuoreista, jotka on testattu 28 päivän varastoinnin jälkeen t = 20 ± 2 ° C: ssa. Tukirakenteille B = 7.5 ja korkeammalle, esijännitetyille B = 15 ja korkeammille.

Kuutioille 100 * 1000 * 100 skaalaustekijä on 0,91, kuutioille 200 * 200 * 200-1,1.

Betonin aksiaalinen puristuslujuusluokka on betonipuristuksen merkki ottaen huomioon tilastollisen lujuuden vaihtelun, joka on taattu 95%: iin (turvallisuus = 0,95).

Muuttuvuus arvioidaan todennäköisyysmenetelmillä. Sen parametrit ovat:

1. Rm = 1 / n * Σ Rminä - ajallisen vastuksen keskiarvo, jossa n on sarjanäytteiden lukumäärä

2. S = (1 / (n-1) * Σ (Rminä - Rm) 2) 1/2 - standardi; keskihajonta, lujuuden vaihtelevuus, laatuindikaattori.

3. V = S / Rm - vahvuuden vaihtelukerroin (ihanteellinen 0, kansallinen keskiarvo on 0,135.)

4. todennäköisyysmallin mukaan voimakkuuden jakautumistilavuus noudattaa normaalin jakautumisen (symmetrisen aallon)

5. standardien määrä, jotka sopivat ajankohdan resistanssin (brändin) keskiarvoon hyväksyttyyn vakioarvoon (luokka) - β, joka on turvallisuuden ominaispiirre

Nykyisten määräysten mukaan kaikkien rakenteiden on oltava turvallisesti 0,95 (tiilimuuri - 0,98). β = 1,65, Q = 0,05. - purkkeihin

näin luokka määritellään kaavalla B = Rm - β * S = Rm* (1-p * S / Rm)

Käytännön kannalta V = M * 0,7786 * 0,0981 (kerroin kerroin) = M * 0,0764

Betoniluokan käyttöönotto, jolla on vaikutusta betonin talouteen. Korkealaatuisesta betonituotannosta on mahdollista säästää sementtiä ja saada alhaisemmat betonikustannukset. (V)

Poikittainen vahvistus

Poikittainen lujitemuovaus, joka on asennettu kohtisuoraan tai kulmassa pitkittäiseen tukivahvikkeeseen poikittaisvoiman havaitsemiseksi tai pitkittäisvaijereiden nurjahduksen estämiseksi ja liittämiseksi kehykseen.

[Teollisuuden rakennusten betoniteräsrakenteiden tekninen toiminta. Part1. Moskova, 1993]

Poikittainen vahvike - havaitsee voimat, jotka vaikuttavat palkin akselin ympäri. Tällainen vahvistaminen suoritetaan puristimien muodossa tai poikkisuuntaisina tangon segmentteinä hitsatuissa kehyksissä ja ristikoissa.

[Yuhnevsky P. I., Shiroky G. T. Rakennusmateriaalit ja tuotteet. Auts. korvaus ed. UE "Technoprint"]

Otsikon termi: venttiilityypit

Encyclopedia of rakennusaineiden termejä, määritelmiä ja selityksiä. - Kaliningrad. Julkaisija Lozhkin V.P.. 2015-2016.

Katso, mitä "transverse reinforcement" on muissa sanakirjoissa:

Vahvistus (teräsbetoni) - Tässä termissä on muita merkityksiä, katso Vahvistus. Lattiapaneelin vahvike häkissä ennen betonin kaatamista. Vahvistus on joukko yhteenliitettyjä elementtejä, jotka työskentelevät yhdessä... Wikipedia

Poikittainen raudoitus - - työvahvistus, joka sijaitsee lujitetun rakenteen poikittaissuunnassa. [Rakennusalan terminologia sanakirja 12 kielellä (VNIIIS Gosstroy, Neuvostoliitto)] Poikkileikkaus-ankkuri (pihdit) - armatuuri yhdistää pituussuuntaisia ​​...... Encyclopedia käsitteiden, määritelmiä ja selityksiä rakennusmateriaaleista

Vahvistetut epäsuorat - - poikkisuuntaiset (kierre-, rengas-) vahvikkeet keskitetysti puristetuista teräsbetonirakenteista, jotka on suunniteltu lisäämään niiden kantavuutta. [SNiP I 2] Epäsuorat varusteet - rengas- tai spiraalivahvistin pituussuuntaisesti...... Sisältötietojen käsitteet, määritelmät ja selitykset

(VNIIIS Gosstroi, Neuvostoliitto)] Muut rakennusmateriaalit EN sivuttaissuuntainen lujitemuovaus... Teknisen kääntäjän viiteteksti

epäsuorat vahvikkeet - Keskitetysti puristettujen elementtien teräsrakenteiden poikittaiset (kierteiset, rengasvahvikkeet), jotka on suunniteltu lisäämään niiden kantavuutta. [SNiP I 2] epäsuorat liitokset Rengas- tai kierreosat pituussuunnassa puristuvat...... Teknisen kääntäjän käsikirja

Poikittainen taivutus - - loimileveys. [GOST 2140 81] Otsikon termi: Vääristymät, puuntyöstö Encyclopedia Otsikot: Hioma-aineet, hioma-aineet, tiet, tiet... Encyclopedia of Terms, Definitions and Explanations of Building Materials

Poikittainen vaneri - (vaneri) - vaneri (vaneri), jossa ulomman kerroksen puun viljan suunta on kohtisuorassa suurimmalle lineaariselle koolle. [GOST 15812 87] Termi Luokka: Vanerin tietosanakirjan otsikot: Hioma-aineet,...... Rakennusmateriaalien määritelmät, määritelmät ja selitykset

SIIRTO-ARMATURE - vahvistetun rakenteen (Bulgarian, Български) poikittaissuuntaan sijoitettu työaukko vahvistetaan (tšekki, Čeština) příčná výztuž (saksa, Deutsch) Querbewehrung (Unkari, Magyar) kereztirrynyou 5.5

Poikittaispalkki - Poikittaispalkki - päällysrakenteen poikittainen kantaja-elementti, joka on kiinteästi liitetty pääteiden ja pituussuuntaisten palkkien kanssa ja joka on suunniteltu jakamaan kuorma niiden väliin. [Käsikirja tieliikenteestä, M. 2005]...... Encyclopedia käsitteiden termeistä, määritelmistä ja selityksistä

Poikittaisvoima - Poikittaisvoima - voimajärjestelmän päävektorin komponentti, joka kohdistuu pitkin sauvamaisen pääakselin päähän, joka korvaa tietyssä poikkileikkauksessa sauvan hyljetun osan toiminnon loppuosassa...... Enklopedia rakennusaineiden termeistä, määritelmistä ja selityksistä

Mikä on vahvistusta?

Ankkuri on metallituote sauvan muodossa. Rakenteeltaan tärkeitä elementtejä pidetään betoniteräksinä. Ne valmistetaan metallurgisten kasvien valssaamalla terästä altistamalla ne korkeille lämpötiloille. Jätteet poistetaan teräksestä ja lisätään epäpuhtauksia, vähennetään hiilipitoisuuksia ja lisäävät sauvojen lujuutta. Valmistuksen jälkeen venttiili on tarkastettu ja noudatettu GOSTia. Venttiilien valmistus ja myynti - suuren kysynnän alaiset alueet, koska niitä käytetään siviili- ja teollisuusrakentamisessa. Tämä artikkeli auttaa pohtimaan yksityiskohtaisesti mitä armatura on.

Tarve käyttää

Lujitusta tarvitaan betonin lujuuteen ja kestävyyteen ja sitä käytetään rakentamisen prosesseissa. Betonin vastustuskyky venytykseen on paljon pienempi kuin puristuskerroin. Kiillotetun pinnan ansiosta vahvike on hyvin kiinnitetty betoniin ja pienentää sen muodonmuutosta.

Ankkuri on metallituote sauvan muodossa.

Puhtaalla betonilla ei ole suuria lujuusominaisuuksia, ja sen kestävyyden lisäämiseksi betoni ja raudoitus liitettiin teräsbetoniin. Vahvistetut betonirakenteet on suunniteltu luotettavasti vahvistamaan rakennusta verrattuna tavalliseen betoniin:

 • vahvistaminen suojaa betonia äkillisiltä lämpötilan muutoksilta;
 • lujuus lisääntyy puristus- ja jännitystekijöiden samanaikaisella vaikutuksella;
 • vahvistaminen estää betonien halkeamien muodostumisen.

Armouria käytetään säätiössä. Se ottaa kaikenlaiset kuormat korkeammista rakenteista ja siksi sen on oltava mahdollisimman kestävä. Lisäksi pohjaan vaikuttaa maaperän liike ja pakkasen turvotus. Säätörakenteet toimivat tehokkaana suojana ja estävät betonin tuhoutumista.

Venttiilien yleinen luokittelu: tyypit

Valmistetun materiaalin tyypistä riippuen lujitustangot ovat:

 1. Metallia. Perinteinen raudoitus on valmistettu metallista, se on erittäin lämmönkestävä. Vahvistusprosessissa se voi taivuttaa ja hitsata.
 2. Komposiitti. Ne on valmistettu lasista, basaltista ja hiilikuiduista. Lasikuituvahviste on eniten kysyntää, se ei johda sähkövirtaa eikä syövytä.
Metalliosat

Valmistusmenetelmästä riippuen lujuus voi olla:

 1. Sauva. Vastaavia laitteita käytetään useimmiten. Vavat ovat halkaisijaltaan 6 - 80 mm, ne valmistetaan kylmällä ja kuumavalssatulla teräksellä, toimivat runkorakenteena betoniteräksille ja voivat olla:
 • Sileä. Ilman ulkonevia taivutuksia pinnalla.
 • Jaksollinen profiili. Koostuvat säännöllisin väliajoin pienistä ulkonemista.
 1. Lanka. Tämän vahvistuksen koko on 10 mm. Se on tehty kylmällä vetotangoilla läpi useita reikiä, jotka pienenevät halkaisijaltaan. Tämän seurauksena teräsvaijerin palkit halkeilevat ja pituus kasvaa.
 2. Köysirata. Ankkuri on valmistettu lanka. Suuren lujuuden omaavien valssatuotteiden halkaisija on 6-15 mm. Sitä ei saa rikkoa lankaa ja särkyä.

Asennuksesta riippuen venttiili on jaettu kolmeen tyyppiin:

 • Pala. Käytetään pienimuotoisissa yksityisissä rakennustöissä. Kehyksissä ja vahvistusverkoissa käytetään erillisiä elementtejä.
 • Vahvistinverkko. Jo valmiit pystysuorat ja vaakasuuntaiset sauvat pohja- ja lattiapinnoille.
 • Kehys. Runkorakenne on tarkoitettu vahvistamaan pylväät ja palkit.

Vahvistustyypin valinta riippuu sen sijainnista ja menetelmistä.

Korttien vahvistamiseen tarkoitettu 50 mmHg3 mm: n verkko

laji

Tarkoituksen mukaan liitososat tapahtuvat tällaisilla tavoilla:

 1. Working. Merkittävin lujuusluokka, jolla on suuri lujuus, saa rakenteen pääkuormitukset. Se puolestaan ​​erottuu:
 • Poikkileikkausliittimet valmistetaan usein puristimien muodossa. Pidää kuorman rakenteen poikittaisvoimasta ja se asennetaan kohtisuoraan pitkittäislujitteisiin.
 • Pituussuuntainen vahvistus ottaa kuorman painekytkennän ja jännityksen tekijöistä rasitettujen rakenteiden pystyakselin ympäri.
 1. Jakelu (rakentava) - jakaa työvahvistuksen kuorman koko alueelle ja varmistaa sen eheyden. Se sijoitetaan jännityskeskittymien paikkoihin ja äkillisiin muutoksiin rakenteen poikkileikkauksessa.
 2. Asennus. Sitä käytetään kehyksen vahvistamiseen ja kaikkien osien yhdistämiseen. Joissakin tapauksissa rakentavat ja toimivat venttiilit voivat samanaikaisesti suorittaa asennuksen tehtävät.

Jokainen näistä lujuustyypeistä tarjoaa suurimman lujuuden ja kestävyyden rakennusrakenteen tietyssä paikassa.

soveltamisalansa

Liittimiä käytetään erittäin hyvin rakentamisessa:

 • siviilirakennukset;
 • siltoja, vesivoimaloita ja patoja;
Rakennusten liittimet
 • kasveja ja tehtaita;
 • sitä käytetään perustusten laskemisessa;
 • kaivokset, lentokentät ja satamarakenteet.

Vahvikkeita käytetään romun ja nastojen valmistuksessa, lisäksi vavat ovat suosittuja yksityisessä käytössä esikaupunkialueilla (laajennuksissa, aidat ja suojat).

Merkitsemisominaisuudet

Armature-merkintä on erityinen nimitys, joka auttaa paremmin ymmärtämään armaturman halkaisijaa, sen ulkonäköä ja ominaisuuksia. Luotu helpottamaan valintaa ja navigoimaan nopeasti erilaisten lujitustangojen tyypeille. Rodin vahvistaminen jaettiin 6 luokkaan:

 • Luokka A240 (A1). Luokan A240 armatangot ovat sileät ja ilman syvennyksiä, minkä vuoksi niillä on huonommat adheesioominaisuudet betonilla kuin profiilivoimalla. Sitä käytetään päälaitteen lisäksi, ja se on saatavana eri halkaisijoina ja pituuksina. Käytetään kehysten muodostamisessa. Jos rakennus on pieni, sitä voidaan käyttää itsenäisesti (dachan tai altaan nauhan perustana). Se on edullinen ja korkea kimmoisuus.
 • Luokka A300 (A2). Erittäin halkaisijaltaan 10 - 80 mm: n jaksoittaisen profiilin lujittaminen on erittäin suosittua ja sitä tarvitaan teräsbetonilaattojen valmistukseen ja yksityisten talojen rakentamiseen. Tiheä kuin A1-luokan varusteet.
Tangon merkinnän erityisyys
 • Luokka A400 (A3). Määritellyn luokan tankoilla on uurteinen pinta. Niiden halkaisija on 6 - 40 mm. Laite on erittäin suosittu, koska se on edullinen ja vahva. Sitä käytetään hitsaus- ja betoniterästeissä, tiililevyjen ja pinnoitteiden rakentamisessa sekä betoniseinien vahvistamisessa.
 • Luokka A600 (A4). Käytetään rasitettuihin ja ei-rasitettuihin betonirakenteisiin. Rakennusten perustusten vahvistamiseen ja betoniteräsrakenteiden valmistukseen käytetään armoriluokkaa A600, jonka läpimitta on 10 - 32 mm, ne on usein liitetty kehyksiksi.
 • Luokka A800 (A5) ja A1000 (A6). Kaistaleet, joiden halkaisija on 6-36 mm, on tehty alhaisesta seoksesta valmistetusta teräksestä. Suojausluokka A5 ja A6 korkea lujuus ja kustannukset. Niitä käytetään vain suurien tehtaiden, kasvien ja rakenteiden teollisessa rakentamisessa.

Merkinnässä on tarkempi eritelmä eri nimityksellä:

 • Kirjeellä "K" on merkitty korroosionestolaitteiden (At800K) lujitemateriaalin lisäkäsittely.
 • Kirjain "C" on mahdollista ymmärtää, että sauvat ovat hyvin hitsattuja (At400C).
 • Indeksiin lisätty kirjain "t" tarkoittaa termisesti vahvistettua vahviketta (AT800K).
 • Kirjain "in" - liitososat, karkaistu huppu.

johtopäätös

Rakennustyömailla, joissa käytetään vahvikekaalia, tulee luotettavia ja pitkäaikaisia. Vahvistus lisää rakenteen lujuutta ja on tärkeä rakennuksen perustamisen prosessissa.

Runkorakenne nauhan perustuksiin

Kaistaleen lujitushihnalla on luuston pohja, joka kokonaan ottaa stressin ulkoisesta ja sisäisestä paineesta. Vahvotangot liitetään yleensä kehikkoihin tai ristikkoihin hitsaamalla tai sitomalla erikoisjohdolla. Itserakentamisessa, neulomassa on pitkä aika ja vaatii sopivia taitoja, niin monet ihmiset ovat huolissaan kysymyksestä: "Onko mahdollista hitsata palkin säätiölle?"

Kannattaa vahvistaa raudoitusta, kun rakentaminen tapahtuu monimutkaisella maaperällä (korkealla pohjaveden pinnalla, merkittävällä maaperän jäädyttämisellä). Jos suuret sauvat hitsataan "C" -merkinnällä pienen yksityisen rakennuksen rakentamisessa, hitsaus ei vaikuta rakenteen lujuuteen.

Raudoitusprosessissa tulisi kiinnittää huomiota perustuksen kulmien oikeaan vahvistamiseen. Varsinaisten telojen epätosi kiinnitys voi johtaa halkeamiin ja delaminaatioon. Nurkissa on armouriliitännän jäykkyys tarpeellinen ja sytyttäminen ei sovi. L-muotoisia sauvoja on hyvä käyttää varusteiden kulmassa.

Moderni teknologia mahdollistaa metallin lisäksi myös komposiittivahvistimen käytön. Muoviosat hyvät ja huonot puolet:

 • on pieni paino;
 • ei syövytä;
 • korkea vetolujuus;
 • alhainen lämmönjohtavuus;
 • ei taipua;
 • tangot liitetään yksinomaan viskoosiin.

Muoviset varusteet on hiljaisesti käytetty matalarakenteisiin, eri perustuksiin ja laattoihin.

Neulomisen ja hitsauksen lisäksi käytä vahvikekytkimen liitäntää, jonka avulla voit yhdistää lujitustangojen päät tukevasti toisiinsa. Tällä menetelmällä on etuja ja haittoja:

 • sauvojen korkean liikkeen nopeus;
 • siteen lujuus;
 • vähentää materiaalin kulutusta;
 • korkeat kustannukset;
 • sen on katkaistava lanka ja kiinnitettävä kytkin.

Tämä venttiilien kytkentätapa käytetään usein teollisessa rakenteessa ja suurissa töissä.

Miksi tarvitset liittimiä?

Armature on joukko toisiinsa liitettyjä elementtejä, jotka työskentelevät betonirakenteiden kanssa yhdessä betonirakenteiden kanssa, havaitsevat vetolujuuksia (palkit) ja niitä voidaan myös käyttää betonin vahvistamiseen paineistetulla alueella (sarakkeet).

Vahvistetut elementit on jaettu jäykkäihin (rullatut I-palkit, kanavapalkit, kulmat) ja joustavat (erilliset saumat tasaisella ja jaksollisella profiililla sekä hitsatut tai neulotut verkot ja kehykset). Tämän artikkelin henkilökohtaisten etujen perusteella tarkastelen tarkasti joustavaa sauvanvahvistusta. Vahvotangot voivat olla terästä, komposiittia ja jopa puun alkuperää (esimerkiksi bambua) jne.

luokitus

Vahvistus on luokiteltu useiden merkkien mukaan: tarkoituksenmukaisesti, orientaatiolla suunnittelussa, käyttöolosuhteissa, materiaalin tyypin mukaan, josta raudoitus tehdään.

Kohteeseen on asennus:

työraudoitus (poikkileikkaus lasketaan mukaan, havaitsee elementtien voimat pääkuormasta)

rakentava (jakelu) (osa on osoitettu vahvistusosuuden vähimmäismäärän mukaan, havaitsee kutistumisen / laajenemisen, vaikutuksen lämpötilan)

kokoonpano (asennetaan yhdistämään työ ja rakentaminen ruutuihin ja kehyksiin)

ankkuri (upotetut osat)

Suunnittelun suuntaan:

poikittainen lujitemuoto, joka estää muodostuneiden halkeamien syntymisen tuloksena olevista leikkausjännityksistä tukien lähellä ja yhdistää puristetun alueen betonin ja vahvistuksen venytetyssä vyöhykkeessä;

pitkittäinen vahvistus, joka havaitsee vetojännitystä ja estää pystysuuntaisten halkeamien muodostumisen rakennuksen venytetyllä vyöhykkeellä.

Käyttöehtojen mukaan:

Tiivistetty vahvistus esijännitetyissä teräsrakenteissa voi toimia vain.

Tuotannossa:

- kuumavalssatut varsiosat;

- kylmävedetyt lankaosat.

Ulkonäköön kuuluu:

- tasainen luja (tasainen mattapinta koko pituudeltaan);

- säännöllinen profiili (ulkonemat, lovet kylkiluut). Tällä lomakkeella voit lisätä adheesiota betoniin ja vahvistaa sen vuoksi rakennetta. Tähän mennessä tuotetaan 3 lajia säännöllisesti profiiliksi - sirppi-, rengasmainen ja sekaisin. Lujitusprofiili vaikuttaa sen betoniin tarttumisasteeseen. Rengasmuotoinen (a) -profiili vastaa GOST 57-81, sirppi-muotoinen profiili (b) on luonnostaan ​​eurooppalaisille valmistajille, mutta kotimaiset tehtaat tuottavat myös tämän profiilin venttiilejä. Sekaprofiili (c) on suhteellisen uusi, korkea tarttuvuusprofiili, joka on otettu käyttöön luokan A500 raudoituksessa, ts. alemman luokan venttiilejä tämän profiilin kanssa ei tuoteta. Tämän profiilin avulla voit helposti ja yksiselitteisesti määrittää lujituksen lujuuden, mutta parantaa merkittävästi myös betoniin tarttumista (keskimäärin 20%) ja jäykkyyttä (30%).

Riippuu kemiallisesta koostumuksesta, lujuudesta, valssaustekniikasta, jälkivalssaamisesta, hitsattavuudesta, korroosionkestävyydestä jne. - Teräksellä on tietty merkintä. Lujittavan teräksen luokat on merkitty kirjaimella A, jossa on aakkosnumeerinen indeksi.

Lujituksen lujuusluokat (saannon lujuus)

AI, A-II, A-III, A-IV, A-V, A-VI. Vanhentunut merkintä GOST 5781-82: n mukaisesti

A240, A300, A400, A500, A600, A800, A1000 - Nykyaikainen nimitys.

At400, At500, At600, At800, At1000, At1200 Termisesti vahvistettu raudoitus betonituotteiden ja betoniterästuotteiden valmistukseen. Termomekaanisesti kovetettua teräsbetonia, jota käytetään betonitehtaissa, esijännitetyissä rakenteissa ja tuotteissa. Esimerkiksi esijännitetyt laatat.

Muita merkintöjä suorituskyvyn mukaan.

Merkintä A alussa merkinnällä tarkoittaa sitä, että se on ydinvahvistus;

Kirje B merkinnän alussa on lanka;

Kirje K merkinnän alussa on köydet;

C-kirjain, joka on merkitty numeron jälkeen, sanoo, että nämä venttiilit voidaan hitsata sähköhitsauksella. Periaatteessa yksityisessä rakentamisessa vahvistushäkkejä on neulottu lanka. Mutta jos käytetään sähköhitsausta, sinun on varmistettava, että vahvistuspalkit voidaan hitsata. Esimerkiksi: A500S-varusteet;

Kirje T osoittaa, että raudoitus on lämpökäsitelty;

B-kirjain - lujitus kovettuu pakokaasun avulla;

Luokkaan merkitty kirjain K osoittaa vastustuskykyä korroosionkestävyyteen.

merkki

Joissakin metallurgisissa kasveissa on sopivia ja nopeita vahvistusluokkia, jotka käyttävät rullausmerkkejä tangoilla, jotka ovat kuperat, ja ulkonemien välisten ulkonemien lukumäärät ilmaisevat lujitusluokan (ks. Alla oleva kuva). Merkintä tehdään jokaisen mittarin läpi.

Rebar-paino ja poikkileikkaus

Yhden mittarin vahvistuspalkin paino riippuu suoraan halkaisijasta (profiilin numero). Vasemmalla on taulukko eri läpimittojen vahvojen palkkien pituuksien ja painojen suhteesta GOST 5781-82: n mukaisesti sekä vahvistusosan osuudesta. On syytä huomata, että GOST tarjoaa muutoksia ja mahdollisia enimmäispoikkeamia taulukossa mainituista tiedoista. Valmistajan tehtaasta riippuen lujuuden painon GOST-spesifinen suhde sen pituuteen voi vaihdella välillä -7 ja + 9%. Joten, kun tilaat A500C-säätiön teräsmateriaalien LLC vahvistamiseksi, johtaja katsoi vahvistusarvon olevan 5% suurempi kuin odotin viitteistä, mutta hän kuitenkin varoitti minua heti.

Mitä valita? käytäntö

Monoliittisten nauhojen perustusten lujittamiseen käytetään pääasiassa teräslajien 35GS, 25G2S luokan A-III (A400) jaksollisen profiilin vahvistamista. Tällaiset teräsliittimet ovat pyöreitä profiileja, joissa on kaksi pituussuuntaista kylkiluuta ja poikittaiset ulkonemat, jotka kulkevat kolmitiekulmalla. Vahvikkeen jaksollinen profiili parantaa raudoituksen tarttumista betoniin päinvastoin kuin sileän profiilin vahvistaminen, joka on suositeltava käytettäväksi raudoituksen pitkittäisvaipojen vanteiden (kiinnittimien) kanssa. Merkintä A400 vastaa tämän luokan teräsvahvatuksen lujuusluokkaa (390 N / mm2). Tämä vahvistusluokka on jo vanhentunut. 1990-luvulta lähtien Euroopan maat ovat siirtyneet yhteen luokkaan hitsausta, jonka saannon vahvuus on 500 N / mm2. Tällaisen lujitusluokan A500C käyttö lujitusluokan A400 (A-III) sijasta tarjoaa yli 10%: n säästön teräsrakenteessa. Ajoittaisen profiilin A-400- ja A500C-armatuotot valmistetaan kotimaisessa versiossa, jossa on rengasmaiset ulkonemat (edellä oleva kuva "a") ja versiossa, jossa on puolikasmuotoiset ulkonemat (vaihtoehto "b" yllä olevassa kuvassa). Rengasmainen profiili (a) tarjoaa parhaan lujuuden adheesio betonille ja puolikuun muotoinen profiili (b) parantaa raudoituksen kestävyyttä jaksottaisesti toistuviin kuormituksiin. Perusrakenteiden vahvistamiseen sopii paremmin kotimaisen rengasprofiilin vahvistus. Vähemmän tavallisimmin on nelisivuinen sirppi-muotoinen armatusprofiili, joka yhdistää molempien jaksottaisten runkoprofiilien (c) edut.

Luokan A-III (A400) venttiilejä ei voida yhdistää hitsaamalla. Paikallisen lämpötilan altistumisen vuoksi teräsrakenteen merkittävä heikkeneminen tapahtuu. Teräksen rakenteelliset muutokset tapahtuvat hitsauksen alueella ja viereisissä tiloissa, joiden pituus on yhtä suuri kuin neljä vahviketta halkaisijaltaan kumpaankin suuntaan. Hitsaukseen käytetään vain erikois hitsausta, A400C, A500C. American Betonilaitoksen normit korostavat, että lujittavien risteyksien hitsaaminen, joka voi johtaa murtuneisiin raudoituspalkkeihin, on kielletty. Jos lujitustyyppiä ei tunneta, ja pitkittäisvaippojen hitsaamiseen vaaditaan hitsattavaa raudoitusta (45-55% sauvasta), on esikuumennettava 200 ° C: seen teräsvahvuuden minimoimiseksi. Hitsauksen vähimmäispituuden tulisi vastata 10 halkaisijaltaan hitsatun raudan sauvaa.

Suosituimmat pituussuuntaiset työvaijerin halkaisijat kotitalouksien rakentamisessa ovat 10, 12, 14 ja 16 mm. Poikittainen asennus - 6, 8mm.

Kun ostin palkin perustuksestani, en tiennyt mitään siitä, mitä kirjoitan nyt - tulin juuri toimistoon ja annoin tilalle halkaisijaltaan 12 mm. On hyvä, että laskut on säilytetty, minkä ansiosta tiedän, että A500C-varusteet kaadetaan betoniin, ja olen erittäin iloinen siitä! Nyt meidän on vielä ostettava runkopalkki ja minulla on jo joitain tilastollisia havaintoja tästä asiasta. Brestissä on metallialustoja, joiden pituus on 12 mm halkaisijaltaan, pääasiassa Ukrainassa ja pääasiassa A500C: ssä. Henkilökohtaisesti en ole vielä törmännyt toiseen. Suosittelen sitä käytettäväksi säätiöissä.

Jos tällaista merkintää ei ole, tunnistetiedot on annettu levitetyllä maalilla vahvistuspalkkien päissä tai hännän osissa. Merkintävärit:

A500C - valkoinen ja sininen;

A600C - keltainen ja valkoinen;

A600K - keltainen ja punainen;

A800K - vihreä ja punainen;

A1000K - sininen ja punainen;

Ja joskus on varustettu ankkurilla, jolla on suora aakkosnumeerinen vieritysmerkintä tangolla ja myös halkaisijan osoittaminen. Yllä olevassa kuvassa esimerkiksi A500 C -liittimet, joiden läpimitta on 12 ja 16 mm.

Lujitettujen teräslajien ja -tuotteiden tyypit raudoitettujen betonirakenteiden vahvistamiseksi

Toiminnallisen tarkoituksen mukaan venttiili on jaettu toimivaan, rakenteelliseen (jakeluun) ja asennukseen. Työvahvistus tuntee rakenteen ja sen painon kuormituksen aiheuttamat voimat. Lujituksen määrä lasketaan näiden kuormien mukaan. Vahvistettu betonirakenteesta riippuen työvahvistus voi olla pituussuuntainen tai poikittainen.

Pitkittäinen työvahvistus havaitsee veto- tai puristusvoimat, jotka vaikuttavat elementin pituusakselia pitkin. Esimerkiksi 55: ssä palkissa, joka on päistään tuettu, pituussuuntainen työvahvistus on tehty tangoista 2, 3, 5, jotka vastustavat vetovoimia rakenteen alemmalla vyöhykkeellä. Sauvojen 2 ja 3 taivuttamiseksi 45 °: n kulmassa palkin pituusakseliin vaikuttavien voimien käsityksestä. Sarakkeissa asennetaan pituussuuntainen vahvistus joustavuuden lisäämiseksi puristusvoimiin.

Poikittainen vahvike imee voimat, jotka vaikuttavat palkin akselin yli. Tällainen vahvistaminen suoritetaan puristimien muodossa tai poikkisuuntaisina tangon segmentteinä hitsatuissa kehyksissä ja ristikoissa.

Rakenteellinen (jakelu) vahvistus takaa suunnittelun eheyden, joka otetaan huomioon lujuuden laskennassa sekä väkevien voimien tai iskukuormituksen vaikutuksen jakautumisessa suurelle alueelle. Työskentely- ja jakoventtiilien ytimet on hitsattu tai sidottu yhteen ainoaan spatiaaliseen runkoon tai litteään verkkoon. Joissakin jakoventtiileissä käytetään vahvistuskammion tarpeellista jäykkyyttä.

Rakenteellinen vahvistaminen palvelee sellaisia ​​ponnisteluja, joita suunnittelussa ei ole. Erityisesti tämä koskee ponnisteluja betonin kutistumisesta, lämpötilamuutokset. Rakenteellinen vahvistus on asennettava äkillisiin muutoksiin rakenteiden poikkileikkauksessa, jossa jännityskonsentraatio tapahtuu.

Asennusosat asennetaan suunnittelun ja teknisten vaatimusten mukaan, sillä ei ole suoraa staattista arvoa. Kiinnitysliittimiä tarvitaan luomaan jäykkä kuljetettava runko työ- ja rakenteellisista sauvoista. Työ- ja rakenneosat voivat samanaikaisesti suorittaa asennustoimintoja.

Teräsraudoituksen valmistusmenetelmän mukaan teräsbetonirakenteet on jaettu kuumavalssattuun sauvaan, kylmävetoiseen lankaan ja tavalliseen valssattuun lankaan.

Teräsbetoniterästen raudoitusta valmistetaan seuraavista tyypeistä: kuumavalssatut - halkaisijaltaan 6,80 mm; termisesti tai lämpömekaanisesti vahvistettu - halkaisijaltaan 6,5 mm; vahvisti uute - halkaisijaltaan 20. 40 mm.

Mekaanisista ominaisuuksista riippuen kuumavalssatut tangot jaetaan kuuteen luokkaan, joita tavanomaisesti merkitään AI (A240), AP (A300), A-Ш (A400), A-IV (A600), AV (A800), A-VI A1000). Armoriluokka A-I (A240) tuottaa sileän profiilin, muut luokat ovat säännöllisiä. Luokkaan A-P (A 300) vahvistetuilla tankoilla profiili muodostuu kahdesta halkaisijaltaan sijoitetusta pitkittäisestä kylkiluusta ja lukuisista poikittaisista ulkonemista, jotka kulkevat samalla kierteisellä linjalla (56a). Muiden luokkien lujittamiseksi poikittaiset ulkonemat järjestetään "kaviomassa" (566).

Kymmenen luokan ydin ja vahvistaminen altistetaan lämpö- ja lämpömekaaniselle kovetukselle; Nimityksessään kovettumista osoitetaan lisäindeksillä m: At400C, At500C, AtbOO, AtbOOS, AtbOOK, At800, At800K, AtLOO, AtUOOK ja At1200. Kirje C osoittaa mahdollisuuden yhdistää tangot hitsaamalla, K - korroosionkestävyyden lisääntynyt vahvistus. Teräsrakenne valmistetaan säännöllisesti GOST 5781-82 tai GOST 10884-94 mukaan.

Rakennusteollisuuden yrityksissä tuotettu, pakokaasun kovettuva vaijerivahvistus. Se tuotetaan luokkiin A-PV ja A-Shv (joka vastaa At400: a ja At500: ta).

Rebar-mittari koostuu nimellispalkin halkaisijoista dH. Sileän profiilin (luokka A-I (A240)) sauvat, nimellishalkaisija on sama kuin todellinen halkaisija. Jaksollisen profiilin tangoilla dH vastaa pyöreiden sileiden sauvojen halkaisijoita, jotka ovat samoja kuin ne poikkileikkausalueella. Venttiilin symboli ilmoittaa profiilin numeron, venttiililuokan ja standardin määrän, joka ohjaa sen laatua. Esimerkiksi nimitys 16At600С GOST 10884-94 olisi tulkittava seuraavasti: 16 - raudoituksen nimellishalkaisija, mm, AtbES - lämpökovettuva hitsattu vahvike.

Lujitteiden lujuuden lisääntyessä sen lujuus kasvaa, jolle on tunnusomaista seoksen lujuus ja tilapäinen repeytymiskestävyys. Samalla suhteellinen venymä murtumisen jälkeen vähenee. Suurin pidennys havaitaan luokan A-I (A240) lujittamisessa - vähintään 25%.

Kaapelointiin tai tankoihin sisältyy luokan AI (A240) ja А-П (А300), joiden halkaisija on korkeintaan 12 mm ja joiden luokka А-Ш (А400) on halkaisijaltaan enintään 10 mm, samoin suurta halkaisijaltaan samanlaista terästä ja muita luokkia baareja.

Luokan A-I (A240) kiinnitys on sileä, sen plastisuus on suurin. Valmistetaan vain jännitteettömät vahvikkeet (pääasiassa kokoonpano, rakenne ja poikittainen työ). Teräs on hyvin hitsattu. Luokan VSTZsp2 luokan A-I (A240) teräksestä; VStZps2 tuottaa vahvistettujen betonielementtien kokoonpanoa (nostoa) sekä upotettuja osia.

Luokan AP (AZOO) armatuilla on korkeammat mekaaniset ominaisuudet. Sen soveltamisala on sama kuin luokka A-I (A240). Jaksollinen profiili parantaa raudoituksen tarttumista betoniin, mikä mahdollistaa tehokkaamman betonirakenteiden lujittamisen luokkaan A-И (АЗОО) teräsrakenteet.

Armature-luokkaa A-III (A400) käytetään useimmin sellaisten rakenteiden valmistuksessa, joihin ei kohdistu esipainetta. Tämän luokan armatuote on sekä toimiva että rakentava. Lisäksi hitsattujen verkkojen poikittaiset sauvat valmistetaan luokan A-Sh (A400) vahvikkeesta, jonka läpimitta on 6 ja 8 mm.

Armatureluokka A-IV (A600) tuottaa saman jaksollisen profiilin kuin runkorakenne A-III (A400). Näiden erottelemiseksi luokkaan A-IV (A600) luokiteltujen lujitustangojen päät 30 §: ssä. 40 cm on maalattu punaiseksi. Luokan A-IV (A600) tankoja käytetään hitsattujen ja neulottujen kehysten ja ristikoiden pitkittäisen työstämisen vahvistamiseen. Niitä voidaan käyttää myös esijännitetyissä betoniseinissä, joiden pituus on enintään 12 metriä ja jotka toimivat aggressiivisen ympäristön vaikutuksesta.

Rodin lujuusluokkaa A-IV (A600) käytetään usein lujitettujen kevyiden betonirakenteiden lujittamiseen luokat B7.5. B12.5 (merkit 100. 150).

Luokkien AV (A800) ja A-VI (A1000) runkorakenne on voimakkain, joten sitä käytetään lähinnä esijännitetyn rakenteen vahvistamiseen. Sitä käytetään myös rakenteissa, jotka altistuvat dynaamisille ja toistuville kuormille, esimerkiksi siltapäissä, telineissä, nosturikannoissa.

Luokkien AV (A800) ja A-VI (А1000) vahvistuspalkkien profiili on sama kuin luokkien A-Ш (А400) ja А-IV (A600) lujitustangot. Toimitettaessa rakennukseen tai teräsbetonituotantoon, sauvanvarren lujuusluokat A-V (A800) on maalattu punaisella ja vihreällä, luokka A-VI (A 1000) - punaisella ja sinisellä.

At400-luokat ovat termisesti ja termomekaanisesti vahvistettuja

.Jaksollisen profiilin1200 käytetään pääasiassa esijännitettyjen rakenteiden valmistukseen. Lujitteen lämpökovetus on teräksen kovettamista ja sitä seuraava korkean lämpötilan karkaisu. Joten vahvista lujitusluokat AT600. At1200. Termomekaanista kovettumista käytetään luokan At400 ja At500 lujittamiseen. Se johtuu siitä, että lujitustangot jäähdytetään nopeasti vesisuihkulla sen jälkeen, kun valssaamo rullaa. Tämä vahvistaa työstön kovettumisen, jossa teräksestä tulee lisääntynyt lujuus.

Terästä on mahdotonta hitsata lämpöä tai piirtämällä, koska kovettumisen vaikutus katoaa hitsauksen seurauksena: karkaisu ja kovettumisen menetys lämpöherkistetyllä teräksellä, sekä anneaatio ja työstön kovettuminen piirustuksessa kovetettuun lankaan.

At400C-luokan halkaisijaltaan 6 ja 8 mm: n varustus toimitetaan keloissa ja samantyyppisen lujittimen, jonka halkaisija on vähintään 10 mm, ja luokan At600. At1200 - vain sauvoissa. Vahvistustangot valmistetaan pituudeltaan 5,3-3,5 metriä.

Lujuusluokan lujuusluokka on merkitty poikittaisten ulkonemien lukumäärän ja sauvojen päiden värin mukaan: At400 - 3 ulkonemaa (valkoinen väri), At500 - 1 (valkoinen ja sininen väri), AtbOO - 4 (keltainen väri), At800 - 5 (vihreä), AtLOO - (sininen) ja At1200 - 7 (musta väri).

Johdinliittimet. Mekaanisista ominaisuuksista riippuen lujitevaijeri on jaettu tavallisiin ja suuren lujuuden mukaan ja pinnan muodon mukaan sileäksi ja jaksolliseksi profiiliksi (56c, g).

Tavallinen vahvike on valmistettu alhaisen hiiliteräksestä. Lanka - 3: n halkaisija; 4 ja 5 mm. Se voi olla kahdesta luokasta: B-I - sileä; BP-1 - jaksoittainen profiili. Lanka on hitsattu hyvin, mikä mahdollistaa sen käytön raudoitustuotteiden osana. Luokka B500 (halkaisija 3, 3,5, 4, 4,5, 5 mm) sileä lanka Valkovenäjällä valmistetaan STB 1341-2002: n mukaisesti.

Luokan BP-1 johdon jaksollisen profiilin muodostavat putket, jotka on sijoitettu sen pinnalle diametrisesti. Riutojen koko (riippumat) riippuvat langan halkaisijasta. Höyryjen syvyys h = 0,15. 0,25 mm, askel s = 2. 3 mm, ulkoneman pituus b = 0,6. 1 mm.

Bp-1-luokan johdot tuottavat hitsaamattomat silmät ja kehykset, joita käytetään ei-stressaavana työvahvistuksena, kun taas luokan B-I johdot on valmistettu tavallisesta langasta vain rakenteellisesta vahvistuksesta.

Korkea lujuusvaijeri on hiiliteräksestä toistuva piirustus ja alhaisen lämpötilan karkaisu. Se on jaettu luokkiin: VP-Smooth; BP-11 - profiili. Johdon läpimitta - 3. 8 mm, jonka gradientti on 1 mm. Johdintaluokan BP-P profiili eroaa hieman luokka-BP-1: n profiilista. Jalkojen keskipisteiden välinen etäisyys langan läpimitasta riippuen on 6.5. 7 mm ja syvennys h = 0,15. 0,4 mm. Säiliön R sylinterimäisen pinnan säde ei riipu langan halkaisijasta ja on yhtä suuri kuin 8 mm.

Suuren lujuuden omaavien johtimien mekaaniset ominaisuudet ovat huomattavasti tavallista suuremmat. Esimerkiksi luokka B-I: n halkaisijaltaan 3 mm: n halkaisijaltaan 3500 N: n lujuuslujuus on 10 600 N. Luokan B ja BP-I johdot eivät ole hitsattuja, koska korkean lämpötilan lämmityksen seurauksena sen voimaa voidaan suuresti pienentää. Rakennetun (kokoonpanolevyn) nivelet sallitaan vain hitsaustekniikoilla.

Johtotyypit C-P ja B-C tuottavat yli 12 m: n suuruisten pitkittäisbetonielementtien rasittuneita vahvikkeita. Tällainen lanka on erityisen tehokas esijännitetyissä rakenteissa, joissa nesteiden, kaasujen tai irtonaisten kappaleiden vakiopaine esiintyy käytön aikana esimerkiksi siiloissa.

Tavallisen lujittavan viiran pääasiallinen mekaaninen ominaisuus on sen väliaikainen vetolujuus (vetolujuus) ja korkea lujuus - ehdollinen saannon lujuus.

Nämä ominaisuudet lisääntyvät pienentämällä langan halkaisijaa.

Vahvistetut köydet koostuvat useista johtimista, jotka kierretään siten, että niiden purkaminen on suljettu pois. Keskellä oleva lanka spiraalissa yhdessä tai useammassa samankeskisessä kerroksessa on saman halkaisijan omaavia johtimia. Johtimen valmistamisessa köydet ovat epämuodostuneet ja sopivat tiukasti toisiinsa. Jatkuvan profiilin ansiosta luodaan köysien luotettava kiinnittyminen betoniin.

Köydet valmistetaan pääosin kahdesta luokasta - K-7 ja K-19. Hiililankaa käytetään luokan K-7 seitsemän johtimen teräsköysiin. K-7-luokan köydet tuottavat nimellishalkaisijaltaan 6, 15 mm ja 3 mm: n gradientilla. Köysien lujuusominaisuudet ovat suunnilleen samanlaiset kuin lanka-luokka BP-P.

Luokkaan K-19 kuuluvien 19-lankaisten köysien poikkileikkaus on seitsemän lankainen lanka, johon on haudottu 12 vierekkäistä johtoa. Tämän luokan köysien nimellishalkaisija on 14 mm.

Ne tuottavat myös luokan K-w monisäikeisiä köysiä. Ne on tehty suuresta määrästä ohutta lankaa, joiden läpimitta on 1,,3 mm. Tällaisilla köysien pinnalla on lisääntynyt muodonmuutos, joten niitä ennen niiden käyttöä käytetään alustavaan kudontaan.

Vahvistettu köysi - tehokkain esijännitysvahvistus. Niitä käytetään suurikokoisissa rakenteissa, esim. Palkkeissa, joiden pituus on yli 12 m, samoin kuin esipainetuille elementeille vahvistetaan kaasujen, nesteiden ja vapaasti virtaavien kappaleiden paineen alaisena.

Köydet toimitetaan puikoille tai keloille. Standardin mukaisen köyden leikkauksen pituuden on oltava vähintään 1000 m. Rakenteiden lujittamisprosessissa on sallittua kiinnittää köydet vain erikoistilassa painekestävien hihojen avulla.

Tehokkaat suunnittelustandardit betoni- ja betonirakenteille SNB 5.03.01 "Betoni- ja teräsrakenteet" sisältävät uusia vaatimuksia raudoituksen nimeämiselle ja käytölle.

SNB 5.03.01-02: n mukaan lujitusluokka on indikaattori, joka luonnehtii sen mekaaniset ominaisuudet asiaankuuluvien standardien vaatimusten mukaisesti, merkitty kirjaimella S (englanninkielisen sanan teräksen pääkirje) ja numero, joka vastaa MPa: n vahvistuksen normatiivista kestävyyttä. Päinvastoin kuin SNiP 2.03.01-84 *, nykyisissä standardeissa hyväksytään vain kuusi lujuusluokkaa lujuuden suhteen: kolme jännitysluokkaa ja kolme jännitysluokkaa. Tämä luokitus ei sisällä lujitetun piirroksen käyttöä, jonka lujuusluokka on 400 MPa (aiemmin nimitystä A-Shv) työventtiilien rakentamisessa. SNiP 2.03.01: n ja SNB 5.03.01: n mukaisten venttiilien vaatimustenmukaisuusluokat on esitetty taulukossa. 27.

Teräsvahvistuksen lisäksi viime vuosikymmeninä on epämetalli vahviketa yleistynyt, jossa käytetään hiili-, boori- ja muita kuituja. Valko-Venäjällä käytetään pääasiassa lasikuituvahvisteita, jotka on valmistettu aluminoborosilikaattikuiduista ja joita käytetään esijännitetyissä rakenteissa korkean lujuuden omaavien BP-P-lanka- ja köysien sijasta. Sideaine liimautuu kuituihin monoliittiseksi ytimeksi, joka toimii yhtenä elementtinä, joka on suojattu mekaanisista vaurioista, kosteudesta ja aggressiosta.

Vahvistettuihin tuotteisiin kuuluvat hitsatut silmät ja kehykset sekä langan nipput ja yksittäiset mittatangot.

Hitsatut silmät on valmistettu tavallisesta Bp-1-lujittimesta, jonka läpimitta on 3,5 mm ja luokan A-W halkaisija 6,10 mm. Ristikot ovat tasalaatuisia ja rullina. Telaverkkojen pitkittäisvaijereiden suurin halkaisija on 5 mm (57).

Hitsatut kehykset voivat olla tasomaisia ​​ja tilavia. Tasomaiset kehykset koostuvat yhdestä tai kahdesta pituussuuntaisesta työtangosta, kiinnitystangoista ja niihin kiinnitetyistä poikittaisista sauvoista.

Spatiaaliset kehykset valmistetaan hitsaamalla tasomaisia ​​kehyksiä. Joskus tätä varten käytä erityisiä liitosruuveja. Lujitustuotteiden mitat säilytetään tiukasti työpiirustusten mukaisesti.

Vahvikehyksen vahvikkeet koostuvat riviin järjestetyistä luvuista В-П tai Вр-П. Yhdessä nipussa voi olla 14, 18 tai 24 johtoa, jotka on järjestetty ympyrään. Palkin halkaisija riippuen johtojen lukumääristä voi olla välillä 30. 50 mm. Palkkien rakenne mahdollistaa vierekkäisten johtojen väliset raot, joiden läpi betonipro- sessissa sementtilaasti tunkeutuu palkkiin, mikä luo lujitteen luotettavan tarttumisen betoniin. Palkkeja käytetään laajoihin rakenteisiin, kuten sillat, ylivuotot.

Sulautettuja osia käytetään esivalmistettujen elementtien yhdistämiseen asennustekniikoissa. Nämä osat on valmistettu korkealaatuisesta valssattua terästä VStZkpp2; VStZpsb; VStZGps5; VStZsp5. Asennettu rakenteellisista syistä, toisin sanoen ei vedota voimaan, upotetut osat voidaan valmistaa valssattua terästä BSTZkpk2.

Sulautetut osat on hitsattu betoniteräksen vahvistamiseen tai betoniin kiinnitettyinä ja kun kiinnitysrakenteet on liitetty toisiinsa pultteilla, kiinnikkeillä mutta useimmiten hitsatuilla.