Miten geotekstilien tiheys valitaan?

Aluksi kehitettiin geotekstiilit ja niitä käytettiin erilaisten aineosien rakenteen kerrosten sekoittamisen estämiseksi. Nykyään tämä materiaali on tullut monikäyttöiseksi ja sitä käytetään laajasti eri aloilla ja teollisuudessa.

Ammattimaisella ja kokenut rakennusmestari geotekstilien mainitsemisella ymmärtää, että puhumme erilaisista geosynteettisistä materiaaleista, joita käytetään rakennusalalla eri alueilla.

Tämä materiaali on vastustuskykyinen pussiin ja kemikaaleihin, kestävä ja vedenpitävä, materiaali on tullut välttämätöntä tienrakentamisessa, asuntorakentamisessa, maataloudessa, puutarhanhoidossa ja muissa teoksissa.

Sitä käytetään kaikilla rakennustyömailla, joilla on runsaasti kosteutta.

Miten valita geotekstiilikuva ja määrittää sen tiheys, kerromme tässä artikkelissa.

Geotekstiilien tyypit

Teknisistä ominaisuuksista riippuen on kudottuja (geofabrisia) ja kuitukangasta (geofibre) tekstiilejä.

 • Geofabric on materiaali, joka koostuu eri vahvuuksista, jotka on sekoitettu oikeaan kulmaan. Tämän tuotantoteknologian ansiosta kangas ei ole vain kestävä, vaan myös joustava. Nämä ominaisuudet samoin kuin sen vedenkestävyys mahdollistavat tämäntyyppisen geotekstilin käytön vahvistusaineena, joka on suunniteltu lisäämään maarakenteiden lujuutta.
 • Geopoliittisesti erilainen kuin edellinen tuotantoteknologia. Tässä tapauksessa kuidut kiinnitetään mekaanisesti, tai lämpöliimaa käytetään. Sillä on luonteenomaista alhainen lujuus, joten sitä käytetään pääasiassa vedenpoistoon, vahvistamiseen, suodatukseen tai erotteluun eri kerrosten välillä.

Käyttöalueet

Geotekstiilejä on käytetty laajasti eri toimialoilla, ja niistä on tullut käytännöllisesti katsoen monikäyttöinen työkalu.

Tienrakennus

Teiden geotekstiilejä käytetään erottamis- ja vahvistuskerroksena irtotavaran ja maaperän välillä.

Tämä estää irtoamateriaalin tulvan maaperän hiukkasilla ja ylläpitää sen vakautta.

Tämän kankaan käyttö mahdollistaa tien rakentamisen myös alueilla, joilla on pehmeitä, heikosti maadoita.

Materiaali luo vahvistuskerroksen ja estää rinteiden tuhoutumisen.

Asuntojen rakentaminen

Polymeerinen kangas on suositeltavaa käyttää rakentamisessa kumpuilevilla mailla sekä suolla alueilla. Geotextile-pohja-aine on tunnettu vedenpoisto-ominaisuuksistaan ​​ja estää hiekkalaattaa liuottamasta ja murskaamalla perustakuoppia.

Maisemasuunnittelu

Kaikilla maisema-olosuhteissa geoteknisten materiaalien suunnittelussa.

Usein, näihin tarkoituksiin ne otetaan ei-kudotut neula-rei'itetty tekstiilit.

Mutta tämä ei ole sopivin vaihtoehto, koska se on liian ohut ja ei eroa erityisellä voimalla.

Geotekstiili lampi on parempi ottaa yksi, joka koostuu kuiduista, liimattu yhteen lämpö adheesiota.

Luodessaan lampi, polymeerinen levy estää kuopan seinämien irtoamisen, vesi kukoistaa, suojaa vedenpitävää kalvoa vaurioilta.

Geotekstilien tiheyden valinta

Geotekstiilien tiheys on äärimmäisen tärkeä indikaattori. Itse asiassa virheellisen valinnan tapauksessa koko järjestelmän haavoittuvuus varmistetaan.

Polymeeriverkon tiheys voi vaihdella maaperän ja määrän mukaan. Esimerkiksi Dornitin käyttämien kiitotien rakentamisessa tiheys on 800 grammaa kuutiometriä kohti. Jos puhutaan rakentamisesta epävakaan maaperän ja usein maanvyörymien alueilla, kankaan ei pitäisi olla yli 300 grammaa neliömetriä kohden.

Jätevedenpuhdistusjärjestelmän rakentaminen normaalilla maaperällä on melko sopiva kangas, jonka paino on 200 grammaa neliömetriä kohden. Sama materiaali on suositeltavaa käyttää maisemasuunnittelussa ja puutarhassa.

Polkupyörien geotekstilien valintaa koskevat säännöt

Puutarhojen järjestäminen on tärkeä osa sivuston viherrakentamiseen liittyvää työtä. Joka vuosi valmistajat tarjoavat yhä enemmän erilaisia ​​pinnoitteita ja materiaaleja, jotka on suunniteltu tähän tarkoitukseen. Artikkelissa käsitellään tällä hetkellä suosittua materiaalia puutarhatyylille - geotekstiilejä.

spesifisyys

Geotekstiili (geofabrinen) on todella ulkonäöltään monessa suhteessa samanlainen kuin kankaan kangas. Materiaali koostuu tiivistetyistä synteettisistä säikeistä ja karvoista. Geofabrinen, riippuen siitä, millä perusteella se on tehty, on kolmesta lajista.

 • Perustuu polyesteriin. Tällainen kangas on melko herkkä ulkoisten luonnollisten tekijöiden, emästen ja happojen vaikutuksille. Sen koostumus on ympäristöystävällisempi, mutta polyesteri geotekstiilit ovat vähemmän kestäviä käytössä.
 • Perustuu polypropeeniin. Tämä materiaali on kestävämpi, se on erittäin kestävä. Lisäksi sitä ei altisteta homeen ja putrefaktiivisten bakteerien, sienten, koska sillä on suodatuksen ominaisuudet ja ylimääräisen kosteuden poisto.
 • Perustuu useisiin osiin. Tämän tyyppisen kankaan koostumus sisältää erilaisia ​​kierrätettyjä materiaaleja: käytetään viskoosia tai villanosia, puuvilla-aineita. Tämä vaihtoehto on halvin geotekstiili, mutta kestävyyden ja lujuuden kannalta se on huonompi kuin muut kaksi kangasta. Koska materiaali sisältää luonnollisia aineita, monikomponentti (sekoitettu) geofabrinen tuhoutuu helposti.

laji

Kankaan tuotannon tyypin mukaan materiaali on jaettu useisiin ryhmiin.

 • Neulan rei'itys. Tämä materiaali pystyy kulkemaan veden tai kosteuden pitkin kankaalle ja poikki. Samanaikaisesti maaperän saastuminen ja laajat tulvat jätetään pois.
 • "Doron". Tämä kankaalla on hyvät vahvistusominaisuudet ja korkea elastisuusaste. Tällaista geofabiaa voidaan käyttää vahvistusalustana. Materiaalilla on suodatusominaisuudet.
 • Heatset. Tämäntyyppisellä materiaalilla on hyvin alhainen suodatus, koska se perustuu kierteisiin ja kuituihin, jotka ovat voimakkaasti fuusioituneita toisiinsa.
 • Lämpökäsitelty. Tämän kankaan pohja - fuusioitu ja samaan aikaan erittäin tiivistetyt kuidut. Geofabric on erittäin kestävä, mutta sillä ei ole lainkaan suodatusominaisuuksia.
 • Building. Voi olla veden ja kosteuden sisältä sisäpuolelta. Useimmin käytetään höyryä ja vedeneristys.
 • Neulotut ompeleet. Materiaalissa olevat kuidut on sidottu synteettisillä kierteillä. Materiaali pystyy kulkemaan kosteutta hyvin, mutta samaan aikaan se on suhteellisen vähäinen, huonosti kestävä ulkoisiin vaikutuksiin.

Sovellus sivustoon

Geotekstiilit sopivat valmiisiin kaivantoihin raiteille. Se edistää polun vahvistamista ja estää laattojen, sora-, kiven- ja muiden materiaalien samentumista.

Harkitse työn järjestystä.

 • Ensimmäisessä vaiheessa esitetään tulevan polun ääriviivat ja mitat. Hahmotelmien mukaan 30-40 cm: n paino on kaivettu.
 • Kaivetun kaivannon pohjalle on asetettu pieni kerros hiekkaa, jonka tulee olla tasoitettu. Sitten hiekkakerroksen pintaan levitetään geofabria. Materiaali tulisi sijoittaa kaivoon siten, että rainan reunat menevät syvennyksen rinteisiin noin 5-10 cm.
 • Liitoksissa on välttämätöntä tehdä vähintään 15 cm: n päällekkäisyys. Materiaali voidaan kiinnittää rakennustelineellä tai nidontamenetelmällä.
 • Lisäksi hieno sora kaadetaan asetettuun geotekstiilimateriaaliin. Törmäyskerroksen tulee olla 12-15 cm, se on myös huolellisesti tasoitettu.
 • Sitten asetetaan toinen geotekstiilikerros. Kullan päälle kaadetaan noin 10 cm: n paksuinen hiekka.
 • Viimeisellä kerroksella hiekkaa asetetaan suoraan radan kansiin: kivet, laatat, sora, kivi, sivulataus.

Asiantuntijat suosittelevat asettaa vain yhden geotekstilikerroksen, jos polku peitetään kivi- tai sora-kerroksella. Näillä materiaaleilla ei ole suurta massaa, eivätkä ne edistä koko rakenteen voimakasta samentumista.

Edut ja haitat

Materiaalin edut sisältävät seuraavat ominaisuudet.

 • Puutarhojen polut ja polut vuoteiden välillä ovat entistä kestävämpiä, vastustuskykyisiä hämärtymiseen ja tuhoamiseen. He pystyvät kestämään paljon suurempaa mekaanista rasitusta ja kuormitusta.
 • Kangas estää rikkaruohojen kasvun kiskon läpi.
 • Geofabric auttaa vahvistamaan maata rinteessä.
 • Riippuen tietyn tyyppisestä rainan ominaisuuksista on mahdollista saavuttaa kosteussuodatus, vedenpitävyys ja vedenpoistoominaisuudet geofabristen avulla.
 • Se rikkoo rataa, koska hiekan ja soran kerrokset pysyvät laskeutumasta maahan.
 • Kangas pystyy ylläpitämään optimaalisen lämmönsiirtymän maaperässä.
 • Pikemminkin yksinkertainen ja helppo asentaa. Voit jopa asentaa kappaleen itse ilman asiantuntijoiden osallistumista.

Mikä on geotekstiilit. Geotekstiilien tyypit, geotekstilien valinta, geotekstiilien käyttö.

Aika ei pysähdy, ja sen avulla kehitetään uusia teknologioita ja kehitetään rakennusmateriaaleja. Yksi näistä suhteellisen uusista, innovatiivisista materiaaleista on geotekstiilit, joiden käyttö teiden ja hydrauliikkajärjestelmien rakentamisessa on pienentänyt taloudellisia investointeja ja pidentänyt huomattavasti käyttöikää.

Mikä on geotekstiilit

Geotekstiilit ovat suhteellisen kestäviä ja vettä läpäiseviä kankaita, jotka on valmistettu synteettisistä materiaaleista, esimerkiksi basaltti- tai lasikuitu-, polyesteri- tai polypropyleenilangoista tai muista polymeerimateriaaleista. Raaka-aineesta riippuen geotekstiilikudos valmistetaan neulaamalla, liimaamalla, fuusioimalla tai kutomalla yksi jatkuva lanka.

Geotekstiilien tyypit

Geotekstiilit luokitellaan kahteen päätyyppiin sen tuotannon erityisestä teknologiasta riippuen: kudottu ja ei-kudottu kangas. Kudotut geotekstiilit valmistetaan sekoittamalla synteettisiä tai polyesterilankoja suorassa kulmassa. Tällöin materiaalin lopullinen lujuus riippuu suoraan kuidun alkuperäisestä lujuudesta ja joustavuudesta sekä kuitujen tiheydestä, toisin sanoen etäisyyden ja risteävien kuitujen välisestä etäisyydestä. Geotekstiilien hinta riippuu tiheydestä.

kudottu geotekstiilikuituinen geotekstiili

Ei-kudotut geotekstiilit valmistetaan pääasiassa polymeerisistä tai polyesteri- materiaaleista neulomalla tai fuusioimalla. Tuotantoteknologiasta riippumatta viimeistellyn geotekstilikankaan korkeus on joustavuus, muodonmuutos ja vedenläpäisevyys. Nämä materiaalin ominaisuudet riippuvat kuitenkin ensisijaisesti sen tiheydestä.

Geotekstiilitiheys

Verkon tiheys ei missään tapauksessa saa olla sekoitettuna sen lujuuteen. Muotoutuvuusaste ja vedenläpäisevyys riippuvat suoraan tiheydestä. Kestävyys on osoitus maksimaalisesta kuormituksesta. Jotta esimerkiksi olisi selvää, että jos otat vohvelit ja kangaspyyhkimet saman tiheydellä, näiden materiaalien vahvuus on täysin erilainen, koska kangaskuidut ovat vahvempia kuin sideharso.

Vedenpoisto- ja hydrauliikkajärjestelmien rakentamisessa käytetään geotekstiilejä, joiden tiheys on 80-1000 g / m2. Esimerkiksi kiitotien ja moottoriteiden rakentamisessa käytetään geotekstiloita, joiden tiheys on vähintään 400 g / m2, valmistettu käyttäen iglo-rei'itettyä menetelmää. Dacan tyhjennysjärjestelmän laitteessa on täysin hyväksyttävää käyttää materiaalia, jonka tiheys on 200 g / m2, ja maanpinnan parantamiseksi yleensä tela, jonka tiheys on 100 g / m2. Samalla ulkoisen kuormituksen lisäksi on luonnollisesti otettava huomioon maaperän laatu, toisin sanoen sen vakaus ja alttius kallistumiselle tai eroosiolle.

Geotekstilien valinta

Optimaalisen materiaalin valitseminen on ensin selvitettävä tehtävät, jotka se suorittaa. Teiden ja kulkuteiden rakentamisessa on tärkeää välttää maaperän leviämistä. Maaperän lujittamiseen ja vahvistamiseen geotekstiilit valmistetaan pääasiassa neula-rei'itetyllä menetelmällä. Tällä materiaalilla on alhaisempi läpäisevyys.

Jos geotekstiilit on valittu vedenpoistojärjestelmän luomiseksi tai maa-alueiden parantamiseksi, kannattaa käyttää kudottua monofilamenttikangasta. Tällainen materiaali estää maaperän ja viemärijärjestelmän teknisten kerrosten erilaisten ominaisuuksien sekoittumisen riittävän veden läpäisevyyden varmistamiseksi.

Optimaalisen tiheyden geotekstilien valinta:

• 20-30 g / m² - käytetään kylvösiementen suojaamiseen linnuilta. No kulkee sadevettä ja auringonvaloa. Suojattu suoraan maahan.

• 40-60 g / m2 - käytetään kasvien ja kasvihuoneiden asennukseen muovikalvon sijaan. Pass kosteutta ja auringonvaloa.

• 60-80 g / m² - käytetään tyhjennysputkien käärimiseen ja geomembraanien suodattimiin.

• 100 g / m² - sitä käytetään päiväkokoonpanojen parantamiseen ja nurmikoiden järjestämiseen.

• 200 g / m² - luo integroidut viemäröintijärjestelmät.

• 250 g / m2 - käytetään teiden rakentamiseen, joka on suunniteltu vain henkilöliikenteeseen.

• 350 g / m² - raskaalle tavarankuljetukselle suunniteltujen liittojen rakentamiseksi.

• 400 g / m² - ilmanpoistimien rakentamiseksi.

• Korkeammalla tiheydellä geotekstiilejä käytetään vesivoimaloiden tai säiliökaivojen rakentamisessa.

Geotekstiilien käyttö eri toimialoilla

Geotekstiilikudoksen käyttö on hyvin monipuolista. Sitä käytetään kiitoteiden, teiden ja puistopolkujen rakentamisessa, joita käytetään lähiöiden viemärijärjestelmien valmistuksessa, joita käytetään maanalaisten putkien rakentamisessa ja maisemasuunnittelun luomisessa. Puutarhoissa geotekstiilejä käytetään myös istutettujen siementen tilapäisenä suojana tuholaisilta ja liialliselta auringonvalolta.

Käyttö kuivatusjärjestelmissä

Jos maa-alue sijaitsee laaksossa tai lähellä sijaitsevan vesirunkoa, on todennäköistä, että maaperä voi kausiluontoisesti nostaa pohjaveden määrää. Pohjaveden korkea taso johtaa maaperän huuhtoutumiseen ja maakerroksen ja muiden rakennusten alapuolisten aukkojen muodostumiseen. Myös pohjavesi vaikuttaa negatiivisesti hedelmäpuiden ja koristekasvien kasvuun. Tuloksena on liian suuri määrä kosteutta maaperässä.

Geotekstiilien käyttö kuivatusjärjestelmissä

Tämä ongelma ratkaistaan ​​luomalla monimutkainen viemäröintijärjestelmä, joka koostuu syöttö- ja keräyskaivoista, jotka on yhdistetty yhdeksi ketjuksi tyhjennysputkilla. Tällöin tyhjennysputket asetetaan kaivantoihin suoraan, soran täytön paksuuteen. Mutta tässä on yksi ongelma, sora kerros voi kyllästää ajan myötä, eli tukkeutumisen suuria hiukkasia maaperän. Tämän välttämiseksi kaivantojen pohjalle kaadetaan alun perin 10-20 cm: n pituinen sora-tyyny, jonka jälkeen pohjaan ja kaivon seinämiin asetetaan koko geotekstiililevy, jonka jälkeen geotextilistä kaadetaan toinen 20-25 cm: n sora. Geotekstiilin jäljellä olevat siivet taittuvat toistensa päälle ja lopulta kuivatuskaari täytetään tavanomaisen maaperän yläosaan. Lisätietoja viemäröintijärjestelmien rakentamisesta on artikkelissa: laitteen kuivatusjärjestelmä.

Tie- ja jalkakäytävät

Jos puhumme nimenomaisesti otetusta esikaupunkialueesta, meillä on pääsääntöisesti maaperä, jolla on tiettyjä ominaisuuksia. Teiden rakentamisessa tilanne on täysin erilainen. Koska tie on suuri, sen pituus täyttää maaperän erilaiset ominaisuudet. Esimerkiksi voi olla maaperä, jossa on korkea pohjavesi, ja jossain määrin vain epävakaat maaperät, jotka ovat alttiita eroosiolle tai romahtamiselle. Maaperän vahvistamiseksi ja vakaudeksi vahvistusmateriaalina käytän geotekstiilikuoretta. Tapauksissa, joissa maanvyörymien riski on suuri, geotekstiilien sijaan rainan muodossa käytetään maadoitettuja geogridejä.

geotekstiilien käyttö tienrakentamisessa

Moottoriteiden lisäksi geotekstiilejä käytetään myös menestyksekkäästi jalankulkualueiden luomisessa. Nykyään laattojen tai päällystystekkien päällystys on kasvanut laajalti. Ennen kuin geotekstiilikankaalla, päällystetyillä laattoilla tai päällystystuilla päällystetyillä rakennusmarkkinoilla, jalankulkualueilla oli suhteellisen lyhyt käyttöikä. Yleensä 8-10 vuoden kuluttua päällystyslaatat repeytyvät, sillä sen saumojen välissä oleva sadevesi on osittain pureskellut hiekkalaatan.

geotekstiilistä, kun päällystyslaatat asetetaan

Nykyaikaisen tekniikan mukaan ennen maalauslaattojen levittämistä maakerros on alunperin hyvin kaatunut ja sen pinnalle kaadetaan viemärikerros 5-7 cm korkea sora, jonka murto-osa on 20 mm. Seuraavaksi geotekstiilit asetetaan soran yli, jonka päälle muodostetaan jo louhoshiekan irtotyyny, joka toimii perustana päällystyslautojen päällystämiselle. Tässä tapauksessa geotekstiilit tekevät kahta funktiota kerralla: estää hiekan ja maaperän kerroksen sekoittumisen ja estää salaojakerroksen tunkeutumisen soraa.

Geotekstiilit kääntötyyppisissä katossa

Äskettäin käänteistyyppiset litteät katot ovat saaneet laajan suosion. Niiden tärkein ero perinteisistä tasapinnoista, jotka perustuvat bitumipitoisiin materiaaleihin, on se, että kääntökaton pinnalla voit järjestää elävän nurmikon tai leikkipaikan virkistäytymiseen.

kääntötyyppinen kattorakenteinen esimerkki käänteistyyppisestä kattorakenteesta

Suunnittelun mukaan tällainen katto koostuu laatoista tai monoliittisista betonilannoista, joiden päälle vedeneristyskerros on tehty bitumimateriaaleista. Lisäksi vedeneristyskerros asetetaan vedenpitävälle kerrokselle varmistaen ylimääräisen kosteuden poiston. Vedenpoiston päälle asennetaan eristys, joka on kokonaan peitetty geotekstiilillä. Kääntösuojan asentaminen täydentää hiekkasementtityynyn luominen geotekstillin pinnalle, johon päällystyslaatat on asennettu. Laatoituksen sijasta tuottavat usein hedelmällisen maaperän kerrosta, jonka paksuus on noin 5 cm, jolle nurmikko ruoho istutetaan.

Geotekstiili tontilla

Sivuston maisemoinnissa, joka usein joutuu tällaiseen ongelmaan, kun maaperän luonteen vuoksi kaikkia kasveja ei voi istuttaa. Esimerkiksi maa on liian emäksinen tai savi hallitsee sitä. Tässä tapauksessa, jos on suunniteltu istutettavaksi liian vaativia kasveja tai pensaita, maaperä erotetaan geotekstiilillä. Osa maaperästä, joka ei sovellu puutarhanhoitoon tiettyyn syvyyteen, poistuu istutettujen kasvien juurtajärjestelmästä riippuen. Maaperän näytteenoton jälkeen geotekstiilikangas asetetaan ja ontelo täytetään optimaalisella hedelmällisellä maaperäkerroksella. Tässä tapauksessa geotekstiilit suorittavat esteen toiminnan, toisin sanoen se ei salli maaperän sekoittumista keskenään erilaisilla ominaisuuksilla.

Geotekstiilien toinen sovellus puutarhan juoniin on käyttää sitä suojaamaan istutettuja siemeniä tuholaisilta. Geotekstiilikuomu tai maaperän peittäminen istutetuilla siemenillä tai käyttää sitä kalvon sijaan kasvihuoneiden tai kasvihuoneiden rakentamisessa. Tällaiselle sovellukselle käytetään geotekstiilejä, joiden tiheys on vähintään 20-30 g / m2, niin että sadeveden ja auringonsäteet voivat kulkea materiaalin läpi esteettömästi.

Geotekstiilit: miten valita, ominaisuudet ja ominaisuudet

Artikkeleita ja vinkkejä

Geotekstiilit ovat moderneja materiaaleja, jotka on valmistettu polyeteenistä tai polyesterikuiduista. Tuotantomenetelmästä riippuen se on jaettu seuraavasti:

 • kudotut geotekstiilit. Se valmistetaan sekoittamalla synteettisiä filamenteja suorassa kulmassa. Kudotuille geotekstileille on tunnusomaista veden läpäisevyys ja huomattava vetolujuus. Sitä käytetään maaperän lujittamiseen, suojaverkkojen ja teiden rakentamiseen, mukaan lukien epäsuotuisat sää / ilmasto-olot;
 • ei-kudotut geotekstiilit. Synteettiset kuidut on yhdistetty neulan rei'itetyllä tavalla. Ei-kudotuilla geotekstiloilla on korkea kemiallinen hyökkäyskestävyys ja niitä käytetään viemäröintijärjestelmien rakentamiseen, puutarhan polkujen rakentamiseen jne.

Geotekstiilien kustannukset

Geotekstiilien ominaisuudet

Kuvatun materiaalin tiheys jaetaan seuraavasti:

 • raskas. Sen tiheys on 450-600 g / m2;
 • helppoa. Tämä on geotekstiiliä, joka on enintään 200 g / m2;
 • keskitiheys. Tällaisten tiheiden tiheys on 250-400 g / m2.

Geotekstiilien valinta tiheyden mukaan

Mitä suurempi kuorma, joka putoaa materiaaliin, sen korkeammaksi tulee sen tiheys. Suurempi kysyntä keskisuurten tiheyskuvien (esim. Geotekstiilien 300 g / m2) osalta. Myös kuvatun materiaalin tärkeimpien ominaisuuksien joukossa on huomattava:

 • huomattava elastisuus;
 • lävistys-, repeytymiskestävyys;
 • jotka eivät altistu kemikaaleille tai ultraviolettisäteilylle aiheuttamalle mädälle tai tuhoutumiselle.

Geotekstiilien pidennys tauolla on enintään 120%.

Geotekstilien valintaa maaperälle

Geotekstiilit tai geofabrikat - nykyaikainen materiaali, joka on löytänyt laajan sovelluksen louhinta- ja tiehankinnoissa. Sen käyttö parantaa vedenpoistoa, vahvistaa maaperää ja ehkäisee sen kerrosten sekoittumista sekä eliminoi maaperäpilkkujen mahdollisen esiintymisen.

Geopolttoaineiden valintaperusteet ovat koostumus, tiheys, vetolujuus, kyky siirtää kosteutta ja suodatuskerrointa. On tärkeää ottaa huomioon sovelluksen laajuus, joka voi liittyä säätiön vahvistamiseen, maiseman tai tienrakennustöiden suorittamiseen. Näiden ja muiden tärkeiden valintapisteiden käsittely auttaa vinkkejä, jotka on otettava huomioon ennen tämän tuotteen ostamista.

Raaka-aineet ja tuotantoteknologia

Mitä sinun tarvitsee tietää geotekstileistä, jotta et tee väärää valintaa?

Tämän materiaalin lajikkeet on valmistettu sekä synteettisistä että sekoitetuista kuiduista, jotka vaikuttavat suoraan sen perusominaisuuksiin:

 • Polyesteri- tai propyleenikuidusta saatu kangas kuuluu sen vahvimpiin versioihin. Sitä käytetään laajasti rakentamisessa säätiön vahvistamiseen ja tien rakentamiseen.
 • Polymeeri- ja lasikuituversiota pidetään myös yhtenä halutuimmista, ja sitä käytetään vedenpoiston parantamiseen.
 • Maisemapuutarhoissa käytetään useammin sekoitettuja kuituja (synteettisiä aineita ja puuvillaa / villaa). Tämä geopoliittinen on neutraali suhteessa maaperän koostumukseen eikä haittaa kasveja.

Ennen ostamista on tarpeen selkeyttää kankaan valmistusmenetelmä, joka on jaettu neulahuppuun, lämpökäsiteltyyn ja punottuun (neulottua). Korkealaatuisen vedenpoiston organisointiin soveltuu eräs geotekstiilityyppi, joka soveltuu mihin tahansa maaperään ja joka on hyvin läpäisevä veteen.

Lämpöä sitova, erittäin luja materiaali suositellaan kivistä ja hiekkapohjaisille maille sekä rinteiden vahvistamiseksi. Tämäntyyppinen tuote sallii veden kulkeutumisen vain yhteen suuntaan eikä salli juurien juurruttamista itävillä väkevöityneillä alueilla. Neulottua geofabria käytetään vahvistamiseen, mutta se ei sovellu vedenpoistoon.

Geotekstiilien pääryhmät ja tiheys

Kankaan kudotun ja ei-kudotun tapauksen väliset erot vaikuttavat suoraan sen suorituskykyyn.

 • Se on erikoista geofabriseen tuotantoon sitomalla / kudottamalla synteettisiä tai sekoitettuja kuituja niiden liitoksella oikeaan kulmaan. Näin voit saada kangasta, joka on yhtä joustava kummassakin suunnassa, joustava ja kestävä repeytymään. Polyesterikuidusta valmistettua geofabrista käytetään laajasti tienvahvistukseen, maa- ja vesirakentamiseen sekä jyrkkien rinteiden ja rinteiden vahvistamiseen. Materiaalin vahvuus on 1000 kN / m2.
 • Kuitukangasta valmistetaan kiinnittämällä kuituja korkeissa lämpötiloissa. Materiaali voi olla polyamidi, polyesteri, polypropeeni tai sekoitetut kuidut, viskoosi, villa, puuvilla. Tällaisen kuitukangasgeotekstin vahvuus on pieni, mutta suuret vetolujuudet ja hyvä vedenläpäisevyys. Sen pääkäyttö on tarkoitettu ylimääräisen kosteuden ottamiseen ja erilaisten materiaalikerrosten erottamiseen rakennus- ja maanrakennustöiden aikana.

Myynnin kangas eri leveydeltään 2-5 metriä ja tilavuus rullissa 30-130 m. Pitkä. Tämän ansiosta voit ostaa tarvitsemasi määrän geotekstiilejä tiettyjen tehtävien suorittamiseen. Tulevan työn laajuuden perusteella voit laskea materiaalin kulutuksen etukäteen ja vähentää mahdollisen jätteen määrää.

Sovellukset ja ominaisuudet

Riippuen maan tyypistä sekä rakennustyypistä ja maanrakennustöistä, he valitsevat materiaalin, jolla on tiettyjä ominaisuuksia. Vesi- ja kankaaseen kulkeva valo (tiheys 17 - 42 g / m2) käytetään maisematöitä varten suoraan maanpinnalle. Tahkan rakentamista varten torjumiseksi rikkakasvien syntymistä varten käytetään viemärijärjestelmää tuotteita, joiden tiheys on 60 g / m2. Maisemointeissa, jotka suoritetaan rinteillä vesistöjen lähellä, suositellaan geotekstiloita, joiden tiheys on 100 g / m2.

Kun vahvistetaan kulkutiet, jalkakäytävät, vahvistavat säätiötä, 150-200 g / m2 suuritiheyksinen geotekstiili on ihanteellinen ja pysäköintialueille ja teille, joissa on suuret kuormat - 250 g / m2 ja korkeampi. On lajikkeita käytetään vain yksityisessä rakentamisessa, universaalina ja erikoistuneina. Viimeksi mainittua (ei-kudottua kangasta 300-800 g / m2) käytetään maa- ja vesirakennustöissä, kuorma-autojen pysähtymisessä, rautateillä, lentoasemilla ja kansainvälisillä reiteillä.

Geotekstiilit parhaista valmistajista

Markkinoilla on monenlaisia ​​geofabrisia ja geopolotneja, jotka eroavat suorituskyvyn ominaisuuksista, rullien leveydestä, pituudesta metreinä ja hintaluokassa. Tänään suosituimmat tuotteet ovat valmistajia:

 1. «DuPont». Se tuottaa korkealaatuisia, ei-kudottuja geotekstiilejä, jolle on ominaista kestävyys ja yhtenäinen rakenne. Se on kallista.
 2. "Netex A". Tšekkiläinen materiaali, jolla on suuri keskimääräisen hintaluokan tiheys.
 3. "Avantex" on kotimainen brändi, joka tuottaa tuotteita kierrätetyistä materiaaleista (polyesteri, polypropeeni) rullissa, joiden leveys on 1 - 6 m ja rainan tiheys 100-600 g / m2. Eroa kohtuulliseen hintaan ja suuri valikoima.
 4. "Polimerholding". Se tuottaa sekä kudottuja että ei-kudottuja materiaaleja kaikista lajikkeista edulliseen hintaan.

Merkitsemme myös tunnettuja tuotemerkkejä: Polifelt (Itävalta), Terram (Iso-Britannia), Nomatex (Venäjä), Geobel (Valkovenäjä) ja Dornit, jotka valmistavat tuotteita yksityis- ja siviilikäyttöön, maatalousteollisuuteen ja tienrakennustöihin.

Kysymyksiä ja vastauksia

Jos kuivatus on tärkeämpää kuin vahvistustoiminnot, mikä geotekstiili valitsee?

Se soveltuu parhaiten neulahuopatun synteettisten Lavsan, Dornitin ja Geokomin tyhjennysjärjestelmiin. Tuotantotekniikan ansiosta se on rakenteeltaan parempaa vedenkulutuskapasiteettia, mutta siinä säilytetään hyvin maaperän ja vuodevaatteiden jakeet. Termisesti sidotut geosynteettiset päinvastoin ovat parempia vahvistusominaisuuksia (yleensä). Esimerkki lämpösidoksisesta materiaalista on Typar.

Mikä on materiaalin taloudellinen tehokkuus?

Jos käytät geopolotnaa esim. Teiden lujittamisessa, tiekannan kerrosten määrä vähenee, mikä vähentää materiaalin suoria kustannuksia. Emme saa unohtaa, että myös pitkän aikavälin tehokkuus on mahdol- lista, sillä geotekstilien avulla tie pystyy kestämään raskaita kuormia ja harvemmin korjautumaan. Synteettisen tuotemerkin mukaan tehokkuus on 20-40%.

Mikä on oikea päällekkäisyys, kun asetat sen?

Suositeltava päällekkäisyys maaperän vahvistamiseksi 30-40 cm

DIY-salaojitus: geotekstilien valinta

Geotekstiilit meidän aikanamme - hyvin välttämätön asia homestead -rakennuksessa. Sinun täytyy tietää täsmälleen mitä tuotemerkkiä ja mitä ominaisuuksia valita tietyille sivustosi teoksille. Jätevedenpuhdistusjärjestelmissä geotekstilien tehtävä on varmistaa koko kompleksin stabiilius estää maaperän särkyä viemärikaivossa, ja sen avulla raunioiden diffuusio veteen ei kuulu. Kaikissa tyhjennysjärjestelmissä geotekstiilit ovat suodatin, joka estää tyhjennysputken tai kuivatusmateriaalin tunkeutumisen.

Mikä on geotekstiilit

Geotekstiilit ovat synteettisistä, mineraalisista, basaltti- tai lasikuiduista valmistettuja rakennusmateriaaleja, jotka ovat nauhat, liinavaatteet ja kolmiulotteiset rakenteet. Sitä käytetään rakennusalalla ja muilla teollisuudenaloilla (lääketiede, kevyt teollisuus) erilaisiin tarkoituksiin: raudoitukseen, suojaukseen, vedenpoistoon, suodatukseen, vesistöön ja lämpöeristettyyn maaperään, tienpintaan, rakennuksiin eri fraktioiden materiaalien kerrosten erottamiseksi ja siten kerrosten luomiseksi. Yksityisillä tontilla, koska se on saatavana ja kätevä, se käytetään useammin viemärijärjestelmissä.

Voit ostaa geotekstiilejä Ukrainasta yritykseltä "Geo-synthetics" - http://geo-sintetika.com/geomaterialy/geotekstil/

Geotekstiilien käyttö kodin puutarhoissa vedenpoistoon

Jos sivusto sijaitsee pohjaveden pinnalla, alhaalla, jos joki on lähellä tai jokainen sade tulee luonnonkatastrofiksi, niin ei ole mahdollista ilman tyhjennysjärjestelmiä, jotka tyhjentävät ylimääräisen veden paikoilta. Tämä vesi pesee rakennusten perustan, luo edellytykset talon vetämiselle ja muotin kehittämisen edellytykset kellarissa, estää kasvien kehittymisen normaalisti ja luo kosteikkoja.

Mitään nykyaikaista viemäröintijärjestelmää ei voi tehdä ilman geotekstiilejä. Häntä on suojeltava. Huuhteluvesi täyttää tyhjennysmateriaalin maapartikkeleilla, ajan myötä se tukkii järjestelmää ja se pysähtyy. Ympäristöystävällisiä ja vahvoja geotekstiilejä käytetään laajalti yksityisillä tontilla.

Se takaa tyhjennysjärjestelmän luotettavuuden ja vakauden:

 • kulkee veden ja auttaa poistamaan sen;
 • estää vedenpoiston täyteaineen, päällysteen ja maaperän sekoittumisen;
 • ottaa osan kuormasta;
 • estää maaperän leviämisen järjestelmään, tukkeutuneet viemäriputket maaperän hiukkasilla, soran tunkeutuminen ja hiekkaveden tyhjentäminen veteen;
 • se kestää silting (pinnoitus vedellä lietettä ja savea aikana), vedenpoisto komponentit - putket ja materiaali.

Erinomainen sekä avoimiin että suljettuihin viemäröintijärjestelmiin.

Geotekstiilien tyypit vedenpoistoon

Geotekstiilit jaetaan tyyppeihin koostumuksen ja valmistusmenetelmän mukaan.

Geotekstiilien koostumus

Geotekstiilit valmistetaan yleensä polyesteristä (PES) tai polypropeenista (PP). Kuitukankaille käytetään joskus polyamidia tai lasikuitua. Lisäksi on kuitukangasmateriaali, joka voi sisältää luonnollisen alkuperää olevia lankoja. Jos villan tai puuvillalankaan lisätään, niin geotekstiiliä kutsutaan sekaisin.

Valmistusmenetelmä

Valmistusmenetelmän mukaan geotekstiilit jaetaan geofabrisiin (kudottu tai neulottu kangas) ja ei-kudotut geofabriset.

Geotekstiilien valmistusmenetelmän mukaan jaetaan kahteen päätyyppiin: kudottu ja ei-kudottu

Kudotut geotekstiilit ovat suuria lujuusominaisuuksia, kestävät muodonmuutosprosesseja ja niitä käytetään erottavana vahvistuskerroksena, esimerkiksi tienrakennuksessa. Kuitukankaalla on korkeammat vedenläpäisevät ominaisuudet, sitä usein käytetään materiaalina viemäröintisysteemien järjestämiseen (jopa kaikkein vaikeimmissa maissa) ja maisemasuunnittelussa.

GEOTEKSTIILIT

Lasi- tai polyesterikudos on kahta tyyppiä. Joskus se on yksinkertainen langoittamien filamenttien (1-3 mm paksu, kuiduista muodostuva), joka on nimeltään "kuto" - "base".

Kudotut geotekstiilit - yksinkertaisten kierteiden lomitus

Kudotuista geotekstiloista eri kierteillä on suuri vetolujuus

Joskus se ei ole lanka vaan synteettinen materiaali. Ja joskus - vain kohtisuorat kierteet tai raidat liitetään kolmannella langalla.

Polyesteri- ja polypropyleenilangat ommellaan keskenään kohtisuorassa suunnassa, mikä antaa suuren vetolujuuden

Kudotut geotekstiilit ovat erittäin kestäviä, vähän muotoutuneita ja niillä on hyvä vedenläpäisevyys. Suuren lujuuden ansiosta sitä käytetään usein kuivatukseen tapauksissa, joissa se on järjestetty hyvin syvyyteen, esimerkiksi pohjan kuivattamiseen.

Geotekstiilien peruskangas - neulottu (neulottu, kudottu), joka on saatu neulomalla silmukoita ilman päällekkäisyyttä, koskee myös geotekstiilia. Mutta se ei ole kovin kestävä: jos kangas on vahingoittunut, se alkaa kukoistaa, kuten kaikki neulotut esineet.

Keskeiset geotekstiilit ovat ympäristöystävällisempiä, mutta vähemmän kestäviä

Ei-kudotut geotekstiilit

Ei-kudottu kangas koostuu synteettisistä kuiduista tai filamenteista, jotka on järjestetty suuntautuneiksi (yhteen suuntaan) tai satunnaisesti. Nämä ovat polypropeenista tai polyesteristä valmistettuja lankoja, jotka vuorostaan ​​ovat monofilamentteja (yksi päättymättömiä lankoja) tai niittiä (5-10 senttimetrin kappaletta). Nidonta geotekstiiliä ei ole käytetty, se on pehmeää ja haurasta.

Neulan lävistys tarkoittaa sitä, että neulat lävistävät kuitua ja aiheuttavat näin huovutuksen vaikutuksen. Siitä tulee jotain synteettistä huopaa. Se on voimakkaasti vedetty, mutta se on hyvin muovinen ja soveltuu hyvin putkien käärimiseen suljetulla viemäröinnillä.

Neulan rei'itetty kuitukangas geotekstiili on samanlainen kuin huopa

Jos sitä kierretään kuumavalssaimella (kalanterilla) ja puhalletaan kuumalla ilmalla, saadaan lämpökäsitelty (kalanteroitu) geotekstiili. Se muuttuu vähemmän joustavaksi, ohuemmaksi ja paljon vahvemmaksi, mutta sen ansiosta kosteus heikkenee. Siksi vedenpoistoa käytetään melko harvoin.

Termoidut geotekstiilit valmistetaan äärettömistä polypropeenikuiduista käyttäen igloprobivna-kiinnitystekniikkaa ja lämpökäsittelyä

Termisesti sidotut, ei-kudotut geotekstiilit valmistetaan sulattamalla (hitsaamalla), ovat täysin läpäiseviä ja kestäviä, ja niillä on tärkeimmät ominaisuudet: toisin kuin muut lajikkeet, se ei pelkää ultraviolettisäteilyä; jotka eivät ole alttiita muotille ja sienille vastustuskyvylle; joka on suunniteltu kaikentyyppisille viemärijärjestelmille ja maisemasuunnitelmille.

Lämpökäsitellyt geotekstiilit ovat kestäviä ja käytännöllisiä

Koska neula-lävistysmenetelmällä neulat vahingoittavat monofilamenttia ja vahvuuden menetys, ne käyttävät usein alhaisimpia vettä korkeassa paineessa. Tällaiset hydrofiiliset geotekstiilit ovat niin voimakkaita, että niitä käytetään myös kiitotien rakentamisessa; se on hyvin kestävä, ei myöskään pelkää ultraviolettisäteilyä ja estää bakteerien ja homeen kehittymisen. Siksi sitä käytetään laajalti kaikentyyppisissä vedenpoistoissa.

Hydrofixed geotextiles Agreen GEO käytetään kaikentyyppisiin vedenpoistoon.

Geotekstiilirakenne

Geotekstiilien rakenne antaa sille ainutlaatuisia ominaisuuksia, ettei se kerää kosteutta itsessään, eli ei vaimenta, eikä puuttuu vettä.

 1. Geogrid - ei-kudottu materiaali: polymeeriset nauhat, jotka on liitetty toisiinsa ruutupallokuviossa solujen luomiseksi.

Geostaatti "Geostab" - korkean lujuuden omaavista polypropeenilanka-liimatuista nauhat stabilisaattoreilla materiaalin kestävyydestä UV-säteille

Geogrid SSNP- "Highway" koostuu kahden kierteen kompleksista, jotka pidetään yhteen ompelemalla yhdessä kolmannen kanssa, jota käsitellään bitumipitoisella liuoksella

Geomatteja voidaan käyttää yhdessä erilaisten kuitukangasmateriaalien ja polymeeriperheiden kanssa

Geocell Armosot (Venäjä) on erittäin suuri

Geopopoja on melko kapea

 • Geomembrane - vesitiiviit geotekstiilit; käytetään keinotekoisten altaiden ja purojen pohjalle.

  Geomembraani vedenpitävä

 • Savi-geosynteettinen geomembraani on geomembraani, jossa samaan tarkoitukseen käytetty savi kerros.

  Geomembrane-savi-geosynthetic Geosynthetic Nonwoven on suunniteltu vedeneristyslaitteisiin

 • Geomembrane-bitumi-geosynteettinen geomembraani bitumikerroksella.
 • Savi - kolme kerrosta, ulkoiset - neulahuopatut geotekstiilit, niiden välissä - savi. Kerrokset ommellaan yhteen ompelemalla.
 • Bentoniitti on sama, mutta sisällä natriumbentoniitti, joka tulee vesitiiviiksi märkänä.

  Voltex-bentoniittimatot - uusinta eristysainetta

  Geokomposiitit - yleisimmin käytetty vedenpoisto geosynteettinen

  Geotekstiilien tekniset ominaisuudet

  Tekniset tiedot sisältävät:

  • suuri lujuus - vetolujuus jopa useisiin sataan kN / m, jonka venymä on enintään 18%;
  • korkea tiheys - on välillä 80-100 g / m 2.

  Geotekstiilien valinnassa kuivatukseen puutarhassa

  Avoimessa viemäröintijärjestelmässä geotekstiilit kattavat vedenpoisto ojat.

  Kosteutta ei absorboida, geotekstilit säilyttävät alkuperäisen painonsa millä tahansa kosteudella.

  Geotekstiilit suljetussa viemäröintijärjestelmässä erottavat rauniot ja maaperän

  Valintatekijät

  Geotekstiilit valitaan riippuen järjestelmän erityisistä geologisista olosuhteista.

  1. Tärkein tekijä on tiheys. Mitä korkeampi tiheys (rainan paino on neliömetri), sitä pienemmät huokoset, sitä pienempi on veden kapasiteetti (ja sitä pidempi säilytyskapasiteetti), mikä merkitsee järjestelmän murtumista. Siksi vain pienitiheyksisiä geotekstiilejä (150-300 g / m 3) käytetään vedenpoistoon. Optimaalinen huokoskoko on 175 mikronia. Mutta jos tiheys on liian alhainen, vahvuus kärsii suuresti.
  2. Suodatuskerroin (poikittaiskerroin), joka osoittaa läpäisevyyden, lasketaan kaavalla: nestepylvään korkeus, joka kulkee materiaalin läpi itseään tietyllä paineella tiettynä ajankohtana. Ihannetapauksessa sen tulisi olla 100-150 m / vrk, jopa 300 m / vrk, ja se valitaan pohjaveden korkeuden, maaperän sademäärän ja läpäisevyyden mukaan. Kun suuri määrä vettä tulee paikan päällä, sinun on valittava geotekstiili, jolla on suurin poikittaiskerroin.
  3. Voit käyttää kaikkia edellä mainittuja hydrotekstiilityyppejä keskittymällä vedenpoiston olosuhteisiin. On kuitenkin toivottavaa käyttää samoja polypropeenisista geotekstiileista, jotka on valmistettu sileästä monofilamentista, joustavasta ja kestävästä. Se on kestävämpi mäntyä vastaan.
  4. On myös toivottavaa käyttää lämpökäsiteltyjä geotekstiilejä. Igloprobivna nopeuttaa siltiä ja alkaa kadota vettä pahempaa.
  5. On mahdotonta käyttää sekalaisia ​​geotekstiilejä: ei-synteettiset komponentit (villa, puuvilla) alkavat nopeasti ryöstää ja tukkia huokosia.
  6. Mekaanisten ominaisuuksien on myös vastattava tarpeisiin. Vetolujuuden tulisi olla vähintään 1,9-3 kN / m (pituuslujuus) ja 1,5-2,4 kN / m (poikittainen). Leikkausvastus valitaan kuivatuskerroksen materiaalin (murskatut kivi jne.) Perusteella, vedenpoistojärjestelmän syvyydestä (maaperän paine kohdistuu siihen), maaperän taipumuksesta svengaamaan ja siirtymään. Normaaleissa olosuhteissa riittää, että vastus on 400-500 N. Jos olet ostanut erittäin suurta murskattua kiveä ja suunnitellut suuren syvyyden (esim. Kun se tyhjennetään, jos se joskus saavuttaa kaksi tai useampia mittareita), vastustus on parempi valita useampi näistä numeroista.. Pakkauksen valmistajan on ilmoitettava kaikki nämä tiedot.
  7. Voit myös valita kankaan leveyden: se on nauhan (20 senttimetrin) leveydestä viiteen metriin ja riippuu valmistajasta.
  8. Taloudellinen tekijä - on erittäin tärkeä. Hinnan ja laadun välinen harmoninen vastaavuus on välttämätöntä. Hinta on pääsääntöisesti neliömetri, mutta kapeille lajikkeille se voi olla myös rullaa kohti. Yleensä hinta on pieni: 10 - 20 ruplaa / m 2. Tietenkin hyvä GEOTEKSTIILIT erittäin halpa ei tapahdu, mutta voit aina löytää laatu kotimaan kanssa tuoda kalliista materiaaleista, tai vain valita geotekstiilit oman olosuhteissa: avoin tai suljettu viemärijärjestelmä, läsnäolo altaiden tai luonnollista tyhjennys jokeen tai viemäriin, koko sisäänvirtaamaa sivustolle. Ehkä sinun ei tarvitse olla erittäin kallista materiaalia.

  Viemäröinti Geotekstiilit

  Rakentamisen aikana sekä nykyisten rakennusten jälleenrakentamisen aikana rakennuttajien on usein käsiteltävä maa- ja pintavesiä. Esineen lopulliset kustannukset riippuvat suoraan tulvien tehokkuudesta ja kustannuksista sekä suodatus- ja tyhjennystoimenpiteistä. Tähän mennessä on olemassa erilaisia ​​järjestelmiä, joilla varmistetaan kiinteiden ja tasalaatuisten kuivatusrakenteiden rakentaminen rakennuksissa ja rakenteissa. Yksi nykyaikaisista lähestymistavoista on geotekstiilimateriaalien käyttö viemäröintijärjestelmissä, mikä voi merkittävästi vähentää rakennuskustannuksia.

  Geotekstiilimateriaali (geotekstiilit) on tasainen, läpäisevä synteettinen tai luonnon tekstiilimateriaali (ei-kudotut, kudotut tai neulotut), joita käytetään kosketukseen maan kanssa ja (tai) muissa rakennusmateriaaleissa.

  hakemus

  Geotekstiilimateriaaleja vedenpoiston rakentamisessa tulisi käyttää seuraavasti:

  • suodatuskalvot täytön ja viemäriputkiston viemäröinnin erottamiseksi; jälkimmäisen suodatuskerrokset;
  • putkien kääreet.

  Kaivannon tyyppisen vedenpoiston rakentavien ratkaisujen vaihtoehdot on esitetty kuvassa (ks. Alla). Edellä olevissa rakenteissa vedenpoistoputken läsnä ollessa käytetään suodatuskerroksena mitä tahansa tyhjennysainetta, jonka suodatuskerroin on vähintään 5 m / vrk, putken poissa ollessa käytetään vedenpoistoelementtiä murskattua kiveä.

  Kaivannon viemäröinti

  ja - putken tyhjennys suodatustiivistämällä ja geotekstiilien kanssa, jotka on sijoitettu seiniin ja kaivannon pohjaan;
  b - putketon tyhjennys, jossa on sora-suodatin geotekstilisessä häkissä;
  - geotekstiilien häkissä oleva vedenpoisto;

  1 - geotekstiilit; 2 - pölynpoisto; 3 - murskattua suodatinta

  edut

  • estää suodattimen pölyämis- ja tyhjennysputkien murskamisen,
   varmistaa tehokkaan toiminnan ja viemärijärjestelmän käyttöiän pidentämisen;
  • vähentää rakennusmateriaalien kustannuksia.

  Geotekstiilien käyttö suodattimina vähentää viemärinesteiden määrää rakeista ja tietyissä tapauksissa (esimerkiksi laitettaessa kuivatusputkia keskikokoisille ja karkeille hiekkasäville) täysin korvaamaan soraa murskattua kiviainetta, joka on ripoteltu geotekstilisuodattimella.

  Miten valita geotekstiili?

  Tällä hetkellä geotekstiilimateriaalien markkinat tarjoavat monia erilaisia ​​geomateriaaleja, jotka poikkeavat merkittävästi ulkonäöltään, mutta niillä on sama laajuus. Luodaan luonnollinen kysymys: onko tällaisten materiaalien käytön tehokkuus sama?

  Rakenteen geotekstiiliset synteettiset materiaalit voidaan jakaa kahteen luokkaan - kudotut ja ei-kudotut.

  Kudotut geotekstiilit - materiaali, joka saadaan tavanomaisella kudoksella, joka on pääsääntöisesti kahdesta lanka-, filamentti- ja (tai) muusta elementistä (loimi ja kutka).

  Kudotut geotekstiilit käytetään pääasiassa emästen vahvistamiseen, koska niillä on juuri korkea vetolujuus. Sitä käytetään harvoin suodatus- tai kuivatusmateriaalina, koska se on huomattavasti huonompi kuin kuitukangas geotekstiilillä suodatuksen (kuivatuksen) ominaispiirteiden kannalta.

  Ei-kudotut geotekstiilit - materiaali, joka koostuu orientoituneista ja (tai) ei-suuntautuneista (satunnaisesti järjestetyistä) kuiduista, langoista, filamentteista ja muista elementeistä, jotka on kiinnitetty mekaanisilla, lämpö-, fysikaalis-kemiallisilla menetelmillä ja niiden yhdistelmällä erilaisissa yhdistelmissä.

  Ei-kudottuja geotekstiilejä käytetään suodatinvaippaina viemäriputkien ja suodatinkuorien ympärille huokoisen kivimateriaalin ympärillä viemäreiden rakentamisessa ja säiliön viemäreissä. Ei-kudotut geotekstiilit valmistetaan päällystämällä filamentteja (päättymättömiä kuituja). Ne voidaan myös valmistaa kuiduista, joiden pituus on 5-10 cm (katkokuitu). Kuitujen liimaus ja kovettuminen voivat olla mekaanisia - neulanläpäiseviä geotekstiilejä tai lämpökäsittelyä - termisesti sidottuja geotekstiilejä. Ei-kudotuille geotekstileille on tunnusomaista korkea muuntuvuus ja hyvä suodatuskyky. Suodatusominaisuudet määräytyvät huokosten koon ja määrän mukaan. Geoteknisessä rakenteessa käytetään ei-kudottuja geotekstiilejä, jotka perustuvat polypropeenin tai polyesterikuitujen päälle ilman orgaanisten kuitujen sekoitusta.

  Spunbond-neula-rei'itetty geotekstiili (spunbond) on jatkuvista filamenteista saatava rullamateriaali, joka pidetään yhteen neulaamalla.

  Neulan lävistäjä katkokuitujen geotekstiili on valssattua materiaalia, joka on saatu katkokuiduista ja joka on kiinnitetty neulavalssauksella.

  Termoidulla geotekstiilillä valmistettu spunbond (spunbond) - valssattu materiaali, joka on saatu jatkuvaa synteettistä filamenttia lämpösidoksella.

  Termoidut geotekstiilit katkokuiduista - valssattu materiaali, joka on saatu katkokuiduista lämpökiinnityksellä.

  Neulanläpäisevät geotekstiilit valmistetaan polypropeenista tai polyesterikuiduista (loputon tai katkottua) neula-lävistyksellä, jonka ansiosta materiaali läpäisee veden täydellisesti sekä pitkin että poikki, jolloin raakakerros ei pääse murtumaan. Hyvä suodatuskyky, suuri vedenläpäisevyys ja lujuusominaisuudet tekevät neulahuopuisesta geotekstriitistä yhden sopivimmista erilaisten vedenpoistojärjestelmien ja vesivirtausjärjestelmien laitteille.

  Termisesti sidotut geotekstiilit valmistetaan polypropeenista tai polyesterikuiduista (loputon tai katkottua) mekaanisin keinoin liimaamalla edelleen lämpöä käyttäen, minkä seurauksena hienoimmat kuidut sulavat ja ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa. Tästä johtuen termisesti sidotut geotekstiilit ovat voimakkaampia repeämisessä kuin neula-rei'itetyt, mutta sen suodatusominaisuudet ovat pienemmät, koska suodatus tapahtuu vain poikittaissuunnassa. Lämpökäsiteltyjen geotekstiilien huokoset hiljenevät nopeammin, joten termisesti sidottua kangasta käytetään useammin suojaamaan rikkaruohoja, suojaamaan rinteitä ja myös asettamalla päällystyslaatat.

  Venäjän markkinoilla on toinen geotekstiilityyppi - neulotut ja lävistetyt, siihen liittyvät kuidut liitetään toisiinsa vilkamalla ne kierteillä. Ulkomailla tällaista geotekstiiliä ei käytetä, koska jos lävistyslanka murtuu, kaikki materiaali "liukenee" ja menettää sen ominaisuudet.

  Raaka-aineiden laatu ja koostumus: polypropeenista valmistetut geotekstiilit - korkealaatuiset ja kestävät geotekstiilit - ovat lujia, eivät käytännössä hajoa maassa, kestävät kemiallisia yhdisteitä, emäksisiä ja happamia ympäristöjä. Sitä voidaan käyttää millä tahansa maaperällä sekä joki- ja merialueilla.

  Polyester geotekstiili, huonompi laatu geotekstiilistä valmistettu polypropeenista. Polyesteri- kuidut, toisin kuin polypropeenikuidut, tuhoavat emäksisissä ja happamissa ympäristöissä, siksi ei ole suositeltavaa käyttää tällaista geotekstiilia maaperässä tämän ympäristön kanssa.

  Sekoitettu geotekstiili sisältää myös sekundaaristen raaka-aineiden, mukaan lukien viskoosi-, villa- ja puuvillajätteet, sen koostumuksesta johtuen sen hinta on alhaisempi kuin polypropeenin ja polyester geotekstilien. Sen käyttö on erittäin epätoivottavaa, koska luonnolliset kuidut, jotka muodostavat tällaisen rainan, rikkovat maata muutaman vuoden kuluttua muodostaen tyhjiä esineitä ja uhkaa tuhoa.

  Raaka-aineiden lisäksi myös tästä raaka-aineesta valmistettu lanka on tärkeä:

  1. Monofilamentti on ääretön pitkä kuitu, joka antaa absoluuttisen vahvuuden geotextileistä, jotka on valmistettu siitä.
  2. Nidonta - leikkauslanka 5-10 cm pitkä, tavallisesti 40%: n ja kierrätyskuitujen seos 60%.

  Pitkäkuituinen geotekstiili ei hajoa, kun maaperä siirtyy pois, mutta se yksinkertaisesti vedetään ulos, suojaa maata sekoittumiselta ja varmistaa korkealaatuisen vedenpoiston.

  Nidontakuitu geotekstiili repeytyy, kun maata siirretään. Niinpä sitä voidaan käyttää vain, jos ei voi olla suuria kuormia, maata siirrettäessä tai murentua.

  Materiaaliluokan valinta riippuu maaperän kosketuksesta, kaadettavan kerroksen paksuudesta ja geotekstilimateriaaliin kohdistetuista toiminnoista kerrosten erottamisen lisäksi. Jos tarvitaan geotekstiilikerroksen hyvää suodatus- ja putkikapasiteettia, suhteellisen alhaisella lujuudella käytetään neula-rei'itettyjä geotekstiilejä, jos lujuus on luodun maiseman prioriteettia, käytetään termisesti sidottuja materiaaleja.

  Geotekstiilien elämä

  Geotekstiilien suodatusominaisuuksien tutkimista ja niiden muutoksia tieteellisen ja teknisen kirjallisuuden käytön aikana kiinnitetään vähän huomiota. Geotekstiilien oletetaan, että ne eivät häiritse vedenvaihtoa rakennuksen sisällä. Tämä ehdotus määräytyy suodatuskapasiteettia koskevien vaatimusten perusteella suodatuskertoimella ja se on kirjattu sääntelyasiakirjoihin.

  Monet geotekstilaisten valmistajien tuottamien materiaalien ominaispiirteet ilmaisevat läpäisevyyden arvon ottamatta huomioon kuormaa. Kun rakennetaan massiivisten keinotekoisten maarakenteiden rakenteisiin kuuluvia kuitupolymeerimateriaaleja, on otettava huomioon suodatuskapasiteetin väheneminen lisääntyvällä paineella.

  Tutkimukset ovat osoittaneet, että useat geotekstiilimateriaalit tukkeutuvat tukkeutumiseen. Kolmaturaatio on prosessi, jossa huokostilaan täyttyy pienet (silty- ja alayyhdyspartikkelit), jotka on ripustettu suodatettuun veteen, mikä johtaa maaperän ja materiaalien aktiivisen huokoisuuden vähenemiseen ja suodatusominaisuuksien voimakkaaseen vähenemiseen.

  Geotekstiilien muokkaaminen itse on väistämätöntä. Kysymys suodatusominaisuuksien geotekstiilien sammumisesta. Ja tässä on erittäin tärkeää, että geotekstilien todellinen työskentelyaika vastaa valmistajan ilmoittamia.

  Geotekstiilimateriaalien työn tieteellisessä tutkimuksessa ja toiminnallisissa havainnoissa rautateiden rakentamisessa viittaavat siihen, että jotkut geotekstilimateriaalit pystyvät täyttämään tehtävänsä koko vakiolaivun (30 vuotta) aikana. Muut, enintään 8 vuoden kuluttua, tulevat vedenpitäviksi.

  Raaka-aineiden rakenteen ja koostumuksen erityispiirteiden vuoksi neulamitotut, ei-kudotut geotekstiilit, jotka on valmistettu loputtamattomista polypropeenilankoista, ovat vähemmän alttiita tukkeille verrattuna muihin ei-kudottuihin geotekstiileihin ja siten kestävämpiä.

  Geotekstiilien valmistajat

  LLC "SIBUR GEOSINT"

  Valmistusmaa: Venäjä

  Geotekstiilien tyyppi: ei-kudotut neulan rei'itetyt jatkuvat filamentit

  Raaka-aineiden koostumus: 100% - polypropeeni

  Polyfelt geotekstiilit

  Valmistusmaa: Itävalta

  Geotekstiilien tyyppi: ei-kudotut neulan rei'itetyt jatkuvat filamentit

  Raaka-aineiden koostumus: 100% - polypropeeni

  JSC "Pinema"

  Geotekstiili Pinema TC, Pinema TCM

  Valmistusmaa: Valko-Venäjä

  Geotekstiilien tyyppi: ei-kudotut neulan rei'itetyt jatkuvat filamentit

  Raaka-aineiden koostumus: 100% - polypropeeni

  Alkuperämaa: Luxemburg

  Geotekstilityypin tyyppi: kuitukankaan termisesti sidottu jatkuva filamentti

  Raaka-aineiden koostumus: 100% - polypropeeni

  Terram geotekstiilit

  Valmistusmaa: Iso-Britannia

  Geotekstilityypin tyyppi: kuitukankaan termisesti sidottu jatkuva filamentti

  Raaka-aineiden koostumus: 30% - polyeteeniä, 70% - polypropeenia

  JSC "KOMITEX"

  Valmistusmaa: Venäjä

  Geotekstiilityyppi: kuitukangas neulattua katkokuitua, jonka leikkauspituus on 6-9 cm

  Raaka-aineiden koostumus: 100% - polyesteriä

  Geotekstiilit Avantex

  Valmistusmaa: Venäjä

  Geotekstiilityyppi: ei-kudotut neula-rei'itetyt katkokuidut

  Raaka-aineiden koostumus: 100% - polyesteriä

  Geotekstiilien valmistus

  Pinta (pohja), jolle tyhjennys (suodatus) geotekstiilit on asetettu, on oltava litteä ja siinä ei ole roskia, puiden juuria ja suuria kiviä.

  Pohjan ja kuivatuslaitteen valmistuksen välille geotekstiilien on oltava suojattu riittävästi ultraviolettisäteilystä (UV-stabiloimattomalle materiaalille). Tehdaspakkaus on poistettava välittömästi ennen työn aloittamista. Avattomassa muodossa geotekstiilikalvon pitäisi olla korkeintaan 2-3 viikkoa, jolloin tämän ajanjakson kasvu on mahdollista, materiaalin fysikaalisten ja hydraulisten ominaisuuksien vähäiset muutokset ovat mahdollisia.

  Geotekstiilikangas voidaan leikata haluttuun kokoon (päällekkäisyyksien huomioon ottaen) ennen upottamista vedenpoiston rakentamisessa. Leikattaessa käytetty rakennuskone tai voit käyttää saksia.

  Geotekstiilillä on samat hydrauliset ominaisuudet kaikissa suunnissa, joten sen trimmaaminen vaadittuihin mittoihin voidaan suorittaa sekä pitkin pituutta että telan leveyttä pitkin.

  Geotekstiilikangas asetettu vapaasti (ilman esijännitystä), mutta ilman aaltoja ja taitoksia. Yksittäisten geotekstiilikuvioiden päällekkäisyyden määrä viemärikaivon pituudella on oltava vähintään 0,30 m. Ylikuormitukset pinotaan seuraavan veden virtauksen suuntaan niin, ettei kangasteiden pesua tapahdu. Hyvin voimakkaassa hydrauliikkavirrassa ja vaikeissa olosuhteissa, esimerkiksi syväkauha-aukkojen kohdalla, verhojen päällekkäisyyden määrä on nostettava 0,50... 0,60 m: iin. Geotekstiilien päällysteiden päällekkäisyyksien määrän on oltava vähintään 0,15 m.