Maaperälajit ja niiden ominaisuudet

Kokeneet puutarhurit ovat hyvin tietoisia siitä, että suurin osa suunnitellusta kausityöstä riippuu maaperän koostumuksesta tontilla. Puutarhan ja puutarhan ylläpito ei tee ottamatta maaperän maaperän koostumusta ja ominaisuuksia maatilalla. Siemen kylvää, hoitaa ja lannoittaa maata saadakseen erinomaisen satoa tarvitaan vain perusteellisen maaperän analysoinnin jälkeen.


Maatalouden laadun ja ominaisuuksien parantamiseksi on kehitetty erityisiä tekniikoita vihreän manuretin ja erilaisten kasvien käsittelyyn, jotka lannoitavat ja vahvistavat nykyistä maaperää elintärkeän toiminnan tuotteilla. Jotta tällaiset maatalousteknologiat voitaisiin soveltaa tehokkaasti omassa maakuntataloudessamme, on parempi käyttää niitä, kun tutkitaan huolellisesti nykyisiä maaperälajikkeita, niiden tyypillisiä ominaisuuksia ja ominaisuuksia.

Maaperätyypit

Venäjän alue on melko monipuolinen ja maaperän koostumus voi vaihdella. Kun se tulee käyttöön viherlannoitteella hoitoon ja parantamiseen puutarha viljely, valinta puutarhakasveja, tuottaa laadukkaita ja runsaan sadon, tuettu alueella tontin laskeutumispaikalle ja lannoitteita, ja muut työt maaperän laadun parantamiseksi, on tarpeen ensiksi tutkia merkittäviä maaperän työmaalla. Tällainen tietämys mahdollistaa paitsi kasvien kasvattamisessa myös monien vaikeuksien välttämisen, myös laadullisesti kasvavan sadon tuoton ja suojaa puutarhaa tyypillisiltä puutarhaviljelijöiltä ja tuholaisilta.

Savi maaperä

Tätä lajia on helppo tunnistaa. Niinpä kun kevään valmistelutöiden aikana maaperä kaivetaan, rypyt ovat suuria, kun ne kastuvat, ne tarttuvat ja pitkä sylinteri, joka ei murene, kun taivutettu, voidaan helposti kääriä maahan. Tämäntyyppisellä maaperällä on erittäin tiheä rakenne huonolla ilmanvaihdolla. Vesi kyllästyminen ja maan lämpeneminen on huono, ja sen vuoksi istuttaminen ja viljely tuholaisten puutarhakasveilla savea maaperä on melko ongelmallinen.
Mutta puutarhaviljelyssä tällainen maaperä voi olla hyvä sadon perusta, jos turvaudut maanviljelyyn sivustolla. Savi- maaperän parantamiseksi vihreän lannan käyttöä harvoin käytetään niiden tiheän rakenteen helpottamiseen ja sitä rikastetaan hiekkaisilla, turpeellisilla, tuhka- ja kalkkipitoisilla lisäaineilla. Eri lisäaineiden lukumäärän tarkka laskelma voidaan tehdä vain tekemällä laboratoriotutkimus maaperästä. Mutta niiden hedelmällisyyden lisäämiseksi on parempi käyttää keskimääräisiä tietoja. Niinpä neliömetrin rikastusta varten on tarpeen lisätä noin 40 kg hiekkaa, 300 grammaa kalkkia ja turve- ja tuhka-ämpäri. Orgaanisista lannoitteista on parempi käyttää hevosten lantaa. Ja mahdollisuuden käyttää sideratov voit kylvää ruis, sinappi ja pieni kaura.

Hiekkainen maa

Lajikkeen tunnistaminen on hyvin yksinkertaista. Tällaisten maaperän tärkein ominaisuus on kuohunta ja juoksevuus. Niitä ei voi pakata yhteen, jotta se ei murene. Kaikki näiden maaperän edut ovat myös niiden pääasialliset haitat. Nopea lämmitys, helppo ilmankierto, mineraalit ja vesi johtavat nopeasti jäähdytykseen, kuivaukseen ja ravinteiden huuhtoutumiseen. Kasveille tarvittavilla aineilla ei ole aikaa viipyä tällaisessa maassa ja mennä nopeasti syvyyteen.
Sen vuoksi kasvaminen hiekkakiviä tahansa kasvillisuus on erittäin vaikea tehtävä, vaikka käsittelyn aloittamisen jälkeen. Tällaisen tontin käsittelyyn käytetään sellaisten aineiden käyttöä, jotka tekevät kevytrakenteen tiheämmän. Tällaisia ​​lisäaineita ovat turve, humus, komposti ja saveauho. Tee tiivistekomponentit, jotka ovat välttämättömiä jokaisen neliömetrin kohdalla vähintään yhtä kauhaa. Se ei ole tarpeetonta käyttää siderats. Tätä työtä varten voit kylvää sinappia, ruista ja erilaista kauraa, tällaisen käsittelyn jälkeen jopa lannoitteiden käyttö tehostuu.

Hiekkainen maa

Tällainen maaperän kansi on hyvin samankaltainen kuin hiekkakivi, mutta suuremman prosenttiosuuden savi-komponenttien ansiosta se säilyttää mineraaleja paremmin.
Tällaisten maaperän käsittely on helpompaa eikä vaadi paljon työtä kuin hiekka- ja savi-lajikkeet. Hiekkaisen maaperän tyypit voivat erota toisistaan ​​keskenään, mutta ominaisuus vastaa aina lämmön nopeaa lämmittämistä ja pidättämistä pitkäksi ajaksi sekä optimaalisen kylläisyyden kosteuden, hapen ja käyttökelpoisten aineiden kanssa. Hiekkapäällyksen määrittämiseksi voit puristaa maapähkinän, joka tulisi muodostaa palan, mutta hajoaa vähitellen. Tämäntyyppiset maaperät alkuperäisessä versiossa ovat valmiita kasvattamaan puutarhoja ja puutarhakasveja. Mutta tehokkuuden lisäämiseksi ja maaperän poistamisen tapahtuessa voidaan käyttää sideratov-rukiin tai sinapin istutettavia kasveja. Riittää istuttaa rukiin ja sinappi kerran 3-4 vuodessa, jos valinta kaatoi kauran suuntaan, vahvistaminen tehdään useammin.

Loamy maa

Tällaiset lajit ovat optimaalisia erilaisten kasvien viljelyyn. Niiden ominaispiirre mahdollistaa ilman lisäkäsittelyä. Tämä maaperä sisältää optimaalisen määrän hyödyllisiä ja välttämättömiä mikroelementtien täydelliseen kasvuun ja kehittämiseen sekä veden ja ilman kasvien juurtajärjestelmän korkea kyllästyskyky mahdollistavat paitsi suuren perunan. Tällaisissa maissa voit kasvattaa kaikenlaisia ​​puutarhan ja puutarhan kasveja. Erottaminen muista maaperälajikkeista on hyvin yksinkertainen. Maata on pakattava yhteen ja yritettävä taivuttaa sitä. Luonnonmukainen maa muuttuu helposti, mutta se hajoaa, kun yrität muodostaa sen.

Kalkkikiven maaperä

Erittäin huono maa-alue puutarhateollisuudelle. Kasveja, joita kasvatetaan kalkin pohjalla, kärsivät usein raudan ja mangaanin puutteesta.
Erota kalkkikiveä maaperä voi olla vaaleanruskea väri ja rakenne, jossa on paljon kiviä inkluusioita. Tämä maaperä vaatii usein käsittelyä viljelyn saamiseksi. Peruskomponenttien puute ja emäksinen ympäristö eivät anna kosteutta ja orgaanista koostumusta, jotta kaikki tarvittavat kasvun ja kehityksen kannalta tarpeelliset. Maaperän hedelmällisten ominaisuuksien parantaminen on erittäin tehokasta vihreän lannan levittämistä. Yksinkertainen ratkaisu olisi kylvää ruista ja sinappi. Jos kasvatat rukiin ja sinapin paikan päällä useita vuosia, voit lisätä muiden viljelykasvien tuottoa useita kertoja.

Marshy tai turve maahan

Alkuperäisessä versiossa nämä maaperät eivät sovellu puutarhan tai kasvipuutarhan rakentamiseen. Mutta jalostuksen jälkeen kasvava kasvi on melko mahdollista.
Tällaiset maaperät imevät nopeasti vettä, mutta älä pidä sitä sisällä. Myös tällä maalla on melko korkea happamuus, mikä johtaa mineraalien ja kasvillisuuden hyödyllisten elementtien puutteeseen. Syksyllä järjestettävien päivitystoimien jälkeen voi seuraavan kauden aikana yrittää kasvattaa vaatimattomia puutarhakasveja.

Chernozemin maaperä

Musta maa on puutarhajan unelma. Mutta esikaupunkien maaperässä se esiintyy harvoin. Suureen raekokoon, runsaaseen humukseen ja kalsiumiin kestävä rakenne, ihanteellinen veden ja ilmanvaihto tekee mustasta maaperästä toivottavimmat maaperät.
Mutta aktiivisella viljelyllä ja hedelmäpuiden ja vihannesten viljelyn yhteydessä tällainen maaperä voi olla tyhjentynyt, joten sen on oltava oikea-aikaisesti ruokittu ja stimuloinut hedelmällisiä ominaisuuksia. Sellaisiin tarkoituksiin sopii ihanteellisesti sideratovin kasvattamiseen. Ruis ja sinappi on erittäin hyvä kasvattaa perunoiden jälkeen, mikä nopeasti pilaa maapallon. Toista menettely istutus sideratov kustannukset 2-3 vuoden välein. Ruis, sinappi ja kauran lajikkeet käytetään usein massametsässä maaperän hedelmällisyyden palauttamiseksi, mutta takapihoilla myös erinomaiset tulokset voidaan saavuttaa. Vahvistaa, että sivustolla todella musta maa on yksinkertainen, on tarpeen puristaa maadoitettua palloa ja rasva ja musta piste jää kämmenelle.

Kasvien valinta maaperän koostumuksen mukaan

Puutarhan ja vihannesten luomiseen liittyvän työn helpottamiseksi kannattaa ottaa puutarhakasveja maaperän lajikkeiden ominaispiirteiden ja kasvien kiinnittymisen perusteella. Jotkut kasviston edustajat eivät kuitenkaan kasva maan päällä, mikä ei ole sopiva niiden viljelyyn huolimatta kaikista tehdyistä ponnisteluista, kun taas toiset samoissa olosuhteissa kasvavat aktiivisesti ja tuottavat hedelmää.

Maaperä vihanneksia varten

Puutarhan kasvillisuuden valinnassa on välttämättä otettava huomioon maaperän ominaispiirteet.

Savi maa

Maaperän tiheys ei anna juurisysteemille täydellistä saturaatiota ilman, kosteuden ja lämmön kanssa. Niinpä tällaisten alueiden vihannesten viljely on hyvin vähäistä, poikkeuksena voi olla vain perunan, juurikkaiden, herneiden ja Jerusalem artisokan viljely. Mutta pensaat ja puut, joilla on vahva juurihakemisto alueella savimaalla, tuntuvat varsin hyväksyttäviltä.

hiekkakivi

Jopa ennen tiivistyskomponenttien käyttöönottoa on mahdollista lisätä juuston tuototasoa, jos kylvää porkkanaa, melonia, erilaisia ​​sipulia, herukoita ja mansikoita. Jos maaperä on säännöllisesti hedelmöity kauden aikana, saat hyvän sadon, joka on perunaa, kaalia ja sokerijuurikkaita. Nopeiden lannoitteiden käyttö voi lisätä hedelmäpuiden hedelmää.

Hiekka ja rankas maa

Tällaisille maaperä sopii kaikille kasveille. Ainoa rajoitus voidaan katsoa puutarhaviljelyn valinnaksi ottaen huomioon maastot, kaavoitus ja ilmasto-olosuhteet.

Hiekka ja rankas maa

Kalkkipitoinen maa

Kasvavat kasvit tällä maaperällä ovat melko ongelmallisia. Se ei sovi kasviperäisille, kannattaa myös antaa tomaatteja, sorrelia, porkkanoita, kurpuja, kurkut ja salaatteja.

Marshland tai turve maa

Ilman hoitoa voidaan vain turvealueilla kasvattaa karviaiset ja herukkaharsot. Muille puutarhakasveille tarvitaan tarvittavaa työtä viljelyyn. Kasvavat hedelmäkasvit, erityisesti perunat, turpeessa on mahdotonta.

Chernozem maa

Paras vaihtoehto mökille ja kotitalouskäyttöön. Se sopii erinomaisesti kaikkiin puutarhaviljelmiin, jopa kaikkein tyytyvimpiin.

Suositukset kasvien kasvattamiseksi

Jokaiselle maaperälajille ammattimainen agronomit ovat kehittäneet erityisiä tekniikoita ja tekniikoita, joilla varmistetaan uusien kasvien optimaalinen eloonjääminen ja nykyisten kasvien täydellinen kasvu.

Tuottotason nostamiseksi voit käyttää seuraavia yksinkertaisia ​​suosituksia.

savi

Saviä maaperää suositellaan:
- korkeat sängyt;
- kylvää siementä paremmin syvemmälle;
- taimet istutetaan kallistuksen alapuolelle juurtajärjestelmän optimaaliseen lämmitykseen;
- istutuksen jälkeen on tarpeen irrottaa ja multaa säännöllisesti;
- Syksyllä sadonkorjuun jälkeen on tarpeen kaivaa maata.

hiekka

Hiekkakiveille on olemassa tekniikka, kun hiekkapohjaiselle hiekkapohjaiselle hiekkapohjalle on muodostettu noin 5 cm: n paksuinen savipohja. Tällä perusteella luodaan tuoda hedelmällinen maaperä, johon istutetaan kasveja.

Sandy maaperä

Nämä maaperät vastaavat hyvin erilaisten orgaanisten lannoitteiden käyttöönottoon. On myös suositeltavaa suorittaa säännöllisin väliajoin mulching, erityisesti syksyllä sadon päättymisen jälkeen.

savimaata

Loams ei vaadi ylimääräistä käsittelyä. Riittää, että ne tukevat niitä mineraalilannoitteiden avulla ja syksyllä on erittäin hyvää sijoittaa pieni määrä lannasta kaivettaessa.

kalkkikivi

Kalkkikiveä varten on tarpeen suorittaa säännöllisesti seuraavat toimet:
- maaperän kyllästyminen orgaanisilla lannoitteilla;
- muokkaaminen orgaanisten epäpuhtauksien johdosta;
- usein on tarpeen kylvää sideratoviryhmän kasvit: ruis, sinappi, kauran lajit;
- kylvää siemenet tulisi olla usein kastelua ja löysääminen;
- Hyvä tulos on kaliumlannoitteiden ja lisäaineiden käyttö happamassa ympäristössä.

Suolavedessä tarvitaan paljon puutarhatyötä:
- on tarpeen vahvistaa maaperää hiekalla tai savi-jauhoilla, jotta voit suorittaa perusteellisen kaivamisen sivustosta;
- jos maaperän havaitaan lisäävän happamuutta, on välttämätöntä suorittaa kalkitus;
- Maaperän hedelmällisyyttä voidaan lisätä lisäämällä runsaasti orgaanista ainetta;
- hyvin lisää kasvien ja fosforin yhtälöiden tuottoa;
- hedelmäpuita, jotka istutetaan syviin kuoppaan hedelmällisen maaperän tuonnissa tai istutetaan keinotekoisesti syntyneisiin saviin kukkuloihin;
- hiekkakiviä varten on välttämätöntä luoda sänkyä savi-tyynylle puutarhalle.

black earth

Mustalle maaperälle ei tarvita erityistä käsittelyä. Lisätyö voi liittyä vain tiettyjen kasvien ryhmien ominaisuuksiin. On myös tarpeen tehdä säännöllisesti työtä maaperän ehtymisen estämiseksi. Riittää istuttaa joitakin sideratovilaitoksia: ruis, sinappi ja kauran lajit, ja maa kovenee ja kyllästyy hyödyllisillä elementeillä muutaman vuoden ajan.

Sandy maaperä ja säätiö

Säätiön muotoilu on tärkeä tehtävä siirtää ja jakaa koko rakenteen painovoima maaperän pohjalle estäen rakennuksen siirtymistä ja muodonmuutosta. Ja maaperän koostumus, joka sijaitsee tulevaisuuden rakentamispaikassa, riippuu suurelta osin sen rakentamisen tyypin ja ominaisuuksien valinnasta. Talon suunnittelun alkuvaihe edellyttää siis geologista etsintää, jonka aikana määritellään maaperä ja sen pääominaisuudet:

 • tiheys;
 • kantavuus;
 • pinnan yhtenäisyys;
 • pohjaveden kestävyys;
 • huokoisuus ja kosteuden aste.

Säätiön valintaan ja järjestelyyn vaikuttavat tärkeät tekijät ovat pohjaveden taso ja maaperän jäädyttämisen syvyys.

Mitkä ovat maaperän pohjan tyypit ja mitä sinun tarvitsee tietää hiekkasaumasta

Luontaisen esiintymisen maaperä voi olla kallio, hiekka, lieja, savi hiekkasauma.

Kivinen luonnollinen pohja on joukko graniittia, kalkkikiveä, kvartsia ja muita kiviä, jotka yleensä sijaitsevat riittävän syvälle eri kokoonpanojen kerrosten alapuolella. Karkean maaperän rakenne 50% koostuu kiteisistä tai sedimenttisistä kiveistä (sora, kivi, hiomakone)

Hiekkaiset löysät maaperät sisältävät noin puolet jyvistä, joiden koko on yli 2 mm, savi sisältää hiutaleina tai levyinä yhteen liitetyt hiukkaset. Usein kehittäjillä on kysymys hiekkasaumoista: se on hiekka- tai savimaata, koska suurin osa siitä on hiekkaa.

Jos viitataan valtioiden väliseen standardiin (MNTKS), joka on 04.19.95, maaperän lajittelijan mukaan hiekkasauma kuuluu erilaisiin savialueisiin ja sen hiukkasten hiukkasten mukaan se on jaettu hiekkaisiin (karkeiksi ja hienoiksi hiekiksi) ja pölyisiksi. Savi komponentit ovat kaoliniitin, montmorilloniitin ja muiden mineraaliryhmät. Maaperä, joka sisältää enemmän savea materiaaleja pidetään raskas, jossa vähemmän niin ovat valoa. Maaperän muovaisuus, sen laajentamisen kyky riippuu hiekkasaumamassan saviosuudesta.

Sandy ominaisuudet

Hiekkapohja on kaikkein vähiten muovinen muunnos kaikista savimaista, koska se sisältää merkittävän osan hiekasta ja vähemmän savipartikkeleista. Muovisuhteen indikaattori vaihtelee välillä 1-7 (Ip%). Porositeetti vaihtelee välillä 0,5 - 0,7, mikä puolestaan ​​vaikuttaa kykyyn vähentää kosteutta vähemmän kuin muilla savimailla.

Hiekkasauman keskimääräinen tiheys luonnollisessa esiintymisessä on 1600 - 1750 kg / m³. Savi-maaperän, kuten hiekkasaumojen, lujuusparametrit johtuvat pääasiassa niiden hiukkasten ja maaperän tiheyden välisestä adheesiosta. Liimausvoimat lisääntyvät kasvavalla savielementillä. Kuitenkin nämä yhteydet kosteuden kertymiseen pienenevät ja maaperän lujuus muuttuu. Kosteus riippuu tällaisesta hiekkasaumomainen ominaisuudesta, kuten maaperän sakeus, mikä ilmaisee sen stabiilisuuden aste luonnollisessa tilassa kuorman vaikutuksen alaisena. Hiekka on jaettu: kiinteä, muovi ja neste.

Kuivassa tilassa hiekkasauma toimii hyväksi pohjaksi, mutta se on edes mainittu ehdollisesti epämuodolliselle ryhmälle. Veteen kyllästetty matalalla tiheydellä on kuitenkin nestemäistä ja paisunut voimakkaasti, kun se jäätyy.

Hiekkasauman kantokyvyn indikaattori riippuen kosteuden asteesta on:

 • 3 kg / cm2, jos maa on kuiva ja tiheä;
 • 2,5 kg / cm2, kun hiekkasaali on märkä;
 • 2 kg / cm2, jos hiekkasauma on muovia keskitason tiheydeltään.

Pohjamaa hiekkasaumoille

Todelliset tiedot maaperästä rakennettuun alueeseen auttavat valitsemaan oikean perustan suunnittelun ja optimoimaan sen asettamisesta aiheutuvat kustannukset. Kuitenkin vastaus siihen, millaista säätiötä on parempi sijoittaa hiekkasaumoille, ei voi olla yksiselitteinen, koska itse hiekkasauma on erilainen, kuten edellä mainittiin. Geologian jokainen yksittäinen alue ei ole myöskään sama, usein samassa rakennustyömaassa voi olla erilainen maaperän koostumuskerroksissa.

Se on tärkeää! Hiekkakerroksen syvyyden, sen rakenteen, kantokyvyn ja käyttäytymisen ominaisuuksien lisäksi jäädyttämisen ja sulamisen aikana perusasetuksen lopullisen valinnan on otettava huomioon:

 • vesien syvä sijainti ja vesipatsaiden luonne;
 • tulevaisuuden talon materiaalit ja lattiat, jotka vaikuttavat rakenteen kokonaismassaan ja säätiön kuormitukseen.

Tietyissä olosuhteissa säätö tehdään hihnalla, pinoilla tai laattoilla.

Useimmiten asiantuntijat neuvovat rakentaa paalarakenteita hiekkasaumametsäryhmille. Jos suunnitellaan suuren alueen talon rakentamista, niin ns. Paalukentät on ratkaistu. Tämä menetelmä koostuu useiden tukien kokoamisesta seinämien alle ja pilarien - holkkien asennuspaikoille. Pallosäätiön rakentaminen on perusteltua pohjaveden korkealla tasolla. Tukee suorita laajentamalla alaspäin (menetelmä TISE).

Säätörakenteen paaliruuvi on osoittautunut hyvin, varsinkin niissä tapauksissa, joissa on maaperää, jolla on erilainen kantavuus paikan päällä, koska ei ole tarpeen kääntää kaikki paalut samaan syvyyteen. Tätä ilmaisinta voidaan muuttaa upottamalla ruuvipallo optimaaliseen syvyyteen riippuen sijainnista maanalaiseen muodostumiseen nähden.

Laattojen perustuksia rakennetaan myös heikkoon talteenottoon, jossa on korkea pysyvä pohjavesi. Yleensä nämä ovat matalia laattoja, jotka tehdään käyttäen soraa purkaustyynyä. Mutta tällaiset rakenteet ovat melko kalliita, varsinkin jos suunnitellaan suuri rakenne.

Tape-pohjat ovat yleensä kaadettuja edellyttäen, että hiekkasauman kerrokset jaetaan tasaisesti koko rakennustyömaalle ja pohjavesi sijaitsee maan jäädytyslinjan alapuolella.

Jokaisella vivahteella on tietty rooli valittaessa vaihtoehtoa rakentaa yksi tai toinen tyyppinen säätiö hiekkasaumoissa, joten on suositeltavaa pyytää neuvoja ammattimaisilta rakentajilta. Tämä auttaa välttämään virheitä, jotka saattavat johtaa myös erehtyen rakenteen vääristymiseen, halkeamien muodostumiseen ja muihin muodonmuutoksiin.

Hiekkapohjainen maa on sopiva maaperä vihannesten viljelyyn.

Jokainen kasvinviljelijä tietää, että paljon riippuu alueen maaperän tyypistä ja laadusta: sadon määrä, sijoitettujen varojen määrä ja työvoima. Mitä enemmän hedelmällinen maaperän koostumus, sitä vähemmän energiaa ja resursseja tarvitaan korkean saannon aikaansaamiseksi. Siksi jokainen haluaa löytää tontin parhaaseen paikkaan ja lisätä olemassa olevan hedelmällisyyttä.

Maaperätyypit ja niiden erot

Maassamme on seuraavia tyyppejä:

Puhtaassa muodossaan ne ovat harvinaisia, ne yhdistetään toisiinsa eri suhteissa. Jokaisella tyypillä on hyvät ja huonot puolet, mikä sopii yhden kulttuurin viljelyyn, ei ehkä ole sopiva toiselle.

Tietämys näistä perustekijöistä takaa sadonkorjuuta 80%.

Savi-, mäti-, lian-, hiekka-, kernovii- li- ja kalkkipitoiset maaperän ominaisuudet

savi

Rakenteella on kokkareita, huonosti imeytyy kosteutta, kun saostuminen on voimakkaasti kiinni, suuri tiheys, raskas. Tällainen maa lämpenee pitkään, lähes ei absorboi vettä. Kasveja on erittäin vaikea viljellä viljelemättömällä savea maaperällä.

Parantaa sitä säännöllisesti hiekan, tuhkan ja turpeen avulla. Orgaanisesta lannoitteesta hevosen lanta on suositeltava. Lannoitteiden ja komponenttien määrä riippuu alueen alkuperäisestä tilasta, mutta keskimäärin hiekka vaatii enintään 40 kg / km. m, kalkki - 350 grammaa per neliö. m.

savimailla

Optimaalinen muoto useimpien viljelykasvien viljelyyn. Se on helppo käsitellä, sisältää joukon käyttökelpoisia aineita, helppoa, lämpenee ja samalla pitää lämpöä pitkään.

Ei ole tarpeen parantaa tällaista maata, riittää hedelmöitymisensä säilyttäminen: orgaanisten lannoitteiden soveltaminen ennen talvea, murskaa, tarvittaessa rikastuttaa kivennäisaineita.

hiekkainen

Löysä, kevyt, löysä. Se on läpäisevä veteen, sopii hyvin löysäämiseen, nopeasti lämpenee Samalla se myös jäähtyy nopeasti, eikä se säilytä aineita hyödyllisenä kasvien juurille, koska se ei ole kovin rikas mikrofloorassa eikä se ole kovin sopiva viljelyyn.

Koostumuksen laadun parantamiseksi tarvitaan kompostin, turpeen ja savijauhon säännöllistä käyttöönottoa.

Sopivamman sipulin, mansikoiden, hedelmäpuiden ja herukkahampaiden viljelyyn.

kalkki

Kuuluu huonoon maaperään. Se sisältää runsaasti kivet, on vaaleanruskea sävy, on ominaista korkea emäksinen ympäristö.

Kuumenee nopeasti, kuivuu, ei rikastuttaa juurtajärjestelmää kasvien kanssa rautaa ja mangaania.

On mahdollista parantaa orgaanisen aineksen käyttöönottoa syksyllä ja keväällä, käyttää kaliumlannoitteita, pilkkoa, käyttää vihreää lantaa. On mahdollista kasvattaa kaikkia vihanneksia, hedelmäpuita ja pensaita, mutta tarkkaillaan agrotechnology: on tarpeen järjestelmällisesti löysätä, lannoittaa, vettä.

Marshy tai turpea

On vaikea kutsua sellaista maata, joka sopii vihannesten, puiden ja pensaiden kasvattamiseen: sillä on runsas happamuus, se kuumenee pitkään ja ravinteet eivät ole sopivia kasveille.

Mutta se on täysin tyydyttynyt mineraalilannoitteilla ja se on parannettavissa.

Jalostukseen sovelletaan seuraavia tekniikoita:

 • hiekkaa
 • kaivaa pohjakerrokset
 • happamat maaperät käyttävät kalkitusta
 • tehdä kaliumia, fosforia, lantaa, mikrobiologisia lisäaineita

Jos kaikkia suosituksia noudatetaan, ne viljelevät mitä tahansa viljelykasveja, ja jos ei ryhdytä toimiin, voi olla istutettu karhun-, herukat ja puutarhan mansikoita. He tuntevat olonsa mukavalta.

mustamulta

Tämä on maa, jolla on suuri hedelmällisyys. Se on luonteenomaista korkea humuspitoisuus, kalsium, korkea ilman ja veden läpäisevyys, nopea lämmitys, tämä on paras maanviljely.

Mutta aktiivinen kehitys säilyttää sen laadullinen koostumus on välttämätöntä, jotta tämä vihreä lanta kylvetään ja sovelletaan lannoitteita.

Chernozemilla voi olla hapan, neutraali tai emäksinen ympäristö ja jokainen laji vaatii omaa säätöä.

Hiekkaisen maaperän ominaisuudet

Sen koostumus on hyvin samankaltainen kuin hiekka, mutta siinä on suurempi osa savesta, mikä tarkoittaa, että se säilyttää kosteuden ja lämmittää paremmin, sisältää enemmän mineraali- ja orgaanisia aineita.

On mahdollista viljellä kaikki viljelykasvit tällä maalla, mutta on suositeltavaa lannoittaa säännöllisesti, tarkkailla viljelykiertoa ja pilkkoa juoni.

Miten määritellä maaperän tyyppi paikan päällä?

Kasvikasvien, kukkien, koristekasvien ja hedelmäpuiden kasvattamiseksi on välttämätöntä selvittää, millainen maaperä on paikalla. Tämä auttaa sopeuttamaan toimia, lannoitussuunnitelmaa ja maaperän hoitoa.

Maa-tyyppien määrittämisessä on useita tapoja, mutta yksinkertaisin ja tehokkain on palloa ja eräänlaista "makkaraa" maasta, tutkitaan sen ominaisuuksia ja väriä.

savi

Jos käännät makkaraa kosteasta savityypistä ja kierrä se rengasksi, se ei repeä eikä repeä. Se on ruskehtava tai punainen sävy.

savimailla

Voit helposti rullata makkaraa kädestäsi kourallisesta sienestä, mutta et voi kääntää sitä rengasksi: se murtuu ja murtuu.

hiekkainen

Kun maapallon kasa kädessäsi ei onnistu heittämään palloa, se murenee.

Hiekkakyyhky

Maa on samanlainen kuin hiekka, kun muodostaa "makkara" kädestä kosteasta maapallosta, saadaan haluttu muoto, mutta se ei ole kovin stabiili, se melkein heti murenee. Väri on useimmiten harmaanruskea.

kalkki

Se kuivuu nopeasti ja muuttuu kovaksi, muistuttaen hiekkaisia, murentuu muotoiltuina, koska se sisältää suuren määrän pieniä kiviä.

suo-

Pallo, kun puristaa maapallon, näyttää olevan tiheä, raskas, punaruskea.

mustamulta

Jos muodostat pallon tai makkaraa tällaisesta hedelmällisestä maasta, saat vakaan muodon ja näet käsissäsi erillisen mustan pisteen.

Hiekka- ja hiekkasolujen välinen ero

Omistaa yhteisiä positiivisia ominaisuuksia:

 • Hyödyllinen orgaaninen aines hajoaa nopeasti, mutta pitkällä sateella se pestään pois ylemmästä kerroksesta. Tämäntyyppiset maaperät kuumentuvat hyvin ja vastaavat hyvin käsittelyyn.
 • Hiekkakivet eivät ole kovin sopivia viljelykasvien tuotantoon, koska ne eivät tarjoa riittävää ravintoa ja hydraatiota viljelmän juurisysteemille, ja viljelyä ja rikastusta tarvitaan.
 • Sekä löysät että kevyt.
 • Ne eivät kestä pitkään kosteutta ja ravinteita.
 • Korkea hengittävyys.
 • Nopea lämpeneminen.

Hiekkakivi, päinvastoin kuin hiekka, sopii erinomaisesti viljelyyn eri viljelykasvien viljelyyn. Se on tarpeeksi nopea, ei kallis, ei vaadi suuria työninvestointeja puutarhasta.

Se lämpiää helposti, orgaaninen aines ja kosteus on varastoitu tällaiseen maaperään jo jonkin aikaa.
Se säilyttää lämpöä hyvin, mikä tarkoittaa, ettei juurisysteemille ole äkillisiä lämpötilan muutoksia.

Positiivinen piste - maaperä on helppo käsitellä.

Sandy maaperä on paras vaihtoehto kasviksia varten

Tärkeimmät tiedot, jotka sinun on tiedettävä hiekkakivestä:

 • Hiekkakivestä on kehitetty biologista elämää, monet kasvilajeja kasvattavat aktiivisesti ja kehittyvät tässä suotuisassa biologisessa ympäristössä. Juurijärjestelmä saa tarpeeksi vettä, mineraalia ja orgaanista ainesta.
 • Kostutuksen jälkeen se kuivuu nopeasti, mutta pinnalle ei muodostu maaperäkarvaa.
 • No johtaa happea.
 • Kuumenee nopeasti, harvoin kasvien "liotus".
 • Pitkä viive lämpöenergia.
 • Harvoin esiintyy sienitauteja, harvoin juuriherkkyys ilmenee.
 • Se reagoi joustavasti päivän ja yön lämpötilan muutoksiin.
 • Sellaisista syistä on erityisen onnistunut: varhainen kaali, kukkakaali, tomaatit, kurkut, vihreät salaatit, selleri, mutta siemenet olisi upotettava istutettaessa syvemmälle kuin tavallisesti.

Toimenpiteet hiekkakivien ja hiekkakivien hedelmällisyyden parantamiseksi

Hiekkasaumojen parantamiseksi turpea tulisi lisätä säännöllisesti kovien hiukkasten sitomiseen. Syksyllä ja keväällä lisätään orgaanisia lannoitteita (tavallisissa annoksissa) mikroflooran ylläpitämiseksi, mineraalilisäaineita sovelletaan tiukasti ohjeiden mukaisesti.

Tällaiselle maaperälle tarvitaan tuhkaa. Se jakautuu suuntaisesti, joka on sijoitettu kuhunkin kuoppaan. Hiekkakiviä varten, jossa on runsaasti hiekkaa, on suositeltavaa lisätä savi - parantaa kosteuden imeytymistä, jopa 25 - 28 kg / km. m.

Myöskään ei olisi tarpeetonta siementä vihreää manurettia etukäteen eli kasveja, kun vihreää massaa, jonka maa on tyydyttynyt typpi, kasvatetaan, lämpöolot lisääntyvät, hapen kyllästymisnopeus paranee.

Tällä tekniikalla on monia etuja, ja mikä tärkeintä: se on ympäristön kannalta turvallinen, luotettava ja edullinen.

On suositeltavaa pilkkoa maapalloa: tämä auttaa säilyttämään kosteuden ja lämmön pidempään, ja juurijärjestelmä saa myös lisää ravintoa.

Maan lajin määrittämisellä on tärkeä rooli jokaisen kasvinjalostuksen kannalta, ja hiekka- ja hiekkasolujen oikea viljely ja hoito mahdollistavat tuotteen tuoton ja laadun kohottamisen.

Ei ole vaikeata seurata agroteknologiaa hiekkasaumoille ja hiekkakiveille, riittää noudattaa joitain yksinkertaisia ​​sääntöjä, ja tulos miellyttää joka kesällä asuva.

Lue lisätietoja siitä, miksi tarvitset tietoja siitä, millaista maaperää oppii katsomalla videota:

Maaperälajit ja niiden ominaisuudet

Maaperän fysikaalisia ominaisuuksia tarkastellaan niiden kyvynä kuljettaa talon kuormaa sen perustuksen kautta.

Maaperän fysikaaliset ominaisuudet vaihtelevat ulkoisen ympäristön suhteen. Niihin vaikuttavat: kosteus, lämpötila, tiheys, heterogeenisuus ja paljon muuta siten, että arvioidaan maaperän teknistä sopivuutta, tutkimme niiden ominaisuuksia, jotka ovat vakioita ja jotka voivat muuttua ulkoisen ympäristön muuttuessa:

 • maaperän hiukkasten välinen yhteys (yhteenkuuluvuus);
 • hiukkaskoko, muoto ja niiden fysikaaliset ominaisuudet;
 • koostumuksen yhdenmukaisuus, epäpuhtauksien esiintyminen ja niiden vaikutus maaperään;
 • toisen osan maaperän kitkakerroin (maakerrosten siirtyminen);
 • veden läpäisevyys (veden imeytyminen) ja muutokset kantavuuteen maaperän kosteuden muutoksilla;
 • maaperän vedenpitokapasiteetti;
 • eroosio ja liukoisuus veteen;
 • plastisuus, puristettavuus, löystyminen jne.

Maaperä: tyypit ja ominaisuudet

Maaperä jaetaan kolmeen luokkaan: kallio, hajonta ja jäädytetty (GOST 25100-2011).

 • Kallioiset maaperät ovat hyytelöitä, metamorfisia, sedimenttisiä, vulkanoottisia ja sedimenttisiä, eluvia ja teknogeenisiä kiviä, joissa on jäykkä kiteytys ja sementtirakenteiset sidokset.
 • Dispersio maaperä - sedimenttinen, tulivuoren-sedimenttinen, eluvaviini ja teknogeeninen kivi, jossa on vesi-kolloidiset ja mekaaniset rakenteelliset sidokset. Nämä maaperät on jaettu yhtenäiseksi ja ei-koosioivaksi (löysä). Levinneet maaperälajit jaetaan ryhmiin:
  • mineraali - karkeat, hienorakeiset, silty-, savimaat;
  • organomineral - maa hiekka, siltti, sapropel, maaperä;
  • orgaaninen - turve, sapropel.
 • Jäätyneet maaperät ovat samat kivinen ja hajaantuvat maaperät, joilla on lisäksi kryogeenisiä (jään) sidoksia. Maaperä, jossa on vain kryogeenisiä sidoksia, kutsutaan jääksi.

Maaperän rakenne ja koostumus jaetaan seuraavasti:

 • kallio;
 • karkea;
 • hiekka;
 • savi (mukaan lukien löyhät siilot).

On pääasiassa hiekka- ja savi-lajikkeita, jotka ovat hyvin erilaisia ​​sekä hiukkaskoossa että fysikaalisissa mekaanisissa ominaisuuksissa.

Maaperän esiintymistiheys jaetaan seuraavasti:

 • ylemmät kerrokset;
 • keskimääräinen syvyys esiintymiseen;
 • syvä tapahtuma.

Maaperän tyypistä riippuen pohja voi sijaita erilaisissa maakerroksissa.

Maaperän ylemmät kerrokset altistuvat säälle (märkä ja kuiva, sään, jäätyminen ja sulatus). Tällainen vaikutus muuttaa maaperän tilaa, sen fysikaalisia ominaisuuksia ja vähentää stressitekijää. Ainoat poikkeukset ovat kivinen maaperä ja konglomeraatit.

Siksi talon pohja on sijoitettava syvyyteen, jossa maaperän riittävät lujuusominaisuudet.

Maaperän luokittelu hiukkaskokoon määräytyy GOST 12536 mukaan

Maaperän kosteuden asteet

Maaperän kosteuden aste SR - maaperän W luonnollisen (luonnollisen) kosteuden suhde kosteuteen, joka vastaa huokosten täydellistä täyttämistä vedellä (ilman ilmakuplia):

jossa ρs - maaperän hiukkasten tiheys (maakerroksen tiheys), g / cm³ (t / m³);
e on maaperän huokoisuuskerroin;
ρw - veden tiheys, jonka oletetaan olevan 1 g / cm³ (t / m³);
W - luonnollinen maaperän kosteus, ilmaistuna yksikön jakeissa.

Maaperät kosteuden mukaan

Maaperän plastisuus on sen kyky muovautua ulkoisen paineen vaikutuksesta rikkomatta massan jatkuvuutta ja säilyttää annetun muodon muodonmuutosvoiman lopettamisen jälkeen.

Määritettäessä maaperän kykyä ottaa muovinen tila määritä kosteus, joka luonnehtii maaperän muovaustilan rajoja.

Y-raja-arvoL luonnehtii kosteutta, jolla muoviasta muodostuva maa menee puolijäähdytysnesteeseen. Tällä kosteudella hiukkasten välinen sidos on rikki johtuen vapaan veden läsnäolosta, jonka seurauksena maaperäpartikkelit siirretään helposti ja erotetaan. Tämän seurauksena hiukkasten välinen tartunta tulee merkityksettömältä ja maaperä menettää vakautensa.

Rolling Limit WP vastaa kosteutta, jolla maaperä siirtyy kiinteästä muovista. Kosteuden lisäämiseksi (W> WP) maaperä tulee muovia ja alkaa menettää stabiilisuutensa kuormitettuna. Tuottojännitystä ja vierintärajaa kutsutaan myös ylemmiksi ja alhaisemmiksi plastisuusrajoiksi.

Kosteuden määrittäminen juoksevuuden ja valssauksen rajan osalta laske maaperän IP. Muoviluvut ovat kosteuden vaihteluväli, jonka sisällä maaperä on muovisessa tilassa, ja se määritellään eroon tuottosuhteiden ja maaperän virtauksen rajan välillä:

Mitä enemmän plastisuus on, sitä enemmän maaperää muovataan. Maaperän mineraali- ja jyväkoostumus, hiukkasten muoto ja savimateriaalien sisältö vaikuttavat merkittävästi muovisuhteen ja muovisuhteen lukumäärään.

Taulukossa esitetään maaperän jakautuminen plastisuusluvun ja hiekohiukkasten prosenttiosuuden mukaan.

Savi-maaperän virtaus

Näytä raja-arvo iL Se ilmaistaan ​​yksikön jakeissa ja sitä käytetään arvioimaan silty-savi-maaperän tilaa (sakeus).

Määritetty laskemalla kaavasta:

jossa W on luonnollinen (luonnollinen) maaperän kosteus;
Wp - kosteus muovisuhteen rajoissa yksikön jakeissa;
minäp - plastisuusnumero.

Tiheyden omaavien maalien virtausnopeus

Kivinen maa

Kallioiset maaperät ovat monoliittisia kiviä tai murtuneen kerroksen muodossa, jossa on jäykät rakenteelliset liitokset, jotka ovat kiinteän massan muodossa tai halkeamien välissä. Näihin kuuluvat mm. Hyytyvät (graniitit, dioriitit jne.), Metamorfiset (gneissit, kvartsiitit, liuske jne.), Sedimenttisementoitu (hiekkakivet, konglomeraatit jne.) Ja keinotekoiset.

Niillä on hyvin puristuspaine jopa veden kyllästymisessä ja negatiivisissa lämpötiloissa, eivätkä ne liukene tai pehmennetä vedessä.

Ne ovat hyvä perusta säätiöille. Ainoa vaikeus on kalliorakenteen kehittyminen. Säätö voidaan asentaa suoraan tällaisen maaperän pinnalle ilman avaamista tai syventämistä.

Karkeat maaperät

Karkeat - epäyhtenäiset kalliofragmentit, joiden päällyste on suurempi kuin 2 mm (yli 50%).

Karkean maaperän granulometrinen koostumus jaetaan seuraavasti:

 • lohkareita d> 200 mm (joiden valssaamattomien hiukkasten esiintyvyys on lohko),
 • pikkukivet d> 10 mm (ei-valssattuja reunoja - leikattu)
 • sora d> 2 mm (ei-valssattuja reunoja - puuta). Näihin kuuluvat sora, murskattu kivi, kivi, pukeutuminen.

Nämä maaperät ovat hyvä perusta, jos niiden alla on tiheä kerros. Ne puristetaan hieman ja ovat luotettavia.

Jos karkeakarkaisiin maaperään on yli 40% hiekka-aggregaattia tai yli 30% saviaggregaattia on enemmän kuin ilmakuivaisen maaperän kokonaismassa, aggregaattityypin nimi lisätään karkearakeisen maaperän nimiin ja sen tilan ominaisuudet ilmoitetaan. Kovametallityyppi muodostuu sen jälkeen, kun hiukkaset on poistettu yli 2 mm: n päästä karkeasta rakeisesta maaperästä. Jos clastic-materiaalia edustaa kuori, jonka määrä on ≥ 50%, maata kutsutaan kuoriarkuksi, jos 30-50% lisätään maaperän nimeen kuorella.

Karkea maaperä voi kallistaa, jos hieno osa on hiekkaa hiekkaa tai savea.

ryhmittymien

Kongloraatit - karkeat jyrsit, karkeat tuhoutuneet ryhmät, jotka koostuvat eri fraktioiden erillisistä kivistä, joissa on enemmän kuin 50% kiteisten tai sedimenttisten kivien palasia, jotka eivät ole toisiinsa sidoksissa tai jotka ovat sidoksissa vieraiden epäpuhtauksien kanssa.

Yleensä tällaisten maalien kantokyky on melko korkea ja kestää useita kerroksia olevan talon painoa.

Hiekkainen maaperä

Hiekkapohjaiset maaperät ovat savi-, hiekka-, kivi-, raunio- ja sora-seoksia. Ne huuhdellaan huonosti vedellä, eivät altistu turvotukselle ja ovat varsin luotettavia.

Ne eivät kutistu eikä hämärty. Tällöin on suositeltavaa säätää pohja vähintään 0,5 metrin syvyydellä.

Dispersio maaperä

Mineraalidispersio maaperä koostuu eri alkuperää olevista geologisista elementeistä, ja se määräytyy sen fysikaalis-kemiallisten ominaisuuksien ja sen muodostavien hiukkasten geometristen ulottuvuuksien mukaan.

Sandy maaperä

Hiekkaiset maaperät - kivien tuhoutumisen tuote ovat kvartsihiutaleiden ja muiden kivennäisaineiden löyhä seos, joka on muodostunut karkeiden, joiden hiukkaskoko on 0,1 - 2 mm, ja jotka sisältävät saven korkeintaan 3%.

Hiekkapohjaiset hiukkaskokoiset maaperät voivat olla:

 • sora (25% suurempi kuin 2 mm);
 • suuri (50% hiukkasista, joiden paino on suurempi kuin 0,5 mm);
 • keskikokoinen (50% hiukkasista suurempi kuin 0,25 mm);
 • pieni (hiukkaskoko - 0,1-0,25 mm)
 • pölyä (hiukkaskoko 0,005-0,05 mm). Ne ovat samanlaisia ​​niiden ilmenemismuodoissa saviä maaperä.

Tiheyden mukaan jaetaan seuraavasti:

Mitä korkeampi tiheys, sitä vahvempi maaperä on.

 • suuri virtauskyky, koska yksittäisten jyvien välillä ei ole adheesiota.
 • helppo kehittää;
 • hyvä veden läpäisevyys, hyvin läpäistä vesi;
 • eivät muutu tilavuudella veden imeytymisen eri tasoilla;
 • jäädyttää hieman, ei hetavaa;
 • kuormituksissa, ne pyrkivät voimakkaasti tiivistämään ja sagiin, mutta melko lyhyessä ajassa;
 • ei muovia;
 • helppo tamp.

Kuivapesu (erityisesti karkea) kvartsihiekka kestää raskaita kuormia. Suurempi ja puhtaampi hiekka, sitä suurempi kuorma voi kestää sen alapokerroksen. Sora, karkea ja keskikokoinen hiekka tiivistetään huomattavasti kuormitettuna, hieman jäädytettynä.

Jos hiekka sijoitetaan tasaisesti riittävän tiheyden ja paksuuden kerroksella, tämä maa on hyvä perusta pohjalle ja sitä suurempi hiekka, sitä suurempi kuorma se voi. On suositeltavaa asettaa pohja 40-70 cm syvyyteen.

Hieno hiekka, joka on nesteytetty vedellä, erityisesti savi- ja siltilietteen kanssa, ei ole luotettava perustaksi. Silty-hiekka (partikkelikoko 0,005-0,05 mm) heikosti pitävät kuormitusta, koska pohja vaatii vahvistamista.

hiekka liejunsekaista

Liimat - maaperä, jonka savipartikkelit ovat pienempiä kuin 0,005 mm, ovat alueella 5 - 10%.

Uimot ovat hiekkaisia ​​ominaisuuksia lähellä silty hiekka, joka sisältää suuren määrän silty ja erittäin pieniä savipartikkeleita. Riittävän veden imeytyessä pölyhiukkaset alkavat olla voiteluaineiden merkitys suurien hiukkasten välillä ja jotkut lajit hiekkasaumoista muuttuvat niin liikkuviksi, että ne virtaavat nesteenä.

On totta ui ja pseudo-ui.

Totta juoksuhiekkaa tunnettu siitä, että läsnä silty savi ja kolloidisia hiukkasia, korkea huokoisuus (> 40%), ja alhainen veden menetystä suodatin kerrointa ominaisuus tiksotrooppisia muunnoksia irti repeämisen, että kosteus 6-9%, ja siirtyminen nesteen tilassa 15-17%.

Psevdoplyvuny - hiekka, joka ei sisällä ohutta savipartikkelia, täysin veteen kyllästetty, helposti luovuttaen veden, joka on läpäisevä ja muuttuu virtaavaksi tilaksi tiettyyn hydrauliseen gradienttiin.

Viiriäiset ovat käytännöllisesti katsoen sopimattomia käytettäväksi perustuksina.

Clay maaperä

Aihiot ovat kiviä, jotka koostuvat erittäin pienistä hiukkasista (alle 0,005 mm) pienen hiekan hiukkasten seoksella. Clay-maaperä, joka muodostui kallioiden tuhoutumisen aikana tapahtuneista fysikaalis-kemiallisista prosesseista. Niiden ominaispiirre on pienimmän maaperän hiukkasten tarttuminen toisiinsa.

 • alhaiset vedenkestävät ominaisuudet, joten ne sisältävät aina vettä (3 - 60%, tavallisesti 12-20%).
 • tilavuus kasvaa märkänä ja laskee kuivaamalla;
 • riippuen kosteudesta, niillä on merkittävä hiukkasen yhteenkuuluvuus;
 • Savi-puristettavuus on korkea, tiivistys kuormitettuna on alhainen.
 • muovia vain tietyssä kosteudessa; pienemmällä kosteudella heistä tulee puolikiinteitä tai kiinteitä, suuremman kosteuden, ne muuttuvat muovista tilasta nestetilaan;
 • hämärtynyt vedellä;
 • heittoliina.

Imeytyneestä vedestä, savesta ja liepeestä on jaettu:

 • kiinteät,
 • puolikiinteä,
 • tugoplastichnye,
 • pehmeä muovi
 • tekucheplastichnye,
 • nestettä.

Saviastioiden rakennusten saostuminen kestää kauemmin kuin hiekkaisella maaperällä. Hiekkakerroksilla olevat savi-maaperä on helposti laimennettua ja siten pieni kantavuus.

Kuiva, tiheästi pakattu savi maaperä, jolla on suuri kerrospaksuus, kestää huomattavia kuormia rakenteista, jos niiden alapuolella on vakaa taustalohkot.

Clay, murskattu monta vuotta, pidetään hyvänä perusta talon perustalle.

Mutta tällainen savi on harvinaista, koska luonnollisessa tilassa se ei ole koskaan kuiva. Kapillaarivaikutus, joka esiintyy hienorakenteisissa maissa, johtaa siihen, että savi on lähes aina märässä tilassa. Myös kosteus voi tunkeutua hiekka-epäpuhtauksien läpi savessa, joten kosteuden imeytyminen savessa on epätasainen.

Kosteuden heterogeenisyys maaperän jäädyttämisen aikana johtaa epätasaiseen kallistumiseen negatiivisissa lämpötiloissa, mikä voi johtaa perustuksen muodonmuutokseen.

Kaikentyyppiset savimaat, sekä silty ja hienot hiekat voivat olla turvoksissa.

Savi maaperä - kaikkein arvaamaton rakentamiseen.

Ne voivat hämärtyä, paisua, kutistua, turvota jäädyttämällä. Tällaiset maaperät perustuvat jäädytysmerkin alapuolelle.

Löytö- ja siltatilojen läsnä ollessa on tarpeen ryhtyä toimiin perunan vahvistamiseksi.

Saviolot, jotka luonnollisessa koostumuksessaan näkyvät paljaalla silmällä, huokoset, jotka ovat paljon suurempia kuin maaperän luusto, kutsutaan makrohuokoisiksi. Siirrä löysä makrosuoraan maaperään (yli 50% pölyhiukkasia), yleisimmin Venäjän federaation ja Kaukoidän eteläosissa. Kosteuden läsnäollessa löysät maaperät menettävät vakauttaan ja liotavat.

savimaata

Paalut - maaperä, jonka savipartikkelit ovat pienempiä kuin 0,005 mm, ovat alueella 10 - 30%.

Ominaisuuksiltaan niillä on väliasema saven ja hiekan välillä. Salmen prosenttiosuudesta riippuen voi olla kevyt, keskikova ja raskas.

Tällainen maaperä kuin löyhä kuuluu lohikonsernille, sisältää huomattavan määrän siltyhiukkasia (0,005 - 0,05 mm) ja vesiliukoinen kalkkikivi jne., On hyvin huokoinen ja kutistuu, kun se on märkä. Kun jäädytys turpoaa.

Kuivassa tilassa näillä mailla on huomattava lujuus, mutta kun ne kostuvat, niiden maaperä pehmenee ja puristuu jyrkästi. Tuloksena syntyy merkittäviä saostumista, voimakkaita vääristymiä ja jopa tuhoutuneiden rakenteiden tuhoutumista, erityisesti tiilistä.

Siten, jotta löysämät maaperä toimisivat luotettavana perustana rakenteille, on välttämätöntä poistaa täydellisesti niiden liotusmahdollisuus. Tätä varten on tarpeen tutkia huolellisesti pohjavesijärjestelmää ja niiden korkeammat ja alemmat seisokit.

Silt (silttialue)

Liete - muodostuu muodostumisen alkuvaiheessa rakenteellisen sakeutumisen muodossa vedessä mikrobiologisten prosessien läsnä ollessa. Suurin osa näistä maista sijaitsee turpeen, kosteikkojen ja kosteikkojen alueilla.

Silt - silty maaperä, vesi - kyllästetty moderni sedimentti pääasiassa merivedet, joka sisältää orgaanista ainesta kasvien jäännösten ja humuksen muodossa, joiden hiukkasten osuus on alle 0,01 mm, on 30-50 painoprosenttia.

Ominaisuuden ominaisuudet:

 • Vahva deformoituvuus ja korkea puristuvuus ja sen seurauksena - vähäinen vastustuskyky stressille ja käyttökelvottomuus luonnollisena pohjana.
 • Rakenteellisten sidosten merkittävä vaikutus mekaanisiin ominaisuuksiin.
 • Kitkavoimien voimakas vastustuskyky, joka vaikeuttaa paalun perustusten käyttöä niissä;
 • Orgaaniset (humiinihapot) hapot, joilla on tuhoisat vaikutukset betonirakenteisiin ja säätiöön.

Merkittävin ilmiö, jota esiintyy silty maissa ulkoisen kuormituksen vaikutuksesta, kuten yllä mainittiin, on niiden rakenteellisten sidosten hävittäminen. Rakenteelliset sidokset silteillä alkavat romahtaa suhteellisen vähäisillä kuormituksilla, mutta vain tietyllä ulkoisella paineella, joka on varsin määritelty tietylle matalalle maaperälle, rakenteellisten sidosten lumivyöry (massa) hajoaminen tapahtuu ja sitkeän maaperän lujuus vähenee voimakkaasti. Tätä ulkoisen paineen arvoa kutsutaan "maaperän rakenteelliseksi voimaksi". Jos siltimaahan kohdistuva paine on rakenteellisen lujuuden pienempi, sen ominaisuudet ovat lähellä kiinteän kiinteän aineen ominaisuuksia, ja kuten asiaankuuluvat kokeet osoittavat, ei lietteen puristettavuus eikä sen leikkauskestävyys ole käytännössä riippuvainen luonnollisesta kosteudesta. Samaan aikaan siltimaalin sisäisen kitkan kulma on pieni ja adheesio on varsin selvä.

Siltatilojen perustusten rakentamisen järjestys:

 • Näiden maaperien "louhinta" tehdään ja se korvataan kerroksittain hiekkaisella maaperällä;
 • Kiven / soratyyny kaadetaan, sen paksuus määritetään laskemalla, on välttämätöntä, että rakenteesta ja tyynystä ei aiheudu paineita, jotka ovat vaarattomia savimaisen maaperän pinnalla olevalle märälle maaperälle;
 • Tämän rakentamisen jälkeen.

Sapropel

Sapropel on makean veden liete, joka muodostuu kasvien ja eläinten eliöiden hajoamistuotteista ja joka sisältää enemmän kuin 10 painoprosenttia orgaanista ainesta humuksen ja kasvien jäämien muodossa.

Sapropelilla on huokoinen rakenne ja yleensä nesteen sakeus, suuri dispersio - hiukkasten pitoisuus suurempi kuin 0,25 mm ei yleensä ylitä 5 painoprosenttia.

Turve on orgaaninen maaperä, joka on muodostunut kosteikkojen kasvien luonnollisen kuoleman ja epätäydellisen hajoamisen seurauksena korkeassa kosteudessa, hapen puutteessa ja joka sisältää 50 painoprosenttia tai enemmän orgaanista ainesta.

Niihin kuuluu suuri määrä sademääriä. Niiden lukumäärän mukaan erotetaan:

 • huonosti estetty maaperä (kasvissoseen suhteellinen pitoisuus on alle 0,25);
 • keskipitkät (0,25-0,4);
 • Voimakkaasti höyrytetty (0,4-0,6) ja turpeja (yli 0,6).

Suolavedet ovat yleensä erittäin kosteita, niillä on vahva epäyhtenäinen puristettavuus ja ne ovat käytännöllisesti katsoen sopimattomia perustaksi. Useimmiten ne korvataan sopivilla pohjilla, esimerkiksi hiekalla.

Maahiekka - savea ja savea, jossa on 10 - 50 painoprosenttia turve.

Maaperän kosteus

Kapillaarivaikutuksen takia pienet rakenteet (savi, hiekkamarja) ovat märällä tilalla, vaikka pohjavesi onkin alhainen.

Veden lisääminen voi saavuttaa:

 • varret 4-5 m;
 • hiekkarannoilla 1 - 1,5 m;
 • silty sands 0,5 - 1 m.

Alhaisen maaperän maaperä

Suhteellisen turvalliset olosuhteet maaperälle ovat huonosti puhkeavia, kun maanalainen vesi sijaitsee lasketun jäädytyssyvyysalueen alapuolella:

 • silty-hiekassa 0,5 m;
 • maaperässä 1 m;
 • liemiossa 1,5 metriä;
 • savessa 2 metriä.

Välineet keskipitkälle

Maa voidaan luokitella keskipitkäksi, kun maanalainen vesi sijaitsee lasketun jäädytyssyvyysalueen alapuolella:

 • hiekassa 0,5 m;
 • lammissa 1 m;
 • savessa 1,5 metriä.

Vahvan kentän olosuhteet

Maaperä on hyvin vuorausta, jos pohjaveden taso on korkeampi kuin keskirivi.

Maaperätyypin määrittäminen silmään

Jopa henkilö kaukana geologiasta pystyy erottamaan savi hiekasta. Mutta silmän määrittämiseksi ei satoa ja hiekkaa maaperässä ole kaikki. Mikä on maaperä, ennen kuin olet löyhä tai hiekkomaa? Ja mikä on puhdasta saviä ja siltaa prosenttiosuus tällaisessa maaperässä?

Aloita tutkia naapurimaiden asuinalueita. Naapureiden perustuksen luomisen kokemus voi antaa hyödyllistä tietoa. Kaltevat aidat, perustusten muodonmuutokset niiden matalalla työntöllä ja halkeamat tällaisten talojen seinissä puhuvat maaperästä.

Sitten sinun on otettava näyte maaperästä sivustostasi, mieluiten lähempänä tulevan talon paikka. Jotkut neuvovat tehdä reiän, mutta et voi kaivaa kapeaa syvää reikää, ja mitä sitten tehdä sen kanssa?

Tarjoan yksinkertaisen ja ilmeisen vaihtoehdon. Aloita rakentaminen kaivamalla kuoppaan säiliön alla.

Sinulla on hyvin syvyys (vähintään 3 metriä enemmän) ja leveys (vähintään 1 metri), jolla on paljon etuja:

 • maaperän näytteenottoalue eri syvyyksistä;
 • maaperän silmämääräinen tarkastus;
 • kyky testata maaperän lujuutta poistamatta maata, mukaan lukien sivuseinät;
 • Sinun ei tarvitse kaivaa reikää takaisin.

Asenna vain betonirenkaat kaivoon lähitulevaisuudessa, jotta kaivo ei murene sateesta.