Kemiallinen koostumus, ominaisuudet ja menetelmä sementin valmistukseen

Ilman tätä materiaalia on mahdotonta kuvitella nykyaikaista rakennustyömaata. Sementtiä yli sadan vuoden ajan voit rakentaa voimakkaimmat rakenteet, sitä käytetään korjaustöihin, sitä käytetään loppuun tiloissa, mutta harvat ihmiset ajattelevat, mitä sementtiä valmistetaan.

Mikä on sementti? Tämä materiaali on jauhe, joka perustuu epäorgaanisiin yhdisteisiin. Välittömästi veden kanssa tämä jauhe alkaa kovettua ja hankkia monoliittisen, vahvan materiaalin vahvuuden, joka täyttää valmiiksi valmistetun muodon.

Reaktio tapahtuu riittävän kosteuden varmistamiseksi. Kovettumisen jälkeen sementtiteokset voivat toimia pitkään ilman perusominaisuuksien muuttamista. Tämän materiaalin tuottamiseen käytettävät tehtaat yrittävät sijoittaa lähelle raaka-aineen louhinnan lähdettä, koska sementin valmistukseen käytettävien materiaalien käsittely ja kuljetusmäärät ovat melko korkeat.

Ymmärtääksesi, mitä sementtiä valmistetaan, riittää, että pystytään osoittamaan sementin kemiallinen koostumus, jota käytetään itse rakentamisessa - portlandsementtiä. Se tehdään käyttäen seuraavia mittasuhteita:

 • kalsiumoksidi - vähintään 60%;
 • piidioksidi - vähintään 20%;
 • alumiinioksidi - vähintään 4%;
 • rautaoksidi - vähintään 2%;
 • magnesiumoksidia - vähintään 1%.

Muiden sementtityyppien kaavat ovat samanlaiset, vain kunkin ainesosan määrä on säädetty.

Sementin pääominaisuudet

Rakennusmateriaalit, mukaan lukien sementti, tarkistetaan useimmiten seuraavien ominaisuuksien noudattamiseksi:

 • Vahvuus. Tämän ominaisuuden testaamiseksi sinun on tehtävä betonisylinteri, jota myöhemmin kohdistetaan puristustesteihin. Näytteen altistuksen kesto &mdsah; vähintään 28 päivää. Tämä termi vaaditaan koko joukon lujuusmateriaalia. Kun tarkistat ja verrataan indikaattoreita MPa: ssa, voit asettaa sementin tuotemerkin, joka on nimetty: M200, M300, M400, M500, M600;
 • Korroosionkestävyys. Märässä ympäristössä betonirakenteet, joita ei käsitellä erityisillä yhdisteillä, altistuvat korroosiolle. Tämän prosessin poistamiseksi on suositeltavaa käyttää erityisiä lisäaineita muodostettaessa liuosta betonointiin. Sama pätee suojautumiseen vaikuttavilta aineilta ja erilaisilta kotitalouskemikaaleilta. Työssä aggressiivisissa ympäristöissä ja korkeassa kosteudessa on kehitetty erityinen brändi - pozzolan-sementti;
 • Pakkasvaste Tämä ominaisuus määritetään materiaalin jäädyttämis- ja sulatusjaksojen aikana, joissa se pystyy säilyttämään alkuperäiset ominaisuudet. Kun betonipohjan kosteus huokosissa ja mikroprekareissa jäätyy, laajeneminen tapahtuu, mikä vaikuttaa betonin laatuun ja johtaa sen tuhoamiseen. Betonin rakenteen parantamiseksi on tarpeen käyttää erityisiä lisäaineita, joiden avulla betoni kestää äkilliset lämpötilan muutokset. Lisäksi lisäaineita käytetään työn organisointiin talvella;
 • Vesihuolto. Se ilmaistaan ​​prosentteina vaaditun plastisuuden liuoksen kokonaisvolyymiin verrattuna. Portlandsementin maksimaalinen veden kysyntä on 28%. Olisi ymmärrettävä, että seos, joka vaatii vähimmäismäärän vettä, antaa kestävämmäksi ja luotettavammaksi betonin, ja liuos, joka on kyllästetty vedellä, antaa huokoisen betonirakenteen, jolle on ominaista pienempi lujuus;
 • Termi asetusta. Tämä indikaattori on tärkeä työn organisoinnin kannalta. Sen ei pitäisi olla liian pitkä tai lyhyt, jotta se ei häiritse jalustan tai muurauksen täyttämistä. Tätä ominaisuutta ohjaa kipsin määrä kuivassa seoksessa. Jos kipsin määrä on korkeampi, asetus on nopeampi, jos se on alempi - hitaampi. Optimaalinen nouseva sementtimenetelmä tapahtuu 10 tunnin kuluessa, ja asetuksen alku on 40-50 minuutin sisällä.

Tuotteiden tyypit käytöstä

Eri tyyppisiin töihin tarvitaan tiettyjä ratkaisuominaisuuksia. Portland-sementtiä käytetään laajalti, jota voidaan käyttää useimpien työntyyppien tuottamiseen. Mutta erikoisolosuhteissa tarvitaan muita merkkejä:

 • Valkoinen Portland-sementti. Tämä materiaali eroaa hienommalla hiomalla ja korkealla kipsipitoisuudella. Sitä käytetään itse tasoitettavien lattioiden laitteisiin, koska valkoisen sementin avulla saavutetaan korkealaatuinen pohja ja houkutteleva ulkonäkö. Tarvittaessa sementtikoostumukseen voidaan lisätä erilaisia ​​pigmenttejä, jotka mahdollistavat värillisen liuoksen saamisen.
 • Sulfaattien kestävä portlandsementti. Suunniteltu rakenteille, jotka ovat alttiina toistuvalle altistumiselle aggressiiviselle ja kostealle ympäristölle. Tätä materiaalia käytetään sillan paalujen ja sonnien valmistukseen.
 • Kuonan sementti. Käytetään valimoihin ja alkuaineisiin, jotka on tarkoitettu veden tai maan alla työskentelemiseen.
 • Pozzolaaninen sementti. Sillä on erinomainen vastustuskyky makealle vedelle ja sitä käytetään hydraulisten rakenteiden asennukseen.
 • Alumiinisementti. Tätä materiaalia käytetään merivesillä toimivien rakenteiden rakentamiseen sekä korjaustöihin matalissa lämpötiloissa.

Raaka-aineet ruoanlaittoon

Sementtituotannon sijoitus pyrkii suunnittelemaan raaka-aineiden päävarantoja. Raaka-aineet ovat luonnollisia kiviä, jotka on kaivettu avoimella menetelmällä. Joten siitä, mitä tuottaa sementti:

 • Karbonaattikiviä. Näitä ovat: liitu; kuori- ja muut kalkkikivet; dolomiitti; merkeli. Teollisessa tuotannossa käytetään pääosin kalkkikiviä. Tämä materiaali mahdollistaa vuorovaikutuksen tehokkuuden lisäämisen polttoprosessissa.
 • Savi kiviä. Näitä ovat: savi; savikiven; multa; lössi. Tämä materiaali on välttämätön seoksen plastisuuden hankkimiseksi ja sitä käytetään pääasiassa sementin valmistuksessa kuivalla menetelmällä.
 • Lisäaineita. Tiettyjen sementtilaastiominaisuuksien saamiseksi on välttämätöntä lisätä aineita, jotka pystyvät säätämään materiaalin ominaisuuksia peruskomponenttiin. Lisäaineita ovat: alumiinioksidi; piidioksidi; fluorisälpä; apatite.
Sementin lisäaineet.

Kuinka valmistella sementtiä tuotannossa

Tärkeimmät aineet, joista sementtiä tuotetaan, ovat kalkkikiveä ja savea. Näistä kahdesta komponen- tista valmistetaan klinkkeri erityisellä tavalla, joka sekoitetaan sen jälkeen muihin lisäaineisiin, jotka ratkaisevat ratkaisun laatu, brändi ja ominaisuudet. Pakollisista lisäaineista on olemassa kipsi, dolomiitti, sementtiitti.

Sementtituotannon vaiheet.

Luonnossa on puhdasta puhdasta klinkkeriä - marliä, mutta tämän mineraalin pieniä varantoja ei voida käyttää teollisessa mittakaavassa, joten kotimaiset ja ulkomaiset valmistajat valmistavat klinkkerin perinteisistä materiaaleista.

Sementtituotanto jaetaan seuraaviin vaiheisiin:

 • Klinkkerin valmistukseen on välttämätöntä sekoittaa ainesosat perusteellisesti erityisissä suurikapasiteettisissa rummuissa.
 • Seuraavassa vaiheessa valmistettu massa tulee uuniin, jossa paahtaminen tapahtuu 3-4 tunnin kuluessa noin 1 500 tuhannen asteen lämpötilassa. Tämän seurauksena klinkkeri muodostuu pienten fraktioiden muodossa (halkaisijaltaan enintään 5 cm).

On olemassa kolme tapaa tehdä sementtiä. Ne eroavat klinkkerin käsittelyssä.

 1. Märkä tapa. Klinkkerin tuotanto tapahtuu vedellä, liidulla ja savella. Niiden sekoittamisen seurauksena rummussa muodostuu märkä massa - seos. Se lähetetään poltettavaksi, jonka jälkeen saadut rakeet murskataan ja sekoitetaan tarvittavien lisäaineiden kanssa. Tätä menetelmää pidetään melko kalliina, joten nyt käytetään muita menetelmiä.
 2. Kuiva tapa. Voit vähentää valmiin seoksen sekoittamista lisäaineilla, koska koko prosessi vähenee valmiiden ainesosien valmistukseen, murskaamiseen ja sekoittamiseen. Tämä tekniikka on yhä suosittu, koska se mahdollistaa merkittävästi tuotantokustannusten ja tuotteen lopullisen hinnan alentamisen.
 3. Yhdistetty menetelmä. Tämä tekniikka käyttää erilaisia ​​klinkkerituotannon muotoja yhdistämällä kuivan ja märän menetelmän käyttämät tuotannon vaiheet.

Kuinka tehdä sementtiä kotona

Ensinnäkin sinun on heti huomata, että et voi saada laadukasta tuotetta kotona tai autotallissa. Se ei riitä tietämään, miten tehdä sementtiä itsestään, sillä sen lisäksi sinun on hankittava erikoislaitteita tai käytettävä mahdollisimman suurta lihasvoimaa, mikä lopulta osoittautuu melko kalliiksi ja tylsäksi. On paljon helpompi ostaa lopputuote myymälässä.

Yksinkertaisin tapa saada ratkaisu kotona, joka soveltuu pienien halkeamien sementoitukseen, on seoksen valmistaminen, joka perustuu seuraaviin ainesosiin: vesi, vesipitoinen kalkki ja kivihiiltä. Näitä aineita sekoitetaan, kunnes saadaan homogeeninen viskoosi massa, jota on käytettävä välittömästi, koska tämän liuoksen säilyvyys on enintään kaksi tuntia.

Muita itsevalmistavien sementin lisävarusteita ovat uunit materiaalin polttamiseksi ja mylly, jolla jauhamalla klinkkeri jauheeksi.

Kuinka tehdä sementtilaasti

Sementtilaastin valmistukseen tarvitaan itse sementtiä, vettä ja kasaumia (kipsi- ja muurauslaastareissa käytetään joki- tai louhoshiekkaa).

Liuoksen aineosien suhde riippuu tämän materiaalin käytöstä, mutta useimmissa tapauksissa on suositeltavaa käyttää kaavaa: 3 osaa hiekkaa yhtä osaa kohti sementtiä kohti. Vettä lisätään tarpeeseen saada enemmän muovi- tai viskoosiliuosta.

Jos haluat saada rakenteeltaan suuremmat lujuusominaisuudet, lisää sementin osuutta. On oikein aloittaa liuoksen valmistaminen kuivien fraktioiden sekoittamisesta, ja vasta homogeenisen massan saamisen jälkeen ne alkavat täyttää vettä pieninä annoksina vähitellen saavuttaen tarvittavan sakeuden.

Mitä ja miten tehdä sementtiä?

Sementti on yleinen materiaali, jota käytetään kaikentyyppisissä korjaus-, restaurointi- ja rakennustöissä. Sementtiperusta - sitovat epäorgaanisen alkuperän osat. Betoni, muuraus, kipsilevyt, teräsbetonituotteet, joita käytetään teollisuuslaitosten ja yksityisten rakennusten rakentamiseen, on tehty sementistä.

Jauhemaisen sementtimassan ominaisuus, joka on sekoitettu veden kanssa, on kyky vähitellen kovettua ja muuttuu kivenmassaksi. Toiminnan vahvuuden hankkiminen tapahtuu sekä ilmassa että vedessä. Kovettamisen tärkein edellytys on liiallinen kosteus.

Kaikki ovat sementin edessä, mutta hyvin harvat ihmiset tietävät, mitä tämä yleinen rakennusmateriaali on tehty, miten se tehdään. Sen perustana on klinkkeri, erikoismineraaliset lisäaineet ja kipsi. Tarkastellaan yksityiskohtaisesti sementin valmistusta, mitä raaka-aineita käytetään tähän.

Silti klinkkeri on sementin pääkomponentti.

Raaka-aineet

Sementtituotanto toteutetaan erityisissä tehtaissa, jotka sijaitsevat lähelle raaka-aineiden louhintapaikkoja sen valmistukseen. Sementin tuotannon tärkeimmät raaka-aineet ovat seuraavat luonnonkivet:

 • fossiilinen karbonaattityyppi. Tämä on arvokas luonnon raaka-aine, jolle on tunnusomaista kristallirakenteen ominaispiirteet, fyysiset ominaisuudet. Materiaalilla voi olla kiteinen tai amorfinen rakenne, joka määrittää vuorovaikutuksen tehokkuuden palamisen aikana muiden komponenttien kanssa;
 • savimateriaalit, sedimenttikivet. Niillä on mineraalipohja, niistä tulee muovia, tilavuus kasvaa liiallisella kosteudella. Raaka-aineille on ominaista viskositeetti, jota käytetään kuivassa tuotantomenetelmässä.

Karbonaattikiviä

Kiinnittäkäämme karbonaattikiveihin, joiden ominaispiirteet ovat:

 • Liitu, joka on helposti murskattua sedimenttikiviä, on kevyen kalkkikiven tyyppi. Se on suosittu sementin valmistuksessa.
 • Marl- tai marl-kalkkikiveä - fossiilista sedimenttityyppiä, jotka louhitaan hajoavassa tai kiinteässä tilassa, erotetaan niiden ominaispainosta ja kosteuspitoisuudesta. Ne sisältävät saviepäpuhtauksia, jotka mahdollistavat niiden siirtymisen raaka-aineisiin, joilla on paljon yhteisiä kalkkikivi- ja savipohjaisten mineraalien kanssa.

Koostumus sisältää aktiivisia mineraalilisäaineita (15%) tuotannon vaatimusten mukaisesti

Saviraaka-aineet

Savi kiviä ovat:

 • savi, joka sisältää mineraalioksidia, turvotus veden lisäämisen yhteydessä;
 • liemi, joka on savityyppi, jolla on suuri hiekkakehän pitoisuus ja pölymäiset hiukkaset;
 • liusko perustuen saveen, joka liittyy kovaihin, joilla on voimakas lujuus, jotka murskattaessa kerrostuvat lamellipartikkeleiksi. Raaka-aineille on ominaista stabiili hiukkaskokojakauma, pieni kosteuspitoisuus.
 • löysä, joka edustaa löysää vuoristoista, ei-muovista kallioa, joka on erotettu huokoisuudella, hienojakoisella viljalla. Sisältää silikaatti, kvartsi.

Ehkä teollisuusjätteen, muiden luonnonmateriaalien ja kuonojen käyttö.

Korjaava lisäravinteet

Sementtikoostumus valmistetaan kivennäisraaka-aineista käyttäen erityisiä pehmittimiä, jotka on lisätty tuotannon aikana.

Jos lisäät lisäaineiden määrää 20 prosenttiin, sementin ominaisuudet muuttuvat hieman.

Teknologia sisältää fossiilisten lisäaineiden käyttöä, jotka sisältävät:

Tekniikka tarjoaa korjaavien lisäaineiden käyttöönottoa, mikä tekee sementistä ja parantaa sen suorituskykyä. Pehmittimet voivat parantaa sementtikoostumuksen seuraavia ominaisuuksia:

 • korroosionkestävyys;
 • vastustuskyky lämpötilan muutoksille, syväjäähdytysjakso;
 • lujuusominaisuudet;
 • kovettumisaika;
 • sementin liikkuvuus, sen joustavuus;
 • veden läpäisevyyden aste.

rakenne

Oletko koskaan ajatellut, mikä teki sementin? Sen koostumus johtuu raaka-aineiden ominaisuuksista ja erityisistä brändituotteista. Niinpä laajalti suosittu Portland-sementti on seuraava koostumus:

 • Piidioksidi (piihappo tai kvartsi) - 25%.
 • Lime - 60%.
 • Alumiini (alumiinioksidi) - 5%.
 • Rautaoksidit ja kipsi - 10%.

Nykyään tuotetaan monia sementityyppejä.

Ainesosien prosenttiosuus voi vaihdella tekniikan ja sementtituotteiden tuotemerkin mukaan. Tietyt sementtityypit, erityisesti kuona Portland-sementti, sisältävät niiden koostumuskuonaa, mikä edustaa klinkkerin polton seurauksena syntynyttä hiiltä.

Riippumatta reseptistä tärkeimmät ainesosat sementtikoostumuksen valmistuksessa - savi ja kalkkikivi. Kalkkikiven pitoisuus on kolme kertaa suurempi kuin savipitoisuus, mikä takaa tarvittavan klinkkerin laadun sementtituotteiden tuotannossa.

Pääkomponentit, joista sementtiä tuotetaan:

 • klinkkeri, joka määrittää raaka-aineiden (kalkkikiven, saven) polttamisen aikana saadut lujuusominaisuudet. Klinkkeri on lopputuotteen perusta, jota käytetään rakeisessa muodossa halkaisijaltaan 10-60 mm. Klinkkeri lämpökäsitellään lämpötilassa, joka on noin puoli tuhatta astetta. Se sulaa muodostaen massan, jossa on suuri kalsiumdioksidin ja piidioksidin pitoisuus, jotka määrittävät sementtilausekkeiden suorituskykyominaisuudet. Rakeet murskataan pölyiseen tilaan, jonka jälkeen poltetaan;
 • kipsiä, jonka prosenttiosuus määrittää kovettumisajan. Perusmuotoon sisältyy jopa 6% puhdasta jauhemaista kipsiä tai kipsikiveä, joka sisältää epäpuhtauksia;
 • erityiset lisäaineet, jotka on otettu käyttöön olemassa olevien ominaisuuksien parantamiseksi tai erityisten ominaisuuksien koostumuksen antamiseksi, jotka laajentavat soveltamisalaa.

Usein sementtiä käytetään rakentamisessa betonin ja lujitettujen rakenteiden luomiseen.

Valmistusprosessi

Sementtituotanto toteutetaan vaiheittain, ja siinä säädetään seuraavista prosessitoimista:

 • Esikypsennetään ainesosat klinkkerin valmistukseen, joka on valmistettu kalkkikivestä, injektoitu määrä 75% ja savesta, jonka osuus on 25%.
 • Korkean lämpötilan kalsinointi, jonka jälkeen muodostuu klinkkeriä. Se on seurausta savi- ja kalkin yhdistämisprosessista, jonka lämpötila nousee 1450 asteeseen.
 • Hionta pallomyllyjen avulla. Ne ovat vaakasuoraan sijoitettuja rumpuja teräspalloilla, jotka mahdollistavat klinkkerin jauhamisen jauhemaisen tilan. Hiontaosuus pienenee, sementtikoostumuksen toiminnalliset ominaisuudet ja luokat kasvavat.

Tuotannon vaiheet

Tuotannon ominaisuuksiin kuuluu sementin valmistus erilaisilla menetelmillä, jotka vaikuttavat käytettyjen raaka-aineiden ominaisuuksiin. Tämä johtuu sementintuotannon sijainnista, käytettyjen laitteiden ominaisuuksista, tiettyjen tuotemerkkien kysynnästä.

Kaikki tekniikan variantit eroavat vain raaka-aineiden valmistuksen erityispiirteistä, joita toteutetaan:

 • märkä. Märkä tekniikka edellyttää kalkin käyttöä kalkin sijasta, joka sekoitetaan välttämättömien aineosien kanssa samanaikaisesti jauhamalla vaakasuorassa rumpuosassa, jossa on pakollinen lisäys veteen. Tämä muodostaa seoksen, jonka kosteuspitoisuus on 30-50%. Latausmateriaali poltetaan uunissa, joka muuttuu pallomaiseksi klinkkeriksi, joka sitten murskataan;
 • kuiva menetelmä. Kuivakemikaalille on ominaista sementintuotannon alentunut kustannus, tuotantokierron väheneminen. Tämä johtuu teknisistä toimenpiteistä, jotka mahdollistavat laitteiden samanaikaisen hionnan ja kuivaamisen kuulamyllyssä tulevien kuumien kaasujen vaikutuksen alaisena. Saatu seos on jauhemaista koostumusta;
 • yhdistettynä. Yhdistetyssä versiossa yhdistyvät märän ja kuivan tuotantomuoton ominaisuudet, mutta se eroaa eri yrityksissä. Yksi vaihtoehdoista tarjoaa mahdollisuuden saada puolikuiva koostumus, jonka kosteus on korkeintaan 18%, valmistettu kuivaamalla märkäteknologialla saatu seos. Toinen menetelmä käsittää kuivan seoksen valmistamisen, jonka jälkeen kostutetaan 14%: iin, granulaatioon ja lopulliseen lämpökäsittelyyn.

johtopäätös

Artikkelissa annetaan tietoa siitä, miten sementti valmistetaan, mitä raaka-aineita käytetään, mitä teknisiä ominaisuuksia käytetään tuotantoprosessissa. On olemassa monia teknisiä vivahteita, joita sementin valmistukseen osallistuvat asiantuntijat hallitsevat täydellisesti.

Mikä on sementti?

Sementti suorittaa sideainetta. Betonimateriaalin lopullinen lujuus riippuu sen laadusta. Monet aloittelevat rakentajat ovat kiinnostuneita kysymyksestä sementistä - siitä, mitä he ovat tehneet ja mistä sen ominaisuuksista riippuu? Materiaali, joka on saatu klinkkerin, kipsin ja lisäaineiden tuhoutumisprosessissa. Clinker on sementin koostumuksen tärkein aine, joka syntyy savesta ja kalkkikivestä valmistettujen raaka-aineiden sintrauksesta. Koostumus voi sisältää marmoria, kuonaa masuunista, nepheliinilieteestä.

Sementtikoostumus

Kysymys siitä, mitä sementtiä valmistetaan, pitkään aikaan ei ole tapahtunut perusteellisia muutoksia, koostumusta on säilynyt menneinä vuosisatoina. Pohja on aina ollut klinkkeri, ja myös mineraaliset lisäaineet, joiden optimaalinen pitoisuus on 15-20%. Tällaisessa pitoisuudessa mineraaleilla on vain vähän vaikutusta suorituskykyyn ja teknisiin ominaisuuksiin. Jos lisäaineiden pitoisuus on yli 20%, ominaisuudet muuttuvat suuresti, koostumusta kutsutaan pozzolaaniseksi sementiksi.

Sementin kemiallinen koostumus:

 • alit (Ca3SiO5) - lisää vuorovaikutuksen nopeutta veden kanssa. Komponentti on tärkeä vaiheessa vahvuuteen. Osana klinkkeriä trikalsiumsilisyytin määrä on 50-70%;
 • Belit (Ca2SiO4) - luo vahvuutta jähmettymisen myöhemmissä vaiheissa. Aluksi se reagoi huonosti veteen, jolloin dikalsiumsilikaatista johtuva vahvuus lisääntyy aluksi käytännössä. Klinkkeri sisältää 15-30%;
Sementti - neulonta-aine, joka pyrkii kovettuumaan vedessä ja ulkoilmassa
 • Alumiinifaasi (Ca3Al2O6) - sekoittuu veteen, aiheuttaa nopeaa reaktiota, varmistaa alkuasetuksen. Kovettumisprosessin hallitsemiseksi kipsiä ja vastaavia aineita lisätään koostumukseen. Triple calcium aluminate sisältää 5-10%;
 • ferriittinen faasi (Ca3Al2O6). Siirtyy reaktion aktiiviseen vaiheeseen Alitan ja Belitan syklien välillä. Tetrakalsiumalumino- ferriitin määrä on 5 - 15%;
 • muut komponentit ovat emäksisiä sulfaatteja, kalsiumoksidia - jopa 3%.

Sementin laastin kemikaalien mittasuhteet voivat vaihdella, mutta yleensä määrätyissä arvoissa.

Sementin pääominaisuudet

Tuotantotekniikka takaa standardien GOST 10178-76 noudattamisen. Koostumus voi sisältää lisäaineita.

Jos ne ovat läsnä, sementin ominaisuudet muuttuvat:

 • vahvuus - materiaalin kyky kestää tiettyjä kuormia ennen tuhoamisen alkamista. Voimaindikaattorit ja kyky kovettaa hydraatioprosessissa ovat toisiinsa liittyviä käsitteitä, kun vahvuuden hankkiminen kestää kauan 28 päivästä. Sementti on jaettu merkkeihin, joita merkitään kirjaimella M ja indeksi: 300, 400, 500, ovat harvinaisempia, suuren lujuuden omaavia koostumuksia - M600, M700, M800;
Ainekset otetaan tiettyyn suh- teeseen, mikä takaa kalsiumsilikaattien, alumiiniferriitti- ja alumiinifaasien muodostumisen
 • jähmettymisaika. Klinkkerin jauhamisen hienoisuus vaikuttaa veden hydratointiin ja materiaalin lopulliseen jähmettymiseen. Viljan vähentyessä lujuus kasvaa. Määrittäessään laastien ja betonien kiinteytymistä otetaan huomioon koostumuksen normaali tiheys. Kesto ennen asetusta riippuu veden kysynnästä ja mineraalien määrästä. Normaalilla tiheydellä asetus kestää 45 minuutista 10 tuntiin. Lämpötilan kasvaessa termit vähenevät kylmänä aikana - ne kasvavat;
 • vedenkulutus on veden kulutusta aineen hydratoimiseksi ja riittävän plastisuuden saamiseksi. Suositellaan yleensä formulaatiota, jossa on 15-17% nestettä. Liuoksen liikkumisen lisäämiseksi on mahdollista asettaa vettä 30-35%: n osuudella;
 • penkereen tiheys. Materiaalin todellinen tiheys on 3000-3100 kg / cm3. Tiheys saostuksen jälkeen on 900-1100 kg / cm3, tiivisteen jälkeen indeksi on 1400-1700 kg / cm3;
 • korroosionkestävyys. Indikaattoriin vaikuttaa sementin mineraalikoostumus ja tiheys. Koska klinkkerin vähenee raekokoon ja huokoisuuteen, korroosionkestävyys vähenee;
 • lämmön poisto. Sementin jäädyttämisen aikana lämpöä väistämättä vapautuu. Jos prosessin virtausnopeus on suhteellisen pieni, halkeilun vaara käytön aikana vähenee. Nopea lämmöntuotanto on epätoivottava prosessi monikerroksisten ja suuritehoisten rakennusten rakentamisessa. Lämmöntuotannon säätelyyn lisätään aktiivisia ja inerttejä lisäaineita;
 • pakkasvaste. Indikaattori heijastaa vastustuskykyä jäätymiseltä ja sulatukselta sekä tuoreessa että suolavedessä.

Sementtityyppejä

Riippuen siitä, mitä sementtiä valmistetaan, materiaali eroaa ryhmissä. Jokaisella lajilla on erityiset tekniset ominaisuudet.

Nykyään tuotetaan monia sementityyppejä.

Valmistusmateriaalin perusteella on olemassa ryhmiä:

 • kalkki;
 • marly;
 • savea. Sementin, bauksiitin ja kuonan lisäkomponenttien käyttöönottoa suositellaan veden kestävyyden, tulipalon ja pakkasvastuksen parantamiseksi.

Ensisijaisesti sementin tuotanto sisältää hiili- ja saviyhdisteitä, mutta joissakin tyypeissä otetaan käyttöön keinotekoisia aineita (kuonat, metallurgia ja kemialliset jätteet) sekä luonnolliset komponentit (alumiinioksidi).

Sementti on jaettu seuraaviin tyyppeihin:

 • portland-sementtiä. Erittyy suurella kovettumisnopeudella, sisältää 10-15% kivennäisaineita. Portland-sementin perustana käytetään kipsiä ja klinkkeriä, jotka poltetaan 1500 ° C: n lämpötilassa. Sitä käytetään aktiivisesti nykyaikaisessa rakennelmassa johtuen sen kyvystä luoda monoliittisia rakenteita veden kanssa sekoitettuna;
 • kuona Portland-sementtiä. Koostumuksessa on samat komponentit samoin kuin masuunikuoret;
 • hydraulinen;
 • karkaisu - nopeasti asetetaan ja jäätyy;
 • backfill. Sitä käytetään luomaan betonirakenteita kaasun ja öljyn tuotannossa;
 • koristeellinen, eroaa valkoisella värillä;
 • sulfaatti. Tärkeimmät erot kiehuvat alhaiseen kovettumisnopeuteen ja korkeaan vastustuskykyyn jäätymislämpötiloille.
Portland-sementtiä ja Portland-kuonan sementtiä.

Käyttöalueet

Betonia käytetään rakentamisessa kaikkialla, sen soveltamisala on käytännössä rajoittamaton. Sementtilaastin avulla luodaan raudoitetut betonirakenteet, kaadetaan perusteet, palkit, perustukset ja muut rakenteen osat. Viime aikoina monoliittisten rakennusten valmistus on suosittu, jossa seinät, pohja ja katto ovat kokonaan betonisia, eivätkä katto- ja viimeistelymateriaaleja.

Mikä on sementtiä:

 • kantavat seinät, pylväät, väliseinät;
 • lattialaatat;
 • pohja, tasoitus, pohjakerros;
 • erilaiset laatat, seinälohkot jne.

rakenne

Käytännössä materiaalin valmistustapa ei ole liian monimutkainen ja kemikaalit esitetään yhteisten luonnonvarojen muodossa. Säännöt, kuten sementti, ovat suunnilleen samoja kaikille tuotemerkeille, aina kalkkikiven ja saveen perusteella.

Koostumuksen pääkomponentit:

 • klinkkeri. Useimmiten kalkkikiven pitoisuus klinkkeriin on 3 kertaa suurempi kuin saven määrä, joka määrittää lujuusindikaattorit. Se tuotetaan rakeina, joiden koko on korkeintaan 60 mm. Komponentti altistetaan lämpökäsittelylle 1500 ° C: n lämpötilassa. Sulamisprosessissa massa esiintyy suurella määrällä piidioksidia ja kalsiumdioksidia;
Vahvuus. Tämä on parametri, joka vastaa materiaalin hävittämisestä tiettyjen olosuhteiden vaikutuksen alaisena.
 • kipsi vaikuttaa sementin hydratointiin. Vakiona, koostumukseen lisätään enintään 6% komponenttia;
 • erilaisia ​​lisäaineita. Lisäaineita käytetään kasvattamaan koostumuksen plastisuutta, lisäävät kylmyysvastusta ja kiihdyttävät kiinteytystä. Lisäaineiden läsnäolon vuoksi sementtiä voidaan käyttää laajemmissa teoksissa.

Valmistusprosessi

On tärkeää tietää tarkalleen, miten sementti valmistetaan ja mistä, mikä auttaa ymmärtämään materiaalin ominaisuuksia ja tarjoamaan korkealaatuista rakennetta.

Harkitse vaiheittaista sementtiä niinkuin:

 1. Sekoitetaan kaikki komponentit klinkkerin luomiseksi. Se koostuu 75% kalkkikivestä ja 25% savesta.
 2. Paahtaminen, kun se altistuu korkealle lämpötilalle, menetelmä auttaa muodostamaan klinkkerin. Savi kalkilla yhdistetään, kun se kuumennetaan lämpötilaan 1450 ° C tai yli.
 3. Materiaalin tuhoaminen pölyfraktion luomiseksi. Hionta suoritetaan kuulamyllyillä - nämä ovat rumpuja, joissa on vaakasuora sijoitus, niiden sisällä on metallipalloja, jotka tuhoavat kiinteitä, suuria klinkkerihiukkasia. Kun fraktio pienenee, tekniset ominaisuudet ja koostumuksen laatu lisääntyvät.

johtopäätös

Sementin erottavat ominaisuudet ovat kestävyys, suhteellisen nopea kovettumisprosessi, ympäristöllinen kestävyys, valmisteen ja käytön helppous. Jähmettymisen jälkeen saadaan korkean lujuusmateriaalin, joka kykenee pitämään korkeita rakennuksia vähäisellä kulumisella ja pienillä muodonmuutosriskeillä.

Mikä sementti on parempi rakenteen perustalle?

  Päiväys: 01/16 / 2015Kuvat: 1156Luvat: 31

Rakennuksen perusta on perusta, ja säätiön perustus on sementti, joten ennen rakentajan alkua kysymys: mikä sementti on parempi perustaksi? Rakennuksen, erityisesti sementin, rakentamisen komponenttien valinta on erittäin tärkeä asia.

Sementtilaastin sisältämien täyteaineiden rakenne.

Mikä tekee säätiöstä?

Materiaalit ja työkalut perustuksen valmistukseen:

Sanotaan, että vain sementti voi olla parempi kuin sementti, rakennusmateriaali, jolla on konkreettisen massan kannalta keskeinen rooli, mikä lisää sen ominaisuuksia vuorovaikutuksessa veden kanssa.

Takaisin sisällysluetteloon

Kun valitset sementin perustuksen rakentamiseksi, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin ominaisuuksiin:

Taulukko mittasuhteista sementtimerkin M400 materiaalien suhteen.

  veden kestävyys, paleltumisen kestävyys, sulfaattien kestävyys, korroosionkestävyys, ilmankestävyys, sementin turvotus ja kutistuminen, hiontapintaisuus.

Vesitiiviys on sementin kyky vastustaa veden vaikutuksia, eikä tämä vaikutus johda betonin rakenteiden tuhoamiseen. On parasta tarkistaa betonilaastin vedenkestävyys säätiölle seuraavalla tavalla.

Kaksi identtistä betonikuutiota valmistetaan. Yksi niistä, kuivassa muodossa, murskataan puristimella, sen lujuus määritetään. Toinen kuutio nostetaan veteen ja tuhoutuu samalla tavalla.

Kyllästyminen vedellä johtaa interparticle-sidosten heikentymiseen ja näytteen lujuus vähenee. Tyydyttyneiden ja tyydyttymättömien näytteiden lujuuden suhdetta kutsutaan materiaalin pehmenemiskertoimeksi. Betonin pehmenemiskerroin on 0,8, mikä vahvistaa sen vedenkestävyyden.

Pakkasenkestävyys - tämä ominaisuus tarkoittaa sitä, että toistuva jäädytys ja sulatus eivät vaikuta sementin laatuun, mutta tämä ominaisuus ilmenee vain, jos erityisiä modifioituja lisäaineita käytetään frost resistenssin parantamiseksi. Pakkauksessa on etiketti, joka osoittaa rakennusmateriaalin roiskeita.

Veden ja sementin välinen suhde eri merkkien sementteihin. Sementtilajit on merkitty kaarteiden yläpuolella. Sulfaattiresistenssi on sementin tärkeä ominaisuus, sen kyky kestää kauan nestemäisen sulfaattiväliaineen vaikutuksia vastaan. Sulfaattiympäristö, joka vaikuttaa sementtikiviin, muodostaa ettringiitin, heikosti liukenevan yhdisteen, jonka ulkonäkö johtaa mikrokreän muodostumiseen. Nämä mikrokreät, jotka yhdistyvät toisiinsa, tuhoavat betonia.

Lisäaineet, jotka parantavat sementin samentumista, vaikuttavat epäselvästi sulfaattien kestävyyteen. Siksi, ennen kuin valitaan materiaali säätiölle, sen koostumus on tutkittava hyvin. Korroosionkestävyys määrittelee betonirakenteiden käyttöiän ja on ominaista kyky selviytyä aggressiivisen ympäristön vaikutuksista. Sementin korroosionkestävyys riippuu betonista, mikropuhista ja kapillaareista muodostuvien halkeamien läsnäolosta, jonka kautta kiven rakenteeseen tulee alkuaineiden ja happojen liuoksia sisältävä vesi. Ilmansuojelu luonnehtii sementin kykyä pitää ulkona kaikki sen hyödylliset ominaisuudet. sementtijauheen kuljetus.

Keskittymisvaiheen aikana tulee harkita hajoamista varastoinnin aikana. Käyttöohjeissa on annettava tietoa jauheen varastointiolosuhteista, jotka johtuvat sementtikiven kyvystä muuttaa tilavuuttaan. Turvotettaessa betonipäästöt lisääntyvät kosteuden imeytymisestä ympäristöstä. Tämä prosessi ei vähennä betonin lujuutta.

Karkeus tapahtuu sementtikiven kovettumisen aikana kuivassa ilmassa. Hionnan hienous vaikuttaa asetusnopeuteen ja betonin lujuuden keruuseen. Mitä parempaa jauhetta murskataan, sitä korkeammat nämä ominaisuudet ovat. Takaisin sisällysluetteloon Rakennuksen jauhe säätiölle jaetaan seuraaviin ryhmiin: ei lisäaineita ja lisäaineita Rakenteiden perustusten pystyttämiseen tarvitset puhdasta portland-sementtiä tai pussolaanista ja kuohamaista sementtiä lisäaineilla, jotka parantavat sen ominaisuuksia. Jotta materiaalin ominaisuuksia voitaisiin paremmin ymmärtää ja määrittää, mikä on paras, on tunnettava pakkausmerkinnät ja pystyttävä tulkitsemaan pakkauksessa olevat tiedot. Kahdentyyppisiä merkintöjä on tehty vuosina 1985 ja 2003.

Ensimmäisessä merkinnässä kirjaimet osoittavat sementtityyppiä: Sementtituotannossa M - brändi, PC - portland - sementti, S - kuona - sementin kirjaimen lisääminen Portland - sementti (SHPC), vedeneristysmateriaali NTS - korostus sementti, luvut 100 - 700 tarkoittaa suurinta kuormitusta, joka kestää pohja, kirjain D numerolla ilmaisee lisäaineiden määrän materiaalissa, D0 ilmoittaa materiaalin täydellisestä puhtaudesta, seuraavat kirjaimet osoittavat sementtilajin: H - normalisoitu, B - nopeasti kovettuva, PL - pehmitetyt; SS-sulfaattikestävä, 2003-merkintä dekoodaa sementtimarkkinat: nimi - CEM, lisäaineiden esiintyminen on merkitty latinalaisin numeroin: I - ilman lisäaineita ja II - lisäaineilla, CEM II: llä on alatyyppejä A ja B, mikä tarkoittaa sementtimateriaalien lisäystä, kirjain W ilmoittaa, että sementti oli kuona-rakeistettu ja kirjain P tarkoittaa pozzolania, numerot 22,5-52,5 ilmoittavat minimi puristuslujuusluokan, joka on saavutettu 28 päivää perustuksen jälkeen, kirjaimet H ja B osoittavat kykyä kovettaa: N - normaalisti kovettuva, B - nopea suljin Jos vastaat kysymykseen siitä, miten valita sementti, asiantuntijat suosittelevat sekalaisia ​​portlandsementtiä: kuona ja pozzolan. Näitä laatuja erottaa aktiivisten lisäaineiden määrä, joka koostuu kuoreista tai vulkaanisista kiveistä. Jos käytät sekalaisia ​​laatuja perustuksen rakentamiseen, rakennetaan keväällä siten, että betoni on voima, kunnes se on jäätynyt, koska sekasementit eivät ole riittävän karkeita. Mutta tällaiset rakennusmateriaalit perustuksiin sopivat märkä- ja sulfaattimaahan, koska ne ovat erittäin kestäviä aggressiivisille ympäristöille.

Kuinka tehdä sementtiä?

Rakennusmateriaalit ilmestyivät silloin, kun sivilisaation aamuna ensimmäiset ihmiset alkoivat rakentaa taloja ja linnoituksia. Ajan myötä ihmiskunta on etsinyt materiaaleja, joilla on suuri vahvuus ja saatavuus missä tahansa asuinpaikassa. Pitkän etsinnän ja kokeilun jälkeen havaittiin, että hienoksi murskattu kalkkikivi ja kipsi, sekoitettuna veteen ja mineraaleihin, hankkivat erityisiä supistavia ominaisuuksia.

Kovettumisen jälkeen se muodostaa monoliittiyhdisteen, jolla on kiinteän kiven ominaisuudet. Siitä lähtien sementtiä alkoi tuottaa suuria määriä ja käyttää suurien ja pienten rakenteiden rakentamiseen. Kallion ja metallin rakentamisen ohi jälleen kerran, kysyimme usein itseltämme kysymyksen: "Miten teet sementin?"

Mielenkiintoinen tosiasia: Egyptin pyramidien rakentamisen aikana faraot käyttivät tekniikkaa, joka muistuttaa betonin tuotantoa. Seosta murskattua kalkkikiveä ja kivihiutaleita kaadettiin vedellä ja muuttui monoliittisiksi kivilohkoiksi.

Mikä on sementti?

Ensimmäinen tuotantovaihe alkaa kalkkikivilouhoksessa, kun kaivoskoneita käytetään, tulevaisuuden sementin komponentit poistetaan maaperästä. Jotta rakennusmateriaalilla olisi vaadittu lujuus, kalkkikivi valitaan tuotantoon, joka sijaitsee lähellä pintaa. Koostumuksessaan on suuria määriä piitä, rautaa ja alumiinioksidia. Jos kaadat syvemmälle, rotu on puhdas, mutta korkea kalsiumkarbonaattisisältö. Uutettu kivi lajitellaan ja lähetetään tarvittaessa tuotantoon, jossa mittasuhteet muuttuvat erilaisten laatuluokkien saamiseksi.

Kalkkikiven käsittely

Sementtituotannossa kiveä puretaan laitteistoon kivien ensisijaiseksi murskaamiseksi. Suuria lohkareita usean sävyn puristusvoiman vaikutuksesta vähitellen murskataan tennispallon kokoon ja syötetään kuljettimeen. Pienet ja suuret kivet lähetetään toissijaiseen murskaukseen, jossa ne vähennetään golfpallon kokoon ja hienoksi jauheeksi. Kalkkikiveä, jossa vaihtelevat prosenttiosuudet kalsiumkarbonaatista, käsitellään erikseen.

Kalkkikiven hionta ja kuivauslinja: 1 - hihnakuljettimen PL-650; 2 - magneettinen erotin; 3 - kuivauskompleksi; 4 - hissi; 5 - syöttösuppilo, jossa on liukupää; 6 - hihnan syöttölaite ПЛ-500; 7-mylly MTsV-3; 8 - pyörivä suihkumylly MRS-2/770; 9 - syklonisuppilo CB-4.5; 10 - pölynkerääjä II PC-2.0 bunkkeriin; 11-pussisuodatin FRI-60; 12 - sektorin syöttölaite PS-1B; 13 - VVD-tuuletin; 14 - keskipainepuhallin; 15 - sulkuventtiilit; 16 - kompressori.

Tämä on välttämätöntä niiden sekoittamista varten eri mittasuhteissa ja tietyn tekniikan mukaisesti eri laatujen sementin tuottamiseksi.

Lajittelu ja hionta

Pieni kalkkikivi, joka on lajiteltu kuormaaja, sijoitetaan kuivaan varastoon, joka on suojattu kosteudelta ja lämpötilan muutoksilta. Koolit muodostuvat erilaisesta koostumuksesta koostuvasta raa'asta sekoituksesta, joka on valmis jauhatusvaiheeseen. Kuljetin murskattu kivi tulee hiomakoneeseen - telamyllyyn, jossa muodostuu kalkkikivipölyä.

Mikä on sementti?

Sementti on neulomateriaali, joka pyrkii kovettuumaan vedessä ja ulkoilmassa. Ymmärrämme, mitä sementtiä valmistetaan, mutta se on silti aivan sama sementintuotantoteknologialla - kuiva ja märkä. Se muodostetaan hiomalla klinkkeriä, kipsiä ja erityisiä lisäaineita. Klinkkeri on seurausta raakasekoituksen polttamisesta, joka sisältää kalkkikiveä, savea ja muita aineita (masuunikuona, nepheliiniliete, marl). Ainekset otetaan tietyllä suh- teessa, mikä takaa kalsiumsilikaattien, alumiiniferriitti- ja alumiinifaasien muodostumisen.

Sementin patentti rekisteröitiin ensimmäistä kertaa vuonna 1824, Englannissa D. Aspind. Sitten patenttiyhdistelmää sekoitettiin kalkkipölyä saveilla, käsiteltiin seosta korkealla lämpötilalla. Tuloksena oli harmaa klinkkeri. Sitten materiaali jauhettiin ja kaadettiin.

Sementtikoostumus

Mikä on sementti tänään? Silti klinkkeri on sementin pääkomponentti. Rakennemateriaalin ominaisuudet ja vahvuus riippuvat siitä. Lisäksi koostumus sisältää aktiivisia mineraalilisäaineita (15%) tuotannon vaatimusten mukaisesti. Niillä on vähäinen vaikutus rakennusmateriaalin perusominaisuuksiin ja teknisiin ominaisuuksiin. Jos lisätään lisäaineiden määrää 20%: iin, sementin ominaisuuksia muutetaan hieman, ja sitä kutsutaan pozzolaaniseksi sementiksi.

Sementin tilavuuspaino hajallaan on 900-1300 kg / kuutiometri, tiivistetty - jopa 2000 kg / kuutiometri. m. Säilytysvarastojen kapasiteetin laskeminen, sementin paino on 1200 kg / m3. Sementin vapautumista ilman lisäaineita säätelee GOST 10178-76, lisäaineilla - GOST 21-9-74.

Sementin pääominaisuudet

Materiaalista on erilaiset ominaisuudet riippuen siitä, mitä sementti valmistetaan. Tärkeimpiä ovat:
1. Voima. Tämä on parametri, joka vastaa materiaalin hävittämisestä tiettyjen olosuhteiden vaikutuksen alaisena. Mekaanisesta lujuudesta riippuen neljä erilaista sementtiä on eroteltu: 400, 500, 550 ja 600.
2. jähmettymisen aika. Se määritetään asettamalla sementtipastaa normaalipaksuuteen tasaiselle pinnalle - sementin tulisi tasaisesti muuttaa tilavuuttaan kuivauksen aikana. Muussa tapauksessa sitä ei voida käyttää rakentamisessa, koska päällysteen mahdollinen tuhoutuminen johtuu liiallisesta rasituksesta. Tilavuuden muutokset tarkistetaan kiehuvilla kovettuneilla sementtikakkuilla.
3. Hiomaan jyviä. Parametri vaikuttaa kuivausnopeuteen ja lujuuteen. Mitä hienompaa jauhaminen, sitä parempi ja vahvempi sementti, erityisesti kovettumisen ensimmäisessä vaiheessa. Hiomisen raekoko määritetään hiukkasten ominaispinnalla, joka on osa 1 kg sementtiä ja vaihtelee välillä 3000-3200 kg / m3. m.
4. Tiheys. Veden hinta seoksen muodostamiseksi. Tämä on sekoitusveden määrä, joka tarvitaan normaalin materiaalin asentamiseen ja kuivaamiseen. Voit vähentää kulutusta ja lisätä sementin plastisuutta lisäämällä orgaanisia ja epäorgaanisia aineita. Esimerkiksi sulfidihiivaa.
5. Höyrynkestävyys. Parametri mahdollistaa veden väliaikaisen jäädyttämisen kestokyvyn, minkä vuoksi sen tilavuus kasvaa 8-9%. Vesipuristimet sementin (betoni) päällysteen seiniä vastaan, mikä vuorostaan ​​rikkoo laastin rakenteen ja vähitellen tuhoaa sen.
6. Kytkentä varustukseen.
7. Lämmönjohtaminen - sementin kovettumisen aikana syntyy lämpöä. Jos tämä tapahtuu hitaasti ja vähitellen, pinnoite jäätyy tasaisesti, halkeilematta. Lämmön vapautumisnopeutta ja -nopeutta voidaan vähentää käyttämällä erityistä mineralogista koostumusta, joka lisätään liuokseen.

Sementtityyppejä

Nykyään tuotetaan monenlaisia ​​sementtityyppejä. Minkä sementin koostumuksella on suurempi vaikutus sen ominaisuuksiin. Riippuen raaka-ainepohjasta on tällaisia ​​sementtityyppejä:

 • kalkki;
 • marly;
 • savi sementti lisäämällä kuona ja bauksiitti. Sen erityispiirre on veden kestävyys, pakkasenkestävyys, palonkestävyys.

Pohjimmiltaan sementin käyttämien savien ja karbonaattiyhdisteiden valmistuksessa. Joskus - keinotekoiset raaka-aineet (jätteet, kuona) tai muut luonnonmateriaalit (alumiinioksidijäämät).

Portland ja kuona ovat Portland-sementtiä. Portlandsementti kovettuu nopeasti ja se voi sisältää koostumuksessaan mineraalisia lisäaineita 10-15%. Klinkkeri ja kipsi (pääkomponentit), jotka sisältyvät sen koostumukseen, poltetaan 1500 asteeseen. Portland-sementtiä käytetään aktiivisesti nykyaikaiseen rakennustyöhön. Sen tärkein ominaisuus on kyky muuttua kiinteäksi lohkoksi, jopa vuorovaikutuksessa veden kanssa.

Portland-sementin ja kuonan Portland-sementin lisäksi erotetaan seuraavat sementtityypit:

 • hydraulinen;
 • kouristus - kykenee nopeasti tarttumaan ja kuivumaan;
 • injektointi - suunniteltu kaasu- ja öljykaivojen betonisointiin;
 • koristeellinen (valkoinen);
 • sulfaattikestävä - sen erottava ominaisuus - alhainen kiinteytymisnopeus ja korkea jäätyvyys.

Käyttöalueet

Usein sementtiä käytetään rakentamisessa betonin ja lujitettujen rakenteiden luomiseen. Mark 400: ää käytetään palkkien keräämiseen ja pystyttämiseen korkeisiin rakennuksiin.

Ymmärtää, mitä sementtiä valmistetaan

Ilman sementin käyttöä ei tehdä mitään pääoman rakentamista tai restaurointia. Materiaalia käytetään sekä erilaisten perustusten valmistukseen että seinien rakentamiseen. Kuitenkaan kaikki eivät tiedä, mitä sementtiä valmistetaan ja miten.

Avausmateriaali

Sementin valmistus tapahtuu monissa maailman maissa, myös Venäjällä. Useat suuret tehtaat tarjoavat erilaisille teollisuudenaloille tämän materiaaliteollisuuden tarpeellisen raaka-aineen. Wikipediaan keksijän katsotaan olevan englantilainen Joseph Aspdin. Hän patentoi harmaata jauhetta 1800-luvun ensimmäisellä neljänneksellä, antaen sille nimeksi "Portland Cement" läheisen Portlandin kaupungin kunniaksi.

Sideaineiden valmistustapoja keksittiin noin 3-4 vuosituhannen ajan, mutta ensimmäistä kertaa keksintöön liittyvä patentti saatiin vuonna 1824

Tämä epäorgaaninen aine on keinotekoinen. Sitä käytetään sekä itsenäisesti että osana eri ratkaisuja:

Tärkein ero muiden sideaineiden, kuten alabasterin tai kalkin, kanssa on se, että materiaali saavuttaa suuren kovuuden huomattavan määrän kosteuden läsnä ollessa.

Nykyiset säännökset

Sementin tuotantoa säännellään nykyisessä lainsäädännössä. Valmistettujen tuotteiden eritelmien olisi oltava yhdenmukainen vuonna 1985 perustetun GOST 10178: n kanssa. Sen mukaan koostumuksessa otetaan tietty määrä mineraalisia lisäaineita.

Aktiiviset mineraalilisät, painoprosentteina

Sementtityyppi

Domainin granuloidut ja elektroforeesipohjaiset kuonat

Sedimenttinen alkuperää, lukuun ottamatta eläimiä

Muut aktiiviset, mukaan lukien gliege

Aiempi standardi on GOST nro 10178-76, mutta se on päättynyt uuden GOSTin käyttöönotolla, vaikka niiden välinen ero ei ole merkittävä. Merkittävät erot vain yksittäisissä tehtävissä, joilla ei ole merkittävää vaikutusta lopputuotteeseen.

Valmistajat käyttävät myös GOST 15825-1980. Se säätelee suurelta osin tuotteen värierotusta.

Valmistajat pyrkivät jatkuvasti parantamaan tuotteitaan. Kokeita tapahtuu materiaalin fysikaalis-kemiallisen koostumuksen kanssa samoin kuin eri komponenttien mittasuhteiden valintaan.

Mikä on sementti?

Selvitä, mitä sementtiä valmistetaan. Perinteiset komponentit ovat kipsi, klinkkeri ja joukko sitovia lisäaineita. Klinkkerin jauhamisaste on tärkeä tekijä.

klinkkeri

Se on peruskomponentti ja muodostaa tulevan kiinteän levyn päälaajenemisominaisuudet. Materiaali muodostetaan sen jälkeen, kun raakamassa on poltettu tietylle lämpötilalle, jolloin saatiin halkaisijaltaan 1-5 cm rakeisia kokkareita. Lämpökäsittelyyn käytetään erityistä lämpökäsittelyä. Tämä vaihe, joka on peräisin kaikesta tuotantovaiheesta, valmistetaan sementtinä, on kaikkein energiaa kuluttava ja työvoimavaltainen.

Kalkkikivi, jossa savea

Kaivostoiminta avoimissa kaivoksissa. Sitten ne käyvät läpi esikäsittelyvaiheen ja menevät tehtaaseen lietteen muodostamiseksi niistä. Tuloksena oleva materiaali kulkee raa'an maljan ja lähetetään lietteen altaaseen.

Kaikki tiilintuotannon vaiheet yhdessä järjestelmässä

Pieni liete lähetetään uuniin, joka pyörii oman akselinsa ympäri. Tällaisten solmujen pituus voi olla jopa 200 metriä ja halkaisija on useita metrejä, kuten Uralin Lafargen tehtaalla Chelyabinskissa. Niiden polttoaine on maakaasu, koska on tarpeen luoda 1,450 ° C: n käyttölämpötila.

Raaka-aineet lämpökäsittelyn aikana ovat osittain sintratut, muodostaen klinkkerin. Uunit sijoitetaan vaakasuoraan 40 asteen kulmalla, jotta massa pääsee sisälle sisälle.

Massa koostuu kalsiumoksidista ja piidioksidista. Nämä kemialliset elementit vaikuttavat tulevien tuotteiden kestävyyteen ja liimausrakenteiden liimaukseen, joilla on supistava koostumus.

Sementin valmistus jatkuu jääkaapissa, jossa koostumuksen koostumus laskee lämpötilaa. Seuraavassa vaiheessa murskaus ja siirto bunkkeriin hiontaan pölylle tapahtuu.

Moderni sementtituotanto ja sen komponentit tarjoavat ympäristönsuojelumenetelmiä, joihin kuuluvat sähköstaattiset saostimet. Ne estävät pölyn vapautumisen tehokkaammin kuin perinteiset menetelmät 10-30 kertaa.

Savi- ja kalkkikiven osuus klinkkerin koostumuksessa on 1 - 3. Tällaiset aineet sisältyvät eri yritysten sementteihin. Viljan valmis tuote on alueella 1-100 mikronin halkaisija.

Vaadittuihin materiaaleihin kuuluvat myös masuunikuuri, marmori, liitu, löysä, liuskekivi jne.

Sementin koostumus 3-7% koostuu kipsistä. Sen avulla valmistajat muuttavat raaka-aineiden säilyvyyttä. Hän on vastuussa "kovettumisen" laadusta. Raaka-aineiden tutkimus osoittaa, että sementtiä voidaan käyttää puhtaalla materiaalilla tai kipsikivellä, jossa on erilaisia ​​epäpuhtauksia.

lisäaineet

Valmistajien käyttöön ottamat epäpuhtaudet pystyvät parantamaan tuotteen ominaisuuksia tai antamaan sille uusia ominaisuuksia. Suosittuja ovat aineet, jotka tarjoavat tällaisia ​​ominaisuuksia:

 • lisäävät vastustuskykyä alhaisissa lämpötiloissa;
 • laajentaa lopputuotteen käyttöaluetta;
 • minimoi kosteuden imeytyminen;
 • antaa sitkeyttä.

Ominaisuuksien avulla voit jakaa tuotteen tiettyihin ryhmiin ja valita parhaiten kunkin tapauksen. Ne määrittelevät toiminnan erityispiirteet. Mineraaliset lisäaineet sisältyvät sementin koostumukseen 10-15%.

Vaadittuihin materiaaleihin kuuluvat myös masuunikuuri, marmori, liitu, löysä, liuskekivi jne.

 • liitu tarkoittaa sedimenttisiä kiviä, jotka ovat helposti murskattuja ja murskattuja;
 • Marl on myös sedimenttikivi, joka on kalkkikiven alapuolella, lähempänä saviä kerroksia, joskus on löysä rakenne ja riippuu savielementtien massaosuudesta (materiaalia käytetään tulenkestävien materiaalien, esimerkiksi uunien tai tulisijojen) kanssa;
 • kalkkikivet ovat edullisia valitsemaan huokoisia, koska niiden koostumus ja ominaisuudet ovat pienet vahvuuden kynnysarvot, ja ne sulkevat pois piippu muodostumat;
 • Loesslike lams, löys, loam, shale ovat suosituimpia savi kiviä.

Jokaisella tuotannolla on oma laboratorio. Tuotteiden laatu on säännöllinen. Asiantuntijat seuraavat tulevien komponenttien ja lisäaineiden annoksia. Testattu myös voimaa alueella. Testituloksia tukee asiaankuuluvat asiakirjat.

Sen määrittäminen, mitä sementti koostuu, on ilmoitettava sen likimääräinen kemiallinen koostumus:

 • kaksi kolmasosaa siinä on kalsiumoksidi CaO jopa 67%;
 • alle neljännes sisältää piidioksidia SiO2 jopa 22%;
 • kaksitoista osaa alumiinioksidista Al2oi3 5%;
 • noin 3% rautaoksidia Fe2O3;
 • muut komponentit.

Merkki näkyy pakkauksen etupuolella olevan kirjaimen "M" jälkeen ja ilmoittaa, kuinka monta kiloa neliön senttimetri kestää.

VIDEO: Sementin kemiallinen koostumus

Erilaisia ​​sementinvalmistusmenetelmiä

Käytössä on useita valmistusmenetelmiä. Ero niiden välillä on lähinnä raaka-aineiden valmistuksessa. Käytä seuraavia tekniikoita:

Kuiva tekniikka

Se on progressiivisin, koska ne tekevät sementtiä, yhdistämällä useita prosesseja. Tämä vähentää tuotantokustannuksia. Kuivaus ja hionta tässä suoritusmuodossa suoritetaan kuulamyllyssä. Kuumat kaasut tunkeutuvat siihen, jonka virtaus suunnataan aihioihin. Tämän seurauksena seos saadaan maapähkinän muodossa.

märkä

Märkä tekniikka käyttää liitua ilman kalkkia. Elementit sekoitetaan erityisessä rummussa. Hiontaa. Rumpuun kuluu tietty määrä vettä, josta tekniikkaa kutsutaan "märkäksi".

Yhdistetty

Yhdistelmässä käytetään erilaisia ​​menetelmiä. Esimerkiksi joissakin tapauksissa on märkäkäsittely ja sitten valmistettu massa saatetaan osittain kosteaan tilaan, jonka kosteus on 18-20%. Seuraava on rakeistus.

Kuinka tehdä sementtiä kotona

Elintilaa varten tarvitset liesi, jossa on korkea lämpötila. Ei myöskään pidä tehdä ilman valmiita tehtaita luomaan tarvittavan laskun. On tarpeen katsoa, ​​että sen on käytettävä paljon energiaa materiaalinkäsittelyyn.

Sementtiteollisuus

Jauhoamme 1 osa valmistettua savea ja kolme osaa kalkkikiveä. Sekoitetaan perusteellisesti koostumus ja siirrytään rumpuuunikammioon. Sen lämpötila asetettiin 1450 ° C: seen. Tämän seurauksena meillä on klinkkeriä suurien kokkareiden muodossa. Me sekoitetaan 5-6% kipsiä koostumukseen. Pidä valmis sementti kädet olisi pois märistä paikoista.

VIDEO: Sementtituotannon prosessi yhdellä yrityksellä