Mikä on lämpöä kestävä betoni? Kiinteistön yleiskatsaus

Rakennusmateriaali, joka säilyttää mekaaniset ja toiminnalliset ominaisuudet pitkällä aikavälillä erittäin korkeissa lämpötiloissa jopa 1700 ° C: ssa - tulenkestävä betoni. Samoin onnistuneesti käytetty kotona ja teollisuudessa. Erityisesti uuneille, tulisijoille ja savupiippuille on mahdotonta kuvitella rakennetta ilman lämmönkestävää betonia.

Tulenkestävän materiaalin tärkeimmät ominaisuudet:

 • korkea lujuus;
 • parantunut suorituskyky käytön aikana;
 • antaa luotettavan lämmöneristeen;
 • suhteellisen helppokäyttöinen, ilman lisäpeittoa.

Lämmönkestävä betoni vähentää työn kustannuksia, työvoimakustannuksia ja lyhentää työaikaa.

Tulenkestävän betoniseoksen komponentit

Betonin koostumus sisältää perusaineosat (sementti, täyteaine, vesi) ja lisäaineet - ne määrittävät lopullisen tuotteen tulenkestävät ominaisuudet.

Perusraaka-aineet ovat:

 • alumiinioksidi tai periklaasisementti;
 • kuona Portland sementti;
 • nestemäinen lasi;
 • portland-sementtiä.

Johdanto alumiinioksidireseptille tekee seoksesta immuuni happojen vaikutuksille.

Pieni lujuus eliminoituu eri täyteaineiden teknisellä sisällyttämällä. Lisäaineet parantavat koostumuksen kovettumista ja muuntamista monoliittiseksi lämmönkestävälle alustalle. Hienomurskautuneet lisäaineet ja täyteaineet valitaan seuraavien kriteerien mukaan:

1. sideaineen tyyppi;

2. lämpötila käytön aikana;

3. lopputuotteen käyttöolosuhteet.

Jos betonia on tarkoitus käyttää lämpötiloissa enintään 800 ° C: ssa, sovelletaan:

 • tiili taistelu;
 • tulenkestävät kiviä (andesite, diabaasi, dioriitti);
 • tuliperäiset aggregaatit (perliitti, kuonakouru, laajennettu savi);
 • masuunikuonaa.

Kun työskentelet 1700 ° C: n lämpötilassa, lisää:

 • palanut kaoliini;
 • magnesiitti;
 • palo-tiilet;
 • Kromirikastetta;
 • korundi.

Periklaasi-sementtibetonin reseptissä on välttämättä magnesiumsulfaattia. Seoksen kovettamiseksi nestemäisestä lasista, koostumukseen lisätään rakeistettua masuunikuonaa, natriumsilikloridia tai nepheliinilietettä. Tämä kaava auttaa parantamaan rappauskerroksen suorituskykyä.

Tulenkestävän lämmönkestävän betonin valmistus nestemäisen lasin ja portlandsementin perusteella edellyttää hienoksi jauhettujen mineraalitäyteaineiden lisäämistä. Näihin kuuluvat hienojakoiset materiaalit, kuten:

1. taistele magnesiittitiiliä;

2. palo-tiilet;

3. kiinteä palo shamot;

5. kromiittimalmi;

7. löysäsippu;

9. kromiittimalmi.

Pehmittimien lisääminen lämmönkestävään koostumukseen on sallittua.

1. Pääluokassa on kolme tyyppiä:

2. Käyttömenetelmän mukaan tulenkestävät lohkot ovat lämpöä eristäviä ja rakenteellisia.

3. Käytön lämpötilasta riippuen betoni on jaettu seuraavasti:

 • Lämmönkestävä jopa 1580 ° C.
 • Tulenkestävä, 1580-1770.
 • Korkea tulenkestävä, yli 1770.

4. Aggregaattien tyyppi voi olla: dinas, kvartsi, korundi.

Suosittu rakentajien keskuudessa ja palonkestävä kuiva betoniseos. Osa näistä kehittyneistä betonikoostumuksista kykenee kestämään jopa 2300 ° C: n lämpötiloja. Ainoa haittapuoli on se, että tällaisella puolivalmisteella on lyhyt säilyvyys, joten ei ole suositeltavaa ostaa suuria määriä.

Voit ostaa tulenkestäviä sekoitteita ja betonileita missään erikoistuneessa rautakaupassa, mutta laastin valmistelu maksaa paljon vähemmän.

soveltamisalansa

Materiaalia käytetään laajalti lämpörakenteiden, savupiippujen, keräimien, perustusten rakentamisessa. Ihanteellinen kotitalous- ja teollisuusuunit, takat, erilaisten rakenteiden pystytys.

On huomattava, että tulenkestävä betoni helpottaa suuresti suunnittelua, koska siinä on huokoisia ainesosia, mikä vähentää pohjan kuormitusta 40%. Sieltä käytetään seiniä, lattioita, kelluvia rakenteita, span-siltoja.

Kuinka tehdä se itse?

Tehtävänsä materiaalin täyttämiseksi turvallisuuden ja suojan takuita, teknisten vaatimusten tiukkaa noudattamista valmistelun aikana on pakollista.

Jotta lämpöä kestävä betoni olisi omalla kädelläsi, tarvitset seuraavat materiaalit ja työkalut:

 • betonisekoittimen tai muun säiliön liuoksen laimentamiseksi;
 • lapio;
 • vesi;
 • lastalla;
 • atomizer;
 • muovikalvo;
 • tulenkestävä sementti;
 • hiekka;
 • soraa.

Tulenkestävän betonin valmistukseen on kaksi vaihtoehtoa: kuivasta seoksesta tai sekoittamalla ainesosia. Ensimmäinen vaihtoehto on parempi johtuen sen luotettavuudesta ja suhteellisesta vastaavuudesta lämmönkestävän materiaalin komponenttien kanssa tuotantoteknologian mukaisesti.

Jos sekoittaminen on suoritettava yksinään, ensimmäinen vaihe on muottien tai tarvittavien kokoisten muotojen valmistaminen, jotka suljetaan sisäpuolelta estääkseen veden haihtumisen reaktion aikana. Helppo irrottaa valukappaleet kotona helpottaa kasvi- tai silikoni-säiliöiden käsittelyä, mutta se voidaan peittää polyetyleenillä.

Perinteiseen reseptiin kuuluvat: sora, hiekka, lämmönkestävä sementti, sammutettu kalkki suhteessa 3: 2: 2: 0,5. Vettä kaadetaan nopeudella 7,7 litraa 22,5 kg seosta kohti. Vettä vaivaamista varten on suodatettava.

Vähitellen maadoitetut komponentit lisätään vähitellen. Koko koostumus sekoitetaan perusteellisesti. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi kaikkien ainesosien tulee olla huoneenlämmössä valmistuksen aikana, optimaalisesti 15-20 ° C. Liuoksen suuri tiheys määrittää työn nopeuden. Se asetetaan lapion avulla ja tasoitetaan lastalla. Lomake täytetään ylimäärällä, ylijäämä poistetaan.

Tärinää käytetään estämään aukkojen ja ilmakuplien muodostuminen yksikön sisällä. Porauksen puinen osa sijoitetaan 1 minuutin punssiin tai kuoppaan, jonka kapasiteetti värisee ja aiheuttaa betoniseoksen istumisen.

Tulvoitunut liuos on tiukasti peitetty kalvolla ja jätetään seisomaan 2 päivää. Ajoittain materiaali kostutetaan vedellä halkeilun estämiseksi. Polyetyleenin poiston jälkeen formulaation pitäisi antaa kuivua vielä 1-2 päivää. Muodosta poistamisen jälkeen tulenkestävät lohkot pidetään lämmitetyssä tuuletetussa tilassa noin 25 päivän ajan.

Lopputuotteen hinta perustuu reseptiin, brändiin, toimintaolosuhteisiin ja tuotantolinjaan.

Tulenkestävä muurausseos

Tulenkestävä muurausseos - korvaamaton rakennusmateriaali takkojen ja uunien kanssa. Jos aiot asentaa kivi- tai tiiliholkkasi talosi, niin et voi tehdä ilman erityistä ratkaisua.

On monia tulenkestäviä laastin ratkaisuja. Ennen uunin asennusta on tarpeen laatia tulevaisuuden tuote ja päättää perusmateriaalista. Tästä riippuu seoksen valinta. On tärkeää muistaa, että kaikki ratkaisut eivät kestä korkeita lämpötiloja. Perinteinen sementtilaasti romahtaa nopeasti kuumuuden vaikutuksesta.

Luukutilojen luontaisista osista voi käyttää eräitä savityyppejä. Korkeiden lämpötilojen vaikutuksesta materiaali saa vain voimakkuutta. Siksi lähes kaikki tulenkestävät seokset sisältävät luonnollista savea.

Tyypit muurausseoksia

Liesi- tai takka-uunin prosessi sisältää seuraavat vaiheet:

 • sivustojen valmistelu ja perusta;
 • muurauslaitteiden asennus;
 • työssä.

Yleensä kussakin vaiheessa käytetään erilaisia ​​seoksia, mutta myös yleisiä ratkaisuja.

Joten säätiö tarvitsee betonia, joka koostuu sementistä, hiekasta ja vedestä. Jotkut mestarit lisäävät hienoa soraa.

Tällaisia ​​seoksia ei valmisteta valmiissa muodossa, ne laimennetaan juuri ennen perustuksen asettamista. Vahvistaa laasti aloitetaan 30 minuutin kuluttua munimisesta. Täysi kuivaus tapahtuu vähintään 24 tunnin kuluttua. Kun pohja on vahva - jatka asian käsittelyä.

Ilman tulenkestävää seosta rakentaa seinät tulisija on mahdotonta. Lähes kaikki uunimateriaalit sisältävät samettikerrosta. Se on korkea lämmönkestävyys. Furnace-saviä voi ostaa erikseen ja tehdä ratkaisun itse. Prosessi vaatii kuitenkin taitoa ja aikaa.

Viimeistelyaineita sekoitetaan kalkilla. Perinteisille venäläisille uuneille tämä tekniikka on hyvin yleinen. Liuoksen koostumus on seuraava:

Kalkin kalkin täytyy pyyhkiä pois roskista ja suurista materiaalipölyistä. Muuten liuos tulee olemaan kokkareita ja räjähtää kuumennettaessa, mikä heikentää valmiin tuotteen ulkonäköä.

Liuoksen koostumuksessa kipsi ja sementti ovat lujuuden kannalta välttämättömiä, jotkut päälliköt kieltäytyvät lisäämästä näitä komponentteja. Seoksen valmistamiseksi muuraukseen on välttämätöntä sekoittaa löysät aineet ja lisätä asteittain vettä. Kun nestettä syötetään, kalkki sammuu.

Liuoksen optimaalisen tilan tulisi olla paksun kerman sakeus. Jos seos on nestemäistä, lisää kaikki kuivat aineosat yhtä suureen osaan. Kun olet saavuttanut halutun tilan - voit tarttua kipsiin.

Uunin savi seos

Ei ole suositeltavaa käyttää öljyistä savea itsestään tulenkestävien seosten valmistamiseksi. Paras vaihtoehto on laiha kameli. Se antaa pienemmän prosenttiosuuden kutistumisesta kuivauksen jälkeen eikä repeyty, kun sitä käytetään pitkään. Liuoksen laimentamiseksi seulotaan ja puhdistetaan epäpuhtaudet. Jotta vaurioitettaisiin liuosta itsenäisesti, tarvitset vettä, hiekkaa, savea ja astiaa sekoittumiseen.

Tulenkestävän seoksen valmistamiseen on osoitettu resepti. Tarvitaan litran purkki, isompi säiliö (kylpy tai kauha), savi ja hiekka. Ensiksi kaadetaan 2 litran litran purkitettua savea astiaan. Kolmas kerta, purkki on täynnä savea vain 3/4, ja loput on täynnä hiekkaa ja lähetetään ämpäriin. Neljännen kerran vain neljäsosa astioista on täynnä savea, loput täynnä hiekkaa ja kaikki tämä lähetetään suurelle alustalle.

Kiintoaineet sekoitetaan perusteellisesti ja alkavat kaataa veteen. On kätevämpää vaivata käsiä tai lastalla. Loppujen lopuksi pitäisi saada aine, joka lakkaa tarttumaan käsiin, tämä osoittaa seoksen valmiutta.

Riippumattomasti valmistetaan seos munien sijoittamiseksi on melko ongelmallista. Jos sekoitat komponenttien mittasuhteet - massa ei ole sopiva ja säröi nopeasti käytettäessä uunia. Jos sinulla ei ole kokemusta samanlaisista teoksista, ota valmiin seos.

Valmiit kuivat sekoitukset soikeille

Jos päätät tehdä uunin tai tulen, käytä kuivaa jauhetta (esimerkiksi alaxin tai laastin seosta). Siinä kaikki komponentit sekoitetaan oikeaan osuuteen, sinun täytyy vain laimentaa ne vedellä. Erilaisia ​​uunien sekoituksia laimennetaan eri mittasuhteissa.

Pakkauksessa näkyy tarvittava määrä vettä. Seosta laimentamalla noudata seuraavia ohjeita:

 • Käytä teknistä sekoitinta. Kiitos hänelle, saat homogeenisen massan ilman kokkareita. Lisäksi sekoitetaan sekoittimen kanssa paljon nopeammin. Manuaalisella vaivauksella massat usein lisäävät liikaa vettä.
 • Älä laita liikaa jauhetta sekoitusastiaseen. Valmis laasti kuivuu hyvin nopeasti, mikä tekee siitä sopimatonta munimiseen.
 • Huoneessa, jossa liuos tehdään, tulee olla lämmin. Vähimmäislämpötila on 10 astetta.

Kun uuni on asennettu, se kestää kolme päivää Tällä hetkellä uunissa on aikaa kovettua. Tämän ajanjakson jälkeen on tarpeen tehdä polttopuun kokeilu. Keskuksen voi kuitenkin hyödyntää vasta 3-4 viikon kuluttua.

Laastinseokset

Yksi suosituimmista uunien sekoitteista on laasti. Se on hyvin hieno jauhe. Käytettäessä jauhetta laimennetaan vedellä ja käytetään muuraukseen, joka on yhdistetty tulenkestävien tiilien tai kiven kanssa.

Ei jokainen laastin seos, joka sopii uunin sijoittamiseen. On tulenkestäviä ja tavanomaisia ​​kovettavia seoksia. Jälkimmäiset vaikeutuvat lämpökäsittelyn aikana, kuten keramiikka. Niiden koostumus sisältää hydraulista sementtiä.

Seokset, joissa ei ole hydraulisia sulkeumia muiden lisäaineiden kanssa ja joita kutsutaan tulenkestäviksi. On olemassa erilaisia ​​kuolleita, erilainen raekoko. Niin hienojakoisia kutsutaan seokseksi, jonka hiukkaset ovat korkeintaan 1 mm ja suuret - jopa 2.

Liuoksen eri merkintöjä merkitään kirjaimella lyhenteillä MS. Materiaalia käytetään useimmiten kotitalouksien tai kotitalouksien uunissa, kun käytetään teollisuusliikeketjujen matkatavaroita. Laastin seoksen valmiin kuoren vahvuus on erittäin suuri ja sitä on käytetty ilman ongelmia monien vuosien ajan.

Tulenkestävä kitti

Perinteisten tulenkestävien ratkaisujen lisäksi viimeistelyteoksiin käytetään myös kittiemateriaaleja. Niitä käytetään kuumien pintojen vuoriin. Lähes kaikki tällaisten teosten materiaalit ovat samanlaisia, vain osamäärät eroavat toisistaan. Perusta kaikkialla on savi ja kalkki.

Useimmiten tulenkestävät kittiä käytetään viimeistelemään uuni myöhempää viimeistelyä varten. Massilla on seuraavat edut:

 • Turvallisuus. Aineen koostumus on ympäristöystävällinen. Kun kastikkeesta kuumennetaan, ihmiselle haitallisia osia ei vapauteta.
 • Palonkestävyys Vaikka kimmokerroksen pinnalla on voimakasta lämpöhalkeamista, epätodennäköisyys on epätodennäköinen.
 • Pinnoitteen käyttöikä (oikea käyttö) on yli 40 vuotta.
 • Korkea adheesio muiden rakennusmateriaalien ja pinnoitteiden kanssa.

Uunin viimeistelyä varten on tärkeää tarkkailla materiaalien oikeaa soveltamistapaa. Muutoin - tuotteen pinta voi halkeilla.

Laattamastot ja liimat

Uunin laatoituksen viimeistelyvaihe. Se vaatii myös erityistä liimaa. Laattaliima sisältää laastia ja nestemäistä lasia. Tällainen massa voi kestää jopa 1000 asteen lämpötiloja. Sitä käytetään tulisijoille ja tulisijoille.

Massaa käytetään liimana ja laastina. Hän peitti muurauksen saumat. On olemassa erilaisia ​​tyyppejä mastiksi. Hydraulisilla suspensioilla ja ilman. Ensimmäiset kovettuvat kuin tavallinen sementti, toiset - lämpötilan vaikutuksen alaisena.

Korkealaatuiset tulenkestävät massat kestävät lämmitystä jopa 1300 asteeseen. Tällaiset toiminnot mahdollistivat pehmittimien sisällön. Tällaisia ​​jauheita laimennetaan vedellä 1000 g: aa kohti 0,15 1: lla vettä. On parempi vaivaa massa pienissä osissa.

Ennen kuin valitset savi viimeistelyyn ja takka tai liesi - arvioi työn määrä. Muista, että seos ei ole yhteensopiva kaikentyyppisten muurausmateriaalien kanssa.

Tulenkestävien seosten tyypit upotusuunit ja tulisijat

Ottaen huomioon vaihtoehtoja hyväksyttävien ratkaisujen löytämiseksi tulipesäpaloissa ja muissa kamiinien ja takkojen osissa olevien tiilien kiinnittämiseen, on tärkeää ymmärtää, että kyse ei ole vain kauneudesta, rakenteellisesta luonteesta vaan ennen kaikkea turvallisuudesta.

Korkealaatuinen tulenkestävä seos munakoisoille eliminoi halkeamien muodostumisen toistuvan lämmityksen aikana minkä tahansa polttoaineen, jäähdytyksen, mekaanisen kuormituksen valuraudasta, ovista, säiliöistä tuhkaa varten. Siksi huoneeseen ei pääse haitallisia palamistuotteita, asukkaat voivat nauttia lämmöstä täydellä mielenrauhalla ja luottamuksella turvallisuuteen.

Seosten tyypit

Valmiiden muurauskoostumusten valikoima pystyy vastaamaan mestareiden pyyntöihin ja ymmärtämään asiakkaiden luovia ideoita. Ainoa kohta, johon sinun on mentaalisesti valmistauduttava, on tulenkestävän uunin seoksen kokonaiskustannukset koko rakennelman rakentamiseksi.

Yhden pakkauksen hinta on melko edullinen, mutta ottaen huomioon koko kokoonpanolle tarvittavan huomattavan summan: perustuksesta putkeen, käteiskustannukset ovat havaittavissa.

Voit tehdä ratkaisuja itse, mutta tämän vuoksi sinun on ymmärrettävä ongelman ydin, harkittava seosten tyypit ja tarvittavat raaka-aineet.

Kun keskustellaan termien käytön ominaisuuksista, jotka eivät ole yhteneväisiä:

 • lämmönkestävä;
 • lämmönkestävä;
 • tulenkestävä.

Lämmönkestävä massa kestä kuumentamista korkeisiin lämpötila-arvoihin, myöhempää jäähdytystä, ei mene rakenteellisiin muodonmuutoksiin ja kestää hyvin staattista kuormitusta.

Lämmönkestävät lämmönkestävät seokset kestävät staattisen painon lisäksi myös dynaamisia kohtalaisia ​​vaikutuksia useista käyttömekanismeista.

Tulenkestävät yhdisteet yhdistävät vastustuskykyisten ja lämmönkestävien seosten suorituskyvyn ja näyttävät samalla täysin polttoaineen vapautuvien palamistuotteiden absoluuttisen pysyvyyden.

Siviilitehtaissa käytetyillä tavanomaisilla ratkaisuilla ei ole näiden ominaisuuksien yhdistelmää, joten niitä ei voida käyttää uuneiden ja tulisijojen valmistukseen.

Savi tulenkestävät yhdisteet

Meillä on savia lähes kaikkialla, tärkeintä on valita sopiva koostumus. Älä ota savimassaa puutarhanhoitajien asettamaan liesi tai takka, koska se sisältää runsaasti orgaanista jätettä. Tehdä syvä kaivaus sivuston omistajat eivät.

Savi laatu määräytyy pääasiassa kahden oksidin, alumiinin ja piin, sisällön ja suhteen mukaan.

Pieni määrä epäpuhtauksia, jotka liittyvät tiettyyn säiliöön, antaa tiettyä väriä, joka ei olennaisesti vaikuta kuluttajien parametreihin.

Savi - rasvapitoisuuden peruslaadulla on suuri merkitys hiekka - massalle siinä. Raaka-aineita, joissa on suuri määrä hiekkaa, kutsutaan laimeaksi, ja niiden vähimmäispitoisuus on rasvaa. Keittoastioissa on parasta ottaa savesta keskimääräiset rasva-arvot. Suuren rasvan raaka-aineet täydellisen kuivauksen jälkeen voivat johtaa halkeamiin, vähärasvainen savi on vähäinen.

Savi lämmönkestävät koostumukset ovat halpoja, sopivia kaikkiin laatuihin muurauslämpöön 1100 asti, täydellinen inertti palamistuotteille ja absoluuttisen kaasun läpäisemättömyys. Seos on käyttökelpoinen, koska se ei tartu välittömästi, vaan vähitellen kuivuu sopivassa tilassa työntekijälle.

Tulenkestävän laastin valmistelemiseksi on välttämätöntä kehittää taitoja, jotka ovat melkein mahdollisia useimmille aloittelijoille. Massa on kätevä, koska se soveltuu käytettäväksi pitkään aikaan, jopa täydellisen kuivauksen jälkeen. Kaksi osaa hiekkaa riittää yhteen osaan saviä, lisää vettä, anna liottaa kaikki osat, sekoita hyvin ja tulenkestävä liuos voidaan asettaa. Mahdollisuus muuttaa veden vaikutuksen alaisena ei salli ulkotulpan asettamista saviliuoksille.

Kalkki tulenkestävä seos

Seoksen valmistelemiseksi kiukaan asettamiseksi sinun täytyy ottaa puhdistettu hydratoitu kalkki, jota kutsutaan joskus kiehuvaksi kattilaksi. Jos sellaista ei ole, voit käyttää kalkinpoistoa ja lisätä vettä, kunnes kaasukuplat vapautetaan täydellisesti. Sitten kolme osaa hiekkaa lisätään yhteen osaan kalkin massaa.

Tulenkestävien kalkkiseosten uunin muuraustekniikalla on suuri mekaaninen lujuus, uunista lämmitettävien kaasujen kestävyys 500: een, ei sallita niiden kulkeutumista, niitä voidaan käyttää ulkona työskentelyyn, koska ne eivät reagoi lainkaan veden vaikutukseen. Kalkkikoostumusta ei voi pitää pitkään, sitä on käytettävä enintään 3 päivää.

Sementin kalkki

Sementin ja sammutetun kalkin koostumus, joka on tarkoitettu lasitusuunit, on kalliimpaa kuin yksikomponenttinen tulenkestävä kalkkikiveä, sillä on suurempi lujuus. Liuos kestää kaasujen vapautumista, joiden lämpötila on korkeintaan 250, ei reagoi niiden kanssa. Kuitenkin pienissä määrissä, jotka eivät aiheuta vaaraa, se voi siirtää kaasumaisia ​​tuotteita ympäristöön.

Tulenkestävää materiaalia, jossa on sementti-lisäainetta, on suositeltavaa perustaa perustuksia uunin alle, sitä on käytettävä heti sekoittamisen jälkeen, jolloin laasti ei kestä yli 1 tunti.

Savi-fireclay

Chamottin lisääminen tavalliseen saviin lisää muurausliitosten kestävyyttä korkeisiin lämpötiloihin ja saavuttaa 1300.

Kaikki muut seoksen indikaattorit täsmälleen vastaavat tavallisen saven tulenkestävien liuosten ominaisuuksia. Mutta kun otetaan huomioon lisätyt samotin raaka-aineet, seoksen loppuhinta on kuluttajalle tuntuva.

Sementti Shamotny

Kun tulenkestäviä samottiraaka-aineita sekoitetaan sementin kanssa, saadaan seoksia, jotka yhdistävät kaikkien aikaisempien koostumusten parhaat ominaisuudet. Jähmettymisen jälkeen massa muodostaa kestävän, lämmönkestävän sauman, jolla on hyvä tulenkestävyys, mikä on melko tarpeeksi keskilämmittimen lämmittämiseen. Muurauskerros ei ole kaasunläpäisevä.

Kammottiseoksen, myös sementin, kanssa tehtävä työ on suoritettava nopeasti, koska syntyvä massa sopii vain ensimmäisten 40 minuutin ajan. Päällikkö määrittelee komponenttien suhdetta kussakin tapauksessa raaka-aineiden ja uunin suunnittelun perusteella.

Työskentelyratkaisujen valmisteluominaisuudet

Riippumatta tulenkestävän seoksen koostumuksesta päällikkö tarvitsee joka tapauksessa veden. Sen ei pitäisi sisältää suurta määrää kovuuden suoloja - kalsiumia ja magnesiumbikarbonaattia.

Yleensä väestö tuntee paikallisen veden ominaispiirteet, vesilähteiden sijainnin pienellä kovuudella. Tarvittaessa voit hieman pehmentää vettä erityisin menetelmin, mutta on suositeltavaa tehdä tämä vain viimeisenä keinona, koska ilo maksaa vähän.

Valkohiekka kvartsikoostumuksella on ihanteellinen uunin kaikkien osien muokkaukseen. Kalkkimaisia ​​hiekkajäämiä voidaan käyttää uunin rakenteen osien asettamiseen paitsi uuniin.

On olemassa pitkät historialliset menetelmät hiekan määrän määrittämiseksi, joka on lisättävä saviin. Esivanhempien elämä oli rauhassa mitattua elämää, joten seosten testit suoritettiin yli 3 viikkoa. Nyt ihmiset tarkastavat nopeammin - he valmistavat useita vaihtoehtoja kakkuille tai palloille, odottavat täydellistä kuivausta ja pudottavat ne puupintaan yhden metrin korkeudesta. Huomion arvoinen on koostumus, joka ei hajonnut. Jos tällaisia ​​resistenttejä näytteitä on useita, testin korkeutta voidaan nostaa ja kestävämpi vaihtoehto voidaan valita sängyllä.

Lopullinen valvontatarkastus voidaan suorittaa seuraavasti: päällystää leveä osa tiiliä (sänkyä) vähintään 3 mm: n kerroksella laastilla valmistetulla seoksella, aseta toinen tiili päälle, paina sitä tiukasti puupuhaltimella, odota 10 minuuttia ja nosta se ylös. Jos pohjalainen tiili pidetään eikä laske, koostumus sopii.

Valmis kuivat formulaatiot

Myytäväksi tarkoitettu uunien tulenkestävä muuraus koostuu samoista osista kuin kotitekoisista koostumuksista.

Ero on raaka-aineiden todistetusta laadusta, huolellisesta valmistelusta tuotannossa eikä kotona.

Monet tekniikat käyttävät tilaisuutta parantaa muurausseosten kuluttajaominaisuuksia lisäämällä pehmittimiä, modifioijia, joita on vaikea löytää kotona tai jopa mahdotonta.

Jokainen valmistaja kiinnittää pakkauksen kuivaan sekoitusohjeeseen liuoksen valmistamiseksi, joka seuraa ehdottomasti, mistä pilaantuu ratkaisu on lähes mahdotonta.

Jos ostaja on taloudellisesti valmis ylimääräisiin rahoituskustannuksiin, tietenkin on järkevää keskustella konsulttien kanssa - ammattilaiset ostamaan valmiita sävellyksiä. Työskentely heidän kanssaan tulee paljon nopeammin, vaatii vähemmän fyysistä työtä ja antaa sinulle mahdollisuuden luottaa taattuihin ennakoitavissa oleviin tuloksiin.

Kuinka lämpöä kestävä betoni tulee omalla kädelläsi?

Tänään tulenkestävä betoni on välttämätön. Se on tarpeen rakennettaessa takkoja, uuneja, kylpyjä sekä savupiippujen asentamista. Jotta tämä materiaali pystyy toimimaan korkealla tasolla, on tärkeää, että se sisältää vain korkealaatuisia komponentteja.

Lisäksi on välttämätöntä noudattaa tiukasti mittasuhteita valmistushetkellä. Vain tässä tapauksessa se on sopiva rakentamiseen ja takaa rakenteen turvallisuuden. Nykyään rakennusmarkkinoilla on solukykyinen, kevyt ja tiheä lämpöä kestävä betoni. Valinta riippuu rakennetyypistä ja sen tarkoituksesta.

Mitä tulisi sisällyttää lämpökanavan betonin koostumukseen

Tulenkestävän betonin luomiseksi on tarpeen lisätä nestemäistä lasia, alumiinioksidisementtiä ja asbestia koostumukseen. Nämä lisäaineet ovat erinomaisia ​​käytettäväksi korkeissa lämpötiloissa. On erittäin tärkeää, että kaikki elementit ovat korkealaatuisia, muuten rakennukset romahtavat nopeasti, ja sen palauttaminen on mahdotonta. Jotta lämpöä kestävä betoni on palvellut pitkään ja on korkealaatuinen, sinun on käytettävä hyvä supistavia komponentteja. Ne voivat olla:

 • kuona Portland sementti;
 • nestemäinen lasi;
 • alumiinioksidi sementti;
 • Portland-sementti;
 • periklaasisementtiä.

Kaikki nämä rakennusmateriaalit voidaan ostaa erikoisliikkeestä tai tilata verkossa. On erittäin tärkeää, että niitä ei säästetä, niin että rakennus rakennettiin laadukkaasti ja palvelisi kymmeniä vuosia.

Pääsääntöisesti useita hienoja ja epäpuhtauksia lisätään Portland-sementtiin ja nestemäiseen lasiseen. Betonin luotettavaa kovettamista varten on valmistetulle seokselle syötettävä natriumfluorifluoridia tai verkkotunnusta rakeistettua kuonaa. Tarkennetut lisäaineet voivat olla:

 1. Järkäle fireclay.
 2. Chamotte tiili taistelu.
 3. Taistele magnesiittitiiliä.
 4. Hohkakivi
 5. Andesite.
 6. Lentotuhka.
 7. Kromiittimalmia.

Kevyiden lämmönkestävien seosten osalta on mahdollista käyttää hiutaleita, hiekkakiviä tai hiekkateippiä. Jauhatut materiaalit, kuten masuunikuona tai talkkitiili, voivat toimia pieninä ja karkeina aggregaatteina. On huomattava, että tulenkestävä betoni tarjoaa melko helppoa rakentamista, joka vie vähän aikaa eikä vaadi erityisiä kustannuksia. Pääasiassa on valmistella materiaalia laadullisesti, jotta se on kätevä käyttää sitä, ja se on toiminut luotettavasti monien vuosien ajan.

Lämpöä kestävä konkreettinen tee-se-itse: luomisen vaiheet

Jos olet vähän valmis rakentamaan ja osaa valmistella näitä tai muita sekoitteita oikein, ei ole vaikeata tehdä itse tulenkestävää betonia. Tietenkin tämä menettely voidaan antaa ammattilaiselle, mutta tässä tapauksessa sinun on käytettävä ylimääräistä rahaa, joka olisi hyödyllistä muuhun tarkoitukseen. Ne, jotka ovat valmiita valmistamaan korkean lämpötilan betonia omilla käsillään, pitäisi tietää, että sinun on ensin varastoitava tällaisia ​​laitteita ja materiaaleja:

 • hydratoitunut kalkki;
 • sora;
 • hiekka;
 • palonkestävä sementti;
 • muovilevyt;
 • muotti;
 • letku;
 • lapio;
 • atomizer;
 • kottikärryt;
 • betonisekoittimella.

Betoniseos ja kottikärryt on sijoitettava paikkaan, jotta ne ovat lähelle veden toimittamista. Vesi tarvitsee paljon, joten sinun on huolehdittava siitä etukäteen. Vettä tarvitaan lisäämään seokseen, pestä työkaluja ja lopulta - puhdistamaan paikka, jossa lämpöä kestävän betonin valmistus tapahtui. Kaikki materiaalit on sekoitettava suhteessa 3: 2: 2: 0,5. Toimintasuunnitelma on seuraava:

 1. Ensinnäkin hiekka ja sora tulee sijoittaa betonisekoittimeen.
 2. Seuraavaksi lisätään sammutettua kalkkia ja tulenkestoista sementtiä suhteessa.
 3. Käytä sitten lapiota sekoittamalla perusteellisesti kaikki koostumuksen osat.
 4. Kun haluat lisätä vettä ja sekoita uudelleen. Neste on kaadettava, kunnes betoni on saavuttanut oikean sakeuden. Tarkista, että sävellys voidaan sokeutua hänen kertakorvauksestaan. Jos voit tehdä sen, vettä ei enää tarvita. Jos koostumus levitetään käsiin, sinun on lisättävä hieman vettä.

Kun betoni on valmis, sen on täytettävä lomake tai erityinen muoto. Tässä prosessissa ei ole mahdollista ilman lapioa, joten koostumuksen valmistuttua sitä ei pidä ottaa kauas. Ylimäärä on poistettava lastalla, jonka jälkeen pinta tasoitetaan tasaisesti. Vaikka seos on märkä, se voidaan peittää kalvolla ja jättää 2 päivää. Sitten voit poistaa sen niin, että betoni on kuiva. Sitten hän rakentaa ja saa voimaa.

Kuten näette, lämmönkestävää betonia ei ole yhtä vaikeaa valmistaa omilla kädillä, kuten se saattaa vaikuttaa ensi silmäyksellä. Tärkeintä on toimia johdonmukaisesti ja säilyttää selkeät mittasuhteet. Alla oleva video auttaa ymmärtämään tätä menettelyä tarkemmin.

Tulenkestävä betoni: lämmönkestävien koostumusten itsenäinen tuotanto

Tulenkestävää betonia, kuten nimestä käy ilmi, käytetään silloin, kun rakenteella voi olla merkittävää lämpöjännitystä. Tämän materiaalin ominaisuuksien ansiosta se kestää kuumennuksen korkeisiin lämpötiloihin ilman vahinkoa, ja siksi se on välttämätöntä savupiippujen, liesituotteiden jne. Järjestämiseksi. Ja tavanomaisissa rakenteissa palonkestävyys ei ole tarpeeton.

Mitkä ryhmät jakautuvat tulenkestäviin betoniin, mikä on niiden koostumuksessa ja miten tällainen ratkaisu valmistetaan itsenäisesti - kerromme artikkelissamme.

Lisäämällä erilaisia ​​komponentteja liuokseen on mahdollista toistuvasti lisätä resistenttiään korkeisiin lämpötiloihin.

Betoni ja teräsbetoni ovat itse asiassa melko kestäviä ja palonkestäviä materiaaleja. Tämä voidaan vahvistaa prosessilla, kuten betonissa olevien reikien timanttiporauksesta: vaikka kitkasta huomattavasti lämpöä, jäädytetty liuos ei sula eikä menetä ominaisuuksiaan.

Useissa uuneissa käytetään aktiivisesti osia, jotka perustuvat palonkestävään sementtiin

Kuitenkin betonin vähäinen lämmönjohtavuus toimii vain lyhytaikaisen lämmityksen aikana. Jos pitkäaikainen altistus aiheuttaa rakenteen 250 ° C: seen, se alkaa hajota ja 200 ° C: ssa se menettää lujuutensa 25-30%. Tämä voi johtaa surullisiin seurauksiin, ja siksi joissakin tapauksissa on suositeltavaa käyttää palonkestäviä ja lämpöä kestäviä yhdisteitä.

Ominaisuuksiltaan betonit jaetaan useisiin ryhmiin. Niiden lyhyet ominaisuudet voidaan nähdä taulukossa:

Kiinnitä huomiota!
Lämpöä kestävät ja palonkestävät koostumukset, joiden tiheys on alle 1500 kg / m3, kuuluvat kevytbetonin luokkaan.

Ohjeissa suositellaan tällaisten materiaalien käyttöä aina, kun rakenne joutuu jatkuvasti tai jatkuvasti alttiiksi korkeille lämpötiloille. Myös lämmönkestävien seosten käyttö on perusteltua siinä tapauksessa, että tukialustojen tuhoutuminen tulipaloissa voi johtaa traagisiin seurauksiin (työpajat, asuin- ja julkiset rakennukset jne.).

Pakkaa tehdasvalmisteisen seoksen

Valmistusmenetelmä

Ompelu- ja tulisijojen asettamiseen, savupiippujen järjestämiseen ja samanlaisten ongelmien ratkaisuun saatamme tarvita materiaalia, joka kestää jopa 1000 - 1200 0С: n lämpöä ilman vahvuutta. Tehdasvalmisteiden hinta on melko korkea, joten voit yrittää itse tehdä ratkaisun.

Korkean lämpötilan liekin altistuminen

Jotta voitaisiin ymmärtää, mitä aineita tulisi lisätä modifioijina, on syytä selvittää, mitä tapahtuu kovetettuun sementtiin palamisen aikana:

 • Kuten tiedätte, sementin kovettuminen betoniin on suurelta osin vastuussa vedestä, joka reagoi materiaalin rakeiden kanssa.
 • Kun lämpötila nousee, suurin osa nesteestä haihtuu, sementin dehydraatio tapahtuu ja se menettää vahvuutensa.
 • Tämä prosessi on peruuttamaton, koska aineen ominaisuuksien palauttaminen ainakin osittain epäonnistuu.

Siksi on vältettävä betonin tuhoutumista, joten vettä pitää pitää sisälle lisäämällä sideaineita.

Tässä roolissa toimii yleensä:

 • Portland / kuona Portland-sementti.
 • Periklaasisementti.
 • Sementti on korkealla alumiinioksidilla.
 • Nestemäinen lasi.

Sementti, alumiinioksidi, nestemäinen lasi jne. edistää vedenpidätyskykyä

Lisäksi hienojakoisten lisäaineiden ruiskutetun materiaalin lämmönkestävyyden parantamiseksi:

 • Combat tiili (magnesiitti, dolomiitti, sammutti).
 • Pumice.
 • Kromiittimalmit.
 • Domain kuona (jauhe ja rakeistettu).
 • Laajennettu savi.
 • Tuhkaa.

Aggregaatina käytetään myös tulenkestävien tiilien palasia, masuunikuonaa ja kiinteän kiven jyrkkyjä: diabaasi, basaltti, tuff jne. Kevyt palonkestäviä ratkaisuja tehdään perliittiä tai vermikuliittia.

Kiinnitä huomiota!
Tiheiden kiviä murskattujen hiekkojen täyttäminen tekee lähes mahdottomaksi käsitellä jäädytettyä liuosta.
Tarvittaessa käytetään myös teräsbetonin leikkaamista timanttivanteilla tai poraamalla samanlaisia ​​työkaluja.

On täysin mahdollista valmistaa tulenkestäviä betoniseoksia.

Hyväksyttävän laadun varmistamiseksi kannattaa toimia seuraavan algoritmin mukaisesti:

 • Betonimyllyssä sekoitetaan kolme osaa soraa (murskattua basaltti tai tufa), kaksi osaa hiekkaa, kaksi osaa tulenkestävää sementtiä ja puolet kalkin osaa.

Sekoita kaikki ainesosat kuiviksi

 • Voit parantaa lämmönkestävyyttä 0,25 osaa hienoksi jauhettua ainetta - tuhkaa, masuunikuonaa tai hohkakiveä.
 • Lisää vettä pieninä annoksina, jolloin liuos saadaan optimaaliseen sakeuteen.

Seuraavaksi meidän on suoritettava täyttö. Betoni, joka on tarkoitettu käytettäväksi korkeissa lämpötiloissa, voidaan joko kaataa suoraan rakennelman muottiin tai muovata erillisiin lohkoihin.

Joka tapauksessa toimimme näin:

Muovimuotti betonituotteille

 • Vanerista, muovista tai metallista tehdään riittävän kiinteä muotti.
 • Täytä lomake ratkaisu, yrittäen tehdä aukkoja ja tyhjiä aukkoja.
 • Sulje materiaali tiiviisti, poistaen kaikki ilmakuplat.

Kiinnitä huomiota!
Pitkäaikainen värähtelykäsittely johtaa siihen, että sora-aggregaatti laskeutuu muottipesän pohjalle.
Siksi on välttämätöntä tiivistää ratkaisu hyvin lyhyeksi ajaksi.

Ylimääräinen liuos poistetaan huovalla.

Sen jälkeen mene materiaalin kuivaukseen:

 • Tyypilliset tulenkestävät betonit ovat herkempiä hydrausjärjestelmään. Läsnäolo kalkin koostumuksessa mahdollistaa pitkään pitämän korkean lämpötilan seoksen sisällä, mikä takaa betonituotteiden tehokkaan kovettumisen.
 • Jotta tämä prosessi ei hidastuisi, on välttämätöntä peittää huolellisesti muotti, minimoida lämpöhäviö ja vähentää veden haihtumista.

Periaatteessa tekniikka mahdollistaa muottien purkamisen heti kun seos jäähtyy. Jotta mekaaniset ominaisuudet pysyisivät mahdollisimman korkeina, asiantuntijat suosittelevat kuitenkin liuoksen pitämistä vähintään kolmen päivän ajan ja purkamisen jälkeen kostuta kaikki pinnat vielä kolme tai neljä päivää peräkkäin.

Valokuvat valmiista osista valettu muottiin

Jos puhumme pienistä määristä (esim. Savupiipun pystyttämiseen tai takan asettamiseen), niin jokainen voi tehdä tulenkestävää betonia omilla käsillään. Tekniikan hallitsemiseksi riittää hankkimaan tarvittavat komponentit sekä seuraamaan videon tässä artikkelissa annettuja vinkkejä.

Tulenkestävän betonin tekeminen omiin käsiisi

Lämmönkestävää betonia käytetään uunien, tulisien ja savupiippujen rakentamiseen. Tällaista betonia käytetään sekä asuinrakennuksessa että teollisuudessa. Jotta materiaali pystyy toimimaan asianmukaisella tasolla turvallisuuden ja suojan takaamiseksi, on ehdottomasti noudatettava kaikkia teknisiä vaatimuksia sen valmistuksen aikana. Materiaali voi olla solu, vaalea tai tiheä. Tämä tekijä riippuu sen soveltamisalasta ja tarkoituksesta. Tällainen betoni voi suorittaa luotettavan lämmöneristeen toiminnot.

Tulenkestävän betonin valmistukseen tulisi lisätä nestemäisen lasin, asbestin, barium- tai alumiinioksidiseoksen koostumusta.

Lämpöä kestävän betonin käsittely on samanlainen kuin tavallisen betonimateriaalin käsittely, mikä vähentää rakennuskustannuksia. Voit onnistuneesti tehdä tämän materiaalin omin käsin. Se on kestävä lämpötilan muutoksiin, eikä se menetä ominaisuuksiaan lämmitettäessä, ja se on myös paras vaihtoehto erilaisten erikoistilojen rakentamiseen.

Lämpöä kestävän betonin valinta

Jotta tulenkestävä betoni olisi omalla kädellä, sinun on lisättävä nestemäinen lasi, asbesti, barium tai alumiinioksidisementti koostumukseen.

Lämmönkestävän betonin ominaisuudet.

Nämä lisäaineet tekevät betonia soveltuvaksi käytettäväksi korkeissa lämpötiloissa. Tavallinen materiaali sisältää elementtejä, jotka suoritetaan kuivatuksen ja kuivumisen aikana kuumennusprosessin aikana. Suunnittelu tuhoutuu hyvin nopeasti, läpäisee tällaisen testin, eikä talteenottoprosessi ole mahdollinen. Tällaisten tilanteiden välttämiseksi käytetään lämpöä kestävää betonia. Kun otetaan huomioon tulenkestävä betoniseos yksityiskohtaisesti, voit tunnistaa suuren määrän erilaisia ​​epäpuhtauksia. Jokainen niistä suorittaa tehtävänsä, lisää voimaa ja sitovat materiaalit korkeissa lämpötiloissa. Lämpöä kestävän betonin valmistuksessa omilla käsilläsi on oltava sitomisominaisuudet perusmateriaalissa.

Näihin tarkoituksiin voit käyttää:

 • kuona Portland sementti;
 • Portland-sementti;
 • korkea alumiinioksidi sementti;
 • alumiinioksidi sementti;
 • periklaasisementti;
 • nestemäistä lasia.

Koostumuksen valinta lämpöä kestävälle betonille

Betonisekoittimien järjestelmä betonin valmistamiseksi.

Portland-sementille ja nestemäiselle lasille lisätään yleensä hienojakoisia epäpuhtauksia. Lämmönkestävä betoni voi olla normaali tai kevyt riippuen tilavuuspainosta. Materiaali katsotaan kevyeksi, jos sen suurin paino (kuivattuina) on enintään 1500 kg / m³.

Magnesiumsulfaattia (vesiliuosta) käytetään lämmönkestävän betoniseoksen sekoittamiseen periklaasisementillä. Jotta tulenkestävän betonin kiinteyttäminen nestemäisen lasin kanssa tapahtuu, seokseen tulee lisätä natriumsilikloridia, masuunikuonaa tai nepheliiniliete. Nämä lisäaineet syötetään betoniin normaalissa lämpötilassa.

Hieno lisäaine voi olla hienojakoinen tai pölyinen materiaali, kuten:

 • magnesiitti tiili taistelu;
 • palo-tiilet;
 • lumpy chamotte;
 • hohkakivi;
 • tsemyanka;
 • kromiittimalmit;
 • lentotuhka;
 • andesiittia;
 • löyskäämö;
 • rakeistettu masuunikuona.

Lämmönkestävät kevytseokset sopivat:

 • timantti;
 • palo-tiilet;
 • tsemyanka;
 • lentotuhka;
 • laajennettu savi.

Pienet (0,15-5 mm) ja karkeat (5-25 mm) aggregaatit voivat olla murskattuja materiaaleja, kuten: magnesiittisota ja magnesiittikromiittitiili taistelu, korkean alumiinisen ja kamelin tiilen taistelu, savea, semi-musta tai talkkitiili, titaani-alumiinioksidi ja räjähdysjätteen kuona.

On myös mahdollista sijoittaa duniitti, balzat, diabaasi, andesite, articky tuff, palamakuvat. Kevyiden ja tulenkestävien betonien tapauksessa on parempi käyttää vermikuliittia, laajennettua savea tai laajennettua perliittiä lisäaineina. Sideaineen tyyppi, lämpötila ja betonin käyttöolosuhteet määräävät maan lisäaineiden ja aggregaattien valinnan. Tulenkestävän betonin käyttö vähentää työn kustannuksia, työvoimakustannuksia ja vähentää rakentamisen aikaa.

Lämpöä kestävän betonin vaiheittainen ruoanlaitto omalla kädellä

Betoniseoksen valmistusmenetelmä.

Tässä prosessissa tarvitset työkalut ja materiaalit:

 • betonisekoitin;
 • kottikärryt;
 • lastalla;
 • lapio;
 • atomizer;
 • letku tai muu vesihuolto;
 • muotti;
 • muovi levyt;
 • hiekka;
 • tulenkestävä sementti;
 • sora;
 • hydratoitu kalkki.

Betonisekoittimen tai kottikärrän on sijaittava vesijohtoveden välittömässä läheisyydessä. Vettä tarvitaan lisäämään koostumusta, pesuvälineitä ja leikkikenttiä. Materiaaleja tulisi sekoittaa 3: 2: 2: 0,5, esimerkiksi 3 osaa soraa 2 osaan hiekkaa ja 2 osaa tulenkestävää sementtiä 0,5 osaan sammutettua kalkkia. Lämpöä kestävän koostumuksen tilavuuden ei pitäisi vaikuttaa näihin parametreihin ja materiaalien suhde, niiden tulisi pysyä muuttumattomina. Sora ja hiekka asetetaan betonisekoittimeen, tulenkestävää sementtiä ja sammutettua kalkkia lisätään, käyttäen ruiskua kaikki ainesosat sekoitetaan perusteellisesti niin, että ainesosat ovat tasaisesti jakautuneet. Sitten seokseen lisätään vettä ja sekoitetaan uudelleen. Vettä lisätään kunnes seos hankkii tarvittavan sakeuden (työpaksuus). Tarkastaaksesi tuloksena saatavan seoksen, yritä tehdä palanen. Jos vettä on tarpeeksi, palan ei kaadu, eikä se levitä käsiin.

Tämä konkreettinen laasti täyttää muottipesän tai erityisen muodon. Tämä prosessi suoritetaan piikillä, ylimäärä poistetaan lastalla, jonka jälkeen pinta tasoitetaan. Materiaalin kovettumisprosessin mukana seuraa kosteuden menetyksen lisääntyminen. Pidä pinta säännöllisesti vedellä, mikä estää sen halkeilemasta. Märkäbetoni voidaan peittää muovikelmulla pari päivää. Tämän jakson jälkeen kalvo on poistettava ja betonin annetaan kuivua. Ennen tiivistyksen poistamista betonin on kuivuttava vähintään 2 vuorokautta. Tämän jälkeen betoni seisoo ja saavuttaa voimaa kolmen viikon ajan. Pintaa voidaan käyttää tämän jakson jälkeen.

Anna uunin seisomaan koko vuosisataa: miten valmistellaan lamellisaven ratkaisua munimiseksi

Chamotte-savi-ratkaisut poikkeavat tavallisista savea-hiekkasiteistä, joilla on lisääntynyt lämmönkestävyys. Niitä käytetään polttokammion asettamiseen, sillä tällä alueella olevat tiilet ovat alttiina korkeille lämpötiloille.

Kuivattu samettiseos on vahva. Tällaisen materiaalin avulla käyttöön otettu palokammio ei vaadi korjausta useiden vuosien aikana jopa jatkuvassa käytössä.

Palonsokerimassan koostumus

Samettikerrosliuoksen pääosa on poltettu kaoliini (samotti). Kaoliini on luonnollinen savi, sedimenttikivi. Tämä on erittäin viskoosia muovimateriaalia.

Kaoliini savi koostuu kaoliniitista. Tämän mineraalin kemiallinen kaava on Al4[Si4O10] (OH)8. Savi sisältää epäpuhtauksia:

 • kaliumoksidit, magnesium, kalsium, natrium;
 • rautahydroksidit, titaani ja niiden sulfidit.

Kaoliniittia ammutaan lämpötilassa 1300-1850 astetta. Kuumennettaessa sidottu vesi poistetaan mineraalikaavasta ja saadaan samettia. Prosessissa väkevöinti ja paahtaminen sulfidit ja hydroksidit titaania ja rautaa poistetaan.

Poltettu massa on osittain sintrattu ja menettää muovisuutta, materiaali lämpökäsittelyn jälkeen saa sen tärkeimmän laadun - refractoriness. Saatu palamakappaleet murskataan hienojakoiseksi tilaksi ja murskattuun kiviin, jonka roskin koko on 0,5-2,5 mm. Riippuen polttotekniikasta saadaan kaksi palopelityyppiä:

 • erittäin palanut (veden imeytyminen - 2 - 10% vettä);
 • alhainen palaminen (veden imeytyminen - jopa 25% vettä).

Ohje. Tavallinen savi sisältää paitsi kaoliniittia myös muita savi-mineraaleja. Valtiollisen veden määrä on 14%. Tavallisten savien matala (verrattuna kamomaan) lämmönkestävyyteen liittyy niiden heterogeeninen koostumus ja suuret määrät sitoutunutta vettä.

Ominaisuudet. Miksi tämä on hyvä uunien valmistukseen?

Chamotte-saviratkaisut ovat ihanteellisia tulisijattujen tiilien asettamiseksi, sillä tiili- ja liimapastaa on sama lineaarisen laajenemiskerroin.

Kuumennettaessa tämä muuraus laajenee tasaisesti, ei säröjä ole säröjä.

Palo-laasti soveltuu myös keraamisten tiilien asettamiseen. Lamellisaven ominaispiirteet, jotka ovat sopivia uunien rakentamiseen, ovat:

 • Korkea lämmönkestävyys (kalsinoitu liuos ei halkeile 1300-1850 asteen lämpötilassa, riippuen palokärmän alkuperäisistä ominaisuuksista).
 • Suuri tarttuvuus (antaa vettä hyvin keraamisille ja paloalleille ja tarttuu tiukasti niihin).
 • Vahvuus ohuissa nivelissä, mikä mahdollistaa 3 - 5 mm: n pinnoittamisen.
 • Voimakkuus suurissa pystysuorissa saumoissa (sametti-savi voi täyttää 12 mm leveät aukot).

On tärkeää. Uunin kuorimisen uunin laastin kulutus riippuu saumojen paksuudesta ja on 20 kg / 50-100 tiiliä.

Missä ja mitä on käytetty samettikerrosta

Lämmönkestävää samettisavua ei käytetä ainoastaan ​​kotitalouskattiloiden rakentamiseen. Sitä käytetään metallurgisten ja muiden teollisuusuunien asentamiseen. Fireclay on täyteaineen tulenkestävät betonit.

Samettin käyttö on myös yleistä. Puutarhan veistokset, rakennusten stukkikoristeet, koriste-keramiikka, seinämaalaukset ja savi matkamuistot, keramiikka valmistetaan tästä materiaalista.

Teräsrakenteiset astiat ovat kestäviä ja tyylikkäitä. Pottersin muotin palo-valo kannut, maljakoita, kulhoja ohut seinät. Poltetut astiat antavat melodisen miellyttävän jingle, joka muistuttaa kristalliastian jingleä.

Kuinka valita laadukas savi

Chamotte-savi nimellä "Kaoliini" ja valmiita seoksia myydään rautakaupoissa. Tässä lämpöä kestävän materiaalin sekä venäläisten että ulkomaisten valmistajien kanssa on hyviä arvioita. Paras on kamomilla, joka on tuotettu Länsi-Euroopan yrityksissä.

Materiaaleja valittaessa on kiinnitettävä huomiota tuotantoon ja sen laatuun. Korkealaatuinen seos ja savi eivät sisällä hiukkasia, jotka ylittävät pakkauksessa ilmoitetun jakeen koon.

Liuoksen valmistuksessa käytettävässä seoksessa ei saa olla roskaa tai hiekkaa suurempi kuin 2,5 mm.

Pussin kirjain "U" osoittaa, että palo on valmistettu kierrätetystä, kierrätetystä materiaalista. Kirjain "W" sanoa, että materiaalia ei ole kierrätetty, se soveltuu paremmin uunin asettamiseen.

Rakennusmateriaalit varastoidaan erikoisvarustettuihin varastoihin. Jos samotti säilytetään kuivassa huoneessa, suljetuissa pusseissa, lämpötilassa + 40 - miinus 40 astetta, seosten ja savien säilyvyysaika ei ole rajoitettu. Pitkäaikainen varastointi (yli kolme vuotta) kosteissa olosuhteissa johtaa materiaalin ominaisuuksien huonontumiseen kosteuden täyttymisen vuoksi.

Miten valmistetaan savea

Chamotte-savi liotetaan ennen käyttöä. Materiaali kaadetaan vedellä niin, että se peittää kokonaan savijauheen. Ainekset sekoitetaan perusteellisesti siten, ettei aluksen kulmissa ole yhtään kokkareita ja kuivaa savea. Säiliö on hermeettisesti peitetty ja jätetty kolmeen päivään.

Tuotantovaiheet: laimenna seos omiin käsiinsä

Tarvitset suuren astian, kylmän veden, sekoittimen, mikserin, samettisavun, kamomatehän (murskatut kivet) tai kvartsihiekkaan. Kamamatekoostumuksissa on erilaisia ​​reseptejä:

 • 1 meksikolamellin mitta, 2-4 mittalamellihiekkaa, murskattua kiveä;
 • 1 mittaa samsikerrosta, 3-5 kvartsihiekkaa.

Veden määrä ja noudata täsmälleen samotin valmistajan antamia ohjeita. Huoneen lämpötila - enintään 5 astetta ja yli (jopa 60 astetta).

 • Savi kaadetaan säiliöön.
 • Täyteaineita (hiekkaa, murskattua kiveä) kaadetaan saviin.
 • Vettä kaadetaan kuivien ainesosien päälle.
 • Massaa sekoitetaan lastalla tai rakennussekoittajalla.
 • Säiliö suljetaan veden liiallisen haihduttamisen välttämiseksi ja jätetään kolmeen päivään.
 • Määrätyn ajan kuluttua tahna sekoitetaan uudelleen perusteellisesti ja jatkaa munimista.

Ohje. Valmis palo-seos laimennetaan valmistajan suositusten mukaisesti. Kompleksiset yhdisteet, jotka sisältävät kemiallisia lisäaineita, lasikuitua, lämpöä kestäviä liimoja, pehmentimiä, sementtiä, eivät vaadi pitkäaikaista liotusta. Tällaiset liuokset ovat valmiit toimimaan 20-25 minuutin kuluttua sekoituksesta.

Niinpä valmistajalta Terrakotin valmistukseen valmistauduttaessa "muuraus saven-samotin lämmönkestävä seos" tarvitset säiliön, sekoittimen, sekoittimen, puhtaan viileän veden. Kiloa jauhetta kestää 240 ml vettä pakkauksen ohjeiden mukaisesti.

 • Pussin seos kaadetaan säiliöön.
 • Vesi kaadetaan astiaan, liuosta vaivautetaan lastalla ja sekoittimella.
 • Pasta inkuboidaan 20 minuuttia, sekoitetaan uudelleen ja käytetään munimiseen. Lisää tarvittaessa vettä siihen, jotta liuoksen haluttu johdonmukaisuus saavutetaan.

Aineiden laadun tarkistaminen

Korkealaatuisen savipastan koostumus muistuttaa smetanaa. Seoksen plastisuus tarkistetaan yhdellä tai usealla tavalla.

 • Ratkaisu otetaan 45 cm: n kulmalla kallistetulla lastalla tai lastalla. Normaali liuos ei irtoa huovasta, ei pudota siitä kokkareissa, mutta pysyy työkalun työpinnalla.
 • Liuos levitetään tiilille tasaisella kerroksella (5 mm) ja kuivataan. Jos koostumus on "vähäistä" (se sisältää hiekkaa), kuivumisen jälkeen tahna putoaa tiilestä pienellä mekaanisella vaikutuksella. Kuivauksen jälkeen rasvainen liuos on halkeillut, se sisältää paljon savea ja vähän hiekkaa. Normaali tahna kovettuu tasaisesti ilman halkeamia. Se ei murene, ei murentua, ei repeä.

Kuva 1. Laastin laadun tarkistusmenetelmä: ensimmäisellä tiilellä kuivatun seoksen kaatuu ja kolmanneksi säröillä paras sakeus on toisella.

 • Seoksen muovisuhdetta tarkasteltiin. Kierrätetään liuoksesta "makkara", jonka halkaisija on 1,5-2 cm ja pituus jopa 20 - 22 cm. Puristin hitaasti venytetään ja kääritään sylinterimäisellä esineellä. Pieni, sitkeä sileä sitova köysi räjähtää välittömästi. Flagella rasvaisesta seoksesta kiristyy voimakkaasti ja pysyy pinnalla. Normaalin koostumuksen liuoksesta puristuu valjaat venyttämällä, kun halkaisija laskee noin 20%.

Entä jos ratkaisu kuivuu ja osoittautuu sopimattomaksi johdonmukaisuudeksi?

Jos liuos on liian paksu (sakeus on paksumpi kuin hapankermaa), siihen lisätään vettä ja sekoitetaan perusteellisesti.

Jos liuos on nestemäinen (juoksee lapasta), siihen lisätään kaikki ainesosat (savi, hiekka) aikaisemmin valitulla ja sekoittamalla.

Sekoita ilman liima-aineita ja sementti säilyttää ominaisuutensa kuivauksen jälkeen. Täytä se vedellä ja liota. Jos tahna on kuivunut kokonaan, liotus kestää useita päiviä.

Jos liuoksessa on kemiallisia lisäaineita, sementtiä ja liimoja, kuivattua liuosta ei voida liottaa (kuten esimerkiksi laasti). Pakkauksessa oleva valmistaja ilmoittaa nämä tiedot.

Hyödyllinen video

Video, joka osoittaa toista tapaa määritellä saviratkaisun ja sen sekoittumisen parhaiten sopusoinnussa.

Kuinka kauan savi seoksen täytyy kovettua

Laminaattiliiman täydellinen kuivausaika ilmassa on 72 tuntia, tiilen sisällä tämä aika kasvaa, se riippuu ympäröivän ilman muurauksesta, lämpötilasta ja kosteudesta. Tulisijan petrifikaatio tapahtuu 800 asteen celsiusasteella.

Se on tärkeää! Fireclay ei pidä lämpötilan äkillisistä muutoksista.

Ensimmäistä kertaa uuni kuumennetaan kolme päivää rakentamisen päättymisen jälkeen. Käytä ohuita, nopeasti poltettavia lokeja. Venttiilit ja puhalsi ensimmäisessä palossa täysin auki. Sitten uuni kuivataan viikon ajan, päivittäin polttamalla pieniä osia polttopuusta.

Chamotte-muuraus kuivuu nopeammin kuin muuraus tavallisesta savi-hiekkalaastista ja keraamisesta tiilestä, mutta yleensä vain tulipesä on säädetty kamotteista. Tällöin uunin käytön aloitusajoitus kamomilla tehdyllä laitoksella on sama kuin uunin käyttämisen ehdot, jotka on laskostettu savi- ja kalkkilaastilla. Kesällä uusi uuni lämmitetään maksimiinsa 10-14 päivän kuluttua, talvella - kuukaudessa.