Kuinka tehdä tuuletusta yksityisessä talossa?

Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa ajatella ilmanvaihtoa, joten on helppo luoda todella moderni ja tehokas järjestelmä. Kuinka tehdä ilmanvaihto kotona oikein, onko luonnollinen ilmanvaihto tarpeeksi tai mekaaninen, ja miten se toimitetaan - tämä artikkeli on omistettu näille kysymyksille.

Miksi yksityisen talon tuuletus on niin tärkeää?

Ilmanvaihto on sisäilman vaihtoa. Poistoilma heitetään pois ja raitis ilma virtaa huoneisiin. Ja jos näin ei tapahdu? Huoneessa kertyy erilaisia ​​epäpuhtauksia - pääosin uloshengityshiilidioksidia, samoin kuin kaikkialla esiintyviä pölyjä, pölypunkkeja, hometta itiöitä. Ja vielä - haitalliset kemikaalit, joita huonekalut ja erilaiset laitteet lähettävät, ja jos tupakoitsijat ovat talossa - on myös myrkyllisiä yhdisteitä, joita tupakansavu kuljettaa.

Ihmisten ilmaa ilmaa, keittiöstä ja kylpyhuoneesta tulevaa höyryä lisäävät kosteutta. Vesihöyry sijoitetaan kylmille pinnoille, esimerkiksi ikkunoille ja huoneen kulmiin. Märät pinnat muodostavat pölypunkkeja, jotka elävät kotitalouksien pölystä ja hometta. Nämä mikro-organismit voivat aiheuttaa allergioita. Muotin itiöt hyökkäävät ruokaa, voivat myös tuhota sen seinän, jolla sen siirtomaa muodostuu.

Pitkäaikainen oleskelutila huonosti tuuletetuissa huoneissa on hyvin haitallista. Se stimuloi uneliaisuutta, päänsärkyä, huimausta, huonoa huomiota, heikkoutta. Saatat tuntea pahoinvointia ja yleistä väsymystä ja jopa masennusta. Joskus keho voi reagoida silmien ja hengitysteiden ärsytykseen ja jopa sydämen rytmihäiriöihin. Älä myöskään aliarvioi homeen syöpää aiheuttavaa vaikutusta. Siksi on erittäin tärkeää päästä eroon ilmanvaihdon ongelmista, jos sellainen on.

On tunnettua - ilmanvaihtojärjestelmän pitäisi toimia talossa ja poistaa jatkuvasti ilmansaasteet. Lisäksi sinun tulee varmistaa kaasulaitteiden - kattilan, lämmittimen, liesi, takka - turvallinen käyttö. Jos laitteiden toimintahäiriöitä ilmenee - sinun on välittömästi poistettava talteen myrkyllisiä kaasuja.

On myös välttämätöntä poistaa ylimääräinen kosteus talosta, joka vapautuu hengityksestämme, joka on kertynyt ruoanlaittoon, vaatteiden kuivaamiseen sekä asuinalueilla näkyviin hajuihin.

Kuinka paljon taloa tarvitsee raitista ilmaa?

Jotta taloon saadaan riittävästi raitista ilmaa, on välttämätöntä selvittää ilmanvaihtoa. Miten tämä tehdään?

Yleiset suositukset ja esimerkit raittiisen ilman tarpeiden laskemisesta

Yleiset suositukset ovat seuraavat:

 • tunnin sisällä, niin paljon ilmaa on vaihdettava huoneeseen, samoin kuin huoneen tilavuus;
 • Jokaiselle huoneessa asuville henkilöille tarvitaan 30 m³ ilmaa tunnissa.

Näistä kahdesta arvosta on toivottavaa valita enemmän.

Esimerkki.

Olohuone, jonka pinta-ala on 20 m², vaatii vaihdon 50 m³ ilmaa tunnissa, mutta jos se on makuuhuone kahdelle hengelle, niin 60 m³ / h.

Laskennassa on myös lähestymistapa, jonka mukaan oletetaan, että riittävä ilmanvaihto on 0,5-0,8 huoneen tilavuudesta tunnissa.

Esimerkki.

20 m²: n asuinalue vaatii vaihtoa 25-40 m³ / h.

On kuitenkin pidettävä mielessä, että entistä intensiivisemmän pilaantumisen edellytyksenä tarvitaan voimakkaampaa lentoliikennettä.

Tyyppien ilmanvaihto - järjestelmä

Taloudellisista mahdollisuuksista ja mieltymyksistä riippuen voimme käyttää kahta eri tuuletusta:

 1. halvalla kotona painovoima tuuletus;
 2. tehokas mekaaninen ilmanvaihto;
 3. Energiatehokkaampi ilmanvaihto lämmön talteenotolla.

Näitä suosituksia ei pidä ottaa liian kirjaimellisesti. Ne eivät välttämättä riitä talossa, jossa savukkeet poltetaan, monet ihmiset elävät tai usein saavat vieraita. Emittoidun epäpuhtauden määrä vaikuttaa myös:

 • kuinka usein ja kuinka monta pestä ja kuivaa pyykkiä;
 • kuinka monta kertaa päivässä on kylpy tai suihku;
 • kuinka usein he kokevat;
 • uunin tyyppi (kaasu tai sähkö);
 • ja jopa talon sijainti - jos se on varjossa, se kerää enemmän kosteutta, mikä myös aiheuttaa saastumista.

Hieman erilainen, raittiisen ilman määrä, joka pitäisi saada sellaisia ​​tiloja kuin: keittiö, kylpyhuone, wc. Ne edellyttävät voimakasta ilmanvaihtoa käytön aikana. joten:

 • kylpyhuone vaatii vähintään 50 m³ / h raitista ilmaa;
 • wc - 30 m³ / tunti;
 • ruokakomero - 15 m³ / tunti;
 • keittiö, jossa sähköliesi - 50 m³ / tunti;
 • keittiö, jossa kaasuliesi - 70 m³ / h.

Erilliset vaatimukset sijoitetaan olohuoneeseen, jossa on takka, kattilahuone, pesutupa ja pesutupa.

Kuinka määritellä, onko talon tuuletus riittänyt kotiin?

Kodikas tapa tarkistaa, onko ilmanvaihto riittävä, on huoneen kosteuden mittaaminen talven aikana. Jos se on korkeintaan 50-60%, tämä tarkoittaa, että ilmanvaihto toimii oikein.

Kuinka tehdä tuuletusta yksityisessä talossa?

Tuoreen ilman määrä, joka on toimitettava huoneeseen, kuten yllä olevista laskelmista voidaan nähdä, on erittäin suuri. Ja talvella se täytyy lämmetä, koska raitis ilma on tarpeeksi kylmä. Tämä aiheuttaa erittäin korkeita kustannuksia, jotka ovat enemmän kuin kylmempi ulkona.

Siksi ilmanvaihtojärjestelmiä olisi arvioitava paitsi investointikustannusten lisäksi ottaen huomioon myös käyttökustannukset. Kuinka tehdä ilmanvaihtoa?

Luonnollinen painovoima tuuletus

Yksinkertaisin on luonnollinen ilmanvaihtojärjestelmä. Ilma pääsee huoneeseen tuuletusaukkojen kautta ja poistetaan pakoputken kautta. Tämä järjestelmä on halpa valmistaa. Kuitenkin sen haittana on korkeat kustannukset, jotka liittyvät tulevan kylmän ilman lämmitykseen - luonnollisessa ilmanvaihtojärjestelmässä emme voi täysin ohjata huoneessa sisään tulevaa ilmaa. Mitä kylmempi, kylmempi ilma virtaa ja mitä enemmän käytämme lämmitykseen.

Mekaaninen ilmanvaihto

Toinen vaihtoehto on mekaaninen ilmanvaihto, jossa talon tuuletusta tuuletin vahvistaa. Riippuen puhaltimien sijainnista ja koko järjestelmästä, ilmanvaihto voi olla poistoa tai pakotettua ilmaa ja pakoputkistoa. Hän voi valvoa talon syvälle menevää raitisilmaa, mutta valitettavasti meidän on maksettava lisää lämmityskustannuksia.

Kuitenkin on mahdollista vähentää ilman lämmittämisen kustannuksia. Huoneeseen tulevat kylmät ilmamassat voidaan esilämmittää käyttämällä talon poistoilman lämpöä tai maahan kerääntynyttä lämpöä. Tätä tarkoitusta varten käytetään talteenottolaitteita (joita tarkastelemme jäljempänä tässä artikkelissa). Ne mahdollistavat tuloilman esilämmityksen, mikä vähentää yleisiä lämmityskustannuksia.

Kuinka luonnollinen tuuletus talossa?

Luonnollinen painovoima tuuletus - työohjelma

Kuinka tehdä luonnollisen tuuletuksen talossa?

Mikä on talon luonnollisen ilmanvaihdon asennus ja miten tuuletusjärjestelmä saadaan aikaan?

Ilmanvaihtojärjestelmä koostuu diffuusoreista, joiden kautta tuoreen ilman pääsee taloon ja tuuletusaukkoihin, joiden kautta poistuu ilmaa.

Diffuusorit voidaan asentaa tehdasvalmisteisiin ikkunoihin, mutta voit ostaa täysin suljetut ikkunat ja asentaa diffuusorit seinään. Jos sijoitat ne noin 2 metrin korkeuteen, ihmiset eivät tunne kylmää ilmavirtaa, koska ulkoilmalla on aikaa sekoittaa huoneen lämmintä ilmaa. Voit myös asentaa tuuletusaukot jäähdyttimien yläpuolelle - niin, että kylmä ilma kuumenee välittömästi.

Diffuusioita voidaan ohjata manuaalisesti tai automaattisesti. Käytä halvempia malleja, joissa on manuaalinen säätö, säädä niiden kunkin avaamisen aste. Helpompaa ovat automaattiset mallit, jotka säätävät sisään tulevan ilman määrää tiettyyn tasoon - paineeseen tai kosteuteen, harvemmin: lämpötilaan, joka mitataan sisätiloissa ja ulkona.

Ilmanvaihtokanavat. Käytettävä ilma puhalletaan ilmanvaihtokanavien tuuletusaukkojen läpi. Jos se on varustettu vaimentimella, voit säätää poistoilman määrää ja pienentää sitä liian kylmässä ajassa.

 • Joskus diffuusorit asennetaan ikkunoihin.
 • Ne voidaan asentaa myös ulkoseinään. Valokuva. Jätepuristimet asennettavaksi rakennuksen ulkoseinään

Kuinka halpaa parantaa talon ilmastoinnin tehokkuutta?

Helpoin ja halvin tapa on asentaa pakopuhaltimet tuuletuskanavaan. Niitä voidaan ohjata manuaalisesti tai automaattisesti (esimerkiksi he voivat vastata valon sytyttämiseen tai huoneen liikkumiseen). Ilmavirta tässä tapauksessa on sama kuin gravitaation ilmanvaihtojärjestelmissä - diffuusorien kautta. Puhaltimet sijoitetaan yleensä keittiöön, kylpyhuoneeseen ja wc: hen, tai jos hajuja ja kosteutta on poistettava mahdollisimman pian.

Tuulettimen käyttö tarjoaa tehokkaan ilmanvaihdon kotona lämpimillä kesäpäivillä, mutta sillä on myös haittoja:

 1. näiden laitteiden sähkönkulutukseen liittyvät lisäkustannukset;
 2. Toinen haitta on niiden aiheuttama melu, jota voidaan välttää asentamalla tuulettimet katon poistoilmakanavan päähän.

Onko mahdollista säätää ilman virtausta ja poistumista?

Myös ilman poistoilman määrää voidaan säätää syöttö- ja poistoilmajärjestelmään. Kuinka tehdä tuuletus ja imu? Tämä vaatii kaksi puhaltinta - syöttö ja pakokaasu, jotka voidaan sijoittaa pois huoneista, esimerkiksi ullakolla - tämä on hyvä vaihtoehto.

Tuulettimet on yhdistetty kaikkiin huoneisiin kahden putkilinjan kautta: raikas ilma ja pakokaasu. Yksi tarjoaa raikasta ilmaa, toinen poistaa saastuneen ilman. Vaikka tämä vaatii enemmän varoja, mutta tällä tavoin voit hallita täysin yksittäisten huoneiden sisään tulevaa ilmaa ja voimme myös asentaa lisävarusteita tällaiseen järjestelmään:

 • saapuvat ilmanpuhdistimet;
 • ilmanlämmitin esilämmitykseen;
 • kosteuttaja, joka parantaa talon talon laatua, kun huoneet ovat yleensä liian kuivia.

Miten säästää ilmanvaihtoa talossa käytettävää energiaa?

Paineilman ja pakokaasujärjestelmän asentaminen edellyttää tavallisesti toista ratkaisua - lämmön talteenottojärjestelmän (eli paluuveden talteenottojärjestelmän) asentaminen. Vaikka ilmankäsittelykeskuksen asennus on kallista, mutta ilmankäsittelykoneella, jonka lämmöntalteenotto maksaa entistäkin enemmän, tämä malli auttaa vähentämään käyttökustannuksia, jotka maksavat tulevaisuudessa säästämällä lämpöä.

Kun talo tuuletetaan talvella, menemme paljon lämpöä, joka yhdessä saastuneen ilman kanssa poistetaan ulkopuolelta. Saapuvan raitista ilmaa on lämmitettävä - ja tämä voi nousta puoleen kustannuksista, jotka maksamme talon lämmittämisestä tänä aikana. Jos esimerkiksi lämmityskustannukset ovat 3 000 ruplaa, kun otetaan huomioon ilmanvaihdon menetys, se voi kasvaa 4500 ruplaan!

Siksi laitteisiin kiinnitetään yhä enemmän kiinnostusta, jonka avulla voidaan säilyttää osan lämmöstä, joka tavallisesti katoaa palautumisen kautta, ja myös ilmanvaihtojärjestelmän ansiosta, jossa raitisilmaa esikuumennetaan maahan.

Lämmön talteenoton periaate ristityyppisessä talteenottajassa

Miten lämmöntalteenotto toimii?

Kuinka tehdä tuuletusta huoneeseen niin, että se on energiatehokasta? Moderni ja suhteellisen yksinkertainen tapa on toipuminen. Tällaisen järjestelmän pääosa on lämmönvaihdin - rekuperaattori. Kylmän ilman virta kulkee sen läpi ja käytetyn lämmintä ilmaa vapautuu. Lämmönvaihtimen erityinen rakenne sallii poistoilman siirtää osan lämmöstä tulevalle ilmalle. Kuinka tehokkaasti laite lähettää lämpöä riippuu huoneen lämpötilasta ja ulkolämpötilasta, kosteudesta ja lämmönvaihtimen rakenteesta.

Tämä laite on hyödyllinen paitsi talvella. Kuumina kesäpäivinä voit tuulettaa raikasta ilmaa.

Ei ole kannattavaa käyttää lämmönvaihdinta vain siirtymäkausina, kun lämpötilaero ulkona ja ulkona on pieni ja lämmöntalteenoton epätaloudellinen. Jotta ilma pääsee läpi lämmönvaihtimen, tarvitset kaksi puhaltinta - ilman syöttämiseksi ja poistamiseksi, ja heidän työnsä maksaa myös rahaa, koska ne kuluttavat myös sähköä.

Puhaltimien lämmönvaihdin tulee laite, jota kutsutaan lämmöntalteenottoventtiiliksi. Lämmönvaihtimen lisäksi on ilmasuodattimia lämpö- ja akustisesti eristettyyn kotelopaneeliin ja joskus lämmittimeen.

Se näyttää yksiköltä, jolla on ristikkäinen rekuperaattori.

Lämmöntalteenottojärjestelmän ulkoiset elementit ovat ilmanotto, jonka kautta ilma pääsee sisään ja poistoaukko, joka sijaitsee etäisyydellä ilmanottoaukosta, jonka läpi poistoilma pääsee ulospäin.

Raikas ilma pääsee koteloon ilmanottoaukkojen kautta, jäähdytetään siellä kesällä ja lämmittää talvella ja pääsee huoneeseen ilmanvaihtokanavien kautta. Poistoilma poistuu kanavista takaisin laitteen runkoon, jossa se vapauttaa lämpöä ja poistuu sitten rakennuksesta.

Säästäjä voidaan asentaa ullakolle tai kellariin. Tämä vaatii neljä liitäntäputkea - kaksi sisääntuloa ja kaksi pakoputkea. Poistoilman tulo on kytketty keittiön, kylpyhuoneen ja wc: n putkistoon ja tuoreen lämmitetyn ilman tuotos on yhdistetty tuuletushuoneisiin, joissa on päädyssä säädettävät diffuusorit, jotka sijaitsevat olohuoneessa, eteisessä ja makuuhuoneessa. Muut kaksi putkea menevät rakennuksen ulkopuolelle.

Millaisia ​​lämmönvaihtimia voidaan käyttää ilmanvaihtojärjestelmässä?

Suosituimmat ovat levytyyppiset lämmönvaihtimet. Niiden toiminta on hyvin yksinkertaista - kuuma ja kylmä ilma virtaa rinnakkain toisiinsa lämmönsiirtolevyjen välillä, mikä takaa lämmön vaihdon ilman sekoittumista. Kaksi ilmapuhallinta käynnistyi. Tällaisen lämmönvaihtimen lämmöntalteenoton tehokkuus on 60-70%.

Ohjauspaneeli ristivirtalämmönvaihtimella

Vastaventtiilämmönvaihtimet ovat hyvin samankaltaisia, vain ilma kulkee niiden läpi hieman eri tavalla. Tällaiset laitteet ovat suurempia, mutta niillä on suurempi teho - jopa 90%.

Kuitenkin putkimaisia ​​lämmönvaihtimia käytetään joskus niiden suuren koon vuoksi, niiden käyttö on rajallista huolimatta suhteellisen suuresta tehokkuudesta - yli 90%.

Myyntiin on myös mahdollista tavata roottorin talteenottajia. Ne ovat erittäin tehokkaita - tehokkuus 80-90%. Mutta ne voivat osua pienen määrän poistoilmaa tuoreeseen, mikä voi johtaa hajun leviämiseen talossa. Niiden etuna on osittainen kosteuden ottaminen. Kiertävien lämmönvaihtimien kannattajat sanovat, että hajujen siirto on vähäpätöinen. Tällaiset mallit ovat hyvin suosittuja Pohjoismaissa - Skandinaviassa.

Rekuperator roottorilla, valokuva

Niissä talossa, jossa he elävät, voit käyttää suodatinta ilman syöttämiseen, joten poistamme allergiaa aiheuttavat hiukkaset.

Kun olet hankkinut lämmönvaihtimen, valitse malli, jossa on viisivaiheinen puhallinnopeus. Mitä suurempi säätömahdollisuus, sitä parempi lämmönvaihdin säätää nopeutta ilmanvaihtoa koskevien tarpeiden mukaan.

Kuinka maapallon lämpöä voidaan käyttää ilmanvaihtojärjestelmässä?

Jos raitisilma pääsee taloon maadoitetun lämmönvaihtimen kautta, se mahdollistaa maaperässä kertyneen luonnollisen lämmön tai kylmän käyttämisen ilmanvaihtojärjestelmässä. Tietyllä syvyydellä maan lämpötila on lähes vakio eikä se ole riippuvainen ulkoilman lämpötilasta. Tätä lämmönvaihdinta voidaan käyttää ympäri vuoden - talvella lämmittää ulkoilmaa ja jäähdytetään kesällä. Lämmönsiirron tehokkuus riippuu lämmönvaihtimen pinta-alasta, sen syvyydestä ja ilman virtauksen voimakkuudesta.

Sora - lämmönvaihtimen laite

Putkimaisen lämmönvaihdinlaitteen laite

Maalämmönvaihtimeen on rakennettu putkisto tai kerros sortaa. Ilma vedetään sisääntulon kautta. Maalta saatu kylmä voi täysin täyttää yksityisen omakotitalon tarpeet kuumalla säällä.

Lämmönsiirtimen moitteettoman toiminnan edellytys on kunnioittaa sen oikeaa kokoa. Se ei voi olla liian pieni, koska maa ei enää vapauta riittävästi lämpöä tai ota sitä ajanjaksona, kun järjestelmää käytetään jäähdyttämiseen. Tällainen laite ei vaadi sähköä, joten se on erittäin taloudellinen.

Maaperän lämmönvaihtimen elvytys toimii vain, kun se on kuuma tai hyvin kylmä. Siirtymäkauden aikana se kytkeytyy pois päältä ja ilmaa vaihdetaan rakennuksen seinästä sijaitsevasta ulkoisesta ilmanottoaukosta.

Laitteiden ja tuotteiden asentaminen puutalon perustamiseen

Yksityisen talon kellarin tuuletuksen varmistamiseksi tulisi noudattaa yksinkertaisia ​​suosituksia sen järjestelystä. Tämä varmistaa rakennuksen pitkän ja tehokkaan toiminnan. Puutavaran kellarissa olevien tuotteiden järjestely mahdollistaa ennenaikaisen tuhoutumisen, kosteuden, muotin ja epämiellyttävän tuoksun.

Pistorasian sijainti ja koko

Tuotteet ovat välttämättömiä, jos olemassa on minkä tyyppinen alusta. Tekniikan mukaan ne asennetaan alle 20-30 cm: n etäisyydelle maasta, jotta vettä ei pääse kellumaan sateeseen saakka. Säätiön kummallekin puolelle tulisi tehdä vähintään 2-3 produhov.

Tapaukset, joissa ei ole tarvetta ilmanvaihtoaukkojen järjestämiseen:

 1. Jos kellarissa on ilmanvaihtojärjestelmä.
 2. Kun talon lattia on varustettu tuuletusaukoilla.
 3. Jos pohjaan käytettyjen materiaalien rakenne ei estä ala-alan ilmastusta.
 4. Kun hiekkaa ja höyryä kestäviä materiaaleja käytetään perustettaessa.

Lähtösuuttimet

Tekniikan mukaan yksityisen talon perustana olevat hengityssuojaimet olisi sijoitettava tiukasti toisiaan vastapäätä. Tämä sijainti lisää vesistöjen muodostumista, tuulettaa ja kuivaa kellarin.

Pituus, jolla tuotteet sijaitsevat puutalon kellarissa, on oltava 1,5-2 metriä. Kellarissa olevan ilman halkaisija on noin 5-10 cm ja riippuu pohjan koosta.

Talon pohjan tuuletus puusta

Tekniikan mukaan tuotteiden suunnittelu ja asennus toteutetaan säätiön asettamisen aikana. Näin voit laskea numeron ja alueen oikein.

Tuotteiden sijainti säätiössä

Mutta jos tuuletusaukkoja ei ole asennettu ajoissa, ne voidaan tehdä valmiissa säätiössä. Voit tehdä tämän tarvitsemasi tarvittavan timanttiporauksen. Se voi selviytyä vahvikkeesta rikkomatta seinien lujuutta ja suojata käsitellyt reunat irtoamiselta.
Yksi tapa, jolla ilmanvaihtojärjestelmän asennusvaihe puuttuu, voi olla rakentaminen kellarin kellarikerroksen yläpuolelle. Tämän rakenteen seinämissä tulee olla aukot.

Seuraava vaihtoehto on tuulettaa yläkerroksen lattian aukkojen läpi. Tätä tarkoitusta varten tehdään useita melko laaja aukkoja kellarikerroksen kattoon, joka korvaa tuuletusaukot. Ne on suljettu tuuletusriteillä, on toivottavaa sijoittaa huonekaluja niiden päälle pysyvien painehäviöiden välttämiseksi. Tämä vaihtoehto ei ole täydellinen, koska lattian alla on mahdollista kerääntyä haitallisia kaasuja, kosteutta ja höyryjä. Kaikilla tällä voi olla huono vaikutus siellä asuvien ihmisten terveyteen.

Asennustekniikka

Erityisen tärkeä on puutalon kellarissa oleva tuuletusaukkojen laite. Puu on altis mätäksi, joten tuuletusaukkojen järjestäminen edellyttää erityistä lähestymistapaa.
Yleensä tällaisissa taloissa on oltava sulkeutuneiden palkkien ensimmäinen ja toinen kruunu. On myös mahdollista tehdä ne pohjan ja ensimmäisen lokin välillä.

Ilmanvaihtosäätiön asettelu

 1. Rakennustyöt tulisi aloittaa palauttamalla talon kulmasta, jotta vältetään ilmataskujen muodostuminen.
 2. Ennen kuin aloitat, sinun on tehtävä merkintä ja suunniteltava reikien sijainti ja koko.
 3. Asbestisementistä valmistettujen ilmaputkien asentamista koskeva menettely toteutetaan perustuksen vahvistamisen aikana. Putket, joiden läpimitta on noin 15 cm, johdetaan johdonmukaisesti vahvistusverkkoon talon ympärillä. Johtimen avulla tulee olla liitäntäputki liittimien kanssa.
 4. Betonin kaatamisen aikana putket on asetettava maahan tai hiekkaan ja poistoputket on suljettava. Tämä estää sementin laastin tulemasta niihin.
 5. Kun betoni on kuivunut, muotti poistetaan ja putkien aukot vapautuvat sisällöstä.
 6. On suositeltavaa sulkea tuotteet kellarissa metalliristikkoon, jotta jyrsijät eivät pääse sinne.
Lähtövälineitä säätiössä

Jos haluat tuuletusaukkojen itsenäisesti muodostaa perustuksen, saatat tarvita joitain seuraavista työkaluista ja materiaaleista:

 • punssi;
 • vasara, moukari;
 • asbestisementti putki;
 • poraus metalleille, puulle;
 • kaivertimet;
 • säleiköt ilmareikiin;
 • hiekkaa.

Tuotteiden sulkeminen talvella kylmänä

Joskus omistajat sulkevat tuuletusaukot talvella. Tämä toimenpide on kohtuullinen, jos yksityisen talon käyttö on kausiluonteista, mutta sitä ei kuumenneta. Tässä tapauksessa alhaisissa lämpötiloissa olevat tuuletusaukot voidaan sulkea kokonaan tai osittain.

Produkhovin sulkeminen on välttämätöntä vain silloin, kun taloa ei lämmitä talvella.

Mutta jos huone on jatkuvassa käytössä ja lämmitetty, älä sulje hengitysteitä. Kun tuuletusaukot ovat suljettuina, tuloksena oleva lämpötilaero aiheuttaa lauhteen, muotin ja roottorin alikentässä, mikä ei parhaalla mahdollisella tavalla vaikuta yksityisen rakenteen tilaan.

Tietenkin puutalon kellarin tuuletus vaikuttaa lämmön menetykseen, joten omistajien on tehtävä lattia ja kellarieristys varmistaakseen mukavat lämpötilaolosuhteet.

Laitteen tarve jatkuu

Jotkut omistajat tahallisesti kieltäytyvät asentamasta tuuletusaukkoja väittäen, että Euroopassa ei käytetä tuuletusaukkoja. Tosiasia on kuitenkin, että eurooppalainen rakennusalan teknologia on hyvin erilainen kuin maassamme. Jos käytetään siellä nauhan perustuksia, kellari on täynnä hiekkaa tai maata. Ylös asettaa kelluva tai roikkuva lattia. Lattiat maahan lähettävät lämpöä maaperästä kylmänä kautena, ja kesällä ne auttavat säilyttämään huoneen miellyttävän viileyden.

Jos lattia on järjestetty maahan, ilmanvaihtoa ei voi asentaa.

Maaperalla on hyödyllinen laatu - lämpötilan säilyttäminen 2-4 asteen lämpötilassa jopa kylmällä säällä. Ilman tuuletusaukkojen puute estää huurun ilman putoamisen lattian alle. Betoni monoliittinen kerros on suuri lämmöntuotto, se ei pelkää kosteutta ja kestää huomattavia kuormia.
Rakennustyömme tarjoavat perustan sekä kellarin. Tämä tekee tuotteista pakollisen.

On mahdotonta laiminlyödä tuotteiden asennus, tämä on välttämätön toimenpide. Asennustyöt eivät vie paljon aikaa, vaivaa eikä myöskään aiheuta suuria materiaalikustannuksia. Sen edut ovat kuitenkin hyvin merkittäviä. Puun talon kelleripintojen tuuletus on erityisen tärkeää, koska puu on orgaanista materiaalia, joka on altis kosteuden ja bakteerien vaurioille. Tuulettimien asennus estää homeen ja lauhteen ulkonäön sekä yksityisen talon ennenaikaisen tuhoutumisen.

Kuinka parhaiten maalaistalon tuuletus tehdään

Aloitetaan kuvaavasta vertailusta: työsuojelua koskevat säännöt kirjoitetaan veressä, ja SNiP: n vaatimukset asuinkerrostalojen sisäpuolelle tapahtuvalle ilmankäsittelylle ovat musta muotti. Se on sienen, joka muodostaa huoneiden kulmissa, mikä osoittaa lisääntynyttä kosteuspitoisuutta ja raittiuden puutetta. Julkaisun tarkoituksena on kertoa, miten tuuletus tapahtuu yksityisessä talossa tai asunnossa. Seuraavat suositukset auttavat luomaan terveellisen mikroilmaston kotona tai korjaamaan olemassa olevan ongelman omiin käsiinsä.

Kolme erilaista ilmanvaihtojärjestelmää

Tavallisten huoneiden ilmanvaihdon varmistamiseksi on tarpeen ymmärtää ongelman ydin ja tietää tekniset keinot, jotka auttavat ratkaisemaan sen. Ilmanvaihtojärjestelyllä on kaksi tavoitetta: poistoilman poisto ja puhtaan seoksen toimittaminen kadulta.

Olohuoneen ilmapiiri on saastunut useiden ihmisten jätteiden kanssa:

 • vesihöyry, joka vapautuu hengityksen aikana ja ruoan valmistuksessa;
 • hiilidioksidia ja muita haitallisia yhdisteitä pieninä määrinä;
 • erilaisia ​​epämiellyttäviä hajuja.

Ohje. Jotta muodostuu liikaa kosteutta, joka sytyttää kaasuliesi, kiehuva vesi on valinnainen. Metaanin polttotuotteita ovat hiilidioksidi ja vesihöyry. Ensimmäinen luo tuntumaa tunne, toinen kyllästää ilmaa keittiön ilmassa.

Edellä mainittujen ongelmien ratkaisemiseksi on olemassa kolme yleistä tuuletusjärjestelmää:

 1. Luonnollinen.
 2. Yhdistetty.
 3. Pakotettu mekaanisella impulssi.

Ennen jokaisen järjestelmän toiminnan periaatteen huomioon ottamista, pitäkäämme tärkeä säännös: on mahdotonta järjestää huppu ilman sisäänvirtausta ja päinvastoin. Poistunut ilma on vaihdettava ulkopuolelta, muuten tuuletuksen tehokkuus pienenee nollaan.

Vertaileva esimerkki. Kuvittele pumppu, joka pumpoi vettä ilmatiiviissä säiliössä. Kun säiliön paine saavuttaa tietyn kynnysarvon, nesteen liike pysähtyy moottorin tehosta ja nopeudesta riippumatta. Juoksupyörä sekoittaa vettä yhteen paikkaan. Tulostaminen (tai imeminen) ilman suljettuun huoneeseen antaa samanlaisen tuloksen.

Luonnollinen venytysperiaate

Tämäntyyppinen tuuletus toimii luonnollisen työntövoiman takia, joka esiintyy pystysuorassa putkessa ja kannustaa ilmaa liikuttamaan kanavaa pitkin alhaalta ylöspäin. On tärkeää ymmärtää, mikä määrittää työntövoiman:

 1. Ilmakehän paineen ero putken alemmassa ja ylemmässä leikkauksessa. Mitä korkeampi ventekanalrakenne on, sitä suurempi on paine-ero ja työntövoima.
 2. Huoneen ja ulkolämpötilan välinen ero. Kylmä virta syrjäyttää lämmitettyä ja kevyempää huoneilmaa, mikä tekee jälkimmäisistä yleensä huoneen ylävyöhykkeelle ja edelleen poistoakseliin.
 3. Kosteuden kyllästymisaste. Paradoksaalisesti, mutta samassa lämpötilassa, vesihöyryllä kyllästetty tyydyttynyt ilma tulee kevyemmäksi kuin kuiva ilma ja nousee myös.
Jos avaat parvekkeen oven huonosti ilmastoidussa huoneistossa, märkä tahra muodostaa katon kosteuden kondensoitumisen vuoksi.

Ohje. Vesihöyryn suhteellinen molekyylimassa on 18 yksikköä, ilma on 29. Tällöin kostutettu kaasuseos kevenee. Vaikutus on havaittavissa esitetyssä valokuvassa.

Ympäristön lämpötila ja kosteus vaihtelevat koko vuoden, minkä jälkeen työntövoima. Siksi kesän aikana luonnollinen uutto toimii huonommin - lämpötilaero on pieni. Yksi parametri säilyy ennallaan - kanavan korkeus ja paine-ero.

Luonnollisen ilmanvaihdon laite on halvin tapa järjestää ilmakeskus maanmökissä. Useimpiin kerrostaloihin kuuluu myös luonnollinen vetokyky: raikas ilma syötetään erityisventtiilien kautta, pakokaasujen poisto tapahtuu pystysuuntaisilla akseleilla, jotka kulkevat seinien sisäpuolella.

Luontaisen ilmanvaihdon järjestelmä

Yhdistetty ilmanvaihto

Tässä tapauksessa talon luonnollista tuuletusta tehostaa sähköpuhaltimien sijoittaminen tietyissä kohdissa. Käytännössä 2 vaihtoehtoa:

 • ulkoista ilmaa toimitetaan mekaanisilta ilmankäsittelykoneilta, päästö tapahtuu pystysuoran kanavan kautta;
 • Pakokaasulle on sijoitettu pienitehoinen tuuletin, jonka sisäänvirtaus tapahtuu erityisventtiilien kautta, joiden poistoaukko on seinään.
Tavallinen seinäventtiili toimittaa ilman ilman tuuletinta.

Elävä esimerkki yhdistetystä versiosta on tuuletin asennettuna vessaan tai keittiön huppu. Ensimmäinen poistaa nopeasti epämiellyttävät hajut, toinen imee haitallisia kaasuja keittovaiheessa.

Mekanisoitua sisäänvirtausta tarjoavat paikalliset yksiköt, jotka on rakennettu seinän paksuuteen (ns. Hengityssuojaimet). Asennussuodattimet ulkoilmaan sekä kylmän jakson aikana lämmittävät sähkölämmityselementtejä. Toimituksen määrä ja lämmitystaso säädetään manuaalisesti tai automaattisesti.

Yhdistettyä ilmanvaihtoa käytetään menestyksekkäästi kaikentyyppisissä yksityisissä talouksissa - tiilistä, kehyksestä, joka on rakennettu hiilihapotetusta betonista ja CIP-paneeleista. Jos tuuletin asennetaan pakoputkeen, ilmalla poistettu lämpö korvataan lämpöpatterin lämmitysjärjestelmällä.

Hengityslaite - paikallinen ilmankäsittelykone

Pakotettu rakennuksen ilmanvaihto

Pakotetun ilmanvaihdon toimintaperiaate on yksinkertainen - pakokaasun ja virtauksen aikaansaavat mekaaniset tuuletusyksiköt, jotka on kytketty sähköllä. Tällaiseen tuuletukseen on olemassa paljon järjestelmiä ja vaihtoehtoja. Annamme muutamia yleisiä esimerkkejä:

 1. Kaikissa huoneissa asennettuja hengityslaitteita käytetään valumaan. Ullakolla on yhteinen pakopuhallin, kerätään talteen poistoilma ja poistetaan se ulkopuolelta.
 2. Kussakin huoneessa on erillinen syöttö- ja pakoputkilaite lämmönvaihtimella, joka on rakennettu ulkoiseen seinään.
 3. Yksi yhteinen asennus vastaa ilmanvaihtoa - keskusilmastointia. Laite puhdistaa, kosteuttaa, lämmittää ja jäähtää sisäänvirtauksen vuoden olosuhteista ja ajasta riippuen. Levityksen jakautuminen ja valinta tapahtuu ilmanvaihtokanavien verkolla. Myös talteenottofunktio on olemassa.
 4. Asunnon sisällä olevaa mikroilmastoa tukevat tuulettimet - paikalliset lämmittimet, joissa on lämmitys / jäähdytys. Kuumavesiputki toimitetaan kaasukattilaan ja kylmäaineeseen jäähdyttimestä (jäähdyttimen tyyppi).
Pakotetun ilmanvaihdon yksinkertaisin järjestelmä

Selvennystä. Talteenotto on prosessi, jossa erotetaan lämpöenergiaa poistoilmasta, joka lämmittää sisäänvirtausta. Käytetään erityistä lämmönvaihdinta - lämmönvaihdinta, jossa vastavirtausilma virtaa, mutta ei sekoita.

Mekaanisten ilmanvaihtojärjestelmien erikoisominaisuus on ilmastoinnin ilmanvaihto. Mikä on kulutusrahan, projektin tekeminen ja jäähdyttimen piirin asentaminen, kun tarvitset lämmitystä toimitetun ilman? Oikea ratkaisu on saada sisääntulolämpötila 30-50 ° C: een ja näin kompensoida lämpöhäviöitä ulkoisten seinien läpi eikä sisällä paristoja ja lattialämmitys.

Menetelmä tulevien virtausten liikkeestä lämmönvaihtimessa

Mikä vaihtoehto on parempi

Jos haluat yksityisen talon tuuletuksen omalla kädellä, suosittelemme, että annat kaksi järjestelmää etusijalle - luonnolliset ja yhdistetyt. Väitteet näiden vaihtoehtojen hyväksi:

 1. Hyväksyttävät rahoituskustannukset asennuksen ja käytön aikana.
 2. Sähkön vähimmäiskulutus. Yhdistettyjen järjestelmien pakopuhaltimet toimivat säännöllisin väliajoin ja kuluttavat yhteensä 100-200 W / h. Ilmankäsittelykeskukset, joissa on lämmitys, kestää enemmän - noin 500 wattia huonetta kohti.
 3. Ilmanvaihto luonnollisella impulssilla on täysin kykenevä tarjoamaan normaalia ilmanvaihtoa yhden ja kahden kerroksen rakennuksessa, erityisesti maalaistalossa.
 4. Rakennuksen hyödyllistä tilavuutta ei tarvitse osoittaa ilmastointilaitteiden sijoittamiseksi ja ilman kanavien asettamiseksi.
 5. Laitteiden huoltoa ei tarvita, suodattimien ja ilmakanavien vuosittain puhdistusta.

Tärkeä asia. Täysin koneistetun yleisen vaihdon ilmanvaihdon laite edellyttää perusteellista lähestymistapaa - laskelmia, suunnittelua ja pätevää asennusta. Ilman kehittäjiä, joilla on erikoistunut koulutus ja pätevät esiintyjät eivät voi tehdä.

Viimeinen huomautus: jos kotona ei ole säädetty pakotettua tuuletusta alun perin, ei ole helppoa jakaa tilaa ilmakanavien asennusta varten. Meidän on puhdistettava ja laitettava tuuletuskanavat lattian tai puulattian alle läpi huoneiden läpi. Lisäksi osa asuinalueesta käyttää laitteita, kuten asiantuntija kertoo videolle:

Teemme ilmanvaihtoa oikein

Ilmakeskuksen järjestämisen yhteydessä ehdotamme, että järjestelmä otetaan luonnolliselta kannustimelta halvin ja yleisimmin. Tämä vaihtoehto soveltuu myös kaikenlaisille ankkuripaikoille - kylpylöille, latoihin, kana- koihin, kellariin ja niin edelleen.

Huom. Puhuminen siitä, että luonnollinen tuuletus vetää talosta paljon arvokasta lämpöä - tämä ei ole totta eri laitteiden myyjien tarinoita. Jos talossa ei ole puutteita ulkoilman kulkiessa, niin huppu irtoaa niin paljon kuin virtaus sallii, kuten edellä kirjoitimme.

Ennen kuin teet ilmanvaihdon, sinun on selvitettävä, kuinka paljon ilmaa syötetään ja laske koko ilmanvaihto. Lainsäädäntöasiakirjojen vaatimukset, laskentamenetelmät ja algoritmi ovat erillinen artikkelin suuri aihe.

Esimerkkinä käytämme piirustusta yhden kerroksen talon ulkoasun kanssa, joka näyttää ilmavirtauksen virtauskuvion ja tulo- ja pakoputken sijainnin. On noudatettava useita sääntöjä:

 • ulkoiset tulot olisi järjestettävä kaikissa huoneissa paitsi käytävillä ja kylpyhuoneilla;
 • virtauksen suunta talon sisällä - tiloista saastuneempaan keittiöön ja kylpyhuoneeseen;
 • tuuletuskanavien lohko tehdään kylpyhuoneen ja keittiön väliin tai se on kiinnitetty ulkoseinään;
 • nostoputkien korkeus lasketaan laskemalla ainakin yhden kerroksen rakennukselle - 3 metriä;
 • erilliset kaivokset on rakennettu vessaan, keittiöön ja paikallisiin mekaanisiin huppuihin, jotta tuoksut eivät pääse viereisiin huoneisiin;
 • kylmän ullakolla kulkevat muoviputkien pystysuorat kanavat ovat välttämättä eristettyjä siten, ettei niiden tarvitse käsitellä lauhdetta.
Nykyaikainen tapa muoviputkien nopean lämmöneristyksen aikaansaamiseksi - Polynor-polyuretaanivaahto ruiskuttamalla

Tärkeä selvennys. Ilmakehä kaksikerroksisessa asunnossa näyttää samanlaiselta. Koska keittiö ei ole, erillisessä poistokanavassa on kylpyhuone tai toinen piste.

Tarkastele nyt yksityiskohtaisesti kunkin huoneen virtojen järjestystä.

Olohuoneet: makuuhuone, lastentarha, olohuone

On tärkeää luoda terveellinen ilmapiiri lepohuoneissa pysyvän vuokralaisen pysyessä - järjestää puhdasta ilmaa ulkona seuraavilla tavoilla:

 • rakentaa Aereco-tyyppinen tuloventtiili ikkunaprofiiliin;
 • asenna säädettävä tuuletusventtiili seinään;
 • Asenna ilmanpoistin tuulettimella ja ilmasuihkun lisäkuumennuksella.

Ohje. Neuvostoliiton rakentamissa monikerroksisissa rakennuksissa tarjottiin erityinen ilmanottoaukko ikkunaluukun alaosaan. Prosessissa, jossa puupaneelit korvataan muoviasentajille, suljetaan tietty aukko. Ilman virtausta pystysuora akseli ei toimi, asunnon ilmanvaihto ei toimi. Sieltä kohotettu kosteus, sieni ja muut herkut.

Venttiilit tulisi sijoittaa noin 2 metrin korkeuteen lattiasta. Pattereista nouseva konvektiivinen virtaus sekoittuu ja lämmittää kylmän virtauksen. Hupu on sisäovennuksen alle 15-20 mm korkea.

Aukko imee ilmaa keittiön ja wc: n tuuletuskanavien luomien alipaineiden vaikutuksen alaisena. Liikkuminen alhaisella nopeudella (0,1-0,2 m / s), ilmamassa kulkee käytävään ja juoksee pakoputkiston suulle.

Neuvoston. Nykyiset sisäovet ovat usein tiukkoja eteisessä, eivätkä anna ilmaseoksen käytävälle. Osta ovilehdet integroidulla ylivuotorilla tai asenna yksi.

Sulautetut tuuletusritilät

Keittiö ruokasali

Tämän huoneen tunnelma on saastuttanut kaasun palamistuotteet, ylimääräinen kosteus ja eritteet muilta huoneilta tulevien ihmisten tuotteilta. Ilmanvaihto on järjestettävä seuraavien sääntöjen mukaisesti:

 1. Kaksi tulopistettä on saatavana - ovilevyn pohjassa oleva aukko ja seinässä oleva säädettävä venttiili (ikkunaprofiili).
 2. Ihanteellisessa tapauksessa kattoon rakennetaan 2 pystysuoraa putkea - yleinen tuuletus ja keittiöhuppu. Sitten rasva ja noki eivät tukkene pääkanavaa.
 3. Ilmansuodattimet asennetaan kattoon.
 4. Laitteessa sallitaan yhden riittävän halkaisevan poistoakselin.
 5. Kanavan pitäisi olla auki vain keittiöstä. On mahdotonta suorittaa ilmaa wc: stä - tuoksu tunkeutuu ruokasaliin.

Huom. SNiP: n vaatimusten mukaan kaasutiivisteeseen on lisättävä yksi ilmanvaihto plus 100 m³ / h tai 60 m³ / h sähköiseen. Siksi sinun on järjestettävä kaksi sivujohtoa.

Keittiön mekaanista pakoputkea ei voida liittää kaivokseen suoraan - kun tuuletin on sammuksissa, kanavaosuus on tukossa rasva-suodattimilla ja juoksupyörällä. Käytä tee ja takaiskuventtiili, kuten vuokranantaja ehdottaa videota:

Kylpyhuone - wc ja kylpyhuone

Märkätilojen vakiotilavuusjärjestelmä on yksinkertainen:

 1. Ilma käytävästä pääsee kylpyhuoneeseen sisäänkäynnin oven alla.
 2. Sekoittaen kylpyhuoneen märkään ympäristöön, se helpottuu ja nousee kattoon.
 3. Ylävyöhykkeellä sijaitsevassa säleikössä olevan työntövoiman vaikutuksesta ilma poistuu hitaasti poistokanavasta ja ulospäin ulos.
Ilmansuunnittelujärjestelmä osassa

Kosteuden ja epämiellyttävän hajun poistamiseksi WC: stä se saa upottaa aksiaalipuhaltimen akselin aukkoon. Yksi edellytys: yksikön tyhjäkäynnistyksen ei pitäisi estää ilmavirran kulkua, muuten ilmanvaihdon tehokkuus vähenee. Käytä sovitinta, jossa on ylimääräinen ritilä tai tee, jossa on takaiskuventtiili.

Kattilahuone ja muut huoneet

Jokaisen kattilan normaaliin toimintaan, lukuun ottamatta sähköä, vaaditaan tietty määrä palamisilmaa. Uunin ilmanvaihdon täsmällinen määrä tai erityiset vaatimukset on aina määritelty lämpögeneraattorin käyttöohjeissa.

Ilma syötetään kattilahuoneeseen oven kautta, ja pakokaasu toimitetaan erillisellä pystysuoralla kanavalla. Säleikkö sijaitsee uunin ylävyöhykkeellä, lisäpuhaltimia ei tarvitse asentaa.

Tärkeä vivahde. Kiinteän polttoaineen tai kaasukattilan savupiippu toimii voimakkaana pakokaasuputkena, erityisesti polttokauden aikana. Jos uuni on rakennettu mökkiin, savupiippu vetää suurimman osan ilman ensimmäisessä kerroksessa olevista olohuoneista. Siksi on toivottavaa, että putkiston päät varustetaan poikkeuttajilla, jotka lisäävät vetoa.

Ilmastointivaihtoehtoja muissa huoneissa:

 1. Käytävä ja käytävä on ilmastoitu kauttakulku virtaa keittiöön ja kylpyhuoneeseen.
 2. Kylpyammeet tuuletetaan seuraavalla tavalla: kadun puhdas ilma pääsee pukuhuoneeseen, sieltä syötetään höyryhuoneeseen. Höyryhuoneen ilmanottoaukko sijaitsee uunin vieressä, pakoputki - vastakkaisen seinän alaosassa.

Uunitilojen tuuletusvaihtoehdot

 • Havaitimme autotallin ja kellarin ilmanvaihtomenetelmät erillisessä käsikirjassa.
 • Ulkoiset ja sisäiset tuuletuskanavat on asennettava laskennallisesta halkaisijasta muovisista tai tinaputkista. Kylmällä ullakolla asetetut ilmakanavat on eristettävä.

  Kotitalousjäteveden muoviputkien käyttö sallitaan, mutta huomioi yksi vivahde: ​​harmaa polypropeeni voi polttaa itsensä. PVC-tuuletusaukot on valmistettu vaimennetusta muovista. Asennuksen yksityiskohdat, katso videota.

  johtopäätös

  Yksityisen talon ilmanvaihtomenetelmien analysoimisessa emme maininnut ylimääräisen virtauksen - infiltraation lähdettä. Aseiden matalien aukoiden ilmaaukon ilmiö on käytännössä poissa nykyaikaisissa koteissa tai minimoitu uusien ikkunoiden ja oven tiivisteiden ansiosta. Pienimpien huokosien virtauksen huomioon ottaminen on merkityksetöntä, koska niiden tilavuus on erittäin pieni.

  Kuinka tehdä ilmanvaihto yksityisessä talossa

  Monien maanmiehiemme salainen unelma on kaunis maalaistalo. Ammattilaiset tietävät, että suunnitteluvaiheessa on välttämätöntä tarjota jokaiselle yksityiskohdalle, erityisesti tulevaisuuden rakentamisen viestintäratkaisuille. Ja harvat osaavat tehdä tuuletuksen yksityisessä talossa niin, että se on mukava elää milloin tahansa vuoden aikana.

  Pätevästi järjestetty ilmamassan sisäänvirtaus ja poistojärjestelmä elävältä tilalta pystyy tarjoamaan:

  • ylimääräinen suojelu sienitautien ja muotin itiöitä vastaan, kosteus;
  • hapenkierto kaikissa huoneissa;
  • mukavat työ- ja vapaa-ajanolosuhteet kotona.

  Mitkä huoneet tarvitsevat ilmaa

  Ilman pääsyä puhtaaseen ilmaan ihmiskeho ei pysty toimimaan normaalisti. Asuinrakennuksessa, jotta hapen virtaus olisi ensisijaisesti lastentarha, makuuhuone ja olohuone. Älä unohda keittiötä ja kylpyhuoneita. Näissä pienissä huoneissa se korjaa usein suuren kosteuden pitoisuuden sekä tyypilliset hajuhaitat (joista useimmat eivät ole kovin miellyttäviä), jotka vaativat kuivatuksen ulkoiseen ympäristöön.

  Kiinnitä huomiota! Oikein toteutettu ilmanvaihtolaite yksityisessä talossa poistaa lian syntymisen todennäköisyyden, pölyn kerääntymisen, kondensaatin ja tukkeutumisen eikä myöskään anna homeille ja haitallisille mikro-organismeille levitä suojaa.

  Ilmastointijärjestelmän toteutuksen ominaisuudet

  Asiantuntijat ovat perinteisesti tunnistaneet asuntorakennuksissa kahdenlaisia ​​ilmatilanvaihtojärjestelmän toteutustapoja:

  • luonnollinen;
  • mekaaninen (pakotettu);
  • sekoitetaan (ensimmäistä tyyppiä täydennetään pakotetulla pakoputkilaitteella).

  Tekniseltä puolelta kotitalouksien ilmanvaihtojärjestelmä on luokiteltu seuraaviin luokkiin:

  • toiminnallinen tarkoitus;
  • ilmamassojen liikuttamismenetelmä (kanavamaton, kanavainen);
  • laite ajaa ilmaa.

  Mutta miten ei tehdä väärää valintaa? Millainen tuuletus mökki tarjoaa mukavan ympäristön niille, jotka asuvat siinä? Huomaa, että jokaisella vaihtoehdolla on sekä ilmeinen "pluses" että ilmeinen "minus". Asiaa koskevien kysymysten ymmärrettävyyden pitäisi olla yksityiskohtaisempi.

  Luonnollinen ilmakeskus yksityisessä talossa

  Asuntohuoneen luonnollinen tuuletus johtuu paine-erosta huoneen sisä- ja ulkopuolella. Koko prosessi perustuu fyysisiin lakeihin eikä vaadi ihmisten puuttumista. Sen ydin on seuraava:

  1. Koska ilman lämpötila suljetussa huoneessa on korkeampi kuin ulkona, ilma tulee kevyeksi. Tästä johtuen tuuletuskanavan kautta se siirtyy kadulle.
  2. Osassa on osittain harvinainen massa, joka vaikuttaa tuoreen hapen sisäänvirtaukseen pienissä rei'issä, jotka sijaitsevat kohteen rakenteessa.
  3. Saadut massat ovat rakenteeltaan raskaampia. Ne sijaitsevat tilojen alaosassa, joten yksityisen talon tuuletus on niin tärkeä ja erottamaton osa ilmanvaihtojärjestelmää.

  Kiinnitä huomiota! Lämpötilan kasvaessa vaihtaminen seinän läpi on nopeampaa, varsinkin jos se täydentyy tuulella.

  Nykyaikaiset asuintilat ovat käytännöllisesti katsoen vailla halkeamia ja pieniä reikiä, joten yksityinen talo luonnollisen ilmanvaihdon periaatteessa ei toimi. Sisäänvirtaus on mahdollista vain seinien ja ikkunoiden sisään rakennettujen pienien venttiilien avulla.

  Järjestelmän edut:

  • Hätätilanteiden puuttuminen. Rakenteellinen yksinkertaisuus eliminoi pienimmät vauriot tai toimintahäiriöt.
  • Taloutta. Ilmanvaihto maalaistalossa suoritetaan automaattisesti, lisävarusteita (ja sen rahoituskuluja) ei tarvita.
  • Joustavuus. Laitetta täydennetään helposti ilmastointilaitteilla ja suodatusratkaisuilla.
  • Hiljainen.

  Yksityisen talon luonnollinen ilmanvaihtojärjestelmä ei pysty tarjoamaan pakkasvirtausta, mikä suurentaa suuresti sienten, muotin ja epämiellyttävien hajujen muodostumisen riskiä. Tällaiset "naapurit" eivät ainoastaan ​​tuhoa rakennusta, vaan myös vahingoittavat ihmisten terveyttä. Ei ole yllättävää, että 2000-luvulla niitä käytännössä ei käytetä. Mökin tuuletus voimalla on paljon tehokkaampi.

  Pakotettu ilmanvaihtojärjestelmä

  Mekaaninen järjestelmä, jonka kautta ilmamassoja käytetään keinotekoisilla keinoilla - injektointilaitteiden (kompressorit, pumput, puhaltimet) ansiosta. Tällainen tuuletus mökissä on paljon parempi. Ilmakeskuksen pakotetulla järjestämisellä on seuraavat edut:

  1. Happi voidaan esikostuttaa, lämmittää uudelleen, jolloin se muodostaa mukavan ympäristön.
  2. Maalaistalon ilmanvaihto on itsenäistä eikä se ole riippuvainen ympäristöstä.

  Mitä puutteista on, ne ovat ilmeisiä:

  • tällaisen järjestelmän järjestäminen edellyttää lisälaitteita, toteutusta suunnitteluvaiheessa, sähkön hintaa;
  • säännöllinen huolto käytön aikana.

  Mekaaninen ilmanvaihto yksityisessä talossa voidaan toteuttaa useilla menetelmillä. Asiantuntijat tunnistavat seuraavat tyypit:

  • pakokaasu - "vanha" ilma päästetään huoneesta sopivilla mekaanisilla ratkaisuilla;
  • pakotettu ilma - yksityinen talo on väkivaltaisesti kyllästynyt ilmaa kadulta;
  • pakotettu ilma ja pakokaasu - ilmamassan syöttö ja poisto suoritetaan mekaanisesti.

  Jos puhumme tarpeeksi suuresta tiilitalosta tai mökistä, on suositeltavaa asettua sekatyyppimuunnokseen. Sen tärkein etu on pakotettujen ja luonnollisten järjestelmien upea yhdistelmä.

  Ilmanvaihdon toimivaltainen organisaatio esikaupunkialueilla

  Joten, miten kunnolla tehdään tuuletus talossa ja onko mahdollista suorittaa kaikki toiminta omin käsin? Ilmanvaihtoprosessin toimivaltainen organisaatio parantaa elävän tilan mikroilmastoa sekä säilyttää kaikkien rakenteiden koskemattomuuden. Huolimatta huoneesta yksityisen talon ilmanvaihtolaite toteutetaan itsenäisesti useissa vaiheissa:

  • määritettävä puhtaan ilman määrä, joka tarvitaan hyväksyttyjen terveysvaatimusten noudattamisen varmistamiseksi;
  • laske kanavistojärjestelmän poikkileikkauksen halkaisija ja koko - tämä arvo määrittää ilmakehän elintilaa;
  • valita optimaalinen tuuletusjärjestelmä yksityisessä talossa (huolellisesti punnitsemalla kaikkien niiden edut ja haitat);
  • laatia suunnitelma ilmakanaville (toimivaltainen lähestymistapa varmistaa tehokkaan toiminnan);
  • määrittää, missä yksityisen talon tuuletus asennetaan;
  • Seuraava askel on asentaa vyöhykkeet ilmamassojen sisäänvirtaukseen ja tyhjennykseen;
  • rakentaa itse järjestelmä monen perheen asumisalueelle.

  Määritämme optimaalisen järjestelmän

  Ammattilaiset korostavat, että yksityisen talon ilmastoinnin suunnittelu aloitetaan yleensä tulevan asunnon dokumentoinnin valmisteluvaiheessa. Kaikkien modernin hankkeen laatukriteeri on kaikkien ihmisten mukavaan elämään tarvittavan viestinnän läsnäolo. Ja tässä yhteydessä raittiisen ilman läsnäolo on tärkeä osa ympäröivän tilan harmonisointia.

  Kiinnitä huomiota! Tärkeää on paitsi itse talon tuuletus, myös itse hapen liikkumisnopeus.

  Monet mökkiomistajat eivät tee alustavia laskelmia ja varustavat asuntoja voimakkailla mekaanisilla järjestelmillä. Tällöin puhaltimet voivat voimakkaasti jäähdyttää sisäisen tilan. Asiantuntijat korostavat, että yksityisen talon huppu on luonnollista, jos ilmanvaihtoa ei tarvita. Luonnollisen luonteensa ansiosta se takaa luonnollisen kosteusjärjestelmän kaikille niille, jotka ovat asuintilatilojen sisällä.

  Oikea ilmanvaihto omassa talossa omilla käsillä syntyy tietyn volumetrisen ilmanopeuden perusteella. Jos puhumme mekaanisesta ratkaisusta, vastaava arvo voi vaihdella 3 - 5 m 3 / tunti. Luonnollinen järjestelmä saa aikaan jopa 1 m 3 / tunti. Vaikeus on siinä, että jos kotelossa on kellarit, niin ilman pakkokeinoa ei riitä.

  Kiinnitä huomiota! Jos raikkaaseen ilmaan jää 300 m 3 / h, tarvitaan kanava, jonka mitat ovat 250x400 mm, mikä vastaa standardin D 350 mm. Jos kuitenkin varustat mekaanisen järjestelmän, voit pysyä kanavalla 160x200 mm tai d 200 mm.

  Seuraavassa videossa on tietoja siitä, miten maalaistalon tuuletusjärjestelmä on järjestetty:

  Ilmanvaihto yksityisessä talossa: lasketut tiedot

  Yksityisen talon tuuletus perustuu perusteellisiin laskelmiin. Tämän lähestymistavan ratkaisevat tekijät ovat:

  • kohdealue;
  • pysyvien asukkaiden määrä;
  • ilmamäärä joka huoneessa.

  Hallitus! Ammattilaiset suosittelevat voimakkaasti ottamaan huomioon kaikki kodinhoitolaitteet ja tekniset laitteet, jotka toimivat olohuoneissa, koska ne aktiivisesti imevät raitista ilmaa.

  Ilmastoinnin asennus mökillä on mahdollista vain, jos kaikki luetellut tekijät otetaan huomioon. Oikea laskeminen edellyttää erityisiä taulukkotietoja ja kaavioita. Helpoin tapa varustaa omakotitalon omalla kädellä on tehdä laskelmia ottamalla huomioon tietyn kohteen pinta-ala.

  Tätä menetelmää käytetään useimmiten asuinrakennetyypeissä. Tällaisten tilojen vaatimusten mukaisesti kunkin "neliön" tulee olla vähintään 3 m 3 / tunti puhdasta ilmaa, eikä tämä ole ottamatta huomioon ihmisiä. Tämän arvon laskemiseksi on välttämätöntä tuottaa ilmanopeus kohteen alueelle.

  esimerkki! Kuinka tehdä huppu yksityisessä talossa, jonka pinta-ala on 90 "neliötä"? Ilman vaihtokurssin arvo määritetään seuraavalla kaavalla: 90x3 = 270 m 3 / h. Asuintilaa varten tämä riittää.

  Ilmanvaihtokanava ja sen poikkipinta

  Laskettuaan optimaalisen hapenvaihtoasteen, he valitsevat parhaan ilmanvaihtojärjestelmän omassa talossa omiin käsiinsä ja laskevat ilmanvaihtokanavat. Riippumatta siitä, missä on suunniteltu tällaisen järjestelmän rakentaminen, ala- tai kattoalueella, on vain kaksi tyyppistä kanavaa, joiden jäykkä rakenne on pyöreä ja suorakulmainen.

  Suorakulmaisille ratkaisuille tämä arvo on 3: 1. Mekaanisen pakokaasun asennus yksityiseen taloon keskimääräisen ilmanvaihdon nopeuden aikaansaamiseksi 5 m / s, jos puhutaan haaroista - enintään 3 m / s. Luonnollisessa järjestelmässä määritetty arvo ei ylitä 1 m / s.

  Tuuletuksen muoviputkien edut ja haitat löytyvät artikkelista: Muoviputket ilmanvaihtoon

  Jos haluat järjestää tehokkaan ilmanvaihdon yksityiseen taloon omilla käsilläsi, on tarpeen määrittää kanavan optimaalinen poikkileikkaus. Voit tehdä tämän käyttämällä erikoiskarttaa, jossa otetaan huomioon ilmamassan virtaus ja niiden nopeus. Ennen kuin teet tuuletusta talossa, asennustöiden suorittamisessa on huomioitava, että ilmanvaihtoa varten standardiarvo on 360 m 3 / tunti pakkotyyppisille järjestelmille. Tällöin kanavien optimaalinen arvo on d200 mm tai 160 x 200 mm.

  Suorakaiteen muoviset kanavat alla olevassa videossa

  Miettimättä talon ilmastoinnin suhteen monet maanmiehistämme unohtavat, että metalliset muovi-ikkunat on asennettu koteihinsa, joiden muotoilu on ehdottoman hermeettistä. Tällaisessa tapauksessa on huolehdittava siitä, että metalli-muoviratkaisut ovat tuloventtiilejä, joiden avulla suoritetaan ilmamassan sisäänvirtaus sisäiseen tilaan.

  Kiinnitä huomiota! Jos ikkunoissa ei ole aukkoa, se voidaan tehdä seinään. Puhumme standardisuuttimesta, jolla on pyöreä muoto, joka asetetaan reikään. Molemmilta puolilta se peitetään suojaavilla metallipalkkeilla, joissa on pieni osa.

  Yksityisen talon kellarin ilmastointi suoritetaan samalla tavalla. Riittää, että noudatetaan yksinkertaisia ​​suosituksia ja luodaan suotuisa mikroilmasto elävän tilan sisällä ei ole vaikeaa. Tällaisessa huoneessa jokainen ihminen tuntee mahdollisimman mukavan.