Taitettava muottirakentaminen puutarhanrakentamisessa.
Rakentaminen kaivon taitettavien muottien avulla ja hozbloka

Jos vielä päätät tehdä kaaren ympyränmuotoisen osan, niin sinun täytyy tehdä karkea muottipesä. Materiaaleista tarvitaan edellä mainittujen lisäksi vaneri, jonka paksuus on vähintään 12 mm. Teemme muottien, joka perustuu kaivon läpimittaan, joka on 1m. Tämä on tulevaisuuden ympäröivä muotoilumme:

Ulkoinen muotti.

Otetaan 1,5 x 1,5 m: n levyinen vanerilevy ja piirretään ympyrä halkaisijaltaan 120 cm + kartongin paksuus kerrottuna 2: llä. (Halkaisija = kuoren halkaisija + 2 kuoppaa seinämän paksuus (10 cm) + 2 muottilevyn paksuus) Ie kun levyjen paksuus on 20 mm, on tarpeen piirtää ympyrä, jonka läpimitta on 124 cm. Jos tällaista suurta kompassia ei ole - ei ole väliä, vasara keskellä kynsi ja sitoa merkkijono lyijykynällä etäisyydellä ympyrän säteestä.

Ensinnäkin palapelillä, tarkasti ja tarkasti leikata sisempi ympyrä: Poraa reikä, aseta siihen palapeli ja mene eteenpäin! (On parempi käyttää sähköistä palapeliä, koska se on erittäin työlästä katkaista tällainen määrä manuaalisella palapelillä).

TÄRKEÄÄ! Vain tämä on tarpeen tehdä hyvin huolellisesti, ja sitten muotti on käyrä!

Leikkauksen on oltava sileä, koska vaneri ympyrä, tarvitsemme myös! Seuraavaksi leikattiin arkki puoliksi, tarkalleen keskelle ja näki tarpeettomat kulmat:

Vaneria tyhjäksi pyöreälle muotille. Yläkuva

Tällaisten aihioiden on tehtävä kaksi kappaletta (kaksi kappaletta, molemmat puolikkaat). Jotta aihiot olisivat enemmän tai vähemmän samanlaisia, merkitsemme toisen vanerilevyn ei kompassilla, vaan yksinkertaisesti määrätä kaksi valmiita puolikkaita, ympyröidä ne ja leikata ne merkinnän mukaan. Otamme puolet yhdestä ja toisesta tyhjästä, asemoimme ne kohtisuoraan maahan puoliympyrässä ylöspäin ja laitoimme kaksi sänkyä, jotka kynsit hakasivat vanerin päkiin. (on parempi käyttää ruuveja).

Levyjen välisen etäisyyden tulisi olla 40-50 cm. Kun muotokorkeus on 80 cm, työnnämme työkappale puolipyöriä pitkin valmistetuilla levyillä (80 cm pitkä).

TÄRKEÄÄ! Levyjen tulee olla täysin kohtisuorassa vaneria varten ja niiden päiden tulee olla samassa tasossa! Mitä tulee lautakuntiin, sitä enemmän kierros tulee tulevaisuudessa hyvin.

Tee samoin kahden jäljellä olevan puoliskon kanssa. Vanerin arkkien välisen etäisyyden tulisi olla sama ja muottien puolikkaiden on oltava symmetrisiä toisiinsa, muuten muotti ei lähennä! Yhdistämme muottien valmiit puolikkaat tasaisella tasolla - meillä on jotain putki. Sitten kiinnitämme puoliskot kulmilla, samoin kuin neliön muottiin. Kiinnitä kulmat ruuveilla vaneria varten - tämä on ei-erotettavissa oleva liitäntä ja kiinnitä pultit toisiinsa - tämä on taitettava liitäntä:

Taittuvat ja irrottamattomat asennuskulmat. Sivukuva.

Ulkoisen muottirakenteen kokoaminen on valmis, nyt kokoamme sisäisen.

Sisäinen muotti.

Otamme kaksi jäljelle jäänyttä vanerirengasta, piirrämme ympyrän, jonka halkaisija on 96 cm (läpimitta kuopasta miinus kaksi aluspaksuutta) ja varo huolellisesti pois kahdesta ympyrästä. Seuraavaksi leikattiimme ympyrämme kahteen samanarvoiseen osaan ja katkaisemme tarpeettomat sisäpuoliset puoliympyrät:

Kierrä muotoilun sisäpuolelle. Yläkuva

Asenna ne maahan, samanlaiset kuin ulomman muottien puolet ja verhoillut levyt. Sitten aseta se pystysuoraan ja kiinnitä se kulmilla, kuten edellisessä tapauksessa. Muotoilun sisäpuolella olevien kulmien yläosaa, joka on kiinnitetty ruuveilla, tulee näyttää yhdeltä suunnalta, muuten se ei purkaudu betonin asettamisen jälkeen. No, ehkä on tarpeeksi sanottu muottirakenteesta, alamme kaivaa itseämme!

Hyvän renkaan muodot tekevät sen itse

Oman käden muodon tekeminen kaivon renkaille joutui olosuhteisiin. Kuuma kesällä 2010 monet puutarhurit joutuvat kohtaamaan vesihuollon ongelman.

Keskeytymättömät vesisäiliöt ovat kuivia.

Suurin osa laitekaivoista kesä- ja esikaupunkialueilla käyttää teräsbetonirenkaita, joiden sisähalkaisija on 1000 mm ja korkeus 900 mm.

Se näyttää syventää kaivoa ei ole ongelma, mutta...

Se ei ole mahdollista sakkauttaa pohjamaalilla kiristettyjä kaivorenkaita, kaivamalla kaivoa kaikilta puolilta on epärealistista...

Ensimmäinen asia, joka tulee mieleen on, että on helpompi kaivaa uusi, mutta hinta renkaiden 2000 ruplaa heti hyppäsi 2300-2400 ruplaa, ei ole saatavilla, linja on suunniteltu 2-3 kuukautta etukäteen. Ja haluat juoda ja sinun on pestävettä puutarhassa. Jos siirrät pieniä kouruja ja pääset sohvalta television lähelle, tämä ongelma voidaan ratkaista muutamassa päivässä, voit säästää huomattavan osan perhebudjetista joillekin ihmisille, ja jotkut herättävät kannattavaa liiketoimintaa. On itsestään selvää, että renkaiden ulkohalkaisija olemassa olevan kaivun syventämiseksi on alle 1000 mm. Otin ulkohalkaisija 840 mm, sisä 700 mm ja renkaiden korkeus 600 mm. Tällaiselle rengasbetonille tarvitaan 100 litraa eli noin 180 kg, mikä vaatii 50 kg sementtiä (180-190 ruplaa), hiekkaa 130 kg (45-50 ruplaa), kauhan vettä ja noin 10 kg lankaa (Anna sen olla 100 ruplaa, mutta löytäisin tai varastan jonnekin langan sauvan 4-6 mm). Kustannukset ovat enintään 340 ruplaa. 0,6 metrin juoksun futuessa. Ja kuinka paljon vakiorengas maksaa 2400 ruplaa, jos sen korkeus ei ole 900 mm, mutta 600 mm? 2400 hieroa. : 900 mm x 600 mm = 1600 hankaa. Säästä 1260 ruplaa. jokaisella renkaalla. Saan sohvalta ja menen autotalliin (se on työpaja ja varasto epälikvideistä varoista).

Selkeästi näytän käsin tehty valmiin muodon renkaille.

Sitä minun täytyi tehdä. Itse asiassa, muotojen tekeminen renkaille omilla käsillä ei ole vaikeaa. Kuinka muotoilla renkaille muotoja, jotka keksin nopeasti.

Jos osaat käyttää saksia metallin, hiomakoneiden ja pienen sähköhitsauksen - lippua käsissäsi ja anna shabashnikin hajottaa.

Leikasin saksilla metallista 1,8 mm: n paksuisesta teräslevystä kahdella renkaalla, joiden sisähalkaisija on 840 mm ja ulkohalkaisija 900-950 mm. Ulkohalkaisija ei ole perustavaa laatua - nämä ovat jäykisteitä muottiosan ulkopinnalle. Sakset leikkaavat normaalisti, jos pidennät kahvaa. 600 mm leveä metallilevy rullataan "putkeen" ylä - ja alapuolelle, keitetään, leikataan tuloksena oleva osa kahteen osaan hiomakoneella, kiinnitin viistealueet kulmateräksellä pulttiruuvilla kokoonpanoa ja purkamista varten.

On vaikeampaa sisäpuolella... sinun täytyy ajatella jotain, jotta sitä ei puristeta betonilla valun jälkeen, ja voit vapaasti poistaa sen. Sen vuoksi sen halkaisijan on ennen valua oltava yhtä suuri kuin rakenne, ts. 700 mm ja kaatamisen jälkeen - vähennä 15-25 mm.

Olen ratkaissut tämän ongelman, koska olen tuhonnut kaksi vanhaa autonosia, jotka ovat tehneet niistä laitteen puristamisen puristamiseen neljällä osapuolella.

On helpompaa näyttää kuin selittää:

Yhdistän kaksi pyöreää osaa, joiden halkaisija on 700 mm (tyyppi, pohja ja kansi) ja tynnyrin seinämä, jälleen 600 mm leveästä teräslevystä. Levy pyörii uudelleen putkeen niin, ettei se pääse ulos - kiristetään vyölenkillä varustetulla kaapelilla, keitetään pohja ja kansi. Leikkasin kantta ja ruohon pohjaan valmiita laseja (en voi leikata jyrsinettä), laitan perversioon, joka tuli ulos liittimistä, leikkasin sen 4 osaan, vahvistan leikkauspisteet nurkalla.

Tarkastaako puristusmekanismin toiminta:

Olen hieman poispäin: jos hihat ovat ohuesta metallista esimerkiksi sähkösinkittyä, jonka paksuus on 0,55 - 0,8 mm, leveys 600 mm ja halkaisija 700 ja 840 mm, niitä voidaan käyttää odottamatta betonia, joka kaadetaan kotitekoiseen muotoon hyvin rengas, tartu ja heti betonisekoituksen värähtelemisen jälkeen. Näin ollen ei ole mahdollista antaa yhtä sormusta päivässä, vaan yhtä paljon kuin valmistaisit paria patruunoita. Jopa ohuet metalliset vuoraukset eivät salli betoniseoksen hajoamista muotin poistamisen jälkeen.

Napsauta tässä kuvassa pultteja. He ovat mm. Rajoittimien dekompressiota.

Nyt osaat tehdä muottien renkaille. Seuraavaksi neulo vahvikehäntä. Sen rakenne voi olla mikä tahansa, kunhan tangojen välinen etäisyys on korkeintaan 200 mm ja ympärys 300. Halkaisija - 770 mm. Älä unohda vapauttaa saranoita.

Sain tämän:

Houkuttelemme vapaata työtä sukulaisten edessä vaurioaksemme betoniseosta vanhassa kylvyssä. En voinut saada sukulaisia, mutta siinä on konkreettinen mikseri.

Täytä valmiin seoksen kotitekoiseen muottipesään renkaille, tärisytä vahvistusosalla ja juoda olutta sohvalla TV: n alla seuraavaan päivään saakka. Yöllä betoni tarttuu ja voit poistaa kotitekoisen lomakkeen.

Ulompi osa poistetaan helposti. Sisäosa on poistettava huolellisesti, jotta se ei vahingoita renkaan seiniä. On parempi tehdä se yhdessä tai rakentaa nosto-mekanismi kuin nosturi.

No, toistamme kokoonpanoprosessin värähtelevän panimon kaatamisen sekoittumisesta, ugh, purkaminen niin monta kertaa kuin renkaat tarvitset. Se kesti minulle enintään 1 tunti yhden soittimen soittamiseen.

On parempi antaa renkaiden seisomaan kaksi viikkoa luonnollisissa olosuhteissa lujuusasetuksia, niin voit ladata, kuljettaa, kääntää, jos et ole tallentanut sementtiä, tietysti...

Decking for the well: tee se itse

Melkein valmis sormus, joka saadaan hyvin muottipohjalla

Decking hyvin omalla kädellä, määritelmän mukaan, on eräänlainen muoto, jota käytetään rakentamisessa ja hyvinvoinnissa. Betonikaivojen järjestelyissä, jotka ovat erittäin suosittuja dacha-puutarhan paikoissa, sovelletaan liukuvan puuntyöstömenetelmää.
Tässä artikkelissa oleva video auttaa sinua päättämään ja valitsemaan muottiinpanon menetelmän, se on kätevää omiin olosuhteisiinsa ja ohjeessa on kuvaus kaikista tärkeistä kohdista ja vivahteista, jotka toimivat muottien kanssa.

Muottien valmistus

Kaivon muotti voidaan noutaa rakennusmateriaalien varastosta, ja se voidaan tehdä itsenäisesti, jotta myöhemmin ei muistettaisi muottien valmistajien sukulaisia.
joten:

 • Muottien valmistukseen tarvitaan kaksi teräslevyä, joiden paksuus on 2 mm ja kaistaleen pituus 260 cm kahdelle sisäelementille, 286 cm kahdelle ulompielementille. Korkeus määritellään teräslevyllä, joka on 100 cm.
 • Levyjen koon mukaan on selvää, että rakenne tehdään hyvin perusteellisesti, vaikka omalla alueellaan ja jos työ tehdään "yhdellä", monet pysähtyvät putken ulkohalkaisijaan 150 cm: n päähän, 130 cm: n sisäpuolella ja arkin paksuus 1,5 millimetrillä. korkeus 62 cm, mikä hieman yksinkertaistaa muotoilua.
 • Tämä korkeus on varsin tyydyttävä, koska kiinteä betoniteräsputki on tehty ja erillisiä renkaita ei tarvita.
 • Kaikkien neljän nauhan päissä reikiä porataan 5 MB: n pultteihin muttereilla.
 • Tämä on menetelmä renkaiden tekemiseksi hyvin, jota käytetään useimmissa tapauksissa. Rakentamalla muottirakennetta, et voi ajatella kaivamaan kaivoa.

Käytännön soveltaminen

 • Pyöreä kaivo on kaivettu halkaisijaltaan 1,5 metriä ja upotettu 1 metriin.
 • Korkealla pohjavesidirektiivillä sijoitetaan erittäin tarpeellinen vesisäiliö kaivetun reiän pohjaan.
 • Jotta estettäisiin maaperän kaatuminen kaivon reunoissa, kattotiilien leikkaus sijoitetaan, kuva esittää tekniikoita näiden töiden suorittamiseen.
 • Kaivoon asennetut kummankin sisä- ja kaksi ulompaa kaistaleet on pultattu muttereilla.
 • 6-8 mm: n lanka, joka tekee liittimien roolin, on jumissa maahan 10 cm: n välein.
 • Kun muotti on täytetty betonilla 1/3, puolen kierroksen 3 mm: n terästangot on asetettu, ja vasta jäljellä olevat kaksi kolmasosaa etäisyydestä täytetään.
 • Rakennus jätetään viikon ajan, ja se on.
 • Pultit irrotetaan, muotti kohoaa ja kiinnitetään betonin karkaistulle renkaalle.
 • Maanpohjapäivä alkaa, liittimet asetetaan uudelleen muottipesään, täytetään kolmasosaan, teräspalkit asetetaan, jäljellä oleva tila kaadetaan betonilla ja seisoo.

Huomio: Betoni on pakattava pakotetulla vedenkeräyksellä.

 • Tämän prosessin tärkeä osa on konkreettinen sekoitus. Enimmäislujuuden omaavan betonin valmistukseen tarvitaan kypsää sementtiä M400 ja sen yläpuolella. Mitä sementtiä pidetään kypsänä?
 • Kuukausi tai enemmän on kulunut tällaisen tuotteen valmistuspäivästä. Sementin lisäksi käytetään vettä, hiekkaa ja soraa.
 • Tärkeintä halutun sakeuden ja lujuuden saavuttamiseksi - ainesosien suhde.
 • Ajastin on osa sementin osaa. Joten osa sementistä muodostaa 2-2,5 osaa hiekkaa, 3-4 osaa soraa, 0,5-0,7 osaa vettä.
 • On hyvä olla betonisekoittimessa maatilalla ja käyttää vaimoa perforatorin operaattorina värähtelemään ratkaisua ja kokemus halutun betonin saamisesta käy läpi useissa erissä.
 • Ottaa kestää viikon ajan renkaiden kovettumisesta, on mahdollista aloittaa raskas maadoitus, joka edistää putken syventämistä. Kaivo voidaan kaivata ulos ja vain, kun 73-vuotiaan isoäidin, joka kaivoi hyvin 8 metriä syvän, on kuvattu Internetissä, vaikka hän ei asettanut rengasta itselleen.
 • Hyvin kertyneen soran ja karkean hiekan pohjalle.
 • Kaivon hinta (ks. Kädessämme tehdään kaivoa puutarhaviljelyssä) maksaa noin 1,140 dollaria betonirenkailla, jos kaivosta kaivetaan 2-3 työntekijää ja puolet kaivosta kaivosta itse.

Vaihtoehto betonipinnoille

No, elementti sisustus alppilevy

Kaavan kaivo katolla

Jokainen pieni talo, joka on valmistunut kesämökillä tai maalaistalolla, tekee tontista viihtyisän, miellyttävän silmään. Kaivo tekee koko järjestelmän vahvistetuilla pystysuorilla seinillä.
Sisällä oleva pohjavesi syötetään pinnalle mekanismin avulla.
joten:

 • Rumpu kuopalle omilla käsillään toimii osana tätä mekanismia, ja se on tukilevy, jonka läpimitta on vähintään 20 cm ja jonka pinta on litteä ja kuiva. Rumpujen pituus määräytyy telineiden välisen etäisyyden mukaan, koska sen on läpäistävä ne vapaasti, ja sen pituus on 10 cm lyhyempi.
 • Rummun molemmat päät on varustettu alumiinilla, messingillä tai kuparijoilla. Äärimmäisissä tapauksissa on teräsnauha, mutta korkea kosteus tekee siitä nopeasti käyttökelvoton, se ruostuu.
 • Nauhat suojaavat rummulta halkeilulta, kun varsi ja kahva ovat ajettavia.
 • Tämä järjestelmä toimii muinaisilta ajoilta ja on yleisimpiä maassamme.
 • Jos oletetaan, että kuopasta tulevaa vettä käytetään paitsi kasteluun myös kypsentämiseen ja juomiseen, niin katton yläpuolella olevan turvallisen rakennuksen katto on yksinkertaisesti välttämätöntä. Vesi suojaa ultraviolettisäteiltä, ​​pakottaa sen menettämään parantavat ominaisuudet, likaisista sedimentteistä ja jäätymisestä kylmällä säällä.
 • Erikoisrakennusmarkkinoilla tapahtuva matka osoittaa, että valmiit vaihtoehdot on suunniteltu vaivatonta makua varten, ja kustannukset vastaavat arvokkaiden rotujen toimittajien työtä eikä kirjoittuneiden kirvesmiehiä.
 • Jäljellä on vain leikata kaivo omalla kädellä saadakseen kauniisti suunnitellun talon, joka luotettavasti suojaa sitä pölyltä, lehdeltä ja muulta tuulen kuljettamalta roskalta.

Huomio: Ennen talon rungon asentamista kaivoon, rauniot ovat hyvin tiivistettyjä.

Hyvin viimeistelykivi

No suunnittelu ideoita

 • Kanteen vastapäätä kivi ja omat kädet tehdään alustavan valmistelun jälkeen.
 • Voit käyttää tasainen luonnon hiekkakivi ja valkoinen merikivi.
 • Tarvittavat työkalut ovat perforator, jossa nimbus, 2-3 spatulas eri leveydellä, hiomakone, jossa ympyrät kivi, pikakeksi, astia vedellä, harja.
 • Seoksista ostettiin alusta betoni- ja kivenliima-aineelle.
 • Kivi pestään hyvin vedellä ja kuivuu.
 • Tällaisen sakeuden tahmea seos on valmistettu niin, että se ei virtaa, vaan se levitetään lateraalla pystyasennossa.

Huomio: Erittäin paksu seos liimaominaisuudet katoavat, liuoksen viskositeetti muistuttaa kylmän hapan kermaa, jossa on yhtenäisin rakenne.

 • Sisustuksen pinta käsitellään alukkeella ja kuivataan hyvin.
 • On parempi käyttää valkoista kiveä kaivon sisäpuolelle päin.
 • Pieni luova ja taiteellinen lähestymistapa, ja voit saavuttaa mahdollisimman suuren lähentymisen luontoon. Ei tarvitse välttää suuria ja pieniä kiviä vastakkaisia ​​vuorovaikutuksia.
 • Tässä työssä kiire on haitallista, ja sitten kysymys siitä, miten tehdä omia käsiäsi tulee taustalle.
 • He valmistivat useita kiviä, jotka olivat eri värisiä, kooltaan ja muodoltaan lähellä kiviä, laittoivat ratkaisun pieneen 50x50 cm: n tilaan ja aloittavat isojen kivien työntämisen, minkä jälkeen ne voivat lyödä pieniä.
 • Meidän on työskenneltävä varovaisesti, eivätkä liuosta kiviä. Jokainen kivi on maadoitettu pinnalle niin, että ratkaisu kattaa kaikki aukot ja aukot sen päälle.
 • Ylimääräinen laasti leviää tulevan vuorin suuntaan tai puhdistetaan spatolla.
 • Näin koko pystysuora sisätaso on koristeltu, lukuunottamatta pohjaa. Kivien pohjan on oltava kuiva ilman liuosta.
 • Jos päätät toimittaa pumpun yläosaan vettä, on parempi peittää se alhaalla suurilla kivillä ja asentaa yövalot, jottei heijastaisi kaivon luonnollista näkymää.
 • Tasainen ruskea hiekkakivi, pestään ja kuivataan, sopii kuopan ulomman osan pinnoittamiseen.
 • Työ on myös luova, mutta hieman vaikeampaa. Kivi on asetettu palapelin tai mosaiikin periaatteelle.
 • Tällöin on välttämätöntä säilyttää etäisyys 1 - 2 cm: n välillä, toisin sanoen saumojen muodostamiseksi.
 • Yhdessä paikassa ei saa sijoittaa paljon samanlaisia ​​kiviä ja sijaintia.
 • Menestyksekäs yhdistelmä ja asettelu vaativat joskus leikkaamalla osan kiven hiomalla.
 • On tärkeää peittää sahautunut osa näkyvästä osasta, on kieltämättömän sääntö kiven kanssa tekemisessä - sitä pienempi kivi on sahattu, sitä enemmän jalo, kauniimpi ja rikkaampi niiden koostumus on.
 • Ulkopuolisen vuorauksen ratkaisu ei sovellu pinnalle vaan suoraan kiviin.
 • Kun olet asentanut kiven ulkopuolelle, sinun on tehtävä saumoja.
 • Hänelle valmistautuu liuokseen nopeudella 1 osa sementtiä, 3 osaa hiekkaa ja vettä. Liuoksen tulee olla niin paksu kuin mahdollista, että sen sisältämä kakku ei sula kädessä, vaan säilyttää sen muodon eikä murene.
 • Siveltimellä ja ohut lastalla liuos on tiukasti tukossa saumoissa, ei sameut kiviä. Kun liuos kuivuu, ne suoritetaan saumoilla kuivalla harjalla.
 • Viimeiset kosketukset näissä teoksissa ovat lakka viimeistely.

Kuinka ja mitä heiluttaa kaivoa

Voidaan todeta, että jokaisella kuopalla on jo hirsitalo rakentamisen aikana, mutta ei ole kattoa. Ei ole väliä, onko puinen, konkreettinen kivenhakka, joka on kaksi kertaa yksinkertaisempi, on vielä rakentaa katto, ja oikea talo, joka peittää hyvin kaivon, on parempi.
Kuinka kaataa kaivo omalla kädellä on kysymys, joka menee toiseen laadulliseen huomautukseen. Parempi heiluttaa taloa kaivoon.
Ja talo kuopassa on päällystetty puulla, luonnollisella ja keinotekoisella kivellä, tiilellä, pöydällä, takalevyllä ja luettelo jatkuu. Valinta on sinun.

Pyöreän muottien asennus omalla kädellä

Tällainen asia kuin pyöreä muotti, viittaa rakennuksen elementtejä monimutkainen kokoonpano. Sitä käytetään betoni- ja kivityötöissä. Joskus sitä käytetään kaivojen rakentamisessa. Pyöreän muottien tekemiseksi tarvitset puusepäntyökalun ja puusepänteon.

Sen tuotantoa harjoittavat neljännen ja viidennen luokan puusepät. On tarpeen päättää etukäteen, voitko tehdä kaiken itse, vai paremmin palkata hyvä asiantuntija. Joka tapauksessa voit kokeilla, ja jos olet tarpeeksi itsepäinen ja et tule katumaan vahingoittuneesta materiaalista, voit tehdä sen itse.

Yleensä säätötyö, kun on tarpeen muodostaa pyöreä muotti, tehdään laattojen ikkunan alle, kaarevien holvien tai muiden monimutkaisten rakennuselementtien alla. Ihmiset, jotka haluavat tehdä tällaisen monimutkaisen kokoonpanon talon, eivät yleensä tee itseään, vaan palkkaavat muita esiintyjiä.

Työkalu työhön

Jos päätät tehdä pyöreät muottipohjat säätiölle omiin käsiisi, tarvitset työkalun. Varmista, että tarvitset käsi- ja mittaustyökalun. Ja jos sinulla on riittävät varat - voit ostaa sähköä ja jopa bensiiniä. Todennäköisesti yksityisen talon omistaja tarvitsee sitä ja sitten - esimerkiksi leikkaamalla puuta grilliin.

Mittaustyökalusta tarvitset tason, lyönnin, mittanauhan, neliön ja johteen. Käytä pieniä nappuloita kiinnittääksesi johto. Pyöreän muottien tekemiseksi tarvitset paljon mittauksia. Kiinnitä sääntö: mittaa seitsemän kertaa - leikkaa yksi. Saatat tarvita myös sääntöä. Voit kestää puoli tai kaksi metriä. Koska perustustyön aikana valmistetaan tavallisesti pyöreitä muottitarpeita, joilla on suuri säde, säännön sijaan on helpompi käyttää pitkää jopa neljä metrin lohkoa.

Erityisestä mittaustyökalusta sinun on tehtävä oma mallisi. Se on valmistettu paksusta lankusta 250 x 50 mm poikkileikkaukselta. Mallin pituus on noin 50-70 cm. Voit valita pituuden itse, jotta voit käyttää tätä mallia kätevästi.

Toisaalta mallin on oltava kaarevuussäde, joka on suunnilleen yhtä suuri kuin muottialueen säde, sisäinen tai ulkoinen. Säde, sinun on lisättävä tai vähentää, riippuen siitä, onko se sisäinen tai ulkoinen, paksuus lattiaan muottiin. Näin tehdään - käsitellään alla. On parasta tehdä kuvio höylättyyn pintaan puusepäntyöpajaan. Mutta jos voit tehdä sen itse kirsulla ja tehdä sen huolellisesti - se on mukavaa. Mallille on tehtävä kaksi kynää, sillä ne on usein otettava kiinni.

Käsityökalusta otetaan pieni kirves, puusepän vasara, haavasaha.

tarvikkeet

Kehyksen valmistukseen tarvittavat levyt 250x50 mm. Ei ole suositeltavaa ottaa pienemmän osan levyjä, koska muottiin kohdistuu suuri kuorma. Tämä pätee erityisesti kaavioiden ja holvien rakentamiseen tai niiden kaatamiseen. Näistä laudoista on tehty muottirakenne.

Perusrakenteiden valmistukseen käyttäen kahta materiaalia - 25x100 mm kapeita levyjä tai 3 mm vaneria. Vanerin on oltava kosteutta kestävä. Levyjä käytetään vain silloin, kun riittävän suuri halkaisija ja sen seinämä, joka on tehty, kääritään. Lankojen jälkeen betonin pinta ei ole pyöreä, mutta monikulmainen. Kivenrakennuksessa käytetään ehdottomasti vaneria - on erittäin vaikeaa asettaa tiiliä levyjen kulmakiviin.

Kiinnitä muotti, kynnet ja ruuvit ovat tarpeen. Levyjen paksuuden huomioon ottamiseksi kestää 50-70 mm lattiat ja 100 mm kynnet kehyksen kiinnittämiseen. Voit käyttää itsekierteittäviä ruuveja, joiden pituus on 50 mm ja 70 mm.

Yleensä muottielementti tehdään erikseen ja asetetaan sitten muille työntekijöille. Koska muotti voi painaa paljon, sinun on huolehdittava köysistä tai annettava mahdollisuus soittaa nosturiin, jos et voi nostaa sitä omiin käsiinsä. Nosturi nostaa helposti 500 kilon painoisen puurakenteen mistä tahansa asennosta ja asentaa sen mihin tahansa kohtaan, myös suurella puomilla.

Valmistus tekniikka

Työlle tarvitaan tasainen alusta. On toivottavaa sijoittaa siihen metallilevy tai levy. Tarkista taso, kun ne ovat, ja jos ei aivan oikein. Kerää ensin kehys. Kehys kerätään muotin poikittaisosasta. Jos se on kuperan pyöreän muotti, ne tekevät ristin kahdella kärjellä ylhäältä, jos kovera, "P" -muotoinen rakenne, jossa on kaksi tukijalkaa jalat, kestävyyttä.

Pyöristetyn kehyksen kerääminen

Tee ne vähintään kaksi kappaletta lattian leveydestä riippuen. Nämä kehyselementit olisi sijoitettava vähintään puoliksi metriksi. Sitten ne kiinnitetään yhteen. Käytä neliöä niin, että ne sijaitsevat oikein. Ne on kiinnitettävä hieman kapeammaksi kuin muotin leveys - levyjen kaksoispaksuus. Meidän tapauksessamme - 100 mm ottaen huomioon kehykset, jotka otimme kehykseen.

Sitten kehyksessä täytetyt oppaat. Nämä ovat levyjä, jotka sitten naarmuuntuvat pyöreän pinnan saamiseksi. Ne on pakattu siten, että muodostuu lattia, joka kattaa täysin tulevan muottien säteen. Säde on säädetty ottaen huomioon lattian paksuus - kuperalle muotille, paksuus vähennetään siitä ja lisätään kovera muottiin.

Oppaat stisevayut ensin lomakkeen yhdelle puolelle. Aluksi ne piilevät merkitsemällä. Sitten - muokkaa, tarkista kuvio.

Käytä johtoa kalibrointia varten. Se on kiinnitetty tulevan muottien keskeltä. On helpompaa käyttää puulevyä - varpunen. Se on kiinnitetty samalla tavalla kuin johto, mutta ei naulattu vaan sidottu. Sen pitäisi pyöriä vapaasti. Hallitus sahautuu tulevaisuuden säteellä.

Sitten ne ompele kiskoille toisen sivun. Mukautettu tiukasti ensimmäisen mukaan, siirtämällä merkinnät lyijylinjalla, ne luetaan mallin päälle. Tarkasta neliö. Kulmien välisen kulman ja kahden vastakkaisen reunan välisen kulman on oltava oikein.

Tämän jälkeen täytä lattia, peitä se pellavaöljyllä tai jäteöljyllä niin, että liuos tai betoni ei tartu muottiin.

Pilarin perustukset

Meidän pitäisi myös mainita sarakea ympäröivä muotti. Pylväspohja on tehty kevyistä rakennuksista puusta, kehyksestä tai muusta. Tällöin rakennuksen koko kehää pitkin monoliittinen grillaus yleensä kaadetaan pylväsperustaan. Jos haluat nostaa talon maanpinnan yläpuolelle, voit neuvoa kääntämään esiin työntyviä betonipaloja. Katso video miten kiinnittää pilarit säätiölle.

Käytä muottipohjana sopivaa halkaisijaltaan muoviputkea. Yleensä pylväsperustaan ​​on 100 tai 200 mm: n viemäriputki. Jos pylväspohjassa on harvinainen pylväiden järjestely (alle metrin kahdella metrillä), voit laittaa viemäriputken. Tällöin on entistä loogisempaa täyttää grillata. Jos putki on hieman paksumpi - älä huoli.

Pohjapilarien päälle asenna putkiosat. Varmista, että ne ovat tiukasti pylväiden akseleilla ja ovat samalla korkeudella - silloin on vaikea peck. Myös putkien pituus on ehdottomasti tasainen. Voit tarkistaa ne käyttämällä erityistä tasoa. Sillä ei ole tasaista pintaa, mutta pienellä prismaalisella lovella, jotta se voidaan kiinnittää putkeen.

Aluksi putket hieman täytetään betonilla, halkaisijan korkeudesta. Tämä tehdään sen varmistamiseksi, että putkea pidetään tukevasti ja samalla korjataan hieman pystysuoraan. Korjaamalla kaada hieman betonia putken pohjan ulkopuolelle, pieni rulla ympärille.

Putken asennusosissa. Ankkurin tulee sijaita noin 2 cm: n etäisyydellä putken reunasta, neuloa vahvistuselementit tämän huomioon. Sitten vahvistus yhdistetään pylväspohjan maanalaisen osan vahvistamiseen ja betoni kaadetaan. Se osoittautuu melko halvaksi, koska polyetyleeniputket maksaa vähemmän kuin levyt.

Maakohtaiset asiat

Rakentaminen ja mökki selkeällä kielellä

DIY Decking

On tarkoituksenmukaisempaa rakentaa hyvin betoni, nämä rakenteet ovat riittävän vakaa ja vahva. Kaivon puutavara on jokaisessa prof. varastorakennusmateriaaleista, ja se on mahdollista tehdä se itse. Renkaiden valmistukseen käytettävät rakennusmateriaalit ovat halpoja ja kohtuuhintaisia, ja betonilla työskentely on alkeellista eikä edellytä ammattitaitoa.

Jos mietit, miten tehdä hyvin kaatopaikka hyvin omalla kädelläsi? Tarkastellaan hyvin renkaiden tuotannon vaiheita:

1. Sileälle pinnalle tai puun suojalle sinun on asetettava kaksi muottia (yksi toisessa), niin se on tehtävä samalla etäisyydellä.

2. Vahvikkeen luuranko on sijoitettava muotin seinämien väliin. Ennen kaatamista kehys on puhdistettava ruista. Lujitus kiinnitetään muottiin kiilojen avulla, jotka poistetaan betonin kaatamiseksi muottiin.

3. Betoni ei pidä kiinni muodon seinistä, jos esikäsität ne konekokeilla tai kääri polyetyleenikalvo.

4. Paksun taikinan koostumus betonimassalla on asetettava muotteihin, kerroksen tulisi olla noin kymmenen senttimetriä. Näet, että hyvin muotti on tehty hyvin helposti omalla kädelläsi.

Seuraavaksi betoni tiivistetään teräksisellä tankoilla, joka on noin kaksi senttimetriä.

Välilyönnin avulla sinun on vähitellen täytettävä koko lomake. Lopuksi on tarpeen sulkea rakenteen yläosa tiheän aineen kanssa, jotta auringon säteet eivät laske.

5. Muotti on irrotettava kolmesta tai neljästä päivästä. Tuloksena oleviin renkaisiin muodostetut kuoret on peitettävä sementti-liuoksella.

Muotoilun poistamisen jälkeen rengas pysyy samassa paikassa viikon tai kahteen ja kattaa sen myös auringosta. On tarpeen kostuttaa renkaat vedellä kolmesta viiteen päivään 4-5 kertaa.

Pyöreä muotti kaivoon

Kaivoon, joka perustuu ehdotettuun teknologiaan, on kiinteä monoliittinen, vahvistettu betoniakseli. Monoliittinen kaivo ei sisällä betonirenkaiden kaivoista johtuvia haittoja: ei ole saumoja vahvistetusta betoniakselista (tämä on itse asiassa kiinteä betoniteräs). Oikealla erektiolla ne pitävät voimaa vuosikymmenien ajan. Tällöin kiinteä betoniseinä suojaa hyvin vettä pohjaveden ja maaperän hiukkasten tunkeutumiselta.

Älä jätä kuopan tavallista pyöreää muotoa! On paljon helpompaa heittää kauhan shah eikä pyöreää, mutta neliömäistä muotoa, esimerkiksi 100 x 100 cm. Tällaisen monoliittisen betonin valmistukseen on myös välttämätöntä valmistaa ulkoista ja sisäistä muottirakennetta, mutta tavallista ja yksinkertaisempaa valmistaa suorakaiteen muoto ja muotoilu. Muottipintojen korkeuden tulee olla 50-60 cm. Lisäksi suorakaiteen muotoinen kaivo on helpompaa ja helpompaa vahvistaa.

Betonin valmistus:

Betoni on hyvin kestävä puristusta ja heikosti venytetty, joten jos rakenteessa on odotettavissa veto-muodonmuutoksia, betonia vahvistetaan raudalla, joka saa vetolujuudet. Tätä materiaalia kutsutaan raudoitetuksi betoniksi. Betonin vahvistamiseksi on suositeltavaa käyttää erityistä lujitusta terästä, jonka aallotettu pinta vahvistaa jaksollista profiilia (aikakausittain, kuten sitä kutsutaan), minkä tahansa palkin tai nauhan teräs sekä langallinen, jopa piikkilanka toimivat. On vain välttämätöntä, että metallin ruoste on mahdollisimman alhainen, mikä on paras, jos se on kokonaan poissa. Sileiden teräspalkkien päiden on taivuttava tai hitsattava teräskoukkuja. Tämä on välttämätöntä, jotta veto- kuormitusten aikana lujitus ei liiku betoniin nähden, mutta se toimii yhtenä yksikkönä. Betonista johtuvan emäksisen ympäristön vuoksi raudoitus betonissa ei ole syövyttävää, mutta tämän vuoksi raudoituksen on oltava vähintään 15 mm betonituotteen pinnalle.
Materiaalit betoniteräskaivojen valmistukseen ovat suhteellisen edullisia ja betonin kanssa työskentely on yksinkertaista eikä vaadi erityisiä pätevyyksiä.
Konkreettisen valmistustekniikan perusteet on kuitenkin tunnettava virheiden välttämiseksi eikä jätteen, työvoiman ja materiaalien tuhoamiseksi.
Valmistele betoniseos konkreettisissa sekoittimissa tai käsin. Käsinvalmistuksessa sekoitetaan ensin sementti ja hiekka, lisätään sitten oikea määrä vettä ja lapio, lisätään sitten soraa tai murskattua kiveä, joka on kostutettu vedellä ja jälleen kaikki lapio, kunnes seos on homogeeninen.
Betoniseoksen koostumus määräytyy sementin, hiekan ja soran välisen massasuhteen (joskus epätäsmällisemmän tilavuuden mukaan) sementin määrää kohti 1: llä. On myös tarpeen ilmoittaa vesiseementin suhde V / C, eli veden massan suhde sementin massaan. Betoniyhdistettä, jossa on sekoituksia seuraavissa mittasuhteissa, on käytettävä kaivoja: 1: 2: 3 tai 1: 2,5: 4 ja W / C = 0,5-0,7. Vesi-sementti-suhde on erittäin tärkeä indikaattori: sen kasvun myötä betonimassan liikkuvuus kasvaa ja se täyttää muotin helpommin, mutta samanaikaisesti betonin lujuus laskee voimakkaasti. Siksi kaivojen W / C yli 0,7 ei voida ottaa.
Betoniliuoksen valmistamiseksi on suositeltavaa käyttää puhdasta hiekkaa ja vain graniittikiveä. Hiekka löytyy useimmiten kvartsista, se on parasta betonille. Muita hiekkakasveja, erityisesti kalkkikiveä ja kuorihiekkaa, on testattava kestävyysrakentamisessa. Hiekka koostuu erikokoisista jyvistä (0,1-3 mm). On joki, meri ja vuori (kaura) hiekka. Joen ja meren hiekan hiekat ovat yleensä pyöristettyjä, vuorijohjat ovat akuutteja kulmia, mikä parantaa tarttumista sementtikiviin. Kuitenkin joki- ja merisatamat ovat yleensä vähemmän saastuneita savealla ja orgaanisilla epäpuhtauksilla. Savi on erittäin haitallinen osa - se ympäröi hiekkahiekkaa ja ei salli niiden sitoutumista sementtiin. Betonin kaatoa tehdään parhaiten pienissä osissa, estäen aukkojen ja ontelojen muodostumista. Tätä varten se asetetaan kerroksiksi 10-15 cm ja tiivistetty karkeja kunnes "sementtimaito". Tämä toimenpide on myös erittäin tärkeä: sitä parempi tiivistys, sitä suurempi on betonin lujuus. Täryttimien tuottama betoniseoksen tiivistymisen rakentaminen. Betonielementti värähtelee, hankkii raskaan nesteen ominaisuudet, levittää, täyttää muodon ja tiivistää. Tätä tarkoitusta varten kodin käsityöläisiä voidaan neuvoa sovittamaan värähtelevää pumppua, pesukoneen värähtelevää aktivaattoria tai värjättävää sumutetta maaliin. Kun ensimmäinen vyö on kaadettu (vähintään 12 tuntia), muotti poistetaan ja siirretään uuteen paikkaan. Se on asennettu siten, että se on 5-7 cm.
Betonimassan ja sen tiivistämisen jälkeen on huolehdittava siitä, että kovettumisprosessi, erityisesti ensimmäisten 7-10 päivän aikana, tapahtuu ilman kuivausta ja jäätymistä. Molemmat ovat erittäin haitallisia. Lämpimällä ja tuulisella säällä betoni on peitettävä märällä sahanpurulla, purettava useita kerroksia tai muita sopivia materiaaleja ja kostutettu vedellä useita kertoja päivällä. Jos pakkasella on mahdollista, betonia lämmitetään, suljetaan samalla sahanpurulla, mutta kuivuu. Kuivan sahanterän lämmönjohtavuus on hyvin alhainen, ja 5 cm kerros suojaa luotettavasti tuoretta betonia syksyn pakkaselta.

Kuinka tehdä liukuva muotti itse?

Nykyaikaisessa rakenteessa liukuvaa (siirrettävää) muottirakennetta käytetään monoliittirakenteiden nopeaan rakentamiseen pienellä määrällä upotettuja elementtejä ja aukkoja. Tämän tekniikan etu on saumojen puuttuminen, korkea työmäärä ja tehokkuus. Sen kanssa rakennetuilla rakennuksilla on hyvät lujuus-, ääni- ja lämpöeristysominaisuudet ja kestävät ulkoisia vaikutuksia. Teollisuustarkoituksiin käytetään sähköisiä automaattisia hissejä käyttäviä järjestelmiä, joissa on yksittäisiä rakenteita yleisiä hydraulisia ja manuaalisia versioita. Jälkimmäisen suorituskyky on pienin, mutta tällainen liukuvan muottirakenteen tuotanto kotona on taloudellisesti perusteltua.

Standardijärjestelmässä on kaksi samanlaista levyä, jotka on valmistettu kosteudeltaan kestävästä vanerista tai rakenteellisesta teräksestä, telineistä ja kehyksistä, ripustetuista telineistä ja sisäisistä lattiapinnoista. Siirrettävät elementit on valmistettu metallista, jolla on suuri lujuus, palkit ja terasseille sallitaan puusta. Muodon ympärillä (sisä- ja ulkopuolella) on jäykkä palkit, liukuvan muotin paino on tasaisesti jakautunut niiden väliin. Runkoihin asennetaan hydrauliset tai sähköiset kytkimet (hydrauliset tai sähköiset), jotka puolestaan ​​on kiinnitetty betonin alapäähän (pohja, kaivon pohja tai putki).

Tämä rakenne soveltuu ensisijaisesti pystysuuntaisten rakennusjärjestelmien kaatoamiseen, joiden paksuus on 12-25 cm eikä lattiat ja vaakasuorat pinnat. Ongelmia syntyy aukkojen muodostamisessa, viestinnässä tai virheiden poistamisessa. Liukuvan liikkuvan muottirakenteen käyttäminen merkitsee betonitointi- ja vahvistusprosessin jatkuvuutta, betonin laatuvaatimukset ovat erittäin suuret. Suurin vaikutus saavutetaan, kun liuos epäpuhtauksiin, jotka kiihdyttävät jähmettymistä, lisätään seoksen pohjoisilla alueilla sähkön tai infrapunasäteilyn avulla.

Suuresta koosta riippuen ne erottavat suurten ja pienten kilpirakenteiden, molemmat ovat sopivia alhaiseen ja korkeaan rakentamiseen. Ensimmäisessä tapauksessa nostoon tarvitaan sekä erikoisvarusteita että ratkaisun laadullista jakelua (nosturit ja rakennusvärähtelijät). Liukuva suojaletku on vaikeampaa purkaa, mutta ne ovat monipuolisempia, yksittäisiä elementtejä on helppo nostaa. Mutta betoniprosessin yleinen monimutkaisuus lisääntyy. Riippumatta mittoista, levyt ovat tasomaisia ​​tai kaarevia, tämä tekniikka soveltuu minkä tahansa kokoonpanon seinämiin.

Sovellus yksityisessä rakentamisessa

Päätavoite liittyy korkeiden rakennusten tai monoliittisten rakennusten rakentamiseen, joissa on vähimmäismäärä aukkoja: savupiippuja, siiloja, vesitorneja tai televisiotornit. Siten liukuvan metallimuotin asennus automaattisilla liittimillä sopii paremmin teolliseen rakentamiseen eikä yksityiseen. Järjestelmä on kuitenkin nopeasti konfiguroitu mihinkään tehtävään asti restaurointityöhön asti. Liukuvien muottien käyttö kaivojen seinien korjaamiseen on sallittua.

Yksittäisessä rakenteessa itse menetelmä on suosittu, toisin sanoen kohoumalevyjen nostaminen pystysuunnassa manuaalisesti. Näin voit suorittaa saumattoman täytteen kuopat ja muut säiliöt, monoliittiset seinät kellarista. Samanaikaisesti kaikilla rakenteilla on poikkeuksetta luotettava lujittava runko, joka vahvistaa rakennuksen lujuutta ja luotettavuutta. Kotona on vaikeampaa suorittaa jatkuvaa betonitointia, tulva-alue on lautojen välissä yli yhden päivän ajan (normien salliman jähmettymisen tilaan asti).

Asennuksen ohjeet kaivon muottiin

Tätä menetelmää suositellaan käytettäväksi betonin betonisoinnissa. Työt suoritetaan pohjaveden laskun kaudella: elokuusta lokakuuhun. Kaikki tarvittavat materiaalit, työkalut ja kaivetun maaperän sijoittamispaikka valmistetaan etukäteen. Suositeltava kaavakuva sisältää:

 • Betoni "veitsi" - laajempi betonirengas, joka osoittaa sisäpuolelta.
 • Seinät (ei aina pyöreät).
 • Pohja suodatin - tyyny raunioista ja hiekasta.
 • Pumppujen sijoituspaikka (valinnainen).
 • Ruberoidin tai kalvon maanalainen vedeneristys.

Liukuvan muotin valmistukseen tarvitaan teräslevyt, vähintään 2 mm: n paksuinen, rungolle ja muille osille soveltuva puu. Itse asiassa se on kertakäyttöinen muotoilu, tarvittava koko ja muoto saavutetaan liittämällä arkit ruuveilla tai muttereilla. Kiinnittimien ei tule pudota konkreettiseen ratkaisuun, vaan ne näkyvät ulkona.

Kaivon liukuvan muotin suositeltu sisähalkaisija on 80 cm, ulompi on 100, seinien korkeus on 50-60. Tietyllä korkeudella levyt on kiinnitetty metallisilla nauhoilla, niiden välissä on samanpituisia (seinämien leveydeltään) puupalkkeja. Pienellä vesivirtauksella tehdään muutoksia järjestelmään: alempi osa on tehty uria, joihin myöhemmin asennetaan suodattimet.

Teokset toteutetaan vaiheittain:

 • Kaivaa reikä.
 • Liukuvien muottien valmistus ja sijoittaminen.
 • Kaatamalla betoni "veitsi", jonka yläreunan on oltava ehdottomasti vaakasuora.
 • Rengasbetonisointi pakollisella vahvistuksella.
 • Maaperän täyttö (se voi haudata keskeneräisen kuopan aina loppuun asti).

Se on helppo asentaa ja täyttää betonilla itse, on suositeltavaa käyttää tikkaat mukavuuden vuoksi. Betonitehtaiden valmistukseen leikattujen pohjakerrosten levyt asetetaan muottiin. Vahvistetut tangot tai johdot on sijoitettu pystysuoraan ja vaakasuoraan, kuten kudottu runko. Betoni valitaan suurimmaksi lujuudeksi, sementin ohjeita suositellaan tarkastettavaksi (suositusluokka ei ole pienempi kuin M500). Yksinkertaisempi vaihtoehto on neliönmuotoinen liukuva muotti, esimerkiksi - 100 × 100 cm, ja tämän rakenteen avulla on helpompi tehdä raudoitusta.

Mitä päälliköt sanovat?

Vinkkejä ja vinkkejä:

1. Kun työskentelet kotona, sinun on löydettävä korvaava rakennusvärähtelijä, juotettu kappale sopivan halkaisijan omaavasta raudan putkesta on ihanteellinen laastin kiinnittämiseen.

2. Sisäinen vahvistaminen on teknologian pakollinen hauskuus, optimaalinen vaikutus saavutetaan käytettäessä aaltopahvia. Kuorien vaakasuora vahvistaminen suoritetaan lanka 30 cm: n välein. Sisäpuomi suojaa korroosiota vastaan: tankoja ei saa sijoittaa pinnan lähelle (15 mm: n syvemmältä ja ihanteellisimmalta seinän keskeltä).

Jotta voisit päästä tekemään muotin omilla käsillä, on parempi tutkia videomateriaaleja.