Hyödyllisiä tietoja:

Betonin puristuslujuus on tärkein indikaattori, joka luonnehtii betonia. Tällä indikaattorilla on tällä hetkellä kaksi ilmaisumuotoa:

Betonin luokka B on niin sanottu kuutiomainen lujuus (eli kokoonpuristuva näyte kuution muodossa), joka osoittaa paineen kestävyyden MPa: ssa ja todennäköisyys epäonnistumisesta korkeintaan 5 yksikköä 100 testinäytteestä. Se on merkitty latinalaisella kirjaimella B ja numerolla, joka osoittaa voimakkuutta MPa: ssa. SNiP 2.03.01-84 "betoni- ja betoniteräsrakenteiden mukaan".

Betonin merkki M on betonin lopullinen lujuus puristuksessa, kgf / cm 2. Se on merkitty latinaksi kirjaimella M ja numeroilla 50-1000. Betonivahvuuden suurin sallittu poikkeama on 13,5%. GOST 26633-91 mukaan "Betonit ovat raskaita ja hienorakeisia. Tekniset olosuhteet "määritellään konkreettisen palkkaluokan vastaavuus sen luokkaan.

Betoniluokan (M) luokitus (B) ja puristuslujuus

Betonimerkki, M

Betoni luokka, B

Voima, MPa

Voima, kg / cm 2

Määritelmä betonin merkki ja luokka

Betonibrändi ja -luokka määritetään 28 päivän kuluttua kaatopäivästä normaaleissa olosuhteissa tai laskenta suoritetaan ottaen huomioon kerroin.

Betonin lujuuden määrittäminen Shore sclerometrillä (Schmidt-vasara)

Yksi tavallisimmista ja tehokkaimmista tavoista nopeasti mitata betonin tai sen brändin puristuslujuus on sklerometrin mittaaminen tai, kuten kutsutaan myös, Schmidt-vasara. Betonivahvuuden kontrollointi tällä menetelmällä määritetään GOST 22690-88: n mukaan "Betonit määrittävät lujuuden mekaanisilla menetel- millä" Niin sanottu menetelmä Shore-kovuuden mittaamiseksi rebound-menetelmällä.

Schmidt-vasaran periaate perustuu betonin lujuuden mittaamiseen elastisen rebound -menetelmän avulla. Vasara iskee betonin pinnan ja palaa. Boeke asettaa osoittimen sklerometritasolla maksimaaliseen rebound-korkeuteen. Niinpä ottamalla muutamia näytteitä määritetään keskimääräinen arvo, joka määrittää betonimerkin.

Valitettavasti tämä menetelmä ei anna tarkkoja lukemia, koska vasaran reboundin korkeuteen vaikuttavat muut tekijät, kuten pinnan karheus, koenäytteen paksuus, menetelmät betonin tiivistämiseksi kaatamisen aikana ja sen vastaava yleinen rakenne ja muut tekijät. Joten skleroskoopin (sclerometrin) todistusvirhe on lähes väistämätön, mutta onneksi se on hyvin pieni.

Kimmoisan reboundin likimääräinen vastaavuus Schmidt-vasaran (sclerometrin) asteikon betoniluokan (B) ja sen merkin (M) lukemien mukaan on esitetty seuraavassa taulukossa:

Kaikki betonista

Betonin lujuusluokat. Betoni luokka.

Betonin lujuusluokat. Betoni luokka.

Betonin lujuusluokat. Betoni luokka.

Betonin ominaisuuksien tärkein indikaattori on puristuslujuus. Betonin lujuutta laskettaessa käytetään ominaisuutta - betonin merkki. Betonin lujuusluokka on keskimääräinen lujuuden indikaattori, ja betoniluokka on taatun lujuuden indikaattori.

Puristuslujuuden betonipitoisuus on kuormitusraja (kgf / cm2), jonka perusnäytteenä oleva betoni, jonka geometriset mitat ovat 15 × 15 × 15 cm, kestää 28 päivää tuotannon jälkeen. Tämä on luonteenomainen ominaisuus, joka takaa tietyn lujuuden omaavan betonin tuottamisen. Puristuslujuusmerkki merkitään latinalaisella kirjaimella "M" ja määrittelee lujuus, luku tarkoittaa puristuslujuutta, ilmaistuna kgf / cm²: na.

Puristuslujuusluokka betoni on osoitettu latinalaisella kirjaimella "B", ja sen takana on kuorma (MPa), jonka betonin on kestettävä 95% tapauksista. Esimerkiksi kun kyseessä on betoni B10, tämä tarkoittaa, että tämän betonimassan, jonka vahvuus on 131,0 kgf / cm2, on kestettävä 10 MPa: n puristuspaine 95 tapauksessa 100: sta.

Betoniä koskevat vaatimukset on määritelty luokkiin kuuluvissa sääntelyasiakirjoissa, mutta konkreettisia rakennusalan yrityksiä tilataan betonista yleensä postimerkkeinä. Nämä indikaattorit määräävät tarkoituksen, jolla on mahdollista käyttää tietyn lujuuden omaavaa betonia, ja sen on oltava täysin suunniteltujen asiakirjojen mukainen. Konseptit tuotemerkille ja betoniluokalle käytetään yhdessä.

Puristuslujuuden ja tuotemerkkien betonityyppien välinen suhde (GOST 26633-91 *)

Betonin tarkoitus merkin avulla

Lujuusluokasta ja betonimerkistä riippuen on laadittu käyttö- ja käyttötarkoitus eri aloilla:

M 100 (B 7,5) - alustavaan työhön suunniteltu betoni. Ne yleensä edeltävät vahvistustehtäviä, tasoituksen rakentamista tiloihin sekä kaatamisen jyrsintää. Tämä merkki, joka liittyy kevyisiin betonityyppeihin, ei merkitse suuria kuormituksia.

М 150 (¬ 12,5) - brändi, jota pidetään myös kevyenä betonityyppinä, on tarkoitettu erikoistyöhön, joka on luonteeltaan valmisteleva, ja se toteutetaan monoliittisen laattojen perustuksen ja valun aikana. Tätä betonia voidaan käyttää myös pieninä rakennuksina ja rakenteina.

M 200 (B 15) - merkin vahvuus on suurempi kuin edellisillä, sitä käytetään tavallisesti rakennettaessa seinämiä. Sitä käytetään myös portaiden valmistukseen, sitä käytetään alustan täyttämiseen ja luodaan betonipohjamaa, jota käytetään putkien rakentamisessa.

M 250 (B 20) - on brändin M200 ominaisuuksia, mutta eroaa lujuudesta. Käytettiin samalla tavalla kuin M200. Lisäksi käytetään pienikokoisten levyjen valmistukseen.

М 300 (Â 22,5) - erittäin kysyntäinen betoni, käytetään monoliittisen perustan työskentelyyn. Tämä brändi kaatoi sivuston ja teki portaat.

М 350 (25) - se erottuu suurella voimakkuudellaan, sitä käytetään monoliittisten ja päällekkäisten rakenteiden rakentamisessa ja monikerroksisten rakennusten perustuksen luomisessa. Tämän brändin suuri lujuus tukee sitä, että tätä betonia käytetään sellaisten tärkeiden esineiden rakentamisessa kuin uima-altaiden, lentokenttien ja tukipylväiden levyt.

M 400 (B 30) on brändi, joka ei ole kovin suosittu, koska se on melko kallis ja lähes välittömästi kiinni. Tämä brändi on melko luotettava ja kestävä, joten sitä käytetään usein suurien kompleksien rakentamiseen - viihdettä ja ostoksia - vesipuistoja, pankkien holtoja, betonituotteita ja hydraulityyppisiä rakenteita.

M 500 (B 40) - erottaa suuri sementin pitoisuus ja lujuus, joka mahdollistaa betonin rakentamisen aikana suurten rakenteiden, kuten hydrauliset ja jolla on erityinen tarkoitus betonirakenteiden, ja pankkiholvit.

Betonin brändi ja luokka määräytyvät komponenteista, jotka muodostavat sen sekä näiden komponenttien suhdetta.

Betonin lisäominaisuudet ovat pakkasenkestävyys, veden kestävyys ja pinottavuus.

Katsoit: betonin laatua kestävyyteen. Betoni luokka.

Jaa linkki sosiaalisiin verkostoihin

Betonin laatu ja niiden käyttö

Betoni on halpa ja kohtuuhintainen rakennusmateriaali, joka täyttää monoliittisten rakennusten kaikki toiminnalliset vaatimukset. Huolimatta kehittyvistä muutoksista, jotka eivät sisällä vain hiekkaa ja sementtiä vaan myös aggregaatteja, kuten laajennettua savea, standardi hiekosementtikoostumus on edelleen suosituin yksityisten rakentajien keskuudessa. Laadun ratkaisun saavuttamiseksi on otettava huomioon se, että erilaisia ​​betonityyppejä käytetään monenlaisten rakennusten rakentamiseen.

On olemassa standardeja, jotka määrittävät ja luokittelevat betonikoostumukset niiden lujuusominaisuuksien, pakkasenkestävyyden, vedenkestävyyden ja sideainekomponentin perusteella. Jokainen näistä indikaattoreista on merkitty tietyillä aakkosnumeerisilla ja numeerisilla merkinnöillä, joita tarkastelemme tarkemmin.

Betonin lujuus

Betonin merkistä riippuen ratkaisun puristuslujuus on enemmän tai vähemmän kestäviä kuormituksissa eri olosuhteissa. Tämä parametri on merkitty pyökki "M" ja numero 50-1000, mikä ilmaisee, millainen kuorma kgf / cm2 kestää tietyn koostumuksen. Tämän indikaattorin sallittu virhe (vaihtelukerroin) on 13,5%.

Pakkauksessa on myös konkreettista betonialuetta, joka mitataan MPa: ssä (megapikseleinä) ja merkitään kirjaimella "B", minkä jälkeen luvut ovat välillä 3,5 - 80, mikä ilmaisee paineen, jonka materiaali kestää 95 prosentissa tapauksista.

Betonin luokka ja sen brändi ovat erottamattomasti sidoksissa toisiinsa, joten tunnet yhden indikaattoreista, voit helposti määrittää toisen.

Betonimassan ja betoniluokan määrittämiseksi on harkittava GOST 26633-91 -taulukkoa vastaava taulukko.

Näiden tietojen mukaan betoniliuoksen lujuuden merkki ja luokka määritetään.

Useimmin betoni M 400: a käytetään rakennusmateriaalien tuottamiseen perustavanlaatuisissa säätiöissä, mutta ei ole tarpeetonta ottaa huomioon muiden luokkien laajuutta.

M 50-100

Haurainta ja epäluotettavaa on koostumus merkinnällä 50. Useimmiten sitä käytetään täytettäessä tyhjiä rakenteissa, jotka eivät ole stressaantuneet. Noin samat voidaan sanoa seoksista M 75 ja M 100. Ns. "Ohut" betonia käytettiin kaatamalla rakennusseoksen luonnoskerrosta. Näitä yhdisteitä käytetään perustan alla olevan tyynyn (jalustan) valmistukseen perustuksille, tasoituskerroksille ja tieperusteiden asentamiseksi.

Se seikka, että betoniluokka puristuslujuudessa vastaa B 7.5: ta, tällaisen materiaalin indikaattori ei salli käyttää sitä vakavaan työhön.

M 150

Betonin M 150 ominaispiirteitä on hieman kevyempi, mutta kevytrakenteinen betoni, jota ei tule valita stressaaville rakenteille. Tällaisia ​​seoksia voidaan käyttää karkeaseen työhön ja kaatamaan perusta pienille kerrostaloille. Sillä on myös mahdollisuus käyttää sitä pesureiteen, puutarhaterassien, polkujen ja syiden vuoksi, joihin ihmiset kulkevat.

M 200-250

Kun merkin 200 suhde ja betoniluokka B 15, koostumus on kestävämpi. Sitä voidaan käyttää pitoseinien rakentamiseen portaiden, alustojen, polkujen, jalkakäytävien ja jalkakäytävien valmistuksessa. Usein M 200 kaadetaan teippityypin pohjaan (vain jos maaperä on vakaa) ja avoimilla terasseilla.

Betonin lujuus riittää laitemallien asentamiseen huoneisiin, joissa on pieni mekaaninen kuorma.

Betoni M 250 on lähes sama ominaisuus, koska se on usein valettu myös pienikokoisille laatoille.

M 300

Jos tarkastellaan betonimerkkiä ja niiden ominaisuuksia, niin nykyään M 300 on melko suuri kysyntä monoliittisten perustusten rakentamisessa, koska hinta ja laatu ovat optimaaliset. Tämäntyyppiset seokset soveltuvat myös kaatopaikkojen ja portaiden valmistukseen sekä ulkona että talon sisällä. Betoni M 300: lla on hyvä kosteudenkestävyys, joten märkäympäristössä ei ole tuhoisaa vaikutusta siihen.

M 350

Jos valitset betonimerkin, jonka luokka on B 27.5, saat kestävän materiaalin monoliittisten ja päällekkäisten rakenteiden rakentamiseksi. Tällaisia ​​koostumuksia käytetään perustettaessa korkeita rakennuksia. Seoksen lujuuden ansiosta se soveltuu myös vakavampiin rakennuksiin: uima-altaat, tukipylväät, lentokenttälevyt ja paljon muuta.

M 400

Tällaisella ottelulla rakennusmateriaalin laatu ja palkkaluokka (M 400, B 30) on oltava melko kalliita. Tämän tyyppisen seoksen korkeat kustannukset eivät ole kovin suosittuja yksityisten kehittäjien keskuudessa. Betoni M 400 kuitenkin nopeasti tarttuu, joten sitä käytetään usein isojen esineiden rakentamiseen: ostoskeskuksiin, urheiluareenoihin, pankkeihin, vesipuistoihin ja niin edelleen. Lisäksi tämä betoni soveltuu sillan, vedenalaisen rakenteen, raskaasti kuormitetun tuen ja hydraulirakenteiden valuun.

M 500 ja edellä

Tällaisia ​​koostumuksia voidaan pitää erittäin erikoistuneina, koska sementti- ja lujuusominaisuuksien tällaisella pitoisuudella ei ole järkevää käyttää M 500: tä asuinrakennusten rakentamiseen. Tyypillisesti tämän luokan betoniseoksia käytetään pankkien holvien, siltojen, patojen, patojen ja strategisten tilojen rakentamiseen.

Betonin lujuuden luokittelun ohella on myös otettava huomioon muut erot.

Vedenkestävä betoni

GOST 12730.5-84: n mukaan vedenkestävyyden betoniarvot on merkitty kirjaimella "W" ja numeroilla 2-20, jotka määrittävät veden enimmäispainon (MPa), jonka betonirakenne pystyy kestämään.

Jos tarkastelemme betonin merkitsemistä tuotemerkillä, perustuen koostumuksen veden imeytymisen indikaattoreihin, materiaalit eroavat toisistaan ​​seuraavasti.

Harkitse betonin tärkeimmät luokat W:

 • W2 - tarkoittaa, että valitulla materiaalilla on suuri läpäisevyys ja se ei absorboi suuria määriä kosteutta. Tämä betoni ei sovellu vedenpitävyyteen.
 • W4 - imee hieman vähemmän kosteutta, mutta sitä ei myöskään suositella vedenpitäviksi.
 • W6 - samankaltaiset seokset eroavat alentuneesta läpäisevyydestä ja keskimääräisestä veden imeytymisasteesta, minkä vuoksi niitä käytetään useimmiten asuinrakennusten rakentamisessa.
 • W8 - betonin luokittelu osoittaa, että koostumus imee korkeintaan 4,2% kosteutta.

Vesitiivisbetonin merkitsemisen ohella on myös otettava huomioon materiaalin kestävyys matalissa lämpötiloissa.

Betonin sulamisvastus

Toinen tärkeä betonin luokitus on sen jäätymisvastus. Tämä indikaattori on merkitty kirjaimella "F" ja numeroilla 50-300, mikä ilmaisee jäätymis- ja sulatusjaksojen lukumäärän, jota sementti-hiekkaseos kestää. Samanaikaisesti 5 prosentin vahinko on sallittu, mutta ei enää.

Tästä eteenpäin pakkasenkestävän betonin laatu on erittäin tärkeä indikaattori, jolla tätä tai mitä materiaalia voidaan käyttää tähän tarkoitukseen.

Hyödyllisiä! On olemassa useita toimenpiteitä, joilla voidaan parantaa betonin räykkyyttä: veden seoksen väheneminen seoksessa ja erityiset pehmitettävät aineet.

Jos puhumme siitä, miten määritämme betonin luokka sen perusteella, että se on alhaisissa lämpötiloissa, niin:

 • merkit M 100-150 vastaa indeksiä F 50;
 • M 200-250 - F 100;
 • M 300-350 - F 200;
 • M 400 - F

Rikkakestävyyden ja veden kestävyyden betonilaatujen lisäksi on olemassa betoniratkaisun parametri, joka määrittää koostumuksen toimivuuden mukaan.

Betonin työstettävyys

On olemassa useita GOSTia, jotka määrittelevät, mitä konkreettinen luokka on työstettävissä. Riippuen siitä, kuinka betoniseos täyttää muodonmuodon painonsa alla, valitaan yksi tai toinen koostumus.

Seoksen tiheys jaetaan seuraavasti:

 • Mobile. Niiden indikaattorit mitataan kartiomallilla.
 • Kova. Tällaisia ​​seoksia testataan värähtelevällä pöydällä. Koostumuksen ominaisuuksien määrittäminen perustuu seoksen pakottamisen ajankohtaan.

GOST 7473-94 määrittää konkreettisuuden työstettävyyden mukaan seuraavasti.

Ymmärtääksesi, miten valitaan konkreettinen ratkaisu tähän parametriin, pohditaan taulukkoa.

Valmistettavuuden luokittelun lisäksi on myös otettava huomioon GOST 23732, jonka mukaan sekoittumisvesi ja itse seos koskevat vaatimuksia.

Betonin suorituskyvyn muuttamiseksi voit aina lisätä pehmittimen laastiin, mikä tekee siitä enemmän muovia. Tällöin betoni täyttää kaikki standardit toimivuuden mukaan.

Jatketaan miettimään, mitä muut konkreettiset tekijät eroavat toisistaan, on vain selvitettävä, mitkä ovat sitovia osia.

Betonisidonnaiset komponentit

Jos luokittelemme betoniliuokset sideaineella, koostumukset jaetaan seuraaviin luokkiin:

 • sementti (yleisimpiä);
 • asfaltti (käytetään tienrakennuksessa);
 • kalkki;
 • kipsi;
 • silikaatti;
 • savea.

Betonin rakenteesta riippuen betoni voi olla:

 • Erityisen helppoa. Tällöin materiaalin suurin paino on enintään 500 kg / m 2. Tällaisia ​​betoneita kutsutaan myös voimakkaiksi.
 • Helppoa. Käytettäessä betonia, jonka paino on enintään 1,800 kg / m 2, käytetään betonista, hiekkakivestä, hohkakivestä ja muista kevyistä huokoisista materiaaleista valmistettua täyteainetta, jolla on alhainen lämmönjohtavuus. Tällaisia ​​koostumuksia käytetään aidojen ja pinnoitteiden rakentamiseen.
 • Raskas tai tavallinen. Tällöin materiaalin suurin paino on yli 1 800 kg / m 2. Tällöin täyteaineena käytetään kiinteää soraa, jota käytetään tavallisesti lujitetuilla teräsrakenteilla.
 • Erityisen raskas. Tämän tyyppisen materiaalin tilavuuspaino on yli 2700 kg / m 2. Erityisen raskaita seoksia varten käytetään aggregaatteja: baritia, rautamalmia ja metalleja. Tällaisia ​​materiaaleja käytetään suojaamaan haitallista säteilyä, joten ne rakentavat ydinvoimaloita ja sotilastutkimuskeskuksia.

Näiden tietojen avulla tiedät nyt, miten määrität betonibrändin ja valitset projektiisi parhaiten soveltuva rakennusmateriaali.

Merkki ja lujuus

Rakennusteollisuus kuluttaa valtavaa määrää betonia ja se kasvaa jatkuvasti. Jokaiselle työlle on tarkoitettu oma seos, ne eroavat toisistaan ​​koostumukseltaan, teknisiltä ominaisuuksiltaan, hinnaltaan. Tärkeimmät parametrit ovat betonin luokka ja sen brändi - mikä osoittaa koostumuksen lujuuden sen täydellisen kovettumisen jälkeen.

Betonin luokitus on tarpeen tämän tyyppisen tietyntyyppisen työn laajuuden määrittämiseksi. Tarvittaessa otetaan huomioon veden kestävyys, pakkasenkestävyys ja muut ominaisuudet, jotka määräävät tämän materiaalin rakenteiden kestävyyden.

Mitä konkreettinen merkki tarkoittaa?

Betonin tasot määräytyvät puristuslujuuden perusteella, ja ne osoittavat, millaisen kuorman näyte voi kestää 1 cm²: n alueella, mikä ilmenee indeksillä kirjaimella "M". Esimerkiksi M200-brändi kestää 200 kg / cm2. Tämä indikaattori riippuu pääkomponenttien suhdetta sekä ratkaisun valmistelusta, jossa otetaan huomioon:

 • Sementin tulee olla mahdollisimman korkea, valmistuksessa liuoksen komponenttien suhde on täysin ylläpidettävä.
 • Liuoksessa oleva ylimääräinen vesi johtaa liialliseen huokoisuuteen, mikä heikentää koostumuksen ominaisuuksia;
 • Kiviainekset - hiekka ja murskatut kivet, on oltava tasalaatuista, ilman pölyä, savea, lieppeja, orgaanisia ja muita sulkeumia;
 • Kaikki aineosat on sekoitettava perusteellisesti seoksen yhtenäisyyden varmistamiseksi.
 • Ihanteellinen lämpötila, jossa jähmettyminen tapahtuu noin 20 ° C, jähmettymisen varmistamiseksi negatiivisissa lämpötiloissa lisätään erityisiä lisäaineita koostumukseen.

Rakennusmateriaalin poimimiseksi sinun on tiedettävä, mitä betonibrändejä on. SNiP 2.03.01-84 ja GOST 7473-2010 mukaan tämä indikaattori voi vaihdella M100: sta M500: een. Lisäksi on erikoistuneita seoksia, joiden kapea käyttöalue on. Betonin merkitsemisen salasanan avulla voit määrittää sen sisältämien komponenttien määrän. Tätä varten käytetään erityisiä taulukoita. Riippuen ominaisuuksista, materiaalin hinta määritetään. Mitä korkeampi laatu, sitä kalliimpi ratkaisu on.

Mikä on konkreettinen luokka?

Betoniluokka - kuormitus, jonka puristuslujuus takaa, jota ylläpitää, mitattuna MPa (megapaskeina). Tämä ominaisuus otettiin käyttöön selkeyttämään jäädytetyn liuoksen ominaisuuksia, koska ne voivat vaihdella yhden merkin osalta. Tämä parametri mahdollistaa sen todellisen voimakkuuden määrittämisen, koska se lasketaan tapauksille, kun se vahvistetaan vähintään 95%.

Betonin lujuusluokkaa merkitään kirjaimella "B", jonka indeksit ovat 5-60, jotka ilmaisevat paineen arvo MPa: ssa, jota materiaali ylläpitää murtumiseen asti. Tämä indikaattori korreloi brändin kanssa, joka on tuttu rakentajille.

Compliance-brändi ja luokka

Rakennusten tai muiden esineiden rakentamisessa sinun on kyettävä ymmärtämään käytettyjen betonien ja betoniluokkien suhde, joka poistaa virheet. Luokat ja tuotemerkit on lueteltu taulukoissa, jotka löytyvät erikoiskirjallisuudesta.

On otettava huomioon, että betonin tuotemerkin vahvuus mahdollistaa poikkeamat. Esimerkiksi M350 voi olla paine stabiilius MPa B25 ja B27.5, joten tätä ominaisuutta pidetään tarkempana. Joskus modernin betonin luokkiin ja merkkeihin määräytyy sen lujuus sallittavina parametreina ratkaisun laadun heikentämiseksi säilyttäen tekniset ja toiminnalliset ominaisuudet. Tämän vaikuttavat liuoksen komponenttien mittasuhteet ja suhteet, jotka on suositeltava sen valmistamiseksi GOSTin mukaisesti. Esimerkiksi betonille, jonka keskimääräinen lujuus on M250 tai B20, tarvitaan sementin, hiekan ja murskakiven suhde 1: 4,6: 7,0.

Eri tuotemerkkien ominaisuudet ja käyttö

Betonimerkin ja vastaavan betoniluokan valitseminen on tarpeen ymmärtää, missä niitä käytetään. Rakenteen kuormitus, olosuhteet, joissa rakennuksia ja rakenteita käytetään, ja muut asiaan liittyvät tekijät otetaan huomioon.

Tärkeää tietää! Projektin dokumentoinnissa indikaattori B on useimmiten osoitettu tarkemmaksi parametriksi.

Lisäksi otetaan huomioon vedenpitävyys, merkitty kirjaimella W ja pakkasvaste, jota merkitään F: llä. Materiaalin näyte, W2: n vedenkestävyys ja F50: n jäätymisvastus vastaavat M100-M150-liuosta.

Betonin laatujen ja niiden ominaispiirteiden tärkeimmät soveltamisalueet:

 • M100 - laihdutusratkaisut, joita käytetään laitteiden tyhjennykseen, ohutlevyt, pohjan valmistuksen;
 • M150 - kevytbetoni, jota käytetään rakeiden, kulkuteiden ja tasoituskertojen tuottamiseen;
  M200 - sopii lattiapinnoille, pidätinelementtien, kerrostalojen perusteet;
 • M250 - joka on suosittu yksityisessä rakentamisessa, on riittävän vahva käyttää sitä yksityisten talojen rakentamiseen.
 • M300 - vakiintunut vakaus, jota käytetään putkilevyjen, portaiden rakentamiseen;
 • M350 - joka tarvitaan monikerroksisten rakennusten ja korkeiden rakennusten rakentamiseen, lattiamateriaalien tuottamiseen tyhjiöalueilla, laitemalleilla, kiitoratoilla ja muilla esineillä, joilla on suurempi kuorma;
 • M400 - erittäin raskas merkki teollisuusrakennuksille, talojen ja rakenteiden perustusten rakentaminen märkä- ja märkäpohjaan;
 • M450-M500 - käytetään hydraulisten laitteiden, tunnelien, siltojen ja muiden erikoisrakenteiden rakentamiseen.

Huolimatta siitä, että merkki on vähemmän arvokas indikaattori kuin luokassa, sitä pidetään tärkeimpänä voimakkuuden indikaattorina.

Betonin lujuusluokat

Kysymys betonin laadusta ja lujuudesta syntyy aina sen valinta- ja ostoprosessin aikana. Tekniikan kehittyessä rakennettiin hyvin laaja tuotevalikoima tuotemerkkejä.

Jokainen betonityyppi on suunniteltu erityisiin käyttöolosuhteisiin. Monipuolisempia ratkaisuja tai erityistehtäviä on olemassa.

kriteerit

Määräävä tekijä betonin sekoittamisen yhteydessä ovat sen käytön ehdot ja tavoitteet. Konkreettisia ratkaisuja varten on kaksi luokittelua - brändi ja luokka. Ne ilmoittavat ostajalle rakennusmateriaalin ominaisuuksista. Ensimmäinen on keskimääräinen lujuusarvo ja toinen on taattu lujuus, mikä tarkoittaa, että betonituotteiden ominaisuudet ovat 95 ja useammissa tapauksissa 100: sta.

Merkki ja luokka määräytyvät arvojen mukaan:

 • puristuskestävyys (suunnittelu, brändi);
 • pakkasvaste, altistuminen korkeille lämpötiloille, kosteuden kestävyys.

merkki

Tämä indeksi on merkitty numeerisella arvolla ja kirjaimella M. Laaja luettelo betonilajista on 50-1000, useimmiten kymmenkunta käytetään. Betonin ominaisuuksille määritysolosuhteet ovat jauhekoostumuksen sementiseoksen määrä ja laatu. Merkki riippuu lasketusta puristuslujuudesta - tämä arvo on kgf / cm2 liuoksen kovettumisen aikaan (28. päivänä).

Mitä suurempi indeksin määrä, sitä vahvempi betoni. Tämä tarkoittaa, että sillä on enemmän sementtiä parempaa laatua. Tällainen betoni on kalliimpaa. Siksi päätehtävä valinnassa on löytää tasapaino hinnan ja tarvittavien ominaisuuksien välillä tietyn rakenteen rakentamisen aikana.

On vaikeampaa työskennellä erittäin kestävän ratkaisun kanssa - seos kuivuu nopeammin, ja tämä on täynnä seurauksia, kun työskentelet hitaasti: sinun on toimittava ratkaisu ja työskenneltävä sen kanssa nopeammin.

luokka

Luokka on osoitettu kirjaimella B ja digitaalisella indeksillä sen jälkeen. Betoniluokkien luettelo on myös varsin vaikuttava - 3,5: stä 80: een (vain 21: stä), riippuu sen erottumisesta voimakkuuteen kompressoinnin aiheuttamasta kuormituksesta, mutta myös kymmenkunta asemaa tuli suosituimmin (B15, B20, B25, B30, B40 jne.) Numero tarkoittaa MPa (megapaskalia).

Jokainen luokka voidaan rinnastaa tiettyyn merkkiin ja päinvastoin. Useimmissa tapauksissa juuri tämä on osoitettu suunnitteluasiakirjoissa, ei betonibrändissä eikä seoksen hankinnassa - päinvastoin.

Merkintäsuhde

On suositeltavaa näyttää nämä indikaattorit taulukkoon:

Pöytä. Suhde brändi-luokan

Edellytykset, lujuustyypit

Betonin ominaispiirteet ovat sen vahvuus. Se mitataan MPa (megapaskaleina) tai kgf / cm2. Kestävyys riippuu tällaisista osista:

 • laatu ja koostumus. Mitä korkeampi sementin laatu ja komponentti, sitä vahvempi betoni;
 • sekoitusolosuhteet. Riittämätön sekoitus vähentää laatua;
 • veden määrä. Mitä enemmän vettä sekoitettuun liuokseen sisältyy, sitä vähemmän sen vahvuus;
 • muoto ja jakeiden osuus. Epäsäännöllisen jyvän muodon ja suuremman karheuden vuoksi adheesio on parempaa, vastaavasti betoni on voimakkaampi;
 • polkumyyntimenetelmä ja -menetelmä;
 • tamper menetelmä. Täryttimiä kohottava betoni on parempi;
 • kovuus kasvaa iän myötä.

Betoni tarjoaa myös hyvää vahvuutta märissä ympäristöissä.

luokitus

Joitakin vahvuuksia ovat:

 • suunnittelu, kun betoni on täysi kuorma, jonka sääntelyasiakirjat edellyttävät (oletuksena - 28 päivän kuluttua);
 • normalisoitu - indikaattori määritelty GOST tai TU;
 • vaaditaan - yritysten laboratorioiden vahvistama vähimmäisarvo käytettäväksi;
 • tosiasiallinen - testitulosten keskiarvo;
 • loma, kun tuote on siirretty kuluttajalle;
 • strippaus, kun betonin kaivaminen muodoista on mahdollista.

Suoraan betonin laatuun ja lujuuteen ovat lujuus:

 • puristus;
 • taivutus;
 • aksiaalisella venytyksellä;
 • siirtoa.

Tarkastelemme niitä tarkemmin.

Puristuslujuus

Betoni on samanlainen kuin luonnonkivi: se on paremmin kestänyt puristusta kuin venytystä. Betonin lujuuskriteeri on pakkauksen altistumisen raja. Tämä on ratkaisun tärkein ratkaisun laatu. Esimerkiksi betoni luokka B15, luokka M200 keskimääräinen puristuslujuus on 15 MPa tai 200 kgf / m2, B25 - 25 MPa tai 250 kgf / m2 ja niin edelleen.

Tämän indikaattorin määrittämiseksi luodaan kuutiot näytteitä, ne sijoitetaan laboratoriopuristimen alle. Nosta paineen asteittain ja heti, kun näyte on säröillä - tämän ominaisuuden arvo kirjataan laitteen näytölle.

Betoniluokan määrittelyyn liittyvä ehto muodostuu laskennalliseksi puristuslujuuden indikaattoriksi. Betoniseos kuivuu ja kovettuu pitkään - 28 päivää. Yleensä tämä prosessi voi kestää useita vuosia, mutta se on 28. päivänä, että ratkaisu hankkii perusominaisuutensa. Tämän jakson lopussa seos saavuttaa brändinsä määrittämän indeksin (suunnittelu tai laskettu lujuus).

Puristuslujuus on ominaisuus betonin mekaanisille ominaisuuksille, stressitekijöille. Tämä on indikaattori kovetetun liuoksen resistanssista puristuksen mekaaniseen vaikutukseen kgf / m2. M800: n seoksella on suurin lujuus, M15 - alin.

Taivutuslujuus

Tämä indikaattori kasvaa brändin numeerisen indeksin kasvulla. Venytyksen ja taivutuksen indikaattorit ovat paljon vähemmän kuin betonin kuormituskyky. Nuorille betonille tämä suhde on noin 1/20, vanhemmalle - 1/8. Taivutuslujuus otetaan huomioon rakentamisen suunnittelussa.

Määritä se seuraavasti. Betoni on valettu puusta, jonka halkaisija on esimerkiksi 120 x 15 x 15 cm. Lopullisen kiinteytymisen jälkeen se sijoitetaan 1 metrin etäisyydelle sijoitettuihin kiinnikkeisiin ja kuori asetetaan keskelle, jota lisätään vähitellen kunnes näyte tuhoutuu. Testatun palkin koko ja tukien välinen etäisyys voivat olla erilaisia.

Taivutuslujuuden indeksi lasketaan kaavalla:

missä L on tukien etäisyys (1 m meidän tapauksessamme); P - kuorman paino + näytteen paino, N; b, h - palkinosan leveys ja korkeus (0,15 m). Tätä vahvuutta merkitään Btb: llä ja luku 0,4 - 8.

Aksiaalinen jännitys

Aksiaalinen jännitys laakerirakenteiden suunnittelussa ei periaatteessa ole otettu huomioon. On välttämätöntä määrittää materiaalin kyky ei halkeile, kun lämpötila laskee ja kosteuden vaihtelut. Venytys määritellään osaksi taivutusvoiman osaa.

Tämä indikaattori on vaikeinta määrittää. Yksi keino on venyttää palkkien näytteet erityisellä venytyslaitteistolla. Betonia tuhoaa kaksi vastakkaista vetovoimaa. Aksiaalinen vetolujuus on tärkeä betonille, jota käytetään säiliöissä, jalkakäytävässä, missä tämäntyyppisestä kuormituksesta aiheutuvat halkeamat eivät ole hyväksyttäviä.

Hienojakoisilla formulaatioilla on parempi kestävyys kuin karkeilla rakeilla (samalla puristuslujuudella). Tämän indikaattorin mukaan betoniluokkia Bt on nimeltään 0,4-6, numerot ilmaisevat MPa-indeksin.

siirto vahvuus

Tämä arvo on standardoitu indikaattori betonirakenteisten elementtien lujuuden aikana vahvistusosien kireyden siirtämisen aikana. Siirtonopeus säädetään tietyn tyyppisen tuotteen sääntelyasiakirjoilla ja eritelmillä.

Useimmissa tapauksissa se on osoitettu vähintään 70% suunnittelumerkistä ja riippuu vahvistamisen ominaisuuksista. Tämän indikaattorin suositeltu arvo on vähintään 15 tai 20 MPa eri vahvistuslajeille. Lyhyesti sanottuna tämä on indikaattori, joka ilmaisee tason, kun lujitustangot eivät liuku kun ne irrotetaan johtimista.

Suosittuja betonityyppejä

Tavallisia tai raskaita betonilejejä (M25 - M800) ja valoa (M10 - M200). Tarkastele niitä tarkemmin.

keuhkot

M5: sta M35: een käytetään ei-kannattaviin rakenteisiin - ne eivät ole erityisen kestäviä. M50 ja M75 soveltuvat valmistelevaan työhön ennen betonin kaatamista. M100-M150 - matala rakentaminen, rakentava, hyppyjä.

M200-M300 käytetään useimpiin rakennustöihin. M200 vastaa luokkaa B15, sen vahvuus on 196 kgf / m2 tai 15 MPa. M250: n (B20) keskimääräinen lujuus on 262 kgf / cm2 tai kestää 20 MPa: n paine, kun edellä mainittu merkki saavuttaa 70% vahvuuden 28 päivän jälkeen ja loput 30% kuuden kuukauden ajan. Nämä ovat kevyitä betoneita. Päällysteet, lattiat, sokeat alueet, perustukset, portaat, tuet, reunukset - useimmiten siitä valmistettu. Se jäätyy nollan alapuolella ja menettää jopa 5% sen vastuksesta sulatuksen aikana.

Kevytbetonia voidaan tarkistaa lyömällä niitä vasaralla tai pitämällä terävä esine - melko epäselviä jälkiä jää pinnalle.

normaali

M350 (luokka B25) - tämän betonin kuutiometrin kestävyys on 25 MPa, se täyttää M250: n. M400 (luokka B30) - kestää kuorman 30 MPa. Näitä merkkejä ja edellä käytetään monikerroksisiin rakennuksiin, joissa on monoliittisia rakenteita, altaiden altaita. Useimmin käytetään tiepäällysteisiin, lattiapinnoitteisiin, vedenpitäviksi (luokka W8), pakkasenkestävät (F200).

M350: n (B25: n arvosanat) ja useamman arvosanat liittyvät vahvempaan betoniin, niillä on suuri tiheys ja parempi vastustuskyky pakkaselta ja kosteudelta, mutta paljon raskaampia.

Betonin luokka ja sen lujuus puristuslujuudessa, pakkasenkestävyys, veden läpäisevyys

Koska karkaistu betoni sisältää luonteeltaan heterogeenisia komponentteja, se on konglomeraatti (komposiittityyppi) -materiaali. Siksi yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joiden avulla voidaan määrittää, onko se laadukasta, voidaan kutsua tarttuvaksi. Tässä artikkelissa puhutaan siitä, mikä betoniluokka on, samoin kuin koskettamaan muita aineellisia ominaisuuksia.

Valokuvassa - tarkista materiaalin voimakkuus

Materiaalin laatu

Adheesion alla viitataan siihen, kuinka hyvin sementtikiviä pidetään yhdessä aggregaattihiukkasten kanssa. Lisäksi tärkeimmät ominaisuudet voivat olla myös:

 • pakkasenkestävyys;
 • vedenpitävyys;
 • puristus- ja vetolujuus.

Kun materiaali on projektin aikakaudella, sen lujuusominaisuudet voidaan arvioida viimeisimmillä parametreilla. Siksi on syytä huomata, että ruoanlaittoon vaikuttaa heterogeeninen.

Tässä on betonin ja betonin laatu

Lujuuden vaihtelut vähenevät seoksen laadukkaan valmistuksen sekä korkeamman rakennekulttuurin avulla. Siksi on syytä muistaa, että valmistetulla materiaalilla ei pitäisi olla vain keskimääräistä määritettyä arvoa, vaan myös sen tasaisen jakautumisen koko pinnalle.

Luokan määrittely

Harkitse edellä mainitut vaihtelut voivat olla tällaisessa indikaattorissa kuin luokka, joka ymmärretään ominaisuuden prosentuaaliseksi indikaattoriksi. Esimerkiksi jos on osoitettu, että materiaalin lujuusluokka on 0,95, silloin 95 tapauksessa ja 100: llä on tällainen indikaattori.

On huomattava, että GOST: n mukaan betonin luokittelu koostuu 18 pääasiallisesta puristuslujuuden indikaattoriluokasta. Tässä tapauksessa luokan nimen alussa on merkitty B1, jota seuraa MPa: ssa näytetty vetolujuuden numeerinen arvo.

Tarkemman käsityksen vuoksi kannattaa antaa esimerkki. Oletetaan siis, että kohtaamme luokan B35. Tämä tarkoittaa sitä, että 95: sta 100: sta 100: stä saadaan lopullinen puristuslujuus, joka on enintään 35 MPa.

Lisäksi on olemassa muita lujuusluokkia:

 • indeksi B, merkitsee aksiaalista jännitystä;
 • Btb-indeksi näyttää venytyksen rajan taivutuksen aikana.

Muista, että puristuslujuus voi olla 20 kertaa suurempi kuin vetolujuuden sama arvo. Siksi rakennetta käytetään teräsvahvikkeena, mikä lisää materiaalin kantavuutta ja hinnankorotuksia.

Taulukko lujuusluokista ja betoniluokista puristuslujuuteen

Tuotteen määrittely

CMEA: n 1406-78 standardin mukaan tuotteiden vahvuuden pääindikaattori on juuri niiden luokka. Jos eri tuotteiden suunnittelussa ei oteta huomioon tätä standardia, niiden lujuus kuvataan tuotemerkillä.

Se ymmärtää minkä tahansa sen ominaisuuden ilmaistuna numeerisina ominaisuuksina, joiden laskemisessa käytetään testien aikana näytteiden keskimääräisiä tuloksia. Tuotemerkin määrittämiseksi käytetään testin aikana saatuja arvoja:

Vinkki: Huomaa, että tuotemerkin helpotus ei voi näyttää lujuuden vaihteluita koko betonituotteen tilavuudesta.

Kuinka kääntää betonilajit luokkiin

Merkki puristuslujuuteen

 1. Tämä on yksi betonirakenteiden yleisimmin käytetyistä ominaisuuksista.
 2. Ohje vaatii sen määrittämistä käyttämään näytteitä kuution muodossa, jonka pituus on 150 mm toisella puolella.
 3. Testi suoritetaan nimellisen suunnittelun aikakauden aikana - useimmissa tapauksissa se on 4 viikkoa.

Vihje: Jos sarjaan on kolme näytettä, lopullinen vahvuus lasketaan kahdesta suurimmasta. Ilmentämiseen käytetään tällaisia ​​yksiköitä - kgf / cm 2.

 1. Asiantuntijat tunnistavat vain 17 raskaan betonin laatua sen puristuslujuuden mukaan. Niiden nimitystä käytetään indeksi "M", jonka jälkeen numero ilmoitetaan. Esimerkiksi M450-merkkinen tarkoittaa, että tällainen betoni takaa vähintään 450 kgf / cm 2 puristuslujuuden.
 2. Jos otetaan huomioon aksiaalisen jännityksen vahvuus, sen merkit ovat paljon enemmän - Pt5: sta Pt50: een (joka kerta lisää 5 kgf / cm2). Esimerkiksi betonin Pt30 laatu tarkoittaa sitä, että se kykenee kestämään aksiaalisen jännityksen jopa 30 kgf / cm2.
 3. Betonista, jota käytetään taivutettujen betonirakenteiden valmistuksessa, on myös taivutusvetolujuusominaisuus, joka näytetään käyttäen "Ptb" -indeksiä.

Vihje: betonimerkin ja sen luokan välillä ei ole aina tarpeen vetää yhtäläisyyksiä.

SNiP: n mukaisella betonipintaluokalla on neljä parametria

Luokat ja merkit

Tosiasia on, että paljon riippuu siitä, kuinka materiaali on homogeeninen. Tämän määrän osoittamiseksi käytetään vaihtelukerrointa.

Mitä pienempi on numeerinen arvo, sitä homogeenisempi betoni on. Kun tämä indikaattori pienenee, materiaalin luokka ja palkkaluokka vähenevät vastaavasti. Esimerkiksi M300, jonka vaihteleva kerroin on 18%, saa luokan B15, kun taas 5%: n lasku lisää luokan B20: ta.

Vihje: tutkimustulokset osoittavat, että betonimassan valmistuksessa on välttämätöntä saavuttaa mahdollisimman suuri homogeenisuus.

Monet tekijät vaikuttavat lujuuden numeeriseen arvoon. Suurin on alkuperäisten komponenttien laatu sekä tällainen indikaattori kuin huokoisuus.

Portland-sementin avulla valmistetun materiaalin lujuuden määrittämiseksi tarvitaan huomattava määrä aikaa. Prosessin normaalin kulun lisäksi tietyt ehdot on täytettävä.

Pakkasvaste

Käyttämällä tällaista indikaattoria betonilämmönkestävyyden merkiksi voit määrittää, kuinka monta jäätymis- ja sulatusjaksosta kestää 28 päivän materiaalia, eikä se katoa enempää kuin 15% puristuslujuudesta. Tällaisen indikaattorin osoittamiseksi käytetään indeksiä F, ja siinä on yhteensä 11 luokkaa.

Neuvoja: betonille on ominaista, että niillä on hyvä routavarainen ominaisuus, johon kuuluu korkealaatuinen portlandsementti sekä sen erilaiset muunnokset - sulfaattien kestävät, hydrofobiset jne.

Portland-sementissä on kuitenkin tiettyjä rajoituksia trikalsiumaluminaatin prosenttiosuudelle.

 • F200 saa olla enintään 7% tällaisesta aineesta;
 • F300 - jopa 5% jne.

Aktiivisten mineraalisten lisäaineiden läsnäolo sementissä on erittäin epätoivottavaa, koska veden käyttö lisääntyy käytön seurauksena. Veden kysynnän väheneminen saavutetaan kuitenkin pinta-aktiivisten aineiden avulla.

Työskentely ratkaisuun kylmässä

Vihje: hydraulisissa rakenteissa, joiden jäätymislujuus on F 300, samoin kuin halkaisijaltaan enintään 20 mm: n aggregaatteina, ilman mukana tulevan ilman tilavuuden on oltava 2-4%

Seuraavassa on nopea opas:

 1. Jotta saadaan korkealaatuinen, paleltumaton betoni, on tarkka kaikkien komponenttien tarkka suhde.
 2. Niiden on oltava hyvin sekoitettuja omiin käsiinsä, jolloin saadaan homogeeninen seos.
 3. Tämän jälkeen kondensoituu.
 4. Anna tarvittavat olosuhteet kovettumisprosessin aikana.

Vinkki: Varmista, että betonista ei ole lämpölaajenemista, ja veden ja ilman arvo on hyväksyttävissä rajoissa.

Tilanteissa, joissa valmistetaan osia, joissa on korkea jäätymisvastus (F200 ja edellä), on syytä muistaa, että materiaalin on kestettävä positiivisen ympäristön lämpötilan olosuhteissa. Sen lisäksi sen kosteutta tulisi ylläpitää noin 10 päivän ajan.

läpäisevyys

Merkki tällaiselle indikaattorille vedenpitävyys määräytyy testaamalla ainetta rajoitetulle läpäisevyydelle yksipuolisessa vedenpaineessa. Nimeämiseen käytetään indeksiä "W", jonka jälkeen tulee numero.

Se ilmaisee maksimipaineen (kgf / cm2), että testattava näyte, jonka halkaisija ja korkeus on 150 mm, kestää tiettyjen testien aikana. Esimerkiksi Mark W4 kestää veden painetta 4 kgf / cm 2. Yhteensä on 10 tuotemerkkiä - W2: sta W20: een (lisäämällä 2 kgf / cm2).

On olemassa menetelmiä, joilla voit parantaa seoksen vedenpitävyyttä betonin valmistuksen, betonisoitumisen ja kovettumisen aikana sekä menetelmiä, jotka voivat lisätä tätä lukua, jo kovettunut materiaali.

johtopäätös

Tässä artikkelissa on kerrottu betonin luokista ja arvosanoista, jotka ovat tärkeitä indikaattoreita. Ne mahdollistavat materiaalin oikean valinnan korjaus- ja rakennustöihin. Olet oppinut myös GOST-luokan betonista ja indekseistä, jotka osoittavat sen ja brändin. Tässä artikkelissa oleva video auttaa sinua löytämään lisää tietoa tästä aiheesta.

1. TEKNISET VAATIMUKSET

1.1. Tämän standardin vaatimuksia olisi noudatettava uusien betonielementtien ja betonituotteiden sekä tehdasvalmisteisten mallien, monoliittisten ja esivalmistettujen monoliittirakenteiden (jäljempänä "rakenteet") olemassa olevien standardien ja eritelmien, suunnittelun ja teknisen dokumentoinnin kehittämisessä ja tarkistamisessa.

1.2. Betoni on tehtävä tämän standardin vaatimusten mukaisesti sellaisten tyyppien rakentamiseen liittyvän suunnittelun ja teknisen dokumentaation mukaisesti, jotka on hyväksytty määrätyllä tavalla.

* Venäjän federaation alueella on SNiP 52-01-2003 (jäljempänä).

1.3.2. Rakenteiden aikakaudella betonin lujuutta leimaa puristumislujuus, aksiaalinen jännitys ja taivutusjännitys.

Betoniin on olemassa seuraavat luokat:

- puristuslujuus: Â3,5; B5; B7.5; B10; V12,5; B15; B20; B25; B30; B35; B40; B45; B50; B55; B60; B65; B70; B75; B80.

Huom. Sen on sallittua käyttää tiivistysluokkia V22.5 ja B27.5,

1. Betonirakenteisiin, jotka on suunniteltu ennen ST SEV 1406: n käyttöönottoa (merkkien vahvuuden normalisoimiseksi), asennetaan seuraavat tuotemerkit:

- puristuslujuus: M50; M75; M100; M150; M200; M250; M300; M350; M400; M450; M500; M550; M600; M700; M800; M900; M1000;

2. Lujuus- ja puristusluokkien ja betonilaatujen suhde vakiomuutoksella 13,5% ja massiivisissa hydraulirakenteissa 17,0% esitetään lisäyksessä 1.

1.3.3. Betonirakenteille, jotka altistuvat jäädytykselle ja sulatukselle käytön aikana, annetaan seuraavat tyyppiset frost resistance -betonit: F50; F75; F100; F150; F200; F300; F400; F500; F600; F800; F1000.

1.3.4. Betonirakenteisiin, joihin sovelletaan läpäisevyyden rajoittamista tai tiheyden ja korroosionkestävyyden vaatimuksia, merkitse tuotemerkit vedenpitävyydelle. Seuraavat vedeneristysmerkit on vahvistettu: W2; W4; W6; W8; W10; W12; W14; W16; W18; W20.

1.3.5. Betonin luokat betonien lujuuden, kylmänkestävyyden ja vedenkestävyyden merkkien perusteella määritetään standardien, teknisten olosuhteiden ja suunnittelutietojen mukaan.

1.3.7. Betonin tekniset eritelmät, jotka esitetään kohdissa. 1.3.1 - 1.3.6 on oltava rakennekaavan valmistaja hankkeen aikakaudella, joka on mainittu näiden rakenteiden projektidokumentaatiossa ja joka on osoitettu suunnittelunormien mukaisesti betonin kovettumisolosuhteista, rakennusmenetelmistä ja näiden rakenteiden varsinaisista lastausajoista riippuen. Jos projektiaikaa ei ole määritelty, konkreettisia teknisiä vaatimuksia olisi annettava 28-vuotiaana.

1.3.7a. Normalisoidun karkaisun, siirron (esijännitetyt rakenteet) betonivahvuuden arvot asetetaan tiettyä rakennetta koskevaan projektiin ja ilmoitetaan tämän rakenteen standardi- tai tekniset eritelmät.

(Lisätään lisäksi tarkistus 1).

1.3.8. Luonnon radionuklidien (Aeff) raaka-aineet eivät saa ylittää GOST 30108: n liitteen A mukaisten betonin levittämisen raja-arvoja.

(Muutettu painos, tarkistus 1).

1.4. Vaatimukset betoniseoksille

Valittaessa materiaaleja betonin koostumuksen valinnalle, näiden materiaalien säteilyhygieeninen arviointi on tehtävä.

1.4.1, 1.4.2. (Muutettu painos, tarkistus 1).

1.4.3. Raskas- ja hienorakeisen betonin tie- ja lentokenttäpinnoitteille vesi-sementti-suhde määräytyy GOST 7473 -standardin mukaisen betoniseoksen työstettävyyden mukaan, eikä se saa olla muuta kuin taulukossa ilmoitettu. 1a.

Rakenteellinen päällystekerros

Betoniyhdisteet GOST 7473: n mukaan

Vesi / sementtisuhde betoniin

Yksikerroksiset päällysteet ja kaksikerroksisten pinnoitteiden päällyskerros

Pohjakerros kahden kerroksen pinnoitteista

1.4.4. Raskas- ja hienorakeisen betonin tie- ja lentokenttäpäällysteissä liikkuvan betoniseoksen sisältämän ilman tilavuus ja tämän seoksen betonin sisältämän ehdollisesti suljetun huokosen pitoisuus ei saa olla pienempi kuin taulukossa esitetyt arvot. 1.

Rakenteellinen päällystekerros

Betonin sisältämän ilman määrä,%

Ehdollisesti suljetun huokosten pitoisuus betonissa,%

Yksi kerros- ja päällyskerros kaksikerrospinnoitteista

Pohjakerros kahden kerroksen pinnoitteista

1.4.5. Jos hydrauliset rakenteet ovat F200: n ja sen yläpuolella normalisoituneita, jotka täyttävät mereen tai mineralisoituneeseen veteen kyllästyneissä olosuhteissa, betoniseoksen sisältämän ilman määrän on vastattava taulukossa 1 määriteltyä. 2.

Betonin sisältämän ilman tilavuus,%, W / C

1.4.6. Betonin betonisekoitteiden sisältämän ilman tilavuus normalisoituneella jäätymisvastuksella hyväksytään betonityyppisten betonien standardien ja teknisten eritelmien mukaisesti; se ei saa ylittää,%:

2 - 5 - siltojen betonille ja betoniteräksille;

5 - 6 - ajoradan siltoja varten.

1.4.7. Sementtien vähimmäiskulutus GOST 10178: n ja GOST 22266: n mukaan otetaan taulukon mukaisesti. 3 riippuen rakenteiden tyypistä ja niiden käyttöolosuhteista.

Sementin tyyppi ja kulutus, kg / m 3

PTs-D0, PTs-D5 SSPTS-D0

ShPT: t, SSShPT: t, PuzzPTs

ilman sää

Ilmakehän vaikutukset

Vahvistettu jännittämättömällä vahvistuksella

ilman sää

Ilmakehän vaikutukset

Vahvistettu esijännitetyllä vahvistuksella

ilman sää

Ilmakehän vaikutukset

1. Vahvistettu betonituotanto, jonka sementtikulutus on pienempi kuin sallittu, on sallittua, edellyttäen, että betonin suojavaikutukset vahvistetaan teräsvahvikkeella.

2. Muuntyyppisen sementin vähimmäiskulutus määritetään näiden sementtien teräsvahvikkeella olevan betonin suojaominaisuuksien arvioinnin tulosten perusteella.

3. Aggressiivisissa ympäristöissä käytettävien betonirakenteiden minimi sementtikulutus määritetään ottaen huomioon SNiP 2.03.11 -standardin vaatimukset.

1.5. Sitovaa materiaalia koskevat vaatimukset

1.5.1. Sitovaa ainetta on käytettävä GOST 10178: n mukaisten Portland-sementin ja kuonan Portland-sementin, GOST 22266: n mukaisten sulfaattien ja pussolaanisten sementtien mukaan ja standardien ja eritelmien mukaisten muiden sementtien mukaan niiden käyttöalueiden mukaisesti.

1.5.2. Sementin tyyppi ja merkki on valittava rakenteiden ja niiden käyttöolosuhteiden, vaaditun betonivahvuusluokan, kylmänkestävyyden ja vedenkestävyyden laatujen, betonien karkaisu- tai siirtovoimakkuuden mukaan, perustuen näiden rakenteiden standardien, eritelmien tai suunnitteluasiakirjojen vaatimuksiin ottaen huomioon GOST 30515: n vaatimukset sekä haitallisten epäpuhtauksien vaikutukset betonirakenteisiin (ks. liite 2).

Pozzolaanisen sementin käyttö betonielementtien valmistukseen ilman toteutettavuustutkimusta ei ole sallittua.

1.5.3. Lämpökäsittelyn alaisten esivalmistettujen rakenteiden valmistukseen on käytettävä I- ja II-hyötysuhteiden sementtejä GOST 10178: n mukaiseen höyryttämiseen. Ryhmän III sementtien käyttö sallitaan erikoistuneiden tutkimuslaitosten hyväksynnällä, toteutettavuustutkimuksella ja kuluttajan suostumuksella.

1.5.2, 1.5.3. (Muutettu painos, tarkistus 1).

Betoniteiden perustuksiin GOST 10178: n mukaisen kuonan Portland-sementin käyttö on sallittua.

1.5.5. (Ei sisälly, tarkistus 1).

1.6. Täyttövaatimukset

1.6.1. Koska karkeaa kiviainesta raskaan betonin käyttäen sepeli ja sora kiinteiden kiviä mukaisesti GOST 8267, jäännöksiä, räjähdys ja ferroseosten kuonan raudan ja nikkelin ja kuparin kuona värimetallurgia mukaisesti GOST 5578 ja kivimurska kuonasta TPP mukaisesti GOST 26644.

Kuten hienojakoisia kiviaineksia betonin käyttäen luonnon hiekkaa ja hiekka seulontoja kiven murskaamiseksi keskimääräisellä tiheydellä jyviä 2000-2800 g / cm3 ja niiden seokset, jotka täyttävät vaatimukset GOST 8736, hiekka masuunin ja ferroseosten kuonan raudan ja nikkelin ja kuparin kuonat ei-rautametallurgia GOST 5578: n mukaan, sekä tuhka- ja kuoniseokset GOST 25592: n mukaan.

(Muutettu painos, tarkistus 1).

1.6.2. Jos on käytettävä sellaisia ​​aggregaatteja, joiden laatuindikaattorit ovat alle 1.6.1 kohdassa annettujen standardien vaatimusten ja tämän standardin vaatimusten alapuolella, on tutkittava alustavasti konkreettisesti erikoistuneissa keskuksissa betonin hankkimisen toteutettavuuden ja toteutettavuuden varmistamiseksi standardoitujen laatuindikaattoreita.

1.6.3. Betonin vaatimusten mukaan karkea aggregaatti valitaan seuraavien indikaattoreiden mukaan: raekokoonpano ja suurin hiukkaskoko, pölyn ja savipartikkeleiden pitoisuus, haitalliset epäpuhtaudet, viljamuoto, lujuus, heikkojen kallioseosten pitoisuus, petrografinen koostumus ja säteily-hygieeniset ominaisuudet. Valittaessa betonin koostumusta on otettava huomioon myös tiheys, huokoisuus, veden absorptio, voidness. Karkeiden aggregaattien keskimääräinen viljatiheys on 2000 - 3000 kg / m 3.

(Muutettu painos, tarkistus 1).

1.6.4. Karkeaa aggregaattia tulee käyttää erikseen annosteltavien fraktioiden muodossa betoniseoksen valmistuksessa. Suurin kokonaiskoko olisi vahvistettava standardien, teknisten olosuhteiden tai betoni- ja betoniteräsrakenteiden työpiirustuksiin. Taulukossa on luettelo jakeista, jotka perustuvat aggregaatin suurimpaan raekokoon. 4.

Karkea aggregaattifraktio

5-10 tai 3-10

5 (3) - 10 ja sv. 10 - 20

5 (3) - 10, sv. 10-20 ja yli. 20 - 40

5 (3) - 10, sv. 10-20, sv. 20-40 ja yli. 40-80

5 (3) - 10, sv. 10-20, sv. 20-40, sv. 40-80, sv. 80-120

Huom. Kokonaisjakeen käyttö raekokoon 3 - 10 mm sallitaan, jos käytetään hiekkaa, jonka hiukkaskoko on enintään 2,5 hiukkaskokoisena.

Sen käyttö on sallittua käyttää karkeita aggregaatteja kahden vierekkäisen jakeen seoksena, jotka täyttävät taulukon vaatimukset. 4.

1.6.5. Karkean aggregaatin yksittäisten fraktioiden pitoisuus betonin koostumuksessa on määritettävä taulukossa esitetyllä tavalla. 5.

Karkeiden aggregaattien fraktioiden pitoisuus,%

5 (3) - 10 mm

viestintä. 80-120 mm

1.6.6. Pöly- ja savipartikkeleiden osuudet murskattujen kivien ja savupiippujen, kiviainesten ja soran rikkoutuneesta kivestä eivät saa ylittää 1 painoprosenttia kaikkien luokkien betonista.

Sedimentaaristen kivien murskattujen pöly- ja savipartikkeleiden pitoisuus ei saa ylittää 2 painoprosenttia betoniluokassa B22.5 tai sitä korkeammalle; Luokka B20 ja alle - 3 painoprosenttia.

1.6.7. Rakeiden (flaky) ja neulamuotojen jyvien pitoisuus karkeassa aggregaatissa ei saa ylittää 35 painoprosenttia.

1.6.8. Murskaantuneiden kivien merkki ei saa olla alle 800, murskattua kiveä metamorfisilta kiveiltä - ei alle 600 ja sedimenttikiviä - ei alle 300, sora ja murskattu kivestä sora - ei alle 600.

Luonnonkiviromun merkki ei saa olla pienempi kuin:

300 - betoniluokalle B15 ja alle;

800 " luokat B25; V27,5; B30;

1000 " luokka B40;

1200 »» »B45 ja uudemmat.

Se saa käyttää murskattua kiveä luokan 400 B22.5 betonista peräisin olevista sedimenttisistä karbonaattikivistä 400, jos niiden sisältämien heikkojen jakeiden määrä ei ylitä 5: tä prosenttia.

Sora- ja soramasekoitusten ei pitäisi olla pienempiä kuin:

600 - betoniluokalle B22.5 ja alle;

800 " luokat B25; V27,5;

1000 " luokka B30 ja edellä.

1.6.9. Luonnonkivun raunioissa olevien heikkojen kivien pitoisuus ei saa ylittää, painoprosentteina:

5 - betoniluokille B40 ja B45;

10 " "B20, B22,5, B25, B27,5 ja B30;

15 " luokka B15 ja sen alapuolella.

Hiekka- ja murskakiven heikkojen kivien pitoisuus sora ei saa ylittää 10 painoprosenttia kaikkien luokkien betonista.

1.6.8, 1.6.9. (Muutettu painos, tarkistus 1).

1.6.10. Karkeiden aggregaattien jäätymiskestävyyden ei pitäisi olla alhaisempi kuin normaalipitoinen betonilämpötila.

1.6.11. Betonin raaka-aggregaatti valitaan raekokoonpanon, pöly- ja savipartikkelien, petrografisen koostumuksen, säteily-hygieenisten ominaisuuksien mukaan. Valittaessa betonin koostumusta on otettava huomioon tiheys, veden imeytyminen (murtumisseulojen hiekka), juoksevuus sekä alkuperäisen kallion lujuus puristuksessa veden kyllästymisessä (hiukkasten murskausseulonnasta).

Hienojen aggregaattien keskimääräisen jyydensävyyden tulisi olla 2000-2800 kg / m 3.

1.6.12. Sakkaroosien jyvien koostumuksen on oltava aikataulun mukainen (ks. Kuva). Tässä otetaan huomioon vain seulan läpi kulkeva vilja, jonka pyöreät reiät ovat läpimitaltaan 5 mm. Jos luonnollisten hiekojen raekokoostumus ei ole aikataulun vaatimusten mukainen, karkeaa lisäainetta tulisi käyttää hieno ja erittäin hieno hiekka - hiekka murskauskohteista tai karkeasta hiekasta ja karkealle hiekalle - lisäaine, joka pienentää hienousmoduuli - hieno tai erittäin hieno hiekka.

Ottaen huomioon lausekkeen 1.6.2 vaatimukset betonissa, jonka lujuusluokka on enintään B30 tai B tB 4,0 ml. Sen on sallittava käyttää erittäin hienoja hiekkeita, joiden hiukkaskoko on 1,0 - 1,5, joiden jyväpitoisuus on alle 0,16 - 20 painoprosenttia ja pöly- ja savipartikkelit enintään 3 painoprosenttia.

Kiviaineksen ja kivennäisaineiden sallittu sisältö, joka liittyy aggregaattien haitallisiin epäpuhtauksiin:

- amorfiset emäksiset piidioksidilajit (kalsedoni, opaali, sika, jne.) - enintään 50 mmol / l;

- rikki, sulfidit paitsi pyrite (marsaasi, pyrrotiitti jne.) ja sulfaatit (kipsi, anhydriitti jne.) SO 3 - enintään 1,5 painoprosenttia karkea aggregaatti ja 1,0 painoprosenttia hienon aggregaatin osalta;

- pyrite SO: n suhteen 3 - enintään 4 painoprosenttia;

- kerrostetut silikaatit (kiille, hydromica, kloriitit jne., jotka ovat kiviä muodostavia mineraaleja) - enintään 15 tilavuusprosenttia karkeista kiviaineista ja 2 painoprosenttia hienon aggregaatin osalta;

- magnesiitti, rautahydroksidit (goetiitti jne.), apatiitti, nepheliini, fosforit, jotka ovat kiviä muodostavia mineraaleja, kukin erikseen enintään 10% ja yhteensä - enintään 15 tilavuusprosenttia;

- halideja (haliti, sylviitti jne.) mukaan lukien vesiliukoiset kloridit kloorioni - enintään 0,1 painoprosenttia karkea aggregaatti ja 0,15 painoprosenttia - hienon aggregaatin osalta;

- asbestitonkuitu - enintään 0,25 painoprosenttia;

- hiili - enintään 1 painoprosenttia.

1 - hiekan koon alaraja (moduulin koko 1,5); 2 - betoniluokan B15 ja sitä korkeamman hiekkakokeen (hiukkaskoko 2.0) alaraja;
3 - hiekkakokeen alaraja (hiukkaskoko 2,5) betoniluokalle B25 ja edellä; 4 - hiekka-alueen yläraja (moduulin koko 3,25).

1.6.14. Täyttöaineita, jotka sisältävät haitallisia epäpuhtauksia, jotka ylittävät 1.6.13 kohdassa annetut arvot, sekä zeoliitti-, grafiitti- ja öljyliuskeita, voidaan käyttää betonin valmistukseen vasta betonisekoituksen jälkeen 1.6.2 kohdan vaatimusten mukaisesti.

1.6.15. Puristetun kiven käyttämisestä aphaniittirakenteen sedimenttikarbonaattikiveistä ja lasimaisen rakenteen purkautuvien purkautuvien kivien, sileän sillan, jonka lujuusluokka on B22.5 ja sitä korkeampi, ja minkä tahansa tyyppisen soraa luokkaan B30 tai sitä suuremmalle betonille, ne on testattava betonissa noudatetaan lauseketta 1.6.2.

(Muutettu painos, tarkistus 1).

1.6.16. Lisävaatimukset eri tyyppisten betonirakenteiden aggregaateille esitetään lisäyksessä 3.

(Muutettu painos, tarkistus 1).

1.9. Pakkasenkestävyysluokka P200 ja sen yläpuolinen betoni samoin kuin pakkasenkestävyysluokka betoni P100 ja sitä korkeampi hydrauliikkarakenteisiin tulisi tehdä ilmanvaihdon tai kaasunmuodostuksen lisäaineiden pakollisella käytöllä

1,9 A. Tie- ja lentokenttäpäällysteiden betonit olisi pääsääntöisesti valmistettava ilmanvaihdon ja pehmittimien lisäaineiden pakolliseen käyttöön.

Asianmukai- silla teknisillä perusteilla on sallittua valmistaa liikkuvia betoniseoksia yhdellä ilmanvaihdolla varustetulla lisäaineella ja jäykillä betoniseoksilla - yhdellä plastisoivalla lisäaineella. Erityistutkimusten ja pilottirakenteen jälkeen on sallittua myös käyttää kaasunmuodostavaa lisäainetta ilmanvaihdon lisäaineen sijasta.

1.10. Betonielementtien valmistukseen käytettävien betoniseosten P3 - P5 esivalmistettujen betonirakenteiden ja tuotteiden valmistukseen P4 ja P5, monoliittisten ja esivalmistettujen monoliittirakenteiden valmistamiseksi, on valmistettava pakollisella pehmittimellä.

2. HYVÄKSYMINEN

2.1. Betonin betoniseosten valmistukseen käytettävät syöttöaineet (sementti, aggregaatit, vesi, lisäaineet) vahvistavat, että ne täyttävät osan 3 vaatimukset. 1.

2.3. Betonin hyväksyminen monoliittirakenteiden laadun suhteen toteutetaan kaikkien standardoitujen parametrien mukaan, jotka on määritelty työn suunnittelussa.

(Muutettu painos, tarkistus 1).

2.4. Betonimääriä vastustuskykyä, veden kestävyyttä, keskitiheyttä, kulutuksenkestävyyttä, veden absorptioa arvioidaan valittaessa jokaista uutta nimellistä betonikoostumusta GOST 27006: n mukaisesti ja myöhemmin - vähintään kerran kuudessa kuukaudessa sekä betonin koostumuksen, tuotantoteknologian ja materiaalien laadun muuttamisen yhteydessä.

Luonnon radionuklidien konkreettisesta aktiivisuudesta johtuvat määräaikaiset testit tehdään betonin nimelliskoostumuksen alkuvaiheessa sekä käytettyjen materiaalien laadun muutoksissa, kun niiden luonnollisten radionuklidien erityinen aktiivisuus uusissa materiaaleissa ylittää aiemmin käytettyjen materiaalien vastaavat ominaisuudet.

Betoni kosteuden, kutistumisen, kipinän, kestävyyden, lämmöntuotannon, prisman lujuuden, kimmokerroin, Poissonin suhde, betonin suojaavat ominaisuudet raudoituksen ja muiden standardoitujen parametrien osalta arvioidaan konkreettisten betonirakenteiden standardien ja eritelmien vaatimusten mukaisesti. sellainen.

3. VALVONTAMENETELMÄT

3.3. Betoni-laatuindikaattoreita, jotka on asetettu betonirakenteiden betonirakenteisiin tai teknisiin olosuhteisiin, määräytyvät seuraavien standardien avulla:

- keskimääräinen tiheys - GOST 12730.1 tai GOST 17623 mukaan;

- huokoisuusindikaattorit, mukaan lukien ehdollisesti suljetut huokoset - GOST 12730.4;

- prisman lujuus, kimmomoduuli ja Poissonin suhde - GOST 24452: n mukaan;

- kutistumis- ja ryöminnän muodonmuutokset GOST 24544: n mukaan;

- betonin halkeamiskestävyyden ominaisuudet - GOST 29167: n mukaan.

3.5. Betonin suojausominaisuuksien tarkastus suhteessa teräsvahvikkeeseen - NTD: n mukaan, joka hyväksytään määrätyllä tavalla. Betonin korroosionkestävyys määritetään GOST 27677: n mukaan.

3.1 - 3.8. (Muutettu painos, tarkistus 1).

3.10. Betonin pakkasvaste määritellään ja säädetään sen koostumuksesta laboratoriossa sallitaan määritellä GOST 10060.4: n mukaan.

3,9, 3,10. (Lisätty myös muutokset nro 1).

LIITE 1

VAHVUUSMYYNNIN SISÄLTÄVÄN KONKRETTIEN OSAT
SISÄPAKKAUKSEN JA PITKÄNNISTÄMISEKSI JA LAADUKSIIN

Keskimääräinen betonivahvuus () *, kgf / cm 2

Lähin merkki betonivahvuudesta M

Lähin betonilajin poikkeama luokan lujuusluokasta,%,

vetolujuus taivutus

* Betonin R keskimääräinen lujuus on laskettu vaihtelevalla kertoimella V 13,5% ja 95%: n turvallisuudella kaikentyyppisille betonille sekä massiivisille hydraulirakenteille, joiden vaihtelukerroin V on 17% ja 90% turvallisuudesta.

(Muutettu painos, tarkistus 1).

LIITE 2

MAHDOLLISEN ALTISTUMISEN LUONNE BETONIIN KÄYTETTÄVÄT VAIKUTUKSET

1. Haitalliset epäpuhtaudet sisältävät seuraavat kiviä ja mineraaleja: amorfiset piidioksidilajit (kalsedoni, opaali, kalkki jne.), Sulfaatit (kipsi, anhydriitti jne.), Kerrostetut silikaatit (kiille, hydromica, kloriitit jne.), magnesiitti, rautahydroksidit (goetiitti jne.), apatiitti, nepheliini, fosforiitti, halidit (pääsee pitkin sylvin ja muut), zeoliitit, asbesti, grafiitti, hiili, palava pala.

2. Betonin sisältämät haitalliset epäpuhtaudet (betonituotantoon käytettäville aggregaateille) voivat aiheuttaa:

- betonin lujuuden ja kestävyyden vähentäminen;

- pinnan laadun heikkeneminen ja betonin sisäinen korroosio;

- raudoituksen korroosio betoniin.

3. tärkeimmät epäpuhtaudet, jotka vähentävät betonin lujuutta ja kestävyyttä: kivihiili, grafiitti, öljyliuska; kerrostetut silikaatit (kiille, hydromica, kloriitit jne.); zeoliitit, apatiitti, nepheliini, fosforit.

4. Pääasialliset epäpuhtaudet, jotka aiheuttavat betonin pinnan laadun ja sisäisen korroosion heikkenemistä:

- amorfiset emäksisten piidioksidilajikkeiden (kalsedoni, opaali, kivi, jne.), kloriitti ja jotkut zeoliitit;

- rikki, sulfidit (pyriitti, martaasi, pyrrotiitti jne.);

- sulfaatit (kipsi, anhydriitti jne.);

- magneetti, rautahydroksidit (goetiitti jne.).

5. Tärkeimmät haitalliset epäpuhtaudet, jotka aiheuttavat betonin raudoituksen korroosiota:

- halidit (haliti, sylviini jne.) mukaan lukien vesiliukoiset kloridit;

- rikkisulfidit ja sulfaatit.

LIITE 3

LISÄVAATIMUKSET BETONIN,
TARVITTAVIA ERITYISISTÄ RAKENTEIDEN TYYPPIÄ

1. Täyttöaineet betoni- ja lentokenttäjuomareille ja -alustoille

1.1. Kun aggregaatin suurin raekoko on 80 mm, valmistajan ja kuluttajan välisellä sopimuksella sallitaan seoksen jakaminen, joka on kooltaan 5 - 40 mm

1.2. Sedimenttisten kivien pöly- ja savipartikkeleiden pitoisuus ei saa ylittää, painoprosentteina:

2 - kaksikerroksisten tiepalojen yksikerroksiselle ja yläkerrokselle;

3 - alemman kerroksen kaksikerroksisten jalkakäytävien ja pohjien osalta, joilla parannetaan tienpinnan pinnoitteita.

1.3. Murskattujen kivien, sora- ja murskakiven sora ei saa olla pienempi kuin taulukossa ilmoitettu. 7.

Merkitse karkea aggregaatin vahvuus, ei vähemmän

Sora ja murskaus kivestä (lujuus murskauksella)

tulipesästä ja metamorfisesta kivestä

sedimenttiseltä kiviltä

Yksikerroksiset päällysteet ja kaksikerroksisten pinnoitteiden päällyskerros

Pohjakerros kahden kerroksen pinnoitteista

Advanced Capital Coatingsin perusteet

(Muutettu painos, tarkistus 1).

1.4. Murskattu kivi ja sora, paitsi taulukossa ilmoitetut lujuusluokat. 7: ssa, on oltava merkkejä hyllyrullan kulumisesta, joka ei ole alempi kuin taulukossa. 8.

Merkitse hankausrummun hankaus, ei pienempi

Sora ja murskatut sora

sytyttämättömistä kiviä

sedimenttiseltä kiviltä

Yksikerroksiset päällysteet ja kaksikerroksisten pinnoitteiden päällyskerros

Kaksikerroksisten pinnoitteiden pohjakerrokset

Advanced Capital Coatingsin perusteet

1.5. Lamellin (terän) ja neulamaisten jyvien karkeiden aggregaattien pitoisuus betonitielle ja ilmatilan yksikerroksille sekä kaksikerroksisten pinnoitteiden yläkerroksen pitoisuus saa olla enintään 25 painoprosenttia.

1.6. Murskattujen kivien ja sora-aineiden jäätyvyys ei saa olla pienempi kuin taulukossa 1 esitetyt vaatimukset. 9.

Merkki murskattua kiveä ja soraa betonille, joita käytetään alueilla, joiden kylmimpi kuukausi on keskimäärin kuukausilämpötila

Yksikerroksiset päällysteet ja kaksikerroksisten tienpinnoitteiden päällyskerros

Alempi kerros kaksikerroksisesta tiepäällysteestä

Maaperän pinnan pinnoitteiden parantamisperusteet

1.7. Hiekka murskausprojekteista ja rikastetusta hiekasta murskaustarkastuksista tieliikenteen ja lentokoneiden jalkakäytävien betonien ja perustusten osalta on oltava alkuperäisen kallion tai sillin vahvuuksia, jotka eivät ole taulukossa ilmoitettuja. 10.

Merkitse alkuperäisen kallion tai soran vahvuudesta, josta hiekka on tehty

Sedimenttiset ja metamorfiset kalliot

Yksikerroksiset päällysteet ja kaksikerroksisten pinnoitteiden päällyskerros

Pohjakerros kahden kerroksen pinnoitteista ja emäksistä

(Muutettu painos, tarkistus 1).

2. Betonirakenteiden täyttöaineet

2.1. Sedimenttisten kiviä olevien murskattujen pöly- ja savipartikkeleiden pitoisuus ei saa ylittää seuraavia arvoja,%, mutta vähintään:

1 - siltojen sillat, sillan rakenteet vaihtelevan vedenpinnan vyöhykkeellä, putkistot, raudoitetut betonipölkyt, kontaktiverkkotukit, tietoliikenneyhteydet ja automaattiset esteet, siirtolinjat;

2 - betoniset monoliittiset kannattimet siltojen ja säikeiden perustuksista, jotka sijaitsevat muuttuvan veden pinnan ulkopuolella.

2.2. Betonipyörät, voimansiirtotornit, kontaktiverkot, tietoliikennelinjojen ja automaattisen tukkeutumisen betonipäällysteiset lamelli- (terät) ja neulamaiset rakeet karkeiden aggregaattien pitoisuus saa olla enintään 25 painoprosenttia.

2.3. Konkreettisia siltarakenteita sijaitsee ja vyöhyke muuttujan veden taso, suunnittelee sillan kannen kansirakenteiden sillat ja rummut voidaan käyttää kivimurska merkki 1000 ja edellä päässä magmaattisia kiviä, soraa luokka 800 ja edellä metamorfisista ja sedimenttikiviä, jäännösten soraa ja soran luokat, joiden murtolujuus ei ole alle 1000 - luokan betonilla, jonka lujuus on B30 ja korkeampi ja 800 betonin lujuusluokkaan B22.5 asti.

Sellaiset aggregaatit, joiden vahvuus veden kanssa kyllästyessä vähenee enemmän kuin 20% niiden kuiva-aineen lujuuteen verrattuna, mutta niitä voidaan käyttää betonirakenteissa, jotka sijaitsevat vaihtelevalla vedenpinnan alueella ja vedenalaisella vyöhykkeellä.

2.4. Konkreettisia ratapölkkyjen on käytettävä sepeli alkaen vulkaaninen kiviä, laatu 1200, metamorfiset kivet ja sedimentary eikä nizhi merkki 1000 ja sora sora arvosanan ole pienempi kuin 1000 murskautuvuutta.

2.3, 2.4. (Muutettu painos, tarkistus 1).

2.5. Harkojen ja soraisten heikkojen kivien pitoisuus ei saisi ylittää 5 painoprosenttia vaihtelevien vesitasojen vyöhykkeellä sijaitsevien siltojen betonirakenteiden ja betonipäällysteiden alta.

2.6. Sora ei ole sallittua betonilejeille:

- siltojen ja putkien rakenteet, jotka toimivat alueilla, joiden kylmempien viiden päivän keskiarvo on alle 40 ° C;

- kuljetusrakenteet, joiden F200 ja sitä korkeammat kylmävarastomerkinnät;

- kestävyydelle suunniteltuja, kuljetukseen tarkoitettuja vahvistettuja rakenteita.

2.7. Pöly- ja savipartikkeleiden pitoisuus betonirakenteissa ei saa ylittää painoprosentteina:

1 - betonipinnoitetuille alueille, joita käytetään alueilla, joiden kylmempien viiden päivän keskilämpötila on alle 40 ° C;

2 - betonirakenteisiin ja siltarakenteisiin, jotka toimivat muuttuvassa vesitasossa.

3. Betonin hydraulirakenteiden täyttöaineet

3.1. Murskaantuneen kiven ja soran käyttö sallitaan massiivisten hydraulisten rakenteiden rakentamisessa:

- 120-150 mm;

- viestintä. 150 mm injektoidaan suoraan lohkoon betonirakenteen asettamisen yhteydessä.

3.2. Betonisten hydraulirakenteiden osalta pöly- ja savipartikkeleiden pitoisuus raunioissa, sora- ja sora-aineissa (kalliotyypistä riippumatta) ei saa ylittää,%:

1 - betonivyöhykkeillä, joilla on vaihteleva vedenpinta ja pinta-ala;

2 - vedenalaiselle ja sisäiselle vyöhykkeelle.

3.3. Veden vaihteluvyöhykkeellä toimiville betonirakenteisille hydrauliikkarakenteille ei ole sallittua läsnäoloa suurissa keräyssaostossa yksittäisten paakkujen muodossa.

3.4. Luonnonkivestä murskattujen kivien luokka ei saa olla alle 600 betoniluokan B15 lujuutta ja alle 800 - betonin luokkaa B20: sta B30: een luettuna. 1200 - luokan betonille, jonka kestävyys on B30: n yläpuolella.

Sora- ja murskattujen kivien murskautumisaste ei saa olla pienempi kuin 800 betonille, joiden lujuus on B15 ja alle 1000, - luokan betonille, jonka lujuus on vähintään B20.

3.5. Konkreettisia hydraulinen rakenteita, jotka ovat vaatimukset pakkasenkestävyys, kavitaatio vastus, käyttö murskattua kiveä vulkaaninen kiviä merkitsee alhaisempi kuin 1000. käyttö sepeliä tai soraa sora tuotemerkki jaollisuus ei ole sallittua alle 1000 käytyään erityistutkimuksilla edellytyksin työn vaatimuksiin rakenteiden Tämän standardin lauseke 1.6.2.

3.4, 3.5. (Muutettu painos, tarkistus 1).

3.6. Muuttuvan vedenpinnan vyöhykkeen konkreettisille hydraulirakenteille on käytettävä murskattua kiviä tai soraa, jonka keskimääräinen viljatiheys on vähintään 2,5 g / cm3 ja veden imeytyminen enintään prosentilla:

0,5 - murskattua kiveä vastaan ​​hyytyvät ja metamorfiset kivet;

1,0 " "sedimenttikiviä.

Sisä-, vedenalais- ja pintavyöhykkeiden sisällä jyvien tiheys ei saisi olla pienempi kuin 2,3 g / cm3 ja veden imeytyminen ei ole enempää kuin%:

0,8 - murskaantuneesta kiveästä kivi- ja metamorfisilta kiveiltä;

2,0 " "sedimenttikiviä.

3.7. Murskattu kiveä ja soraa kulutusta kestävälle hydrauliselle betonille tulisi olla hyllykalvossa käytettäviä unikoita, jotka eivät ole pienempiä kuin:

Ja - minä - murskaantuneesta kiveästä, joka on tulenkestoista ja metamorfista kiviä;

Ja-II " "sedimenttikiviä sekä soraa ja murskattua kivia sorasta.

3.8. Vähärasvaisten kiviä olevien rakeiden ja sora-aineiden pitoisuus vaihtelevan veden pinnan vyöhykkeen konkreettisille hydraulirakenteille ei saa ylittää 5 painoprosenttia.

3.9. Murskattujen kiviainesten ja soraisten betonihydrauliikkarakenteiden pakkasenkestävyys ei saa olla pienempi kuin taulukossa määritelty. 11.