Sementtilaatujen tulkinta

Sementin soveltamisala on erittäin laaja: huokoisten kipsiliuosten sekoittamisesta erityisen kuormitetun rakenteen betonointiin. Tärkeä tekniikan merkitys on brändin määritelmä, jossa on tarvittavat parametrit ja ominaisuudet, virheellinen valinta johtaa kustannusten ylittymiseen, mittasuhteiden vääristymiseen, muuraukseen tai valuun osoittautuu huonolaatuiseksi ja lyhyen ajan kuluttua on toistettava. Tärkeimmät maamerkit ovat puristuslujuus, epäpuhtauksien läsnäolo, valmistuksessa käytettävät raaka-aineet ja hionnan hienous. Siinä otetaan huomioon myös työ- ja käyttöolosuhteet, kovettumisen ajankohta, tarve parantaa betonin hydrofobisia ominaisuuksia ja pakkasvaste.

Pakkauksessa on sementtiä merkitty alfa- ja numeerinen lyhenne, mukaan lukien tiedot koostumuksesta ja perusominaisuuksista. Vanhan GOST 101785: n mukainen merkintä alkoi seoksen tyypillä (PC-portland-sementti, SHPT-kuona-portland-sementti), sitten vahvuus annettiin kolmisnumerona. Kolmas tavaramerkin hal- linnasta oli elementti, joka osoitti mineraalisten lisäaineiden läsnäolon prosentteina (enintään 20%), minkä jälkeen lisättiin lisäominaisuuksia. Usein on olemassa seuraavat lyhenteet:

 • B - nopeasti kovettuva sementti.
 • SS - sulfaattisuojaus (tarvitaan hydrauliikkarakenteiden asennuksessa).
 • VRTS - vedenpitävä laajentaminen.
 • PL - sementti pehmittimillä (suositellaan betonirakenteiden pakkasvastuksen parantamiseksi).
 • BC - koristekuvio.
 • H - normalisoitu (lisäämällä klinkkeriä, takaa lujuusnopeuden).

Vuodesta 2003 lähtien on tullut voimaan uusi GOST 31108, sementtimerkinnän dekoodaus on hieman epätavallinen. Ensinnäkin koostumus on merkitty (I - ilman lisäaineita, II - niiden kanssa). Jälkimmäinen ryhmä on jaettu sekoitteisiin, joissa prosenttiosuus epäpuhtauksista on 6-20% (merkitty kirjaimella A) ja 21-35%: lla (vastaavasti CEM II B).

Roomalaiset numerot ilmaisevat epäpuhtauden tyypin: pozzolan, granuloitu kuona tai komposiittikoostumus. Vain silloin tulee digitaalinen indikaattori - lujuusluokka 22,5-52,5, jonka jälkeen materiaalipuristumisnopeudet ilmoitetaan - 2-7 päivää: H - normaali kovettuminen (enintään 22,5), C - keski ja B - nopea kovettuminen (32,5-53,5). Pakkauksessa on samanaikaisesti uusi merkintä ja vastaava vanha.

Sementin ominaisuudet ja ominaisuudet

Tärkein parametri on puristuspaineen kestävä paine, jonka mukaan lujuusluokat määritetään. Taulukko osoittaa tämän indikaattorin vanhojen ja nykyisten merkintöjen välisen suhteen:

Suosituin brändi yksityiseen käyttöön on Portland-sementti, jonka lujuusluokka on 32,5, optimaaliseksi hinta / laatusuhteeksi. M500 pidetään sopivana vastuullisemmille rakennuksille: teollisuudelle, erityisvaatimuksineen luotettavuudelle ja kestävyydelle.

Päinvastoin kuin betonilla, sementtipakkauksessa ei ole havaittavissa pakkasenkestävää merkintää, tämä ominaisuus määritetään suhde W / C, liuoksen jähmettymisolosuhteet ja siihen sisältyvien ilman mukana olevien epäpuhtauksien läsnäolo. Alhaisten lämpötila-ääripäiden kestävien elementtien rakentamiseksi Portland-sementtiä pidetään optimaalisena, joka on pienempi kuin М500 Д0 (eli ilman epäpuhtauksia), erityisen vaikeissa tapauksissa on käytettävä luokkia, joissa on lisämerkit sukellusveneillä (pehmittimillä).

Muita tärkeitä ominaisuuksia ja suorituskykyominaisuuksia on lueteltu taulukossa:

Myös sementtiominaisuuksia, kuten sulfaattia ja korroosionkestävyyttä sekä vesitiiviyttä, arvioidaan. Kaikki nämä indikaattorit on merkitty erikseen.

Tiettyjen brändien käyttö

Monissa käyttötarkoituksissa sopiva Portland-sementti, joka on valmistettu raaka-aineista, joissa on runsaasti silikaatteja, mikä takaa hyvän lujuuden, huuruvastuksen ja minimaalisen kutistumisen. Tarkka tarkoitus riippuu klinkkerin ja muiden komponenttien tyypistä ja hionnasta. Sementin halutun laadun määrittämiseksi on otettava huomioon paitsi sen ominaisuudet, myös ulkoiset olosuhteet työstä ja toiminnasta. Lisäaineettomilla koostumuksilla on suurempi kovettumisnopeus riippuen lujuudesta, PC-D: n käyttöä suositellaan:

 • M400 - monoliittiselle ja betonielementille.
 • M500 - hydraulisten rakenteiden ja levyjen tuottamiseen vaihtelevalla vesitasolla, asbestisementtituotteilla, kaatopaikoilla ja jalkakäytävällä, betoniryhmillä, kaikentyyppisillä perustuksilla.
 • M600 - betonirakenteisiin esivalmistettuihin rakenteisiin korkealaatuisiksi.
 • M700 - luodaan betoni, jonka lujuusluokka on B35 ja työskentelee erittäin jännittyneillä rakenteilla.

Portlandin sementit, joissa on mineraalipitoisia epäpuhtauksia enintään 5%, ovat lähes samat ominaisuudet kuin D0 ja PC D20 ovat edullisempia ominaisuuksia. Ei saa käyttää viimeisintä tuotemerkkiä, kun betonia sekoitetaan tiettyihin vaatimuksiin pakkasenkestävyyteen (F200: stä ja uudemmasta) ainakin ilman ilmanvaihdon lisäaineita. Toinen Portland-sementtityyppi - nopeasti kovettuva, on suositeltavaa ylläpitää suurnopeusjunaa (esimerkiksi käyttämällä liukuvaa muottia). Tässä tapauksessa kovetettu haluttuun tilaan tapahtuu 3 päivän sisällä eikä 28 ° C: ssa.

Nämä sementtilajit ovat hienojakoisen Portland-sementtiklinkkerin ja rakeistettujen kuon seos (enintään 30-35%). Ne ovat edullisempia, mutta ovat heikompia kovettamisessa ja kovettumisaikana, niiden optimaalinen käyttöalue on hydrauliset rakenteet (ne eivät paisuu vedessä) ja esivalmistetut raudoitetut betonirakenteet. Myös niiden pohjalta on suositeltavaa vaalia kipsiä ja laastia. Mutta huomattava osa epäpuhtauksista vaikuttaa haitallisesti jäätymisvastukseen, minkä seurauksena kuonaussementtejä ei voida käyttää betonirakenteisiin, joiden vaatimukset ylittävät F100: n vaatimukset (eli perustukset). Poikkeus on ratkaisuja ilmanvaihdon lisäaineilla edellyttäen, että työ toteutetaan vaihtuvassa kosteusjärjestelmässä ja betonin pitkäaikaisessa kovetuksessa.

Näiden sementtityyppien ominaispiirteet ovat kovettuminen, säänkestävyys ja sulfaattikestävyys. Niiden perusteella lämmönkestäviä betettejä vaivautetaan ja lisätään rakennusseoksia lisäämällä kipsiä. Yksityiskäytössä niiden käyttö on harvinaista, ne ovat herkkiä ratkaisujen valmistelulle ja toiminnalle. Suosituin vaihtoehto - vedeneristysliitokset, kaivot, levytraudat.

 • Laajeneva ja rasittunut sementti.

Näille laatuluokille on ominaista positiivinen lineaarinen laajeneminen kovetuksen aikana ja korkeat asetusnopeudet. On taloudellisesti kannattamatonta käyttää niitä tavallisiin betonirakenteisiin, niihin perustuvien ratkaisujen valmistelu tapahtuu hätätilanteissa. Niitä suositellaan myös silloin, kun ne ovat tarpeen kosteuden, höyryn tai kaasun läpäisemättömien rakenteiden luomiseksi. Tätä sementtiryhmää edustavat eri tuotemerkit, joilla on erilainen ominaisuus toisistaan, joilla kaikilla on omat ominaisuutensa ja suorituskykyominaisuudet, ostaisit ne yksittäisiin tarkoituksiin oheisen todistuksen huolellisen tarkastelun jälkeen.

Mitä tarkoittaa sementtimerkki?

Sementin käyttöalue on hyvin monimuotoinen: huokoisten laastien sekoittamisesta kipsiin ja rakenteiden betonointiin, joihin liittyy vakava mekaaninen vaikutus. Tärkeä tekniikan merkitys tässä tapauksessa on sementin tuotemerkin määrittäminen, jolla on tarvittavat parametrit ja ominaisuudet. Jos teet väärin laskelmia, lähitulevaisuudessa saatat kohdata joitain vaikeuksia, jotka liittyvät rakenteen suorituskykyominaisuuksien vähenemiseen.

Sementin merkintä ja menetelmä sen määrittämiseksi

Sementtiseoksilla on erilainen alfa- ja numeerinen lyhenne, joka sisältää tietoa rakennusmateriaalin koostumuksesta ja avainindikaattoreista. Merkintä on kiinnitetty GOSTin vaatimusten mukaisesti.

Vuoteen 2003 asti oli olemassa sääntö, jonka mukaan merkinnöissä olisi oltava seuraavat tiedot:

 • ensimmäinen oli lyhenne, joka on vastuussa sementtiseoksen tyypistä. Esimerkiksi Portland-sementille tuotiin PC: n merkinnät, kuona Portland-sementti - SRC jne.;
 • kirjeen merkinnän jälkeen oli kolme numeroa, jotka vastasivat materiaalin lujuuden osoittamista eli se todellinen kuorma, jonka seos kestää;
 • Sitten tuli elementin nimi, joka osoitti mineraalisten lisäaineiden läsnäolon sementtiseoksessa.

Vuodesta 2003 alkaen aloitti uusi GOST 31108, jonka mukaan sementin dekoodaus on muuttunut jonkin verran. Nyt ensinnäkin rakennusaineen koostumus on osoitettu (I - seoksessa ei ole lisäaineita, II - joitain epäpuhtauksia on saatavilla). Ja jälkimmäinen ryhmä puolestaan ​​jaetaan kahteen luokkaan: A - koostumuksessa on noin 6 - 20% epäpuhtauksia, B - 21 - 35%.

Lisäksi joitain kirjaimia löytyy usein:

 • B - seos, joka kestää vähän aikaa kovettua;
 • CC - seos, jolla on suuri sulfaattipitoisuus, mikä lisää rakenteen vedenpitävyyttä;
 • VRTS - sementti, jolla omaisuus laajenee ja lisäksi sillä on veden kestävyys;
 • PL - koostumuksessa on pehmitettäviä aineita, jotka lisäävät betonirakenteiden pakkasvastusta;
 • BC - valkoista sementtiä, jota käytetään koristepäällysteisiin;
 • H - tavallinen koostumus lisättynä klinkkerillä, mikä takaa hyväksyttävän lujuuden.

Suosittuja sementtiasteita

Eri betonisekoitusten merkinnät erottavat sementin tärkeimmät tuotemerkit, joita vaaditaan suuresti. Näistä tulisi korostaa:

 • M500 D0, jota käytetään teollisten rakennelmien rakenteiden valmistukseen. Numero 500 tässä tapauksessa ilmaisee suurimman kuormituksen, jonka kovettunut seos pystyy kestämään. Lisäksi tämän tyyppisellä seoksella on myös melko korkea rikki-, kestävyys- ja vesitiiviysaste;
 • M500 D20, jota käytetään eri aloilla teollisesta työstä lähtien ja päättyy koteloon. Tämän tyyppistä seosta käytetään esivalmistettujen rakenteiden valmistukseen ja laattojen ja lattioiden asettamiseen;
 • M400 D0, jolla on korkean lämpötilan säätö. Tämäntyyppinen betoniseos soveltuu erinomaisesti erilaisten rakenteiden valmistukseen, joita käytetään myöhemmin vaikeissa ilmasto-olosuhteissa.

Verkkokaupassa "Build with us - Kosulino" tuo esille valtava valikoima suosittuja sementtimerkkejä parhaiten edulliseen hintaan. Tarvittaessa voit aina luottaa johtajiemme ammatilliseen neuvontaan, johon voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse.

Sementtiarvot - tyypit ja dekoodaus

Sementtiä käytetään sitomaan täyteaineita laastia varten. Se on hienojakoista jauhetta, vaihtamalla sen kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet kosketukseen veden ja muiden nesteiden kanssa. Tämä muodostaa muovimassan, joka voi olla minkä tahansa muotoinen, ja sen kiinteytymisen jälkeen - kova kivi. Ratkaisun ominaisuudet riippuvat sementtimerkistä, joten sinun on tiedettävä, mikä tämä parametri on, kuinka paljon se vaikuttaa seoksen teknisiin ja toiminnallisiin ominaisuuksiin.

Sementin ominaisuudet ja ominaisuudet

Sementtilaadut heijastavat korkealaatuisen laastin valmistukseen tarvittavat perusominaisuudet. Tämä materiaali valmistetaan klinkkeristä, joka muodostaa suurimman osan siitä. Ne valmistetaan polttamalla kalkkikiveä ja savea, minkä jälkeen jauhamalla hienoihin jauheisiin. Mitä pienempi on sideaineen epäorgaaninen komponentti, sitä nopeammin laasti kiinnittyy. Lisättyjen mineraalipitoisten epäpuhtauksien ominaisuuksien parantaminen - pyriitti, bauksiitti, tripoli. Materiaalin tärkeimmät ominaisuudet ovat:

 • Kestävyys - kestää mekaanisen rasituksen näytteen. Näyte koostuu 25% sideaineesta ja 75% puhdasta kvartsihiekkaa. 10 x 10 x 10 cm valettu näyte tuhoutuu paineen määrittämiseksi. Sementtilajit luokitellaan juuri saadun ratkaisun lujuudella.
 • Säätöaika on tärkein parametri, joka vaikuttaa työnopeuteen, erityisesti alhaisissa lämpötiloissa. Kipsiä tai muita lisäaineita lisätään sekoitukseen nopeuttamiseksi.
 • Pakkasenkestävyys - jäätymis- ja sulatusjaksojen määrä sen lisäämiseksi - lisätään puun pitoisuus tai natriumin pitoisuus koostumukseen.

Eri lisäaineiden käyttö auttaa saamaan koostumuksia, joilla on tiettyjä teknisiä ominaisuuksia:

 • Nopea asetus;
 • Sulfaattien kestävyys, jota käytetään hydraulirakenteiden rakentamisessa;
 • Vedenpitävyys laajenee;
 • Pehmittimien yhdisteet toimimaan alhaisissa lämpötiloissa;
 • Sisustustekstiilit, sisustuskoostumukset;
 • Normalisoitu sementti haluttuilla ominaisuuksilla.

Mitä tarkoittaa sementtimerkki?

Sementtimerkin avulla voit tarkasti kuvata materiaalin koostumuksen ja sen tekniset ominaisuudet. Tällä hetkellä merkinnät tehdään GOST 31108-2003: n mukaan. Määritä materiaalin täydellinen nimi - Portland-sementti, sulfaattikestävä tai muu sementti. Seuraavaksi on merkitty supistava komponentti:

 • CEM I - tavallinen portlandsementti;
 • CEM II - Portland-sementti lisäaineilla enintään 35%;
 • CEM III - Portland-sementti, jonka kuona on jopa 95%;
 • CEM IV - pusseeni-koostumus enintään 55%;
 • CEM V - komposiittiseos.

Tärkein lisäaine on ilmoitettu - se voi olla komposiitti (K), kuona (III), pozzolan (II), kalkkikivi (I), valmistettu lentotuhka (3), piidioksidihöyry (MK). Niiden käyttö mahdollistaa vedenpitävyyden, nopean säädön tai muiden haluttujen ominaisuuksien saavuttamisen.

Suoraan merkkiin merkitään M numeerisella indeksillä, joka osoittaa tietyn näytteen viimeisen puristuslujuuden suoritettujen testien mukaan. Esimerkiksi M200 ylläpitää painetta 200 kg / cm³ tai 15 MPa. Mittaustulokset kirjataan taulukoihin, jotka heijastavat paitsi brändiä myös modernia ominaisuutta - luokkaa.

Erityisluokkien saamiseksi raaka-aineita lisätään niihin, käytetään tekniikoita, jotka antavat heille halutut ominaisuudet. Näihin materiaaleihin kuuluvat:

 • Alumiinisementit. Ne valmistetaan polttamalla alumiinikuonaa, bauksiittia ja kalkkikiveä 1600 ° C: n lämpötilassa. Hionnan jälkeen tällaiset koostumukset reagoivat voimakkaasti kalsiumaluminaatin ansiosta voimakkaasti veden kanssa, joten ne saavat 90% määrätystä kovuudesta vain yhdellä päivällä. Kahden päivän kuluttua rekrytoidaan määritelty betonivahvuus M400-M600. Tämän tyyppisen sideaineen hydraamiseksi vapautuu paljon lämpöä, mikä sallii sen käytön alhaisissa lämpötiloissa.
 • Kalsium-hydrouminaatin, kipsin ja muiden komponenttien lisäys mahdollistaa ei-kutistuvan, laajenevan tai kovettuvan materiaalin saamisen. Tällaiset seokset kovettuvat vedessä, eivät muuta tilavuutta tai laajentavat asetettaessa, tiivistettynä tai itsestään stressaantuneena.
 • Kuonaa emäksistä sementtiä, jossa on korkea rakeistettu masuunikuona, jauhetaan hienoksi jauheeksi. Se lisää jäätymisvastuksen, korroosionkestävyyden ja aggressiivisen materiaalin rakennusratkaisuja. Suuri hydraulirakenteille, sillä on keskimääräinen kovettumisnopeus.

Miten sementin tuotemerkki määritetään?

Sementtimerkki määritetään laboratorion erikoislaitteissa näytteen lujuuden perusteella. Tätä varten otetaan koenäytteeseen, yhdeksi osaksi sideainetta lisätään kolme osaa puhdistettua kvartsihiekkaa kokeellisen liuoksen saamiseksi.

Seos sekoitetaan perusteellisesti lisäämällä vettä, kaadetaan 6-10 muotoon, joiden mitat ovat 10x10x10 cm. Näytteitä vanhennetaan 28 päivän ajan, jolloin se kovettuu 98% lasketusta kovuusasteesta. Sen jälkeen valitaan näyte, asetetaan puristimeen ja paine, jolla se tuhoutuu, mitataan.

Mittaukset suoritetaan kuudessa satunnaisesti valituissa näytteissä. Näistä valitaan 4 näytettä, joiden murtuma vaatii korkeimman paineen, keskiarvo lasketaan. Tulosten mukaan sementin lujuusluokka ja lujuusluokka määritetään vastaavasti MPa ja kg / cm3.

Eri merkkien käyttö

Sementin laajuus riippuu sen brändistä ja ominaisuuksista, jotka määrittävät sen ominaisuudet. Tärkeimmät tyypit ovat:

 • M300 on halvinta tuotemerkkiä, jota käytetään yhden tarinan yksityisessä rakentamisessa.
 • M400 soveltuu betoniteräsrakenteiden valmistukseen, vakiobetonin, kipsilevyjen, tiilien asettamiseen, pintamateriaalien ja maanalaisten rakenteiden betonointiin.
 • M500 käytetään sillanpylväissä vedessä tai maalla, koska se lisää lujuutta, käytetään viestinnän ja tilojen rakentamiseen, korjaustöihin.
 • M600 on suunniteltu tuottamaan korkealaatuisia esivalmistettuja rakenteita, joilla on suuri lujuuden ja jäätymisvaatimuksen vaatimus.
 • M700 käytetään betoniin, jonka lujuusluokka on B35, jota käytetään rakenteissa, joissa on suuri mekaaninen rasitus.

Portland-sementin erilaiset tuotemerkit voivat muuttaa ominaisuuksiaan johtuen lisäaineista, jotka lisäävät asetusnopeutta, jäätymisvastusta ja kaadetaan suurella kosteudella.

Sementin käyttö riippuu sen tyypistä, koostumuksesta ja ominaisuuksista:

 • Portland-sementti - betoni monoliitit, betonirakenteet.
 • Kuona Portland-sementti - monoliitit, myös maanalaiset, vedenalaiset.
 • Pozzolaaniset yhdisteet - esivalmistetut rakenteet, vedenalaiset ja maanalaiset monoliitit.
 • Alumiini - käytetään korjaamiseen, korjausvaurioihin, jotka johtuvat suuresta nopeudesta. Alumiinioksidin pitoisuuden lisääntyessä saadut materiaalit kestävät kuumuutta.
 • Kipsi-alumiinioksidi - käytetään vedenpitävään betoniin, laajeneviin ja ei-kutistuviin materiaaleihin.
 • Väri ja valkoiset materiaalit - sisustus- ja ulkopintojen koristeluun.

Sementin laadun oikea valinta mahdollistaa rakennusaineiden saamisen halutulla ominaisuudella. Seoksen komponenttien yhdistelmä, jonka mukaisesti tuotetta valmistetaan, tarjoaa mahdollisuuden valmistaa betonia, jolla on vaadittu lujuusluokka ja kovettumisnopeus. Lisäparametrit antavat koostumuksen ominaisuuksia sen käyttöä varten erityisissä olosuhteissa - korkeissa ja matalissa lämpötiloissa, korkeassa kosteudessa, tärinässä ja muissa negatiivisissa vaikutuksissa. Sideaineen merkintä ja muut ominaisuudet heijastuvat pakkaukseensa.

Sementtityypit ja niiden käyttö

Sementti on monipuolinen rakennusmateriaali, jota tarvitaan kestävän hydraulisen betonin vaivaamiseen sekä tavallisen sementti-hiekkakiven valmistamiseen olohuoneen sisustukseen. Sementin ominaisuudet ja käyttö johtuvat pääasiassa sen tuotemerkistä.

Mikä on sementin merkki

Sidoksen merkki ja merkinnät ovat erilaisia ​​indikaattoreita.

Tuotemerkillä tarkoitamme sementtikuution standardinäytteen puristuslujuuden ja taivutuslujuuden ominaisuuksia, joiden sivut ovat 10 × 10 × 10 cm sen kovettumisen jälkeen 28 päivää muottiin kaatamisen jälkeen. Arvo määritetään laboratoriotesteillä, sen arvo pyöristetään kokonaisuudessaan alaspäin. Tällä perusteella tuotemerkit jaetaan: M100, M150, M200, M250, M300, M400, M500, M600.

Toisin sanoen sementtikivi M300 pystyy kestämään 300 kg / cm² suurimman kuormituksen. Näyte voi "luovuttaa" suurella ponnistuksella, joten materiaalilla on aina pienet turvamarginaalit jopa 99 yksikköä kohti (jopa 398 kg / cm2 iskunvaimennus määritellään sementti M300: n lujuusluokaksi). Testisäännöt ja -standardit, jotka ohjaavat GOST-10178-85 vuodesta 1985.

Merkkien sijasta uuden GOST 31108-03: n mukaista sementtijauhetta on luokiteltu. Taulukossa on esitetty brändin, luokan ja testauksen vaikutukset:

Sementin merkki, vanha nimitys

Sementtimerkintä

Sementtiväreissä on merkintä täydellisestä merkinnästä, joka osoittaa käytettyjen lisäaineiden, valmiin kiven lujuuden ja sementin nopeuden.

On syytä huomata, että modernit rakentajat käyttävät GOST 31108-2003: n tietoja, joissa on myös merkintämerkkejä.

Aiemmin tarkastellut vanhan GOSTin säännellyt sementtimerkit ovat edelleen läsnä joidenkin sideaineiden täydellisessä merkinnöissä.

Mitä sementtimerkintä tarkoittaa lisäaineiden tyypin mukaan?

Pääsilitysraudassa lisäaineita lisätään lähes aina, mikä vaikuttaa tiettyjen valmiiden kivien ominaisuuksiin. Kaikissa nimityksissä C - sementti.

 • PC - Portland-sementti on kaikkien muiden raaka-aineiden perusta. Koska itsenäistä materiaalia ei käytännössä käytetä;
 • PPC - pussiolan portlandsementti;
 • SHPC - kuona Portland-sementti. Se valmistetaan murskaamalla sementtiklinkkeriä ja 20% kuonaa.
 • G - alumiinioksidia, jonka valmistukseen käytetään joitain saviastioita;
 • SSPTS tai SPTS - sulfaattikestävät kipsin lisäaineilla;
 • SSSHPTs - sulfaattikestävä kuona Portland-sementti;
 • BC - valkoinen valmistetaan raaka-aineista, joissa ei ole väriaineita (rauta, mangaani, kromi). Selkeyttämiseksi kalkkikiveä, kloorisuoloja tai kipsiä lisätään klinkkeriin;
 • VRTS - vedenpitävä laajentaminen. Liuos asetetaan ja kovettuu millä tahansa välineellä, ml. vedessä, jota käytetään;
 • Submarine - pehmennetty, roskaa kestävä sementti, jonka ratkaisu sopii mukavasti myös kylmäkauteen, on hyvin jakautunut muottiin.
 • GF - hydrofobinen sementti ei pelkää veden vaikutuksia, mukaan lukien Pitkällä aikavälillä.
 • C - supistava värillinen pigmentti.

Nykyaikainen teollisuus on jatkuvasti täydentää materiaalivalikoimaa, joten joskus löytyy muita symboleja, jotka on dekoodattava pakkauksessa.

Sementin merkitseminen pusseihin viime aikoina saattaa poiketa tavallisesta. Pakkauksissa nyt "C" tai "PC" muutetaan "CEM" -merkillä, jota seuraa lisäaineiden määrä:

Vanhassa merkinnässä käytettiin kirjainta D:

 • D0 - ei lisäaineita;
 • D5 - lisäaineet enintään 5%;
 • D20 - epäpuhtaudet 5... 20%.

Merkinnän lopussa on esitettävä säännös, jonka perusteella tuote on valmistettu tästä merkistä.

 • Portland-sementti 400-D20-B- GOST 10178-85 sukellusvene: Portland-sementti M400, lisäainepitoisuus enintään 20%, nopea kovetusliuos;
 • PC 400-D20-B-PL GOST 10178-85: Portland-sementtibrändi M400, lisäaineiden määrä jopa 20%, nopea karkaisu, pehmennetty.

Sementin merkinnän tulkinta uusien määräysten mukaisesti

GOST 31108-2003 määrittelee uuden menetelmän yleisten sementtikuiviseosten salaamiseksi.

Ensinnäkin on sementtikoostumuksen koko nimi (Portland-sementti, kuonan sementti Portland-sementti, sulfaattitesteri, jne.).

Seuraavassa on sidosaineiden symboli käyttäen roomalaisia ​​numeroita:

 • CEM I - Portland-sementti ilman lisäaineita;
 • CEM II - HRC mineraalivalmisteilla (lisäaineet - 6... 35%);
 • CEM III - kuona Portland-sementti (lisäaineet - 36... 95%);
 • CEMIV - Pozzolanic Cement. (lisäaineet - 21... 55%);
 • CEMV - komposiittisementti (lisäaineet 36... 80%).

Kolmas on lisäaineiden A tai B määrän nimi, jota olemme jo harkinneet. Seuraavaksi (yhdysviivalla) mainitaan tärkein lisäaine:

 • W - kuona;
 • K - komposiittilisäaine;
 • H - lentotuhka;
 • Ja - kalkkikivi;
 • P-pozzolan;
 • MK - mikrosilikoninen.

Näistä lisäyksistä voi olla useita, minkä jälkeen kirjaimet merkitään suluissa yhdelläviivalla.

Ehdollisen lisäaineen jälkeen sementti lujuusluokassa on osoitettu: B7.5... B52.5 (arvojen määrittely MPa: ssa).

Merkinnän viimeiset kirjaimet osoittavat nopeuden asettamisen ja kovettumisen 7 päivän kuluttua:

 • H - Normaali kovettumisaika;
 • B - nopeasti kovettuva sideaine.
 • CEM II / А-И 52.5N on kalkkikiviä sisältävä jauhe, jonka määrä on 6... 20%, kiven lujuus on 52,5 MPa, mikä vastaa M600: ta, työseos yleensä kovettuu.
 • Kuona Portland-sementti CEM III / A 32.5N GOST 31108-2003- kuona Portland-sementti, jossa on masuuniprosessoidun kuonan sisältö 36-65%, lujuusluokka B32.5, normaali kovettuminen;
 • Komposiitti Portland-sementti CEMV / AK (W-3-I) 32.5B GOST 31108-2003 - Monimutkainen Portland-sementti useilla lisäaineilla: masuunipuristettu kuona (W), lentotuhka (3) ja kalkkikivi (I) 6 20%, lujuusluokka B32,5, nopea kovetusliuos.

Sementtilaadut ja niiden soveltaminen

Sideaineen käyttö määräytyy sen koostumuksen perusteella, ja suuri merkitys liittyy tulevaisuuden kiven lujuuteen.

Tiettyjen ominaisuuksien betoniliuoksen saamiseksi käyttäen erilaisia ​​sementtityyppejä:

Sementtilaatu

Sementti on sidosaine, jota ilman on mahdotonta tehdä säätiön kaatamisen aikana. Sekoittamalla se täyteaineilla kuten sora, hiekka, vesi ja murskattu kivi tiettyinä mittasuhteina, voit saada monoliittia, joka kestää vakavia kuormituksia.

Kuinka ymmärtää sementtimerkkejä?

Jotta ymmärtäisimme tämän rakennusmateriaalin tekniset ominaisuudet ja komponentit ja ymmärtäisimme, minkä tyyppisiä se sopii paremmin suunnitellulle perustukselle, sinun on opittava lukemalla numeroiden ja kirjainten merkinnät sementtipusseista.

Vanha GOST vuodesta 1985

Vanhojen GOSTien mukaan he kirjoittavat ensin PC: t tai SHPT: t pakkaukseen, mikä tarkoittaa portlandsementtiä tai kuonan portland-sementtiä. PC on seos, jossa kalsiumsilikaatit ovat vallitsevia. Leijonan osuus maailman käytetyistä betonista tehdään Portland-sementin pohjalta. SHPC - seos, joka sisältää lisäaineita kuonan muodossa. On myös magnesiumoksidia, alumiinioksidia, haponkestäviä ja muita materiaaleja, joita käytetään rakenteiden rakentamiseen tietyissä olosuhteissa.

Pakkauksen toinen osa kirjainten jälkeen on kolminumeroinen luku - 300: stä 600: een. Se merkitsee sementin tuotemerkkiä näytteestä, joka saadaan tästä seoksesta. Esimerkiksi M 400 tarkoittaa, että testattava näyte vastasi 400 kg: n kuormitusta 1 cm2: een.

Kolmas on elementti, joka sisältää tietoja aktiivisten mineraalivalmisteiden sisällöstä prosentteina (esimerkiksi D10 - lisäaineet 10%). Lisäaineiden pitoisuus saa olla enintään 20%.

Neljäs elementti osoittaa, että tämä rakennusmateriaali on B-nopeaa kovettamista (esimerkiksi PC 400 D20 B), H on normalisoitu, CC on sulfaattia kestävä, BC on valkoista sementtiä, HRC on vedenpitävä jne. PL-lyhenne osoittaa pehmittimien läsnäolon. Tämä on ns. Hydrofobinen sementti, jota voidaan säilyttää jopa korkeassa kosteudessa.

Viimeinen numeroryhmä - tietoja GOST-rakennusmateriaaleista (esimerkiksi GOST 10178-85).

Uusi GOST vuodesta 2003

Ensinnäkin koostumuksen nimi: CEM I - tarkoittaa puhdasta sementtiä ilman lisäaineita, CEM II - koostumusta, joka sisältää lisäaineita. Toinen CEM II -tyyppi puolestaan ​​jaetaan kahteen ryhmään A ja B. A: lla tarkoitetaan seoksia, joiden lisäainepitoisuus on 6 - 20%, B - 21 - 35%. Seuraava kirjain sisältää tietoja lisäaineen tyypistä: P - pozzolan, W - granuloitu kuona.

Seuraava indikaattori on digitaalinen. Se heijastaa puristuslujuusluokkaa 28 päivän kuluttua perusta on kaadettu. Vahvuus voi vaihdella välillä 22,5-52,5. Seuraavaksi tulee alaluokka, joka heijastaa materiaalin puristuslujuutta 2-7 päivän kuluessa. H - normaali karkaisu (22,5 - lujuusluokka), B - nopea karkaisu (32,5-52,5 - lujuus). Uusimmat ovat vieraiden tietoja. Joten sementtimerkinnällä CEM II / А-Ш 32,5Б GOST on transkripti - nopeasti kovettuva Portland-sementti, jolla on kuonan lisäaine - 6-20%.

Säätiö sementti perusta

Jos pohja on suunniteltu asennettavaksi kuivaan maahan, tavallinen portlandsementti 400 tai M500 olisi paras valinta. Esimerkiksi betonin M350 valmistukseen tarvitaan PC M 500. Laastin osuudet ovat seuraavat: 1 osa sementistä - 4 osaa raunioista, 2 osaa hiekkaa. Vettä lisätään määrä, joka vastaa puolta 1 osa kuivaa PC: tä.

Vinkkejä sementtimerkin valitsemiseen

 • Pienikokoisissa yksittäisissä rakenteissa käytetään sementtiä M400 ja PC M400 D20. Tämä on paras vastinetta rahalle. Tämän materiaalin avulla pystytetty säätö täyttää korkeat vaatimukset jäätyvyydelle ja kosteudelle.

Cement M500 ja PC M500 D20 - paras vaihtoehto teollisuusrakennusten rakentamiseen (hypermarketit, korkeat rakennukset, hangarit jne.). PC M500 D20: ta käytetään laajasti rakenteiden rakentamisessa alueilla, joilla on korkea kosteus.

 • Sementtimerkin valinnassa on otettava huomioon tulevan rakenteen kokonaispaino ja pohjan kuormitus sekä alueen geologia (maaperän taso ja luonne), kellarin ja maanalaisen osuuden tyyppi (nauha, paalut, kellarin läsnäolo / puuttuminen).
 • Talon talon rakentamiseksi palkista tai lokerosta riittää M250- tai M300-seos elementtirakenteisen M200-elementtiseinän rakentamiseen.

Tiilitehtävien, betonielementtien ja muiden huomattavan painon omaavien seinämateriaalien perustelut tulisi järjestää käyttämällä vahvempaa betonia (M350 ja uudempi).

 • Kallioilla ja hiekkasilla on parempi käyttää betonia M200-250. Konekivääriin ja saveen rakentamiseen käytetään betonia M350, jolla on suurempi vedenvastus- ja pakkasvastuksen kerroin.
 • Jos talossa on kellarilaite, pohja on kaadettava betonilla M350 ja ulkoisia vedenpitäviä lisätoimenpiteitä.
 • Siinä tapauksessa, että rakennuksen rakentaminen tehdään alueilla, joilla on pohjavettä, jolla on huomattava suolapitoisuus, kiinnitettävä huomiota sementin valinnassa sen sulfaattiresistenssiin. Voit käyttää valmiita sulfaattia kestäviä seoksia tai ostaa modifioivia lisäaineita ja kaataa ne liuoksenvalmistusvaiheeseen.

Miten määrität tuotemerkin?

Tämä voidaan yleensä tehdä erityisillä nimikkeillä, jotka on painettu pakettiin. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi kun pakkaus on vaurioitunut, on mahdollista määrittää sementtimerkki kokeellisesti.

Tämä edellyttää itse laastia, hiekkaa, vettä, painoja, joiden paino on merkitty, huppu, höyrykarkotuskammio ja sementtimuotteja.

Vaivaa betoniliuosta kiinni sementin ja hiekan suhde - 1: 3. Samanaikaisesti veden ja sementtisuhteen suhdeluvun on oltava vähintään 0,4 (400 g vettä 1 kg: aan seosta).

Tuloksena oleva liuos kaadetaan muotoihin, joiden koko on 4 cm x 4 cm x 16 cm.

Korkkiin peitetyt näytteet. Huolehdi huolellisesti riittävän korkean kosteuden ylläpidosta (lähelle muotoja, astian säiliö vedellä). Jätä näytteet huuvan alle päivän.

Poista tankoja ja lähetä höyrykammioon. Tarkasta näytteiden taivutuslujuus - Asenna tanko kahdelle kannattimelle, samalla kun palkin keskipiste pysyy vapaana. Laita 1 paino keskelle, kunnes näyte alkaa hajota. Muista tämä paino. Käyttämällä erityistä kaavaa ja tuloksena olevaa kuviota määritetään puristuskuorma ja sementtimerkki.

R-päivässä = P / S * 98 (MPa)

jossa P on voima mitattuna kg / s; R-päivittäin - vahvuus megapaskeina; S - pinta-ala sq / cm. Sementin ominaisuuksien täydellisempää tarkastamista varten käytetään sellaisia ​​laitteita kuin granulometriä (se mahdollistaa murto-osan määrittämisen), IAC-04M-laitteiden tai supistusmittareiden (sidoskoostumuksen aktiivisuuden määrittämiseksi) jne.

Mitä tarkoittaa sementtimerkki?

Sementtimerkki luonnehtii voimakkuuden suhdetta aksiaaliseen stressiin. Tämän parametrin ansiosta on myös mahdollista määrittää sen jäätymisvastus ja vedenkestävyys. Maassamme sementtiä sisältävien yhdisteiden merkinnät standardoidaan. Esimerkiksi brändi, jonka indeksi on 400, testattu kestävyys paineen alla, kokonaan kivettynyt betonikuutio, jonka reunan pituus on 100 mm, alkoi purkautua yli 400 kg: n kuormituksen vaikutuksesta.

Tästä seuraa, että ensinnäkin betonin laatu osoittaa lopullisen tuotteen vahvuuden. Vahvuuden lisäksi sementtiin käytetään erilaisia ​​yhdisteitä.

GOST 10178-85: n mukaan se voidaan erottaa seuraavilla ominaisuuksilla:

Sementtityyppi (BPC - kuona Portland-sementti, PC-Portland-sementti);

Sementin merkki (edellä oleva kuvaus).

Lisäaineiden määrä (esimerkiksi D0, D5 tai D20). Ennen merkintää, pysyvät kirjaimet tarkoittavat;

"GF" - hydrofobisointikoostumus

"PL" - koostumuksen pehmittäminen;

Nykyään useat sementtimerkit ovat erittäin suosittuja. Yritetään tarkastella ja vertailla joitain niistä.

PC 400 D20 (M400 D200). Käytetään laajalti maatalousteollisuuden teollisten rakennusten rakentamisessa sekä asuinrakennusten rakentamisessa lattialaattojen, perustusten, palkkien, betonielementtien, seinäpaneelien jne. Valmistuksessa.

PC D200 (M500 D20). Tämä on yleisin tuotemerkki. Kestää negatiivista lämpötilaa ja kosteutta. Tätä sementtityyppistä sementtiä käytetään laastin valmistuksessa (sementti, betoni) ja päättyy erilaisiin rakennustöihin (asennus, rappaus). Ne on myös valmistettu tästä merkistä lattialaatoista, palkkeista ja betoniteräksistä.

Käytetään teollisuus- ja maatalousrakennusten rakentamisessa ja asuntojen rakentamisessa.

PTs400 D0 (sementti M400 D0). Menestyy konkreettisten ratkaisujen valmisteluun. Tämä sementtimerkki on tarkoitettu käytettäväksi vedessä, mutta sitä voidaan käyttää myös maanalaisten rakenteiden rakentamisessa.

PC 500 D0 (M500D0). Se on kestävämpi edellä mainituista. Mitä tärkeintä työtä käytetään nimenomaan tämä brändi, sekä hyödyntämistä että hätätilannetta varten. Se kestää kosteutta, negatiivista lämpötilaa.

Näiden merkintöjen lisäksi voi olla muita, esimerkiksi "PL", "SS", "H", "B".

Sementtimerkintä - dekoodaus uuden GOSTin mukaan

Ainutlaatuinen rakennusmateriaali - käyttötarkoituksen mukainen sementti on saatavana valtavassa määrin eri tyyppejä, tyyppejä ja alalajia. Samalla sementin merkinnät puhuvat tarkoituksesta, koostumuksesta ja muista kuluttajien perusominaisuuksista.

Merkintä tehdään painamalla pakkauksen pinnalle (paperipussi tai iso laukku) tai merkitty mukana toimitetulla asiakirjalla irtotavarana toimitetusta sementtierästä.

Sementin merkitseminen pusseihin, suurpusseihin ja irtotavaraan on täytettävä GOSTin vaatimukset, muutoin materiaalin ostaja hankkii väärennetystä sementistä kaikki niihin liittyvät ongelmat.

Sementin merkintä Venäjän federaatiossa

Venäjän federaatiossa pidetään "laillisina" uusia sementin merkintöjä, jotka on koottu ja sovellettu normatiivisen asiakirjan GOST 31108-2003 "General construction cement" vaatimusten mukaisesti. Samaan aikaan vanhoissa asiakirjoissa ja internetissä löytyy vanhoja merkkejä yleisten rakennustöiden sementistä GOST 10178-85: n mukaan.

Tässä suhteessa ei-asiantuntijan on vaikea selvittää, mikä rakennusaine tilaamaan rakennuksen tai betonirakenteen itsenäistä rakentamista. Siksi tämän artiklan puitteissa pidetään uutta merkintää sementistä GOST 31108-2003 ja vanhaa versiota - nimitystä GOST 10178-85.

Sementtilajien tulkinta uuden GOST 31108-2003 mukaisesti

Nykyisen sääntelyasiakirjan mukaan yleiskäyttöisen sideaineen nimeäminen koostuu seuraavista "komponenteista":

 • Tuotetyyppi. Esimerkiksi: "Portland Cement", "Shlakoportlandtsement", "Composite Cement" jne.
 • Sementtityyppi. Se on yhdistelmä isoja kirjaimia ja roomalaisia ​​numeroita. Käytännöllisyyden vuoksi pienennämme sementityypin merkintää ja dekoodausta seuraavassa taulukossa:
 • Seuraavassa taulukossa esitetään tiivistelmä lisäaineiden tyypistä tuotteen aineen koostumuksen alatyypin osoittamisen jälkeen:

Myös sementtimerkinnässä voidaan löytää kirjain "H", mikä tarkoittaa, että sementti valmistetaan klinkkerin normalisoidun koostumuksen avulla.

 • Lujuusluokka: 22,5; 32,5; 42,5; 52.5. Sementin voimakkuusmerkintä on kuluttajan kannalta tärkein indikaattori. Tämä numeerinen ryhmä tunnistaa betonin lujuuden puristuksessa 28 päivää sekoittamisen jälkeen. Esimerkiksi numeroiden 32,5 ryhmä vastaa puristuslujuuden 400 kgf / cm2 (portland-sementti M400) vanhaa, 42,5-500 kgf / cm2 (portland-sementti M500) jne.
 • Puristuslujuus sementin asettamisen aikana kahdesta seitsemään päivään (lukuun ottamatta lujuusluokan 22.5 sementtiä) on ominaista kirjaimet N tai B, jotka tavallisesti kovettuvat ja kovettuvat nopeasti.
 • Sääntelyasiakirja, jonka mukaisesti tuote on tuotettu - GOST 31108-2003.

Merkintäesimerkki: Portlandsementti lisäämällä kuonaa CEM III / V-Sh 42.5B GOST 31108-2003. Sementin merkinnän tulkinta: Portland-sementti lisäaineilla, alatyyppi B, lisättynä rakeistetulla kuonalla, lujuusluokka 28 päivää 42,5, nopean kovettumisen, joka täyttää GOST 31108-2003: n vaatimukset.

Sementin merkintä GOST 10178-85

Sementin nimeäminen tässä sääntelyasiakirjassa on suurten kirjainten ja arabialaisten numeroiden yhdistelmä. Gosta-sementin vaatimusten mukaisesti olisi käytettävä seuraavia "komponentteja":

Täydellinen tai lyhyt nimitys tuotetyypistä (ks. Alla oleva taulukko).

merkki

Merkintä sisältää perustietoja sementistä, joten pakkauksessa olevat merkinnät voivat helposti määrittää, mitä sementtiä valmistetaan, mikä on sen voima ja jotkin muut tiedot. Tähän mennessä on olemassa kaksi tapaa määritellä vanerin ja uuden näytteen standardien perusteella sidoslajit ja -tyyppi.

Merkintä vanhalla tavalla

Sementtimerkintä tavanomaisella tavalla Venäjälle on nimitys GOST 10178-85 "Portland-sementti ja kuona portland-sementti" mukaisesti. Se sisältää tiedot sideaineen valmistuksessa käytettävien lisäaineiden lujuudesta, koostumuksesta ja tyypistä.

Ensinnäkin nimityksessä on aina tärkein osa:

 • PC - Portland-sementti puhtaana vähintään 80%;
 • SHPC - on yhdistetty sideaine, joka koostuu klinkkerin ja Portland-sementin ja kuonasta, joiden määrä on vähintään 20 prosenttia;
 • PPC - pussiolan portlandsementti;
 • VRTS - vedenpitävä laajentaminen.

Seuraavaksi sementin puristuslujuusmerkintä asetetaan 28 vuoteen: 300, 400, 500, 550, 600 (GOST: n mukaan). Huomioimme, että kirjainta "M" ei aseteta ennen digitaalista nimeämistä.

Lisäaineiden määrä on merkitty kirjaimella "D", minkä jälkeen lisäaineiden määrä on 0-20% (D0... D20).

Lisäaineiden jälkeen kiven kovettumisnopeus on merkitty - "B" - nopeasti kovettuva tai "H" - normaali kovettuminen. Tämä on erikoinen pohdinta lisäaineiden ja lisäaineiden luonteesta sementtisideaineelle. Lisäksi, jos on olemassa muita ominaisuuksia, ne on merkitty kirjaimilla lyhenteillä:

 • SS - sulfaatti-resistentti;
 • PL - pehmitetyt ratkaisun työstettävyyden parantamiseksi;
 • GF - hydrofobinen parantaa kiven vastusvettä.

Esimerkki sementin merkitsemisestä GOST 10178-85:

Portland-sementti 500-D15-B - GOST 10178-85 PL

Portland-sementti (tai PT) - klinkkerisideaine sen puhtaassa muodossa;
500 - sementtiaste puristuslujuudella 28 päivän kuluttua näytepuristuksesta;
D15 - koostumuksessa läsnäolo lisäaineiden ominaisuuksien parantamisessa enintään 15%;
B - nopeasti kovettuva sementti (asetus alkaa viimeistään 10-15 minuuttia);
PL - supistava pehmennetty;
GOST 10178-85 - säännöt, joiden perusteella merkintä tehdään.

Uusi nimitys

Uusi sementtimerkintä ei ole vanhan merkinnän tarkka korvaus - tässä tapauksessa hieman erilaisia ​​kriteereitä sideaineen arvioimiseksi. Nykyaikaisen näytteen merkitsemistä koskevia sääntöjä säännellään GOST 31108-2003 "Yleinen rakentamissementti", joka on laadittu eurooppalaisen standardin EN 197-1 mukaisesti.

Uusi vieras merkitsee sementtityyppi:

 • CEM I - PTS (puhdas sideaine ilman lisäaineita);
 • CEM II - HRC mineraalipohjaisilla lisäaineilla, jotka parantavat ominaisuuksia);
 • CEM III - SHPT (kuona vähintään 20%, loput klinkkeri);
 • CEM IV - pusseeni-sementti;
 • CEM V on sideainekomposiitti useammalla alustalla samassa määrässä.

Lisäaineiden määrää ei enää mainita täsmälleen, se ilmaistaan ​​välein: A - 6... 20% tai B - 20... 35%. Kirjaimet seuraavat päätyyppistä sementtiä murto-osan kautta, kuten CEM II / A.

Toisin kuin vanha nimitys, uuden tyyppisen GOSTin mukainen merkintä sisältää lisäaineiden aakkoseksien:

 • P-pozzolan;
 • W - kuona;
 • Ja - kalkkikivi;
 • H - lentotuhka;
 • G - gliege (savi poltettu luonnollisella tavalla);
 • MK - piidioksidiseos tiivistetty;
 • K - yhdistetty lisäaine.

Lisäaineen tyyppi asetetaan lisäaineiden määrien määrittämisen jälkeen: CEM II / A-I.

Uuden standardin vahvuusindikaattori on läsnä muunnetussa muodossa. Jos vanha GOST-merkki on merkitty kg / cm2: ssä (m300, 400, 500 ja 600), GOST 31108-2003: ssa nämä lujuusluokat, joiden indikaattorit on esitetty taulukossa:

Vanhan ja uuden näytteen lujuuden noudattaminen:

Lujuusluokituksen jälkeen on merkkejä - kovettumisnopeuden nimikkeet "B" - nopea kovettaminen asetuksella 10-15 minuuttia, "H" - normaali kovettuva sementti liuoksen asettamisen jälkeen 2-4 tuntia sekoittamisen jälkeen.

Esimerkki sementin merkinnästä eurooppalaisten standardien mukaisesti:

CEM II / A-P 42.5N - Portland-sementti, johon kuuluu 6... 20% pusseeni, lujuusluokka 42.5 vastaa merkkiä M500. Liuoksen normaali kovettuminen.
CEM I 22.5B - PC ilman lisäaineita, nopea karkaisu, joka vastaa M300: n vahvuutta.

Moderni sekaannus

Ei voida sanoa, että yksi nimitys on parempi tai informatiivisempi kuin toinen: vanhassa merkinnässä materiaaliominaisuudet heijastuvat paremmin, uudessa - koostumuksessa. Vuodesta 2008 lähtien, kun eurooppalaiset standardit alkoivat tuotua tuotantoon, sideaineiden valmistajat alkoivat nimetä säiliöitä kahden standardin mukaisesti asiakkaiden mukavuuden vuoksi. Tähän päivään mennessä sementin lypsymerkinnät pussissa esiintyvät esimerkiksi M400 D0, PC 400 D0 ja CEM I 42.5H. Itse asiassa tämä nimitys ja sama materiaali.

Rakentajien ammattilaiset eivät ole samaa mieltä: vanha koulu valmistaa koulutusta vuoden 1985 standardiin ja antaa vain uusien sääntöjen perusteet. Projektin dokumentaatiossa löytyy myös kaksinkertainen merkintä.

Kun valitset sideaineen pusseihin, kiinnitä huomiota symboleihin: pussissa on oltava jokin seuraavista merkinnöistä.

Sementtiluokat ja luokitukset - yleiskatsaus ja salauksen purku

Sementti on yhteinen rakennusmateriaali, jota käytetään sideaineena betonin, muurauslaastareiden ja kipsiseosten valmistuksessa. Kotitalouksien rakentamisessa eniten käytetty on Portland-sementti, josta keskustelemme tässä artikkelissa.

Sementtilaatu M500

Julkaisussa käsitellään sementin luokkia ja merkkejä. Opiskelemme niiden luokittelua, opimme tunnistamaan tuotemerkki ja lukemaan merkinnät sekä antamaan vinkkejä sementin valinnasta.

1 Sementti - tuotantotekniikka, luokittelu

Sementti on keinotekoinen pölyinen aine, joka kosketuksessa soodan ja muiden nesteiden kanssa muodostaa muovisen, kovettumismassan ajan, jota kutsutaan sementtikiveksi. Kasvirakenteen tärkeimmät raaka-aineosat ovat kipsi ja klinkkeri (jauhe sinetöidystä savi- ja kalkkikiven seoksesta), lisäksi aktiivisia mineraalilisäaineita lisätään (bauksiitti, hiekka, pyriitti, tripoli), mikä pienentää materiaalin kokonaiskustannuksia ja parantaa sen suorituskykyä.

Portland-sementin tuotannossa käytetään erityisiä pyörivät uuneja, joissa lämpötila polttovaiheessa saavuttaa 1500 astetta. Klinkkipäästö on monimutkainen kemiallinen prosessi, joka edellyttää uunin erottamista 5 osastoon, jotka eroavat toiminnallisuudestaan:

 1. Lämmitysvyöhyke (lämpötila jopa 650 astetta) - materiaalista epävakaat orgaaniset aineet savessa, silikaatit hajoavat skaalausmateriaaleiksi, mikä johtaa sen hajoamiseen.
 2. Dekorausvyöhyke (lämpötila jopa 1200 0) - klinkkerin sisältämä kalkkikivi dekarbonaatti ja uusien yhdisteiden synteesi kalkin ja saven välillä alkaa.
 3. Eksotermisten reaktioiden alue (lämpötila jopa 1350 ° C) - uusien yhdisteiden muodostuminen on täysin valmis ja kiinteäfaasisen sintrauksen vaihe päättyy.
 4. Sintovyöhyke (lämpötila jopa 1480 ° C) - materiaali on osittain sulanut, mikä johtaa klinkkerin mineraalien siirtymiseen uuteen mineraalialalle.
 5. Jäähdytysvyöhyke (lämpötila laskee arvoon 1000 0) - sula kiteytyy ja erottaa sen puhtaiksi klinkkerimalmereiksi (menemällä sementiksi) ja lasiksi, joka myöhemmin poistetaan.

Sementin luokittelu suoritetaan usean tekijän mukaan, joista yksi on materiaalin koostumuksen sisältämistä lisäaineista riippuva erottaminen. Tämän parametrin mukaan erotetaan seuraavat sementtimerkit:

 • PC - Portland-sementtisarja;
 • CC - sulfaattikestävä Portland-sementti, joka on tarkoitettu käytettäväksi aggressiivisissa ympäristöissä;
 • BC - valkoinen sementti, jonka koostumukseen on lisätty väriainepigmentti, levitys - viimeistely;
 • SHPC - kuona Portland-sementti, joka sisältää jopa 20% masuunikuonaa koostumuksessa, jonka seurauksena materiaalin kustannusten pieneneminen saavutetaan;
 • VRTS - nopeasti kestävä vedenkestävä sementti, joka kykenee saamaan voimaa 10-15 minuutissa (myös vedessä);
 • PL - pehmitetystä sementistä, joka sisältää jäätymisenestoaineiden koostumuksessa, joka ei salli kosteuden jäätyä kylmässä, jolloin talvella voi suorittaa betonitoimintaa.

Sementtiteollisuus

Sementin luokittelu suoritetaan myös kovettumisen nopeuden perusteella, jonka mukaan materiaali jaetaan viiteen ryhmään:

 • CEM 1 - sementtiä ilman lisäaineita, joiden kovettumisaika on vähintään 50% suunnittelusta, mineraalipitoisten epäpuhtauksien pitoisuus on alle 5%;
 • CEM 2 - sementti lisäaineilla, epäpuhtauksien pitoisuus 6-35%, sitä enemmän lisäaineita - sitä pitemmällä kovettumisella riippuen lisäaineiden tyypistä voi olla alalaji P (pozzolan) tai W (granuloidut kuonan epäpuhtaudet);
 • CEM 3 - kuona Portland-sementti, jossa on runsaasti lisäaineita, sisältää 35 - 60% rakeistettua kuonaa, on normaali kiinteytymisnopeus;
 • CEM 4 - Pozzulan tyyppinen normaali kovetus sementti, sisältää 21-35% piidioksidia ja tuhkaa;
 • CEM 5 -komposiittiseokset, jotka sisältävät sekä kuonaa (11-25%) että tuhkaa (jopa 20%), kovetusnopeus on vakio.

Normaalilla kovettumisnopeudella tarkoitetaan 28 päivän ajanjaksoa, joka on tarvittava materiaali suunnittelurujuuden sarjalle betonoinnin jälkeen.

1.1 Kuinka valita oikea sementti? (Video)

2 Sementtilaadut ja nimikkeistön nimitykset

Merkintäsementti voidaan suorittaa kahden GOST: n määräysten mukaisesti, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 1985, toinen - vuonna 2003, mutta vanha standardi pysyi voimassa. GOSTin mukaan vuodesta 1985 käytetään PC M300 D5-B-GF GOST 10178-95: n nimikkeistön nimityksiä, joissa:

 • PC - materiaalin tyyppi, tässä tapauksessa Portland-sementti (voidaan käyttää myös ShCP-kuoria Portland-sementtiä);
 • M300 - sementtitehon merkki (tarkoittaa kuorman määrää, jota voidaan kestä 1 cm 2 sementtikiveä kovettumisen jälkeen - 300 kg);
 • D30 - sementin sisältämien mineraalien lisäaineiden enimmäisprosentti (3 ryhmää - D0, D5 ja D20, kovetuksen nopeus riippuu suoraan tästä parametrista);
 • B - nopeasti kovetettavat sementityypit on merkitty tällä nimikkeistöllä;
 • GF - osoittaa materiaalin ominaisuudet: GF - vettähylkivillä lisäaineilla (ei imevät vettä), PF - pehmittimillä (ei jäätyä kylmässä);
 • GOST 10178-95 - tekninen standardi, jonka mukaisesti materiaali valmistetaan.

Taulukko betonin osuuksista

Myös GOST 31108-2003, jota käytetään suurimpana Venäjän tuotannon huolenaiheena "Eurocement". Tämä standardi on lähes samanlainen kuin EU-standardissa käytetty EN197-1-standardi. GOST 1985: sta se eroaa seuraavissa muutoksissa:

 1. Sementin merkki (M300, M400, jne.) On korvattu eurooppalaisella standardilla olevan puristusluokan mukaisella luokalla.
 2. Sementtikiven lujuuteen on lisätty lisävaatimuksia, joten nyt se on ilmaistu paitsi sen suunnitteluvuutena (28. päivänä), mutta myös osittain (2. ja 7. päivänä).
 3. Kaikki sementtiluokat saivat lisäerotuksen lujuuseritysten mukaisesti nopeasti ja normaalisti kovettamalla.

Sementtiasteiden suhde GOSTin 1985 ja 2003 mukaan

GOST 2003: n mukaan merkintä näyttää CEM-2-A-Sh-V22.5-H GOST 31108-2003: sta. Dekoodaus on seuraava:

 • CEM-2 - Portland-sementti mineraalivalmisteilla;
 • A - lisäaineiden prosenttiosuus: A - 6 - 20%, B - 21 - 35%.
 • W - lisäaineiden tyyppi, tässä tapauksessa rakeistettu kuona;
 • B22.5 - puristuslujuusluokka;
 • H - normaalisti karkaistu luokka (voi myös merkitä B - kovetusta).
 • GOST 31108-2003 - tuotannon standardin nimeäminen.

Huomaa, että sekä CEM-2: n (lisäaineiden) että CEM-1: n (ilman niitä) sisältävä seos voi sisältää mineraalipitoisia epäpuhtauksia, mutta CEM-1: n koostumuksessa niiden määrä ei saa ylittää 5% materiaalin kokonaismassasta.

2.1 Kuinka määritellä sementin merkki?

Sementtimerkin määritys (sen puristuslujuus) suoritetaan laboratoriossa. Tällöin koestusliuoksesta valetaan 3 pienikokoista 4 * 4 * 16 -muotoista pienoiskuitua - betonia kaadetaan erityisiin muotoihin ja käsitellään värähtelevällä pöydällä 3 minuutin ajan, minkä jälkeen palkit pidetään 2 päivää, ne poistetaan lomakkeista ja upotetaan veteen 20 asteessa 28 päivää.

Ajan jälkeen näytteet otetaan vedestä, pyyhitään kuivaksi ja asetetaan erityiseen puristuslaitteistoon, joka mittaa materiaalin puristuslujuuden siihen kohdistuvan paineen mukaisesti. Jokainen kolmesta palkista testataan vuorotellen, ja vastuksen aritmeettinen keskiarvo otetaan tuloksena.

Konetta betonin taivutuksen lujuuden määrittämiseen

Sementin merkki määritetään GOST-vastuksen arvojen mukaisesti, kuten alla olevasta taulukosta löytyy. On mahdotonta suorittaa edellä mainittua tutkimusta kotona, ilman erityisiä laitteita, tällaisia ​​palveluja tarjoavat rakennusalan laboratoriot, jotka toimivat suurilla betonituotteiden tehtailla.

Rakennustekniikassa käytetään useimpia merkkejä - M400 ja M550. Perehdy kaikkien niiden ominaisuuksiin.

 1. M400 - betonituotteiden valmistukseen käytettyä betonia, betonirakenteita maan alla ja maata, voidaan käyttää saumojen ja halkeamien, seinämateriaalien sekoittamiseen, kipsiseoksiin. Edullisin korkean lujuuden omaava sementti.
 2. M500 - käytetään sotilasrakennusteknisten rakenteiden, maan- ja vedenosturitukien, korjaustöissä. M500 sopii erinomaisesti betonisointiin perustuvista perustuksista sementtikiven korkean lujuuden ansiosta myös korkeassa kosteudessa.

M300-sementti on myös yleinen, jonka käyttö yli 80% työskentelee yksittäisissä matalarakenteisissa töissä. Tämä on hyvä vaihtoehto betonin betonisoimiseksi ja muurauslaastin rakentamiseksi sekä betoniteräsrakenteiden rakentamiseksi - tasoitteet, paalut, tuet.