Vihje 1: Sementin tuotemerkin määrittäminen

Nykyään on mahdotonta kuvitella minkä tahansa esineen rakentamista ilman sementin käyttöä. Sitä käytetään rakennusprosessin kaikissa vaiheissa. Ilman sitä ei ole mahdollista täydentää perustusta, seinien asentamista sekä sisäistä ja ulkoista koristelua. Tähän mennessä ei ole keksitty tämän rakennusmateriaalin analogeja, mikä osoittaa sementin ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Mitä komponentteja käytetään materiaalin valmistuksessa

Sementti on rakennusmateriaali, joka on esitetty jauhetun jauheen muodossa, joka saadaan klinkkerin pohjalta. Se voi sisältää modifioivia komponentteja ja täyteaineita.

Kuivassa seoksessa on homogeeninen harmaa massa. Jos laimennat sen vedellä, saat massaa, joka on samanlainen kuin tahna. Tällainen koostumus on erittäin helppokäyttöinen eri karkeilla pinnoilla.

Kun sementti kovettuu, syntyy vahva liitos, jonka tiheys ei ole alhaisempi kuin kiven tiheys. Lisäksi tekokuidun tuottamiseen käytetään juuri sementtiä.

Artikkeleissa on sementtiä lattiapinnoitteille ja spesifikaatioille.

Kemiallinen koostumus ja kaava

Kun kalkkikiven ja saven kaltaisia ​​osia kuumennetaan, lämpötilan lukemat ovat tässä tapauksessa 1 450 astetta. Tällaisen altistuksen seurauksena esillä olevien komponenttien rakenne muuttuu, mikä edistää klinkkerirakeiden muodostumista. Sen jälkeen saadut aineosat yhdistetään kipsiin ja jauhetaan, jolloin saadaan jauhe.

Video kertoo, mitä sementti koostuu:

Valmiin tuotteen kemiallinen kaava on seuraava:

 • 67% kalsiumoksidia (CaO);
 • 22% silikaa (Si02);
 • 5% alumiinioksidia (A1203);
 • 3% rautaoksidia (Fe203);
 • 3% muita komponentteja.

Tässä artikkelissa on esitetty miten ja missä käytetään sementtimerkkiä M500.

Sementtituotannon tekniikka on hyvin monimutkainen ja aikaa vievä. Tässä on tarpeen käyttää erityislaitteita ja noudattaa kaikkia sääntöjä ja määräyksiä.

Videossa - sementin kemiallinen koostumus:

Tekniset tiedot

Sementille tärkein tekninen ominaisuus on sen brändi. Määritelmää käyttäen kirjainta M ja eri numeroita. Numerot ilmaisevat enimmäiskuorman kg: ssä, että kuivatun sementin määrä kestää. Toisin sanoen, se on puristusvoima.

Käytännössä tämä arvo ilmaisee painon, joka pystyy kestämään materiaalia eikä tiivisty. Esimerkiksi M200-sementtiä käytettäessä kuorma, jonka 1 cm3 kestää, on 200 kg. Pakkauksessa, jossa tuote myydään, tiedot sisältyvät sementtikoostumuksen sisältämiin lisäaineisiin. Merkitään kirjaimella D.

Tässä artikkelissa on lueteltu lattiapohjan sementtiä ja muita ainesosia.

Esimerkiksi D10 kertoo, että 10% lisäaineista lisättiin kuivaan seokseen. Kiitos heille, he pystyvät antamaan lopulliselle rakenteelle lisää vahvuutta ja jäätymisvastusta. Lisäksi käytettävissä olevilla lisäaineilla on positiivinen vaikutus veden kestävyyteen, korroosionkestävyyteen ja materiaalin laatuun. Tarkastellaan tarkemmin eri sementtityyppien koostumusta, jotka ovat nykyään erittäin suosittuja.

Tällöin artikkelista löytyy valmiin muurauslaastin brändin M 100 käyttö.

Tämän materiaalin voimakkuuden indikaattorit ovat 400 kg / cm3. Tämä sementtimerkki on suosituimpia, sitä käytetään erilaisiin rakennustöihin. Koostumuksessaan voi olla useita modifioivia lisäaineita, joiden prosenttiosuus voi saavuttaa 10 ja 20%.

Tämän sementin lujuusluokka on 500 kg / cm3. Tällaiselle tuotteelle on tunnusomaista korkea kovettumisnopeus ja lujuusominaisuudet. Käytä materiaalia monoliittisten rakennusten, korkeiden kantavien rakenteiden, lattialaattojen rakentamisessa. Sen koostumuksessa voi olla myös lisäaineita - 10 ja 20%.

Alumiinisementin käyttö GOST 969 91: n mukaan on tässä artikkelissa.

Mukaan GOST

Prosessin yleisten rakennussementtien hankkiminen olisi suoritettava ottaen huomioon GOST 31108-2003 vaatimukset. Se on standardi, joka pystyy säätelemään tarvittavien aineosien mittasuhteet, jotka muodostavat materiaalin kuivan massan ja tuotantoteknologian. Tämä standardi ei kuitenkaan sisällä erikoiskäyttöön tarkoitettua materiaalia.

Tässä artikkelissa kuvataan, mikä on sementin laatuluokan M 500 ominaispaino.

Tähän mennessä yleisimmät materiaalit ovat:

 • alumiinioksidi;
 • kalkki-tuhka;
 • Vedenpitävä.

alunapitoinen

Menetelmä tällaisen materiaalin saamiseksi suoritetaan sulatusmenetelmän ansiosta, kun se altistetaan lämpötilalle 1380 - 1600 astetta. Tällöin ei ole tarpeen levittää hienojakoista seosta. Menetelmä tällaisen materiaalin hankkimiseksi suoritetaan erilaisissa uuneissa. Yleisimmin käytetty verkkotunnus ja sähköinen.

Tämän materiaalin koostumus sisältää seuraavat komponentit:

 1. Alumiinioksidi.
 2. Kalsiumoksidi.
 3. Piioksidi.
 4. Rautaoksidi.

Kuinka kuivaa sementti-hiekkaseosta M 150 käytetään, kuvataan artikkelissa.

Lisäksi korkean alumiinioksidiseoksen koostumus on runsaasti dikalsiumsilikaatista. Sen ansiosta voit saada hidastetusti kovettua. Koostumuksen sisältämien ominaisuuksien lisäämistä voidaan täydentää alumiiniseoksilla ja painolastivesillä. Tämä seos tarjoaa luotettavan ja kestävän suunnittelun.

ilmatiivis

Tämän sementin koostumus sisältää hienojakoisia masuunikuotteja ja kipsiä suhteessa 2: 1. Tällaisen materiaalin perusteella säädetty rakenne hankkii tarvittavan kovuuden vedessä ja ilmassa. Jos jäädytys suoritettiin vedessä, kutistumisprosentti on minimaalinen.

Säätöprosessi tapahtuu jo 10 minuutin kuluttua, ja täydellisen kuivaamisen jälkeen on odotettava 3 päivää. Tuloksena oleviin, ilmatiiviiseen materiaaliin perustuviin ratkaisuihin on ominaista sellaiset ominaisuudet kuin veden kestävyys, palonkestävyys, kestävyys, stabiilisuus. Portland-sementtiin verrattuna tässä materiaalissa on palonkestävyysindikaattori. Lisäksi kovettumisprosessi on nopeampaa kuin alumiinioksidin.

Tässä on kuvattu sementin M 500 massatiheyttä.

Lime-soodan

Tämän koostumuksen saamiseksi käyttämällä komponentteja, kuten polttoaineen tuhkaa ja kuonaa kalkilla. Näiden elementtien sekoittamisen jälkeen niiden hieno jauhaminen tapahtuu. Kalkki-sementin ominaisuuksien parantamiseksi lisätään 5 g kipsiä. Se mahdollistaa nopean kovettumisen ja lisää rakenteen lujuutta.

Tiettyä rakennetta rakennettaessa on välttämätöntä hankkia tarvittava sementtimerkki, joka sisältää kaikki tarvittavat komponentit. Jos valmistaja tarkkailee kaikkia mittasuhteita, tuloksena olevilla tuotteilla on erinomainen vahvuus, kestävyys ja kestävyys erilaisille aggressiivisille materiaaleille. Ja mitä tunnetaan, sementtilaasti on luettu artikkelissamme.

Sementtityypin määrittäminen

Taivutus- ja puristustehon merkki määritetään käyttäen näytteitä, joiden koko on 40 x 40 x 160 mm, valmistettu yhdestä osasta sementtiä ja 3 osaa hiekkaa (1: 3).

Tätä varten punnitaan 500 g sementtiä ja 1500 g hiekkaa, kaadetaan astiaan ja sekoitetaan 1 minuutti. Seoksessa tehdyssä kaivossa kaadetaan 200 g vettä (W / C = 0,4). Sekoita seosta uudelleen 1 minuutiksi. Palkit kaadetaan metallimuotoihin. Leikkaa ylimääräinen liuos vedellä kastetulla veitsellä.

Näytteitä, jotka on säilytetty kylvyssä hydraulisella suljinajalla 24 ± 2 tuntia. Tämän jälkeen palkit hajotetaan ja laitetaan vesihauteeseen pitämällä ne testin loppuun asti (28 päivää). Näytteen säilytysastian veden tilavuuden tulisi olla neljä kertaa näytteen tilavuus. Astian veden lämpötilaa valvotaan päivittäin ja pidetään 20 ± 2 ° C: ssa.

Vettä on vaihdettava 14 päivän välein. Näytteet testataan viimeistään 10 minuuttia sen jälkeen, kun ne vedetään pois vedestä. Koneen MP -100 mitattujen näytepalkkien taivutuslujuus.

Mittauksen tulos määritetään kolmen näytteen kahden suurimman tuloksen aritmeettisena keskiarvona.

Palkin puolikkaat testataan puristukseen hydraulipuristimella.

Kuorman siirtämiseksi näytteiden puolikkaisiin käytetään 40 x 62,5 mm: n (pinta-ala 25 cm2) teräslevyjä.

Näyte puristusta varten testaamalla kuorman kasvuvauhdin on oltava noin 5 kN / s.

Puristuslujuus, MPa, määritetään kaavalla:

Jossa p - rikkoutuva kuorma, N;

S on levyn työalue, mm 2.

Sementtilaastista valmistettujen näytteiden puristuslujuus lasketaan kuuden testatun näytteen neljän suurimman tuloksen aritmeettisesta keskiarvosta.

Kaikki tulokset kirjataan laboratoriolomakkeeseen ja sitten verrataan Portland-sementin teknisten olosuhteiden vaatimuksiin.

Tämä mahdollistaa johtopäätökset sementtimerkin osalta (taulukko 1).

Taulukko määritelmä sementti laatua

Taulukko 1 Portland Cement Grade vaatimukset

Rakenteellisen sementin kuvaus ja tekniset ominaisuudet, sen kemiallinen koostumus

On vaikea kuvitella rakennusalueen, jossa sementtiä ei käytetä. Se on välttämätöntä kaikissa rakennusprosessin vaiheissa aina säätiön järjestelystä ja päättymisestä sisustukseen. Tähän asti ei ole vielä löydetty tämän rakennusmateriaalin analogeja, mikä osoittaa sementin ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Mikä sementti on tehty, kuvaus

Sementti on maa-klinkkerijauhetta, jossa lisätään modifioivia lisäaineita ja täyteaineita. Kuivassa muodossa se on vapaasti virtaava, homogeeninen harmaa massa. Laimennus vedellä johtaa tahnamaiseen supistukseen, jota voidaan helposti soveltaa mihinkään karheaviin pintoihin.

Kemiallinen koostumus ja kaava

Kun kalkkikiveä ja savea kuumennetaan noin 1 450 asteen lämpötilaan, tapahtuu näiden materiaalien rakenteen muutos, mikä johtaa klinkkerirakeihin. Nämä rakeet sekoitetaan kipsin kanssa ja jauhetaan jauheeksi. Valmisementin kemiallinen kaava on seuraava: 67% kalsiumoksidia (CaO), 22% silikaa (SiO2), 5% alumiinioksidia (A1203), 3% rautaoksidia (Fe2O3) ja 3% muita komponentteja.

Sementtituotannon prosessi on melko monimutkainen ja aikaa vievä. Se edellyttää erityisiä laitteita ja teknisten standardien ja ehtojen noudattamista.

Tekniset tiedot

Tärkein tekninen ominaisuus on sementin merkki. Se on merkitty kirjaimella "M" ja digitaalisella ilmaisimella. Numerot ilmaisevat suurimman kuormituksen kilogrammoina tietystä jäädytetystä sementistä, ts. sen puristuslujuus.

Käytännössä tämä tarkoittaa painoa, jonka sementti kestää rikkomatta. Esimerkiksi jos se säilyttää painon 200 kg, sementille annetaan merkki M200.

Pakkauksessa merkin lisäksi lisätään myös lisäaineiden prosentuaalinen koostumus. Se on merkitty kirjaimella "D" ja osoittaa, mitä sementtiä tämä tyyppi koostuu. Esimerkiksi symbolit "D10" tarkoittavat, että kuivaan seokseen lisätään 10% lisäaineista.

Tällaisia ​​lisäaineita lisätään veden kestävyyden, korroosionkestävyyden, kylmän kestävyyden ja muiden sementtimäärien parantamiseksi. Harkitse myös sementin muita ominaisuuksia, joita tulisi kiinnittää rakennusteollisuuteen.

M400. Sen vahvuus on 400 kg / cm2. Tämä on suosituin sementin tuotemerkki, jota käytetään kaikentyyppisissä rakennus- ja viimeistelytoimissa. Nämä ovat rakennusten rakentaminen, monoliittinen rakentaminen, betonilaattojen, lohkojen, tikapuuterakenteiden, perustusten, hyvin konkreettisten renkaiden, päällystyslautojen ja lukuisten muiden tuotteiden valmistus.

M500. Vahvuus on 500 kg / cm2. Tämä sementtimerkki on ominaista nopea kovettuminen ja korkea lujuus. Sementtiä käytetään kerrostalojen monoliittiseen rakenteeseen, tehdasteollisiin elementteihin, lattialevyihin, esivalmistettuihin betoniteräsrakenteisiin, palkkeihin sekä muihin rakenteiden lujuuden ja kestävyyden vaatimuksiin.

Hionnan luokkien, luokkien, tyyppien ja astioiden lisäksi sementit erotetaan yleensä useista päätyypeistä, jotka eroavat keskenään yksittäisten komponenttien ja koostumuksen yhdistelmällä.

Mukaan GOST. Yleisten rakennesementtien valmistuksen tulee perustua GOST 31108-2003 -standardin vaatimuksiin. Standardi säätelee tarvittavien komponenttien suhdetta kuivaseoksen koostumuksessa ja sementtituotannon tekniikassa. Tämä ei sisällä erityisiä formulaatioita.

Aktiivisuutta. Tämä on puristuksessa käytetyn yksittäisen näytteen vahvuus. Asiantuntijat vertaavat saadut toimintaindikaattorit standardien kanssa ja antavat vastaavan tuotemerkin tähän sementtiin. Aktiivisuusindeksi riippuu useista tekijöistä: klinkkerirakeiden aktiivisuus, hionnan voimakkuus ja lisäaineiden läsnäolo. Esimerkiksi aktiiviset lisäaineet lisäävät huomattavasti sementin toimintaa.

Automaattisen sementtitoiminnan mittarin käyttö CEMENT-FORECAST:

Tiheys. Pienin tiheys kiinnitetään juuri valmistettuun sementtiin. Sähköstaattiset voimat vaikuttavat yksittäisiin hiukkasiin, jotka estävät hiukkasia toistensa taholta. Sitten kuljetuksen ja varastoinnin aikana seos tiivistetään ja tiivistetään.

Tiheys riippuu myös klinkkerirakeiden jauhamisen asteesta. Laskelmia laskettaessa keskimääräinen sementtiheys on 1300 kg kuutiometriä kohden. Käytännössä tiheys riippuu materiaalin varastointiolosuhteista.

Ominaisuus ja tilavuuspaino. Sementin ominaispaino määräytyy sen painon ja sen tilavuuden suhteen mukaan. Tämä käsite on välttämätön sementtilaastujen mittasuhteiden asianmukaisen valmistuksen kannalta. Sementin ominaispaino voi vaihdella huomattavasti seoksen tilasta riippuen. Siten tuoreen jauheen ominaispaino voi olla noin 1000 kg / kuutio ja tiivistetty seos - 1500 kg / kuutio.

Tilavuuspaino lasketaan sementin keskimääräisen tiheyden perusteella. Keskimääräinen tiheys on noin 1300 kg / m3. Näin ollen 50 kg: n painoinen pussi on noin 0,04 kuutiometriä. Volumetrinen paino nousee paakkuuntumisen tai sementin kuljetuksen avulla.

Vanhentumispäivä. Sementille on ominaista rajoitettu säilyvyysaika. Valmistajat takaavat sen turvallisuuden normaaleissa olosuhteissa 2 kuukauden ajan. Jos annat suljetut varastointiolosuhteet, sementti voi olla ongelmatonta vuoden ajan.

On suositeltavaa varastoida pusseja muovikelmuihin yli 0,3 metrin etäisyydelle lattiasta. Sementin säilyvyysaika erikoispusseissa on paljon pidempi kuin sen varastoiminen irtotavarana.

Tiheys. Tämä on löysän sementin massan suhde sen tilavuuteen. Eli se on käytännössä sama kuin tietty paino, jos otat löysä seoksen. Se määräytyy kokemuksen perusteella. Sementti kaadetaan mittaussäiliöön tietystä korkeudesta. Säiliön täyttämisen jälkeen punnitaan. Jos tiedät tyhjän astian painon, määritä irtotiheyden arvo. Tuoreiden seosten osalta tämä luku on noin 1200 kg / m3. Pakatun sementin irtotiheys on noin 1500 kg / m3.


Kiinteytysaika Valmistettu sementtilaasti muutaman tunnin kuluttua tarttuu ja kovettuu. Kesällä tämä prosessi voi tapahtua 2-3 tuntia. Kylmällä säällä asetusprosessi kestää jopa 10 tuntia. Joten 0 asteen lämpötilassa liuos voi kovettua vain 20 tunnin kuluttua. Liuokseen lisätyt lisäaineet kykenevät nopeuttamaan tai hidastamaan jäädytysprosessia.

Sementin avulla he perustivat pohjan, kipsiseinät, laatoivat lattiapäällysteitä. Jokainen näistä toiminnoista edellyttää erilaisen sementtilaastin valmistusta, joka joka tapauksessa olisi oltava hyvin valmistettu.

Hiomisen hienous. Mitä pienempi murskattujen sementtihiukkasten koko on, sitä nopeammin liuos kovenee ja luotettavampi se jäätyneenä. Hionnan hienous riippuu käytettävistä laitteista. Suositellun hiukkaskoko on 40 - 80 mikronia.

Vaatimustenmukaisuustodistus

Sementin sertifiointi Venäjällä tehdään GOST 10178-85, 30515 97 mukaan, mutta useammin GOST 31108-2003 mukaan. Kaikki suuret venäläiset yritykset ovat jo siirtyneet GOST 31108-2003: een, joka hyväksyttiin vuonna 2004. Se sisältää tiukempia kriteerejä sementin laadulle ja testeille. Uudet vaatimukset ovat täysin eurooppalaisten laatuvaatimusten mukaisia.

Mikä on ero sementin ja betonin välillä?

Sementti on kuiva seos, jota käytetään nimenomaan betoniliuoksen valmistamiseen. Betoni on pakastettu keinokivi, joka koostuu sementistä, vedestä ja täyteaineista. Tavallisesti käytettyjä täyteaineita ovat sora, hiekka, seulonta, kuona, laajennettu savi ja muut materiaalit. Kiinteytykseen asti betoni on liikkuvan betoniseoksen.

Sementtiä käytetään paitsi rakennus- ja korjaustöissä. Jos haluat tehdä jotain kiinteää ja vahvaa, älä tee sementtiä.

Sementin lujuusluokka ja lujuustestimenetelmät

GOST 31108-2003: n mukaan tällainen termi "sementtimerkki" muutetaan termiksi "lujuusluokka". Siksi sementin digitaalinen merkintä ja sen lujuusluokka.

Sementtilujuuden testit suoritetaan tehdaslaboratorio-olosuhteissa käyttäen moderneja laitteita ja edistyneitä analyysimenetelmiä. Samalla määritetään hionnan hienous, veteen laimennetun sementtiliiman tiheys, sementtilaastin asettamisaika. Vahvistettujen näytteiden lopullinen puristus- tai taivutuslujuus määritetään myös.

Sementtiliiman normaalin tiheyden määrittäminen virtuaalisessa laboratoriossa:

Brand sementti kaava

Tarkka veden määrä määritetään määrittämällä muoviliuoksen normaali paksuus.

Muovisten sementtilaastin normaalin tiheyden määrittäminen

Muovisen konsistenssiliuoksen normaali paksuus määritetään karan levittämällä ravistelupöydällä (kuvio 5)

Kuva 5. Ravistelupöytä kartiomaisella muodolla: 1 - nokka; 2-tela; 3 - varastossa; 4 - levy; 5 - lasi; 6 - kartiomainen muoto; 7 - suutin

Pöytä koostuu valuraudasta, joka asennetaan vaakasuoraan. Akselilla on nokka (1), joka nostaa akselin (3) vaakasuoralle kiekolle. Nokka-akselin avulla akseli yhdessä lujitetun levyn kanssa tarjoaa pystysuoran liikkeen. Levyyn kiinnitetään lasi (5), jonka läpimitta on 300 mm. Pöytää on nostettava 10 mm. Sementtilaastin normaalin tiheyden määrittämiseksi punnitaan 500 g sementtiä ja 1500 g tavallista Volsky-hiekkaa ja sekoitetaan käsin 1 minuutin ajan. Sitten seokseen kaadetaan vettä 40 - 60 painoprosenttia sementtiä ja sekoitetaan yhden minuutin ajan. Liuos siirretään rullasekoittimeen, jossa sitä sekoitetaan 2,5 minuuttia (20 kierrosta sekoitinta). Kartio sijoitetaan pöydän keskelle ja täytetään liuoksella, jossa on 2 vastaanottoa yhtä paksut kerroksittain. Liuos tiivistetään metallisella bajonettipohjaisella kerroksella, jossa on 15 viistettä, yläosa 10. Liuoksen ylemmän kerroksen tiivistämisen jälkeen se katkaisee ylimääräisen kerroksen veitsellä, joka on värjätty kartion reunojen kanssa. Sitten kartio poistetaan pystysuunnassa. Tämän jälkeen liuosta ravistetaan pöydälle 30 kertaa 30 sekunnin ajan ja karan alaosan leviämisen määrä mitataan kahdessa keskenään kohtisuorassa suunnassa.

Liuoksen normaali paksuus, ilmaistuna prosentteina sementin massasta, on sen sakeus, jossa karan alaosan leveys on 106-115 mm.

Jos leviäminen on alle 106 mm tai enemmän kuin 115 mm, valmistetaan uusi liuos, jossa on enemmän tai vähemmän vettä. Tarvittava määrä vettä ilmaistaan ​​vesi-sementtisuhteena.

Betonin valmistelu: materiaalien, mittasuhteiden ja koostumuksen laskemista koskevat vaatimukset

Betoni on rakennusmateriaali, joka koostuu sideaineesta, hiekasta ja täyteaineista, joka muuttuu kiviin kiinteytymisen seurauksena. Mitään nykyaikaista rakentamista ei voi tehdä ilman konkreettisia, olipa kyseessä pilvenpiirtäjien rakentaminen tai puutarhatien luominen. Ominaisuutensa ja kestävyytensä ansiosta betoni on jo pitkään käyttänyt ihmistä saadakseen tarvittavan muodon ja lujuuden. Kuitenkin on yksi vivahde: ​​vain oikein tehty betoni täyttää kaikki vaatimukset. Miten tehdä konkreettisia, mikä ei ole vain vahva, vaan myös kestävä? Päästäksemme tämän ongelman ydin ja selvitä kaikki yksityiskohdat oikean betoniyhdistelmän tekemisestä.

Tärkein ainesosa on sementti.

Mikä tahansa brändisementin betoni on välttämättä sitova aine. Sementtiä on monenlaisia, kuten Portland-sementtiä, kuonaa Portland-sementtiä, nopeasti kovettuvia sementtejä ja muita. Ne kaikki eroavat sekä sideaineen laadusta että lopputuotteen käyttöolosuhteista. Portland-sementtiä käytetään yleisimmin rakentamisessa. Kaikki rakentamiseen käytettävät sementit on jaettu tuotemerkkeihin, jotka osoittavat lopullisen kuormituksen lopputuotteessa megapaskeina. Kotimaassa lisätään kirjain D ja epäpuhtauksien prosenttiosuutta kuvaava luku. Esimerkiksi Portland-sementti M400-D20 on materiaali, jonka lopputuote kestää 400 MPa: n kuormitusta ja sisältää jopa 20% epäpuhtauksia.

Sementin tuotemerkkejä koskevat tiedot tietyn betonibrändin saamiseksi tavanomaisissa kovettumisolosuhteissa:


Korkealaatuisen betonin valmistuksessa 300 tai enemmän taloudellisista syistä on tarpeen käyttää sementtimerkkiä, joka on 2- 2,5 kertaa suurempi kuin betonin merkki.

Kotitalouksien rakentamisessa käytetään usein Portland-tuotemerkkiä 400 - sen voima riittää tähän tarkoitukseen. Teollisessa rakentamisessa käytetään 500 asteen sementtiä useammin ja raskaita kuormia odotettaessa käytetään korkealaatuisia erikoisementtejä. Jotta betoniosuudet laskettaisiin oikein, on tärkeää saada tarkat tiedot sementin brändistä ja laadusta, josta aiot rakentaa.

Toinen tärkeä näkökohta on tuoreus - sementti on säilyvyys ja lopulta menettävät sen ominaisuudet. Tuore sementti - irtoava pöly, ilman palkoja ja tiivisteitä. Jos huomaat, että sementtimassassa on tiheitä paloja, sementtiä ei pitäisi käyttää töissä - se on absorboinut kosteutta ja on jo menettänyt sitovia ominaisuuksiaan.

Hiekka - mikä on ja mitä tarvitaan

Hiekka voi myös olla erilainen. Ja lopputulos riippuu suoraan tämän komponentin laadusta.

Hiekan granulometrinen koostumus jaetaan seuraavasti:

Ohut (alle 1,2 mm).

Erittäin pieni (1,2 - 1,6 mm).

Pieni (1,6 - 2,0 mm).

Keskipitkä (1,9 - 2,5 mm).

Suuri (2,5 - 3,5 mm).

Betonin valmistuksessa käytetään kaikentyyppisiä hiekkoja, mutta jos hiekassa on paljon pölyä tai savea hiukkasia, se voi merkittävästi heikentää seoksen ominaisuuksia. Tämä pätee erityisesti hienojakoiseen hiekkaan, joka sisältää huomattavan osan pölystä koostumuksessa, se on vähän käyttökelpoinen betonin valmistuksessa ja käytetään viimeisenä keinona.

Kuinka valmistautua hyvälaatuiseen betoniin ja samalla olla menettämättä rahaa hiekalla? Kaikki on yksinkertaista - käytä meri- tai jokihiekkaa - nämä ovat puhtaimpia rakennusmateriaalityyppejä, joissa ei ole pölyhiukkasia tai saviä. On huolehdittava siitä, että hiekka on puhdas ja vapaa orgaanisesta saastumisesta. Urahiekka voi olla hyvin likainen - sitä ei useinkaan käytetä rakentamisessa ilman ennakkovalmistusta, mukaan lukien pesu ja kunnossapito. Se voi myös sisältää runsaasti orgaanisia roskia - juuret, lehdet, oksat ja puun kuori. Jos tällaiset epäpuhtaudet tulevat betoniin, paksuus voi esiintyä paksuudessa, minkä seurauksena vahvuus kärsii.

Toinen tärkeä parametri, joka on otettava huomioon, on hiekan kosteus. Jopa kuiva ulkonäön materiaali voi sisältää jopa 2% vettä ja märkä - kaikki 10%. Tämä voi häiritä betonin osuutta ja aiheuttaa voimakkuuden vähenemistä tulevaisuudessa.

Haudat ja sora ovat suosituimpia betonin aggregaatteja.

Kaikkien betonityyppien päätyyppi on murskattu kivi tai sora - murskattu kivi. Yleisimmin käytetty murskattu kivi. Se jaetaan myös fraktioihin, ja siinä on karkea, epätasainen pinta. Betonin koostumuksen valinnassa on huomattava, että meri- ja jokivartta eivät voi korvata rauniot, sillä sileä, vesipohjainen pinta vaikuttaa merkittävästi kiven tarttumiseen seoksen muihin osiin.

Murskattu kivi jaetaan seuraaviin jakeisiin:

Erittäin pieni - 3 - 10 mm.

Pieni - 10 - 20 mm.

Keskimäärin on 20 - 40 mm.

Suuri - 40 - 70 mm.

Jotta betonisi kestäisi useita vuosia eikä romahtaisi, on syytä muistaa, että kivien enimmäiskoko ei saa olla yli 1/3 tulevan tuotteen vähimmäispaksuudesta.

Ne myös ottavat huomioon tällaisen indikaattorin kuin täyteaineen löysyyden - tyhjän tilan välisen tilan rauniot kivien välillä. Se on helppo laskea - ottaa tunnetun tilavuuden omaava ämpäri, täytä se raakaa reunaan ja kaataa vettä mittasäiliöön. Tietäen kuinka paljon nestettä on tullut, voimme laskea tyhjyyden. Esimerkiksi, jos 10-litrainen kaivosräjähdys saatiin 4 litraan vettä, tämän soran tyhjyys on 40%. Täyteaineen vähemmän juoksevuus, vähemmän hiekan kulutusta ja tärkeämpää sementtiä.

Paikkojen täyttämisen maksimoimiseksi tulisi käyttää erilaisia ​​sorafraktioita: pieni, keskikokoinen, suuri. On pidettävä mielessä, että sakkojen on oltava vähintään yksi kolmasosa kokonaisromusta.

Murskattu graniitti ja sora lisäksi betonin tarkoituksesta riippuen käytä savea, masuunikuonaa sekä muita keinotekoisia täyteaineita. Kevyille betonilaatuisille puupinnoille ja murskatuille polystyreeni-vaahtoille. Ultrakevytbetoni - kaasut ja ilma. Valo- ja ultrakevytbetonin luominen liittyy kuitenkin tiettyihin vaikeuksiin, ja on epätodennäköistä, että tällainen tuote voidaan tuottaa asianmukaisesti teollisuuspajan ulkopuolella.

Tiheyden mukaan kaikki betonin aggregaatit jaetaan huokoisiin (3) ja tiheisiin (> 2000 kg / m 3). Älä myöskään unohda, että luonnollisilla täyteaineilla on pieni taustasäteily, joka on luontainen kaikissa graniittikiveissä. Tämä ei luonnollisestikaan ole säteilyvahinkojen lähde, mutta silti kannattaa muistaa luonnonkiven tämän ominaisuuden betonina täyteaineena.

Vesi - vaatimukset betonin valmistamiseksi

Vesi ei ole yhtä tärkeä kuin sementti tai hiekka. Voit periaatteessa ottaa yhden yksinkertaisen totuuden - juomaan sopiva vesi soveltuu myös betonin sekoittamiseen. Missään tapauksessa ei saa käyttää vettä tuntemattomasta lähteestä, jätevedestä tuotannon jälkeen, suolla ja muulla vedellä, jossa laatu ei ole varma. Veden kemiallinen koostumus ja muut indikaattorit voivat vaikuttaa suuresti valmiin betonin lujuusominaisuuksiin.

Taulukko 1. Veden kulutus (l / m 3) eri täyteaineilla:

Sementtiluokat ja luokitukset - yleiskatsaus ja salauksen purku

Sementti on yhteinen rakennusmateriaali, jota käytetään sideaineena betonin, muurauslaastareiden ja kipsiseosten valmistuksessa. Kotitalouksien rakentamisessa eniten käytetty on Portland-sementti, josta keskustelemme tässä artikkelissa.

Sementtilaatu M500

Julkaisussa käsitellään sementin luokkia ja merkkejä. Opiskelemme niiden luokittelua, opimme tunnistamaan tuotemerkki ja lukemaan merkinnät sekä antamaan vinkkejä sementin valinnasta.

1 Sementti - tuotantotekniikka, luokittelu

Sementti on keinotekoinen pölyinen aine, joka kosketuksessa soodan ja muiden nesteiden kanssa muodostaa muovisen, kovettumismassan ajan, jota kutsutaan sementtikiveksi. Kasvirakenteen tärkeimmät raaka-aineosat ovat kipsi ja klinkkeri (jauhe sinetöidystä savi- ja kalkkikiven seoksesta), lisäksi aktiivisia mineraalilisäaineita lisätään (bauksiitti, hiekka, pyriitti, tripoli), mikä pienentää materiaalin kokonaiskustannuksia ja parantaa sen suorituskykyä.

Portland-sementin tuotannossa käytetään erityisiä pyörivät uuneja, joissa lämpötila polttovaiheessa saavuttaa 1500 astetta. Klinkkipäästö on monimutkainen kemiallinen prosessi, joka edellyttää uunin erottamista 5 osastoon, jotka eroavat toiminnallisuudestaan:

 1. Lämmitysvyöhyke (lämpötila jopa 650 astetta) - materiaalista epävakaat orgaaniset aineet savessa, silikaatit hajoavat skaalausmateriaaleiksi, mikä johtaa sen hajoamiseen.
 2. Dekorausvyöhyke (lämpötila jopa 1200 0) - klinkkerin sisältämä kalkkikivi dekarbonaatti ja uusien yhdisteiden synteesi kalkin ja saven välillä alkaa.
 3. Eksotermisten reaktioiden alue (lämpötila jopa 1350 ° C) - uusien yhdisteiden muodostuminen on täysin valmis ja kiinteäfaasisen sintrauksen vaihe päättyy.
 4. Sintovyöhyke (lämpötila jopa 1480 ° C) - materiaali on osittain sulanut, mikä johtaa klinkkerin mineraalien siirtymiseen uuteen mineraalialalle.
 5. Jäähdytysvyöhyke (lämpötila laskee arvoon 1000 0) - sula kiteytyy ja erottaa sen puhtaiksi klinkkerimalmereiksi (menemällä sementiksi) ja lasiksi, joka myöhemmin poistetaan.

Sementin luokittelu suoritetaan usean tekijän mukaan, joista yksi on materiaalin koostumuksen sisältämistä lisäaineista riippuva erottaminen. Tämän parametrin mukaan erotetaan seuraavat sementtimerkit:

 • PC - Portland-sementtisarja;
 • CC - sulfaattikestävä Portland-sementti, joka on tarkoitettu käytettäväksi aggressiivisissa ympäristöissä;
 • BC - valkoinen sementti, jonka koostumukseen on lisätty väriainepigmentti, levitys - viimeistely;
 • SHPC - kuona Portland-sementti, joka sisältää jopa 20% masuunikuonaa koostumuksessa, jonka seurauksena materiaalin kustannusten pieneneminen saavutetaan;
 • VRTS - nopeasti kestävä vedenkestävä sementti, joka kykenee saamaan voimaa 10-15 minuutissa (myös vedessä);
 • PL - pehmitetystä sementistä, joka sisältää jäätymisenestoaineiden koostumuksessa, joka ei salli kosteuden jäätyä kylmässä, jolloin talvella voi suorittaa betonitoimintaa.

Sementtiteollisuus

Sementin luokittelu suoritetaan myös kovettumisen nopeuden perusteella, jonka mukaan materiaali jaetaan viiteen ryhmään:

 • CEM 1 - sementtiä ilman lisäaineita, joiden kovettumisaika on vähintään 50% suunnittelusta, mineraalipitoisten epäpuhtauksien pitoisuus on alle 5%;
 • CEM 2 - sementti lisäaineilla, epäpuhtauksien pitoisuus 6-35%, sitä enemmän lisäaineita - sitä pitemmällä kovettumisella riippuen lisäaineiden tyypistä voi olla alalaji P (pozzolan) tai W (granuloidut kuonan epäpuhtaudet);
 • CEM 3 - kuona Portland-sementti, jossa on runsaasti lisäaineita, sisältää 35 - 60% rakeistettua kuonaa, on normaali kiinteytymisnopeus;
 • CEM 4 - Pozzulan tyyppinen normaali kovetus sementti, sisältää 21-35% piidioksidia ja tuhkaa;
 • CEM 5 -komposiittiseokset, jotka sisältävät sekä kuonaa (11-25%) että tuhkaa (jopa 20%), kovetusnopeus on vakio.

Normaalilla kovettumisnopeudella tarkoitetaan 28 päivän ajanjaksoa, joka on tarvittava materiaali suunnittelurujuuden sarjalle betonoinnin jälkeen.

1.1 Kuinka valita oikea sementti? (Video)

2 Sementtilaadut ja nimikkeistön nimitykset

Merkintäsementti voidaan suorittaa kahden GOST: n määräysten mukaisesti, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 1985, toinen - vuonna 2003, mutta vanha standardi pysyi voimassa. GOSTin mukaan vuodesta 1985 käytetään PC M300 D5-B-GF GOST 10178-95: n nimikkeistön nimityksiä, joissa:

 • PC - materiaalin tyyppi, tässä tapauksessa Portland-sementti (voidaan käyttää myös ShCP-kuoria Portland-sementtiä);
 • M300 - sementtitehon merkki (tarkoittaa kuorman määrää, jota voidaan kestä 1 cm 2 sementtikiveä kovettumisen jälkeen - 300 kg);
 • D30 - sementin sisältämien mineraalien lisäaineiden enimmäisprosentti (3 ryhmää - D0, D5 ja D20, kovetuksen nopeus riippuu suoraan tästä parametrista);
 • B - nopeasti kovetettavat sementityypit on merkitty tällä nimikkeistöllä;
 • GF - osoittaa materiaalin ominaisuudet: GF - vettähylkivillä lisäaineilla (ei imevät vettä), PF - pehmittimillä (ei jäätyä kylmässä);
 • GOST 10178-95 - tekninen standardi, jonka mukaisesti materiaali valmistetaan.

Taulukko betonin osuuksista

Myös GOST 31108-2003, jota käytetään suurimpana Venäjän tuotannon huolenaiheena "Eurocement". Tämä standardi on lähes samanlainen kuin EU-standardissa käytetty EN197-1-standardi. GOST 1985: sta se eroaa seuraavissa muutoksissa:

 1. Sementin merkki (M300, M400, jne.) On korvattu eurooppalaisella standardilla olevan puristusluokan mukaisella luokalla.
 2. Sementtikiven lujuuteen on lisätty lisävaatimuksia, joten nyt se on ilmaistu paitsi sen suunnitteluvuutena (28. päivänä), mutta myös osittain (2. ja 7. päivänä).
 3. Kaikki sementtiluokat saivat lisäerotuksen lujuuseritysten mukaisesti nopeasti ja normaalisti kovettamalla.

Sementtiasteiden suhde GOSTin 1985 ja 2003 mukaan

GOST 2003: n mukaan merkintä näyttää CEM-2-A-Sh-V22.5-H GOST 31108-2003: sta. Dekoodaus on seuraava:

 • CEM-2 - Portland-sementti mineraalivalmisteilla;
 • A - lisäaineiden prosenttiosuus: A - 6 - 20%, B - 21 - 35%.
 • W - lisäaineiden tyyppi, tässä tapauksessa rakeistettu kuona;
 • B22.5 - puristuslujuusluokka;
 • H - normaalisti karkaistu luokka (voi myös merkitä B - kovetusta).
 • GOST 31108-2003 - tuotannon standardin nimeäminen.

Huomaa, että sekä CEM-2: n (lisäaineiden) että CEM-1: n (ilman niitä) sisältävä seos voi sisältää mineraalipitoisia epäpuhtauksia, mutta CEM-1: n koostumuksessa niiden määrä ei saa ylittää 5% materiaalin kokonaismassasta.

2.1 Kuinka määritellä sementin merkki?

Sementtimerkin määritys (sen puristuslujuus) suoritetaan laboratoriossa. Tällöin koestusliuoksesta valetaan 3 pienikokoista 4 * 4 * 16 -muotoista pienoiskuitua - betonia kaadetaan erityisiin muotoihin ja käsitellään värähtelevällä pöydällä 3 minuutin ajan, minkä jälkeen palkit pidetään 2 päivää, ne poistetaan lomakkeista ja upotetaan veteen 20 asteessa 28 päivää.

Ajan jälkeen näytteet otetaan vedestä, pyyhitään kuivaksi ja asetetaan erityiseen puristuslaitteistoon, joka mittaa materiaalin puristuslujuuden siihen kohdistuvan paineen mukaisesti. Jokainen kolmesta palkista testataan vuorotellen, ja vastuksen aritmeettinen keskiarvo otetaan tuloksena.

Konetta betonin taivutuksen lujuuden määrittämiseen

Sementin merkki määritetään GOST-vastuksen arvojen mukaisesti, kuten alla olevasta taulukosta löytyy. On mahdotonta suorittaa edellä mainittua tutkimusta kotona, ilman erityisiä laitteita, tällaisia ​​palveluja tarjoavat rakennusalan laboratoriot, jotka toimivat suurilla betonituotteiden tehtailla.

Rakennustekniikassa käytetään useimpia merkkejä - M400 ja M550. Perehdy kaikkien niiden ominaisuuksiin.

 1. M400 - betonituotteiden valmistukseen käytettyä betonia, betonirakenteita maan alla ja maata, voidaan käyttää saumojen ja halkeamien, seinämateriaalien sekoittamiseen, kipsiseoksiin. Edullisin korkean lujuuden omaava sementti.
 2. M500 - käytetään sotilasrakennusteknisten rakenteiden, maan- ja vedenosturitukien, korjaustöissä. M500 sopii erinomaisesti betonisointiin perustuvista perustuksista sementtikiven korkean lujuuden ansiosta myös korkeassa kosteudessa.

M300-sementti on myös yleinen, jonka käyttö yli 80% työskentelee yksittäisissä matalarakenteisissa töissä. Tämä on hyvä vaihtoehto betonin betonisoimiseksi ja muurauslaastin rakentamiseksi sekä betoniteräsrakenteiden rakentamiseksi - tasoitteet, paalut, tuet.

Sementtilaatujen tulkinta

Sementin soveltamisala on erittäin laaja: huokoisten kipsiliuosten sekoittamisesta erityisen kuormitetun rakenteen betonointiin. Tärkeä tekniikan merkitys on brändin määritelmä, jossa on tarvittavat parametrit ja ominaisuudet, virheellinen valinta johtaa kustannusten ylittymiseen, mittasuhteiden vääristymiseen, muuraukseen tai valuun osoittautuu huonolaatuiseksi ja lyhyen ajan kuluttua on toistettava. Tärkeimmät maamerkit ovat puristuslujuus, epäpuhtauksien läsnäolo, valmistuksessa käytettävät raaka-aineet ja hionnan hienous. Siinä otetaan huomioon myös työ- ja käyttöolosuhteet, kovettumisen ajankohta, tarve parantaa betonin hydrofobisia ominaisuuksia ja pakkasvaste.

Pakkauksessa on sementtiä merkitty alfa- ja numeerinen lyhenne, mukaan lukien tiedot koostumuksesta ja perusominaisuuksista. Vanhan GOST 101785: n mukainen merkintä alkoi seoksen tyypillä (PC-portland-sementti, SHPT-kuona-portland-sementti), sitten vahvuus annettiin kolmisnumerona. Kolmas tavaramerkin hal- linnasta oli elementti, joka osoitti mineraalisten lisäaineiden läsnäolon prosentteina (enintään 20%), minkä jälkeen lisättiin lisäominaisuuksia. Usein on olemassa seuraavat lyhenteet:

 • B - nopeasti kovettuva sementti.
 • SS - sulfaattisuojaus (tarvitaan hydrauliikkarakenteiden asennuksessa).
 • VRTS - vedenpitävä laajentaminen.
 • PL - sementti pehmittimillä (suositellaan betonirakenteiden pakkasvastuksen parantamiseksi).
 • BC - koristekuvio.
 • H - normalisoitu (lisäämällä klinkkeriä, takaa lujuusnopeuden).

Vuodesta 2003 lähtien on tullut voimaan uusi GOST 31108, sementtimerkinnän dekoodaus on hieman epätavallinen. Ensinnäkin koostumus on merkitty (I - ilman lisäaineita, II - niiden kanssa). Jälkimmäinen ryhmä on jaettu sekoitteisiin, joissa prosenttiosuus epäpuhtauksista on 6-20% (merkitty kirjaimella A) ja 21-35%: lla (vastaavasti CEM II B).

Roomalaiset numerot ilmaisevat epäpuhtauden tyypin: pozzolan, granuloitu kuona tai komposiittikoostumus. Vain silloin tulee digitaalinen indikaattori - lujuusluokka 22,5-52,5, jonka jälkeen materiaalipuristumisnopeudet ilmoitetaan - 2-7 päivää: H - normaali kovettuminen (enintään 22,5), C - keski ja B - nopea kovettuminen (32,5-53,5). Pakkauksessa on samanaikaisesti uusi merkintä ja vastaava vanha.

Sementin ominaisuudet ja ominaisuudet

Tärkein parametri on puristuspaineen kestävä paine, jonka mukaan lujuusluokat määritetään. Taulukko osoittaa tämän indikaattorin vanhojen ja nykyisten merkintöjen välisen suhteen:

Suosituin brändi yksityiseen käyttöön on Portland-sementti, jonka lujuusluokka on 32,5, optimaaliseksi hinta / laatusuhteeksi. M500 pidetään sopivana vastuullisemmille rakennuksille: teollisuudelle, erityisvaatimuksineen luotettavuudelle ja kestävyydelle.

Päinvastoin kuin betonilla, sementtipakkauksessa ei ole havaittavissa pakkasenkestävää merkintää, tämä ominaisuus määritetään suhde W / C, liuoksen jähmettymisolosuhteet ja siihen sisältyvien ilman mukana olevien epäpuhtauksien läsnäolo. Alhaisten lämpötila-ääripäiden kestävien elementtien rakentamiseksi Portland-sementtiä pidetään optimaalisena, joka on pienempi kuin М500 Д0 (eli ilman epäpuhtauksia), erityisen vaikeissa tapauksissa on käytettävä luokkia, joissa on lisämerkit sukellusveneillä (pehmittimillä).

Muita tärkeitä ominaisuuksia ja suorituskykyominaisuuksia on lueteltu taulukossa:

Myös sementtiominaisuuksia, kuten sulfaattia ja korroosionkestävyyttä sekä vesitiiviyttä, arvioidaan. Kaikki nämä indikaattorit on merkitty erikseen.

Tiettyjen brändien käyttö

Monissa käyttötarkoituksissa sopiva Portland-sementti, joka on valmistettu raaka-aineista, joissa on runsaasti silikaatteja, mikä takaa hyvän lujuuden, huuruvastuksen ja minimaalisen kutistumisen. Tarkka tarkoitus riippuu klinkkerin ja muiden komponenttien tyypistä ja hionnasta. Sementin halutun laadun määrittämiseksi on otettava huomioon paitsi sen ominaisuudet, myös ulkoiset olosuhteet työstä ja toiminnasta. Lisäaineettomilla koostumuksilla on suurempi kovettumisnopeus riippuen lujuudesta, PC-D: n käyttöä suositellaan:

 • M400 - monoliittiselle ja betonielementille.
 • M500 - hydraulisten rakenteiden ja levyjen tuottamiseen vaihtelevalla vesitasolla, asbestisementtituotteilla, kaatopaikoilla ja jalkakäytävällä, betoniryhmillä, kaikentyyppisillä perustuksilla.
 • M600 - betonirakenteisiin esivalmistettuihin rakenteisiin korkealaatuisiksi.
 • M700 - luodaan betoni, jonka lujuusluokka on B35 ja työskentelee erittäin jännittyneillä rakenteilla.

Portlandin sementit, joissa on mineraalipitoisia epäpuhtauksia enintään 5%, ovat lähes samat ominaisuudet kuin D0 ja PC D20 ovat edullisempia ominaisuuksia. Ei saa käyttää viimeisintä tuotemerkkiä, kun betonia sekoitetaan tiettyihin vaatimuksiin pakkasenkestävyyteen (F200: stä ja uudemmasta) ainakin ilman ilmanvaihdon lisäaineita. Toinen Portland-sementtityyppi - nopeasti kovettuva, on suositeltavaa ylläpitää suurnopeusjunaa (esimerkiksi käyttämällä liukuvaa muottia). Tässä tapauksessa kovetettu haluttuun tilaan tapahtuu 3 päivän sisällä eikä 28 ° C: ssa.

Nämä sementtilajit ovat hienojakoisen Portland-sementtiklinkkerin ja rakeistettujen kuon seos (enintään 30-35%). Ne ovat edullisempia, mutta ovat heikompia kovettamisessa ja kovettumisaikana, niiden optimaalinen käyttöalue on hydrauliset rakenteet (ne eivät paisuu vedessä) ja esivalmistetut raudoitetut betonirakenteet. Myös niiden pohjalta on suositeltavaa vaalia kipsiä ja laastia. Mutta huomattava osa epäpuhtauksista vaikuttaa haitallisesti jäätymisvastukseen, minkä seurauksena kuonaussementtejä ei voida käyttää betonirakenteisiin, joiden vaatimukset ylittävät F100: n vaatimukset (eli perustukset). Poikkeus on ratkaisuja ilmanvaihdon lisäaineilla edellyttäen, että työ toteutetaan vaihtuvassa kosteusjärjestelmässä ja betonin pitkäaikaisessa kovetuksessa.

Näiden sementtityyppien ominaispiirteet ovat kovettuminen, säänkestävyys ja sulfaattikestävyys. Niiden perusteella lämmönkestäviä betettejä vaivautetaan ja lisätään rakennusseoksia lisäämällä kipsiä. Yksityiskäytössä niiden käyttö on harvinaista, ne ovat herkkiä ratkaisujen valmistelulle ja toiminnalle. Suosituin vaihtoehto - vedeneristysliitokset, kaivot, levytraudat.

 • Laajeneva ja rasittunut sementti.

Näille laatuluokille on ominaista positiivinen lineaarinen laajeneminen kovetuksen aikana ja korkeat asetusnopeudet. On taloudellisesti kannattamatonta käyttää niitä tavallisiin betonirakenteisiin, niihin perustuvien ratkaisujen valmistelu tapahtuu hätätilanteissa. Niitä suositellaan myös silloin, kun ne ovat tarpeen kosteuden, höyryn tai kaasun läpäisemättömien rakenteiden luomiseksi. Tätä sementtiryhmää edustavat eri tuotemerkit, joilla on erilainen ominaisuus toisistaan, joilla kaikilla on omat ominaisuutensa ja suorituskykyominaisuudet, ostaisit ne yksittäisiin tarkoituksiin oheisen todistuksen huolellisen tarkastelun jälkeen.

Miten tyypillinen laskelma betonin koostumuksesta

Tuotantotekniikkaan oli oikein, sinun on tehtävä oikea laskelma betonin koostumuksesta. Laskennan tarkoitus on taloudellisin tapa saada konkreettisia ja tuotemerkin vahvuus. Tällä hetkellä ei ole konkreettista standardia kotimaisille standardien tuottajille, jotta saadaan tarkka tulos ja koko prosessi on varsin työläs. Laskenta tehdään seuraavien parametrien perusteella:

 • vaadittu brändi;
 • vastaanottopäivä;
 • vaadittu betonilevy;
 • sementti laatua;
 • hiekan koostumus;
 • murskatut tai sorafraktiot.

Betonin rakenneosien rakenne.

Käytettyjen materiaalien välillä suhde määritetään niiden tilavuuden ja painon mukaan. Paino tai tilavuus otetaan yksikköä kohden, muiden osien määrä ilmoitetaan suhteessa painoon ja tilavuuteen suhteessa sementtiin. Esimerkin avulla tämä laskelma näyttää tältä: jos betonin sekoittumiseen tarvitaan 10 kg sementtiä, 30 kg hienoa hiekkaa ja 50 kg murskattua kiveä, jatkokäyttöön tallennetun koostumuksen laskeminen näyttää 10:30:50 tai 1: 3: 5 paino.

Lisäksi betonin ainesosien valinta merkitsee ensinnäkin nimellisen koostumuksen määrittämistä ja koekäytön jälkeen toistuvaa laskentaa tai säätöä.

Miten lasketaan betonin koostumus

Eri tuotemerkkien betonin koostumuksen taulukko.

Betonin valinta ja laskenta sisältää kolme kokeellista suunnittelua:

 • laskentayksikkö;
 • kokeellinen tarkastus;
 • koostumuksen säätö (tarvittaessa).

Betonin perusominaisuudet sekä sen koostumus voidaan laskea kaavojen ja kaavojen mukaan. Samalla tavoin määritetään, mikä määrä vaaditaan voimakkaimmin betoniseoksen liikkuvuuden ja kiinteytymisen tilassa. Tiettyjen komponenttien tarkka määrä voidaan määrittää vain empiirisesti, esimerkiksi tämä tapahtuu karkeilla aggregaatteilla ja hiekalla. Tällaisen kokeilun suorittamiseksi veden ja sementin seos otetaan kaavan mukaisten parametrien mukaisesti jaettuna useisiin pieniin osiin. Jokainen osa asetetaan eri määrään hiekkaa ja karkeaa täyteainetta. Tämä kokemus osoittaa selvästi, että komponenttien suhde on parhaimmillaan.

Betonimäärän laskeminen eri tyyppisiin perustuksiin.

Edellä oleva menetelmä on erittäin kallis ja aikaa vievä, joten usein sekoitettaessa käytetään määrätyn määritysmenetelmän riippuvuutta. Hiekan ja karkean aggregaatin välinen suhde katsotaan sitten optimaaliseksi, kun tuloksena oleva seos voi helposti täyttää kaikki jyvien väliin jäävät aukot mahdollisimman pieneen määrään betonia sekä kääriä kaikki aggregaatin jyvät ohutkalvolla niin, että koko seos voidaan kätevästi asettaa.

Vaihdettaessa seoksen helppoa asettamista vakiosekoitussuhteella on välttämätöntä muuttaa betonikerroksen paksuutta aggregaattifraktioiden ympärille, kun taas aggregaatin ja hiekan välinen suhde säilyy ennallaan. Jotta voidaan lyhentää työhön käytettävää aikaa, joka käytetään optimaalisen koostumuksen valintaan betonille luonnollisen kovettumisen avulla, tarvitaan kolme näytettä. Heidän ikänsä pitäisi olla 3, 7 ja 28 päivää. Testinäytteet osoittavat, kuinka hyvin koostumus on valittu ja tarvittaessa se on mahdollista säätää oikeaan suuntaan.

Materiaalin kulutusta kohti 1 m3 betonia.

Jos kaikki paikkamerkit täyttävät hyväksytyt standardit, haluttu noudattaminen on lähellä. Jos epäsäännöllisiä materiaaleja tai laskelmia käytettiin silmällä, todennäköisimmin komponentit olisi korjattava useita kertoja, vahvistaen tulokset. Valikoidessaan komponentteja korkealaatuisten ja kestävien rakenteiden saamiseksi tulee olemaan laadun asettamat roolit. Emme saa unohtaa tiettyjä rakenteita koskevia teknisiä ehtoja ja suunnitteluasiakirjoja, jotka osoittavat sitovan sidoksen, tässä tapauksessa konkreettisen määrän.

Komponenttien betonikoostumusten valinnassa on asetettava lisävaatimuksia. Tässä tapauksessa ensinnäkin otetaan huomioon materiaalin laatu ja sitten betonin ominaisuuksiin perustuva valmistusmenetelmä. Jos betonin lujuusvaatimukset vahvistetaan, tarkista seuraavat indikaattorit. Ja jos tarkastuksen aikana todettiin, että betonin laatu ei vastaa haluttua, valitaan uusi koostumus. Jotta saadaan laadukas ratkaisu eikä sementin kustannusten nousu, on olemassa monia tekniikoita.

Veden / sementin suhteen laskeminen

Sementin paino-osien osissa otetaan tavallisesti vettä. Esimerkiksi edellä esitetyn betonin koostumukselle tarvitaan 5 litraa vettä ja kaavassa ilmaistun vesi-sementin suhde näyttää VC = 5: 10 = 0,5.

Betonin vesi-sementtisuhteen laskeminen ilmaisee eri määrästä vettä osissa, alkaen sementin painosta. Erilaiset yhdistelmät mahdollistavat tarvittavan lujuuden aikaansaamisen tietyksi ajaksi, mikä on tarpeen sen asettamiseksi tai kovettumisen kannalta. Tämän suhdeluvun tarkat parametrit on mahdollista löytää joko kaavojen avulla tai omalla kokemuksella. Jos sekoitettaessa liuosta ei ole soraa vaan murskattua kiveä, lisätään toinen 0,5 kaavan mukaiseen veteen ja sementtiin.

Betonimassan liikkuvuuden määrittäminen

Sementin kulutuksen laskeminen.

Tuotteiden muovausmenetelmien valinta vaikuttaa myöhemmin niiden suunnitteluominaisuuksiin, eli betoniseokseen, kun se on valmistettu, tulee olla johdonmukaisesti, mikä merkitsee sen liikkuvuuden astetta ja asennuksen helppoutta.

Erilaisiin tarkoituksiin tarvitaan erilaisia ​​betoniseoksia, sekä liikkuvia että jäykkiä. Asennettaessa on helpompaa liikkua, koska ne helposti täyttävät tarvittavat muodot ja ne jakautuvat niihin painovoiman vaikutuksesta tasaisesti ilman kuplia ja tyhjiöitä, joita ei tarjota liuoksen sekoittamisen aikana. Jotta samat toiminnot voidaan tehdä kovien seosten kanssa, tarvitaan huomattava voima. Mutta molemmilla jäykillä ja liikkuvilla seoksilla on sellainen ominaisuus kuin liuoksen liikkuvuus. Tämä parametri määritetään laskemalla se aika, joka tarvitaan seoksesta muodostetun karikan juoksutukselle.

Käytännön liikkuvuustutkimukset

Taulukko betonin, hiekan ja soran brändin osuuksista.

Tällaisten laskelmien tekemiseksi sinun on otettava keskimääräinen näyte käsiteltävästä seoksesta, tarvitset myös litteän alustan, jossa on metallia tai puutavaraa, ontto kartiomainen muoto, tangot seoksen liittämiseksi ja kaksi teräsriviä. Yksi niistä on tavallinen, mutta vähintään 70 cm pitkä, ja toisistaan ​​jakojen arvo on 20-50 cm.

Työn aloittamiseksi on asennettu litteä puuta, metallia tai niiden yhdistelmiä, ja siinä on ontto kartio ilman yläosaa, jonka korkeus on vähintään 30 cm. Tällaisen kartion yläpohjan halkaisijan on oltava 10 cm ja ylä 20 cm. kartio ja sen sisäpinnat kostutettu ennen työn aloittamista. Tämän jälkeen lomake on painettava alustaan ​​ja täytettävä seoksella yhtä suureen osaan kolmessa vaiheessa, mikäli mahdollista. Kukin äskettäin asetettu osa tiivistetään silmukoittamalla teräspalkki, jonka läpimitta on noin 16 mm. Binonetin jokaisen liikkeen on oltava sauvan läpi koko seoksen paksuuden läpi.

Jos tiivistysprosessissa ilmenee betonin ylijäämää, se on leikattava yhdessä muotin yläreunan kanssa, minkä jälkeen pinta pehmitetään lian avulla. Tämän jälkeen muoto hitaasti nousee, liikkeet on ehdottomasti pystysuorassa ja sijoitettava lähellä olevalle betonikarille. Reunan reunalle asetetaan halkaisijaltaan 70 cm: n pituinen teräsrivi, jonka yläpuolella on vapaata päätä. Tämän viivoittajan vapaan pään on läpäistävä betoniliuoksesta muodostetun vaikutelman keskellä. Viivaimesta, jonka osuustarkkuus on 0,5, mittaa sitten etäisyyden, joka kasvaa sademäärällä, betonin ja hallitsijan reunan välillä. Tämä luku, joka saadaan mittausten tuloksena, luonnehtii liuoksen saostumisen määrää. Jotta laskelmat saataisiin mahdollisimman tarkasti, yhdestä seoksesta tehdään kaksi kertaa. Tällöin rinnakkaismittausten ei pitäisi olla yli 2 cm: n eroja.

Seoksen liikkuvuuden haluttu arvo valitaan riippuen suunnitellusta rakenteesta.

Betonipilarien valmistukseen tarvittava sedimenttikartio, joka on noin 4-5 cm: n sallittavissa, ja lasikuitukerrosten kaataminen ja pohjaseinämättömien pylväiden kaataminen voi olla 6-8 cm. Kussakin tapauksessa on otettava huomioon havaitut kuormat, raudan paksuus, käytetty betoni ja betonityyppien - soran tai raunioiden jakeiden arvo.