Sementtilaatujen tulkinta

Sementin soveltamisala on erittäin laaja: huokoisten kipsiliuosten sekoittamisesta erityisen kuormitetun rakenteen betonointiin. Tärkeä tekniikan merkitys on brändin määritelmä, jossa on tarvittavat parametrit ja ominaisuudet, virheellinen valinta johtaa kustannusten ylittymiseen, mittasuhteiden vääristymiseen, muuraukseen tai valuun osoittautuu huonolaatuiseksi ja lyhyen ajan kuluttua on toistettava. Tärkeimmät maamerkit ovat puristuslujuus, epäpuhtauksien läsnäolo, valmistuksessa käytettävät raaka-aineet ja hionnan hienous. Siinä otetaan huomioon myös työ- ja käyttöolosuhteet, kovettumisen ajankohta, tarve parantaa betonin hydrofobisia ominaisuuksia ja pakkasvaste.

Pakkauksessa on sementtiä merkitty alfa- ja numeerinen lyhenne, mukaan lukien tiedot koostumuksesta ja perusominaisuuksista. Vanhan GOST 101785: n mukainen merkintä alkoi seoksen tyypillä (PC-portland-sementti, SHPT-kuona-portland-sementti), sitten vahvuus annettiin kolmisnumerona. Kolmas tavaramerkin hal- linnasta oli elementti, joka osoitti mineraalisten lisäaineiden läsnäolon prosentteina (enintään 20%), minkä jälkeen lisättiin lisäominaisuuksia. Usein on olemassa seuraavat lyhenteet:

 • B - nopeasti kovettuva sementti.
 • SS - sulfaattisuojaus (tarvitaan hydrauliikkarakenteiden asennuksessa).
 • VRTS - vedenpitävä laajentaminen.
 • PL - sementti pehmittimillä (suositellaan betonirakenteiden pakkasvastuksen parantamiseksi).
 • BC - koristekuvio.
 • H - normalisoitu (lisäämällä klinkkeriä, takaa lujuusnopeuden).

Vuodesta 2003 lähtien on tullut voimaan uusi GOST 31108, sementtimerkinnän dekoodaus on hieman epätavallinen. Ensinnäkin koostumus on merkitty (I - ilman lisäaineita, II - niiden kanssa). Jälkimmäinen ryhmä on jaettu sekoitteisiin, joissa prosenttiosuus epäpuhtauksista on 6-20% (merkitty kirjaimella A) ja 21-35%: lla (vastaavasti CEM II B).

Roomalaiset numerot ilmaisevat epäpuhtauden tyypin: pozzolan, granuloitu kuona tai komposiittikoostumus. Vain silloin tulee digitaalinen indikaattori - lujuusluokka 22,5-52,5, jonka jälkeen materiaalipuristumisnopeudet ilmoitetaan - 2-7 päivää: H - normaali kovettuminen (enintään 22,5), C - keski ja B - nopea kovettuminen (32,5-53,5). Pakkauksessa on samanaikaisesti uusi merkintä ja vastaava vanha.

Sementin ominaisuudet ja ominaisuudet

Tärkein parametri on puristuspaineen kestävä paine, jonka mukaan lujuusluokat määritetään. Taulukko osoittaa tämän indikaattorin vanhojen ja nykyisten merkintöjen välisen suhteen:

Suosituin brändi yksityiseen käyttöön on Portland-sementti, jonka lujuusluokka on 32,5, optimaaliseksi hinta / laatusuhteeksi. M500 pidetään sopivana vastuullisemmille rakennuksille: teollisuudelle, erityisvaatimuksineen luotettavuudelle ja kestävyydelle.

Päinvastoin kuin betonilla, sementtipakkauksessa ei ole havaittavissa pakkasenkestävää merkintää, tämä ominaisuus määritetään suhde W / C, liuoksen jähmettymisolosuhteet ja siihen sisältyvien ilman mukana olevien epäpuhtauksien läsnäolo. Alhaisten lämpötila-ääripäiden kestävien elementtien rakentamiseksi Portland-sementtiä pidetään optimaalisena, joka on pienempi kuin М500 Д0 (eli ilman epäpuhtauksia), erityisen vaikeissa tapauksissa on käytettävä luokkia, joissa on lisämerkit sukellusveneillä (pehmittimillä).

Muita tärkeitä ominaisuuksia ja suorituskykyominaisuuksia on lueteltu taulukossa:

Myös sementtiominaisuuksia, kuten sulfaattia ja korroosionkestävyyttä sekä vesitiiviyttä, arvioidaan. Kaikki nämä indikaattorit on merkitty erikseen.

Tiettyjen brändien käyttö

Monissa käyttötarkoituksissa sopiva Portland-sementti, joka on valmistettu raaka-aineista, joissa on runsaasti silikaatteja, mikä takaa hyvän lujuuden, huuruvastuksen ja minimaalisen kutistumisen. Tarkka tarkoitus riippuu klinkkerin ja muiden komponenttien tyypistä ja hionnasta. Sementin halutun laadun määrittämiseksi on otettava huomioon paitsi sen ominaisuudet, myös ulkoiset olosuhteet työstä ja toiminnasta. Lisäaineettomilla koostumuksilla on suurempi kovettumisnopeus riippuen lujuudesta, PC-D: n käyttöä suositellaan:

 • M400 - monoliittiselle ja betonielementille.
 • M500 - hydraulisten rakenteiden ja levyjen tuottamiseen vaihtelevalla vesitasolla, asbestisementtituotteilla, kaatopaikoilla ja jalkakäytävällä, betoniryhmillä, kaikentyyppisillä perustuksilla.
 • M600 - betonirakenteisiin esivalmistettuihin rakenteisiin korkealaatuisiksi.
 • M700 - luodaan betoni, jonka lujuusluokka on B35 ja työskentelee erittäin jännittyneillä rakenteilla.

Portlandin sementit, joissa on mineraalipitoisia epäpuhtauksia enintään 5%, ovat lähes samat ominaisuudet kuin D0 ja PC D20 ovat edullisempia ominaisuuksia. Ei saa käyttää viimeisintä tuotemerkkiä, kun betonia sekoitetaan tiettyihin vaatimuksiin pakkasenkestävyyteen (F200: stä ja uudemmasta) ainakin ilman ilmanvaihdon lisäaineita. Toinen Portland-sementtityyppi - nopeasti kovettuva, on suositeltavaa ylläpitää suurnopeusjunaa (esimerkiksi käyttämällä liukuvaa muottia). Tässä tapauksessa kovetettu haluttuun tilaan tapahtuu 3 päivän sisällä eikä 28 ° C: ssa.

Nämä sementtilajit ovat hienojakoisen Portland-sementtiklinkkerin ja rakeistettujen kuon seos (enintään 30-35%). Ne ovat edullisempia, mutta ovat heikompia kovettamisessa ja kovettumisaikana, niiden optimaalinen käyttöalue on hydrauliset rakenteet (ne eivät paisuu vedessä) ja esivalmistetut raudoitetut betonirakenteet. Myös niiden pohjalta on suositeltavaa vaalia kipsiä ja laastia. Mutta huomattava osa epäpuhtauksista vaikuttaa haitallisesti jäätymisvastukseen, minkä seurauksena kuonaussementtejä ei voida käyttää betonirakenteisiin, joiden vaatimukset ylittävät F100: n vaatimukset (eli perustukset). Poikkeus on ratkaisuja ilmanvaihdon lisäaineilla edellyttäen, että työ toteutetaan vaihtuvassa kosteusjärjestelmässä ja betonin pitkäaikaisessa kovetuksessa.

Näiden sementtityyppien ominaispiirteet ovat kovettuminen, säänkestävyys ja sulfaattikestävyys. Niiden perusteella lämmönkestäviä betettejä vaivautetaan ja lisätään rakennusseoksia lisäämällä kipsiä. Yksityiskäytössä niiden käyttö on harvinaista, ne ovat herkkiä ratkaisujen valmistelulle ja toiminnalle. Suosituin vaihtoehto - vedeneristysliitokset, kaivot, levytraudat.

 • Laajeneva ja rasittunut sementti.

Näille laatuluokille on ominaista positiivinen lineaarinen laajeneminen kovetuksen aikana ja korkeat asetusnopeudet. On taloudellisesti kannattamatonta käyttää niitä tavallisiin betonirakenteisiin, niihin perustuvien ratkaisujen valmistelu tapahtuu hätätilanteissa. Niitä suositellaan myös silloin, kun ne ovat tarpeen kosteuden, höyryn tai kaasun läpäisemättömien rakenteiden luomiseksi. Tätä sementtiryhmää edustavat eri tuotemerkit, joilla on erilainen ominaisuus toisistaan, joilla kaikilla on omat ominaisuutensa ja suorituskykyominaisuudet, ostaisit ne yksittäisiin tarkoituksiin oheisen todistuksen huolellisen tarkastelun jälkeen.

Sementtiarvot - tyypit ja dekoodaus

Sementtiä käytetään sitomaan täyteaineita laastia varten. Se on hienojakoista jauhetta, vaihtamalla sen kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet kosketukseen veden ja muiden nesteiden kanssa. Tämä muodostaa muovimassan, joka voi olla minkä tahansa muotoinen, ja sen kiinteytymisen jälkeen - kova kivi. Ratkaisun ominaisuudet riippuvat sementtimerkistä, joten sinun on tiedettävä, mikä tämä parametri on, kuinka paljon se vaikuttaa seoksen teknisiin ja toiminnallisiin ominaisuuksiin.

Sementin ominaisuudet ja ominaisuudet

Sementtilaadut heijastavat korkealaatuisen laastin valmistukseen tarvittavat perusominaisuudet. Tämä materiaali valmistetaan klinkkeristä, joka muodostaa suurimman osan siitä. Ne valmistetaan polttamalla kalkkikiveä ja savea, minkä jälkeen jauhamalla hienoihin jauheisiin. Mitä pienempi on sideaineen epäorgaaninen komponentti, sitä nopeammin laasti kiinnittyy. Lisättyjen mineraalipitoisten epäpuhtauksien ominaisuuksien parantaminen - pyriitti, bauksiitti, tripoli. Materiaalin tärkeimmät ominaisuudet ovat:

 • Kestävyys - kestää mekaanisen rasituksen näytteen. Näyte koostuu 25% sideaineesta ja 75% puhdasta kvartsihiekkaa. 10 x 10 x 10 cm valettu näyte tuhoutuu paineen määrittämiseksi. Sementtilajit luokitellaan juuri saadun ratkaisun lujuudella.
 • Säätöaika on tärkein parametri, joka vaikuttaa työnopeuteen, erityisesti alhaisissa lämpötiloissa. Kipsiä tai muita lisäaineita lisätään sekoitukseen nopeuttamiseksi.
 • Pakkasenkestävyys - jäätymis- ja sulatusjaksojen määrä sen lisäämiseksi - lisätään puun pitoisuus tai natriumin pitoisuus koostumukseen.

Eri lisäaineiden käyttö auttaa saamaan koostumuksia, joilla on tiettyjä teknisiä ominaisuuksia:

 • Nopea asetus;
 • Sulfaattien kestävyys, jota käytetään hydraulirakenteiden rakentamisessa;
 • Vedenpitävyys laajenee;
 • Pehmittimien yhdisteet toimimaan alhaisissa lämpötiloissa;
 • Sisustustekstiilit, sisustuskoostumukset;
 • Normalisoitu sementti haluttuilla ominaisuuksilla.

Mitä tarkoittaa sementtimerkki?

Sementtimerkin avulla voit tarkasti kuvata materiaalin koostumuksen ja sen tekniset ominaisuudet. Tällä hetkellä merkinnät tehdään GOST 31108-2003: n mukaan. Määritä materiaalin täydellinen nimi - Portland-sementti, sulfaattikestävä tai muu sementti. Seuraavaksi on merkitty supistava komponentti:

 • CEM I - tavallinen portlandsementti;
 • CEM II - Portland-sementti lisäaineilla enintään 35%;
 • CEM III - Portland-sementti, jonka kuona on jopa 95%;
 • CEM IV - pusseeni-koostumus enintään 55%;
 • CEM V - komposiittiseos.

Tärkein lisäaine on ilmoitettu - se voi olla komposiitti (K), kuona (III), pozzolan (II), kalkkikivi (I), valmistettu lentotuhka (3), piidioksidihöyry (MK). Niiden käyttö mahdollistaa vedenpitävyyden, nopean säädön tai muiden haluttujen ominaisuuksien saavuttamisen.

Suoraan merkkiin merkitään M numeerisella indeksillä, joka osoittaa tietyn näytteen viimeisen puristuslujuuden suoritettujen testien mukaan. Esimerkiksi M200 ylläpitää painetta 200 kg / cm³ tai 15 MPa. Mittaustulokset kirjataan taulukoihin, jotka heijastavat paitsi brändiä myös modernia ominaisuutta - luokkaa.

Erityisluokkien saamiseksi raaka-aineita lisätään niihin, käytetään tekniikoita, jotka antavat heille halutut ominaisuudet. Näihin materiaaleihin kuuluvat:

 • Alumiinisementit. Ne valmistetaan polttamalla alumiinikuonaa, bauksiittia ja kalkkikiveä 1600 ° C: n lämpötilassa. Hionnan jälkeen tällaiset koostumukset reagoivat voimakkaasti kalsiumaluminaatin ansiosta voimakkaasti veden kanssa, joten ne saavat 90% määrätystä kovuudesta vain yhdellä päivällä. Kahden päivän kuluttua rekrytoidaan määritelty betonivahvuus M400-M600. Tämän tyyppisen sideaineen hydraamiseksi vapautuu paljon lämpöä, mikä sallii sen käytön alhaisissa lämpötiloissa.
 • Kalsium-hydrouminaatin, kipsin ja muiden komponenttien lisäys mahdollistaa ei-kutistuvan, laajenevan tai kovettuvan materiaalin saamisen. Tällaiset seokset kovettuvat vedessä, eivät muuta tilavuutta tai laajentavat asetettaessa, tiivistettynä tai itsestään stressaantuneena.
 • Kuonaa emäksistä sementtiä, jossa on korkea rakeistettu masuunikuona, jauhetaan hienoksi jauheeksi. Se lisää jäätymisvastuksen, korroosionkestävyyden ja aggressiivisen materiaalin rakennusratkaisuja. Suuri hydraulirakenteille, sillä on keskimääräinen kovettumisnopeus.

Miten sementin tuotemerkki määritetään?

Sementtimerkki määritetään laboratorion erikoislaitteissa näytteen lujuuden perusteella. Tätä varten otetaan koenäytteeseen, yhdeksi osaksi sideainetta lisätään kolme osaa puhdistettua kvartsihiekkaa kokeellisen liuoksen saamiseksi.

Seos sekoitetaan perusteellisesti lisäämällä vettä, kaadetaan 6-10 muotoon, joiden mitat ovat 10x10x10 cm. Näytteitä vanhennetaan 28 päivän ajan, jolloin se kovettuu 98% lasketusta kovuusasteesta. Sen jälkeen valitaan näyte, asetetaan puristimeen ja paine, jolla se tuhoutuu, mitataan.

Mittaukset suoritetaan kuudessa satunnaisesti valituissa näytteissä. Näistä valitaan 4 näytettä, joiden murtuma vaatii korkeimman paineen, keskiarvo lasketaan. Tulosten mukaan sementin lujuusluokka ja lujuusluokka määritetään vastaavasti MPa ja kg / cm3.

Eri merkkien käyttö

Sementin laajuus riippuu sen brändistä ja ominaisuuksista, jotka määrittävät sen ominaisuudet. Tärkeimmät tyypit ovat:

 • M300 on halvinta tuotemerkkiä, jota käytetään yhden tarinan yksityisessä rakentamisessa.
 • M400 soveltuu betoniteräsrakenteiden valmistukseen, vakiobetonin, kipsilevyjen, tiilien asettamiseen, pintamateriaalien ja maanalaisten rakenteiden betonointiin.
 • M500 käytetään sillanpylväissä vedessä tai maalla, koska se lisää lujuutta, käytetään viestinnän ja tilojen rakentamiseen, korjaustöihin.
 • M600 on suunniteltu tuottamaan korkealaatuisia esivalmistettuja rakenteita, joilla on suuri lujuuden ja jäätymisvaatimuksen vaatimus.
 • M700 käytetään betoniin, jonka lujuusluokka on B35, jota käytetään rakenteissa, joissa on suuri mekaaninen rasitus.

Portland-sementin erilaiset tuotemerkit voivat muuttaa ominaisuuksiaan johtuen lisäaineista, jotka lisäävät asetusnopeutta, jäätymisvastusta ja kaadetaan suurella kosteudella.

Sementin käyttö riippuu sen tyypistä, koostumuksesta ja ominaisuuksista:

 • Portland-sementti - betoni monoliitit, betonirakenteet.
 • Kuona Portland-sementti - monoliitit, myös maanalaiset, vedenalaiset.
 • Pozzolaaniset yhdisteet - esivalmistetut rakenteet, vedenalaiset ja maanalaiset monoliitit.
 • Alumiini - käytetään korjaamiseen, korjausvaurioihin, jotka johtuvat suuresta nopeudesta. Alumiinioksidin pitoisuuden lisääntyessä saadut materiaalit kestävät kuumuutta.
 • Kipsi-alumiinioksidi - käytetään vedenpitävään betoniin, laajeneviin ja ei-kutistuviin materiaaleihin.
 • Väri ja valkoiset materiaalit - sisustus- ja ulkopintojen koristeluun.

Sementin laadun oikea valinta mahdollistaa rakennusaineiden saamisen halutulla ominaisuudella. Seoksen komponenttien yhdistelmä, jonka mukaisesti tuotetta valmistetaan, tarjoaa mahdollisuuden valmistaa betonia, jolla on vaadittu lujuusluokka ja kovettumisnopeus. Lisäparametrit antavat koostumuksen ominaisuuksia sen käyttöä varten erityisissä olosuhteissa - korkeissa ja matalissa lämpötiloissa, korkeassa kosteudessa, tärinässä ja muissa negatiivisissa vaikutuksissa. Sideaineen merkintä ja muut ominaisuudet heijastuvat pakkaukseensa.

Sementtityypit ja niiden käyttö

Sementti on monipuolinen rakennusmateriaali, jota tarvitaan kestävän hydraulisen betonin vaivaamiseen sekä tavallisen sementti-hiekkakiven valmistamiseen olohuoneen sisustukseen. Sementin ominaisuudet ja käyttö johtuvat pääasiassa sen tuotemerkistä.

Mikä on sementin merkki

Sidoksen merkki ja merkinnät ovat erilaisia ​​indikaattoreita.

Tuotemerkillä tarkoitamme sementtikuution standardinäytteen puristuslujuuden ja taivutuslujuuden ominaisuuksia, joiden sivut ovat 10 × 10 × 10 cm sen kovettumisen jälkeen 28 päivää muottiin kaatamisen jälkeen. Arvo määritetään laboratoriotesteillä, sen arvo pyöristetään kokonaisuudessaan alaspäin. Tällä perusteella tuotemerkit jaetaan: M100, M150, M200, M250, M300, M400, M500, M600.

Toisin sanoen sementtikivi M300 pystyy kestämään 300 kg / cm² suurimman kuormituksen. Näyte voi "luovuttaa" suurella ponnistuksella, joten materiaalilla on aina pienet turvamarginaalit jopa 99 yksikköä kohti (jopa 398 kg / cm2 iskunvaimennus määritellään sementti M300: n lujuusluokaksi). Testisäännöt ja -standardit, jotka ohjaavat GOST-10178-85 vuodesta 1985.

Merkkien sijasta uuden GOST 31108-03: n mukaista sementtijauhetta on luokiteltu. Taulukossa on esitetty brändin, luokan ja testauksen vaikutukset:

Sementin merkki, vanha nimitys

Sementtimerkintä

Sementtiväreissä on merkintä täydellisestä merkinnästä, joka osoittaa käytettyjen lisäaineiden, valmiin kiven lujuuden ja sementin nopeuden.

On syytä huomata, että modernit rakentajat käyttävät GOST 31108-2003: n tietoja, joissa on myös merkintämerkkejä.

Aiemmin tarkastellut vanhan GOSTin säännellyt sementtimerkit ovat edelleen läsnä joidenkin sideaineiden täydellisessä merkinnöissä.

Mitä sementtimerkintä tarkoittaa lisäaineiden tyypin mukaan?

Pääsilitysraudassa lisäaineita lisätään lähes aina, mikä vaikuttaa tiettyjen valmiiden kivien ominaisuuksiin. Kaikissa nimityksissä C - sementti.

 • PC - Portland-sementti on kaikkien muiden raaka-aineiden perusta. Koska itsenäistä materiaalia ei käytännössä käytetä;
 • PPC - pussiolan portlandsementti;
 • SHPC - kuona Portland-sementti. Se valmistetaan murskaamalla sementtiklinkkeriä ja 20% kuonaa.
 • G - alumiinioksidia, jonka valmistukseen käytetään joitain saviastioita;
 • SSPTS tai SPTS - sulfaattikestävät kipsin lisäaineilla;
 • SSSHPTs - sulfaattikestävä kuona Portland-sementti;
 • BC - valkoinen valmistetaan raaka-aineista, joissa ei ole väriaineita (rauta, mangaani, kromi). Selkeyttämiseksi kalkkikiveä, kloorisuoloja tai kipsiä lisätään klinkkeriin;
 • VRTS - vedenpitävä laajentaminen. Liuos asetetaan ja kovettuu millä tahansa välineellä, ml. vedessä, jota käytetään;
 • Submarine - pehmennetty, roskaa kestävä sementti, jonka ratkaisu sopii mukavasti myös kylmäkauteen, on hyvin jakautunut muottiin.
 • GF - hydrofobinen sementti ei pelkää veden vaikutuksia, mukaan lukien Pitkällä aikavälillä.
 • C - supistava värillinen pigmentti.

Nykyaikainen teollisuus on jatkuvasti täydentää materiaalivalikoimaa, joten joskus löytyy muita symboleja, jotka on dekoodattava pakkauksessa.

Sementin merkitseminen pusseihin viime aikoina saattaa poiketa tavallisesta. Pakkauksissa nyt "C" tai "PC" muutetaan "CEM" -merkillä, jota seuraa lisäaineiden määrä:

Vanhassa merkinnässä käytettiin kirjainta D:

 • D0 - ei lisäaineita;
 • D5 - lisäaineet enintään 5%;
 • D20 - epäpuhtaudet 5... 20%.

Merkinnän lopussa on esitettävä säännös, jonka perusteella tuote on valmistettu tästä merkistä.

 • Portland-sementti 400-D20-B- GOST 10178-85 sukellusvene: Portland-sementti M400, lisäainepitoisuus enintään 20%, nopea kovetusliuos;
 • PC 400-D20-B-PL GOST 10178-85: Portland-sementtibrändi M400, lisäaineiden määrä jopa 20%, nopea karkaisu, pehmennetty.

Sementin merkinnän tulkinta uusien määräysten mukaisesti

GOST 31108-2003 määrittelee uuden menetelmän yleisten sementtikuiviseosten salaamiseksi.

Ensinnäkin on sementtikoostumuksen koko nimi (Portland-sementti, kuonan sementti Portland-sementti, sulfaattitesteri, jne.).

Seuraavassa on sidosaineiden symboli käyttäen roomalaisia ​​numeroita:

 • CEM I - Portland-sementti ilman lisäaineita;
 • CEM II - HRC mineraalivalmisteilla (lisäaineet - 6... 35%);
 • CEM III - kuona Portland-sementti (lisäaineet - 36... 95%);
 • CEMIV - Pozzolanic Cement. (lisäaineet - 21... 55%);
 • CEMV - komposiittisementti (lisäaineet 36... 80%).

Kolmas on lisäaineiden A tai B määrän nimi, jota olemme jo harkinneet. Seuraavaksi (yhdysviivalla) mainitaan tärkein lisäaine:

 • W - kuona;
 • K - komposiittilisäaine;
 • H - lentotuhka;
 • Ja - kalkkikivi;
 • P-pozzolan;
 • MK - mikrosilikoninen.

Näistä lisäyksistä voi olla useita, minkä jälkeen kirjaimet merkitään suluissa yhdelläviivalla.

Ehdollisen lisäaineen jälkeen sementti lujuusluokassa on osoitettu: B7.5... B52.5 (arvojen määrittely MPa: ssa).

Merkinnän viimeiset kirjaimet osoittavat nopeuden asettamisen ja kovettumisen 7 päivän kuluttua:

 • H - Normaali kovettumisaika;
 • B - nopeasti kovettuva sideaine.
 • CEM II / А-И 52.5N on kalkkikiviä sisältävä jauhe, jonka määrä on 6... 20%, kiven lujuus on 52,5 MPa, mikä vastaa M600: ta, työseos yleensä kovettuu.
 • Kuona Portland-sementti CEM III / A 32.5N GOST 31108-2003- kuona Portland-sementti, jossa on masuuniprosessoidun kuonan sisältö 36-65%, lujuusluokka B32.5, normaali kovettuminen;
 • Komposiitti Portland-sementti CEMV / AK (W-3-I) 32.5B GOST 31108-2003 - Monimutkainen Portland-sementti useilla lisäaineilla: masuunipuristettu kuona (W), lentotuhka (3) ja kalkkikivi (I) 6 20%, lujuusluokka B32,5, nopea kovetusliuos.

Sementtilaadut ja niiden soveltaminen

Sideaineen käyttö määräytyy sen koostumuksen perusteella, ja suuri merkitys liittyy tulevaisuuden kiven lujuuteen.

Tiettyjen ominaisuuksien betoniliuoksen saamiseksi käyttäen erilaisia ​​sementtityyppejä:

Sementtimerkintä - dekoodaus uuden GOSTin mukaan

Ainutlaatuinen rakennusmateriaali - käyttötarkoituksen mukainen sementti on saatavana valtavassa määrin eri tyyppejä, tyyppejä ja alalajia. Samalla sementin merkinnät puhuvat tarkoituksesta, koostumuksesta ja muista kuluttajien perusominaisuuksista.

Merkintä tehdään painamalla pakkauksen pinnalle (paperipussi tai iso laukku) tai merkitty mukana toimitetulla asiakirjalla irtotavarana toimitetusta sementtierästä.

Sementin merkitseminen pusseihin, suurpusseihin ja irtotavaraan on täytettävä GOSTin vaatimukset, muutoin materiaalin ostaja hankkii väärennetystä sementistä kaikki niihin liittyvät ongelmat.

Sementin merkintä Venäjän federaatiossa

Venäjän federaatiossa pidetään "laillisina" uusia sementin merkintöjä, jotka on koottu ja sovellettu normatiivisen asiakirjan GOST 31108-2003 "General construction cement" vaatimusten mukaisesti. Samaan aikaan vanhoissa asiakirjoissa ja internetissä löytyy vanhoja merkkejä yleisten rakennustöiden sementistä GOST 10178-85: n mukaan.

Tässä suhteessa ei-asiantuntijan on vaikea selvittää, mikä rakennusaine tilaamaan rakennuksen tai betonirakenteen itsenäistä rakentamista. Siksi tämän artiklan puitteissa pidetään uutta merkintää sementistä GOST 31108-2003 ja vanhaa versiota - nimitystä GOST 10178-85.

Sementtilajien tulkinta uuden GOST 31108-2003 mukaisesti

Nykyisen sääntelyasiakirjan mukaan yleiskäyttöisen sideaineen nimeäminen koostuu seuraavista "komponenteista":

 • Tuotetyyppi. Esimerkiksi: "Portland Cement", "Shlakoportlandtsement", "Composite Cement" jne.
 • Sementtityyppi. Se on yhdistelmä isoja kirjaimia ja roomalaisia ​​numeroita. Käytännöllisyyden vuoksi pienennämme sementityypin merkintää ja dekoodausta seuraavassa taulukossa:
 • Seuraavassa taulukossa esitetään tiivistelmä lisäaineiden tyypistä tuotteen aineen koostumuksen alatyypin osoittamisen jälkeen:

Myös sementtimerkinnässä voidaan löytää kirjain "H", mikä tarkoittaa, että sementti valmistetaan klinkkerin normalisoidun koostumuksen avulla.

 • Lujuusluokka: 22,5; 32,5; 42,5; 52.5. Sementin voimakkuusmerkintä on kuluttajan kannalta tärkein indikaattori. Tämä numeerinen ryhmä tunnistaa betonin lujuuden puristuksessa 28 päivää sekoittamisen jälkeen. Esimerkiksi numeroiden 32,5 ryhmä vastaa puristuslujuuden 400 kgf / cm2 (portland-sementti M400) vanhaa, 42,5-500 kgf / cm2 (portland-sementti M500) jne.
 • Puristuslujuus sementin asettamisen aikana kahdesta seitsemään päivään (lukuun ottamatta lujuusluokan 22.5 sementtiä) on ominaista kirjaimet N tai B, jotka tavallisesti kovettuvat ja kovettuvat nopeasti.
 • Sääntelyasiakirja, jonka mukaisesti tuote on tuotettu - GOST 31108-2003.

Merkintäesimerkki: Portlandsementti lisäämällä kuonaa CEM III / V-Sh 42.5B GOST 31108-2003. Sementin merkinnän tulkinta: Portland-sementti lisäaineilla, alatyyppi B, lisättynä rakeistetulla kuonalla, lujuusluokka 28 päivää 42,5, nopean kovettumisen, joka täyttää GOST 31108-2003: n vaatimukset.

Sementin merkintä GOST 10178-85

Sementin nimeäminen tässä sääntelyasiakirjassa on suurten kirjainten ja arabialaisten numeroiden yhdistelmä. Gosta-sementin vaatimusten mukaisesti olisi käytettävä seuraavia "komponentteja":

Täydellinen tai lyhyt nimitys tuotetyypistä (ks. Alla oleva taulukko).

Sementin merkki

Sementtimerkki - sementtituotteiden lujuuden indikaattori taivutukselle ja puristukselle. On merkkejä 200, 300, 400, 500, 550 ja 600.

Sementtimerkki on tyypillistä standardin mukaisen sementtilaastin näytteiden puristuslujuuden ominaisuuksista, jotka on testattu standardin mukaisella tavalla, pyöristettynä 400, 500, 550 ja 600 kg / cm2: n kokonaisarvoihin.

[Usherov-Marshak A. Betonibetoni: Lexicon. M.: RIF Rakennusmateriaalit - 2009. - 112 s.]

Encyclopedia of rakennusaineiden termejä, määritelmiä ja selityksiä. - Kaliningrad. Julkaisija Lozhkin V.P.. 2015-2016.

Katso, mitä "sementin merkki" on muissa sanakirjoissa:

sementtiaste - Sementin lujuusominaisuudet standardoidulla tavalla [Rakennussanaston sanakirja 12 kielellä (VNIIIS Gosstroy of the USSR)] Muut rakennustuotteet Aiheet EN sementtibrändi luokka DE Zeistgüte FR class de qualité de...... Teknisen kääntäjän viitetiedot

sementtibrändi - cemento markė statusas chemija apibrėžtis pagal standardis pagamintų ir išlaikytų bandinių stiprumo rodiklis. atitikmenys: angl. sementin brändi rus. sementtimerkki... Chemijos terminų aiškinamasis žodynas

Sementtiaste - Sementtituotteiden lujuuden mittaus taivutukseen ja puristukseen. Merkkejä on 200, 300, 400, 500, 550 ja 600. Lähde: Arkkitehtonisen rakentamisen termien sanasto, sementtilujuuden standardoituja ominaisuuksia (bulgaria, bulgaria)...... Construction Dictionary

Sementtiaste - Sementtituotteiden lujuuden mittaus taivutukseen ja puristukseen. On merkkejä 200, 300, 400, 500, 550 ja 600... Sanakirja rakentaja

Merkki - Merkki: Sisältö 1 Raha- ja muut yksiköt 2 Talous ja tuotanto... Wikipedia

brändi - I. MARK I ja, no. marque f.>, hän Marke. 1. Parodissa. yhteydessä. Jaz. petimetrov. Kirjaudu, allekirjoita. [Verhoglyadov:] Pieni raunch Avek ESPR <wittily> lausutaan, animoidaan <elävöittää> yritys. Tämä on marc de bon san <yhteinen... Venäjän kielen gallicismien historiallinen sanakirja

Betoniluokka pakkasenkestävyyteen f - - perusmene- telmillä testatuilla standardeilla perustettujen betonienäytteiden jäädytys- ja sulatuskierrosten vähimmäismäärä, jotka säilyttävät alkuperäiset fysikaaliset ja mekaaniset ominaisuudet normalisoiduissa rajoissa. [GOST 10060.0 95] Merkitse...... tietosanakirja rakennusaineiden termeistä, määritelmistä ja selityksistä

Betonin laatu vedenpitävyyteen - on betonin läpäisevyyden indikaattori, jolle on tunnusomaista suurin vedenpaine, jossa tavanomaisissa koeolosuhteissa vesi ei tunkeudu betonin läpi. [SNiP 52 01 2003] Betoniluokka vedenpitävälle W: lle - ominaista...... Encyclopedia of terms, definitions and explanations of building materials

Betonibrändi - - yksi betonin laadun indikaattoriparametristen sarjojen arvosta sen vahvuuden keskiarvon perusteella. [Terminologinen sanakirja betonille ja betonille. FSUE "SIC" Rakentaminen "NIIZHB ja A. A. Gvozdevan metroasema, Moskova, 2007. 110...... Tietosanakirjan termeistä, määritelmistä ja selityksistä rakennusmateriaaleista

Betonin laatu keskimääräisen tiheyden mukaan on tiheyden arvo, joka on määritetty betonien normit, kg / m, johon lämpöeristettä koskevat vaatimukset tehdään. [SNiP 52 01 2003] Betonin laatu keskimääräisen tiheyden mukaan on osoitus lämpöeristysominaisuuksista (on osoitettava...... Encyclopedia of terms, definitions and explanations of building materials

Merkit ja sementtityypit ja niiden ominaisuudet

Termi "sementti" ymmärretään yleisesti epäorgaanisen alkuperän supistavaksi rakennusmateriaaliksi, joka vuorovaikutuksessa veden kanssa muodostaa liuoksen, joka muuttuu tiheäksi monoliittiseksi muodostumaksi lisääntyneelle lujuudelle. Käytetään betonien ja muiden rakennustuotannon eri vaiheissa käytettävien koostumusten valmistukseen.

Sementinvalmistuksen perustana on kalkkikivi, joka on sekoitettu saven ja lisäaineiden kanssa, joka murskauksen jälkeen muuttuu murentavaksi aineeksi, joka koostuu pienistä homogeenisista fraktioista riippuen erilaisista fysikaalis-teknisistä ominaisuuksista koostuvien komponenttien yhdistelmästä ja prosenttiosuudesta ja aiheuttaa sen käytön lisämerkintää.

Mitkä ovat sementin merkit, niiden ominaisuudet ja dekoodaus

Yksi tärkeimmistä sementin laatua kuvaavista indikaattoreista on sen puristuslujuus. Tämä parametri määritetään laboratoriokokeissa, joiden tulosten mukaan materiaali on jaettu merkkeihin, joiden numeeriset määritykset ovat 100: stä 800: een ja jotka osoittavat, että pakkausaste on BAR tai MPa.

Lyhennettä PC tai M käytetään vahvistamaan sementtipohjaista laatua. Esimerkiksi M400: n muodossa oleva pakkausmerkintä merkitsee sitä, että se pystyy kestämään jopa 400 kg / cm3 paineen. Lisäksi se voi sisältää tietoja lisäaineiden esiintymisestä aineen kokonaismassassa, jota merkitään kirjaimella D ja niiden määrä prosentteina.

Valokuvat eri laatuluokista paperipusseissa

Merkintöjä varten käytetään erityisiä kirjaimia:

 • B, joka osoittaa materiaalin kovettumisnopeuden;
 • Submarine, joka osoittaa pehmittimien läsnäolon;
 • CC, joka vahvistaa sulfaatti-resistenttien ominaisuuksien olemassaolon;
 • H, jota käytetään merkitsemään klinkkerin pohjalta tuotettu normalisoitu sementti.

Viime aikoihin asti rakentamiseen käytettiin aktiivisesti erilaisia ​​sementtityyppejä, mukaanlukien "heikoin" versio, jossa on vahvuusindeksi M100, mutta lajike on tällä hetkellä lopetettu.

Samankaltainen "kohtalo" koski luokkien 150 ja 200 sementtejä, jotka eivät riittävän suuren lujuutensa takia lakanneet rakennusteollisuudessa "antamaan tila" korkealaatuisten, progressiivisten materiaalien materiaaleille.

Tällä hetkellä luokkien 400 ja 500 sementit ovat parhaita, halutuimpia ja suosittuja, mahdollisimman tarkasti nykyaikaisen rakennusteollisuuden tarpeita ja vaatimuksia. Saatu laastin tuotemerkki riippuu suoraan sementin tuotemerkeistä, jota käytetään betoniseoksen valmistamiseen.

Samalla tämä riippuvuus näyttää seuraavaa:

Tuotemerkin M400-D0 soveltamisala on betonirakenteiden ja betoniteräksen valmistus, jonka valmistuksessa käytetään lämpö- ja kosteusprosessia. Sementtiä M400 D20 käytetään laajalti myös eri toimialoilla, kuten perustusten, lattialaattojen ja erilaisten monimutkaisten betoni- ja betonituotteiden valmistamiseen. Sillä on hyvä jäätymisvastus ja veden kestävyys.

Edellä mainitut parametrit ja tekniset ja fyysiset standardit vastaavat enimmäismääriä M500 D20, joita käytetään asuntojen rakentamisessa sekä teollisuus- ja maatalouden rakenteiden luomiseen. Tämän tuotemerkin sementtiä käytetään myös muuraus-, kipsi- ja viimeistelymerkkien töissä.

Sementtilaatuisen M500 D0: n erinomainen ominaisuus on korkea lujuus, yhdistettynä lisääntyneeseen pakkasen ja veden kestävyyteen, mikä tekee tästä materiaalista välttämätöntä monimutkaisempaan työhön ja vaatii rakentamisen laatua.

Korkeamman asteen, kuten M600, M700 ja korkeammat sementit, ovat harvoin saatavilla kaupallisesti. Niiden käyttöalue on sotilaallinen teollisuus, jossa näitä yhdisteitä, joilla on korkein mahdollinen lujuus, käytetään rakentamaan linnoituksia ja erikoistuneita rakenteita.

Koostumus ja jakeet

Käytettyjen lisäaineiden lisäksi sementin laatuun ja ominaisuuksiin vaikuttavat suoraan tekijät, kuten hiomisen hienous, tuotteen hiukkaskokojakauma ja partikkelien muoto jauheseoksessa.

Suurin osa sementtikoostumuksista on pääsääntöisesti jyviä, joiden koko on 5-10-30-40 mikronia. Materiaalin hionnan laatu määräytyy sellaisten seulojen läsnäololla, joiden kennokoot ovat 0,2, 0,08 tai 0,06 mm, samoin kuin testi erityisillä laitteilla, jotka määrittävät jauheen ominaispinta-alan.

Nämä laitteet myös määrittävät materiaalin ilmanläpäisevyyden.

Nykyaikainen teollisuus tuottaa hienoimpia mahdollisia hionnastoja, joiden lujuus ja kovettumisnopeus lisääntyvät. Esimerkiksi tavallinen Portland-sementti murskataan 5-8 prosenttiin jäljellä olevista partikkeleista 0,08 seulalla. Nopeasti kovetettavien sementtien hionta tapahtuu 2-4%: n tai pienemmäksi jäännökseksi.

Erityispinta-alan indikaattorit tässä tapauksessa ovat 2500-3000 cm2 / g ensimmäisestä tuotteesta ja 3500-4500 cm2 / g materiaalia - toisessa.

Tutkimuksen ja käytännön kokemuksen mukaan eri laatujen sementtien testauksessa todettiin, että aineen aktiivisuudelle on lyhyellä aikavälillä suurin vaikutus murtoihin, joiden koko on korkeintaan 20 mikronia. Suuret kokoluokat (30-50 mikronia) vaikuttavat sementtien aktiivisuuteen myöhempien kovettumisjaksojen aikana.

Näin ollen lähdemateriaalin hionta pienempään tilaan voi saada eriasteisia vahvuuksia ja laatuja. Esimerkiksi M600: n, M700: n ja M800: n materiaaleja saadaan klinkkerimassasta 45, 50, 65 ja 80%: n fraktioihin kokonaisjauhekoostumuksessa, kooltaan 0 - 20 mm.

Video kuvaa sementin merkintää vanhan ja uuden GOST: n ja niiden erojen mukaan:

Luokittelu luokittain

Jauhatusten, luokkien, tyyppien ja astioiden lisäksi sementit erotetaan yleensä useista perustyypeistä, jotka eroavat keskenään yksittäisten komponenttien ja koostumuksen yhdistelmällä.

Näitä ovat:

 • Portland-sementti; Se ilmenee Portland-sementtiklinkkerin hiontasta - kalsinoitua tuotetta raakasekoituksen sintrauksen tilaan, mukaan lukien kalkkikivi, savi ja muut materiaalit, kuten masuunikuori, marmori jne., Lisättynä kipsi- ja erikois lisäaineilla. Se tapahtuu puhdas, sekoittamalla mineraalilisäaineita, kuona Portland-sementtiä jne.
 • pozzolaani; Tähän luokkaan kuuluu joukko sementtejä, joiden koostumus on noin 20% mineraalivalmisteista. Saatu Portland-sementtiklinkkerin yhteishiontaprosessilla, joka muodostaa valmiin koostumuksen kokonaismassa noin 60-80%, aktiivisen tyypin mineraalikomponentti, jonka osuus on 20-40% ja kipsi. Se on lisännyt korroosionkestävyyttä, hitaampaa kovettumisnopeutta ja alhaista pakkasenkestävyyttä.
 • kuona; Se tuotetaan masuunikuoreiden ja lisäaineiden yhteishiontana kipsin, kalkin, anhydriitin jne. Muodossa. Se tapahtuu kalkkikallion (10 - 30% kalkin pitoisuus ja 5% kipsin pitoisuus) ja sulfaattikuonaa (jossa kipsi tai anhydriitti muodostaa 15-20% kokonaismassasta). Tämän tyyppisiä sementtejä käytetään maanalaisten ja vedenalaisten rakenteiden rakentamisessa.
 • alumiinioksidi; Siitä on ominaista korkea kovettumisnopeus ja hyvä lämmönkestävyys, mikä tekee siitä välttämätöntä suurtiheyksisten laastien ja betonien valmistuksessa, joilla on parannettu vedenkestävyys.
 • sementti täyteaineilla, romanssi-sementti; Materiaali, joka on valmistettu kalsinoidun raaka-aineen hiomamenetelmällä suorittamatta sitä sintrausprosessille. Sitä käytetään muuraus- ja rappaustöissä sekä huonolaatuisen betonin valmistuksessa.
 • fosfaattisementti; Se on jaettu kahteen alalajiin: kovettuutuminen normaaleissa lämpötiloissa ja lämmitetty lämpötilaan 373 - 573 K. Se on erittäin mekaaninen lujuus.
 • kuormittavien; Siinä on lyhyt säätöaika ja hyvä lujuus. Sen paine on kovettumisen aikana. Käytetään paineputkien valmistukseen, joita käytetään kapasitiivisten rakenteiden luomiseen.
 • vedenpitäväksi; Se on jaettu alalajiin tunkeutuvilla ja obmazyvayuschey-kyvyillä. Jähmettymisen jälkeen se saa vedenpitävät ominaisuudet ja lujuus.
 • magnesiumliitu; Se on hienojakoinen jauheen tyyppi, joka perustuu magnesiumoksidiin. Sitä käytetään monoliittisen saumattoman lattian laitteisiin.
 • backfill; Käytetään kaasu- ja öljykaivojen sementoituksessa.
 • sinkkifosfaatti; Se valmistetaan polttamalla seosta, joka koostuu sinkki-, magnesium- ja piidioksidista. Sen korkea puristuslujuus on 80-120 MPa.
 • silikofosfatnye; Tuotantoprosessiin kuuluu seoksen polttaminen sen täydelliseen sulamiseen, minkä jälkeen koostumus altistetaan nopealle jäähdytykselle vesihauteessa. Se on erittäin vahva ja kestävä.
 • korkea lujuus; Siinä on erittäin korkea asetusnopeus, hyvä plastisuus ja kestävyys.
 • kevyt, jne.

Lupaavat sementtityypit ja niiden edut

Laajamittaisen rakennustuotannon lisäksi betonia käytetään laajasti yksityisellä sektorilla, asunto- ja maatalousrakennusten rakentamiseen ja remontointiin. Tästä syystä, kun ostetaan tätä materiaalia, kysytään ennen kuluttajia: mikä olemassa olevista sementti on laadultaan paras ja yksittäisten ominaisuuksien joukko?

Oikean valinnan tekemiseksi kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 1. materiaalin kuivausaika;
 2. sen hionnan hienous;
 3. ratkaisun johdonmukaisuus sen pohjalta;
 4. alkalipitoisuus siinä jne.

Jos puhumme sementtien laadusta ja ominaisuuksista, parhaat mahdollisuudet yksityiseen käyttöön ovat tuotemerkit M400 ja M500, joilla on parhaat tekniset ja fyysiset ominaisuudet ja houkutteleva hinta.

Miten sementin merkinnät ovat?

Jokainen, joka joutuu rakentamiseen ensimmäisen kerran, joutuu käsittelemään rakennusmateriaaleja. Ja ennen kaikkea tällainen välttämätön materiaali kuin sementti. Vaikeuksia ilmenee tavallisesti merkinnöillä.

Uusi sementtimerkintä

Tosiasia on, että Venäjällä on jo kolme tyyppistä merkintää. Tämä on GOST-10178 vuodesta 1985 ja otettiin käyttöön vuonna 2003 GOST 31108, joka vastaa Euroopan unionin standardia EN 197-1. Ja uutta GOSTia käytetään yhdessä vanhan kanssa, tuttu Venäjällä.

Vuonna 2008 alkanut standardi siirtyi kuitenkin siihen, että myymälöissä löytyvät esimerkiksi vanhan standardin - M400 D0, PC 400 D0 ja kahden kolmannen uuden standardin - CEM I 42, 5H.

uudet GOSTit sementtimerkinnässä

Usein tällainen sekaannus merkinnässä antaa kohtuuttoman liioittelevan hintoja, esimerkiksi viitaten siihen, että tämä tapahtuu "eurooppalaisen standardin" mukaisesti ja tämä on GOSTin mukaan. Vaikka mitään eroa! Siksi on hyödyllistä vetää rinnalle vanhan merkinnän ja uuden. Aloitetaan siis.

Mitä merkit merkinnällä tarkoittavat?

Vanhan GOSTin mukaan kaikki oli yksinkertaista ja selkeää. Kirjain "M" merkitty sana "brändi". Käytettiin myös kirjainyhdistelmää "PC", joka merkitsee tavallista Portland-sementtiä. Sitten tuli tuotemerkin digitaalinen nimeäminen kestävyydelle tai muille parametreille.

Lisäksi oli myös seuraavat kirjainyhdistelmät:
• SS-sulfaattikestävät;
• SHPC - kuona Portland-sementti;
• BC - valkoinen;
• VRTS - vedenpitävä laajentaminen;
• PL - pehmitetyt;
• GF - hydrofobinen.

Miten sementin merkitseminen selitetään?

Uuden standardin mukaan, vaikka se on eurooppalainen, kyrillisiä merkkejä käytetään edelleen. Koska sementtien valikoima on hieman kasvanut, nimitysten monimutkaisuus on lisääntynyt.

Nyt se sisältää nimityksen siitä, että se on sementti - CEM. Seuraava kirjain murtoluvun kautta - "/" tarkoittaa seosalatyyppiä "A" tai "B". Tämä on tavallisesti mineraalien ja muiden lisäaineiden määrää. "A" - 6 - 20%, "B" - 20 - 35%.

Vanhan standardin mukaan tämä numero osoitettiin aakkosnumeerisella yhdistelmällä:
D0 - ei lisäaineita;
D5 - lisäaineet enintään 5%;
D20 - lisäaineet enintään 20%.
Sementtiä, jonka lisäaineet olivat yli 20% ja enintään 80%, ensimmäinen kirjain Portland-sementin nimityksessä oli "W" -SWC - lisäaineita, erityisesti täällä, räjähdyskuonaa. Esimerkkejä nimityksestä - PC 500 D5, M500 D20.

Sementin merkintä uuden GOSTin mukaan

Uusi standardi lisäaineiden määrän lisäksi sisältää sementin tyypin ja sen jälkeen koostumuksen mineraalisten lisäaineiden kirjaimen. Merkintä tarkoittaa:
• CEM I - puhdas Portland-sementti;
• CEM II / A - Portland-sementti "A" -alatyypin, ehkä "B": n seoksessa;
• CEM III / A - erilaisten alatyyppien Portland-kuonasementti;
• CEM IV / A - sementti, johon on lisätty eri alatyyppien pozzolaania;
• CEM V / A - eri alatyyppien komposiittisementti.

uusia merkintöjä GOSTin mukaan sementille

Sementin lisäaineiden kirjaimet

• G - palaneet palat, giezh;
• 3-lentotuhka;
• MK-piidioksidi;
• P-pozzolan;
• Ja - kalkkikivi;
• K - komposiittilisäaine;
• Ш - kuona.

Vahvistusmerkintä. Vanhan GOST: n mukaan perimmäinen voima ilmaistiin numeroina kirjaimien nimien jälkeen. Esimerkki - М300, ПЦ 600. Nämä luvut ilmaisevat vetolujuuden kilogrammoina senttimetriä kohti. Sementti valmistettiin standardin mukaan 100 - 700 kg / cm 100 yksikköä kohden.

Uuden GOST: n mukaan vetolujuus ilmaistaan ​​megapaskeina. Esimerkiksi 52,5 MPa vastaa 500 kg / cm vahvuutta, nimitys - CEM I 52,5N.

Seuraavassa on likiarvoinen taulukko, jonka mukaan numeeriset voimakkuuden nimitykset vastaavat vanhaa GOST: ia:

Ja viimeinen merkintä nimikkeessä - kovettumisnopeus - B - nopea kovettaminen ja myös H - normaali kovettuminen.

Seuraavassa on esimerkkejä sementin salauksen purkamisesta modernin nimitystason mukaan:

1. CEM II / А-И 52,5Н - Portlandsementti, jonka kalkkikivipitoisuus on 6 - 20% ja lujuus, joka vastaa luokkaa M600, normaali kovettuminen.
2. CEM I 22.5B - Portland-sementti ilman lisäaineita lujuus M300, nopeasti kovettuva.

Näiden standardoitujen parametrien lisäksi on vielä joitain, mutta ne eivät joko heijastu tavaramerkissä tai neuvotella erikseen epästandardeista tai erityisistä sementtityypeistä.

Sementtiluokat ja luokitukset - yleiskatsaus ja salauksen purku

Sementti on yhteinen rakennusmateriaali, jota käytetään sideaineena betonin, muurauslaastareiden ja kipsiseosten valmistuksessa. Kotitalouksien rakentamisessa eniten käytetty on Portland-sementti, josta keskustelemme tässä artikkelissa.

Sementtilaatu M500

Julkaisussa käsitellään sementin luokkia ja merkkejä. Opiskelemme niiden luokittelua, opimme tunnistamaan tuotemerkki ja lukemaan merkinnät sekä antamaan vinkkejä sementin valinnasta.

1 Sementti - tuotantotekniikka, luokittelu

Sementti on keinotekoinen pölyinen aine, joka kosketuksessa soodan ja muiden nesteiden kanssa muodostaa muovisen, kovettumismassan ajan, jota kutsutaan sementtikiveksi. Kasvirakenteen tärkeimmät raaka-aineosat ovat kipsi ja klinkkeri (jauhe sinetöidystä savi- ja kalkkikiven seoksesta), lisäksi aktiivisia mineraalilisäaineita lisätään (bauksiitti, hiekka, pyriitti, tripoli), mikä pienentää materiaalin kokonaiskustannuksia ja parantaa sen suorituskykyä.

Portland-sementin tuotannossa käytetään erityisiä pyörivät uuneja, joissa lämpötila polttovaiheessa saavuttaa 1500 astetta. Klinkkipäästö on monimutkainen kemiallinen prosessi, joka edellyttää uunin erottamista 5 osastoon, jotka eroavat toiminnallisuudestaan:

 1. Lämmitysvyöhyke (lämpötila jopa 650 astetta) - materiaalista epävakaat orgaaniset aineet savessa, silikaatit hajoavat skaalausmateriaaleiksi, mikä johtaa sen hajoamiseen.
 2. Dekorausvyöhyke (lämpötila jopa 1200 0) - klinkkerin sisältämä kalkkikivi dekarbonaatti ja uusien yhdisteiden synteesi kalkin ja saven välillä alkaa.
 3. Eksotermisten reaktioiden alue (lämpötila jopa 1350 ° C) - uusien yhdisteiden muodostuminen on täysin valmis ja kiinteäfaasisen sintrauksen vaihe päättyy.
 4. Sintovyöhyke (lämpötila jopa 1480 ° C) - materiaali on osittain sulanut, mikä johtaa klinkkerin mineraalien siirtymiseen uuteen mineraalialalle.
 5. Jäähdytysvyöhyke (lämpötila laskee arvoon 1000 0) - sula kiteytyy ja erottaa sen puhtaiksi klinkkerimalmereiksi (menemällä sementiksi) ja lasiksi, joka myöhemmin poistetaan.

Sementin luokittelu suoritetaan usean tekijän mukaan, joista yksi on materiaalin koostumuksen sisältämistä lisäaineista riippuva erottaminen. Tämän parametrin mukaan erotetaan seuraavat sementtimerkit:

 • PC - Portland-sementtisarja;
 • CC - sulfaattikestävä Portland-sementti, joka on tarkoitettu käytettäväksi aggressiivisissa ympäristöissä;
 • BC - valkoinen sementti, jonka koostumukseen on lisätty väriainepigmentti, levitys - viimeistely;
 • SHPC - kuona Portland-sementti, joka sisältää jopa 20% masuunikuonaa koostumuksessa, jonka seurauksena materiaalin kustannusten pieneneminen saavutetaan;
 • VRTS - nopeasti kestävä vedenkestävä sementti, joka kykenee saamaan voimaa 10-15 minuutissa (myös vedessä);
 • PL - pehmitetystä sementistä, joka sisältää jäätymisenestoaineiden koostumuksessa, joka ei salli kosteuden jäätyä kylmässä, jolloin talvella voi suorittaa betonitoimintaa.

Sementtiteollisuus

Sementin luokittelu suoritetaan myös kovettumisen nopeuden perusteella, jonka mukaan materiaali jaetaan viiteen ryhmään:

 • CEM 1 - sementtiä ilman lisäaineita, joiden kovettumisaika on vähintään 50% suunnittelusta, mineraalipitoisten epäpuhtauksien pitoisuus on alle 5%;
 • CEM 2 - sementti lisäaineilla, epäpuhtauksien pitoisuus 6-35%, sitä enemmän lisäaineita - sitä pitemmällä kovettumisella riippuen lisäaineiden tyypistä voi olla alalaji P (pozzolan) tai W (granuloidut kuonan epäpuhtaudet);
 • CEM 3 - kuona Portland-sementti, jossa on runsaasti lisäaineita, sisältää 35 - 60% rakeistettua kuonaa, on normaali kiinteytymisnopeus;
 • CEM 4 - Pozzulan tyyppinen normaali kovetus sementti, sisältää 21-35% piidioksidia ja tuhkaa;
 • CEM 5 -komposiittiseokset, jotka sisältävät sekä kuonaa (11-25%) että tuhkaa (jopa 20%), kovetusnopeus on vakio.

Normaalilla kovettumisnopeudella tarkoitetaan 28 päivän ajanjaksoa, joka on tarvittava materiaali suunnittelurujuuden sarjalle betonoinnin jälkeen.

1.1 Kuinka valita oikea sementti? (Video)

2 Sementtilaadut ja nimikkeistön nimitykset

Merkintäsementti voidaan suorittaa kahden GOST: n määräysten mukaisesti, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 1985, toinen - vuonna 2003, mutta vanha standardi pysyi voimassa. GOSTin mukaan vuodesta 1985 käytetään PC M300 D5-B-GF GOST 10178-95: n nimikkeistön nimityksiä, joissa:

 • PC - materiaalin tyyppi, tässä tapauksessa Portland-sementti (voidaan käyttää myös ShCP-kuoria Portland-sementtiä);
 • M300 - sementtitehon merkki (tarkoittaa kuorman määrää, jota voidaan kestä 1 cm 2 sementtikiveä kovettumisen jälkeen - 300 kg);
 • D30 - sementin sisältämien mineraalien lisäaineiden enimmäisprosentti (3 ryhmää - D0, D5 ja D20, kovetuksen nopeus riippuu suoraan tästä parametrista);
 • B - nopeasti kovetettavat sementityypit on merkitty tällä nimikkeistöllä;
 • GF - osoittaa materiaalin ominaisuudet: GF - vettähylkivillä lisäaineilla (ei imevät vettä), PF - pehmittimillä (ei jäätyä kylmässä);
 • GOST 10178-95 - tekninen standardi, jonka mukaisesti materiaali valmistetaan.

Taulukko betonin osuuksista

Myös GOST 31108-2003, jota käytetään suurimpana Venäjän tuotannon huolenaiheena "Eurocement". Tämä standardi on lähes samanlainen kuin EU-standardissa käytetty EN197-1-standardi. GOST 1985: sta se eroaa seuraavissa muutoksissa:

 1. Sementin merkki (M300, M400, jne.) On korvattu eurooppalaisella standardilla olevan puristusluokan mukaisella luokalla.
 2. Sementtikiven lujuuteen on lisätty lisävaatimuksia, joten nyt se on ilmaistu paitsi sen suunnitteluvuutena (28. päivänä), mutta myös osittain (2. ja 7. päivänä).
 3. Kaikki sementtiluokat saivat lisäerotuksen lujuuseritysten mukaisesti nopeasti ja normaalisti kovettamalla.

Sementtiasteiden suhde GOSTin 1985 ja 2003 mukaan

GOST 2003: n mukaan merkintä näyttää CEM-2-A-Sh-V22.5-H GOST 31108-2003: sta. Dekoodaus on seuraava:

 • CEM-2 - Portland-sementti mineraalivalmisteilla;
 • A - lisäaineiden prosenttiosuus: A - 6 - 20%, B - 21 - 35%.
 • W - lisäaineiden tyyppi, tässä tapauksessa rakeistettu kuona;
 • B22.5 - puristuslujuusluokka;
 • H - normaalisti karkaistu luokka (voi myös merkitä B - kovetusta).
 • GOST 31108-2003 - tuotannon standardin nimeäminen.

Huomaa, että sekä CEM-2: n (lisäaineiden) että CEM-1: n (ilman niitä) sisältävä seos voi sisältää mineraalipitoisia epäpuhtauksia, mutta CEM-1: n koostumuksessa niiden määrä ei saa ylittää 5% materiaalin kokonaismassasta.

2.1 Kuinka määritellä sementin merkki?

Sementtimerkin määritys (sen puristuslujuus) suoritetaan laboratoriossa. Tällöin koestusliuoksesta valetaan 3 pienikokoista 4 * 4 * 16 -muotoista pienoiskuitua - betonia kaadetaan erityisiin muotoihin ja käsitellään värähtelevällä pöydällä 3 minuutin ajan, minkä jälkeen palkit pidetään 2 päivää, ne poistetaan lomakkeista ja upotetaan veteen 20 asteessa 28 päivää.

Ajan jälkeen näytteet otetaan vedestä, pyyhitään kuivaksi ja asetetaan erityiseen puristuslaitteistoon, joka mittaa materiaalin puristuslujuuden siihen kohdistuvan paineen mukaisesti. Jokainen kolmesta palkista testataan vuorotellen, ja vastuksen aritmeettinen keskiarvo otetaan tuloksena.

Konetta betonin taivutuksen lujuuden määrittämiseen

Sementin merkki määritetään GOST-vastuksen arvojen mukaisesti, kuten alla olevasta taulukosta löytyy. On mahdotonta suorittaa edellä mainittua tutkimusta kotona, ilman erityisiä laitteita, tällaisia ​​palveluja tarjoavat rakennusalan laboratoriot, jotka toimivat suurilla betonituotteiden tehtailla.

Rakennustekniikassa käytetään useimpia merkkejä - M400 ja M550. Perehdy kaikkien niiden ominaisuuksiin.

 1. M400 - betonituotteiden valmistukseen käytettyä betonia, betonirakenteita maan alla ja maata, voidaan käyttää saumojen ja halkeamien, seinämateriaalien sekoittamiseen, kipsiseoksiin. Edullisin korkean lujuuden omaava sementti.
 2. M500 - käytetään sotilasrakennusteknisten rakenteiden, maan- ja vedenosturitukien, korjaustöissä. M500 sopii erinomaisesti betonisointiin perustuvista perustuksista sementtikiven korkean lujuuden ansiosta myös korkeassa kosteudessa.

M300-sementti on myös yleinen, jonka käyttö yli 80% työskentelee yksittäisissä matalarakenteisissa töissä. Tämä on hyvä vaihtoehto betonin betonisoimiseksi ja muurauslaastin rakentamiseksi sekä betoniteräsrakenteiden rakentamiseksi - tasoitteet, paalut, tuet.