Sementtiluokat ja luokitukset - yleiskatsaus ja salauksen purku

Sementti on yhteinen rakennusmateriaali, jota käytetään sideaineena betonin, muurauslaastareiden ja kipsiseosten valmistuksessa. Kotitalouksien rakentamisessa eniten käytetty on Portland-sementti, josta keskustelemme tässä artikkelissa.

Sementtilaatu M500

Julkaisussa käsitellään sementin luokkia ja merkkejä. Opiskelemme niiden luokittelua, opimme tunnistamaan tuotemerkki ja lukemaan merkinnät sekä antamaan vinkkejä sementin valinnasta.

1 Sementti - tuotantotekniikka, luokittelu

Sementti on keinotekoinen pölyinen aine, joka kosketuksessa soodan ja muiden nesteiden kanssa muodostaa muovisen, kovettumismassan ajan, jota kutsutaan sementtikiveksi. Kasvirakenteen tärkeimmät raaka-aineosat ovat kipsi ja klinkkeri (jauhe sinetöidystä savi- ja kalkkikiven seoksesta), lisäksi aktiivisia mineraalilisäaineita lisätään (bauksiitti, hiekka, pyriitti, tripoli), mikä pienentää materiaalin kokonaiskustannuksia ja parantaa sen suorituskykyä.

Portland-sementin tuotannossa käytetään erityisiä pyörivät uuneja, joissa lämpötila polttovaiheessa saavuttaa 1500 astetta. Klinkkipäästö on monimutkainen kemiallinen prosessi, joka edellyttää uunin erottamista 5 osastoon, jotka eroavat toiminnallisuudestaan:

 1. Lämmitysvyöhyke (lämpötila jopa 650 astetta) - materiaalista epävakaat orgaaniset aineet savessa, silikaatit hajoavat skaalausmateriaaleiksi, mikä johtaa sen hajoamiseen.
 2. Dekorausvyöhyke (lämpötila jopa 1200 0) - klinkkerin sisältämä kalkkikivi dekarbonaatti ja uusien yhdisteiden synteesi kalkin ja saven välillä alkaa.
 3. Eksotermisten reaktioiden alue (lämpötila jopa 1350 ° C) - uusien yhdisteiden muodostuminen on täysin valmis ja kiinteäfaasisen sintrauksen vaihe päättyy.
 4. Sintovyöhyke (lämpötila jopa 1480 ° C) - materiaali on osittain sulanut, mikä johtaa klinkkerin mineraalien siirtymiseen uuteen mineraalialalle.
 5. Jäähdytysvyöhyke (lämpötila laskee arvoon 1000 0) - sula kiteytyy ja erottaa sen puhtaiksi klinkkerimalmereiksi (menemällä sementiksi) ja lasiksi, joka myöhemmin poistetaan.

Sementin luokittelu suoritetaan usean tekijän mukaan, joista yksi on materiaalin koostumuksen sisältämistä lisäaineista riippuva erottaminen. Tämän parametrin mukaan erotetaan seuraavat sementtimerkit:

 • PC - Portland-sementtisarja;
 • CC - sulfaattikestävä Portland-sementti, joka on tarkoitettu käytettäväksi aggressiivisissa ympäristöissä;
 • BC - valkoinen sementti, jonka koostumukseen on lisätty väriainepigmentti, levitys - viimeistely;
 • SHPC - kuona Portland-sementti, joka sisältää jopa 20% masuunikuonaa koostumuksessa, jonka seurauksena materiaalin kustannusten pieneneminen saavutetaan;
 • VRTS - nopeasti kestävä vedenkestävä sementti, joka kykenee saamaan voimaa 10-15 minuutissa (myös vedessä);
 • PL - pehmitetystä sementistä, joka sisältää jäätymisenestoaineiden koostumuksessa, joka ei salli kosteuden jäätyä kylmässä, jolloin talvella voi suorittaa betonitoimintaa.

Sementtiteollisuus

Sementin luokittelu suoritetaan myös kovettumisen nopeuden perusteella, jonka mukaan materiaali jaetaan viiteen ryhmään:

 • CEM 1 - sementtiä ilman lisäaineita, joiden kovettumisaika on vähintään 50% suunnittelusta, mineraalipitoisten epäpuhtauksien pitoisuus on alle 5%;
 • CEM 2 - sementti lisäaineilla, epäpuhtauksien pitoisuus 6-35%, sitä enemmän lisäaineita - sitä pitemmällä kovettumisella riippuen lisäaineiden tyypistä voi olla alalaji P (pozzolan) tai W (granuloidut kuonan epäpuhtaudet);
 • CEM 3 - kuona Portland-sementti, jossa on runsaasti lisäaineita, sisältää 35 - 60% rakeistettua kuonaa, on normaali kiinteytymisnopeus;
 • CEM 4 - Pozzulan tyyppinen normaali kovetus sementti, sisältää 21-35% piidioksidia ja tuhkaa;
 • CEM 5 -komposiittiseokset, jotka sisältävät sekä kuonaa (11-25%) että tuhkaa (jopa 20%), kovetusnopeus on vakio.

Normaalilla kovettumisnopeudella tarkoitetaan 28 päivän ajanjaksoa, joka on tarvittava materiaali suunnittelurujuuden sarjalle betonoinnin jälkeen.

1.1 Kuinka valita oikea sementti? (Video)

2 Sementtilaadut ja nimikkeistön nimitykset

Merkintäsementti voidaan suorittaa kahden GOST: n määräysten mukaisesti, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 1985, toinen - vuonna 2003, mutta vanha standardi pysyi voimassa. GOSTin mukaan vuodesta 1985 käytetään PC M300 D5-B-GF GOST 10178-95: n nimikkeistön nimityksiä, joissa:

 • PC - materiaalin tyyppi, tässä tapauksessa Portland-sementti (voidaan käyttää myös ShCP-kuoria Portland-sementtiä);
 • M300 - sementtitehon merkki (tarkoittaa kuorman määrää, jota voidaan kestä 1 cm 2 sementtikiveä kovettumisen jälkeen - 300 kg);
 • D30 - sementin sisältämien mineraalien lisäaineiden enimmäisprosentti (3 ryhmää - D0, D5 ja D20, kovetuksen nopeus riippuu suoraan tästä parametrista);
 • B - nopeasti kovetettavat sementityypit on merkitty tällä nimikkeistöllä;
 • GF - osoittaa materiaalin ominaisuudet: GF - vettähylkivillä lisäaineilla (ei imevät vettä), PF - pehmittimillä (ei jäätyä kylmässä);
 • GOST 10178-95 - tekninen standardi, jonka mukaisesti materiaali valmistetaan.

Taulukko betonin osuuksista

Myös GOST 31108-2003, jota käytetään suurimpana Venäjän tuotannon huolenaiheena "Eurocement". Tämä standardi on lähes samanlainen kuin EU-standardissa käytetty EN197-1-standardi. GOST 1985: sta se eroaa seuraavissa muutoksissa:

 1. Sementin merkki (M300, M400, jne.) On korvattu eurooppalaisella standardilla olevan puristusluokan mukaisella luokalla.
 2. Sementtikiven lujuuteen on lisätty lisävaatimuksia, joten nyt se on ilmaistu paitsi sen suunnitteluvuutena (28. päivänä), mutta myös osittain (2. ja 7. päivänä).
 3. Kaikki sementtiluokat saivat lisäerotuksen lujuuseritysten mukaisesti nopeasti ja normaalisti kovettamalla.

Sementtiasteiden suhde GOSTin 1985 ja 2003 mukaan

GOST 2003: n mukaan merkintä näyttää CEM-2-A-Sh-V22.5-H GOST 31108-2003: sta. Dekoodaus on seuraava:

 • CEM-2 - Portland-sementti mineraalivalmisteilla;
 • A - lisäaineiden prosenttiosuus: A - 6 - 20%, B - 21 - 35%.
 • W - lisäaineiden tyyppi, tässä tapauksessa rakeistettu kuona;
 • B22.5 - puristuslujuusluokka;
 • H - normaalisti karkaistu luokka (voi myös merkitä B - kovetusta).
 • GOST 31108-2003 - tuotannon standardin nimeäminen.

Huomaa, että sekä CEM-2: n (lisäaineiden) että CEM-1: n (ilman niitä) sisältävä seos voi sisältää mineraalipitoisia epäpuhtauksia, mutta CEM-1: n koostumuksessa niiden määrä ei saa ylittää 5% materiaalin kokonaismassasta.

2.1 Kuinka määritellä sementin merkki?

Sementtimerkin määritys (sen puristuslujuus) suoritetaan laboratoriossa. Tällöin koestusliuoksesta valetaan 3 pienikokoista 4 * 4 * 16 -muotoista pienoiskuitua - betonia kaadetaan erityisiin muotoihin ja käsitellään värähtelevällä pöydällä 3 minuutin ajan, minkä jälkeen palkit pidetään 2 päivää, ne poistetaan lomakkeista ja upotetaan veteen 20 asteessa 28 päivää.

Ajan jälkeen näytteet otetaan vedestä, pyyhitään kuivaksi ja asetetaan erityiseen puristuslaitteistoon, joka mittaa materiaalin puristuslujuuden siihen kohdistuvan paineen mukaisesti. Jokainen kolmesta palkista testataan vuorotellen, ja vastuksen aritmeettinen keskiarvo otetaan tuloksena.

Konetta betonin taivutuksen lujuuden määrittämiseen

Sementin merkki määritetään GOST-vastuksen arvojen mukaisesti, kuten alla olevasta taulukosta löytyy. On mahdotonta suorittaa edellä mainittua tutkimusta kotona, ilman erityisiä laitteita, tällaisia ​​palveluja tarjoavat rakennusalan laboratoriot, jotka toimivat suurilla betonituotteiden tehtailla.

Rakennustekniikassa käytetään useimpia merkkejä - M400 ja M550. Perehdy kaikkien niiden ominaisuuksiin.

 1. M400 - betonituotteiden valmistukseen käytettyä betonia, betonirakenteita maan alla ja maata, voidaan käyttää saumojen ja halkeamien, seinämateriaalien sekoittamiseen, kipsiseoksiin. Edullisin korkean lujuuden omaava sementti.
 2. M500 - käytetään sotilasrakennusteknisten rakenteiden, maan- ja vedenosturitukien, korjaustöissä. M500 sopii erinomaisesti betonisointiin perustuvista perustuksista sementtikiven korkean lujuuden ansiosta myös korkeassa kosteudessa.

M300-sementti on myös yleinen, jonka käyttö yli 80% työskentelee yksittäisissä matalarakenteisissa töissä. Tämä on hyvä vaihtoehto betonin betonisoimiseksi ja muurauslaastin rakentamiseksi sekä betoniteräsrakenteiden rakentamiseksi - tasoitteet, paalut, tuet.

Sementtilaatujen tulkinta

Sementin soveltamisala on erittäin laaja: huokoisten kipsiliuosten sekoittamisesta erityisen kuormitetun rakenteen betonointiin. Tärkeä tekniikan merkitys on brändin määritelmä, jossa on tarvittavat parametrit ja ominaisuudet, virheellinen valinta johtaa kustannusten ylittymiseen, mittasuhteiden vääristymiseen, muuraukseen tai valuun osoittautuu huonolaatuiseksi ja lyhyen ajan kuluttua on toistettava. Tärkeimmät maamerkit ovat puristuslujuus, epäpuhtauksien läsnäolo, valmistuksessa käytettävät raaka-aineet ja hionnan hienous. Siinä otetaan huomioon myös työ- ja käyttöolosuhteet, kovettumisen ajankohta, tarve parantaa betonin hydrofobisia ominaisuuksia ja pakkasvaste.

Pakkauksessa on sementtiä merkitty alfa- ja numeerinen lyhenne, mukaan lukien tiedot koostumuksesta ja perusominaisuuksista. Vanhan GOST 101785: n mukainen merkintä alkoi seoksen tyypillä (PC-portland-sementti, SHPT-kuona-portland-sementti), sitten vahvuus annettiin kolmisnumerona. Kolmas tavaramerkin hal- linnasta oli elementti, joka osoitti mineraalisten lisäaineiden läsnäolon prosentteina (enintään 20%), minkä jälkeen lisättiin lisäominaisuuksia. Usein on olemassa seuraavat lyhenteet:

 • B - nopeasti kovettuva sementti.
 • SS - sulfaattisuojaus (tarvitaan hydrauliikkarakenteiden asennuksessa).
 • VRTS - vedenpitävä laajentaminen.
 • PL - sementti pehmittimillä (suositellaan betonirakenteiden pakkasvastuksen parantamiseksi).
 • BC - koristekuvio.
 • H - normalisoitu (lisäämällä klinkkeriä, takaa lujuusnopeuden).

Vuodesta 2003 lähtien on tullut voimaan uusi GOST 31108, sementtimerkinnän dekoodaus on hieman epätavallinen. Ensinnäkin koostumus on merkitty (I - ilman lisäaineita, II - niiden kanssa). Jälkimmäinen ryhmä on jaettu sekoitteisiin, joissa prosenttiosuus epäpuhtauksista on 6-20% (merkitty kirjaimella A) ja 21-35%: lla (vastaavasti CEM II B).

Roomalaiset numerot ilmaisevat epäpuhtauden tyypin: pozzolan, granuloitu kuona tai komposiittikoostumus. Vain silloin tulee digitaalinen indikaattori - lujuusluokka 22,5-52,5, jonka jälkeen materiaalipuristumisnopeudet ilmoitetaan - 2-7 päivää: H - normaali kovettuminen (enintään 22,5), C - keski ja B - nopea kovettuminen (32,5-53,5). Pakkauksessa on samanaikaisesti uusi merkintä ja vastaava vanha.

Sementin ominaisuudet ja ominaisuudet

Tärkein parametri on puristuspaineen kestävä paine, jonka mukaan lujuusluokat määritetään. Taulukko osoittaa tämän indikaattorin vanhojen ja nykyisten merkintöjen välisen suhteen:

Suosituin brändi yksityiseen käyttöön on Portland-sementti, jonka lujuusluokka on 32,5, optimaaliseksi hinta / laatusuhteeksi. M500 pidetään sopivana vastuullisemmille rakennuksille: teollisuudelle, erityisvaatimuksineen luotettavuudelle ja kestävyydelle.

Päinvastoin kuin betonilla, sementtipakkauksessa ei ole havaittavissa pakkasenkestävää merkintää, tämä ominaisuus määritetään suhde W / C, liuoksen jähmettymisolosuhteet ja siihen sisältyvien ilman mukana olevien epäpuhtauksien läsnäolo. Alhaisten lämpötila-ääripäiden kestävien elementtien rakentamiseksi Portland-sementtiä pidetään optimaalisena, joka on pienempi kuin М500 Д0 (eli ilman epäpuhtauksia), erityisen vaikeissa tapauksissa on käytettävä luokkia, joissa on lisämerkit sukellusveneillä (pehmittimillä).

Muita tärkeitä ominaisuuksia ja suorituskykyominaisuuksia on lueteltu taulukossa:

Myös sementtiominaisuuksia, kuten sulfaattia ja korroosionkestävyyttä sekä vesitiiviyttä, arvioidaan. Kaikki nämä indikaattorit on merkitty erikseen.

Tiettyjen brändien käyttö

Monissa käyttötarkoituksissa sopiva Portland-sementti, joka on valmistettu raaka-aineista, joissa on runsaasti silikaatteja, mikä takaa hyvän lujuuden, huuruvastuksen ja minimaalisen kutistumisen. Tarkka tarkoitus riippuu klinkkerin ja muiden komponenttien tyypistä ja hionnasta. Sementin halutun laadun määrittämiseksi on otettava huomioon paitsi sen ominaisuudet, myös ulkoiset olosuhteet työstä ja toiminnasta. Lisäaineettomilla koostumuksilla on suurempi kovettumisnopeus riippuen lujuudesta, PC-D: n käyttöä suositellaan:

 • M400 - monoliittiselle ja betonielementille.
 • M500 - hydraulisten rakenteiden ja levyjen tuottamiseen vaihtelevalla vesitasolla, asbestisementtituotteilla, kaatopaikoilla ja jalkakäytävällä, betoniryhmillä, kaikentyyppisillä perustuksilla.
 • M600 - betonirakenteisiin esivalmistettuihin rakenteisiin korkealaatuisiksi.
 • M700 - luodaan betoni, jonka lujuusluokka on B35 ja työskentelee erittäin jännittyneillä rakenteilla.

Portlandin sementit, joissa on mineraalipitoisia epäpuhtauksia enintään 5%, ovat lähes samat ominaisuudet kuin D0 ja PC D20 ovat edullisempia ominaisuuksia. Ei saa käyttää viimeisintä tuotemerkkiä, kun betonia sekoitetaan tiettyihin vaatimuksiin pakkasenkestävyyteen (F200: stä ja uudemmasta) ainakin ilman ilmanvaihdon lisäaineita. Toinen Portland-sementtityyppi - nopeasti kovettuva, on suositeltavaa ylläpitää suurnopeusjunaa (esimerkiksi käyttämällä liukuvaa muottia). Tässä tapauksessa kovetettu haluttuun tilaan tapahtuu 3 päivän sisällä eikä 28 ° C: ssa.

Nämä sementtilajit ovat hienojakoisen Portland-sementtiklinkkerin ja rakeistettujen kuon seos (enintään 30-35%). Ne ovat edullisempia, mutta ovat heikompia kovettamisessa ja kovettumisaikana, niiden optimaalinen käyttöalue on hydrauliset rakenteet (ne eivät paisuu vedessä) ja esivalmistetut raudoitetut betonirakenteet. Myös niiden pohjalta on suositeltavaa vaalia kipsiä ja laastia. Mutta huomattava osa epäpuhtauksista vaikuttaa haitallisesti jäätymisvastukseen, minkä seurauksena kuonaussementtejä ei voida käyttää betonirakenteisiin, joiden vaatimukset ylittävät F100: n vaatimukset (eli perustukset). Poikkeus on ratkaisuja ilmanvaihdon lisäaineilla edellyttäen, että työ toteutetaan vaihtuvassa kosteusjärjestelmässä ja betonin pitkäaikaisessa kovetuksessa.

Näiden sementtityyppien ominaispiirteet ovat kovettuminen, säänkestävyys ja sulfaattikestävyys. Niiden perusteella lämmönkestäviä betettejä vaivautetaan ja lisätään rakennusseoksia lisäämällä kipsiä. Yksityiskäytössä niiden käyttö on harvinaista, ne ovat herkkiä ratkaisujen valmistelulle ja toiminnalle. Suosituin vaihtoehto - vedeneristysliitokset, kaivot, levytraudat.

 • Laajeneva ja rasittunut sementti.

Näille laatuluokille on ominaista positiivinen lineaarinen laajeneminen kovetuksen aikana ja korkeat asetusnopeudet. On taloudellisesti kannattamatonta käyttää niitä tavallisiin betonirakenteisiin, niihin perustuvien ratkaisujen valmistelu tapahtuu hätätilanteissa. Niitä suositellaan myös silloin, kun ne ovat tarpeen kosteuden, höyryn tai kaasun läpäisemättömien rakenteiden luomiseksi. Tätä sementtiryhmää edustavat eri tuotemerkit, joilla on erilainen ominaisuus toisistaan, joilla kaikilla on omat ominaisuutensa ja suorituskykyominaisuudet, ostaisit ne yksittäisiin tarkoituksiin oheisen todistuksen huolellisen tarkastelun jälkeen.

Sementtilaatu

Sementit ovat suuri joukko keinotekoisesti sitovia epäorgaanisia materiaaleja hienojakoisten jauheiden muodossa. Kun tällaista jauhetta sekoitetaan veteen, suolaliuoksiin tai muihin nesteisiin, muovimassat muodostetaan kovettumisen jälkeen kestokykyiseksi sementtikiveksi.

Tällainen hydraulinen sideaine eroaa muista mineraalisista sideaineista (ilma-kalkki, kipsi), joka voi kovettua vain ulkoilmassa, kyky rakentaa voimaa ja veden alla. Tämä ominaisuus aiheuttaa sementin laajamittaista käyttöä rakennusteollisuudessa betonin, muuraus-, rappaus- ja koriste-ratkaisujen valmistukseen.

Rakennussementit

Käytettävien seosten valmistukseen käytetään yhdistettyjä alhaisen klinkkerisementtien, joita saadaan portlandsementtiklinkkerin, mineraalisten aktiivisten lisäaineiden ja erilaisten täyteaineiden yhteishyötyksellä tarvittavien ominaisuuksien aikaansaamiseksi halutusta tarkoituksesta riippuen. Klinkkeri on pinnoitettua ruskohiiniä ja savea korkeassa lämpötilassa, ja se jauhe hienojen jauhojen jauheiden jäähdyttämisen jälkeen. Mineraalisten lisäaineiden (bauksiitti, Tripoli, pyrite) lisäys johtaa suorituskyvyn paranemiseen ja vähentää samalla materiaalin kokonaiskustannuksia.

Klinkkerin tyypillinen koostumus sisältää seuraavat päävaiheet:

 1. Alit (Ca3SiO5-3 kalsiumsilikaatti), tämän kaikkein tärkeimmän komponentin kaikista klinkkereistä on 50-70 prosenttia. Reagoien suhteellisen nopeasti vedellä tämä komponentti on keskeisessä asemassa sementtikoostumusten lujuudessa (erityisesti 28. päivänä).
 2. Belit (Ca2SiO4-2 kalsiumsilikaatti), joka sisältyy normaaleihin klinkkereihin määrän ollessa 15 - 30%. Tämän komponentin reaktio veden kanssa tapahtuu hitaasti, joten sen vaikutus lujuusominaisuuksiin lisääntyy paljon myöhemmin. Mutta noin vuoden kuluttua, kun puhdas Alita ja Belite löytyvät samoissa olosuhteissa, niiden vahvuus muuttuu lähes samaksi.
 3. Aluminaattifaasi (3CaAS-3-kalsiumaluminaatti) Sisältö - 5... 10% Nopea reaktio veden kanssa aiheuttaa työseoksen epätoivottavan pitoisuuden, joten reagensseja, jotka ohjaavat tätä prosessia, lisätään neutraloimaan.
 4. Ferriittinen faasi (4CaAFS - 4-kalsiumalumoferriitti). Normaalien klinkkereiden koostumus sisältää 5 - 15%. Kovettumisnopeus on korkea alkuvaiheissa, mutta myöhemmin alkaa puuttua väliasentoon alitan ja beliten kovettumisen välillä.
 5. Pieni määrä muita aineosia (esimerkiksi alkalisulfaatit ja kalsiumoksidit).

Sementin luokitus

Sementit jaetaan useisiin tekijöihin:

 1. Riippuen perusmineraalin tyypistä:
  • Romance-sementtiä, jolle on tyypillistä belite-valta, ei valmisteta nykyaikaisissa olosuhteissa;
  • Portland-sementtiä, joka vallitsee eniten rakennusalalla, on ominaista Alitin hallitsevuus;
  • alumiininen, jossa aluminaattifaasi vallitsee;
  • magnesiumoksidi, magnesiumoksidi, magnesiumoksidi, magnesiumoksidi, magnesiumoksidi,
  • Happokestävyys, joka koostuu natriumhydroksylaatista, natriumsilikloridista ja kuivakvartsihiekasta, sekoitetaan vettä ja nestemäistä lasia.
  • Biosementtejä, toisin kuin perinteiset sementit, tehdään bioteknologian avulla.
 2. Riippuen lisäaineista, joita ovat:
  • standardi portlandsementti (sementti - PC: n tulkinta);
  • sulfaattikestävää portland-sementtiä, jota käytetään aggressiivisessa ympäristössä (SS);
  • valkoisia sementtejä, koriste-viimeistelyn valmistuksessa tuotetaan erilaisia ​​väriaineita (BC);
  • kuona Portland-sementti, joka sisältää jopa 20% masuunikuonan jauheen, mikä vähentää merkittävästi niiden kustannuksia (SHPC);
  • hydro-resistenttejä, nopeasti kovettuvia sideaineita, jotka saavat voimaa ilmassa ja vedessä vain 15 minuutin kuluttua (HRC);
  • jotka sisältävät jäätymisenestoaineita, jotka lisäävät työskentelyseosten räpysyvyyttä, mikä sallii niiden sijoittamisen negatiivisissa lämpötiloissa (PL).
 3. Kovettumisementtien nopeus eroaa jakamalla se seuraaviin 5 ryhmään:
  • CEM I - Portland-sementti ilman lisäaineita ja mineraalipitoisten epäpuhtauksien pitoisuus ≤ 5%. Kestävin, vahva ja nopea karkaisu, jo 2. päivänä, betonin lujuus on 50%;
  • CEM II - epäpuhtaudet prosentteina 6 - 35, lisäämällä lisäaineiden määrää, kestävyys hidastuu. Lisäaineiden tyypin mukaan se on jaettu kahteen alalajiin, nimikkeessä, jota se puretaan seuraavasti: Pozzolan (P) ja kuonan rakeet (III);
  • CEM III - kuona Portland-sementti, joka sisältää 35... 60% rakeistettua masuunikuonaa, jolle on ominaista tavanomainen kovettumisnopeus;
  • CEM IV - pussolanic normaalilla kovettumisnopeudella koostumus sisältää 21 - 35% piidioksidia ja tuhkaa. Merkinnät kirjoitetaan merkinnöissä: P - pozzolans, MK - microsilica, H - lentotuhka;
  • CEM V - komposiittisideainejauheet, joissa on tavanomaisia ​​kovettumisnopeuksia, jotka koostuvat 11 - 30%: n lentotuhasta ja samasta määrästä räjähdysastareiden rakeita. Käytetään kevytbetonin valmistukseen.

Normaali kovettumisnopeus katsotaan 28 päivän kuluttua siitä, kun se on asetettu koteloon, jonka aikana työseos saa suunnitteluvahvuuden.

Sementturvallisuusluokka on kolmas, joka on luokiteltu kohtuullisen vaaralliseksi aineeksi. Pölyn muodossa ilmassa oleva materiaali pystyy tuottamaan erilaisia ​​allergisia sairauksia tuotanto-olosuhteissa.

Sementin merkit ja arvosanat

Sementtimerkki on puristuslujuuden tavanomaisen numeerisen arvon keskiarvo. Sementtilajin tarkka määritys suoritetaan vain erityisissä rakennuslaboratorioissa, joilla on seuraavat toimenpiteet:

 • 1. sementin ja 3 osan kvartsihiekkasta valmistetun sementtilavan valmistelu;
 • 3 minipalkin (4 × 4 × 16 cm) valmiin liuoksen valmistaminen, johon sementtiseos kaadetaan erityisiin irrotettaviin metallimuotoihin, jotka on asennettu värähtelevään pöytään ja 3 minuutin tiivisteeseen;
 • 2 päivän kuluttua palkit poistetaan muotteista ja upotetaan 28 päivää veteen vakionlämpötilassa 20 astetta;
 • tietyn ajan kuluttua näytteet poistetaan vedestä ja pyyhitään kuivaksi;
 • testattujen näytteiden asennus erikoispuristimessa varustetuilla laitteilla materiaalien puristuslujuuden mittaamiseen käytettävien laitteiden mukaan. Sementin tuotemerkin määrittämiseksi käytetään paineita, joissa näytteiden tuhoutuminen alkaa.

Tarkkuuden lisäämiseksi testataan 6 näytettä. Lopputulos on neljän parhaan mittauksen aritmeettinen keskiarvo.

GOST säätelee sementtiä 300-800 asteikolla 50 tai 100, mikä tarkoittaa keskimääräistä puristuslujuutta kg / cm2. Korkeinta (≥ 600) kutsuttiin "vahvistamiseen". Yleensä rakentaminen on harvoin johtuen materiaalin korkeasta kustannuk- sesta. Tärkein sovellus: perustukset ja runko tukevat ulkokartiakylkisiä siltoja, tunneleita ja muita ainutlaatuisia maanrakennusteknisiä rakenteita sekä esineitä sotilas- ja avaruusteollisuudelle.

Sideaineen pääominaisuudet ovat voimakkuuden sementtimäärät, ja ne on merkitty kirjaimella M ja sen jälkeinen luku, mikä osoittaa, kuinka puristuskuorma kestää yhden neliösenttimetrin sementti- kiven täydellisen kovettumisen jälkeen.

Venäjän federaatiossa kaksi GOSTia ovat voimassa samanaikaisesti sementtien merkinnöille, toinen on myönnetty vuonna 1985 ja toinen vuonna 2003. Toisessa sääntelystandardissa tuotemerkin sijaan otetaan käyttöön käsite - sementin lujuusluokka. Toisin kuin brändi, tässä tapauksessa vahvuus ei näy kuuden mittauksen keskiarvona, mutta 100 testinäytettä 100: stä on vastattava ilmoitettua luokkaa.

Merkkien ja luokkien välinen suhde on esitetty taulukkomuodossa teknisissä ohjeissa. Esimerkiksi luokka M400 vastaa luokkaa 32.5.

Sen lisäksi, että "brändin" käsite korvataan puristuslujuusluokalla EU: n sovellettavien standardien mukaisesti, lisätään lisäksi sementtikiven rakenteellista lujuutta koskevat vaatimukset. Sementtiluokka alkoi näkyä paitsi 28. päivänä, myös 2. ja 7. päivänä.

Miten voit tarkistaa kotona sementtisideaineen laadun

Useista syistä on joskus mahdotonta käyttää erikoistuneiden laboratorioiden palveluita (sijainnin syrjäytyminen, yksittäisten henkilöiden analyysien tai muunlaisen analyysin suorittaminen) sementtimerkin selvittämiseksi.

Jotta et voi ostaa heikkolaatuista materiaalia, on tärkeää pohtia seuraavia tekijöitä:

 • laatutuote ei voi olla halpaa, sementti maksaa alle 5 prosenttia alueella vallitsevasta keskihinnasta, joka todennäköisesti on väärennös. Väite perustuu yleensä siihen, että hinta on erilainen "tuotantolaitoksen suora toimittaminen" vuoksi;
 • jotka myyvät pitkään markkinoilla toimivia myyjiä, harvoin myyvät väärennettyjä tai tavaroita, joiden myynti on myöhässä, joten ostot on tehtävä suurissa rautakaupoissa ja kiinteissä myyntipisteissä;
 • Muista tutustua sementtisarjan mukana toimitettuihin asiakirjoihin kiinnittäen huomiota tehdaslähetyksen päivämäärään. Sementti menettää ajan myötä aktiivisuutta, joten asiakirjoissa ilmoitettu korkea laatu ei aina tarkoita sitä, että materiaali vastaa sitä.

Pitkäaikaiseen varastointiin todellinen arvo voi poiketa merkittävästi asiakirjoissa määritellystä arvosta, joten lähetyspäivä on "tuore"

 • kun sementtiä ostetaan pussissa, niitä ei pidä kovettaa, jotta voidaan selvittää, onko pussin kädet ja kulmat tuntenut;
 • Sementin hankinta, jolle on ominaista pienet kovaa kokkareita, jotka eivät kaadu erilleen painettaessa sormilla, ei voida hyväksyä. Tämä on varma merkki sementtitehokkuuden huomattavasta menetyksestä varastoinnin keston tai korkean kosteuden olosuhteiden vuoksi;
 • ulkonäönä sementtipulverin on oltava kuiva, harmaa tai harmaasävyinen ja vapaasti, kuten neste, virtaavan välimatkan päässä sormet.
 • Sementtimerkin määrittämiseksi voit käyttää itsenäistä nopeaa analyysia. Voit tehdä tämän seuraavasti:

  • yksi laukku sementtiä testaukseen;
  • pullon alkalikäsittelypöydän kivennäisvettä ("Narzan", "Borjomi" tai "Lipetsk");
  • kertakäyttöinen levy;
  • muovikalvo;
  • kumihanskat;

  Hiukan testattua sementtiä sekoitetaan kivennäisveteen paksun taikinan muodossa, josta muodostuu tasainen kakku. Seuraavaksi seuraa näytteen asetusta:

  • korkealaatuista sideainetta karkkia noin 10 minuutissa, kakku on hieman lämmin kosketukseen;
  • vanhentuneet tai laimennetut saavat haltuunsa erilliset kappaleet ja halkeamien pakollinen muodostuminen;
  • väärennös tarttuu noin tunnin ajan tai se ei saa tarttua lainkaan, eikä näyte kuumene;
  • huonolaatuinen (useimmiten kiinalainen) sideaine voi tarttua välittömästi, suurella lämmön vapautuksella, joskus höyryn muodostumisella. Epätasainen lämmönsärky alkaa paisua.

  Kovaa kakkua, joka on valmistettu korkealaatuisesta sementtisideaineesta, kääritään muovikalvoon ja pidetään normaaleissa olosuhteissa kolmen päivän ajan.

  Korkealaatuisen sementin näyte muuttuu kovaksi, ilman halkeilua, kun napautetaan sitä, soittoääni. Katkaisu erillisiin osiin tapahtuu vain, kun koekappale pudotetaan ≥ 150 cm: n korkeudelta.

  Saatuaan positiivisen tuloksen voit ostaa tarvittavan määrän sementtiä erästä, joka toimitetaan samassa kaupassa, jossa pussi ostettiin.

  Merkit ja sementtityypit ja niiden ominaisuudet

  Termi "sementti" ymmärretään yleisesti epäorgaanisen alkuperän supistavaksi rakennusmateriaaliksi, joka vuorovaikutuksessa veden kanssa muodostaa liuoksen, joka muuttuu tiheäksi monoliittiseksi muodostumaksi lisääntyneelle lujuudelle. Käytetään betonien ja muiden rakennustuotannon eri vaiheissa käytettävien koostumusten valmistukseen.

  Sementinvalmistuksen perustana on kalkkikivi, joka on sekoitettu saven ja lisäaineiden kanssa, joka murskauksen jälkeen muuttuu murentavaksi aineeksi, joka koostuu pienistä homogeenisista fraktioista riippuen erilaisista fysikaalis-teknisistä ominaisuuksista koostuvien komponenttien yhdistelmästä ja prosenttiosuudesta ja aiheuttaa sen käytön lisämerkintää.

  Mitkä ovat sementin merkit, niiden ominaisuudet ja dekoodaus

  Yksi tärkeimmistä sementin laatua kuvaavista indikaattoreista on sen puristuslujuus. Tämä parametri määritetään laboratoriokokeissa, joiden tulosten mukaan materiaali on jaettu merkkeihin, joiden numeeriset määritykset ovat 100: stä 800: een ja jotka osoittavat, että pakkausaste on BAR tai MPa.

  Lyhennettä PC tai M käytetään vahvistamaan sementtipohjaista laatua. Esimerkiksi M400: n muodossa oleva pakkausmerkintä merkitsee sitä, että se pystyy kestämään jopa 400 kg / cm3 paineen. Lisäksi se voi sisältää tietoja lisäaineiden esiintymisestä aineen kokonaismassassa, jota merkitään kirjaimella D ja niiden määrä prosentteina.

  Valokuvat eri laatuluokista paperipusseissa

  Merkintöjä varten käytetään erityisiä kirjaimia:

  • B, joka osoittaa materiaalin kovettumisnopeuden;
  • Submarine, joka osoittaa pehmittimien läsnäolon;
  • CC, joka vahvistaa sulfaatti-resistenttien ominaisuuksien olemassaolon;
  • H, jota käytetään merkitsemään klinkkerin pohjalta tuotettu normalisoitu sementti.

  Viime aikoihin asti rakentamiseen käytettiin aktiivisesti erilaisia ​​sementtityyppejä, mukaanlukien "heikoin" versio, jossa on vahvuusindeksi M100, mutta lajike on tällä hetkellä lopetettu.

  Samankaltainen "kohtalo" koski luokkien 150 ja 200 sementtejä, jotka eivät riittävän suuren lujuutensa takia lakanneet rakennusteollisuudessa "antamaan tila" korkealaatuisten, progressiivisten materiaalien materiaaleille.

  Tällä hetkellä luokkien 400 ja 500 sementit ovat parhaita, halutuimpia ja suosittuja, mahdollisimman tarkasti nykyaikaisen rakennusteollisuuden tarpeita ja vaatimuksia. Saatu laastin tuotemerkki riippuu suoraan sementin tuotemerkeistä, jota käytetään betoniseoksen valmistamiseen.

  Samalla tämä riippuvuus näyttää seuraavaa:

  Tuotemerkin M400-D0 soveltamisala on betonirakenteiden ja betoniteräksen valmistus, jonka valmistuksessa käytetään lämpö- ja kosteusprosessia. Sementtiä M400 D20 käytetään laajalti myös eri toimialoilla, kuten perustusten, lattialaattojen ja erilaisten monimutkaisten betoni- ja betonituotteiden valmistamiseen. Sillä on hyvä jäätymisvastus ja veden kestävyys.

  Edellä mainitut parametrit ja tekniset ja fyysiset standardit vastaavat enimmäismääriä M500 D20, joita käytetään asuntojen rakentamisessa sekä teollisuus- ja maatalouden rakenteiden luomiseen. Tämän tuotemerkin sementtiä käytetään myös muuraus-, kipsi- ja viimeistelymerkkien töissä.

  Sementtilaatuisen M500 D0: n erinomainen ominaisuus on korkea lujuus, yhdistettynä lisääntyneeseen pakkasen ja veden kestävyyteen, mikä tekee tästä materiaalista välttämätöntä monimutkaisempaan työhön ja vaatii rakentamisen laatua.

  Korkeamman asteen, kuten M600, M700 ja korkeammat sementit, ovat harvoin saatavilla kaupallisesti. Niiden käyttöalue on sotilaallinen teollisuus, jossa näitä yhdisteitä, joilla on korkein mahdollinen lujuus, käytetään rakentamaan linnoituksia ja erikoistuneita rakenteita.

  Koostumus ja jakeet

  Käytettyjen lisäaineiden lisäksi sementin laatuun ja ominaisuuksiin vaikuttavat suoraan tekijät, kuten hiomisen hienous, tuotteen hiukkaskokojakauma ja partikkelien muoto jauheseoksessa.

  Suurin osa sementtikoostumuksista on pääsääntöisesti jyviä, joiden koko on 5-10-30-40 mikronia. Materiaalin hionnan laatu määräytyy sellaisten seulojen läsnäololla, joiden kennokoot ovat 0,2, 0,08 tai 0,06 mm, samoin kuin testi erityisillä laitteilla, jotka määrittävät jauheen ominaispinta-alan.

  Nämä laitteet myös määrittävät materiaalin ilmanläpäisevyyden.

  Nykyaikainen teollisuus tuottaa hienoimpia mahdollisia hionnastoja, joiden lujuus ja kovettumisnopeus lisääntyvät. Esimerkiksi tavallinen Portland-sementti murskataan 5-8 prosenttiin jäljellä olevista partikkeleista 0,08 seulalla. Nopeasti kovetettavien sementtien hionta tapahtuu 2-4%: n tai pienemmäksi jäännökseksi.

  Erityispinta-alan indikaattorit tässä tapauksessa ovat 2500-3000 cm2 / g ensimmäisestä tuotteesta ja 3500-4500 cm2 / g materiaalia - toisessa.

  Tutkimuksen ja käytännön kokemuksen mukaan eri laatujen sementtien testauksessa todettiin, että aineen aktiivisuudelle on lyhyellä aikavälillä suurin vaikutus murtoihin, joiden koko on korkeintaan 20 mikronia. Suuret kokoluokat (30-50 mikronia) vaikuttavat sementtien aktiivisuuteen myöhempien kovettumisjaksojen aikana.

  Näin ollen lähdemateriaalin hionta pienempään tilaan voi saada eriasteisia vahvuuksia ja laatuja. Esimerkiksi M600: n, M700: n ja M800: n materiaaleja saadaan klinkkerimassasta 45, 50, 65 ja 80%: n fraktioihin kokonaisjauhekoostumuksessa, kooltaan 0 - 20 mm.

  Video kuvaa sementin merkintää vanhan ja uuden GOST: n ja niiden erojen mukaan:

  Luokittelu luokittain

  Jauhatusten, luokkien, tyyppien ja astioiden lisäksi sementit erotetaan yleensä useista perustyypeistä, jotka eroavat keskenään yksittäisten komponenttien ja koostumuksen yhdistelmällä.

  Näitä ovat:

  • Portland-sementti; Se ilmenee Portland-sementtiklinkkerin hiontasta - kalsinoitua tuotetta raakasekoituksen sintrauksen tilaan, mukaan lukien kalkkikivi, savi ja muut materiaalit, kuten masuunikuori, marmori jne., Lisättynä kipsi- ja erikois lisäaineilla. Se tapahtuu puhdas, sekoittamalla mineraalilisäaineita, kuona Portland-sementtiä jne.
  • pozzolaani; Tähän luokkaan kuuluu joukko sementtejä, joiden koostumus on noin 20% mineraalivalmisteista. Saatu Portland-sementtiklinkkerin yhteishiontaprosessilla, joka muodostaa valmiin koostumuksen kokonaismassa noin 60-80%, aktiivisen tyypin mineraalikomponentti, jonka osuus on 20-40% ja kipsi. Se on lisännyt korroosionkestävyyttä, hitaampaa kovettumisnopeutta ja alhaista pakkasenkestävyyttä.
  • kuona; Se tuotetaan masuunikuoreiden ja lisäaineiden yhteishiontana kipsin, kalkin, anhydriitin jne. Muodossa. Se tapahtuu kalkkikallion (10 - 30% kalkin pitoisuus ja 5% kipsin pitoisuus) ja sulfaattikuonaa (jossa kipsi tai anhydriitti muodostaa 15-20% kokonaismassasta). Tämän tyyppisiä sementtejä käytetään maanalaisten ja vedenalaisten rakenteiden rakentamisessa.
  • alumiinioksidi; Siitä on ominaista korkea kovettumisnopeus ja hyvä lämmönkestävyys, mikä tekee siitä välttämätöntä suurtiheyksisten laastien ja betonien valmistuksessa, joilla on parannettu vedenkestävyys.
  • sementti täyteaineilla, romanssi-sementti; Materiaali, joka on valmistettu kalsinoidun raaka-aineen hiomamenetelmällä suorittamatta sitä sintrausprosessille. Sitä käytetään muuraus- ja rappaustöissä sekä huonolaatuisen betonin valmistuksessa.
  • fosfaattisementti; Se on jaettu kahteen alalajiin: kovettuutuminen normaaleissa lämpötiloissa ja lämmitetty lämpötilaan 373 - 573 K. Se on erittäin mekaaninen lujuus.
  • kuormittavien; Siinä on lyhyt säätöaika ja hyvä lujuus. Sen paine on kovettumisen aikana. Käytetään paineputkien valmistukseen, joita käytetään kapasitiivisten rakenteiden luomiseen.
  • vedenpitäväksi; Se on jaettu alalajiin tunkeutuvilla ja obmazyvayuschey-kyvyillä. Jähmettymisen jälkeen se saa vedenpitävät ominaisuudet ja lujuus.
  • magnesiumliitu; Se on hienojakoinen jauheen tyyppi, joka perustuu magnesiumoksidiin. Sitä käytetään monoliittisen saumattoman lattian laitteisiin.
  • backfill; Käytetään kaasu- ja öljykaivojen sementoituksessa.
  • sinkkifosfaatti; Se valmistetaan polttamalla seosta, joka koostuu sinkki-, magnesium- ja piidioksidista. Sen korkea puristuslujuus on 80-120 MPa.
  • silikofosfatnye; Tuotantoprosessiin kuuluu seoksen polttaminen sen täydelliseen sulamiseen, minkä jälkeen koostumus altistetaan nopealle jäähdytykselle vesihauteessa. Se on erittäin vahva ja kestävä.
  • korkea lujuus; Siinä on erittäin korkea asetusnopeus, hyvä plastisuus ja kestävyys.
  • kevyt, jne.

  Lupaavat sementtityypit ja niiden edut

  Laajamittaisen rakennustuotannon lisäksi betonia käytetään laajasti yksityisellä sektorilla, asunto- ja maatalousrakennusten rakentamiseen ja remontointiin. Tästä syystä, kun ostetaan tätä materiaalia, kysytään ennen kuluttajia: mikä olemassa olevista sementti on laadultaan paras ja yksittäisten ominaisuuksien joukko?

  Oikean valinnan tekemiseksi kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

  1. materiaalin kuivausaika;
  2. sen hionnan hienous;
  3. ratkaisun johdonmukaisuus sen pohjalta;
  4. alkalipitoisuus siinä jne.

  Jos puhumme sementtien laadusta ja ominaisuuksista, parhaat mahdollisuudet yksityiseen käyttöön ovat tuotemerkit M400 ja M500, joilla on parhaat tekniset ja fyysiset ominaisuudet ja houkutteleva hinta.

  Sementtimerkintä - dekoodaus uuden GOSTin mukaan

  Ainutlaatuinen rakennusmateriaali - käyttötarkoituksen mukainen sementti on saatavana valtavassa määrin eri tyyppejä, tyyppejä ja alalajia. Samalla sementin merkinnät puhuvat tarkoituksesta, koostumuksesta ja muista kuluttajien perusominaisuuksista.

  Merkintä tehdään painamalla pakkauksen pinnalle (paperipussi tai iso laukku) tai merkitty mukana toimitetulla asiakirjalla irtotavarana toimitetusta sementtierästä.

  Sementin merkitseminen pusseihin, suurpusseihin ja irtotavaraan on täytettävä GOSTin vaatimukset, muutoin materiaalin ostaja hankkii väärennetystä sementistä kaikki niihin liittyvät ongelmat.

  Sementin merkintä Venäjän federaatiossa

  Venäjän federaatiossa pidetään "laillisina" uusia sementin merkintöjä, jotka on koottu ja sovellettu normatiivisen asiakirjan GOST 31108-2003 "General construction cement" vaatimusten mukaisesti. Samaan aikaan vanhoissa asiakirjoissa ja internetissä löytyy vanhoja merkkejä yleisten rakennustöiden sementistä GOST 10178-85: n mukaan.

  Tässä suhteessa ei-asiantuntijan on vaikea selvittää, mikä rakennusaine tilaamaan rakennuksen tai betonirakenteen itsenäistä rakentamista. Siksi tämän artiklan puitteissa pidetään uutta merkintää sementistä GOST 31108-2003 ja vanhaa versiota - nimitystä GOST 10178-85.

  Sementtilajien tulkinta uuden GOST 31108-2003 mukaisesti

  Nykyisen sääntelyasiakirjan mukaan yleiskäyttöisen sideaineen nimeäminen koostuu seuraavista "komponenteista":

  • Tuotetyyppi. Esimerkiksi: "Portland Cement", "Shlakoportlandtsement", "Composite Cement" jne.
  • Sementtityyppi. Se on yhdistelmä isoja kirjaimia ja roomalaisia ​​numeroita. Käytännöllisyyden vuoksi pienennämme sementityypin merkintää ja dekoodausta seuraavassa taulukossa:
  • Seuraavassa taulukossa esitetään tiivistelmä lisäaineiden tyypistä tuotteen aineen koostumuksen alatyypin osoittamisen jälkeen:

  Myös sementtimerkinnässä voidaan löytää kirjain "H", mikä tarkoittaa, että sementti valmistetaan klinkkerin normalisoidun koostumuksen avulla.

  • Lujuusluokka: 22,5; 32,5; 42,5; 52.5. Sementin voimakkuusmerkintä on kuluttajan kannalta tärkein indikaattori. Tämä numeerinen ryhmä tunnistaa betonin lujuuden puristuksessa 28 päivää sekoittamisen jälkeen. Esimerkiksi numeroiden 32,5 ryhmä vastaa puristuslujuuden 400 kgf / cm2 (portland-sementti M400) vanhaa, 42,5-500 kgf / cm2 (portland-sementti M500) jne.
  • Puristuslujuus sementin asettamisen aikana kahdesta seitsemään päivään (lukuun ottamatta lujuusluokan 22.5 sementtiä) on ominaista kirjaimet N tai B, jotka tavallisesti kovettuvat ja kovettuvat nopeasti.
  • Sääntelyasiakirja, jonka mukaisesti tuote on tuotettu - GOST 31108-2003.

  Merkintäesimerkki: Portlandsementti lisäämällä kuonaa CEM III / V-Sh 42.5B GOST 31108-2003. Sementin merkinnän tulkinta: Portland-sementti lisäaineilla, alatyyppi B, lisättynä rakeistetulla kuonalla, lujuusluokka 28 päivää 42,5, nopean kovettumisen, joka täyttää GOST 31108-2003: n vaatimukset.

  Sementin merkintä GOST 10178-85

  Sementin nimeäminen tässä sääntelyasiakirjassa on suurten kirjainten ja arabialaisten numeroiden yhdistelmä. Gosta-sementin vaatimusten mukaisesti olisi käytettävä seuraavia "komponentteja":

  Täydellinen tai lyhyt nimitys tuotetyypistä (ks. Alla oleva taulukko).

  Sementtityypit ja niiden käyttö

  Sementti on monipuolinen rakennusmateriaali, jota tarvitaan kestävän hydraulisen betonin vaivaamiseen sekä tavallisen sementti-hiekkakiven valmistamiseen olohuoneen sisustukseen. Sementin ominaisuudet ja käyttö johtuvat pääasiassa sen tuotemerkistä.

  Mikä on sementin merkki

  Sidoksen merkki ja merkinnät ovat erilaisia ​​indikaattoreita.

  Tuotemerkillä tarkoitamme sementtikuution standardinäytteen puristuslujuuden ja taivutuslujuuden ominaisuuksia, joiden sivut ovat 10 × 10 × 10 cm sen kovettumisen jälkeen 28 päivää muottiin kaatamisen jälkeen. Arvo määritetään laboratoriotesteillä, sen arvo pyöristetään kokonaisuudessaan alaspäin. Tällä perusteella tuotemerkit jaetaan: M100, M150, M200, M250, M300, M400, M500, M600.

  Toisin sanoen sementtikivi M300 pystyy kestämään 300 kg / cm² suurimman kuormituksen. Näyte voi "luovuttaa" suurella ponnistuksella, joten materiaalilla on aina pienet turvamarginaalit jopa 99 yksikköä kohti (jopa 398 kg / cm2 iskunvaimennus määritellään sementti M300: n lujuusluokaksi). Testisäännöt ja -standardit, jotka ohjaavat GOST-10178-85 vuodesta 1985.

  Merkkien sijasta uuden GOST 31108-03: n mukaista sementtijauhetta on luokiteltu. Taulukossa on esitetty brändin, luokan ja testauksen vaikutukset:

  Sementin merkki, vanha nimitys

  Sementtimerkintä

  Sementtiväreissä on merkintä täydellisestä merkinnästä, joka osoittaa käytettyjen lisäaineiden, valmiin kiven lujuuden ja sementin nopeuden.

  On syytä huomata, että modernit rakentajat käyttävät GOST 31108-2003: n tietoja, joissa on myös merkintämerkkejä.

  Aiemmin tarkastellut vanhan GOSTin säännellyt sementtimerkit ovat edelleen läsnä joidenkin sideaineiden täydellisessä merkinnöissä.

  Mitä sementtimerkintä tarkoittaa lisäaineiden tyypin mukaan?

  Pääsilitysraudassa lisäaineita lisätään lähes aina, mikä vaikuttaa tiettyjen valmiiden kivien ominaisuuksiin. Kaikissa nimityksissä C - sementti.

  • PC - Portland-sementti on kaikkien muiden raaka-aineiden perusta. Koska itsenäistä materiaalia ei käytännössä käytetä;
  • PPC - pussiolan portlandsementti;
  • SHPC - kuona Portland-sementti. Se valmistetaan murskaamalla sementtiklinkkeriä ja 20% kuonaa.
  • G - alumiinioksidia, jonka valmistukseen käytetään joitain saviastioita;
  • SSPTS tai SPTS - sulfaattikestävät kipsin lisäaineilla;
  • SSSHPTs - sulfaattikestävä kuona Portland-sementti;
  • BC - valkoinen valmistetaan raaka-aineista, joissa ei ole väriaineita (rauta, mangaani, kromi). Selkeyttämiseksi kalkkikiveä, kloorisuoloja tai kipsiä lisätään klinkkeriin;
  • VRTS - vedenpitävä laajentaminen. Liuos asetetaan ja kovettuu millä tahansa välineellä, ml. vedessä, jota käytetään;
  • Submarine - pehmennetty, roskaa kestävä sementti, jonka ratkaisu sopii mukavasti myös kylmäkauteen, on hyvin jakautunut muottiin.
  • GF - hydrofobinen sementti ei pelkää veden vaikutuksia, mukaan lukien Pitkällä aikavälillä.
  • C - supistava värillinen pigmentti.

  Nykyaikainen teollisuus on jatkuvasti täydentää materiaalivalikoimaa, joten joskus löytyy muita symboleja, jotka on dekoodattava pakkauksessa.

  Sementin merkitseminen pusseihin viime aikoina saattaa poiketa tavallisesta. Pakkauksissa nyt "C" tai "PC" muutetaan "CEM" -merkillä, jota seuraa lisäaineiden määrä:

  Vanhassa merkinnässä käytettiin kirjainta D:

  • D0 - ei lisäaineita;
  • D5 - lisäaineet enintään 5%;
  • D20 - epäpuhtaudet 5... 20%.

  Merkinnän lopussa on esitettävä säännös, jonka perusteella tuote on valmistettu tästä merkistä.

  • Portland-sementti 400-D20-B- GOST 10178-85 sukellusvene: Portland-sementti M400, lisäainepitoisuus enintään 20%, nopea kovetusliuos;
  • PC 400-D20-B-PL GOST 10178-85: Portland-sementtibrändi M400, lisäaineiden määrä jopa 20%, nopea karkaisu, pehmennetty.

  Sementin merkinnän tulkinta uusien määräysten mukaisesti

  GOST 31108-2003 määrittelee uuden menetelmän yleisten sementtikuiviseosten salaamiseksi.

  Ensinnäkin on sementtikoostumuksen koko nimi (Portland-sementti, kuonan sementti Portland-sementti, sulfaattitesteri, jne.).

  Seuraavassa on sidosaineiden symboli käyttäen roomalaisia ​​numeroita:

  • CEM I - Portland-sementti ilman lisäaineita;
  • CEM II - HRC mineraalivalmisteilla (lisäaineet - 6... 35%);
  • CEM III - kuona Portland-sementti (lisäaineet - 36... 95%);
  • CEMIV - Pozzolanic Cement. (lisäaineet - 21... 55%);
  • CEMV - komposiittisementti (lisäaineet 36... 80%).

  Kolmas on lisäaineiden A tai B määrän nimi, jota olemme jo harkinneet. Seuraavaksi (yhdysviivalla) mainitaan tärkein lisäaine:

  • W - kuona;
  • K - komposiittilisäaine;
  • H - lentotuhka;
  • Ja - kalkkikivi;
  • P-pozzolan;
  • MK - mikrosilikoninen.

  Näistä lisäyksistä voi olla useita, minkä jälkeen kirjaimet merkitään suluissa yhdelläviivalla.

  Ehdollisen lisäaineen jälkeen sementti lujuusluokassa on osoitettu: B7.5... B52.5 (arvojen määrittely MPa: ssa).

  Merkinnän viimeiset kirjaimet osoittavat nopeuden asettamisen ja kovettumisen 7 päivän kuluttua:

  • H - Normaali kovettumisaika;
  • B - nopeasti kovettuva sideaine.
  • CEM II / А-И 52.5N on kalkkikiviä sisältävä jauhe, jonka määrä on 6... 20%, kiven lujuus on 52,5 MPa, mikä vastaa M600: ta, työseos yleensä kovettuu.
  • Kuona Portland-sementti CEM III / A 32.5N GOST 31108-2003- kuona Portland-sementti, jossa on masuuniprosessoidun kuonan sisältö 36-65%, lujuusluokka B32.5, normaali kovettuminen;
  • Komposiitti Portland-sementti CEMV / AK (W-3-I) 32.5B GOST 31108-2003 - Monimutkainen Portland-sementti useilla lisäaineilla: masuunipuristettu kuona (W), lentotuhka (3) ja kalkkikivi (I) 6 20%, lujuusluokka B32,5, nopea kovetusliuos.

  Sementtilaadut ja niiden soveltaminen

  Sideaineen käyttö määräytyy sen koostumuksen perusteella, ja suuri merkitys liittyy tulevaisuuden kiven lujuuteen.

  Tiettyjen ominaisuuksien betoniliuoksen saamiseksi käyttäen erilaisia ​​sementtityyppejä:

  Sementtitoimintapöytä

  GOST 310.4: n mukaan sementin toiminta ja brändi määritetään testaten 4 x 4 x 16 cm: n standardipalkkeja, jotka on valmistettu sementti- ja hiekkasaastiseoksesta, joka on 1: 3 (painon mukaan) tiettyä sakeutta 28 päivän kovettumisen jälkeen (ensimmäisenä päivänä näytteet kovettuvat muodossa kosteassa ympäristössä ja sitten 27 päivän ajan vedessä huoneenlämpötilassa).

  Valmistetaan palkit, joissa käytetään yksikertaista hiekkaa.

  GOST 30744: n mukaan näytteiden lujuuden määrittämiseksi palkit valmistetaan sementistä ja tavallisesta polyfraktioidusta hiekasta koostuvasta sementtilaastista, jonka suhde on 1: 3 (painosta) ja vesi-sementti-suhde 0,50.

  Sementtilaastin koostumuksen määrittäminen GOST 310.4: n mukaisesti

  Sementtilietteen sakeuden määrittämiseksi 1500 g monofraktiohiekkaa ja 500 g sementtiä punnitaan ja kaadetaan pallomaiseen kulhoon, joka on aiemmin pyyhitty märällä liinalla ja sementti sekoitetaan hiekalla yhden minuutin ajan. Sitten kaivo tehdään kuivan seoksen keskelle, vettä kaadetaan siihen 200 g: n (W / C = 0,40) määrä, annetaan liota 0,5 minuuttia, ja seosta sekoitetaan 1 minuutin ajan. Sitten liuos siirretään sekoittimeen ja sitä sekoitetaan 2,5 minuuttia (sekoittimen 20 kierrosta).

  Liuoksen konsistenssin määritys suoritetaan kartion muotoisella ja ravistelupöydällä (kuvio 4.3).

  Lomakartio asetetaan lasilevyn pöydän keskelle. Karan ja pöydän levyn sisäpinta hierotaan kostealla liinalla ennen testiä. Ensin täytä liuos puolikkaalla korkeudella olevaan kartonkikartioon ja tiivistetään 15 piikkien metallinen bajonetti. Täytä sitten kartio liuoksella, jossa on lievä ylimäärä ja piikki 10 kertaa.

  Yläkerroksen tiivistämisen jälkeen ylimääräinen liuos katkaistaan ​​veitsellä, joka on huuhteleva muodon reunojen kanssa ja poistanut sen pystysuoraan. Liuosta ravistellaan pöydälle 30 kertaa 30 ± 5 s: ssa, minkä jälkeen karan halkaisija alemmassa pohjassa mitataan kahdella keskenään kohtisuorassa suunnassa ja keskiarvo otetaan.

  Karan leviäminen W / C = 0,40 on oltava alueella 106-115 mm.

  Sementit (merkit, ominaisuudet, käyttötarkoitukset, nimitykset)

  Jos karan leviäminen on alle 106 mm, veden määrää lisätään, kunnes muodostuu 106-108 mm: n kartio. Jos karan leviäminen osoittautuu yli 115 mm: iin, veden määrää vähennetään, kunnes kartio on 113-115 mm.

  Vesi-sementti-suhde, joka saavutetaan saavuttaen kartio 106-115 mm, otetaan lisätestausta varten.

  Kuva 4.3. Ravistelupöytä ja kartion muoto:

  1 - nokka; 2 - levy; 3 - varastossa; 4 - sänky; 5 - kartiomuoto

  keskityslaitteella; 6 - suutin

  Näytteenottimien tuottaminen GOST 310.4: n mukaisesti

  Sementin aktiivisuuden ja lujuuden määrittämiseksi valmistetaan kolme näytteenpalkkia, joiden koko on 4 x 4 x 16 cm, jolle on esitetty kuv. 4.4.

  Ratkaisun valmistaminen kolmen palkin valmistamiseksi on sama kuin konsis- tenssin määrittämisessä.

  Ratkaisun tiivistämiseksi tärytyslevyyn kiinnitetään palkkien muoto, jossa on suutin, joka on esivoiteltu moottoriöljyn kanssa. Värähtelylavalla tulisi olla pystysuora värähtely, jonka amplitudi on 0,35 mm ja värähtelytaajuus 3000-3200 minuutissa.

  Lomakkeet täytetään noin 1 cm: n liuoksella ja niihin kuuluu värähtelevä levy, sitten 2 minuutin värähtelyä varten, kaikki kolme muodon pesiä täytetään tasaisesti liuoksella pieninä annoksina. Kolmen minuutin kuluttua (värähtelyn alusta) näytteiden värähtely päättyy. Muoto poistetaan värähtelevästä levystä, katkaistaan ​​ylimääräinen liuos, kostutetaan vedellä veitsellä ja näytteiden pinta tasoitetaan tasolle muotin reunoilla. Näytteitä säilytetyissä lomakkeissa 24 ± 2 h kylvyssä, jossa hydraulinen suljin. Yhden päivän kuluttua valmistuksesta näytteet puretaan ja sijoitetaan vesipesäkkeeseen vaakasuorassa asennossa niin, että ne eivät kosketa toisiaan. Näytteet tallennetaan testiin asti.

  Näytteenottosäiliöiden veden määrän tulisi olla noin neljä kertaa näytteiden tilavuus.

  Veden, jossa näytteitä säilytetään, pitäisi muuttua 14 päivän välein.

  Kuva 4.4. Lomake otantasäteiden valmistamiseksi

  28 päivän kuluttua näytteet poistetaan vedestä ja testataan viimeistään tunnin kuluttua. Välittömästi ennen testausta näytteet on pyyhittävä kuivaksi. Testaukseen voidaan käyttää erilaisia ​​malleja.

  Palkkien muodossa olevat näytteet sijoitetaan taivutuslaitteen tukiin siten, että ne kasvot, jotka olivat vaakasuorassa tuotannon aikana, olivat laitteessa pystyasennossa.

  Näytteen asettelu kannatinelementeissä on esitetty kuviossa 2. 4.5.

  Kuva 4.5. Näytteen asettelu taivutustestauksen aikana

  Näytteet testataan laitteen mukana toimitettujen ohjeiden mukaisesti. Testin kuormituksen keskimääräinen korotus näytteellä tulisi olla (0,05 ± 0,01) kN / s [0,12 ± 0,02] MPa / s palkin pienennetyn poikkileikkauksen pinta-alan mukaan].

  Sementtilietteen taivutuslujuus lasketaan kolmen suurimman testituloksen aritmeettisena keskiarvona kolmelle näytteelle.

  Taivutustestin jälkeen kuusi puolikkaat palkkeista välittömästi altistetaan puristustestille.

  Näyte yhdessä levyjen kanssa puristetaan puristimella. Kuorman keskimääräinen nousunopeus testin aikana olisi 2,0 ± 0,5 MPa / s. On suositeltavaa käyttää laitetta, joka ylläpitää normaalin näytteen latausnopeuden automaattisesti.

  Levyjen kuorman siirtämiseksi levyillä on 40 × 62,5 mm; Ne on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Levyjen paksuuden tulisi olla vähintään 10 mm. Testattaessa palkkien puolikkaat sijoitetaan kahden levyn väliin siten, että palkin sivut, jotka koskettivat muotin pituussuuntaisia ​​seiniä valmistuksen aikana, olivat levyjen tasoihin ja jälkimmäisten pysähtymät tiukasti kiinni näytteen päätypintaan (kuvio 4.6).

  Näyte yhdessä levyjen kanssa puristetaan puristimella. Yksittäisen näytteen puristuslujuus lasketaan murto-kuorman jakautumisen osuutena, kgf, levyn työskentelyalueella, cm 2, eli 25 cm2.

  Puristuslujuus lasketaan kuuden näytteen neljän suurimman testituloksen aritmeettiseksi keskiarvoksi.

  Portland-sementtitoiminta ja brändi

  Aktiivisuus on perimmäinen vetolujuus palkkien puoliskojen puristamisessa, testattu 28 päivän iässä. Toiminnasta riippuen, ottaen huomioon taivutuslujuus, Portland-sementit on jaettu merkkeihin. Taulukossa esitetään vaatimuksia yksittäisille sementtimerkille puristuslujuuden ja taivutuksen osalta. 4.1. Portland-sementissä kovetetaan nopeasti 28 päivän vahvuus, mutta myös 3 päivän vahvuus normalisoidaan.

  Kuva 4.4. Sekoittimen sementtilaasti: 1 - kulho; 2 - juoksija; 3, 4 - kaavinta

  Sementtilaastin normaalin koostumuksen valmistelu.

  Valmistetaan vaadittu määrä sementti-hiekkalaastia, jonka koostumus on 1: 3 (painosta), punnitaan 500 g testattua sementtiä ja 1500 g standardia hiekkaa ja kaadetaan kulhoon, jota aiemmin hierotaan märällä liinalla (katso kuva 4.3, a). Hiekkasementtiä sekoitetaan 1 min. Sitten kaivoa tehdään kuivan seoksen keskelle, vettä kaadetaan siihen 200 g: n (W / C = 0,4) määrä ja annetaan liota 0,5 minuuttia, minkä jälkeen seosta sekoitetaan manuaalisesti yhden minuutin ajan.

  Tällä tavalla valmistettu liuos siirretään sekoittimen kulhoon 1, joka oli aiemmin pyyhitty kostealla liinalla (kuvio 4.4) ja sekoitettiin siihen 2,5 minuuttia (20 kulhon kierrosta).

  Poikkeuksena seos voidaan sekoittaa manuaalisesti vähintään 5 minuutin ajan pyöreällä spatolla pallomaisessa kulhossa (katso kuva 4.3).

  Kuva 4.5. Ravistelupöytä;

  Sekoituksen lopussa määritetään liuoksen sakeus. Tätä varten käytä ravistelupöytää (kuva 4.5), joka on kiillotetun lasin peittävä metallilevy. Kun nokka pyörii, levy nousee 10 mm: iin sauvan avulla, joka liukuu ohjaimiin ja laskee sitten voimakkaasti. Tämä simuloi liuoksen värähtelevää tiivistymistä.

  Lasipöydän päälle asetetaan kartiomainen muoto 5 syöttösuppilolla. Karan ja lasin sisäpinta ennen liuoksen asettamista pyyhitään kostealla liinalla.

  Ratkaisun konsistenssin määrittämiseksi asetetaan kartion muoto kahdessa vaiheessa (samanpaksuiset kerrokset). Jokainen kerros on suljettu ruostumattomasta teräksestä, jonka halkaisija on 20 mm, paino (350 ± 20) g. Pohjakerros liitetään 15 kertaa, yläkerroksen 10 kertaa. Kiinnitä johdin kehältä keskelle pitämällä käden muotoa.

  Seuraavaksi irrota syöttösuppilo, katkaise ylimääräinen liuos veitsellä ja irrota varovasti kartiokartio.

  Saatu sementtilaastin kartio ravistetaan pöydälle 30 kertaa (30 ± 5) s: n kohdalla.

  Sementtitoiminta

  Sitten, käyttäen paksuutta tai metallijohderääriä, mitataan karan halkaisija alemmassa alustassa kahteen keskenään kohtisuoraan suuntaan ja ota keskiarvo.

  Liuoksen sakeus katsotaan normaaliksi, jos karan leviäminen on 106... 115 mm. Jos karan leviäminen on alle 106 mm tai liuos hajotetaan ravistamalla, valmistetaan uusi osa liuoksesta lisäämällä vesimäärää, kunnes U6-kartiomaisen... 115 mm: n leviäminen saadaan. Jos kartio leviää yli 115 mm, testi toistetaan vähemmän vettä, jolloin leveys on 106... 115 mm. Veden ja sementin välinen suhde, joka saadaan kun kartio saavuttaa 106... 115 mm, saavutetaan lisätestejä varten. Virhe W / C: n määrittämisessä on enintään 0,01.

  Kuva 4.6. Näytteen malli - balochek (c) ja kiinnitys siihen (b)

  Näytteenotto. Otettavien muotojen, joissa näytteet on tehty, on suunniteltu kolmelle näytteelle (kuva 4.6, a). Tiedot lomakkeista on tehty teräksestä tai valuraudasta, jonka Bri-nell-kovuus on vähintään HB140. Kiinnitysruuvilla kiinnitetyt lomakkeiden pitkittäiset ja poikittaiset seinät on maadoitettu ja sopivat tiukasti kuormalavan maanpintaan.

  Ennen muottien täyttämistä laastin seoksella sen sisäpinnat pyyhitään hiukan koneöljyllä, ja ulkoseinien liitokset kuormalavalla ja toinen toisiinsa liukenee teknisellä öljyhyytelillä. Muotoon on asennettu metallisuutin (kuva 4.6, b), mikä helpottaa ratkaisun asennusta. Sen jälkeen muoto on kiinteästi kiinnitetty värähtelevyn keskelle.

  Värähtelevä alusta (kuva 4.7) koostuu sängystä, johon jouset kiinnittävät kehyksen, johon se on asennettu. Tyynyn värähtelyliikkeet syntyvät siihen kiinnitetyllä sähkömoottorilla, jonka akselilla on epätasapaino (kuorma on epäkeskisesti kiinnitetty).

  Lomake täytetään noin 1 cm: n liuoksella ja siihen sisältyy vibroplatform. Sitten 2 minuutin värähtelyä varten kaikki kolme muodon pesiä täytetään tasaisesti liuoksella pieninä annoksina. 3 minuutin kuluttua värähtelyn aloittamisesta vibro-taso on irrotettu ja sen muoto poistuu siitä. Vedä sitten vedellä kostutetulla veitsellä pois ylimääräinen liuos, tasoittaa näytteiden pinta ja leimaamalla ne.

  Lomakkeissa olevat näytteet tallennetaan (24 ± 2) h taulukossa 3 kylvyssä, jossa on hydraulinen suljin (kuva 4.8). Sitten näytteet muotoillaan varovasti ja asetetaan vaakasuoraan asentoon vesihauteessa niin, etteivät ne tule kosketuksiin toistensa kanssa. Vesi, jonka tulee kattaa vähintään 2 cm: n näytteet, vaihdetaan 14 päivän välein. Veden lämpötila koko säilytysjakson ajan tulisi olla (20 ± 2) ° С.

  Kuva 4.7. Laboratorio vibroplatform:
  1 - sänky; 2 - sähkömoottori; 3 - leikkipaikka; 4-kehys; 5 jousia

  Kuva 4.8. Kylpyamme hydraulisella suljinnolla: 1 kylpyhuone; 2 - hermeettinen kansi; 3 - taulukko

  Kuva 4.9. Näytteen asettelu muodostaa tukielementtejä

  Näytteitä, joiden vahvuus 24 tunnin kuluttua ei riitä avaamaan niitä ilman vaurioita, voidaan poistaa lomakkeista 48 tunnin kuluttua, ja tämä huomautus on kirjoitussivulla.

  Varastointiajan päättymisen jälkeen näytteet poistetaan vedestä ja viimeistään 1 tunti testataan.

  Välittömästi ennen testausta näytepalkit pyyhitään kuiviksi ja testataan taivutukselle ja sitten kukin palkin vastaanotetuista puolikkaista puristetaan.

  Testattaessa alumiinioksidiseementtiä näytteitä säilytetään ensimmäisten kuuden tunnin ajan kylvyssä, jossa on hydraulinen suljin ja sitten huoneenlämpötilassa oleva vesi. Valmistuksen jälkeen (24 ± 2) tuntia näytteet poistetaan muotista ja jotkut niistä testataan, ja loput varastoidaan veteen, kunnes niitä seuraa 3 päivän kuluttua.

  Taivutuslujuuden määrittäminen. Tämä testi suoritetaan koneissa (kohta 3.9), jotka lisäävät kuormitusta keskimäärin (50 ± 10) N sekunnissa. Näyte on asennettu koneen tukielementteihin siten, että sen vaakasuuntaiset kasvot muodostavat koneen pystyasennossa (Kuva 4.9). Testattavat näytteet ja vetolujuuden laskeminen taivutettaessa suoritetaan testauslaitteeseen liitettyjen ohjeiden mukaisesti. Testisementin taivutuslujuus lasketaan kolmen näytteen testitulosten kahden suurimman arvon aritmeettiseksi keskiarvoksi.

  Puristuslujuuden määrittäminen. Taivutustestin jälkeen saatujen palkkien kuusi puolikkaat välittömästi puristetaan testiä puristimilla, joiden maksimikuorma on 200... 500 kN.

  Kuva 4.10. Kompression puolikkaatesti:
  ja - levyt; b - testijärjestelmä; 1 - levyt; 2, 4 - puristuslevyt; 3 - näyte (palkki)

  Jotta palkkien puoliskojen testitulokset olisivat vertailukelpoisia, eri kokoista huolimatta käytetään metallilevyjä (kuv.

  4.10, a), jonka kautta puristuslevyjen kuorma siirretään näytteeseen. Ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla levyillä on tasainen kiillotettu pinta; näytteen kanssa kosketuksessa olevan levyn pinta-ala on 25 cm2.

  Puolet palkista sijoitetaan kahden levyn väliin (kuva 4.10, b) siten, että muotin pitkittäisseinämien vieressä olevat sivupinnat ovat levyjen tasoilla ja levyjen pysäyttimet ovat tiukkoja näytteen päätypinnalle. Näyte yhdessä levyn kanssa keskittyy puristimen pohjalevyyn 4. Näytteen kuorman keskimääräinen nousunopeus testauksen aikana tulisi olla (5 ± 1,25) kN sekunnissa.

  Sementin puristuslujuus lasketaan kuuden testin tuloksista neljän suurimman tuloksen aritmeettisena keskiarvona.
  Näin saatua arvoa kutsutaan sementin aktiivisuudeksi.

  Sementin tuotemerkin määrittäminen. Sementtimerkki löytyy tulosten perusteella, joilla määritetään sementin puristus ja taivutus, kun verrataan näitä tuloksia GOST: n vaatimuksiin vastaavalla sementillä.

  Sementin voimakkuuden määritys höyryn aikana.

  Betoni- ja betonituotteita valmistetaan, mikä nopeuttaa betonin kovettumista lämpö- ja kosteusprosessin avulla (höyrytys). Siksi GOST 10178-85 sisältää sementin lujuuden määrityksen höyryttämisen aikana. Tämän testin näytteet valmistetaan samalla tavoin kuin vakiomääritelmiin, mutta niiden kovettuminen etenee erityistilanteessa. Lomakkeet, joilla on kovetettavia näytteitä, sijoitetaan höyrykammioon (20 ± 3) ° C: n lämpötilassa ja lämmitys sammuu (120 ± 10) min.

  Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
  Sementin määrän yhtenäinen muutos

  navigointi:
  Etusivu → Kaikki luokat → Sementti

  Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

  Etusivu → Viite → Artikkelit → Blog → Foorumi

  Kaikki kodin käsityöläiset, jotka yrittävät tehdä korjauksia omassa kodissaan ilman apua, eivät voi ymmärtää rakennusmateriaalien merkitsemistä. Mutta ei ole mitään, että jotkut kirjaimet ja numerot asetetaan pakkauksiin, jotka todennäköisesti merkitsevät jotain? Suurin hämmennys johtuu sementtimerkkien käytöstä, joiden tulkinta on viime aikoina muuttunut useammin kuin kerran. Nykyään pussit on merkitty sekä vanhoihin normeihin että uusiin, ja ne ovat yhdenmukaisia ​​eurooppalaisten standardien kanssa. Mutta ostajan on ennen kaikkea ymmärrettävä, mitä tarkoitetaan GOST 31108-2003: ssä käytetyllä termillä "sementtimerkki" ja miten se tarkoittaa GOST 10178-85: tä.

  Brand sementin vahvuus

  Siirtyminen uuteen standardoituun nimitykseen johti siihen, että pakkauksen valmistajat alkoivat osoittaa kolme sementin merkintää. Irtotavaraa, jolla on samat voimakkuuden indikaattorit, voidaan ilmaista eri tavoin. Esimerkiksi Portland-sementtiä ilman lisäaineita:

  • M500dO - sementin brändi, joka juurtuu alitajuntaan entisen Neuvostoliiton väestön enemmistön joukossa;
  • CEM I 42.5H - viittaa uusiin nimikkeisiin;
  • CEM I 42,5N - eurooppalaiseen standardiin.

  Tämä sekavuus johtuu siitä, että molemmat GOSTit ovat päteviä.

  Kuinka sementin merkinnät tulkitaan

  Uudessa standardissa "sementtimarkkinalla" tarkoitetaan sen puristuslujuuden luokkaa. Toisin sanoen M300-M600-laadut vastaavat lujuusluokkien 22.5-52.5 sementtejä. Taulukossa se näyttää tältä.

  Sementtimerkki valitaan valmiiden rakenteiden vaatimusten perusteella. Portland-sementtiä M400 pidetään suosituimpana ja monipuolisena, koska tämä materiaali pidetään parhaimpana hinta-laatusuhteen kannalta. Sitä käytetään muurauslaastareiden sekoittumiseen sekä betoniin monoliitti- ja esivalmistetuille rakenteille. On tärkeää tietää, että vahvemmilla sementteillä on parempi huurteenkestävyys ja kosteudenkestävyys.

  jäljennös

  On huomattava, että sementtibrändin, esimerkiksi - M400, merkinnällä ei ole mitään tekemistä "neljän yhden" kanssa sekoitettaessa ratkaisua. Komponenttien massa- tai paino-osat valitaan muista näkökohdista, toisin sanoen vaaditusta ratkaisevuudesta. Kipsiä varten hyväksytään täysin erilainen materiaalien suhde kuin perustilohkojen asettamiseen, vaikkakin kummassakin tapauksessa voidaan käyttää yhtä sementtimerkkiä. Betonimyllyssä tärkeä tekijä on myös vaivaamassa käytetyn raakamäärä.

  Korkeamman asteen sementtejä käytetään kriittisten esineiden rakentamisessa, kun lujuutta ja kestävyyttä on lisätty.

  Portland-sementin M400 brändi tarkoittaa sitä, että testattaessa kokeellista näytettä vakioleveiden lopullisesti asetetun betonikuoren muodossa sen tuhoutuminen, kun sitä kohdistetaan puristuskuormaan, tapahtuu 400 kg / cm3 voimalla. Sementin lujuusluokka on tässä tapauksessa 32,5. Toisin sanoen näyte kestää paineen 32,5 MPa.

  Puristuslujuus määritetään 28 päivän kuluttua koekappaleen muodostumisesta. Mutta jo 2 (7) päivää, eräiden näytteiden kovettumisnopeus havaitaan. Tässä tapauksessa uuden GOST: n sementtiluokka vahvistetaan - normaali tai nopea karkaisu.

  06.06.2016 klo 12:06

  Rakennusmateriaalin on läpäistävä laboratoriotesti ennen kuin se saavuttaa rakennustyöt. Seuraavaksi katsotaan, että testiä käytetään usein materiaalisementin rakentamisessa. Tämä rakennusmateriaali, tuotemerkistä riippumatta, testataan sen fysikaalisten ja mekaanisten ominaisuuksien määrittämiseksi sekä lujuuden testaamiseksi (laadunvalvonta).

  Menettely suoritetaan GOST-menetelmän mukaisesti. Näiden toimien tavoitteena on sementin ominaisuuksien ja ominaisuuksien tunnistaminen sekä niiden dokumentointiin sisältyvien standardien ja vaatimusten noudattaminen.

  Sääntelystandardeissa esitettyjen menetelmien kehittyneiden kompleksien mukaan sementin parametrit voidaan määrittää:

  • Tietty pinta ja rikkoutumisaste.
  • Rakenne ja kunto sementtimassan asettamisen jälkeen.
  • Vahvuusaste puristuksessa tai taivutuksessa.
  • Sementin sakeus ja tasaisuus muutettaessa sen tilavuutta.
  • Vakiokartio sulaa astetta.
  • Vahvuuden taso.

  Laboratoriotestit voivat määrittää paitsi sementin voimakkuuden tarkasti, myös tunnistaa sen ominaisuudet ja tuotemerkin sekä määrittää sen soveltamisalan.

  Mitä sementtitestit sisältävät?

  Rakennusteknisessä laboratoriossa suoritetun sementin testaus materiaalin kaikkien ominaisuuksien ja niiden vaatimustenmukaisuuden määrittämiseksi.

  Sementin toiminnan ja lujuuden määrittäminen

  Nämä näytteenottoon perustuvat menettelyt antavat yksityiskohtaista tietoa tietyn rakennusmateriaalin laadusta. Kaikkien menettelytapojen suorittamisen jälkeen testauslaboratorio antaa asiakkaalle asiakirja (pöytäkirja) sementtitestauksesta.

  Sementtimääritysprotokolla on erityinen asiakirja, joka vahvistaa tietyn rakennusmateriaalin laadun ja sen noudattamisen tiettyä brändiä noudattaen vakiintuneita normeja ja vaatimuksia. Pöytäkirja on erityisen tärkeä materiaalien viennissä. Laatuprotokollan kehittämiseksi on siksi tarpeen ottaa yhteyttä rakennustyölaboratorioon, jossa käytetään vain uusia laitteita ja muita laitteita sementtien testaamiseen, jotka takaavat saadut indikaattorit.

  Laboratoriopalvelujen edut ovat seuraavat:

  • Tiettyjen sementtimäärien nopea testaus myöhemmän protokollan antamisen jälkeen.
  • Laboratorion toiminta toteutetaan sekä yksityisten asiakkaiden että valtion virastojen kanssa.
  • Hyvän kokemuksen etsintä tarkastusten suorittamisessa kaikkien tyyppien ja tyyppisten kotimaisten ja maahantuotujen rakennusmateriaalien vaatimusten ja sääntöjen noudattamiseksi.
  • Referenssisementtien näytteiden sertifiointi.
  • Uusien tutkimusmenetelmien soveltaminen.

  Rakennuslaboratorio tekee sementtitestejä: vahvuus, kuivausnopeus, rikkoutuneisuus, tasaisuuden taso alkuperäisen tilavuuden muuttuessa ja määrittää myös kemiallisen koostumuksen ja mekaaniset ominaisuudet.

  Kaikki tutkimukset toteutetaan rakennuslaboratorioissa, joissa on välttämättä oltava erityislaitteet ja uudet mittausvälineet. On myös tärkeää, että sementin tutkimusta ja testausta harjoittavat vain korkeasti koulutetut asiantuntijat.

  Niiden on myös toimitettava yksityiskohtainen tekninen selvitys testien tuloksista, joissa esitetään sementin ominaisuudet ja laatuindikaattorit. Sementtitestauksen ansiosta asiakas voi määritellä tietyn materiaalin laadun ja saada selkeämmän kuvan kaikista rakennusmateriaalien voimakkuuden indikaattoreista.

  Tämän materiaalin testaamisen lisäksi määritetään myös sementin aktiivisuus. Sementin aktiivisuuden tutkimus mahdollistaa sementtitehon tason määrittämisen sekä puristettaessa sementtilaastin tilassa että muuttumattomassa tilassa.

  Sementtimassa tai valmiin liuoksen määrä tarkistetaan sen laatumittareiden määrittämiseksi sekä niiden noudattamiseksi GOSTin vaatimusten mukaisesti. Siksi tutkimuksen tuloksena saatuja tietoja verrataan kiinteisiin indikaattoreihin, jotka on esitetty kehitetyssä dokumentaatiossa.

  Sementin toimintaan vaikuttavat seuraavat tekijät:

  • Tämän aineen kemiallinen koostumus (lisäaineet, epäpuhtaudet jne.). Joskus on tilanteita, joissa näytteet, joissa on samanlaisia ​​epäpuhtauksia, tehdään yhdestä klinkkeristä, mutta useammin niiden tuotemerkit eroavat toisistaan. Siksi on suositeltavaa selvittää klinkkerin rikkoutumisen hienous, koska mitä korkeampi se on, sitä parempi rakennusmateriaalin laatu on;
  • Mineraalinen koostumus. Korkealaatuisen sementin saamiseksi on välttämätöntä käyttää korkealaatuista aluminaattipitoisuutta omaavaa klinkkeriä;
  • Alkuperäinen äänenvoimakkuus Tilavuus vaikuttaa tietysti sementin toimintaan, koska sementin indikaattoreiden saamiseksi tarvitaan nykyaikaisia ​​menetelmiä. Erilaisten menetelmien ansiosta on mahdollista tunnistaa tarkkoja indikaattoreita, jopa suurella määrällä materiaalia.

  Kuinka GOST määrittelee? Asiantuntijat valmistavat erikoispalkkeja, kaada sementtiä niihin ja säilytä ne veden alla valmistetuissa säiliöissä. Siirrä sitten ne suureen konttiin, jossa on hydraulinen suljin (enintään 27 päivää). Näiden tapausten päättyessä rakennus- laboratorioon tehdään paine- ja lujuustesti. Tämän indikaattorin määrittämiseksi tarkasti laske korkeimpien nopeuksien aritmeettinen keskiarvo. Tuloksena oleva luku on sementtitoiminnan indikaattori GOST: n mukaisesti.

  Sementin vertailumassojen sertifiointi on menetelmä sementin kemiallisten ominaisuuksien määrittämiseksi, jonka dataa pidetään ihanteellisena. Tällaiset näytteet valmistetaan pääasiassa käytettäväksi laadun indikaattoreiden vertailussa sääntelyvaatimusten mukaisesti määriteltyjen näytteiden kanssa.

  Menestyksekkäästi läpäissyt laboratoriotestin rakennusmateriaali on vertailuarvo prosessin tarkastamisen valmiiden sementin laastin. Vertailunäytteen käyttö rakentamisessa vähentää merkittävästi tuotannon epäjohdonmukaisuuksien riskiä. Sementtitutkimuksen asiantuntijan on varmistettava korkealaatuinen ja tuotetaso. Jokaisen rakennusorganisaation on suositeltavaa käyttää tätä sertifiointimenetelmää uuden rakennusmateriaalin merkinnän tapauksessa.

  Sementin vertailunäytteiden sertifiointiprosessi

  Tätä prosessia ohjaa GOST, joten jokaisen asiantuntijan on seurattava kehitettyä algoritmia käyttäessään nykyaikaisia ​​laitteita ja välineitä. Myös tulevaisuudessa on tärkeää kehittää ammattitaitoisesti progressiivisia menetelmiä ja suosituksia materiaalin käytöstä.

  Sementin laadun testaus suoritetaan samalla tavoin kuin tietyn sementtilaastin tuotemerkin tutkiminen.

  Ero on vain saaduissa indikaattoreissa, koska sementtilaastin tietoja verrataan aikaisemmin valmistuneisiin indikaattoreihin. Organisaatiomme suorittaa sementinäytteiden standardien tarkistamisen käyttäen vain moderneja laitteita, joita rakennuslaboratoriolla on epäilemättä.