Mitkä ovat betonin osat? Komponenttien suhde

Betoni on tärkeä osa melkein mitä tahansa työtä. Rakennustyömaalla oletetaan betonointivaihe. Tämä voi olla esimerkiksi perustus, lattiat, seinät, lattia, sokea alue. Laajamittaisen rakentamisen tarpeet täyttävät tehtaiden tuottamat kaupalliset betonit. Yksittäiset kehittäjät ja yksityisten talojen omistajat haluavat itse valmistautua ratkaisuun, säästämällä rahaa tällä tavoin. Jos teollisuusmenetelmä takaa tuotteiden laadunvalvonnan, yksityisten omistajien on seurattava oikeita mittasuhteita komponenttiväleistä, sekoitusvaiheesta ja seoksen kaatamisesta. Halutun tuloksen aikaansaamiseksi betonoinnissa voidaan noudattaa tarkasti ohjeita ja teknisiä suunnitelmia.

Komponentit ja mittasuhteet

Betoniyhdistelmää valmistetaan aina 4 komponentin perusteella. Tämä on:

Kaikki mittasuhteet on suunnattu sementille. Tässä tapauksessa tärkeä indikaattori on sen brändi. Esimerkiksi joillekin betonityypeille riittää ottaa taipuvainen M400, kun taas muille on tarpeen käyttää M500 tai kuona Portland-sementtiä.

Käytännöllisesti käytetyssä perusnopeudessa C: P: S: U: B = 1: 3: 5: 0,5. Esimerkiksi valmistettaessa seosta, joka perustuu 100 kg: aan sideainetta, sinun on lisättävä 300 kg hiekkaa, 500 kg roskaa ja 50 litraa vettä. Ne, jotka mieluummin vaivaavat betonia omilla käsillään, on helpompi määritellä "kauhojen" komponenttien määrä. Täsmällisyydestä tässä tapauksessa he sanovat vain ehdollisesti. Kahden kauhan hiekkaa, 3 - raunioita ja noin puolet ämpäri vettä otetaan 1 säiliöön.

Voit laskea ainesosat mille tahansa tilavuudelle. Ammattilaiset sanovat, että saadaksesi 1 m³ betoniseosta eri tuotemerkeistä sinun on otettava tarkka määrä sementtiä. Taulukko tulee ulos jäljittämään näitä tietoja. Näin ollen soran, hiekan ja veden määrä määritetään sitten vaaditun asteen suhteiden perusteella.

Betonin koostumuksessa sementti kestää noin 10%. Täyteaineiden osuus on 80-85%. Niitä on kahta tyyppiä: hienojakoinen ja karkea. Täyteaineen rooli on jäykän betonirungon muodostuminen ja luominen, mikä vähentää kutistumista ja estää rakojen halkeamien ja sirujen muodostumisen.

Hieno aggregaatti on hiekkaa. Sen on oltava mahdollisimman puhdasta epäpuhtauksista. Suosituin joki. Epäpuhtauksia voi esiintyä louhoksessa (paikat, savipilvet). Yksityisten kotitalouksien omistajat eivät aina noudata hiekkapuhallusvaatimuksia ja sallivat kontaminoituneen materiaalin täyttämisen sekoituksessa. Lähimmän ravinnon, metsän tai joen rannalla he keräävät hiekkaa kauhoihin ja ilman seulomista, ne lähetetään betoni sekoittimeen. Valmis koostumus sisältää pääsääntöisesti "vieraita kappaleita", kuten ruohosäilykkeitä, kasvien juuria, maaperää.

Karkean kiviaineksen osalta sallitaan useita vaihtoehtoja: murskattu kivi, sora, seulomiset, rikkoutunut tiili, murskatut jäädytetyn betonin palat.

Näiden tyyppien käyttö riippuu työn tyypistä. Karkealle valulle rikkoutuneet palaset betonista, murskatut tiilet sopivat hyvin aggregoiksi. Lopullisen betonitoiminnan suorittaminen, sinun tulee lisätä murskattua kiveä (5-20 mm), soraa ja seuloja.

Yleiskatsaus eri tyyppeihin

1. Kevytbetoni.

M200: n alapuolella olevia merkkejä pidetään kevyinä. Niitä käytetään vain valmistelutöissä. Esimerkiksi alustatyynyä kaadetaan M100: sta, ohuesta kerroksesta sokean alueen tai monoliittisen levyn alle. Kevytbetonia käytetään aktiivisesti tienrakentamisessa. Valmis seos sisältää erittäin pienen määrän sementtiä (167 kg / m 3). Tämä ei riitä sitomaan paikanvaraajaa. Koostumuksen C: P: Y = 1: 4,6: 7 standardimäärät.

Betoniyhdistelmässä M100 on alhainen jäätymisvastus (50 sykliä) ja vesitiiviys (W2). Pienille vaatimuksille asetetaan täyteaineita. Lisäksi "lean" -betoni-lisäaineiden valmistuksessa ei käytetä.

Yksi yleisimmistä tyypeistä. Sen indikaattorit (100 syklit) ja vedenpitävyys mahdollistavat betonin käytön monissa rakennusprosesseissa. Lisäaineet ja pehmittimet parantavat myös materiaalin laadullista koostumusta.

Vankka betoniseos M200 sopii liuskajohtojen säätämiseen yhden ja kahden kerroksen rakennuksissa, kaatopaikkojen, lattian, tasoitusten, lattialaattojen kaatamisen. Teollisuustarkoituksessa tuotemerkkiä käytetään betoniterästen, aidanlevyjen, renkaiden, aidojen valmistukseen.

1 m³: ssä tarvitaan lähes 10 pussia, joiden paino on 25 kg, tarkemmin sanottuna - 241 kg. Betonin komponenttien perusmäärät määritetään seuraavasti: C: P: N = 1: 2.8: 4.8. Ainesosien suhteet lasketaan sementtimerkin M400 perusteella. Kauhojen mittaaminen tämän tarkkuuden saavuttamiseksi on melko vaikeaa.

Se tuotetaan samassa suhteessa kuin M200, mutta lisäaineiden ansiosta sillä on korkeammat arvot pakkasvastuksesta, vedenkestävyydestä ja muovisuudesta. Materiaalin laadullisia indikaattoreita, joilla on sama määrä pääkomponentteja, voidaan parantaa muuttamalla aggregaattityyppiä. Paras vaihtoehto olisi murskattu graniitti.

M250: n soveltamisala on samanlainen kuin M200-merkki:

 • rakennustyöt;
 • perussäätö, grillat;
 • täytä lattialaatat, lattiat.

Toinen suosituin tyyppi M200: n jälkeen. Sitä käytetään luomaan kriittisiä rakenteita, teitä, täyttämään portaat. Kestävien päällystyslautojen valmistuksessa välttämätön. Komponenttien suhde lasketaan 1: 1,2: 2,7. 1 m3: n osalta vaaditaan 320 kg sementtilaatua M400.

Betoniseoksen koostumus 1 m³ betonista määritetään suhteista: C: P: U = 1: 1,5: 3,1 (sementti M400) tai C: P: U = 1: 1,9: 3,6 (sementti M500). Materiaalia käytetään täyttämään ilmatyynylevyt, suurien esineiden rakentaminen, betonituotteiden tuotanto. Kotimaiseen käyttöön ei ole koskaan käytetty.

Betonin koostumus ja osuudet ovat sellaisia ​​- C: P: U = 1: 1,1: 2,5. Soveltuu erikoislujuuslaatikoiden (tuotantotyöpajoja, kellareja, työpajoja, autotallit) sekä säätiöille. Yksittäisen rakenteen (betonitoiminnan) tapauksessa osien oikea suhde on helppo saavuttaa. Kauhojen mittaaminen tarkoittaa, että hiekan ja sementin määrän, joka on vain yksi kymmenesosa (0.1), erotus voidaan ottaa huomioon kaatamalla säiliö "liukumäellä".

Voit tiivistää tietoja betonin koostumuksesta ja taulukon osien suhteesta.

Keittäminen betoni: mittasuhteet kaupeissa

Valmisbetoniliuoksella on muovinen koostumus, joka sisältää neljä olennaista osaa: sementti, murskattu kivi (sora), hiekka ja vesi. Sekoitusmateriaalien tulee olla tiukassa järjestyksessä. Säätiön komponenttien osuudet ovat suunnilleen seuraavat: C - 1 osuus, U - 5 osakkeet, P - 3 osakkeet, B - 0,5 osakkeet (C - sementti, U - murskattu kivi, P - hiekka, B - vesi).

Nämä luvut voivat vaihdella, koska käytännössä ne riippuvat useista tekijöistä, esimerkiksi vaaditusta betonin arvosta, käytettävän sementin tyypistä, hiekan ja raunioista fysikaalisista ja kemiallisista ominaisuuksista, lisäaineiden tyypistä ja annoksesta.

Betoniseosten ominaisuudet

Betonin muodostavat keskeiset komponentit ovat sementti ja vesi, jotka ovat vastuussa rakenteen lujuudesta ja muodostavat sementtikiviä samanaikaisesti. Kuitenkin, kun kovetettu, tällainen kivi muuttuu muodonmuutokseksi, kutistuminen voi lähestyä arvoa 2 mm / m.

Prosessi on epätasaista, sisäisiä rasituksia esiintyy materiaalissa, mikä johtaa mikrohiukkasia. Kuinka moni ei vertaise, on mahdotonta havaita niitä visuaalisesti, mutta sementtikiven laatu on vähäistä. Jotta minimoisit muodonmuutokset, liuos sisältää hiekkaa, laajennettua savea, soraa tai murskattua kiveä.

Aggregaattien tarkoitus on muodostaa rakenteellinen vahvistus, jonka on kestettävä materiaalin jännitys kutistumiselta. Tämän seurauksena kutistuminen vähenee merkittävästi, kun taas betonin lujuus ja sitkeys vähenevät.

Betoni merkintä

Betonin käytön merkitsemiseen käytetään digitaalista merkintää, joka seuraa kirjainta "M". Laaja valikoima betonia: M-75: stä M-1000: een. Numeroryhmä ilmaisee lasketun betoniresistenssin sen puristukselle (mitattuna kgf / cm2) sen täydellisen kovettumisen aikaan, eli 28 päivän kuluttua. Esimerkiksi brändin M300 osalta tämä arvo on lähes 300 kg / cm2. Siten mitä suurempi digitaalinen indeksi merkinnässä, sitä vahvempi betoni.

Käyttöalueet

Jopa tietämätön rakentava henkilö tietää, että betoni on perusta säätiöille. Jokainen työtyyppi vastaa tietyn tuotemerkin.

 • M-100 ja M-150 - käytetään tyynyjen asentamiseen säätiön pohjan alle;
 • M-200 - yleisimpiä tuotemerkkejä, joita käytetään kaivettaessa perustuksia, lattiapäällysteitä, seinät, päällysteet ja kulkutiet;
 • M-250 ja M-300 - välituotteita M-200 ja M-350 välillä;
 • M-350 - suosituin brändi, jota käytetään monoliittisten perustusten rakentamiseen, tukirakenteisiin, tiepalkkeihin;
 • M-400 ja M-450 käytetään harvoin, lähinnä hydraulisten rakenteiden rakentamisessa;
 • M-500 ja M-550 käytetään sellaisten tilojen rakentamiseen, joihin sovelletaan erityisvaatimuksia (nämä ovat patoja, padoja, metroja jne.).

Betonin valmistus

Pienien rakennustöiden kohdalla on kätevää mitata komponenttien määrä kaupeissa. On helpompaa ja nopeampaa vaivaa hyvälaatuista betonia. Kuinka monta materiaalikaaria vaaditaan valmistettavan koostumuksen valmistamiseksi riippuu työn määrästä. Tässä on tärkeää ottaa huomioon, että kaikki betoniseoksen komponentit ovat eri painopainoisia: sementtiä painaa noin 15 kg, kauhan hiekkaa - noin 19 kg ja murskattua kiveä noin 17,5 kg.

Komponenttien optimaaliset osuudet yhdessä kuution kanssa betonitahasta kauhojen avulla ovat suunnilleen seuraavat: 2: 5: 9, jossa on sementtiä / hiekkaa / murskattua kiveä. Mittaamalla komponentit, aloitetaan betoniratkaisun m200 valmistus, jota voidaan käyttää pohjan laskemiseen ja lattioiden lohkoutumiseen, kuistien pystyttämiseen jne. Vesi lisätään yleensä konkreettiseen koostumukseen määrä, joka vastaa puolta sementtiä. Käyttöratkaisun valmistelu tehdään välittömästi ennen betonitoiminnan alkua sen määränä, kuinka paljon se on suunniteltu toimimaan 2 tunnissa.

Kevyiden runkorakenteiden rakentamiseen pylväsperusta on melko riittävä. Sen vuoksi konkreettinen massa kaatamista varten ei tarkoita erittäin vahvaa lujuutta.

Betonivalmiste kauhoilla on tärkeää seuraavissa tapauksissa:

 • tehdä pieni työmäärä;
 • kun säätiö kaadetaan vaiheittain;
 • erityisvarusteiden (betonisekoittimien) rakennustyömaalla saavutettavuus;
 • kaukana valmiista koostumuksesta toimittavista tehtaista.

Komponenttiosuudet

Jopa kokeneella betonielimellä ei voi vastata kysymykseen: "Kuinka monta komponenttia painonpudotuksina on otettava vaivaamaan täydellinen ratkaisu?". Liika on likimääräinen, koska kussakin tapauksessa komponentit ovat erilaiset kosteuden ja koon mukaan. Yksi asia jää - noudattaa suositeltuja mittasuhteita. Komponenttien osuus tilavuudesta on helpompi mitata kauhoja.

Sementti M-400, hiekka ja sora:

Komponenttien ja mittasuhteiden laskeminen betonille

Betonin koostumuksessa on useita komponentteja, joista kullakin on erityinen toiminnallinen tarkoitus. Tämän rakennusmateriaalin valmistuksessa käytettiin sementtiä, aggregaatteja (hiekkaa, soraa, murskattua kiveä) ja vettä. Lisäominaisuuksien antamiseksi ja teknisten ominaisuuksien lisäämiseksi voidaan ottaa käyttöön erilaisia ​​lisäaineita (stabilisaattoreita, pehmittimiä).

Komponenttien osuudet betonissa ovat erittäin tärkeitä. Niiden on kestettävä saadakseen koostumuksen, jolla on tarvittavat tekniset ominaisuudet. Riippuen materiaalin valmistukseen käytetystä prosenttimäärästä emittoidaan useita betonimerkkejä. Niillä on aakkosnumeerinen nimitys (esimerkiksi M200), jossa numero heijastaa maksimaalista puristuslujuutta (kgf / cm2).

Koostumus soveltuu monenlaisiin sovellutuksiin. Merkintöjen dekoodaus osoittaa, että materiaali kestää 200 kilogramman voimakkuutta per cm2. Sen vahvuus riittää erilaisten perustusten kaatamiseen, portaiden rakentamiseen, seinien kiinnittämiseen, lattioiden louhintaan, kaatopaikkoihin ja alustoihin sekä niiden käyttämiseen tienrakentamisessa.

Tämän merkin koostumuksella on hyvät lujuusominaisuudet. Se soveltuu eri tyyppisten perustusten, seinämien, rakennusten lattioiden muodostukseen. Sitä käytetään teiden, siltojen, aidojen, portaiden, jalkakäytävien, viemärikaivojen, eräiden hydraulirakenteiden rakentamiseen.

Merkkiä ei käytetä yhtä laajalti kuin M200 ja M300. Tämä johtuu sen ominaispiirteestä ja lyhyen ajan asettamisesta. Materiaaliominaisuuksien ansiosta sitä voidaan käyttää sellaisten laitteiden rakentamiseen, joissa on teknisiä lisävaatimuksia. On tarpeen rakentaa hydrauliset rakenteet, siltarakenteet, pankkien holvit. Sitä käytetään juoksujen, portaiden valmistukseen, keräilytuotteiden valmistamiseen tärkeimpien viestintäverkkojen laitteille ja muille esineille, joita käytetään lisääntyneessä kuormitustilanteessa.

Koostumuksella on suuri lujuus. Yksityisessä rakentamisessa ja rakennusten rakentamisessa lähes koskaan. Sen käyttöä säätelevät erityisvaatimukset. Tärkein sovellusalue on hydraulinen suunnittelu. Se on myös tarpeen pankkien holvien, pilarien, palkkien, metrojen ja muiden rakenteiden rakentamiseen.

Pääkomponenttien valinta

Komponenttien suhdetta laskettaessa sementin määrä otetaan 1 osaan. Jäljellä olevien komponenttien massa lasketaan jäljempänä olevassa taulukossa annettujen tietojen mukaisesti.

Tällöin 1 m 2: n M200-laatuluokitus M400-sementtiä, jonka paino on 280 kg, hiekka 740 kg ja 1250 kg murskattua kiveä, näyttää tältä: 1: 2.8: 4.8. Veden tulee olla 20% kokonaistilavuudesta (180 l).

Betonille M300, sementin M400, hiekan ja roskien osuus massaprosentista: 1: 1,9: 3,7. Vesi lisätään tarvittaessa ja on 0,5 osaa. Sen tilavuus riippuu käytetyn hiekan ominaisuuksista ja kunnosta.

Betonimäärät M400: lle: 1: 1,2: 2,7. Brändille M500: 1: 1,1: 2,9. Ainoastaan ​​graniittikiveä voidaan käyttää näiden kahden laatuluokan valmistukseen, koska sillä on tarvittava voima.

Jos valmistukseen käytetään M500-sementtiä, materiaalien suhteet ovat erilaiset. Tarkemmat tiedot annetaan taulukossa.

Suhteita tietyn brändin betoniin

Betonin osuudet.

Optimaaliset betoniosuudet voidaan saada sekoittamalla neljää osaa: murskattu kivi, sementti, hiekka ja vesi. Ensimmäinen komponentti on seoksen liitoslinkki, jolloin se on homogeeninen ja melko paksu.

Joissakin tapauksissa on hyväksyttävää käyttää soraa roskien sijaan, mutta tässä tapauksessa sen tulisi koostua eri fraktioista. Pääsääntöisesti tasoitetut ja leveät kivet, jotka muodostavat sora-sekoituksen, eivät saa ylittää 10% sen tilavuudesta. Ulkomaisia ​​lisäaineita ja epäpuhtauksia sorassa ei myöskään voida hyväksyä, koska ne saattavat vaikuttaa haitallisesti valmiin perustuksen lujuuteen. Online-laskenta sementtilaastin koostumuksesta.

Muiden komponenttien valitseminen on myös välttämätöntä täyttää tarvittavat vaatimukset. Joki-hiekka on ihanteellinen valinta komponenttina. Luokan ei ole suositeltavaa käyttää hiekkaa, joka on sekoitettu saven kanssa, mikä vähentää täysin betonin lujuutta ja tekee laastista rasvaisen. Koska savi ominaisuuksia kutistua ja turvota veden vaikutuksen, murtumia muodostuu materiaalin pinnalle ja jopa jähmettymisvaiheessa. Jonkin ajan kuluttua säätiö hajoaa savialtaan suuren pitoisuuden vuoksi.


Soraa lukuun ottamatta murskatun murto-osan koon tulisi olla välillä 1-2 cm, mikä on paras vaihtoehto. Murskattujen kivien on oltava puhtaita ja vapaita kaikista epäpuhtauksista.

Sementin määrä riippuu tulevan ratkaisun tarkoituksesta. Jos tavoite on perusta, yleensä käytetään sementtiä M 500.

Veden osalta sen on oltava puhdas eikä siinä saa olla epäpuhtauksia. Sisältää bensiinin, öljyn tai maalin hiukkasten osumasta, jota ei voida hyväksyä, mikä johtaa betonin lujuuden ja erottelun heikentymiseen.

Betonimäärät.

Laatu-aineet eivät riitä rakentamaan betonin pohjaa. Sinun täytyy pystyä vaivaamaan betonia ja tunne muutamia valmistelun vivahteita.

Postimerkit, betoniosuudet.


Jotta saisit tietyn betonibrändin, tarvitset eri komponenttien suhdetta. Betoni M450 pidetään kestävimpänä, kun taas brändit kuten M100 ja M200 ovat hauraita.

 • M100 betoni - 1: 5,8: 6,1 (sementti: hiekka: täyteaine)
 • M200 betoni - 1: 3,5: 5,6 (sementti: hiekka: täyteaine)
 • M300 betoni - 1: 2,4: 4,3 (sementti: hiekka: täyteaine)
 • M400 betoni - 1: 1,6: 3,2 (sementti: hiekka: täyteaine)
 • M450 betoni - 1: 1,4: 2,9 (sementti: hiekka: täyteaine)


Jos tutkitaan tarkasti eri laatuluokkien betoniosuuksia, voit seurata tiettyä suuntausta, jossa hiekan ja täyteaineen määrä vähenee suhteessa sementtiin. Mitä korkeampi betonin laatu on, sitä pienempi on komponenttien välinen ero.

Betonin valmistelu: materiaalien, mittasuhteiden ja koostumuksen laskemista koskevat vaatimukset

Betoni on rakennusmateriaali, joka koostuu sideaineesta, hiekasta ja täyteaineista, joka muuttuu kiviin kiinteytymisen seurauksena. Mitään nykyaikaista rakentamista ei voi tehdä ilman konkreettisia, olipa kyseessä pilvenpiirtäjien rakentaminen tai puutarhatien luominen. Ominaisuutensa ja kestävyytensä ansiosta betoni on jo pitkään käyttänyt ihmistä saadakseen tarvittavan muodon ja lujuuden. Kuitenkin on yksi vivahde: ​​vain oikein tehty betoni täyttää kaikki vaatimukset. Miten tehdä konkreettisia, mikä ei ole vain vahva, vaan myös kestävä? Päästäksemme tämän ongelman ydin ja selvitä kaikki yksityiskohdat oikean betoniyhdistelmän tekemisestä.

Tärkein ainesosa on sementti.

Mikä tahansa brändisementin betoni on välttämättä sitova aine. Sementtiä on monenlaisia, kuten Portland-sementtiä, kuonaa Portland-sementtiä, nopeasti kovettuvia sementtejä ja muita. Ne kaikki eroavat sekä sideaineen laadusta että lopputuotteen käyttöolosuhteista. Portland-sementtiä käytetään yleisimmin rakentamisessa. Kaikki rakentamiseen käytettävät sementit on jaettu tuotemerkkeihin, jotka osoittavat lopullisen kuormituksen lopputuotteessa megapaskeina. Kotimaassa lisätään kirjain D ja epäpuhtauksien prosenttiosuutta kuvaava luku. Esimerkiksi Portland-sementti M400-D20 on materiaali, jonka lopputuote kestää 400 MPa: n kuormitusta ja sisältää jopa 20% epäpuhtauksia.

Sementin tuotemerkkejä koskevat tiedot tietyn betonibrändin saamiseksi tavanomaisissa kovettumisolosuhteissa:


Korkealaatuisen betonin valmistuksessa 300 tai enemmän taloudellisista syistä on tarpeen käyttää sementtimerkkiä, joka on 2- 2,5 kertaa suurempi kuin betonin merkki.

Kotitalouksien rakentamisessa käytetään usein Portland-tuotemerkkiä 400 - sen voima riittää tähän tarkoitukseen. Teollisessa rakentamisessa käytetään 500 asteen sementtiä useammin ja raskaita kuormia odotettaessa käytetään korkealaatuisia erikoisementtejä. Jotta betoniosuudet laskettaisiin oikein, on tärkeää saada tarkat tiedot sementin brändistä ja laadusta, josta aiot rakentaa.

Toinen tärkeä näkökohta on tuoreus - sementti on säilyvyys ja lopulta menettävät sen ominaisuudet. Tuore sementti - irtoava pöly, ilman palkoja ja tiivisteitä. Jos huomaat, että sementtimassassa on tiheitä paloja, sementtiä ei pitäisi käyttää töissä - se on absorboinut kosteutta ja on jo menettänyt sitovia ominaisuuksiaan.

Hiekka - mikä on ja mitä tarvitaan

Hiekka voi myös olla erilainen. Ja lopputulos riippuu suoraan tämän komponentin laadusta.

Hiekan granulometrinen koostumus jaetaan seuraavasti:

Ohut (alle 1,2 mm).

Erittäin pieni (1,2 - 1,6 mm).

Pieni (1,6 - 2,0 mm).

Keskipitkä (1,9 - 2,5 mm).

Suuri (2,5 - 3,5 mm).

Betonin valmistuksessa käytetään kaikentyyppisiä hiekkoja, mutta jos hiekassa on paljon pölyä tai savea hiukkasia, se voi merkittävästi heikentää seoksen ominaisuuksia. Tämä pätee erityisesti hienojakoiseen hiekkaan, joka sisältää huomattavan osan pölystä koostumuksessa, se on vähän käyttökelpoinen betonin valmistuksessa ja käytetään viimeisenä keinona.

Kuinka valmistautua hyvälaatuiseen betoniin ja samalla olla menettämättä rahaa hiekalla? Kaikki on yksinkertaista - käytä meri- tai jokihiekkaa - nämä ovat puhtaimpia rakennusmateriaalityyppejä, joissa ei ole pölyhiukkasia tai saviä. On huolehdittava siitä, että hiekka on puhdas ja vapaa orgaanisesta saastumisesta. Urahiekka voi olla hyvin likainen - sitä ei useinkaan käytetä rakentamisessa ilman ennakkovalmistusta, mukaan lukien pesu ja kunnossapito. Se voi myös sisältää runsaasti orgaanisia roskia - juuret, lehdet, oksat ja puun kuori. Jos tällaiset epäpuhtaudet tulevat betoniin, paksuus voi esiintyä paksuudessa, minkä seurauksena vahvuus kärsii.

Toinen tärkeä parametri, joka on otettava huomioon, on hiekan kosteus. Jopa kuiva ulkonäön materiaali voi sisältää jopa 2% vettä ja märkä - kaikki 10%. Tämä voi häiritä betonin osuutta ja aiheuttaa voimakkuuden vähenemistä tulevaisuudessa.

Haudat ja sora ovat suosituimpia betonin aggregaatteja.

Kaikkien betonityyppien päätyyppi on murskattu kivi tai sora - murskattu kivi. Yleisimmin käytetty murskattu kivi. Se jaetaan myös fraktioihin, ja siinä on karkea, epätasainen pinta. Betonin koostumuksen valinnassa on huomattava, että meri- ja jokivartta eivät voi korvata rauniot, sillä sileä, vesipohjainen pinta vaikuttaa merkittävästi kiven tarttumiseen seoksen muihin osiin.

Murskattu kivi jaetaan seuraaviin jakeisiin:

Erittäin pieni - 3 - 10 mm.

Pieni - 10 - 20 mm.

Keskimäärin on 20 - 40 mm.

Suuri - 40 - 70 mm.

Jotta betonisi kestäisi useita vuosia eikä romahtaisi, on syytä muistaa, että kivien enimmäiskoko ei saa olla yli 1/3 tulevan tuotteen vähimmäispaksuudesta.

Ne myös ottavat huomioon tällaisen indikaattorin kuin täyteaineen löysyyden - tyhjän tilan välisen tilan rauniot kivien välillä. Se on helppo laskea - ottaa tunnetun tilavuuden omaava ämpäri, täytä se raakaa reunaan ja kaataa vettä mittasäiliöön. Tietäen kuinka paljon nestettä on tullut, voimme laskea tyhjyyden. Esimerkiksi, jos 10-litrainen kaivosräjähdys saatiin 4 litraan vettä, tämän soran tyhjyys on 40%. Täyteaineen vähemmän juoksevuus, vähemmän hiekan kulutusta ja tärkeämpää sementtiä.

Paikkojen täyttämisen maksimoimiseksi tulisi käyttää erilaisia ​​sorafraktioita: pieni, keskikokoinen, suuri. On pidettävä mielessä, että sakkojen on oltava vähintään yksi kolmasosa kokonaisromusta.

Murskattu graniitti ja sora lisäksi betonin tarkoituksesta riippuen käytä savea, masuunikuonaa sekä muita keinotekoisia täyteaineita. Kevyille betonilaatuisille puupinnoille ja murskatuille polystyreeni-vaahtoille. Ultrakevytbetoni - kaasut ja ilma. Valo- ja ultrakevytbetonin luominen liittyy kuitenkin tiettyihin vaikeuksiin, ja on epätodennäköistä, että tällainen tuote voidaan tuottaa asianmukaisesti teollisuuspajan ulkopuolella.

Tiheyden mukaan kaikki betonin aggregaatit jaetaan huokoisiin (3) ja tiheisiin (> 2000 kg / m 3). Älä myöskään unohda, että luonnollisilla täyteaineilla on pieni taustasäteily, joka on luontainen kaikissa graniittikiveissä. Tämä ei luonnollisestikaan ole säteilyvahinkojen lähde, mutta silti kannattaa muistaa luonnonkiven tämän ominaisuuden betonina täyteaineena.

Vesi - vaatimukset betonin valmistamiseksi

Vesi ei ole yhtä tärkeä kuin sementti tai hiekka. Voit periaatteessa ottaa yhden yksinkertaisen totuuden - juomaan sopiva vesi soveltuu myös betonin sekoittamiseen. Missään tapauksessa ei saa käyttää vettä tuntemattomasta lähteestä, jätevedestä tuotannon jälkeen, suolla ja muulla vedellä, jossa laatu ei ole varma. Veden kemiallinen koostumus ja muut indikaattorit voivat vaikuttaa suuresti valmiin betonin lujuusominaisuuksiin.

Taulukko 1. Veden kulutus (l / m 3) eri täyteaineilla:

Koostumus ja mittasuhteet betonilaaduista, komponenteista ja valmisteista

Betoni - leivänrakennus. Ilman sitä ei voi tehdä mitään rakennustöitä, valmistetaan erilaisia ​​rakennelmia ja tuotteita rakennuksesta - perusta, seinät, portaat - koristepenkit, puutarhatylit ja pienet arkkitehtoniset muodot. Ja kaikki tämä on yksinkertainen seos. Todelliset mittasuhteet betonista ja sen ominaisuuksista voivat olla hyvin erilaiset - erilaisten tehtävien suorittamiseen.

Suuret monikerroksiset talot, kulkutiet ja pienet veistokset ovat betonista valmistettuja. Tätä varten käytetään erikokoista betonia.

Betonin koostumus: komponentit, niiden koot ja ominaisuudet

Useimmat betonista koostuvat kolmesta pääkomponentista:

 • Neulominen - useimmiten se on sementtiä, joskus - kalkkia.
 • Täyteaineet - hiekka, rauniot, kiviä.
 • Vesi.

Erilainen määrä kaikkia kolmea osaa antaa laajan valikoiman ominaisuuksia ja ominaisuuksia. Erityisten ominaisuuksien antamiseksi käytetään myös erilaisia ​​lisäaineita ja lisäaineita, mikä laajentaa edelleen tämän materiaalin käyttöä.

Kaikki nämä betoniarvot on tehty samoista komponenteista, mutta eri mittasuhteissa.

Betonin tärkein ominaisuus on sen lujuus tai kuorma, jota se voi kestää pitkään menettämättä lujuusominaisuuksiaan. Tämä parametri on avain, kun valitaan betonimerkki säätiölle. Veden läpäisevyys ja pakkasenkestävyys voivat myös olla tärkeitä. Mutta nämä ovat kypsän materiaalin ominaisuuksia, jotka riippuvat reseptistä. Ja sekoitettaessa saatat olla kiinnostunut sellaisesta ominaisuudesta kuin työstettävyys. Se heijastaa betonin juoksevuutta ja riippuu koostumuksen veden määrästä. Virtauskykyä voidaan lisätä lisättöaineiden avulla lisäämättä vettä, samoin kuin lisäämään pakkasvastusta ja vettä hylkivää ominaisuutta.

Betonin lujuus riippuu siitä, miten reseptejä noudatettiin tarkasti, ainesosien laadusta ja siitä, miten huolellisesti kaikki sekoitettiin. Vain homogeenisen koostumuksen ja laadukkaiden komponenttien avulla voit saavuttaa suunnitteluominaisuudet. Lue lisää siitä, mitä komponentteja voidaan käyttää ja mitä heitä koskevat vaatimukset ovat, lue artikkelin loppu.

Betonin merkitsemisen periaate

Betonin tärkeimmät ominaisuudet ovat sen lujuus ja puristusluokka. Puristusluokka on osoitettu kirjaimella "B", jota seuraa luokkien numerot 3-40, lujuusmerkki merkitään kirjaimella "M" ja sen jälkeen numeroita 50-1000. Ne ilmaisevat tämän betonityypin suurimman kuormituksen. Esimerkiksi brändi M300 osoittaa, että maksimikuorma 1 neliösenttimetrillä ei saa ylittää 300 kg.

Yksityisessä rakentamisessa suosituimpia tuotemerkkejä ovat M200-M250, ja kaksikerroksisten talojen perustalle voidaan käyttää konkreettista M300-M350: a, mutta harvemmin ne kaatavat M400-betonia. Yleensä esiintyy yleisemmin harvoin. Niiden käyttöalue on teollinen rakentaminen ja esineet, joilla on erityisominaisuuksia (laitureita, padoja, teitä jne.).

Lujuuden ja puristuksen betonilukujen välinen vastaavuus on annettu taulukossa (käytetään yksityisessä rakentamisessa).

Eri tuotemerkkien betoniosuudet

Tämä koko valikoima ja valikoima ominaisuuksia saadaan käyttämällä samoja materiaaleja vain eri määrinä. Tarvittavien ominaisuuksien saavuttamiseksi on noudatettava tiukasti suositeltuja mittasuhteita.

Kun rakennat talosi, haluat tehdä kaiken parhaalla mahdollisella tavalla, jonka yhteydessä sinun on lisättävä sementtiä valmistettaessa betonia: tehostamaan sitä. Tätä ei pitäisi tehdä. Se on tuskin parempi, mutta pahempi - helposti. Betoni vaatii tietyn määrän vettä ja muita komponentteja lujuuden lisäämiseksi. Jos vähän vettä, paljon sementtiä, hiukkasten väliset sidokset muodostuvat riittämättömiksi, minkä vuoksi betoni voi halkeilla ja murentua. Sama koskee aggregaattien määrää. Ja liian paljon niiden sisältöä, ja riittämätön, vaikuttaa haitallisesti betonikiven ominaisuuksiin.

Betonin osuudet näkyvät yleensä fraktioissa. Sementin määrä otetaan yksikkönä ja jäljellä olevat komponentit kirjoitetaan suhteessa siihen. Tiedot esitetään kunkin merkin taulukoiden muodossa, mittayksikköä vaaditaan. Tällainen betonikomponenttien taulukko näet alla.

Eri tuotemerkkien betoniosuudet portlandsementistä M400 ja M500

Kuinka määritellä vaaditut betoniosuudet tässä taulukossa? Toisessa sarakkeessa etsitään haluttu betonityyppi. Tarvitset esimerkiksi M250: n. Riippuen Portland-sementistä, jota käytät M 400 tai M 500, valitse jokin kahdesta rivistä. Kolmannessa sarakkeessa esitetään betonin mittasuhteet kilogrammoina: 400 sementille tämä on 1 / 2,1 / 3,9. Tämä tarkoittaa sitä, että betoniarvot M 250, 1 kg portlandsementtiä M400 varten, on lisättävä 2,1 kg hiekkaa ja 3,9 kg murskattua kiveä. Samoin määritä mittasuhteet betoniin M200 - sen taulukon tiedot ovat hieman korkeammat, tai betoni M 300 - hieman pienempi.

Neljäs sarake esittää tilavuusosuudet: kaikki osat perustuvat 10 litraan. Ne valitaan samalla tavoin.

Tällaisissa taulukoissa veden määrää ei ilmoiteta. Se riippuu siitä, kuinka paksu tarvitset ratkaisun. Vesi-sementtisuhde ilmoitetaan erillisissä taulukoissa. Esimerkiksi alla on tietoja merkinnöistä, jotka koskevat kilogrammaa sementtiä edellyttäen, että käytetään keskimääräisiä aggregaatteja.

Veden määrä, joka tuottaa tarvittavaa laatua olevaa betonia, kun käytetään murskattua kiveä ja keskikokoista hiekkaa

Esimerkiksi M 300 -betonin valmistamiseksi M 500-sementin ja veden mittasuhteet ovat 0,61. Tämä tarkoittaa, että 1 kg: aan sementtiä liuokseen lisätään 0,61 litraa vettä (610 ml). Tämä tuottaa keskisuurten muoviratkaisua, jota käytetään useimmiten. Mutta kun kaadetaan perustuksia tai muita rakenteita, joissa on paksu vahvike, voidaan tarvita muoviliuosta. Sitten kun määritetään veden määrä sementtilaadun lisäksi, on otettava huomioon aggregaattien koot ja kuinka liuoksen on oltava nestettä. Nämä tiedot on esitetty alla olevassa taulukossa.

Vesimäärät betonissa riippuen raunioista / sora-aineesta ja liuoksen juoksevuudesta

Joskus on tarpeen määrittää, kuinka paljon sementtiä tarvitaan tiettyyn tehtävään. Tätä varten sinun on tiedettävä, kuinka paljon sementtiä on kuutiometriä betonia kohden. Seuraavassa taulukossa on tietoja betoni- ja sementtimerkkeistä.

Sementin määrä betonia kohti

Käyttöalueet

Mitä materiaaleja tarvitaan konkreettisesti, millä mittasuhteet määritellään, mutta mitä tuotemerkkiä tarvitaan? Se riippuu rakenteen tarkoituksesta ja sen toiminnasta. Se on helpompi liikkua, jos tiedät, mitä betonimerkkejä voidaan käyttää (kutsumme vain niitä, joita käytetään yksityisen talon rakentamiseen, sen korjaamiseen tai rakentamiseen).

M100 (B7,5). Tämä on niin sanottu vähärasvainen betoni. Sitä käytetään sivuston valmistelussa vastuullisen suunnittelun alla. Esimerkiksi nauhalevyn rakentamisen aikana hiekkakivipeitteeseen asetetaan kerros vähärasvaista betonia, jonka jälkeen lujitustyö aloitetaan. Samaa koostumusta käytetään putoamisen reunakivessä, esimerkiksi telojen tai jalkakäytävän valmistuksessa talon ympärillä.

M150 (B12,5). Tätä koostumusta käytetään laattasäiliön valmistukseen, tasoitukseen, betonilattian kaatamiseen tai puutarhatylille. Tämäntyyppistä betonia voidaan käyttää perustusten valmistamiseen pienten kevyiden rakennusten, kuten puukylpyyn tai pieneen puutavaran tai puutavaran taloon.

M200 (B15). Yksi suosituimmista betonimerkkeistä. Siitä tehdään minkä tahansa tyyppiset perustukset kevyisiin taloihin normaalilla maaperällä, tasoittain, portailla, sokeilla alueilla, poluilla. Sementtilohkot on valmistettu tämän merkin betonista kotona, ja sitä käytetään tehtaissa perustusten ja rakennuspalikoiden valmistukseen.

Kuinka rakentaa FBS-lohkosi omat perustuksesi täällä.

Sementin ja hiekan välinen suhde betoniin vaikuttaa vahvuusominaisuuksiin

M250 (B20). Soveltamisala on lähes sama, mutta vaikeissa olosuhteissa. He tekevät perustan vaikeille maaperälle tai normaaleille, mutta raskasmateriaaleille rakennetuille taloille. He tekevät sokeita alueita, joita käytetään käytävillä, ulkoisissa portaissa, konkreettisissa kuistissa, aidat jne. Lattialevyt valmistetaan myös alhaisilla kuormituksilla.

M300 (V22.5). Soveltuu myös kaikille edellä mainituille alueille, mutta vielä vaikeammissa käyttöolosuhteissa. He tekevät perustuksia raskaille talleille, jotka ovat turvonneita maata, muodostavat monoliittiset seinät, polut, vedenpitävä sokea alue jne. Tästä betonimassasta valmistetaan pääasiassa laattoja ja grillagejä pölkkyjä varten.

M350 (B25). Tämän brändin vahvuus yksityiselle rakentamiselle on yleensä liiallista. Tätä betonia käytetään monoliittisten altaiden rakentamiseen tai korkeiden pohjavesien perustusten valmistukseen muille rakenteille, jotka tarvitsevat suurta vedenpitävyyttä. Tätä tuotemerkkiä käytetään useimmiten teollisuusrakentamisessa.

M400 (B30). Tämä on kallis konkreettinen merkki, jota käytetään erityisvaatimuksiin tarkoitetuissa esineissä: suurissa altaissa, padoissa, pankkien varastoissa jne.

Betonin valmistus

Suuremman työmäärän saavuttamiseksi on parempi tilata betonia tehtaalla. Suurten laastien tekeminen manuaalisesti tai jopa betonisekoittimien käyttäminen on vaikea tehtävä, ja annostelu osissa vaatii lisäponnistuksia sen varmistamiseksi, että kerrokset tarttuvat hyvin. Voit kuitenkin tehdä betonia käsin. Tässä tapauksessa on kaksi toimenpidekokonaisuutta:

 1. Ensiksi sekoita betonia ja hiekkaa kuivana. Se sekoitetaan, kunnes väri muuttuu tasaiseksi. Sitten kaatetaan kaatuu, kaikki sekoittuu jälleen ja vesi lisätään jälkimmäiseen.
 2. Ensiksi vettä kaadetaan siihen - sementti. Kun kaikki sekoitetaan, lisää hiekkaa ja sitten karkeaa kiviainetta.

Erän komponenttien lisäysjärjestys betonille erässä voi olla erilainen

Ensimmäisessä suoritusmuodossa on mahdollista, että manuaalisella vaivaamisella alhaalla, lähellä säiliön seinämiä, pysyy sekoittamaton koostumus, mikä johtaa betonin lujuuden vähenemiseen. Ratkaisu on sekoittaa kaikki hyvin ja perusteellisesti. Mutta et voi viedä liikaa aikaa siihen: ratkaisu alkaa alkaa.

Toisessa vaihtoehdossa on joitakin miinuksia: joskus kestää paljon aikaa saada homogeeninen sementtihyytelö (veden ja sementin seos). Tämän seurauksena se ei yksinkertaisesti riitä joukkovälineiden muodostamiseen täyttöön: sementti "asetetaan" ja betonin lujuus vähenee.

Kaikki tämä ei ole niin kriittinen, kun käytetään betonisekoittimia, mutta myös epätäydellisiä. On toinenkin vaikeus. Betoni toimitetaan rakennustyömaalle, tavallisesti kärryissä. Yhdessä koko tilavuus ei sovi, ja loput jätetään pyörimään betonisekoittimessa. Tämä on parempi kuin jättää se yksinkertaisesti seisomaan, mutta jos sitä sekoitetaan liian kauan, liuos voi alkaa delaminoitua, jolloin betonin lujuus vähenee. Poistu - kaksi kärryä ja kaksi ihmistä, jotka ottavat ne. Täytemenetelmä - ensimmäinen tai toinen - valitsee itse.

Pienillä tilavuuksilla betonia voidaan vaivata käsin.

Joten kaikki samoin, miten valmistaa betonia. Valinta on sinun. Jos tilavuudet ovat pienet, voit vaivata manuaalisesti. Tee se huolellisesti. On parempi täyttää säätimet sekoittimella, mutta voit myös käsitellä betonisekoitinta (tai kaksi, riippuen tilavuudesta). Ja ongelman ratkaisemiseksi seoksen heterogeenisuuden kanssa (vaikka on parempi, että se on hyvä), käsittele betonia, joka asetetaan vibraattorin avulla. Useimmat ongelmat poistuvat.

Seuraavaksi puhutaan betonin osien vaatimuksista, niiden koosta ja ominaisuuksista.

Betonin sementtivaatimukset

Suurin osa rakennustöistä käytetään sementtiä, jossa käytetään Portland-sementtiä sideaineena. Se on myös kalkkia, mutta sen soveltamisala rajoittuu lähinnä viimeistelytoimiin, jotka tehdään "vanhalla tavalla".

Portland-sementtien tyypit ja niiden varastointi

Portland-sementtiä - kuonaa Portland-sementtiä, alumiinia ja pozzolaania on useita. Ne kaikki ovat hieman eroja ominaisuuksissa, mutta jokainen sopii yksityiseen rakentamiseen. Ero voi vaikuttaa vain asetusaikaan: kuona Portland-sementti ei jähmettynyt pisimmälle - jopa 12 tuntia, sitten standardi Portland-sementti menee - jopa 10 tuntia, ja nopein on nopein alumiinioksidin sitova - korkeintaan 8 tuntia.

Betonisementin on oltava kuiva, vapaasti virtaava ja tuore.

Sementti vaatii varastointiolosuhteita ja erityisesti kosteutta. Tärkeiden rakenteiden - perustusten, lattian jne. Valmistukseen on suositeltavaa käyttää tuoreita, äskettäin vapautettuja tehtaalta. Kuukauden kuluessa hän menettää jopa 10% kiinteistään ja kuuden kuukauden kuluttua heikkenevät 30-35%. Siksi esimerkiksi säätiön täyttämiseksi on parempi ottaa se enintään kaksi viikkoa sitten ja ostaa sen pian ennen käyttöä.

Säilytä kuivassa tuuletetussa tilassa. Jos tilaa ei ole, käännä katon alla tai kääri sitä kosteudelle useissa kerroksissa. Kiinnitä huomiota - kääritty, mutta ei peitetty. Ja mieluiten ei kentällä ja puulattialla. Tosiasia on, että kosteuden läpäisevyydessä, jopa höyryn tilassa, sementti muuttuu lumpuksi, mikä heikentää huomattavasti betonin ominaisuuksia. Runsaalla kosteudella se muuttuu kivenä, eikä sitä ole mahdollista käyttää. Sementin säilytyspaikan takia, huolehdi etukäteen.

Sementtimerkintä

Mikä sementin tuotemerkki, jota yleensä käytetään betonin reseptiä. Se on merkitty kirjaimella M ja numerot, jotka osoittavat betonin maksimaalisen lujuuden, joka voidaan saavuttaa tällä sideaineella. Esimerkiksi sementti M400: lla maksimissa saat betonibrändin M400 sekä pienemmät.

Seuraavaksi tulee kirjain "D" ja numerot, jotka ilmaisevat epäpuhtauksien määrän. M400 D15, osoittaa, että epäpuhtaudet sideaineessa 15%. Rakennustöiden osalta tämä luku ei saa ylittää 20%.

Täyteaineet - murskattu kivi ja hiekka

Betonin koostumus määräytyy sen toiminnoissa välttämättömin betonitoiminnoin ja ominaisuuksin. Yleisimpiä ovat hiekka ja rauniot. Niille ei aseteta vähemmän tiukkoja vaatimuksia kuin sementin laatuun. Joskus käytetään kiviä, mutta vain siinä on teräviä reunoja, ei pyöristettyjä. Rikkoutuneiden viivojen läsnä ollessa aggregaatin kiinnittyminen laastiin on parempi, minkä seurauksena betonin lujuus on paljon suurempi.

hiekka

Rakennushiekka voi olla joki tai ura. Joki on kalliimpaa, mutta se on yleensä puhtaampaa ja sillä on yhtenäisempi rakenne. Sitä käytetään parhaiten betonin valmistuksessa raudan säätämiseksi. Muuraukseen tai kipsiin on tarkoituksenmukaista käyttää halvempia kaivoja.

Lähteen lisäksi hiekkaa erotetaan jakeilla. Rakennuskäyttöön suuri tai keskisuuri. Pienet ja siltit eivät ole sopivia. Normaalikokoinen hiekka on 1,5 mm - 5 mm. Mutta optimaalisesti liuoksessa sen tulisi olla yhtenäisempi, ja sen ero on 1-2 mm: n raekoko.

Hiekan tulee olla puhdas, paremmin samalla raekoko.

Hiekan puhtaus on myös tärkeä. Ei todellakaan pitäisi olla mitään vieraita orgaanisia sulkeumia - juuria, kiviä, saviä jne. Myös pölypitoisuus normalisoituu. Esimerkiksi, kun sekoitetaan betonia säätiölle, saastumisen määrä ei saa ylittää 5%. Se määräytyy kokemuksen perusteella. 300 ml hiekkaa kaadetaan puoli litran astiaan, kaikki on täynnä vettä. Hetken, kun hiekka laskeutuu, vesi tyhjennetään ja kaadetaan uudelleen. Joten toista, kunnes se on läpinäkyvä. Sen jälkeen määritä, kuinka paljon hiekkaa on jäljellä. Jos ero on korkeintaan 5%, hiekka on puhdas ja sitä voidaan käyttää sekoitettaessa betonia säätiölle.

Niille teoksille, joissa saven tai kalkin läsnäolo on vain plus - asennettaessa tai suihkuttaessa - ei ole tarpeen kiinnittää erityistä huomiota hiekan puhtauteen. Ei pitäisi olla orgaanisia aineita ja kivet, ja savi- tai kalkkipölyn olemassaolo vain tekee liuoksesta enemmän muovia.

sepeli

Vastuulliseen rakentamiseen - lattiaan ja perustuksiin - käytetään murskattua murskattua kiveä. Siinä on terävät reunat, jotka tarttuvat paremmin laastiin ja antavat rakenteelle suuremman lujuuden.

Rubble fraktiot ovat vakio:

 • erityisesti pienet 3-10 mm;
 • pieni 10-12 mm;
 • keskimäärin 20-40 mm;
 • suuri 40-70 mm.

Murskattujen kivien vaivaamisessa käytetään useita fraktioita - pienistä suurista

Betoni käyttää useita eri fraktioita samanaikaisesti. Suurin fragmentti ei saa olla suurempi kuin 1/3 valuraudan pienimmän elementin kokoon. Selitämme. Jos vahvistettu pohja kaadetaan, rakenne-elementti, joka otetaan huomioon, on vahvistus. Etsi kaksi lähinnä sijaitsevaa elementtiä. Suurin kivi ei saa olla enempää kuin yksi kolmasosa tästä etäisyydestä. Sokean alueen kaatamisen tapauksessa pienin koko on betonikerroksen paksuus. Valitse roska niin, että se on enintään kolmasosa sen paksuudesta.

Hieno murskattu kivi olisi noin 30%. Jäljelle jäävä tilavuus jaetaan keskisuuren ja suuren välillä mielivaltaisessa suhteessa. Kiinnitä huomiota pölyyn ja raunioihin. Erityisen ei-toivottu kalkkipöly. Jos sitä on paljon, roskia pestään sen kuivumisen jälkeen ja vasta sen jälkeen nukkuvat betonissa.

Täyteaineen varastointi

On selvää, että rakennuspaikka ei ole puhdas ja varusteltu paikka, ja hiekka ja rauniot usein puretaan suoraan maahan. Tällöin lastauksen yhteydessä on välttämätöntä varmistaa, ettei maa pääse erään. Jopa pieni osa siitä vaikuttaa kielteisesti laatuun. Siksi on toivottavaa kaataa aggregaatteja kiinteisiin tyynyihin.

On myös tarpeen suojella niitä sademäärästä. Betoniformulaatioissa komponenttien lukumäärä annetaan kuivien komponenttien perusteella. Ota huomioon, että kosteuskomponentit oppivat kokemuksella. Jos sinulla ei ole sitä, sinun on huolehdittava tilasta ja peitettävä hiekkaa ja raunioita sateesta ja kasteesta.

Normaalin laadun saamiseksi on käytettävä juomavettä. Niin kirjoitettu SNiP: ssä: "Juominen, mukaan lukien kiehumisen jälkeen." Joen tai järven vettä ei voida ottaa, tekninen - vielä enemmän. Ei epäpuhtauksia, happoja, suoloja, emäksiä, öljyjä jne. Kaikki nämä aineet vaikuttavat haitallisesti betonin lujuuteen, ja pahimmillaan - tulos ei ole ennustettavissa.

Taulukko betoniosuuksien määrittämisestä

Tietyn betonimerkin valinta ja hankinta riippuu tämän materiaalin tarkoituksesta. Betonirakenteen mittasuhteiden taulukko osoittaa, mikä osa komponenttien määrä on tietyssä betonibrändissä. Tyypillisesti suunnitteluasiakirjoista käy selvästi ilmi, mitä betonin merkkiä tulee käyttää esineiden rakentamisessa. Numerot ja nimikkeet M100, M200 jne. Ilmaisevat materiaalin lopullisen puristuslujuuden.

Korkealaatuisen betoniseoksen valmistukseen on välttämätöntä tarkkailla kaikkia osuuksia.

Betonin lujuus kasvaa koko kovetussyklin ajan. 2-3 päivää sen jälkeen, kun seos kaadettiin, määritetään yksi lujuusindikaattori 6-7 päivän kuluttua toisen määritetään. Sopivilla sääolosuhteilla kuukaudessa betonivahvistus (laskettu) vahvuus. Betonin laatualue alkaa merkki M50 ja päättyy merkillä M1000. Asuinrakennusten rakentamisessa käytetään yleensä M100: sta M500: een. Jos betoniseos tehdään itsenäisesti, on ehdottomasti seurattava kaikkia suositeltuja komponenttien osuuksia.

Betonin valmistus käsin

Niille, jotka eivät ole koskaan käsitelleet rakentamista, on usein vaikea ymmärtää, mikä on konkreettinen sekoitus ja miten se tehdään oikein. Mutta vaikka sinulla on hieno kokemus erilaisten tilojen rakentamisesta, et ehkä tunne joitain vivahteita.

Betonin koostumus ja tekniset ominaisuudet.

Itsenäisesti konkreettinen rakentaminen säätiön tai puutarhan polkuja ei ole ollenkaan vaikeaa. Vaivaaminen on tehtävä vanha kouru tai kylpyamme. Jos tarvitset pienen määrän ratkaisua, voit käyttää vanhaa laatikkoa, joka ei ole sääli ja heitä sitten pois. Jos tarvitaan laajaa laastia, erikoistyökaluja on käytettävä valmistuksen aikana: porakone erityisellä suuttimella, betonisekoittimella. Vaivaamista varten voit käyttää säännöllistä lapiota, pieniä puutarhakahoja, haalia tai muita sopivia laitteita. Ennen valmistuksen aloittamista sinun on kuitenkin valittava huolellisesti sopivat komponentit: hiekka, sora, sementti ja vesi.

Betonin lujuus riippuu pääasiassa sementin laadusta. Siksi hänen valintansa tulisi lähestyä hyvin huolellisesti. Ostaessasi materiaalia kannattaa maksaa valmistajalle niin paljon kuin materiaalin ulkonäkö ja säilytysolosuhteet. On välttämätöntä kiinnittää huomiota sementin valmistuspäivään. Ajan myötä sen toiminta vähenee huomattavasti. Erityisen nopeasti menettää korkealaatuisen sementin positiiviset ominaisuudet. Tuore materiaali, joka puristuu kämmenessä, ei muuttu karkeaksi ja helposti kulkee sormien läpi.

Taulukko betonin osien mittasuhteista käytettäessä sementtimerkkiä M400.

Jotkut häikäilemättömät toimittajat tarjoavat jopa väärennettyjä materiaaleja - sementtiä, johon on sekoitettu dolomiittipölyä, mineraalijauhetta, tuhkaa ja muita täyteaineita. Käytettäessä sitä betoni alkaa hidastua, ja kovettumisen jälkeen se saavuttaa riittävän voimakkuuden. Kun käytät huonolaatuista materiaalia kuukauden kuluttua siitä betoniin, se on erittäin vaikea ajaa kynsien.

Betonimassan valmistuksessa on yhtä tärkeää valita puhtain hiekka, joka ei sisällä epäpuhtauksia siltin, kalkkikiven tai saven muodossa. Rubble on pyöristetty muoto, sen jyvät eivät saa olla yli 50 mm. Optimaalinen koko on 5-20 mm. Valmistaessasi esim. Betoniseosta esim. Erikoiseosta, jossa on 5-10 mm: n murto-osaa.

Komponenttien suhde betoniseokseen

Koostumusten ja betoniosuuksien taulukko on määritelty julkaisussa GOST 7473-94 ja SNiP 5.01.23-83. Kaikkien näiden mittasuhteiden noudattamiseksi on tarpeen ottaa huomioon kaikki koostumukseen ja rakenteeseen sisältyvät ainesosat. Betoniliuoksen täyttö ja valmistelu on mahdollista vasta, kun betoniseoksen komponenttien koko tarvittava tilavuus ja paino on laskettu täydellisesti. Alla olevassa taulukossa näet, mitä komponenttien koostumusta ja mittasuhteita tulee betoni M400: ssa.

Eri tuotemerkkien betonimassan koostumus.

Taulukosta käy ilmi, että suurin osa on 1 osa sementistä, 3 osaa hiekkaa ja 6 osaa murskattua kiveä. Näiden osien lisäksi 0,5-1 osaa vettä on lisättävä seokseen halutun liuoksen konsistenssin saamiseksi. Sinun ei pitäisi välittömästi kaataa kaikkia määrättyjä vesiosia: tämä voi johtaa ei-toivottuun tulokseen, jota on vaikea korjata.

Mittasuhteet lasketaan säädösten mukaan. On kuitenkin pidettävä mielessä, että kaikkia taulukon parametreja ei voida käytännössä käyttää perusteellisesti erän valmisteluun. Esimerkiksi hiekalla voi olla erilainen kosteus, joka vaikuttaa merkittävästi sen painoon ja tilavuuteen.

Jotta vakioluvut saadaan optimaalisesti lähemmäs todellisia, on tarpeen kuivata hiekka ja murskattu kivi mahdollisimman hyvin.

Kätevä pakkaus voidaan vuorotellen täyttää eri komponenteilla (ilman tampinga) ja määrittää halutun osuuden paino. Sen jälkeen määritetään vaadittu osuus kunkin komponentin kohdasta kauhan suhteessa.

Betonin osuudet kuutioittain

Betonimassan oikean koostumuksen saavuttamiseksi on otettava huomioon seuraavat indikaattorit:

Murskattu betonipäällysteen kiven on oltava pyöristetty ja sen viljan halkaisijaltaan enintään 5 cm.

 • materiaalin tarvittava lujuus;
 • komponenttiosuudet;
 • vaadittava sitkeys;
 • sementin tuotemerkki;
 • ominaisuuksien ja ominaisuuksien perusteella.

Esimerkiksi betonin M200 ensimmäisen kuution saamiseksi sinun on käytettävä seuraavia määriä materiaaleja:

 1. Sementti - 330 kg (0,25 m³), ​​jonka tilavuuspaino on 1300 kg / m³.
 2. Murskattu kivi - 1250 kg (0,9 m³).
 3. Hiekka - 600 kg (0,43 m³).
 4. Vesi - 180 litraa (0,18 m³).

Summaamalla kunkin komponentin tilavuudet 1,76 m³. Vaikka se todellakin osoittautuu 1 cu. Kaikki aineet sekoitetaan toisiinsa ja täytetään kaikki tyhjät ainesosat muodostavat tiheän seoksen ilman ilmakuplia.

Betonin merkki päällekkäin

Käytä päällekkäisiä eri betonimerkkejä. Betoniä M100 pidetään alhaisimpana. Sitä käytetään ennen kuin monoliittiset laatat ja säätönauhat kaadetaan. Sitä voidaan käyttää konkreettisena tyynynä ja rajojen järjestelynä. Betoni M150 voidaan käyttää pientalojen, lattian ja pohjien rakentamiseen.

Betoni M200 sopii erinomaisesti betonilaattojen, perustusten, lattioiden, erilaisten polkujen järjestämiseen. Sen koostumus sopii konkreettisten portaiden ja alustan muodostamiseen. Betoni M250: tä voidaan käyttää monoliittisen perustuksen, nauhan, laattojen, paalunkiillotuksen, kevyesti kuormitettujen lattialevyjen, nauhateiden, portaiden, tukiseinien jne. Muodostamiseen.

Betoni M300: a käytetään monoliittisten perustusten, portaiden, kiinnitys- ja monoliittisten seinien, erilaisten lattialaattojen valmistukseen. Betoni M350 on ihanteellinen monoliittisten perustusten, raudoitettujen betonirakenteiden, lattialevyjen, pylväiden, palkkien, monoliittisten seinien, uima-altaiden ja muiden kriittisten rakenteiden valmistukseen. Tästä betonista valmistetaan ilmastointilaatat, jotka jatkuvasti altistuvat suurelle kuormalle.

Eri tuotemerkkien ja käyttötarkoitusten komponenttien suhde

Betoni brändi m200 ja m300 - suosituin materiaali yksittäisissä asuinrakennuksissa. Korkealla lujuudella (200 ja 300 kgf / cm2) tämä materiaali on edullinen.

M200-betonia kaadetaan pienten rakenteiden nauhan perustuksiin, m300 käytetään kulkuteiden, erektioiden, seinien ja aidojen rakentamiseen.

Betonin käytön valmistukseen:

 • Portland-sementti M400 tai M500 (keskimääräinen irtotiheys 1,3 t / m3),
 • pesty joen hiekka, jonka murto-koko on 0,14 - 3,5 mm (irtotiheys 1,4 t / m3),
 • puhdas sora tai pyöristetyt murskatut kivet 5-20, 20-40 tai 40-70 mm (irtotiheys 1,37, 1,41 ja 1,47 t / m 3 vastaavasti),
 • vesijohtovesi,
 • kemialliset yhdisteet (lisäävät sitkeyttä ja lujuutta, vähentävät vahvistamisen korroosiota) tarvittaessa.

Betonin laatu ja lujuus määräytyvät sen koostumuksen sisältämien komponenttien suhteen riippuen sora- ja murskakiven lujuudesta. Lisätyn veden määrä on yleensä puolet sementin tilavuudesta (paino 1 kg sementtiä kohti vaatii 0,385 kg vettä).