Rakentajan opas | Betonihuolto, laadunvalvonta

§ 3. Betonikovetus termos-menetelmällä

Thermos-menetelmä, joka on yksinkertaisin ja edullisin, löytyi laaja-alaisesta käytöstä erilaisten rakenteiden betonoinnissa.

Termi-menetelmällä kovetettavan betonin ydin on seuraava. Betoniseos, joka toimitetaan lämpötilassa 25 ° C 45 ° C, asetetaan muottiin. Korkeammassa lämmityslämpötilassa betoniseos kuljetuksen aikana paksua nopeasti. Välittömästi betonin päätyttyä kaikki rakenteen avoimet pinnat peitetään lämpöä eristävän materiaalin kerroksella. Eristetty kylmästä ilmasta betoni kovenee johtuen betoniseoksesta valmistuksen aikana valmistetusta lämmöstä ja kuumasta, joka vapautuu sementtitapin kovettumisen exotermisen reaktion aikana.

Näiden kahden lähteen betonin tuottaman lämmön määrä on helppo laskea. Tämän arvon mukaan eristyskerros valitaan laskemalla, jonka lämmöneristysominaisuudet varmistaisivat keskimääräisen päivittäisen lämpötilan ennusteiden mukaan pitäen betonia positiivisessa lämpötilassa, kunnes se saavuttaa kriittisen tai rakenteellisen lujuuden, joka sallii hajoamisen.

Kaikkia muotoja ei voida ylläpitää termos-menetelmällä. Enimmäkseen se sopii massiivisiin rakenteisiin suhteellisen pienellä jäähdytysalueella.

Jos betoniseos valmistetaan keskipitkän aktiivisuuden omaavissa portland-sementteissä, termos-menetelmää voidaan käyttää kestämään rakenteessa jopa 8 pinnamoduulea. Talvella on kuitenkin tehokkaampaa käyttää erittäin aktiivisia, nopeasti karkottavia sementtejä sekä lisätä kovettumiskiihdyttimiä tavallisiin sementteihin. Tämä mahdollistaa termos-menetelmän käytön rakenteille, joiden pintomoduuli on 10. 15.

Betonieristeen lämpökovetuksen suunnittelua edeltää lämmönergialaskenta. Lämmön määrä betonissa on vastattava sen kulutuksen (lämmönhukan) aikana jäähdytyksen aikana t aikana, jonka aikana betonin positiivinen lämpötila säilyy vaaditun lujuuden saavuttamiseksi.

Betonin keskilämpötilan määrittämiseksi jäähdytysajan aikana käytetään empiiristä riippuvuutta.

Edellä olevien kaavojen mukaan laske noin betonirakenteen jäähdytys tässä järjestyksessä. Sääennusteen tai ulkoilman lämpötilan tn.B ulkoilman lämpötilan tn.B perusteella määritetään kuukausien ajan, jolloin betoni säilyy. Kun määrität pintomoduulin, valitse sopivin lämpökovetustapa. Lisäksi lasketaan kaavan avulla betonien fe.cp keskimääräinen lämpötila jäähdytysajan aikana.

Betonitehtaan todistuksen mukaan määritetään, millainen lämpötila näissä olosuhteissa valmisbetoni voi toimittaa ja sementin q exotermiset ominaisuudet. Kaavan mukaan määritetään lämpöhäviöt kauttakulussa ja ylikuormitus; laske kuumennetun betonin alkulämpötila ottaen huomioon kuumennuksen ja muotin lämpöä aiheuttavan lämpöhäviön. H-Jotta tietty lujuus ikääntymisen loppuun mennessä asetettaisiin betonin jäähdytyksen kesto h. h / a.k-

Sen jälkeen käynnistetään suojausmateriaalien vaaditut lämpöeristysominaisuudet laskemalla joukko syöttötietoja - alkulämpötila fc.H, sementin pitoisuus ja sen ominaisuudet, betonin pitoaika jne. Laske lämmön tasapainoyhtälöstä betonipintakotelon lämmönsiirtokerroin. Esimerkiksi betoni, jonka tiheys on 2400 kg / m3

Jos yksi muotti ei riitä betonin kovettumisajan varmistamiseksi, suojakerrokset valitaan laskelmilla.

Punniteltu laskentamenetelmä on yksinkertainen ja sopii betonin jäähdytyksen keston ennustamiseen, kun se ei vaadi suurta tarkkuutta. Samaa menetelmää, jota S. A. Mironov selventää, mahdollistaa lämmön menetyksen ottamisen muotti- ja vahvistuskuumentumisen sekä lämmön säteilyn muodon pinnasta. Samanlaisia ​​tarkoituksia varten voit käyttää nomogrammeja ja taulukoita, joiden tiedot on valmistettu tietokoneella.

Eristeenä käytetään levyt, joissa on kattopinta, levyt ja vaneri, jossa on vaahtomuovia, pahvia, sahanpurua, kuonanvillaa jne. Etusijalle on molemmin puolin päällystetyt patjat tuulenpitävällä, vettähylkivällä materiaalilla.

Rakenteet, joilla on eri paksuus, ohuet elementit, kulmat ja muut nopeasti jäähdytettävät osat,

tulisi lämmittää erityisen huolellisesti. Betonielementtien pinta vasta-asennetun betonin kanssa on eristetty leveydeltään 1.. 1,5 m. Muotti ja lämpöä suojaava kerros poistetaan, kun ulkokerroksen betoni on jäähtynyt 0 ° C: seen.

Betonin suoja lämpöön

Tuoreen betonin hoitaminen kuivalla kuumalla ilmastolla liittyy toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena on 28 päivän iässä saavuttaa vähintään yhtä suuri tai suurempi betonin lujuus, kun se kovettuu normaaleissa kosteusolosuhteissa. On olemassa erilaisia ​​menetelmiä tuoreen betonin kovettamiseksi (taulukko I), kun käytetään erilaisia ​​suojaavia päällysteitä, joiden pääasiallisena tarkoituksena on luoda edullisia lämpötila- ja kosteusolosuhteita betonin kovettumiselle ja lisätä sen lujuutta sekä saada käyttöönsä korkealaatuisia ja kestäviä betonirakenteita käytössä.

Taulukko 1. Menetelmät tuoreen betonin kovettumisen aikana

Betonikovetusmenetelmät

Teknologinen toiminta tuoreen betonin pinnan suojaamiseksi

Materiaalit betonin hoitoon. Energian tyyppi

Ajoittain kostutetaan vedellä

Holkki hydrofiilinen materiaali jatkuvalla kosteudella

Aseta hydrofiilinen materiaali jatkuvasti kostuttamalla sitä vedellä tai luomalla suojakerros vettä

Sawdust, sand, reed ja oljet, matto, vaahtokumi, vesi

Shelter höyry vedenkestävä rulla materiaalia

Shelter-elokuva, jossa on suljettu äänenvoimakkuus

Polymeerikalvot, pressu jne.

Elokuvien muodostavien koostumusten käsittely

Nesteen levittäminen pintaan

Liuokset, suspensiot, emulsiot

Impregnointi polymeroitavilla hydrofobisilla koostumuksilla

Soveltaminen pinnalle ja kyllästäminen hydrofobisilla nesteillä

Teltat, katokset jne.

Betonirakenteen sijoittaminen väliaikaisen laitteen alle

Lämmöneristyspinnoitteiden suojaus

Eristysmateriaalin asettaminen ja kiinnitys

Polymeerivaahtomuovi lämpö- ja kosteutta eristävä pinnoite

Pakotettu höyrykäyttöinen sähkölämmitys ja lämpösaika. Betonin pintakerroksen pulssi

Höyry, sähkö, valssatut materiaalit (kalvot, kankaat)

Betonin hoitoon käytetyssä vedessä on tiettyjä vaatimuksia, Vesi ei saisi sisältää öljytuotteiden, öljyjen ja rasvojen epäpuhtauksia. Turpeen ja meriveden käyttöä ei voida hyväksyä. Sahatavaraa ja lastut voidaan käyttää betonin peittämiseen; mikä tahansa luonnollinen hiekka, jonka talteenotot sijaitsevat läheisimmin betonityöpaikan tuotantopaikassa ja joissa ei ole haitallisia epäpuhtauksia tai keinotekoisia, jotka ovat tuotantovälineitä; säkin; vaahto, so. solumuovin muoveja, jotka on saatu vaahtoamalla ja jälkikäsittelyllä alkuainetta tai muovia ja viskoosia sisältävä koostumus, ja vain elastisia muoveja käytetään juuri asennetun betonin hoitoon.

Elastisista vaahdoista voi olla erilainen paksuus, mutta suoraan betonin rakenteen pintaan tai eristävien mattojen valmistukseen suositellaan 3-20 mm: n joustavan vaahdon pinnoitusta.

Betonikovetusmenetelmät

Tämä menetelmä käsittää seoksen, jolla on positiivinen lämpötila eristetyssä muottipesässä. Hänellä on myös samanlainen "kuumakermaisen" menetelmä, jonka käyttö seosta esikuumennetaan lyhyeksi ajaksi 60-80 astetta.

Sitten se tiivistetään sellaisessa kuumennetussa tilassa. Suositeltava lisälämmitys. Kuumenna seos useimmiten elektrodien avulla.

On suositeltavaa soveltaa tätä menetelmää yhdessä kemiallisten lisäaineiden kanssa.

Tämä mahdollistaa lyhyemmän ajan halutun vaikutuksen saavuttamisen.

"Termos" -menetelmän tekninen ydin on se, että betoniseos, jolla on positiivinen lämpötila (tavallisesti 15-30 ° C: ssa), sijoitetaan lämmitettyyn muottiin. Tämän seurauksena rakenteen betoni saa aikaan tietyn lujuuden johtuen sementin alkulämpössistä ja sementin eksotermisesta lämmönhukkauksesta jäähdytysajan aikana 0 ° C: seen.

Betonin kovettumisprosessissa vapautuu eksoterminen lämpö, ​​joka kvantitatiivisesti riippuu käytetyn sementtityyppistä ja kovettumislämpötilasta.

Korkealaatuiset ja nopeasti kovettuvat Portland-sementit ovat korkein eksoterminen lämmöntuotanto. Exoterminen betoni edistää merkittävästi rakenteen lämpösisältöä, jota ylläpitää "termos" -menetelmällä.

Siksi kun käytetään termos-menetelmää, on suositeltavaa käyttää betoniyhdistelmää korkean eksotermisen Portlandin ja nopeasti kovetettavien sementtien kanssa, jotka on asetettava korotettuun alkulämpötilaan ja varovasti eristettyinä.

Betonisointi menetelmällä "Termos lisäaineilla ja kiihdyttimillä"

Kovettumisprosessissa on joitain kemiallisia aineita (kalsiumkloridikatalyytti CaCl, kaliumkarbonaatti, kalium K2CO3, natriumnitraatti NaNO3 jne.), Jotka on lisätty betoniin, joilla on merkityksetön määrä (enintään 2 painoprosenttia sementtiä). Nämä lisäaineet nopeuttavat kovettumisprosessia betonin kovettumisen alkamisaika. Niinpä betoni, johon on lisätty 2% kalsiumkloridia sementin painosta kolmannella päivällä, saavuttaa voimaa, 1,6 kertaa suurempi kuin saman koostumuksen betoni, mutta ilman lisäainetta. Kiihdyttimen lisäaineiden lisääminen betoniin, jotka ovat myös jäätymisenestoaineita, määrätyissä määrissä alentaa jäätymislämpötilaa -3 ° C: een, mikä lisää betonijäähdytyksen kestoa, mikä myös parantaa betonin kovuusvaikutusta.

Betoni lisäaineiden kiihdyttimillä valmistetaan lämmitetyillä kiviaineilla ja kuumalla vedellä. Sekoittajan ulostulossa olevan betoniseoksen lämpötila vaihtelee 25,35 ° C: sta ja laskee 20 ° C: ssa. Tällaisia ​​betonteita käytetään ympäristön lämpötilassa -15 ° C. -20 ° C. Ne asetetaan eristettyyn muottiin ja peitetään lämpöeristyksellä. Betonin kovettuminen tapahtuu termisen kovettumisen seurauksena yhdessä kemiallisten lisäaineiden positiivisten vaikutusten kanssa. Tämä menetelmä on yksinkertainen ja melko edullinen. Sen avulla voidaan käyttää "termos" -menetelmää Mn: n rakenteille.

Betoni "Hot Thermos"

Se koostuu betoniseoksen lyhytaikaisesta lämmityksestä 60 ° C: n lämpötilaan, 80 ° C: n lämpötilaan, sen tiivistämiseen kuumissa olosuhteissa ja termos-inkuboinnissa tai lisälämmityksellä.

Rakennustyömaalla betonimassan lämmitys suoritetaan pääsääntöisesti sähkövirralla. Tätä varten osa betoniseoksesta elektrodien avulla, jotka sisältyvät sähkökytkentään AC resistanssina.

Tällöin sekä lähtöteho että määrätyn ajan kuluessa vapautuva lämpö- määrä riippuvat elektrodien kohdalla olevasta jännitteestä (suora suhteellisuus) ja hiomalla olevan betoniseoksen ohmisen vastuksen (käänteinen suhteellisuus).

Ohminen vastus on vuorostaan ​​litteiden elektrodien geometristen parametrien funktio, elektrodien välinen etäisyys ja betonimassan erityinen ohminen vastus.

Betonimassan sähköiset sekoitukset suoritetaan 380 jännitteellä ja harvemmin 220 V. Sähkökäyttöisen kaluston rakentaminen rakennustyömaalla on varustettu muuntajalla (380 tai 220 V: n alhaalla puolella oleva jännite), ohjauspaneeli ja keskusyksikkö on varustettu.

Betoniseoksen sähköinen lämmitys suoritetaan pääasiassa altaissa tai kippiautoissa.

Ensimmäisessä tapauksessa valmistettu seos (betonilaitoksessa), jonka lämpötila on 5-15 ° C, toimitetaan maansiirtokoneilla rakennustyömaalle, jätetään sähköisiin säiliöihin, kuumennetaan 70 ° C: seen 80 ° C: seen ja asetetaan rakenteeseen. Tavallisimmin käytetään tavallisia kenkiä (kenkiä), joissa on kolme elektrodia, joiden paksuus on 5 mm ja joille kaapeliliittimet on liitetty kaapelin liittimiin. Betoniseoksen tasaisen jakautumisen elektrodien välillä kuoppaamassa kuumennettua astiaa ja parhaimman kuumennetun seoksen purkamisesta rakenteeseen on sijoitettu tärytin altaan runkoon.

Toisessa tapauksessa betonitehtaassa valmistettu seos toimitetaan maansiirtokoneen takana olevaan rakennustyömaahan. Kippiauto kulkee lämmitysasemaan ja pysähtyy rungon alle elektrodien avulla. Kun tärytin on käynnissä, elektrodit lasketaan betoniseokseen ja jännite syötetään. Lämmitys suoritetaan 10 ° C: ssa 15 minuuttia seoksen lämpötilaan nopeasti kovettuvassa Portland-sementissä 60 ° С, Portland-sementissä 70 ° С, kuona Portland-sementissä 80 ° С.

Seoksen kuumentaminen tällaisiin korkeisiin lämpötiloihin lyhyessä ajassa edellyttää suurta sähkövoimaa. Niinpä kuumennettaessa 1 m seosta 60 ° C: seen 15 minuutissa, tarvitaan 240 kW ja 10 minuutissa - 360 kW asennettu kapasiteetti.

Kivilohkot ja päällystyslaatat

Puristuslujuus ei yksinään takaa betonin kestävyyttä. Normien mukaan betonin on oltava tiheä, koska huokoisuus ja läpäisevyys ovat pienemmät, toisin sanoen sementtikiveä tiheämpi, sitä suurempi vastustuskyky ulkoisiin vaikutuksiin. Siksi ajankohtainen, vakio ja riittävän pitkä betonin huolto on välttämätöntä siten, että pinta-alalla se saavuttaa tarvittavat ominaisuudet sen seoksen koostumuksen perusteella. DIN 1045-3: n [3] mukaan betonia on huolehdittava ensimmäisten hydrauspäivien aikana "ennenaikaisen kutistumisen vähentämiseksi, riittävän lujuuden ja kestävyyden takaamiseksi betonirakenteen reunoille, jäädytyksen estämiseksi ja vaarallisten tärinöiden, sokkien tai vaurioiden vähentämiseksi". Tässä selityksessä kuvataan tarvittavat toimenpiteet betonin hoitoon.

1. Betonin käsittelyn tarkoitus

Kunnes uusi betoniseos saavuttaa riittävän kovuuden, se on suojattava:
- ennenaikaista kuivausta
- äärimmäiset lämpötilat ja äkilliset lämpötilan muutokset
- mekaaniset kuormat
- kemiallisia vaikutuksia
- vaaralliset tärinät

Tuoreen betoniseoksen paljas avopinta on suojattava myös sateelta. Suojautuminen ennenaikaiselta kuivaukselta on välttämätön, jotta se ei häiritse betonin kovettumista vedenpoiston vuoksi ja vaikuttaa betonin kestävyyteen. Ennenaikainen dehydraation seuraukset ovat betonin alhainen lujuus pinnalla, taipumus hiekka betonista, veden imeytyminen lisääntynyt, vähentynyt vastustuskyky särkyä vastaan, alhainen kemiallisen vaikutuksen kestävyys, ennenaikaisten kutistumisvaurioiden muodostuminen ja myöhempi kutistumisvaurioiden riski.
Niin sanottuja ennenaikaisia ​​kutistumamurtumia muodostuu pääasiassa juuri valmistetun ja juuri ase- tetun betonin tilavuuden pienenemisestä pinnan avoimilla alueilla nopealla kuivauksella.

Jos betoni kuivuu, sen tilavuus pienenee, se kutistuu. Estämällä tämä kanta syntyy rakenteellisia ja sisäisiä rasituksia, jotka voivat johtaa repeämiin. Kovettuvat halkeamat tulevat esiin ensin betonin pinnalle ja voivat tunkeutua syvälle. Siksi on välttämätöntä huolehtia betonin hitaasta kuivaamisesta. Betonin kuivaus tulee aloittaa, kun betoni on saavuttanut vetolujuuden, jolloin se voi kestää kutistumisjännitystä halkeilematta.
Tätä prosessia kutsutaan "plastiseksi kutistumiseksi". Niin kauan kuin betoni pysyy muovina, tuloksena olevat kutistuma- halkeamat voidaan sulkea uudelleen lisäämällä tiivistymistä (esimerkiksi käyttämällä pintavibraattoria).

Mitä alempana ilmankosteus on ja mitä suurempi tuulen nopeus, sitä nopeammin betoni kuivuu.
Lämpötilalla on myös merkittävä rooli, erityisesti betonin kovettumisen lämpötilan ja sen ympäristön lämpötilan välinen ero. Jos betonin pinta on lämpimämpää kuin ympäröivä ilma, sen kuivaus kiihtyy. Erityistä huomiota on kiinnitettävä epämuodostuneisiin pintoihin, kuten jalkakäytäviin ja lattiaan.
Seuraavassa kaaviossa esitetään veden haihtumisen asteikko / m2 betonipinta eri olosuhteissa (kuva 1).

Kaavio osoittaa esimerkiksi, että ilman ja betonin lämpötilat 20 ° C, suhteellinen kosteus 50% ja keskimääräinen tuulen nopeus 20 km / h, 0,6 kg vettä tunnissa voi haihtua 1 m 2 betonipinnasta. Lisääntyvä ero betonin ja ilman välillä johtaa haihtumisasteen kasvuun. Tämä voi tapahtua sekä kesällä (esimerkiksi kylmät aamulämpötilat) että talvella, erityisesti lämpimän betoniseoksen tarjonnan aikana. Kaavio osoittaa selvästi, että tuulennopeudella on suurempi vaikutus haihtumiseen. Tätä olisi kiinnitettävä erityistä huomiota luotaessa tasalaatuisia ja avoimia rakenteita. Esimerkki selittää näiden lukujen merkityksen käytännössä: Tuoressa betoniseoksessa, jonka vesipitoisuus on 180 l / m kerroksessa, jonka paksuus on 1 cm, kullakin neliömetrillä se sisältää 1,8 kg vettä. Haihduttamisaste 0,6 kg / m 2 ja tunnissa laskettaessa tarkoittaa, että betoni menettää sellaisen kosteuden määrän kolmella tunnilla, joka vastaa 1 cm: n paksuisen betonikerroksen kokonaisvettä ja samanaikaisesti negatiivista vaikutusta pinnan lujuuteen, kestävyyteen ja tiheyteen vyöhykkeestä tulee merkittävämpi.

Äärimmäisten lämpötilojen (esimerkiksi voimakas auringon säteily) vaikutus, äkilliset lämpötilan muutokset (esimerkiksi sateesta johtuva jäähdytys) ja sementin hydraation aiheuttama lämpö johtavat pinnan ja rakenteen ytimen väliseen lämpötilaeroon.
Seurauksena on stressi, koska lämpötilan aiheuttamat erilaiset muodonmuutokset rakennuselementissä häiritsevät toisiaan. Usein tuoreessa betonissa, jolla on pieni vetolujuus, tämä johtaa halkeamien muodostumiseen. Siksi on välttämätöntä suojata ulkoisilta vaikutuksilta.
Rakennuksen pinnan ja sen ytimen välisen lämpötilarakenteen on rajoituttava nesteytyksen aikana vapautuvan lämmön (yleensä 2)

Päällystää tai levitä
elokuva tarvittaessa
lisätoimenpiteitä, jotka on lueteltu rivillä 1

Peitä tai kiinnitä kalvo ja aseta eristysmateriaali

Eristävien muottien (esim. Puusta) käyttämisen avulla teräsmuottien ympärillä on eristysmatto

Peitä ja aseta eristysmateriaali; lisäksi kiinnittää tarvittaessa työpaikka (teltta), lämmitys (esimerkiksi lämmityspistooli): 3 päivää betonin lämpötilan säilyttämiseksi> +10 ° C

jatkuvasti pitää vesikalvosta
pinta
betoni

1) Älä märkä; suojata sateelta / sulavedeltä
2) epäsuotuisissa olosuhteissa (esimerkiksi voimakas tuuli) ja XM-, XD-, XF-, XS-altistusluokissa

Perinteinen keino suojata ennenaikaiselta kuivaukselta estää betonipinnan myös vedellä. Betonin pinnan on aina oltava märkä, koska vuorovaikutteinen kuivaus ja kastuminen voivat johtaa betonin rasitukseen ja siten halkeamien esiintymiseen. On vältettävä suoraa ruiskuttamista betonista, jolla on voimakas vesisuihku, koska pinnan nopea jäähdytys, erityisesti massiiviset rakenteet voivat aiheuttaa betonissa halkeamia. Apuvälineinä voidaan käyttää nurmikon kasteluun käytettäviä suuttimia tai rei'itettyjä letkuja. Horisontaalisten pintojen hoitamiseksi ne voidaan myös upottaa veteen.

Jos kyseessä on pakkas, betonin märkä kovettuminen ei ole sallittua. Koska kalvo, vaikka se estää kosteuden menetystä, ei ole alle 0 ° C: n ilman lämpötilassa, joka suojaa betonin pintaa jäähtymiseltä, lisälämpöeristeenä.
Kun betonia kovetetaan muottipesässä, on kostutettava puinen muotti, joka imee hyvin kosteutta ja suojaa teräsmuottien lämpöä auringolta ja alhaisissa lämpötiloissa - liian nopeasta ja voimakkaasta jäähdytyksestä.
Selitetyn käsittelyn riippuvuus ilmalämpötilasta on esitetty taulukossa 1. Betoni voidaan suojata lämpötilan vaaralliselta vaikutukselta, joka johtuu voimakkaasta auringon säteilystä ja korkeasta lämpötilasta aurinkopannulla tai märällä pinnoitteella. Tuore betoni on suojattava pohjaveden vaikutuksilta, joilla on haitallinen kemiallinen vaikutus, esimerkiksi tyhjenemällä.

3. Betonin kovettumisen kesto

Betonin kovettumisen vähimmäiskesto riippuu altistumisluokasta, pintalämpötilasta ja kovetuksesta betoniin. R: n kovettaminen vuorostaan ​​riippuu betonin koostumuksesta. Se määritetään puristuslujuuden keskiarvon suhdetta kahden päivän kuluttua (fcm2) ja 28 päivää (fsm28) käyttämällä erikseen otettuja näytteitä laboratoriossa alustavien testien aikana tai käyttämällä samankaltaista betonia (sama sementtilaatu ja sama vesi-sementtisuhde). TTN: stä voidaan valmistaa konkreettisen betonin lujuus ja tarvittaessa standardi betoni valmiiksi sekoitetulle betonille. Jos erikoiskäytössä puristuslujuus määritetään 28 päivän kuluttua, mutta toisella kerralla, niin saadaan r: n arvo f: n sijaansm28 kannattaa käyttää puristuslujuuden keskimääräistä arvoa sopivana ajankohtana (esimSM56)

Taulukko 2: Betoninkovetuksen vähimmäiskesto DIN 1045-3: n mukaisissa päivinä kaikissa altistumisluokissa paitsi X0, XC1 ja XM

Pintalämpötila v [° C] 2)

Betonin altistuksen vähimmäiskesto päivinä

Betonin lujuus
r = fcm2/ fcm28 1)

hyvin hitaasti
r 3)

1) Välitasoja ei voida sisällyttää.
2) Betonin pintalämpötilan sijaan voit käyttää ilman lämpötilaa.
3) Betonin erittäin hidas kovettuminen ei ole yleistä.

Taulukko 3: Konkreettisten altistumisluokkien XC2, XC3, XC4 ja XF1 - konkreettisen vanhenemisen vähimmäiskesto kestää vaihtoehtoista menetelmää tuoreen betonimassan lämpötilan mukaan

lämpötila
tuore
betoni
sekoitetaan 9 fb

Betonin lujuus
r = fcm2/ fcm28 1)

hitaasti
r ≥ 0,15

1) Välitasoja ei voida sisällyttää.

Ympäristöolosuhteissa, jotka vastaavat kaikkia altistumisluokkia lukuun ottamatta X0, XC1 ja XM, betonia on säilytettävä, kunnes saavutetaan 50% sen ominaispintavoimakkuudesta. Tämä vaatimus muunnetaan taulukosta 2 betonipinnan lujuudesta ja lämpötilasta riippuen ikääntymisen vähimmäiskestoina päivinä. Jos et noudata taulukossa 2 esitettyä vähimmäisikärajaa, sinulla on oltava erityinen asiakirja rakenteen todellisesta lujuudesta.

Taulukon 2 arvojen sijasta altistumisluokkien XC2, XC3, XC4 ja XF1 osalta betonin kovettumisen kesto voidaan määrittää mittaamalla tuoreen betonimassan vfb lämpötilaa laskettaessa ja mitattaessa betonikorvausta tämän mukaisesti. Taulukko 3. Kun käytetään teräsmuotoa tai kun lasketaan betonin kovettumisaikaa, jota ei ole kiinnitetty muottiin, voit käyttää taulukkoa 3 ainoastaan, jos vastaavat toimenpiteet estä liiallinen jäähtyminen betonin alkuvaiheessa karkaisu.

Minimi pidättäminen: seuraava kesto on voimassa
- altistumisluokille X0 ja XC1 (betoni ilman rautaa tai metallia upotettuna sisälle, sisäelementtejä): 12 tuntia
- betonille, jonka asettamisaika on> 5 tuntia: vastaava lisäys (min. viiveaika)
- betonipinnan lämpötilassa < 5 °C: увеличение на период времени с температурой ниже 5 °C
- XM-altistusluokille (kuluminen): kunnes saavutetaan 70% sen ominaislujuudesta, ilman erityistä vahvistusta taulukon 2 arvosta, on tarpeen kaksinkertaistaa se.

Jos rakennusrakenteen pinnan kestävyydelle on erityisiä vaatimuksia, tehtävän antamisen yhteydessä on suositeltavaa sovittaa taulukon 2 mukaisen ikääntymisen lisääntynyt kesto esim. Korkealla pakkasenkestävyydellä ja vastustuskykyllä ​​suolojen sulatusvaikutusten, nesteiden ja kaasujen kemiallisten vaikutusten tai tunkeutumisen vaikutuksiin kaivokset, säiliöt jne.)

Vanhenemisen vaikutus betonin tai sementtikiven tiiviyteen on nähtävissä kuvassa. 2. Kaaviossa esitetään sementtikiven vedenläpäisevyys sen mukaan, kuinka paljon siinä on kapillaarisia huokosia, ja se osoittaa muun muassa kapillaaristen huokosien määrän, veden sementtisuhteen ja hydratoitumisasteen suhteen (joka sisältyy saavutettuun lujuustekijään). Toisaalta kaavio osoittaa, että täydellisellä hydraatiolla betoni, jonka vesiseos-suhde on 0,70, on paljon läpäisevämpi (ja siten hajoava diffuusioon) kuin betoni, jonka vesi-sementti-suhde on 0,50. Lisäksi on selvää, että betoni, jonka sementtisuhde on 0,40,
0,50 ja 0,60 on lähes sama läpäisevyys, jos se hydrataan vain 60%: iin, 80%: iin tai 100%: iin. Koska nesteytys tai kovettuminen ja betonin pinnan läpäisevyyden kasvu riippuvat suoraan sementtiä riittävästä veden lisäyksestä, käy selväksi, mikä tärkeä merkitys on betonin kovettuminen sen laadun ja kestävyyden kannalta.

4. Ohjeet koristeellisen betonin säilyttämiseen

Huolimatta siitä, että konkreettisia hoitoja koskevia aiempia selkeitä sääntöjä on annettu, joidenkin tapauksissa teknisten näkökohtien vuoksi on vaikea tai vaikea rakentaa rakenteita, joilla on koristeellinen betoni. Betonin hoitotoimenpiteet vaikuttavat luonnollisesti rakenteen pinnalle. Ne on tehtävä siten, että niillä ei ole haitallista vaikutusta ulkonäköön.

Mitä tulee perinteisiin sulautettuihin elementteihin, useimmissa tapauksissa ongelmat ovat vähäiset, koska XC1-altistustason tällaiset elementit, joiden vähimmäisvaatimuslujuusluokka C16 / 20 edellyttävät vain vanhenemista 12 tuntia. Käytännössä rakentamisen ja teknisten syiden takia ja rakennuselementin suljetun ja ilmatiivisen pinnan saavuttamiseksi käytetään kuitenkin konkreetteja, jotka saavat voimaa 28 päivän kuluessa. Tästä syystä on tavallisesti otettava huomioon betonin kovettumisaika määritettäessä strippausaika.

Vaikeampaa on pitää rakennustekniset rakenteet koristeellisella betonilla ulkona. Yleensä altistumisluokat XC4 ja XF1 edellyttävät altistumisen vähimmäiskeston määrittämistä taulukon 2 tai 3 mukaisesti. Näin ollen useimmissa tapauksissa verrattaessa keskimääräiset ehdot muodostuvat konkreettisesta sekoituksesta tavanomaisiin koristeellisiin betonisementtilaastiin ja käytännön vaatimusten mukaisiin laskeutumislämpötiloihin ikääntyminen, joka vaihtelee yhdestä kuuteen päivään, mutta rakenteiden säilyttäminen koristeellisella betonilla edellyttää asianmukaista suunnittelua ja huolellista täytäntöönpanoa.

Koska on vältettävä koskemasta juuri asennettujen betonielementtien kosketukseen veden kanssa (sadeveden mukana), huollon yhteydessä tavallisesti otetaan huo- mioon höyrynsuojaus tavallisesti pinnoittamalla muovikääreellä. Koska lauhteenpoistolla voi olla sama tuhoava vaikutus pinnalle kuin kevyt sade, on välttämätöntä varmistaa lievä ilmavirta suurien määrien kondensaatin muodostumisen välttämiseksi. Samasta syystä kalvoa ei saa levittää suoraan koristekiven pinnalle vaan jättää muutaman senttimetrin etäisyydelle pinnalle. Tämän välimatkojen varmistamiseksi usein puujätepohjaiset rakenteet asennetaan betonirakenteisiin, jotka vuorostaan ​​suorassa kosketuksessa koristebetonin kanssa voivat aiheuttaa värimuutoksia ja poikkeamaa betonipinnalla. Tämän vuoksi kalvon ja pinnan väliin tulevien lisärakenteiden tulee olla muovisia osia tai upotettuina kosketuspisteinä koristeellisen betonin pinnalle polyeteenikalvoon. Koska rajallinen ilmanvaihto on välttämätöntä, vedystä ei saa muodostaa aina, kun se on mahdollista, koska se edesauttaa betonirakenteen reunojen kuivaamista. Muovilevy on herkkä ilmasto-olosuhteille, tarkastetaan ja huolletaan hyvässä kunnossa, kuten tuulessa tai rankkasateessa.

Menetelmät betonin kovettamiseksi talviolosuhteissa

Rakennustuotannolla on laaja valikoima tehokkaita ja kustannustehokkaita betonin kovettumismenetelmiä talviaikaan, mikä mahdollistaa korkealaatuisten rakenteiden tuottamisen. Nämä menetelmät voidaan jakaa kolmeen ryhmään:

1. "termos" -menetelmällä ja sen lajikkeilla otetaan huomioon sementin betonisekoituksen alkutekninen lämpösisältö ja sähkön höyrystyminen sen hydratoinnissa; se soveltuu massiivisiin rakenteisiin, joissa on pintamoduuli Mn 5). Betoniin, asennettu suunnittelu, käyttäen sähkölämmitys, kosketus, induktio-ja infrapuna lämmitys, konvektiivinen lämmitys.

3. Kemiallisten lisäaineiden käyttö betoniin vähentää veden jäätymispistettä (jäätymisenestoaineiden lisäaineet) ja nopeuttaa betonin kovettumista (lisäaineiden kiihdyttimet).

Nämä menetelmät voidaan yhdistää. Menetelmän valinta riippuu rakenteen tyypistä ja massiivisuudesta, betonin tyypistä, koostumuksesta ja vaaditusta lujuudesta, meteorologisista olosuhteista, rakennustyön energialaitteista jne.

"Termos" -menetelmä Monoliittisten rakenteiden rakentaminen ilman keinotekoista kuumentamista on talouden edullisin menetelmä talvella betonoitavaksi. Sen ydin on betoniseoksen alkulämmitys, joka johtuu aggregaattien ja veden lämmityksestä sekä sementin kovettumisen aikana vapautetun lämmön käytöstä, jotta betoni hankkii tietyn voiman hitaasti jäähdyttämällä eristetyissä mökeissä.

"Termos" -menetelmän soveltamisala on betonointi lähes millä tahansa lämpöeristetyllä massiivisella monoliittisella rakenteella (perustukset, lohkot, seinät, levyt). Lisäksi on suositeltavaa soveltaa menetelmää tapauksissa, joissa betoni on lisännyt pakkasenkestävyyttä, veden kestävyyttä ja halkeamiskestävyyttä koskevia vaatimuksia, koska termisen kovettumisen seurauksena lämpötilan vaikutuksista aiheutuu minimaalisia rasituksia betonissa.

Termi "-menetelmän käyttökelpoisuus perustuu tekniseen ja taloudelliseen laskelmaan, jossa otetaan huomioon sen pinnan, Mp: n, aktiivisuuden ja sähkön tuotannon ja moduulin massiivisuus, betonin ja ulkoilman lämpötilat, tuulen nopeus ja mahdollisuus saada tarvittava betonin lujuus tiettynä ajankohtana.

Sementtityypistä riippuen betoniseoksen lämpötila, keskimääräinen jäähdytyslämpötila ja jäähdytysaika lasketaan laskemalla lujuus, jonka betoni hankkii ajan T jälkeen h. Muottiin asetetun betoniseoksen lämpötila asetetaan ikääntymisen alkaessa termos-menetelmällä laskenta, eikä se saa olla alle 5 ° C.

Jos tällä tavoin määritetty vahvuus on pienempi kuin vaadittu, lämpöhäviökerrointa vähennetään rakenteen lisäeristyksen takia. Betonin alkulämpötilaa voidaan lisätä betonisekoituksen lyhytkestoisen sähkölämmityksen lyhytkestoisen sähkölämmityksen avulla, joka johtuu teollisuustaajuuden kolmivaiheisesta virrasta ja 220 ja 380 V: n jännitteestä levyelektrodien avulla.

Betonin kovettumisprosessissa vapautuu eksoterminen lämpö, ​​joka kvantitatiivisesti riippuu käytetyn sementtityyppistä ja kovettumislämpötilasta. Korkealaatuiset ja nopeasti kovettuvat Portland-sementit ovat korkein eksoterminen lämmöntuotanto. Siksi termos-menetelmää käytettäessä on suositeltavaa soveltaa betoniyhdistettä korkean exotermisen portland-sementin ja nopeasti kovetettavien sementtien kanssa, jotka asetetaan korkealle alkulämpötilalle ja varovasti eristettyinä.

Menetelmä on tehokkaampi kuin massiivinen betonirakenne.

"Termos" -menetelmää voidaan soveltaa: normaaleissa olosuhteissa kuumennetulla betoniseoksella (Mn ≤ 5); kun käytetään korkean lämpöisiä sementtejä lisäämällä kovetuskiihdyttimiä (Mn ≤ 8); kun esilämmitetään betoniseos 80 ° C: seen ennen rakenteen asettamista (Mn ≤ 12).

Termos-menetelmän pääasiallinen säännöllisyys on se, että betonimassan alkulämpötilan nostaminen aktiivisempaan sementtilämpötilaan on verrannollinen siihen, kuinka kauan betoni saavuttaa suunnitteluarvonsa.

Betonin kovettumisen kiihdyttämiseksi lämpökovetuksen alkuvaiheessa sekoitusveden määrän tulisi olla minimaalinen.

Betoniseoksen työstettävyyttä on lisättävä lisäämällä pehmittimiä. Jos "thermos" -menetelmää käytetään suurille ryhmille (esim. Säätölevy), betoniseoksen alkulämpötilaa on aliarvioida verrattuna analogeihin, joilla on pienempi pintamoduuli. Tämä tapahtuu, jotta vältetään eksotermisesta tuloksesta johtuva konkreettinen itseilmaiseminen ja estetään huomattavia lämpöjännityksiä rakenteessa.

Termos-menetelmää käytettäessä ei voida aktiivisesti säätää kovetetun rakenteen jäähdyttämisprosessia. Siksi laskennassa olisi määriteltävä tämän jäähdytyksen kesto ja noudatettava tarkasti laskelmassa määritettyjä ehtoja. Laskennassa on osoitettava, että rakenne kestää hyväksyttyjen olosuhteiden (tämän tyyppinen, brändi ja sementin kulutus, muottien eristäminen ja avoimet pinnat, betonilämpötila ja ulkolämpötila) jäähtyä 0 ° C: seen sen ajan, jona se tarvitsee tietyn voimaa.

Betonin kovetusmenetelmän lämpökäsittelyteknisen laskennan on osoitettava, että betonilla, joka vaaditaan tietyn voimakkuuden saavuttamiseksi, lämpötila ei laske alle 0 ° C: n lämpötilassa missään rakenteen koh- dassa. Betonin sisältämän lämmön määrä, joka vapautuu eksotermisen reaktion seurauksena, on tasapainotettava. ja sen lämpöhäviö jäähdytyksen aikana.

Betonin t jäähdytyksen kesto 0 ° C: seen (tunti) voidaan määrittää kaavalla B.G. Skramtaeva

jossa - betonin tiheys, kg / m 3;

C on betonin ominaislämpökapasiteetti, J / (kg ° C);

- betonin alkulämpötila, ° C;

P - sementin kulutus per 1 m 3 betonia, kg;

T - lämmön vapautuminen 1 kg sementtiä tunnissa, J;

- muottien ja lämmöneristeen täydellinen lämmönkestävyys;

a - ilmavirran kerroin tuulen voimakkuudesta riippuen (1,5... 2,5);

- betonin keskilämpötila jäähdytyksen aikana, ° C;

- ulkoilman lämpötila, ° C.

Betonin keskimääräinen lämpötila:

Kokonaislämmönkestävyys:

missä on muotokerrosten paksuus, lämpöeristys, m (n = 1, 2,...);

- muotin kerrosten lämmönjohtavuuskertoimet, W / (m × o C).

Jotta jäähdytyksen kesto voidaan määrittää karkaisukuvioiden mukaan riippuen keskimäräisestä kovettumislämpötilasta, määritetään voima, jonka betonin tulee saada. Jos tämä lujuus vastaa vaaditun lujuuden jäähdytyshetkellä, laskuin sisällytetyt tallennusparametrit hyväksytään teosten tuottamiseksi.

Kun lämpökovettuvat massiiviset rakenteet äärialueet altistuvat keinotekoiselle lämmitykselle varmistaakseen samat lämpötila- ja kosteusolosuhteet betonin kovettumiselle.

"Termos" -menetelmän muutokset, jotka mahdollistavat sen laajennuksen laajentamisen suurille Mn-rakenteille, ovat "termospulloja lisäaineiden kiihdyttimillä" ja betonisekoituksen ("hot thermos") alustava sähköinen lämmitys.

Termos lisäaineiden kiihdyttimillä. Jotkut kemikaalit: kalsiumkloridi, kaliumkarbonaatti, natriumnitraatti, jotka otetaan betoniin pieninä määrinä (enintään 2 painoprosenttia sementtiä), nopeuttavat kovettumisprosessia betonin kovettumisen alkuvaiheessa. Niinpä betoni, johon on lisätty 2% kalsiumkloridia sementin painosta kolmannella päivällä, saavuttaa lujuuden 1,6 kertaa suuremmaksi kuin saman koostumuksen betoni, mutta ilman lisäainetta. Kiihdyttimen lisäaineiden lisäys betoniin, jotka ovat myös jäätymisenestoaineita, määrätyissä määrissä alentaa jäätymislämpötilaa miinus 3 ° C: een, mikä lisää betonijäähdytyksen kestoa, mikä myös lisää betonin lujuuden paranemista.

Betoni lisäaineiden kiihdyttimillä valmistetaan lämmitetyillä kiviaineilla ja kuumalla vedellä. Sekoittajan ulostulossa olevan betoniseoksen lämpötila vaihtelee 25,35 ° C: sta ja laskee 20 ° C: ssa. Tällaisia ​​betonteita käytetään ympäröivässä lämpötilassa miinus 5. miinus 20 ° C. Ne asetetaan eristettyyn muottiin ja peitetään lämpöeristyksellä. Betonin kovettuminen tapahtuu termisen kovettumisen seurauksena yhdessä kemiallisten lisäaineiden positiivisten vaikutusten kanssa. Tämä menetelmä on yksinkertainen ja melko edullinen. Sen avulla voidaan käyttää "termos" -menetelmää rakenteille, joissa on Mp 3 betonia - 80. 120 kW / h, lämpötilan nousun keskilämpötila jopa 20 ° С / h.

Sisäinen lämmitys on löytänyt sovelluksen sarakkeisiin, palkkeihin, palkkeihin ja muihin vastaaviin elementteihin. Lämmitys perustuu rakenteen vahvistusrakenteeseen ja rakenteisiin, jotka sijaitsevat rakenteen keskivyöhykkeellä elektrodina. Sähkönkulutus - 80. 120 kW / h, lämpötilan nousu - jopa 10 ° C / h.

Sähköenergian käyttämiseksi betoniin käytetään erilaisia ​​elektrodeja: levy, nauha, tanko ja lanka.

Elektrodien rakenteisiin ja niiden asetteluun sovelletaan seuraavia perusvaatimuksia:

sähkölämmityksessä betonissa vapautuneen tehon on vastattava lämpölaskennan edellyttämällä teholla;

sähköiset ja siten lämpötila-kentät tulisi olla mahdollisimman yhtenäisiä;

Elektrodit tulisi sijoittaa mahdollisimman pitkälle lämmitetyn rakenteen ulkopuolelle metallin kulutuksen minimoimiseksi.

elektrodien asennus ja johtojen liittäminen niihin on tehtävä ennen betoniseoksen asettamista (käyttäen ulkoisia elektrodeja).

Suurin osa täyttää vaaditut vaatimukset levyelektrodit.

Lamellielektrodit kuuluvat pinnan luokkaan ja ovat kattolevyn tai teräksen levyjä, jotka on ommeltu sisäpuolelle, muottien betonipinnan vieressä ja jotka on liitetty syöttöverkon vastaaviin vaiheisiin.

Elektrodit sivun koko tason koko sijaitsevat betonirakenteen kahdella vastakkaisella puolella. Vastaavien elektrodien välisen virran kulun seurauksena rakenteen koko tilavuus kuumenee. Lamellielektrodit tarjoavat rakenteiden kuumentamisen. Levyelektrodien avulla heikosti vahvistetut rakenteet, joilla on oikeat pienikokoiset rakenteet (pylväät, palkit, seinät jne.) Lämmitetään.

Strip-elektrodit on tehty teräsnauhoista, joiden leveys on 20. 50 mm ja ne on ommeltu levyelektrodien tapaan muottien sisäpinnalle.

Nykyinen vaihtotoiminta riippuu liuskaelektrodien liittämisestä verkkovirran vaiheisiin. Kun kytketään vastakkaiset elektrodit verkkovirran vastaaviin vaiheisiin, vaihto tapahtuu rakenteen vastakkaisten puolien välillä ja koko betonin massa liittyy lämmöntuotantoon. Liitettäessä naapurielektrodien vastakkaisiin vaiheisiin virtaa vaihdetaan niiden väliin. Tällöin 90% energian kokonaistulosta haihtuu perifeerisissä kerroksissa, joiden paksuus on yhtä suuri kuin puolet elektrodien välisestä etäisyydestä. Tämän seurauksena kehäkerrokset kuumennetaan joule-lämmön vuoksi. Keskitetyt kerrokset (ns. "Betoniseos") kovettuvat alkutehosta, sementin eksotermistä ja osittain lämmitetyn kehäkerroksen lämmön tuloksesta johtuen. Ensimmäistä järjestelmää käytetään vähän vahvistuvien rakenteiden lämmittämiseen, joiden paksuus on enintään 50 cm. Oheislaitteiden sähkölämmitys käytetään massiivisuuden rakenteisiin.

Liuskaelektrodien yksipuolista sijoitusta käytetään levyt, seinät, lattiat ja muut rakenteet, joiden paksuus on korkeintaan 20 cm, sähkölämmitykseen. Samanaikaisesti vierekkäiset elektrodit kiinnitetään syöttöverkon vastaaviin vaiheisiin. Tämän seurauksena kehän sähköinen lämmitys toteutetaan.

Konkreettisten rakenteiden monimutkaisessa rakenteessa käytetään sauvan elektrodeja (pyöreä teräs, jonka halkaisija on 6,12 mm), jotka asennetaan betonirakenteeseen tai kiinnitetään muottiin. Tangojen sisäisellä järjestelyllä ne asennetaan yleensä porrastetusti 20. 40 cm: n jälkeen ja kytketään sähköverkkoon. Rod-elektrodeja käytetään yleensä silloin, kun levyn tai nauhan elektrodien käyttö on mahdotonta tai epäkäytännöllistä. Betonin sähköinen lämmitys käyttäen sauvan elektrodeja käytetään rakenteisiin, joissa Mn on 5-20.

On tarkoituksenmukaista käyttää sauvaelektrodeja tasaisten elektrodiryhmien muodossa. Tällöin saadaan aikaan yhtenäisempi lämpötilakenttä betonissa. Pieni poikkileikkauksen ja huomattavan pituisen betoniseoksen (esim. Betoniliitosten, joiden koko on enintään 3,4 cm leveä) sähkölämmitys, käytetään yhden sauvan elektrodeja.

Betoni- tai betonirakenteiden betonisoitumista varten, jossa on suuri suojakerros, käytetään kelluvia elektrodeja - vahvistetut sauvat, joiden läpimitta on 6,12 mm, upotettu vastavalmistetun betonin pintaan.

String-elektrodeja käytetään lämmitysrakenteisiin, joiden pituus on monta kertaa suurempi kuin niiden poikkileikkauksen mittasuhteet (pylväät, palkit, palkit jne.). Lankaverkkoina käytetään pyöreää terästä, jonka halkaisija on 6. 12 mm, sauvat on asennettu ja kiinnitetty pitkien rakenteiden akselilla. Tangot yhdistyvät yhteen vaiheeseen ja metallimuottiin (tai puihin, jossa on verhouspinnoite) toiselle. Joissakin tapauksissa työsaumaa voidaan käyttää toisena elektrodina.

Energian määrä, joka vapautuu betonista ajan yksikköä kohden, ja näin ollen sähkölämmityksen lämpötilamoodi riippuu elektrodien tyypistä ja koosta, niiden rakenteen rakenteesta, niiden välisistä etäisyyksistä ja kytkentäpiiristä syöttöverkkoon. Tässä tapauksessa parametri, joka sallii mielivaltaisen vaihtelun, on useimmiten käytetty jännite. Virtalähteen sähköteho syötetään muuntajien ja kytkinlaitteiden kautta. Kuviossa 6 esitetään kuumennusbetonilomakkeiden kuviot. 17.4.

Kuva 17.4. Lämmitystekniikan graafiset muodot: a) elektroforeesit;
b) isoterminen tila; c) isoterminen tila jäähdyttämällä, porrastettu

Ennen kuin kytket jännitteen päälle, tarkistetaan elektrodien asennuksen oikeellisuus, elektrodien koskettimien laatu ja niiden oikosulun puuttuminen ankkureihin. Elektrodin lämmitys toteutetaan pienemmissä jännitteissä 36. 127 V. Energian kulutus on keskimäärin 60. 80 kW / h 1 m3 teräsbetonista.

Menetelmän edut: käyttää elektrodeja saatavissa materiaalit - vahvistaminen tai metallilevystä, lämpöhäviöt ovat vähäisiä. Haitat: vähenemistä peruuttamattomasti metallia (sauvaelektrodista jäljellä kehossa betonoidaan rakenteita), joka on varsin monimutkainen, että menetelmän toteuttamiseen (erityisesti kun käytetään raudoitustangot) tarvitsevat sähkötehon ohjauksen avulla step-down muuntajan lasku sähköinen ominaisvastus betonin, esiintymistodennäköisyys lämpöjännitysten vyöhykkeillä vierekkäisyyden betoni elektrodeihin.

Menetelmä tarjoaa kosketukseen siirtämiseksi lämpöenergian keinotekoisesti kuumennettujen (aineiden) kuumentaa betonin suoran kosketuksen väliin. Muunnelmia tässä prosessissa: lämmitys lämpökovettuva betonoimislevyt, ja lämmittämällä erilaisilla teknisillä tavoilla (lämmitys johdot, kaapelit, joustava lämpökovettuva pinnoite ja niin edelleen.), Suora kosketus kuumennettua väliainetta - betoni (kuvio 17.5.). Menetelmää käytetään lähinnä lämmittämiseksi ohutseinäisiä rakenteita pinta 8. moduuli 20.

Ris.17.5. Tekniset välineet johtavan lämmityksen betonille:

a) lämpöaktiivinen muotti, jossa on lämmityskaapeli, b) sama verkkolämmittimillä,
c) lämpöaktiivinen joustava pinnoitus lämmitysjohdolla; 1 - lämmityskaapeli

2 - asbestilevy, 3 - mineraalivilla, 4 - suojaava teräslevy, 5 - terminaali,

6 - vaneri kannella, 7 - kasvattajat renkaan 8 - reticulate lämmittimet 9, - suojus, 10 - alumiinifolio 11 - kansi aukot kiinnittämiseksi 12 - eristys,

13 arkin kumi, 14 - lämmityskaapeli, 15 - kytkentäulostulot

Lämmitys muotti on kannella metallilevyn tai vedenkestävä vaneri, takasivuilla, jotka on järjestetty sähkövastukset. Moderni muottien käytetään lämmittimet ja lämmitys johdot, kaapelit, johdot lämmittimet, kuumennuspantoja, hiili, johtavat pinnoitteet, ja muut. Tehokkain kaapeleita, jotka koostuvat konstantaania langan halkaisija 0,7. 0,8 mm, asetettiin lämmönkestävä eriste. Eristys pinta on suojattu mekaanisilta vaurioilta metalliputki sukka. Varmistaa yhtäläinen lämpövirta kaapeli on sijoitettu etäisyydellä 10-15 cm haara haara.

Lämpökutustuotteiden lämmitysmenetelmä on suositeltavaa, kun betonirakennetaan erilaisia ​​rakenteita, kuten perustuksia, seiniä ja lattioita. Menetelmä on erityisen tehokas rakenteiden ja rakenteiden pystyttämisessä, joiden betonointi on suoritettava ilman keskeytyksiä sekä rakenteita, jotka on kyllästetty vahvikkeella. Lämmitysmenetelmä on taloudellisesti edullinen ja teknisesti käyttökelpoinen käytettäessä split-restarting, block, volume-resetting, rolling ja liukuva muotti.

Termoaktiivisten muottien käyttö ei aiheuta lisävaatimuksia betonimassan koostumukselle eikä rajoittaa pehmittimien käyttöä. Lämmityksen betonikuivaus voidaan yhdistää betoniseoksen sähkölämmitykseen käyttämällä pakkasnesteen lisäaineita tai betonin kovettumiskiihdyttimiä.

Betonirungon lämmitys suoritetaan betonirakentamallin kokoonpanon jälkeen. Ne rakenneosat, joita lämpöä aktiivinen muotti ei peitä, lämmitetään joustavilla päällysteillä (peitteillä), jotka on valmistettu lasikuidusta tai lasivillasta.

Lämpökuvioitujen muottien betonointitekniikka ei käytännössä eroa kesäaikaan liittyvästä samankaltaisesta tekniikasta.

Tämän menetelmän toteuttamiseen käytetyt tekniset ratkaisut voidaan jakaa kahteen ryhmään. Ensimmäinen perustuu sähkötermisten elementtien käyttämiseen, joiden avulla on mahdollista varustaa muotit lähinnä ulkopuolelta, mikä tekee siitä lämpövaikutteisen. Tehokkaina lämpöelementeinä on käytetty putkimaisia ​​sähkölämmittimiä (lämmittimiä), lämmityskaapeleita, grafiittia, kiiltäviä lamelliputkia, putkimaisia ​​ja nauhatekniikkaa ruostumattomasta teräksestä.

Toinen teknisten ratkaisujen ryhmä sisältää betonirakenteeseen kiinnitetyt ja siihen jääneet lämmittimet. Yleisin ratkaisu on lämmitysjohtimet, joissa on yksi ydin, halkaisijaltaan 1,1 ja 1,2 mm, jotka on suljettu vaippaan (usein polyetyleeniin). Johtimet kiinnitetään tiettyyn suunnitteluvaiheeseen betonirakenteen vahvistamiseen. Kuumennetaan sähkövirran läpikulun kanssa jopa 50 ° C: seen, johdot siirtävät lämpöenergiaa ympäröivään betonimassaan kosketuksella. Tämä menetelmä ei ole tarpeeksi tehokas. Kysymys vahvistuksen ja muottien uudelleenlämmityksestä betoniseoksen asettamisen aikana siihen ei ole ratkaistu, lankahäiriöt ovat usein kaikissa valmistusvaiheissa.

Sähkölämmityksen käyttö kuumennusjohdolla on monoliittisia rakenteita, joissa on pintomoduuli Mn 6. 10, joka voidaan betonoitua vähintään 40 ° C: n ilman lämpötilalla.

Valmistelu rakenteet valuun ja annetun betoni alhaisissa ulkolämpötiloissa voidaan valmistaa seuraavat vaatimukset: ankkuri 25 mm tai enemmän halkaisijaltaan, suuri valssatut profiilit ja insertit suunnittelu on oltava positiivinen lämmetä lämpötilaan, esiintyöntyvät osat on päällystetty lämpöä eristävällä materiaalilla; annetun betonimassan tulee suorittaa jatkuvasti ilman purkaminen, joka tarjoaa vähintään seoksen jäähdytys aikana sen syöttö ja pinoaminen; noudattaen muottiin sekoituksen lämpötilaa ei saa olla alle + 5 ° C: ssa

Munimisen jälkeen betoni suojaa vaakasuora vedeneristysmateriaalin pintarakenne (polyeteenikalvo, glassiinipaperi, kattohuopa, jne.), Ja eristyskerroksen (mineraalivillamattoihin, polystyreeni, Izover et ai.).

Kun koko prosessin kokonaisuus on suoritettu (sähkövirtapiirin kaikkien johtojen liitoksen oikeellisuuden tarkistaminen, betonisoitumisen loppuun saattaminen, vesihuolto ja lämpöeristys, jolloin ihmiset jäävät aidan ulkopuolelle), jännite kohdistetaan lämmitysjohtoihin. Sähkölämmitys suositellaan pienemmälläjännitteellä 36. 100 V.

Termoelementti (lämmitys) ja lämpöaktiiviset joustavat päällysteet (TRAP) käytetään pääasiassa betonin kosketuslämpöön.

Mesh lämmittimet (metal mesh nauha) on eristetty kannelta asbesti tiiviste arkki, kun taas takapuolella muottikasettiin arkki kuten asbestia eriste ja suojus. Luoda Silmän nauhan lämmitin, joka on kytketty välillä jakelu renkaat.

Hiiliteräslämmittimet liimataan erityisellä liimalla suojalevyyn. Jotta varmistetaan vahva kosketus kytkentäjohtojen kanssa, nauhojen päät suoritetaan kuparipinnoitteelle.

Termoaktiivinen päällyste on kevyt joustava laite, jossa on hiilikuitukaasuheijastimia tai lämmitysjohdot, jotka mahdollistavat betonirakenteen lämmityksen jopa 50 ° C: seen. Päällysteen perustana on lasikuitu, joka kiinnitetään lämmittimiin. Lämpöeristettä varten käytetään suojaavaa lasikuitua, jossa on kalvokerros. Kumitettua kangasta käytetään vedenpitävänä.

Joustava päällyste voidaan valmistaa eri kokoluokissa. Erillisen TRAP: n kiinnittämiseksi toistensa väliin on järjestetty reikiä nauhan tai leikkeiden kulkua varten. Pinnoite voidaan sijoittaa rakenteiden pystysuuntaisiin, vaakasuoriin ja kalteviin pintoihin. Työskentelyn päätteeksi päällystys yhdessä paikassa poistetaan, puhdistetaan ja valssataan rullalle helpottamaan kuljetusta. On tehokkainta käyttää TRAPia lattialevyjen ja pinnoitteiden pystyttämisen, lattiapäällysteiden jne. Valmistuksen aikana. Termoaktiivinen pinnoite valmistetaan erityisen sähkötehon ollessa 0,25. 1 kW / m 2.

Infrapuna lämmitys perustuu säteilyenergian lähettämiseen infrapunasäteilyn generaattorista kuumennettuihin pintoihin ilman kautta (kuva 17.6). Säteilytetyllä pinnalla infrapunaspektrin absorboitu energia muunnetaan lämpöksi ja lämmönjohtavuuden vuoksi se leviää kuumennetun rakenteen syvyyteen. Menetelmä toteutetaan pääasiassa sähkön avulla toimivien infrapunavalaisimien (ICS) itsenäisten (betonirakenteiden ja muottirakenteiden) avulla.

Kuva 17.6. Infrapunalämmitysohjelmat: a) lämmityslaattaosat;
b), c) - betonilaattojen lämpökäsittely (ylhäältä ja pohjasta); d) betonin paikallinen lämpökäsittely liukuvien muottien korkeiden rakennusten rakentamisen aikana; d), e) -
betoniseinien lämpökäsittely; g) - betoniseoksen lämpösuojaus;

1 - infrapunalaitteisto; 2 - levyn vahvistaminen; 3 - synteettinen kalvo; 4 - lämpökäsitelty betoni; 5 - lämmöneristysmatto; 6 - betoniseos

Betonityöhön käytetään infrapunasäteilyn tuottajia putkimaisia ​​metalli- ja kvartsipattereita. Riippuen lämmittimien pinnasta, ne on jaettu kahteen ryhmään:

1. Korkean lämpötilan lämmittimet, joiden pintalämpötila on yli 250 ° C - putkimaiset, kierteiset, lanka-, kvartsi- ja muut valaisimet. Carboreenipäästöjen teho on enintään 10 kW / h ja niiden käyttölämpötila on 1300 ° C. 1500 ° С. Sähkönkulutus 120. 200 kW / h, betonin maksimilämpötila 80. 90 ° C.

2. Alhaisen lämpötilan lämmittimet, joiden pintalämpötila on alle 250 ° C, ovat litteitä, putkimaisia ​​ja joustavia. Sähkönkulutus 100. 160 kW / h, betonin maksimilämpötila 60. 70 ° C.

Suunnatun säteilevän virtauksen aikaansaamiseksi emissiot asennetaan litteisiin tai parabolisiin heijastimiin, heijastimet on tehty alumiinista tai galvanoidusta teräksestä, jolloin jopa 80% säteilytetystä energiasta voidaan siirtää kuumennetulle rakenteelle.

Infrapunayksikön ja kuumennetun pinnan optimaalinen etäisyys on 1,0. 1,2 m

Infrapunalämmitysteho on hyvälaatuista betonin lämpökäsittelyä, ei vaadi ylimääräistä metallia elektrodeilla. Infrapunasäteiden betonin lämmitys jaetaan yleensä kolmeen jaksoon: betonipitoisuuden pitäminen ja lämmittäminen optimaaliseen lämpötilaan, isoterminen lämmitys tässä lämpötilassa ja jäähdytys.

Betonia käsitellään infrapunasäteillä automaattisten laitteiden läsnä ollessa, jotka tarjoavat määritellyt lämpötila- ja aikaparametrit säännöllisin väliajoin infrapunasäteilylle.

Menetelmän edut: ei ole tarvetta mukauttaa muotin, suorittaa apu- (sulattaminen promorozhennaya emäs tai nivelten aiemmin betonilaatan, jään poistamiseksi ankkuriin ja zaopalublennom tila), kyky kuumentaa rakenne samanaikaisesti valun säilyttää aiemmin tuotu lämpöenergian, ja päivän kierrokselle lämpökäsittely, jotta saataisiin jopa 70% betonin rakenteen vahvuudesta.

Haittana tekniikka: huomattava monimutkaisuus menetelmän siirtoon liittyvät, järjestely ja kytkentä sähköverkkoon ja välineet (IPU), tarve suljetussa tilavuudessa vähentää lämpöenergian kulutus (erityisesti tuulisissa olosuhteissa), kuten myös korkean tehonkulutusta: 80 kW 120 × h 1 m 3 betonin lämmittämiseen.

Induktiokuumennus perustuu käyttöön sähkömagneettisen induktion, jossa energia muunnetaan vuorotellen sähkömagneettisen kentän ankkurin, tai lämmittää teräksen muotti, ja betoni siirretään johtamalla (kuvio. 17,7). Menetelmä toteutetaan tietyn solmun laskemalla ja valmistetulla inventaariokytkimellä (esimerkiksi raudoitettujen betonipylväiden liitoksella) tai vahvistetun betonirakenteen tilavuudella.

Menetelmän edut: rakenteiden helppous ja laatu, joilla on korkea lujituksen kylläisyys, mikä takaa yhtenäisen lämpötilan poikkileikkauksen ja rakenteen pituuden.

Konvektiivinen lämmitys, jossa lämmönsiirto keinotekoisista lähteistä lämmitetyille esineille (muotti tai betoni) tapahtuu ilmaa konvektiolla (kuvio 17.8). Tekniikka toteutetaan suljetuissa piireissä käyttäen teknisiä keinoja (sähkölämmittimet, kaasukondensaattorit jne.), Jotka muuntavat eri energiakuljettajien (sähkön, kaasun, nesteen tai kuivan polttoaineen, höyryn jne.) Lämpöenergiaksi. Menetelmä soveltuu seinämärakenteiden ja lattioiden lämmittämiseen.

Menetelmän etuna on valmistelujakson merkityksetön työvoima-intensiteetti - suljetun tilavuuden järjestäminen kuumennetun rakenteen ympärille varastokorvakkeiden tai sänkyverhojen avulla, esimerkiksi teltan avulla. Haittoihin kuuluu merkittäviä lämpöhäviöitä ulkoisten esineiden ja ilman kuumentamiseksi, pitempi lämmitysjakso (3-7 päivää), korkea spesifinen energiankulutus - yli 150 kWh / m3 lämmitettyä betonia.

Rakenteiden betonointia kuumissa talleissa käytetään harvoin, koska nämä työt ovat hyvin työläitä ja vaativat merkittävää materiaalikulutus kuumien talojen rakentamiseen. Nykyaikaisessa rakennuksessa kasvihuoneita käytetään korkeiden rakenteiden rakentamisessa liukuvaan tai nostettavaan liikuteltavaan muottiin. Niitä käytetään myös tapauksissa, joissa on tarpeen säilyttää positiiviset lämpötilat paitsi betonille myös muille tämän rakenteen rakentamisen aikana suoritetuille töille. Tällä hetkellä puhallettavat talot käytetään puhallettavat rakenteet, jotka on valmistettu synteettisistä materiaaleista, jotka muodostavat aidan ilman kerrosta.

Kasvihuoneita lämmitetään sähkö- tai höyrylämmittimillä ja poikkeustapauksissa (esimerkiksi erillisten säätöjen rakentamisen aikana volumetristen kannettavien kasvihuoneiden avulla) - höyryllä. Harvoin käytetty ilmanlämmittimen lämmitys.

Lisäyspäivä: 2015-02-05; Näyttökerrat: 6694; TILAUSKIRJA