Monoliittiset teräsbetoniset rakenteet

Suuri Neuvostoliiton Encyclopedia. - M.: Neuvostoliiton tietosanakirja. 1969-1978.

Katso, mitä "monoliittisia betonirakenteita" käytetään muissa sanakirjoissa:

Teräsbetoniset rakenteet ja tuotteet ovat elementtejä rakennuksista ja rakenteista, jotka on valmistettu Vahvistettu betonista ja näiden elementtien yhdistelmästä. Korkeat tekniset ja taloudelliset indikaattorit To... ja., Kyky suhteellisen helposti antaa heille haluttu muoto ja koko, jollei määritelty...... Great Neuvostoliiton Encyclopedia

CONCRETE STRUCTURES - yksi tärkeimmistä nykyaikaisten rakennusten rakenteista. Ne on jaettu monoliittiseen (rakennustyömaalla), valmiiksi tehdyt (esivalmistetut) ja koottuna monoliittiset. Suoritettu tavallisesta ja esijännitetystä teräsbetonista... Big Encyclopedic Dictionary

betoniteräsrakenteet - yksi nykyaikaisten rakennusten rakenteista. Ne on jaettu monoliittiseen (rakennustyömaalla), valmiiksi tehdyt (esivalmistetut) ja koottuna monoliittiset. Ne on valmistettu tavallisesta ja esijännitetystä teräsbetonista. *... Encyclopedic Dictionary

Raudoitetut betonirakenteet ja -tuotteet - Betonirakenteet ja -tuotteet ovat betonitiivisteistä valmistettuja rakennuksia ja rakenteita sekä näiden elementtien yhdistelmiä. Korkeat tekniset ja taloudelliset indikaattorit, kyky ja suhteellisen helppo antaa heille haluamansa muoto... Encyclopedia of terms, definitions and explanations of building materials

Vahvistettu betonirakenteet - Monoliittiset tai esivalmistetut rakenteet, jotka on valmistettu yhteisesti toimivasta teräsvahvikehästä ja betonista. Lähde: Arkkitehtonisen rakentamisen sanaston sanakirja... Construction Dictionary

Vahvistettu betonirakenteet - Monoliittiset tai esivalmistetut rakenteet, jotka on valmistettu yhteisesti toimivasta teräsvahvikehästä ja betonista... Rakentajan sanakirja

VALMISTETUT BETONIN RAKENNUKSET JA TUOTTEET - Rakennusten ja rakenteiden elementit hyvin tehtyinä. b., ja näiden elementtien yhdistelmät. G. k. N s. Luokiteltu useammalla. esillä: toteutusmenetelmä (monoliittinen, toteutettu paikan päällä, esivalmistettu, koostuu yksittäisistä elementeistä, pääasiallinen......... Iso tietosanakirja polytechnical dictionary

STO NOSTROY 2.6.15-2011: Rakenteet esivalmistetut monoliittiset raudoitetut betonit. Elementtien esivalmistetut teräsbetoniseinät ja lattiat, joissa on alueellinen vahvikeharja. Tekniset tiedot - Terminologia STO NOSTROY 2.6.15 2011: Monoliittirakenteiset betonirakenteet. Elementtien esivalmistetut teräsbetoniseinät ja lattiat, joissa on alueellinen vahvikeharja. Tekniset olosuhteet: 3.1 Spatiaalisen kehyksen korkeus (korkeus...... Sääntely- ja teknisten asiakirjojen sanasto

Betoni- ja teräsbetonirakenteet ovat monoliittisia - 6. Betoni- ja teräsrakenteet ovat monoliittisia 3.2 0,55 (0,06) 2. Vesihuolto- ja viemäristörakenteet 14,1 1,53 (0,1) Lähde: SNiP 4,07 91: Keräys... - sääntely- ja teknisten asiakirjojen viitetiedot

STO NOSTROY 2.7.16-2011: Precast-monoliittiset betonirakenteet. Seinät ja lattiat, joissa on alueellinen vahvikehäkki. Asennuksen, vahvistamisen ja betonityöstön toteuttamista, hyväksymistä ja valvontaa koskevat säännöt - Terminologia STO NOSTROY 2.7.16 2011: Esivalmistetut monoliittiset raudoitetut betonirakenteet. Seinät ja lattiat, joissa on alueellinen vahvikehäkki. Asennuksen, vahvistamisen ja betonityöstön toteuttamista, hyväksymistä ja valvontaa koskevat säännöt: 3.1 vahvistamisen ankkurointi... Lainsäädäntö- ja teknisten asiakirjojen sanastokirja

Mikä on vahvistetut monoliittiset rakenteet

Tällä hetkellä betoni- ja betonirakenteiden monoliittinen rakenne on erottamaton osa teollista ja siviilikäyttöä, ja sitä hallinnoi SNiP 3.03.01-87 Goskomstroya USSR, joka korvaa kaikki aikaisemmat rakennuskoodit.

Betonituotteiden tuotannossa on kaksi versiota - tämä on tehdaspaja (esivalmistettu rakennus) ja itse rakennuskohde (monoliittinen rakenne), ja toinen vaihtoehto on yleisempi, koska se mahdollistaa rakenteen koon muuttamisen mielivaltaisesti. Alla kerrotaan toisesta menetelmästä, jota käytetään myös kotona, ja lisäksi näytämme videon tässä artikkelissa keskustelun aiheen lisäksi.

Joten betonirakenteet ja muut rakennusten rakenteet.

Valmistusmenetelmät

Huom. Betonia kutsutaan keinotekoiseksi rakennusmateriaaliksi, joka on valmistettu sideaineen (pääasiassa sementin) ja täyteaineiden, kuten raunioiden ja sora-hiekan, muovaamiseksi sekoittamalla kaikki vedellä.
Useimmiten tällainen seos kaadetaan vahvistuskoteloon niin, että rakennustyömaalla voi tuottaa betoni- ja teräsbetonirakenteita.

Esierot esivalmistettujen ja monoliittirakenteiden välillä

Esivalmisteen rakenne. RC-levyjen asennus

 • ENiR: n mukaan betoni- ja betonirakenteita käytetään rakennusten ja rakenteiden rakentamisessa, jossa käytetään esivalmistettua ja monoliittista rakennetta, jossa ensimmäisessä vaihtoehdossa rakennetaan erilaisia ​​arkkitehtonisia muotoja, joissa käytetään lohkoja, teräsbetonilaattoja ja tehtaalla valmistettuja levyjä.
 • Kokoonpanon samankaltaiset elementit valmistetaan tehtaalla tietyn standardin mukaan, mutta erikokoisina, joten niitä voidaan käyttää mistä tahansa koosta ja teknisestä monimutkaisuudesta. Tämän kokoonpanon etuna on se, että materiaalien valmistuksessa ei tarvitse hukata aikaa, mikä vähentää rakenteen suunnitteluaikaa.

Betonin betoni monoliittirakenteessa

 • Jos rakenne on rakennettu monoliittisesti, se sallii automaattisesti suunnitella sitä millä tahansa lattiatasolla, ja kokoonpano voi olla mikä tahansa muoto, sillä raudoitus ja valuminen suoritetaan suoraan rakennustyömaalla. Monoliittirakenteiden järjestelyä varten suoritetaan sellaisia ​​töitä kuin muottien asennus, vahvistaminen (vahvistuskoteloiden kokoaminen) sekä betonin kaataminen ja vibraatio. Kaikki nämä teokset on esitelty GESN-projektisuunnitelmassa.

Monoliittinen rakenne ja vahvistaminen

Monoliittirakenteinen monimutkainen asuinrakennus

Kaiken kaikkiaan raudoitetun monoliittisen rakenteen rakenne on rakennettu betonipohjalla, joka on rakennettu kaatamalla liuos vahvistuskoteloon ja kaikki yhdessä se edustaa monimutkaisia ​​sarakkeita ja kalvoja yhdistettynä päällekkäisyyksillä, jotka tehdään samalla tavalla.

Rakennusmateriaalien ja energiaresurssien säästämisen vuoksi tällaisen hankkeen hinta on matalampi kuin maajoukkueen, mutta sen toteuttaminen kestää kauemmin. Toinen etu tämäntyyppisten rakenteiden rakentamisessa voidaan kutsua itsekantaviksi seiniksi, jotka vähentävät laatikon painoa 2-3 kertaa samaan tiilimuuriin verrattuna.

Tämän ansiosta voit luoda maksuttoman asettelun, joka kulkee korkealle arkkitehtoniselle tasolle, jossa suunnittelijan itsensä asettamat asennusohjeet takaavat tilojen erittäin hyvän mukavuuden.

Kaikista eduista huolimatta voidaan huomata, että tämä prosessi on työläämpi, jossa 40-50% kaikista toimista koostuu vahvistuskohteiden suorittamisesta. Lisäksi noin 70% niistä on tehtävä manuaalisesti. On mahdotonta käynnistää sitä, koska lähes kaikki projektit ovat puhtaasti yksilöitä, joissa tarvitaan muissa rakenteissa toistettavia ratkaisuja.

Huom. Suurten rakennusten työvoimakustannusten vähentämiseksi osa työstä siirretään vahvistuspaikalla.
Joskus tällaisia ​​työpajoja voidaan varustaa rakennuksen välittömässä läheisyydessä.

muotti

Kaiteet RC-seinien kaatamiseksi. valokuva

Vahvikehäkkien valmistuksen ja asennuksen lisäksi ennen betonin valmistusta ja kaatamista monoliittirakenteiden rakentamisessa suoritetaan muottityöt, jotka vastaavat täyttörakenteen muodostamisesta.

Materiaalityyppi voidaan jakaa seuraavasti:

 • puinen,
 • metalli,
 • puu-metalli,
 • muovia,
 • metalli-muovi ja
 • vaikka pneumaattisella (puhallettava).

Useimmiten käytetään varastorakenteita, jotka on nopeasti koottu ja purettu käsin, ja koottu rakenne on riittävän kompakti eikä häiritse betonitoimintoja.

Muottien tyypit on jaettu kahteen luokkaan ja yksi niistä, tämä on kiinteä kokoonpano, kun kokoonpannettua rakennetta käytetään vain kerran tietyssä esineessä. Tällainen lähestymistapa edellyttää runsaasti rakennusmateriaalien kulutusta (useimmiten se on levyt ja puutavarat), vaikka se on melko vaikeaa tehdä ilman tätä suunnitellessaan erikseen.

Kierrätysmuotti, joka koostuu monista elementeistä, kuten kilvet, kannattimet ja puristimet, on paljon halvempaa.

Mutta tällainen muotti voi olla:

 1. Nosto ja kääntö - rakenteet, joiden vakiot ja muuttuvat poikkileikkaukset putkityypistä, siilot;
 2. Siirrettävät tai rullatut vaakatasossa - kaarevuuksille ja kuoreille;
 3. Liikkumaton tai liukuva pystysuoraan - silot, sillatuki jne.

Huom. Monoliittisessa rakenteessa betoniteräksen leikkaaminen timanttipiireillä ja timanttiporaaminen betonissa suoritetaan samalla tavalla kuin tehtaalla tehdyt konkreettiset tavarat.

johtopäätös

Lopuksi on sanottava, että monoliittirakenteisten betonirakenteiden hyväksyminen olisi toteutettava tiukasti SNiP 3.03.01-87: n mukaisesti. Toisin sanoen tämä ei koske vain betonin rakenteellista lujuutta vaan myös pinnan karheutta, joka on täysin suunnitelman mukaista.

Monoliittiset teräsbetoniset rakenteet

Oven luokitus

Luokkien ja ikkunoiden suunnittelu

Ikkunat ja ovet

Luokkien ja ikkunoiden suunnittelu. - Ovien luokittelu.

Ikkunat ovat rakennuksen sulkemiselementtejä, jotka eivät ainoastaan ​​tarjoa tilaa luonnollisella valolla ja tuuletuksella, vaan niillä on myös vastaavat lämpö- ja akustiset ominaisuudet.

Avausikkunan täyttörakenne (ikkunoiden täyttö) sisältää: ikkunalaatikon, siihen liitetyt sidokset, ikkunaluukun ja ulkopuolisen tyhjennyksen. Ikkunatyypit, jotka koostuvat avautuvista, sokeista tai yhdistetyistä silmukoista, määrittävät ikkunan tyypin: yksi-, kaksi- ja kolmihaaraiset ikkunat tai ikkunan, jossa on parvekeovi.

Windowsin tyypit ja koot standardisoidaan ja tiivistetään GOST: ssä. Ne ovat:

c) ikkuna, jossa on parvekeovi;

d) ikkunoiden leikkaaminen erillisillä ja tavallisilla laatikoilla.

Ikkunalaatikko on pakollinen elementti ikkunasta, jossa on puiset kannet ja joka koostuu sivupyöristä, näyttelijästä ja pohjasta. Suurissa ikkunakoossa laatikossa voi olla muita horisontaalisia tai pystysuoria elementtejä (asetuksia).

Aukko-laatikko on kiinnitetty laatikoiden läpi kourut tai pitkät kynnet antiseptisiin puiset korkit, jotka on erityisesti kiinnitetty seinään asennuksen aikana. Julkisivun puolella olevan laatikon ja muurauksen välinen rako tiivistetään laastilla, sisäpuolella ikkunoiden rinteillä kipataan.

Ikkunoiden rakenne on esitetty kuv. 69.

Runko - pääosa ikkunasta, joka koostuu monikammioisesta profiilista, joka on tehty puusta, muovista tai muusta materiaalista. Runko asennetaan suoraan ikkunan aukkoon, ja sen on oltava erityisen vahva kestämään ikkunan painoa kaksoisikkunalla.

Aukko on valmistettu samasta materiaalista kuin kehys. Aukko on välttämätön, jotta ikkunassa on aukkoosat. Avausvaihtoehdot voivat olla useita: taitto, kääntyminen, kääntyminen.

Impost on tarpeen jakaa ikkuna useisiin osioihin yhdistämällä ovet yhteen ikkunaan. Voit nähdä sen, jos avaat kaksinkertaisen siiven ikkunan.

Shtulp yhdistää suoraan useita venttiilejä toisiinsa.

Liitännät - ikkunan sisäinen mekanismi, jonka avulla voit esimerkiksi suorittaa ikkunoiden liikkuvia toimintoja, esimerkiksi avata tai tuuleta.

Useiden lasien nimeltään lasi. Lasi on erikoinen rei'itetty runko, joka imee jäännöskosteuden. Lasin voi olla joko ilma tai kaasu (argon).

Kumitiivisteet palvelevat tiiviisti koko rakennetta ja lisäävät tiukkuutta.

Shtapik on kiinteä lasi rungossa.

Koristeelliset elementit voivat muuttaa ikkunan yleistä ulkonäköä, mikä on joskus tärkeä huoneen tyyliin.

Ikkunan kynnys on litteä vaakasuora paneeli, joka on yleensä valmistettu PVC: stä tai puusta.

Alhainen vuorovesi - ikkunan ulkoinen elementti kehyksen tai visiirin muodossa.

Rinteet - paneelit tai kipsi, jotka peittävät seinän päätä ylä- ja sivulta.

Kuva 69. Aukon yksityiskohdat (a) ja leikkaus (b): 1-kehys; 2 - lehti; 3 - setti; 4 - shtulp; 5 - tarvikkeet; 6 - kaksoislasit; 7 - tiivisteet; 8 - helmi; 9 - ulkoasu; 10 - ikkunaluukku; 11 - laskuvesi; 12 - rinteet

Oven täyttäminen koostuu ovikehyksestä ja yhdestä tai useammasta ovipaneelista.

Ovet erotetaan toisistaan ​​tarkoitetulla tavalla: ulko (sisäänkäynti ja parveke), sisustus ja kaappi.

Myös aukon mukaan: keinu, liukuva, pyörivä ja taitettu.

Kuva 70. Ovien tyypit: a - saranoitu; b - liukuva; taitettu; g - pyörivä

Yleisimmät kääntöovet, joita kankaiden lukumäärän mukaan kutsutaan yhtenä kerroksena, kaksikerroksisena ja kahta kanavaa, joiden leveys on yksi ja puoli.

GOST tarjoaa oven korkeuden 200-240 cm, leveys yksinäisten ovien 60, 70, 80 ja 90 sekä kaksikerroksisten ovien - 120 - 160 cm. Ovien leveys on otettu valtion standardien mukaisesti.

Sisäovien leveys riippuu huoneen tarkoituksesta. Ovet, jotka on suunniteltu ihmisten evakuoimiseksi luonnonkatastrofien yhteydessä, on avattava ulkopuolelle.

Ovirakenteet on valmistettu palkkeista, joiden paksuus on 47, 57 ja 77 mm.

Ne koostuvat pylväistä, näyttelijästä ja kynnyksestä, jotka on valittu ovenlehden neljänneksen paksuuteen. Kun laite on ovivalon aukon yläpuolella (peräpeili), laatikot antavat ovilevyn ja peräpeilin erottavan vaaka-arvon.

Kahden parvekkeen ovien laatikot tehdään ikkunalaatikoiden tyypin mukaan. Puisten ovikehysten kiinnittäminen kiviseinään on samanlainen kuin ikkunoiden rungon kiinnitys. Koteloihin kiinnitetyt laatikot. Kipsilevyissä ja levyjen väliseinissä laatikko on kiinnitetty väliseinän tankoihin. Liitäntäkotelo septumin lähelle.

Oven lehdet voidaan kehystää, paneeli ja puusepäntyöt. Paneeli- ja paneeli-ovet voivat olla sokeita tai lasitettuja, teräsverkko suojaa tai ei.

Suoraan rakennustyömailla suoritetuilla monoliittisilla betoniteräksillä käytetään tavallisesti vaikeasti katkaistavia rakennuksia ja rakenteita, elementtien epätasainen ja vähäinen toistettavuus sekä erityisen suuret kuormitukset (monikerroksisten teollisuusrakennusten perustukset, kehykset ja päällekkäisyydet, hydrotechnical, maanparannus, kuljetus jne. rakenteet). Joissakin tapauksissa ne ovat tarkoituksenmukaisia, kun ne käyttävät teollisia menetelmiä käyttäen varastorakenteita - liukuvat, liikkuvat (tornit, jäähdytystornit, siilot, savupiiput, korkeat rakennukset) ja liikkuvat (jotkut ohutseinäiset päällystyskuoret). Monoliittirakenteisten betonirakenteiden rakentaminen on teknisesti hyvin kehittynyttä; merkittäviä edistysaskeleita tehdään myös esijännitysmenetelmässä monoliittirakenteiden valmistuksessa. Monoliittisessa teräsbetonissa tehtiin lukuisia ainutlaatuisia rakenteita (televisiotornit, suuret teollisuusputket, ydinvoimaloiden reaktorit jne.).

Vahvikehikon asennus suoritetaan projektin tai nimittäjän ohjeiden mukaan. Betonisointi alkaa vasta insinöörin luvalla teknisestä valvonnasta. Yksittäisen rakentamisen tapauksessa tekninen valvonta on käytännössä poissa töiden laadun heikkenemisestä. Useimmin toistuva virhe on se, että monoliittisten teräsbetonilaattojen betonisoitumisen aikana betonityöntekijät tulvovat valmiin raudoituskorin. Vahvisteisiin betonilaatoihin ja palkkeihin on sijoitettava teräsbetonipalkit ylä- ja alareunaan, suunnittelijan on laskettava niiden määrä ja sijainti. Yleensä ne asetetaan venytettyyn vyöhön, joka asetetaan ylä- tai alareunaan riippuen siitä, kuinka säde toimii kuorman alla (kuva 71).

Rakenteen jatkuvan betonisoitumisen varmistamiseksi betoni toimitetaan tavallisesti vahvistuskotelon yläosaan, koska tuore betoni ei pysty kuljettamaan kuormia. Rulla kuljetusta varten veneen, tavanomaisten kottikärryt, kottikärryt "coolie" järjestää levyt siten, että pyörät eivät vahingoita vahvistusta. Yläjännitetyn vyön lujuus on erittäin vaarallista, jos tukirakenne on jäykästi kiinnitetty ulompaan palkkiin. Nämä ovat parvekelevyjä (kuva 72), gallerioita tai ns. Cantilever portaita. Usein väärin ymmärtää raudoitettujen betonirakenteiden vahvistamisen arvoa ylävyössä.

Kuva 71. Pidennetty ja puristettu hihna palkkeina kahdella kannakkeella ja ulokepalkissa; 1 - venytetty vyö, 2 - tiivistetty vyö, 3 - kuorma

Kuva 72. Parvekkeen laatan betonitus murskausvahvistuksen mukaan

Jopa valtion rakentamisen käytännössä, joskus ennen betonitointia, ne hakevat varovaisesti lujituksen, kun eivät ymmärrä, että raudoituksen palkit järjestetään vuorotellen laskemalla alhaalta ja ylhäältä.

Vahvikkeen asentamisen tarkkuus on erittäin vaikeata ylläpitää, varsinkin yksittäisissä rakenteissa, joissa vahvistuksen taivutus ja leikkaus ovat paljon yksinkertaisempia kuin tilassa. Yleisin virhe on erehdys, että suunnittelija laskee kaikki mallit suurella marginaalilla. Tällainen näkemys herättää vastuutonta vastuuta.

Kuva 73. säteen vika, joka johtuu irtoamisvahvistuksesta; 1 - teräsbetonipalkki, 2 - leikkausjännitys, 3 - leikkausvahvistus, 4 - puristin, 5 - palkki, 6 - kuormitus

Palkin leikkausvoiman varrella oleva väärä asema kantojen lähellä on esimerkki huonosta vahvistamisesta. Leikkausjännitysten suurimmat arvot sijaitsevat juuri tukeilla, niitä tasapainotetaan betonin lujuuden, ns. Puristimien käytön ja raudoituksen tukikapasiteetin avulla (kuva 73).

Tässä paikassa sijaitsevat alemmat ja ylemmät teräsvaijerit ovat mukana myös poikittaisen leikkausvoiman käsityksessä. Vahvistimen väärä asentaminen leikkausvoimalla vaarallisimmissa paikoissa tukien lähelle heikentää poikkileikkausta ja teräsbetonipalkki on "leikattu", koska betonin ja puristimien yhteisvastus ei useinkaan riitä tasaamaan leikkausvoimia.
Väärä vahvistaminen on jo aiheuttanut monoliittisten raudoitettujen betoniportaiden tuhoutumisen, kun jännitteeseen liittyvä vahvistus asetettiin rakenteen murtumaviivaa pitkin (kuva 74). Tällöin kuorman vaikutuksesta vahvistus suoritetaan, palkki kaatuu. Normaalissa vahvistusasennossa alemmat venytetyt sauvat vetäytyvät puristetuksi hihnaksi, jossa ne ovat kiinteitä. Samanlainen kuin edellä kuvattu virhe on sallittu runkorakenteiden kulmien vahvistamiseksi (kuva 75). Epäkelpo vahvistaminen aiheuttaa vaikeuksia betonitoiminnan aikana: betonia ei ole mahdollista sijoittaa raskaasti kuormitettujen palkkien lujitustangojen väliin. Kasauksen jälkeen havaitaan, ettei teräspohjojen alla ole betonia, ja palkki ei sovellu kuorman vastaanottamiseen eikä raudoitusta ole suojattu korroosiolta.

Kuva 74. Vahvistuksen sijainti konkreettisissa portaissa: a - oikea, b - väärä

Kuva 75. Vahvikkeen sijainti raudoitettujen betonipalkkien kulmissa: a - oikea; b - väärä

Korjaus vaatii huolellista työtä. Kun vika havaitaan, betonin heikot alueet poistetaan, paikka leikataan uudelleen betonisoimiseksi. Korjaukseen valmistetut aukot on valmistettu muottipesuilla; On toivottavaa käyttää niin sanottua muottirakennetta taskuilla, joiden ydin on, että aukot täytetään "ylivuodolla" eikä betonissa ole ilmakuplia. Liialliset kohoumat betonista kovettumisen jälkeen pilkkuvat. Muotoilun jälkeen betonista valmistettu paikka puhdistetaan pölystä ja liasta; puhdistettu pinta on kostutettu perusteellisesti, muuten karkaistu betoni imee kosteutta betoniseoksen tuoreista pajuista, ei vettä riittävästi asetusta varten, betoni "palovammoja" ja rakenne ei ole kunnossa.

Betonimassan koostumus subqualityn poistamiseksi määritetään tarpeiden mukaan. Perus on korjausbetoniseos, joka on valmistettu vähimmäismäärällä vettä, jotta vältetään kutistumisen lisääntyminen, mikä aiheuttaa halkeamia avautuvan vanhan ja uuden betonin rajalle.

4.4 Monoliittiset teräsbetoniset rakenteet

4.4.1 Teknologian monoliittisen kotelon ominaisuudet

Yksinkertaisen tekniikan monoliittisen betonin seinien asentamiseen on seuraava: erityinen muoto, jota kutsutaan muottirakenteeksi, seuraa tulevan rakenteen elementejä kuten sarakkeita, seiniä jne., Joka on esiasennettu vahvistamisen ja rakenteellisen betonin mukaan, asennetaan suoraan rakennustyömaalle. Kun betoni kovettuu, saadaan rakennuksen valmis rakenneosa. Muottielementit, kun betoni on saavuttanut strippauksen tai projektissa määritellyn lujuuden, poistetaan ja käsittely on sopiva uudelleenkäyttöön. Muotti voi pysyä seinän ulkokerroksina (pysyvä muotti) ja suorittaa tiettyjä toimintoja: suojaava, vedenpitävä, koristeellinen jne. Monoliittinen asuntorakentaminen ei heti saanut laajaa tunnustusta maassamme. Monien vuosien ajan etusijalle rakennettiin etusija. Monoliittia käytettiin harvoin rakennusten rakentamisessa, mutta pääasiassa tehtiin yksittäisiä monoliittisia osia, joille oli mahdotonta käyttää elementtielementtejä.

Nykyään tämän tekniikan lupaus tunnetaan sekä rakentajilta että asiakkailta, ensisijaisesti yhdistettyjen rakenteiden (monoliittisen kehyksen ja ulkoisten itsekantavien seinien avulla, jotka on valmistettu palan materiaaleista tai monikerroksisista erittäin kevyistä betonista) (kuvio 4.30).

Harkitse monoliittisen kotelon tärkeimmät edut. Ensinnäkin se on kyky luoda vapaat asettelut suurilla kattavuuksilla ja vaaditulla kattokorkeudella. Tämän tekniikan toinen etu on kyky luoda kaareviin muotoihin, mikä myös laajentaa arkkitehtien palettia rakennettaessa ainutlaatuisia rakennusten kuvia.

Kuva 4.30 - Nykyaikaiset muottijärjestelmät ovat keino toteuttaa ylivoimainen projekti:

A - Plochingenin kaupungin asuinalueen julkisivut;

B - Andalusian paviljonki, jossa sylinterimäinen seinämä 15 asteen kulmassa

Kuva 4.31 - Rakennuksen monoliittisen kehyksen rakentaminen

Monoliittisella tekniikalla valmistetuilla seinillä ei ole käytännössä mitään saumoja, joten liitosten ja niiden tiivistämisen kanssa ei ole ongelmia.

Mahdollisuus rakentaa monoliittisia seiniä ja pienempiä pintoja sisältävä lattia pienentää pohjan kuormitusta ja sen rakentamisen kustannuksia.

Tämä tekniikka mahdollistaa pystyttää rakennuksia eri tarkoituksiin eri korkeuksilla, kuten monoliittinen vahvistettu tukikehys, joka pystyy kestämään raskaita kuormia.

Kaikilla monoliittisen kotelon eduilla tämä tekniikka (kuten kaikki muutkin) ei ole ilman ongelmia. Tuotantokausi on siirretty ulkoilmassa rakennustyömaalle, mikä tarkoittaa, että sateet, lumi, tuuli, lämpö ja kylmä aiheuttavat lisävaikeuksia monoliittirakenteiden tuottamiseen. Kylmäkaudella syntyy erityisiä vaikeuksia, joten betonin kovettumista on alhaisissa lämpötiloissa nopeutettava.

Rakennustyöt negatiivisissa lämpötiloissa edellyttävät talven talteenoton menetelmää:

• erityisten sideaineiden ja pakkasnesteen lisäaineiden käyttö. Tämä on yksinkertaisin, tehokkain ja yleisimmin käytetty menetelmä betonin kovettamiseksi matalissa lämpötiloissa. Jäätymisenestoaineen valinta riippuu rakennuskohteen tyypistä ja käyttöolosuhteista.

• betonimassan alustava lämmitys ennen asennusta muottipesään ("kuumakerma" -menetelmä). Betonielementti kuumennetaan, asetetaan muottiin, tiivistetään, eristetään ja säilytetään, kunnes betoni saavuttaa tarvittavan lujuuden;

• lämmitys lämmittämällä johdot sähkölämmityksen menetelmällä. Betoni- monoliittirakenteiden lämmitys toteutetaan betonipäällysteisten lämmitysjohtojen avulla. Sähkölämmityksen aikana kosteus kuivuu, mikä vaikuttaa negatiivisesti betonin laatuun. Tämän menetelmän käyttö on suositeltavaa betonin lämmittämiseksi alhaisessa vahvistetussa rakenteessa;

• "lämmin" betonin käyttö. Tämän menetelmän ydin on vähennetty siihen tosiasiaan, että betonin inertit komponentit kuumennetaan laskennalliseen lämpötilaan kasvin olosuhteissa. Kovettumisen ja vaaditun lujuuden saavuttamisen jälkeen betoniseos kuljetetaan sekoittimella. Sakeutumisen välttämiseksi betoniseokseen lisätään plastisointiaineita samoin kuin lisäaineita, jotka säätävät asetusaikaa;

• lämmitysmatot. Betonin lämmittämiseksi on mahdollista käyttää moderneja muottityöjärjestelmiä, jotka on varustettu lämmittimillä lämmityslangan, verkkojen, nauhojen jne. Muodossa betoniin asennettujen lämmityselementtien muodossa erityisten lämmityspinnoitteiden muottiin.

Edellä kuvatut sähkölämmitystekniikat johtavat korkeampiin rakennuskustannuksiin, koska tarvitaan merkittäviä energiavaroja betoniseoksen tarvittavan lämpötilan ylläpitämiseksi. Lupaavin menetelmä on tehokkaiden jäätymisenestoaineiden käyttö.

Olisi myös huomattava, että monoliittirakenteiden rakentaminen vaatii erittäin pätevää henkilöstöä ja edellyttää myös tiukkaa seurantaa kaikkien teknisten järjestelmien noudattamisesta. On ymmärrettävä, että rakennustyömailla tapahtuvan valvonnan toteuttaminen on paljon vaikeampaa kuin tehtaalla esivalmistettujen asuntojen valmistuksessa.

SÄÄNNÖTODISTUS
SUUNNITTELU JA RAKENTAMINEN

VALMISTETTU BETONI MONOLIITIIKKA
RAKENNUSTEN RAKENTEET

Moskova

1 KEHITTÄVÄT betoni- ja betonirakentamisen tutkimus- ja kehitystoiminnan, tekniikan ja teknologian instituutti (NIIZHB) - yhdyskuntatekniikan yhdyskuntatekniikan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen "Rakentaminen"

2 SUOSITUKSEN HYVÄKSYMISEKSI JA HAKEMUKSEN NIIZBB: n tieteellisen ja teknisen neuvoston suunnittelutoimistosta 27. huhtikuuta 2006

3 HYVÄKSYTTY JA LAINSÄÄDÄNTÖS toimenpide-elimen päätöksellä FSUE "SIC" Constructionin pääjohtaja, 12.7.2007 nro 123.

4 ESITTELY ensimmäistä kertaa

esittely

Tätä koodia kehitettiin SNiP 52-01-2003 betoni- ja teräsbetonirakenteiden kehittämisessä. Tärkeimmät säännökset.

Monoliittirakenteisten betonirakenteiden rakennustekniikka on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Samaan aikaan suunnittelun käytöllä ei ole käytettävissään asiakirjaa, jossa perusvaatimukset yhdistettäisiin, joiden täyttyminen takaa tämäntyyppisen rakennuksen luotettavuuden ja turvallisuuden. Tämän käytännesäännön tarkoituksena on täyttää tämä aukko.

Säännöt sisältävät suosituksia raskaaseen betonirakenteeseen tarkoitettujen asuin- ja siviilorakennusten raudoitettujen betonirakenteiden laskemiseen ja suunnitteluun ilman vahvistusta.

Päätös soveltaa tätä koodia monoliittisten rakennusten suunnitteluun on asiakkaan tai suunnittelutoimiston vastuulla. Kun on kyse tämän säännöstön soveltamista koskevasta päätöksestä, kaikki siinä vahvistetut vaatimukset on täytettävä.

Dr. Techin kehittämä sääntö. Sciences A.S. Zalesov, A.S. Semchenkov, E.A. Chistyakov, S.B. Krylov, Cand. tehn. Sciences R.Sh. Sharipov (NIIZHB - FSUE: n haara SIC "Construction").

SP 52-103-2007

SUUNNITTELU- JA RAKENNUSSÄÄNNÖT

RAKENNUSTEN VALVONNETTUJEN BETONI MONOLIITTINEN RAKENTAMINEN

CONCRETE MONOLITHIC
RAKENTEELLISET RAKENTEET

Johdanto Päivämäärä 2007-07-15

1 Soveltamisala

Tämä käytännesääntö (jäljempänä yhteisyritys) koskee raskaaseen betoniin perustuvien asuin- ja siviilorakenteiden raudoitettujen betonirakenteiden suunnittelua ilman vahvistamista.

2 Normatiiviset viitteet

Tässä säännöstössä viitataan seuraaviin keskeisiin sääntelyasiakirjoihin:

SNiP 52-01-2003 Betoni- ja teräsbetonirakenteet. Tärkeimmät säännökset

SP 52-101-2003 Betoni- ja teräsbetonirakenteet ilman esijännityksen vahvistamista

SP 52-104-2004 Teräsvahvisteiset betonirakenteet.

Muut yhteisyrityksessä mainitut sääntely- ja neuvoa-antavat asiakirjat on lueteltu liitteessä B.

3 Ehdot ja määritelmät

Tässä säännöstössä käytetään SNiP: n 52-01, SP 52-101, SP 52-104 ja muiden sääntelyasiakirjojen keskeisiä termejä ja määritelmiä.

4 Yleiset ohjeet

4.1 Tämän käytännesäännön suosituksia sovelletaan rakennusten eri rakenteiden suunnitteluun, jossa kaikki tärkeimmät tukirakenteet (pylväät, seinät, lattiat, päällysteet, perustukset) on tehty monoliittipohjaisesta betonista, jonka välissä on jäykkä ja joustava liitoskappale.

4.2 Ilmastollisten lämpötila- ja kosteusvaikutusten aiheuttamien rakennusten suunnittelu olisi suoritettava SNiP 2.01.07: n mukaisesti.

4.3 Seismisiä vaikutuksia aiheuttavien rakennusten laskeminen ja suunnittelu olisi suoritettava Co n p II -7: n mukaisesti. Rakenteiden palonkestävyys ja rakennusten palosuojaus on täytettävä SNiP 21-01: n ja STO 36554501-006: n vaatimukset.

4.4 Rakennuksen rakenteet on suunniteltava siten, että SNiP 31-01 -standardin mukainen kestävyys ja ylläpidettävyys otetaan huomioon, rakenteiden suojaaminen korroosiolta on suoritettava SNiP 2.03.11 -ohjeiden mukaisesti.

4.5 Rakennusten perustusten rajoitusmuotojen arvoja säännellään SNiP 2.02.01. Rakenteiden pystysuuntaisten ja horisontaalisten solujen rajat, rakennemuutokset ja vääristymät eivät saa ylittää SNiP 2.01.07: ssä sallittuja arvoja.

4.6 Rakenteiden, jotka lasketaan pystysuuntaisten ja horisontaalisten kuormitusten yhteisvaikutuksesta epämuotoisen kuvion mukaan, rakennuksen yläosan taipuminen, ottaen huomioon perustuksen joustavuus, on suositeltavaa ottaa korkeintaan 0,001 rakennuksen korkeuteen. Suurten poikkeutusarvojen osalta on välttämätöntä suorittaa laskenta muodonmuutoksen mukaan. Rakenteen taipuman arvo ei saa ylittää 0,002 korkeutta.

4.7 Tätä koodia tulee käyttää yhdessä SP 52-101: n ja SP 52-104: n kanssa.

4.8 Vahvistetut betonirakenteet on suunniteltava siten, että ne riittävän luotettavasti estävät kaikentyyppisten raja-arvojen esiintymisen. Tämä saavutetaan valitsemalla mittareita materiaalien laadusta, määrittelemällä mitat ja muotoilu tämän yhteisyrityksen suositusten ja nykyisten sääntelyasiakirjojen mukaisesti. Samanaikaisesti on noudatettava rakenteiden valmistusta koskevia teknisiä vaatimuksia, olisi noudatettava rakennusten toimintaa koskevia vaatimuksia sekä asiaa koskevien sääntelyasiakirjojen mukaista ekologian, energiansäästön, paloturvallisuuden ja kestävyyden vaatimuksia ja peruspohjan epätasaista samentumista.

4.9 Lujitettujen betonirakenteiden suunnittelussa niiden luotettavuus olisi määritettävä laskemalla ensimmäisen ja toisen ryhmän raja-olosuhteet laskemalla kuormien laskennalliset arvot, materiaalien ominaispiirteet, jotka määritettiin kyseisten ominaisuuksien standardien mukaisten asianmukaisten osavarmuuskertoimien avulla ottaen huomioon rakennusten vastuuaste.

Kuormien, kuormituksen yhdistämistekijöiden ja rakenteellisen vastuun rakenteellisten turvallisuustekijöiden vakioarvot sekä kuormien jakautuminen pysyviksi ja tilapäisiksi (pitkä ja lyhytaikaiset) olisi toteutettava SNiP 2.01.07: n mukaisesti.

Pysyvien ja pitkävaikutteisten kuormien käyttöjärjestys olisi määriteltävä työaikataulun mukaisesti tai itse asiassa.

4.10 Näytteen avulla betonivahvuuden valvonnan ohella on suositeltavaa valvoa betonin lujuutta valmiissa rakenteessa käyttämällä GOST 22690: n mukaisia ​​rikkomattomia menetelmiä.

4.11 Käytettäessä runkorakenneluokkaa A500C tehokkaalla profiililla, joka on kehitetty NIIZHB: ssä, kannattaa käyttää STO 36554501-005: n suosituksia. Vahvistuksen asennus rakennustyön päähän on tehtävä kylpyammeen hitsauksen, ruuvien ja puristettujen mekaanisten liitosten avulla.

Pienihalkaisijaltaan laajennetun tuotesekoituksen vahvistamista suositellaan: 5,5; 6; 6,5; 7; 8; 9; 10; 11; 12 mm uudesta jaksollisesta profiilista, jonka ytimen muoto on neliö, jonka pyöristetyt kulmat ovat TU 14-1-5500, TU 14-1-5501.

5 Konstruktiiviset ratkaisut teräsbetonisia monoliittisia rakennuksia

5.1 Konstruktiivinen ratkaisu sisältää rakennus- ja rakentavat järjestelmät sekä rakentavan järjestelmän.

5.2 Rakennuksen rakennusjärjestelmä määräytyy materiaalin, massatuimman rakenteen ja tekniikan mukaan laakerielementtien (monoliittisen raudoitetun betonin) rakentamisen mukaan.

5.3 Rakennuksen rakenteellinen järjestelmä (jäljempänä COP) on joukko toisiinsa liittyviä tukirakenteita, jotka takaavat sen lujuuden, vakauden ja tarvittavan suorituskyvyn.

5.4 Monoliittirakenteisen betoniteräksen tukirakenne koostuu pohjasta ja pystysuorista laakerielementeistä (pylväät ja seinät), jotka on tuettu sille ja yhdistävät ne yhtenä alueelementtiä vaakasuoriin elementteihin (lattialevyt ja päällysteet).

5.5 Vertikaalisten laakerielementtien (sarakkeet ja seinät) tyypistä riippuen rakenteelliset järjestelmät jaetaan (kuvio 5.1, a, b, c):

- sarake, jossa päälaakerin pystysuora elementti on sarakkeita;

- seinä, jossa päälaakerielementti ovat seinät;

- sarake-seinä tai seka, joissa pystysuuntaiset laakerielementit ovat sarakkeita ja seiniä.

a - sarake KS; b - seinä COP; в - sekoitettu COP;

1 - lattialaatta; 2 - sarakkeet; 3 - seinät

Kuva 5.1 - Rakennussuunnitelmien fragmentit

Alemmat lattiat ratkaistaan ​​usein yhdessä rakentavassa järjestelmässä, ja yläosat toisessa. Tällaisten rakennusten rakenteellinen järjestelmä yhdistetään.

5.6 Geoteknisistä olosuhteista, kuormituksista ja suunnittelutehtävistä riippuen perustukset tehdään sarakkeiden (Fig. 5.2, a), pylväiden ja seinämän hihnalaattojen (taulukko 5.2, b) ja eri alustalevyjen koko vaihtelevan paksuuden muodossa. rakenteellisen järjestelmän alue (kuva 5.2, c). Levyjen suuri paksuus on edullisempi kuin kiinteät, uurretut ja laatikkomaiset levyt (kuva 5.2, g, e). Heikko maaperä sopii paalun perustuksiin.

a - erillinen; b - nauha; c, d, d - laatta: kiinteä, uurrettu ja laatikkomainen

5.7 Sarakkeilla voi olla neliön poikkileikkaus, suorakulmainen, pyöreä, rengas, kulma, T-muotoinen ja risti (kuva 5.3, a-f).

a - neliö; b - pyöreä; in - ring; g - suorakulmainen; d - kulma; e - tavrovoe; hyvin - ristiin

Kuva 5.3 - Sarakkeiden poikkileikkaus

Suorakulmaiset pylväät (pylotit), joilla on pitkänomainen poikkileikkaus, ovat suhde b / a 4. Suunnitelmaan suunnitellut pidemmät pylväät on syytä liittää seiniin.

5.8 Suunnittelussa olevat kantavat seinät voidaan irrottaa (kuva 5.1, c); pituussuuntaiset ja poikittaiset; (Kuva 5.1, b), muodostaen pystysuorat ohutseinäiset tangot auki ja suljetuista osista.

5.9 Sarakkeessa CS olevat lattialaatat ovat:

- pehmeästi muotoiltu sileä levy (kuvio 5.4, a); levyjä pääkaupungeissa (kuva 5.4, b); Levyt ovat sileät tai pääkaupungeissa ja kontupalkkeineen rakennuksen ympärysmitan ympärillä;

- rengasmaisilla palkkeilla yhdessä (kuvio 5.5, a, b) ja kahdessa suunnassa (kuvio 5.5, c, d).

5.10 Saraketyypillä CS, jossa palkit ja seinäasennus CS ovat lattialaatat:

- kiinteä, ontto ja rei'itetty, jos palkit ja seinät ovat veden suuntaan (kuva 5.5, a, b);

- kiinteä, kaakeloitu ontto ja uritetut, jos palkit ja seinät kahteen suuntaan (kuva 5.5, g);

- jossa on uurteinen lattia ja sileä katto, äänenvaimennus ja tekninen viestintä (kuva 5.5, a).

ja - tasainen levy; 6 - levy pääkaupungeissa

Kuva 5.4 - Kehyksetön päällekkäisyys

a, b - palkit ja seinät yhteen suuntaan; c, d - palkit ja seinät kahteen suuntaan;

1 - sarakkeet; 2 - palkit tai seinät; 3-levyinen kiinteä tai ontto; 4 - kiinteä tai ontoleipälevy;

5 ja 6 - kylkiluut ja hyllyt rei'itetyistä ja kaisla-levyistä

Kuva 5.5. - Sarakkeessa KS olevat päällekkäiset levyt palkkeihin ja seinään KS

5.11 Ulkoseinien ulkonemat ovat:

- kantavat, välittävät väliaikaiset ja pysyvät kuormat lattiasta ja seinän oma paino suoraan pohjalle;

- itsepintaiset seinät, jotka lähettävät vain oman painonsa suoraan perustukseen;

- jotka eivät ole kantavia, jotka on tuettu lattialle lattialle tai COP: n pystytukielementeille eivätkä siirrä suoraan kuormaa säätöön.

5.12 Seinien CS-rakenteiden rakenteet määräytyvät seinien keskinäisellä järjestelyllä ja sarakkeissa CS - rengasmaisten palkkien keskinäisellä järjestelyllä (kuva 5.5) suhteessa rakennuksen poikittaisiin ja pitkittäisakseleihin. Järjestelmät ovat poikittaisia, pitkittäisiä ja poikki. Todellisissa monoliittisissa rakennuksissa suunnittelusuunnat ovat yleensä poikkileikkaukseltaan (kuvio 5.5, c, d, 6.2, a). Puhtaita poikittais- ja pitkittäisjärjestelmiä (kuva 6.1, b, c) on huomioitava, kun spatiaalinen CS jakautuu kahteen itsenäiseen (kuvio 6.1, b, c ja 6.2, b, c) laskelmien yksinkertaistamiseksi.

(Typo, tiedotusmääräys sääntely-, menetelmä- ja malliprojektiasiakirjoista, nro 3, 2008)

5.13 Horisontaaliset kuormat jakautuvat uudelleen päällekkäisillä levyillä pystysuorat tukikannattimet (emäkset), jotka on kiinnitetty säätöön muodossa:

- spatiaaliset kehykset sarakkeessa KS;

- seinät kahteen suuntaan ja seinämien seinämien muodostamien avointen ja suljetun profiilien ohutseinäiset sauvat;

- spatiaaliset kehykset, seinät ja ohutseinäiset sauvat sekoitetussa CS: ssa.

COP: n perustavat kaikki horisontaaliset ja pystysuorat kuormat.

5.14 Saraketyyppisessä CS: ssä spatiaalisten kehysten liitokset katsotaan jäykiksi, jos pääpalkkeihin on sijoitettu pääkaupungeita tai palkkeja. Pilarien tai palkkien pylväiden liitokset ovat tavanomaisesti jäykkiä. Viitatun halkeamien muodostamisen jälkeen pylväsliitoksissa niiden vaatimustenmukaisuus kasvaa entisestään. Liitosten joustavuus otetaan huomioon ottamalla käyttöön kertoimet, jotka vähentävät elementtien taivutusjäykkyyttä.

5.15 Monikerroksisissa rakennuksissa käytetään useimpia sarakkeen seinämäliitoksia.

Seinä, etenkin risti, CS: llä on suurempi jäykkyys ja suurempi vastustuskyky horisontaalisille ja pystysuorille kuormille ja siksi sopivampi korkeisiin rakennuksiin.

5.16 Rakenteellisten järjestelmien tuki voi olla säännöllistä, samalla tasolla rakennusten pylväiden ja seinien pituuden, leveyden ja korkeuden tai epäsäännöllisen rakennuksen suunnassa ja korkeudessa.

5.17 On suositeltavaa suunnitella epäsäännöllinen rakenteellinen kantoaalijärjestelmä siten, että jäykkyyden keskus ja rakenteellisen massan keskus ovat mahdollisimman lähellä tuloksena olevan pystysuoran kuorman sijaintia.

5.18 Laakerirakenteiden suunnittelua on suositeltavaa siten, että pystysuuntaiset laakerielementit (pylväät, seinät) sijaitsevat toisensa yläpuolella rakennuksen korkeudella, ts. olivat koaksiaalisia. Tapauksissa, joissa sarakkeita ja seiniä ei suoriteta samaa akselia pitkin, jäykistysrivat ja seinäpalkit olisi järjestettävä "roikkuvien" sarakkeiden ja seinien alle.

5.19 On suositeltavaa erottaa rakennusten rakennesysteemi sedimenttisillä saumoilla eri rakennusten korkeuksissa ja rakennuksen pituudesta riippuen lämpötila kutistettavia saumoja. Rakennuksen pituuden mukaan lämpötilan kutistuvien saumojen välinen vaadittu etäisyys olisi määritettävä laskemalla. Rakennusaikaa varten on mahdollista järjestää tilapäisiä laajennusliitoksia, jotka poistetaan.

5.20 Laakerirakenteiden suunnittelussa on pyrittävä yksinkertaisiin teknisiin ratkaisuihin, jotka tarjoavat eniten rakenne- järjestelmän lujuutta ja jäykkyyttä: symmetriset suunnitelmat ja korkeuskäyrät, joissa on pystysuorat laakerielementit säännöllisesti järjestettyinä ja korkeina, ilman suuria kaiutinjärjestelmiä ja aukkoja, jotka on suunniteltu ja rakennuksen korkeus jne.

5.21 Suojattavien korkeiden rakennusten suositteleminen on laaja-alainen: pyöreä, soikea, neliömäinen tai suorakulmainen ja pieni suhde pitkillä ja lyhyillä sivuilla tuulen paineen ja lämmityskustannusten pienentämiseksi.

5.22 Erilaisten korkeuksien rakennusten osuudet on erotettava laajennusliitoksilla. Ei ole suositeltavaa järjestää maanalaista autotallia ja stylobotaa, joka työntyy rakennuksen korkean alueen ulkopuolelle.

6 Laakerirakenteiden laskeminen

6.1 Laskentamalli

6.1.1 Rakennuksen suunnitteluvaiheessa on tietoja kuormista ja fyysisestä mallista.

6.1.2 Rakennuksen fyysinen malli on kolmiulotteinen kolonnit, seinät, levyt, palkit ja niiden kaltaiset järjestelmät sekä tiedot materiaalien fysikaalisista ja mekaanisista ominaisuuksista.

6.1.3 Joukkojen jakautuminen paikkatietojohtoisissa järjestelmissä määräytyy suurelta osin elementtien ja niiden rajapintojen jäykkyysominaisuuksilta, jotka riippuvat sekä materiaalista ja sen jännitystilasta, valmistuksen ja asennuksen laadusta, vikoja, lastaus historiaa, rakennetyyppiä ja materiaalin kosteutta, kulumisaste, lämpötila ja muut tekijät. Näiden tekijöiden vaikutusta suunnitteluun on vaikea harkita. Siksi oletetaan, että laskennassa olevien materiaalien ja rakenteiden geometriset parametrit ja fysikaaliset ominaisuudet annetaan.

6.1.4 Lujitetun betonin lineaaristen, litteiden ja irto-elementtien ja niiden kavennusten jännitysrasitustilojen laskelmat on kehitetty vain normaaleille osille, joilla on yksinkertaisia ​​vaikutteita.

Laskelmat vino- ja avaruudellisista osista, joissa on halkeamia, ovat käytettävissä vain tietyissä tapauksissa ja monimutkaisten vaikutusten osalta ja ottaen huomioon monet tekijät (ks. Kohta 6.1.3) sovelletaan erilaisia ​​yksinkertaistuksia.

6.1.5 Monimutkaisia ​​geometriajärjestelyjä yksinkertaistetaan korvaamalla todellinen rakenne perinteisellä järjestelmällä. Kierteiset ja ontot lattialevyt sekä sauvojen rakenteellinen pinnoitus korvataan tavanomaisella anisotrooppisella levyllä, jolla on vakio paksuus. Pylväät ja palkit arvioidaan akseleille tuodut sauvat, ja laattoja ja seiniä arvioidaan levyt, jotka tuodaan keskitasolle.

6.1.6 Sovelletaan jatkuvaa diskreettiä jatkuvuutta ja erillisiä laskennallisia malleja. Käytetyimmät diskreetit laskentamallit, jotka perustuvat fyysisen elementtimenetelmän (FEM) laskemiin tilarakenteiden matemaattiseen ja geometriseen diskretisointiin.

6.2 Laskentavaatimukset

6.2.1 Laakeriporakenteiden laskenta sisältää:

- rakenteellisten järjestelmien elementtien (pylväät, lattialaatat ja päällysteet, pohjalevyt, seinät, sydämet) ja voimien määrittäminen, jotka vaikuttavat perustusten perustuksiin;

- rakenteellisen järjestelmän kokonaisuuden ja sen yksittäisten elementtien liikkeiden määrittäminen sekä ylemmän kerroksen päällekkäisyyden värähtelyn kiihtyvyys;

- rakenteellisen järjestelmän stabiilisuuden laskeminen (muodon ja paikan vakaus);

- arviointi rakenteellisen järjestelmän joustavuudesta asteittaiseen tuhoamiseen;

- laakerikapasiteetin arviointi ja pohjan muodonmuutos.

6.2.2 Laakerirakenteiden, myös maanpäällisten ja maanalaisten rakenteiden sekä pohjan laskeminen, on tehtävä kaikkien peräkkäisten rakennusvaiheiden (suunnitteluvaiheessa tapahtuvan merkittävän muutoksen tapahtuessa) ja käyttövaiheessa ottaen huomioon kyseessä olevat vaiheet vastaavat suunnittelukaaviot. Tässä olisi otettava huomioon:

- sovelluksen järjestys ja elementtien pystysuuntaisen kuormituksen ja jäykkyyden muutokset asennuksen ja käytön aikana;

- murtumien muodostuminen kovettumisprosessin aikana betonin lämpötilan kutistuvista muodonmuutoksista ja teknisten liitosten läsnäolo kovettumisen aikana kouran kanssa;

- betonin lujuuden ja jäykkyyden arvo rakenteen vapautta- misen aikaan ja muottipesän jättämisen yhteydessä.

6.2.3 Kantoaallon rakennejärjestelmän yleinen laskeminen olisi tehtävä spatiaalisessa formulaatiossa ottaen huomioon maanpäällisten ja maanalaisten rakenteiden yhteistoiminta, perustus ja sen ala.

6.2.4 Rakenteellisten laakerijärjestelmien laskeminen suoritetaan käyttämällä lineaarisia ja epälineaarisia teräsbetonielementtien jäykkyyttä.

Teräsbetonielementtien lineaarinen jäykkyys määritellään kiinteäksi elastiseksi rungoksi.

Teräsrakenteiden epälineaarinen jäykkyys määräytyy poikkileikkauksen mukaan ottaen mahdollisten halkeamien muodostumisen sekä betonin ja raudoituksen epäelastisten muodonmuutosten kehittymisen, jotka vastaavat kuorman lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia.

6.2.5 Teräsbetonielementtien epälineaarisen jäykkyyden arvot olisi asetettava laskentatavan, laskennan vaatimusten ja elementin jännitystilojen tilan mukaan.

Rakenteellisen järjestelmän laskentamenetelmän ensimmäisessä vaiheessa, jolle on tunnusomaista, että teräsbetonielementtien vahvistaminen ei ole tiedossa, on suositeltavaa ottaa huomioon elementtien epälineaarinen työ alentamalla niiden jäykkyyttä käyttämällä ehdollisia yleistettyjä kertoimia.

Rakennejärjestelmän myöhemmässä vaiheessa betonielementtien vahvistaminen tunnetaan elementtien jäykkyyden säädetyt arvot laskentaan ottaen huomioon betonin ja raudoituksen lujuus, halkeilu ja kehittymättömien muodonmuutosten kehittyminen nykyisten betonirakenteiden rakenteiden suunnittelua koskevien ohjeiden mukaisesti.

6.2.6 Rakenteellisen kantoaalijärjestelmän laskemisen seurauksena olisi vahvistettava seuraavat: sarakkeissa - pituus- ja poikittaisvoimien, taivutusmomenttien ja tarvittaessa vääntömomenttien arvot; litteissä laatat, pinnoitteet ja perustukset - taivutus- ja vääntömomenttien, poikittais- ja pitkittäisvoimien arvot; seinissä - normaalien ja leikkausnopeuksien, taivutus- ja vääntömomenttien ja leikkausvoimien arvot.

Rakennejärjestelmän elementtien voimien määrittäminen tulisi tehdä suunnittelun vakio-, pitkä- ja lyhytkestoisten kuormitusten, erityiskuormitusten sekä niiden suunnitteluyhdistelmien vaikutuksesta.

Laskentamenetelmän ensimmäisessä vaiheessa rakenteen rakenneosien ponnistelujen arvioimiseksi voidaan ottaa elementtien jäykkyyden likimääräiset arvot pitäen mielessä, että pyrkimysten jakautuminen rakenteellisten järjestelmien elementeissä ei riipu suuruusluokasta vaan pääasiassa näiden elementtien jäykkyyden suhdeluvuudesta. Rakenteellisen järjestelmän elementtien voimien jakautumisen tarkempaa arviointia varten on suositeltavaa käyttää hienostuneita jäykkyyttä pienentämällä kertoimia. Samanaikaisesti on välttämätöntä ottaa huomioon taivutuslevyelementtien jäykkyys (mahdollisten halkeamien muodostumisen tuloksena) verrattuna epäkeskisesti pakattuihin elementteihin. Ensimmäisessä approksimaatiossa on suositeltavaa ottaa materiaalin kimmomoduuli E: ksi vuonna pienemmillä kertoimilla: 0,6 - pystysuorat kompressoidut elementit; 0,3 - lattiapinnoille (pinnoitteet), ottaen huomioon kuorman kesto.

Jälkeenpäin jäykkyyden laskemisen vaiheissa olisi määritettävä 6.2.5 kohdan mukaisesti.

6.2.7 Laakerirakenteen laskennan seurauksena lattian ja päällysteiden pystysuorat siirtymät (taivutukset), rakenteellisen järjestelmän horisontaaliset siirtymät sekä korkeiden kerrosten rakennukset - ylemmän lattialevyjen värähtelyn kiihtyvyys. Värähtelyjen ilmoitettujen liikkeiden ja kiihtyvyyksien arvot eivät saa ylittää asianomaisissa sääntelyasiakirjoissa vahvistettuja sallittuja arvoja.

Rakennejärjestelmän vaakasuuntaisten siirtymien määrittäminen on tehtävä laskennallisen (toisen ryhmän * rajatilojen) vaikutuksen osalta vakio-, pitkä- ja lyhytaikaisten vaaka- ja pystysuuntaisten kuormitusten vaikutuksesta. Samanaikaisesti laskennan ensimmäisessä vaiheessa suositellaan rakenteellisten järjestelmien elementtien jäykkyyden alhaisempia arvoja, koska vaakasuorat siirtymät riippuvat suoraan elementtien jäykkyyttä koskevista ominaisuuksista.

* Jäljempänä lasketaan kuorman lasketut arvot ja toisen ryhmän raja-arvojen laskemiseen käytettyjen materiaalien ominaisuudet silloin, kun luotettavuuskertoimet ovat yhtä suuria kuin yhtä, kutsutaan normatiivisiksi.

Lattian ja pinnoitteiden pystysuuntaisten siirtymien (poikkeutusten) määrittäminen tuotetaan normaalin vakion ja pitkän aikavälin pystysuoran kuormituksen vaikutuksesta. Samanaikaisesti laskennan ensimmäisessä vaiheessa on suositeltavaa ottaa pienemmät arvot rakenteellisen järjestelmän elementtien jäykkyydestä, erityisesti lattialevyt, koska pystysuorat siirtymät (taipumat) riippuvat suoraan levyjen muodonmuutosominaisuuksista.

Ensimmäisessä approksimaatiossa suositellaan, että alennuskerroin suhteessa betonin elastisuuden alkukerroin huomioon kuormituksen kesto huomioon ottaen on otettava huomioon: pystysuuntaisille laakerielementteille - 0,6 ja lattialevyille (pinnoille) - 0,2 jos on halkeamia tai 0,3 - jos ei ole halkeamia.

Laskennan myöhemmissä vaiheissa, tunnetuilla vahvistuksilla, levyjen määritelty jäykkyys tulee ottaa huomioon vahvistamisen, halkeamien ja epäelastisten muodonmuutosten vuoksi betonissa ja raudoituksessa nykyisten säädösten mukaisesti.

Rakennuksen yläkerrosten lattialevyjen kiihtyvyys olisi määriteltävä tuulikuorman pulssikomponentin vaikutuksella.

6.2.8 Rakennejärjestelmän stabiilisuuden laskemisen yhteydessä on tarpeen tarkistaa rakenteellisen järjestelmän muodon vakaus sekä rakenteellisen järjestelmän asennon vakaus kallistumisesta ja leikkauksesta.

Rakennejärjestelmän stabiilisuuden laskemista on tehtävä arvioidun pysyvän, pitkän ja lyhytaikaisen pystysuoran ja vaakasuoran kuormituksen vaikutuksesta.

Rakennejärjestelmän muodon vakauden laskemiseksi on suositeltavaa ottaa rakenteellisen järjestelmän elementtien jäykkyys (ottaen huomioon materiaalin epälineaarinen työ), koska rakenteellisen järjestelmän stabiilius liittyy järjestelmän ja yksittäisten elementtien muodonmuutokseen. Tällöin on suositeltavaa ottaa ensimmäiseen approksimaatioon käytettävien vähennystekijöiden arvo, kuten kappaleissa. 6.2.6, 6.2.7 ottaen huomioon, että rakenteellisen järjestelmän stabiilisuus riippuu pääasiassa epäkeskeisesti puristettujen pystysuoran elementtien resistanssista pitkällä kuormituksella ja raja-arvossa. Vakausmarginaalin on oltava vähintään kaksi kertaa.

Aseman vakauden laskemista varten rakenteellisia järjestelmiä on pidettävä jäykänä epämuodostuneena kappaleena. Kallistuksen laskennassa pystysuoran kuormituksen pidätysmomentin on ylitettävä horisontaalisen kuormituksen kallistusmomentti kertoimella 1,5. Leikkausvoimakkuuden vaakasuoran voiman on ylitettävä tehokas leikkausvoima kertoimella 1.2. Tällöin on otettava huomioon kuormitusturvatekijöiden epäsuotuisimmat arvot.

6.2.9 Progressiivisen tuhoutumisen laskennassa olisi varmistettava rakenteellisen järjestelmän lujuus ja vakaus kokonaisuutena, kun yksi rakennejärjestelmän osista (sarakkeet, seinäosasto, lattiaosa) epäonnistuu ja mahdolliset myöhempää lähistöllä olevat elementit tuhoutuvat. Lisäksi perustelluissa tapauksissa ratkaisutilanteessa katsotaan, että säätiön osan epäonnistuminen perustuu säätiöihin (esim. Karst-dippien tapauksessa).

Progressiivisen tuhoutumisen laskeminen olisi suoritettava tavanomaisten pystysuoran kuormituksen avulla betonin ja raudoituksen vakioarvoja käyttäen ottaen huomioon rakenteellisen järjestelmän elementtien lineaarinen jäykkyys.

6.2.10 Säätiön laakakapasiteetin ja muodonmuutoksen arviointi on tehtävä rakennuksen rakenteiden laskennassa esiintyvien säätölaitteiden asiaa koskevien säädösten mukaisesti.

6.2.11 Viereisten tukirakenteiden (seinät ja pylväät) epätasaisista pystysuuntaisista muodonmuutoksista aiheutuvien pystysuorien kennojen vääristymien laskeminen olisi tehtävä ottaen huomioon rakennuksen tosiasiallinen rakennusjärjestys sekä kuormien käyttöajan ja keston huomioon ottaminen ei-lineaaristen muodonmuutosten huomioon ottamiseksi vahvistetuissa betonirakenteissa.

6.3 Laskentamenetelmät

6.3.1 Paikkatietojärjestelmä on staattisesti määrittelemätön järjestelmä. Laakerirakenteiden laskemiseksi on suositeltavaa käyttää diskreettejä laskennallisia malleja, jotka lasketaan äärellisellä elementtimenetelmällä.

Säännöllisten (tai niiden lähellä olevien) pylväiden ja seinäkeskusten laskeminen voidaan suorittaa käyttämällä korvaavan (ekvivalenttien) kehysten (kuvio 6.1) ja seinämän CS: n korvaamismenetelmää hajottamalla poikittais- ja pitkittäisjärjestelmiin (kuva 6.2).

Lattian enimmäiskapasiteetin arvioimiseksi voidaan käyttää laskentaa, jossa käytetään tasapainon rajoittamismenetelmää.

ja - yleinen järjestelmä; 6 - poikittaisjärjestelmä; in - pituussuuntainen järjestelmä;

1, 4 ja 2, 3 - kaksi ääri- ja kaksi keskitasoista poikittaista kehystä; 5, 7 ja 6 - kaksi äärimmäistä ja keskipitkistä pituussuuntaista kehystä; l 1, l 2, l 3 - poikkikehysvaiheet; b 1, b 2 - pituussuuntaiset kehysvaiheet

Kuva 6.1 - Tyypillisen rakennuksen lattian suunnitelma COP: n säännöllisellä sarakkeella

ja - yleinen järjestelmä; b - poikittaisjärjestelmä; in - pituussuuntainen järjestelmä;

1, 2 - ulkoiset ja sisäiset poikittaiset seinät; 3, 4 - ulkoiset ja sisäiset pitkittäisseinät; Viiden osan viereisten seinien kohtisuorassa suunnassa

Kuva 6.2 - Seinän rakentavan järjestelmän laskentaan

6.3.2 Rakenteellisten järjestelmien diskretisointi toteutetaan käyttämällä hyväksyttyyn laskentaohjelmaan käytettäviä äärellisiä elementtejä kuori, ydin ja irtotavarana (jos tarpeen).

Kun luodaan rakentava järjestelmä tilamalliin, on otettava huomioon kunkin eri elementtien eri lukumäärän vapausasteisiin liittyvän sauvan, kuoren ja irtotavarana olevien elementtien yhteistoiminta.

6.3.3 Pohjan muodonmuutosominaisuudet on otettava huomioon käyttämällä yleisesti hyväksyttyjä pohjamallimalleja käyttäen erilaisia ​​äärellisiä elementtejä tai raja-olosuhteita, joissa on annettu vaatimustenmukaisuus, mallintamalla koko maan massaa irtotavarana olevien äärellisten elementtien rakentamisessa tai kompleksina käyttäen kaikkia edellä mainittuja menetelmiä, kun kyseessä on monimutkainen liitos teosten pohja ja pohja.

Rakennejärjestelmän laskemisen ensimmäisessä vaiheessa pohjan muodonmuutos voidaan ottaa huomioon käyttämällä keskimääräisten maaperän ominaisuuksista otettua vuodeosuhdetta.

Pino- tai paalulaatan perustuksia käytettäessä pilareita tulisi mallintaa betoniteräksinä tai niiden yhteistoiminta maaperän kanssa olisi otettava huomioon yleensä yhtenä ainoana alustana käyttäen alennettua sänkyvuotosuhdetta.

6.3.4 Koska pysyvien ja pitkävaikutteisten kuormitusten järjestystä ja käyttöaikaa koskevia tietoja ei ole saatavilla, on sallittua tarkistaa laakerin CS lujuus, halkeamiskestävyys ja muodonmuutokset ottaen asianmukaisesti huomioon pohjan muodonmuutos kahdessa ääripäässä:

1) vaarallisin lattiakuormitus ja jäykkyyden muutokset asennuksen aikana;

2) koko kuorman samanaikainen käyttö kaikilla lattiatoilla.

6.3.5 Lopullisen elementtimenetelmämallin rakentamisessa äärellisten elementtien mitat ja kokoonpano olisi määritettävä käytettävien erityisten laskennallisten ohjelmien ominaisuuksien perusteella ja sen on oltava sellainen, että varmistetaan tarvittava tarkkuus sarakkeiden voimien määrittämiseksi ja lattialevyjen, perustusten ja seinien alueen huomioon ottaen laskentajärjestelmän äärellisten elementtien kokonaismäärä, joka vaikuttaa laskennan kestoon.

6.3.6 Rakennejärjestelmän laskennan alkuvaiheessa oleva lopullinen elementin jäykkyys, kun rakenteiden vahvistaminen ei ole vielä tiedossa, olisi määritettävä ottaen huomioon pääluokan I suositukset. 6.2.

Lattialaattojen ja pinnoitteiden lujituksen määrittämisen jälkeen rakenteellisesta järjestelmästä on tehtävä lisätarkoitus näiden rakenteiden taipumien selvittämiseksi ottaen huomioon levyjen äärellisten elementtien taivutusjäykkyyden säädetyt arvot ottaen huomioon nykyisten säädösten mukaiset vahvistus kahdessa suunnassa.

Samanlainen lisälaskelma olisi tehtävä tarkempien taivutusmomenttien arvioimiseksi kerrosten, pinnoitteiden ja pohjalevyjen elementteihin sekä pitkittäisvoimien määrittämiseen seinissä ja pylväässä ottaen huomioon raudoituksen ja betonin epälineaarinen toiminta raja-arvoihin asti.

6.3.7 Rakennejärjestelmien laskeminen äärellisellä alkuainetelmällä olisi suoritettava erityisillä tietokoneohjelmilla, jotka on sertifioitu Venäjällä ja jotka on koordinoitu NIIZBB: llä: Lira, Monomakh, STARK-ES ja muut.

6.3.8 Rakenteellisen järjestelmän tavanomaisen sarakkeen laskeminen korvaavan (ekvivalenttien) kehysten menetelmällä suoritetaan erottamalla yksittäiset kehykset pystysuuntaisiin osuuksiin, jotka kulkevat sarakkeen pylvään keskelle kahdessa keskenään kohtisuorassa suunnassa (kuvio 6.1).

Kunkin suuntaisen kehyksen, joka koostuu tasaisen levyn pylväistä ja liuskoista (ehdollinen poikkipalkki), on laskettava rakenteeltaan mekaanisten rakenteiden yleisten sääntöjen mukaisesti pystysuoran ja horisontaalisen kuormituksen vaikutuksesta riippumatta toisistaan ​​otetut kehykset ottaen huomioon kehyselementtien lineaarisen jäykkyyden ponnisteluja.

Taivutusmomentit ja leikkausvoimat ehdollisen pultin tuki- ja väliosioissa jakautuvat sen napen ja pylväsnauhojen väliin riippuen kehyksen sarakkeiden järjestelystä (ääri- tai välivarsi) ja poikittaisten ja pitkittäisten (rungon akselin) välistä suhdetta.

Rakenteellisten järjestelmien laskeminen kehyksen korvaamismenetelmällä on tehtävä NIIZHB: n kanssa sovittujen erityisohjeiden mukaisesti.

6.3.9 Seinämän CS laskeminen (kuva 6.2, a) vaakasuorille kuormille voidaan suorittaa jakamalla risti CS itsenäisiksi poikittaisiksi (kuva 6.2, b) ja pitkittäisjärjestelmiin (kuva 6.2, c).

Vaakakuormat toimivat molempiin suuntiin. Olettaen, että lattialaattojen absoluuttinen jäykkyys on omassa tasossaan, kaikki kantavien seinämien vaakasuorat siirtymät ja kaltevuuskulmat ovat samoja suunnitelmissa ja kuormissa, jotka ovat symmetrisiä suunniteltaessa. Näin ollen voit ottaa kaikki seinät yhteen suuntaan, jotka sijaitsevat samassa tasossa ja jotka on yhdistetty sarjaan toistensa kanssa päällekkäisyystasolla saranoituina, täysin jäykkinä akselinsa ympäri. Kun käytetään monoliittisia ulkoseiniä, vierekkäisten seinien alueet tulee ottaa huomioon kohtisuorassa suunnassa (kuva 6.2, b, c).

6.3.10 Kattojen kantavuuden laskeminen tasapainon rajoittamismenetelmällä olisi tehtävä kriteerinä ulkoisen kuormituksen ja sisäisten voimien tasa-arvoa mahdollisten siirtymien suhteen laattojen rajoittavassa tasapainossa ja vaarallisimmalla murtumakuviolla, joka luonnehtii sen hävittämistä.

6.3.11 Laskennan alkuvaiheessa korkeiden kerrosten rakennusten hyväksytyn rakenteellisen rakenteen (5.12 jakso) jäykkyyden arvioimiseksi on sallittua laskea vakautta ja horisontaalisia siirtoja koskeva järjestelmä käyttäen tavanomaista kantorakettia, joka sisältää vain seinät ja pylväät (joilla on lineaariset muodonmuutosominaisuudet) upotettu pohjaan ja liittäen ne yhteisesti kovalevyihin.

7 Laakereilla varustetut betonirakenteet

7.1 Rakennejärjestelmän päälaakerielementit (kuva 5.1-5.5) ovat pylväät, seinät, lattialevyt ja päällysteet, erilaiset perustukset, mukaan lukien paalun grilli jne. (ks. kohdat 5.6-5.11).

7.2 Pylväiden tärkeimmät rakenneparametrit ovat niiden korkeus, poikkileikkausmitat, puristuslujuusluokka ja pituussuuntaisen lujuuden (raudoituksen prosenttiosuus) pitoisuus, riippuen rakennuksen korkeudesta, lattian kuormituksesta (ottaen huomioon sen oma lattian paino) ja sarakkeen etäisyydestä.

Suunnittelussa on suositeltavaa toteuttaa toteutettavuustutkimuksen perusteella luotujen sarakkeiden optimaaliset suunnitteluparametrit. Tällöin on suositeltavaa, että neliön ja pyöreän pilarin (kuva 5.3) vähimmäisleikkauskoon on oltava vähintään 30 cm, jos pylväistä, joissa on pitkänomainen poikkileikkaus - vähintään 20 cm, betonin luokka on pääsääntöisesti vähintään B25 ja enintään B60, raudoitus mihinkään osaan (myös lohkot, joissa on päällekkäiset vahvikkeet) - enintään 10.

7.3 Pylväiden suunnitteluparametreja suositellaan ottamaan samaa tasoa samalla tasolla.

7.4 Jos sarakkeiden rakenteellisten muuttujien tekninen ja taloudellinen analyysi osoittaa, että vaadittu raudoitus ylittää 7.3 kohdassa annetut enimmäisarvot, on suositeltavaa käyttää teräsvahvisteista betonia, mukaan lukien putken betoni sekä teräskuitupatsaat.

Niissä tapauksissa, joissa sarakkeiden rakenteellisten parametrien tekninen ja taloudellinen analyysi osoittaa, että vaadittu betoniluokka ylittää B60: n, on suositeltavaa käyttää luokan B80 ja sitä korkeamman lujuuden omaavaa betonia sarakkeille. Teräsraudoitettujen betonipilarien ja korkean lujuuden omaavien betonipäällysten laskeminen ja muotoilu yli luokan B80 osalta tulee tehdä NIIZBB: n kanssa sovittujen erityisten asiakirjojen ja SP 52-104: n mukaisten teräsbetonipylväiden mukaan.

7.5 Seinien tärkeimmät rakenneparametrit ovat mitat (seinämän paksuus), betoniluokka puristuslujuuden ja pystysuoran raudoituksen (raudoituksen prosenttiosuuden) suhteen, riippuen rakennuksen korkeudesta, lattiakuormasta, seinätasosta.

Suunnittelussa on suositeltavaa toteuttaa seinien optimaaliset suunnitteluparametrit, jotka on toteutettu toteutettavuustutkimuksen perusteella. Tällöin seinien poikkileikkauksen mitat (paksuus) on suositeltavaa olla vähintään 18 cm, betoniluokka - vähintään B20, vahvistusprosentti millä tahansa seinän osuudella (mukaan lukien lohkot, joissa on päällekkäisiä vahvikkeita) - korkeintaan 10.

Kun käytetään suurta osaa poikkileikkauksen vahvistamisesta, on noudatettava SP 52-101 p. 8.3.3: n ohjeita, ja betoniseoksen enimmäisakkoko ei saa olla yli 10 mm.

7.6 Ylärajan ollessa 6-8 m, on suositeltavaa olla tasainen, suuria arvoja varten - tasainen pääkaupungeissa (kuva 5.4, a, b) tai rengasmaisilla palkkeilla ja seinillä (kuva 5.5, a) ja enintään 12 m: rengasmaiset palkit tai seinät sekä uurretut ja ontot laatat (kuva 5.5, a, b).

Sallit, joiden pituus on 12-15 m, suositellaan kavennus-, uurteellisia tai onttoja laattoja, kun ne lepäävät palkin ja seinän neljällä sivulla (kuva 5.5, c, d).

7,7 tärkeimmät suunnitteluparametrit laatoissa ovat poikkileikkauksen mitat (levyn paksuus), betonin luokan mukaan puristuslujuus ja raudoitusta sisältöä, määritettynä kuormitus päällekkäisyyttä ja jänneväli.

Suunnittelussa on suositeltavaa toteuttaa päällekkäisyyksien optimaaliset suunnitteluparametrit, jotka perustuvat toteutettavuustutkimukseen. Tällöin on suositeltavaa, että litteiden laattojen paksuus on vähintään 16 cm ja vähintään 1/30 suurimman ja korkeintaan 25 cm: n pituudesta, betoniluokka on vähintään B20. Onton, ristikkäisten ja kaisla-levyjen korkeuden on oltava vähintään 25 cm ja enintään 50 cm, betoniluokan on oltava vähintään B25.

7.8 Yli 7 metrin välein on suositeltavaa käyttää luokkaan K-7 kuuluvien lujien lujitettujen köysien lisävahvistusta ilman betoniin tarttumista.

Lattiamassan pienentämiseksi on toivottavaa käyttää kevyitä betoni-, onttoja vuoria tai vuoria laattoina ja erittäin kevyiden betonilevyjen muodossa.

7,9 päällekkäisyys tasainen levyjen paksusti vahvistettu alueilla ympäri pilariin, jossa on enintään poikittaisvoimia ja taivutus vääntömomentit, räjähtämisen estämiseksi, yksinkertaistaa ja helpottaa betoniteräs on suositeltavaa annetun kuitubetonissa luokan vetolujuus on vähintään Bt2.

7,10 tärkeimmät suunnitteluparametrit tason mitat ovat peruslaattaan (laatan paksuus) betonin luokan mukaan puristuslujuus ja raudoitusta sisältöä, määritettynä perusta maa ruiskutuspaine ja kentälle sarakkeiden ja seinät.

Suunnittelussa on suositeltavaa käyttää pohjalevyjen optimaalisia suunnitteluparametreja, jotka on asennettu teknisten ja taloudellisten analyysien perusteella. Samanaikaisesti pohjalevyjen paksuuden suositellaan olevan vähintään 50 cm ja enintään 200 cm, betonin luokka ei ole pienempi kuin B20, lujitus on vähintään 0,3% ja veden kestävyysmerkki on vähintään W6.

7.11 Ribbed- ja box-muotoiset perustukset koostuvat levy- ja seinäelementeistä, joita käytetään rakennuksen jäykkyyden lisäämiseen ja yli 2 metrin korkeuteen sekä maanalaisen tilan käyttämiseen teknisinä lattioina.

7,12 paaluperustukset koostuu kiinteistä arinoita yhteinen perusta laatat, nauha pohjalevyt muurien alapuolella, vapaasti seisovan pohjarakenteen levyt ja alle sarakkeita ajettu, kyllästynyt, CFA ja muut paaluilla.

Pylväiden tyyppi ja sijainti pohjalevyn alalla olisi valittava rakennuksen rakenteesta riippuen, paaluille asetetuista kuormista ja säätiön geoteknisistä olosuhteista.

Pallosäätiöiden laskeminen ja suunnittelu on tehtävä erityisten sääntelyasiakirjojen mukaisesti.

7,13 Jotta termisen halkeilunkestävyyden massiivinen peruslaattaan jopa 14000 m 3 rikkomatta sitä alas erillinen käsittely lohkojen suositeltava tapa jatkuvasti saattamista erittäin liikkuvan ja itsesulkeutuva seos modifioidun betonin alhainen eksotermisyys ja sisältävät monikomponenttinen määritteet kehitetty NIIZhB.

7,14 saa tehdä okleechnuyu kylläste peruslaattaan ja ulkoseinien pohjakerrokset laitteeseen kehitetty NIIZhB tekniikan rakenteita ja kerrostunut liitokset vuotojen estämiseksi, ja soveltamalla betonin kutistumisen kompensoida lisäämällä RD ja tuotemerkin vedenpitäväksi W12-W16.

7.15 Rakennusten rakenteiden järjestelmien kantavissa elementeissä, joiden korkeus on yli 75 metriä, on otettava huomioon erityisasiakirjoissa säädetyt suunnitteluparametrit.

8 Kuormitettujen teräsbetonirakenteiden laskeminen

8,1 laskeminen betonin tukielementit rakenteellisen järjestelmän (pylväät, seinät, laatat, perustukset ja pinnoitus) olisi tehtävä kaksi rajoittamalla valtiota ryhmien kantavuuden (lujuus ja vakaus) ja huollettavuus (ja murtumissitkeys ja muodonmuutos). Laskenta vakautta yksittäisten puristus jäsenten (pylväät ja seinät) on suositeltavaa laskelmassa lujuuden näiden elementtien vaikutuksesta taipumisesta tai laskennallisesti rakentavan mukaan muotoillun piirin järjestelmä, ja laskemista muodonmuutoselementit - sisällä laskettaessa staattisesti määräämätön rakenteellinen järjestelmä.

8.2 Pilarien lujuuden laskeminen olisi tehtävä tavanomaisille leikkauksille taivutusmomenttien ja pituussuuntaisten voimien vaikutuksesta ja kaltevilla osuuksilla rakenteellisen järjestelmän laskennasta saatujen poikittaisten ja pitkittäisvoimien vaikutuksesta (kuva 8.1).

Kuva 8.1 - Valittua ydinelementtiä vaikuttavien voimien kaavio

Pilarien lujuuden laskemista normaaleille poikkileikkauksille suositellaan tehtäväksi rajoittamalla ponnisteluja tai käyttämällä SP 52-101: n mukaista muodonmuutosmallia.

Nurjahdusvaikutus on otettava huomioon kertomalla rakenteellisen järjestelmän laskennasta taivutusmomentit epämuotoisen järjestelmän mukaan tai pituussuuntaisen voiman epäkeskisyys kertoimella, joka riippuu SP 52-101: n mukaisesta ehdollisesta kriittisestä voimasta.

8,3 laskeminen vahvuus laatoissa, päällysteet ja anturalevyihin olisi tasainen valittujen elementtien yhdistetty vaikutus taivutusmomenttien suunnassa toisiinsa nähden kohtisuoran akselin ja vääntömomentit sivuilla tasainen valittu elementti, sekä vaikutus pitkittäisiä ja poikittaisia ​​voimien sivuilla litteänä on saatu laskemalla staattisen laakerin rakenteellinen järjestelmä elementtimenetelmällä (Fig. 8,2).

Kuva 8.2 - Yksilöllisen leveyden valitulle litteälle elementille vaikuttavat voimat

Lisäksi, kun kannatetaan tasomaisia ​​levyjä pylväät, lasketaan levyt, jotka kohdistuvat keskitettyjen normaalien voimien ja momenttien vaikutukseen SP 52-101: n mukaan. Teräskuitubetonia käytettäessä laskenta tehdään SP 52-104: n mukaan.

8,4 laskeminen vahvuus litteät levyt on yleensä suositeltavaa jakamalla tasoelementin erillisiin kerroksiin puristetaan betoni, venytetään ja pakattuja vahvistaminen ja lasketaan kunkin kerroksen erikseen toimintaa normaalin ja leikkausvoimia kerroksen saatu toiminnan taivutus ja vääntömomentit ja normaalivoimat (kuva 8.3).

Kuva 8.3 - Taivutetun levyn litteän elementin betoni- ja vahvikekerroksiin vaikuttavat voimat (päinvastoin vastakkaisille puolille ei perinteisesti esitetä)

Levyjen litteiden elementtien laskeminen voidaan tehdä myös ilman erillisiä betonikerroksia ja veto-lujuutta taivutus- ja vääntömomenttien yhteisvaikutuksina yleisiin tasapainoyhtälöihin perustuvista olosuhteista:

missä on mx, M y, Mxy - taivutus ja vääntömomentit, jotka vaikuttavat valitulle litteälle elementille;

Mx, ULT, M y, ULT, Mxy, ULT - lopullinen taivutus ja vääntömomentit, joita tasainen valittu elementti havaitsee.

Limiting taivutusmomenttien Mx, ULT ja M y, ULT on määritettävä X- ja Y-akseleilla kohtisuorassa olevien normaalien osien laskennasta, tasainen valittu elementti, jossa on pituussuuntainen vahvistus, joka on samansuuntainen kuin X- ja Y-akselit, SP 52-101: n mukaan.

Määritellään betonin M raja-vääntömomentit bxy, ULT ja venytetty pituussuuntainen vahvistus M s xy, ULT kaavojen mukaisesti:

jossa b ja h ovat vastaavasti pienempiä ja suurempia kokoisia litteitä valittuja elementtejä;

jossa asx ja asy - pituussuuntaisen lujituksen poikkipinta-ala X- ja Y-suunnassa;

h 0 - levyn poikkileikkauksen työskentelykorkeus.

Sen sallitaan käyttää muita menetelmiä litteän valitun elementin lujuuden laskemiseksi, joka saadaan valitun elementin sivuille vaikuttavien ulkoisten voimien tasapainon ja sisäisten pääjoukkojen avulla litteän valitun elementin lävistäjäosassa.

Kun vaikuttaa levyn valittuun litteä osaan ja pituussuuntaiseen voimaan, laskenta tulisi tehdä kuten seinien valittua litteää elementtiä varten.

(Typo, tiedotusmääräys sääntely-, menetelmä- ja malliprojektiasiakirjoista, nro 3, 2008)

8.5 Tasoitetun elementin laskeminen poikittaisvoimien vaikutuksesta on tehtävä ehdosta:

jossa Qx ja Qy - litteät voimat, jotka vaikuttavat litteän valitun elementin sivuihin;

Qx, ULT ja Q y, ULT - rajoitetaan tasomaisella valituilla elementeillä havaittavia poikittaisvoimia.

Rajoitusleikkausvoimien arvot määritetään kaavalla:

jossa Qb ja QSW - lopulliset poikittaisvoimat, joita havainnoidaan vastaavasti betonilla ja leikkausvoimalla ja määritetään kaavalla:

jossa qSW - SP 52-101: n määrittämän poikittaisen vahvikkeen voimakkuus.

8,6 laskeminen seinämän vahvuus yleensä olisi tasainen valittua kohdetta yhteisen toiminnan normaalin voimien, taivutusmomentit, kiertämällä hetkiä, leikkausvoimia, poikittaiset voimien sivuilla tasainen valittu elementti ja joka on saatu laskennan rakenteellisen järjestelmän elementtimenetelmällä (kuvio. 8.4).

Kuva 8.4 - Yksikön leveyden valitulle litteälle elementille vaikuttavat voimat (vastakkaisten puolien voimat tavanomaisesti eivät näy)

8,7 seinät laskeminen yleensä suositella jakamalla tasoelementin erillisiin kerroksiin puristetaan betonin ja venytetään ja pakatun vahvistaminen ja lasketaan kunkin kerroksen erikseen toimintaa normaalin ja leikkausvoimia kerroksen saatu toiminnan taivutus ja vääntyminen hetkiä, yhteinen normaali ja leikkausvoimia.

Annettiin laskea ilman erottumisen betonikerrosta ja vetoraudoituksena erillään seinämän tasossa on yhdistetty vaikutus taivutusmomenttien, vääntömomentit ja normaalivoiman tasossa seinän yhdistetty vaikutus normaalin ja leikkausvoimia.

Seinämän laskemista sen tasossa suositellaan suoritetuiksi ehtoihin, jotka perustuvat tasapainotetun yleistettyjen yhtälöiden perusteella:

jossa n x, Ny, N xy - normaalit ja leikkausvoimat, jotka vaikuttavat tasaisen valittuneen elementin sivuille;

Lopullisten normaalien voimien arvot N x, ULT ja Ny , ULT on määritettävä X- ja Y-akseleilla kohtisuoran normaalin osan suhteen, tasainen valittu elementti, jossa on pystysuorat ja vaakasuorat vahvistukset, jotka ovat samansuuntaisia ​​X- ja Y-akseleiden kanssa, SP 52-101: n mukaan.

Lopullisten leikkausvoimien arvot on määritettävä betonilla Nb xy, ULT ja liittimet Ns xy, ULT kaavojen mukaisesti:

jossa ab - valittua elementtiä olevan betonin työleikkausaluetta.

jossa asx ja asy - raudoituksen poikkipinta-ala valitun elementin akseleiden X ja Y suunnassa.

Seinämän tason laskenta suoritetaan samalla tavoin kuin litteiden lattialevyjen laskeminen, määrittämällä rajoittavien taivutusmomenttien arvot ottaen huomioon normaalien voimien vaikutus.

Sen sallitaan käyttää muita menetelmiä litteän valitun elementin lujuuden laskemiseksi, joka saadaan valitun elementin sivuille vaikuttavien ulkoisten voimien tasapainon ja sisäisen voiman perusteella valitun elementin päädiagonaalisessa poikkileikkauksessa.

8.8 Valittujen seinien litteiden elementtien lujuuden laskeminen poikittaisvoimien vaikutuksesta on tehtävä samankaltaisesti kuin levyjen laskenta, mutta ottaen huomioon pitkittäisvoimien vaikutus.

8.9 Levyjen halkeamiskestävyyden laskeminen (halkaisijoiden muodostamiseksi ja avaamiseksi normaaliksi elementin pituusakseliin) on tehtävä taivutusmomenttien vaikutuksesta (ottamatta huomioon vääntömomentteja) SP 52-101: n mukaan.

8.10. Jos käytetään laskennallisia irtotavarana olevia elementtejä (esimerkiksi paksuissa pohjalevyissä), vetovoimat on tunnettava pitkittäisellä, poikittaisella tai kuituvahvistuksella ja puristusvoimalla betonilla.

9 Monoliittisten rakennusten tärkeimpien tukirakenteiden suunnittelu

9.1 Rakennejärjestelmän (pilarit, seinät, lattialaatat ja päällysteet, pohjalevyt) päärakenneosien suunnittelussa on noudatettava yleisiä vaatimuksia betoniteräsrakenteiden suunnittelussa SP 52-101: n mukaisesti ja tämän yhteisyrityksen 7 §: n suositusten mukaisesti.

9.2 Sarakkeet vahvistavat pituussuuntaista, tavallisesti symmetristä raudoitusta poikkileikkauksen muotoa pitkin ja tarvittaessa poikkileikkauksen sisäpuolella sekä poikittaisen lujituksen pylvään korkeudella, joka kattaa kaikki pitkittäiset tankoja ja jotka sijaitsevat rungon ja poikkileikkauksen sisällä.

Poikkileikkauksen poikkileikkauksen rakenne ja pylväät ja pylvään liitoskorkeuden välinen maksimipituus olisi toteutettava siten, että estetään paineistettujen pitkittäisvaijereiden nurjahdus ja varmistetaan tasainen poikittaisvoima pylvään korkeudella.

9.3 On suositeltavaa vahvistaa seinämiä, yleensä pystysuorassa ja vaakasuorassa raudoituksessa, jotka sijaitsevat symmetrisesti seinän sivuilla ja poikittaisliitoksilla, jotka yhdistävät pystysuoran ja vaakasuoran raudoituksen, jotka sijaitsevat seinämän vastakkaisilla sivuilla.

Suurin etäisyys pystysuoran ja vaakasuoran sauvan välillä sekä ristikytkinten välinen maksimipituus olisi otettava siten, että pystysuuntaiset puristustangot eivät pääse kohoamaan ja jotta se ei pysty tunnistamaan yhtenäisesti seinään vaikuttavia voimia.

9.4 Seinän päätyosissa sen korkeutta pitkin poikittaissuojaus asennetaan U-muotoisten tai suljettujen puristimien muodossa, jolloin luodaan tarvittavat ankkurointi vaakasuuntaisten sauvojen päätyosista ja suojataan seinien puristetut pystysuorat sauvat nurjahduksesta.

9,5 Konjugaatiot seinät niiden paikoissa rajan olisi reenforce koko seinämien korkeuden leikkaavien U-muotoinen tai kaareva leikkeet antaa käsitys vaakavoimat keskittynyt rajapinnat seinät, ja estää myös lyhyt pystysuora sauvat parit taipumasta ja antaa ankkurointiin päätyosien vaakasuorista tangoista.

9.6 Pilarien vahvistaminen, jotka geometristen ominaisuuksiensa mukaan ovat väliseinämiä seinien ja pylväiden välille, tuotetaan joko pylväät tai seinät mukaan pilarien poikkileikkauksen pituuden ja leveyden suhde.

9.7 Seinämän pystysuoran ja vaakasuoran raudoituksen määrä asennetaan seinään vaikuttavien voimien mukaisesti. On suositeltavaa aikaansaada yhtenäinen vahvistus seinän alueen yli vahvistamalla seinän päihin ja aukkoihin.

9.8 Levyjen vahvistamista tulee tehdä pitkittäissuuntaisella vahvikkeella kahteen suuntaan, jotka sijaitsevat laatan alemmissa ja yläreunoissa, ja tarvittaessa (laskennan mukaan) ja poikittaisen lujituksen avulla, jotka sijaitsevat sarakkeissa, seinissä ja laatta-alueella.

9.9 Litteiden levyjen päätyosissa poikittainen vahvike asennetaan U-muotoisten puristimien muodossa, jotka sijaitsevat levyn reunaa pitkin varmistaen, että levyjen reunaan kohdistuu vääntömomentteja ja että pituussuuntaisen vahvistuksen päätyosien tarpeellinen ankkurointi.

9.10 Lattialaatan (päällysteen) ylemmän ja alemman pitkittäisen raudoituksen määrä on asetettava nykyisen työn mukaan. Suositellaan muille kuin tavanomaisille rakenteellisille järjestelyille asennuksen vahvistuksen yksinkertaistamiseksi: sen alaraja vahvistetaan koko tarkasteltavana olevan rakenteen koko alueella levyjen ulottumattomissa olevien enimmäisarvojen mukaisesti; Päärungon tulee olla sama kuin alempi raudoitus, ja sarakkeille ja seinille on asennettava ylimääräinen raudoitus, joka yhdessä päävahvistuksessa pitää ottaa tukialukset laattaan. Säännöllisille rakenteellisille järjestelmille suositellaan pituussuuntaista vahvistusta asennettavaksi pitkin koteloa ja rengasmaisia ​​nauhoja kahdessa keskenään kohtisuorassa suunnassa näissä nauhoissa toimivien voimien mukaisesti.

Vahvistimen kulutuksen vähentämiseksi on myös mahdollista suositella asennus koko alemman ja ylemmän vahvikelevyn alueella, joka täyttää raudoituksen vähimmäisosuuden, ja alueilla, joilla käyttövoimat ylittävät tämän raudoituksen tuntevat voimat, asenna lisäraudoitus yhteen edellä mainitun raudoituksen kanssa, joka näkee ne, jotka vaikuttavat näihin tontteja. Tämä lähestymistapa johtaa kerrosten monimutkaisempaan vahvistamiseen, mikä vaatii lujitustöiden tarkempaa seurantaa.

Pohjalevyjen vahvistaminen olisi tehtävä samalla tavalla.

9.11 Paksuissa pohjalevyissä laatan ylä- ja alapäähän asennetun pituussuuntaisen lujituksen lisäksi on järjestettävä pituussuuntaista vahviketta, joka sijaitsee keskialueella laatan paksuuden kautta.

Jotta estettäisiin levyt, jotka työntyvät sarakkeiden ja seinien lähelle laattoja, on suositeltavaa pinota teräskuituletsiä yhtenä mahdollisen menetelmän mukaisesti SP 52-104: n mukaisesti.

9.12 Teräsbetonirakenteiden osalta valssattuja teräsprofiileja ja muita elementtejä on käytettävä jäykissä raudoituksissa, joiden teräslaadut otetaan S n ip II -23.

9.13 Teräksen kulutuksen vähentämiseksi ja betonien, palkkien ja pohjalevyjen betonisoitumisen helpottamiseksi 20 mm: n halkaisijaltaan ja useamman ohitustangon yhdistämisen sijasta on suositeltavaa pudottaa se lopussa käyttämällä kylpyhitsausta tai puristusholkkeja.

Liite A

Peruskirjaimet

Tehtävät ulkoisista kuormista elementin poikkileikkauksessa