Jäätymisvoimat

Maaperän paahtava turvotus johtuu veden jäädyttämisestä maaperässä, kun taas maaperän tilavuus kasvaa ja maaperän taso nousee. Jäädytetyt maaperän puristimet kaikkiin rakenteisiin, jotka ovat maassa tai sen pinnalla, muuttuvat ja siirtävät niitä. Tämä on erittäin vaarallinen ilmiö talojen ja muiden rakennusten kannalta. Maaperän kohoamisen, perustusten muutosten, laajennusten muuttamisen, kuistin, nostureiden nostamiseen, usein esiintyy seinämien halkeamia, reikiä ja myös talojen tuhoutumista.

Millaisia ​​maaperä pidetään

Kaikki maaperä, joka sisältää saviä, ja siten siihen liittyvää vettä, ovat enemmän tai vähemmän kykenemässä turvota, kun se jäätyy. Näitä ovat savet, liepeet, hiekkametsät, hienot hiekkarannat, silty-hiekka ja muut hiekat, jos ne sisältävät silty-savimainen hiukkasia.

Ei-oppimismailla ovat suuret ja keskisuuret hiekat, joissa ei ole silty-savipartikkeleita.

Miten putoavat maaperät vaikuttavat perustuksiin ja rakenteisiin


Maaperän tilavuus kasvaa, mikä vaikuttaa voimakkaasti kaikkiin rakennusten rakenteisiin. Nämä voimat jakautuvat seuraavasti:
normaali - toimii ylöspäin pohjan pohjalle ja nostaa sitä;
rakenteeltaan pystysuuntaisiin seinämiin vaikuttavat tangentiaaliset kitkavoimat, kun maata siirretään ylös tai alas;
kohtisuorat - voimat, jotka vaikuttavat vaakatasossa maaperän laajenemisen aikana ja puristavat pohjan seinämiä (maaperä ei jäätyy talon alle, joten ei sisällä sisäpuolen painetta).

Mikä määrää voiman voimakkuuden

Frosty turvotus voi olla eri intensiteetti eri pinnalla, vaikka ne ovat hyvin lähellä. Tämä lisää ilmiön vaaraa, koska eri kokoiset ja suuntautuvat voimat vaikuttavat säätiöön.

Maaperän kyky kerätä vettä riippuu sen koostumuksesta. Mitä enemmän muovista savea, niin kosteampi voi olla maaperä. Venäjän alueella jopa 75% rakentamiselle sopivista alueista vie maaperää. Lähes kaikki vanhojen rakennusten ja muiden rakennusten talot, sisäänkäynnit, polut, tarvitsevat suojelua maaperän liikkumisesta talvella.

Mikä on tärkein tapa käsitellä tätä ilmiötä

Aiempia yrityksiä tehtiin käsitellä maaperän turvotuksen vaikutuksia. Periaatteessa hiekkalaatat, joiden paksuus oli 20-50 cm, rakennettiin rakenteisiin, jotka olivat syvällä maaperään. Joten hiekkaa ei hiekoiteta savea hiukkasilla, se oli suojattu maasta lasikuidulla. Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan vielä olleet luotettavia ja menettäneet tehokkuutensa pitkään.

Nyt päämenetelmä maaperän pakkasen talteenottamiseksi on poistaa ilmiön syy, nimittäin maaperän jäädyttäminen rakenteen lähellä. Nyt ei ole vaikeata tehdä niin, koska uusia eristemateriaaleja on ilmestynyt, jotka ovat erittäin kestäviä eivätkä kerry vettä, ts. joka voidaan levittää suoraan maahan. Nämä ovat eri merkkejä suulakepuristetusta polystyreenivaahdosta. Materiaalin lämmönjohtavuuskerroin on 0,32 W / m² (kuutiotiheys 35 kg / m) ja 0,36 W / mºС (kuutiotiheys 50 kg / m, erittäin voimakas puristusta varten).

Rakennuksen ympärille rakennettaessa, suoraan pohjan lähelle, syntyy kaksi kysymystä:
- mitä paksua ekstrudoitua polystyreenivaahtoa;
- Minkä leveyden tulisi olla eristävä nauha.

Lämmityskilaskentaan perustuvat asiantuntijan suositukset kertovat, että ekstrudoituneen polystyreeni-vaahdon paksuus maaperän eristämiseksi talon lähellä yksityisessä rakennelmassa on oltava vähintään 50 mm. Samanaikaisesti eristyksen kerroksen päälle tulee jäädyttää maaperä, jonka paksuus on vähintään 200 mm.

Rakennuksen välittömässä läheisyydessä oleva eristyskaistaleen leveys ei saa olla pienempi kuin maaperän jäädyttämisen alueella, mutta joka tapauksessa vähintään 1,0 m. Tämä leveys vähentää merkittävästi tangentiaalisten, normaalien ja kohtisuorassa olevien pakkasen voimien vaikutusta perustuksiin.

Kuinka tehdä maaperäneristys lähelle pohjaa


Talon ympärillä tehdään tarvittava leveä kaivanto, noin 0,6 metrin syvyyteen. Kaivannon pohja tasataan 10 - 20 cm paksuisella hiekalla, joka tiivistetään kastelulla. Tämä hiekkainen vuode muodostaa myös kaltevuuden pois talosta vähintään 2% veden virtauksen (vaahto polystyreeni ei anna veden läpi, "hammas hampaat" pysyy sisällä). Eristyslevyt sijoitetaan lämmittimen kellarikerroksen läheisyyteen tai asetetaan pohjan eristekerrokseen. Eristys on täynnä hiekkajälkikerroksia, jonka korkeus on 20 cm, jalkakäytävä on asetettu 10 cm: n paksuiselle jalkakäytävälle. Tällainen järjestelmä mahdollistaa lämpimän paviljon talon ympärillä.

Suojaa lisärakenteiden talteenottoa vastaan

Taloon voi sijoittaa erilaisia ​​lisärakenteita, esimerkiksi portaikko, jossa on portaikko, parveke, kevyt terassi jne. Jäätymisen avulla he voivat liikkua, deformoitua, mikä aiheuttaa paljon vaivaa. Myös maastojen nostamiseen voi vaikuttaa vakavasti autotallin oven ajotieltä, autotallin ovi ei avaudu.

Suojaus pakkaselta on seuraavanlainen. Kaivaus suoritetaan 600 mm: n syvyyteen rakenteen pohjan alapuolelle ja leveys suurempi kuin rakenne, jonka määrä on vähintään yhtäjaksoinen jäätymissyvyys, mutta vähintään 1 metri. Hiekkakivipäällyste on valmistettu vedenpoistoa (tarvittaessa), jonka paksuus on 300 mm. Vuodevaatteet tiivistetään kastelulla. Sitten asetetaan 50 mm paksu eristys, jonka päälle tehdään 200 mm paksu hiekkalaatikko. Tätä tyynyä käytetään täyttämään kevyen rakenteen tai kevyen rakenteen tai kulkuväylän säätiö.

Kuten näette, maaperän pakkasen lämmittämisen periaate pysyy joka tapauksessa samanlaisena - käytetään riittävän laajaa eristysnauhaa, joka estää huurreilman vaikutusta maaperään ja lämpenee maan luonnollisella lämmöllä. Saman järjestelmän mukaan on mahdollista eristää taloon johtavat putkistot sijoittamalla kaivoon eristyslevy syvyyteen. On toivottavaa tehdä laaja kaivanto, ts. levyä niin syvälle kuin mahdollista. Tämä vähentää vaikutusta ja pakkasenkestävää putkistoa talon sisäänkäynnillä, jossa ne eivät yleensä ole syviä.

Frosty turvotus

Kirjallisuus: Geokriologian perusteet (permafrost), s. 1-2, M., 1959; Grechishchev CE, Chistotinov L. B., Shyp Yu. L., Kriogeeniset fysikaaliset geologiset prosessit ja niiden ennustaminen, M. (1980, Geotechnical Issues of the North, englanti, M., 1983. B. B. Slavin -Borovsky.

Mountain Encyclopedia. - M.: Neuvostoliiton tietosanakirja. Julkaisija E. A. Kozlovsky. 1984-1991.

Katso, mitä "Frosty swelling" on muissa sanakirjoissa:

JÄÄHDYTYS - epätasainen kohoaminen jäädytetystä maaperästä ja löyhästä kivestä johtuen veden kiteyttämisestä ja mineraalihiukkasten hajoamisesta... Big Encyclopedic Dictionary

Frosty turvotus on prosessi, jolla maapallon pinta nousee, kun se jäätyy, ja se liittyy veden kiteyttämiseen sen taustalla olevista horisontista. Lähde: RD 51 2 95. Säännökset ympäristövaatimusten täyttämisestä sijoittelun, suunnittelun,...... Viralliset terminologiat

pakkasen turvotus - 3.1 pakkasen turvotus: Jäätymisen kostean maaperän sisäinen volumetrinen muodonmuutos, joka johtaa niiden tilavuuden lisääntymiseen huokosten kiteytymisen ja käärimisvesien muodostumisen vuoksi kiteiden ja jäälinssien muodostumisella. Lähde: GOST 28622 2012: Maaperä....... Säännönmukaisten ja teknisten asiakirjojen sanasto

huurteen turvotus - jäädyttämät maaperät ja irtokivet epätasainen kohottaminen niiden kiteytymisen ja mineraalihiukkasten pehmenemisen vuoksi. * * * JÄÄHDYTYMINEN JÄÄDYTYS JÄÄDYTETTY, epätasainen nosto jäädyttämistä maaperästä ja löyhä kiviä johtuen...... Encyclopedic Dictionary

Frosty turvotus - jäädyttämisen märkämaaperä ja löysät kiviä, jotka johtuvat veden kiteyttämisestä (muodostaen jääkerroksia, linssejä jne.) Ja mineraalihiukkasten pehmenemisen. Havaittu jakelualueilla kausiluonteisesti ja...... Suuri Neuvostoliiton Encyclopedia

JÄÄHDYTYS - epätasainen kohotus maaperään ja löysä sarvi. kiviä niiden kiteyttämisen ja dekompression mineraalien vuoksi. Hiukkaset... Luonnontieteet. Encyclopedic dictionary

maapallon turvotus - 3.1 maaperän pakkasen turvotus: Märän maaperän tilavuuden lisääntyminen veden jäätymisen aikana, mikä johtaa jäädytysmaaperän nousuun. Lähde: GOST 27217 2012: maaperä. Jäätymisen erityisten tangentiaalisten voimien kentänmääritysmenetelmä... Sääntely- ja teknisten asiakirjojen sanasto

Tiepäällyste, pakkasen turvotus - jalkakäytävän epätasainen nosto jäädytysvyöhykkeessä kerääntyvän kosteuden jäätymisen vuoksi. Lähde: Road Terms Handbook... Rakennusalan sanakirja

höyryn turvotus - Jäälinssien muodostumisesta ja laajentumisesta johtuva märkä maaperän turvotus [Rakenneperäinen terminologia sanakirja 12 kielellä (VNIIIS USSR Gosstroy)] Aiheet yleisessä rakentamisessa EN frost kiehuva hehkulamppu DE...... Teknisen kääntäjän viitenumero

Turvotus (huurteinen) - Menetelmä maaperän pinnan nostamiseksi sen jäätymisen aikana, joka liittyy veden kiteyttämiseen siinä olevasta näkökulmasta. Pudotusmäärät määräytyvät jäädyttämismaalle, sen koostumukselle ja moodille tuotetun veden määrästä...... Säännönmukaisten ja teknisten asiakirjojen sanastokirja

Maaperän turvotus

Kun maaperä jäätyy, tapahtuu prosessia, jota kutsutaan maaperän turvotukseksi rakenteen pohjassa. Toisin sanoen maaperä alkaa lisääntyä veden paineen alla, muuttuen kiinteäksi massajääksi. Mitä suurempi maaperän sisältämä neste on, sitä suurempi todennäköisyys maaperän kallistumisesta pakkasen aikana. On pidettävä mielessä, että maa on erilainen: yksi sen tyypeistä on alttiimpi tähän prosessiin, ja jotkut vähemmän.

Maaperän heilumisen seuraukset

Jäätymisen vaiheistus

Jos maa sisältää paljon hiekkaa ja soraa, se ei pelkää pakkasta. Tämä on ihanteellinen vaihtoehto minkä tahansa rakenteen perustalle. Jos maaperässä ei ole tarpeeksi tällaisia ​​epäpuhtauksia, niin perustus muodostuu jäätymisen yläpuolelle, kaukana pohjavedestä. Jos et ota tätä huomioon, jäädyttämisen aikana on vaikea välttää maaperän syötöstä, mikä voi johtaa vakaviin seurauksiin: halkeamia talon sisällä ja jopa sen mahdollinen tuhoaminen. Seuraukset riippuvat maaperän paineen voimakkuudesta. Mutta tämä voidaan välttää, jos kaikki on ennakoitu.

Kylmät maassamme voivat kestää melko kauan - alueesta riippuen 2-9 kuukautta. Siksi maaperän turvotus on melko mahdollista. Se ei tapahdu välittömästi, vaan kulkee vaiheittain:

 1. Alustava vaihe.
 2. Tärkein.
 3. Hypotermia.

Ensimmäisessä vaiheessa maaperä jäähtyy vain hieman. Tässä lämpötilassa nestettä ei jäätyy läpi. Mutta kun toinen vaihe alkaa, vesi kiteytyy ja muuttuu jääksi. Tämän jälkeen tulee hypotermian vaihe. Toisin sanoen maaperä puristuu äärimmäisen kylmän vaikutuksen alaisena. Lämpötilan lasku alkaa, ja jos maaperässä on runsaasti kosteutta, se turpoaa. Siirtyminen vaiheesta toiseen on hidasta, eikä tätä prosessia voida laskea. Kun kaikki vaiheet kulkevat, jäädytetyn maan sulatus alkaa. Muuten tämä prosessi voi aiheuttaa talon laskeutumisen, johon vaikuttaa prosessin lujuus ja taajuus.

Näiden ominaisuuksien vuoksi on selvää, että säätiön asennusta ei missään tapauksessa voida tehdä kylmässä tai melko pakkasessa. Tämä pätee erityisesti alueisiin, kuten esimerkiksi äärimmäiseen pohjoiseen. Jos laiminlyömme tätä sääntöä, talon luonnetta ja mahdollisesti sen tuhoamista välittömästi rakentamisen jälkeen ei voida välttää. Mutta on syytä ottaa huomioon useita muita syitä pitkäaikaisen kylmän sään lisäksi.

Maaperän jäädytyksen vaikutukset pohjaan

Tärkeimmät syyt tähän ilmiöön

Pohjavesi jäädyttämisestä johtuu turvotuksesta - tämä on prosessin tärkein syy. Kuitenkin healtuminen tapahtuu myös silloin, kun muut tekijät vaikuttavat toisiinsa. Esimerkiksi on mahdollista seurata sitä keväällä, jolloin ei ole vakavaa pakkasta. Näin tapahtuu, kun rakennuksen toinen puoli on aina auringon säteiden jatkuvan vaikutuksen alaisena ja toinen on varjossa. Samanaikaisesti sateet syksyllä, minkä seurauksena maaperään kertyy runsaasti kosteutta, etenkin rakennuksen pimeästä puolelta. Yöllä alkaa kylmä, ja terävä lämpötila laskee maahan kertyneen nesteen jäädyttämiseen.

Jäässä maahan pääsee valtavia massoja, jotka pystyvät nostamaan pohjan pinnalle. Ja kaikki tämä voi tapahtua vain yhden yön aikana. Kun aurinko nousee, vesi sulaa ja säätiö sags uudelleen. Vesi lähtee maaperästä, mutta myöhemmässä prosessissa voi toistaa. Tämän seurauksena perustus ja siihen asennettu rakenne heikkenevät.

Keväällä tämän vaikutuksen seurauksena talo voi joutua vetämään useita senttimetrejä, mikä päättyy halkeilla ja muilla vaurioilla, joita ei ole helppo poistaa. Talvella seuraukset voivat olla suurempia, ja rakennus kuluu nopeammin ja enemmän vaurioita, koska jäädytysvoima on korkeampi tänä aikana.

Tämän prosessin lisäksi vaikuttaa:

 • maaperän koostumus;
 • runsaasti vapaata vettä;
 • pakkasen kesto;
 • helpotus;
 • ilman kosteus;
 • sademäärä;
 • pohjaveden syvyys;
 • asunnon suunta.

On myös tärkeää ottaa huomioon maaperän jäädyttämisen syvyys, joka on erilainen kaikissa kaupungeissa. Tämän tason alapuolella on suositeltavaa perustaa, vaikka kaikki riippuu erityistilanteesta. Tällöin on otettava huomioon kaikki edellä mainitut tekijät.

Maaperän porauspöytä

Maaperän paineen ilmaisin

Tämä indikaattori merkitsee rakennuksen pohjalla olevan kaarevan maaperän paineita. Tällainen voima on aina erilainen. Se on jaettu kahteen tyyppiin: pystysuora ja tangentti.

Pystysuuntainen voima vähentää vähemmän rakennusta. Säätiö tässä tapauksessa ei nouse kokonaan, vaan vain toiselta puolelta. Vahinko on vähäinen ja se voidaan estää etukäteen. Tätä varten on välttämätöntä käyttää vain korkealaatuista materiaalia pohjan asennukseen ja tehdä rakenteen perustan jäätymisnopeuden yläpuolelle. Voit käyttää myös seuraavia vinkkejä, jotka sopivat erinomaisesti seuraavaan tyyliin.

Tangentiaalisen työntövoiman tapauksessa kaikki on paljon monimutkaisempaa. Maa ei ainoastaan ​​nouse, vaan myös kasvaa. Tällöin rakennuksen täydellinen tuhoaminen voi olla olemassa. Tällainen ilmiö on erityisen vaarallinen, jos talo ei ole tarpeeksi raskas ja puusta valmistettu. Parasta kaikesta tällaisesta maasta tuntuu tiilitalo.

Voiko maaperän korvaaminen auttaa?

Jos paikan päällä on turvotusta, rakenteen ja pohjan muodonmuutos - joka usein korvaa maan, mikä on oikein ratkaisu. Mutta samalla on tärkeää ottaa huomioon yksi yksityiskohta: sitä enemmän hiekkaa ja maaperää tulee sisältämään uuteen maahan, sitä paremmin. Tämä estää tilanteen toistumisen. Tietenkin liikaus ei myöskään ole sen arvoista.

Sora hiekkaa suositellaan myös tyynyjen valmistukseen. Näin maaperän korvaaminen lisää tehokkuutta ja jäätymisen estävän suojan taso kasvaa monta kertaa. On toivottavaa, että hiekahiukkaset olivat suuria.

Korvausjärjestelmä, joka karkottaa hiekkaa

Kuinka tehdä hiekka tyyny?

Tarvitset seuraavia materiaaleja ja työkaluja:

 • GEOTEKSTIILIT;
 • vesi;
 • sora;
 • hiekka;
 • lapio;
 • rakennustaso;
 • rammer;
 • vedeneristys.

Ensimmäinen asia on kaivaminen kuopasta tai kaivosta maaperän jäädyttämiseen. Tämän jälkeen kaivettu kaivo on tasoitettava ja vuorattu useita kerroksia geofabric - se suojaa nestettä alhaisemmista kerroksista maaperän pääsemästä säätiöön. Sitten hiekka täytetään, myös useilla kerroksilla. Jokainen kerros kostutetaan ja huolellisesti räjähtää. Jokaisen kerroksen on sovitettava rauniot. Tuloksena on halutun korkeuden tyyny. Yleensä sen korkeus ei ole yli 200 mm. Vedenpitävä kerros levittää sen päälle. Lopuksi tehdään muottirakenteen vahvistaminen ja lopuksi kaadetaan betonia.

Säätiön asettelu osassa

Onko mahdollista vähentää edelleen vahinkoa?

Maaperän turvotusta voidaan ehkäistä muilla tavoilla, jotka parhaiten yhdistetään edellä kuvattuihin. Helpoin tapa on poistaa neste maaperästä. Tätä varten luodaan sokea alue, joka suojaa perustavanlaatuista pohjaa sademäärästä ja maanalaisesta kosteudesta. Voit myös rakentaa ja kuivattaa järjestelmää. Toinen tapa on lämmittää säätiö. Tämä on suositeltava kaikille maamme rakennuksille. Tällöin taloa lämmitetään talon ympärillä, mikä estää jäätymisen ja siten turvotuksen. Käytettävien materiaalien on oltava erittäin kestäviä ja kosteutta kestäviä.

Toinen tapa estää maaperän turvotus on laittaa katto huopa alapuolelle. Ja lopuksi, voit keinotekoisesti vähentää maan jäädyttämistä. Tätä tarkoitusta varten käytetään erityisiä reagensseja, jotka ovat välttämättömiä maaperän prosessoimiseksi ennen säätiön kaatoamista. Muita tehokkaita tapoja:

 1. Säätiön rappaus ja erikoisrakenteet.
 2. Perus laajennus.
 3. Maaperän salinisaatio perustuksen alla.

Jokainen näistä menetelmistä on tehokas torjuttaessa maaperää hehkutettaessa pakkasen aikana. Jos useat niistä yhdistetään, tämä vain parantaa vaikutusta. Siksi talonrakentamisen aloittaminen on välttämätöntä ennen sellaista tärkeätä kohtaa kuin maaperän jäädyttämisen estäminen säätiön alapuolella.

Rakentaminen kallistamalla maaperää. Menetelmät maaperän pakkasen talteenottoongelman ratkaisemiseksi

Ongelmana rakennusten rakentamisessa talviaikaan syntyy usein kosteissa alueilla, jotka sijaitsevat lauhkealla ilmastovyöhykkeellä. Tähän saakka on kehitetty ja testattu käytännössä monenlaisia ​​menetelmiä, joilla käsitellään huurretta.

Pääasia on valita sopivin niistä juuri rakennusolosuhteitasi varten, ja sitten rakennus palvelee sinua ilman tuhoja ja muodonmuutoksia monien vuosien ajan. Tarkastelkaamme yksityiskohtaisemmin kysymystä tällaisesta rakentamisesta ja käytännön menetelmistä sen ratkaisemiseksi.

Katso videota rakentavasta maaperästä

Mikä on talteenotto?

Kuten tiedät, vesi muuttuu jään, kun se jäätyy. Kun näin tapahtuu, sen tilavuuden muutos johtuen jäästä ja vedestä: veden määrällä on paljon suurempi tiheys kuin jäällä. Näin ollen jäädyttämisen aikana vesi muuttuu vähitellen jäähän, laajenee ja miehittää suuremman tilavuuden.

Jos tällainen vesi jäätyy maahan, maa laajenee sen mukana. Tässä tapauksessa maata laajentavia voimia kutsutaan pakkasen voimien voimiksi, ja itse kyllästettyä vettä kutsutaan kutistumaan.

Mikä on vaarana maaperän poraamisesta rakennukselle?

Katsotaanpa, mitä tapahtuu talvisen maaperän välittömässä läheisyydessä rakennuksen vieressä. Talvella, kun pakkasta tapahtuu, vesi jäätyy ja laajenee ja muuttuu jääksi. Yhdessä sen kanssa sen sisältävä maa alkaa laajentua. Jäätymisvaivoja on olemassa.

Viranomaiset alkavat toimia läheisessä rakennuksessa, tarkemmin sen perustana, nostamalla sitä. Keväällä, kun lämpötila nousee, tapahtuu käänteinen prosessi: rakennusta alennetaan sen takia, että jää sulaa, muuttuu veteen ja vastaavasti kutistuu, lisää sen tiheyttä ja pienentää omaa miehitettyä tilavuuttaan.

Jos säätiötä ei ole suojattu liikkeellepanevien voimien vaikutuksesta, rakennuksen voi siirtyä, mikä johtaa ennenaikaisesti tai myöhemmin rakennusten ja perustuksen seinämien halkeamien muodostumiseen ja sitten rakennuksen tuhoamiseen.

Ominaisuus maaperä

Maaperän kastelemalla voidaan ymmärtää mitä tahansa maaperää, joka kykenee säilyttämään riittävän suuren määrän vettä sen tilavuudesta. Mitä enemmän vettä on maaperän tilavuuden yksikössä, sitä enemmän maata on kallistettava.

Merkittävimmät maaperäilman edustajat ovat savi ja keltainen (louhos) hieno hiekka, joka sisältää suuren määrän savi sulkeumia. Tällaisilla mailla on suuri kyky säilyttää vettä.

Tällöin vähiten maaperät ovat vähiten turpoavia: kaikki maaperä, joka ei sisällä tai sisältää vähimmäismäärää savea hiukkasia, karkeaa tai keskirasvaa hiekkaa ja roskia.

Kaikki nämä maaperät eivät säilytä, ne kulkevat helposti vettä itseensä maaperän taustalla oleviin kerroksiin, koska ne koostuvat suurista hiukkasista, joilla ei ole kykyä pysyä keskenään toistensa kanssa, kuten savi.

Tekijöitä, jotka vaikuttavat hevosen voimaan

1. Ensimmäisen vesijohdon syvyys.

Mitä lähempänä pinta on vesi, sitä selvemmin se on. Samanaikaisesti jopa silloittuneen hiekan säätäminen on tehottomana, koska vedellä ei yksinkertaisesti ole minkäänlaista kulkea tällaisen kentän läpi - alla on vesipiiri.

2. Maaperän jäädytys syvyys talvella, ominaisuus tämän alueen.

Moskovan leveyspiirissä maa jäädyttää 1,5 metriä. Luonnolliset voimat voivat luonnollisesti toimia vain niillä alueilla, joilla lämpötila laskee alle 0 ° C talvella. C. Mitä syvemmälle maaperä jäätyy, sitä voimakkaammat voimalat vaikuttavat rakennukseen, kaikki muut olosuhteet ovat yhtä suuret.

3. Maaperälajit.

Maaperä, jolla on hienoja hiukkasia, joka pystyy pitämään vettä pitkään aikaan sen huonon läpikulun vuoksi pienikokoisten hiukkasten läpi, ovat kaikkein alttiimpia liikkeelle.

Saviolot myös pitävät voimakkaasti vettä. Vesi kulkee helposti suurien hiukkasten läpi, koska suurien hiukkasten välissä on riittävästi tilaa veden kulkemiselle.

Menetelmät ongelman ratkaisemiseksi pakkasella talteen rakennuksen aikana

Nykyään on olemassa monia menetelmiä, joilla vähennetään healtämistä, jotka ovat toimineet hyvin käytännössä. Harkitse kaikkein tärkeintä.

1. Maaperän täydellinen korvaaminen rakennustyömaalla.

Tämä menetelmä ratkaisee radikaalisti kiihdytysongelman, mutta se johtaa suurempaan rakennuskustannuksiin johtuen suuresta maadoituksesta.

Menetelmän ajatus on seuraava: rakennuksen tulevan rakennuksen paikalle sijoitettu maaperä on kokonaan poistettu, eikä sen kallistumatonta maata, tavallisesti karkeaa hiekkaa, sijoi- teta.

2. Rakennuksen kellarikerroksen sijainti alle merkin, joka yleensä jäätyy maahan.

Tämä menetelmä on yleinen. Valitse tässä tapauksessa sopiva säätiö. Yleisimmät säätilat ovat kasa suurille, raskasrakennuksille ja mökeille, huviloille, muille suhteellisen kevyille ja pienille rakennuksille.

Kasa syvenee maaperän kiinteän kerroksen esiintymisen ja sen jäädyttämisen alapuolelle. Tällöin vain rakennuksen rakennetta, tarkemmin seinämää seinämillä, vaikuttavat vain pakkasenkestävät tangentiaaliset voimat.

Tärkeimpien pystysuorojen voimien toiminta neutraloidaan, koska rakennuksen tuki ei ole kalliorakenteinen.

3. Rakennuksen ympärivuotinen lämmitys.

On hyvin tiedossa, että lämpötila alustan alueella lämmitetyn rakennuksen alla on aina noin 20% korkeampi kuin lämmitys, joka ei ole lämmittämässä rakennuksessa.

Niinpä talon alle talon ympärivuotinen lämmitys jäätyy huomattavasti pienemmäksi ja vaikutusvoima on heikko.

Rakennuksen suunnittelussa ja suunnittelussa on tärkeää harkita tätä tekijää: kannattaa käyttää rakennusta ympäri vuoden elinympäristöön.

4. Rakennuksen yleinen painotus.

Jäätymisvoimat voivat nostaa rakennuksen, jolla on suhteellisen pieni massa. Jos rakennus on raskas, niin nämä voimat eivät pysty vaikuttamaan merkittävästi rakennuksen asentoon.

Siksi johtopäätös: sitä raskaammat rakennukset, sitä suurempi massa, onnistuneempi tällainen rakennus, muut samankaltaiset asiat, kykenevät kestämään talvikauden jäänpoistovoimat.

Siksi maaperän karsimisesta on kannattavampaa rakentaa suuria massiivisia rakennuksia, vaikka tämä tietenkin johtaa suuria taloudellisia ja ajankäyttömääriä sekä tällaisen rakennuksen rakentamiseen että sen myöhempään huoltoon käytön aikana.

5. Talonrakennuslaatikoiden rakentaminen.

Laattojen pohjalla on yksi ainoa raudoitettu monoliittinen laatta, johon rakennuksen kaikki muut elementit tuetaan.

Rakennus itse tässä tapauksessa, yhdessä perusta, on yksi rakenne. Säätiö on rakennettu joko suoraan maan pinnalle tai matalalle syvyydelle.

Joka tapauksessa on selvää, että säätelyyn kohdistuvat sekä tangentiaaliset että vertikaaliset voimat pakkasen syyn syyn vuoksi: se vain kohoaa talvella pakkasen aikana ja laskeutuu keväällä sulatuksen aikana.

Tämän säätiön erityispiirre on yksi monoliittinen rakenne, jonka ansiosta talon korkeiden muutosten vuoksi se ei romahda eikä repäise.

6. Maaperän viemäröinti.

Menetelmän tarkoituksena on vähentää maaperän vesipitoisuutta kääntämällä se suoraan pohjasta, minkä jälkeen maaperän kallistuskapasiteetti pienenee vastaavasti. Talon alapuolella oleva vesi ja sen sijaintialue poistetaan ja maaperä tässä paikassa muuttuu vähemmän kosteaksi. Tämän menetelmän toteuttamiseksi porautuu kuivauskaivalta jonkin matkan päässä talosta. Se on tarkoitettu keräämään rakennuksesta poistettua vettä. Talon ympärille rakennetaan viemärijärjestelmä: kaivetaan kaivantoa ja siihen asetetaan putkia, jotka sisältävät pienten läpimittojen reikiä niiden sivupinnan yli; Putket liitetään sitten kaivoon, jolloin ne muodostavat yhden tyhjennysjärjestelmän.

Jotta maaperä ei pääse putoamaan viemärijärjestelmään, putket täyttyvät kaikilta puolilta soraa tai roskaa ennen täyttöä ja sitten kääritty geotekstiilillä. Jotta talon vesi virtaisi kaivoon painovoimalla, putket tulisi sijoittaa pieneen esijännitykseen siinä suun- nassa, jossa viemärikaivo sijaitsee. Lisäksi putket sijoitetaan kaivantoon eri korkeuksilla: mitä lähempänä putkea on kaivo, sitä syvemmälle se on sijoitettava suhteessa maan pintaan ja päinvastoin - talon läheisyydessä olevat putket ovat minimoituja. Tätä menetelmää käytetään hyvin yhdessä muiden kanssa.

7. Liukuvien materiaalien käyttö.

Tätä menetelmää käytetään yleensä säätiön rakentamisvaiheessa ja se on suunniteltu suojaamaan roiskeilun tangentiaalisia voimia vastaan. Ulkopuolelta, kellari seinät on vuorattu vesitiiviillä materiaaleilla, joilla on liukas pinta, kuten kateaine. Seinien vieressä oleva maata ei voi tarttua tällaiseen seinään ja liukuu, mikä vähentää sivusuuntaista painetta perustukselle ja rakennukselle kokonaisuutena.

8. Kellarin eristys.

Usein tämä menetelmä yhdistetään muiden kanssa. Menetelmän ydin on se, että jos pohja on hyvin eristetty lämpöä eristävien materiaalien kanssa, lämpötila säätiön sijainnissa on tavallista korkeampi ja tässä tapauksessa maaperän jäädytyksen syvyys vähenee tai maaperä rakennuksen alapuolella ei jää lainkaan. Tällöin rakennukseen vaikuttavat venytysvoimat ovat vähäisiä tai puuttuvia. Säätiön rakentamisen aikana se on eristettävä sekä ulko- että sisäpuolelta. Rakennuksen käytön aikana on mahdollista lämmittää vain sisäpuolelta.

Maaperän kuumenemisen syyt

Talvikauden päätyttyä halkeamat näkyvät usein mökeissä julkisivuissa ja kellareissa, ovenkehykset ovat vääristyneet tai halkeamat näkyvät ikkunoiden kehyksissä. Näiden ongelmien syy useimmissa tapauksissa on perustusten pohjan liikkuminen, jonka aiheuttavat maaperän pakkastumisen voimat, jotka johtuvat maaperän tilavuuden kasvusta pakastamisen aikana.

Käytännöllisesti katsoen kaikki maaperät (paitsi kivet) voivat altistua pakkaselle, mutta tämä puute on luonteenomaista savi-maaperä (paikat, savet, hiekkasaumot, hienot ja sitkeät hiekat) sekä hiekka-saviä sisältävät hiekat. Soraa, karkeaa ja keskipitkistä hiekkaa, jotka eivät sisällä sitsi-savea hiukkasia, pidetään tulenkestävänä.

Kuten jo todettiin, pienimpiä murtu- ja savipartikkeleita sisältävät maaperät altistuvat pakkaselle. Suuret ja keskisuuret hiekat verrattuna näihin hiukkasi sitoo vettä hyvin. Jäädytettäessä veden kyllästynyt massa kasvaa voimakkaasti tilavuudeltaan, alkaa painaa maan rakenteita ja työntää ne pois maasta.

Jäätymisen vaurioitumiset johtuvat vaikutuksesta ns. Normaalien ja tangentiaalisten voimien rakenteeseen. Ensimmäiset syntyvät säätiön alapuolella jäätymisen ja talteenoton voimakkuuden kasvun seurauksena, toinen - maaperän pystysuoran siirtymisen vuoksi, jäädytettynä perustuksen sivupinnoille tai kellari seinille. Lisäksi jäädytetty maaperä, joka on kasvanut tilavuudella, alkaa painaa pystysuoraan kellareiden seinien pintaan aiheuttaen perustan muodonmuutoksen vaakatasossa.

Kireysprosessia tehostetaan lisäämällä maaperän kosteuspitoisuutta sademäärän (erityisesti raskas syksy sateiden) seurauksena, kosteuden kapillaarinen nousu ja pohjaveden nousu.

Moskovassa 80 prosenttia kaikista maaperistä kuuluu talteenottoluokkaan ja niiden talven jäätymisen syvyys voi olla 1,4 metriä. Siksi perustusten suojaaminen, putkien asentaminen maan alla, asfaltilla tai laattoilla peitetyt alueet sekä sisäänkäynnit epämuodostumien, jotka johtuvat pakkasuihkun voimista. Jäätymisen vaikutuksen vähentäminen maanalaisiin rakenteisiin talon rakentamisen ja korjauksen aikana on suositeltavaa toteuttaa seuraavat toimenpiteet (taulukko 1).

Jäätymisvoimat

Lähtövoimien luonne

Frost-turvotus on maaperän tilavuuden kasvu matalissa lämpötiloissa eli talvella. Tämä johtuu siitä, että maaperässä oleva kosteus jäätymisen aikana lisää tilavuutta.

Veden tiheys on 1000 kg / m3, jään tiheys on 916 kg / m3, mikä tarkoittaa, että samalla massalla jää on suurempi kuin vettä noin 9%. Talvella maaperän sisältämä vesi muuttuu jäätä lisäämällä tilavuutta ja luo näin maaperälle paineita. Paineen vaikutuksesta maaperä alkaa liikkua. Tämä paine ei pysty työntämään syvälle alemman tiheän maaperän kerroksia, joten puristaa maaperän ylös ja sen kanssa talon perustan.

Suurin osa huuruvastuista on savimaita (maaperän tilavuus voi nousta 10-15%, kun jäätymisnopeus on 1,5 m - 15-20 cm). Hiekkapohjaiset maaperät ovat alttiimpia vähemmän turvotusta; kivinen ja kivinen - käytännössä ei altistu. Ero on se, että savi ei anna veden kulkea sen läpi, joten saviä sisältävät maaperä kerääntyvät itsessään kosteuteen. Ja hiekan tai soran hiukkasten välissä vesi imeytyy ja menee taustalla oleviin kerroksiin, ja kosteus, joka on hiekkapohjaisessa maaperässä, jaetaan tasaisesti siinä, joten maaperän turvotus tapahtuu tasaisesti, mikä ei ole niin vaarallista talon perustalle.

Talvella turvotusvoima on riittävän suuri nostaa talon taloon, kun taas ei ole takeita siitä, että talossa oleva kevät palaa alkuperäiseen asentoonsa. Se ei olisi niin huono, jos talo nousi ja laski tasaisesti, mutta se ei ole. Tämän seurauksena talossa on vääristyneitä seiniä, oviaukkoja ja ikkunoita. Tämä pätee suurimmaksi osaksi runko- tai suojataloihin, vähäisemmässä määrin puusta valmistettuihin taloihin, koska ne itse muodostavat jäykän rakenteen. Tiilitalon seinät voivat räjähtää pilkkoutumisen aikana, koska säätiö nousee epätasaisesti - toiselta puolelta, toisaalta vähemmän. Esimerkiksi lämmitetyn talon alla maa ei jäätyä, ja osa talon sisäpuolisten seinien alapuolella ei kokee kohoamisen vaikutuksia, kun säätiön ulkopuolisten seinien ulkopuolella oleva talo jäätyy. Syksyllä talon pohjoispuolella maa alkaa jäädyttää nopeammin kuin eteläpuolella: on turvotus talon toisella puolella, mutta ei toisaalta.

Jäätymisvoimien vaikutus pohjaan

Jäätymisen voimat toimivat paitsi perustuksen pohjalla myös sen sivuseinillä, koska maaperä kasvaa tilavuudella paitsi pohjan perustassa myös sen ympärillä. Kellarin ympärillä oleva maa jäätyy seinilleen talvella ja vetää sen takana sen liikuttaessa. Tällöin koko kallistusvoima voidaan hajottaa kahteen osaan: yksi toimii pohjaan (normaali komponentti) ja toinen seinämiin (tangentiaalinen komponentti). Mitä syvemmälle perustetaan, sitä heikompana voimana toimii säätiöperusta. Samanaikaisesti sivupinta kasvaa ja säätiön seiniin vaikuttava kokonaisnäyttäjävoima kasvaa sen mukana. Tangentiaalisen nousun vaikutus voi olla hyvin merkittävä - jopa 5-7 tonnia neliömetriä kohden. Tämä riittää purkamaan maasta syvään haudattu säätiö, johon on asennettu kevyt runko-talo, jonka paino ei pysty tasapainottamaan vaipan vaikutusta. Sen vuoksi kellarin tunkeutuminen syvyyteen, joka on jäätymisnopeuden alapuolella, ei takaa sen vastustuskykyä nousuun. Esimerkiksi kahden metrin syvennystä ympäröivä puurakenteisen talon pylväspohja työntyy räjäytyksen tangentiaalisiin voimavaroihin, säätiön pylväiden pohjat irtoavat siitä maaperästä, johon ne tuetaan, maaperä kaadetaan syntyvään aukkoon ja täyttää sen. Keväällä, kun maa sulaa, sarakkeessa ei ole minkäänlaista mennä, se pysyy "korotetussa" tilassa ja ensi vuonna tarina toistuu.

  On olemassa kaksi ääripäätä:
 • Syvästi haudattu perusta: kallistusvoimat eivät toimi sen pohjalla, mutta niiden vaikutus on maksimaalinen sivuseinään. Pohjakerroksen perustuksia käytetään tiilien, kiven ja betonirakennusten rakentamiseen, joiden painon on tasapainotettava tangentiaalisten vetovoimien vaikutusta.
 • Pohja on matala ja syvä: pohjallaan kallistuvat voimat toimivat täydellisesti, mutta niiden sivuseinämien tangentiaalinen vaikutus on vähäinen. Tällaisia ​​perustuksia käytetään runko-, paneeli- ja puutaloiden rakentamiseen.


Kuvio voiman voimakkuudesta säätiön syvyydestä

Kuvassa näkyy voiman voimakkuuden riippuvuus pohjan syvyydestä. Se osoittaa, että pohja, joka on asetettu noin 0,5 m: n syvyyteen, altistuu suurimmalle sallivalle voimalle - siis tämä on kaikkein vähiten sopiva syvyys.

Kuinka hoitaa voimaa?

Jäätymisen estämiseksi on useita tapoja: maaperän korvaaminen kalliomilla, kosteuden poisto maaperästä ja maaperän lämpeneminen. Maaperän korvaaminen ei-kalliolla (eli hiekalla) on mahdollista perustaa säätö. Tiivistetty hiekka noin 30 cm korkea ja 20 cm leveämpi kuin pohjan leveys asetetaan sen pohjan alle. Tämän tyynyn tarkoitus on ensin jakaa kuorma tasaisesti pohjalta ja toisaalta vähentää venytysvoimien normaalin komponentin vaikutusta matalaan perustukseen. Tässä on ymmärrettävä, että hiekkakyyhky vähentää turvotuksen vaikutusta, ei siksi, että hiekka ei ole kivinen, vaan vähentäen kerääntyvän maaperän kerrosta. Jos alapinta asetetaan 1 m: n syvyyteen, jonka läpimitta on 50 cm ja sen mahdollinen nousu on korkeintaan 5 cm. Jos teet 30 cm: n hiekkalaatan samalla pohjalla, niin kerääntyvä kerros ei ole 50 cm ja 30 cm, ja sen mahdollinen korotus on enintään 3 cm. Myös paperiraaka-ainetta suositellaan käytettäväksi täyttöön sen jälkeen, kun pohja on kaadettu ja muotti on poistettu. Joten suoraa kosketusta säätiöön tulee olemaan kallioinen maa, joka ei sisällä kosteutta, joka ei jäädy sen seinille. Ajan myötä (muutamassa vuodessa) täyte- ja tyynymassaa oleva hiekka voi murua: savipartikkelit ympäröivästä maaperästä putoavat siihen, ja se menettää huonoja ominaisuuksiaan. Vältymisen estämiseksi hiekkalaatta ja täyttö on erotettava muusta maaperästä kalvolla tai suodatinkankaalla.

Toinen anti-heaving-toiminto on kosteuden poisto, joka vuorostaan ​​voidaan jakaa kahteen osaan: suojaa kosteudelta saostuksesta ja jo olemassa olevan kosteuden poistamisesta. Maaperän suojelemiseksi säätiön ympäriltä sademäärästä sateen ja sulavan lumen avulla koko talon ympärysmitta on tehtävä sokea alue. Sen leveyden on oltava suurempi kuin täyteaineen leveys, niin että vesi vuotaa pois pohjalta.

Talon lämmittäminen talon ympärillä voi vähentää tai poistaa maan jäädyttämistä. Maaperän eristyksen ansiosta on mahdollista rakentaa matalia perustuksia keinotekoisesti vähentämällä syvyyteen tunkeutumista. Tämä on kuitenkin mahdollista vain alueilla, joilla keskimääräinen vuotuinen lämpötila on positiivinen. Eristysnauhan leveyden tulisi vastata huurteen tunkeutumisen syvyyttä: jos maa jäätyy 1,5 m: iin, eristää talon ympärillä 1,5 m leveä nauha. Eristeen paksuus riippuu lämmöneristysominaisuuksista ja ilmasto-olosuhteista.

Toinen toimenpide suojakerroksen suojaamiseksi roiskeelta, jota käytetään kaikentyyppisten perustusten rakentamisessa, on tehdä pinnasta pehmeämpi. Itse itsessään betoni on huokoinen materiaali, ja sen pinnalla maa jäädyttää hyvin ja kallistuessaan vaikuttaa siihen voimakkaasti. Helpoin tapa poistaa tämä on sijoittaa ruberoidi peruspinnan ja maan välille. Ruberoidi on pehmeämpi materiaali, ja liikkuva maaperä liukuu pitkin sitä ja vetovoiman tangentiaalinen osa pienenee merkittävästi.

Maaperän jäädyttäminen johtaa sen turvotukseen ja kielteisiin vaikutuksiin rakennuksen perustalle. Jäätymisen syvyys riippuu maaperän tyypistä ja ilmasto-olosuhteista.

Tässä artikkelissa kuvataan maaperän - kallion, karkean, hiekan ja saven päätyypit, joista kullakin on omat ominaisuutensa ja ominaisuutensa.

Loose maaperä - tämä on maaperä, joka joutuu pakkaselle, kun se jäätyy, se lisää merkittävästi tilavuutta. Voimakas voima on riittävän suuri ja pystyy nostamaan kokonaiset rakennukset, joten maaperän maaperän perusta säätöä ilman toimenpiteitä ryöstelyä vastaan ​​on mahdotonta.

Maaperän kantavuus on sen perusominaisuus, joka on tarpeen talon rakentamisen kannalta, osoittaa, kuinka paljon maaperän yksikkö kestää kuorman. Laakerikapasiteetti määrittää, mikä on talon perustan tukialue: sitä huonompi maaperän kyky kestää kuormaa, sitä suurempi on säätiön ala.

Pohjavesi on ensimmäinen maapallon pintakerros, joka sijaitsee ensimmäisen läpäisemättömän kerroksen yläpuolella. Niillä on kielteinen vaikutus maaperän ominaisuuksiin ja talojen perustuksiin, pohjaveden taso on tunnettava ja otettava huomioon säätiön asettamisen yhteydessä.

Jäätymisvoimat

Lähtövoimien luonne

Frost-turvotus on maaperän tilavuuden kasvu matalissa lämpötiloissa eli talvella. Tämä johtuu siitä, että maaperässä oleva kosteus jäätymisen aikana lisää tilavuutta.

Veden tiheys on 1000 kg / m3, jään tiheys on 916 kg / m3, mikä tarkoittaa, että samalla massalla jää on suurempi kuin vettä noin 9%. Talvella maaperän sisältämä vesi muuttuu jäätä lisäämällä tilavuutta ja luo näin maaperälle paineita. Paineen vaikutuksesta maaperä alkaa liikkua. Tämä paine ei voi työntää läpi syviä matalampia tiheitä kerroksia maaperä, siksi puristaa maaperän ylös, ja sen kanssa perustan talon.

Suurin osa huuruvastuista on savimaita (maaperän tilavuus voi nousta 10-15%, kun jäätymisnopeus on 1,5 m - 15-20 cm). Hiekkapohjaiset maaperät ovat alttiimpia vähemmän turvotusta; kivinen ja kivinen - käytännössä ei altistu. Ero on se, että savi ei anna veden kulkea sen läpi, joten saviä sisältävät maaperä kerääntyvät itsessään kosteuteen. Ja hiekan tai soran hiukkasten välissä vesi imeytyy ja menee taustalla oleviin kerroksiin, ja kosteus, joka on hiekkapohjaisessa maaperässä, jaetaan tasaisesti siinä, joten maaperän turvotus tapahtuu tasaisesti, mikä ei ole niin vaarallista talon perustalle.

Talvella turvotusvoima on riittävän suuri nostaa talon taloon, kun taas ei ole takeita siitä, että talossa oleva kevät palaa alkuperäiseen asentoonsa. Se ei olisi niin huono, jos talo nousi ja laski tasaisesti, mutta se ei ole. Tämän seurauksena talossa on vääristyneitä seiniä, oviaukkoja ja ikkunoita. Tämä pätee suurimmaksi osaksi runko- tai suojataloihin, vähäisemmässä määrin puusta valmistettuihin taloihin, koska ne itse muodostavat jäykän rakenteen. Tiilitalon seinät voivat räjähtää pilkkoutumisen aikana, koska säätiö nousee epätasaisesti - toiselta puolelta, toisaalta vähemmän. Esimerkiksi lämmitetyn talon alla maa ei jäätyä, ja osa talon sisäpuolisten seinien alapuolella ei kokee kohoamisen vaikutuksia, kun säätiön ulkopuolisten seinien ulkopuolella oleva talo jäätyy. Syksyllä talon pohjoispuolella maa alkaa jäädyttää nopeammin kuin eteläpuolella: on turvotus talon toisella puolella, mutta ei toisaalta.

Jäätymisvoimien vaikutus pohjaan

Jäätymisen voimat toimivat paitsi perustuksen pohjalla myös sen sivuseinillä, koska maaperä kasvaa tilavuudella paitsi pohjan perustassa myös sen ympärillä. Kellarin ympärillä oleva maa jäätyy seinilleen talvella ja vetää sen takana sen liikuttaessa. Tällöin koko kallistusvoima voidaan hajottaa kahteen osaan: yksi toimii pohjaan (normaali komponentti) ja toinen seinämiin (tangentiaalinen komponentti). Mitä syvemmälle perustetaan, sitä heikompana voimana toimii säätiöperusta. Samanaikaisesti sivusuuntainen pinta kasvaa ja perustan seiniin vaikuttava tangentiaalinen voima kasvaa sen kanssa. Tangentiaalisen nousun vaikutus voi olla hyvin merkittävä - jopa 5-7 tonnia neliömetriä kohden. Tämä riittää purkamaan maasta syvään haudattu säätiö, johon on asennettu kevyt runko-talo, jonka paino ei pysty tasapainottamaan vaipan vaikutusta. Sen vuoksi kellarin tunkeutuminen syvyyteen, joka on jäätymisnopeuden alapuolella, ei takaa sen vastustuskykyä nousuun. Esimerkiksi kahden metrin syvennystä ympäröivä puurakenteisen talon pylväspohja työntyy räjäytyksen tangentiaalisiin voimavaroihin, säätiön pylväiden pohjat irtoavat siitä maaperästä, johon ne tuetaan, maaperä kaadetaan syntyvään aukkoon ja täyttää sen. Keväällä, kun maa sulaa, sarakkeessa ei ole minkäänlaista mennä, se pysyy "korotetussa" tilassa ja ensi vuonna tarina toistuu.


  On olemassa kaksi ääripäätä:
 • Syvästi haudattu perusta: kallistusvoimat eivät toimi sen pohjalla, mutta niiden vaikutus on maksimaalinen sivuseinään. Pohjakerroksen perustuksia käytetään tiilien, kiven ja betonirakennusten rakentamiseen, joiden painon on tasapainotettava tangentiaalisten vetovoimien vaikutusta.
 • Pohja on matala ja syvä: pohjallaan kallistuvat voimat toimivat täydellisesti, mutta niiden sivuseinämien tangentiaalinen vaikutus on vähäinen. Tällaisia ​​perustuksia käytetään runko-, paneeli- ja puutaloiden rakentamiseen.

Kuinka hoitaa voimaa

Jäätymisen estämiseksi on useita tapoja: maaperän korvaaminen kalliomilla, kosteuden poisto maaperästä ja maaperän lämpeneminen. Maaperän korvaaminen ei-kalliolla (eli hiekalla) on mahdollista perustaa säätö. Tiivistetty hiekka noin 30 cm korkea ja 20 cm leveämpi kuin pohjan leveys asetetaan sen pohjan alle. Tämän tyynyn tarkoitus on ensin jakaa kuorma tasaisesti pohjalta ja toisaalta vähentää venytysvoimien normaalin komponentin vaikutusta matalaan perustukseen. Tässä on ymmärrettävä, että hiekkakyyhky vähentää turvotuksen vaikutusta, ei siksi, että hiekka ei ole kivinen, vaan vähentäen kerääntyvän maaperän kerrosta. Jos alapinta asetetaan 1 m: n syvyyteen, jonka läpimitta on 50 cm ja sen mahdollinen nousu on korkeintaan 5 cm. Jos teet 30 cm: n hiekkalaatan samalla pohjalla, niin kerääntyvä kerros ei ole 50 cm ja 30 cm, ja sen mahdollinen korotus on enintään 3 cm. Myös paperiraaka-ainetta suositellaan käytettäväksi täyttöön sen jälkeen, kun pohja on kaadettu ja muotti on poistettu. Joten suoraa kosketusta säätiöön tulee olemaan kallioinen maa, joka ei sisällä kosteutta, joka ei jäädy sen seinille. Ajan myötä (muutamassa vuodessa) täyte- ja tyynymassaa oleva hiekka voi murua: savipartikkelit ympäröivästä maaperästä putoavat siihen, ja se menettää huonoja ominaisuuksiaan. Vältymisen estämiseksi hiekkalaatta ja täyttö on erotettava muusta maaperästä kalvolla tai suodatinkankaalla.

Toinen anti-heaving-toiminto on kosteuden poisto, joka vuorostaan ​​voidaan jakaa kahteen osaan: suojaa kosteudelta saostuksesta ja jo olemassa olevan kosteuden poistamisesta. Maaperän suojelemiseksi säätiön ympäriltä sademäärästä sateen ja sulavan lumen avulla koko talon ympärysmitta on tehtävä sokea alue. Sen leveyden on oltava suurempi kuin täyteaineen leveys, niin että vesi vuotaa pois pohjalta.

Talon lämmittäminen talon ympärillä voi vähentää tai poistaa maan jäädyttämistä. Maaperän eristyksen ansiosta on mahdollista rakentaa matalia perustuksia keinotekoisesti vähentämällä syvyyteen tunkeutumista. Tämä on kuitenkin mahdollista vain alueilla, joilla keskimääräinen vuotuinen lämpötila on positiivinen. Eristysnauhan leveyden tulisi vastata huurteen tunkeutumisen syvyyttä: jos maa jäätyy 1,5 m: iin, eristää talon ympärillä 1,5 m leveä nauha. Eristeen paksuus riippuu lämmöneristysominaisuuksista ja ilmasto-olosuhteista.

Toinen toimenpide, jolla suojataan säätiötä pakkaselta, käytetään kaikentyyppisten perustusten rakentamisessa, jotta sen pinta pehmeämpi. Itse itsessään betoni on huokoinen materiaali, ja sen pinnalla maa jäätyy hyvin, ja sen aikana se vaikuttaa voimakkaasti. Helpoin tapa poistaa tämä on sijoittaa ruberoidi peruspinnan ja maan välille. Ruberoidi on pehmeämpi materiaali, ja liikkuva maaperä liukuu pitkin sitä ja vetovoiman tangentiaalinen osa pienenee merkittävästi.

Lue sama:

Maaperän jäädytyksen syvyys
Maaperän jäädyttäminen johtaa sen turvotukseen ja kielteisiin vaikutuksiin rakennuksen perustalle. Jäätymisen syvyys riippuu maaperän tyypistä ja ilmasto-olosuhteista.

Pohjaveden taso
Pohjavesi on ensimmäinen maapallon pintakerros, joka sijaitsee ensimmäisen läpäisemättömän kerroksen yläpuolella. Niillä on kielteinen vaikutus maaperän ominaisuuksiin ja talojen perustuksiin, pohjaveden taso on tunnettava ja otettava huomioon säätiön asettamisen yhteydessä.

Löysä maa
Loose maaperä - tämä on maaperä, joka joutuu pakkaselle, kun se jäätyy, se lisää merkittävästi tilavuutta. Voimakas voima on riittävän suuri ja pystyy nostamaan kokonaiset rakennukset, joten maaperän maaperän perusta säätöä ilman toimenpiteitä ryöstelyä vastaan ​​on mahdotonta.

Talon perustan laskeminen: kuormitus säätöön ja maaperään
Tulevan talon suunnitteluvaiheessa muiden laskelmien lisäksi on tarpeen tehdä säätiön laskenta. Laskennan tarkoituksena on selvittää, mikä kuorma vaikuttaa säätöön ja maahan, ja mikä on säätiön tukialue. Säätiön kokonaiskuormituksen määrittämiseksi on tarpeen laskea tulevaisuuden talon paino kaikilta käyttökuormilta (asukkaat, kalusteet, tekniset laitteet jne.),

Maaperän kantavuus Maaperän kantavuus on sen perusominaisuus, jonka sinun tarvitsee tietää rakentaessaan taloa, se osoittaa, kuinka paljon kuormaa maayksikkö voi kestää. Laakerikapasiteetti määrittää, mikä on talon perustan tukialue: sitä huonompi maaperän kyky kestää kuormaa, sitä suurempi on säätiön ala.