Tulenkestävän betonin ominaisuudet, sen koostumus ja valmistelu

Käytetään betoniseosten, tulisijojen, lämmityselementtien valmistukseen myös metallurgisten ja kemiallisten kasvien, lämmön ja tulenkestävien sementtiseosten tuotantolaitoksissa. He pystyvät kestämään vaikeita lämpövaikutuksia. Tulenkestävän betonin ominaisuudet tulisi saavuttaa lisäämällä koostumukseen useita komponentteja.

Mikä on tulenkestävä betoni?

Lämpöä kestävä betoni on erityinen rakennusmateriaalityyppi, joka pystyy kestävään pitkäaikaiseen altistumiseen erittäin korkeille lämpötiloille ilman vahinkoa ja suorituskyvyn perusominaisuuksien pienentämistä. Tulenkestävän betonin koostumuksesta riippuen se kestää 750-1 1800 asteen lämmön sekä avoimen liekin vaikutukset.

Tärkein ero muiden betoniseosten tulenkestoisen koostumuksen välillä on hienojen ja huokoisten komponenttien korkea pitoisuus. Sisältyy myös kiviä, joiden kvartsi on vähäinen, seulontaan. Materiaalin voimakkaan lämmityksen vuoksi suurin ongelma on sen kuivuminen, halkeilu ja kohesiivisen lujuuden menetys. Alumiinikomponentit, johtuen hiukkasten äärimmäisen pienestä ulottuvuudesta, mahdollistavat betonin sisältämän kosteuden saavuttamisen yhtenäisessä tilassa. Ne estävät valua ja estävät sitkeyden ja lujuusominaisuuksien menetykset.

Alumiinioksidimateriaalien avulla valmistetun betonin palonkestävyys saavutetaan myös siirtymällä keraamiseen tilaan pitkäaikaisella altistuksella avoimelle liekille. Mainittujen materiaaliominaisuuksien vuoksi ne ovat välttämättömiä sekä teollisuus- että yksityisrakennusten rakentamisessa.

Tyypit ja soveltaminen

Lämmönkestävä betoni on materiaalien yleinen alaluokka, joka on sisäisesti jaettu lajien massaan useiden kriteerien mukaan. Paino ja rakenne emittoivat:

 • raskas (käytetään perusrakenteiden rakentamiseen);
 • kevyt (käytetään laajasti lattian, putkistojen ja muiden esineiden rakentamiseen painorajoitusten avulla);
 • huokoinen, se on myös soluinen (suorittaa lämmöneristysfunktion).

Minkä tahansa betoniseoksen koostumukseen kuuluu sitova komponentti, joka varmistaa kovetetun seoksen eheyden ja täyteaineen. Sidontalaitteen tyypin mukaan lämmönkestävä betoni voidaan jakaa seuraaviin klustereihin:

 • korkealaatuisen Portland-sementin perusteella voidaan saavuttaa suuri lujuus;
 • Portland-sementtipohja, jossa on kuonaa, on erittäin sitova kapasiteetti;
 • alumiinioksidipitoinen pohja nestemäisellä lasilla parantaa seoksen tulenkestäviä ominaisuuksia.

Lämpö- ja tulenkestävän betonin käyttöalue on hyvin laaja, mutta vaikuttaa ensisijaisesti metallurgisiin, energia- ja kemianteollisuuksiin. Täällä masuunissa, sulatteissa ja lämmityslaitoksissa vaaditaan tulenkestävää kemiallisesti neutraalia materiaalia, joka kestää pitkään korkeita lämpötiloja.

Päivittäisessä elämässä tällaista betonia käytetään useammin lämmityskattiloiden, uunien (tiilien) ja kotitakkien rakentamisessa. Sitä käytetään laajasti putkien vetämiseen ja lämmityspiirejä valmistettaessa. Yksityisen rakentamisen tapauksessa on mahdollista valmistaa tulenkestävää betonia omilla käsillä, mutta erityisiä osia ja tarkkoja mittasuhteita tarvitaan.

Valmistus tekniikka

Lämmönkestävien ja tulenkestävien seosten valmistuksessa on välttämätöntä saada aikaan sisäinen rakenne, jossa kosteus ei haihdu pitkällä altistuksella korkealle lämpötilalle. Kyse ei ole veteen sekoittumisen aikana vaan betonin käyttökosteudesta. Hienojakoiset materiaalit ja joukko lisäaineita mahdollistavat betonituotteen lämpöä johtavien ja eristävien ominaisuuksien lisääntymisen halutun vaikutuksen saavuttamiseksi. Ensimmäinen osa vaikuttaa kosteuden säilyttämiseen, toinen estää rakennuksen ylikuumenemisen ja lämpöhaittoja johtuen usein lämpötilaeroista.

Lisäaineet, jotka tuottavat betonin lämpötavuutta:

 • leipomattomat tiilet, jotka sisältävät edullisesti tulisokeria tai magnesiittia;
 • huokoiset komponentit - hohkakivi tai masuunikuona;
 • kromiittia sisältävät malmit tai kalliot - basaltti, andesite;
 • tuhka-aineosia.

Kaikki suosittuja täyteaineita yhdistävät yhden pääominaisuuden - ne kaikki ovat jo olleet kovassa lämpökäsittelyssä (tuotannon tai muotoilun aikana). Tämän vuoksi ne eivät kokene mitään morfologisia tai kemiallisia muutoksia betoniin altistuessaan korkeille lämpötiloille.

Lämpöä kestävän betonin valmistukseen omilla kädilläsi on noudatettava normaalia tuotantosykliä - koostumuksen valintaa, vaivaamista, kuivaamista ja kuivausta. Erityiset suositukset voivat johtua vain mela sekoittajasta hienojen fraktioiden täydelliseen vaivaamiseen, tiukasti kiinni koostumuksen mittasuhteisiin ja erityistä huomiota kuivauksen aikana.

Koostumus ja mittasuhteet

Tulenkestävän betonin valmistukseen käsin, joka sisältää kaikki tarvittavat elementit, käytä valmiita sementtiseosta. Tarvittava perusta löytyy lyhenteistä ASBS (alumiinisilikaatti), ShB-B (palonkestävä kamomilla), HBBS (korkea alumiinioksidipitoisuus) tai SBK (korundi-lisäaineella). Mainitun alalajin lisäksi SSBA: n, TIB: n ja SABT: n tuotteet kuuluvat tulenkestävän betonin luokkaan. Tulenkestävät komponentit lisätään sementtiin maadoitetussa muodossa. Tarkoituksesta riippuen ne murskataan joko kivikaudelle tai jauheeseen.

Sekoittamiseen omia käsiäsi varten tarvitaan vakiovarusteita: vettä, hiekkaa tai soraa, tarjottimia tai betonisekoittimia, lastalla, ruiskupullolla ja tulenkestävällä sementtiseoksella. Klassinen resepti on osien suhde - 3 osaa soraa, 2 hiekkaa ja 2 sementtiseosta. Myös suuremmalle viskositeetille lisätään 0,5 osaa sammutettua kalkkia. Vettä lisätään nopeudella 7,5 litraa 22 kilogrammassa seosta, mutta tämä määrä voi vaihdella. Tavoitteena on saavuttaa homogeeninen tahnainen koostumus.

Sekoitusominaisuudet

Kun työskentelet tulenkestävän betonin kanssa ja tehden sen omalla kädellä, kiinnitetään huomiota kahteen seikkaan:

 1. Vaivaa kunnes haluttu johdonmukaisuus on homogeeninen;
 2. Lähestymistapa kuivausprosessissa.

Koska lämpöä kestävä betoni sisältää alumiinioksidia, hienoksi hajallaan olevia komponentteja ja kuonan lisäaineita, se sekoitetaan tavalliseen tynnyribetonisekoittimeen, ei ehkä anna toivottua tulosta. On parempi käyttää meloa tai lokeroa lapiolla. Ensimmäinen kaada hiekkaa ja soraa oikeassa suhteessa, lisää sitten sementtiä ja kalkkia ja vähitellen kaada veteen. Kun seoksen kumi ei murene tai levitä käsiin, saavutetaan tarvittava sakeus.

Tulenkestävää betonia kuivettaessa on tarpeen kiinnittää huomiota sen nesteytykseen, eli kosteuden lopulliseen jakeluun valmiissa, kuivassa tuotteessa. On parempi kuivata tulenkestävä betoni ilmastoidussa, mutta kosteassa tilassa, joka kattaa suojakankaan, mikä hidastaa prosessia, mutta estää epätasaisen tyhjenemisen. Älä altista liuosta, joka ei ole vielä kovettunut lämpöön ja erityisesti avoimeen liekkiin. On myös suositeltavaa suihkuttaa rakennetta pintaan vedellä säännöllisesti, jotta saadaan aikaan täysin yhtenäinen vedenkäsittely.

Seosten valmistajan suositusten ja saadun tiedon käyttämisen avulla pystyt tekemään tulenkestäviä betonielementtejä uuneihin, lämmitykseen ja muihin rakenteisiin omalla kädelläsi.

Tulenkestävän betonin koostumus ja sen ominaisuudet

Tulenkestävä betoni on erityinen betonityyppi, jolla on erityisiä ominaisuuksia, kuten: korkeiden lämpötilojen kestävyys, tiheys ja lujuus.

Tämän mukaisesti tulenkestävää betonia käytetään: teollisten uunien päällystämiseen ja kaatopaikkojen seiniin, kotitalouksien uunien päällystysuunit, rakennusten tulisijat ja muut rakenteet, jotka liittyvät rakenteiden suojaamiseen korkeilta lämpötiloilta.

Mikä on tulenkestävä betoni?

Kuten jo mainittiin, tulenkestävä betoni on erittäin erikoistunut rakennusmateriaalityyppi, joten ei ole yllättävää, että sen valmistuksessa käytetään erityisiä komponentteja, joilla on korkea lämmönkestävyys ja palonkestävyys. Peruskomponenttien joukossa:

 • Sideaineet: alumiinioksidi (periklaasi) ja portlandsementti, nestemäinen lasi ja alumiinifosfaatit;
 • Aggregaatit: korundi, magnesiitti, kamelihiekka, murskattu kivi, jauhettu kromiittimalmi, hohkakivi, masuunikuona ja useat muut;
 • Pehmittimet: ferrokromikuomu (magnesiumiauhe), perliitti, laajennettu savi tai vermikuliitti.

Samanaikaisesti tulenkestävät betonikivet tuotetaan teolliseksi menetelmäksi, mutta tulenkestävien materiaalien ja murskautuvien tulenkestävien luonnonkivien tuottamiseen käytetään usein jätteitä (taistelu). Tulenkestävä betoni on luonnollisten ja keinotekoisten aggregaattien koostumus monien muiden joukosta: kamelin ja tavallisten tiilien taistelu, murskautunut basaltti, alumiinioksidikuona, jätehalaa masuunikuona ja magnesiittitiili taistelu.

Kuivaseosten muodossa toimitettavien tulenkestävien betonituotteiden valmistajat hyväksyvät ja suorittavat yksittäisiä tilauksia, jotka perustuvat uunien, hylsyjen jne. Suunnitteluun. Tällöin komponenttien koostumus ja mittasuhteet valitaan tarkasti pystysuoran rakenteen suurimman sallitun lämpötilan ja muiden käyttöolosuhteiden mukaan. Tällöin yleisesti kaikki tulenkestävät betonit on jaettu kolmeen tyyppiin käyttölämpötilan mukaan:

 • Tulenkestävä betoni. Käyttölämpötila enintään 1 580 astetta Celsius;
 • Lämmönkestävä betoni. Käyttölämpötila jopa 1 770 astetta Celsius;
 • Korkea lämmönkestävä. Käyttölämpötila on yli 1770 Celsius-astetta.

Erikoisjärjestelyllä betonituottajat, jotka käyttävät kehittyneitä komponentteja, voivat tuottaa betonia, joka kestää jopa 2300 asteen lämpötilan.

Fireclay Fireclay Betoni

Lopullinen kyky säilyttää määritetyt tekniset parametrit on tulenkestävien materiaalien pääominaisuus, joka ensin kiteytyy kiteiksi jähmettymisen aikana ja toiminnassa ne kestävät pitkään altistumista ultrahigh lämpötilalle. Tällaisilla ominaisuuksilla tuotetaan tulenkestävää betonia, joka on erityinen rakennusmateriaalimerkki, jota käytetään epästandardeihin töihin.

Lämmönkestävän betonin ominaisuudet:

 • korkea tulenkestävyys;
 • vahvuus;
 • toimintaominaisuuksien lisääminen työn aikana;
 • monimutkaisen, kalliin sytytysprosessin tuotantoteknologian puute.

Tulentekertymän kolme eri ryhmää erotetaan toisistaan:

Lämmönkestävien materiaalien nimeäminen on kahta suuntausta:

Käyttölämpötilan mukaan betonit eroavat toisistaan:

 • Lämmönkestävä, käyttötavalla jopa 15 80 ° C.
 • Tulenkestävä, toimimalla alueella 1,580 - 1,770 ° C.
 • Erittäin tulenkestävä, hyödyntäen yli 1 770 ° C.

Tulenkestävän lämmönkestävän betonin koostumus

Tämä erikoisrakennusmateriaali valmistetaan peruskomponenttien pohjalta, joilla on erityisiä lisäaineita, jotka voivat olla korundi, magnesiitti, samottihiekka, erilaiset raunioitumat, alumiinisementti. Jotkut hienojakoiset mineraaliset lisäaineet, joilla on suuri lujuus, ovat jauhettuja tai hienojakoisia kromiittimalmia, hohkoja, masuunikuonaa ja monia muita komponentteja, joiden tarkoituksena on lisätä kuivan koostumuksen tai lopputuotteen tiheyttä.

Kiviaineita voidaan valmistaa, mutta usein poltetaan kalkitut tulenkestävät tuotteet, tulenkestävät kiviä. Erilaisia ​​lämmönkestäviä betonilaatuja käytetään suuria 5-25 mm tai hienoja 0,15-5 mm aggregaatteja. Nämä ovat samotti, magnesiittitiili, alumiinioksidikuona, yhteinen tiili taistelu, basaltti, diabaasi, jätteet masuunikuonan kuona. Suosituin kuluttajien kanssa on lämpöä kestävä betoni, joka sisältää samotin, joka täyttää täysin rakennuksen tarpeet.

Linkki on alumiinifosfaatti-ainesosat, nestemäinen lasi ja muut materiaalit. Portland-sementti-, alumiini- tai periklaasisementit toimivat sitovina komponentteina. Betoniseokset nestemäisellä lasilla voivat merkittävästi parantaa kipsikerroksen suorituskykyominaisuuksia.

Eri laatuja varten lisätään pehmittimiä, ferrokromisia kuonaa tai magnesiumoksidijauheita. Kevytkestävät lämmönkestävät betonit sisältävät laajennetut materiaalit: perliitti, laajennettu savi tai vermikuliitti.

Valmistajat tarjoavat pyynnöstä tulenkestävien betoniseosten valmistusta suunnittelun kehityksen perusteella. Tässä komponenttien suhde vastaa asiakkaan projektia. Seoksen koostumus valitaan odotetulla käyttölämpötilalla huoltotuotteiden olosuhteiden mukaan.

Lomakkeen tyypit:

Kokooman koostumuksen kannalta tulenkestävät betonit ovat hyvin erilaisia.

Kuluttajien on seurattava uusien tuotteiden syntymistä: parannetut palonkestävän betonin lajikkeet kestävät jopa 2 300 ° C. Ne valmistetaan Portland-sementin, sideaineiden ja tulenkestävien aggregaattien perusteella.

Kotikäyttö

Jos suositaan kuivien sekoitusten ostamista pusseissa, ennen kuin kiinnitetään huomiota vaivausprosessiin. Täällä kannattaa harkita erinomaisen työmahdollisuuden lisäksi lyhyt säilyvyysaika. Venäjän käsityöläiset ovat kuitenkin halukkaita ostamaan tällaisia ​​sävellyksiä omakäyttöisten kodin takkojen, uunien maalaistaloissa ja kylpyammeissa. Kotitehtävien osalta betonin on oltava erittäin tiheää, karkeaa viljaa. Sen valmistelu tapahtuu rakennustyömaalla, kotiteatterissa, autotallissa, joka eroaa merkittävästi tehdasolosuhteista ja voi siten vaikuttaa rakennelman loppulaatuun.

Liuos on sekoitettava täydellisesti mekaanisella betonisekoittimella. Jopa suhteellisen pieni massaa ei voi sekoittaa käsin. On oltava tarkin keittoteknologia. Jokainen laukku ilmoittaa suositellun veden määrän, joka ensi silmäyksellä näyttää olevan riittämätön. Tämä on kuitenkin perusteellinen sekoittaminen, jonka jälkeen ratkaisu sopii hyvin paikalleen.

Luodaksesi luotettavan uunin omilla käsilläsi, sinun on noudatettava valmistajan ohjeita. Jokainen pakkaus sisältää selkeitä suosituksia: kuivaseoksesta (n. 22,5 kg) pussia tarvitaan noin 7,7 litraa vettä. Ei ole suositeltavaa rikkoa mittasuhteita, vaikka pieni ylimäärä vettä voi vahingoittaa valmiin kohteen toiminnan laatua.

Monet yritykset järjestivät muovautuvien tai muotoilemattomien tulenkestävien tuotteiden tuotantoa, kuivatyhdisteiden, mastikoiden ja lisäaineiden tuotantoa. Ne kaikki täyttävät GOSTin vaatimukset, sillä on laadunmukaisuustodistukset. Suurten tuotantomäärien erottaa OJSC NovosibTeploStroy, OJSC Magnitogorsk Cement-Refractory Plant. Moskovan alueella on aktiivisia tuotantolaitoksia.

Korkealaatuista MKBS-seosta valmistetaan Moskovan yrityksessä Krugosvet, sertifioidut koostumukset BOSS-200, BOSSL-1300 valmistetaan Sukholozhskin tulenkestävästä laitoksesta. Ekaterinburg OAO SpetsOgneuporKomplekt eroaa innovatiivisella tekniikalla, tulenkestävien laitteiden asennusvalvonnalla, lämpöeristyksellä ja korkean lämpötilan ominaisuuksilla.

Lämmönkestävän betonin hinta riippuu brändistä ja odotettavissa olevista käyttökuormista, ja se voi vaihdella tuotannossa käytettävien laitteiden mukaan. Tulenkestävän betonin keskimääräinen hinta on 35 000 tonnia kohti.

Mikä on lämpöä kestävä betoni? Kiinteistön yleiskatsaus

Rakennusmateriaali, joka säilyttää mekaaniset ja toiminnalliset ominaisuudet pitkällä aikavälillä erittäin korkeissa lämpötiloissa jopa 1700 ° C: ssa - tulenkestävä betoni. Samoin onnistuneesti käytetty kotona ja teollisuudessa. Erityisesti uuneille, tulisijoille ja savupiippuille on mahdotonta kuvitella rakennetta ilman lämmönkestävää betonia.

Tulenkestävän materiaalin tärkeimmät ominaisuudet:

 • korkea lujuus;
 • parantunut suorituskyky käytön aikana;
 • antaa luotettavan lämmöneristeen;
 • suhteellisen helppokäyttöinen, ilman lisäpeittoa.

Lämmönkestävä betoni vähentää työn kustannuksia, työvoimakustannuksia ja lyhentää työaikaa.

Tulenkestävän betoniseoksen komponentit

Betonin koostumus sisältää perusaineosat (sementti, täyteaine, vesi) ja lisäaineet - ne määrittävät lopullisen tuotteen tulenkestävät ominaisuudet.

Perusraaka-aineet ovat:

 • alumiinioksidi tai periklaasisementti;
 • kuona Portland sementti;
 • nestemäinen lasi;
 • portland-sementtiä.

Johdanto alumiinioksidireseptille tekee seoksesta immuuni happojen vaikutuksille.

Pieni lujuus eliminoituu eri täyteaineiden teknisellä sisällyttämällä. Lisäaineet parantavat koostumuksen kovettumista ja muuntamista monoliittiseksi lämmönkestävälle alustalle. Hienomurskautuneet lisäaineet ja täyteaineet valitaan seuraavien kriteerien mukaan:

1. sideaineen tyyppi;

2. lämpötila käytön aikana;

3. lopputuotteen käyttöolosuhteet.

Jos betonia on tarkoitus käyttää lämpötiloissa enintään 800 ° C: ssa, sovelletaan:

 • tiili taistelu;
 • tulenkestävät kiviä (andesite, diabaasi, dioriitti);
 • tuliperäiset aggregaatit (perliitti, kuonakouru, laajennettu savi);
 • masuunikuonaa.

Kun työskentelet 1700 ° C: n lämpötilassa, lisää:

 • palanut kaoliini;
 • magnesiitti;
 • palo-tiilet;
 • Kromirikastetta;
 • korundi.

Periklaasi-sementtibetonin reseptissä on välttämättä magnesiumsulfaattia. Seoksen kovettamiseksi nestemäisestä lasista, koostumukseen lisätään rakeistettua masuunikuonaa, natriumsilikloridia tai nepheliinilietettä. Tämä kaava auttaa parantamaan rappauskerroksen suorituskykyä.

Tulenkestävän lämmönkestävän betonin valmistus nestemäisen lasin ja portlandsementin perusteella edellyttää hienoksi jauhettujen mineraalitäyteaineiden lisäämistä. Näihin kuuluvat hienojakoiset materiaalit, kuten:

1. taistele magnesiittitiiliä;

2. palo-tiilet;

3. kiinteä palo shamot;

5. kromiittimalmi;

7. löysäsippu;

9. kromiittimalmi.

Pehmittimien lisääminen lämmönkestävään koostumukseen on sallittua.

1. Pääluokassa on kolme tyyppiä:

2. Käyttömenetelmän mukaan tulenkestävät lohkot ovat lämpöä eristäviä ja rakenteellisia.

3. Käytön lämpötilasta riippuen betoni on jaettu seuraavasti:

 • Lämmönkestävä jopa 1580 ° C.
 • Tulenkestävä, 1580-1770.
 • Korkea tulenkestävä, yli 1770.

4. Aggregaattien tyyppi voi olla: dinas, kvartsi, korundi.

Suosittu rakentajien keskuudessa ja palonkestävä kuiva betoniseos. Osa näistä kehittyneistä betonikoostumuksista kykenee kestämään jopa 2300 ° C: n lämpötiloja. Ainoa haittapuoli on se, että tällaisella puolivalmisteella on lyhyt säilyvyys, joten ei ole suositeltavaa ostaa suuria määriä.

Voit ostaa tulenkestäviä sekoitteita ja betonileita missään erikoistuneessa rautakaupassa, mutta laastin valmistelu maksaa paljon vähemmän.

soveltamisalansa

Materiaalia käytetään laajalti lämpörakenteiden, savupiippujen, keräimien, perustusten rakentamisessa. Ihanteellinen kotitalous- ja teollisuusuunit, takat, erilaisten rakenteiden pystytys.

On huomattava, että tulenkestävä betoni helpottaa suuresti suunnittelua, koska siinä on huokoisia ainesosia, mikä vähentää pohjan kuormitusta 40%. Sieltä käytetään seiniä, lattioita, kelluvia rakenteita, span-siltoja.

Kuinka tehdä se itse?

Tehtävänsä materiaalin täyttämiseksi turvallisuuden ja suojan takuita, teknisten vaatimusten tiukkaa noudattamista valmistelun aikana on pakollista.

Jotta lämpöä kestävä betoni olisi omalla kädelläsi, tarvitset seuraavat materiaalit ja työkalut:

 • betonisekoittimen tai muun säiliön liuoksen laimentamiseksi;
 • lapio;
 • vesi;
 • lastalla;
 • atomizer;
 • muovikalvo;
 • tulenkestävä sementti;
 • hiekka;
 • soraa.

Tulenkestävän betonin valmistukseen on kaksi vaihtoehtoa: kuivasta seoksesta tai sekoittamalla ainesosia. Ensimmäinen vaihtoehto on parempi johtuen sen luotettavuudesta ja suhteellisesta vastaavuudesta lämmönkestävän materiaalin komponenttien kanssa tuotantoteknologian mukaisesti.

Jos sekoittaminen on suoritettava yksinään, ensimmäinen vaihe on muottien tai tarvittavien kokoisten muotojen valmistaminen, jotka suljetaan sisäpuolelta estääkseen veden haihtumisen reaktion aikana. Helppo irrottaa valukappaleet kotona helpottaa kasvi- tai silikoni-säiliöiden käsittelyä, mutta se voidaan peittää polyetyleenillä.

Perinteiseen reseptiin kuuluvat: sora, hiekka, lämmönkestävä sementti, sammutettu kalkki suhteessa 3: 2: 2: 0,5. Vettä kaadetaan nopeudella 7,7 litraa 22,5 kg seosta kohti. Vettä vaivaamista varten on suodatettava.

Vähitellen maadoitetut komponentit lisätään vähitellen. Koko koostumus sekoitetaan perusteellisesti. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi kaikkien ainesosien tulee olla huoneenlämmössä valmistuksen aikana, optimaalisesti 15-20 ° C. Liuoksen suuri tiheys määrittää työn nopeuden. Se asetetaan lapion avulla ja tasoitetaan lastalla. Lomake täytetään ylimäärällä, ylijäämä poistetaan.

Tärinää käytetään estämään aukkojen ja ilmakuplien muodostuminen yksikön sisällä. Porauksen puinen osa sijoitetaan 1 minuutin punssiin tai kuoppaan, jonka kapasiteetti värisee ja aiheuttaa betoniseoksen istumisen.

Tulvoitunut liuos on tiukasti peitetty kalvolla ja jätetään seisomaan 2 päivää. Ajoittain materiaali kostutetaan vedellä halkeilun estämiseksi. Polyetyleenin poiston jälkeen formulaation pitäisi antaa kuivua vielä 1-2 päivää. Muodosta poistamisen jälkeen tulenkestävät lohkot pidetään lämmitetyssä tuuletetussa tilassa noin 25 päivän ajan.

Lopputuotteen hinta perustuu reseptiin, brändiin, toimintaolosuhteisiin ja tuotantolinjaan.

Tulenkestävän betonin tekeminen omiin käsiisi

Lämmönkestävää betonia käytetään uunien, tulisien ja savupiippujen rakentamiseen. Tällaista betonia käytetään sekä asuinrakennuksessa että teollisuudessa. Jotta materiaali pystyy toimimaan asianmukaisella tasolla turvallisuuden ja suojan takaamiseksi, on ehdottomasti noudatettava kaikkia teknisiä vaatimuksia sen valmistuksen aikana. Materiaali voi olla solu, vaalea tai tiheä. Tämä tekijä riippuu sen soveltamisalasta ja tarkoituksesta. Tällainen betoni voi suorittaa luotettavan lämmöneristeen toiminnot.

Tulenkestävän betonin valmistukseen tulisi lisätä nestemäisen lasin, asbestin, barium- tai alumiinioksidiseoksen koostumusta.

Lämpöä kestävän betonin käsittely on samanlainen kuin tavallisen betonimateriaalin käsittely, mikä vähentää rakennuskustannuksia. Voit onnistuneesti tehdä tämän materiaalin omin käsin. Se on kestävä lämpötilan muutoksiin, eikä se menetä ominaisuuksiaan lämmitettäessä, ja se on myös paras vaihtoehto erilaisten erikoistilojen rakentamiseen.

Lämpöä kestävän betonin valinta

Jotta tulenkestävä betoni olisi omalla kädellä, sinun on lisättävä nestemäinen lasi, asbesti, barium tai alumiinioksidisementti koostumukseen.

Lämmönkestävän betonin ominaisuudet.

Nämä lisäaineet tekevät betonia soveltuvaksi käytettäväksi korkeissa lämpötiloissa. Tavallinen materiaali sisältää elementtejä, jotka suoritetaan kuivatuksen ja kuivumisen aikana kuumennusprosessin aikana. Suunnittelu tuhoutuu hyvin nopeasti, läpäisee tällaisen testin, eikä talteenottoprosessi ole mahdollinen. Tällaisten tilanteiden välttämiseksi käytetään lämpöä kestävää betonia. Kun otetaan huomioon tulenkestävä betoniseos yksityiskohtaisesti, voit tunnistaa suuren määrän erilaisia ​​epäpuhtauksia. Jokainen niistä suorittaa tehtävänsä, lisää voimaa ja sitovat materiaalit korkeissa lämpötiloissa. Lämpöä kestävän betonin valmistuksessa omilla käsilläsi on oltava sitomisominaisuudet perusmateriaalissa.

Näihin tarkoituksiin voit käyttää:

 • kuona Portland sementti;
 • Portland-sementti;
 • korkea alumiinioksidi sementti;
 • alumiinioksidi sementti;
 • periklaasisementti;
 • nestemäistä lasia.

Koostumuksen valinta lämpöä kestävälle betonille

Betonisekoittimien järjestelmä betonin valmistamiseksi.

Portland-sementille ja nestemäiselle lasille lisätään yleensä hienojakoisia epäpuhtauksia. Lämmönkestävä betoni voi olla normaali tai kevyt riippuen tilavuuspainosta. Materiaali katsotaan kevyeksi, jos sen suurin paino (kuivattuina) on enintään 1500 kg / m³.

Magnesiumsulfaattia (vesiliuosta) käytetään lämmönkestävän betoniseoksen sekoittamiseen periklaasisementillä. Jotta tulenkestävän betonin kiinteyttäminen nestemäisen lasin kanssa tapahtuu, seokseen tulee lisätä natriumsilikloridia, masuunikuonaa tai nepheliiniliete. Nämä lisäaineet syötetään betoniin normaalissa lämpötilassa.

Hieno lisäaine voi olla hienojakoinen tai pölyinen materiaali, kuten:

 • magnesiitti tiili taistelu;
 • palo-tiilet;
 • lumpy chamotte;
 • hohkakivi;
 • tsemyanka;
 • kromiittimalmit;
 • lentotuhka;
 • andesiittia;
 • löyskäämö;
 • rakeistettu masuunikuona.

Lämmönkestävät kevytseokset sopivat:

 • timantti;
 • palo-tiilet;
 • tsemyanka;
 • lentotuhka;
 • laajennettu savi.

Pienet (0,15-5 mm) ja karkeat (5-25 mm) aggregaatit voivat olla murskattuja materiaaleja, kuten: magnesiittisota ja magnesiittikromiittitiili taistelu, korkean alumiinisen ja kamelin tiilen taistelu, savea, semi-musta tai talkkitiili, titaani-alumiinioksidi ja räjähdysjätteen kuona.

On myös mahdollista sijoittaa duniitti, balzat, diabaasi, andesite, articky tuff, palamakuvat. Kevyiden ja tulenkestävien betonien tapauksessa on parempi käyttää vermikuliittia, laajennettua savea tai laajennettua perliittiä lisäaineina. Sideaineen tyyppi, lämpötila ja betonin käyttöolosuhteet määräävät maan lisäaineiden ja aggregaattien valinnan. Tulenkestävän betonin käyttö vähentää työn kustannuksia, työvoimakustannuksia ja vähentää rakentamisen aikaa.

Lämpöä kestävän betonin vaiheittainen ruoanlaitto omalla kädellä

Betoniseoksen valmistusmenetelmä.

Tässä prosessissa tarvitset työkalut ja materiaalit:

 • betonisekoitin;
 • kottikärryt;
 • lastalla;
 • lapio;
 • atomizer;
 • letku tai muu vesihuolto;
 • muotti;
 • muovi levyt;
 • hiekka;
 • tulenkestävä sementti;
 • sora;
 • hydratoitu kalkki.

Betonisekoittimen tai kottikärrän on sijaittava vesijohtoveden välittömässä läheisyydessä. Vettä tarvitaan lisäämään koostumusta, pesuvälineitä ja leikkikenttiä. Materiaaleja tulisi sekoittaa 3: 2: 2: 0,5, esimerkiksi 3 osaa soraa 2 osaan hiekkaa ja 2 osaa tulenkestävää sementtiä 0,5 osaan sammutettua kalkkia. Lämpöä kestävän koostumuksen tilavuuden ei pitäisi vaikuttaa näihin parametreihin ja materiaalien suhde, niiden tulisi pysyä muuttumattomina. Sora ja hiekka asetetaan betonisekoittimeen, tulenkestävää sementtiä ja sammutettua kalkkia lisätään, käyttäen ruiskua kaikki ainesosat sekoitetaan perusteellisesti niin, että ainesosat ovat tasaisesti jakautuneet. Sitten seokseen lisätään vettä ja sekoitetaan uudelleen. Vettä lisätään kunnes seos hankkii tarvittavan sakeuden (työpaksuus). Tarkastaaksesi tuloksena saatavan seoksen, yritä tehdä palanen. Jos vettä on tarpeeksi, palan ei kaadu, eikä se levitä käsiin.

Tämä konkreettinen laasti täyttää muottipesän tai erityisen muodon. Tämä prosessi suoritetaan piikillä, ylimäärä poistetaan lastalla, jonka jälkeen pinta tasoitetaan. Materiaalin kovettumisprosessin mukana seuraa kosteuden menetyksen lisääntyminen. Pidä pinta säännöllisesti vedellä, mikä estää sen halkeilemasta. Märkäbetoni voidaan peittää muovikelmulla pari päivää. Tämän jakson jälkeen kalvo on poistettava ja betonin annetaan kuivua. Ennen tiivistyksen poistamista betonin on kuivuttava vähintään 2 vuorokautta. Tämän jälkeen betoni seisoo ja saavuttaa voimaa kolmen viikon ajan. Pintaa voidaan käyttää tämän jakson jälkeen.

Tulenkestävä betoni: lämmönkestävien koostumusten itsenäinen tuotanto

Tulenkestävää betonia, kuten nimestä käy ilmi, käytetään silloin, kun rakenteella voi olla merkittävää lämpöjännitystä. Tämän materiaalin ominaisuuksien ansiosta se kestää kuumennuksen korkeisiin lämpötiloihin ilman vahinkoa, ja siksi se on välttämätöntä savupiippujen, liesituotteiden jne. Järjestämiseksi. Ja tavanomaisissa rakenteissa palonkestävyys ei ole tarpeeton.

Mitkä ryhmät jakautuvat tulenkestäviin betoniin, mikä on niiden koostumuksessa ja miten tällainen ratkaisu valmistetaan itsenäisesti - kerromme artikkelissamme.

Lisäämällä erilaisia ​​komponentteja liuokseen on mahdollista toistuvasti lisätä resistenttiään korkeisiin lämpötiloihin.

Betoni ja teräsbetoni ovat itse asiassa melko kestäviä ja palonkestäviä materiaaleja. Tämä voidaan vahvistaa prosessilla, kuten betonissa olevien reikien timanttiporauksesta: vaikka kitkasta huomattavasti lämpöä, jäädytetty liuos ei sula eikä menetä ominaisuuksiaan.

Useissa uuneissa käytetään aktiivisesti osia, jotka perustuvat palonkestävään sementtiin

Kuitenkin betonin vähäinen lämmönjohtavuus toimii vain lyhytaikaisen lämmityksen aikana. Jos pitkäaikainen altistus aiheuttaa rakenteen 250 ° C: seen, se alkaa hajota ja 200 ° C: ssa se menettää lujuutensa 25-30%. Tämä voi johtaa surullisiin seurauksiin, ja siksi joissakin tapauksissa on suositeltavaa käyttää palonkestäviä ja lämpöä kestäviä yhdisteitä.

Ominaisuuksiltaan betonit jaetaan useisiin ryhmiin. Niiden lyhyet ominaisuudet voidaan nähdä taulukossa:

Kiinnitä huomiota!
Lämpöä kestävät ja palonkestävät koostumukset, joiden tiheys on alle 1500 kg / m3, kuuluvat kevytbetonin luokkaan.

Ohjeissa suositellaan tällaisten materiaalien käyttöä aina, kun rakenne joutuu jatkuvasti tai jatkuvasti alttiiksi korkeille lämpötiloille. Myös lämmönkestävien seosten käyttö on perusteltua siinä tapauksessa, että tukialustojen tuhoutuminen tulipaloissa voi johtaa traagisiin seurauksiin (työpajat, asuin- ja julkiset rakennukset jne.).

Pakkaa tehdasvalmisteisen seoksen

Valmistusmenetelmä

Ompelu- ja tulisijojen asettamiseen, savupiippujen järjestämiseen ja samanlaisten ongelmien ratkaisuun saatamme tarvita materiaalia, joka kestää jopa 1000 - 1200 0С: n lämpöä ilman vahvuutta. Tehdasvalmisteiden hinta on melko korkea, joten voit yrittää itse tehdä ratkaisun.

Korkean lämpötilan liekin altistuminen

Jotta voitaisiin ymmärtää, mitä aineita tulisi lisätä modifioijina, on syytä selvittää, mitä tapahtuu kovetettuun sementtiin palamisen aikana:

 • Kuten tiedätte, sementin kovettuminen betoniin on suurelta osin vastuussa vedestä, joka reagoi materiaalin rakeiden kanssa.
 • Kun lämpötila nousee, suurin osa nesteestä haihtuu, sementin dehydraatio tapahtuu ja se menettää vahvuutensa.
 • Tämä prosessi on peruuttamaton, koska aineen ominaisuuksien palauttaminen ainakin osittain epäonnistuu.

Siksi on vältettävä betonin tuhoutumista, joten vettä pitää pitää sisälle lisäämällä sideaineita.

Tässä roolissa toimii yleensä:

 • Portland / kuona Portland-sementti.
 • Periklaasisementti.
 • Sementti on korkealla alumiinioksidilla.
 • Nestemäinen lasi.

Sementti, alumiinioksidi, nestemäinen lasi jne. edistää vedenpidätyskykyä

Lisäksi hienojakoisten lisäaineiden ruiskutetun materiaalin lämmönkestävyyden parantamiseksi:

 • Combat tiili (magnesiitti, dolomiitti, sammutti).
 • Pumice.
 • Kromiittimalmit.
 • Domain kuona (jauhe ja rakeistettu).
 • Laajennettu savi.
 • Tuhkaa.

Aggregaatina käytetään myös tulenkestävien tiilien palasia, masuunikuonaa ja kiinteän kiven jyrkkyjä: diabaasi, basaltti, tuff jne. Kevyt palonkestäviä ratkaisuja tehdään perliittiä tai vermikuliittia.

Kiinnitä huomiota!
Tiheiden kiviä murskattujen hiekkojen täyttäminen tekee lähes mahdottomaksi käsitellä jäädytettyä liuosta.
Tarvittaessa käytetään myös teräsbetonin leikkaamista timanttivanteilla tai poraamalla samanlaisia ​​työkaluja.

On täysin mahdollista valmistaa tulenkestäviä betoniseoksia.

Hyväksyttävän laadun varmistamiseksi kannattaa toimia seuraavan algoritmin mukaisesti:

 • Betonimyllyssä sekoitetaan kolme osaa soraa (murskattua basaltti tai tufa), kaksi osaa hiekkaa, kaksi osaa tulenkestävää sementtiä ja puolet kalkin osaa.

Sekoita kaikki ainesosat kuiviksi

 • Voit parantaa lämmönkestävyyttä 0,25 osaa hienoksi jauhettua ainetta - tuhkaa, masuunikuonaa tai hohkakiveä.
 • Lisää vettä pieninä annoksina, jolloin liuos saadaan optimaaliseen sakeuteen.

Seuraavaksi meidän on suoritettava täyttö. Betoni, joka on tarkoitettu käytettäväksi korkeissa lämpötiloissa, voidaan joko kaataa suoraan rakennelman muottiin tai muovata erillisiin lohkoihin.

Joka tapauksessa toimimme näin:

Muovimuotti betonituotteille

 • Vanerista, muovista tai metallista tehdään riittävän kiinteä muotti.
 • Täytä lomake ratkaisu, yrittäen tehdä aukkoja ja tyhjiä aukkoja.
 • Sulje materiaali tiiviisti, poistaen kaikki ilmakuplat.

Kiinnitä huomiota!
Pitkäaikainen värähtelykäsittely johtaa siihen, että sora-aggregaatti laskeutuu muottipesän pohjalle.
Siksi on välttämätöntä tiivistää ratkaisu hyvin lyhyeksi ajaksi.

Ylimääräinen liuos poistetaan huovalla.

Sen jälkeen mene materiaalin kuivaukseen:

 • Tyypilliset tulenkestävät betonit ovat herkempiä hydrausjärjestelmään. Läsnäolo kalkin koostumuksessa mahdollistaa pitkään pitämän korkean lämpötilan seoksen sisällä, mikä takaa betonituotteiden tehokkaan kovettumisen.
 • Jotta tämä prosessi ei hidastuisi, on välttämätöntä peittää huolellisesti muotti, minimoida lämpöhäviö ja vähentää veden haihtumista.

Periaatteessa tekniikka mahdollistaa muottien purkamisen heti kun seos jäähtyy. Jotta mekaaniset ominaisuudet pysyisivät mahdollisimman korkeina, asiantuntijat suosittelevat kuitenkin liuoksen pitämistä vähintään kolmen päivän ajan ja purkamisen jälkeen kostuta kaikki pinnat vielä kolme tai neljä päivää peräkkäin.

Valokuvat valmiista osista valettu muottiin

Jos puhumme pienistä määristä (esim. Savupiipun pystyttämiseen tai takan asettamiseen), niin jokainen voi tehdä tulenkestävää betonia omilla käsillään. Tekniikan hallitsemiseksi riittää hankkimaan tarvittavat komponentit sekä seuraamaan videon tässä artikkelissa annettuja vinkkejä.

Tulenkestävä betoni uuneille - Paikan päällä tapahtuva ruoanlaitto

Seoksen valinta tulenkestävän betonin valmistukseen, joka soveltuu käytettäväksi uunin sijoittamisessa, voi olla hankalaa. Seuraavat vaatimukset asetetaan sille: suuri tiheys, suuret jyvät ja hyvä lämmönkestävyys. Tässä käytetty tulenkestävä betoni on Mount Savages Heatcrete 24 ESC (24 f. Extra vahvuus). Artikkelissa kuvataan neljän betonimodulin muotin muodostumisesta, kaatamisesta ja poistamisesta epäsuoran kuumennusuunin uunin rakentamisessa. Artikkeli kertoo sivuston tavallisen työn menetelmistä. Työpajassa olevat laitteet ja tekniikat voivat tietysti olla paljon parempia.

Nämä tulenkestävän betonin kolme muotoa on suunniteltu siten, että ulkoisten osien keski- ja kaksi sisäpintaa ei ole helposti värähtelevää, ja erityistä huomiota olisi kiinnitettävä juuri näiden osien värähtelyyn.

Palojen vastakkaisten moduulien ulkopinnat on jätettävä karkeiksi eikä hankaa lastalla. Valun jälkeen muotit on peitettävä tiiviisti muovilla, ja kaikki ilma poistetaan alhaalta tasoittamalla kädellä. On hyvä ottaa muovia muottiin nitoja käyttäen niin, että kulmat eivät nosta salaperäisiä yötuuloja.

Lohkojen lämmittäminen. Jopa 50% sekoittumisen aikana lisätystä vedestä voi säilyä, kun reaktio on päättynyt. Siksi on erittäin tärkeää lämmittää uunin ydin käyttölämpötilaan hitaasti. Tämä mahdollistaa mekaanisesti sidotun veden vähitellen pakenemisen luonnollisten huokosten läpi. Kosketus liekkiin on vältettävä ensimmäisten palojen aikana mahdollisimman suuressa määrin. Vaikka tämä sovellus on lähes mahdotonta. Uunin pakkolämmitys aiheuttaa jäämän kosteuden mekaanisesti vaikuttamaan materiaaliin haihtumisen ja laajenemisen vuoksi.

Milloin käytetään tulenkestävää lämmönkestävää betonia?

Takat, takat, savupiiput eivät voi tehdä ilman lämpöä kestäviä materiaaleja. Asuin- ja teollisuusrakennuksissa tätä varten käytetään tulenkestävää lämmönkestävää betonia. Sen erottuva piirre on kyky kestää pitkään erittäin korkeiden lämpötilojen vaikutukset menettämättä muotoaan ja suorituskykyään. Tutustuminen lämmönkestävällä pohjalla auttaa sinua oppimaan tekemään sen itse.

Korkeimman lämpötilan, jonka korkeimmat kalliit kalliit betonityypit kestävät, on 1500 ° C. Hauras materiaali alkaa murentua, mikä vaikuttaa negatiivisesti koko rakenteeseen.

Vähärasvaisen sementin ongelma on ratkaistu tekniikoiden ansiosta, jotka sisältävät erilaisia ​​täyteaineita tuotantoprosessissa. Tulenkestävä betoni sisältää hiekkamotin, alumiinin tai bariumsementin, nestemäisen lasin, laajennetun saven, asbestin ja muiden komponenttien. Lisäaineet edistävät kovetinkoostumuksen muuttamista monoliittiseen alustaan. Alumiinioksidin lisääminen antaa lopulliselle tuotteelle luotettavan vastustuskyvyn mihin tahansa happoon.

Tulenkestävä materiaali sietää täydellisesti lämpötilanvaihtelut, joten se sopii hyvin erikoistuneiden rakennusten rakentamiseen. Lämpötilan käyttö tunnistaa kolme betonimerkkiä:

 • lämmönkestävä jopa 1500 ° C;
 • palonkesto - jopa 1800 ° C;
 • super-tulenkestävä - 1800 ° С.

Teknisten indikaattoreiden joukko antaa konkreettisia erityisiä käyttöominaisuuksia:

 • korkea lämmönkestävyys;
 • itsevarma vahvuus;
 • taloudellinen tuotantoteknologia, joka estää kalliit polttolaitteet.

Rakenteellisen tarkoituksen lisäksi myös tulenkestävää materiaalia käytetään luotettavana lämpöeristeena.

Lämpöä kestävän betonin koostumuksen valinta

Kaikki neulomateriaalit voidaan valita pohjaksi:

 • Portland-sementti;
 • kuona Portland sementti;
 • alumiinioksidi tai periklaasisementti;
 • nestemäistä lasia.

Ne lisäävät hienoksi jauhettuja lisäaineita, joiden komposiitti määrä vaikuttaa lopputuotteen suurimpaan painoon. Tavanomaisella tulenkestävällä kuivalla tilalla on indikaattori, joka on 1500 kg / m3 ja yli. Käyttötarkoituksesta riippuen on kolme luokkaa lämmönkestävää betonia:

Jauhemaisten lisäaineiden ja täyteaineiden valinta määräytyy valmiin tulenkestävän tuotteen sideaineen, lämpötilan ja käyttöolosuhteiden mukaan.

Nestemäiselle lasille valmistetun betonin kovettumiselle suositellaan nepheliinilietteen, rakeistetun kuonan tai natriumfluorisilikaatin käyttöönottoa. Seokseen lisätään magnesiumsulfaatin vesiliuosta, joka perustuu periklaasisementtiin.

Ruoan omat kädet

Kustannusten optimoimiseksi on mahdollista hallita tuotantoprosessia kotona. Lämmönkestävän tuotteen valmistusmenetelmä on samanlainen kuin tavallinen sementtipohjainen betoni. Menettelyn erityispiirre on perusteellinen vaiheittainen tutkimus.

Tarkastellaan esimerkiksi sitä seosta, josta lämmönkestävä betoni saadaan samotipitoisuudeltaan:

 • sora;
 • hiekka;
 • tulenkestoinen koostumus (sementti M400, murskattu punainen tiili, kvartsi ja samelihiekka suhteessa 1: 2: 2,5: 0,33);
 • hydratoitu kalkki.

1. Liuoksen valmistus.

Raaka-aineet sekoitetaan perusteellisesti kuivana suhteessa 3: 2: 2: 0,5 lapioineen, minkä jälkeen ne asetetaan betonisekoittimeen. Lisää vettä ja kytke pyöriminen päälle. Sitoutuvuus määräytyy käytännöllisesti: jos tulenkestävän betonin palanen, joka on käsin valettu, ei hajoa ja säilyttää sen muodon, se tarkoittaa, että seos on saavuttanut työskentelytiheytensä.

Sekoitus on suoritettava lämpimässä huoneessa. Betonin betonin on oltava puhdas ja lämmitettävä.

Valmis seos kaadetaan muotti- tai vanerisäiliöihin, jotka on esivalmistettu silikoni- kalvolla, joka on voideltu kasviöljyllä. Näin vältetään kuivuminen ja helpotetaan valmiiden elementtien myöhempää kaivamista. Jätteiden ja ilmakuplien välttämiseksi lomakkeissa täyttöä käytetään täyttöaukolla. Tulenkestävän laastin suuri tiheys vaatii pikaista työtä.

3. Betonin kovettuminen.

Pintojen halkeilun estämiseksi ne on kostutettava säännöllisesti vedellä ja peitettävä polyetyleenillä. Muutaman päivän kuluttua kalvo voidaan poistaa ja liuoksen annetaan kuivua vielä 1-2 päivää. Sen jälkeen, kun pakastetut elementit poistetaan muotteista ja annetaan seistä lämmitetyssä tilassa 20-25 päivää. Tänä aikana valmiit lohkot uuneille saavat tarvittavan lujuuden, ja niitä käytetään niiden käyttötarkoitukseen.

Tänään voit helposti hankkia tulenkestäviä tuotteita, kuivia palonkestäviä seoksia, lisäaineita missä tahansa Venäjän alueella. Kaikki tuotemerkit täyttävät GOSTin tiukat vaatimukset, mikä vahvistetaan laadunmukaisuustodistuksilla.

Tärkeimpien valmistajien joukossa ovat OJSC Magnitogorsk Cement-Refractory Plant, OJSC NovosibTeploStroy, OJSC SpetsOgneuporKomplekt (Jekaterinburg), Sukholozhsky-tulenkestävät laitokset (Sverdlovskin alue), Betonformat LLC (Moskova), Monolit-konserni (St. Petersburg) ja muille.

Lopullisen tuotteen kustannukset muodostuvat brändistä, odotettavissa olevista kuormituksista ja ilmastetun betonin tuotannosta.

Mikä on lämpöä kestävä betoni

Yksi tärkeimmistä materiaaleista, joita käytetään sekä teollisuudessa että yksityisessä rakentamisessa, joka säilyttää toiminnalliset ja tekniset ominaisuutensa jopa voimakkaasti kuumennettaessa, on lämmönkestävää betonia. Materiaali mahdollistaa ihmisten ja rakenteiden luotettavan suojan altistumiselta korkeisiin lämpötiloihin.

Tulenkestävän betonin tyypit

Kehitetty ja onnistuneesti käytetty useita palonkestäviä betonityyppejä.

Lämpöä kestävän materiaalin pääluokituksen mukaan:

Materiaalin lämpötila jaetaan seuraavasti:

 • lämmönkestävät, kestävät jopa 1580 ° C: n lämpötilat;
 • tulenkestävät, kestävät lämpötilan vaikutukset 1580 ° C: sta 1770 ° C: seen;
 • erittäin tulenkestävät ja kestävät yli 1770 ° C: n lämpötilat.

Käytön mukaan betonilohkot voivat olla rakenteellisia ja eristäviä.

Suosittu kuiva tulenkestävä koostumus, jonka muutokset kestävät jopa 2300 ° C: n lämpötilan vaikutuksia. Kuivien seosten merkittävä haitta on pieni säilyvyysaika, koska suuren puolivalmiiden tuotteiden ostaminen ei ole tarkoituksenmukaista.

Koostumus ja tärkeimmät ominaisuudet

Lämpöä kestävän betonin erityiset tekniset ja toiminnalliset ominaisuudet johtuen tulenkestävien ainesosien koostumuksesta. Tärkein astringentti on portland-sementti. Täyteaine - seulonta kiviä, metallurgiajätteitä tai synteettisiä aineita.

Lämmönkestävällä betonilla on suuret lujuusominaisuudet - puristuslujuuden osoitin on välillä 200-600 MPa / cm2.

Materiaalin terminen stabiilius ilmenee lämpötiloissa jopa 500 ° C. Kun betoni on pitkään altistunut avotulelle tai pitkällä kosketuksella kuumien pintojen kanssa, materiaalin lujuus vähenee huomattavasti, mikä johtaa sisäisten ja pintahäiriöiden muodostumiseen.

Alumiininen betoni on kestävä, jopa lämpövaikutuksin jopa 1600 ° C. Lämpötilan asteittaisella nostamisella sementtikomponentti leivotaan ja muunnetaan keraamimassaksi, minkä seurauksena materiaalin lämmönkestävyys lisääntyy.

Alumiiniset tulenkestävät betonit ovat kuitenkin suhteellisen vähäisiä. Materiaali kestää enintään 25-35 MPa / cm 2 paineen.

Soveltamisala

Materiaalin käyttötarkoitus ei rajoitu lämpökäsiteltyjen rakenteiden valmistukseen: palamis kammiot, kotitalous- tai teollisuusuunit, keräimet ja perustukset. Tiettyjen ainesosien sisällyttämisen vuoksi materiaalia käytetään laajasti rakennusmateriaalien, kemianteollisuuden ja energia-alan tuotannossa.

Lämmönkestävää betonia käytetään myös kelluvien rakenteiden, kattojen ja sillojen rakentamiseen - rakennuksissa, joissa materiaalin korkea lujuus on alhainen. Suhteellisen pieni betonin massa johtuu huokoisten täyteaineiden lisäämisestä.

Itse ruoanlaitto

Lämpöä kestävä betoni, joka on valmistettu käsin, sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet ja ominaisuudet. Tehtäessäsi sinun on noudatettava ohjeita ja noudatettava kaikkia tuotantoteknisiä standardeja, vain silloin saat koostumuksen, joka ei ole alhaisempi kuin lämmöneristysominaisuuksien tehoarvo ja lämmönkestävyys.

Lämpöä kestävän betonin valmistuksessa voit käyttää kuivaa sekoitetta, myydä rakennuksen hypermarketeissa ja markkinoissa tai itsenäisesti sekoittamalla komponentit vaadituissa mittasuhteissa. Ensimmäinen vaihtoehto on epäilemättä luotettavampi, koska valmiin seoksen koostumus on tasapainoinen ja käyttövalmis.

Materiaalit ja työkalut

Tulenkestävien betonilohkojen valmistuksessa on valmisteltava seuraavia työkaluja:

 • kottikärryt;
 • betonisekoitin;
 • letku;
 • muotti;
 • lastalla;
 • vibrotooli (esimerkiksi perforaattori);
 • atomizer;
 • muovi levyt;
 • tulenkestävä sementti;
 • hydratoitunut kalkki;
 • soraa.

Myös lisäaineiden käyttö ei ole mitenkään tarpeeton:

 • asbestia
 • bariumsementti;
 • nestemäistä lasia.

Nämä lisäaineet antavat betonille kaikki tarvittavat ominaisuudet, joiden ansiosta se voidaan käyttää rakenteissa, joita käytetään korkeissa lämpötiloissa.

Lämpöä kestävä betoni valmistetaan käsin seuraavasti:

 1. Betonin sekoittimessa kaadettiin sementtiä ja hiekkaa suhteessa 1: 4.
 2. Sekoitettaessa sekoitetaan vettä (edullisesti suodatettu) ja hienoksi jauhetut komponentit seokseen, kunnes saadaan tahmea sakeus.

Hyödyllisiä! Tuloksen parantamiseksi on suositeltavaa käyttää ainesosia huoneenlämmössä - 15-20 ° C.

Seoksen kaataminen

Valmistettu betoniseos on kaadettava muottiin tai muotoihin, jotka on esikyllästetty rasvalla tai silikonilla estämään kosteuden menetykset ja yksinkertaistamaan pakastetun lohkon uuttoa.

Työ on tehtävä nopeasti, koska ratkaisu on erittäin tiheä ja jäätyy nopeasti. Liuos asetetaan pienellä marginaalilla olevaan lapioon, kun taas ylimäärä poistetaan huovalla.

tiivistys

Betoni tiivistetään käyttäen erilaisia ​​puristusmekanismeja: upotettavat tai pintavibraattorit. Työkalun työosa asetetaan seokseen, joka on täytetty seoksella ja liuos kutistuu minuutiksi.

Sinetin pääasiallinen tarkoitus on poistaa ilmakuplat, jotka vaikuttavat negatiivisesti materiaalin ominaisuuksiin, sekä vähentävät sen laatua ja suorituskykyominaisuuksia.

Poisto ja nesteytys

Tiivisteen lopussa liuos jäykistyy. Luonnollisessa kovettumisessa kosteus haihtuu seoksesta, mikä voi johtaa lohkojen halkeiluun. Siksi liuos on kostutettava säännöllisesti ja ripottanut sen vedellä.

Ensimmäisten 48 tunnin aikana kovettumislohkot peitetään muovikelmulla. Kahden päivän kuluttua kalvo poistetaan, lohkot poistetaan muotteista ja siirretään lämpimään huoneeseen 28 päivän ajan, joka tarvitaan lopulliseen kovettumiseen.

Aineiston valmistuksen loppuvaiheessa on huuhdeltava käytettyä laitetta ja poistettava seos seoksesta. On parempi puhdistaa työkalut heti käytön jälkeen, jotta sementtilaasti ei kuivuisi menestystä.

Lopuksi

Oikeasti valituista komponenteista valmistetut, lämpöä kestävät betonilohkot, jotka ovat teknisten standardien alaisia, kestävät useita vuosia, mikä takaa paloturvallisuuden ja rakenteen luotettavuuden.

Kuinka lämpöä kestävä betoni tulee omalla kädelläsi?

Lämmönkestävää betonia käytetään pääsääntöisesti savupiippujen ja uunien rakentamisessa sekä teollisuudessa että asuinrakentamisessa. Kaikkien teknisten vaatimusten mukaisesti valmistettu materiaali tarjoaa korkean turvallisuuden ja luotettavan suojauksen. Rakennuttajat käyttävät käyttötarkoituksen mukaan erilaisia ​​materiaalivalintoja: kevyt, tiheä tai solu. Vastaavaa betonia voidaan käyttää myös lämpöä eristävänä materiaalina. On välttämätöntä työskennellä tämän materiaalin kanssa samalla tavalla kuin tavallisella betonilla, minkä seurauksena rakennustöiden kustannukset vähenevät tuntuvasti. Lisäksi voit tehdä niin konkreettisia omia käsiäsi. Tämä materiaali ylläpitää täydellisesti lämpötilahäviöitä, ei muuta ominaisuuksia lämmityksen jälkeen, ja siksi se on paras vaihtoehto erilaisten erikoistuneiden esineiden rakentamisessa.

Taulukko sementin kulutuksesta 1 m3: n liuoksessa.

Lämmönkestävän betonin valintaominaisuudet

Jotta tällainen betoni olisi omalla kädellä, sinun on lisättävä alumiinioksidisementtiä, asbestia, bariumsementtiä ja nestemäistä lasia.

Luettelo betonityypeistä.

Lisäaineet tekevät materiaalin sopivaksi käytettäväksi paikoissa, joissa on kohonnut lämpötila, esimerkiksi uunin rakentamiseksi.

Tavallisen rakennusmateriaalin rakenne sisältää elementtejä, jotka lämmitysprosessissa käyvät läpi vedenpoistoprosessin tai dehydraation. Rakenne, jolle tehdään samanlainen testi, puhkeaa nopeasti ja kaatuu, prosessin lopettaminen on lähes mahdotonta. Tällaisten ongelmien välttämiseksi paikoissa, joissa on korkeita lämpötiloja, on käytettävä lämpöä kestävää betonia.

Kun otetaan huomioon tämän seoksen koostumus, voidaan havaita erilaisten epäpuhtauksien korkea pitoisuus. Jokainen seoksen koostumuksen elementillä on erityinen rooli, sitomalla materiaali nousevalla lämpötilalla ja lisäämällä sen voimaa.

Lämpöä kestävä betonitoimisto: koostumuksen valinta

Sekoittimen rakenne tynnyristä.

Voit tehdä tällaisen betonin omalla kädelläsi jonkin seuraavista sideaineista: kuona Portland-sementtiä tai Portland-sementtiä, alumiinioksidia, alumiinioksidia tai periklaasisementtejä sekä nestemäistä lasia. Erilaisia ​​hienoksi jauhettuja lisäaineita tuodaan nestemäiseen lasiseen ja portland-sementtiin. Lämpöä kestävä betoni jaetaan kevyisiin ja tavallisiin (kevyisiin materiaaleihin sisältyvät materiaalit, joiden massa on enintään 1500 kg / m3).

Höyryistä kestävää betonia sekoitettaessa periklaasisementtiin käytetään magnesiumsulfaatin vesiliuosta. Jotta voitaisiin varmistaa lämmönkestävän betonin kuivuminen nestemäiseen lasiseen normaalilämpötilassa, on otettava käyttöön natriumsilikloridia ja muita aineita, kuten nepheline-lietettä (alumiinioksidia tuottava jäte) tai rakeistettua masuunikuonaa.

Hiukkasmaisia ​​tai hienoksi jauhettuja materiaaleja käytetään hienoksi jauhettuna lisäaineena: samotti- tai magnesiittitiilipalloja, kromiittimalmia, sementtiteoksia, chumotteja, granuloidut masuunikuonaa, hohkakiveä, andesite, lentotuhka, löysäsippu. Kevyitä lämmönkestäviä seoksia, diatomi- tai tulisiltoja, laajennettua savea, lentotuhkaa ja sementoitua savea käytetään.

Suurina (5-25 mm) ja hienoina (0,15-5 mm) aggregaaleina käytetään murskattuja materiaaleja: ditiitti, titaani-alumiinioksidikuona, taistelu magnesiittimagnesiittikromiitista, kromiittimalmista, tulikiveästä tai korkeasta alumiinioksiditiilestä, taistelu tavallisesta saveesta, talkista ja puolihaposta tiilinen, palo palo, diabase, basaltti, räjähdyskuona, artic tuff, andesite. Kevyissä, lämpöä kestävissä betonipinnoissa käytetään laajennettua perliittiä tai vermikuliittia. Täyteaineet ja hienojakoiset lisäaineet valitaan betonin tyypin, lämpötilan ja käyttöolosuhteiden mukaan.

Lämmönkestävän betonin käyttö vähentää lämpöyksiköiden rakennusaikaa, vähentää työvoimakustannuksia ja vähentää työn kustannuksia.

Vaiheittainen ohje lämpöä kestävän betonin valmistukseen

Betoniseoksen valmistusmenetelmä.

Työkalujen valmistelu:

 1. Lastaa.
 2. Lapio.
 3. Kottikärryt tai betonisekoittimet.
 4. Soraa.
 5. Muotti.
 6. Tulenkestävä sementti.
 7. Hiekkaa.
 8. Ruiskupullo.
 9. Sammutettu kalkki.
 10. Muovilevy.
 11. Letku tai muu vesihuolto.

Toimitetaan työturne tai betonisekoittimen työalueelle. Sinulla on oltava pääsy veteen, joka voidaan helposti lisätä rakennuksen koostumukseen, työkaluihin ja paikan huuhteluun jne.

Tulenkestävä sementti imee kosteuden hyvin voimakkaasti, sitä pitää säilyttää vain kuivassa huoneessa.

Materiaalit sekoitetaan suhteessa 3: 2: 2: 0,5, eli otat 3 osaa soraa 2 osaan liesiä, 2 osaa tulenkestävää sementtiä ja 0,5 osaa sammutettua kalkkia. Noudata tätä suhdetta riippumatta vaaditusta lämmönkestävän koostumuksen tilavuudesta.

Laita hiekka ja sora kelkkareihin, kouruun tai betonisekoittimeen. Lisää sammutettua kalkkia ja tulenkestävää sementtiä soran ja hiekan päälle. Sekoita kuivat aineet lapioon. Sekoita, kunnes ainekset saadaan jakautumaan tasaisesti.

Lisää vettä seokseen. Kuiva seos ja vesi sekoitetaan. Vettä on lisättävä niin paljon, kunnes seos muuttuu halutuksi johdonmukaisuudeksi. Jatka veden lisäämistä seokseen kunnes betoni on saavuttanut työskentelytiheytensä. Se on hyvin yksinkertaista tarkistaa - tehdä sekoitus seoksesta ikään kuin olisi lumipallo, ja jos se ei hajota ja ei levitä, niin on tarpeeksi vettä.

Kun käytät lapion, täytä muotti tai lomake täytettäväksi betoniliuoksella. Käyttämällä lastalla on tarpeen irrottaa ylimääräinen betoni. Tasaa pinta.

Pinta on ajoittain suihkutettava vedellä. Tämä estää liiallisen kosteuden menetyksen materiaalin kovettumisen aikana ja sallii sen välttää halkeilua. Voit peittää märkäbetonin muovikääreillä kahden päivän ajan.

Kahden päivän kuluttua irrota muovikelmu. Anna betonin kuivua vähintään 2 päivää ennen kuin yrität poistaa muottipesän. Nyt on vain odotettava, kunnes konkreettinen vahvistusvoima (noin 3 viikkoa). Tämän jälkeen voidaan käyttää pintaa.