Kuon kaltevuus

Rakennettaessa perustuksia tai asettamalla tietoliikenneyhteyksiä maahan on tarpeen kaivella ja kaivata kaivoja. Louhintatyöhön on liitettävä turvatoimet. Ne määrittelevät sivun ja pohjan kiinnittämistä koskevat säännöt. Kuopan kulmakerroksen määrittämiseksi käytetään taulukkoa. Sen käyttö mahdollistaa maaperän rakennustyömaalla valitun kaivetun syvennyksen kaltevuuden tason alareunaan, jotta se ei sortu.

Maanrakennetyypit

Rakennusten ja viestintätilojen rakentaminen liittyy työläs maa-alueisiin. Niiden alla tarkoitetaan maaperän kehitystä kaivosten ja kaivosten kaivamisen, kuljetuksen ja varastoinnin aikana.

Maa-alueet ovat pengerryksiä, kaivauksia. Ne voivat olla pysyviä ja tilapäisiä. Ensimmäinen merkki pitkästä toiminnasta. Näitä ovat:

 • kanavat;
 • pato;
 • säiliö;
 • padot ja muut tilat.

Väliaikaiset kaivaukset ovat kaivoksia ja kaivoja. Ne on tarkoitettu lisärakentamiseen.

Louhinta on lovi, jonka leveys ja pituus eivät käytännössä poikkea merkittävästi kooltaan. Ne ovat välttämättömiä rakentamisen perustaksi.

Kaivanto on suurta pituutta oleva rako verrattuna sen poikkileikkaukseen. Se on tarkoitettu viestintäjärjestelmien asentamiseen.

GOST 23407-78: n vaatimusten mukaan suojavaijojen luomiseen on liitettävä kaivettuja kaivantoja, kaivantoja asutuilla alueilla, liikennepaikoilla tai ihmisillä. Ne asennetaan työalueen ympärille. Varoitusmerkit ja merkinnät on sijoitettu niihin, ja jopa merkkivaloa käytetään yöllä. Myös erityisen varustellut sillat ihmisten liikkumiselle.

Rinteet ovat vinojen urien tai pengertien viistot sivuseinät. Niiden tärkeä ominaisuus on kaltevuus (jyrkkyys). Vaakapinnan ympäröiviä rinteitä kutsutaan bermiksi.

Syvennyksen alapuolella on sen alempi, litteä osa. Brovka on luodun rinteen yläreuna ja pohja - alaosa.

Louhinta rakennustyömaalla

Maavaraa käytettäessä niiden ei pitäisi:

 • muuttaa sen muotoa ja lineaarisia mittoja;
 • tuhlata;
 • pestä pois vedellä tai vastustamaan sadetta.

Vesiputkien, maanalaisten voimajohtojen, viemäröintijärjestelmien, rakennusten perustusten rakentaminen ei voi tehdä ilman kaivojen tai kaivosten kaivamista. Rakentamisessa on otettu käyttöön erityisiä määritelmiä tämäntyyppisten rakenteellisten elementtien määrittelemiseksi. Kaikki työ on suoritettava tiukasti turvallisuusmääräysten mukaisesti onnettomuuksien minimoimiseksi.

Kaistatyypit

Kaivamisen oja rakenteen perustamiseksi on vastuullinen yritys, joka vaatii paljon aikaa, rahaa ja työvoimaa. Kaivokset jaetaan nykyään seuraavien kriteerien mukaan:

 • rinteiden esiintyminen;
 • sellaisten kiinnittimien käyttö, jotka on suunniteltu estämään maaperäromu;
 • sivupintojen tyyppi (seinät).

Kuoppien seinät voivat olla:

Jotta maanrakennustyöt voidaan suorittaa oikein, tee ensin rakennustyötutkimus. Näihin toimiin kuuluvat seuraavat toiminnot:

 • maaperän ominaisuuksien analysointi: ryhmän ja tyypin määrittäminen;
 • kuormien määrittäminen rakennetuista rakennuksista;
 • louhinnan syvyyden laskeminen;
 • vanhojen viestien olemassaolo;
 • pohjaveden syvyyden määrittäminen;
 • alueen sääolosuhteiden analyysi.

Työmekanismin valinta riippuu seuraavista tekijöistä:

 • rakenteilla olevan rakenteen tyyppi ja mitat;
 • säätiön syvyys;
 • tulevien toimintojen määrä.

Jos se on suunniteltu rakentamaan matalaa nauha- tai saraketyyppistä alustaa, maata voidaan kehittää ilman tekniikan puuttumista, manuaalisesti. Kun on tarpeen rakentaa talon, jolla on kellari tai kellari, silloin teoksissa on käytettävä maansiirtovälineitä.

Louhintaan maaperän irrottamiseen käytetään usein erilaisia ​​kaivinkoneita, joissa on taaksepäin tai suoralla lapio. Kaivon louhintaan liittyvät työt olisi suoritettava häiritsemättä maaperän tiheyttä pohjan pohjalla. Tämä vaatimus toteutetaan käytännössä sen puutteesta, jonka arvo on 5-20 cm.

Työntekijät tekevät manuaalisesti maan puhdistamisen sivuilta ja kaivannon pohjasta suunniteltuun merkkiin. Tässä tapauksessa on ehdottomasti seurattava sen seinien vahvistamista rinteiden avulla tai erityisten rakenteiden avulla. Sademäärän lasku ja pohjaveden nousu keväällä, kesällä, pakkasen vaikutus talvella - kaikki edistävät kuopan tuhoutumista.

Kuopan maaperä on välittömästi poistettava tai sijoitettava rakennustyömaalle, joka ei ole lähemmäksi kuin 1 m sen reunasta. Pohjaveden tyhjennys muodostaa vedenpoistojärjestelmän.

Tärkeä kohta kaivojen kaivamisen yhteydessä on luoda oikean koon työtila sääntöjen mukaan. Sen pitäisi kestää vähintään puolen metrin päässä pohjamateriaalista rinteeseen. Louhintatason kaltevuus valitaan SNiP 3.02.01-87: n taulukoiden tai kaavioiden mukaan.

Kaivantojen tyypit ja tarkoitus

Kaivukoneiden erilaisten viestien asettaminen on yleisin maanrakennustyyppi. Kaivaaminen käsin on hidasta ja kallista, joten he käyttävät usein laitteita, joita he ostavat tai vuokraavat.

Tarkoituksen mukaan tämäntyyppiset kaivaukset jaetaan seuraaviin tyyppeihin:

 • maadoitusta varten;
 • vesi;
 • kaapeli;
 • kaasuputket;
 • viemäröinti (viemäröinti);
 • viemäri.
Kaivaa kaivannot

Kaivannon suunnittelussa on kolme tyyppiä:

Sellaisten kaivojen sisällä, joissa sivuseinämien kaltevuus ei lisää ihmisten turvallisuuden tasoa, asenna tukijalat. Rinteiden vahvistamista ei tarvita, koska ne on tehty suojelemiseksi maanjäristyksiltä. Kaapat, jotka on suunniteltu asettamaan tietoliikennettä, kaivamaan eri syvyyttä käyttäen erilaisia ​​tekniikoita.

Maaperä: ryhmät ja lajit

Koska maaperän rakenteet syntyvät maaperässä, sinun on ehdottomasti tunnettava tärkeimmät ominaisuudet. Niistä riippuu sopiva säätiö. Valinta tehdään ottaen huomioon korkeimman mahdollisen luotettavuuden ja kestävyyden saavuttaminen.

Maaperän pääominaisuudet määritetään seuraavilla tekijöillä:

 • muoto, koko, lujuus, koostumuksen sisältämien hiukkasten sijainti;
 • niiden välinen yhteenliitäntäaste;
 • ainesosien kyky liukenee, kosteuden imeytyminen.

Näille tekijöille on tunnusomaista maaperä:

Luokittelu edellyttää maaperän jakamista eri kriteereiden mukaan. On olemassa seuraavia tyyppejä:

 • hiekka;
 • silty;
 • savi;
 • kivinen;
 • clastic.
Eri tyyppiset maaperät

Riippuen vesipitoisuudesta päästetään maaperä:

 • kuiva (enintään 5% kosteus läsnä);
 • märkä (5-30%);
 • märkä (sisältää yli 30% vettä).

Jakauma ryhmiin on esitetty alla olevassa taulukossa.

Piirustus kuopasta. Toteutusesimerkki

Joskus suunnittelijan on piirtää kaivon suunnitelma, itse asiassa tämä on yksinkertaisin piirros - vähintään rivejä ja symboleita. Nyt harkitsemme esimerkkiä siitä, miten ojaat.

Kuoppien kuoppaan

Aloitetaan rinteillä. Pystysuorat rinteet ovat sallittuja hyvin harvoin (kuopan syvyys alle 1,5 m tietyntyyppisissä maissa). Eri tyyppisille maille normalisoidaan eri kaltevuus, joka liittyy suoraan sisäisen kitkan kulmaan. Yleensä mikä on sisäisen kitkan kulma? Jos se on karkea, niin kasa maaperä, joka on täynnä kartio sisäisen kitkan kulman alla, ei taipua murentua - maaperä pysyy itsessään. Jos yrität tehdä karan kulmasta jyrkemmän, niin maa "menee", se on täynnä romahdusta, ja kaivosten kuopan romahtamisen yhteydessä mahdollisia ihmisten uhreja.

Jos et ole rajoitettu sivuston koon, olemassa olevien tilojen ja viestintöjen suhteen, voit turvallisesti tehdä kuopan rinteitä 45 asteen kulmassa - tämä kulma on lähes aina hyväksyttävissä (paitsi irtotavarana). Kauempana olevat kulmat eivät ole järkeviä - ja ne vaativat paljon tilaa ja lisää kaivaustyötä. Kirkkaammat kulmat on tarkistettava (ovatko ne sallittuja tietylle maaperätyypille).

Alla on taulukko SNiP III-4-80 "Turvallisuus rakentamisessa" (Venäjällä se on korvattu uudemmalla).

Suhde 1: 1 - tämä on 45 astetta (kun suunnan suunnan kaltevuuden leveys on yhtä kuin kaivon syvyys). Suhde 1:05 on jyrkempi kaltevuus alle 60 astetta (kun syvyys kaivo on kaksi kertaa suurempi kuin leveys kaltevuus suunnitelma), suhde 1: 1,25 on hellävarainen (irtotavarana ei-konsolidoidut maaperät syvyys louhinta 5 m tai enemmän).

Muista, että jos alue, johon suunnittelet säätiötä, jota tietyissä olosuhteissa on rajoitettu, aina ennen suunnittelun aloittamista sinun on harkittava louhintatyötä, jotta myöhemmin ei käy ilmi, että taloa ei voida rakentaa lainkaan.

Esimerkki 1. Yksinkertaisin tapaus. Tontti on tasainen, nykyisen maaperän absoluuttinen merkki on 51.30. Luonnoksessa 0,000 merkillä ehdollisesti hyväksytty on merkki 52,07. Pohjalevyn korkeus -3 000. Laattojen alla valmistetaan 100 mm: n paksuinen betoni. Rakentamispaikka ei ole ahdas, maa on taipuisa.

Muuten kiinnitä huomiota, absoluuttiset merkit merkitään tavallisesti kahdella desimaalilla ja suhteellisilla merkinnöillä - kolmella.

Määritämme pohjalevyn pohjan absoluuttisen merkinnän: 52.07 - 3.0 = 49.07 m.

Määritämme kuopan pohjan absoluuttinen merkki (valmisteen pohja): 49.07 - 0.1 = 48.97 m.

Kaivon syvyys: 51,30 - 48,97 = 2,33 m.

Ota kaivoksen kätevin kulma - 45 astetta.

Vaiheittaiset ohjeet piirustushuoneen toteuttamiseksi:

1. Sovita ristikko äärimmäisistä akseleista ja hahmottele kuopan pohja.

2. Vetäytymme säätiön ääriviivasta 100 mm: n ulkopuolelle, jolloin saadaan valmistussilmukka.

3. Vetäytymme valmistuksen ääriviivasta 500 mm: n ulkopuolelle - sallitun vähimmäisnopeuden ennen rinteiden alkua (normien mukaan) (ennen kuin se oli 300 mm). Tämä on kuopan ääriviiva.

4. Vetäytyä kuopan pohjan ääriviivoista 2,33 m (syvyys syvyyteen) - koska rinteillä 45 asteen kulmassa, suunnan suunnassa olevien rinteiden koko on yhtä kuin kaivon syvyys. Tämä on rinteessä. Käytä sitä rinteiden symboli vaihtelevilla lyhyt- ja pitkäviivoilla, jotka ovat kohtisuorassa ääriviivoon nähden.

5. Poista kaikki ylimääräiset viivat (perusta, valmistelu ääriviivat), merkitse kaivon pohja ja merkitse olemassa oleva maa.

6. Käytä puuttuvia mittoja - sitomaan kuopan kulmat akseleihin.

7. Lisää huomautus suhteellisten merkkien vaatimustenmukaisuudesta ehdottomasti.

8. Tehdään mielellään leikkaus (merkitsemme siihen merkkejä ja rinteitä).

Harkitse poistettavan maaperän määrää - tämä on tarkastajien työtä. Mitään piirustuksia ei olekaan.

Ei ole tarpeen kehittää sisäänkäyntiä kuoppaan, tämä on huolenaihe PIC (construction organization project), ts. yksittäinen raha.

Esimerkki 2. Samassa kaivossa, vain maaperässä, jossa yhdensuuntainen esijännitys (nykyisen maaston absoluuttiset merkit on esitetty alla olevassa kuvassa). Luonnoksessa 0,000 merkillä ehdollisesti hyväksytty on merkki 52,07. Pohjalevyn korkeus -3 000. Laattojen alla valmistetaan 100 mm: n paksuinen betoni. Maaperä - sahanpudotus, rinteiden tulee olla jyrkät.

Joten meillä on pudotus maahan yhdestä suunnasta - 53,50 - 51,70 m, kun taas kyselytunnukset on merkitty suunnitelmien tiettyihin kohtiin.

Tällaisessa tilanteessa on helpompaa aloittaa kuopan leikkaus.

Me kääntää absoluuttiset arvomme, jotka olemme suhteellisina.

Absoluuttinen merkki 53,50 m vastaa suhteellista 53,50 - 52,07 = 1,430 m.

Absoluuttinen merkki 51,70 m vastaa suhteellista 51,70 - 52,07 = -0,370 m.

Merkitse kuopan pohja on -3,100 m.

Helpoin tapa nähdä algoritmi rakentaa kuoppaan on videossa.

Kuten näet, kaikki ei ole niin vaikeaa. Piirustus lopulta näyttää tältä.

Maisemaarkkitehtuuri ja vihreä rakennus

Olet täällä

Maisema-arkkitehtuurin kohteiden rinteet

Rinteillä valmistetaan keinotekoisesti kalteva pinta, joka rajoittaa maaperän massan luonnollista tai irtokaasua, joka sijaitsee horisontaalisten lohkojen välillä, jotka poikkeavat korkeudesta. Rinteitä on aina käytetty laajasti maisema-arkkitehtuurin ja maisema-esineiden luomiseen, erityisesti monimutkaisiin helpotuksiin. Rinteet on myös suunniteltu vahvistamaan rannikoita ja tarvittaessa muuttamaan rinteitä pengerryksen avulla. Laitteen yksinkertaisuus, sen vakaus ja luonnollinen ulkonäkö tekevät niistä tavan yhdistää pinnat maisema-arkkitehtuurin kohteisiin.

Kaltevuusrakennelmana on ominaista korkeus A, vaakasuora syvyys l ja sen jyrkkyys suhteellisissa yksiköissä. Kaltevuuden kaltevuus ilmoitetaan yleensä korkeuden, joka otetaan yksikönä, perustan pituuteen (esimerkiksi 1: 0,5, 1: 1, 1: 2 jne.). Suunnitelmassa rinteen pinta on kuvattu vuorotellen lyhyillä ja pitemmillä aivoilla, jotka suuntautuvat rinteen yläpuolelle rinteen yläreunasta sen jalkaan. Kaltevuuskaistaleen leveys suunnassa vastaa hautaamisen pituutta (kuva 5.8).

Kuva 5.8. Rinteessä: a - pääelementit: 7 jalkaa; 2 - pinta; 3 - selkä; 4 - kampa; h - rinteen korkeus; l on rinteen pituus; b - suunnitelma

Maisema-arkkitehtuurin kohteissa on suositeltavaa välttää enintään 2,5 kaltevuuksien laskeminen. 3,0 m, johtuen niiden lujuuden ja toiminnan monimutkaisuudesta.

Kaltevuuden vakaus riippuu maaperän tai maaperän ominaisuuksista, hydrologisesta järjestelmästä, rinteen korkeudesta ja jyrkkyydestä sekä sen sijainnista ja kuormitustasosta.

Luonnollisilla rinneilla on vaakasuoralle kallistukselle suurimmat kulmat, joiden avulla maaperä pysyy melko vakaana (Taulukko 5.2).

Kuva 5.9. Kaltevuuden muodonmuutos: 1 - leikkauskäyrä; 2 - kaltevuuden muodonmuutos ryöminnän aikana; h - rinteen korkeus; Ms - voimien hetki

Rinteiden muodonmuutoksen päätyyppi on niiden ryömintä (Kuva 5.9). Kaltevuuden tuhoutuminen voi tapahtua äkillisesti tai ilmentää itsensä pitkällä ryöminnällä, jota esiintyy useimmiten savimaissa.

Mahdolliset syyt rinteiden tuhoutumiselle ovat yleensä liiallinen jyrkkyys, maaperän kastuminen, rasituksen lisääntyminen harjalla tai dynaamiset vaikutukset.

Korkeiden rinteiden vakauden lisäämiseksi ja maaperän liukumisen ehkäisemiseksi rinteessä keskelle sijoitetaan vaakasuora alusta - berm; samaan aikaan kaltevuuden alaosuus on ennustettu olevan tasalaisempi kuin yläosa (kuva 5.10, a). Bermin leveys riippuu rinteen korkeudesta. Esimerkiksi kaltevuus, jonka korkeus on yli 6 m, sen leveyden tulisi olla vähintään 1,5. 2 m.

Kuva 5.10. Rinteiden muuntuminen vakauden lisäämiseksi: a - laite berm 1; b - rinteen poraaminen; i t - terassin kaltevuus; i - rinteen kaltevuus; h on terassin korkeus; b - terän leveys

Kun rinteiden poraaminen jyrkkyydeltään on yli 60%, terassin b leveyden laskeminen suoritetaan kaavan (kuva 5.10, b) mukaisesti:

b - h / (i - - t),

jossa h on terassin määritetty korkeus; i - rinteen nykyinen kaltevuus; i t - kun otetaan huomioon terassin kaltevuus.

Rinteitä voidaan järjestää sekä louhinnalla että maaperän pinnalla. Jälkimmäisen vakaus, kaikki muut asiat ovat samat, on pienempi, mikä liittyy maaperän väistämättömään samentumiseen. Tärkeimmät menetelmät rinteiden muodostamiseksi leikkaamalla ja täyttämällä maaperä esitetään kuviossa 2. 5.11. Rinteiden pohjatietokanta lasimaisten tai hiekkakiveä käytettäessä. Maaperä kaadetaan kerroksiin, tiivistetään huolellisesti ja kostutetaan vedellä (nopeudella 15 l / 1 m2).

Voit nostaa rinteiden vakautta eri tavoin: vähentämällä jyrkkyyttä (asettamalla kaltevuus); kaltevuus; maaperän rungon kaltevuuden varmistaminen; lujittaa kaltevuuden pintaa.

Rinteiden vahvistamisella on kaksi päätavoitetta:

• kaltevuuden kaltevan osan suojeleminen sademäärän ja tuulen aiheuttamasta pinnan eroosiosta;
• maaperän pääosan vakauden parantaminen vakaan tilan takia vaikuttavien voimien tasapainon vuoksi.

Kuva 5.11. Keinot rinteiden vakauden parantamiseksi leikkaamalla ja täyttämällä maaperä: a - kaltevuuden uudelleen istuttaminen; b - terän laite katkaisemalla maata; in - berm-maaperän täyttölaite; g - maaperän kasaus porrastetussa osassa; "+" - mound; "-" - lovi

Materiaalin ja tekniikan valinta kaltevuuden vahvistamiseen riippuu kaltevuuden sijainnista, mekaanisten kuormitusten odotetusta tasosta, kaltevuuden kaltevuudesta ja ympäristön esteettisistä ominaisuuksista.

Sijaintipaikasta riippuen rinteet voivat olla kuivia ja märkiä (avoimet kanavat säiliöt). Tässä alaluvussa tarkastelemme joitain tärkeimpiä keinoja kuivien rinteiden vahvistamiseksi ja märän rinteiden vahvistamisesta. "Säiliöiden kaivaminen".

Kuva 5.12. Kasvien istutusten kaltevuuden vahvistaminen: a - vaakasuorat porat; b - purkaminen laskujen avulla; sisään kiinnitettävä kivi; g - laskeutuminen porrastettuihin uria

Rinteiden vahvistaminen voidaan tehdä yksinkertaisimmilla menetelmillä, kuten kylvämällä ruohoa tai istuttamalla pensaita (kuva 5.12), joiden juuret pystyvät pitämään maaperän kerrosta estäen sen eroosion. Nopean vaikutuksen aikaansaamiseksi voidaan käyttää kaltevien pintojen pinnan kiinnittämistä tai kiinnittämistä nauhoilla. Jos kaltevuuden yläosaan käytetään nurmikkoa, kerroksen pohjaan kaadetaan kerros, jonka paksuus on vähintään 10 15 cm, joka on suunniteltu suunnittelumerkkien mukaan. Samanaikaisesti, kasvien kerroksen paremman säilyttämisen vuoksi perusta kaadetaan vaiheisiin. Nurmikoiden luominen on kuvattu tarkemmin luvussa. "Nurmikon laite ja huolto."

Hyviä tuloksia rinteiden vahvistamiseen voidaan saavuttaa nykyaikaisilla materiaaleilla ja tekniikoilla, kuten gabion-rakenteilla, geomiteillä, geotekstiilimateriaaleilla, ulkomaisten ja kotimaisten valmistajien valmistamilla nurmikentillä. Niiden käyttö mahdollistaa rakennettujen penger- mien ja maaperän stabiloinnin vakauden luonnollisilla rinneilla ja ennustetuilla rinteillä. Rinteiden vahvistamisen perusperiaate on kuormien tasainen jakauma ja maaperään vaikuttavien jännitysten siirto korkeille lujuuskohteille. Eri valmistajilla on patentoituja tekniikoita materiaalien asettamiseen ja kiinnittämiseen. Niiden päätekniikat on esitetty kaavamaisesti kuviossa 3. 5.13.

Kuva 5.13. Rinteiden lujittaminen gabionrakenteilla: a - kivellä tehdyt gabionrakenteet; b - nurmikoiden ruohonjuomalla maaperään täytetyt mätirakenteet: 1 - geotekstiilit

Materiaalien materiaali on sinkitty kaksinkertainen kierretty metalliverkko, jossa on kuusikulmaiset solut. Säiliöt valmistetaan siitä, useimmiten rinnakkaisnauhalla, joka on täytetty rakennustyömaalla kivellä. Gabionit asennetaan toisiinsa yhdistämällä ne yhteen, jolloin voit muodostaa halutun kokoonpanon ja korkeuden rakenteen. Myöhemmin ne ovat kasvaneet nurmikolla ja pienillä pensailla ja ne tulevat osaksi maisemaa. Gabion-rakenteet, kuten kiinnitysseinät, mahdollistavat vakojen pystypintojen muodostumisen. Lisäksi pienemmillä säiliöiden korkeuksilla on mahdollista vahvistaa kaltevia pintoja 1: 2 jyrkkyyteen. Tässä tapauksessa on mahdollista täyttää gabion maaperällä, joka asetetaan geotekstileille estämään liuotus. Tällaisella rinteellä voi seurata nurmikkoa ja istuttaa kukkakasvit.

Kuva 5.14. Rinteiden vahvistaminen geotekstiilien ja geokriteerien avulla: a - pinnan vahvistaminen; b - maaperän joukon vahvistaminen; 1 - kolmiulotteinen geogrid; 2 - geotekstiilit

Rinteiden vahvistaminen geotekstiilien ja georridien avulla toteutetaan kuviossa 1 esitetyillä menetelmillä. 5.14. Jos rinteiden pinnan vahvistamista on tarpeen, käytetään kolmiulotteisia geolannoitteita maaperän pinnan pitämiseksi. Ne kiinnitetään pinnalle erityisten kiinnitysten avulla, sitten nurmikoiden siemeniä kylvetään ja peitetään pienellä maapohjaisella kerroksella. Myös kaltevuuden pinnan suojelemiseksi eroosiosta on käytettävä synteettiseen alustaan ​​kiinnitettyjä materiaaleja, jotka ovat peräisin erilaisista luonnonkudoksista (olki, kookospähkinä). Niiden hajoaminen auttaa parantamaan maaperäolosuhteita lisäämällä humuskerrosta, joka stimuloi rinteiden parempaa sopeutumista.

On tärkeää lujittaa rinteitä penger- mien vakauden lisäämiseksi varsinkin niissä heikkoissa kiloissa, joilla on alhainen kantavuus tai jos riittämätön tila mahtuu kaltevuuteen, jossa on hellä kaltevuus. Maaperän massan vahvistaminen (lomittaminen) vaakasuorilla geotekstilimateriaaleilla tai synteettikuiduilla tai kaksinkertaisella kierteellä varustetulla metalliverkolla varustetuista geogrideista estää punnan liukumisen ja leikkaamisen.

Jalankulkijoiden turvallisuuden varmistamiseksi, kun jalkakäytävillä ja laitureilla on oltava yli 2,0 metrin kaltevuus, on välttämätöntä saada aikaan esteitä, joiden korkeus on vähintään 0,9 m (MGSN 1.02-02).

Lähde: Maisemasuunnitteluobjektien rakentaminen ja toiminta. Theodoronsky V.S.

Kuopan syvyys riippuu maaperästä

Kaivosten ja kaivosten rinteiden jyrkkyys

Kuoppien kuoppaan

Maaperän eri tyyppisten kuivikkeiden tapauksessa kaikkien kerrosten kaltevuus on säädetty heikompaan maaperätyyppiin. 2. Maaperät, jotka ovat olleet kaatopaikoilla alle kuuden kuukauden ajan, kuuluvat irtotavarana. eikä niitä kohdisteta keinotekoiseen tiivistämiseen (matkailu, liikkuvuus jne.).

Kaivosten ja kaivosten rinteiden jyrkkyys

Kaltevuuden jyrkkyys ja ruoppaus syvyys, m,

Hiekka ja sora

Loess ja löysä

[irtotavarana, hiekka ja sora, hiekkasauma, lieju, savia, löysä ja löysä]

Aiheeseen liittyviä aiheita

Laitepolut kaivosten rinteiden lähellä

Kuivan seoksen koostumus rappaus rinteille

Pyrkimys ruiskupuristustekniikan aukkojen viimeistelyyn

Kuoppien kuoppaan

Kuivaa kehitettäessä on tärkeää määrittää oikein rinteiden parametrit.

 • Ensinnäkin on välttämätöntä optimaalisen täyttöön. Sen tulee olla minimaalinen, jotta kaivinkoneen, hiekan ja tampingin kustannukset voidaan säästää. Yleensä, jotta rakennuksen vedenpitävyyttä ei vahingoitettaisi ja välittömästi tehdä korkealaatuista sokea aluetta pitkin rakennusta, käytetään urahiekkaa, koska savi on myöhempi sedimentti.
 • Toiseksi rinteillä ei missään tapauksessa saa romahtaa rakentamisen aikana.

Kuon rinteiden ja kaivojen jyrkkyys. pöytä

Turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää.

 • Kolmanneksi rinteiden uudistaminen kaivannon kehittämisen aikana on kallista ja välttämättä rikkoo työehtoja ja lisää niiden kustannuksia.
 • Ensinnäkin on tarpeen tehdä geologisia ja hydrogeologisia tutkimuksia. Jos pohjavettä, maanvyörymiä tai kuoppaa yli 5 metrin syvyydessä on olemassa, yksittäinen hanke tarvitaan yksilöidyissä olosuhteissa.

  Pystysuorien seinämien kaltevuus on sallittua kaivojen ja kaivojen kehittämiseksi maaperärakenteiden osalta, joilla on yhtenäinen rakenne ja matala kosteus, jossa ei ole pohjavettä ja tilat lähistöllä. SNiP: n mukaan tällaisten kaivojen ja kaivantojen syvyys 111-4-80 ei voi ylittää maaperää:

  • 1,00 metriä - hiekka, sora;
  • 1,25 metriä - hiekkomaa;
  • 1,50 metriä - maaperä ja savi.

  Yleisten ja usein yleisten olosuhteiden mukaan kaltevuuden jyrkkyys kuopan kehityksessä on määritettävä taulukon mukaan:

  Kuoppien rinteiden parametrit SNiP 111-4-80 mukaan

  Asettamalla eri maaperä, jyrkkyys on määritettävä kaikkein epävakaalla kerroksella. Huomaa, että epästabiilien maalien, lohkareiden ja kivien sisällyttäminen kaivukoneeseen on poistettava, jotta voidaan poistaa romahtaminen.

  Asettamalla eri maaperä, jyrkkyys on määritettävä kaikkein epävakaalla kerroksella. Huomaa, että epästabiilien maalien, lohkareiden ja kivien sisällyttäminen kaivukoneeseen on poistettava, jotta voidaan poistaa romahtaminen.

  Yrityksemme kehittää kaivoksia 400 - 20 000 kuutiometriä. m. Moskovassa ja koko Moskovan alueella. Olemme valmiita neuvomaan sinua maanrakennustöissä, laskemalla hinnat ja työehdot.

  Kaltevuus 1 - 1

  Pengerän korkeudella, m

  Korkeus kaltevuus ruoppaus 12 m

  Yläosassa enintään 6

  sora, suuri ja keskikokoinen

  pieni ja silty

  alueilla, joissa on liiallista kosteutta

  kuivilla alueilla

  * Lasketaan, sallittu enimmäisarvoksi opetustarkoituksiin.

  ** Luokan IV linjat - 1: 1,75

  Pengerän korkeus (H, m) reunan tasolla

  tienpään pääalusta,

  jossa rinteiden korkeus saavuttaa 6,0 m

  Maantielle (b), m

  Maanrakennustöiden erityistilavuuden määrittäminen

  Työn laajuus koostuu pääasiassa päällysteistä (suoraan penkereiden rungosta ja kaivauksista) ja lisäksi:

  korjaus kaltevalle maastolle,

  oja urissa,

  tilavuudet, jotka aiheutuvat siitä, että zempolotnan pääteho laajenee kaarevissa raideosuuksissa ja lähestymistapoja suurten sillojen,

  korvaus kasviskerroksen leikkaamiseksi.

  Pääasiallisen työn laajuuden määrittely

  Maston rungon tilavuus jopa 12 m (kuvio 4.2.a) määritetään kaavalla:

  jossa korkeus H on päällysteen työpisteen päätietoran reunan tasolla.

  Samoin louhinnan määrä määritetään (kuvio 4.2 b)

  jossa B on päälaitteen leveyden kokonaisarvo ja molempien kumituotteiden leveys päällä.

  Koulutustarkoituksiin se saa ottaa taulukon 4.3 mukaisesti.

  Lantion leveys alempi (kyvettien kanssa), m

  Päätyalueen leveys (b), m

  Lohen ja ojan jyrkkä kaltevuus

  Edellä esitetyt kaavat mahdollistavat päällysteiden tai louhosten päämäärien määrittämisen samalla tai vaihtelevalla rinteen rinteillä.

  Laskettaessa voit käyttää näiden kaavojen johdannaisia ​​erikoistapauksissa. 4.4.). Saadut lasketut tiedot on merkitty taulukon 4 ja 5 sarakkeisiin (lisäys 1) vastaavasti pengerkeille ja kaivauksille.

  Rinteiden rinteiden jyrkkyys

  Nollapisteen vieressä

  4.2.2. Lisäpaine, joka johtuu alueen kaltevuudesta (tienrakennuksen perusmittausten lisäksi) riippuu pääosin rinteiden jyrkkyysarvojen ja leikkaavan alueen poikittaisen kaltevuuden arvojen yhdistelmästä.

  Kaltevalla rintamalla sijaitsevan pengerteen poikittaisprofiiliin (Kuva 4.3) muodostetaan tämä lisävolyymi varjostetun osan kustannuksella ja yleisesti ottaen määritetään kaavalla:

  Jatkuvalla kaltevuudella (m1= m2= m)

  Esimerkki. Maa-alueen leveyden ollessa b = 6,3 m, pengerteen keskimääräinen korkeus (maanpinnan akselin ympäri) Hvrt= 6,0 m, sen rinteiden 1: m = 1: 1,5 kaltevuus ja maaston 1 jyrkkyys: n = 1: 5 lisätyön määrä

  Suurin osa samasta parametrista (4.1) on yhtä suuri kuin

  eli pääteosten määrä kasvaa 10%. Kun alueen kaltevuus ylittää 1: 3 samoissa olosuhteissa, lisätyön määrä on

  Samoin määrätyt lisätyöt maanrakennustöitä ja kaivauksia varten

  jossa B on päälaitteen leveyden kokonaisarvo ja molempien kumituotteiden leveys päällä.

  Kutakin alkuosaa varten saadut lasketut tiedot olisi merkittävä taulukon sarakkeisiin 6 ja 7 (liite 1) vastaavasti pengerkeistä ja kaivauksista.

  4.2.3. Solujen tilavuus urissa määritetään kaavalla:

  Kyvetin (ω) poikkipinta-ala määräytyy sen pohjan leveydestä (0,4 m), korkeudesta (0,6 m) ja kaltevuudesta (1: m), joka on yhtä suuri kuin vierekkäisen kaltevuuden kaltevuus.

  Kun nämä arvot on korvattu, kyvettien tilavuus lovin molemmilla puolilla

  Saadut tiedot merkitään taulukon sarakkeeseen 10 (lisäys 1).

  Ulkopuolisen kiskojohtimen korkeuden kasvaessa kaarteesta johtuvan tienpinnan laajenemisen aiheuttama ylimääräinen työmäärä määräytyy lakisääteisten vaatimusten mukaisesti [2, taulukko 1]. 4.2] kaavan mukaisesti

  missä on hvrt - pengerteen työkohteen keskimääräinen arvo (kaivantojen pituus L (m) alkeisalueella.

  Näiden muutosten laskennalliset arvot kokonaislukuina metreinä pohjamateriaalin työvuorilta on esitetty taulukossa. 4.5.

  Saadut tiedot on merkitty taulukon 8 ja 9 sarakkeisiin (lisäys 1) vastaavasti pengerkeille ja kaivauksille.

  Muutokset tiejalan laajentamiseen (Δ)

  kaarteissa, m 3/100 m

  Käyräradio, m

  Pengeremän keskimääräiset työpisteet (kaivaus), m

  4.2.5. Suurten siltojen lähestymistapaa (kuva 4.4) tienpinnan (b) pääalusta on laajennettava 0,5 metrin kumpaankin suuntaan yli 10 metrin etäisyydelle tukien takapinnasta ja seuraavalla 25 metrillä tasaisesti pienennettyyn leveyteen [2, n. 4.14].

  Lisätyön määrä tässä tapauksessa on yhden lähestymistavan mukaista

  missä on h1, H2 ja H3 työmerkit ovat vastaavasti vastakappaleen takapintaan, 10 ja 25 metrin päähän siitä.

  Saadut tiedot on merkitty taulukon sarakkeeseen 11 (liite 1).

  4.2.6. Kasvi ja hedelmällinen kerros, joka on 0,2 metriä, on poistettava alueella, joka on rajoitettu pengeremuksen pohjan tai louhinnan yläosaan, sekä varauksen yläosaan (jos se on asetettu polkumyynnin pinnalle).

  Tällaisten alueiden pituus otetaan suunnilleen pituussuuntaisen profiilin tilannekuvion mukaan (osana tehtävää).

  Pylvään (a) pohjan leveys määritetään sen poikittaisprofiililla ja se lasketaan kaavojen avulla (taulukko 4.6). Kuvissa 4.2 ja 4.3 esitetyt erityiset tapaukset.

  Sivuston suunnitteluinsinööri

  Louhinta: Kuon ja kaivon rinteet.

  SP 104-34-96:

  3.7. Oviaukot pystysuorilla seinillä voidaan kehittää ilman kiinnittymistä luonnollisen kosteuden maaperään ja häiriöttömällä rakenteella pohjaveden puuttuessa syvyyteen (m):

  • löysä hiekka ja soraa maaperä......... enintään 1;
  • hiekassa.............................................................................. enintään 1,25;
  • sienellä ja savilla.......................................................... enintään 1,5;
  • erityisesti tiheissä, ei-kalliorakenteissa.......................... enintään 2.

  Suurten syvyyttä omaavien kaivojen kehittämisessä on tarpeen järjestää eri laitureiden rinteitä riippuen maaperän koostumuksesta ja kosteuspitoisuudesta (taulukko 1).

  Kuon rinteiden ja kaivojen jyrkkyys. pöytä

  Kun rakennat taloa yksityiselle talolle, kaivon ja kaivojen rinteiden jyrkkyys on erittäin tärkeää.

  Kaivolaite

  Laskentatavan valinnassa on otettava huomioon:

  • rakennustyyppi;
  • syvän reiän;
  • työn laajuus.

  Rakentamalla nauhaa ja pylväspohjaista matalaa pohjaa maaperä voidaan kehittää manuaalisesti. Kun rakennat taloa kellarissa tai kellarissa, työ on koneistettava.

  Maaperän pääasiallisen tilavuuden kaivaamista suoritetaan kaivinkoneella, jossa on suora tai käänteinen lapio. Tällöin kuoppa on irrotettava häiritsemättä maaperän tiheyttä pohjan alapuolella. Tämän vaatimuksen täyttämiseksi on säädettävä maaperän puutteesta 5-20 cm: n etäisyydellä. Rinteiden ja kaivojen puhdistaminen pohjasta suunnittelumerkkiin suoritetaan käsin käsin.

  Valittu maaperä on välittömästi poistettava tai sijoitettava rakennustyömaalle yli 1 metrin etäisyydelle kuopan reunasta.

  Teknologian valinta riippuu maaperätyypistä, kuopan syvyydestä ja työn määrästä. Kun rakennat yksityistä taloa, jonka leveys on enintään 15 m, voit käyttää trukkia, jonka kauhan kapasiteetti on enintään 1,4 m3 pyörillä tai telaketjulla.

  Rinteiden suunnittelun arvo

  Maaperä, rajalliset rinteet, painovoiman vaikutuksesta pyrkii kohti kaltevuutta, mikä voi johtaa kaivon seinämien hallitsemattomaan romahtamiseen. Maa-aineksen romahduksen vuoksi kuopan pohjalla olevat työntekijät saattavat kärsiä. Lisäksi tämä johtaa työmäärän lisääntymiseen ja kalenterin aikataulun noudattamatta jättämiseen. Koska on tarpeen palauttaa kaaren muotoilu ja täyttää pohja suuremmalla äänenvoimakkuudella.

  Loukkaantumisten välttämiseksi ja tappioiden välttämiseksi on suunnitteluvaiheessa tarpeen laskea kaivojen ja kaivosten rinteiden jyrkkyys SNiP 111-4-80: n mukaisesti.

  Kaltevuuden suunnittelua koskevat sääntelytiedot

  Oven laite, jossa on pystysuora ilman kiinnitysseiniä, sallitaan vain käsittelemällä:

  • irtotavarana, hiekka- tai sorametsämailla enintään 1 m syvyyteen;
  • hiekka ja rankas - enintään 1,25 m;
  • savi - 1,5 m;
  • varsinkin tiheä - 2 m.

  Jos laitetta tarvitaan syvemmälle kaivolle, on SNiP: n suosittelemaa kaltevuusjyrkintä otettava huomioon maaperän ja syvyyden tyypin mukaan. Lisäksi, jos kaivon tai kaivannon syvyys ylittää 5 m, maanmittausten stabiilisuuden määrittämiseksi suoritetaan laskelma.

  Kahden 2-3 metrin syvennyksen seinien kiinnitys olisi tehtävä tiukasti vakiomallin mukaan.

  Normaalikirjallisuudessa kuopan kaltevuuden ja kaivantojen jyrkkyys mitataan kaltevuuden kulmaksi (ɑ) tai kaltevuuden korkeuden suhde säätöön (1: m). SNiP: ssä nämä tiedot esitetään taulukkomuodossa erikseen kullekin maaperityypille ottaen huomioon kaivamisen syvyys.

  Jos paikan päällä on useita maaperityyppejä, kaltevuus on jyrkässä, keskittyen kaikkein epävakaisiin kerroksiin.

  Johtuen siitä, että vaikka muodostettaisiin kuoppa rinteillä, maaperän romahtaminen koneiden painon alle ei ole suljettu pois, on välttämätöntä noudattaa vaadittua SNIP-etäisyyttä rinteen jalan ja seisontapaikan sijainnista.

  Maanpinnan tilavuuden laskemisessa on otettava huomioon rinteiden koko, jotka lisäävät kaivon leveyttä b = m * h.

  TehLib

  Tiede- ja teknologiatekniikan portaali Techie

  Kalteva jyrkkyys

  2.20. Pengertien ja kaivausten rinteiden jyrkkyys olisi määriteltävä riippuen maaperätyypistä, pengeremän korkeudesta ja kaivamisvyöhykkeestä ottaen huomioon tekniikan geologiset, hydrologiset ja jäädyttämät olosuhteet sekä SNiP 2.05.07-85 2.56 kohdan mukaiset työskentelymenetelmät ja rinteiden vahvistamismenetelmät.

  2.21. Luonnollisten, ihmisen aiheuttamien ja ihmisen aiheuttamien tekijöiden vaikutuksia tuhoavien pengertien, kaivausten ja muiden maarakenteiden rinteitä olisi vahvistettava. Rakenteen lujuus riippuu rakenteen rakenteesta, luonnon tekijöiden vaikutuksesta ja maaperän fysikaalisista mekaanisista ominaisuuksista.

  Linnoituksessa olevien tulvien rinteiden tulee sisältää paluussuodatin valuma-alueilta tai geotekstiloilta. Tulvien rinteiden lujituksen yläosan tulee olla korkeampi kuin korkeimman vesitason merkki, joka määräytyy ottaen huomioon rinteessä olevan vedenpeiton aalto. Suurten ja keskisuurten siltojen sekä suojapatojen lähestymisen osalta ylityksen on oltava vähintään 0,5 metriä lähestyessä pieniä siltoja ja putkia sekä tulvista sääntelyrakenteisiin ja -perheisiin - vähintään 0,25 m.

  2.22. Monimutkaisissa tekniikan geologisissa ja hydrogeologisissa olosuhteissa kaltevuuden jyrkkyys on määrätty:

  urakoissa, joiden syvyys on yli 12 m: kallioisissa, heikosti karkaistuneissa maissa, kun käytetään hyvin kuormituksia käyttäen ääriviivapuristusmenetelmää, pystysuorat rinteet sallitaan;

  6 m: n syvyyksissä: saviä sitruunan maaperässä alueilla, joissa on liiallinen kosteus, on otettava 1: 2, syvyys yli 6 m - laske laskenta;

  valaistuissa kallioseoksissa ja löysissä rakennetuissa urissa on suunniteltava ottaen huomioon kyseisellä alueella olevan tienpinnan rakentamisen ja käytön kokemus;

  uriin kevyessä, ei-pehmittävässä kallioisessa maaperässä - 1: 0,5 - 1: 1,5;

  urissa syvyyteen 2 m - 1: 3 ja enemmän;

  hiekkavyöhykkeillä, jotka on rakennettu liikennöivillä hiekkavyöhykkeillä niillä alueilla, joilla on puoliympyrä ja kasvillisuus, rinteiden jyrkkyys saa olla yhtä suuri kuin hiekan luonnollinen kaltevuuskulma, mutta enintään 1: 1,5.

  2.23. Lohkareiden sivuilla olevien urien suunnittelemisen yhteydessä suositellaan käytettäväksi vakion kaltevuuden ja sen jyrkkyyden korkeutta taulukon mukaisesti. 6.

  Laitteen kaivanto. Kaivinkoneen ja kaavojen valinta ojennetaan

  Työpaikat

  Työn sisältö

  Taulukko 1. Tilapäisten kaivojen ja kairien rinteiden suurin sallittu jyrkkyys, joka suoritetaan ilman kiinnityksiä.

  Kaivamisen syvyys, m

  Kaltevuuden suunta ja vaakataso, rakeet

  Kaltevuuden korkeus sen perusta, 1: m

  Kaltevuuden suunta ja vaakataso, rakeet

  Kaltevuuden korkeus sen perusta, 1: m

  Kaltevuuden suunta ja vaakataso, rakeet

  Kaltevuuden korkeus sen perusta, 1: m

  1. LAITE KOTLOVANA

  1.1. Kaaren kontit, mitat ja geometrinen tilavuus

  - kaltevuuden asettaminen, m;

  - kaltevuuden suhde (taulukko 1);

  - vapaan teknologian vyöhykkeen koko (työehtojen mukaisesti mutta vähintään m), m;

  - maaperän puute kaivukoneella (taulukko 2), cm;

  - vuodevaatteiden paksuus, m;

  - kuopan syvyys, m;

  - kaivon pohjan suunnittelumerkki, m;

  - merkitse kaivon pohja louhinnettaessa kaivukoneella, m;

  - merkitse pohjapohjan syvyys, m;

  - kuopan yläreunan suunnittelumerkki, m;

  - kellarikerroksen merkki, m

  1.1.1. Kaivon geometriset mitat (alustavat tiedot):

  Taulukko 2. Alikuntoisuuden sallittu määrä,.

  Kaivinkoneiden työvälineet

  Mahdollinen maapuutarha, cm, kaivurikuilukapasiteetilla, m 3

  1.1.2. Kuopan ala alareunassa, m 2:

  1.1.3. Kuopan alue ylhäällä, m 2:

  1.1.4. Tilavuusmäärien määrittäminen:

  a) rammin tilavuus, m 3

  - pääkaivon rinteiden asettaminen;

  - ulostulon tai uloskäynnin kaltevuus (kaivinkoneen asentamiseksi kasvoihin, moottoriliikenteen uloskäynnille ja poistumiselle, kaivanto, jonka kaltevuus on 0,1... 0,15, leveys 3,0... 3,5 m yksisuuntaisella liikenteellä ja 7,0... 7,5 m kahdenväliset;

  - kaivannon sivupintojen asettaminen (voidaan ottaa tasaisesti).

  b) kuopan tilavuus, m 3

  Taulukko 3. Kaivinkoneen kapasiteetin määrittäminen.

  Maaperän tilavuus kuopassa, m 3

  Kauhan kapasiteetti riippuen louhinnan tilavuudesta, m 3

  kaltevuus 1: 1

  Universal Venäjän-englanninkielinen sanakirja. Akademik.ru. 2011.

  Katso, mikä on kaltevuuskulma 1: 1 muissa sanakirjoissa:

  padon rinteiden rinteet - 5 padon rinteiden rinteet: Suojaprofiilin rinteiden korkeuden suhde alimmasta pisteestä kallonpohjasta perustaan ​​bi (vaakasuora projektio). Kaltevuus ilmaistaan ​​tavallisesti m: n vastavuoroisuutena (tasoisuus, kaltevuuskerroin): hi / bi =...... Säännöstö- ja teknisten asiakirjojen sanastokirja

  kaltevuuskulma - Kaltevuuden rajoittava jyrkkyys, jossa sen muodostavat irtonaiset sedimentit ovat tasapainossa (ei mureneva). Syn.: luonnollinen kaltevuus... Maantieteen sanakirja

  BULK - osa tienpinnasta sen pääkohdan rajoissa, joka sijaitsee maanpinnan yläpuolella. N. pystytettiin Gel-leikkauskohdassa. Dor. linja alamäkiä, lokeja, ravinteitä, joen laaksot jne. Paras materiaali N. ovat kaikki...... Tekninen rautatiekirjasto

  GKINP 02-121-79: Ohjeet ilmakuvien dekoodaamiseksi topografisista tutkimuksista ja päivityssuunnitelmista 1: 2000 ja 1: 5000 asteikolla - Terminologia : 7.8.43. "Höyhenet" paalujen vedessä ovat jäännöksiä pino siltoja, jotkut patoja ja muita rakenteita joet kanssa...... Sanasto-viitekehys ehtojen sääntely-ja tekninen dokumentointi

  STO 17330282.27.140.002-2008: HPP: n ja PSP: n hydrauliset rakenteet. Luomisen ehdot. Standardit ja vaatimukset - Terminologia STO 17330282.27.140.002 2008: Vesivoimalaitosten ja PSP: n hydrauliset rakenteet. Luomisen ehdot. Normit ja vaatimukset: 3.1 absoluuttinen liike: Rakenteiden pisteiden siirto, määritelty kannettavien ja suhteellisten liikkeiden summana...... Sanojen ja standardien dokumentaation sanastokirja

  Maan sänky - rautatie maanpinnan käsittelyn tuloksena saatu ja rakenne, joka on tarkoitettu telakan ylärakenteen asettamiseen, radan kestävyyden varmistaminen ja sen suojaaminen ilmakehän ja pohjaveden vaikutuksilta. Suoraan...... Wikipedia

  MAAILMAN VALKOINEN SUHDE - pohjan sivupinnan kaltevuus horisonttiin. Käytännössä O. h. n sen sivupintoja. Pengertojen ja kaivausten rinteisiin kiinnitetty kaltevuus (jyrkkyys) on erilainen ja riippuu maaperän luonteesta. Kaltevuuden kulma tai kaltevuus...... Tekninen rautatiekirja

  Ditch - louhinta maaperässä, joka on tarkoitettu laitemalleihin ja rakennusten ja muiden teknisten rakenteiden perustuksiin. On yleensä kehitetty maan pinnalta (ks. Maanpäälliset työt) ja joissakin tapauksissa pohjavesien avulla (katso...... Suuren Neuvostoliiton tietosanakirja

  Sironta - kallionpalasten kertyminen pohjaan ja jyrkkien vuoristen rinteiden alaosaan. Muodostunut johtuen kallioiden ja liikkuvien roskarikosten samentumisesta rinteessä. Materiaali ei ole lajiteltu, ja se koostuu yleensä kulmakivestä...... Suuren Neuvostoliiton tietosanakirjasta

  Painovoimaprosesseja - (a. Painovoimaprosesseja, n. Gravitationsprozesse, prosessin gravitaatiomenetelmät ja Proceso gravimetrico) prosessit maan pinnan muuttamiseksi painovoiman vaikutuksesta. Näihin kuuluvat maanvyörymät, kalliot, lumivyöry, maanvyörymät, hidas...... Geologinen tietosanakirja

  Epämuodostumat - Colluvium, colluvial-talletukset (lat. Colluvio-kertyminen, epäsäännöllinen kasa) klusterinen materiaali, joka on kertynyt vuoren rinteille tai jaloilleen siirtymällä edellä olevista alueista painovoiman vaikutuksesta (dioja, putoaa,...... Wikipedia