Luokat ja betonin laadut. Yhteenvetotaulukko (BM).

Kysymys betonin laadusta ja lujuudesta syntyy aina sen valinta- ja ostoprosessin aikana. Tekniikan kehittyessä rakennettiin hyvin laaja tuotevalikoima tuotemerkkejä.

Jokainen betonityyppi on suunniteltu erityisiin käyttöolosuhteisiin. Monipuolisempia ratkaisuja tai erityistehtäviä on olemassa.

kriteerit

Määräävä tekijä betonin sekoittamisen yhteydessä ovat sen käytön ehdot ja tavoitteet. Konkreettisia ratkaisuja varten on kaksi luokittelua - brändi ja luokka. Ne ilmoittavat ostajalle rakennusmateriaalin ominaisuuksista. Ensimmäinen on keskimääräinen lujuusarvo ja toinen on taattu lujuus, mikä tarkoittaa, että betonituotteiden ominaisuudet ovat 95 ja useammissa tapauksissa 100: sta.

Merkki ja luokka määräytyvät arvojen mukaan:

 • puristuskestävyys (suunnittelu, brändi);
 • pakkasvaste, altistuminen korkeille lämpötiloille, kosteuden kestävyys.

merkki

Tämä indeksi on merkitty numeerisella arvolla ja kirjaimella M. Laaja luettelo betonilajista on 50-1000, useimmiten kymmenkunta käytetään. Betonin ominaisuuksille määritysolosuhteet ovat jauhekoostumuksen sementiseoksen määrä ja laatu. Merkki riippuu lasketusta puristuslujuudesta - tämä arvo on kgf / cm2 liuoksen kovettumisen aikaan (28. päivänä).

Mitä suurempi indeksin määrä, sitä vahvempi betoni. Tämä tarkoittaa, että sillä on enemmän sementtiä parempaa laatua. Tällainen betoni on kalliimpaa. Siksi päätehtävä valinnassa on löytää tasapaino hinnan ja tarvittavien ominaisuuksien välillä tietyn rakenteen rakentamisen aikana.

On vaikeampaa työskennellä erittäin kestävän ratkaisun kanssa - seos kuivuu nopeammin, ja tämä on täynnä seurauksia, kun työskentelet hitaasti: sinun on toimittava ratkaisu ja työskenneltävä sen kanssa nopeammin.

luokka

Luokka on osoitettu kirjaimella B ja digitaalisella indeksillä sen jälkeen. Betoniluokkien luettelo on myös varsin vaikuttava - 3,5: stä 80: een (vain 21: stä), riippuu sen erottumisesta voimakkuuteen kompressoinnin aiheuttamasta kuormituksesta, mutta myös kymmenkunta asemaa tuli suosituimmin (B15, B20, B25, B30, B40 jne.) Numero tarkoittaa MPa (megapaskalia).

Jokainen luokka voidaan rinnastaa tiettyyn merkkiin ja päinvastoin. Useimmissa tapauksissa juuri tämä on osoitettu suunnitteluasiakirjoissa, ei betonibrändissä eikä seoksen hankinnassa - päinvastoin.

Merkintäsuhde

On suositeltavaa näyttää nämä indikaattorit taulukkoon:

Pöytä. Suhde brändi-luokan

Edellytykset, lujuustyypit

Betonin ominaispiirteet ovat sen vahvuus. Se mitataan MPa (megapaskaleina) tai kgf / cm2. Kestävyys riippuu tällaisista osista:

 • laatu ja koostumus. Mitä korkeampi sementin laatu ja komponentti, sitä vahvempi betoni;
 • sekoitusolosuhteet. Riittämätön sekoitus vähentää laatua;
 • veden määrä. Mitä enemmän vettä sekoitettuun liuokseen sisältyy, sitä vähemmän sen vahvuus;
 • muoto ja jakeiden osuus. Epäsäännöllisen jyvän muodon ja suuremman karheuden vuoksi adheesio on parempaa, vastaavasti betoni on voimakkaampi;
 • polkumyyntimenetelmä ja -menetelmä;
 • tamper menetelmä. Täryttimiä kohottava betoni on parempi;
 • kovuus kasvaa iän myötä.

Betoni tarjoaa myös hyvää vahvuutta märissä ympäristöissä.

luokitus

Joitakin vahvuuksia ovat:

 • suunnittelu, kun betoni on täysi kuorma, jonka sääntelyasiakirjat edellyttävät (oletuksena - 28 päivän kuluttua);
 • normalisoitu - indikaattori määritelty GOST tai TU;
 • vaaditaan - yritysten laboratorioiden vahvistama vähimmäisarvo käytettäväksi;
 • tosiasiallinen - testitulosten keskiarvo;
 • loma, kun tuote on siirretty kuluttajalle;
 • strippaus, kun betonin kaivaminen muodoista on mahdollista.

Suoraan betonin laatuun ja lujuuteen ovat lujuus:

 • puristus;
 • taivutus;
 • aksiaalisella venytyksellä;
 • siirtoa.

Tarkastelemme niitä tarkemmin.

Puristuslujuus

Betoni on samanlainen kuin luonnonkivi: se on paremmin kestänyt puristusta kuin venytystä. Betonin lujuuskriteeri on pakkauksen altistumisen raja. Tämä on ratkaisun tärkein ratkaisun laatu. Esimerkiksi betoni luokka B15, luokka M200 keskimääräinen puristuslujuus on 15 MPa tai 200 kgf / m2, B25 - 25 MPa tai 250 kgf / m2 ja niin edelleen.

Tämän indikaattorin määrittämiseksi luodaan kuutiot näytteitä, ne sijoitetaan laboratoriopuristimen alle. Nosta paineen asteittain ja heti, kun näyte on säröillä - tämän ominaisuuden arvo kirjataan laitteen näytölle.

Betoniluokan määrittelyyn liittyvä ehto muodostuu laskennalliseksi puristuslujuuden indikaattoriksi. Betoniseos kuivuu ja kovettuu pitkään - 28 päivää. Yleensä tämä prosessi voi kestää useita vuosia, mutta se on 28. päivänä, että ratkaisu hankkii perusominaisuutensa. Tämän jakson lopussa seos saavuttaa brändinsä määrittämän indeksin (suunnittelu tai laskettu lujuus).

Puristuslujuus on ominaisuus betonin mekaanisille ominaisuuksille, stressitekijöille. Tämä on indikaattori kovetetun liuoksen resistanssista puristuksen mekaaniseen vaikutukseen kgf / m2. M800: n seoksella on suurin lujuus, M15 - alin.

Taivutuslujuus

Tämä indikaattori kasvaa brändin numeerisen indeksin kasvulla. Venytyksen ja taivutuksen indikaattorit ovat paljon vähemmän kuin betonin kuormituskyky. Nuorille betonille tämä suhde on noin 1/20, vanhemmalle - 1/8. Taivutuslujuus otetaan huomioon rakentamisen suunnittelussa.

Määritä se seuraavasti. Betoni on valettu puusta, jonka halkaisija on esimerkiksi 120 x 15 x 15 cm. Lopullisen kiinteytymisen jälkeen se sijoitetaan 1 metrin etäisyydelle sijoitettuihin kiinnikkeisiin ja kuori asetetaan keskelle, jota lisätään vähitellen kunnes näyte tuhoutuu. Testatun palkin koko ja tukien välinen etäisyys voivat olla erilaisia.

Taivutuslujuuden indeksi lasketaan kaavalla:

missä L on tukien etäisyys (1 m meidän tapauksessamme); P - kuorman paino + näytteen paino, N; b, h - palkinosan leveys ja korkeus (0,15 m). Tätä vahvuutta merkitään Btb: llä ja luku 0,4 - 8.

Aksiaalinen jännitys

Aksiaalinen jännitys laakerirakenteiden suunnittelussa ei periaatteessa ole otettu huomioon. On välttämätöntä määrittää materiaalin kyky ei halkeile, kun lämpötila laskee ja kosteuden vaihtelut. Venytys määritellään osaksi taivutusvoiman osaa.

Tämä indikaattori on vaikeinta määrittää. Yksi keino on venyttää palkkien näytteet erityisellä venytyslaitteistolla. Betonia tuhoaa kaksi vastakkaista vetovoimaa. Aksiaalinen vetolujuus on tärkeä betonille, jota käytetään säiliöissä, jalkakäytävässä, missä tämäntyyppisestä kuormituksesta aiheutuvat halkeamat eivät ole hyväksyttäviä.

Hienojakoisilla formulaatioilla on parempi kestävyys kuin karkeilla rakeilla (samalla puristuslujuudella). Tämän indikaattorin mukaan betoniluokkia Bt on nimeltään 0,4-6, numerot ilmaisevat MPa-indeksin.

siirto vahvuus

Tämä arvo on standardoitu indikaattori betonirakenteisten elementtien lujuuden aikana vahvistusosien kireyden siirtämisen aikana. Siirtonopeus säädetään tietyn tyyppisen tuotteen sääntelyasiakirjoilla ja eritelmillä.

Useimmissa tapauksissa se on osoitettu vähintään 70% suunnittelumerkistä ja riippuu vahvistamisen ominaisuuksista. Tämän indikaattorin suositeltu arvo on vähintään 15 tai 20 MPa eri vahvistuslajeille. Lyhyesti sanottuna tämä on indikaattori, joka ilmaisee tason, kun lujitustangot eivät liuku kun ne irrotetaan johtimista.

Suosittuja betonityyppejä

Tavallisia tai raskaita betonilejejä (M25 - M800) ja valoa (M10 - M200). Tarkastele niitä tarkemmin.

keuhkot

M5: sta M35: een käytetään ei-kannattaviin rakenteisiin - ne eivät ole erityisen kestäviä. M50 ja M75 soveltuvat valmistelevaan työhön ennen betonin kaatamista. M100-M150 - matala rakentaminen, rakentava, hyppyjä.

M200-M300 käytetään useimpiin rakennustöihin. M200 vastaa luokkaa B15, sen vahvuus on 196 kgf / m2 tai 15 MPa. M250: n (B20) keskimääräinen lujuus on 262 kgf / cm2 tai kestää 20 MPa: n paine, kun edellä mainittu merkki saavuttaa 70% vahvuuden 28 päivän jälkeen ja loput 30% kuuden kuukauden ajan. Nämä ovat kevyitä betoneita. Päällysteet, lattiat, sokeat alueet, perustukset, portaat, tuet, reunukset - useimmiten siitä valmistettu. Se jäätyy nollan alapuolella ja menettää jopa 5% sen vastuksesta sulatuksen aikana.

Kevytbetonia voidaan tarkistaa lyömällä niitä vasaralla tai pitämällä terävä esine - melko epäselviä jälkiä jää pinnalle.

normaali

M350 (luokka B25) - tämän betonin kuutiometrin kestävyys on 25 MPa, se täyttää M250: n. M400 (luokka B30) - kestää kuorman 30 MPa. Näitä merkkejä ja edellä käytetään monikerroksisiin rakennuksiin, joissa on monoliittisia rakenteita, altaiden altaita. Useimmin käytetään tiepäällysteisiin, lattiapinnoitteisiin, vedenpitäviksi (luokka W8), pakkasenkestävät (F200).

M350: n (B25: n arvosanat) ja useamman arvosanat liittyvät vahvempaan betoniin, niillä on suuri tiheys ja parempi vastustuskyky pakkaselta ja kosteudelta, mutta paljon raskaampia.

Miten konkreettisen rakenteen vahvuus määritetään?

Betoni on edullinen ja monipuolinen materiaali, joka sopii maanrakennuksen, kylpyammeen tai autotallin rakentamiseen. Sitä ei tarvitse käsitellä edelleen, toisin kuin puuta tai rautaa. Pohjavesi, korkea kosteus ja aggressiivinen ympäristö eivät ole hirveitä, jos valitset oikean tuotemerkin.

Tämän materiaalin tärkein ominaisuus on vahvuus. Siinä määritellään sen soveltamisala. Jos valitset matalan merkin, rakenne ruuhkautuu etukäteen. Työnteknologian noudattamatta jättäminen jopa korkea indikaattori ei tule luotettavuuden takaamiseksi. Puristuslujuus on paine, joka voi kestää ilman romahtamista. Se mitataan megapaskeina (MPa). Luokka (B) on tällaisten testien tulos. Betoni eroaa tuotemerkistä vain siinä, että se ilmaisee taatun puristuslujuuden arvon. Tämä tarkoittaa sitä, että 95% kestää maksimaalista painetta.

Mikä vaikuttaa palkkaan?

1. Veden ja sementin suhde.

Sementti kykenee imemään tietyn määrän nestettä. Siksi, jos on liikaa vettä, se kuivuu jäädyttämisen aikana, jolloin täyteaineiden väliin jää tilaa, mikä heikentää materiaalin lujuutta. Jos vähän nestettä lisätään, sementin liimaominaisuudet eivät ole täysin aktivoituneet.

2. Sementin laatu ja merkki.

Tämä ainesosa toimii liima-aineena hiekalle ja raunioille. Rakennussarjoissa eniten käytettyihin käytetään Portland-sementtiä M300-M500. Mittasuhteet riippuvat brändistä. Lisäksi, jos se on tallennettu väärin ja pitkään, laatu heikkenee. Esimerkiksi M500 2 kuukauden sisällä on M400 jopa varastossa, jossa on hyvät olosuhteet.

3. Kuljetus ja betonointi.

Keiton jälkeen seosta on jatkuvasti sekoitettava, muuten se menettää nopeasti ominaisuutensa. On vaikeaa työskennellä betonin kanssa ilman pehmittimiä 2-3 tunnin kuluessa, ja lisäaineet voivat pidentää tätä aikaa useilla tunneilla. Kovettumisprosessi alkaa hitaasti heti laastin laimentamisen jälkeen, joten on välttämätöntä käyttää erityistä kuljetus- ja betonisekoitinta sen kaatamiseksi pohjaan ja muihin suurteoksiin.

4. Vahvuusvaatimukset.

On välttämätöntä luoda kaikki ehdot ilmoitetun brändin saavuttamiseksi. Lisäksi tekstissä on osio, joka koskee tätä kysymystä.

Jotkut rakentajat ovat luovaa lähestymistapaa betoniseoksen täyteaineiden valintaan käyttämällä kaikkia käytettävissä olevia materiaaleja. Tämä tekniikka johtaa huomattavaan puristuslujuuden vähenemiseen, joten sen rakentaminen ei ole luotettavaa. Hieno rauni 5-20 mm sopii säätöön, kuistilla tai muilla rakenteilla pienillä kuormilla, sen mitat voivat olla 35-40 mm. Joskus kahden tyyppisiä raunioita sekoitetaan siten, että ne täyttävät tasaisesti koko tilan.

Murskattu kivi on soraa ja graniittia. Toinen on vahvempi, joten sitä käytetään korkeiden luokkien valmistukseen, joka on suunniteltu suurille kuormituksille. Betoni soraa käytetään pienien talojen rakentamiseen.

Korkealaatuinen ratkaisu tehdään hiekasta, jonka jakeet ovat 1,3-3,5 mm. Louhoksessa olevasta hiekasta on runsaasti savea ja pieniä kiviä, ja hiukkasista on epätasainen koko. Tämä täyteaine on pestävä ja seulotettava. Joki-hiekka on paljon parempi, koska se on puhdas ja yhtenäisempi.

Tämä ominaisuus viittaa betonin keskimääräiseen puristuslujuuteen. Se ilmaistaan ​​kgf / neliömetreinä. Rakennuttaja, brändi ja luokka ovat yhtä ja samaa. Mutta talojen projekteissa ja sääntelyasiakirjoissa käytetään luokkia, ja betonia myydään merkkiin.

Vastaavat taulukot suosituista luokista ja tuotemerkkeistä:

Jatkamalla lisärakennustöitä casting on mahdollista vain viikossa. Betoni voittaa puristusvoiman koko käyttöiän ajan, sitä vanhempi on rakennus, sitä vahvempi se on. Hän saavuttaa tuotemerkin vahvuuden 28 päivän kuluttua. Jotta talosi kestäisi pitkään, on tärkeää luoda materiaalin parhaat olosuhteet.

Monet ihmiset ajattelevat, että betoniliuos alkaa kovettua jonkin ajan kuluttua laimentamisen jälkeen. Näin ei ole, kovettumisprosessi alkaa välittömästi: sementti liimataan asteittain kaikkiin elementteihin. Sen vuoksi on tärkeää sekoittaa seos jatkuvasti betonitoiminnan aikana. Teokset on tehtävä mahdollisimman nopeasti.

Hoidon ominaisuudet eri vuodenaikoina

Portlandsementti tarvitsee kosteaa ympäristöä täyteaineiden korkealaatuiselle liimaukselle, joten kuivalla säällä pinnalle on annettava päivittäin pieni määrä vettä. Suora aurinko on haitaksi juuri täytetyn betoniseoksen kohdalle, on parempi luoda sen varjo.

Jos ilman lämpötila laskee alle nollan, kovettuminen pysähtyy, kun vesi jäätyy, mutta on olemassa menetelmiä, joilla tämä ongelma ratkaistaan. On tärkeää, että betoni sijoittaa ainakin osan ilmoitetusta parametrista. Esimerkiksi M200-M300-merkkejä voidaan jäähdyttää, kun ne saavuttavat 40% vahvuudestaan, eli vähintään 10 MPa. Jäätymisenestoaineiden lisäaineet. Erityisten suolojen käyttö on suosittua yksityisessä rakentamisessa, mutta niitä ei pidä liittää liikaa, koska betonin lujuus vähenee.

 • Sähkölämmitys. Luotettavin tapa, mutta Venäjällä jopa suuret kehittäjät käyttävät sitä harvoin, koska se on erittäin kallista.
 • Shelter-eristys ja PVC-kalvo. Betoni antaa paljon lämpöä, kun se kovettuu. Nolla lämpötilassa tämä menetelmä ei salli vettä jäädyttää, mutta se ei säästä kovista pakkasista.

Betonin lujuuden pääasiallinen vihollinen on lämpötilan voimakas vaihtelu. Jos se sulaa ja jäätyy useita kertoja ensimmäisten päivien kaatamisen jälkeen, sen voima voi laskea merkittävästi.

3. Betoni ja sade.

Muutama tunti sateen kaatamisen jälkeen ei aiheuta paljon haittaa. Mutta jos ennen betonitoimintaa on pilvinen sää ja sademäärän mahdollisuus, on suositeltavaa rakentaa vuoto tai valmistaa kalvo. Toinen vaihtoehto hidastaa kovettumisprosessia, koska ilma tarvitsee sementtiä. Pieni tihkusade ei aiheuta betonille paljon haittaa, vaikka sen pinta ei ole enää sileä. Sateet voivat kuitenkin olla vakava ongelma.

4. Vahvuuden ja lämpötilan aikataulu.

Taulukon numerot - ilmoitetun voimakkuuden prosenttiosuus ensimmäisessä sarakkeessa ilmoitetusta päivästä. Nämä ovat keskimääräisiä indikaattoreita M300-M400-merkkeihin, jotka on tehty portlandsementin M400-M500 perusteella. Sopiva lämpötila kovettamiseen vaihtelee välillä +15 - +20 astetta.

Rakentajan opas | Betoniominaisuudet

KONKRETTI VAHVUUS

Vahvuus - betonin pääominaisuus

Betonin tärkein ominaisuus on vahvuus. Betoni kestää kaiken pakkaamisen parhaiten. Siksi malli on suunniteltu siten, että betoni havaitsee puristuskuormat. Ja vain joissakin malleissa otetaan huomioon vetolujuus tai vetolujuus.

Puristuslujuus. Puristetun betonin lujuutta leimaa luokka tai brändi (joka määritetään 28-vuotiaana). Rakenteiden lastausajasta riippuen betonin lujuus voidaan määrittää toisella ikällä, esimerkiksi 3; 7; 60; 90; 180 päivää.

Sementin säästämiseksi vetolujuuden saavutetut arvot eivät saa ylittää luokan tai brändin vetolujuutta yli 15%.

Luokka on taattu betonin lujuus MPa: ssa, jonka suojaus on 0,95 ja sillä on seuraavat arvot:b1;b1,5;b2;b2,5;b3,5;b5; Bb7,5;b10;b12.5;b15;b20;b25;b30;b35;b40;b50;b55;b60. Merkki on betonin keskimääräisen lujuuden normalisoitu arvo kgf / cm2 (MPah10).

Betoniluokan ja sen keskivahvuuden välillä on riippuvuuksia betonin lujuuden vaihtelukertoimella n = 0,135 ja turvallisuustasolla t = 0,95:

Raskaaseen betoniin luokkien ja palkkaluokkien suhde

Rakenteiden suunnittelussa tavallisesti luokitellaan betoniluokka, joissakin tapauksissa - brändi. Taulukossa esitetään raskaiden betonin ja puristumislujuuksien suhde laatuluokkiin. 1.

Vetolujuus. Betonin vetolujuutta on käsiteltävä rakenteissa ja rakenteissa, joissa halkeamien muodostuminen ei ole sallittua. Esimerkkinä voidaan mainita vesisäiliöitä, patoja, hydraulisia rakenteita jne. Jännityksen aiheuttama betoni jaetaan luokkiin:T0,8; BT1,2; BT1,6;T2; BT2,4;T2,8;T3.2 tai tuotemerkki: PT10; BT15; BT20; BT25; BT30; BT35;T40.

Taivutusvetolujuus. Betonipalkkeja rakennettaessa teitä ja lentokenttiä varten betoniluokat tai -merkit on osoitettu vetolujuuteen.

Taulukko 1. Raskaaseen betoniin luokkien ja painoluokkien suhde puristukseen

luokka

merkki

luokka

merkki

Betonin lujuuteen vaikuttavat tek- nologiset tekijät.

Betonin lujuuteen vaikuttavat tek- nologiset tekijät. Useat tekijät vaikuttavat betonin lujuuteen: sementin aktiivisuus, sementtipitoisuus, sementti-vesi-suhde (paino / tilavuus), aggregaattien laatu, sekoituksen laatu ja tiivistymisaste, ikä ja betonin kovettumisolosuhteet, toistuvat värähtelyt.

Sementtitoiminta. Betonin ja sementin toiminnan voimakkuuden välillä on lineaarinen suhde Rb = f (RC). Kestävämpiä konkreetteja saadaan lisättyjen aktiivisten sementtien avulla.

Sementtipitoisuus. Sementtipitoisuuden kasvaessa betonissa sen lujuus kasvaa tiettyyn rajaan asti. Sitten se kasvaa hieman, muut betonin ominaisuudet heikkenevät. Lisää kutistumista, ryömiä. Siksi ei ole suositeltavaa ottaa käyttöön yli 600 kg sementtiä 1 m 3 betonia kohden.

Veden / sementin suhde. Betonin lujuus riippuu V / C: stä. V / C: n laskiessa se kasvaa, lisäys laskee. Tämä määräytyy betonin rakenteen fyysisen olemuksen perusteella. Kun betoni kovettuu, 15 - 25% vettä vuorovaikuttaa sementin kanssa. Käytettävän betoniseoksen saamiseksi injektoidaan tavallisesti 40-70% vettä (W / C = -0,4, 0,7). Liiallinen vesi muodostaa betonissa huokosia, mikä vähentää sen voimaa.

Kun W / C on 0,4 - 0,7 (C / V = ​​2,5, 1,43) betonin R vahvuuden välillävuonna, MPa, sementtitoiminta RU, MPa ja C / B on lineaarinen suhde, ilmaistuna kaavalla:

Kun V / C 2,5) lineaarinen riippuvuus rikkoutuu. Käytännön laskelmissa kuitenkin käytetään eri lineaarista suhdetta:

Laskelmien virhe tässä tapauksessa ei ylitä 2-4% yllä olevista kaavoista: A ja A1 - kertoimet ottaen huomioon materiaalien laatu. Korkealaatuisille materiaaleille A = 0,65, A1 = 0,43, yksityisille - A = 0,50, A1 = 0,4; alempi laatu - A = 0,55, A1 = 0,37.

Taivutuslujuus betonista Rbt, MPa, määritetään kaavalla:

jossa rU - sementtiaktiivisuus taivutuksessa, MPa;

A '- kerroin ottaen huomioon materiaalien laatu.

Korkealaatuisia materiaaleja A '= 0,42, luokassa ja tiedostossa - A' = 0,4, materiaaleja, joiden laatu on pienempi - A '= 0,37.

Paikkamerkkien laatu. Ei ole optimoitava aggregaattien rakeita, hienojen kiviainesten käyttöä, savea ja pieniä jauheita sisältäviä fraktioita, orgaaniset epäpuhtaudet vähentävät betonin lujuutta. Karkeiden aggregaattien lujuus, sementtikiven kiinnittymisen lujuus vaikuttaa betonin lujuuteen.

Sekoituslaatu ja betoniseoksen tiivistymisaste vaikuttavat merkittävästi betonin lujuuteen. Betonisekoittimien, värähtely- ja turbo-sekoittimien betonisekoittamisessa valmistetun betonin lujuus on suurempi kuin painovoimakoneissa valmistetun betonin lujuus 20-30%. Betonirakenteiden korkealaatuinen tiivistyminen lisää betonin lujuutta, koska tonni-seoksen keskimääräinen tiheys 1 prosentilla muuttaa voimakkuutta 3-5%.

Ikääntymisen ja kovettumisolosuhteiden vaikutus. Suotuisissa lämpötiloissa betonin lujuus kasvaa pitkään ja logaritmisen suhteen muutokset:

jossa rb(n) ja Rb(28) - betonin lopullinen lujuus n: ssä ja 28 vuorokaudessa, MPa; lgn ja lg28 ovat betoni-ikäisen desimaalin logaritmit.

Tämä kaava on keskiarvo. Se antaa tyydyttäviä tuloksia konkreettiselle kovettumiselle 15 - 20 ° C: n lämpötilassa tavallisilla alumiinisementaateilla, jotka ovat 3 - 300 päivän ikäisiä. Itse asiassa eri sementtien voima kasvaa eri tavoin.

Betonin lujuuden kasvu ajan myötä riippuu pääasiassa sementin mineraali- ja materiaalikoostumuksesta. Kovettumisen voimakkuuden mukaan Portland-sementti on jaettu neljään tyyppiin (taulukko 2).

Betonin kovettumisen voimakkuus riippuu B / C. Kuten taulukossa esitetyistä tiedoista voidaan nähdä. 3, betonit, joilla on pienempi W / C-vahvistusvoima nopeammin.

Betonin kovettumisnopeuteen vaikuttaa suuresti ympäristön lämpötila ja kosteus. Ehtoehtoisesti normaalia pidetään ympäristössä, jonka lämpötila on 15-20 ° C ja kosteus 90-100%.

Taulukko 2. Portland-sementtien luokittelu karkeusasteen mukaan

Sementtityyppi

Portland-sementin mineraali ja koostumus

Betonin lujuus MPA-taulukossa

Betonin laatu ja laatu

Tärkein indikaattori, jolla betonin luokka ja merkki määritetään, on lopullinen puristuslujuus. Lisäksi taattu lujuus, jossa sallittu virhe 13,5% (ns. Variaatiokerroin), heijastaa materiaalin luokkaa, merkki on tarpeen voimakkuuden keskiarvon osoittamiseksi.

SNiP 2.03.01-84: n mukaan ensimmäinen indikaattori mitataan megapaskeina (MPa) ja merkitään latinaksi kirjaimella "B". Esimerkiksi nimike "B25" kertoo, että materiaali 95%: ssa kestää 25 MPa: n paineen. B: n koko alue on 3,5: stä 80: een, kun B 7.5-B40 -arvot ovat pääalueella. Betonin lujuus on määritelty "M" -merkillä ja vaihteluvälillä 50-1000, mikä heijastaa keskimääräistä puristuslujuutta (mitattuna kgf / cm²). Pääalue sisältää koostumukset M100-M500.

Mikä määrää betoniluokan

 • sementtiä. Mitä korkeampi sementin pitoisuus seoksessa, sitä suurempi on lopputuotteen vahvuus;
 • sementtiaktiivisuutta. Kestävämpiä sementtejä valmistetaan korkealaatuisista sementteistä.
 • vesi / sementti suhde. W / C-suhde pienenee, vahvuus kasvaa. Tämä selittyy koostumuksen rakenteella: ylimääräinen vesi edistää betonin liiallisten huokosten muodostumista ja pahentaa sen teknisiä ominaisuuksia.
 • aggregaattien laatu. Koostumuksen lujuuden pienentäminen vaikuttaa hienojakoisten täyteaineiden, pienten pölyfraktioiden, savi-, orgaanisten epäpuhtauksien käyttöön.
 • betonin massan tiivistymisaste ja sen sekoittumisen laatu. Koostumuksen suorituskykyominaisuuksien parantaminen käyttämällä turbo- ja tärinäseosta ja seoksen tiivistämistä.

Taulukko betonien ja betonityyppien suhteesta

Kun betonin lujuuslujuus lisääntyy puristettaessa, lopullinen vetolujuus kasvaa, mutta vetolujuuden lisääntyminen tulee vähäisemmäksi suuritehoisten tyyppien alalla. Materiaalin vetolujuus on 1: 10-1,17 lopulliseen puristuslujuuteen, kun taivutuslujuus on 1: 6 - 1:10.

Kunkin tuotemerkin koostumuksen suurin sallittu lujuus on yksilöllistä.

Koostumuksilla, joilla on korkeampi M-aste, on alhaisin kriittinen lujuus. Saavutetaan kriittinen suorituskyky ensimmäisenä päivänä seoksen kaatamisen jälkeen.

Ohjausnäytteet

Puristuslujuus testataan laboratorioissa valmistetuille näytteille GOSTin vaatimusten mukaisesti. On kuitenkin mahdollista tarkastaa tavaramerkin vaatimustenmukaisuus rakennustyömaalla.

Tätä varten tarvitset:

 • valmistaa puiset lomakkeet, joiden mitat ovat 100x100x100 mm: n sisäreunat;
 • otosta näyte betoniseoksesta sekoitusastiasta ja kaada muutama kuutio valmiiksi keitettyihin muotoihin;
 • tiivistää koostumus tarttumalla se useaan paikkaan tai koputtaen lomakkeeseen vasaralla. Tällä toimenpiteellä voit poistaa seoksessa muodostuneet ilmakuplat;
 • kestämään syntyvät kuutiot 90%: n kosteudessa ja +20 ° C: n lämpötilassa ilman suoraa altistumista auringon säteille;
 • 28 päivän kuluttua siirretään betoninäytteet laboratoriolle tarkastettavaksi. On mahdollista siirtää joitakin näytteitä kiinteyttämisen välivaiheissa (3., 7. ja 14. päivänä) alustavaan tutkimukseen.

Näiden tapahtumien suorittaminen määrää, minkä tyyppinen brändi ja betonityyppi olette toimittaneet rakennustyömaalle tilaustasi.

Betonin lujuus

Betonin tärkein ominaisuus on vahvuus. Betoni kestää kaiken pakkaamisen parhaiten. Siksi malli on suunniteltu siten, että betoni havaitsee puristuskuormat. Ja vain joissakin malleissa otetaan huomioon vetolujuus tai vetolujuus.

Puristuslujuus. Puristetun betonin lujuutta leimaa luokka tai brändi (joka määritetään 28-vuotiaana). Rakenteiden lastausajasta riippuen betonin lujuus voidaan määrittää toisella ikällä, esimerkiksi 3; 7; 60; 90; 180 päivää.

Sementin säästämiseksi vetolujuuden saavutetut arvot eivät saa ylittää luokan tai brändin vetolujuutta yli 15%.

Luokka on taattu betonin lujuus MPa: ssa, jonka suojaus on 0,95 ja sillä on seuraavat arvot: Bb1; Vb1,5; VB2; Vb2,5; Vb3,5; VB5; Bb7,5; Vb10; Vb12,5; Vb15; Vb20; Vb25; Vb30; Vb35; Vb40; Vb50; Vb55; Vb60. Merkki on betonin keskimääräisen lujuuden normalisoitu arvo kgf / cm2 (MPah10).

Raskasbetonilla on seuraavat puristustuotot: Mb50; Mb75; MB100; Mb150; MB200; Mb250; MB300; Mb350; MB400; Mb450; MB500; Mb600; Mb700; Mb800.

Betoniluokan ja sen keskivahvuuden välillä on riippuvuuksia betonin lujuuden vaihtelukertoimella n = 0,135 ja turvallisuustasolla t = 0,95:

Bb = Rb x 0,778, tai Rb = Bb / 0,778.

Rakenteiden suunnittelussa tavallisesti luokitellaan betoniluokka, joissakin tapauksissa - brändi. Taulukossa esitetään raskaiden betonin ja puristumislujuuksien suhde laatuluokkiin. 1.

Vetolujuus. Betonin vetolujuutta on käsiteltävä rakenteissa ja rakenteissa, joissa halkeamien muodostuminen ei ole sallittua. Esimerkkinä voidaan mainita vesisäiliöitä, patoja, hydraulisia rakenteita jne. Jännitteellinen betoni jaetaan luokkiin: Bt0,8; Bt1,2; Bt1,6; VT2; Bt2,4; Vt2,8; BT3.2 tai merkki: PT10; BT15; BT20; BT25; BT30; BT35; VT40.

Taivutusvetolujuus. Betonipalkkeja rakennettaessa teitä ja lentokenttiä varten betoniluokat tai -merkit on osoitettu vetolujuuteen.

Luokat: Bbt0,4; Vbt0,8; Vbt1,2; Bbt1,6; Vbt2,0; Vtb2,4; Vbt2,8; Vbt3,2; Vbt3,6; Vbt4,0; Bbt4,4; Vbt4,8; Vbt5,2; Vbt5,6; Vbt6,0; Vbt6,4; Vbt6,8; Vbt7,2; Vbt8.

Taulukko 1. Raskaaseen betoniin luokkien ja painoluokkien suhde puristukseen

Postimerkit: Рbt5; Rbt10; Rbt15; Rbt20; Rbt25; Rbt30; Rbt35; Rbt40; Rbt45; Rbt50; Rbt55; Rbt60; Rbt65; Rbt70; Rbt75; Rbt80; Rbt90; Rbt100.

Betonin lujuuteen vaikuttavat tek- nologiset tekijät. Useat tekijät vaikuttavat betonin lujuuteen: sementin aktiivisuus, sementtipitoisuus, sementti-vesi-suhde (paino / tilavuus), aggregaattien laatu, sekoituksen laatu ja tiivistymisaste, ikä ja betonin kovettumisolosuhteet, toistuvat värähtelyt.

Sementtitoiminta. Betonin ja sementin voimakkuuden välillä on lineaarinen suhde Rb = f (RC). Kestävämpiä konkreetteja saadaan lisättyjen aktiivisten sementtien avulla.

Sementtipitoisuus. Sementtipitoisuuden kasvaessa betonissa sen lujuus kasvaa tiettyyn rajaan asti. Sitten se kasvaa hieman, muut betonin ominaisuudet heikkenevät. Lisää kutistumista, ryömiä. Sen vuoksi ei ole suositeltavaa pistää yli 600 kg sementtiä per m3 betonia.

Veden / sementin suhde. Betonin lujuus riippuu V / C: stä. V / C: n laskiessa se kasvaa, lisäys laskee. Tämä määräytyy betonin rakenteen fyysisen olemuksen perusteella. Kun betoni kovettuu, 15 - 25% vettä vuorovaikuttaa sementin kanssa. Käytettävän betoniseoksen saamiseksi injektoidaan tavallisesti 40-70% vettä (W / C = -0,4, 0,7). Liiallinen vesi muodostaa betonissa huokosia, mikä vähentää sen voimaa.

Kun W / C on 0,4-0,7 (C / V = ​​2,5, 1,43), on lineaarinen yhteys betonin RV, MPa, sementtiaktiivisuuden Rc, MPa ja C / V lujuuden välillä ilmaistuna kaavalla:

Rb = RC (C / B - 0,5).

Kun V / C 2,5) lineaarinen riippuvuus rikkoutuu. Käytännön laskelmissa kuitenkin käytetään eri lineaarista suhdetta:

Rb = A1Rc (C / B + 0,5).

Laskelmien virhe tässä tapauksessa ei ylitä 2-4% edellä olevista kaavoista: A ja A1 ovat kertoimia, joissa otetaan huomioon materiaalien laatu. Korkealaatuisille materiaaleille A = 0,65, A1 = 0,43, yksityisille - A = 0,50, A1 = 0,4; alempi laatu - A = 0,55, A1 = 0,37.

Rbt: n, MPa: n taivutuksen betonin lujuus määritetään kaavalla:

Rbt = A`R`c (C / B - 0,2),

jossa Rc - sementtiaktiivisuus taivutuksen aikana, MPa;

A '- kerroin ottaen huomioon materiaalien laatu.

Korkealaatuisia materiaaleja A '= 0,42, luokassa ja tiedostossa - A' = 0,4, materiaaleja, joiden laatu on pienempi - A '= 0,37.

Paikkamerkkien laatu. Ei ole optimoitava aggregaattien rakeita, hienojen kiviainesten käyttöä, savea ja pieniä jauheita sisältäviä fraktioita, orgaaniset epäpuhtaudet vähentävät betonin lujuutta. Karkeiden aggregaattien lujuus, sementtikiven kiinnittymisen lujuus vaikuttaa betonin lujuuteen.

Sekoituslaatu ja betoniseoksen tiivistymisaste vaikuttavat merkittävästi betonin lujuuteen. Betonisekoittimien, värähtely- ja turbo-sekoittimien betonisekoittamisessa valmistetun betonin lujuus on suurempi kuin painovoimakoneissa valmistetun betonin lujuus 20-30%. Betonirakenteiden korkealaatuinen tiivistyminen lisää betonin lujuutta, koska tonni-seoksen keskimääräinen tiheys 1 prosentilla muuttaa voimakkuutta 3-5%.

Ikääntymisen ja kovettumisolosuhteiden vaikutus. Suotuisissa lämpötiloissa betonin lujuus kasvaa pitkään ja logaritmisen suhteen muutokset:

Rb (n) = Rb (28) lgn / lg28,

jossa Rb (n) ja Rb (28) ovat betonin viimeinen lujuus n: ssä ja 28 päivässä MPa; lgn ja lg28 ovat betoni-ikäisen desimaalin logaritmit.

Tämä kaava on keskiarvo. Se antaa tyydyttäviä tuloksia konkreettiselle kovettumiselle 15 - 20 ° C: n lämpötilassa tavallisilla alumiinisementaateilla, jotka ovat 3 - 300 päivän ikäisiä. Itse asiassa eri sementtien voima kasvaa eri tavoin.

Betonin lujuuden kasvu ajan myötä riippuu pääasiassa sementin mineraali- ja materiaalikoostumuksesta. Kovettumisen voimakkuuden mukaan Portland-sementti on jaettu neljään tyyppiin (taulukko 2).

Betonin kovettumisen voimakkuus riippuu W / C: stä. Kuten taulukossa esitetyistä tiedoista voidaan nähdä. 3, betonit, joilla on pienempi W / C-vahvistusvoima nopeammin.

Betonin kovettumisnopeuteen vaikuttaa suuresti ympäristön lämpötila ja kosteus. Ehtoehtoisesti normaalia pidetään ympäristössä, jonka lämpötila on 15-20 ° C ja kosteus 90-100%.

Taulukko 2. Portland-sementtien luokittelu karkeusasteen mukaan

Portland-sementin mineraali ja koostumus

K = Rbt (90) / Rbt (28)

K = Rbt (180) / Rbt (28)

Aluminaatti (C3A = 1 2%)

Alitovy (С3S> 50%, С3A = 8)

Monimutkaisen mineraali- ja materiaalikoostumuksen portlandsementti (Pozzolanic portland-sementti, jonka C3A-klinkkeripitoisuus on 1-4%, kuonan Portland-sementti, jonka kuona on 30-40%)

Belit Portland ja kuona Portland-sementti, jonka kuona on yli 50%

Vertailun vuoksi betonin vetolujuus, joka määritellään kaavalla: Rb (n) = Rb (28) lgn / lg28

Taulukko 3. W / C: n ja iän vaikutus betonin kovettumisnopeuteen sementtityypillä III

Suhteellinen vahvuus päivällä.

Kuten kuviossa 1 esitetystä kaaviosta voidaan nähdä. 1, betonin lujuus 28 vuorokauden ikäisenä, kovetettu 5 ° C: ssa, oli 68%, 10 - 85%, 30 ° C - 115% betonin lujuudesta, kovetettu 20 ° C: n lämpötilassa. Samaa riippuvuutta havaitaan aiemmassa iässä. Toisin sanoen betoni saa vahvuutensa voimakkaammin korkeammassa lämpötilassa ja päinvastoin hitaammin, kun se laskee.

Negatiivisissa lämpötiloissa kovettuminen pysähtyy käytännössä, jos veden jäätymispistettä ei vähennetä lisäämällä kemiallisia lisäaineita.

Kuva 1. Betonin lujuuden kasvu eri lämpötiloissa

Kovettumista kiihdytetään lämpötilassa 70-100 ° C normaalipaineessa tai noin 200 ° C: n lämpötilassa ja paineessa 0,6 - 0,8 MPa. Betonin kovettuminen vaatii ympäristön, jossa on korkea kosteus. Tällaisten olosuhteiden luomiseksi betoni on peitetty vesitiiviillä kalvomateriaaleilla, peitetty märällä sahanpurulla ja hiekalla, höyrytetty tyydyttyneen vesihöyryn ympäristössä.

Toistuvat tärinät lisäävät betonivahvuutta jopa 20%. Se on tehtävä sementin asettamisen loppuun saakka. Lisääntynyt tiheys. Mekaaniset vaikutukset repäisevät hydraatin kasvainten kalvon ja nopeuttavat sementin hydratoinnin prosesseja.

Luokkien ja merkkien suhde betoniseoksiin

Oikea materiaalivalikoima takaa rakennusten laadun ja kestävyyden. Tietenkin olette nähneet halkeamia uusien tai vanhojen talojen perustuksissa. Yksi syy tähän ilmiöön on vähäinen lujuus. Jos et tiedä mikä merkki betoni on sinulle sopiva, lue siitä. Emme kosketa monimutkaisia ​​rakennuskonsepteja ja kaavoja, vaan vain tarvittavat tiedot ostosta.

Mikä on brändi ja luokka?

On tärkeää ymmärtää välittömästi, että nämä käsitteet liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Korkea merkki ei voi olla alhainen. Ainoa ero on, että brändi on osoitus keskimääräisestä paineesta, jota rakenne kestää, ja luokka - taattu. Nämä parametrit määräytyvät puristuslujuuden mukaan, ts. Jos paine on korkeampi, rakenne hajoaa.

Useimmiten projekteissa ja muissa sääntelyasiakirjoissa on konkreettinen lujuusluokka, joka on osoitettu. Tätä arvoa merkitään latinaksi kirjaimella B ja mitataan megapaskeina (MPa). Esimerkiksi B15 kestää paineita jopa 15 MPa ja vastaavasti B25 - 25 MPa. GOST: ssa todetaan, että betoni ei ehkä saavuta ilmoitettua voimaa 5 prosentissa tapauksista. Siksi älä yritä säästää materiaaleja rakentamisessa ongelmallisissa olosuhteissa.

Valmistajat ja tavarantoimittajat nimeävät tavaramerkkinsä (lisätietoja betoniseosten merkinnöistä, lue täältä). Numero M-kirjaimen jälkeen on pyöristetty keskimääräisen lujuuden osoitin. Ymmärtääksemme annamme suhdeluvun usein käytettyjen merkkien taulukossa.

Vaatimustenmukaisuusluokka ja betonin laatu:

Raskaaseen betoniin luokiteltujen laatuluokkien ja palkkaluokkien suhde on sama kuin kevyessä. Mutta rakentajat harvoin käyttävät laajennettua savea, vaahtoa ja hiutaloitua betonia M250: n yläpuolella. On ehdottoman mahdotonta rakentaa kevyiden lajien perustuksia, koska ne on tarkoitettu muuhun tarkoitukseen.

Seos on valmistettu sementistä, vedestä, hiekasta, murskakivestä ja erityisistä lisäaineista materiaalin ominaisuuksien parantamiseksi. Suurin osa tuotemerkistä vaikuttaa sementin määrään ja laatuun koostumuksessa.

Jos päätät tehdä ratkaisun itsestään, on tärkeää muistaa, että betonin ja sementin merkillä on erilaisia ​​ominaisuuksia. Esimerkiksi M200: n valmistukseen käytetään sementtiä M300 M400. Laadukkaan seoksen valmistamiseksi sinun on tarkkaava tarkasti kaikki mittasuhteet.

Valitettavasti jotkut yritykset huijaavat ostajaa myymällä tavaroita ilmoitetun brändin alapuolella. Jos olet pakko tilata betonia epävarmasta ja epäilyttävältä toimittajalta, suorita laboratoriossa tutkimus. Materiaalin valmistelu testausta varten kaadetaan neliömäiseen 10 tai 15 cm: n kokoiseen puulaatikkoon, sekoitetaan perusteellisesti ja jätetään pimeässä, viileässä huoneessa.

Betoniin on ilmoitettu tiheys, sinun on odotettava 28 päivää. Jos teet tentti aikaisemmin, saat väärän tuloksen. Varmista, että tarkistat kaikki tavaroiden dokumentaatiot ennen ostoa ja purkamista esineessä. Häikäilemättömät työntekijät voivat laimentaa seoksen vedellä. Visuaalisesti materiaali muuttuu suuremmaksi, mutta väitetty vahvuus menetetään.

Tärkeimmät ominaisuudet

Olemme jo selvittäneet, mitä betonin merkki ja luokka. Kääntäkäämme nyt muut parametrit, jotka vaikuttavat soveltamisalaan.

1. P - liikkuvuus, sedimenttikartio tai työstettävyys. Määrittää kyvyn täyttää lomake. Kapeita muottipalkkeja ja pylväitä käytettäessä liikkuvaa materiaalia käytetään 44 - P5 liikkuvuudella ja monoliittiselle kellarille ja laajoille rakenteille - P2P3. Betonin ja matalan liikkuvuuden aikaansaamiseksi muotin täyttämiseksi rakennuttajat värisemään sitä.

2. W - vedenpitävä. Tämä ominaisuus vaihtelee W2: stä W20: een. W4 - W6 sopii pohjaan ja korkeisiin pohjavesiin - W8: sta.

3. F - pakkasenkestävyys. Tämä parametri kertoo kuinka monta kertaa betoni jäätyy, ja sitten se sulatetaan menettämättä lujuuttaan. Yleensä rakennuksessa käytetään F100 - F200. Vahvuus alhaisissa lämpötiloissa on vastuussa erityisistä lisäaineista.

Mitä korkeampi luokka, sitä parempi betoni vastustaa kielteisiä ympäristövaikutuksia. Mutta sen hinta nousee myös. Voit lisätä vesitiiviyttä vedeneristysmateriaaleilla.

Suosittuja betoniseoksia

Betoni voi olla arvosana M50: stä M1000: een ja luokkaan - B7.5: sta B80: een. M50: ää käytetään kuitenkin harvoin rakennustöissä sen pienen lujuuden vuoksi, sillat, vesivoimatekniikka ja muut rakenteet, joilla on suuri kuorma.

 • M100: a käytetään betonituotteen kaatamiseen ennen talon ja sokean alueen perustamista, suojarakennuksen ympärillä. Tämä brändi on vähäinen vedenkestävyys ja pakkasenkestävyys, joten se ei sovellu muihin töihin.
 • M150 - aidojen, varsien, rautaarkkien varusteiden tai betonilattian kaatoon. Tämän aineen muut ominaisuudet ovat vähäiset.
 • M200 sopii talon rakentamiseen kuivalla tai kivisellä maaperällä tai raiteiden valu. Muut parametrit ovat W4, F100.
 • M250 on suosittu naapurimerkkien väliyhteys.
 • M300 - yksi käytetyimmistä betonimerkkeistä yksityisen talon perustamiselle. Siitä jopa tehdään portaita, polkuja.
 • M350: ta käytetään joskus suurien mökkien perustuksiin ongelmalliselle maaperälle, useammin monikerroksisten rakennusten rakentamiseen.

Mitä korkeampi valmiin betonin laatu on, sitä korkeampi hinta on. Graniittirastalla on paremmat ominaispiirteet kuin sora, mutta jäädytetyn seoksen lujuus määräytyy ensisijaisesti betonin laadun mukaan. Jotkut asiantuntijat puhuvat graniitin lisääntyneestä radioaktiivisesta taustasta. Muuten valmistajat harvoin tuottavat materiaalia soraa vastaan ​​luokan B25 yläpuolella.

Mitä muuta on tärkeää tietää ostaessaan?

1. Kaikki valmistajat eivät määritä raunioitumisluokkaa. Voit soittaa ja kysyä. Soraa koskeva koostumus on aina halvempi.

2. Älä unohda lisätä toimituskuluja kohteeseen.

3. Suuremman liikkuvuuden omaavat seokset ovat kalliimpia, samoin kuin suuremman vedenkestävyyden ja pakkasvastuksen. Vaikkakin useimmiten nämä indikaattorit on kiinnitetty tiettyyn betoniluokkaan.

4. Raaka-betoni on juuri se mitä tarvitset.

5. Jotkut valmistajat tarjoavat betonia kalkkikiven kanssa. Hänellä on vähän voimaa, joten et voi rakentaa hyvää perustetta.

6. Jäätymisenestoaineita tarvitaan, jos päätät rakentaa talvella. Mitä alhaisemmat lämpötilat ovat, sitä kalliimpia ne ovat.

7. Joillakin sivustoilla hinta on listattu toimitushetkellä ja muilla ei, joten lopulliset kustannukset vaihtelevat suuresti.

8. Monet yritykset tarjoavat laskea ilmaiseksi, kuinka paljon materiaalia tietylle luokalle maksaa ja sen kuljetus.

9. Ennen kuin ostat, muista tarkistaa laatutuotteiden varmenteet.

10. BGS tarkoittaa valmisbetonia.

11. Peskobetoni on kuiva yhdiste, jota käytetään murtumien ja muiden rakennustöiden tiivistämiseen.

12. Voit ottaa tavarat itse, mutta joka tapauksessa, sinun on palkattava betonipumppu.

13. PDM on lastaus- ja vetokone.

Nyt tiedät kaiken, mitä tarvitset ostamaan betonia. Valitse laadukas materiaali, niin luonnonilmiöt eivät tuhoa rakennuksia. Joten voit säästää aikaa, rahaa ja ennen kaikkea - hermoja, joita väistämättä käytetään, jos jotain menee vikaan vasta rakennetun talon kanssa.

Merkki betonista ja betoniluokasta. Betonipöytä

Rakentamisen betonin arvoa on vaikea yliarvioida. Betoniindikaattoreiden perustana on sen vahvuus. Nimittäin - puristuslujuus. Tämän seurauksena betonirakenteet lasketaan siten, että betoni voi ottaa puristuskuormia. Betonin lujuus määräytyy betonimerkin ja betoniluokan mukaan. Betonien ja betoniluokkien suhteen taulukko mahdollistaa oikean ratkaisun löytyvän rakennustöissä.

Betonituotteet - rakentamisen perusta

Betonin tasot ovat sen puristuslujuuden perusindikaattoreita. Mitä korkeampi aste on, sitä korkeammat betonivahvuusvaatimukset ovat korkeammat.

Betoniluokan vastaavuustaulukko ja sen käyttötarkoitus:

Komponenttien koostumuksen ja teknisten ominaisuuksien vaikutus betonin lujuuteen

Betonin lujuus riippuu seoksen valmistuksessa mukana olevista komponenteista:

 • sementtiä. Sementin määrä vaikuttaa betonin lujuuteen tiettyyn pisteeseen saakka. Tämän jälkeen vahvuusindekseistä tulee merkityksettömiä, ja muut betonin ominaisuudet (kouristus, kutistuminen) päinvastoin pahenevat. Tältä osin sementin määrällinen koostumus betonikupissa ei saisi ylittää 600 kg: a. Mitä korkeampi betonin sisältämä sementti on, sitä vahvempi se on;

Hyvä neuvoja! Valmistaessasi konkreettista sekoitetta itse, käytä arvokasta sementtiä kaksinkertaisesti betonin laatuun.

 • vesi sementti moduuli. Betonin kovettuminen sementillä tapahtuu veden mukana 15-25%. Seoksen työstettävyys on pääsääntöisesti mahdollista 40 - 70%. Ylimääräinen vesi edistää huokosten muodostumista ja sen seurauksena puristuslujuus vähenee. Betoni, jolla on alhainen vesi-sementtisuhde, saa vahvuutensa paljon nopeammin;
 • paikkamerkkien. Pienet aggregaattifraktiot, pölyn ja saven koostumuksen läsnäolo, orgaaniset sulkeumat vaikuttavat negatiivisesti betonin lujuuteen. Kiintoaineiden karkeiden fraktioiden adheesio sementillä vaikuttaa myönteisesti lujuuteen;

Betonimerkki on tärkeä betonirakenteiden vahvuudelle.

 • sekoitus. Puristuslujuus riippuu myös siitä, kuinka tarkasti betoniseoksen komponentit sekoitetaan ja mitä laitteita ne sekoitetaan. Viimeisenä tehtävänä ei ole tiivistys - lisäämällä keskimääräistä tiheysarvoa 1%, vahvuusindeksi nousee 5%: iin (per kuutiometriä seosta);
 • ikä ja lämpötilan kovettumisolosuhteet. Puristuslujuuden kasvu ajan myötä vaikuttaa sementin mineraaliseen rakenteeseen - erilaiset sementit vaikuttavat voimakkaasti erilaisiin voimaantuloihin. Betoniseoksen kovettamisen optimaalinen lämpötila on 15 - 20 ° C, kosteusaste on 90-100%. Kovettumisen riittävän kosteuden varmistamiseksi on suositeltavaa peittää betoni kalvolla. Alle 0 ° C: n lämpötilassa karkaisu lähes ei tapahdu. Jäätymislämpötilan alenemisen saavuttamiseksi voit käyttää erityisiä lisäaineita.

Sideainekomponentin seoksen käytön mukaan betoni on jaettu sementtiin, kalkkiin, kipsiin, asfalttiin, silikaattiin, saviin jne.

Täytepölyn ja orgaanisten epäpuhtauksien koostumuksessa läsnäolo vähentää betonin lujuutta

Tiettyjen täyteaineiden käyttö jakaa betonin luokkiin:

 • raskas (sora, murskattu kivi tiheiltä kiveiltä, ​​betoni- ja betoniteräsrakenteissa);
 • erityisesti raskas (rautamalmi, baritit, joita käytetään sotilaspiirissä, ydinvoimaloissa, kaatopaikoilla);
 • keuhkot (luonnollinen kuonakumihiekka, käytetty levittäminen peitteissä ja aidat);
 • varsinkin kevyt (vaahtobetoni tai hiilihapotettu betoni).

Betonin ominaisuudet jaetaan vedenpitäviksi, pakkasenkestäviksi ja tulenkestäviksi, betoniseoksen tiheysaste jakaa ne koviksi ja sitkeiksi.

Jokaisessa rakennustyypissä on tarpeen käyttää sopivan luokan ja brändin betonia

Oikean betoniseoksen valitsemiseksi on tarpeen tietää betonien ja betoniluokkien vaatimustenmukaisuus tiettyyn suoritettuun työtyyppiin. Käyttämällä konkreettia kestävämpää kuin malli vaatii, se on järjetöntä. Pohjimmiltaan betonia käytetään rakentamiseen, joka ei ylitä 500 merkkiä puristuslujuudessa.

Tarkastellaan taulukkoa "Betonin ja betoniluokan merkki lopullisen seoksen käytöstä riippuen":

Betonin lujuus MPa: ssa, pöydässä ja yksiköissä

Tietoa jo kirjoittaneista betonista viitetietokannasta. Ei ole järkevää, että tavallinen kehittäjä haudata sitä, riittää, että hän tietää, mikä konkreettinen vahvuus on MPa: ssa, taulukossa tämän indikaattorin erityisarvoista ja siitä, kuinka näitä lukuja voidaan käyttää.

Joten betonin (PB) puristusvoimakkuus - tämä on tärkein indikaattori, jolle on ominaista betoni.

Tämän ilmaisimen erityistä numeerista arvoa kutsutaan betonin luokaksi (B). Eli tässä parametrissa ymmärrämme kuution lujuuden, joka kykenee kestämään MPa: ssa vallitsevan paineen, jossa on kiinteä prosenttiosuus näytteen epäonnistumisen todennäköisyydestä enintään viidellä näytteellä sadasta.

Tämä on akateeminen sanamuoto.

Käytännössä rakentaja käyttää yleensä muita parametreja.

Myös tällainen PB-indikaattori on merkkinä (M). Tämä betonin vetolujuus mitataan kgf / cm2. Jos laitat kaikki tiedot betonin lujuudesta MPa ja kgf / cm2 taulukossa, niin se näyttää tältä.

Kuinka kestävyyskokeita yleensä tehdään? Betonikuutio, jonka mitat ovat 150x150x150 mm, otetaan ennalta määritetystä betoniseoksen alueesta, joka on kiinnitetty erityisellä metallimuodolla ja jännittynyt. Erikseen on sanottava, että tällainen toimenpide suoritetaan pääsääntöisesti 28. päivän kuluttua seoksen levittämisestä.

Mikä antaa kehittäjälle tämän konkreettisen lujuuden taulukon datan numeeriset arvot (ilmaistuna MPa tai)?

Ne auttavat määrittämään tuotteen laajuuden oikein.

Esimerkiksi tuote B 15 menee tiettyyn kuormaan suunniteltujen monoliittirakenteiden raudoitettujen betonirakenteiden rakentamiseen. B 25 - asuinrakennusten monoliittisten kehysten valmistukseen jne.

Mitkä tekijät vaikuttavat PB?

 • Sementtipitoisuus. On selvää, että PB on korkeampi (kuitenkin vain tiettyyn rajaan saakka), sitä korkeampi sementtipitoisuus seoksessa.
 • Sementtitoiminta. Tässä lineaarinen ja lisääntynyt aktiivisuus on edullinen.
 • Veden / sementin suhde (W / C). V / C: n laskiessa voimakkuus kasvaa, päinvastoin lisääntyy, laskee.

Mitä jos MPa: n muuttaminen on tarpeen kgf / cm2: een? On erityinen kaava.

0,098066 MPa = 1 kgf / cm2.

Tai (jos pyöritämme sitä hieman) 10 MPa = 100 kgf / cm2.

Seuraavaksi kannattaa käyttää betonivahvuuden taulukon tietoja ja tehdä tarvittavat laskelmat.