Luokat ja betonin laadut

Konkreettisekoituksen valinnassa kaikki joutuvat kohtaamaan kysymyksen siitä, mitkä erityyppiset lajit soveltuvat parhaiten käytettäväksi tietyssä projektissa. Jokainen erottuu yksittäisistä ominaisuuksista, käyttöalueista. Itse asiassa niillä on tarkoitus nimetä betoniseoksia ainutlaatuisten ominaisuuksien mukaan, nämä ovat vahvuuteen liittyviä tärkeimpiä laatuindikaattoreita. Luokkien, materiaaliluokkien navigoimiseksi on taulukoita, joissa on kuvaus tietyn tyyppisistä parametreista.

Luokan määritelmät

Seoksen lujuus riippuu komponenttien oikein valituista suhteista, muut tekijät vaikuttavat. Näihin kuuluvat veden laatu, hiekka, pienet tekniikan muutokset valmistuksen aikana, kiinteytymisen ominaisuudet ja munintaolosuhteet. Siksi samanlaiset merkinnät saattavat olla epätasa-arvoisia.

Lujuuden tasoa, ottaen huomioon nämä tekijät, kutsutaan luokaksi. Tämä parametri osoittaa mahdollisen heikkenemisen sallitun arvon edellyttäen, että vahvuus on sama kuin ilmoitettu. Rakennushankkeen asiakirjoissa ilmoitetaan luokka. On tärkeää, että ominaisuudet liittyvät oikein - tässä on erityisiä taulukoita.

Tuotteen määrittely

Brändi riippuu pääasiassa sementin määrästä betoniseoksessa. Konkreettia, jonka suurin määrä on vaikeampaa käyttää - sitä korkeampi arvo, sitä lyhyempi kovettumisaika. Valitessasi on tärkeää valita oikea laatuhintainen ottelu. On mahdollista tarkistaa laboratorion olosuhteiden vahvuus rikkomattomalla menetelmällä - sen on tarkoitus pakata näytteet voimakkaalla puristimella.

Tärkein kriteeri, jonka mukaan vaadittu brändi on määritetty, on ehdotetun rakenteen tyyppi. Valmistelutyöskentelyä varten säätiö kaatamalla M-100: n, M-150: n avulla. Tunnetuin on M-200, jonka laajuus on melko laaja - portaiden rakentaminen, seinämien tukeminen, säätiön kaataminen.

Monoliittisten säätöjen kaatamista varten käytetään pääasiassa M-350: sellaista betonia, joka pystyy kestämään huomattavia kuormituksia. M-250, M-300 vähitellen poistuu rakennusmateriaalien markkinoilta, ovat välituotteita, käytetään melko harvoin. Betonin suurempia merkintöjä käytetään vesiteollisten esineiden, patojen, patojen rakentamiseen - toisin sanoen rakenteisiin, jotka ovat jatkuvasti suuria paineita, joihin he asettavat erityisiä vaatimuksia.

nimitys

Luokat edustavat latinalaista kirjainta "B", vieressä oleva numero osoittaa megapaskalssin kuormituksen, joka betoni voi kestää 95% tapauksista. Täysi valikoima luokkia on välillä 3,5 - 80 MPa. Leimat merkitsevät kirjainta "M", kuva osoittaa kuinka paljon sementtiä valmiissa betoniseoksessa. Tuotemerkin nimeäminen tulkitsee rajan lujuuden, joka mitataan kgf / cm2: ssä.

Korkein lujuus on tärkein laadun määrittäjä, joten sitä korkeampi arvo on kalliimpi seos.

Luokkien ja merkkien välinen ero

Ensi silmäyksellä samaa määritelmää sovelletaan brändiin ja luokkaan, mutta niiden välillä on merkittäviä eroja. Ensimmäinen esittää materiaalin keskimääräiset tekniset ominaisuudet, toinen määrittelee materiaalin voimakkuuden käytön aikana. Itse asiassa merkinnöissä ilmoitetaan, kuinka paljon sementtiä on läsnä seoksessa, kun taas luokan numero ilmaisee suurimman kuormituksen, joka rakenne kestää 90-95% tapauksista. Nämä parametrit ovat toisistaan ​​riippuvaisia, niiden noudattaminen voidaan määrittää erityisellä taulukolla.

Betonin lujuusluokka

Ensinnäkin se määrittää lopullisen puristuslujuuden. Indikaattori takaa käytön aikana, että materiaali kestää tietyn kuorman, joka on merkitty kirjaimen "B" vieressä megapaskaleissa ja mahdollinen virhe 13,5% (vaihtelukerroin). Seuraavat tekijät vaikuttavat voimakkuuteen:

 • Sementin määrä - sitä enemmän sementtiä sisältyy seokseen, sitä nopeammin se kovenee ja vahvistuu.
 • Vesi-sementtisuhde - suuri määrä vettä johtaa huokosten muodostumiseen, mikä vähentää merkittävästi lujuutta.
 • Sementti - luotettavien rakenteiden aktiivisuus, joka on valmistettu sementistä, jolla on suuri lujuus.
 • Betoniseoksen tiivistymisaste on oikea sekoitusmenetelmä, vibroimpulssien käyttö ja turbo-sekoitusmenetelmä lisäävät merkittävästi valmiin betonin lujuutta.
 • Aggregaattien laatu - epäpuhtauksien lisääminen (savi, hienojakoiset lisäaineet) vähentää koostumuksen lujuutta.
Takaisin sisällysluetteloon

Merkkiluokitus

Merkintä riippuu käytettyjen komponenttien tiheydestä, laadusta ja veden ja sementin suhteesta. Viimeisen parametrin sallitut rajat ovat 0,3-0,5. Indikaattorin lisääminen vähentää materiaalin lujuusominaisuuksia. On olemassa useita erilaisia ​​tuotemerkkejä - vahvuus, pakkasenkestävyys, veden kestävyys.

Vahvuudella

Ovat alueella M-50 ja M-1000, osoittaa keskimääräisen puristuslujuuden, tarkoittaa tiettyä sementtityyppiä, jota käytetään betoniseoksen valmistuksessa, kaikkien liuoksen komponenttien suhdetta ja likimääräisen asetusajan. Tiettyjen luettelossa mainittujen parametrien noudattaminen löytyy taulukoista.

Pakkasvaste

Toinen tärkeä parametri, joka vaikuttaa suoraan materiaalin laatuun. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, kun kehitetään hankkeita kylmäalueilla. Alhaisissa lämpötiloissa on haitallinen vaikutus betoniin, tuhoamalla rakenne. Pintaan putoava kosteus imeytyy materiaalin huokosiin, kun jäädytys lisää tilavuutta. Jatkuvan jäädytyksen ja sulatuksen prosessi johtaa pienien halkeamien ilmenemiseen, jotka laajenevat ajan myötä.

Jäätymistä kestävä materiaali saadaan erityisillä kemiallisilla lisäaineilla, jotka kaadetaan liuokseen ohjeessa määritetyssä määrässä. Näillä materiaaleilla on oma etiketti, joka on välillä F-50 ja F-1000. Kirjeen lähellä oleva luku osoittaa kuinka monta sulatusjäähdytysjaksoa voi siirtää materiaalia alkuperäisten ominaisuuksien heikentämättä.

vedeneristys

Se luonnehtii materiaalin kykyä vastustaa kosteuden negatiivista vaikutusta. Indikaattori on peräisin lujuusarvosta useiden kostutus-kuivausjaksojen jälkeen, jotka muodostavat lujuussuhteen testin ennen ja jälkeen. Indikaattori on alueella W-2 W-200, jossa luku on sallittu vedenpinnan taso. Mitä korkeampi tämä parametri, sitä parempi seos, sitä kalliimpi sen kustannukset.

Suositukset valintaa varten

Ensinnäkin valinta riippuu suunnitellun projektin ominaisuuksista, sen koosta ja sääolosuhteista - tässä tapauksessa sinun on kiinnitettävä huomiota lisäominaisuuksiin, kykyyn kestää kielteisiä vaikutuksia. Keskittymällä voimakkuuden arvoon jätä pieni marginaali, liuoksen tekniikan rikkominen hieman vähentää määritettyä lukua.

Seuraavien suositusten noudattamisen seurauksena voit yksinkertaistaa oikean materiaalin valintaongelmia:

 • Alustavaan työhön perustuvien kerrostumien kerrostumien levittämiseen käytetään vähemmän kestäviä betonipinnoitteita - jopa M-150 asti.
 • M-200 - yksi yleisimmin käytetyistä, sopivat samalle työlle, jota käytetään portaiden, väliseinien rakentamisessa.
 • M-300 on paras vaihtoehto hinta-laatusuhteen vuoksi. Soveltamisala on hyvin laaja - päällekkäiset, nauhan perustukset, seinät ja aidat.
 • M-350 sopii kantojen, keinotekoisten säiliöiden, raudoitetun betonin valmistukseen. Tästä materiaalista on erittäin luotettava perusta, se sopii täydellisesti paalutusmenetelmään.
 • M-400 on välttämätön ongelma-alueiden rakentamisessa, rakennusten rakentamisessa kellareilla ja kellareiden rakentamisessa. Teollisessa toiminnassa käytetään varastotiloja, siltoja.
Takaisin sisällysluetteloon

johtopäätös

Merkintä on indikaattori materiaalin likimääräisistä, keskimääräisistä teknisistä ominaisuuksista, kun taas luokitus 90-95% takaa vaadittujen parametrien noudattamisen. Ensimmäisen ominaisuuksille on tunnusomaista kolme ominaisuutta - lujuus, jäätymisvastus, veden kestävyys, joita merkitään kirjaimilla M, F ja W vastaavasti.

Betonibetoniseoksen valinta riippuu projektista, suunnitellun rakenteen, tarkoituksen, ulkoisten olosuhteiden koosta.

Betoni luokka

Rakennettaessa laaja valikoima teoksia. Lähes jokaisessa vaiheessa käytetään monipuolista materiaalia - betonia. Sen koostumuksen ja laadun mukaan se on jaettu useisiin eri tyyppeihin. Se on erittäin kätevä. Jokaisella lajilla on omat ominaisuutensa, jotka määrittävät sen laajuuden. Jotta materiaalityyppi ei sekaantuisi, on kehitetty erityinen betoniluokka.

Materiaalin lujuusluokitus

Tärkein parametri, jolla jakautuminen ryhmiin tapahtuu, on materiaalin lujuus. Tämän ominaisuuden suuruus on osoitettu betoniluokalla ja sen merkillä.

Konseptin yleinen käsite

Betonin erottamista tuotemerkillä pidetään yhtenä yleisimmistä luokituksista. Standardin mukaan tämä kriteeri on tavallisesti merkitty kirjaimella M. Indikaattorit vaihtelevat M50: stä M1000: een.

Dekoodausmerkintä osoittaa materiaalin keskimääräisen stabiilisuuden astiansa aikana. Mitä suurempi sementin pitoisuus, sitä suurempi sen vahvuus. Tämä kerroin mitataan kgf / m².

Luokan yleinen käsite

Betonin luokka on indikaattori materiaalin todellisesta lujuudesta. Tämä on hiekkasementtilaastin tärkein ominaisuus. Se tarkoittaa kuormaa, jonka betoni voi kestää puristuksessa akselin ympäri. Se lasketaan materiaalin täydellisen jähmettymisen jälkeen.

Luokkaa merkitään kirjaimella В ja numerolla MPa: n paine, jonka 15 cm: n betonikuoren on kestettävä 95 tapauksessa 100: sta.

Menetelmät vahvuuden määrittämiseksi

Betonituotteita testataan erikoislaboratorioissa prototyyppien vaikuttamismenetelmällä erikoispuristimella. Lisäksi on olemassa useita erilaisia ​​materiaalin lujuustestauksia: ultraäänellä tai iskunpulssien avulla.

Betonin laatu testataan ja sen on oltava täysin kovettuva. Tätä varten on tarpeen ylläpitää 28 kalenteripäivän ajanjaksoa. Laboratoriossa käsiteltävä materiaali toimitetaan pienissä kappaleissa, joiden koko on vähintään 15-15 cm. Jos osa betonista ei voida irrottaa, on suositeltavaa kutsua asiantuntijoita etsimään kohteen kohdetta.

Betonien luokittelun edut

Betonin laadun määritteleminen luokkien ja tuotemerkkien mukaan on olemassa ja se toimii läheisessä yhteistyössä toistensa kanssa. Molemmat luokitukset perustuvat samaan parametriin - betonin lujuuteen.

Eri betonityyppien sekoittumista varten lasketaan kaikki valmiin ratkaisun komponentit. Suhteiden noudattaminen ei voi taata vakiintuneiden ominaisuuksien tarkkaa noudattamista. Tämä ominaisuus riippuu myös käytettyjen ainesosien laadusta: hiekasta, täyteaineesta, lisäaineista ja vedestä. Tärkeä asia, joka on otettava huomioon, ovat edellytykset sementtilaastin kaatamiseksi ja sen asettamisen laadulle.

Saman tuotemerkin koostumus voi vaihdella voimakkaasti, joten tuotemerkki sisältää tietoja keskimääräisestä arvosta. Tämän parametrin tarkempi määrittämiseksi kehitettiin osastoja konkreettisiin luokkiin. Tämän luokituksen avulla saadaan materiaalin taatun lujuuden arvo.

Rakennuslaskelmien aikana luokka antaa luotettavamman tiedon, joten tämä parametri on merkitty sääntelyasiakirjoissa. Kun ostat laitteistoa rautakaupasta, käytetään betonin merkitsemistä tuotemerkillä.

Luokkien ja merkkien suhde

Jokainen luokka vastaa tiettyä tuotemerkkiä. Vastaavuustaulun avulla voit helposti kääntää yhden nimen toiseen.

Tavaramerkkien ja betonityyppien käsite.

Betonin lujuuden suhteen niiden taatut arvot ovat asetettuja - laatuja. Aiemmin suunnitelluilla rakenteilla betonityyppejä on lujuuden indikaattoreita. Betonimyyjiä käytetään myös muiden betoniominaisuuksien karakterisointiin: keskitiheys, pakkasenkestävyys, veden kestävyys.

Betonin luokka määräytyy taatun puristuslujuuden arvon ollessa 0,95. Ottaen huomioon SNiP 2.03.01.-84 -betonien vaatimukset on jaettu luokkiin: B1; V1,5; V2,5; V3,5; B5; B7.5; B10; V12,5; B15; B20; B25; ISA; B40; B45; B50; B55; B60.

Vetolujuus, taivutuslujuus.

Luokan ja betonin keskimääräisen lujuuden välinen suhde, joka on kontrolloitu 15-15 15 cm: n kokoisten betonilevyjen testaamisella, ottaen huomioon betonin lujuuden vaihtelukerroin, määritetään seuraavasti:

jossa betoniluokka puristuslujuudelle, MPa;

betonin keskimääräinen vahvuus, MPa;

dimensioton kerroin (betonin luokka 0,95);

vahvuuden vaihtelukerroin,%

Betonivahvuuden vaihtelukerroin lasketaan kaavalla:

jossa kyseisen testin keskihajonta saadaan keskimääräisestä lujuudesta, joka määritetään kaavalla:

Keskimääräinen vahvuus on sama

missä on yksittäisen näytteen vetolujuus,

testattujen näytteiden määrä.

Vakiokertoimen vaihtelu, joka otetaan käyttöön raskasbetonirakenteiden suunnittelussa, on 13,5%.

Tarvittava betonipinta riippuu vaihteluvälistä ja sementin kulutuksesta betoniin ja sen taloudelliseen tehokkuuteen.

Betonin homogeenisuuden parantamiseksi on tarpeen käyttää taatun laadun sementtiä ja aggregaatteja, lisätä teknologisen kurinannon tasoa ja automatisoida tuotantoa.

Puristumislujuuden betonityypin betonin osalta niiden resistiivisyys on 15x15x15 cm: n referenssikuutionäytteitä, kgf / cm2.

Ohjausnäytteiden aksiaalinen vetolujuus, kgf / cm2, otetaan betonirakenteena aksiaaliselle vetolujuudelle. Tämä brändi on nimetty, kun se on ensiarvoisen tärkeää. Aksiaalisen jännityksen voimakkuudella raskaaseen betoniin jaetaan seitsemään luokkaan - P10: stä P40: een. Brändin nimikkeellä on betonin aksiaalisen jännityksen vähimmäistehokkuus 180 asteen kovettumispäivänä määritettynä GOST 10180-90: n mukaan.

Betonin taso keskimääräisen tiheyden (D), kg / m 3 mukaan, säätelee GOST 12730.1-78 valolle ja solusbetoni. Raskasbetonin keskimääräistä tiheyttä ei säädetä, se vaihtelee aggregaattien tiheydestä riippuen.

Jäätyvastuksen betonipitoisuus on vuorottelevan jäädytyksen ja sulatuksen syklien määrä, jonka näytteet kestävät tavanomaisissa testausolosuhteissa. Se on määrätty betonileille, jotka joutuvat toistuvasti alttiiksi negatiivisille lämpötiloille. Jäätymisen estämiseksi raskaat betonit on jaettu seuraaviin tuotemerkkeihin: F50; F75; F100; F150; F200; F300; F400; F500. Merkki pakkasetti asetettu GOST 10060-95 mukaan.

Betonin merkki vedenkestävyydelle - yksipuolinen hydrostaattinen paine, jossa betoninäytteet eivät salli vettä kulkemaan normaaleissa testiolosuhteissa. Se on määrätty betonille, joka asettaa tiheys- ja vesitiiviysvaatimukset. Vedenpitävällä raskaalla betonilla on kaksi merkkiä W2; W4; W6; W10; W12 (GOST 12730.5-84; GOST 26633-85)

Lisäyspäivä: 1.5.2015; Näkymät: 595; TILAUSKIRJA

Betonin lujuusluokat

Luokat ja betonin laadut

Konkreettisekoituksen valinnassa kaikki joutuvat kohtaamaan kysymyksen siitä, mitkä erityyppiset lajit soveltuvat parhaiten käytettäväksi tietyssä projektissa. Jokainen erottuu yksittäisistä ominaisuuksista, käyttöalueista. Itse asiassa niillä on tarkoitus nimetä betoniseoksia ainutlaatuisten ominaisuuksien mukaan, nämä ovat vahvuuteen liittyviä tärkeimpiä laatuindikaattoreita. Luokkien, materiaaliluokkien navigoimiseksi on taulukoita, joissa on kuvaus tietyn tyyppisistä parametreista.

Luokan määritelmät

Seoksen lujuus riippuu komponenttien oikein valituista suhteista, muut tekijät vaikuttavat. Näihin kuuluvat veden laatu, hiekka, pienet tekniikan muutokset valmistuksen aikana, kiinteytymisen ominaisuudet ja munintaolosuhteet. Siksi samanlaiset merkinnät saattavat olla epätasa-arvoisia.

Lujuuden tasoa, ottaen huomioon nämä tekijät, kutsutaan luokaksi. Tämä parametri osoittaa mahdollisen heikkenemisen sallitun arvon edellyttäen, että vahvuus on sama kuin ilmoitettu. Rakennushankkeen asiakirjoissa ilmoitetaan luokka. On tärkeää, että ominaisuudet liittyvät oikein - tässä on erityisiä taulukoita.

Tuotteen määrittely

Brändi riippuu pääasiassa sementin määrästä betoniseoksessa. Konkreettia, jonka suurin määrä on vaikeampaa käyttää - sitä korkeampi arvo, sitä lyhyempi kovettumisaika. Valitessasi on tärkeää valita oikea laatuhintainen ottelu. On mahdollista tarkistaa laboratorion olosuhteiden vahvuus rikkomattomalla menetelmällä - sen on tarkoitus pakata näytteet voimakkaalla puristimella.

Tärkein kriteeri, jonka mukaan vaadittu brändi on määritetty, on ehdotetun rakenteen tyyppi. Valmistelutyöskentelyä varten säätiö kaatamalla M-100: n, M-150: n avulla. Tunnetuin on M-200, jonka laajuus on melko laaja - portaiden rakentaminen, seinämien tukeminen, säätiön kaataminen.

Monoliittisten säätöjen kaatamista varten käytetään pääasiassa M-350: sellaista betonia, joka pystyy kestämään huomattavia kuormituksia. M-250, M-300 vähitellen poistuu rakennusmateriaalien markkinoilta, ovat välituotteita, käytetään melko harvoin. Betonin suurempia merkintöjä käytetään vesiteollisten esineiden, patojen, patojen rakentamiseen - toisin sanoen rakenteisiin, jotka ovat jatkuvasti suuria paineita, joihin he asettavat erityisiä vaatimuksia.

nimitys

Luokat edustavat latinalaista kirjainta "B", vieressä oleva numero osoittaa megapaskalssin kuormituksen, joka betoni voi kestää 95% tapauksista. Täysi valikoima luokkia on välillä 3,5 - 80 MPa. Leimat merkitsevät kirjainta "M", kuva osoittaa kuinka paljon sementtiä valmiissa betoniseoksessa. Tuotemerkin nimeäminen tulkitsee rajan lujuuden, joka mitataan kgf / cm2: ssä.

Korkein lujuus on tärkein laadun määrittäjä, joten sitä korkeampi arvo on kalliimpi seos.

Luokkien ja merkkien välinen ero

Ensi silmäyksellä samaa määritelmää sovelletaan brändiin ja luokkaan, mutta niiden välillä on merkittäviä eroja. Ensimmäinen esittää materiaalin keskimääräiset tekniset ominaisuudet, toinen määrittelee materiaalin voimakkuuden käytön aikana. Itse asiassa merkinnöissä ilmoitetaan, kuinka paljon sementtiä on läsnä seoksessa, kun taas luokan numero ilmaisee suurimman kuormituksen, joka rakenne kestää 90-95% tapauksista. Nämä parametrit ovat toisistaan ​​riippuvaisia, niiden noudattaminen voidaan määrittää erityisellä taulukolla.

Betonin lujuusluokka

Ensinnäkin se määrittää lopullisen puristuslujuuden. Indikaattori takaa käytön aikana, että materiaali kestää tietyn kuorman, joka on merkitty kirjaimen "B" vieressä megapaskaleissa ja mahdollinen virhe 13,5% (vaihtelukerroin). Seuraavat tekijät vaikuttavat voimakkuuteen:

 • Sementin määrä - sitä enemmän sementtiä sisältyy seokseen, sitä nopeammin se kovenee ja vahvistuu.
 • Vesi-sementtisuhde - suuri määrä vettä johtaa huokosten muodostumiseen, mikä vähentää merkittävästi lujuutta.
 • Sementti - luotettavien rakenteiden aktiivisuus, joka on valmistettu sementistä, jolla on suuri lujuus.
 • Betoniseoksen tiivistymisaste on oikea sekoitusmenetelmä, vibroimpulssien käyttö ja turbo-sekoitusmenetelmä lisäävät merkittävästi valmiin betonin lujuutta.
 • Aggregaattien laatu - epäpuhtauksien lisääminen (savi, hienojakoiset lisäaineet) vähentää koostumuksen lujuutta.

Merkkiluokitus

Merkintä riippuu käytettyjen komponenttien tiheydestä, laadusta ja veden ja sementin suhteesta. Viimeisen parametrin sallitut rajat ovat 0,3-0,5. Indikaattorin lisääminen vähentää materiaalin lujuusominaisuuksia. On olemassa useita erilaisia ​​tuotemerkkejä - vahvuus, pakkasenkestävyys, veden kestävyys.

Vahvuudella

Ovat alueella M-50 ja M-1000, osoittaa keskimääräisen puristuslujuuden, tarkoittaa tiettyä sementtityyppiä, jota käytetään betoniseoksen valmistuksessa, kaikkien liuoksen komponenttien suhdetta ja likimääräisen asetusajan. Tiettyjen luettelossa mainittujen parametrien noudattaminen löytyy taulukoista.

Pakkasvaste

Toinen tärkeä parametri, joka vaikuttaa suoraan materiaalin laatuun. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, kun kehitetään hankkeita kylmäalueilla. Alhaisissa lämpötiloissa on haitallinen vaikutus betoniin, tuhoamalla rakenne. Pintaan putoava kosteus imeytyy materiaalin huokosiin, kun jäädytys lisää tilavuutta. Jatkuvan jäädytyksen ja sulatuksen prosessi johtaa pienien halkeamien ilmenemiseen, jotka laajenevat ajan myötä.

Jäätymistä kestävä materiaali saadaan erityisillä kemiallisilla lisäaineilla, jotka kaadetaan liuokseen ohjeessa määritetyssä määrässä. Näillä materiaaleilla on oma etiketti, joka on välillä F-50 ja F-1000. Kirjeen lähellä oleva luku osoittaa kuinka monta sulatusjäähdytysjaksoa voi siirtää materiaalia alkuperäisten ominaisuuksien heikentämättä.

vedeneristys

Se luonnehtii materiaalin kykyä vastustaa kosteuden negatiivista vaikutusta. Indikaattori on peräisin lujuusarvosta useiden kostutus-kuivausjaksojen jälkeen, jotka muodostavat lujuussuhteen testin ennen ja jälkeen. Indikaattori on alueella W-2 W-200, jossa luku on sallittu vedenpinnan taso. Mitä korkeampi tämä parametri, sitä parempi seos, sitä kalliimpi sen kustannukset.

Suositukset valintaa varten

Ensinnäkin valinta riippuu suunnitellun projektin ominaisuuksista, sen koosta ja sääolosuhteista - tässä tapauksessa sinun on kiinnitettävä huomiota lisäominaisuuksiin, kykyyn kestää kielteisiä vaikutuksia. Keskittymällä voimakkuuden arvoon jätä pieni marginaali, liuoksen tekniikan rikkominen hieman vähentää määritettyä lukua.

Seuraavien suositusten noudattamisen seurauksena voit yksinkertaistaa oikean materiaalin valintaongelmia:

 • Alustavaan työhön perustuvien kerrostumien kerrostumien levittämiseen käytetään vähemmän kestäviä betonipinnoitteita - jopa M-150 asti.
 • M-200 - yksi yleisimmin käytetyistä, sopivat samalle työlle, jota käytetään portaiden, väliseinien rakentamisessa.
 • M-300 on paras vaihtoehto hinta-laatusuhteen vuoksi. Soveltamisala on hyvin laaja - päällekkäiset, nauhan perustukset, seinät ja aidat.
 • M-350 sopii kantojen, keinotekoisten säiliöiden, raudoitetun betonin valmistukseen. Tästä materiaalista on erittäin luotettava perusta, se sopii täydellisesti paalutusmenetelmään.
 • M-400 on välttämätön ongelma-alueiden rakentamisessa, rakennusten rakentamisessa kellareilla ja kellareiden rakentamisessa. Teollisessa toiminnassa käytetään varastotiloja, siltoja.

johtopäätös

Merkintä on indikaattori materiaalin likimääräisistä, keskimääräisistä teknisistä ominaisuuksista, kun taas luokitus 90-95% takaa vaadittujen parametrien noudattamisen. Ensimmäisen ominaisuuksille on tunnusomaista kolme ominaisuutta - lujuus, jäätymisvastus, veden kestävyys, joita merkitään kirjaimilla M, F ja W vastaavasti.

Betonibetoniseoksen valinta riippuu projektista, suunnitellun rakenteen, tarkoituksen, ulkoisten olosuhteiden koosta.

Betoni luokka

Rakennettaessa laaja valikoima teoksia. Lähes jokaisessa vaiheessa käytetään monipuolista materiaalia - betonia. Sen koostumuksen ja laadun mukaan se on jaettu useisiin eri tyyppeihin. Se on erittäin kätevä. Jokaisella lajilla on omat ominaisuutensa, jotka määrittävät sen laajuuden. Jotta materiaalityyppi ei sekaantuisi, on kehitetty erityinen betoniluokka.

Materiaalin lujuusluokitus

Tärkein parametri, jolla jakautuminen ryhmiin tapahtuu, on materiaalin lujuus. Tämän ominaisuuden suuruus on osoitettu betoniluokalla ja sen merkillä.

Konseptin yleinen käsite

Betonin erottamista tuotemerkillä pidetään yhtenä yleisimmistä luokituksista. Standardin mukaan tämä kriteeri on tavallisesti merkitty kirjaimella M. Indikaattorit vaihtelevat M50: stä M1000: een.

Dekoodausmerkintä osoittaa materiaalin keskimääräisen stabiilisuuden astiansa aikana. Mitä suurempi sementin pitoisuus, sitä suurempi sen vahvuus. Tämä kerroin mitataan kgf / m².

Luokan yleinen käsite

Betonin luokka on indikaattori materiaalin todellisesta lujuudesta. Tämä on hiekkasementtilaastin tärkein ominaisuus. Se tarkoittaa kuormaa, jonka betoni voi kestää puristuksessa akselin ympäri. Se lasketaan materiaalin täydellisen jähmettymisen jälkeen.

Luokkaa merkitään kirjaimella В ja numerolla MPa: n paine, jonka 15 cm: n betonikuoren on kestettävä 95 tapauksessa 100: sta.

Menetelmät vahvuuden määrittämiseksi

Betonituotteita testataan erikoislaboratorioissa prototyyppien vaikuttamismenetelmällä erikoispuristimella. Lisäksi on olemassa useita erilaisia ​​materiaalin lujuustestauksia: ultraäänellä tai iskunpulssien avulla.

Betonin laatu testataan ja sen on oltava täysin kovettuva. Tätä varten on tarpeen ylläpitää 28 kalenteripäivän ajanjaksoa. Laboratoriossa käsiteltävä materiaali toimitetaan pienissä kappaleissa, joiden koko on vähintään 15-15 cm. Jos osa betonista ei voida irrottaa, on suositeltavaa kutsua asiantuntijoita etsimään kohteen kohdetta.

Betonien luokittelun edut

Betonin laadun määritteleminen luokkien ja tuotemerkkien mukaan on olemassa ja se toimii läheisessä yhteistyössä toistensa kanssa. Molemmat luokitukset perustuvat samaan parametriin - betonin lujuuteen.

Eri betonityyppien sekoittumista varten lasketaan kaikki valmiin ratkaisun komponentit. Suhteiden noudattaminen ei voi taata vakiintuneiden ominaisuuksien tarkkaa noudattamista. Tämä ominaisuus riippuu myös käytettyjen ainesosien laadusta: hiekasta, täyteaineesta, lisäaineista ja vedestä. Tärkeä asia, joka on otettava huomioon, ovat edellytykset sementtilaastin kaatamiseksi ja sen asettamisen laadulle.

Saman tuotemerkin koostumus voi vaihdella voimakkaasti, joten tuotemerkki sisältää tietoja keskimääräisestä arvosta. Tämän parametrin tarkempi määrittämiseksi kehitettiin osastoja konkreettisiin luokkiin. Tämän luokituksen avulla saadaan materiaalin taatun lujuuden arvo.

Rakennuslaskelmien aikana luokka antaa luotettavamman tiedon, joten tämä parametri on merkitty sääntelyasiakirjoissa. Kun ostat laitteistoa rautakaupasta, käytetään betonin merkitsemistä tuotemerkillä.

Luokkien ja merkkien suhde

Jokainen luokka vastaa tiettyä tuotemerkkiä. Vastaavuustaulun avulla voit helposti kääntää yhden nimen toiseen.

Luokkien noudattaminen merkinnällä pakkasenkestävyys, kosteuden läpäisemättömyys

Pakkasvastuksen määrittäminen betonityypin valinnassa voi olla keskeinen rooli. Nopeita lämpötilan muutoksia pidetään tuotteiden laadun merkittävänä edellytyksenä. Tämä tekijä on erityisen tärkeä pohjoisen ilmasto-olosuhteissa.

Pakkasvastealue on asteikko F50: stä F1000: een. Merkinnöissä on merkitys jäätymis- ja sulatusjaksojen enimmäismäärällä, joita materiaali voi sallia muuttamatta sen rakennetta ja laatua.

Kosteudenkestävyys on toinen tärkeä ominaisuus, joka luonnehtii sementti-hiekkakokoonpanoa. Merkintä merkitään W2: stä W20: een. Lajin nimi ilmoittaa suurimman sallitun vedenpaineen. Tämä indikaattori on suoraan verrannollinen materiaalin kustannuksiin.

Yhteenvetotaulukko sallii betonityyppien ja laatuluokkien yhteensopivuuden pakkasenkestävyyden ja veden kestävyyden kanssa. Mitä korkeampi lujuusluokka, sitä vakaampi koostumus on kylmää ja kostea.

Soveltamisala

Kunkin rakennustyön tyypin osalta käytetään eri betoniluokkaa. Mitä korkeampi materiaalin määritelty arvo on, sen suorituskyky on parempi. Harkitse suosituimmat tyypit.

Betoni on erittäin tiheää, joten sen käyttö on suositeltava niissä rakenteissa, jotka ovat suuressa kuormituksessa. Valmiskoostumusta käytetään siltojen, maanalaisten ja hydraulisten rakenteiden, pankkien ja muiden elementtien varastointiin, joilla on vahvuutta ja laatua koskevat erityisvaatimukset.

B25 ja B27.5

Luokka B25 on sementti-hiekka-yhdiste, jolla on suuret fysikaaliset ja tekniset ominaisuudet. Sitä käytetään laajalti paalujen, monoliittisten seinien ja perustusten, lattian, erilaisten pylväiden ja palkkien asennukseen. Tätä betonia käytetään täyttämään pohja altaiden altaiden alta, jotka ovat suuria kuormia. Samasta syystä vahvistetut betonirenkaat on valmistettu luokasta B27.5. Nämä rakenteet valitaan usein kovien paineiden alaisten kaivojen tai viemäreiden rakentamiseksi.

Betonilaastin luokka B22,5 sopii erinomaisesti monoliittisten seinien ja kattojen kaatamiseen, portaiden suunnitteluun, aidojen asentamiseen, talonalueisiin ja alustoihin. Sinun pitäisi valita tällainen koostumus, jos sinun on valmistettava ja pakattava maaperä liuskajohdon alla.

B12,5 ja B15

Luokkia B12.5 ja B15 käytetään pintojen tasoittamiseen ja betoniseinien, lattianpäällysteiden, perustusten, tasoituskerrosten, betonirakenteiden, alustojen ja polkujen valmistukseen. Tätä koostumusta käytetään useimmiten yksityisten talojen rakentamiseen ja parantamiseen.

Luokan B 7.5 ratkaisu tai muuten nimeltään "kevytbetoni". Hän sai tunnustuksensa valmistautumisesta tilojen lisäkoristeluun, maaperän järjestämiseen säätiölle tai talon vieressä olevan alueen parantamiseksi. Materiaalia käytetään usein sementti-hiekkalaatteiden asentamiseksi tielle tai luonnon kiven jäljittelyyn.

Jännityksen luokittelu

Materiaali on luokiteltu lujuuden mukaan: venytys akselin suunnassa ja suurimman vetolujuuden mukaan materiaalin taivutuksen aikana. Tämä indikaattori on tärkeä rakennustöissä vaikeissa olosuhteissa, joissa ulkopinnan ulkoisia vaurioita ei voida hyväksyä.

Betonituotteita ei tavallisesti ole suunniteltu venyttämään. Mutta tämän parametrin luokkien välinen erottelu on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää. On otettava huomioon materiaalin venytysaste suunnitteluvaiheessa, jotta kohteen kuormitus voidaan arvioida asianmukaisesti.

Näin voit laajentaa betonirakenteen käyttöikää ja välttää vakavia rikkomuksia standardeista. Parametrien noudattamatta jättäminen aiheuttaa suuria riskejä sirujen ja halkeamien esiintymiselle.

Aksiaalinen jännitys

Materiaalin vetolujuusparametri aksiaalisessa projektiossa on erittäin tärkeä asennettaessa esineitä ja rakenteita, jonka laite estää kategorisesti esteet halkeilusta tai muusta vahingosta. Se voi olla altaita, suihkulähteitä ja muita rakenteita veden vaikutuksen alaisena. Vesivoimalan patojen rakentamisessa tämä vahvuusindeksi on objektiivisin parametri.

Betoniseoksia merkitään latinalaisilla kirjaimilla Bt. Ne on jaettu vetolujuusluokkiin: Bt0,8; Bt1,2; Bt1,6; VT2; Bt2,4; Vt2,8; Vt3,2. Mitä korkeampi merkintäindeksi, sitä suurempi lujuusominaisuus.

Taivutusvyö

Sementti-hiekkilaastareiden luokittelua käytetään valittaessa materiaalia tiekuljetukseen betonista, kun järjestetään lentoaseman kiitorataa. Tällainen rakennustyö vaatii suurta vetolujuutta.

Luokkien nimeäminen on merkitty lyhenteellä Bbt. Luokituksessa on 19 tasoa: Bbt0,4; Vbt0,8; Vbt1,2; Bbt1,6; Vbt2,0; Vtb2,4; Vbt2,8; Vbt3,2; Vbt3,6; Vbt4,0; Bbt4,4; Vbt4,8; Vbt5,2; Vbt5,6; Vbt6,0; Vbt6,4; Vbt6,8; Vbt7,2; Vbt8.

Betoniratkaisutyyppien valinta eri syistä (lujuus, aksiaalisen ulkoneman ja taivutuksen kireys) mahdollistavat tuotteen arvioinnin kaikilla puolilla. Näin voidaan valita tarvittava materiaali, joka täyttää kaikki sen soveltamisalaan kuuluvat vaatimukset.

Betoniluokat

Konseptin luokka ja luokka betonin lujuus

Betoni luokka ja koostumus

Betonituotantoteknologian perusteet

Menetelmät betonin vaatimustenmukaisuuden määrittämiseksi tiettyyn luokkaan

Eri betonityyppien laajuudet

Pääluokkien betonin arvioidut kustannukset

Betoni on yksi tärkeimmistä ja tavallisimmista rakennusmateriaaleista, melkein mitään rakennusta ei voi tehdä ilman sitä. Sen suosio johtuu kohtuullisesta hinnasta ja erinomaisista suorituskyvyn ominaisuuksista. Nykyaikaisessa rakenteessa betoniseoksen pääominaisuus on luokka. Yhdessä sen kanssa käytetään edelleen betonimerkin käsitettä. Näiden arvojen välinen ero on kunkin käsitteen vaatimusten mukainen.

Betonibrändi on numeerinen arvo, joka ilmaisee keskimääräisen lopullisen puristuslujuuden ilmaistuna kgf / cm2: na.

Betonin luokka on puristumislujuuden numeerinen ominaisuus (MPa: ssa), joka on otettu takuuvarmasti 95%. Tämän vuoksi tiukempia vaatimuksia asetetaan betoniluokalle kuin betonin tasolle. Luokan määrittämää parametria on täytettävä 95 tai useammassa tapauksessa 100: sta. Merkin todellinen arvo voi olla joko halvempaa tai korkeampi. Betoniluokkaan merkitään yleensä pääoma "B" ja numerot. Esimerkiksi betoniluokan B50 on kestettävä 50 MPa: n paine 95%: ssa tapauksista. Betonit, joiden luokat ovat B7.5-B40, ovat yleisempiä markkinoilla. Betonibrändiä merkitään pääkirjeellä "M" ja numeerisella arvolla 50-1000. Useimmin käytetään M100: n ja M500: n betonilaatuja. Taulukossa 1 on esitetty GOST 26633-91: n mukaisten luokkien ja merkkien välinen vastaavuus, jossa on vakiomuutoskerroin 13,5%.

Taulukko 1. Merkkien ja betoniluokan välinen suhde

Betoni on aluksi luonteenomaista alhainen lujuus ja tavanomaisissa olosuhteissa saavuttaa 60-80% lujuuden vain 7-14 päivää. Betonin lujuusominaisuudet riippuvat suoraan fysikaalis-kemiallisista prosesseista, joita esiintyy sementin ja veden vuorovaikutuksessa. Niiden nopeudet ovat hyvin erilaiset lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa. Betonin nopea kuivaus tai jähmettyminen estävät prosessit, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti rakennuksen laatuun. Koska betoni on hankkinut luokkaan liittyvät lujuusominaisuudet alkuvaiheessa (enintään 28 päivää), asennuksen jälkeen on tarpeen kostuttaa tulva rakenne ja suoja. Betoni koostuu neljästä pääkomponentista: • sementistä • murskakivestä • hiekasta • vedestä Sekoitukseen voidaan lisätä erilaisia ​​erikoispakkauksia betonin ominaisuuksien parantamiseksi. Tiettyjen luokkaan kuuluvien betonien saamiseksi on noudatettava tiukasti pääkomponenttien suhdetta. Kasveissa käytetään usein sementtiä 400 tai 500 valmistetun betonin valmistamiseen, toisessa tapauksessa sementin kulutus on pienempi. Suosituimpien betoniluokkien komponenttien suhde on esitetty taulukossa 2 ja 3.

Taulukko 2. Sementin M 400 pääkomponenttien (sementti, hiekka, murskakivet) mittasuhteet

Taulukko 3. Betonikomponenttien suhde sementtiin M 500 Erittäin tärkeä indikaattori - vesi-sementin suhde. Sementti pystyy reagoimaan ¼: n painonsa kanssa. Seoksen rakeisuuden käyttämiseksi käytetään jopa 40 - 70% vettä sementin painosta. Vesi-sementti-suhde on noin 0,6 (60% vettä sementin painosta) tai 0,5 (jokaisen 30 kg: n sementin osalta 15 litraa tarvitaan vesi) antaa tarvittavan jäätymisvastuksen. Tuotteet, jotka toimivat kovissa olosuhteissa (päällystyslaatat, tiililevyt jne.), Sallittu veden sementin määrä on 0,4. Betonibetonissa perustuksiin tämä luku on 0,75. Nykyaikaisissa tehtaissa komponenttien kuormitus tietokoneistetaan. Erityisen teollisuustietokoneen käyttäjä hallitsee tuotantoprosessia. Jotta varmistettaisiin konkreettisen sekoituksen yhdenmukaisuus ja täsmällisyys asiakkaan vaatimuksiin, seurataan seuraavia tietoja: • seoskomponenttien annostelu, • sekoitusaika ja muut indikaattorit. Ohjelma suoritetaan vastaanotetun tehtävän perusteella ja betonisekoittimessa syntyviä prosesseja voidaan seurata asennetulla videokameralla. Betonimassan elinkelpoisuuden pidentämiseen käytetään tuotantoprosessissa erilaisia ​​lisäaineita: hidastimien, pehmittimien, superplasticisoi- den asettaminen. Niiden käyttö vähentää veden kustannuksia ja lisää veden kestävyyttä, tiheyttä ja roiskeita. Kylmäkaudella pakkasnesteen lisäaineet lisätään välttämättä betoniin. Ne sallivat valun jopa -250 ° C: n lämpötilassa. Standardinäytteet Menetelmä Ostetun betonin tarkastus dokumentointiin luokiteltuun luokkaan suoritetaan erikoistuneissa laboratorioissa puristamalla betoniseoksesta valetut kuutot tai sylinterit erikoispuristimella.

Menetelmä valvontanäytteiden keräämiseksi ja valmistelu analyysiin:

1. valmiit kolme tai neljä puumuotoa, joissa on soluja 15x15x15 cm tai 10x10x10 cm; ennen lomakkeiden ottamista on kostutettava. On välttämätöntä, että kuiva puu ei käytä kosteutta betonista, joka vaikuttaa sementtidratation prosesseihin. näytteenotto suoritetaan, kun betonia puretaan suoraan sekoitussäiliöstä; valetut muodot lyödään varovasti vasaralla tai lävistetään vahvikkeella. Tämä menetelmä suoritetaan seoksen sinetöimiseksi, ylimääräisen ilman poistamiseksi. Valetut näytteet pidetään noin 20 ° C: n lämpötilassa ja noin 90%: n kosteudessa 28 päivän ajan. Määritetyn ajanjakson jälkeen saadut kuutot palautetaan laboratoriosta analysoitaviksi. Näyte on asennettu puristimeen ja se ladataan jatkuvasti ja tasaisesti, kunnes se tuhoutuu. Murtokuormituksen mukaan betonin lujuus lasketaan ja asiantuntijat antavat betonilajinäytteen näytteenoton. Tutkimus on mahdollinen betonin kovettumisen aikaisemmissa vaiheissa (3, 7 tai 14 vrk). Tämä ottaa huomioon, että betonilla saavutetaan normaalin lämpötilan 7 ensimmäisen päivän aikana 70% lasketusta lujuudesta. Haitallisten lämpötilaolosuhteiden aikana asetus ja kovettuminen lisääntyvät merkittävästi.

Hajottamattomat testausmenetelmät

Vahvistetaan valmiiden rakenteiden vahvuus, joita käytetään useimmiten menetelmiin, jotka eivät ole tuhoisat. Nämä ovat epäsuoria menetelmiä, jotka perustuvat vahvuuteen liittyvien fyysisten indikaattorien määrittämiseen korrelaatio riippuvuudella.

Monet erikoistuneet laboratoriot suorittavat betonin voimakkuuden mittaamisen paikan päällä käyttäen yhtä menetelmää:

• muovinen muodonmuutos • ultraäänianalyysi • iskupulssi • elastinen rebound käyttäen sclerometriä jne. Eri tyyppisiä rakennustyöt edellyttävät erilaisten luokkien betonia.

Betoni luokka B7.5 (brändi M100)

Tämä betoniluokka on tärkein sovellus valmistelevien rakennustöiden aikana, ennen kuin kaadetaan kellarinauhat ("jalusta") tai monoliittiset laatat. Tätä hiekkalaatua kaadetaan ohuella kerroksella betoniseosta. Kerroksen täydellisen jähmettymisen jälkeen suoritetaan vahvistus. Toinen betoniluokan B7.5 käyttöalue on tienrakennus.

Betoni luokka B12,5 (luokka M150)

Sitä käytetään pääasiassa: • valmistelutöissä, ennen kuin perustetaan monoliittisia laattoja • lattiapinnoitetta varten • kun kaadetaan pohjaa pienelle rakenteelle • tierakenteelle • raiteille betonisoimiseksi.

Betoni luokka B15 (brändi M200)

Tämän luokan betoni on eniten kysyntää. Sen lujuus mahdollistaa useimpien rakennustehtävien ratkaisemisen: • kaatamalla laattoja, nauhoja ja paalunkiillotuksia • tekemällä lattiapäällysteitä, kiinnitysseiniä, betoniportaita, alustoja, sokeita alueita, polkuja ja tiililevyjä.

Betoniluokka B20 (brändi M250)

Tämän luokan betoni on löytänyt sovelluksen kaatumisessa: • monoliittiset perustukset • kevyesti kuormitetut lattialaatat • teippa-aidat • tikkaat ja muut rakenteet, joita käytetään myös betonisten kulkutietien, alustojen ja polkujen järjestämiseen.

Betoni luokka B22,5 (brändi M300)

Tämän betonimassan turvallisuustekijä mahdollistaa sen käytön: • erilaisten perustusten kaatamiseen (paalun grilli, laatta, nauha) • monikerroksisten korkeiden rakennusten pystyttäminen • aidojen, lattialevyjen, sokeiden alueiden, portaiden ja muiden rakenteiden tekeminen.

Betoniluokka B25 (brändi M350)

Betonin B25 suuren lujuuden ansiosta sitä voidaan käyttää suurien rakenteiden ja rakennusten, monoliittisten perustusten ja seinien, lattialaattojen, palkkien, pylväiden ja muiden rakenteiden rakentamiseen, joilla on suuri kuorma. Tästä betonista tehdään konkreettisia tavaroita. Tämän betonin toinen käyttöalue on PAG-kentän valmistaminen, joka pystyy kestämään äärimmäisiä kuormituksia.

Betoniluokka B30 (brändi M400)

Betoniluokka B30 asetetaan nopeasti, sillä on korkea jäätymisvastus ja suurempi vedenkestävyyden kerroin. Sen vuoksi sitä käytetään useimmiten erityisten vaatimusten mukaisten rakenteiden valmistukseen: • pankkien holvit, • hydrauliset rakenteet, • siltojen rakenteet, • erityiset betoniteräkset ja betonituotteet: altaat, palkit, palkit, pylväät ja muut voimistuvat tuotteet. ei käytetä.

Betoniluokka B35 ja edellä

Korkealaatuisia betoneita käytetään harvoin. Niiden käyttöä säätelevät erityisvaatimukset, jotka liittyvät rakenteiden toimintaan. Tällainen betoni on valmistettu: • raudanbetonituotteita metroasemalle • siltarakenteille • padolle ja muille hydraulirakenteille • lujitetuille betonirakenteille, joilla on lujuusominaisuudet Merkki ja luokka merkitsevät paitsi betonin lujuusominaisuuksia, myös pakkasenkestävyyttä, veden kestävyyttä, liikkuvuutta massat jne. Tästä syystä betonin kokonaiskustannukset riippuvat näistä indikaattoreista ja jakelupalvelujen hinnoista: • lastaus- ja purkutoiminnot - riippuen tilavuudesta • kuljetus - kilometriä kohden. Keskimäärin Venäjällä hinnat vaihtelevat hieman. Esimerkiksi taulukossa 4 esitetään 1 m3: n kulut valmiiksi sekoitetusta betonista eri luokissa.

Taulukko 4. 1 m3: n kulut valmiiksi sekoitetusta betonista eri betoniluokilla

Betonin lopulliset kustannukset voivat vaihdella suurien määrien, myynninedistämis- alennusten ja off-season aikana. Vaadittavan luokan betonin valinta riippuu ensisijaisesti toteutettavan rakennustyön tyypistä. Sen tulisi keskittyä hankkeen dokumentaatioon ja sen puuttuessa pätevien rakentajien suosituksiin.

VAHVUUS, MERKKI JA LAHJAKORTTI

Rakennusmateriaalit ja tuotteet

Raskas betoni on tärkein rakenteellinen rakennusmateriaali, joten sen vahvuusominaisuuksien arviointiin kiinnitetään paljon huomiota. Betonin lujuusominaisuudet määritetään tarkasti standardien vaatimusten mukaisesti. Käytettiin useita indikaattoreita betonin lujuudesta. Betonin heterogeenisyys materiaalina otetaan huomioon päävahvuusominaisuutena - betonin luokka.

Vahvuus. Kuten kaikkien kivimateriaalien kohdalla, betonin puristuslujuus on merkittävästi (10-15 kertaa) suurempi kuin jännityksessä ja taivutuksessa. Siksi rakennusrakenteissa betoni yleensä toimii pakkaamisessa. Kun puhutaan betonin lujuudesta, se merkitsee sen puristusvoimaa.

Portland-sementin betoni vähitellen kasvaa. Normaalissa lämpötilassa ja jatkuvassa kosteuspitoisuudessa betonin lujuuden kasvu kestää pitkään, mutta kestävyyden nopeus heikkenee ajan myötä (ks. Kuva 12.11).

Betonin lujuus arvioidaan tavallisesti tämän betonin näytteiden testauksen tulosten aritmeettisen keskiarvon avulla

28 päivää normaalia kovettumista. Tätä tarkoitusta varten käytetään koekappaleita, joiden koko on 150 x 150 x 150 mm ja jotka on valmistettu betoniseoksesta ja kiinteä (20 ± 2) ° C ilmassa suhteellisessa kosteudessa 95% (tai muissa olosuhteissa, jotka takaavat kosteuden säilyttämisen betonissa). Menetelmiä betonin lujuuden määrittämiseksi säännellään standardilla.

Betonimerkki. Betonin lujuuden aritmeettisen keskiarvon mukaan sen brändi on vakiintunut - vahvuuden pyöristetty arvo (ja pyöristys aina laskee). Raskasbetonille asetetaan seuraavat puristuslujuusmerkit: 50, 75, 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400, 450, 500, 550, 600, 700 ja 800 kgf / cm2. Kun merkitset tuotemerkin, käytä hakemistoa "M"; esim. betoniluokka M350 tarkoittaa, että sen keskimääräinen lujuus on vähintään 35 MPa (mutta enintään 40).

Betonin erityispiirre on sen ominaisuuksien huomattava heterogeenisuus. Tämä johtuu raaka-aineiden laadun vaihtelusta (hiekka, karkea aggregaatti ja jopa sementti), betoniseoksen valmistusmenetelmän rikkominen, sen kuljetus, muninta (tiivistymisaste) ja kovettumisen kunto. Kaikki tämä johtaa vaihteluun saman brändin betonin lujuuteen. Mitä korkeampi on tuotantokulttuuri (sitä parempi materiaalin valmistuksen laatu, betonin valmistus ja asennus jne.), Niin pienemmät mahdolliset vaihtelut betonin lujuudesta ovat. Rakentajalle on tärkeää saada betonia paitsi tietyn keskivahvuuden lisäksi myös pienillä poikkeuksilla (erityisesti alaspäin) tästä voimasta. Betonin laadun mahdolliset vaihtelut huomioon ottava indikaattori on betonin luokka.

Betoniluokka on numeerinen ominaisuus mille tahansa sen ominaisuuksille (vahvuus mukaan luettuna), otettuna taatulla varmuudella (yleensä 0,95). Tämä tarkoittaa, että luokan luoma omaisuus, esimerkiksi betonin lujuus, saavutetaan vähintään 95 tapauksessa 100: sta.

Konseptin "betoniluokka" avulla voit määrittää betonin voiman sen todellisen tai mahdollisen vaihtelun suhteen. Mitä vähemmän vahvuus vaihtelee, sitä korkeampi betoniluokka on sama keskimääräinen lujuus.

GOST 26633-85 muodostaa seuraavat raskasbetonin luokitukset puristuslujuudessa (MPa): 3,5; 5; 7,5; 10; 12.5; 15; 20; 25; 30; 32,5; 40; 45; 50; 55 ja 60. Luokan puristuslujuus, jota merkitään latinalaisella kirjaimella B, jonka oikealle puolelle sen MPa: n taattu lujuus on osoitettu. Niinpä betoniluokassa B15 puristuslujuus ei ole pienempi kuin 15 MPa taatulla suojauksella 0,95.

Betonin ja betonin laadun välinen suhde on epäselvä ja riippuu betonin homogeenisuudesta, joka on arvioitu vaihtelevan kertoimen avulla. Mitä pienempi vaihtelukerroin, sitä paremmin betoni on yhtenäisempi.

Saman brändin betonin luokka kasvaa merkittävästi vaihtokertoimen vähenemisen myötä. Niinpä betonin M300 ja 18% vaihtelukerroin betoniluokka on B15 ja vaihtelukerroin 5%, B20, eli koko taso korkeampi. Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on huolellisesti toteuttaa kaikki tekniset toimet ja lisätä tuotantokulttuuria. Vain tässä tapauksessa betonin korkea homogeenisuus ja sen lujuusluokka ovat jatkuvassa sementtivirrassa.

Rakentamisstandardit hyväksyivät vakiokertoimen betonivahvuuden muutokselle, joka on 13,5% ja konkreettisen työn tekniikka on tyydyttävä.

Taulukossa on esitetty puristuslujuuden ja sen merkkien betoniluokkien välinen suhde, jonka standardivaihtelukerroin on 13,5%. 12.2.

Taulukko 12: 2. Raskasbetonin ja lujuusluokkien välinen suhde lujuudella vaihtokertoimen ollessa 13,5%

Betonien ja betonityyppien käsite. Vakioluokat ja raskaan betonin laadut voimaa varten

Luokat ja betoniluokat. Betoni- ja betoniteräsrakenteiden suunnittelussa vaaditaan betonin vaadittavia ominaisuuksia: lujuusluokka (luokka), jäätymisluokka ja vedenkestävyys. Puristuslujuuden mukaiselle betonilevyarvolle otetaan viitekuoppanäytteiden aksiaalinen puristuskestävyys (kgf / cm2). Ohjausnäytteiden aksiaalinen vetolujuus (kgf / cm2) otetaan betonirakenteena aksiaaliseen vetolujuuteen. Tämä brändi on nimetty, kun se on ensiarvoisen tärkeää. Betonin suunnitteluasteikko tarkastetaan puristuslujuudella testaamalla vakiolaatanäytteitä: monoliittirakenteita varten - 28 vrk: n ikärajoilla valmiiksi valmistetuille rakenteille - tämäntyyppisten tuotteiden vakio- tai teknisissä olosuhteissa. Betonin lujuus määritetään testaamalla näytteitä, jotka valmistetaan erissä; Sarja koostuu pääsääntöisesti kolmesta näytteestä. Vetolujuus lisääntyy lisääntyvällä betonin asteella puristuslujuuden suhteen, mutta vetolujuuden kasvu hidastuu suuritehoisen betonin alalla. Siksi betonin vetolujuus on 1 / 10-1 / 17 puristuslujuus ja taivutuslujuus on 1 / 6-1 / 10. Betoniluokka on sen ominaisuuksien numeerinen ominaisuus, joka on otettu takuuvarmasti 0,95. Tämä tarkoittaa, että luokan asettama ominaisuus annetaan vähintään 95 tapaukses- ta 100: sta, ja vain viidessä tapauksessa voidaan olettaa, ettei se täyty. Betonit on jaettu luokkiin: B1; V1,5; B2; V2,5; V3,5; B5; B7.5; B10; V12,5; B15; B20; B25; B30; B40; B45; B50; B55; B60. Luokan ja betonityyppien välinen suhde suhteessa lujuuteen standardivaihtokertoimella n = 13,5% olisi otettava R = B / 0,778, kun taas luokan B5 keskimääräinen vahvuus on R = 6,43 MPa.

Tuotantotekijöiden vaikutus betonin laatuun (betoniseoksen valmistus ja tiivistyminen, betonin kovettumisen olosuhteet).

Kun raaka-aineita käsitellään valmiiksi valmistetuiksi betonielementeiksi, betonin laatu voi muuttua useiden objektiivisten ja subjektiivisten tekijöiden vaikutuksesta. Näiden tuotantotekijöiden yhdistelmä voidaan jakaa ryhmiin, jotka kattavat kaikki betonityön vaiheet.
Ensimmäinen vaihe on raaka-aineiden laadun arviointi ja betonin koostumuksen määrittäminen. Niistä tekijöistä, joilla on ratkaiseva vaikutus betonin laatuun (lujuus, kestävyys, tehokkuus), sisältää sementin, aggregaattien ja veden laadun.
Sementin laadun tulisi varmistaa konkreettisen lujuuden ja kestävyyden tuottaminen. Sen vuoksi sementtimerkki olisi valittava betonin rakenteen lujuuden mukaan ja sementtityyppi rakenteen toimintaolosuhteiden mukaisesti.
Sementin laadun on pääsääntöisesti oltava suurempi kuin vaadittu betonivahvuus 1,25. 2 kertaa. Jos sementtiluokka on paljon suurempi kuin betonin lujuus, sementtikulutus, joka on laskettu lujuustilasta, on pienempi kuin tilan edellyttämä betonitiheys. Jotta vältetään korkealaatuisen sementin liiallinen kulutus, betoniin lisätään hienoksi jauhettua mineraalilisäainetta.
Sementin kulutuksen vähentäminen kaluston kalleimpana komponenttina ei ole vain taloudellisista syistä tärkeä. Sementin määrän vähenemisellä betonin kutistuminen vähenee ja sen halkeamiskestävyys lisääntyy. Massiivisissa rakenteissa, kuten hydraulisissa rakenteissa, korkea sementtikulutus aiheuttaa merkittävää lämmöntuotantoa, mikä voi johtaa betonin massiiviseen rikkoutumiseen betonin epätasaisen lämmityksen seurauksena.
Sementtityyppi valitaan ottaen huomioon betonin valmistuksen ja käyttöolosuhteiden ominaisuudet. Esimerkiksi on suositeltavaa käyttää kovettuneita sementtejä betonielementtien valmistuksessa, sillä nopeiden lujuusvahvuuksien ansiosta metallimuottien liikevaihto nopeutuu. Tällaisia ​​suuria eksotermejä aiheuttavia sementtejä ei kuitenkaan suositella betonirakenteille massiivisissa hydraulirakenteissa. Sekoittuneet sementit (pussolaani ja kuona Portland-sementti) sopivat tähän tarkoitukseen. Betonin kuumakestävyyden lisäämiseksi on suositeltavaa käyttää sementtejä orgaanisia lisäaineita - hydrofobisia ja pehmitetysti.
Aggregaattien laatu arvioidaan jyvien koostumuksesta, jauhe- ja savipitoisuuksista, orgaanisista kasvien jäännöksistä, haitallisista epäpuhtauksista jne. Saastuneet aggregaatit pestään ja luokitellaan ja hajotetaan erillisiin jakeisiin.
Veden laatu betonin valmistamiseksi riippuu sulfaattien, kloridien ja monien muiden yhdisteiden pitoisuudesta. Ilman alustavaa testausta on mahdollista käyttää juomavettä, joki- ja järvivesiä.
Toinen vaihe on betoniseoksen valmistus ja sen asettaminen rakenteeseen. Tässä vaiheessa on välttämätöntä varmistaa homogeenisen, hyvin sekoitetun betoniseoksen valmistus, jolla on ennalta määrätty työstettävyys, ja että seos on tiukasti kiinnitetty muottiin. Tärkeimmät betonin laadun määrittelevät tekijät ovat komponenteiden sekoittamisen yhtenäisyys ja betoniseoksen tiivistymisen laatu.
Betonituotteet käsittävät valmistusaineiden annostelun ja sekoittamisen. Betonin komponenttien annostelu suoritetaan painon mukaan, yleensä automaattisten annostelijoiden avulla. Poikkeamat määrätystä painosta, kun erän annos erää kohden ei saisi ylittää lisäaineiden sementtiä, vettä ja vesipitoisia liuoksia ± 2% ja aggregaatteja ± 2,5%. Komponenttien sekoittamisen yhtenäisyys saavutetaan valitsemalla sekoittimen tyyppi ja sekoitusmuoto valmistetun betonimassan työstettävyyden mukaisesti. Kun sekoitetaan materiaaleja, on välttämätöntä voittaa hiukkasten väliset adheesiovoimat, seoksen kestävyys leikkaukseen ja painovoima. Siirrettävät seokset, joissa on korkeampi vesipitoisuus ja sideaine, joilla on pieni vastustuskyky leikkaukselle, sekoitetaan paljon helpommin kuin kovilla. Sekoitusperiaatteen mukaan betonisekoittimet on jaettu gravitaatio- ja pakko-sekoitukseen.
Gravity mikserit, jotka on valmistettu rummun muodossa, joka pyörii vaaka-akselin ympäri. Sekoitettaessa seoksen hiukkaset nousevat tiettyyn kriittiseen korkeuteen ja heti, kun painovoima muuttuu suuremmaksi kuin keskipakovoiman summa ja hiukkasten väliset tartuntavoimat, ne putoavat ja joilla on merkittävä kineettinen energia upotettu betoniseokseen sekoitusrummun pohjalle. Tämä saa aikaan sekoitusvaikutuksen.
Sekoituksen kesto määräytyy empiirisesti rakennuslaboratoriossa. Tätä tarkoitusta varten sekoittimesta otetaan 15 sekunnin välein betonisekoittamisnäytteet ja tehdään kontrollinäytteet. Kun betoni kovettuu, lujuus määritetään ja betonivahvuuden vaihtelukerroin lasketaan. Mitä pienempi vaihtelukerroin, sitä homogeenisempi betoni. Sekoituksen kesto määrätään sillä hetkellä, jolloin betonivahvuuden vaihtelukerroin ei ylitä 4,5%. Sekoitusaika lasketaan latausmateriaalin loppupisteen ajankohdasta sekoittimeen ennen purkamisen aloittamista.
Painovoimasekoittimet eivät sovellu kovien betoniseosten sekoittamiseen; Tällaisissa tapauksissa käytetään pakkomekanisseja. Niissä seoksen komponentit joutuvat pakotettuun liikkeeseen erittäin monimutkaisten reittien kautta, minkä ansiosta saadaan homogeeninen betoniseos. Karkeiden jauhemaisten seosten sekoittamisen kesto 2. 3 min, hienojakoinen - 3. 5 min.
Betoniseoksen tiivistymisen laadun on oltava sellainen, että muottiin tai muotoon asetetulla betonilla on yhtenäinen rakenne, jossa on vähimmäismäärä sisäänmenevää ilmaa - enintään 2 prosenttia. Energiakustannukset tiivistymiselle ovat suuremmat, sitä suurempi on betonimassan jäykkyys. Tärkein tiivistystapa tärisee. Värähtelyssä betoniseoksen hiukkaset tekevät voimakkaasta värähtelystä, minkä seurauksena sisäisten kitkojen ja hiukkasten välisen adheesion voimat heikkenevät. Betoni- seos menee muovi-viskoosisen virtauksen tilaan ja kuten raskaan nesteen tavoin se sopii tasaisesti muotoon. Kannettavaa pinta- ja syvyyden täryttimiä käytetään monoliittisen betonin kokoamiseen rakennustyömaalla.
Vahvistettu betonitehtaat käyttävät tehokkaita yhdistettyjä menetelmiä betoniseosten tiivistämiseen: värähtelevät kuormituksen, vibro-leimaamalla, vibro-rolling, puristamalla, tiivistämällä. Ontelopuristettujen betonituotteiden, joiden muoto on lähellä pyörimisnopeutta (putket, voimansiirtotornit), valmistukseen käytetään sentrifugointia tiivistämiseen käyttäen keskipakoisvoimia.
Kolmas vaihe on betonin kovettuminen. Materiaalissa oleva konkreettinen seos kovettuu spontaanisti sementin hydratoinnin vuoksi. Hankkeen määrittelemä vahvuus saavutetaan tietyllä varovaisuudella betonin kovettamiseksi, ts. kun luodaan optimaalinen lämpötila-kosteusjärjestelmä kovettamiseksi ja betonin suojaamiseksi vaikutuksilta ja iskuilta, jotka voivat häiritä rakennetta, joka ei ole vielä muodostunut.
Tärkeimmät betonin laatuun vaikuttavat tekijät tässä vaiheessa ovat kovettumisen edellytykset ja kesto. Kovettumisolosuhteita pidetään normaaleina, jos betoni on lämmin ja kostea. Kun ennenaikaista kuivumista tai jäädyttämistä, sementin vuorovaikutus veden kanssa pysähtyy, mikä vaikuttaa betonin rakenteeseen ja ominaisuuksiin.
Usein on tarpeen kiihdyttää betonin kovettumista. Tätä tarkoitusta varten käytetään pääasiassa lämpökäsittelyä, mikä mahdollistaa betonin lämpötilan kohottamisen ja sen kosteuden pakollisen säilyttämisen. Tämän seurauksena sementin ja veden välinen vuorovaikutus nopeutuu merkittävästi ja betonin lujuus alkuvaiheessa kasvaa. Käytä jäähdytysaineena höyryä tai höyry-ilma-seosta, jonka lämpötila on 60 ° C. 90 ° C. Betonin lujuus höyryn jälkeen 10. 14 h saavuttaa 70. 75% brändistä. Kiihdyttää entisestään betonin käsittelyn kovettumista kyllästetyllä höyryllä paineessa 0,8. 1,2 MPa ja lämpötila 175 ° C 190 ° C, suoritettiin autoklaavissa. Tätä käsittelyä voidaan kuitenkin käyttää vain tehtaalla, joten sitä käytetään tapauksissa, joissa tavanomaiset kovetuksen kiihdyttämismenetelmät ovat tehottomia esimerkiksi silikaatti- ja solutasonsuoja-aineista valmistetuissa tuotteissa. Lämpökäsittelyn lisäksi höyryssä käytetään sähkölämmitystä betonin kovettumisen nopeuttamiseksi.
Infrapunasäteilyä käyttävä lämpökäsittely on laajalti käytössä rakennustyömailla. Infrapunasäteilijöitä lämmitetään sähkövirralla tai kaasulla. Niiden säteilyenergia imeytyy muottien seinämiin tai suoraan tuotteen läpi ja se kerääntyy betoniin lämmön muodossa.
Kiihdyttimen lisäaineita käytetään myös betonin kovettumisen nopeuttamiseen. Näiden lisäaineiden betonirakenteen esittely lisää betonin lujuutta 3 päivän iässä 2-3 kertaa, ja 28 päivän vahvuus on sama kuin betonin ilman lisäaineita.

Luokat ja betoniluokat. Betoni- ja betoniteräsrakenteiden suunnittelussa vaaditaan betonin vaadittavia ominaisuuksia: lujuusluokka (luokka), jäätymisluokka ja vedenkestävyys. Puristuslujuuden mukaiselle betonilevyarvolle otetaan viitekuoppanäytteiden aksiaalinen puristuskestävyys (kgf / cm2). Ohjausnäytteiden aksiaalinen vetolujuus (kgf / cm2) otetaan betonirakenteena aksiaaliseen vetolujuuteen. Tämä brändi on nimetty, kun se on ensiarvoisen tärkeää. Betonin suunnitteluasteikko tarkastetaan puristuslujuudella testaamalla vakiolaatanäytteitä: monoliittirakenteita varten - 28 vrk: n ikärajoilla valmiiksi valmistetuille rakenteille - tämäntyyppisten tuotteiden vakio- tai teknisissä olosuhteissa. Betonin lujuus määritetään testaamalla näytteitä, jotka valmistetaan erissä; Sarja koostuu pääsääntöisesti kolmesta näytteestä. Vetolujuus lisääntyy lisääntyvällä betonin asteella puristuslujuuden suhteen, mutta vetolujuuden kasvu hidastuu suuritehoisen betonin alalla. Siksi betonin vetolujuus on 1 / 10-1 / 17 puristuslujuus ja taivutuslujuus on 1 / 6-1 / 10. Betoniluokka on sen ominaisuuksien numeerinen ominaisuus, joka on otettu takuuvarmasti 0,95. Tämä tarkoittaa, että luokan asettama ominaisuus annetaan vähintään 95 tapaukses- ta 100: sta, ja vain viidessä tapauksessa voidaan olettaa, ettei se täyty. Betonit on jaettu luokkiin: B1; V1,5; B2; V2,5; V3,5; B5; B7.5; B10; V12,5; B15; B20; B25; B30; B40; B45; B50; B55; B60. Luokan ja betonityyppien välinen suhde suhteessa lujuuteen standardivaihtokertoimella n = 13,5% olisi otettava R = B / 0,778, kun taas luokan B5 keskimääräinen vahvuus on R = 6,43 MPa.

Lisäyspäivä: 2018-04-04; Näkymät: 22; TILAUSTYÖ