Pohjavesi poistolaite - SNIP-normit ja suositukset

Maanalainen viemäröinti ratkaistaan ​​rakennuspohjan rakentamisessa. Lisäksi laadukas vedenpoisto voi vaikuttaa sekä teknologiaan että arvioituun rakentamiseen, yksinkertaistaa ensin ja vähentää toista. Loppujen lopuksi maaperän tukikapasiteetti liittyy lähes suoraan kosteuspitoisuuteen.

Siksi yksikköjen tyhjennyslaite on, jos ei ole pakollista, ainakin rakennustyön "yleisesti suositeltava" osa kaikentyyppisille rakennuksille. Tässä artikkelissa analysoidaan tätä tekniikkaa tukevaa kenttää vahvistamalla.

Viemäröinti yksityisen talon kellarikerroksessa

Maanalainen viemäröinti - SNiP ja "suosittuja" suosituksia

SNiP: n mukaan rakennuksen perustana olevat viemäröintisysteemien järjestely toteutetaan laattojen tai nauhojen perustamisen aikana. Lisäksi kuivatuskerros sijoitetaan pohjan pohjaan, yhdistettynä lujittaviin kerroksiin, mikä lisää tukimateriaalin lujuutta.

Jätevesijärjestelmän asento

Tämän seurauksena pohjamurhaus laskeutuu kaivannon pohjalle kaivettuun kaivantoon teipin tai laattojen kaatamisen jälkeen. Tässä kaivoksessa on viemäriputki, joka ympäröi sitä sora-aluksella. Sen jälkeen kellari seinämän ja kuopan kaltevuuden välinen tila täytetään vedellä johtavalla ja valikoitulla maaperällä (ensimmäinen sijaitsee lähempänä kellarissa ja toinen on lähempänä kaltevuutta).

Lisäksi tyhjennyskerroksen "poistuminen" nollatasolle on suojattu laajennetun polystyreeni- levyn ja betonin päällysteen avulla, joka suojaa viemärijärjestelmää viemäreiltä katolta.

Mutta rakentajien käytännöllinen viisaus, joka perustuu monivuotiseen kokemukseen, suosittelee seuraavaa:

 • Irrota säätiön ulkoseinä 100-300 senttimetriä ja mene syvälle maaperään merkkiin - säätiön syvyys on 30-50 senttimetriä.
 • Kaivannon pohjassa on geotekstiilit ja täytä vähintään 0,5 metriä raunio, joka saavuttaa pohjan tason. Lisäksi vuodevaatteiden keskelle on tarpeen sijoittaa viemäriputki, joka sijaitsee 3-4 asteen gradientin (2 senttimetriä lineaarimittaria kohti) nurkan tai keskikokoojan kohdalle.
 • Tämän jälkeen murskattu kivi peitetään geotekstiilillä ja peitetään hiekalla, jolloin maaperän "nolla" taso saavutetaan.

Tällainen viemäröintijärjestelmä voidaan rakentaa lähellä nykyistä säätiötä. Lisäksi tämä tukimassan tyhjennysmenetelmä on vain hieman huonompi kuin pohjuselvitysjärjestelmän tehokkuus.

Viemäröintilaite: rakenne katsaus

Kuten näette, sekä SNiP että "folk" -mestarit suosittelevat säätiön pohjavesijärjestelmää vain kaivantojen avulla. Siksi tekstin alla pidämme laitteen tyhjennystä "kuoppa".

Pohjakaivo muodostuu itse kannen seinistä ja säätökuoppan kaltevuudesta. Se on täytetty kahdella tyyppisellä maaperä - läpäisevä hiekka ja sora seos ja tavallinen hiekka, joka on valittu rakentamisen aikana kuoppaan.

Lisäksi läpäisevä (valutettava) maaperä sijoitetaan lähemmäksi kellari seinää kiinnittämällä se painolastimenetelmällä. Tämän seurauksena pohjakerroksen kerrokset jaetaan pystysuoraan.

No, tällaisen kaivannon pohjassa on kerros rikki (sisältäen tyhjennysputken) ja läpäisevän maaperän kerros.

Ohitushaara kaivetaan toisistaan. Se haudataan puoli metriä pohjan alapuolella ja täytetään vaakasuorilla kerroksilla - 50 cm: n raunioista (sisältäen tyhjennysputken), geotekstiilikerroksen (suojan putken muovaamisesta) ja hiekkakerroksesta (nollatasolle asti).

Tällaisen tyhjennysjärjestelmän yläosa ei ole suojattu, mikä sallii ohivirtausjärjestelmän tyhjentämisen ilmakehän kosteuden (ja ylemmän veden) tyhjenemiseksi.

Peruslevyn rakentaminen - päävaiheet

Rakennuksen pohjan kuivatuksen rakentaminen alkaa maanrakennuksesta. Jos valitaan pohjaventtiili, louhinnan pohjalla katkaistaan ​​50x50 cm: n kaivanto. Maaperä kierrätetään. Jos ohitusjärjestelmä on valittu, 3 metrin etäisyydellä kellarikerroksesta kaivetaan kaivanto pohjan pohjaan + 50 senttimetriä trapetsoidulla osuudella ja pohjan 50 cm leveä.

Kuivatusputken asennus

Louhintatyön tekemisen jälkeen sinun on tehtävä tyhjennysputki. Hän sitoo säätiön ja menee kuivatukseen hyvin, vähintään 10 metrin päässä tukikohdasta. Siksi ennen viemäriputkiston asennusta sinun on huolehdittava kaivon rakentamisesta ja kaivata kaivantoa päälinjalle.

Viemäriputket asetetaan kaivannon pohjalle yli 15 senttimetrin murskattujen kiviainesten päälle, joka puolestaan ​​kaadetaan geotekstiilikalvolle, mikä estää hiekkasuodattimen hiekkakivien tukkeutumisen.

Putken kaltevuus - 3-4 astetta - muodostetaan käyttäen vuodevaatteita.

Putket yhdistetään kulmilla, ja moottoritien sisäänkäynti tehdään teetä käyttäen. Jätevesiputkiyksikön loppuunsaattamisen jälkeen 35-40 senttiä kaivoa täytetään kaivannon pohjalle, joka peittää lopullisen geotekstiilikuoren.

Jäljellä oleva määrä täytetään kosteutta läpäisevällä seoksella, joka koostuu karkeasta hiekasta ja sora. Lisäksi seoksen seinämäkaivon käyttöönotto tapahtuu vasta sen jälkeen kun pystysuora vedenpitävyys ja pohjan eristys on järjestetty.

Viemäröinti kotona

Kotitalouksien tyhjennyslajit

 • avoin salaojitus. Helpoin tapa on asentaa viemärin ojia sadeveden keräämiseksi rakennuksen kehälle. Oven leveyden tulisi olla noin 50 cm, syvyys - 0,5-0,7 m;
 • täytepoltto (alhaalla). Tämä salaojitusmenetelmä käyttää myös ojia. Juhlan yhtenäisen kaltevuuden saavuttamiseksi voidaan käyttää lasertasoa. Alareunassa kaivanto täytetään hiekalla kerros, joka levitetään geotekstiilien, on täytetty enemmän läpäisevästä materiaalista, kuten kivimurskaa karkean jakeen, jossa on reikiä Drenov. Jalkojenpoisto kotona edellyttää rei'itettyjen putkien käyttöä. Sen jälkeen, kun viemärit on asetettu, ne on käärittävä geofabrilla ja sidottava köysiin. Seuraavaksi kaadetaan soraa 15-20 cm paksuisella soralla ja kerroksella suurten jokien hiekkaa. Siten luodaan eräänlainen suodatin, joka estää maaperän pääsemästä putkiin ja rikkomalla viemärijärjestelmää. Talon nurkissa on järjestetty luukut, joiden kautta tulevaisuudessa on mahdollista puhdistaa järjestelmä ja valvoa viemäreiden toimintaa. Wells voi järjestää raudoitetut betoni- tai polymeerimateriaalit. Alimmassa kohdassa tyhjennysjärjestelmä tyhjennetään vettä kerääjään ja laskee sitten tyhjennysaukon. Varmista, että tarkistusventtiili on tarkistettu. Tällaisen vedenpoiston kiistaton etu kotona on järjestelmän kestävyys.
 • seinälle. Järjestelmä koostuu yhdistetyistä tyhjennysputkista, kädensijoista ja kaivannoista vedenpoistolle. Jotta talon pohja voidaan suojata tulvilta mahdollisimman tehokkaaksi, on suositeltavaa käyttää myrskyvettä yhdessä viemäröintijärjestelmän kanssa. Sadevesijärjestelmä tyhjentää sadeveden viemärijärjestelmään. Vedenpoistoa kotona suositellaan perustuksen asettamisvaiheessa, mutta jos puhumme valmiista rakenteista, voit asentaa viemäröintijärjestelmän myöhemmin. Jälkimmäisessä tapauksessa vaaditaan kaivamaan kaivoksia. Viemärit olisi vahvistettava,3-0,5 metriä alle kellariin, niin klassinen ruumiillistuma (betoniperustalle) ojan syvyys on noin 2,5 m Etäisyys valuu kotoa -.. sisällä 1-2 metriä Tehokkaan toiminnan viemärijärjestelmän putket on asetettava tasaisella 2-3 cm / m: n vähennyksellä keräyskaivon suuntaan. Jos vettä ei voida tyhjentää järjestelmästä, pumppukaivo on varustettava ja varustettava pumpulla.

Talon kuivatus ei kuitenkaan kykene 100%: iin takaamaan kellarin tai kellarin seinämien kuivumista. Jätevesijärjestelmä pystyy vapauttamaan pohjaveden hydrostaattisen ja mekaanisen paineen pohjalle. Jotta estettäisiin kapillaarin tunkeutuminen kosteudelle rakenteeseen, on mahdotonta sulkea pois maaperän kosketus pohjaan korkealaatuisen vedenpitävyyden avulla.

Asiantuntijat suosittelevat kotitalouden viemäröintiä ja asettavat vedenpitävyyden rakentamisen alkuvaiheessa. Näiden toimien toteuttaminen talon rakentamisen lopussa maksaa enemmän.

SNiP: vedenpoisto, sen rakentamisen säännöt, laatiminen

Kaikkien rakennusprosessien kannalta on erittäin tärkeää noudattaa sääntöjä ja vakiintuneita standardeja. SNiP: n vaatimusten mukaan vedenpoisto on sijoitettava tiettyyn etäisyyteen rakennuksesta ja laitteen on täytettävä kaikki tekniset standardit.

Mikä on SNiP?

SNiP on lyhenne, joka on peräisin "rakennuskoodista". Näiden holvien mukaan erilaisten järjestöjen vaatimukset jäteveden, viemäröinnin toteuttamiseksi määritetään, rakennukset ja muut tekniset rakenteet ovat erilaisia. SNiP: ssä otetaan huomioon ergonomiset, taloudelliset, arkkitehtuuriset ja tekniset eritelmät, jotka on täytettävä.

Viemäröintihanke SNiP: stä

Miksi SNiP-järjestelmä täyttää, jos viemäriverkko, viemäröinti tai muu viestintä toimii näin:

 1. Kaikki rakennustyöt on laillistettava, olipa kyseessä laajennusosan rakentaminen talon läheisyyteen tai viemäriputken kaapelointi. Jos et noudata sääntelyasiakirjassa esitettyjä sääntöjä, hanke ei ole laillista. Valtio-organisaatiot voivat pakottaa sinua rakentamaan putken tai jopa hieno sinut;
 2. SNiP auttaa paitsi kunnostamaan viemäröintijärjestelmiä, myös lisäämään tiettyjä säästöjä. Asiakirjassa yksilöidään monia valmiita ratkaisuja vedenpoiston suunnittelulle, halvimmalle omistajalle;
 3. Tiettyjen standardien mukainen tietoliikenne on tehokkaampaa ja kestävää. Se on vähemmän altis pohjaveden haitallisille vaikutuksille, tiivistevikaa tai muita tekijöitä.

Mitä pitäisi olla projektissa

Ennen kuin aloitat rakennustyöt, sinun on kehitettävä piirros. SNiP: n vaatimusten mukaan säätiön kuivatusohjelmaan on sisällyttävä:

 1. Kaivoja, viemäreiden sijainti (putket), eristys;

Huuhtelulaite, joka on leikkausvaatimusten mukainen

 • Geometriset tiedot viemäröintijärjestelmästä: ojan kaltevuus, kaivojen koko, järjestelmän esivalmistettujen osien välinen etäisyys;
 • Käytetyn putken halkaisija, kaivojen koko;
 • Käytetyt kiinnitysmateriaalit.

  Esimerkki piirustuksesta betonilaatan tyhjennysjärjestelmästä

 • Tuloksena oleva järjestelmä auttaa laskemaan käytetyt materiaalit, kehittämään budjetin ja hyväksymään hankkeen tietyissä julkisissa laitoksissa. Lisäksi SNiP: n mukaan säätiön seinäverkko ottaa huomioon myös alueen kokonaiskaltevuuden, vuotuisen sademäärän määrän, maan ja pohjaveden jäädytyksen.

  Istutuksen viemäröinti

  Seuraava askel on asentaa viemärijärjestelmä järjestelmän mukaisesti. Riippumatta siitä, käytetäänkö suljettua tai avointa viemäröintijärjestelmää, on tehtävä seuraavat toimenpiteet ennen viemärin asentamista:

  1. Tyhjennä maa-alue, johon viemäriverkko sijaitsee. On välttämätöntä poistaa rakennusjätteet ja kivet, jotka voivat vahingoittaa putkia, poistaa kasvillisuuden suurilla juurilla ja varmistaa, että puiden juuret eivät murtaudu kaivannon läpi;
  2. Pienimmän syvennyksen syvyys on maaperän jäädytyksen suurin syvyys. Ihanteellisesti oja pitäisi tehdä niin syvälle, että sen pohja on hieman jäätymisasteen alapuolella. Jos sivuutat tämän säännön - kylmäkaudella viemärit jäätyvät ja niillä ei ole aikaa sulattaa keväällä. Tämän jälkeen viemäröintijärjestelmän toiminnallisuus heikkenee;
  3. Syväveden seinät ovat väistämättä vahvistetut ja eristetyt. Joskus käsityöläiset käyttävät geotekstiilejä putkien eristämiseksi suoraan, mutta pohjoisilla alueilla on paljon helpompaa järjestää eristys ojaan;
  4. Suljetun tyypin tyhjennysjärjestelmään on yhdistettävä useita murskattuja kiviä, joista jokainen on eri kokoinen osa. Suuren halkaisijan kiveä käytetään alemman tason täyttämiseen, sen koko laskee vähitellen, kun se lähestyy maapallon pintaan.
  5. Putken asentaminen tehdään vain hiekkavyöhykkeelle, joka on tarpeen jonkinlaisen suodattimen muodostamiseksi ojan pohjalle, joka ei salli veden kulkeutua;
  6. Maanalainen viemäröinti voi olla monimutkainen järjestelmä, joka koostuu useista viemäreistä ja valtateistä tai yksinkertaisemmista, kehälajeista. Ensimmäistä käytetään suurilla kosteikoilla, kun taas toinen on tarpeen säätää pohja ja se sijaitsee talon ympärillä;

  Seinän viemäröintijärjestelmä

 • Sallittu vedenpoistoaste riippuu pohjaveden pinnasta. On kuitenkin pidettävä mielessä, että kouru on sijoitettava alimman pisteen kohtaan;
 • Samanaikaisesti viemärikaivo tai septinen säiliö on edelleen ojan alapuolella vähintään 20 asteen kulmassa;
 • Jos varustat jätevesijärjestelmän pinnalle, niin ilmastoinnin olemassaolo. Se on useimmiten metalliverkko, joka suodattaa sateen tai sulaa vettä lehdistä ja muista epäpuhtauksista;
 • Kaikkien rakennustöiden suorittamisen jälkeen on ehdottomasti täytettävä kaivanto turvallisuustarkoituksiin. Jos käytät ulkoisia viemäreitä ja avoimen ääriviivan pitää olla pinnalla, sinun on asennettava kulkutiet tai muut lattiat. Jätevesijärjestelmälle, jonka syvyys on 1 metriä maadoitettu. Tämän vuoksi maa seulotaan ja kaadetaan ojaan kukkulalla;
 • SNiP mahdollistaa veden talteenoton talon ympärillä 1,5-2 metrin etäisyydellä rakennuksen äärimmäisestä seinästä.
 • Geometrinen muotoilu

  Myös viemäröintijärjestelmän asennus suoritetaan tiettyjen sääntöjen mukaisesti. Järjestelmän suunnittelua ohjaa sekä SNiP että GOST 1839-80. Mitä säännöissä on mainittu:

  1. Vaakatasoisen vedenpoiston vähimmäistaso riippuu pohjaveden pinnasta, mutta määritelmän mukaan syvyys on 70 - 150 senttimetriä;
  2. Kaivannon leveyden tulee olla 25-50 cm;
  3. Viemärin vuoraus on tehtävä rinteessä. Huomaa, että kaivulla on myös tietty kaltevuus - 2 senttimetriä metriä kohden;

  Tyhjennysasennuksen esimerkki

 • Jotta eri jätevesi ja vedenpoistojärjestelmä voidaan hallita, sinun on asennettava septiset säiliöt. Nämä ovat kaivoja, jotka on asennettu vedenpoistojärjestelmän alimpaan kohtaan. Ne voidaan sulkea ja avata, ja ne ovat valmistettu polypropeenista, betonirenkaista, metallista jne.;
 • Tämän jälkeen kaivon pohjalle (kalvo, tekstiilit, geotekstiilit, harjapuu) asennetaan lämmitin ja putket asennetaan;

  Eristyksen kuivatus

 • Oja on ripoteltu päälle, maata tiivistetään ja viemäröintijärjestelmä on käyttövalmis.
 • Vuodon asennuksen aikana on otettava huomioon muiden viestintöjen sijainti. 50 mm: n sallitulla putkipituudella on välttämätöntä, että sähköverkon maanalainen johto (jos sellainen on) tai viemäriverkko on noin 150 mm.

  esittely

  Tähän asti Moskovassa sijaitsevat viemäröintijärjestelmien suunnittelua suunnittelevat organisaatiorakenteet ohjaavat "Vuoden 1969 aikana kehitetyt väliaikaiset suuntaviivat Moskovan Moskovaan suunnitelluille viemäreille (N M - 15 - 69)". Mosproy Kt noin m - 1 "ja" M Osinproe Kt om ".

  Tilapäisten suuntaviivojen käytännön käytön aikana on ilmennyt uusia vedenpoistorakenteita, jotka perustuvat nykyaikaisten materiaalien käyttöön ja jotka ovat keränneet sekä positiivisia että kielteisiä kokemuksia viemäreiden suunnittelusta ja rakentamisesta, mikä edellyttää uuden sääntelyasiakirjan kehittämistä.

  soveltamisalansa

  "Opas" on tarkoitettu käytettäväksi asuntojen, rakennusten ja kanavien kaatopaikkojen suunnittelussa ja rakentamisessa asuinalueilla sekä erillisissä rakennuksissa ja rakenteissa.

  "Opas" ei koske matalaa päällystystä, kuljetusta ja muita erikoistarkoituksessa käytettäviä rakenteita koskevien tienpoistumien suunnittelua sekä rakennustöiden väliaikaista veden pudotusta.

  Yleinen osa

  Rakennusten hautautuneiden osien (kellarikerrosten, teknisten aluslattien, kaivojen jne.), Sisäisten keräilijöiden, viestintävirtojen pohjaveden, viemäriputkien ja kuivauskanavien suojaamiseksi. Rakennusten ja rakenteiden maanalaisen osan kuivatus ja vedenpitävyys on suoritettava SNiP 2.06.15-85, SNiP 2.02.01-83 *, MGSN 2.07-97, "Suositukset rakennusten ja rakenteiden maanalaisten rakennusten vedenpitävyyden suunnitteluun" TSNIIppromzdaniye vuonna 1996 ja tämän oppaan vaatimukset.

  Viemäröintisuunnittelu olisi tehtävä erityisten tietojen perusteella, jotka koskevat rakennustyön hydrogeologisia olosuhteita, pohjavesien aggressiivisuutta rakennusten rakenteisiin, suojeltujen rakennusten ja rakenteiden avaruus- ja suunnitteluratkaisuja sekä näiden tilojen toiminnallista tarkoitusta.

  Prot vokapillyarnaya ja vedenpitäväksi seiniin ja eristys Paint Obmazochnaya tai pystysuorien seinäpintojen, jotka ovat kosketuksissa maahan, olisi edellyttäen kaikissa tapauksissa, riippumatta nesteenpoistolaitteen.

  Kuivatuslaite on pakollinen paikan päällä:

  kellarikerrokset, tekniset osa-alueet, sisäiset ja neljännesvuosittaiset keräimet, viestintäkanavat jne. alle pohjaveden laskennallisen tason tai jos pohjaveden lasketun tason ylittävien kerrosten ylitys on alle 50 cm;

  käytettyjen kellarikerrosten lattiat, neljännesvuosittaiset keräimet, viestintäkanavat savimassaa ja tiivistä maaperää vastaan ​​pohjaveden läsnäolosta riippumatta;

  kellarikerroksessa sijaitsevat kellarikerrokset, kun kosteuden ilmaantuminen ei ole sallittua kellarissa;

  lattiat teknisistä osahaasteista savea ja tiivistä maata, joiden syvyys on yli 1, 3 metrin etäisyydellä maan suunnittelupinnasta pohjaveden läsnäolosta riippumatta;

  joissa on syvyys alle 1, 3 metrin etäisyydellä maan pohjasta, kun lattia on pohjustuslautalla, ja myös silloin, kun hiekkilinssit ovat sopivia rakennukseen ylämäkeen tai ylämäkeen, talot sijaitsevat rakennuksessa.

  Alueiden maaperän juomaveden ja vesistöjen talteenottamisen estämiseksi rakennuksiin ja rakenteisiin on tyhjennyksen ohella tarpeen säätää seuraavista:

  sääntelyn maaperän tiivistys, kun täytetään juoksuhajaa ja kaivannosta;

  pääsääntöisesti suljetut viemärijärjestelmät rakennusten katosta;

  avoimet astiat, joissa on ≥ 15 × 15 cm: n poikkileikkaus, pituussuuntaisella kaltevuudella, ≥ 1% avoimilla tyhjennysaukoilla;

  rakennuksen sokea alue rakennuksissa, joiden leveys on ≥ 100 cm, aktiiviset ristikkorakenteet rakennuksista ≥ 2% teihin tai alustoihin;

  ulkoisten seinien ja perustusten hermeettinen tiivistys teknisten verkkojen tuloihin ja pistorasioihin;

  järjestetty pintapurkautuminen esillä olevan kohteen alueelta, joka ei vaikuta sateen ja sulavan veden päästämiseen viereiseltä alueelta.

  Tapauksissa, joissa maapallon nykyisen pinnan matalat kohoumat eivät ole mahdollista pintaveden poistamisen tai pohjavesien vaaditun alenemisen saavuttamiseksi, on välttämätöntä varmistaa alueen täyttäminen tarvittaviin korkeuksiin. Jos yksittäisten rakennusten ja rakenteiden tai rakenneryhmien tyhjennysvettä ei ole mahdollista tyhjentää, on tarpeen säätää pumppaamoiden rakentamista pumppaamaan valuma-vesi.

  Uusien tilojen tyhjentämisen suunnittelu olisi toteutettava ottaen huomioon viereisten alueiden olemassa oleva tai aiemmin suunniteltu viemäröinti.

  Pohjaveden pinnan alentamisen vuoksi mikrorirenkaan alueella alhaisemman pohjaveden pinnan merkintä olisi osoitettava 0, 5 m alle kellarikerrosten, teknisten alakattojen, viestintäkanavien ja muiden rakenteiden lattioille. Jos pohjaveden yleisen laskun mahdottomuus tai kohtuuttomuus on mahdotonta, paikalliset viemäröintilomakkeet olisi annettava yksittäisille rakennuksille ja rakenteille (tai rakennusten ryhmille).

  Paikallinen viemäröinti tulisi pääsääntöisesti järjestää, jos erillisten rakennusten maanalaiset kerrokset aiheuttavat huomattavia kuormituksia, jos painovoiman poistoa ei voida poistaa.

  Tyypit kuivatus

  Vedenpoiston sijainnista riippuen vedenpoisto voi olla täydellinen tai epätäydellinen tyyppi.

  Täydellisen tyyppinen viemäröinti on asetettu aquitardiin. Pohjavesi tulee vedenpoistoon ylhäältä ja sivulta. Näiden olosuhteiden mukaan täydellisen tyyppisen vedenpoiston on oltava pois- tettava pölyltä ylhäältä ja sivulta (ks. Kuva 1).

  Epätäydellisen tyyppinen viemäröinti on asetettu veden yläpuolelle. Pohjavesi tulee viemäreihin kaikilta puolilta, joten kaikkiin sivuihin tulee tehdä viemäröinti (ks. Kuva 2).

  Perustiedot vedenpoistosuunnittelusta

  Seuraavat tiedot ja materiaalit tarvitaan tyhjennysrakenteen loppuunsaattamiseksi:

  tekninen päätelmä rakentamisen hydrogeologisista olosuhteista;

  alueellinen suunnitelma asteikolla 1: 500 nykyisten ja suunniteltujen rakennusten ja maanalaisten rakenteiden kanssa;

  avustus- organisaation projekti;

  pohjapiirustukset ja rakennusten alakerrosten ja alamatot;

  suunnitelmat, leikkaukset ja rakennusten lakaiseminen;

  suunnitelmat, pituussuuntaiset profiilit ja maanalaiset kanavat.

  Rakenteiden hydrogeologisista olosuhteista tehdyssä teknisessä päätelmässä olisi annettava pohjaveden ominaisuudet, alueen geologinen ja litologinen rakenne sekä maaperän fysikaaliset mekaaniset ominaisuudet.

  Pohjaveden ominaisuuksien osassa on ilmoitettava:

  muodostumisen syyt ja pohjavesilähteet;

  pohjaveden järjestelmä ja pohjaveden pinnan taso, joka on ilmennyt, vahvistettu ja laskettu ja tarvittaessa myös maaperän kastelun alueen korkeus;

  kemialliset analyysitiedot ja johtopäätös pohjavesien aggressiivisuudesta betonin ja laastin ratkaisun suhteen

  Geologisessa ja litologisessa osassa on yleinen kuvaus alueen rakenteesta.

  Maaperän fysikaalisten ja mekaanisten ominaisuuksien kuvauksessa on mainittava:

  hiekkasolujen granulometrinen koostumus;

  hiekkaisten ja hiekkasaumojen suodatuskertoimet;

  huokoisuus- ja vedenpuutoskertoimet;

  maaperän kaltevuus ja kantavuus.

  Tekemällä on liitettävä suurten geologisten kohdissa ja "sarakkeet" maaperän mukaan porakaivojen laatimista varten tarvittavat geologisten osien maantiellä salaojitus.

  Tarvittaessa vaikeissa hydrogeologisissa olosuhteissa neljänsien ja mikrorakenteiden tyhjennysprojekteille olisi tehtävä tekninen päätelmä hydroiso-kipsikartan ja maaperän jakokartan.

  Jos viemäröintivälineen erityisvaatimukset johtuvat suojatun tilan ja rakenteiden erityisistä toimintaedellytyksistä, asiakkaan tulee asettaa nämä vaatimukset ylimääräisiksi raaka-aineiksi viemärijärjestelmän suunnittelua varten.

  Yleiset ehdot vedenpoistojärjestelmän valitsemiseksi

  Jätelujärjestelmä valitaan suojatun kohteen luonteesta ja hydrogeologisista olosuhteista riippuen.

  Suunniteltaessa uusia tiloja ja lähiöitä alueille, joilla on korkea pohjavesi, on kehitettävä yleinen viemäröintijärjestelmä.

  Jätevedenpoistojärjestelmä sisältää jätevesijärjestelmät, jotka tarjoavat yleisen pohjaveden pudotuksen neljänneksen (mikrorakenne) alueella ja paikallisen vedenpoiston yksittäisten rakenteiden suojelemiseksi pohjaveden tulvilta.

  Jätevesijärjestelmät, jotka tarjoavat pohjaveden yleisen laskun, ovat:

  pää tai ranta;

  Paikallisiin viemäreihin kuuluvat viemärit:

  Paikallisiin viemäreihin kuuluvat myös yksittäisten rakenteiden suojaamiseen tarkoitetut viemärit:

  maanalainen kanava kuivatus;

  kuivattujen jokien, purojen, lokien ja kaurien kuivatus;

  kalteva ja estetty kuivatus;

  nykyisten rakennusten maanalaisten osien kuivatus.

  Suotuisissa olosuhteissa (hiekkapohjaisissa maissa sekä hiekkakerroksissa, joilla on suuri jakautuma-alue) paikallinen vedenpoisto voi samanaikaisesti vaikuttaa pohjaveden kokonaismäärän vähenemiseen.

  Alueilla, joilla pohjavesi kerrostetaan hiekkasävyyn, on käytettävä viemäröintijärjestelmiä, jotka tarjoavat pohjaveden yleisen laskun.

  Paikallista vedenpoistoa tässä tapauksessa olisi käytettävä suojaamaan tiettyjen erityisen syvien rakenteiden pohjaveden tulvilta.

  Alueilla, joilla pohjavesi esiintyy savi -, taivas - ja muut maaperät, joilla on vähäinen vesihuolto, on järjestettävä paikallinen vedenpoisto ja.

  Paikallinen "ennaltaehkäisevää" viemäriin tarvitse järjestää ilman havaittu pohjaveden suojelemiseksi maanalaisiin laitoksiin Raspaud l agaemyh savea ja savimailla.

  Alueilla, joilla on kerrostunut vesistörakenne, on järjestettävä sekä yleiset viemäröintijärjestelmät että paikalliset viemäröintijärjestelmät.

  Tavallisia vedenpoistojärjestelmiä tulisi perustaa tulvien hiekkakerrosten tyhjentämiseksi, joiden kautta vesi pääsee valutettuun alueelle. Tässä järjestelmässä voidaan käyttää myös yksittäisiä paikallisia viemäröintiä, joissa depressiivisen käyrän säde kaappaa alueen suuren alueen. Paikallinen vedenpoisto on järjestettävä maanalaisille rakenteille, jotka on määritelty alueilla, joilla yleinen vedenpoistojärjestelmä ei ole täysin tyhjennetty, eikä myöskään vesipää voi esiintyä.

  Rakennetuilla alueilla, yksittäisten rakennusten ja rakenteiden rakentamisessa, jotka tarvitsevat suojelua pohjaveden tulvilta, on järjestettävä paikallinen viemäröinti. Näiden viemäreiden suunnittelussa ja rakentamisessa on otettava huomioon niiden vaikutus viereisiin olemassa oleviin rakenteisiin.

  Pään kuivatus

  Pohjaveden virtauksen alueille, jotka sijaitsevat tämän alueen ulkopuolelta, on sijoitettava pään kuivatus (katso kuva 3).

  Pään kuivatus on asetettava yläosaan suhteessa maanalaiseen virtaukseen, tyhjennettyjen alueiden rajalle. Kuivatusreitti on määrätty ottaen huomioon rakennuksen sijainti ja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan paikoissa, joissa on korkeampi vesihuolto.

  Pään kuivatuksen tulee lähtökohtaisesti ylittää pohjaveden virtaus koko leveydeltään.

  Jos pään kuivatuksen pituus on pienempi kuin maanalaisen virtauksen leveys, on lisättävä viemäreitä poistoalueen poikittaisia ​​rajoja pitkin, jotta voidaan kuunnella pohjavettä, joka tulee sivulta.

  Matalalla vedellä varustetuista vuodevaatteista pään kuivatus on asetettava vesipesän pinnalle (jossa on jonkin verran tunkeutumista siihen), jotta pohjavesi kokonaan katkeaa täydellisen vedenpoistotyypin tavoin.

  Tapauksissa, joissa ei ole mahdollista luoda kuivatus veden vastus, mutta suhteen kuivatus tarvitaan täysin siepata virtauksen pohjaveden, vedenpoisto on järjestetty näytön alapuolella vedenpitävä ponttiteräs, joka täytyy laskea alle veden paine tasolle.

  Vedenpysäytyksen syvällä esiintymisellä pään tyhjennys asetetaan vedenpinnan yläpuolelle epätäydellisentyyppisenä vedenpoistona. Tällöin on laskettava masennuskäyrä. Jos yhden pään kuivatuksen linjan laite ei saavuta pohjaveden määrän laskua määritetyille korkeuksille, toinen viemäriverkko on sijoitettava yhdensuuntaisesti pään kuivatuksen kanssa. Jätevesien välinen etäisyys määritetään laskemalla.

  Jos osa pohjavesivaraston yläpuolella valua, koostuu hiekkainen maaperän suodatus kerroin on alle 5 m / s ut ki, pohjaosan kuivatuksen kaivannon jälkitäytössä hiekkasuodatus suhde ei ole pienempi kuin 5 m / päivä (ks. Fig. 4).

  Hiekoituksen korkeus on 0,6-0,7 N, missä: H on korkeus pohjaveden pohjasta pohjaveden laskematta olevaan tasoon.

  Kun osa viemäröinnin yläpuolella sijaitsevasta vesilaitoksesta kerrostetaan vuorotellen hiekka- ja kantoainekerrosten kanssa, viemärikaivo täytetään hiekalla, jonka suodatuskerroin on vähintään 5 m / vrk, ja se on tehtävä 30 cm pohjaveden yläpuolella, jota ei lasketa.

  Täyte täytetään hiekalla koko pystysuoran kaivon leveydellä, jonka paksuus on vähintään 30 senttimetrin paksuinen. Jotta täydellinen tyyppi päädyntyy, kun akryyli ei ole savi-, taivas- ja hiekkavälikerrokset, voidaan hiekkainen prisma järjestää vain kaivannon toisella puolella puolella virtausvirta).

  Jos päädivuoto asetetaan suhteellisen huonosti läpäisevän maaperän paksuuteen, joka on hyvin läpäisevän maaperän alla, on järjestettävä yhdistetty vedenpoisto, joka koostuu vaakasuorasta viemäriputkesta ja pystysuuntaisista itsevirtaisista kuopista (ks. Kuva 5).

  Pystysuorat kuopat tulisi viestiä pohjan kanssa pohjaveden läpäisevillä maaperillä, ja yläosa sisäpuolisella kerroksella sirotella vaakasuuntaisia ​​viemäreitä.

  Tyhjennykseen rannikkoalueiden tulvat johtuen ylipaineen horisonttiin vettä jokien ja säiliöt, on välttämätöntä järjestää rannikon salaojitus (katso kuva 6..), missä merkintä M T - alhainen vedenpinta säiliö, T M - horisontin tukema säiliö vesillä.

  Rannikkoseikkaus asetetaan säiliön rannalle rinnakkain ja asetetaan säiliön normaalisti kannattelevaan horisonttiin (N P G) laskemalla määrällä.

  Tarvittaessa pään ja rannikon vedenpoistoa voidaan käyttää yhdessä muiden kuivatusjärjestelmien kanssa.

  Järjestelmäinen vedenpoisto

  Alueilla, joilla pohjavedessä ei ole selkeästi määriteltyä virtaussuuntaa, ja vesistö on koostumukseltaan hiekkapohjaisia ​​tai siinä on kerrostettu rakenne, jossa on avoimia hiekkakerroksia, on järjestettävä järjestelmällinen vedenpoisto (ks. Kuva 7).

  Järjestelmäisen tyhjennysjärjestelmän tyhjennys- ja kuivausrummujen välinen etäisyys määritetään laskemalla.

  Kaupunkiympäristöissä järjestelmällinen viemäröinti voidaan yhdistää paikalliseen vedenpoistoon. Tässä tapauksessa yksilöllisten viemäreiden suunnittelua varten on tarpeen ratkaista mahdollisuus käyttää niitä yksinomaan hihnan käytössä paikallisena salaojana, yksittäisten rakenteiden suojelemiseksi ja järjestelmällisen vedenpoiston elementteinä, mikä tekee pohjaveden yleisestä laskemisesta tyhjentyneeltä alueelta.

  Kun järjestelmällinen viemäröinti on asetettu heikosti läpäisevän maaperän paksuuteen, joka on hyvin läpäisevän maaperän alla, on käytettävä yhdistettyä vedenpoistoa, joka koostuu vaakasuorista viemäreistä, joissa on pystysuuntaiset, itsevirtaiset kuopat (ks. Kuva 5).

  Pohjaveden virtaamilla alueilla, joiden ruokinta-alue kattaa myös valutetun alueen, pään ja järjestelmällisen vedenpoiston, on käytettävä yhdessä.

  Ring-kuivatus

  Maanalaisten vesien suojelemiseksi irrallisten rakennusten tai rakenneryhmien alakerrosten ja alakerrosten alapuolelta, kun ne asetetaan hiekkavesiin, on järjestettävä renkaan tyhjennys (ks. Kuva 8).

  Myös renkaiden tyhjennys tulisi järjestää suojatakseen erityisesti romahtuneet kellarit uusissa tiloissa ja mikroalueilla, joiden pohjaveden pinnan syvyys on riittämätön alueen yleisen vedenpoistojärjestelmän avulla.

  Hyvällä vedenläpäisevyydellä hiekkapohjaisilla mailla ja vedenpoiston aloittamisella vedenpinnalle on mahdollista järjestää yhteinen rengasjuoppaus naapurikonttoreiden ryhmälle.

  Tyypillisesti ilmaistun yksipuolisen pohjaveden sisäänvirtauksen yhteydessä voidaan viemäröinti järjestää suljetun kärjen muodossa pään kuivatuksen mukaan.

  Rengasvaimennus on asetettava suojatun rakenteen lattiaan laskemalla syvyyteen.

  Kun suuri leveys rakennuksen tai suojaa yhden poistokanavan useita rakennuksia, ja myös tapauksessa erityisiä vaatimuksia alentaa pohjaveden suojattu rakenne, annetun kuivatus syvyys on hyväksytty mukaisesti laskennassa, joka tulisi määrittää ylimäärä vähensi pohjaveden pinnan keskellä ääriviivan rengasmaisen kuivatus vedenpoiston yläpuolella. Jos vedenpoiston syvyys ei riitä, on järjestettävä välijakaumavesi.

  Rengaskuivatus on sijoitettava 5-8 metrin etäisyydelle rakennuksen seinästä. Pienemmällä etäisyydellä tai suurella kuivatusvyöhykkeellä on ryhdyttävä toimenpiteisiin maaperän poistamista, heikentämistä ja saostumista vastaan ​​rakennusperustan alla.

  Seinän kuivatus

  Suojeltavaksi savimassaa ja savialtaita sisältävien rakennusten pohjavesien kellareihin ja alusrakenteisiin on järjestettävä seinän tyhjennys.

  Seinien "ennaltaehkäisevä" viemäröinti olisi järjestettävä myös ilman pohjavesien puuttumista kellareissa ja alakentissä, jotka on järjestetty savi- ja savimaahan.

  Jos vesipiiri on kerrostettu, rakennusten kellareiden ja alakerrosten suojaamiseksi on järjestettävä seinän tai renkaan tyhjennys paikallisten olosuhteiden mukaan.

  Jos rakennuksen erilliset osat sijaitsevat alueilla, joilla on erilainen geologinen tila, näillä alueilla voidaan käyttää sekä pyöreää että lähes seinää.

  Seinän viemäröinti hajauttaa rakennuksen ääriviivat s: n ulkopuolelta. Rakennuksen viemärin ja seinän välinen etäisyys määräytyy rakennuksen perustusten leveyden ja viemärikaivojen sijoittamisen mukaan.

  Seinän viemäröinti on pääsääntöisesti asetettava merkinnöissä, jotka eivät ole alhaisemmat kuin pohjalevyn nauhan pohja tai pohja.

  Suuri syvyys pohjaan kellarikerroksen seinän seinämästä voidaan sijoittaa pohjan alapuolelle, edellyttäen, että vedenpoistokannetta vastaan ​​otetaan toimenpiteet.

  Nykyaikaisten polymeerisuodatusmateriaalien avulla toteutettava seinänpoisto laite, erityisesti käyttämällä "Viemäröinti" -koteloa, vähentää rakennuskustannuksia säästämällä hiekkaa.

  "Dreniz" -kotelo koostuu kaksikerroksisesta rakenteesta: polymeerimateriaalista valmistetusta erikoisprofiililevystä (polyetyleeni, polypropeeni, polyvinit ja lklori) ja kuitukangasmateriaalin geotekstiilisuodatin, joka on kiinnitetty yhteen hitsaamalla tai vedenkestävällä liimalla. Levyt "Dreniz" kuori ovat yhteydessä toisiinsa yhdessä t.

  Tämän materiaalin tekniikka on määritelty BCH 35-95: n ohjeissa.

  Säiliön tyhjennys

  Suojaamaan tulvien pohjaveden kellareissa ja kellareissa rakennusten, on järjestetty monimutkainen hydrogeologisissa olosuhteissa, kuten: pohjavesiesiintymän korkea teho, jossa on kerrostettu rakenne pohjavesivaraston, kun läsnä on pohjaveden paine ja vastaavat, samoin kuin tapauksessa riittämätön rengas- tai seinämän tyhjennyksen tehokkuus olisi järjestettävä säiliön vedenpoistoon (katso kuva 9).

  Suuritehoisissa vesikirjoissa on tehtävä laskelma mahdollisesta pohjaveden pinnan laskemisesta rengasmaisen vedenpoiston muodon keskellä. Jos pohjavettä ei tapahdu riittämättömästi, säiliön vedenpoistoa on sovellettava.

  Vesipiirin monimutkaisella rakenteella, jonka koostumus ja veden läpäisevyys (suunnitelmassa ja osassa) muuttuvat, sekä louhittujen suljettujen alueiden ja linssien läsnäollessa kellarihuoneen lattian alla järjestetään säiliön viemäreitä.

  Paineistetun pohjaveden läsnäollessa tulisi käyttää renkaiden tai säiliön tyhjennystä riippuen paikallisista hydrogeologisista olosuhteista lasketun perustelun perusteella.

  Kellojen ja rakenteiden suojaamiseksi, joissa toimintaolosuhteet eivät salli kosteutta, sijoitettaessa nämä tilat kapillaarisen kostutuksen alueelle on järjestettävä säiliön tyhjennys.

  Säiliö "ennaltaehkäisevä" viemäröinti tällaisiin tiloihin ja rakenteisiin, jotka on järjestetty savi- ja savialtaisiin, on suositeltavaa antaa myös ilman havaittavia pohjavesiä.

  Säiliön tyhjennys on järjestetty yhdistettynä putkimaisiin viemäreihin (rengasmaiset ja lähes seinät).

  Säiliön viemäröinnin liitäntä ulkoisella putkimaisella kuivatuksella rakennuksen putkimaisen kuivatuksen perustusten kautta.

  Palo-grilliin perustuvien rakennusten ala- kentillä voidaan varata viemäröinti yhdessä rakennuksen kanssa asetetun yhden rivin viemäröinnin kanssa.

  Maanalaisten kanavien tyhjennys

  Jotta lämmönviljelyn ja maanalaisten rakennelmien keräilijöiden pohjavesiin kohdistuvat tulvat voidaan suojata, kun ne sijoitetaan vesipatsaan maaperään, on välttämätöntä järjestää lineaarinen viemäröinti.

  "Profylaktinen" (liittyvä) viemäröinti tulisi järjestää savi- ja loamy-maaperäksi.

  Oheisen vedenpoiston tulisi olla 0,3 - 0,7 m kanavan alapuolella.

  Oheinen vedenpoisto on asetettava kanavan yhdelle puolelle 0, 7 - 1, 0 m etäisyydellä kanavan ulkoreunasta. Kaapelin etäisyys on 0, 7 m.

  Kun laite kulkee kuivatuksen kautta, se voidaan asettaa kanavan alle sen akselin suuntaisesti. Tällöin on järjestettävä erityiset tarkastusastiat, joissa on luukun pohjaan upotetut luukut.

  Kanavan pohjan asentamiseksi savipintaan ja maaperään sekä hiekkasateille, joiden suodatuskerroin on pienempi kuin 5 m / vrk, on välttämätöntä järjestää vedenpoiston saumat jatkuvan hiekkamuodostuman muodossa kanavan pohjan alla.

  Säiliön tyhjennys on liitettävä siihen liittyvän putkimaisen vedenpoiston viemäriin.

  Kanavien rakentamisessa savimassaa ja tiivistä maata, kerrostetun rakenteen maaperässä samoin kuin hiekkasilla, joiden suodatuskerroin on pienempi kuin 5 m / vrk, kanavan molemmat puolet on kaadettava pystysuoraan tai kalteviin hiekkispremiin, joiden suodatuskerroin on vähintään 5 m / päivä.

  Hiekkapysäyttimet on suunniteltu vastaanottamaan vesiltä virtaavia sivuilta ja ne on järjestetty samalla tavoin kuin pään ja lähiseinän viemäreiden hiekkamallit.

  Kaivon tyhjennys ja kellarin upotetut osat

  Kaivannon tyhjennys ja kellarin upotetut osat olisi päätettävä kussakin tapauksessa riippuen paikallisista hydrogeologisista olosuhteista ja rakennusten hyväksytyistä rakenteista.

  Tätä varten voidaan suositella seuraavia ratkaisuja:

  vedenpoiston alaosan tunkeutuminen, kun haudatut huoneet ja kaivo sijaitsevat lähellä sen alaosaa laskemalla veden virtausta vedenpoistossa;

  yleinen vähennys tyhjennyksessä vedenpoistoa aloitettaessa ja suojatun rakenteen hiekkasävyissä;

  vedenpoiston jakautuminen erillisiin osiin riippumattomien päästöjen avulla; paikallisen salaojituslaitteen.

  Kun yksittäiset kuopat tyhjennetään ja haudataan tiloihin, on kiinnitettävä erityistä huomiota toimenpiteisiin maaperän poistamiseksi rakennuksen perustuksista.

  Rakennuksen rengasmaisten vedenpoistosäätiöiden rakentamisessa voidaan sijoittaa hieman vedenpoiston yläpuolelle. Rakennuksen perustusten ylitys vedenpoistoon ja vedenpoiston etäisyys rakennuksesta olisi tarkastettava ottaen huomioon maan sisäisen kitkan kulma kaavalla:

  l min - poikittaisakselin lyhyin etäisyys rakennuksen seinästä m,

  b - leveä ja e rakennuksen perustuksesta m,

  B - viemärikaivon leveys m: ssä,

  H - tyhjennyksen syvyys m:

  h - pohjan syvyys m: ssä,

  φ on maaperän sisäisen kitkan kulma.

  Kun aloitat vedenpoistoa rakennusten alapuolella maapohjan puhkeamisen välttämiseksi, on kiinnitettävä erityistä huomiota vedenpoistoaineiden asianmukaiseen valintaan ja asentamiseen, kaivojen saumojen ja reikien laatuun sekä toimenpiteisiin, jotka estävät maaperän poiston, kun viemärikaivurit rikkoutuvat.

  Suurten arvojen pohjavesikerroksen laskemisen alapuolella (nykyiset ja ennustetut) lasketaan sedimentti.

  Kun järjestetään pudotuksia vedenpoistoon alemman viemärin vaikutusalueen sisällä, on myös tarkasteltava edellä mainittuja toimenpiteitä.

  Erilliset kuopat on asennettava kaikkien saumojen ja reikien perusteellisella tiivistyksellä.

  Yksittäisten kuoppien paikallinen viemäröinti on suositeltavaa järjestää säiliön vedenpoiston tyypin mukaan.

  Muut vedenpoisto

  Joissakin tapauksissa pohjaveden vaadittava alentaminen voidaan saavuttaa alueelta, jolla alueen yleinen vedenpoisto (pää ja järjestelmällinen vedenpoisto).

  Viemärit voidaan sijoittaa yhdessä viemäreihin (katso kuva 10).

  Kun pohjaveden luonnollista salaojitusta, puroja, tukkeja ja ravinteitä, jotka täyttävät pintaveden tyhjentämiseen käytettävien keräilijöiden täyttöä, on tarpeen järjestää vedenpoisto pohjaveden vastaanottamiseksi.

  Viemäröinti on kytkettävä viemäriverkon molemmille puolille vesijohdolle. Suuri pohjavesien sisäänvirtaus sekä kerääjän kerääminen savealle ja siilolle tehdään kaksi viemäriä ja sijoitetaan ne keräilijän molemmille puolille.

  Pienellä pohjaveden virtauksella ja viemäröintikerroksen sijainnilla hiekkapohjaisissa maissa voidaan sijoittaa yksi viemäri, sijoittamalla se suuremmalle veden virtaukselle. Jos samanaikaisesti hiekkasävylle on alle 5 m / s suodatuskerroin, keräilijän alapuolelle on järjestettävä kerroksia, joissa on jatkuva kerros tai yksittäiset prismat.

  Kun pohjavesi on kiinnitetty rinteillä ja rinteillä, on tarpeen järjestää salaojitus ja.

  Läpivientien tyhjennys on asetettu syvyydelle, joka on vähintään yhtä suuri kuin huurteen tunkeutumisen syvyys ja sopii niille pään kuivatuksen tyypin mukaan.

  Jos vesistöjä ilmaistaan ​​epäselvästi ja pohjavesi kiilautuu koko kaltevuuden alueelle, järjestetään erityiset viemärivedet.

  Kiinnitysseinämien laitteissa on pohjavesialtaan paikoilla suljettu salaojitus. Tukholmaus on seinämän taakse sijoitetun suodatinmateriaalin jatkuva täyttö. Pienellä pituudella suljetun viemäröinnin voi tehdä ilman putkea. Suuremman pituuden vuoksi on suositeltavaa järjestää putkimaisen vedenpoisto viemärinpoiston avulla.

  Jousien kiinnipitämiseen, jotka on kiinnitetty rinteeseen, ne järjestävät kaivetut kuopat.

  Kaltevuus ja tukkeutuneet viemäröinti- ja kiinnityskuopat on varustettava vesilähdöillä.

  Rakennusten nykyisten kellarien ja alakerrosten suojaamiseksi valuma-alue valitaan tapauskohtaisesti paikallisten olosuhteiden mukaan.

  Hiekkapohjaisissa maissa järjestetään rengasmainen ja pään kuivatus.

  Savi- ja tiivistysaineissa, joissa on syvät pohjat, järjestetään seinän kuivatus, edellyttäen, että tällainen ratkaisu sallitaan rakennusten perustusten ja seinien rakentamisessa.

  Tasoille ja viemäröintiin on järjestetty tapaus, jossa toisessa kerroksessa korkeammissa korkeuksissa voidaan järjestää kellariin. Tässä tapauksessa suodatusmateriaalin kerros (karkea hiekka, jossa on sora- tai roska-prismia) kaadetaan vanhan ja uuden lattian väliin ja liitetään ulkoiseen putkimaiseen vedenpoistoon, kuten tavanomaisissa säiliön viemäreissä.

  Nykyisten rakennusten viemäröinnin suunnittelussa ja rakentamisessa on ryhdyttävä toimenpiteisiin maaperän poistamista ja sakkautumista vastaan.

  Vedenpoisto-oikaisu on lyöty näissä tapauksissa lyhyillä koukkuilla välittömästi kuivatusasennukseen ja kaivannon täyttöön.

  Viemäröintiraite

  Rengasmaisen, lähes seinän ja siihen liittyvän vedenpoiston reitit määräytyvät suojatun rakenteen perusteella.

  Pään polut ja järjestelmällinen viemäröinti määräytyvät hydrogeologisten ja rakennusolosuhteiden mukaan.

  Kun aloitetaan viemäröinti viereisten rakenteiden ja verkostojen kellarista, niiden välinen etäisyys on tarkastettava ottaen huomioon maan luonteen kaltevuuskulma rakenteen (tai verkon) kellarista reunaan viemärikaivosta (ks. Kaava).

  Pitkittäinen viemäröintiprofiili

  Veden syvyyden ei pitäisi olla pienempi kuin maaperän jäädyttämisen syvyys.

  Pään, renkaan ja systemaattisen kuivatuksen syvyys määräytyy hydraulisen laskennan ja suojeltujen rakennusten ja rakenteiden syvyyden perusteella.

  Seinän ja siihen liittyvän vedenpoiston syvyys määritetään suojatun rakenteen syvyyden mukaisesti.

  Pitkittäisiä kuivatusreikiä suositellaan ottamaan vähintään 0, 002 savesta ja 0.003 hiekkasävylle.

  Suurin kuivatusväylät olisi määritettävä putkien korkeimman sallitun virtausnopeuden perusteella - 1, 0 m / s.

  Ohjaamojen asettelu

  Tarkastuskaivoja on asennettava paikkoihin, joissa radan kääntyminen ja muutokset rinteissä, pisaroissa ja näiden pisteiden välillä suurilla etäisyyksillä.

  Suorissa tyhjennysosissa tavallinen etäisyys kairien välillä on 40 m. Suurin etäisyys vedenpoistokannen välillä on 50 m.

  Rakennusten ulkonemien ja kanavien kammioiden tyhjennyskierrosten kohdalla ei ole tarvetta kaivojen asentamiseen edellyttäen, että etäisyys käännöksestä lähimpään luukkuun ei ole yli 20 m. yhdellä kierroksella.

  Vapauta laite

  Veden vapautuminen viemäreissä, lampeissa ja rotkoalueella ja.

  Liitäntä viemäreihin kouruihin on pääsääntöisesti suoritettava vedenpoiston yläpuolella. Jos tyhjennysputken alapuolella oleva tyhjennysliitäntä on tarpeellista, on annettava tyhjennysventtiili tyhjennysputkessa. Ei ole suositeltavaa liittää viemärijärjestelmään viemäreihin alle viemäriveden vesitasoa yli 3 kertaa vuodessa.

  Säiliöön luovutettaessa vedenpoisto on asetettava säiliön vedenpinnan yläpuolelle tulvan aikana. Jos säiliön horisontti lyhenee lyhyellä aikavälillä, tarvittaessa vedenpoisto voidaan asettaa tulvan horisontin alapuolelle edellyttäen, että poistoaukko on varustettu sulkuventtiilillä.

  Säiliön tyhjennysaukon kuopan osa on syytä haudata veden horisontin alapuolelle jääpeitteen paksuuden avulla.

  Jos veden poistoa ei voida tyhjentää painovoimalla, on tarpeen järjestää pumppaamo (asennus) vedenpoiston siirtämiseksi automaattiseen toimintatilaan toimivaan odeeseen.

  Yhdistelmä tyhjennysvedestä

  Vedenpoistoa suunniteltaessa on otettava huomioon sen häkän muunnelma yhdessä viemärin kanssa (ks. Kuva 10).

  Riittävän tyhjennyssyvyyden avulla vedenpoisto on sijoitettava viemärin yläpuolelle samassa pystytasossa tyhjennysveden vapautuessa kullekin viemärikaivoon. Veden ja viemäriputkien välisen etäisyyden on oltava vähintään 5 cm.

  Jos tyhjennys on mahdotonta sijoittaa tyhjennysaukon päälle, on tarpeen suorittaa samansuuntainen viemäröinti samassa kaivannossa viemärien kanssa syvyyden takia.

  putket

  Asbestisementtiputkia tulee käyttää kuivatukseen.

  Poikkeuksena on vedenpoisto, pohjavesi, aggressiivinen betoniin ja laastiin Portland-sementillä. Tässä tapauksessa muoviputkia on käytettävä tyhjennykseen.

  Putkimaisen vedenpoiston sallitut enimmäisvyöt riippuvat putkimaisen maaperän, putkimateriaalin, putkenlaskentamenetelmien (luonnon tai keinotekoisen pohjan) rakenteellisesta kestävyydestä ja kaivannon täyttömääristä sekä muista tekijöistä.

  Asbestisementtiputkien käyttöä koskevat tiedot ovat saatavissa albumilla SK 2111 - 89 ja muoviputkia varten SK 2103 - 84 - levyllä.

  Putkistojen vedenottoaukot tulisi järjestää leikkausten muodossa, joiden leveys on 3 - 5 mm. Leikkauksen pituuden tulisi olla puolet halkaisijasta putkesta. Leikkaukset on järjestetty putken molemmille puolille porrastetusti. Yhden puolen reikien välinen etäisyys on 50 cm. Vedenottoaukkojen poraus on erilainen (katso kuva 11, 12).

  Putkien asennuksessa on tarpeen varmistaa, että leikkaukset ovat putken sivussa; putken ylä- ja alareunan tulee olla ilman leikkauksia.

  Asbestisementtiputket yhdistävät liittimet.

  Käytettäessä polyvinyylikloridiputkia (П В Х) vedenottoaukot tehdään samoin kuin asbestisementtiputket. Polyeteenistä valmistettua aaltopahvia (HDPE) valmistetaan valmiiksi vastaanotetuilla vedenottoaukoilla (katso kuva 13).

  Viemäröintirakenteet ja vedenpoistosuodattimet

  Viemäröinti sprinkles, yksiköiden kerroksen tai kaksikerroksisen kerroksen mukaisesti.

  Kun viemäröinti sijaitsee hiekassa, suuret ja keskikokoiset sora- levyt (joiden keskimääräinen hiukkashalkaisija on 0, 3 - 0, 4 mm ja suurempia) on järjestetty sora- tai murskattujen kivikerroksella.

  Kun salaojitus sijaitsee keskikokoisten hiekkakokojen keskimääräisen hiukkashalkaisijan ollessa pienempi kuin 0, 3-0,4 mm sekä hieno ja puolihiekkainen hiekka, hiekkametsät ja vesikerroksen kerrostettu rakenne, järjestetään kaksikerroksiset sprinklet (ks. 20). Pölykerroksen sisäkerros on tehty raunioista, ja pölyn ulkopinta muodostuu hiekasta.

  Sadeveden tyhjennysmateriaalin on täytettävä hydraulirakenteiden materiaalien vaatimukset.

  Soraa käytetään sisäpintaan sadeveden suihkussa ja sen puuttuessa kiviä (graniitti, syeniitti, gabbro, lipariitti, basaltti, diaaasi jne.) Tai erityisen voimakkaat sedimenttikiveä (silikaattinen kalkkikivi ja hyvin sementoitu ei-murentavat hiekkakivet).

  Pölykerroksen ulkopintaan sovelletaan hiekkakiviä, jotka ovat tulenkestävien kiviä.

  Jätevesimateriaalien on oltava puhtaita ja enintään 3-5 painoprosenttia hiukkasia, joiden halkaisija on pienempi kuin 0,1 mm.

  Valikoima kosteudenpoistolaitoksen kuivatuksen koostumuksesta erityisten aikataulujen mukaan suodattimen tyypistä ja kuivatun maaperän koostumuksesta riippuen.

  Viemärit on sijoitettava valutettuihin kaivukoneisiin. Hiekkapohjaisissa maissa käytetään vesileikkausta neulankäsisuodattimilla. Kun vesivahvistetaan vedenpoisto, käytetään vedenpoistoa rakennuksen tyhjennyslaitteilla, jäädyttämisellä tai kemiallisella kiinnittämällä maaperää.

  Epäpuhtaatyyppiset viemäriputket asetetaan tyhjennysaukon alemmille kerroksille, jotka vuorostaan ​​asetetaan suoraan kaivannon pohjalle.

  Täydellisen tyyppisten viemäreiden pohjalle (pohjan pohja) vahvistetaan maaperään upotettuja rakeita ja putket asetetaan 5 cm: n paksuisille hiekkakerroksille.

  Heikossa maaperässä, jolla ei ole riittävää kantavuutta, on viemättävä keinotekoiseen pohjaan.

  Läpivientien tyhjennys voi olla poikkileikkaukseltaan suorakulmainen tai puolisuunnikkaan muotoinen.

  Ruiskuttamalla suorakulmaisen ääriviivan tyytyväinen inventaarisuojusten avulla.

  Ruiskutetaan trapetsoidisia ääriviivoja, joita ei ole suojattu 1: 1 rinteillä.

  Kaksikerroksista vedenpoistoa suositellaan suorakulmaisen muodon tekemiseksi inventaarisuojusten avulla.

  Yhden kerroksen pölynpoiston paksuuden tulisi olla vähintään 15 cm.

  Putkisuodattimet

  Käytettäessä putkistoista valmistettua tyhjennyslaitetta, jossa on soraa tasoittava suodatin ennaltaehkäisevään tyhjennykseen, voidaan käyttää huokoisesta betonista tai muusta materiaalista valmistettuja putkisuodattimia. Suodattimien laajuus ja käyttöolosuhteet määritellään erityisohjeilla.

  kaivot

  Putkimaisen vedenpoiston yhteydessä järjestetään kuopat.

  Tukkeutumiselta suojaamiseksi kaivoissa on oltava toiset kannet.

  Vedenpoiston eri kuopilla on oltava vesipuoli.

  Hiekka prismat

  Asutettaessa kuivatus hiekkasävylle, jonka suodatuskerroin on alle 5 m / vrk, samoin kuin kerrostetun rakenteen maaperässä, osa viemärivedestä on täytetty hiekalla. Hiekkapitsin tulisi olla suodatuskerroin vähintään 5 m / vrk.

  Hiekkasävyisten hiekkakivien hionta tehdään 0, 6 - 0, 7 N korkeudelle, missä H on korkeus pohjan pohjasta pohjaveden korkeuteen, mutta vähintään 15 cm: n korkeudella tyhjennysvuodon yläosasta. Kerrosrakenteen maaperässä kaivanto peitetään hiekalla 30 cm pohjaveden yläpuolella (ks. Kuva 4).

  Suodattimen kuopat

  Jos vesivarasto on epähomogeeninen, kun vaakasuora viemärit ylittävät ylemmän vähemmän läpäisevän kerroksen ja läpäisevämpi kerros sijaitsee alla, on järjestetty yhdistetty vedenpoisto, joka koostuu vaakasuorasta tyhjennyksestä ja pystysuuntaisista itsestään virtaavista suodatuskaivoista (katso kuvio 5).

  Pystysuodatuskaivojen läpivienti voidaan suorittaa hydraulisesti (uppokytkimellä alustalla a) tai porausmenetelmillä. Näissä tapauksissa suodatuskaivot on konstruoitu rakentavalla tavalla, kuten pystysuuntaisen kuivatuksen putkimaiset kuopat. Suu (putkimaisen kuopan yläpää) sijaitsee pohjaveden kokonaispohjan alapuolella ja se on liitetty vedenpoistokohdan pohjaan. Putkikaivon suun on oltava 15 cm korkeampi kuin vaakasuuntaisen viemäriputken taso. Matala syvyys, suodatuskaivojen asennus voidaan tehdä avoimella menetelmällä. Tätä tarkoitusta varten aukeavat vaakatasossa olevan vaakasuoran viemärikaivon pohjat, joissa putket (asbesti, sementti tai muovi), jotka on täytetty soralla tai raunioilla, asennetaan pystysuoraan. Pystysuoran putken ja maan välinen tila on täynnä karkeaa hiekkaa. Pystysuoran putken alapää ei pääse kerrosta soraa tai raunioita kaivon a pohjaan. Putkisarjan yläpää sisäpuolella pölyävän horisontaalisen vedenpoiston kanssa.

  Säiliön vedenpoistosuunnittelu

  Kerrosvesi on tarkoitettu rakennusten, kaivojen ja kanavien kellarien suojaamiseen tapauksissa, joissa yksittäinen putkimaista tyhjennys ei tarjoa tarpeellista tyhjennysvaikutusta.

  Säiliön tyhjennys on järjestetty hiekkakerroksen muodossa, joka on kaadettu pohjakerroksen pohjan alapuolelle rakennuksen tai kaivannon alle kanavan kohdalle.

  Hiekkakerros poikittaissuunnassa leikataan soran tai raunion prismilla.

  Säiliön tyhjennys on suojattava tukkeutumiselta rakennuksen aikana. Lattian ja perustusten rakentamisessa märkäprosessilla (monoliittisten betonien ja sementtilaastareiden avulla) on tarpeen sulkea kerrostumat kerrostumalla eristysaineella (lasilevy jne.).

  Sora- (tai murskakiven) prisman on oltava vähintään 20 cm korkea.

  Prismojen välinen etäisyys on 6 ÷ 12 m (riippuen hydrogeologisista olosuhteista). Prismat asetetaan, yleensä keskellä rakennuksen poikittaisten perustusten välillä.

  Suurella vesivirtauksella tai erityisen tärkeillä rakenteilla säiliön tyhjennys voi olla kaksikerroksinen koko alueelle, jossa on alempi kerros hiekkaa ja ylempi sora ja l ja rauniot.

  Suojattua rakennetta pienellä leveydellä ja rajoitetulla vesivirralla, erityisesti maanalaisilla kanavilla, säiliön tyhjennys voidaan rakentaa yhdestä kerroksesta hiekkaa tai raunioista.

  Säiliön vedenpoiston paksuus rakennusten alle olisi oltava vähintään 30 cm ja kanavien alle - vähintään 15 cm.

  Joissakin tapauksissa, joissa on suuri tyhjennysalue tai erityiset vaatimukset kapillaarisen kyllästysalueen alentamiseksi, säiliön tyhjennyksen paksuus ja rakenne määritetään laskemalla.

  Säiliön tyhjennys tulee ylittää rakenteen ulkoseinät ja tarvittaessa kaataa kaivoksen kaltevuuden yli.

  Säiliön tyhjennys on kytkettävä putkimaiseen tyhjennysrengas, seinään tai mukana.

  Kun suuri alue ja podz e paljon tilaa pitäisi asettaa ylimääräisiä putkimainen viemäreitä lattian alla.

  Paalusäätiöihin pystytettyjen rakennusten maanalaisissa säiliöiden viemäröinti voidaan järjestää yhdessä yhden rivin putkimaisen vedenpoiston kanssa, joka sijaitsee maanalaisessa m

  Pumppuasemat (asennukset) vedenpoistovesien pumppaamiseen

  Asuin- ja julkisten rakennusten ja rakenteiden maanalaisten tilojen syvyys ei aina johda vedenpoistoon gravitaatiosta myrskyviemäriin. Tässä tapauksessa laitteen on oltava tyhjennyspumppaamoita. Suunnattaessa tyhjennyspumppaamoa tulisi ohjata seuraavaa:

  erillisten pumppaamoiden (kasvien) asentaminen ei periaatteessa ole taloudellisesti toteutettavissa, koska rakentamisen ja käytön kustannukset ovat huomattavasti korkeammat kuin kellareihin rakennetut kustannukset;

  pumppausyksiköt, jotka pääosin sijaitsevat rakennuksissa, ei ole mahdollista poistaa viemärivettä, josta voi ohjata myrskyviemäriä painovoiman avulla;

  Toteutettavuustutkimuksessa on mahdollista järjestää pumppaamo pumppaamaan valuma-vesi useista rakennuksista. Jos rakennukset kuuluvat eri omistajiin, tämän ongelman ratkaisemiseksi on tarpeen hankkia asiaankuuluva asiakirja omistusosuudesta yhteiseen pumppaamoaseman rakentamiseen ja toimintaan, joka toteutetaan määrätyllä tavalla.

  Päätettäessä pumppaamoiden sijainnista pumppaavalle viemärivedelle on ensisijaisesti noudatettava sallittuja melu- ja tärinätasoja pumppuyksiköistä ja putkistoista asuinrakennusten ja julkisten tilojen huoneistoissa.

  Pumppauslaitoksia ei saa sijoittaa: lastentarhojen ja lastentarhojen asuntotiloihin, lastentarhoihin tai ryhmätiloihin, lukioihin, sairaaloihin, hallinnollisten rakennusten työhuoneisiin, oppilaitosten luokkahuoneisiin ja muihin vastaaviin tiloihin.

  Hankkeissa on tarpeen tehdä asianmukaiset laskelmat melulle ja tärinälle, jotka määrittävät tekniset toimenpiteet, joilla varmistetaan MGSN 2.04-97: n mukaisten sallittujen melu- ja värähtelymäärien noudattaminen asuin- ja julkisissa rakennuksissa, MGSN 2.04-97: n asuin- ja julkisten rakennusten teknisten laitteiden värähtelyt "ja" Asuin- ja julkisten rakennusten sulkurakenteiden äänieristyksen suunnittelu ".

  Pumppaamoon lähetettävän vedenpoistoveden kustannukset olisi määritettävä kullekin esineelle.

  Pääsääntöisesti asennukseen tulisi kuulua kaksi pumppaamoyksikköä, joista toinen on tarpeeton. Suurin määrä pumppuja asennetaan oikeutetusti. Pumppaamon sijoittamiseen on rajoitetusti tilaa sopivinta käyttää uppopumppuja.

  Jätevesipumppausasemalla tulisi olla erityinen huone, joka on tarpeen vastaanottavan säiliön, pumppuyksiköiden ja muiden laitteiden sijoittamiseksi.

  Pumppausaseman saa olla vain asennetun laitteen palveluksessa.

  Työpumppausasemat olisi annettava automaattitilassa.

  Vastaanottosäiliöiden l: n kapasiteetti määräytyy riippuen arvioidusta toisen vedenpoistovesän kulutuksesta, valitun pumpun tai pumppujen suorituskykystä ja pumppumoottorin sallitusta taajuudesta, mutta enintään 5 minuutin maksimikapasiteetista (kotipumppuille). Tuontipumppujen enimmäismäärä suljetuissa tunnissa on ilmoitettava valmistajan teknisissä asiakirjoissa. Näiden tietojen puuttuessa olisi tehtävä asianmukainen pyyntö.

  Pumpun kytkentätaajuuden pienentämiseksi voidaan vaihtoehtoinen toiminta antaa. Tällöin on annettava kolmas varapumppu, joka voidaan tallentaa varastolle. Ottaen huomioon, että vedenpoistovedet ovat pääsääntöisesti ehdollisesti puhtaita, ei ole mahdollista tarjota erityistä putkistoa sedimentin sedimentoitumiseen säiliöön. Pilaavien vesien osalta tai tarvittaessa pumppujen pumpatun jäteveden virtauksen säätämiseksi olisi annettava määritetty putki.

  Pumppausyksiköiden työn automatisointiin ja lähettämiseen pumppuaseman vastaanottosäiliöön on määritelty sopivat vesitasot.

  Työntekijän ja varaajan sisäänkäynnin tasot pumppuissa on asetettava syöttöputkiston alapuolelle. Tässä tapauksessa varmuuskopiopumpun aktivointitaso on annettu työntekijän yläpuolelle, koska se on kytkettävä päälle paitsi silloin, kun hätäpumppu pysähtyy, mutta myös silloin, kun vesivirta kasvaa ja säiliön taso kasvaa vastaavasti (eli jos työpumpun suorituskyky on pienempi kuin lisääntynyt jätevesi).

  Jos pumppujen hätäpysäytyksen tai muiden syiden vuoksi veden pinnan nousu jatkuu, asetetaan ylempi hätätaso, jolla hälytys muodostuu.

  Upper Ava normaali taso yleensä otettu tuloputken korkeudella.

  Pumpun sammutustaso on oltava vähintään 2 D: n etäisyydellä imuputken pohjasta (sisääntuloaukko), ja tulopaikan on sijaittava vähintään 0,8 d: n päässä säiliön a pohjasta.

  Näitä sääntöjä on noudatettava suotuisan vesihuollon saamiseksi pystysuoraan imuputkeen ja välttää ilman sisääntuloa.

  Ala hätä tasolla Se otetaan välillä pumppujen pysäytysasteen ja imujohdon sisääntulon välillä.

  Vaakasuoraan tai pystysuoraan pumppuun asennettaessa on tarpeen ottaa huomioon pumppujen imun geometrinen korkeus.

  Jokaisessa pumpussa on oltava imuputki.

  Imulinjojen on oltava tiiviit. Edullisimpia ovat hitsatut liitokset.

  Ilman turvatyynyjen imuputkiston muodostumisen estämiseksi putkisto asetetaan hissillä pumppua kohti (kaltevuus vähintään 005). Samasta syystä, kun siirrytään halkaisijalta toiseen vaaka-osuuksiin, käytetään vain "vino" siirtymiä horisontaalisen ylemmän generatriisin (eksentrinen siirtymä) avulla.

  Paineputket, jotka on asennettu sulkuventtiilien ja venttiilien päälle, tulee pääsääntöisesti yhdistää yhteen putkistoon.

  Kun upotettavia pumppuja käytetään, alhaisempi sulamisaste ei saa olla pienempi kuin valmistajan teknisissä asiakirjoissa määritetty.

  Kuvio 1 esittää. Kuviot 14 ja 15 esittävät esimerkkejä seinän tyhjennysliuoksesta, jossa käytetään viemärikahvaa "DRAINIS" ja tyhjennys paalupohjaan, jossa sinusit täytetään hiekalla.

  2. Vesistöjen hydrogeologisten ja hydraulisten laskelmien menetelmät on suositeltavaa käyttää liitteenä annetuista lähteistä.

  3. Liitteenä olevat luvut on esitetty kuvina, eikä niitä pidä tulkita pakollisina rakenteina.

  KÄYTTÖKOHTEET:

  Luettelo säädöksistä ja muista asiakirjoista, joihin viitataan

  SNiP 2.06.15-85 "Tulvien ja tulvien alueiden alueiden tekninen suojaaminen"

  SNiP 2.06.15-85 -ennuste "Rakentamisen ja rakentamisen viemäröinti- ja laskentamallien ennusteet"

  SNiP 2.02.01-83 * "Rakennusten ja rakennelmien perustukset"

  MGSN 2.07-97 "Säätiöt, säätiöt ja maanalaiset rakenteet"

  "Suositukset maanalaisten rakennusten ja rakenteiden vedenpitävyyden suunnittelusta" TsNIIpromzdaniye, 1996.

  VSN-35-95 "Ohjeet polymeerisuodatinkuorien käyttötekniikasta maanalaisten rakennusten ja rakenteiden suojaamiseksi pohjavedestä", SRI M osstro

  Mületzhprot KT: n instituutin museon albumi nro 84 "Vedenpoisto kaupunkialueiden vedenpoistosta ja maanalaisista laitoksista suojelemiseksi"

  Albumi SK 2111 - 89 Instituutti Mosinzhproekt "Maanalaiset paineettomat putket asbestisementistä, keraamisista ja valurautaputkista"

  Albumi SK 2103 - 84 Instituutti Mosinzhproekt "Maanalaiset paineettomat putket muoviputkista"

  Suunnittelijan käsikirja "Complex Grounds and Foundations" M., 1969

  Abramov S.K. "Maanalainen viemäröinti teollisuudessa ja maa- ja vesirakennuksessa", M., 1967

  Degtyarev BM ja muut. "Rakennusten ja rakenteiden perustan suojeleminen maanalaisen vaikutuksilta" S Teizdat, 1985

  MGSN 2.04-97 "Melu-, tärinä- ja ääneneristysvaatimukset asuin- ja julkisissa rakennuksissa"

  Opas MGSN 2.04-97 "Suunnittelu suojaa melua ja tärinää teknisiä laitteita asuin-ja julkisissa rakennuksissa"

  MGSN 2.04-97 "Asuin- ja julkisten rakennusten sulkurakenteiden äänieristyksen suunnittelu"