Tehdas-itse-mekanisoitu Yamobur: vaihtoehtoja suunnittelulle ja laskentaperiaatteille

Kotitekoinen käsityönä valmistettu yamobur, jonka valmistaa ammattitaitoinen käsityöläinen: kuvaustuotanto ja kuvaus.

Yksinkertainen kotitekoinen reikä voidaan tehdä vanhasta levystä pyörösahasta, valmistusprosessi esitetään yksityiskohtaisesti näissä kuvissa.

Tarvitsemme levyn pyörösahasta.

Leikkaa puoli puolelta kulmamurskaimilla.

Tarvitset myös putken - ¾ ", noin 1,3 metriä pitkä.

Maaliin tulevan putken puoli on leikattava kulmassa.

Hitsauta vipu samasta putkesta putken takaosaan, vipu on 1 metriä pitkä.

Sitten, 15 cm: n etäisyydellä putken terävästä reunasta, hitsauta levyn puolikkaat, sinun on hitsattava 10-15 asteen kulmassa.

Näin sinun on hitsattava levyn puoliskot.

Se on kaikki, kotitekoinen yamobur valmis. Käsireikäreikä on melko helppo käyttää - pidämme laitteen maata pitämällä vivut, kääntämällä sitä leikkuureunan suuntaan, vähitellen poraa maata maahan, poistamalla se säännöllisesti reiästä ja poistamalla maaperä. Tällaisen manuaalisen laitteen avulla voit tehdä reikiä sarakkeen alla, aidojen ja aidojen tuet.

Tekijän kotitekoinen video: reiän luominen omiin käsiinsä.

Miten tehdä yamobur työstää maata

Maanomistajat tarvitsevat ennemmin tai myöhemmin työkalun, jolla voidaan tehdä matalia kuoppia, reikiä tai kaivoja. Tällaista laitetta - Yamobur - käytetään jokapäiväisessä elämässä ja rakennustöitä tontilla: asennetaan aita tai katos, eri virkoja ja jopa sängyt järjestetään ennen istutusta taimia jne. Näihin tarkoituksiin kannettava käsi työkalu, sähkötyökalu tai bensovariantti työkalu tekee. Jos haluat valmistaa yamoburta kotona, käytä kokeneiden käsityöläisten suosituksia.

Yamobur: työperiaate, työkalut ja materiaalit

Työkalun yksinkertaisin versio koostuu pienestä joukosta elementtejä:

 • telineet tai putket, jotka on valmistettu metallista (harvoin - puusta);
 • pyörivä nuppi yläosassa;
 • ruuvaa vastakkaisesta päästä.

YAMOBUR toimii tunnettujen fyysisten postulaattien perusteella. Itse asiassa se muuntaa käden voiman (moottorin impulssin) voiman kiertämiseen ja nostaa maahan pinnalle Archimedes-ruuvin periaatteen mukaisesti. Kuva näyttää, mitä tyypilliset kotitekoiset laitteet näyttävät. Yamoburia käytetään:

 • hiekka ja savi;
 • maaperänäytteenotto;
 • kaivojen muodostaminen katujen penkkejä ja pöytiä, kasvihuoneita, verannat, aidat, aidat, portit ja pylväät tukiin;
 • istutetaan puutarhakasveja sauvan kaltaisella rhizomilla;
 • kastelujärjestelmän toteuttaminen puutarhassa;
 • pohjavedenpinnan seuranta;
 • kaivojen, kaivosten ja kompostialtaiden kaivaminen;
 • hyvin poraus talvikalastukseen.

Jos haluat tehdä yamoburista vetoamalla voimaasi, piirrä tuote. Määritä siinä määritetty laitteen pituus, joka perustuu tehtävien henkilökohtaisiin tarpeisiin ja ominaisuuksiin. Tämä parametri määrittää valitun metallipylvään pituuden: putken, jonka läpimitta on 12 mm tai teräsnauha. Yleensä se vaihtelee välillä 1-2 m. Myös tehdä reikä, tarvitset:

 • metallilevy, 1,5-2 mm paksuus;
 • pieni teräsleikkaus veitselle ja hiekkapaperille teroittamiseksi;
 • hitsaus kone;
 • kahvan kahvan vanha letku (hieman paksumpi kuin napakepän halkaisija);
 • pihdit.

Neuvoston. Nosta ruuvia muutama ylimääräinen terä kasvattamalla maadoituksen tehokkuutta.

Yamoburin työskentelyosan tuotanto

Ensin päätä, mikä on reiän leikkausosan ulkohalkaisija. Luota tärkeisiin tehtäviin, jotka asetat laitteelle. Nyt voit jatkaa kuopan reiän asentamista:

 1. Leikkaa metallilevystä valitun koon ympyrä plus 5-6 mm. Luultavasti tarvitset useita tällaisia ​​aihioita.
 2. Tarkkaan keskitä reikä, joka on 1-2 mm paksumpi kuin reikäakseli, napa tai putki.
 3. Tee tasainen leikkaus pitkin yhtä teräsrungon säteistä. Työnnä työkappaletta pystysuoraan.
 4. Hitsauta tuloksena oleva helix pylvääseen. Tuo saumoja tiettyyn askelin, mikä riittää vahvaan osien liittämiseen. Myös ruuveja (jos niitä on useita) on hitsattava yhteen.

Laitteen kärjessä on kärki. Se tarjoaa hyvän tunkeutumisen syvälle maahan. Teollisissa malleissa käytetään poraa. Kotitekoisessa työkalussa voit asentaa tasaisen tai minkä tahansa muun kärjen. Asennusta varten poraa reikä pylvään päähän. Jos akseli on valmistettu putkesta, reikään ei tarvita.

Kauhan kokoonpano

Seuraava vaihe on veitsen tekeminen. Se sijaitsee reiän kärjessä ja kestää terän leikkaamista, joten valitse jousiteräs pohjaksi. Materiaali on melko vahva, kiinteä, kulutusta kestävä ja hyvin pidetty. Tulevan veitsen koon on vastattava käyttöreikien parametrejä. Terävöitä suurta reunaa pyörivällä hiekkapaperilla. Kiinnitä se hitsauskoneen avulla ruuvin alareunaan.

Neuvoston. Voit lisätä teräsveitsen kulutuskestävyyttä näin: hehkuttaa kuumaa tulta ja välittömästi upottaa kylmään veteen tai öljyyn.

Ristipidike viimeistelee käsiporauskokoonpanon. Sen pitäisi sopia hyvin käteen ja antaa mukavan pyörimisen. Teknisesti, voit tehdä sen ristin tai T-muotoinen. Kahvaa tulisi vahvistaa hitsaamalla putkiosuuksia pystyakselilla. Älä unohda laittaa letkua kahvaan, jotta yamobur olisi mukava ajaa.

Moottorikäyttöisten reikien valmistus

Videohäiriöt auttavat sinua oppimaan paremmin käsikäyttöisen porauksen suunnittelun periaatteet kotona. Mallia voidaan myös parantaa lisäämällä moottori piiriin. Tämä mahdollistaa kaivojen jopa 3 metrin kaivamisen. Moottori pyörii reikää kardaaniasennuksella. Kytkimen asennus auttaa ylläpitämään tällaista järjestelmää ylikuormituksesta ja vahingoittumisesta sen kanssa työskentelevälle henkilölle.

Nämä laitteet ovat melko raskas, joten ne tarvitsevat tukea ja kaksi pyörää liikkumiseen. Lisäksi moottori ja kaikki työosat, myös käyttölaite, on asennettu vaunuun. Moottori on sijoitettu tukikehyksen toiseen päähän ja toinen kannattimeen. Tämän seurauksena pora saa pystyasennon, jota tarvitaan työn aikana.

Yksinkertainen rakentaminen kotona on helppoa, jos sinulla on vähän taitoja hitsauksessa ja putkistoissa. Jopa moottoroitu versio ei tarvitse vakavaa sähkötyötä.

Käsintehdyt yamobur tekevät sen itse

Nykyaikaiset markkinat ovat kyllästyneet kaikenlaisten rakennusvälineiden ja -laitteiden kanssa. Ota esimerkiksi reikä: tänään voit helposti löytää laitteen, jonka hinta on melko edullinen ja ilmoitetut ominaisuudet ovat täysin tyytyväisiä ostajan kanssa. Näyttäisi siltä, ​​että mikään ei ole yksinkertaisempaa: ostaa ja käyttää. Mutta ei ole aina välttämätöntä kiirehtiä tällaiseen hankintaan. Tosiasia on, että talousarvion laitteet eivät käytännössä aina vastaa ostajan tarpeita, ja joissakin tapauksissa se ei ole ollenkaan kykenevä suorittamaan sille määritettyjä toimintoja: porata ei ole kiire päästä maahan vaikka voimakkaasti puristetaan, moottorin nopeus putoaa suuresta kuormituksesta jne. d.

Vähäisen rakennustyön voimakas ja kallis laite ei ole aina suositeltavaa. Vuokra ei myöskään ole halpa. Siksi käsityöläiset pyrkivät käyttämään laitteistoja, joita heillä on jo käytettävissään luoda kompaktin porauslautat.

Yamoburin rakentaminen

Useimmissa tapauksissa koneistettu reikä on voimalaitos (yleensä voimakas porakone tai bensiinimoottori), joka on kytketty perinteiseen käsiporakoneeseen käyttäen yksinkertaista mekaanista ajaa. Pora voidaan tehdä itsenäisesti.

Samaan aikaan myyntiin löytyy valmis sarjaporaus.

Monet sanovat, että he ovat ostaneet juuri tällaisen ruuvin ja liittäneet siihen voimakkaan pienikääntöisen sähköporan.

Moottorin suorituskyky

Suositukset voimalaitoksen ja sen muiden ominaisuuksien kierrosten lukumäärästä ansaitsevat erikseen huomioon. Aluksi voimalaitos voidaan liittää poraukseen joko suoraan tai lisävaihdeputken kautta. Tarve käyttää vaihteistoa kukin määräytyy itselleen. Käytännön mukaan, jos porauksen nimellisteho on 2 kW, vaihdelaatikkoa ei tarvitse käyttää (etenkään, jos asennuksessa ei ole erityistä sänkyä ja työprosessissa on pidettävä sitä kädessäsi).

Aluksi vähennysventtiili suunniteltiin, mutta kenttäkokeiden jälkeen "pora-auger" -menetelmällä päätettiin kieltää vähennysventtiili. Tämä hetki on sellainen, että hän ei huomaa operaattoria lainkaan (jos se on porattu kädellään).

Virran merkkivalo - 2 kW - otti meitä ei sattumalta. Foorumimme jäsenet käyttävät useimmin näitä porakoneita mekaanisten reikien valmistuksessa.

On kokemusta rakentaa pylväsperusta, jossa on grillata. Käytin 2 kW: n tehoa ja ruuvin, joka oli suunniteltu kuopan halkaisijaan - 30 cm (poran halkaisija on noin 29,3 cm). Syvempää porausta varten käytin jatkojohtoa tavanomaisesta teräsputkesta. Maan maaperä ei ole sokeri: maa, sitten savi, sitten jonkinlainen linssi rantahiekalla, sitten savi uudelleen hiekalla ja sitten sininen savi (syvyyksellä 1,8 - 1,9 m).

Jotta maata tuottaisi vaaditun syvyyden reiät, käyttäjän oli rakennettava kompakti porakone (rungolla, vinssillä ja muilla lisävarusteilla).

Mutta nyt puhumme voimayksikön voimasta ja kuvauksesta on helppo ymmärtää, mitä 2 kW: n nimellisvoiman omaava pora pystyy (ilman vaihteistoa).

Hieman teoria

Jos tarkastelemme poran (tai bensiinimoottorin) voiman ja porausakselin vääntömomentin välistä suhdetta, se määritetään seuraavalla tavalla:

 • N - teho (W).
 • M on vääntömomentti (Nm).
 • n on kierrosten lukumäärä (rpm).
 • 9549 on erityinen kerroin.

Teoreettisesti tällaisen asennustyökalun vääntömomentti 500 rpm: n nopeudella olisi 38 Nm (64 Nm - 300 rpm). Vääntömomentin laskemiseksi on kuitenkin aina otettava huomioon häiriöt, jotka määritetään laitteen tehokkuuden perusteella. Tosiasia on, että suurin osa sähkötyökalujen valmistajista ilmoittaa vain laitteidensa virrankulutuksesta ja lähtöteho (työakselilla) on 1/3. 1/4 vähemmän kulutettua. Näin ollen vähemmän ja vääntömomentti. Esimerkiksi 2 kW: n porakone 300 rpm: ssä tuottaa vääntömomentin karaan, joka on yhtä kuin 64 Nm, mutta noin 48 Nm.

Kun valitset tehoyksikön reikään, voit harkita laitetta, jonka virrankulutus on alle 2 kW. Mutta sitten on vakavasti harkittava käyttöönottoa porausasennuksen suunnittelussa.

Vaihdelaatikon osalta: vaihteisto on hyvä, koska se mahdollistaa voiman muuttamatta suhteellisen nopeuden ja vääntömomentin. Eli vaihtaessasi nopeutta vaihteiston kautta, voimme suhteellisesti lisätä vääntömomenttia. Ja tässä tapauksessa teho on edelleen yleinen ominaisuus (vakio).

Voit valita oikean laitteen reikää kohti momenttia, joka tuottaa 2 kW: n porakoneen (ilman lisävaihdetta). Toisin sanoen, kun tiedät porauksen voiman, karan kierrosten lukumäärän ja käytettävän vaihdelaatikon välityssuhteen, voit laskea voiman voiman tuottoon kohdistuvan vääntömomentin arvon. Mutta on ymmärrettävä, että poran kierrosten lukumäärää ei voida suuresti vähentää.

Optimaalinen kierrosnopeus, kun poraus on 60. 100 - 200. 300 rpm. Se riippuu maaperätyypistä, porausmenetelmästä, poraussuuttimien tyypistä, kaivon läpimitasta jne.

Edellä mainitussa lainauksessa mainitaan porausmenetelmät. Niissä on kaikki kaksi: jatkuva poraus ja poraus maaperän jatkuvaan poistamiseen. Jatkuvassa porauksessa asennuksen tulee antaa suuri vääntömomentti.

Porauksen aikana, kun vettä on jatkuvasti poistettu, ruuvimeisseli, joka on porattu maahan tiettyyn syvyyteen, nousee pintaan. Tällöin poistetaan myös irrotettu maata, joka sijaitsee poran työkalussa.

Toimenpide toistetaan, kunnes teline saavuttaa ennalta määrätyn syvyyden. Prosessi on aikaa vievää, mutta se ei vaadi suuria vääntömomentteja.

Kuten olemme sanoneet, voimalaitteen valitseminen porauslautalle on parasta keskittyä pienikääntöinen porakone, jonka teho on 2 kW (eli vääntömomentti, joka se siirtää työakseliin). Lukuisat FORUMHOUSE -käyttäjien arviot osoittavat, että nämä laitteet ovat onnistuneet suosittelemaan itseään. Bensiinimoottoreiden osalta niiden tehon on oltava myös määritetyn osoittimen mukainen.

Vaihteistot yamoburalle ja niiden lajikkeille

Mikä on ominaista minkä tahansa kotitekoisen mekanismin kokoonpanosta? Useimmissa tapauksissa - sellaisten romuaineiden, työkalujen ja komponenttien käyttö, jotka ovat olleet pitkään käyttämättömiä, koska ne eivät ole sen arvoisia. Käyttäjien kokemukset viittaavat siihen, että mekaaninen alasajo voidaan tehdä monista eri osista: varaosista mopediin, joka on palvellut aikansa yksinkertaisesta ketjusta tai matoista, sopivasta tuntemattomasta vaihteesta, joka sattuu varovasti vanhalla hyllyllä autotallissa jne.

Porausyksikön varustus vaihdelaatikolla ei ole tärkeintä porata porauksen optimaalinen kierros ja että on tarpeellista varmistaa riittävä vääntömomentti sen käyttöakselissa. Mehanik020FORUMHOUSE käyttäjä

Minulla oli murtunut moposi, joka valehteli ympärilleen, ja siitä otin takavaihteiston. Sahaan pois vaihteesta juoksupyörällä (alumiinikotelon takaosa vaihdelaatikon avulla) ja sitten vaihteiston kautta kiinnitin sähkömoottorin vanha sähköinen saha, jonka teho oli 2 kW tähän vaihteistoon. Vaihteistolla varustettu moottori antoi suhdeluvun 13: 1 (tuotos oli noin 300 rpm).

Ketjunsiirron osalta: tietynlaisella kekseliäisyydellä on mahdollista tehdä suuria ponnisteluja varten täysin luotettava reikä, jolla on riittävä teho. Esitetty idea ei ole uusi, ja monet käyttävät sitä onnistuneesti käytännössä (jos tarpeen).

Ei ole vaihteita, vaikka se oli suunniteltu valmistamaan sitä VAZ 2101: n ja sen tähtien ajoitusketjusta. Välityssuhde on 1: 2. Testit ovat osoittaneet, että häntä ei tarvita. Ellei ehdottoman kiinteitä maaperä käytä sitä, mutta meillä ei ole sellaista.

Edellä mainittujen mekanismien käyttö vaatii epälineaarisen lähestymistavan porauslaitteen kokoonpanoon. Jos sinulla on pieni sarjainen vaihteisto käytettävissä (tai mahdollisuus ostaa sitä edullisesti), niin tehtävä on paljon helpompaa. Tässä on esimerkiksi valokuvan vaihdelaatikosta, jonka on asettanut käyttäjä melomandk.

Tässä on vaihdelaatikko. Se on vain suuri välityssuhde - yhtä suuri tai jopa hieman yli 1:40. Mitat (kotelossa) - noin 15 x 15 cm.

Kuten kävi ilmi, laitteella on varsin sopivat parametrit.

di grizisu käyttäjä FORUMHOUSE

Oma yamobur perustuu juuri tällaiseen vaihteistoon. Olen erittäin tyytyväinen. Moottori - bulgarialainen (3000 kääntyy uloskäynnin jälkeen). Jyrsimen teho on 2 kW. En yrittänyt porata saviä, mutta yamobur otti kovaa, tasapakattua maata, johon sisälsivät roskaa ja mätä juuret. Ruuvin halkaisija on 160 mm, veitset on kotitekoinen keväällä.

Johtopäätös: ei ole erityisiä suosituksia vaihteiston suunnittelusta improvisoitu reikä, mutta on monia työmahdollisuuksia.

sänky

Jos työtä on paljon, jos sinun on porauduttava syvälle, ja laitetta on vaikea pitää käsissäsi, olemassa olevaa laitetta voidaan ripustaa erityisellä sängyllä.

Konstruktiivinen muotoilu improvisoituissa sängyissä sekä mekaanisten vaihteiden alentaminen voi olla monipuolisin vaihtoehto. Mutta rakenteellisia elementtejä käytetään suurimmassa osassa tapauksia.

Nostovälineet

Nostomekanismina voi käyttää ketjunsiirtoa, joka on asennettu keskusrunkoon. Nosto ja lasku suoritetaan joko lisää sähkömoottorin avulla tai kädensijan avulla (kuten käyttäjän jumper_at_homen kuva).

Suurin syvyys 1,8 m: iin (auger + laajennus). Deeper ei ole pakollista. Itse valmistettu vintturi - 2 vaihdetta ja ketju moottoripyörästä.

Jotta levy, jossa päämoottori liikkuu vapaasti pitkin pystysuoraa putkea, voidaan vaunu varustaa neljällä telalla.

Toinen hissin rakenne liittyy teräskaapelin ja vintturin käyttämiseen sähkömoottorilla.

Porauksen pää sähkömoottori nousee neliöputkeen ylös ja alas. Se liikkuu vinssin kustannuksella (jolla minulla oli jo). Tämä vinssi on tarpeen poran vetämiseksi maaperään kuopasta.

Mehanik020 on valmistanut kauko-ohjaimen, joka ohjaa vintturia ja pyörimistä käytön aikana.

Pora ja siihen kiinnittyvä maa voivat luoda varsin suuria kuormia vintturiin. Samaan aikaan suurissa syvyyksissä se toimii männän periaatteella, mikä luo tyhjiön alla ja pahentaa tilannetta nostettaessa. Siksi voimakkaampi vintturi on, sitä parempi.

Minun vinttini on suunniteltu 250 kg: iin (500 ketjunostinta). Teho - 1 kW.

Pohja tuki sängylle

Sängyn alapäässä voi olla kaksi pyörää (helppo liikkua rakennustyömaalla). Jos kaikki on tehty oikein, rungon yksinkertainen kallistus siirretään kuljetusasennosta työasentoon.

On suositeltavaa asentaa säätöruuvit rungon tukiosille, jotka ennen työn aloittamista auttavat asettamaan poran pystysuoran tason mukaan.

Sängynvalmistukseen käytettävät materiaalit valitaan vahvuuden vuoksi. Riippumaton monimutkainen suunnittelulaskelma ei ole kaukana kaikille, mutta kuka tahansa voi hyödyntää portaalin jäsenten kokemuksia.

Tri.Dr.E: n käyttäjä teki sängyn 50 * 50 * 5: n kulmasta. Tällöin pystysuorat kannattimet ja ylempi poikittaiskahva on muodostettu kahdesta määritellyn koon kulmasta, jotka on kiinnitetty yhteen.

Käyttäjä jumper_at_home asetti sängyn rakenteeseen eri metalliprofiilin, jonka seinämän paksuus oli vähintään 3 mm. Voimalaitoksen paikka on valmistettu teräslevystä, jonka paksuus on 10 mm.

Ja tässä on kuva asennuksesta, jonka käyttäjä PwrWW loi "siitä, mikä oli" (kuten hän itse sanoo).

Vaikeinta oli löytää kaksi tasaista kiinteää kolmen metrin putkea halkaisijaltaan 60 mm. Jos niitä ei olisi olemassa, olisin ostanut 80 tai 100 mm profiiliputken. Alareunassa käytin kanavaa 80 ja nurkkaa metalliromusta. Myös romun joukossa oli 4 sopivaa U-muotoista levyä.

Ihanteellisessa tapauksessa vaunu olisi tehtävä siten, että se voisi tarvittaessa olla porauslaitoksen käyttäjä. On erityisen tärkeää, että tämä ehto täyttyy kiinteällä pohjalla. Tri.Dr.E. FORUMHOUSE käyttäjä

Kun pääsin siniseen saviin (noin 1,8 - 1,9 m syvyyteen), nousin ylös vaunuun ja hyppäsin hieman. Samaan aikaan teroitettu pora tuskin hakee siruja.

Anti-twist -suojaus

Suurilla kuormituksilla on suositeltavaa suojata asennus kiertämiseltä käytön aikana. Tämä voidaan tehdä erityyppisten reikien sisään asetettujen ja maahan työntyvien tapien avulla.

Käännettäessä poraa laakeripesässä on myös tarpeen huolehtia suojarakenteen läsnäolosta.

Tässä on käytetty suojausta poran kääntämiseltä: teräksen työntökulma - 6 mm, joka on kiinnitetty kahvan reikään, joka on saatavana poran rungossa. Kaikki on pultattu yhdessä riittävien pintapintojen kanssa. Jos haluat luotettavampaa - anna leike puristuskourun alla olevasta porauskytkimestä.

Mekaaninen käyttö

Porauksen tai muun moottorin kytkentä mekaanisen käyttövoiman kanssa maajohtimen työsairaan ei ole erityisen monimutkainen. Sen luomiseksi on tarpeeksi sovitinta, joka asetetaan porauskammioon (esimerkiksi Morse-kartio) ja sylinterimäiseen holkkiin, toinen pää on hitsattu sovittimeen kuoren kanssa ja toinen pää porausakseliin. Poraavan reiän syvyyden lisäämiseksi irrotettavat taivut, jotka on valmistettu samasta materiaalista kuin poran ydin, voidaan työntää poran ja poran väliin.

Työkappaleen tukkeutumisen aikana tapahtuvien rikko- misten välttämiseksi käyttö ja poraus on yhdistettävä käyttämällä erityistä suojapäätä. Hiusneula on valmistettu metallipalkista - 4... 8 mm. On parasta testata asennus mahdollisimman pienellä halkaisijalla (4 mm). Lähes proFORHOHOUSE käyttäjä

Kuvittele, että sinulla on poraa, joka törmää kiven päälle ja hilloon. Minulla on 4 mm: n naula kuin leikkaustangolla, eikä sitä ole koskaan leikattu. Mutta jos havaitaan este, se ei ole sairaita käsiä, joka luovutetaan.

Kotitekoinen ruuvimeisseli

Kuten olemme sanoneet, asennuksen työvälinettä (borer) voi ostaa erikoistuneelta myymälältä, vaikka se on aivan mahdollista tehdä se itse. Tässä on esimerkiksi kotitekoinen ruuvimeisseli, jossa on irrotettavat terät.

Sen valmistuksessa tarvitsemme sopivan läpimitan (esim. 30 mm) paksuseinämäisen putken sekä terän materiaalin ja niiden perustuksen. Pohjat, joihin terät ruuvataan, voivat olla paksua metallilevyä (6... 10 mm). Itse terät on valmistettava erittäin lujasta jousiteräksestä (esimerkiksi Art. 65G). Jos tarvitset pientä läpimittaa, voit käyttää tavallisia jousia trukista.

Joissakin tapauksissa terien valmistukseen pyöreän sahan levyjen avulla.

Porauksen halkaisijan tulee olla 5 mm suurempi kuin porattavien reikien halkaisija.

Esittelemme huomionne tuotteen luonnospiirustuksen.

Päähakemiston hylkääminen saa meiltä juuri sen, mitä tarvitsemme.

Itse valmistetun porauksen suunnittelun tulisi vastata seuraavia parametrejä:

 • Leikkuuterä (terojen välinen kulma) voi vaihdella 25 °: sta 30 °: een.
 • Terän etureuna on teroitettu 45 °... 60 ° kulmassa.
 • On toivottavaa hitsata paksua metalliporaa poran alapäähän, jonka ansiosta asennus on helpompaa päästä tiheään maahan.

Olemme siis kiinnittäneet huomionne koneistettujen porauslautojen perustamisen periaatteisiin. Niille, jotka haluavat jakaa kokemuksiaan tällä alueella tai oppia lisää itsensä tekemien reikien suunnittelutoiminnoista, suosittelemme tutustumaan porttimme luomaan aiheeseen. Voit tutustua käsin tehtyyn maajohtimeen oikealla tavalla lukemalla asiaa. Ja seuraava materiaali opettaa sinut ruuvata paalut maahan. Voit oppia muita hyödyllisiä gadgeteja (mukaan lukien yksinkertaisin savi myrsky), jonka luominen helpottaa huomattavasti esikaupunkialueella työskentelyä. Sinua autetaan pienellä videolla käyttäjän FOORUMISTA.

On tapahtunut virhe, yritä myöhemmin uudelleen. Jos ongelma ei poistu, ota yhteys tukipalveluun osoitteessa Tämä sähköpostiosoite on suojattu roskapostia vastaan. Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen. tai palautelomakkeella
Lähde

välineet

Useiden laitteiden käyttö tontilla, kuten reikä tavallisen lapion sijaan, muuttuu vähitellen normaaliksi, samoin kuin käsityökalun rakentamisessa korvataan yhä kehittyneempi moderni sähkötyökalu. Yamobur, jonka nimi puhuu puolestaan, on yksinkertaisin kotimonipora, kuten korkkiruuvi. Hänen kapea erikoistuminen liittyy korkealaatuisten reikien hankkimiseen maahan, mutta laitteen kokonaistoiminta on vaikuttavaa käytännössä. Jopa tavallinen kotitekoinen yamobur kaventaa helposti löysällä, viskoosisella ja jäädytetyllä maaperällä, jota pidetään vaikeana kaivata pieniä kuoppia.

Sisällysluettelo:

Erilaisten yamobursien käyttö

Suunnittelulla, yamobur kesytys monin tavoin muistuttaa hammaspyörää, jota kalastajat käyttävät jäällä talvella. Yamobur Garden - yksinkertaisin maalaustyökalu, joka koostuu metallista ja ruuvipuristimista kuten Archimedes-ruuvista. Pyöriminen on kiinnitetty siihen kohtisuorasti kiinnitetyn kahvan avulla, jolla voi olla eri pituudet, jotta se tarttuu ja kääntyy akselinsa ympäri. Puita istutettaessa ei yleensä vaadita täysin pystysuoraa kuoppaa, ja rakennustöiden ja pylväiden asettamista varten akselin pystysuoraa asentoa valvotaan lyijylinjalla.

Reikien tyypit, ominaisuudet:

 • Yksinkertaisin yamobur pystyy helpottamaan monia puutarhanhoitoa ja maanrakennustöitä, ja maalaistalossa voit käyttää kotitekoista versiota lapion sijaan.
 • Useimmissa käyttötarkoituksissa ne käyttävät paitsi mekaanisia työkaluja, myös valmiita ruuvimeisseliä, jotka työskentelevät sähkömoottoreilla tai bensiinillä, tällaisia ​​reikiä myydään useimmiten erilaisilla suuttimilla, kuten kelalla tai erillisillä teriöillä ja akseleilla ulottuvilla osilla.
 • Jotta saisit suuren määrän samantyyppisiä kuoppia, voit vuokrata bensiinin porauskaivon - tämä on kätevä huomattavalla etäisyydellä virtalähteestä.
 • Viestinnän rakentamista ja maanrakennusten perustamista varten käytetään erityisiä porauskoneita tai traktorin kiinnikkeitä - joissakin tapauksissa on järkevää käyttää palvelujaan.

Yamoburan käyttö kotona

1. Yksinkertaisen reiän avulla on mahdollista saada nopeasti matalat pyöristetyt kuopat, joiden halkaisija on sama. Se on erityisen kätevää sellaisten teosten suorittamiseen kuin sähkömoottori, esimerkiksi jos lähistöllä on pistorasia. Tämä on erittäin tärkeää, kun istutetaan useita saman kasvuston taimia talon ympärille, esimerkiksi kuorimattomia tai taimen taimia.

2. Käsireikää pitkin käytetään laajasti pylväiden ja tunnistusmerkkien asentamiseen sekä telekommunikaatioiden tekemiseen etenkin silloin, kun ei ole mahdollista päästä lähelle porauslaitteiden paikkaa.

3. Tällaista työkalua voidaan käyttää myös poraamiseen matalissa kuopissa, esimerkiksi luonnollisen jousen poistumispisteissä tai puutarhan poistoaukkojen saamiseksi.

4. Yamobur on välttämätöntä kaltevien maajohtojen aikaansaamiseksi esimerkiksi puiden juurinjärjestelmän syvällä päällystämisellä, jossa kallis lannoite asetetaan ilman massan menetystä, kun se kulkee maan läpi.

5. Useimmiten kotitekoisia kaivoja käytetään puutarhaviljelyjen ja tukien asentamiseen. Esimerkiksi rypäleiden pylväiden tai kannattimien reikiä varten saat samat läpimitaltaan ja syvyydeltään suuret reiät.

Kuinka mukavin käyttää yamoburia

Manuaalinen yamobur voi helpottaa kaivamaan reikiä ilman lapio, mutta et voi tehdä sitä joka tapauksessa. Tietenkin on helpompaa tehdä aukkoja maahan yhdessä, kun avustaja pitää työkalun akselin pystysuorassa, prosessi loppuu paljon nopeammin.

Maapallon maalipisteessä, roskista ja kivistä puhdistettu, piste pidetään tiukasti pystysuorassa, mikä on erityisen tärkeää pilarien asentamiseksi verkon alle. Jos pinnalla on soraa ja roskia, on suositeltavaa kaivaa pieni maa kuivalla maalla ja jatkaa reiän asentamista.

Se ei ole vaikea kiertää laitetta, on paljon vaikeampaa pitää reikä reikää jatkuvasti pystysuorassa asennossa. Siksi tällaisia ​​töitä suoritettaessa avustaja tai erityinen jalusta on tärkeä erityisesti irrotettaessa ja peruutettaessa.

Jos haluat purkaa reiän kovaa kiveä, käytä tätä tekniikkaa joskus - poista kiertonuppi, kiinnitä säädettävä jakoavain työkalun akseliin ja kiinnitä kahva metalliputkeen, jotta avain voidaan käyttää lisävipuna. Sitten voit työskennellä tässä asennossa, kääntämällä reikää vastapäivään kunnes lopullinen uuttaminen maaperästä.

Joskus on tarpeen lisätä poraussyvyyttä lisäämällä tangon jatko-osuuksia ja ruuvilla ja muilla suuttimilla on mahdollista valita tarvittavat yksityiskohdat työn monimuotoisuuden ja maaperätyypin mukaan. Esimerkiksi paikoilla ja tiheillä mailla poraaminen on helpompaa tehdä serpentiinisella porauslaitteella, jossa on karkaistu terä, joka toimii korkkiruuvin tavoin. Samanaikaisesti kivi pysyy kierteillä, mutta muutaman käännöksen jälkeen se on poistettava maaperästä, jotta pora ei pääse jumittumaan. Yksinkertaisin tapa tehdä se itse voidaan tehdä romumateriaaleista, halkaisija riippuu poranteristä ja varusteista.

Yamoburin tekeminen tee se itse

Erittäin hyödyllinen maadoitettu työkalu on hyvin yksinkertainen sen suunnittelussa, joten puutarhurit tekevät usein reikäpillereitä itsestään. Käsityön valmistusta varten niitä ei aina käytetä, vaikka ne ovat hyödyllisiä selkeyden kannalta:

 • leikkuuterä;
 • aukot terät;
 • työkalu sauva;
 • kärki tai reiän porata;
 • kahva pyörimistä varten;
 • raudoitus porausterien ja jalustan välille;
 • kiinnike kahvaan.

On tärkeää varastoida hitsauslaitteita, putkistoja, joissa on 3-5 cm: n osa, saman halkaisijan omaava poraus, teräsvahvistussegmentti, jossa pääty on teroitettu 4-kertaiseksi, joka on hieman kääritty kierre, pyörösahalla - poranterille, sen hiomakone leikataan puoliksi. Saatat tarvita myös porata, höyryrengasta ja sorvi.

1. Kaasusta tai muusta sopivasta halkaisijaltaan olevasta putkesta ja teräslevystä valmistetaan aihioita akselin ja kuopan reikien alle. Voit valmistaa yhden kierteisen terä serpentiinin muodossa, mutta tämä tehtävä on paljon vaikeampi, ellet käytä valmiita suuttimia.

2. Työkappaleesta leikataan poranterä, joka sijaitsee toisiaan vastapäätä, ja niiden reunat kasvatetaan eri suuntiin, leikkauksen pohja on 45-55 asteen kulmassa.

3. Pora tai erikoisvalmisteinen ja kääritty raudoitus hitsataan putken kärkeen, 7 cm riittää tällaiseen kärkeen. Sekä pyöreän sahan molemmat puolet, jotka on leikattu poikki, kuumennetaan kaasupolttimen avulla taivuttamaan reunat eri paikoissa - yksi päätyy, toinen - alas.

4. Taivutettu osa hitsataan porauksen ja pohjan liitoskohtaan, kuten Archimedes-ruuvi, jotka ovat yhdensuuntaisia. Pienempi vahvistusosa on hitsattu toisiinsa - kahva reiän pyörittämiseksi ja kiinnitys on valmis.

5. Helpoin tapa kiinnittää kahva on kohtisuorassa reiän akseliin pienen holkin avulla. On kätevää saada useita eri pituisia kahvoja, jotta niitä voidaan vaihtaa, jos tarvitset lisättävän kahvan painetta.

Tehokkaamman laitteen valmistukseen tarvitset halkaisijaltaan hieman suuremman putken, ja on parasta tehdä poraa jousesta, joka on kierretty akselinsa ympäri. Kun se on taivutettu sivulle, se voi tasoittaa ylöspäin ja pienemmäksi kuin vastapuoli. Kiertokahva voidaan tehdä irrotettavaksi ja akselin laajentamiseksi riittää liittää lisäosat, mutta on tärkeää tehdä liitokset nivelen niveltämiseen. Kaivojen valmistuksen päätyttyä on suositeltavaa, että terät ja pora kovetetaan ja kuivataan moottoriöljyllä joustavuuden ja lujuuden saavuttamiseksi.

Vaihtoehtoisesti reiät reiät ovat kovetettua metallia, jossa ne hitsataan hitsaamalla terällä ja teroittamalla autovirta, niin että pienet kivet kulkevat läpi kerroksen ilman komplikaatioita. Mutta monimutkaiset maaperät porataan enintään 1 metriin. Saatavilla voi olla muita vaihtoehtoja puutarhan reiän tekemiseksi omin käsin, mutta video osoittaa tämän prosessin.

Käsintehty yamobur DIY - kaavio ja piirustukset

Joskus kotitaloustyön tekeminen yksityisen maan juoniin, on välttämätöntä kaivaa tietty määrä reikää eri halkaisijoilta. Esimerkiksi, kun laite tukee aitaa tai kirjanmerkkiä perustaksi huvimaja. Kaivojen kaivaaminen on erittäin aikaa vievää ja työlästä, jos sitä käytetään tavanomaisella lapiolla. Yksinkertaistaa työtä, joka riittää käyttämään erikoistyökalua - yamobur. Ei ole erityisen vaikeaa tehdä käsin tehtyjä yamoburia omilla kädillä, riittää noudattaa ohjeita ja ottaa vastuullinen lähestymistapa prosessiin.

Rosat: ominaisuudet, tarkoitus, tyypit

Kuten aikaisemmin mainittiin, reikä on työkalu poraamiseen matalissa rei'issä ja lieriömäisissä kaivoissa maaperässä.

Työkalu koostuu kahdesta osasta:

 • Työkappale on pyöristetty tappi, jossa sivusuunnassa on kierteinen metallinauha. Teroitettu teräsveitsi on kiinnitetty nauhan pohjaan;
 • Pystysuora jalusta kahvalla (syvän syvennyksen täydentämiseksi jalusta voidaan laajentaa lisäämällä lisäosia).

Yamobur on tarpeen tapauksissa, joissa:

 • Istutetut kasvit, joilla on juuristojärjestelmä tangon muodossa;
 • Savi ja hiekka valmistetaan;
 • Täytä tukipylväitä huvipuistoihin, katteisiin, penkkeihin, portteihin tai verhoihin;
 • Pile perustus on rakennettu;
 • Tehdään kaivo, pesualta tai komposti kuoppaan;
 • Maaperän veden virtauksen mittaaminen;
 • Maaperänäytteet otetaan;
 • Tunneleita porataan rakentamaan apuohjelmia.

Mitä tulee emittoinnin suorituskykyyn:

 • Käsireiät;
 • Moottorituotteet;
 • Liitäntä (hydrauliset) laitteet.

Käsireikäreiät ovat sellaisia ​​positiivisia ominaisuuksia kuin liikkuvuus, pieni paino (30-60 kg) ja helppokäyttöisyys. Ne ovat suosituimpia yksityisten kehittäjien keskuudessa, koska käsikäyttöisten harjoitusten ansiosta voit tehdä ilman raskaita laitteita. Tämä laite mahdollistaa kuopat, joiden läpimitta voi olla 10-30 cm ja syvyys - jopa 5 m (enintään 30 m, jos jatkojohtoja on olemassa).

Moottoripyörät tai motojobura ovat pieniä porauslaitteita, joissa on bensiinimoottori ja erikoispyörät. Myös tällaiset porat voivat toimia sähköverkosta. Verrattuna manuaalisiin yksiköihin laitteella on suurempi potentiaali: porattavien reikien syvyys voi olla 5-10 m ja leveys jopa 35 cm.

Liitäntä on järjestetty traktoreihin, autoihin tai erityisesti suunniteltuihin käyttölaitteisiin. Tämän tyyppisen reiän erottuva piirre on, että sen käytön aikana isännän ei tarvitse käyttää mitään fyysistä työtä. Lisäksi traktori kykenee selviytymään maaperästä riippumatta sen tiheydestä ja ominaisuuksista. Tätä yksikköä ei voi ostaa tai vuokrata - on mahdollista tehdä kuoppa mini-traktorin omilla käsillä. Se suoritetaan samalla tavalla kuin käsikäyttöinen porakone, mutta kiinnitys ja liitäntä mini-traktoriin kiinnitetään pääsauvaan.

Kuopan reiän tekeminen

Laitteen valmistuksen ensimmäisessä vaiheessa suoritetaan porauselementin valmistelu. Ensin sinun täytyy miettiä, mikä on sen halkaisija. Kun päällikön koko määritetään, voit aloittaa tämän segmentin valmistamisen: ympyrä leikataan aikaisemmin valmistetusta metallista, joka vastaa laskelmia. Tuloksena olevan aihion keskellä on reikä, jonka koko on samanlainen kuin tapin koko.

Tuloksena oleva rengas tulisi venyttää korkeuteen siten, että tulevan reiän terät ovat muodostuneet. Jos suunnitellaan huomattavan syvyyden poraamista, kannattaa tehdä useita tällaisia ​​aihioita.

Elementit kiinnitetään telineeseen hitsaamalla, ei saa unohtaa, että rakenteen komponenttien hitsaus suoritetaan tiettyyn askelin. Tämä takaa lopputuotteen vahvuuden.

Kun ruuvin reiän valmistus on valmis, kannattaa aloittaa veitsen tekeminen. Jotta sillä olisi merkittävä terävyys, suuri vahvuusvastus ja helposti leikattava kasvien voimakas juuret, sitä luodaan teräksestä, jolla on lisääntynyt jäykkyys. Ammattimaiset rakentajat suosittelevat jousiteräksen valitsemista - materiaalia, jolla on huomattava kestävyys.

Tämän laitteen veitsen mittojen on vastattava aiemmin suoritetun ruuvin mitoitusominaisuuksia. Leikkuureunan muodostamiseksi terän suuri osa on teroitettu. Leikkuusegmentin luotettavuuden lisäämiseksi se kuumennetaan avotulella, kunnes se kuumenee ja muuttuu punaiseksi. Sen jälkeen terää lasketaan kylmään veteen. Näin ollen veitsen kovettuminen tapahtuu. Kaikkien edellä mainittujen manipulaatioiden jälkeen valmiin segmentin kiinnitetään ruuvin pohjaan hitsaamalla.

Seuraavaksi luodaan kärki ja sen asennus laitteiston työosaan. Jos teline on monoliittinen metallinen sauva, sen lopussa on tarpeen porata reikä. Työnnä kärki reikään, joka on kiinnitetty hitsaamalla. Jos jalustana käytetään teräsputkea, sitä ei tarvitse porata. Riittää pistää kärki siihen ja kiinnittää se hitsaamalla.

Viimeinen vaihe, joka suorittaa tyhjennysputkien valmistuksen, on kahvan toteutus ja kiinnitys. Tässä ei ole erityisiä sääntöjä: kahvan mitoitusominaisuudet riippuvat päällikön henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jotta yksikkö olisi kätevä käyttää, letkujen kumista valmistetut kappaleet asetetaan valmiisiin kahvoihin.

Sähköporan valmistaminen

Sähköruuvi on perinteinen työkalun versio, sillä se on varustettu sähköisellä taajuusmuuttajalla. Tästä johtuen kaivojen porausmenetelmä yksinkertaistuu huomattavasti. Lisäksi manuaalisen holkin vahvistaminen lisää kuoppien syvyyden kasvattamista 3 m: iin.

Monet uskovat, että sähköyksikkö voi toimia yksinomaan verkossa. Tämä oletus on virheellinen, koska hyvin usein kaasulla, bensiinillä tai dieselillä on energialähde.

Sähköinen yamobur omilla käsillä voi olla ruuvimeisseli ja porakone. Asiantuntijat neuvovat käyttämään työkalusarjaa "Rebir", jonka teho on 2 kilowattia. On syytä muistaa, että porauksessa on 3 kartio, joten molempien puolien syvennysten toiminta vaatii sorveja. Pora, jossa on 3 kartio, on hitsattu sovittimeen ja porausosa on katkaistu.

Tuloksena oleva rakenne on melko raskas ja siksi yksin ei ole helppoa selviytyä. On parempi nostaa pora sähkövinssiin, tyristori sijoitetaan säteilijään.

Usein kotitekoiset sähköporat ovat eräänlainen vaunu, joka perustuu pyöriin. Asenna kotelo moottoriin ja asemaan kaikkiin järjestelmän elementteihin.

Yhteenvetona voimme sanoa, että on todella mahdollista tehdä manuaalista, sähköistä, hydraulista yamoburia, tärkeintä on ottaa vastuullinen valmistusmenetelmä ja noudattaa kaikkia ammattilaisten suosituksia. Jos työ on tehty oikein, tulos ylittää kaikki odotukset.

Käsipora käsin

Hyvä aika. Haluan kertoa teille, miten pora.
Minun oli asennettava useita halkaisijaltaan erilaisia ​​sarakkeita juoniin. Oli liian laiska kaivaa, ostamaan valmiin pora oli kallista ja käteni itkesi. Näin syntyi ajatus porauksen tekemisestä. Löysin useita mielenkiintoisia vaihtoehtoja Internetissä ja itse asiassa aloin liiketoimintaa.

Koska pylväät olivat eri halkaisijaltaan, päätin tehdä poraa vaihdettavalla suuttimella eri kuopan halkaisijoille, 100 ja 180 mm. Seuraavaksi kuvaan porauksen, jonka halkaisija on 100 mm.
Joten porauksen valmistukseen tarvitsin:
1. Putki, jonka halkaisija on 20-25 mm, pituus 150-160 mm
2. Kaistale, 3-4 mm paksu, 20 mm leveä ja noin 80 mm pitkä.
3. Jyrsintä (tai pyöreä levy), jota seuraavassa kutsun yksinkertaisesti levyksi, jonka halkaisija on 100 mm ja paksuus vähintään 1,5-2 mm. (Kuvio 1)
Samanaikaisesti on parempi ottaa halkaisijaltaan 2-5 mm putken halkaisija pienempi kuin levyn keskireikä.

Kuva 1. Poran komponentit. Ja - mylly (levy); B - putki; B on nauha.

Levystä teemme ruuvin osan porakoneesta. Tätä varten leikkaamme levyn kahteen tasoon, kuten kuviossa 2 on esitetty

Kuva 2 Leikattu levy.

Seuraavaksi valmistetaan poran kärki. On tarpeen antaa porauksen suunta ja varmistaa kestävyys. Ota nauha, on toivottavaa, että nauhan leveys on vähintään puolet putken halkaisijasta. Kuvatussa esimerkissä kaistaleen leveys on yhtä suuri kuin putken halkaisija. (kuvio 3).

Kuva 3. Kaistale ja putki

Nauhan yhdestä reunasta tehdään merkintä noin 12-16 mm: n etäisyydellä (kuva 1 B). Tämä sivusto pysyy suorana. Kiristämme nauhan varren sisään etiketin mukaan ja kierrämme sitä noin 90 astetta (kuvio 4)

Kuva 4. Kiertoliuska.

Tuloksena on kierrekaista (kuva 5).

Kuva 5 Helix-nauha ja putken merkintä.

Seuraavaksi me terävöitämme tätä spiraalilevyä, josta ensin merkitsemme ja sitten katkaisemme ylimääräiset kulmat (kuvio 6 ja 7). Leikkauksen jälkeen myös hieman terävöittää ja hienosäätää kärkiä,

Kuva 6. Merkitty kaistale

Kuva 7. Vihje viimeistelyn jälkeen.

Annamme sen hiekkapaperilla sulka muodon (kuva 8.) (periaatteessa tämä ei ole välttämätöntä, mutta niin kaunis). Kärki on valmis, siirry seuraavaan elementtiin - opas.

Kuva 8. Valmis kärki

Valmistamme oppaan, johon levyn ja kärjen puolikkaat hitsataan. Putken yhdellä reunalla käytämme merkintää kruunun muodossa, jossa on neljä hammasta (kuvio 5). Hampaiden korkeus on noin 35-40 mm. Tämän jälkeen leikkaa "hampaat" (kuva 9) varovasti ja taivuta ne sisäänpäin (kuva 10).

Kuva 9 Trimmattu opas


Kuva 11 Opas.

Seuraavaksi laita aukko kärkeen kahden hampaan risteyksestä, kuten kuvassa 11 A on esitetty. Aukon leveys on yhtä suuri kuin kärjen paksuus ja syvyys on hieman syvempi kuin zabetzin taittoviiva, 5-10 mm. Jos ohjaimen leveys on pienempi kuin putken sisähalkaisija, riittää tehdä rako siten, että kärjen suora osa ulottuu ohjaimen sisäpuolelle. Terä kaistaleen kaksi reunaa kierukan alle (kuva 11B) niin, että kärki tulee täydestä syvyydestä (mieluiten hitsauksen jälkeen kärki tulee sujuvasti siirtymään ohjaimeen) (kuva 11B).

Kuva 11 Ohjainpaikka.

Seuraavaksi hitsaa kärki kiskolle ja puhdista se, Kuva 12. Jos kärki ei ole hitsattu hyvin, älä huoli, ota vasara ja säädä sen mukaan.

No, viimeinen vaihe, me hitsata puoliskon levy. Tätä varten käytämme 2 riviä ohjaimessa - ne asetetaan levyn lattian reiän reunoihin (kuva 13).

Periaatteessa nämä rivit eivät voi piirtää, mutta niiden kanssa on helpompi järjestää puolimetallit symmetrisesti. Kierrä molemmat molemmat puoliksi ohjaimeen (kuva 15) 50-70 asteen kulmassa ohjaimen akseliin.

Kuva 14. Levyn hitsauspuolikkaat.

Pora on lähes valmis, se pitää puhdistaa ja kiinnittää kahvan.
Vastaavasti poraus valmistettiin halkaisijaltaan 180 mm. Molemmat poraukset esitetään kuviossa 15

Kuva 16 esittää porauskokoonpanon kahvalla. Kynän tekeminen mielestäni ei ole tarpeen kuvata kuviossa 17, joten kaikki on selvää.

No, se on! Kiitos, että lukitsin artikkelini loppuun, ja toivon, että se auttoi sinua.