Laajennusliitosten tavoite, laajentamistyyppien tyyppi: siltojen, rakennusten välille, teollisuusrakennuksissa, tekstityksen seinien välissä

Kaikki rakennukset, riippumatta siitä, mistä materiaalista ne valmistetaan (tiili, monoliittinen teräsbetoni tai rakennuspaneelit) muuttavat geometrisia mittojaan lämpötilan muutoksella. Lämpötilan laskiessa ne supistuvat ja nousevat luonnollisesti. Tämä voi johtaa halkeamien ilmaantumiseen ja vähentää merkittävästi sekä yksittäisten elementtien (esim. Sementti-hiekkalaatikoiden, sokeiden perustusten jne.) Että koko rakennuksen kokonaisuuden ja lujuuden. Näiden kielteisten ilmiöiden estämiseksi käytetään lämpötilayhdistettä, joka on asennettava sopivissa paikoissa (sääntelyyn liittyvien rakennusasiakirjojen mukaan).

Rakennusten pystysuuntaiset lämpötila kutistuvat liitokset

Suurten rakennusten rakennuksissa ja rakennuksissa, joissa on useita eri kerroksia SNiP: n erillisissä osissa, on olemassa pakolliset järjestelyt pystysuuntaisista muodonmuutosvaurioista:

 • Lämpötila - estää rakenteen rakenteellisten elementtien geometristen mittojen muutosten aiheuttamien halkeamien muodostumisen johtuen lämpötilaeroista (keskimääräinen päivä- ja vuosikeskiarvo) ja betonin kutistumisesta. Tällaiset saumat tuodaan säätiön tasolle.
 • Sedimenttiliitokset, jotka estävät halkeamien muodostumisen, joka voi muodostua epätasaisen pohjaseinämän takia, johtuen yksittäisten osien epätasaisesta kuormituksesta. Nämä saumat jakavat rakennuksen kokonaan erillisiin osiin, mukaan lukien säätiö.

Molempien saumatyyppien mallit ovat samat. Rungon järjestämiseksi rakennetaan kaksi parittua poikittaista seinää, jotka on täytetty eristysmateriaalilla, ja sitten vedenpitävät (estäen saostumisen putoamiselta). Sauman leveyden tulisi noudattaa tarkasti rakennuksen rakennetta (mutta vähintään 20 mm).

Vaihe supistuminen liitokset kehyksetön suurten rakennusten normalisoitu leikata-ohmia, riippuen käytettävien materiaalien valmistuksessa paneelien (betonia puristuslujuus, postimerkkejä liuos ja halkaisija pitkittäisen kantaja venttiilit), välinen etäisyys poikittaiset seinät ja vuotuinen ero keskiarvon lämpötiloja tietyllä alueella. Esimerkiksi Petroskoissa (vuotuinen lämpötilaero on 60 ° C), lämpötilaerot on sijoitettava 75 - 125 m: n etäisyydelle.

Monoliittirakenteiden ja rakennetuissa elementti- monoliittinen menetelmävaiheen poikittaisen liitosten (mukaan SNP) vaihtelee 40-80 m (riippuen ominaisuuksista rakennuksen). Tällaisten liitosten järjestäminen paitsi lisää rakennusten rakenteen luotettavuutta, mutta myös mahdollistaa vaiheittain yksittäisten rakennusosien vetämisen.

Vihje! Yksittäisessä rakenteessa tällaisten aukkojen järjestäminen on erittäin harvinaista, koska yksityisen talon seinämän pituus ei yleensä ole yli 40 metriä.

Tiilitaloissa pistot on järjestetty samaan tapaan kuin paneeli- tai monoliittiset rakenteet.

Lattian lämpötilan saumat

Rakennusten betoniteräksissä lattian mitat sekä muiden elementtien mitat voivat vaihdella lämpötilaerojen mukaan. Siksi asennettaessa niitä on tarpeen järjestää laajennusliitokset.

Materiaalit niiden valmistukseen, mittoihin, paikkoihin ja asennustekniikkaan etukäteen ilmoittavat rakennuksen rakentamisessa.

Joskus tällaiset saumat rakentavat liukumista. Jotta varmistetaan liukuminen niissä paikoissa, joissa lattialaatta lepää tukirakenteiden päälle, sijoitetaan sen alle kaksi kerrosta galvanoitua kattolevyä.

Lämpötilan kompensointiliitokset betonilattiassa ja sementti-hiekkastreissa

Kun sementti-hiekkalaatan kaataminen tai betonilattia on järjestetty, on välttämätöntä eristää kaikki rakennuksen rakenteet (seinät, pylväät, oviaukot ym.) Kosketukseen laastin kanssa, joka on kaadettu koko paksuuteen. Tämä aukko suorittaa samanaikaisesti kolmea toimintoa:

 • Liuoksen kaatamisen ja asettamisen vaiheessa toimii kutistuma. Raskas märkäliuos pakkaa sen, betonisekoituksen asteittaisella kuivumisella, valetun rainan mitat pienenevät ja raon täytemateriaali laajenee ja kompensoi seoksen kutistumista.
 • Se estää kuormien siirron rakennusteknisistä betonista ja päinvastoin. Levymä ei paina seiniä. Rakennuksen rakenteellinen lujuus ei muutu. Suunnitelmat eivät itse siirrä kuormaa lasille ja se ei repeä käytön aikana.
 • Kun lämpötila laskee (ja ne tapahtuvat väistämättä jopa lämmitettävissä tiloissa), tämä liitäntä kompensoi betonimassan tilavuuden muutoksia, mikä estää sen halkeilua ja lisää käyttöikää.

Tällaisten aukkojen järjestämiseen käytetään yleensä erityistä vaimennusnauhaa, jonka leveys on jonkin verran suurempi kuin sidoksen korkeus. Sen jälkeen, kun sen liiallisen leikkauksen liuos on kovetettu rakentavalla veitsellä. Kun kutistesiteet asennetaan betonilattioihin (jos ei ole viimeistelylattian päällystettä), polypropyleeninauha on osittain poistettu ja ura on vesitiivis erityisillä tiivistysaineilla.

Suuren alueen (tai yhden seinän pituuden ollessa yli 6 m) huoneissa on SNiP: n mukaan leikattava pitkittäiset ja poikittaiset lämpötila kutistuvat liitokset, joiden syvyys on ⅓ täytön paksuutta. Lämpötilayksikkö betonissa valmistetaan erikoislaitteiden avulla (bensiini tai sähköinen sahanterä timanttisyllyillä). Tällaisten saumojen korkeus ei saa olla yli 6 m.

Varoitus! Kun laastin lattialämmityselementit kaadetaan liuoksella, kutistuma-saumat asennetaan lasin koko syvyyteen.

Lämpöliitokset perustusten ja betonireittien sokeilla alueilla

Pohjamaalausalueet, jotka on suunniteltu suojaamaan talon perustamista saastumisen haitallisilta vaikutuksilta, ovat myös tuhoutuneet, mikä johtuu merkittävistä lämpötilaeroista koko vuoden. Tämän välttämiseksi varaa saumat, kompensoimalla betonin laajeneminen ja supistuminen. Tällaisia ​​aukkoja tehdään sokean alueen rakentamisvaiheessa. Rakenteessa poikittaiset levyt (20 mm paksu) kiinnitetään koko kehällä 1,5 - 2,5 m: n askelin. Kun liuos tarttuu hieman, levyt poistetaan ja kuonakanavan lopullisen kuivauksen jälkeen ura täytetään vaimennusmateriaalilla ja vedenkestävällä materiaalilla.

Kaikki edellä mainitut kohteet koskevat kadun katuvalojen betonikäytävien järjestämistä tai omalla kodillasi sijaitsevia pysäköintipaikkoja. Kuitenkin muodonmuutosten aukkoja voidaan nostaa 3 ÷ 5 m: iin.

Materiaalit saumojen järjestämiseksi

Saumojen järjestämiseen tarkoitetut materiaalit (tyypistä ja koosta riippumatta) ovat samoja vaatimuksia. Niiden on oltava joustavia, joustavia, helposti puristettavia ja nopeasti palautettava muoto puristuksen jälkeen.

Vaimennusnauha

Se on suunniteltu estämään lasin halkeilua kuivauksen aikana ja kompensoimaan rakennusrakenteiden (seinät, pylväät jne.) Kuormitukset. Laaja valikoima koot (paksuus: 3 ÷ 35 mm, leveys: 27 ÷ 250 mm) mahdollistaa lähes minkä tahansa pesurin ja betonilattian varustamisen.

Tiivistysjohto

Suosittu ja helppokäyttöinen materiaali muodonmuutosvaurioiden täyttämiseen on vaahtopolyetyleenisorpi. Rakennusmarkkinoilla on kahta tyyppiä:

 • kiinteä tiivisteliuska Ø = 6 ÷ 80 mm,
 • putken muodossa Ø = 30 ÷ 120 mm.

Johdon halkaisijan on ylitettävä sauman leveys ¼ ÷ ½. Johto on asennettu uraan pakatussa tilassa ja täytä ⅔ ÷ ¾ vapaa tilavuus. Esimerkiksi, jos upotetaan 4 mm: n leveitä uria, neulotaan solmuun, sopii Ø 6 mm johto.

Tiivisteet ja mastiset aineet

Saumojen sulkemiseen sovelletaan useita tiivistysaineita:

Ne ovat sekä yksiosaisia ​​(valmiita käytettäväksi) että kaksikomponenttisia (ne valmistetaan sekoittamalla nämä kaksi komponenttia välittömästi ennen käyttöä). Jos sauma on pieni, riittää täyttää se tiivisteellä; jos raon leveys on merkittävä, tämä materiaali levitetään polyeteenisulan (tai muun vaimennusmateriaalin) rungon päälle.

Erilaisia ​​mastisia (bitumia, bitumipolymeeriä, raakakumikoostumuksia tai epoksia lisäaineilla kimmoisuutta varten) käytetään pääasiassa ulkoisten muodonmuutosten aukkojen sulkemiseen. Ne asetetaan uraan asetetun vaimennusmateriaalin päälle.

Erikoisprofiilit

Nykyaikaisessa rakenteessa konkreettiset lämpötilaliitokset suljetaan onnistuneesti käyttämällä erityisiä kompensointiprofiileja. Näillä tuotteilla on useimmat erilaiset kokoonpanot (riippuen sauman laajuudesta ja leveydestä). Niiden valmistuksessa ne käyttävät metallia, muovia, kumia tai yhdistävät useita materiaaleja yhdessä laitteessa. Jotkin tämän luokan mallit on asennettava jo liuoksen kaatopaikalle. Toiset voidaan asentaa uraan pohjan lopullisen kovettumisen jälkeen. Valmistajat (sekä ulkomaiset että kotimaiset) ovat kehittäneet laajan valikoiman tällaisia ​​laitteita sekä ulkokäyttöön että sisätiloihin. Profiilien korkeaa hintaa kompensoi se, että tämä aukkojen tiivistysmenetelmä ei vaadi niiden myöhempää vedenpitävyyttä.

Lopuksi

Lämpötilan, kompensoinnin, muodonmuutoksen ja sedimenttisten saumojen asianmukainen järjestäminen lisää merkittävästi minkä tahansa rakennuksen lujuutta ja kestävyyttä. pysäköintipaikoilla tai puutarhatyylillä betonipäällysteellä. Kun käytät laadukkaita materiaaleja niiden tuottamiseen, ne kestävät korjaamatta useita vuosia.

Laajennusliitokset

Ulkoiset seinät ja niiden kanssa rakennuksen muut rakenteet tarvittaessa ja riippuen rakentamisen ilmastollisista ja insinööri-geologisista olosuhteista sekä avaruustutkimuspäätösten ominaisuuksien huomioon ottamisesta erotetaan pystysuorassa laajennusliitokset (4.2): lämpötila kutistuminen, sedimenttinen, antisenseettinen jne. (Kuva 4.2).

Kuva 4.2. Laajennusliitokset: a - lämpötilan kutistuminen; b - sedimenttinen tyyppi I; c - sedimenttinen tyyppi II; G - antisoisminen.

Lämpökutistuvat liitokset on järjestetty estämään seinämien halkeamat ja vääristymät, jotka aiheutuvat voimien pitoisuudesta vaihtelevien lämpötilojen vaikutuksesta ja materiaalin kutistumisesta (muuraus, monoliitti tai esivalmistetut betonirakenteet jne.). Lämpökutistuvat saumat katkaisevat rakennuksen vain maanalaisen osan rakentamisen. Lämpökutistuvien liitosten väliset etäisyydet on määrätty seinämateriaalien ilmasto-olosuhteiden ja fysikaalis-mekaanisten ominaisuuksien mukaan. Niinpä esimerkiksi M50-brändiliuosta tai savukeväästä valmistetuista ulkoseinistä 40-100 m: n lämpötila-kutistettavien saumojen väliset etäisyydet otetaan SNiP II-22-81 "Kivi- ja vahvistetut kivirakenteet" mukaisesti. Tällöin pienin etäisyys kuuluu kaikkein vaikeimpiin ilmasto-olosuhteisiin.

Rakenteissa, joissa on pitkittäisrakenteiset kantavat seinät, saumat on järjestetty poikittaisseinien tai väliseinien liitospinta-alueelle rakennuksissa, joissa on poikittaiset kantavat seinät, saumat usein järjestetään kahden kahden seinän muodossa. Pienin liitosleveys on 20 mm. Saumojen on oltava suojattuja puhalluksesta, huurun tunkeutumisesta ja vuotamisesta metallin kompensoijien, tiivistys- ja eristysaineiden avulla. Esimerkkejä tiili- ja paneeliseinien lämpö kutistuvien liitosten suunnitteluratkaisuista on esitetty kuviossa 4.3.

Kuva 4.3. Tiilet- ja paneelirakennusten termisten liitosten laite: a - pitkittäisineen seinämillä (poikittaisen kalvon jäykkyyden alueella); b - poikittaisilla seinillä, joissa on parittomat sisäseinät; sisäänrakennetut paneelirakennukset, joissa on poikittaiset seinät; 1 - ulkoseinä; 2 - sisäseinä; 3 - eristetty vuoraus ruberoidikääreessä; 4 - kauha; 5 - liuos; 6 - vyötärönauha; 7 - lattialaatta; 8 - ulkoseinäpaneeli; 9 - sama, sisäinen.

Sedimentaarisia saumoja tulee sijoittaa äkillisissä putoamispaikoissa rakennuksen korkeudelle (ensimmäisen tyyppiset sedimenttiset saumat) sekä kellarikerroksen erityisestä geologisesta rakenteesta (toisen tyyppiset sedimenttisangat) aiheuttamat epäsäännölliset muodonmuutokset kellarista rakennuksen pituuteen nähden. Ensimmäisen tyyppisiä sedimenttikojeja on määrätty kompensoimaan rakennuksen korkeiden ja matalien osien maarakenteiden pystysuuntaisten muodonmuutosten eroja, ja siksi ne ovat vastaavasti lämpötilan kutistettavia vain maarakenteissa. Rakenteiden muodostamattomien rakennusten sauman rakenne mahdollistaa liukuvan sauman asentamisen rakennuksen alhaisen osuuden lattian tukialueelle korkeiden seinien päälle, alhaisen osuuden peräpeilin runko-osaan monikerroksisille sarakkeille. Toisen tyyppiset sedimenttiset saumat leikkaavat rakennuksen täydelliseen korkeuteen - harjanteesta pohjan pohjaan. Tällaiset saumat kehyksissä olevissa rakennuksissa on suunniteltu pariksi kehyksiksi. Ensimmäisen ja toisen sedimenttisangan nimellisleveys on 20 mm.

Rakennusten laajennusliitokset

Muodonmuutos on materiaalirungon (tai sen osan) muodon tai koon muutos millä tahansa fyysisellä tekijällä (ulkoiset voimat, lämmitys ja jäähdytys, kosteuden muutokset muista vaikutuksista). Jotkut muodot ovat nimetty elimistöön vaikuttavien tekijöiden nimet: lämpötila, kutistuminen (kutistuminen - materiaalin rungon koon pienentäminen materiaalin kosteuden menetyksen vuoksi); sedimenteistä. (luonnos - laskeutumisen perusta maan tiivistyksen aikana alle sen), jne. Jos erillisiä rakenteita toteuttaa materiaalin elin tai jopa rakenteellinen koko järjestelmän, kuten muodonmuutoksen tietyissä olosuhteissa voi aiheuttaa häiriöitä kantavuus tai suorituskyvyn menetys.

suuri pituus rakennuksen kohteena muodonmuutoksia vaikutuksen alaisena monista tekijöistä, kuten: suuri ero kuormituksen substraattia keskeinen osa rakennuksen ja sivusuunnassa niiden osat, kun taas heterogeeniset maaperässä emäksen ja ei-yhtenäinen sakka rakennusten merkittävää lämpötilan vaihtelut ulkoilman ja muut syyt. Näissä tapauksissa rakennusten seinissä ja muissa elementeissä voi esiintyä halkeamia, jotka vähentävät rakennuksen voimaa ja vakautta. Rakenteiden halkeamien estämiseksi tehdään laajennusliitoksia, jotka leikkaavat rakennukset erillisiin osastoihin.

Sedimenttikivet saumat tehdään niissä paikoissa, joissa voit odottaa painumaerojen eri puolilla rakennusta: rajoista alueiden eri kuormilla alustalle, joka on yleensä aiheuttama ero korkeus rakennusten (kanssa ero korkeuksia yli 10m laite kerrostunut saumat on valinnainen), rajoilla, joilla on eri rakennustyöt sekä uusien seinien risteyspaikat olemassa oleville alueille heterogeenisilla alueilla sijaitsevilla alueilla, kaikissa muissa tapauksissa, joissa viereisten rakennusten alueet saattavat olla epätasaisia TIONS.

Sedimenttisangan muotoilun tulisi varmistaa yhden rakennuksen osan vertikaalisen liikkumisen vapaus suhteessa toisiinsa. Sen vuoksi sedimenttiliitokset, toisin kuin lämpöliitokset, on järjestetty paitsi seinien lisäksi myös rakennuksen, katon ja katon perustuksiin. Siten sedimenttiset saumat leikkaavat rakennuksen läpi jakamalla sen erillisiin osiin.

Eri käyttötarkoituksesta riippuen seuraavat laajennusliitokset ovat: kutistuminen, lämpötila, sedimentti ja antiseisminen.

Kutistuneet saumat. Monoliittisissa betonissa tai betoniseinissä betoni on asetettu (karkaistu), sen tilavuus pienenee, ns. Kutistuminen, joka aiheuttaa halkeamien muodostumista. Siksi rakennuksissa, joissa on tällaiset seinät, liitokset tehdään ilman lämpötilan vaihteluista riippumatta, joita kutsutaan kutistumisiksi.

Lämpötilan saumat. Merkittäviä muutoksia ympäristön lämpötilassa rakennuksissa, joiden pituus on pitempi, esiintyy muodonmuutoksia. Kesällä rakennukset laajenevat ja laajenevat lämmityksestä, kun taas talvella niitä vähennetään jäähdytyksen aikana. Nämä muodonmuutokset ovat pieniä, mutta ne voivat aiheuttaa halkeamia. Jotta vältytään tästä rakennuksesta, ne hajotetaan lämpötilan saumoilla, leikkaamalla ne kaikkialle tai pitkin koko korkeutta perustuksiin. Perustoissa lämpötila-liitoksia ei ole järjestetty, koska ne ovat. jotka ovat maassa, eivät aiheuta merkittäviä muutoksia ilman lämpötilassa. Lämpötilayhteiden tulisi tarjota rakennuksen yksittäisten osien horisontaalinen liike, jonka ne katkaisevat.

Lämpötila-alueiden väliset etäisyydet vaihtelevat hyvin laajoilla rajoilla (20 - 200 mm).

Sedimenttiset ompeleet. Kaikissa tapauksissa, kun on mahdollista odottaa epätasaista ja epätasaista rakennuksen viereisten osien kokoa ja aikarajaa, järjestetään sedimenttisaumat.

Tällainen sedimentti voi olla esimerkiksi:

a) erilaisilla kuormituksilla varustettujen tonttien rajoilla, jotka johtuvat erilaisista sääntelykuormituksista tai rakennuksen eri korkeuksista (joiden korkeusero on yli 10 metriä tai enemmän kuin 3 lattiaa);

b) alueet, joilla on heterogeeninen perusta (hiekkarannat antavat pienen ja lyhyen aikavälin luonnoksen ja saven - suuri ja pitkäaikainen);

c) rakennusosastojen (kompressoidut ja kompressoitumattomat maaperät) erilai- sella eritasolla sijaitsevien tonttien rajalla;

d) niissä paikoissa, joissa uudet seinämät ovat vierekkäin;

e) rakennuksen monimutkainen kokoonpano suunnitelmassa;

e) joissain tapauksissa dynaamiset kuormat.

kerrostunut yhteinen suunnittelu olisi annettava vertikaaliliikevapausaste rakennuksen suhteessa muihin, joten kerrostunut saumat toisin lämpö tyytyväinen paitsi seinät, mutta rakennuksen kellariin, sekä kattoon ja katto. Siten sedimenttiset saumat leikkaavat rakennuksen läpi jakamalla sen erillisiin osiin.

Jos rakennus vaatii lämpötilaa ja sedimenttisaumoja, ne yhdistetään yleensä ja sitten kutsutaan lämpötila-sedimenttiksi. Lämpötila-sedimenttisillä saumoilla pitäisi olla rakennusten osien horisontaalinen ja pystysuuntainen liikkuminen. Ne voivat olla lämpötila-sedimenttisiä ja vain sedimenttisiä saumoja.

Anti-seismiset saumat. Maanjäristyksissä alttiilla alueilla erilliset osastot, joissa on erilliset seismiset saumat, erotetaan rakennukset erillisten osiensa itsenäiselle saostukselle. Näiden lokeroiden tulisi olla riippumattomia vakaita määriä, joille antiseismisten saumojen varrella on kaksinkertaiset seinät tai kaksoisrivat tukijalat, jotka sisältyvät vastaavan osaston laakerirunkoon. Nämä saumat on suunniteltu ohjeiden DBN mukaisesti.

Antiseismiset saumat voidaan tarvittaessa yhdistää lämpötilaan, jälkimmäiseen.

Rakenteelliset ratkaisut rakennusten laajennusliitoksille

a - lämpötilaliitos yhden kerroksen kehysrakennuksessa; b - sedimenttinen sauma yhden kerroksen kehysrakennuksessa

- lämpötila-sauma rakennuksissa, joissa on poikittaiset laakerit, suuret seinät; g - lämpötilaliitos monikerroksisessa kehysrakennuksessa; d, e, g, - kiviseinien lämpöliitosten vaihtoehdot

1 - sarake; 2 - pinnoitteen tukirakenne; 3 - kansilevy; 4 - pilarin alla oleva perustus; 5 - yhteinen perusta kahdelle sarakkeelle; 6 - seinäpaneeli; 7 - paneeli-insertti; 8 - kannatinpaneeli; 9 - lattialaatta; 10 - termovillage.

Lämpötilaliitosten suurin etäisyys

Mikä on laajennusliitos?

Erilaisten rakenteiden rakentamisessa ja suunnittelussa käytetään laajennusliitintä, joka on tarpeen koko rakenteen vahvistamiseksi. Sauman tehtävä on rakenteen turvallisuus seismisistä, sedimentteistä ja mekaanisista vaikutuksista. Tämä menettely toimii talon lisävahvistuksena, joka suojaa sitä tuhoutumiselta, kutistumiselta ja mahdollisilta siirtymisiltä ja kaarevuuksilta maan päällä.

Laajennusliitoksen ja sen tyyppien määrittäminen

Laajennuskappale - rakenteen osa, joka vähentää rakenteen kuormitusta, mikä lisää rakennuksen vakautta ja sen stressitilanteen tasoa.

On järkevää soveltaa tätä rakennusvaihetta laajamittaisten tilojen suunnittelussa, sijoittamalla rakenteen heikkoon maahan ja toimimalla aktiivisesti seismisiä ilmiöitä. Sauma tehdään alueilla, joilla on suuri sademäärä.

Tarkoituksen perusteella laajennusliitokset jaetaan seuraavasti:

 • lämpötila;
 • kutistuminen;
 • kerrostunut;
 • seisminen.

Joissakin rakennuksissa, niiden sijainnin erityispiirteiden vuoksi, menetelmien yhdistelmiä käytetään suojaamaan useita muotovaikutuksen syitä kerralla. Tämä voi johtua siitä, että maastossa, johon rakentaminen on pystytetty, on maaperä, joka on altis sakkaukselle. On myös suositeltavaa tehdä useampia saumoja laajennettujen korkeiden talojen rakentamisessa, jossa on monia erilaisia ​​rakenteita ja elementtejä.

Lämpötilan saumat

Nämä rakennusmenetelmät toimivat suojana muutoksilta ja lämpötilavaihteluilta. Jopa niissä vyöhykkeissä sijaitsevissa kaupungeissa, joissa on lauhkea ilmasto, kun siirtyvät kesän korkeista lämpötiloista alhaisiin talvilämpötiloihin, usein rakennuksissa esiintyy säröjä ja syvyyttä. Tämän jälkeen ne johtavat paitsi rakennuksen rakenteen myös pohjan muodonmuutokseen. Näiden ongelmien välttämiseksi rakennus on jaettu saumoilla etäisyydellä, joka määräytyy materiaalin perusteella, josta rakenne on pystytetty. Huomioon on myös tämän alueen maksimilämpötila.

Tällaisia ​​saumoja käytetään vain seinän pinnalla, koska pohja on maaperän sijainnin vuoksi vähemmän altis lämpötilan muutoksille.

Kutistuneet saumat

Käytetään harvemmin kuin toiset, lähinnä monoliittisen betonirakenteen luomisen yhteydessä. Tosiasia on, että kovettamisen aikana betoni on usein peitetty halkeilla, jotka myöhemmin laajentavat ja muodostavat onteloita. Lukuisat lukuisat kellarin halkeamat, rakennuksen rakenne ei voi seistä ja romahtaa.
Sauma levitetään vain, kunnes pohja on täysin karkaistu. Soveltamisen merkitys on se, että se laajenee kunnes kaikki betoni muuttuu kiinteäksi. Täten betoni on kokonaan kutistunut, eikä sitä ole peitetty halkeilla.

Kun betoni on kokonaan kuivunut, leikkaus on täynnä.

Jos sauma on kokonaan suljettu eikä kosteudelle anneta, käytetään erityisiä tiivistysaineita ja hydraulisia piikkejä.

Sedimenttiset laajennusliitokset

Tällaisia ​​rakenteita käytetään eri korkeuksien rakennusten rakentamisessa ja suunnittelussa. Esimerkiksi talon rakentamisessa, jossa toisella puolella on kaksi kerrosta ja kolme toisesta. Tällöin se osa rakennuksesta, jossa on kolme kerrosta, kohdistaa paljon paineita maaperälle kuin se, jossa on vain kaksi. Maaperän epätasaisuus voi heikentyä, mikä aiheuttaa voimakasta painetta pohjalle ja seinille.

Paineen muutoksista rakenteen eri pinnat peittävät halkeamien verkoston ja tuhotaan sen jälkeen. Rakennuselementtien muodonmuutoksen estämiseksi rakennuttajat käyttävät sedimenttiliuosta.

Vahvistaminen jakaa paitsi seinät, myös perustan, mikä suojaa taloa tuhoamiselta. Se on pystysuora muoto ja se sijaitsee katon alta rakennetta. Se luo rakenteen kaikkien osien kiinnittymisen, suojaa taloa tuhoamiselta, vaihtelevalta vaurioilta.


Työn päätyttyä on tarpeen tiivistää itse syvennys ja sen reunat suojaamaan rakennetta kokonaan kosteudelta ja pölyltä. Voit tehdä tämän käyttämällä tavallisia tiivisteitä, joita löytyy rautakaupoista. Materiaalien käsittely suoritetaan yleisten sääntöjen ja suositusten mukaisesti. Tärkeä edellytys sauman järjestämiseksi on se, että se on täysin täynnä materiaalia niin, ettei sisällä ole mitään aukkoja.
Seinien pinnalle ne on valmistettu tukipuista, joiden paksuus on noin puoli tiiliä, alemmassa osassa sauma on tehty ilman shuntia.

Kosteuden pääsyn estämiseksi talon sisäpuolelle on asennettu maali- lukko. Näin sauma ei ainoastaan ​​suojaa rakenteen tuhoutumista vastaan ​​vaan myös osoittautuu lisätiivisteeksi. Talo on suojattu pohjavedestä.

Tämäntyyppiset saumat on järjestettävä rakennuksen eri osien kosketuspisteisiin näissä tapauksissa:

 • jos osia rakenteesta sijoitetaan maaperään, jolla on eri virtauskyky;
 • siinä tapauksessa, että toiset on kiinnitetty olemassa olevaan rakenteeseen, vaikka ne on tehty samoista materiaaleista;
 • jossa rakennuksen yksittäisten osien korkeusero on merkittävä, mikä on yli 10 metriä;
 • missä tahansa muussa tapauksessa, kun on syytä olettaa säätiön epätasaisen samentumisen.

Seismiset saumat

Tällaisia ​​rakenteita kutsutaan myös antiseismiseksi. On tarpeen luoda tällaisia ​​linnoituksia alueilla, joilla on korkea seisminen luonto - maanjäristysten, tsunamien, maanvyörymien, tulivuorenpurkausten esiintyminen. Jotta rakennus ei kärsisi säästä, on tavallista rakentaa tällaisia ​​linnoituksia. Suunnittelu on suunniteltu suojaamaan taloa vaurioilta maasokkien aikana.
Seismiset saumat on suunniteltu omien suunnitelmien mukaan. Suunnittelun merkitys on erillisten, ei-kommunikoivien alusten rakentaminen sisäpuolelle, jotka erotellaan kehällä laajennusliitoksilla. Usein rakennuksen sisällä laajennusliitokset on järjestetty kuution muodostamiseksi, jossa on samanlaiset reunat. Kuution reunat tiivistetään kaksoisseinämällä. Suunnittelu on suunniteltu sen vuoksi, että seismisen toiminnan aikana saumat pitävät rakenteen estämättä seinien romahtamista.

Erilaisten saumojen käyttö rakenteessa

Lämpötilavaihteluissa raudoitetun betonin rakenteet ovat muodonmuutoksia - voivat muuttaa muotoa, kokoa ja tiheyttä. Kun betoni kutistuu, rakenne lyhenee ja sags ajan myötä. Koska istutus on epätasaista, kun rakenteen yhden osan korkeus laskee, muut alkavat siirtyä, jolloin tuhotaan toisiaan tai muodostavat halkeamia ja halkeamia.


Nykyään jokainen raudoitettu betonirakenne on täydellinen, jakamaton järjestelmä, joka on erittäin altis ympäristömuutoksille. Joten esimerkiksi maaperän saostumisen, lämpötilan voimakkaan vaihtelun ja sedimentin muodonmuutosten välillä rakenteen osien välillä on keskinäinen lisäpaine. Vakiopai- neen muutokset johtavat erilaisten puutteiden muodostumiseen rakenteen pinnalle - lävistyksiä, halkeamia, kolhuja. Jotta rakennusvirheiden muodostuminen vältettäisiin, leikkaajat käyttävät useampia leikkauksia, jotka on suunniteltu vahvistamaan rakennusta ja suojaamaan sitä erilaisilta tuhoisilta tekijöiltä.

Monikerroksisten tai laajennettujen rakennusten elementtien välisen paineen vähentämiseksi on välttämätöntä käyttää sedimenttimuotoja ja lämpötila kutistuvia saumoja.

Rakenteen pinnalla olevien saumojen välisen vaaditun etäisyyden määrittämiseksi otetaan huomioon sarakkeiden ja liitosten materiaalin liikkumiskyvyn taso. Ainoa tapaus, jossa ei ole tarvetta asentaa lämpöliitoksia, on rullatukien läsnäolo.
Myös saumojen välinen etäisyys riippuu usein korkeimpien ja alhaisimpien ympäristölämpötilojen välisestä erosta. Mitä matalampi lämpötila on, sitä kauempana urien on oltava. Lämpökutistuvat saumat läpäisevät rakenteen katolta pohjaan. Vaikka sedimentti eristää rakennuksen eri osia.
Joskus muodostetaan kutistusliitos asentamalla useita sarakepareja.
Lämpötilan kutistuma muodostetaan yleensä järjestämällä parittuja sarakkeita yhteiseen säätiöön. Sedimenttisulakkeita suunnitellaan myös asentamalla useita paria tukia, jotka ovat toisiaan vastapäätä. Tässä tapauksessa jokaisen tukipylväät on varustettava omalla pohjalla ja kiinnittimillä.


Jokainen sauma on suunniteltu siten, että se on rakenteeltaan selkeä, rakenteen elementtien kiinnittämiseen luotettavasti, jotta ne voidaan luotettavasti sulkea jätevedestä. Sauman on vastattava lämpötilan ääripäitä, sateen läsnäoloa vasten muodonmuutosta kulumisesta, iskuilta, mekaanisista vaikutuksista.

Saumat on tehtävä maaperän hermoja, neodinkoyovoy korkeus seinät.

Laajennusliitokset on eristetty mineraalivillalla tai polyetyleenivaahdolla. Tämä johtuu siitä, että huone on suojattava kylmiltä lämpötiloilta, lian tunkeutumista kadulta ja lisäään ääneneristävyyttä. Käytetyt ja muut eristeet. Huoneen sisällä jokainen sauma on tiivistetty joustavilla materiaaleilla ja kadulta - tiivisteillä, jotka kykenevät suojaamaan sadetta tai roiskeita vastaan. Päällystysmateriaali ei peitä laajennusliitäntää. Huoneen sisustuksessa sauma peitetään koristeellisilla elementeillä rakentajan harkinnan mukaan.

Laajennusliitos

Laajennusliima - joka on suunniteltu vähentämään rakenteellisten elementtien kuormitusta mahdollisissa muodonmuutoksissa, joita esiintyy, kun ilmalämpötila vaihtelee, seismisiä ilmiöitä, maaperän epätasaista saostumista ja muita vaikutuksia, jotka voivat aiheuttaa vaarallisia omia kuormia, mikä vähentää rakenteiden kantavuutta. Se edustaa eräänlaista leikkausta rakennusrakenteessa, jakaa rakennuksen erillisiin lohkoihin ja siten antaa rakennus jonkin verran joustoa. Tiivistämiseksi täytetään elastisella eristysaineella.

Kohteesta riippuen käytetään seuraavia laajennusliitoksia: lämpötila, sedimentti, antisysmi ja kutistuminen.

Lämpömittarit jakavat rakennuksen osastoihin maanpinnasta kattoihin ilman vaikutusta säätöön, joka maaperän alapuolella kohtaa lämpötilanvaihtelut pienemmäksi ja siten ei aiheudu merkittäviä muodonmuutoksia. Lämpötilaliitosten välinen etäisyys riippuu seinien materiaalista ja rakennusalueen arvioidusta talvilämpötilasta.

Jotkin rakennuksen osat voivat olla eri korkeuksilla. Tällöin säätiön perusteet, jotka sijaitsevat aivan rakennuksen eri osien alapuolella, tulevat erilaisiin kuormituksiin. Maaperän epätasainen muodonmuutos voi johtaa murtumisiin rakennuksen seinissä ja muissa rakenteissa. Toinen syy rakenteen pohjan maaperän epätasaiselle saostukselle voi olla eroja rakennuksen rakennusalueen pohjan koostumuksessa ja rakenteessa. Sitten huomattavasti pitkiä rakennuksia, jopa samassa korkeudessa, voi esiintyä sedimenttisiä halkeamia. Jotta vältetään vaarallisten muodonmuutosten esiintyminen rakennuksissa, järjestetään sedimenttiliitokset. Nämä nivelet, toisin kuin lämpötilasyhteydet, leikkaavat rakennuksia koko pituudeltaan, perustukset mukaan lukien.

Jos yhdessä rakennuksessa on tarpeen käyttää eri tyyppisiä laajennusliitoksia, ne voidaan mahdollisuuksien mukaan yhdistää niin sanottujen lämpötila-sedimenttisten saumojen muodossa.

Antiseismisia saumoja käytetään rakennuksissa, jotka on rakennettu maanjäristyksiin alttiilla alueilla.

Kutistuneet liitokset tehdään monoliittisesta erilaisesta betonista valmistetuissa seinissä. Monoliittiset seinät betonin kovettumisen aikana vähenevät tilavuudella. Kutistuneita saumoja estävät seinien laakereiden kapasiteettia pienentävät halkeamat. Monoliittisten seinien kovettumisen aikana kutistuneiden saumojen leveys kasvaa; seinämän kutistumisen lopussa saumat ovat tiukasti kiinni.

Laajennusliitosten järjestämiseen ja vedenpitävyyteen erilaisten materiaalien avulla:
- tiivistysaineet
- kitti
- hydrauliset rihlat

TehLib

Tiede- ja teknologiatekniikan portaali Techie

Rakennusten laajennusliitokset

Ulkoiset seinät ja yhdessä poistavat tarvittaessa muut rakennuksen rakenteet rakennuksen ratkaisun, ilmastollisten ja teknisten geologisten rakennusolosuhteiden mukaan, leikkaavat erilaiset laajennusliitokset:

Siirtyminen kellarikerroksen sedimenttisestä saumasta seinän sedimenttiseen saumaan: a - osa; b - seinäsuunnitelma; in - kellarin suunnitelma; 1 - perusta; 2 - seinä; 3 - seinämä sauma; 4 - kieli; 5 - saostumistilavuus; 6 - perustus sauma

Laajennusliitoksella vähennetään kuormitusta eri rakenteellisissa elementeissä mahdollisten muodonmuutosten paikoissa, joita esiintyy seismisten ilmiöiden aikana, lämpötilan vaihteluissa, epätasaisessa maadoituksessa, samoin kuin muilla vaikutuksilla, jotka voivat aiheuttaa omia kuormituksia, vähentäen rakenteen tukikapasiteettia.

Tämä on rakennusrakenteen leikkaus, joka jakaa rakennuksen erillisiin lohkoihin, mikä antaa rakennukselle jonkin verran joustavuutta. Tiivistykseen täynnä elastista eristävää materiaalia.

Laajennusliitoksia käytetään tarkoituksen mukaan. Nämä ovat lämpötilaa, antisenseettisiä, sedimenttisiä ja kutistuvia. Lämpömittarit jakavat rakennuksen osastoihin, maanpinnasta kattoon. Se ei vaikuta pohjaan, joka on maanpinnan alapuolella, jossa lämpötilaeroja on vähemmän ja siksi ei ole merkittäviä muodonmuutoksia.

Jotkin rakennuksen osat voivat olla eri korkeuksilla. Sitten rakennuksen eri osiin sijoitetut säätömaat tuntevat erilaiset kuormat. Tämä voi johtaa halkeamiin rakennuksen seinissä sekä muissa rakenteissa.

Myös säätiön epätasainen pohjakertymys voi vaikuttaa rakennuksen rakennuksen alueen säätiön koostumuksen ja rakenteen eroista. Tämä saattaa aiheuttaa sedimenttimuotoja jopa saman korkeuden rakennuksessa, jonka pituus on huomattava.

Vaarallisten muodonmuutosten välttämiseksi tehdään sedimenttisiä saumoja. Niitä erottaa se, että kun rakennusta leikataan sen täyskorkeuteen, myös säätiö on mukana. Joskus käytetään erityyppisiä saumoja. Voidaan yhdistää lämpötila-sedimenttisiin saumoihin.

Maanjäristyksessä alttiilla vyöhykkeillä rakennettaviin rakennuksiin käytetään antiseismisia saumoja. Niiden erityispiirre on se, että ne jakavat rakennuksen osastoihin, jotka rakentavassa mielessä ovat riippumattomia vakaita määriä.

Seinissä, jotka on rakennettu monoliittisesta erilaisesta betonista, tehdään kutistumaumoja. Kun betoni kovenee, monoliittiset seinät pienentävät tilavuutta. Saumat itse estävät sellaisten halkeamien esiintymisen, jotka vähentävät seinien kantavuutta.

Laajennusliima - joka on suunniteltu vähentämään rakenteellisten elementtien kuormitusta mahdollisissa muodonmuutoksissa, joita esiintyy, kun ilmalämpötila vaihtelee, seismisiä ilmiöitä, maaperän epätasaista saostumista ja muita vaikutuksia, jotka voivat aiheuttaa vaarallisia omia kuormia, mikä vähentää rakenteiden kantavuutta. Se edustaa eräänlaista leikkausta rakennusrakenteessa, jakaa rakennuksen erillisiin lohkoihin ja siten antaa rakennus jonkin verran joustoa. Tiivistämiseksi täytetään elastisella eristysaineella.

Kohteesta riippuen käytetään seuraavia laajennusliitoksia: lämpötila, sedimentti, antisysmi ja kutistuminen.

Lämpömittarit jakavat rakennuksen osastoihin maanpinnasta kattoihin ilman vaikutusta säätöön, joka maaperän alapuolella kohtaa lämpötilanvaihtelut pienemmäksi ja siten ei aiheudu merkittäviä muodonmuutoksia. Lämpötilaliitosten välinen etäisyys riippuu seinien materiaalista ja rakennusalueen arvioidusta talvilämpötilasta.

Jotkin rakennuksen osat voivat olla eri korkeuksilla. Tällöin säätiön perusteet, jotka sijaitsevat aivan rakennuksen eri osien alapuolella, tulevat erilaisiin kuormituksiin. Maaperän epätasainen muodonmuutos voi johtaa murtumisiin rakennuksen seinissä ja muissa rakenteissa. Toinen syy rakenteen pohjan maaperän epätasaiselle saostukselle voi olla eroja rakennuksen rakennusalueen pohjan koostumuksessa ja rakenteessa. Sitten huomattavasti pitkiä rakennuksia, jopa samassa korkeudessa, voi esiintyä sedimenttisiä halkeamia. Jotta vältetään vaarallisten muodonmuutosten esiintyminen rakennuksissa, järjestetään sedimenttiliitokset. Nämä nivelet, toisin kuin lämpötilasyhteydet, leikkaavat rakennuksia koko pituudeltaan, perustukset mukaan lukien.

Jos yhdessä rakennuksessa on tarpeen käyttää eri tyyppisiä laajennusliitoksia, ne voidaan mahdollisuuksien mukaan yhdistää niin sanottujen lämpötila-sedimenttisten saumojen muodossa.

Antiseismisia saumoja käytetään rakennuksissa, jotka on rakennettu maanjäristyksiin alttiilla alueilla. He leikkaavat rakennuksen osastoihin, jotka rakentavassa mielessä pitäisivät itsenäisiä kestäviä määriä. Anti-seismisten saumojen linjoilla on kaksinkertaiset seinät tai kaksiriviset tukipylväitä, jotka sisältyvät vastaavan lokeron tukirungon järjestelmään.

Kutistuneet liitokset tehdään monoliittisesta erilaisesta betonista valmistetuissa seinissä. Monoliittiset seinät betonin kovettumisen aikana vähenevät tilavuudella. Kutistuneita saumoja estävät seinien laakereiden kapasiteettia pienentävät halkeamat. Monoliittisten seinien kovettumisen aikana kutistuneiden saumojen leveys kasvaa; seinämän kutistumisen lopussa saumat ovat tiukasti kiinni.

Laajennusliitosten järjestämiseen ja vedenpitävyyteen erilaisten materiaalien avulla:
- tiivisteet
- kitti
- gidroshponki

Laajennusliitos - pystysuora aukko, joka on täytetty elastisella materiaalilla, joka murtaa rakennuksen seinät. Sen tarkoituksena on estää halkeamien ilmeneminen johtuen lämpötilaeroista ja rakennuksen epätasaisesta saostuksesta.

Rakennusten ja niiden ulkoseinien laajennusliitokset:
A - saumamallit: a - lämpötila - kutistuminen, b - sedimentti tyyppi I, c - sama tyyppi II, g - antiseisminen; B - laitteen tiedot lämpötila- ja kutistumisliitoksista tiili- ja levyrakennuksissa: a - pitkittäiset kantavat seinät (jäykkyyden poikittaisen kalvon vyöhykkeessä); b - poikittaisseinät, joissa on parittomat seinät; i - ulkoseinä; 2 - sisäseinä; 3 - eristysvuoraus; 4 - kaula: 5 - liuos; 6 - vyötärönauha; 7 - lattialaatta; 8 - ulkoseinäpaneeli; 9 - sama. sisäinen

Lämpötilan kutistusliitokset on järjestetty estämään seinämien halkeamat ja vääristymät, jotka aiheutuvat voimien pitoisuudesta vaihtelevien ilman lämpötila- ja materiaalin kutistumisen vaikutuksesta (muuraus, betoni). Tällaiset saumat katkaisevat vain maanalaisen osan rakennuksesta.

Jotta voitaisiin välttää halkeamat, joita aiheutuu kutistuvista muodonmuutoksista monoliittisesta betonista ja betonikivistä sekä kovettumattomista silikaattipaloista (enintään kolme kuukautta vanha), on suositeltavaa rakentaa rakentavaa raudoitusta rakennuksen ympärysmittaan ikkunoiden ja ikkunoiden yläpuolella yleisen 2- 4 cm2 lattialle.

Metalli- tai betoniteräsrakenteisiin liittyvien seinien saumat on sovitettava yhteen rakenteiden saumojen kanssa.


Suurin sallittu etäisyys (m) lämmitettyjen rakennusten seinämien lämpötilaerojen välillä