Impregnointi betonin vahvistamiseksi

Vahvistettujen betonirakenteiden suojaamiseksi kosteudelta ja ulkoisilta vaurioilta on melko paljon erilaisia ​​koostumuksia ja ominaisuuksia sisältäviä vedenpitäviä materiaaleja. Joskus tarvitaan luotettavampaa suojausta syvien tunkeutumisratkaisujen muodossa.

Toisin kuin yksinkertaiset pohjamaalit, ne tunkeutuvat syvemmälle betonirakenteeseen, vahvistavat ja suojaavat sitä. Vahvistettu betonipohjan vahvistus lisää vahvuutta ja kulutusta.

Betonimateriaalien kyllästys suojaa pintoja kemiallisten yhdisteiden vaikutuksilta ja ilmakehän prosesseilta (sisältäen sisätilat).

Niiden käytön seurauksena pintojen resistanssi mekaaniseen rasitukseen lisääntyy, pöly ei muodostu niihin. Myös vanhat betonirakenteet vahvistuvat.

Käyttöalueet

Syväperäisen betonin pohjamaalaus tarvitaan betoniin tapauksissa, joissa betonialustan kuormitus kasvaa huomattavasti esimerkiksi jos se on lattia paikoissa, joissa on suuri määrä ihmisiä.

Tiheämmät betonityypit edellyttävät syvää impregnointia, mutta nestemäisiä rakenteita, koska sen huokoset ovat niin pieniä, että tiheät seokset eivät pääse syvälle. Ja nestettä varten se ei ole vaikeaa. Ne tunkeutuvat täydellisesti syvälle huokosiin, kovettuvat ja suojaavat materiaalia sisältä.

Lähes kaikki suojaavat kyllästysseokset, jotka tunkeutuvat betoniin ja tiivistävät sitä, luovat lisäksi lisää vahvuutta ja koko rakennetta. Tarvittaessa parannetaan paksun sementin ominaisuuksien soveltamista juuri sellaiseen ratkaisuun.

Betonirakenteiden, esimerkiksi seinien, pystysuorat rakenteet edellyttävät vedenpitävää koostumusta, joka ei ole liian syvä, koska kosteus voi tunkeutua vain ulkoisiin huokosiin. Tällaisen materiaalin kiinnittämiseksi riittävän kalvoa muodostava suojaava seos.

Ominaisuudet ja tyypit kyllästys betonin syvälle tunkeutumiselle

Impregnoinnilla on erilaisia ​​parametreja ja tarkoituksia. Valinta tehdään riippuen käsiteltävän pinnan tyypistä. Ne ovat:

Valitsemalla tunkeutuva kyllästys, kannattaa harkita huolellisesti niiden koostumusta.

Kovettuva kyllästys

Tämä ryhmä on jaettu useisiin alaryhmiin:

Fluoating Deep Penetrating Impregnation

Nämä ovat Elakor MB-1 -tyyppisiä yhdisteitä, jotka pystyvät tunkeutumaan syvään ja muuttamaan rakennetta kemiallisella tasolla parantaen betonirakenteen lujuutta.

Litium impregnointi

Kuten C2 Hard. Liukenematon kalsiumhydroksidi on järjestetty betonimyllyn tunkeutumisprosessissa. Siten betonialusta on kestävämpi kulumista, kosteutta ja kemiallisia koostumuksia vastaan.

Täydellinen vanhentuneille alustoille, levittämisen jälkeen pintaan ei tarvitse maata ja kiillottaa.

Silikaattipolymeerit

Yksi kovettumisen kyllästyslajeista, kuten Ashford-kaava (Asford-kaava), joka tunkeutuu betoniin ja vuorovaikuttaa sementtikiven kanssa, minkä jälkeen betonirakenne saavuttaa paremman kovuuden ja lujuuden.

Silikaattikyllästystä käytetään laajalti paikoissa, joissa on suuria kuormia, kuten pysäköintialueita, siltarakenteita ja jalankulkijoita. Pinta käsitellään kerran, minkä jälkeen uudelleenkäsittelyä ei tarvita.

Vedeneristys kyllästys

Suunniteltu suojaamaan betonirakenteita kosteudelta, syvästi putoamaan betonin rakenteeseen ja luomaan melko tiheä kosteudenkestävä suojakalvo. Näin ollen pohja ei ole pelkästään suojattu vedestä vaan myös pakkasenkestävä.

Betonin impregnoinnit luokitellaan myös koostumuksella, ne ovat:

orgaaninen

Orgaaniset yhdisteet perustuvat polyuretaani-, akryyli- ja epoksiseoksiin. Työn periaate on mikrohuokosten täyttäminen. Tästä johtuen pinnat kestävät aggressiivista ympäristöä, hankkivat vedenpitävän ominaisuuden. Samalla lisätään betonin lujuutta.

Lisäksi orgaanisella kyllästyksellä yhdistyvät pinnalla oleva sementtipöly, joka suojaa kulumista ja kemiallisesti vaikuttavien aineiden vaikutuksia.

Tällaisilla polyuretaanikoostumuksilla on kyky tunkeutua useaan kertaan syvemmälle betonipohjaan samalla kun se muodostaa betonipolymeerin pinnalle, mikä lisää merkittävästi lujuutta, iskunkestävyyttä ja kulutuskestävyyttä.

Epoksihartseihin perustuvat kyllästysaineet:

 • korkea vahvuus
 • kyky vastustaa hankausaineita hyvin
 • minimaalinen kosteuden läpäisevyys
 • lähes kokonaan kutistumisen puute
 • tehdä betonilattia loistava.

Vaikka epoksihartsilla tehdyillä kyllästyksillä ei ole tällaista miinua kuin voimakas tuoksu kiinteytymisen aikana, ne ovat vähemmän kestäviä kemiallisten yhdisteiden vaikutuksille samoin kuin mekaanisiin vaikutuksiin.

Epoksihartsipinnoituksia käytetään yleisesti sisätiloissa, koska ne ovat kellertäviä auringonvalolle altistumisen vuoksi.

Epäorgaaninen kyllästys

Muuta betonin rakenne. Käytettäessä niitä esiintyy kemiallisia reaktioita. Tuloksena syntyy yhdisteitä, jotka antavat betonin inerttiä aggressiivisen ympäristön vaikutukselle.

Samalla se kasvattaa voimaa ja kykyä muodostaa pölyä. Betoni on vedenpitävä.

Betonin kyllästämisen vaikutus

Yleisimmät ovat tällä hetkellä kyllästettyjä orgaanisilla aineilla. Ne ovat akryyli, polyuretaani, epoksi.

Akryylillä perustuvat kyllästyvät koostumukset edullisella hinnalla ovat hyviä ominaisuuksia. Niiden valmistaminen ei anna kloridien vaikutusta. Hän ei pelkää korkeaa kosteutta. Hänellä on suuri resistenssi ultraviolettisäteilyä kohtaan. Käytön aikana betonin väri ei häviä.

Näitä impregnointeja käytetään poistamaan betonilattian pölyn muodostuminen, jolloin kuormitus on vähäpätöinen. Tämä prosessi toistetaan 2 - 3 vuoden toiminnan jälkeen, koska akryylipohjaisten koostumusten kestävyys ei ole niin suuri.

Paras vaikutus saadaan polyuretaanilla tehdyillä kyllästyksillä. Ne myös poistavat pölyn, tuottavat inerttejä kemiallisille yhdisteille. Lisäksi nämä kyllästykset lisäävät huomattavasti betonin lujuutta ja tekevät vesitiiviistä.

Syvyys, johon tällaiset impregnoinnit tunkeutuvat, saavuttaa kuusi millimetriä. Niitä voidaan käyttää betoni-, betoni- ja metlahskoylaattojen, tiilien impregnointiin.

Rajoitukset ovat olosuhteet, joissa kielletään tällaisten koostumusten käyttö avoimissa tiloissa, joissa ei ole suojuksia, sekä vedeneristyksen pakollinen läsnäolo betonilla.

Polyuretaanivaahdon käyttö lisää betonituotteiden lujuutta. Kahdeksan-kymmenen kertaa betonin vastustuskyky kulumisen kasvaessa. Sen kyky kestää iskuja on kaksinkertaistunut.

Betoni tulee vedenpitäväksi ja kestää kemiallisia yhdisteitä. Poistamalla pölyn muodostuminen, lattiat huolehtivat yksinkertaisemmiksi, lentokoneiden ulkonäkö muuttuu esteettiseksi.

Lyhyesti joitain suosittuja kyllästyksiä

Impregnointi, betonipinnan vahvistaminen, on Retrofit. Sitä käytetään lattian, teiden, jalkakäytävien, kiitoratojen käsittelyyn.

Impregnointi Protesil, joka liittyy orgaanisiin, käsiteltyihin lattiaan suurilla esineillä. Tästä johtuen betoni on suojattu kemiallisten yhdisteiden vaikutuksilta, parantaa sen mekaanisen rasituksen kestävyyttä. Tämä kyllästys tunkeutuu betoniin 10 millimetrin syvyyteen.

Monolith 20-M-impregnoinnin ytimessä on vesi. Sen käyttö lisää veden kestävyyttä, eliminoi halkeamien muodostumisen. Betoni on kestävämpi ja immuuneja orgaanisiin happoihin sekä öljytuotteisiin.

Hyvä vaikutus saavutetaan impregnoimalla Aquastone suojattaessa lattiat betonista, mosaiikista, säilyttää sementti-hiekkakerrokset.

Aquasolilla on hyvä vettähylkivä vaikutus. Epoksoli on varsin tehokas. Positiivisesti impregnoitu ja Ashford. Ne kaikki poistavat pölyn, vahvistavat betonia, suojaavat sitä aggressiivisten kemiallisten yhdisteiden vaikutuksilta ja lisäävät voimaa.

Jalostustekniikka

Ennen seoksen levittämistä betonipohjalle on tarpeen huolellisesti puhdistaa ja puhdistaa vanha kerros, erilaiset lika ja pöly.

Seuraavaksi komponentit sekoitetaan perusteellisesti käyttäen rakennesekoitinta (nopeus 300-400 rpm). Valmistettua seosta tulisi käyttää tunnin sisällä.

Impregnointia levitetään rullalla, jossa on polyamidikuituja 2-3 kerroksessa riippuen betonipohjan absorboivista ominaisuuksista. Ensimmäisen kerroksen levittämisen jälkeen on tarpeen kuivata se noin 1,5 tuntia, minkä jälkeen voit jatkaa toisen kerroksen levittämistä (kuivausaika jopa 2,5 tuntia).

Tasoja levitetään ennen tasaisen pintakiillon muodostumista - jos liuosta käytetään itsenäisenä pinnoitteena. Jos seosta käytetään alukkeena, pinnan tulisi saada yhtenäinen märkäbetonin ulkonäkö.

Eristysmateriaalit

Rakenteiden mitatessa materiaalin huokoisuutta tekniikan kehityksen alussa raudoitettujen betonirakenteiden valu. Nykyään tilanne on muuttunut dramaattisesti - nykyaikaiset kyllästyskoostumukset ovat ilmestyneet, mikä mahdollistaa betonituotteiden teknisten ja toiminnallisten ominaisuuksien parantamisen.

Artikkelissa kerromme, mitkä konkreettiset kyllästykset ovat, mikä niiden tarkoitus on, miten valita ja soveltaa materiaalia alustalle.

Tarve käsitellä betonin pinnan kovettumista impregnoimalla

Betoni-impregnointi - nestemäinen kovete, joka sisältää erityisiä liimoja, jotka vahvistavat merkittävästi pinnan yläkerrointa. Itsekseen betonipinnalla on huokoinen, löysä pinta. Mikrohuokosten esiintyminen johtaa kahteen merkittävään betonituotteen haittana:

 • matala hydrofobisuus - kosteus imeytyy huokosten läpi;
 • materiaalin riittämätön tiheys, mikä johtaa valmiin rakenteen lujuuden vähenemiseen.

Moderni teknologia betonituotteiden käsittelyssä mahdollistaa betonin huokoisen pinnan kääntämisen vedenpitävään kiviin. Tämä pätee erityisesti monoliittisten seinien, betonirakenteiden ja muiden kosteuden kanssa koskettavien tukirakenteiden rakentamisen aikana.

Joten betoni kyllästys suorittaa seuraavat tehtävät:

 • tuotteen pinnan suojaaminen negatiivisista ympäristötekijöistä ja kemikaaleista;
 • betonin lujuusominaisuuksien lisääminen;
 • betonirakenteet;
 • tasoituskerrosten ja laattojen kulumiskestävyys;
 • vanhusten ja rakenteiden vahvistaminen;
 • parantaa betonilattian ulkonäköä;
 • parantaa betonirakenteiden käyttöikää.

Betonin kyllästysala

Betonilattiat, perustukset, seinät ja muut rakenteelliset elementit impregnoidaan eri toimialoilla ja järjestelyillä:

 • näyttely- ja kauppahallit;
 • varastotila;
 • autopalvelut, autopesu ja parkkipaikka;
 • avoimet betonipatjat;
 • karjatalot;
 • tuotanto-työpajoja;
 • asunto- ja hallintorakenteita.

Rakennetyypistä ja halutusta tuloksesta riippuen valitaan optimaalinen alukokoostumus.

Betonin kyllästämisen luokittelu kemiallisella koostumuksella: orgaaniset ja epäorgaaniset modifioijat

Betonin kyllästämisen koostumuksen mukaan jaetaan kahteen erilaiseen koostumukseen:

 • orgaaniset seokset;
 • epäorgaaniset modifioijat.

Orgaaniset impregnoinnit ovat nestemäisiä formulaatioita, jotka on valmistettu polyuretaanista, epoksihartseista ja akryylistä. Tämän tyyppisten alukkeiden toimintaperiaate on seuraava: sitova elementti täyttää betonin huokoset ja antaa pinnan kyvyn torjua vettä ja vastustaa aggressiivista materiaalia. Lisäksi tällaiset kyllästykset tarjoavat betonin poistumisen ja tekevät rakenteesta kestävämmän.

Se on tärkeää! Betonieristyksen impregnointia pidetään yleismaailmana ja se käsitellään samanaikaisesti kaikkiin alustaan ​​asetetuilla tehtävillä. Muihin aineisiin perustuvat yhdisteet - erittäin erikoistunut

Epäorgaanisilla modifioimilla (silikaattikyllästys) on erilainen toimintaperiaate. Materiaali ei täytä betonin mikrohuokosia, mutta reagoi ulkoisten molekyyliyhdisteiden kanssa, jotka voidaan liuottaa ja muuttua inertiksi muihin reaktioihin. Betoni hankkii useita lisäominaisuuksia: veden kestävyys, kestävyys ja pölynpoisto.

Impregnointityypit toimintojen mukaan

Betonin vahvistaminen

Useimmissa tapauksissa kovettumisen impregnoinnit tehdään epäorgaanisten yhdisteiden - silikaattialukkeiden pohjalta. Betonin pinnalla ei muodostu suojaavaa kerrosta, sillä kyllästyminen tunkeutuu syvälle ja muuttaa materiaalin rakennetta. Tämän ominaisuuden ansiosta aluke ei irrota ja antaa tuotteen korkean kestävyyden täydellisellä poistoputkistolla. Vahvistettu aluke levitetään kattoihin, seiniin, pylväisiin, lattiaan ja muihin rakenteisiin.

Betonin syvä impregnointi lisää pintakerroksen vahvuutta kahdella tai kolmella kerralla.

Litiumsilikaatteihin perustuvat uudet kiteyttimet ovat korvanneet perinteiset kalium- ja natrium-impregnoinnit syvälle tunkeutumiselle. Litiumalukeilla käsitelty betoni on kosteutta ja mekaanista hankausta vastaan, eikä se pölyä.

Se on tärkeää! Käytettäessä litium-pohjaisia ​​kyllästysaineita ei voida sulkea betonisulun mahdollisuutta. Puolet tai kaksi tuntia pintakäsittelyn jälkeen rakennetta voidaan käyttää.

Vettä hylkivä betoni

Vettähylkivien kyllästämisten vaikutus perustuu niiden tunkeutumiseen halkeamiin ja betonin huokosiin. Tämä hoito suojaa rakenteen pintaa kosteuden tunkeutumisesta materiaaliin ja useiden negatiivisten tekijöiden vaikutuksilta:

 • mikro-organismit, muotit ja sienet;
 • UV-säteet;
 • halkeamien ja kukinnan puhkeaminen;
 • suola / hapon saostuminen.

Vettä hylkivä betonirakenne betonille ulkokäyttöön lisää roiskeita ja parantaa betoniteräsrakenteiden lämmöneristysominaisuuksia

Hydrofobinen kyllästys suojaa rakennetta sisältä, mikä on erityisen tärkeää monoliittisten seinien ja kellareiden korjautessa. Tämä hoito ei kuitenkaan suojaa pohjaa pohjaveden tunkeutumiselta. Tämä ongelma voidaan ratkaista soveltamalla joukko toimenpiteitä betonirakenteiden vedeneristykseen.

Tämän luokan malleista on laaja valikoima rakennusmarkkinoilla. Tehokkaimmat ja kalliimmat ovat kaksikomponenttiset koostumukset, jotka on suunniteltu hydraulisten rakenteiden, kuten uima-altaiden, rakentamiseen.

Impregnointi pinnan poistamiseen

Betonimateriaalia pölystä käytetään varastointi- / tuotantolaitosten, näyttely- / kauppapaikkojen, autotallien, käytävien, portaiden jne. Järjestämiseen. Betonilattian, katon tai seinien pölynpoisto suoritetaan usein ennen pintakäsittelyä polymeeripinnoitteilla, kipsi- tai maalaustarvikkeilla.

Pölymodifikaattoreiden vaikutus:

 • pölyn muodostumisen poisto;
 • betonipinnan suojaaminen tuhoutumiselta, altistuminen emäksille, hapoille ja öljyille;
 • kulutuskestävyyden lisääntyminen ja rakenteen käyttöiän pidentäminen;
 • käsitelty pinta ei tarvitse erityistä hoitoa.

Väriaineet betonille

Betonin maalausta varten voit käyttää tavallista maali- tai erikoisväri-impregnointia. Maalilla ja lakalla maalattu pinta on vähemmän kestävä ja jatkuvilla kulku- / matkustuskuormalla halkeamia ja kuori.

Värilliset impregnoinnit tunkeutuvat betoniin 3 mm: n syvyyteen siten, että pinnoite ei menetä väriä pitkään riippumatta eri kuormien vaikutuksesta.

Se on tärkeää! Värjäysyhdisteellä pinnoitettua betonipinnalle tulisi lisäksi käsitellä vettä hylkivä suojaava kyllästys.

Yleiskatsaus eri valmistajien betonimateriaaleista

Kuvaamme useita konkreettisia impregnointeja, jotka ovat suosittuja ja jotka ovat saaneet hyvän maineen rakentajien keskuudessa.

Betonilattian aluslevyn vahvistaminen Suoja on erittäin kestävä kemiallisille reagensseille, vahvistaa betonin pintaa ja irrottaa sen. Lisätoimet:

 • tarjoaa "hengityselinten" ominaisuuksia teräsbetonipäällysteen;
 • Parempi kytkentä uuden ja vanhan betonin välillä.

Impregnointisuojaa käytetään menestyksekkäästi kerrosten eri tarkoituksiin: betonitie, kiitoratat, kävelytiet, päällystyslaatat jne. Vahvistuskoostumus valmistetaan 20 litran kauunoissa, 1 litran hinta on noin 180 ruplaa.

Primer XTREME HARD - epäorgaaninen vedeneristyskyky betoniin. Konsentraatti koostuu piidioksidipölystä, joka tunkeutuu syvälle materiaaliin ja toimii vuorovaikutuksessa betonin sementtikomponenttien kanssa. Reaktioiden seurauksena muodostuu kiteytysmassa ja huokosten väliset väliseinät.

Se on tärkeää! XTREME HARD - väkevöity impregnointi, joka on laimennettava vedellä suhteessa 1: 4 ennen käyttöä

Takalevy on kyllästetty kyllästys betonille (1 litran hinta on noin 400 ruplaa). Muokkaajaa käytetään huonolaatuisen betonin (alle 300), vanhan ja uuden mosaiikkisen betonin kovettumiseen ja pölyämiseen. Kun työskentelet Retrofitin kyllästämisellä, on otettava huomioon useita vivahteita:

 • koostumusta levitetään lämpötilassa, joka ei ole alle +5 °;
 • kyllästystä ei tule soveltaa kypsymättömiin betoniin (vähintään 14 päivää ennen asennusta).

Protexil - kyllästys betonille, joka on suunniteltu erityisesti tuotantolaitosten lattioiden käsittelyyn. Muunnin suojaa betonilaattoja korkeilta mekaanisilta / kuljetuskuormilta ja altistumiselta aggressiiviselle materiaalille.

Impregnoinnin tekniset ja toiminnalliset ominaisuudet Proteksil:

 • käyttölämpötila-alue -40 ° C - + 80 ° C;
 • materiaalin kulutus - noin 0,3 l / m2;
 • kuivausaika - enintään 6 tuntia +20 ° C: ssa;
 • takuuaika - 6 kuukautta;
 • tunkeutumissyvyys - 5-10 mm;
 • impregnointikustannukset - 170-190 ruplaa / litra.

Monolith 20-M - yleinen impregnointi betoniin. On mahdollista ostaa modifiointilaatikko 10 litraa hintaan 1300 ruplaa. Monolith 20-M - vesipohjainen koostumus, ympäristöystävällinen ja helposti syttyvä. Impregnointi vaikuttaa betonirakenteeseen seuraavasti:

 • vähentää kutistumisen halkeilua / vääntymistä betonista;
 • betonin vedenkestävyyden kasvu kolmella markalla;
 • kulutuskestävyyden ja kovuuden lisääntyminen 30%;
 • kyllästäminen tunkeutuu betoniin 20-30 cm syvyyteen pitämällä pinnoitteen kyky "hengittää";
 • poistaa pölyn betonista;
 • antaa vastustuskykyä öljytuotteiden, rasvojen ja orgaanisten happojen vaikutuksille;
 • parantaa maalien ja epoksipinnoitteiden tarttumista;
 • lisää käsiteltyyn betoniin käytettävien maalien kestävyyttä.

Impregnointikulutus Monolith 20-M - 1 litra 3-5 m2 (riippuen betonin tilasta ja huokoisuudesta).

Vinkkejä konkreettisen kyllästämisen valintaan

Seuraavassa on joitain suosituksia, jotka auttavat sinua valitsemaan oikean betonisaturaation:

 1. Silikaattikyllästyskoostumukset (kemiallinen betonin kovettuminen) soveltuvat seuraavissa tapauksissa:
  • hävittäminen vähäisin kustannuksin;
  • lattiaan kohdistuu kova käyttö (korkean lämpötilan altistuminen, raskas esineiden vieminen);
  • betonipinta on karkeaa ja sillä on merkittäviä epäsäännöllisyyksiä.
 2. Epoksi (polymeeri) impregnointeja käytetään parhaiten seuraavissa tapauksissa:
  • voimakas altistus päällystekemikaaleille;
  • betonipäällysteen esteettiselle ulkonäölle asetetaan suuria vaatimuksia;
  • huokoisen mosaiikkilattia.

Se on tärkeää! Silikaattimodifikaattorit eivät ole tehokkaita mosaiikkipäällysteisiin pinnoitteisiin

Yleiset vaatimukset kyllästyskoostumusten vedeneristykseen ja karkaisuun

 1. Betonialusta on kuivattava. Vettä huokosissa ei voida hyväksyä.
 2. Optimaalinen ilman lämpötila impregnointia varten on + 20-25 ° C, ilman kosteus on enintään 90%.
 3. Betonipinnan lämpötilan on oltava vähintään + 10 ° C (jotkut impregnoinnit ovat tehokkaita alemmissa lämpötiloissa).
 4. Työlle on välttämätöntä käyttää liuottimia kestäviä rullia tai harjoja.
 5. Ennen vettähylkivien koostumusten levittämistä on toivottavaa, että betonilattia pyyhitään hienojakoisten kvartsihiekkasten avulla. Tämä antaa pinnan liukumista estävät ominaisuudet.
 6. Betonipinnan näkyvät viat on poistettava - jauhat ja halkeamat jauhat.
 7. Työskentelyä varten on noudatettava turvaohjeita ja käytettävä henkilökohtaisia ​​suojavarusteita (kaasunpoistoaineet, kumi-pohjaiset kengät, puuvillakankaat ja kintaat).

Impregnointitekniikka: työvaiheet

Harkitse vaiheittain miten kovettua betoni itse:

 1. Valmista tarvittavat materiaalit ja työkalut:
  • kyllästys;
  • rulla / harja pitkällä kahvalla;
  • henkilökohtaiset suojavarusteet;
  • kapasiteettia.
 2. Valmistele pohja impregnoinnin levittämiseksi:
  • poista löysä kerros betonin pinnalta;
  • hiekkaa pohja (se sopii parhaiten hiomalla, jalostussyvyys - 1,5 mm).
 3. Alukekoostumuksen valmisteluohjeiden mukaan. Kaksikomponenttisessa kyllästyskokeessa sekoitetaan kaikki ainesosat rakennesekoittajalla. Aluke tulisi tehdä pieninä annoksina, sillä monet formulaatiot ovat tehokkaita, jos niitä kulutetaan tunnin sisällä.
 4. Levitä impregnointi pintaan. On välttämätöntä valvoa, ettei lätäköitä muodosteta.
 5. Primer-syvä tunkeutumista tulee soveltaa vaiheittain, jolloin kerrosten väliset raot saadaan aikaan. Seuraava prosessointi suoritetaan, kun edellinen kerros on menettänyt tarttuvuuttaan. Yleensä toinen kerros levitetään tunnin kuluttua ensimmäisestä ja kolmas kerros kahden tunnin kuluttua toisen levittämisen jälkeen.

Ennen kyllästys on täysin kuiva, vähintään 12-14 tuntia.

Video: betonin kyllästäminen kädelläsi lastalla

Video: betonilattian pölyn poisto, hionta ja impregnoinnin käyttö.

Betonimateriaalit betonilattialle ja sementtilaastille

Betonilattian ylempi kerros pukeutuu ajan myötä, minkä seurauksena pölyä ei ole havaittavissa meille ilmassa. Tämä ilmiö ei vaikuta pelkästään lattian kuntoon vaan myös ihmisten terveyteen. Sen lisäksi, että vesi, hiilidioksidi tai suolat ovat alttiina betonipinnalle pieniä halkeamia, jotka johtavat usein lattian tuhoutumiseen.

Lattian käyttöiän pidentämiseksi ja suojaamiseksi haitallisilta vaikutuksilta on välttämätöntä levittää lattialle erityinen kyllästys. Vahvistettu ja suojattu betonilattia on vähemmän altis halkeamien ja sirujen muodostumiselle, ja sillä on merkittävämpi elämä.

Betonimateriaalien ja -estekertymien etuja

Impregnoinnin pääasiallinen vaikutus on täysin upottaa betonisiin huokosiin, täyttää ne ja siten vahvistaa betonia. Tämän tapahtuman jälkeen betonirakenne saa suuren lujuuden ja kulutuskestävyyden. Tuloksena on myös pintapinnoitus.

Betonin kyllästyksiin on ominaista kestävyys, joten niitä voidaan käyttää vain kerran betonielementin koko käyttökauden aikana.

Yksi tärkeä etu impregnoinnilla on niiden suojaava ominaisuus. Lattian käyttö heikentää kylmien ja erilaisten syövyttävien ympäristöjen haittavaikutuksia. Myös veden kestävyys lisääntyy.

Impregnoinnin jälkeen muutaman tunnin kuluttua lattiaa voidaan hyödyntää.

On olemassa erilaisia ​​impregnointeja, joista kullakin on omat ominaisuutensa ja ominaisuutensa. Harkitse suosituimpia brändejä "ArmMix Hydrophobic" ja "Monolith", jotka esitellään täältä: mene betoni- "fibroblok.ru" -valanteen valmistajan ja toimittajan verkkosivuille.

ArmMix Hydrofobinen: Tarkoitus ja arvokkuus

Akryyli-silikoni-impregnointia käytetään erittäin tehokkaasti betonilattian ja sementtivalmisteiden (puolikuiva mukaan lukien) käsittelyyn.

Työkalu viittaa hydrofobiseen impregnointiin. Tuloksena on vettähylkivä ja kovettuva vaikutus. Nestemäinen tuote ei sisällä myrkyllisiä aineita, joten sitä voidaan käyttää missä tahansa tilassa.

ArmMix Hydrophobicin ominaisuuksista ja eduista ovat:

 • Se on kyllästys syvä tunkeutuminen;
 • Se antaa konkreettista lujuutta, kestävyyttä ja pakkasenkestävyyttä.
 • Ei salli hometta ja muita haitallisia vaurioita;
 • Vähentää jäätymistä talvikaudella ja helpottaa siten jäätä pinnan puhdistamista.
 • Suojaa kosteudelta;
 • Tarjoaa hengittävyyttä.

Kun se levitetään, kyllästys täyttää täysin betonin ilmanhuokoset ja mikrokärryt ja varmistaa siten sen lujuuden ja kosteuden kestävyyden.

Koostumuksen ainoa haittapuoli on se, että laattaliima kiinnittyy alustaan. Siksi, jos on tarpeen impregnoida lattia akryylisellä kyllästyksellä ja liimaa sitten laatta päälle tai keraaminen graniitti, ArmMix Universalia voidaan käyttää kyllästämiseen, joka ei sisällä silikoni-vettä karkottavia aineita, ja se on sekä vahvistava kyllästys että erinomainen liimakoostumus.

Impregnointi betonille "Monolith"

Kyseisestä impregnoinnista on erilaisia ​​merkintöjä, joista kullakin on omat ominaisuutensa. Niistä suosituin brändi on "Monolith 20M", jota käytetään sekä raikkaalle betonilattialle että vanhemmalle (asetettu yli kaksi viikkoa sitten). Sitä käytetään myös sementtivalmisteisiin ja rappausseiniin.

Monolith 20M on vesipohjainen vaaraton ihmisten terveydelle. Koostumuksella on luontainen sitruunaväri ja ei ole hajua.

Syvästi tunkeutuu betonin huokosiin, Monolith 20M luo kiteitä niihin, mikä alkaa kosteuden kasvaessa. Tämän seurauksena rakenne saavuttaa suuren kosteudenkestävyyden ja pakkasvastuksen. Samaan aikaan konkreettisissa kiteissä ei ole sisäisiä jännityksiä, koska niiden laajeneminen tapahtuu vain huokostilaan.

Impregnoinnin jälkeen betoni hankkii myös sellaisia ​​ominaisuuksia kuin vahva ja kulutuskestävyys.

Impregnointi "Monolith 20M" suositellaan käytettäväksi asuinrakennusten, kauppakeskusten, teollisuusvarastojen, siltojen, autojen korjauspalveluiden, pysäköintialueiden ja muiden rakenteiden betonipinnoille, mukaan lukien lisääntynyt kuorma.

"Monolith-20M-L" -tuotteen impregnointi auttaa paitsi vahvistamaan myös betonilattiaa. Työkalun osana on litiumsilikaatti, jonka ansiosta kaikki nämä ominaisuudet annetaan betonille. Läpinäkyvä aine imeytyy täydellisesti betoniin (enintään 40 mm) ja muodostaa kiteitä, joilla on vahvistusvaikutus. On suositeltavaa käyttää tätä työkalua vanhoihin betonilattioihin, jotka ovat alttiina mekaaniselle rasitukselle tai kemialliselle hyökkäykselle. Koostumus myös tehokkaasti vahvistaa huokoisia betonilattiat.

Aineen levittämisen jälkeen betonirakenteen pakkasvaste ja kestävyys lisääntyvät merkittävästi. Pölyn muodostus vähenee "ei". Monolith-20M-L luotettavasti suojaa lattiaa kosteudelta, orgaanisilta hapoista ja petrokemikaaleista. Tämän merkin Monolithin käsittelemä lattia on helposti kiillotettu, muodostaen loistavan kiillon.

Vinkkejä betonin kyllästämiseen

Betoni on erittäin kestävä materiaali. Se kohtaa epäsuotuisat sääolosuhteet ja suuret kuormat. Betoni ei kuitenkaan pysty vastustamaan tällaista tuhoutumisprosessia kuin pintahionta, minkä seurauksena lattian pinnalle muodostuu sementtipölyä. Tämän ilmiön torjuminen käyttämällä erityisiä kyllästyskoostumuksia.

Tarve impregnointiin betoniin

Betoni on huokoista materiaalia. Sen vahvuus riippuu paljolti sementtidratation prosessista. Tämän prosessin seurauksena sementtilaastin, kosteuden ja ilman geeli-aine voi olla betonin huokosissa. Kaikki tämä vaikuttaa haitallisesti betoniin käytön aikana.

Mikrohuokosten esiintyminen aiheuttaa kaksi merkittävää haittaa tässä materiaalissa:

 • matala hydrofobisuus. Kosteus imeytyy huokosten läpi;
 • riittämätön betonin tiheys valmiiden lattian vahvuuden vähentämiseksi.

Moderni teknologia mahdollistaa betonin huokoisen rakenteen muuttamisen ja muuntaa sen vedenkestäviksi kiveiksi, mikä on erityisen tärkeää, kun muodostetaan betonipintoja kosketuksissa kosteuteen.

Betonin kyllästämisen avulla ratkaistaan ​​seuraavat tehtävät:

 • betonipintojen suojaaminen kemikaaleja vastaan ​​ja negatiiviset ympäristötekijät;
 • betonin lujuuden lisääminen;
 • betonipintojen kestävyyden lisääminen;
 • betonirakenteiden poisto;
 • vanhojen betonirakenteiden vahvistaminen;
 • lisää betonipintojen käyttöikää;
 • parantaa betonilattian ulkonäköä.

Betonin kyllästysluokka

Betonin kyllästys koostumuksesta riippuen jaetaan kahteen tyyppiin:

 • orgaaninen (polymeerinen);
 • epäorgaaninen (silikaatti).

Orgaaniset kyllästykset toimivat seuraavan periaatteen mukaisesti: näiden nestemäisten koostumusten sitomiselementti täyttää betonin huokoset antaen pinnalle kyvyn vastustaa aggressiivista materiaalia ja torjua vettä. Lisäksi tämän tyyppiset kyllästysaineet estävät betonin pölyämistä ja kestävyyttä.

Epäorgaanisilla kyllästyksillä on erilainen toimintaperiaate. Ne eivät täytä betonin mikrohuokosia, vaan reagoivat ulkoisten molekyyliyhdisteiden kanssa, jotka lopulta liukenevat ja muuttuvat toisiin reaktioihin inertiksi. Tämän seurauksena betonipinta estää pölyämisen ja hankkii lisäominaisuuksia, kuten voimaa ja vedenkestävyyttä.

Suurin esiintyvyys sai tänään orgaanisen kyllästyksen, joka puolestaan ​​jaetaan seuraavasti:

Akryyliyhdisteitä

Akryylipohjaiset impregnoinnit eroavat alhaisesta hinnasta, mutta osoittavat samalla hyvää laatua. Ne suojaavat betonia hyvin hyvin kloridien ja kosteuden altistumiselta. Lisäksi ne ovat erittäin kestäviä ultraviolettisäteilyä varten, ja niiden väri säilyy koko toimenpiteen ajan.

Akryylis impregnointeja käytetään betonilattian poistamiseen, sillä niillä on merkityksetöntä kuormitusta. Kaikilla sen positiivisilla ominaisuuksilla nämä sävellykset eivät ole kovin kestäviä, joten niitä on päivitettävä säännöllisesti (noin 2-3 vuoden välein).

Polyuretaani kyllästys

Polyuretaani kyllästys on tehokkaampaa kuin akryyli. Ne tarjoavat betonipinnan samanaikaisesti pölynpoistoa, kemiallisten reagenssien kestävyyttä, kosteuden kestävyyttä, suurta lujuutta. Polyuretaani kyllästys voi kattaa betoni-, sementtipinnoitemerkki M350, betoni ja metlahskuyu laatat, tiilet. Ne tunkeutuvat betonikerrokseen 6 mm: n syvyyteen, ja niitä voidaan käyttää sekä sisä- että ulkotiloissa, mutta suojissa. Lisäksi tämän tyyppisten impregnointien käyttö vaatii betonipohjan alla olevan vedenpitävän kerroksen läsnäoloa, mikä rajoittaa kapillaarisen kosteuden pääsyn betonirakenteeseen.

Betoni polyuretaanin kyllästämisen jälkeen ottaa vastaan ​​useita lisäominaisuuksia:

 • betonin lujuus kasvaa M600: een sen alkuperäisestä laatuluokasta riippumatta;
 • kulutuskestävyys kasvaa 8-10 kertaa;
 • iskunkestävyys kaksinkertaistuu;
 • parantaa betonin vedenkestävyyttä ja aggressiivisten kemikaalien kestävyyttä;
 • betonin pölyäminen on täysin suljettu pois;
 • lattian huolto yksinkertaistuu;
 • parantaa betonipinnoitteen ulkonäköä.

Polyuretaani-kyllästämisen suosio vaikuttaa niiden ominaisuuksiin, kuten koostumuksen nopeaan ja helpoiseen käyttöön ja tämän prosessin laitteiden edulliseen hintaan. Hoidetulla pinnalla voit kävellä jalkaina päivässä ja kuljetuksissa - kolmessa päivässä.

Epoksihartsi

Epoksipohjaiset kyllästykset voivat olla sekä värittömiä että väriltään. Niitä käytetään usein sisätiloissa, koska ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta ne ovat kellertäviä. Epoksipinnoitukset ovat kaksikomponenttinen seos, jonka komponentit ovat kovete ja epoksihartsi. Fenoleja, tertiäärisiä amiineja tai niiden analogeja käytetään kovettajina. Kovettimen ja hartsin mittasuhteet voivat olla hyvin erilaisia ​​ja riippuvat impregnoinnin levittämisestä.

Verrattuna muihin impregnointeihin epoksiyhdisteillä on sellaisia ​​etuja kuin:

 • korkea lujuus;
 • korkea kulutuskestävyys;
 • minimaalinen kosteuden läpäisevyys;
 • pieni kutistuminen;
 • epoksipinnoituksen avulla voit luoda betonilattiat kiiltävillä pinnalla tai houkuttelevalla "märällä betonilla".

Epoksipinnoitteet, joita käytetään, eivät tuota tällaista voimakasta tuoksua, kuten polyuretaania, mutta niiden vertailuun ne ovat vähemmän kestäviä kemiallisille ja mekaanisille vaikutuksille. Epoksikyllästystä voidaan käyttää sellaisissa kohteissa kuin lääketieteelliset laitokset, elintarviketehtaat, uima-altaat, altaat seinät rakennuksissa, jotka on rakennettu alueilla, joilla on korkea pohjavesi.

Impregnoinnin toiminnalliset ominaisuudet

Toiminnallisuudesta riippuen betoniset kyllästykset jaetaan seuraavasti:

 • vahvistaminen;
 • vettä hylkivä;
 • pölynpoisto;
 • väritys.

Kovettuva kyllästys

Tämäntyyppiset impregnoinnit useimmissa tapauksissa tehdään epäorgaanisten yhdisteiden - silikaattialukkeiden pohjalta. Ne eivät muodosta betonin pintaa suojaavaa kerrosta, koska ne tunkeutuvat materiaalin syvyyteen ja muut- tavat sen rakennetta. Tästä ominaisuudesta johtuen kyllästyminen ei irrota ja antaa betonipinnoille suuren kulutuksenkestävyyden täydellisellä päästöjen poistolla.

Aikaisemmin syvä tunkeuma impregnointeja tehtiin natrium- ja kaliumsilikaattien perusteella. Nyt ne korvataan uusilla koostumuksilla, jotka perustuvat litiumsilikaatteihin. Kun käytät litium-impregnointia, ei voida sulkea pois mahdollisuutta muodostaa kouristusta betoniin. Tällaisilla kyllästyksillä käsitellyt betonilattiat hankkivat suuren kestävyyden mekaanista hankausta ja kosteutta vastaan ​​ja estävät myös pölyämisen. Syvä impregnointi lisää betonin pintakerroksen vahvuutta 2-3 kertaa.

Vettä hylkivä kyllästys

Vettähylkivä (vettä hylkivä) kyllästys tunkeutuu betonin huokosiin ja halkeiluihin suojaamalla sitä kosteudelta ja siten vaikuttamaan sellaiset negatiiviset tekijät kuin:

 • mikro-organismit, homeet, sienet;
 • suola / hapon saostuminen;
 • UV-säteet;
 • muodostumista efflorescence.

Vettä hylkivä impregnointi lisää ulkona käytettävien betonirakenteiden pakkasvastusta. Ne suojaavat myös rakennusten rakenteita kosteudelta, mutta ne eivät suojaa pohjaa pohjaveden tunkeutumiselta. Tämä ongelma ratkaistaan ​​käyttämällä erilaisia ​​toimenpiteitä betonirakenteen vedeneristykseen.

Tämäntyyppiset impregnoinnit ovat edustettuina rakennusmarkkinoilla hyvin laajalla alueella. Tehokkaimmat ja kalliimmat ovat kaksikomponenttiset koostumukset, joita käytetään hydraulisten rakenteiden, kuten uima-altaiden, käsittelyyn. Itse asiassa tällaista kyllästystä voidaan kutsua universaaliksi, mutta jos betoni ei tarvitse tällaisia ​​ominaisuuksia, on parempi hankkia erikoistuneita kyllästyviä koostumuksia, jotka ovat halvempia ja tekevät erinomaista työtä määritetyillä tehtävillä.

Vähentävä impregnointi

Tämäntyyppisiä kyllästysaineita käytetään laajasti avoimiin betonilattioihin, jotka ovat raskaita kuormituksia ja katujen suojaamiseksi. Tällainen laaja soveltamisala johtuu impregnointien ominaisuuksista, jotka myös poistamisen lisäksi antavat myös runsaasti kulutusta ja kestävyyttä betonipinnoille.

Antidust-formulaatioita käytetään seuraaviin:

 • estää pölyn muodostuminen;
 • lisää kestävyyttä ja pidentää betonipintojen käyttöikää;
 • betonilattian suojaaminen tuhoutumiselta, happojen, emästen ja öljyjen altistuminen;
 • helpottaa betonilattian hoitoa.

Väriaineet

Betonimaalaus voidaan tehdä tavallisella maalilla tai erityisellä värillisellä impregnoinnilla. Pinnoitettu pinta on vähemmän kestävä. Pysyvällä liikenteellä / liikennekuormalla maalikerros murtuu ja kuoriutuu.

Värillinen impregnointi tunkeutuu betonin syvyyteen jopa 3 millimetriin, minkä vuoksi lattian väri säilyy pitkään, riippumatta eri kuormien vaikutuksesta. Mutta betonipinta, jota käsitellään väriainekoostumuksella, on lisäksi peitettävä suojaavalla vedenkestävällä kyllästyksellä.

Yleiskatsaus eri valmistajien kyllästyksistä

Tällä hetkellä valmistajat tarjoavat laajan valikoiman erilaisten betonityyppien impregnointeja. Tässä osassa kuvataan ne, jotka ovat saaneet hyvän maineen rakentajien keskuudessa ja ovat erittäin suosittuja.

Vahvistettu aluke betonilattialle Suoja.

Tämä koostumus vahvistaa betonipintaa, poistaa pölyn ja parantaa betonin kestävyyttä kemikaalien vaikutuksiin.

Impregnointisuoja, jota käytetään betonipintojen järjestelyssä erilaisiin tarkoituksiin: lattiat, tiet, kulkutiet, kiitotien. Saatavana 20 litran astioissa. Yhden litran hinta on 180 ruplaa.

Impregnoinnin vahvistaminen

Sitä käytetään huonolaatuisen betonin (alle M300) poistamiseen ja kovettumiseen sekä vanhoihin ja uusiin mosaiikkilattiat.

Tämän kyllästyneen työn aikana on tarpeen tarkastella seuraavia vivahteita:

 • kyllästystä ei voida käyttää käsittelemättömässä betonissa (valun jälkeen se kestää vähintään 14 päivää);
 • koostumusta levitetään ilman lämpötilaan, joka ei ole alle +5 astetta.

Saatavana 20 litran kaupeissa. Yhden litran hinta on noin 400 ruplaa.

Orgaaninen kyllästys Proteksil

Suunniteltu erityisesti teollisuuslaitosten lattioiden käsittelyyn. Se suojaa betonilattia tehokkaasti aggressiivisten ympäristöjen, korkeiden mekaanisten ja kuljetuskuormien vaikutuksilta.

Tekniset ja toiminnalliset ominaisuudet Proteksil:

 • tunkeutumissyvyys - 5-10 mm;
 • materiaalin kulutus - 0,3 litraa neliömetriä kohden;
 • käyttölämpötila-alue - -40 - +80 astetta;
 • kuivausaika on korkeintaan kuusi tuntia +20 asteen lämpötilassa;
 • kyllästyskustannukset - 170-190 ruplaa litraa kohden.

Universal impregnointi Monolith 20-M

Tämä koostumus on vesipohjainen, joten se on ympäristöystävällinen ja helposti syttyvä.

Impregnointi vaikuttaa betonilattiaan seuraavasti:

 • lisää betonin vedenkestävyyttä kolmella merkillä;
 • parantaa kestävyyttä ja kovuutta 30%;
 • vähentää betonipäällystämistä ja kutistumisparametrien muodostumista;
 • poistaa pölyn betonista;
 • parantaa betonin kiinnittymistä;
 • lisää orgaanisten happojen ja öljytuotteiden kestävyyttä.

Impregnointikulutus Monolith 20-M on yksi litra 3-5 neliömetriä kohden (riippuen betonin huokoisuudesta ja kunnosta). Yhden litran hinta on 130 ruplaa.

Impregnointi Aquastone

Tämä kyllästys tarjoaa betonien, mosaiikkilattian ja sementti-hiekkasterien huuhtelun ja pinnan suojauksen. Se on erinomainen läpäisykyky, joka varmistaa betonin pinnan lujuuden ja kovuuden. Se on suositeltavaa sekä teollisuudelle että kotitalouskäyttöön. Sitä voidaan käyttää alustoille, joissa on korkea kosteus. Yhden litran hinta on 220 ruplaa.

Impregnointi Aquasol

Impregnointi tarkoittaa vettähylkivää koostumusta ja sitä käytetään suojaamaan kosteutta ja muita sementin pohjalta valmistettujen rakennusmateriaalien haitallisia ilmakehän vaikutuksia. Yksi litra tätä kyllästystä maksaa 210 ruplaa.

Impregnointi Epoksoli

Se on epoksiveteen dispergoituva koostumus, jota käytetään betonin ja magnesiittikerrosten kovettumiseen, poistamiseen ja suojaamiseen sekä sementtiastioita. Se kasvaa 2-3 kertaa betonin lujuuden puristuksessa ja estää halkeamien muodostumisen. Epoksolia voidaan levittää märälle betonille. On suositeltavaa vahvistaa lattiat varastoissa, lääke- ja elintarviketeollisuuden yrityksissä, julkisissa ja asuinrakennuksissa, lääketieteellisissä ja lastenhoitopaikoissa. Yhden litran hinta on 380 ruplaa.

Impregnointi Ashford-kaava

Impregnointi on vesipohjainen silikaattipolymeeri. On suositeltavaa kovettaa logistiikkapäätteiden, varastojen, tuotantotyöpajojen, markkinoiden, ostoskeskusten, autotallien, pysäköintialueiden, kiitotien ja muiden kohteiden lisääntyneelle liikenteelle ja jalankulkijoille tarkoitettujen betoniportaiden kovettumista. Yhden litran hinta on noin 110 ruplaa.

Vinkkejä impregnoinnin valitsemiseen

Kun valitset betonin kyllästämisen, ota huomioon seuraavat seikat:

 1. Silikaatti (epäorgaanisia) yhdisteitä käytetään siinä tapauksessa, että:
  • on tarpeen pölyä betonilattia pienillä kustannuksilla;
  • betonipinnalla on huomattavia epätasaisuuksia ja karheutta;
  • lattiaan kohdistuu kova käyttö (raskas esine, korkean lämpötilan vaikutukset).
 1. Polymeeri (orgaaninen) kyllästys on parempi käyttää seuraavissa tapauksissa:
  • voimakas altistus kemiallisille betonille;
  • korkeat vaatimukset betonilattian esteettiselle ulkonäölle;
  • huokoisten mosaiikkilattiat.

Käytettäessä impregnoivia koostumuksia on otettava huomioon seuraavat vaatimukset:

 • tuoreeseen betonilattian päälle ei ole kyllästetty, vaikka voit jo kävellä sen päälle. Kestää vähintään kaksi viikkoa, jotta betoni kypsyy ja saavuttaa voimaa, jota tarvitaan impregnoinnin käyttämiseksi.
 • betonipinta on kuivattava hyvin. Veden läsnäolo betonin huokosissa ei ole hyväksyttävää. Lattia on myös puhdistettava perusteellisesti pölystä ja likaisuudesta;
 • on parasta soveltaa kyllästystä ilman lämpötilaan +20 - +25 astetta ja kosteutta - enintään 90%;
 • betonilattian lämpötilan on oltava vähintään +10 astetta, vaikka joitain impregnointeja voidaan käyttää alemmissa lämpötiloissa;
 • betonilattia ennen vettähylkivien koostumusten levittämistä, on toivottavaa pyyhkiä kvartsihiekkamäärät, jotta ne saisivat liukastumisen estävät ominaisuudet;
 • kaikki betonipäällysteen näkyvät viat on poistettava - hiekkapalat ja lastut;
 • käytä harjat ja rullat, jotka kestävät liuottimia;
 • kun työskentelet, on noudatettava turvaohjeita henkilökohtaisten suojavarusteiden avulla (hengityssuojaimet, puuvillavaatteet, kumi-pohjaiset kengät, käsineet).