Maaperän suojelu pakastamiselta

Käytä useita tapoja maaperän suojelemiseksi jäädyttämöltä, jonka valinta riippuu louhintatyön kalenterin ehdoista ja paikallisista ilmastollisista olosuhteista. Toimenpiteet maaperän suojelemiseksi jäädytykseltä on toteutettava ennen pakkasen alkamista, mutta syksyn sateiden päättymisen jälkeen. Maaperän suojaamiseksi jäädytykseltä käytetään maaperän pinnan irtoamista; lämpöeristys - lämmöneristysmateriaalien eristys, maaperän kemiallinen käsittely.

Maaperän pinnan karsiminen ja sen jälkeinen pilkkominen ylemmän kerroksen muodostaa löysä rakenteen, jossa on ilmavälejä, jotka yhdessä luonnollisen lumipeitteen kanssa viivästyttävät maaperän jäädyttämisen 1,5 kuukauteen. Kynnystä tai ristiinpoistoa tekevät rippaajat 30... 35 cm: n syvyyteen, jota seuraa oksentaminen 15... 20 cm: n syvyyteen.

Tarvittaessa, eristää suuria alueita on suositeltavaa lapio maaperän kaivinkoneen syvyyteen 1,3... 1,5 m, joka mahdollistaa laajentaa sulana maaperän kaivaminen 1... 2 kuukausi, vähentää syvyys pakkasen tunkeutuminen on lähes 2 kertaa, ja vähentää työvoimakustannuksia löysäämällä jäädytetty maahan 40%.

Jäätymissuoja on yksi kustannustehokkaista tavoista valmistaa taloja kehitykseen talvella. Kustannukset 1 m3: n maaperän suojelemiseksi jäädytyksestä auraamalla ja haukoittamalla ovat 2 kopeakaalia. työtä vaativaa työtä 0,002 henkilöä päivässä ja syvä löysääminen, lapioiminen kaivinkoneella - 24 kopecks. työn monimutkaisuus on 0.02 man.day. Lupaava tapa suojella maaperää jäätymiseltä on eristys vaahtomuovilla - nopeasti vaahtoava vaahto. Useissa Pohjois-Venäjän rakennustyön ministeriön pohjoisissa rakennushankkeissa tätä eristysmenetelmää on sovellettu ja maaperän lämpöeristyksen tekniikkaa on kehitetty.

Helmikuussa Krasnoyarskissa maaperän jäädyttämisen syvyys vaahtopinnoitteella oli 0,1... 0,3 m ja maaperän jäädyttämisen syvyys lämmittämättömässä tilassa oli 3 m.

Vaahtomuovien valmistusmenetelmä ja sen soveltaminen eristetyn alueen pintaan ovat yksinkertaisia. Erityisessä asennuksessa paineilman paineessa olevan vaahdon komponentit tulevat reaktoriin, jossa hartsin seoksen vaahtoaminen veden ja vaahdotusaineen kanssa tapahtuu. Vaahto nestemäisen vaahdon muodossa kaadetaan letkusta pinnalle 10... 15 cm: n kerroksella 1000 astetta / tunti negatiivista lämpötilaa kohti.

Vaahtomuovin asennus olisi tehtävä syksyllä sateisen vuoden päättymisen jälkeen, kun ilman lämpötila on +10 - -2 ° C. Vaahtokerros olisi suojattava alue suurempi kuin 0,4 jäädytyssyvyyttä luonnollisissa olosuhteissa ja siroteltu reunoilla tuulenpuhalluksella. Polyfoam-pinon raidat alusta loppuun. Jokainen seuraava kaistale asetetaan hieman edellisen nauhan päällekkäisyydellä. Suojaa maaperän vaahtoa tehokkaasti, jos se on välttämätöntä maaperän pitkäaikaiselle säilymiselle sulatetussa tilassa (louhoksissa, kaivauksissa, kuopissa). Arvioidut pinnoituskustannukset 1 m2 pinta kerroksen paksuuden ollessa 10, 20, 30 cm, vastaavasti 0,48; 0,93; 1,39 hieroa.

Maaperän suojaaminen jäädytykseltä voi olla myös kemiallisten reagenssien käyttöönotto maaperään. Tämä menetelmä eristys käytetään pienten painaumia ja kuoppia :. pakastaminen 1 m reagenssit pinnalle kasvillisuuden poistettu hiekka ja hiekkainen savimaata 5... 15 päivä ennen puhkeamista negatiivinen lämpötiloissa, ja savikko 20... 45 päivä. Rakennuskautta nostetaan 10... 15 päivällä. Yleisimmät reagenssit ovat natriumkloridi ja kalsiumkloridi. Maaperän jäätymisen aiheuttamat kustannukset jäädytyksestä reagensseilla ovat 0,04... 0,4 ruplaa / m3, työn intensiteetti on 0,4... 0,3 henkilöä. d / m3

Reagensseilla käsiteltyjä maaperää ei saa sijoittaa I- ja II-luokkaan. Louhosalueen esikäsittelyä natriumnitriitillä ja ammoniumnitraatilla käytettiin kuitenkin Kosogorskyn metallurgisen tehtaan lima-akkujen rakentamisessa. Nämä lisäaineet eivät käytännössä aiheuta korroosion perusrakenteita. 630 m2: n maaperän pinta-alaa käsiteltiin natriumnitriitillä (alueen ensimmäisellä puoliskolla) ja ammoniumnitraatilla (toinen) nopeudella 7, 10, 12, 15 kg / m2 kolme viikkoa ennen negatiivisten lämpötilojen alkamista. Lihaveden optimipitoisuus on 10 kg / m2.

Fysikaalisten jäätymisen lisäaineiden (reagenssien) maaperänvalmistukseen liittyvät tekniset ja taloudelliset indikaattorit riippuvat reagenssien kustannuksista. Näin ollen talviolosuhteissa kaivutettavista lisäkustannuksista 1 m3 esikäsiteltyä maata on 1,29 ruplaa. (natriumnitriitin hinta 129 ruplaa / tonni) ja 0,69 ruplaa. (ammoniumnitraatin hinta on 69 ruplaa tonnilta).

Eristetty syväpohjainen nauha tai pohjalevy kylmille alueille

Matalan nauhan perustuksen ja maaperän säätiön lämpöeristyksellä on kaksi strategista tavoitetta:

 • Räjäyttävällä maaperällä: nauhan perustuksen ja vierekkäisen maaperän eristäminen, jotta "liikutetaan" maaperän jäädyttämisen matalasta liuskan perustasta, vähentävät maaperän jäädyttämistä ja vähentävät siten talvien maaperän nousua.
 • Ei-kallisilla mailla: vähennä lämmitetyn talon lämpöhäviötä säätiön läpi kylmäkauden aikana.

Matalan nauhan perustuksen asettaminen syvälle, joka on pienempi kuin maaperän kausiluonteisen jäädyttämisen syvyys, on mahdollista vain silloin, kun tehdään "erityisiä lämpökäsittelytoimenpiteitä, jotka sulkevat pois maaperän jäädyttämisen" [SNiP 2.02.01-83, kohta 12.2.5 SP 50-101-2004 kohta 2.29.] Moskovan alueen aluekohtaisissa rakennustandardeissa TSN MF-97 todetaan, että matala- rakennusten matalien liuskojen perustusten suunnittelussa ja rakentamisessa on suositeltavaa käyttää "sokea alueelle sijoitettuja lämmöneristimiä" pakollisella vedeneristyssuojalla.
Suositukset kellarista ja maaperän eristyksestä ovat rajalliset: eristysvaatimukset eivät koske rakennusta permafrost-mailla ja alueilla, joiden vuotuinen ulkolämpötila (GHTP) on alle 0 ° C tai joiden pakkasindeksi (MI) on yli 90000 tuntia. Esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä maaperän ja pohjan eristämiseksi voidaan soveltaa Murmanskissa (SGTV = + 0,6 ° C) tai Irkutskissa (SGTV = + 0,9 ° C), mutta sitä ei voi käyttää Surgutissa, Tourissa, Ukhta, Vorkuta, metsästys-Mansiiskissa Magadan Vilyuisk, Norilsk Jakutsk tai Verhojansk (SGTV 2 hiekkamailla 3 kgf / cm 2, joka voi olla tasapainossa tai ylittää kuorman ja aiheuttaa rakennuksen muodonmuutos nauhan alustakerroksen. Il (orgaaninen tai epäorgaaninen aluketta erityisen pieni hiukkaset) pystyvät laajentumaan jäädyttämällä ja ilman jatkuvasti Veden tulo (korkea pohjaveden taso). määrä huurre nosto lietteinen maaperä voi olla jopa 20% paksuudesta pakastettuun kerrokseen. Kylmä kellareissa ja alikenttiä on suuri riski luunmurtumien takia maaperän nosto konjugoitu primorazhivaniem maaperän pinnat kellarin seinät ja maan alle. Due primorazhivaniya maaperän ja seinämateriaalin välille muodostuu melko laaja tiivistyskerros.

Jäätyvä nousu, maa kykenee rikkomaan tiilien tai perustusten likaantumista. Siksi valuma-alueille on suositeltavaa järjestää monoliittiset haudatut rakenteet ja toisaalta eristää seinämateriaali jäädytetyistä talteenottavista maaperistä kuivatusmaalla, vedenpinnan läpäisevän vedenpoiston, eristyksen tai kalvomateriaalien liukuvasta kerroksesta. Myös pohjakerrosten ulkoseinän eristäminen on tärkeässä asemassa kondensaatin muodostumisen estämisessä seinien sisäpinnoille ja sen seurauksena muotin muodostuminen.

Matalan nauhan perustan pystysuuntainen lämpeneminen 5 cm: n ekstrudoituneen polystyreenivaahdon kerroksen kanssa vähentää rakennuksen lämpöhäviötä maaperän läpi noin 20%. Vaikka maanalainen vaakasuora eristys perustuksen ja pohjan vierekkäisten maaperän ovat vähän vaikutusta lämpöhäviö rakennuksen, ja voidaan näin ollen pitää tehottomana energiatehokkuuden kannalta, tällainen eristys on merkittävä rooli ehkäisyssä jäätymisen olla alle melkozaglublennym nauhan pohjan maaperään.

Menetelmät matalavien nauhalementtien eristämiseen kallistuvilla mailla
Matalien nauhalementtien lämpöeristysmallit vaihtelevat rakennusten toimintatavan mukaan (lämmitys kylmällä kaudella).
Kylmäkauden aikana lämmitetyille rakennuksille (rakennukset, joissa lämpötilaa pidetään + 17 ° C: ssa ympäri vuoden), eristyssarja yhdistää säätöön perustuvan ulkoisen pystysuoran ja vaakasuoran eristyksen estämällä kylmäsiltojen ja lattiaeristyksen puuttumisen maassa. Lattiat, jotka eivät ole eristettyjä maasta, mahdollistavat toisaalta maaperän lämmittämisen rakennuksen alle estäen sen jäätymistä ja toisaalta voit käyttää talteen kertynyttä lämpöä maaperän vuodevaatemassaan ja saada 1-2 ilmaista geotermistä lämpöä.
Vaakasuoran eristeen hihna rakennuksen kulmissa (johtuen suurista lämpöhäviöistä perustasoon verrattuna) on oltava joko suurempaa leveyttä tai rakennuksen aikana käytännöllisempää paksuutta.

Leveys ja paksuus laajalti kotimaan Penoplex lämmitin lämmittää maaperää ja perustuksen on määritelty taulukoissa esitetään standardin organisaation 36554501-012-2008 SRT, joka perustuu halla indeksi (MI) kuvaavat päivien määrä tietyllä alueella ja negatiivinen lämpötila-arvo on negatiivinen lämpötiloissa asteen päivät.

Rakennuksen eristysjärjestelmä, jota lämmitetään jatkuvasti kylmäkaudella ilman kelluvan lattian lämpöeristystä alapuolelta

Miten suojata säätiö maaperän jäädytykseltä?

Maaperän turvotus on hyvin monimutkainen luonnonilmiö, joka voi johtaa vakaviin seurauksiin. Näin ollen alemman maakerroksen jäätymisen aikana säätiö kohoaa yhdessä rakenteen kanssa, kun taas kun ne sulatetaan, ne lasketaan. Koska maaperän pilkkoutumisesta on ominaista epätasaisuus, tämän vuoksi rakennukset tulevat hätätilanteeseen ja joissakin tapauksissa tämä ilmiö edistää niiden täydellistä tuhoa.

Talojen talojen rakentamista ei suositella maaperän pudotuksen takia, koska se on melko vakava vaara.

Jäätymispaikka

Venäjä on pohjoinen maa, joten talvella alueella on aina alhainen lämpötila. Alueen mukaan maaperä voi olla jäädytettynä 2-9 kuukautta. Kun syksy-talvi jäähdytys havaitaan, maaperän syvät kerrokset menevät seuraaviin tiloihin:

 • Vaihe 1 - alustava. Sen aikana maaperä jäähdytetään lämpötilaan, joka ei vaikuta veden kiteytymiseen;
 • Vaihe 2 - pohjainen. Tässä vesi siirtyy jo toiseen aggregaatiotilaan, sen volumetrinen laajeneminen tapahtuu, minkä seurauksena siitä tulee jäätä;
 • Vaihe 3 - hypotermia. Sen aikana maaperä puristuu kylmässä, mikä johtaa sen lämpötilan jyrkkään laskuun.

Maaperän jäädytys.

On huomattava, että kaikki nämä vaiheet ovat ehdollisia, koska siirtyminen yhdestä toiseen tapahtuu hyvin hitaasti. Tässä tapauksessa on myös mahdollista erottaa toinen vaihe, jonka aikana maaperä sulatetaan. Tämä johtaa sen vetäytymiseen.

Koska talvikaudella havaitaan maaperän turvotusta, talon rakentamista ei suositella tässä vaiheessa, koska se on ilmeinen vaara. Rakennuksen jälkeen on suuri riski tuhota valmiin rakenteen. On erityisen tärkeää, ettei perustuksia ja esineitä rakenneta kaukana pohjoisessa sijaitsevissa kaupungeissa, joissa alemmat maakerrokset ovat voimakkaasti jäätyneet.

Vaikuttavat tekijät

Älä oleta, että maaperän kallistumisesta aiheutuva vaurio on jonkin verran liioiteltua. Ymmärtääksesi, kuinka vakavia asioita on, on tarpeen käsitellä tällaista prosessia tarkemmin. Niinpä maaperän turvotus tapahtuu epätasaisesti, ja tämä johtuu pääasiassa maanpinnan korkeuden eroista. Ne näkyvät pääasiassa keväällä, kun eteläpuolella sijaitsevan talon puoli kuumennetaan ja myös kostutetaan keväisin putoiksi paljon nopeammin ja paremmin. Iltaisin lämpötila alkaa laskea, jonka aikana maaperällä on jo aikaa imeä suuri määrä sulavettä, mikä muuttuu jääkerrokseksi.

Sen paino voi saavuttaa useita satoja kiloja, ja tämä on melko tarpeellista nostaa osa säätiöstä tiettyyn korkeuteen. Tämä koko prosessi tapahtuu yön yli. Päivällä, kun lämpötila nousee uudelleen, maaperän vesi alkaa sulaa. Tämän seurauksena säätiö alkaa laskeutua, kun taas suuri määrä vettä pääsee jälleen maaperään, joka myöhemmin kiteytyy. Ja tämä prosessi tapahtuu päivittäin, kunnes ilman lämpötila normalisoituu eli se ei lämpene.

Kevään vedenpinnan vaihtelujen aikana talo voi vuota useita senttimetriä, ja tämä on melko tarpeeksi aiheuttamaan väistämättömän tuhoutumisen rakennuksessa. Heidän on edelleen erittäin vaikea tasoittaa.

Järjestelmän perustaminen jäädyttämiseen.

On huomattava, että kallistumisprosessi voidaan havaita paitsi keväällä, jos vedet esiintyvät lähellä maanpintaa, niin samanlainen ilmiö esiintyy talvella. Tämän seurauksena sen seuraukset ovat vielä vakavampia.

Lisäksi maaperän kallistumisesta aiheutuva vaurio riippuu myös siinä olevasta sidotusta ja vapaasta vedestä. Jokaisessa maaperätyypissä se on erilainen. Joten, jos sitä edustaa hiekkakerrokset, niiden sisältämä johdonmukainen vesi on vähimmäismäärä. Tämä tarkoittaa, että turvotuksella ei ole vahvaa kielteistä vaikutusta rakenteeseen. Tällaisissa maissa, kuten hiekkasaumoissa, taimessa tai savessa, tilanne on päinvastainen. Niillä on suuri määrä koherenttia vettä. Siksi kosteus muuttuu voimakkaasti. Tällaisten maaperän jäätymisen yhteydessä rakennusten vaurioituminen on erittäin vakavaa. Epämuodostuma voi olla jopa kymmeniä senttimetrejä.

Kohtuullisen ja vapaan veden suhteen lisäksi muut tekijät vaikuttavat myös voimakkuuteen, mukaan lukien:

Säätiön kuivatusjärjestelmän asennusjärjestelmä.

 • talven vakavuus ja kesto;
 • keskimääräinen lumipeitteen paksuus;
 • maaperän koostumus;
 • kausittaisen sademäärän määrä;
 • ilman kosteus;
 • maastohuolto;
 • kasvillisuuden kattavuus;
 • maanpinnan alapuolella olevien vesien syvyys;
 • alueen sijainti suhteessa etelään.

Koska kallistuminen voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa rakenteelle, on suositeltavaa rakentaa pohja maaperän jäädytyksen syvyyden alapuolelle. Sen arvo riippuu suoraan alueesta, jossa asuintalo rakennetaan. Kaupunkien maanjäristyksen likimääräinen syvyys on seuraava:

 1. Stavropol ja Nalchik - 70 cm.
 2. Surgut, Nizhnevartovsk, Vorkuta ja Salekhard - 240 cm.
 3. Petropavlovsk ja Tobolsk - 210 cm.
 4. Novosibirsk ja Omsk - 220 cm.
 5. Dnepropetrovsk, Rostov, Minsk ja Kiev - 90 cm.
 6. Kostanay ja Kurgan - 200 cm.
 7. Uralsk ja Samara -160 cm.
 8. Odessa, Lviv ja Sevastopol - 70 cm.
 9. Chelyabinsk, Jekaterinburg ja Perm - 190 cm.
 10. Ufa ja Orenburg -180 cm.
 11. Nikolaev, Simferopol ja Krasnodar - 80 cm.
 12. Kazan, Kirov, Izhevsk ja Ulyanovsk - 170 cm.
 13. Penza, Saratov, Vologda ja Kostroma - 150 cm.
 14. Tver, Pietari, Voronezh, Tambov, Tula, Novgorod, Moskova, Ryazan ja Yaroslavl - 140 cm.
 15. Astrakhan ja Pskov - 110 cm.
 16. Kursk, Volgograd ja Smolensk - 120 cm.
 17. Kursk, Kharkov, Kaliningrad ja Belgorod - 100 cm.

On sanottava, että maan sisäinen kosteus on ratkaiseva tekijä. Se vaikuttaa voimakkaammin turvotuksen voimaan. Myös maaperän alemman kerroksen tiheys on tärkeä rooli. Mitä korkeampi se on, sitä vähemmän muotoutumista havaitaan rakenteessa ja päinvastoin, sitä pienempi on, sitä enemmän maaperän turvotusta tapahtuu.

Tyypilliset maaperän vaimentavat voimat

Voima, jolla maaperä vaikuttaa säätöön ajamisen aikana, on aina erilainen. Se on kuitenkin jaettu kahteen päätyyppiin:

Kellarin muodonmuutosohjelma maaperän kallistamisen aikana.

 • tangentti;
 • pystysuora.

Tangentiaalisella vaikutuksella säätöön se nousee sivuttaisen kitkan vuoksi. Tämän johdosta maa ei ainoastaan ​​nosta talon pohjaa maan pinnan yläpuolelle, vaan myös kertoo osaksi osia. On tärkeää huomata, että maaperän tangentiaalisella kallistumisella sen vahvuus voi nousta jopa 7 tonniin per m² alapuolelle. Tämä on erittäin vakava vaikutus häneen, mikä voi tuhota rakennuksen kokonaan.

Maadoituksen pystysuuntaisella voimalla heikkenee. Täällä säätiö ei nouse puolelta, vaan maasta, eli sitä työnnetään alhaalta. Siksi tuhoaminen tapahtuu vähemmän vakavasti. Tasojen tasoittamiseksi ei missään tapauksessa voida vähentää rakennusprosessin kustannuksia, käyttää tässä prosessissa alhaisen asteen sementtiä ja tehdä talon perustasta alle sen tason, jolla maa jäätyy. Loppujen lopuksi sinä tuhotat rakennuksesi nopeasti tuhoamiseen.

Lisäksi, jos tiedetään, että rakennustyömaalla havaitaan voimakasta kallistumista, ei ole suositeltavaa pystyttää kevyitä puurakenteita tai lohkoja. On parempi käyttää tiiliä pääaineena. Sen jälkeen kuorma, jonka hän antaa säätiölle, vähentää maaperän jäädyttämisen kielteisiä vaikutuksia.

Maaperän korvaaminen: tie ulos?

Järjestelmä, jossa kiihdytysmaali korvataan hiekalla.

Koska perusta ja rakenne ovat kokonaisuutena epämuodostuneet maadoituksen vuoksi, monet yksinkertaisesti korvaavat sen, mutta onko se todella tehokasta? Kuten yllä mainittiin, maaperän alemmat kerrokset, joita edustaa hiekka, eivät jäätyvät niin voimakkaasti, että ne vaikuttavat negatiivisesti rakennuksen kuntoon ja sen perustumiseen. Siksi maaperän korvaaminen on erinomainen tapa. Näin ollen sen on käytettävä hiekkaa tällaisten töiden aikana. Voit lisätä siihen hieman raunioita.

Asiantuntijat kuitenkin suosittelevat hiekkakivien käyttöä tyynyn luomiseen. Sen avulla maaperän korvaaminen on paljon tehokkaampaa, vastaavasti leikkauksen negatiivinen vaikutus vähenee monta kertaa. Tämän tyyppistä hiekkaa edustavat suuret jakeet. Siksi tämä materiaali on erittäin kestävä puristusta vastaan. Joten, hiekkalaatan kutistuminen on vähäistä. On toivottavaa hankkia joen alkuperää oleva soramateriaali, koska sillä on korkeammat suorituskykyominaisuudet.

Jotta hiekka tyyny tarvitsisi seuraavat:

Pohjapiirustus tyhjennysjärjestelmällä sora-hiekkalaatikolla.

 • sora;
 • vesi;
 • geotekstiilit;
 • rakennustaso;
 • lapio;
 • rammer;
 • hiekka;
 • vedenpitävä materiaali.

Aloittaaksesi työn, jonka haluat luoda kaivantoon tai kaivaukseen, riippuu kaiken tyyppisestä säätiöstä, jonka päätät valita kotiisi. Kuopan syvyyden tulisi olla riippuvainen maaperän jäädyttämisestä. Kun se on luotu, on välttämätöntä kohdistaa se huolellisesti. Sitten säädettiin geotekstilejä. Se on välttämätöntä irtotavaran suojelemiseksi kosteuden tunkeutumiselta maaperän alemmista kerroksista. On suositeltavaa sijoittaa geofabriksi useita kerroksia. Sitten voit nukahtaa hiekkaa.

Tämä on välttämätöntä pienissä kerroksissa. Kun ensimmäinen on luotu, se kostutetaan ja puristetaan, minkä jälkeen raunioista säädetään ja hiekkaa taas - ja niin edelleen, kunnes tarvittava korkeus tyynystä luodaan. Tämän vuoksi on välttämätöntä varmistaa, että kerrokset ovat mahdollisimman sileät. Varoitus on tehtävä siten, että jalkineen pohja ei jää jäljelle tyynyn pinnalle. Optimaalisen paksuuden suhteen rakennusalan asiantuntijat suosittelevat sitä 10-20 cm korkeiksi.

Kun hiekkalaatikko on luotu, on mahdollista sitoa vedenpitävä materiaali, kuten kattopuhaltimet. Sen jälkeen tiilet asetetaan päälle, vahvistetaan, asennetaan muottipesä ja kaadetaan betonia.

Tapoja minimoida vaurioitumisen vaara

Hiekkakivun luomisen lisäksi on olemassa myös muita keinoja vähentää maaperän syötöstä aiheutuvia vaurioita. Niiden luettelo on seuraava:

Kosteuden poisto. Tämä menetelmä käsittää sokean alueen luomisen. Se toimii pohjakerroksena talon pohjan ympärillä estäen saostumisen ja kosteuden tunkeutumisen siihen alhaisempien kerrosten läpi. Sen sijaan voit luoda laadukkaan vedenpoistojärjestelmän, mutta sen laite on melko kallis.

Pohjakerroksen eristysvaahdon järjestelmä.

Maaeristys. Tämä vaihtoehto sisältää talon kerroksen eristemateriaalin kerroksen. Tämän menetelmän ydin, joka suojaa turvotusta vastaan, on se, että asunnon lähellä sijaitseva maaperä on suojattu lämmittimellä estääkseen sen jäätymisen. Tämän seurauksena huurteen turvotus poistuu. Mutta tässä on tärkeää käyttää vain niitä lämmöneristysmateriaaleja, jotka pitävät yllä korkeita ominaisuuksiaan myös kosteassa ympäristössä ja kestävät huomattavia kuormia, joita yllä olevat rakennukset tarjoavat. Suulakepuristettu polystyreeni sopii parhaiten tällaisiin vaatimuksiin. Voit käyttää tätä nykyaikaista eristysmateriaalia. Mutta ennen kuin teet heidät lämpimäksi, sinun täytyy kaivaa kaivantoa talon ympärillä noin 0,5 m syvyyteen. Sen jälkeen hiekka asetetaan pohjaan lievällä biasilla talon pohjan puolelle ja sitten se varovasti tamped. Sitten siihen asennetaan lämpöä eristäviä levyjä. Tällöin rakennuksen kulmien alueella ne asetetaan 2 kerrokseen.

Kattointimateriaalin säätelyjärjestelmä.

Ruberoidin asettaminen. Tämä menetelmä tukee talon pohjan pintaa. Sen aikana ruberoidi asennetaan maaperän ja säätiön väliin. Koska maaperän alemmat kerrokset liukuvat eristävää materiaalia pitkin ja eivät samaan aikaan kosketa talon betonipohjaa, sitä ei työnnetä ulos.

Maaperän jäätymislämpötilan alentaminen. Tämä menetelmä ei ole yhtä tehokas. Se sisältää reagenssien käyttöä. He käsittelevät maaperää ennen pohjan täyttämistä. Tämän seurauksena hevosen negatiivista vaikutusta voidaan vähentää useita kertoja.

Perus laajennus. Jos painovoima tunnetaan tangentiaaliseksi, tätä vaihtoehtoa voidaan käyttää onnistuneesti. Sillä luodaan säätiö, jolla on monoliittinen laajennettu alaosasto. Tällainen pohja on universaali. Sitä voidaan käyttää luomaan nauhat, sarakkeet ja paalut.

Laastareiden käyttö. Voit estää pohjan pinnan jäätymisen maaperään käyttämällä erikoistyökaluja pinnoitteiden muodossa. Ne toimivat kestävinä pinnoitteina. Siksi estää hellittämisen kielteiset vaikutukset.

Kuljettaa suolapitoisuus. Tällä menetelmällä ei ole liian pitkä vaikutus. Loppujen lopuksi suola, joka on säädetty maan pinnalle ennen perustuksen luomista, lopulta tulee tuoreeksi.

Yhteenvetona tuloksista yhteenvedon

Nämä ovat negatiivisia vaikutuksia voidaan saada hetavaa. Ne ovat tärkeitä, kun harkitset perustusta taloon. Varmista, että minimoisit niiden kielteiset vaikutukset, koska pystyt luomaan luotettavan ja kestävän rakenteen.

Tämä voidaan tehdä yhden tai useamman menetelmän avulla, ja se on hieman korkeampi. Onnea rakentamisessa!

Miten eristää maaperä ja estää maaperän turvotus talon lähellä

Frosty maaperän turvotus on vakava vaara kaikille rakenteille, jotka lepäävät maassa. Alhaiset talot, kevytrakenteet, tiet varsinkin kärsivät verenvuodosta. Turvotus tapahtuu veden jäätymisen vuoksi. Laajentuminen, maa puristaa rakenteita itsestään, muodostaa heidät ja maaperän taso nousee.

Millaiset voimat vaikuttavat rakennuksiin

Maaperään haudatut rakenteet vaikuttavat useisiin monisuuntaisiin ponnisteluihin:

 • normaali - suunnattu ylöspäin rakenteen pohjalle,
 • kohtisuorassa - toimivat vaakatasossa,
 • tangentti - kitkavoima kohottaessa tai laskettaessa maata.

Iskuvoiman voimakkuus riippuu maaperän kosteuden asteesta, niiden koostumuksesta, voi vaihdella suuresti yhden perustan pituudella. Tämä vain lisää vaaraa, koska rakenteessa on epätasainen suulakepuristus tai taivutus, joka johtaa sen rikkoutumiseen.

Mitä maaperä puchat


Venäjän alueella jopa 80% pinta-alasta koostuu maaperästä. Siksi roskien kallistumisen torjunta on merkityksellistä aiemmin rakennetuille rakennuksille ilman, että säätiön lähellä oleva maa on eristetty.

Kaikki saviä sisältävät maaperät ovat alttiita hehkuttaviksi - savet, paalut, hiekkasaumot, hiekka, jossa jauhetut savipartikkelit. Savi sisältää koherenttia vettä. Vain suuret ja keskisuuret hiekat eivät ole opettamattomia.

Tyypillinen vaurio - säätöjen ja seinien halkeamat, vinot ovet ja ikkuna-aukot, raitoja, jotka eivät kykene avaamaan ovea, vetävät kevyitä rakenteita talon lähelle. Pahimmassa tapauksessa - seinien tuhoutuminen.

Maaeristys on tärkein keino torjua torjumista


Maaperän huurrettamisen tärkein menetelmä on maan lämmittäminen. Lämpöeristeen levyt lisäävät lämmönkestävyyttä, minkä seurauksena pinnasta tuleva kylmä ei pysty jäätymään kerroksia eristeen alle, koska maanpinnasta tulee aina lämpöä rakennuksesta säätiön läpi.

Aiemmin käytettyjä toimenpiteitä rakenteiden täyttämiseksi hiekkapyyhkeellä, joka on jopa 0,5 metriä paksu, ja sen aitaus kankaalla mäntyä vastaan ​​ja vedenpoistoa voidaan pitää hyödyllisenä nykyaikaisen maaperäsulun lisäksi.

Eristeen mitat

Mikä on eristeen paksuus tehokkaan maadoituksen kannalta? Teknisten asiantuntijoiden suositusten mukaan, jotka suorittivat lämpölaskelmia ja jotka perustuivat talojen lähellä sijaitsevien eristettyjen parvekkeiden käyttämiseen, eristyspuristetun polystyreeni-vaahdon vähimmäispaksuus on 50 mm. Mutta rakennuksen kulmat (yli 2 metrin päässä kulmasta), jossa kylmä on tiivistetty, tarvitaan kaksinkertainen paksuus.

On suositeltavaa, että eristeen leveys maaperän pinnan tasolle ei ole vähäisempää kuin huurteen tunkeutumisen syvyys. Tämä antaa riittävän kaistanleveyden positiiviselle lämpötilalle. Matalalla lämmitettävien lämmitettyjen perustusten standardimallit mahdollistavat vaakasuoran lämmöneristyksen sijoittamisen pohjan pohjaan - 0,4 - 0,5 metriä läpäisevyyttä, kun taas eristysnauhan leveys on paljon suppeampi ja lasketaan laskennallisesti. Yläreunassa oleva leveä kaivanto on täynnä ei-niputtamalla hienomateriaalia.

Lämpöeristeen muotoilu

Suulakepuristetun polystyreeni-vaahdon levyt on yhdistettävä uraan, ne on sijoitettava lähelle pohjan eristämistä.

Nauha asetetaan 2 - 3%: n kellarikerrokseen, jotta vesi virtaa talosta. Usein maasta eristeen reunalla on myös vedenpoisto, joka imee veden pohjalta.

Kaivanto tehdään 0,5 - 0,6 metrin syvyydellä. Kaivannon pohja on peitetty 10-20 cm paksuisella hiekalla, joka on muodostettu ja siitä poikkeava talo.

Maaeristys valopäässä ja teillä

On usein välttämätöntä lämmetä maata minkä tahansa laajennuksen kautta taloon - veranta, terassi, portaikko, jossa kuisti, ajotieltä autotalli jne. Kaikki nämä rakennukset tarvitsevat suojaa pakkaselta. Analogisesti tuotetun maaperän lämmittäminen sekä pohjan lähellä. Mutta tässä tapauksessa rakennuksia ei lämmitä, ne jäätyvät talvella, joten maa on eristettävä koko alueellaan.

Säätökuoppa tehdään 0,6 metrin syvyydelle rakenteen pohjasta ja leveydeltään suuremmaksi syvyyteen syvyyteen joka suuntaan (laskettu laajeneminen).

Kaivon pohjalle on asetettu hiekkalaatikko, jota käytetään muodostamaan veden virtaus oikeaan suuntaan (yleensä rakenteen keskipisteestä). Eristyslevyt asetetaan vedenpitävällä materiaalilla peitettyyn kerrostaukkoon, jonka yläpuolella on 300 mm tai enemmän paksua hiekkakivipeitettä, joka muodostaa pehmustetta pistepaineiden uudelleenjakoon. Joskus valmistetaan valmiita teräsbetonilohkoja tähän tarkoitukseen tai kevyt säätiö kaadetaan.

Putkistojen lämpöeristys


Tyypillisesti putkilinjat eristetään suulakepuristetuilla polystyreenikuorilla. Mutta tämä menetelmä on huono siinä, että jos lämmin vesi (energia) pysähtyy putkilinjaan, se jäätyy jäädytettyyn maahan riippumatta siitä, mikä paksuus kuori on.

Putki, joka ei ole syvä (alle puolet pakastussyvyydestä), voidaan lämmittää maapallon avulla, jos eristät koko osan maaperästä analogisesti edellä annettujen esimerkkien kanssa.
Eristysliuska asetetaan puoleen putkilinjan syvyydestä ja arkin leveys lasketaan. Mutta tällaisten toimien sopivuus putkilinjan syvään sijaintiin nähden olisi määriteltävä laskemalla, mutta on kuitenkin turvallisempaa sijoittaa putki aina maaperän jäädytyksen syvyyden alapuolelle. Kaivannon leveyttä voidaan hieman pienentää, jos tehdään puolikotelo, jossa on eristys pienen korkeuden sivupinnoilta.

Maaperän eristys on äskettäin yleisin, ja se on tärkein tapa estää roudan heikkenemisen vaikutukset rakennuksiin.

67. Maaperän suojeleminen pakkaselta.

Talvella kehitettävät maaperät suojataan jäädytyksiltä eri tavoin: kyntö, mukaan lukien jäljittelevät huijaus ja lumenpidätys; syvä löysääminen; lämpöeristysmateriaalit; nopeasti vaahtoava vaahtopäällyste (vaahto); kemikaalien tuominen maaperään (kalsiumkloridi, natriumkloridi jne.) jne.

Toimenpiteet maaperän suojelemiseksi jäädyttämiseltä tehdään loppusyksyllä ennen pakkasen puhkeamista ja kaivojen ja kaivojen perustan suojelemiseksi välittömästi maaperän louhinnan jälkeen.

Yksi tehokkaista tavoista suojella maaperää jäädyttämöltä on alustava syvä (jopa 1,5 m) löystyminen. Lohikäärmeen löysäämisen aikaansaama muodostettu lumi suojaa maata jäädyttämällä.

Jäykistetyn kerroksen syvyys jyrkästi jopa kova talvi on huomattavasti pienempi kuin maaperän luonnollisessa jäädyttämisessä (h%

0,5hnp). Tonttien löysentämisen järjestys tulisi yhdistää sen myöhempiin kehittymiseen. Deep löystyminen on suositeltavaa hieman sidottu (hiekka) ja soraa maaperä alueilla kehitetty talven viimeisen kolmanneksen.

Pohjan pienet pinnat suojaavat lämpöeristysmateriaaleilta jäädyttämiseltä (sahanpuru, olki, heinä, karkea, kuona, lehdet jne.). Talvella eri kuukausina kehitettävän lämmitetyn maaperän pinta-alan tulisi olla erilai- nen materiaalin kerroksen vastaava erilainen paksuus.

Nopeasti kovettuva vaahto, joka levitetään maan pinnalle ja vakaan negatiivisen ilman lämpötila, on yhä yleisempi käyttö lämmöneristysmateriaalina. Nopeasti kovettuva vaahto (vaahto) on erittäin huokoinen ja jäykistyksessä suojaa maata jäädytykseltä. Vaahtokerros, jonka paksuus on 30. 50 cm, siirtää maaperän jäädyttämisen alkamisen puoleen kahteen kuukauteen.

Maaperän suojaaminen jäädytykseltä voi olla myös kemiallisten reagenssien käyttöönotto maaperään. Tämä menetelmä eristys käytetään pienten painaumia ja kuoppia :. pakastaminen 1 m reagenssit pinnalle kasvillisuuden poistettu hiekka ja hiekkainen savimaata 5... 15 päivä ennen puhkeamista negatiivinen lämpötiloissa, ja savikko 20... 45 päivä. Rakennuskautta nostetaan 10... 15 päivällä. Yleisimmät reagenssit ovat natriumkloridi ja kalsiumkloridi.

68. Jäädytetyn maaperän lakkaaminen ja kehittyminen.

Jäätynyt jauhetuskyky. kallioon. Talvella ennen talvea, kaivaa maaperä, eristää. Kaupungeissa. Edellytykset on siis vaikea tuottaa maaperän lämmitystä, kemikaalien käyttöönottoa. in., syvyyteen pakatut maaperät 0,2-0,4 m razrab. OE ilman aikaisempaa löysäämistä. Jos syvyys on jäädytetty,> on esitettävä. löystyminen: * koneistettu, * räjähtävä, * manuaalinen menetelmä.

* Jäätyneen maaperän löysäämiseksi mekaanisesti, kun kehität kaivoksia, käytä asennettuja (staattisia) rippereitä ja maansiirto- ja jyrsinkoneita sekä palkkikoneita (jäädytetyn maaperän leikkaamiseen lohkoiksi) ja kehitettäessä kaivukoneita - kaivinkoneita, jyrsintä- ja tanko- koneita; jossa pystytetty rippaajat pystysuunnassa. Nämä koneet toimivat yleensä yhdessä kaivureiden kanssa, jotka kehittävät sekä löysästi jäätynyttä että jäädytettyä (sulatettua) maata.

* Jäädytetyn maaperän löystyminen voi tapahtua räjähdysmäisesti. Kaupunki- ja teollisuuskohteissa toteutetuista kaivostoiminnoista räjähdysmenetelmä ei ole kovin hyväksyttävää. Räjähtävällä menetelmällä. Räjähtävät saaret maaperän löystymiseen. Maaperänpuhallus tehdään manuaalisesti - romun, pikkukauden avulla.

Jäädytetyn maaperän jarrutus murskaamalla tapahtuu tavallisesti sen paksuuden ollessa yli 25 cm, koska kun maaperää kehitetään 25 cm kauhatuotteella, jonka kauhan kapasiteetti on 0-5-65 m3, pakastetun maaperän etukäteen ei tarvita. Pienillä työmäärillä ja jäädytetyn kerroksen paksuuden ollessa 0-6 - - 0 7 m, maaperän murskaus suoritetaan lyömäsoittimilla raskasta palloa tai kiilaa varten, joka on ripustettu kaivukoneesta tai nosturijohdosta. Jäädytetyn maaperän murskaus tapahtuu putoavien kuormitusten vaikutuksesta. Työstökoneiden valmistamiseen käytettävien itseliikkuvien jyrsinostureiden avulla. Maa repeytyy usean iskun seurauksena yhdellä radalla.

Kuinka vastustaa rouhitusta

Maaperän paahtava turvotus johtuu veden jäädyttämisestä maaperässä, kun taas maaperän tilavuus kasvaa ja maaperän taso nousee. Jäädytetyt maaperän puristimet kaikkiin rakenteisiin, jotka ovat maassa tai sen pinnalla, muuttuvat ja siirtävät niitä. Tämä on erittäin vaarallinen ilmiö talojen ja muiden rakennusten kannalta. Maaperän kohoamisen, perustusten muutosten, laajennusten muuttamisen, kuistin, nostureiden nostamiseen, usein esiintyy seinämien halkeamia, reikiä ja myös talojen tuhoutumista.

Millaisia ​​maaperä pidetään

Kaikki maaperä, joka sisältää saviä, ja siten siihen liittyvää vettä, ovat enemmän tai vähemmän kykenemässä turvota, kun se jäätyy. Näitä ovat savet, liepeet, hiekkametsät, hienot hiekkarannat, silty-hiekka ja muut hiekat, jos ne sisältävät silty-savimainen hiukkasia.

Ei-oppimismailla ovat suuret ja keskisuuret hiekat, joissa ei ole silty-savipartikkeleita.

Miten putoavat maaperät vaikuttavat perustuksiin ja rakenteisiin


Maaperän tilavuus kasvaa, mikä vaikuttaa voimakkaasti kaikkiin rakennusten rakenteisiin. Nämä voimat jakautuvat seuraavasti:
normaali - toimii ylöspäin pohjan pohjalle ja nostaa sitä;
rakenteeltaan pystysuuntaisiin seinämiin vaikuttavat tangentiaaliset kitkavoimat, kun maata siirretään ylös tai alas;
kohtisuorat - voimat, jotka vaikuttavat vaakatasossa maaperän laajenemisen aikana ja puristavat pohjan seinämiä (maaperä ei jäätyy talon alle, joten ei sisällä sisäpuolen painetta).

Mikä määrää voiman voimakkuuden

Frosty turvotus voi olla eri intensiteetti eri pinnalla, vaikka ne ovat hyvin lähellä. Tämä lisää ilmiön vaaraa, koska eri kokoiset ja suuntautuvat voimat vaikuttavat säätiöön.

Maaperän kyky kerätä vettä riippuu sen koostumuksesta. Mitä enemmän muovista savea, niin kosteampi voi olla maaperä. Venäjän alueella jopa 75% rakentamiselle sopivista alueista vie maaperää. Lähes kaikki vanhojen rakennusten ja muiden rakennusten talot, sisäänkäynnit, polut, tarvitsevat suojelua maaperän liikkumisesta talvella.

Mikä on tärkein tapa käsitellä tätä ilmiötä

Aiempia yrityksiä tehtiin käsitellä maaperän turvotuksen vaikutuksia. Periaatteessa hiekkalaatat, joiden paksuus oli 20-50 cm, rakennettiin rakenteisiin, jotka olivat syvällä maaperään. Joten hiekkaa ei hiekoiteta savea hiukkasilla, se oli suojattu maasta lasikuidulla. Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan vielä olleet luotettavia ja menettäneet tehokkuutensa pitkään.

Nyt päämenetelmä maaperän pakkasen talteenottamiseksi on poistaa ilmiön syy, nimittäin maaperän jäädyttäminen rakenteen lähellä. Nyt ei ole vaikeata tehdä niin, koska uusia eristemateriaaleja on ilmestynyt, jotka ovat erittäin kestäviä eivätkä kerry vettä, ts. joka voidaan levittää suoraan maahan. Nämä ovat eri merkkejä suulakepuristetusta polystyreenivaahdosta. Materiaalin lämmönjohtavuuskerroin on 0,32 W / m² (kuutiotiheys 35 kg / m) ja 0,36 W / mºС (kuutiotiheys 50 kg / m, erittäin voimakas puristusta varten).

Rakennuksen ympärille rakennettaessa, suoraan pohjan lähelle, syntyy kaksi kysymystä:
- mitä paksua ekstrudoitua polystyreenivaahtoa;
- Minkä leveyden tulisi olla eristävä nauha.

Lämmityskilaskentaan perustuvat asiantuntijan suositukset kertovat, että ekstrudoituneen polystyreeni-vaahdon paksuus maaperän eristämiseksi talon lähellä yksityisessä rakennelmassa on oltava vähintään 50 mm. Samanaikaisesti eristyksen kerroksen päälle tulee jäädyttää maaperä, jonka paksuus on vähintään 200 mm.

Rakennuksen välittömässä läheisyydessä oleva eristyskaistaleen leveys ei saa olla pienempi kuin maaperän jäädyttämisen alueella, mutta joka tapauksessa vähintään 1,0 m. Tämä leveys vähentää merkittävästi tangentiaalisten, normaalien ja kohtisuorassa olevien pakkasen voimien vaikutusta perustuksiin.

Kuinka tehdä maaperäneristys lähelle pohjaa


Talon ympärillä tehdään tarvittava leveä kaivanto, noin 0,6 metrin syvyyteen. Kaivannon pohja tasataan 10 - 20 cm paksuisella hiekalla, joka tiivistetään kastelulla. Tämä hiekkainen vuode muodostaa myös kaltevuuden pois talosta vähintään 2% veden virtauksen (vaahto polystyreeni ei anna veden läpi, "hammas hampaat" pysyy sisällä). Eristyslevyt sijoitetaan lämmittimen kellarikerroksen läheisyyteen tai asetetaan pohjan eristekerrokseen. Eristys on täynnä hiekkajälkikerroksia, jonka korkeus on 20 cm, jalkakäytävä on asetettu 10 cm: n paksuiselle jalkakäytävälle. Tällainen järjestelmä mahdollistaa lämpimän paviljon talon ympärillä.

Suojaa lisärakenteiden talteenottoa vastaan

Taloon voi sijoittaa erilaisia ​​lisärakenteita, esimerkiksi portaikko, jossa on portaikko, parveke, kevyt terassi jne. Jäätymisen avulla he voivat liikkua, deformoitua, mikä aiheuttaa paljon vaivaa. Myös maastojen nostamiseen voi vaikuttaa vakavasti autotallin oven ajotieltä, autotallin ovi ei avaudu.

Suojaus pakkaselta on seuraavanlainen. Kaivaus suoritetaan 600 mm: n syvyyteen rakenteen pohjan alapuolelle ja leveys suurempi kuin rakenne, jonka määrä on vähintään yhtäjaksoinen jäätymissyvyys, mutta vähintään 1 metri. Hiekkakivipäällyste on valmistettu vedenpoistoa (tarvittaessa), jonka paksuus on 300 mm. Vuodevaatteet tiivistetään kastelulla. Sitten asetetaan 50 mm paksu eristys, jonka päälle tehdään 200 mm paksu hiekkalaatikko. Tätä tyynyä käytetään täyttämään kevyen rakenteen tai kevyen rakenteen tai kulkuväylän säätiö.

Kuten näette, maaperän pakkasen lämmittämisen periaate pysyy joka tapauksessa samanlaisena - käytetään riittävän laajaa eristysnauhaa, joka estää huurreilman vaikutusta maaperään ja lämpenee maan luonnollisella lämmöllä. Saman järjestelmän mukaan on mahdollista eristää taloon johtavat putkistot sijoittamalla kaivoon eristyslevy syvyyteen. On toivottavaa tehdä laaja kaivanto, ts. levyä niin syvälle kuin mahdollista. Tämä vähentää vaikutusta ja pakkasenkestävää putkistoa talon sisäänkäynnillä, jossa ne eivät yleensä ole syviä.

Maaperän kuumenemisen syyt

Talvikauden päätyttyä halkeamat näkyvät usein mökeissä julkisivuissa ja kellareissa, ovenkehykset ovat vääristyneet tai halkeamat näkyvät ikkunoiden kehyksissä. Näiden ongelmien syy useimmissa tapauksissa on perustusten pohjan liikkuminen, jonka aiheuttavat maaperän pakkastumisen voimat, jotka johtuvat maaperän tilavuuden kasvusta pakastamisen aikana.

Käytännöllisesti katsoen kaikki maaperät (paitsi kivet) voivat altistua pakkaselle, mutta tämä puute on luonteenomaista savi-maaperä (paikat, savet, hiekkasaumot, hienot ja sitkeät hiekat) sekä hiekka-saviä sisältävät hiekat. Soraa, karkeaa ja keskipitkistä hiekkaa, jotka eivät sisällä sitsi-savea hiukkasia, pidetään tulenkestävänä.

Kuten jo todettiin, pienimpiä murtu- ja savipartikkeleita sisältävät maaperät altistuvat pakkaselle. Suuret ja keskisuuret hiekat verrattuna näihin hiukkasi sitoo vettä hyvin. Jäädytettäessä veden kyllästynyt massa kasvaa voimakkaasti tilavuudeltaan, alkaa painaa maan rakenteita ja työntää ne pois maasta.

Jäätymisen vaurioitumiset johtuvat vaikutuksesta ns. Normaalien ja tangentiaalisten voimien rakenteeseen. Ensimmäiset syntyvät säätiön alapuolella jäätymisen ja talteenoton voimakkuuden kasvun seurauksena, toinen - maaperän pystysuoran siirtymisen vuoksi, jäädytettynä perustuksen sivupinnoille tai kellari seinille. Lisäksi jäädytetty maaperä, joka on kasvanut tilavuudella, alkaa painaa pystysuoraan kellareiden seinien pintaan aiheuttaen perustan muodonmuutoksen vaakatasossa.

Kireysprosessia tehostetaan lisäämällä maaperän kosteuspitoisuutta sademäärän (erityisesti raskas syksy sateiden) seurauksena, kosteuden kapillaarinen nousu ja pohjaveden nousu.

Moskovassa 80 prosenttia kaikista maaperistä kuuluu talteenottoluokkaan ja niiden talven jäätymisen syvyys voi olla 1,4 metriä. Siksi perustusten suojaaminen, putkien asentaminen maan alla, asfaltilla tai laattoilla peitetyt alueet sekä sisäänkäynnit epämuodostumien, jotka johtuvat pakkasuihkun voimista. Jäätymisen vaikutuksen vähentäminen maanalaisiin rakenteisiin talon rakentamisen ja korjauksen aikana on suositeltavaa toteuttaa seuraavat toimenpiteet (taulukko 1).

Maaperän jäädyttäminen eri alueilla

Maaperän jäädytysaste eri alueilla

Maapallon jäädytyksen tasot (UHF), jotka näet alla olevassa taulukossa, ovat pitkän aikavälin havainnoista saadut keskimääräiset tiedot. Ne ovat perustan pohjarakenteen suunnittelulle ja lämmönlaskennan laskelmien suoritukselle.

Tässä artikkelissa kuvataan, miten maaperän fysikaaliset ominaisuudet muuttuvat jäädyttämisen aikana, mitä tapahtuu niiden sulamisen aikana. Opit ilmiöstä, jossa on huurretta, ja miten se vaikuttaa haudattuihin rakenteisiin. Ne, jotka päättävät aloittaa itsensä rakentamisen, nämä tiedot yhdessä suosituksemme kanssa auttavat välttämään monia virheitä.

Kauden jäätymisen ominaisuudet

Maata, jossa vesi on kokonaan tai osittain jäädytetty ja jolla on samanaikaisesti nolla tai negatiivinen lämpötila, pidetään jäädytettynä. Yläkerrokset, jotka jäätyvät vuosittain ja sitten sulavat, kutsutaan kausiluonteisesti jäädytetyiksi tai aktiivisiksi. Jäätyneet maaperät, jotka sijaitsevat syvemmällä kuin nämä kerrokset eivät koskaan sula, ovat permafrostia.

Miten maaperän ominaisuudet jäätyvät ja sulatetaan

Aktiiviset (jäädyttämät) maaperäkerrokset ovat järjestelmällisesti neljää eri vaihetta. Ensin se on mineraalihiukkasia, sitten jäätä, sitten vettä - ja viimeinen vaihe: kaasu.

Ja millä kriteereillä tämä järjestelmä on ominaista:

 • Kivennäisperäisten kiinteiden hiukkasten osuus
 • Bulkkipaino - merkitsee häiriöttömän maaperän rakennetta
 • Kosteus kokonaisuudessaan
 • Suhteellinen määrä vettä (liukenematon) suhteessa maaperän painoon, joka on kuivassa tilassa.

Tutkimusta tehtäessä nämä arvot määritetään empiirisesti.

Näiden tietojen avulla voit laskea muita maaperän ominaisuuksia sekä selvittää yksittäisten komponenttien sisällön:

 • Lämpötila, jossa maaperä alkaa jäädä, ei ole sama. Esimerkiksi: vesi-kyllästetty taimet ja hiekkasaumat sekä sora- ja hiekkaperat, jäätyvät nolla lämpötilassa. Sellaisille savuille ja paikoille, jotka ovat muovisessa tilassa, tarvitaan -0,3 astetta. Kovaa savua jäätyy alle -1 asteen lämpötilassa.
 • On selvää, että jäädytysprosessi liittyy maa-aineksen vedenpolttoon. Kun kosteuden kiteytyminen latent- tisen lämmön seurauksena, sen lämpötila aluksi kasvaa voimakkaasti. Lisäksi prosessi jatkuu jo hieman laskiessa tai vakiona. Muu osa vedestä suljetaan maaperän huokosiin, eikä se jäädy.

Maaperän turvotus näkyy joskus myös pinnalla.

Kiinnitä huomiota! Tämän vuoksi maa jaetaan erilaisiin kerroksiin, krakkaus tapahtuu siinä, kosteus liikkuu, ja sen seurauksena tilavuus kasvaa. Tätä prosessia kutsutaan "huurteiseksi paisutukseksi".

 • Kun vesi jäätyy, maaperän kiinteät hiukkaset sitovat yhteen - mutta sementoinnin aste voi olla erilainen. Hieman sementoituja maita kutsutaan virtaaviksi; jos ne sisältävät jäätymätöntä vettä - muovia; No, jos vesi muuttuu täysin jääkylmäksi.
 • Jäätymisen voimakkuus vaikuttaa myös maaperän rakenteeseen. Veden kanssa kyllästettyjen maaperän monenvälisen jäädyttämisen vuoksi niiden rakenne on solu. Vakioveden latauksen ja vastaavasti yksipuolisen jäädytyksen myötä maaperä kerrostuu.
 • Jos jäädytysnopeus ylittää veden muuttamisen kiteiksi, syntyy kiinteä monoliittinen koostumus. Se on tämäntyyppinen maaperä, jolla on suurin voima, jäädytetty ja ylläpitää tätä ylittämätöntä laatua sulatuksen aikana. Kerrostetuissa ja solukkorakenteissa, kun sulatus on, lujuus vähenee jyrkästi - ja se tulee alemmaksi kuin ennen pakastamista.

Jäätymisen aiheuttama pohjamuoto

 • Maaperän aktiivisessa kerroksessa kosteus, joka pysyi jäätymättömänä, siirtyy pakkaselle. Tämä auttaa lisäämään äänenvoimakkuutta ylemmissä kerroksissa ja aiheuttaen siten huurteista turvotusta. Tämä ilmiö on rakentajien tärkein päänsärky.

Kun maa kohisee ja sitten se antaa vedon, siinä olevat rakenteet altistuvat tietyille voimille ja ne voivat olla epämuodostuneita. Siksi perustusten rakentamisessa on niin tärkeää keskittyä UPG: hen ja sijoittaa pohjat jäädytyskerroksen alapuolelle.

Puhumme tästä tarkemmin, mutta nyt harkitsemme, miten maaperän kehitys toteutetaan talvella.

Maaperän suojeleminen pakkaselta

Se on erittäin tärkeää rakennettaessa talvella suojaamaan aktiivista kerrosta jäätymiseltä. Vain sora, karkea ja kivinen maaperä eivät tarvitse sitä. Kaikki muut vaihtoehdot, matalissa lämpötiloissa, edellyttävät eristystä, joka syntyy pitämällä lunta, irrottamalla maaperä, sen pinnalla, lämmöneristetyllä täyttöllä tai sähköisellä lämmityslaitteella.

Ja tämä ei ole täydellinen luettelo keinoista suojella maaperää pakkaselta, jota käytetään rakentamisessa. Nämä toimet olisi toteutettava syksyllä, ennen kuin ensimmäiset pakkasteet tulevat. Jos emme puhu maanpinnasta, vaan kaivojen tai kaivantojen pohjasta, toimenpiteet niiden suojelemiseksi olisi toteutettava heti maasta poistumisen jälkeen. Joitakin nykyisiä menetelmiä, me kuvaamme lyhyesti seuraavassa.

Löytyminen ja lämpeneminen

Maaperän rakenteen muuttaminen löysentämällä sitä, joka voidaan tehdä noin puolitoista metriä syvyyteen, on yksi tehokkaimmista tavoista suojella maaperää. Samaan aikaan maaperän harjanteiden pintaan muodostuu, mikä viivästää lunta. Muuten se kattaa maaperän paremmin kuin huopa ja ei salli sen jäätyä.

 • Jopa kylmimmän talven aikana, irronneen maaperän jäädyttämisen syvyysmerkki on puolet tiheästä. Siksi löysäämismenetelmää käytetään ennen talven jälkimmäisen puoliskon aikana hiekkasauman ja liepeen kehitystä. Ensiksi maaperä tulevan kuopan pinnalla irtoaa ja hajotetaan kaivukoneella.

Kiinnityt kaivuriin, joka on suunniteltu maaperän löystymiseen

 • Sitten he kaivaavat syvän kaivannon kaatopaikalle, joka on täynnä maata uudesta kaivosta myöhemmässä uppoamisen aikana. Viimeinen tunkeuma, joka on jo kuopan ulkopuolella, on täynnä. Jäykkynyt maaperä säilyttää lumen, ja talon talvirakentamisen jälkeen se voidaan helposti poistaa, koska pinnalla on vain jäädytetty kuori.
 • Jos on tarpeen suojata pienet pinnat jäätymiseltä, käytetään tähän tarkoitukseen luonnollisia eristemateriaaleja: olkea, sahanpurua, lehtiä, kuonaa. Viime aikoina rakentajat suosivat yhä nopeammin kovettua polystyreenivaahtoa. Vaahdon huokosten runsaus lisää osaltaan parasta lämpöeristystä pinnalla. Kerros 40-50 cm, pystyy lykkäämään jäädyttämisen alkua pari kuukautta - ja sitten on keväällä.

Sawdust - erinomainen maaperän suojaus jäätymiseltä

 • Eteläisillä alueilla ja joidenkin keskialueiden alueilla, joissa maanpinnan lämpötila ei laske alle -15 astetta talvella, käytetään usein kemiallisen suojan menetelmää. Tätä tarkoitusta varten on käytettävä teknisiä suoloja (kaliumkloridia tai natriumia). Ne asetetaan pinnalle tai syvennetään 10-15 cm.
 • Tiheiden savimaiden läsnä ollessa näiden suolojen liuokset ruiskutetaan maaperään. On kuitenkin syytä huomata, että suolat kykenevät aggressiivisesti vaikuttamaan upotettuihin rakenteisiin lisäämällä maaperän johtavuutta. Siksi tämän menetelmän käyttö maaperän suojelemiseksi pakastamiselta ja sulatukselta on rajoitettu.

On muistettava, että talvella tehty rakentaminen ilman maaperän asianmukaista valmistelua on täynnä seurauksia. Siksi yksityiset talot on pystytetty pääsääntöisesti kesällä, ja he yrittävät tuoda rakennuksen katon alle pakkaselle.

Laitteen perustusten ominaisuudet

Jotta vältettäisiin voimistimien voimien vaikutus säätöön, on äärimmäisen tärkeää määrittää oikein sen pohjan syvyys. Rakennusten ja rakenteiden suunnittelussa otetaan huomioon kaikki: maaperän tyyppi ja rakenne, sen kantavuus ja alueen erityinen ilmasto. Ja kuitenkin maaperän jäädyttämisen merkki on väistämättä verrattava pohjaveden tasoon (ks. Kuinka tietää pohjaveden pinnan taso paikassa: ohjeet), koska alue, jossa ne leikkaavat, on vaarallisin pakkasnopeuden kannalta.

Mikä määrittää syvyysmerkin

Ainoa maaperä, joka ei vaadi perustusten perustamista, on kivinen. Se ei käytännössä jääty, koska se ei sisällä vettä. Kaikissa muissa tapauksissa pohjaa olisi syvennettävä ja millainen merkki riippuu alueen erityisistä hydrogeologisista olosuhteista.

 • Jos pohjavettä ei ole lähellä, samoin kuin hiekkasilla, joissa se ei kestä pinnalla ja nopeasti menee syvälle, nauhan perustukset syventävät vähintään 70 cm. Kaikissa muissa maaperärakenteissa säätiön tulisi olla vähintään 20 cm alle jäätymisen merkki.

Säätiön syvyys suhteessa UPG: hen

 • Toisin sanoen, jos alueen UPG on 1,7 m, perustaa tulisi syventää 1,9-2 m. Tällä järjestelyllä maaperän kestävyys tasoitetaan perustan painetta kohden. Muussa tapauksessa turvotusvoimat pystyvät työntämään pohjaa pinnalle. Yleensä on mahdotonta arvioida perustan asettamista, perustuen joihinkin keskimääräisiin indikaattoreihin.

Kussakin tapauksessa tarvitaan kattava arviointi tilanteesta, ja tämä koskee myös yksityistä rakentamista. Maaperä on perinteisesti jaettu heikkoon ja normaalilla kantavuudella. Näin ollen entinen ei voi toimia luotettavana perustana rakennuksille ja rakenteille, kun taas jälkimmäinen voi. Vaikka tietenkin nämä määritelmät ovatkin suhteellisia.

Mitä harkitaan perustettaessa säätiötä

Luonnossa ei ole käytännöllisesti katsoen yhtään tasaista maata, koska sen kiviä kerrostetaan kerroksittain. Useimmiten, ei tietenkään lasketa kivinen maaperä, vain ylemmillä kerroksilla on pieni kantavuus. He vaihtavat tilavuus- ja lujuusominaisuuksiaan ilmastollisten tekijöiden vaikutuksesta.

 • Yksittäiset vähäiset rakennustyöt tehdään useimmiten alueilla, joilla vallitsevat sedimenttiset, melko löyhät maaperät. Jos on olemassa hanke, kehittäjä tarvitsee vain noudattaa hänen suosituksiaan. Ongelmia syntyy tavallisesti silloin, kun työ tehdään ilman projektitietoja.
 • Omistaja, joka on päättänyt rakentaa jotain hänen juoniinsa, pitäisi ainakin tutkia kokemusta naapureiden kanssa työskentelemisestä tai ensin kaivaa pieni reikä nähdäkseen, mikä on maaperän rakenne ja pyydä neuvoja asiantuntijoilta. On myös syytä muistaa, että "oikea" -merkin laiteperusta ei aina takaa ongelmien puuttumista.
 • Joskus päinvastoin, on parempi olla ylittämättä aktiivista kerrosta ja järjestää matala syvennys. Tosiasia on, että huurrettamisen ilmiö liittyy suoraan maanalaisen kosteuden muuttumiseen ja sen intensiteetti riippuu veden esiintymisestä maassa. Jos osoittautuu, että GWL on vaarallisesti lähellä pintaa, silloin kiinteillä maaperillä on parempi tehdä matala syvyys pohja nauha tai monoliittinen levy ja heikot - käyttää paaluilla.
 • On vaarallisinta käsitellä hiekkainen maa. Rakenteessa olevan rakennuksen painon kuormituksen aikana se tiivistyy voimakkaasti ja tuloksena se antaa luonnoksen. Lisäksi sekä tiivistyminen että kutistuminen esiintyvät epätasaisesti ja riittävän nopeasti. Tämän seurauksena heillä ei ole aikaa rakentaa taloa, koska syvimmät halkeamat ovat menneet pitkin säätiötä ja julkisivua. Hiekalla on parempi olla järjestämättä nauhan perustuksia, mutta etusijalle paalusäätiölle.

Kaavamainen laite pohja nauhalle matala syvennys

Kiinnitä huomiota! Usein hiekassa on savipartikkeleiden epäpuhtauksia, joilla on suuri vaikutus maaperän käyttäytymiseen. Savi taipuu liottaa ja siksi maaperä, joka on kyllästynyt siihen, muuttuu liikkuvalta, menettävät kantavuutensa.

 • Jos maaperä itsessään on savi, sen ominaisuudet riippuvat karkean hiekan tai sora-aineen määrästä. Mitä enemmän tällaisia ​​epäpuhtauksia, sitä suurempaa maaperän lujuutta ja sen siirtymistä plastiseen tilaan todennäköisyys pienenee. Tällaista uhkaa ei ole, vaikka säiliö on melko paksu.
 • Tämä maa on erittäin kestävä ja sillä on tietty veden kestävyys. Jos pohjavesi on tällaisen kerroksen alla, niin ne eivät pysty nousemaan pinnan lähelle. Mutta käytännössä useammin on välttämätöntä käsitellä heterogeenisiä maaperä, jossa savi kerrokset vuorottelevat hiekkaa tai karkeita kiviä.
 • Savialallayvillä on pienin lujuus - ne eivät ole vain muodonmuutoksia, vaan ne pysyvät sellaisessa tilassa pitkään. Ohut kerros ei voi toimia luotettavana perustana säätiölle, ja sen pohja on asetettava, muttei paljon, mutta pienempi. Muussa tapauksessa tulos on sama kuin hiekassa: rakenne kallistuu, rakenteet ovat epämuodostuneet.

Betonielementtien talo metallipohjalla

 • Johtopäätöksenä on, että jos sinulla ei ole täydellistä hydrogeologista kuvaa rakennuksen rakennustyömaasta, ei aina ole mahdollista arvioida tilannetta oikein, jos hiekkaa tai savea on ylemmissä kerroksissa, on parempi päättää metallipatsaan perustusten rakentamisesta. Alhaiset rakennukset ovat yleensä tarpeeksi pituuttaan 2,5-3m.
 • Ne kulkevat helposti heikosten maakerrosten läpi ja heti, kun kasa on pysähtynyt eikä ruuvataan, se merkitsee sitä, että se tarttui vahvaan kerrokseen. Tämä säätiö on luotettavin, eikä se aiheuta mitään huurteista turvotusta. Ei ole väliä, että sen kellarista näyttää niin edustavalta. Se on helppo kiinnittää asettamalla kivi- tai muuraustekniikan polypropeenipaneelien vääriä seinämiä rihmaston reunan ympärille.

Muuten, maaperän jäädyttäminen, joka on talon pohjan alla ja pohjan lähellä, riippuu myös siitä, kuinka lämmin kellari tai maanalainen osa rakennusta on. Jos vettä ei ole, kellari kuumenee ja pohjakerroksessa on lattialämmitys, eikä rakennuksen alapuolella oleva maata jäädytetä.