Kellarin ilmanvaihto tyypit ja ominaisuudet

Suurten suurkaupunkialueiden elämässä nykyään on esikaupunkirakentaminen, kaupunkitalot ja taipumus asua kaupunkitilojen ulkopuolella. Siksi modernit maalaistalot ja mökit eivät ole samanlaisia ​​kuin edeltäjänsä 20-30 vuotta sitten - ullakolla, autotallilla ja kellarilla on täällä eikä vain tilaa - se on kellariyhdistelmän laite, josta keskustellaan tässä artikkelissa.

Kun käytät kellarissa tai puuportaissa jatkuvaa käyttöä, esimerkiksi kun allas, sauna, kuntosali tai pesutupa on asennettu tähän, tähän huoneeseen tarvitaan asianmukaisesti toimiva ilmanvaihtojärjestelmä. Ensisijaisesti ylläpitää normaalia lämpötilaa ja kosteutta sekä estää homeen sienten esiintyminen ja niiden jakelu koko tiloissa.

Ihanteellisessa tapauksessa mökin tai talon kellarikerroksen ilmastointia on harkittava suunnittelun kehittämisvaiheessa ja asetettava säätiön täyttövaiheeseen, mutta jos kyseessä on valmiin talon osto ja tarve viimeistellä ilmanvaihtojärjestelmä, sen myöhempi rakenne on mahdollista.

Rakennetyypin mukaan kellari-ilmanvaihto voi olla:

Luonnollinen ilmanvaihto - suunnittelun ja käytön periaatteet

Asettaessasi tämäntyyppistä ilmastointia mallin ja pohjan tasolla, se sisältää aukkoja, jotka luovat luonnollisen ilmanvaihtoa suunnitellussa huoneessa. Tällaisia ​​aukkoja kutsutaan tuuletuksiksi tai ilmanvaihtokanaviksi. Pohjakerroksen ilmanvaihtoa suunnitellessanne omilla käsillänne säätiön muodostamisen vaiheessa on otettava huomioon seuraavat tekijät:

 • rakenteessa olevan maaperän tyyppi - erilaiset maaperät kulkevat ilmaa eri tavalla;
 • pohjaseinämän syvyys;

Kotelon normaaliksi katsotaan yksi pistorasia 2-3 m: n seinälle.

Tällaisen ilmanvaihdon edut ovat seuraavat:

 1. alhaiset kustannukset ja saatavuus;
 2. mekaanisten laitteiden puute;
 3. virran puute sähköverkosta;
 4. helppo huolto.

Haittoihin kuuluvat:

 1. lähes täydellinen hyödyttömyys kesällä;
 2. jäätymisjäätyminen talvella terävien lämpötilamuutosten vuoksi;
 3. kykenemättömyys hallita poistoilman määrää.

Tulo- ja poistoilmanvaihto

Tämä on toinen tyyppinen luonnollinen tuuletus, joka voidaan asettaa rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Tämäntyyppisten järjestelmien käyttöä suositellaan kosteassa ilmastossa tai maastossa (esim. Lähellä vettä), kun tavallinen kanava ei riitä.

Rakenteellisesti järjestelmä koostuu kahdesta eri korkeudella sijaitsevasta putkesta:

 • pakokaasu - edellä oleva putki on suunniteltu tuomaan lämmin ja kostea sisäilma huoneen ulkopuolelle;
 • syöttöputki - matalaa putkea, joka on suunniteltu tarjoamaan ilmaa kadulta huoneen sisällä.

Toimintaperiaate on yksinkertainen - johtuen eri ilmamassojen korkeudesta, lämpötilasta, painosta ja paineesta johtuen lämmin ilma kohoaa pakoputken läpi ja poistuu huoneesta kylmän ulkoilman sisään menemisen aikana. Putkistoa on peitettävä grillillä ja hyttysverkoilla suojaamaan hyönteiltä, ​​pieniltä jyrsijöiltä, ​​katujen roskista ja pölyltä. Putket ja niiden pistorasiat peittävät ruudut ja ruudut on puhdistettava ja pestävä - varsinkin ennen vuodenaikojen muutosta ja sen jälkeen (esim. Myöhäissyntymä ennen talvea, myöhäviikko ennen kevää, myöhäinen kevät ennen kesää).

Takka takaa, että pakoputki sijoitetaan mahdollisimman lähelle manteliä - kun ilmanvaihto on tehokkaampaa. Täysin kaikki putket voivat olla sopivia tämäntyyppisen ilmanvaihdon aikaansaamiseksi, paras vaihtoehto on asbestisementti tai polyetyleeniputki - niiden pitkä käyttöikä.

Kellarikerroksen itse-tuuletus ei ole kaikkein vaikein tehtävä, varsinkin tarvittavia teknisiä tietoja ja taitoja varten, ja suurin etu on, että tällainen ilmanvaihto voidaan tehdä olemassa olevalle rakenteelle.

Pakotettu ilmanvaihto

Pakotettu ilmanvaihto on prosessi, jossa ilmastetaan tilaa mekaanisen rasituksen alaisena.

Pääsääntöisesti pakotettua ilmanvaihdosta käytetään useissa tapauksissa:

 1. jos rakennuspaikka on matala, suolla tai muulla hyvin kostealla maaperällä;
 2. Kohde sijaitsee tai ilmenee pohjaveden tai pohjaveden lähteistä;
 3. huone on tarkoitettu tuotteille, joiden säilyttäminen vaatii tiukkaa kiinnipitoa lämpötila- ja kosteusjärjestelmiin (esimerkiksi viinikellarit viinin erityiseen säilytykseen, juuston varastointi jne.).

Yksinkertaisin pakotettu ilmanvaihto on perinteinen virtauksen poisto, mutta jokaiseen putkeen rakennettuihin puhaltimiin. Siten on mahdollista ohjata sekä tyhjennettyä että pakotettua ilmaa. Jotta tietty lämpötila ja kosteus pysyisivät yhteisessä sähköpiirissä, täytyy kytkeä termostaatti ja hygrometri - tässä muodossa järjestelmä voi olla myös automaattinen.

Lisäksi tässä tapauksessa on tarpeen antaa lisälämmitin injektionesteisen lämmittämiseksi talvella tai vain kylmäkaudella.

Puutalot - onko mitään eroja?

Puutalon kellarikerroksen ilmastoinnin suunnittelussa ja säätämisessä ei ole oleellisia eroja - se voi olla myös luonnollista ja pakotettua riippuen ulkoisista tekijöistä. Mutta puu materiaalina, toisin kuin betoni ja kivi, on aluksi alttiimpi kosteuden imeytymiselle ja alttiimpi kosteudelle. Puupinnat ovat alttiimpia muotteihin ja sieniin kuin kivi tai betoni.

Puupintoja on käsiteltävä säännöllisesti tahrojen ja muiden vettähylkivien yhdisteiden avulla (esimerkiksi lakka).

Ero on se, että puutalot, joissa on luonnollista tuuletusta, tarvitaan pieniä aukkoja tai peitejä pohjakerroksessa ylimääräisen ilmavirran vuoksi.

Lisäksi puutaloille on suositeltavaa pakotettu ilmanvaihto lämmityksellä ja kuivauksella. On suositeltavaa käyttää tuuletusjärjestelmien lisäksi eri malleja kuivausaineisiin - ne voivat olla huoneen sisältämästä suolasta ja hiilestä peräisin olevista primitiivisistä laatikoista tai teollisuuden tyypeistä, jotka voivat myös tulla tyylikkäiksi huonekaluiksi.

Tuuletus talvella - onko se välttämätöntä?

Lämmöneristysmateriaalien ja energiatehokkaiden ikkunoiden saapumisella asuntoja ja taloja on tullut paljon lämpimämpiä, mutta talvella ne muuttuvat lämpimäksi, jossa on ohut ilma ja suspensio mikrobeista, bakteereista ja mikro- ja eläinhiutaleista. Lisäksi lämmityslaitteiden käyttö voi kuivata voimakkaasti ilmaa.

Siksi kellarin tuuletus talvella pitäisi toimia normaalisti, varsinkin jos tämä kerros on asumaton. Jotta tuulettaisiin luonnollinen tyyppi, se riittää vain kattamaan (noin puolet) putken sisääntuloista ja pistorasioista, joilla on voimakas tuuli tai pakkas. Kun pakotettu ilmanvaihto - vähentää puhaltimien tehoa ja säätää lämpötilaa, mutta kannattaa muistaa, että talvella huoneessa on oltava ilmankostutin.

Vastaus kysymykseen siitä, miten kellarin ilmanvaihdon toteuttaminen riippuu monista tekijöistä - maastosta, maaperätyypistä, paikan päällä, itse huoneen tarkoituksesta mutta samanaikaisesti sen itsenäisestä laitteesta ei todellakaan ole monimutkainen prosessi, joka vaatii vähäistä osaamista ja taitoja. Joten, jos on tarpeen järjestää talon ilmanvaihtojärjestelmä, se ei näytä olevan ongelma, kun otetaan huomioon rakennusalan monipuoliset ratkaisut.

Pohjakerroksen tuuletus

Nyt yksityisen talon kellari ei ole kovin harvinaista. Hyvin usein on varastotiloja tarpeettomiin asioihin ja kiertymisen varastointiin. Joko uuden ja muodikkaimman trendin jälkeen - ne tarjoavat paikan kuntosaleille ja uima-altaille. Mutta tällaisen huoneen tarkoitus ei ole niin tärkeä. Jotta tällainen huone sopisi ainakin jotain ja tulee todella kätevä, sinun on ensin harkittava järjestelmän kunnollista toimintaa kellarissa huoneessa talossa kaikki viestinnän. Yksi tärkeimmistä on ilmanvaihto.

Kellarien tuuletuksen erityispiirteet

Kellarin läsnäolo talon ulkoasussa tekee siitä todella perustan. Siksi on aivan ilmeistä, että seinille ja katolle on asetettu valtava paine kaikilla puolilla. Tällaisten tilojen asianmukainen järjestely ja järkevä toiminta on otettava huomioon seuraavista tekijöistä:

 • Seinien kuormien laskeminen ja sen yhtenäinen siirto;
 • Koko tilan lämpöeristys;
 • Optimaalinen ilmanvaihto;
 • Ilman laatu, joka riippuu suoraan tietyn maaperän koostumuksesta;
 • Hydro, ja kaasun siirtyminen.
 • Lämpötila- ja kosteustasot;
 • Johtava sähkö.

Kuten edellä todettiin, kellarin ilmanlaatu riippuu suoraan talosta, jossa talo sijaitsee. Hyvin usein pysyvien orgaanisten reaktioiden aikana kellarissa on kertyneitä haitallisia kaasuja, kuten radonia.

Haitallisia epäpuhtauksia ei voida määrittää hajuilla tai muilla indikaattoreilla, mutta pitkän aikavälin jälkeen tällaisissa tiloissa elimistössä on melko vakava epäselvyys. Pitkäaikainen altistuminen ja pahimpien muunnelmien kehitys voivat aiheuttaa vakavia sairauksia.

Siksi on tarpeen miettiä talon kellarissa olevan ilmanvaihtojärjestelmän. Optimaalinen kattokorkeus kellarissa on 2,1 m. On tärkeää muistaa, että huoneen pitäisi olla vain osittain maanalainen. Voit asentaa ikkunat. Mutta ei luonnollisen valon sisäänpääsyn, vaan kaikkein alkeellisimmalle tuuletusjärjestelmälle - tuuletus.

Kokonaisvaihtoehtona tällaista järjestelmää ei kuitenkaan voida havaita. Hyvin usein se on axiom, että jopa kesän kuumin kesäisin kellareissa se on melko cool. Tietenkin se on erittäin kätevä, varsinkin kun huone oli tarkoitettu varastojen varastointiin. Valitettavasti tämä on kuitenkin todiste riittämätönstä ilmanvaihdosta. Lisäksi, jos et ota asiaa asianmukaisesti, kosteus voi muodostua sisätiloissa ja bakteerien, sienen ja homeen jälkeen.

Yksityisessä talossa

Edellä esitetyn perusteella on selvää, että ilmanvaihto missään kellarissa on yksinkertaisesti välttämätöntä. Tässä suhteessa on syytä tarkastella huolellisesti kysymystä siitä, millaista tuotantojärjestelmää siellä käytetään:

 • Luonnollinen. Tällaisen ilmanvaihdon järjestely on harkittava etukäteen, jopa projektin luomisen vaiheessa kotona. Se on perinteinen putki, joka näkyy kadulla ja ilma kulkee johtuen paine-erosta kadun ja huoneen välillä. Tällaisen järjestelmän tehokkuus on melko suhteellinen ja riippuu monista tekijöistä, kuten tuulen voimakkuudesta, sääolosuhteista. Pienille kellareille se on erittäin hyvä vaihtoehto;
 • Pakko. Tässä tapauksessa nimi puhuu puolestaan. Ilmanvaihto tapahtuu erityisten puhaltimien ansiosta, jotka työnsä aikana ajavat ilmaa kadulta ja poistuvat kellarista. Ihanteellinen mihin tahansa huoneeseen;

Tietenkin tekniikka on jo pitkään edennyt. Siksi lämmitysjärjestelmä voi jopa olla vastuussa huoneen lämpötilasta ja ilman kosteudesta. Tällaiset asennukset ovat kuitenkin erittäin kalliita ja niitä on vaikea ylläpitää, koska niillä on monivaiheinen suodatusjärjestelmä.

Vaikka tuuletin on luonnollinen tai pakollinen järjestelmä, voit asentaa itsesi ja ylläpitää itsesi. Toinen tärkeä tekijä on kuitenkin, että ilmanvaihtoaukot on kiinnitettävä huolellisesti erityisillä ristikoilla. Ne eivät häiritse ilmaa päästä sisään, vaan suojaa jyrsijöiltä ja katujen roskista.

Asuintalossa

Huoneistokokonaisuuden ilmanvaihto on jaettu myös pakotettuun ja luonnolliseen. Hän on jokaisessa nousuputkessa, menee keittiöön ja wc: hen. Eli huoneistot, joissa suurin epämiellyttävän hajun keskittyminen.

Tällaisiin järjestelmiin on asennettu erityisiä pakokaasuja, ja vain pätevät asiantuntijat voivat huolehtia niistä. Uusissa talleissa on monimutkaisia ​​jakojärjestelmiä, jotka ovat vastuussa lämpötilajärjestelmistä. Vanhemmissa rakennuksissa useimmat ovat tavallisia puhaltimia, jotka tarjoavat ilmankiertoa.

Asuntorakennuksen luonnollinen ilmanvaihto on esitetty erityisessä kanavassa, joka johtaa jokaisen huoneiston WC: hen ja keittiöön. Myös reiät tulevat ulos kellarista, jonka määrä riippuu suoraan kellarihuoneen alueesta.

Mahdolliset ongelmat pakotetun ilmanvaihdon puuttuessa

Kuten aiemmin mainittiin, ilmanvaihdon puute asuinrakennuksen kellarissa voi aiheuttaa monia ongelmia. Tietenkin huonoin vaihtoehto on terveysongelmia, jotka johtuvat jatkuvasta altistumisesta radonkaasulle. Suurissa määrin se on hyvin radioaktiivinen aine, jolla on vakava vaikutus terveyteen.

Mutta lisäksi on syytä miettiä vähemmän suuria ongelmia. Jos kellarikerroksessa tarkoitettiin varastopaikkaa tarpeettomille tavaroille tai varastolle tarvikkeita varten, ei luonnollisen tuuletuksen puuttuessa voida palvella tällaisia ​​tarkoituksia. Ensinnäkin kostea ja korkea lämpötila. Hän parin päivän ajan hyvän sadon varastosta täysin tuhoaa sen. Spinia ei myöskään voida säilyttää pitkään tällaisissa olosuhteissa. Tietenkin kaikki asiat romahtavat ajan myötä ja tulevat hyödyttömiksi.

Mahdollisuudet ovat hyviä, että sieni ja home alkaa, haitalliset hyönteiset. Ja tietysti tällaiset olosuhteet voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa säätiölle ja lattioille.

Kuinka tehdä kellarin ilmanvaihto ilmakanavien avulla

Jos päätettiin tehdä kellarin huoneen hankkeen kehitysvaiheessa kotona, tuuletusjärjestelmä olisi kehitettävä etukäteen. Luonnollisesti niin sanotut "ilmat" ovat halvin vaihtoehto, ja kellarisen ilmanvaihdon tekeminen on helppoa. Suunnittelussa sinun tarvitsee vain laskea oikein reikien lukumäärä ja halkaisija, ja tämän mekanismin päävoima on työntövoima.

Tekijöitä, jotka on otettava huomioon kellarissa tapahtuvan tuotannon suunnittelussa:

 • Tarkastellaan säätiön syvyyttä;
 • Jäteveden läheisyys;
 • Laidun sademäärä eri vuodenaikoina;
 • Lämpötilan lasku, paine;
 • Itse itse tuotteen halkaisija on laskettava pohja-alueen pinta-alasta 1/400;
 • Halkaisijan tulee olla 12,5 cm;

Kuten käytännössä käy ilmi, pieni huone sopii kahteen reikään eri puolilta. Suurille - kaksi tuotetta joka neljälle metrille. Haluttaessa tällainen ilmanvaihtojärjestelmä voidaan säätää asenntamalla erityisiä venttiilejä. Kesällä ne ovat lähes aina auki, talvella peitetty. Vakavissa pakkasissa jätetään pienet kynnet.

On tärkeää huomata, että loppujen lopuksi tällainen ilmanvaihto ei sovi suurille alueille ja huoneisiin, joissa varastointisuojaa aiotaan suunnitella. Koska raittiisen ilman virtaus on rajoitettu talvella, ruoka alkaa heikentyä.

Muut ilmanvaihtomenetelmät

Voi olla, että kellarissa läsnä ollessa ei ollut mahdollista kehittää luonnollista järjestelmää. Joko se ei selviydy tehtävänsä tai suunnittelun aikana on tehty virhe. Joka tapauksessa ei voi tehdä ilman pakotettua ilmanvaihtoa.

Pakotetun ilmanvaihtojärjestelmän asentamiseksi yksityisen talon kellariin on:

 • Asenna tuulettimet seinään;
 • Liitä puhaltimet pakoputkistoihin;
 • Vaihtoehtoisesti voit käyttää tavallisinta tuulettimen kanavaa.

On tärkeää huomata, että tällaisessa järjestelmässä olevien putkien halkaisijan on oltava pienempiä, koska ilma kulkee pitkin paljon nopeammin kuin luonnollisella ilmanvaihdolla.

Jotta laitteisto olisi tehokas, ota huomioon seuraavat seikat:

 • Savupiipun on oltava pidempi ja korkeampi kuin harjanteella;
 • Ilmaventtiilin halkaisija voi säätää voimakkuutta, sitä suurempi halkaisija - sitä enemmän se toimii;
 • Jos huone on kostea, niin kalkkikivi auttaa tätä. Suuri säiliö laita se huoneeseen pari päivää niin, että se imee liiallista kosteutta;
 • Teiden ilmastointi kellarissa on paras huonoon ja tuuliselta säältä.

Jos koko järjestelmä on asennettu oikein, kellari toimii normaalisti. Optimaalinen lämpötila on 16-21 astetta ja kosteus 50-60 prosenttia.

Asiantuntijaneuvonta

Liuskajohdon ilmanvaihto on erittäin tärkeä näkökohta, joka on otettava huomioon yksityisen talon rakentamisen yhteydessä. Kellarimateriaalien ja itse kellarin korroosion välttämiseksi on parempi pidättäytyä sulkemasta tuotteiden ilmettä myös alhaisissa lämpötiloissa. Aluke itsessään ei anna huoneen jäätyä, ja hyvä lämmittimet voivat auttaa apuvaihtoehtoina. Jos kellari suunniteltiin varastoalueeksi, mukavuuslämpötila on toissijainen. Tärkeintä on säätää ilmanvaihtoa niin, että se ei näytä kostealta. Sen jälkeen on erittäin vaikea päästä eroon, mutta on hyvin helppoa kasvattaa muottibakteereja huoneessa.

Siksi, vaikka tuotteissa on jotain improvisoitua vaimentimien järjestelmää, kannattaa varmistaa, että huone on hyvin ilmastoitu talvella.

Laitteen ilmanvaihtojärjestelmä yksityisen talon kellarissa

Omakotitaloihin voidaan käyttää erilaisia ​​tarpeita. Yleensä järjestetään työpajoja, kuntosaleja ja saunoja. Ja joissakin tapauksissa kellarissa käytetään kellarina. Riippumatta siitä, mihin tarkoitukseen yksityisessä talossa on kellari, sinun on huolehdittava hyvästä ilmankierrosta siinä. Yksityisen talon kellarikerroksen voi tehdä itsenäisesti tai ammattilaisten käsissä.

Kaikki riippuu suunnittelun monimutkaisuudesta ja huoneen koosta sekä tuloksista, joita talon omistaja haluaa saavuttaa.

Ilman jatkuvaa ilmankiertoa ja ylimääräisen kosteuden poistami- seksi sienen ja muotin muodostavat kellarin seinämät. Tämän välttämiseksi yksityisessä talossa on tarpeen järjestää tehokas ilmanvaihto.

Tyyppien ilmanvaihtojärjestelmät

Tuuletus kellarissa voi olla pakotettu tai luonnollinen. Jos kellarissa tai kellarissa oleva tuuletus on luonnollista, ilma virtaa itsenäisesti kellariin putkien läpi ja puretaan sitten fysiikan lakien mukaisesti. Toisin sanoen luonnollinen kierto tapahtuvat ilman erityisiä laitteita. Pienessä puisessa yksityisessä talossa tällainen tuuletus näyttää olevan kaikkein hyväksyttävin. Tällöin pakokaasu riittää.

Poistoilmakanavat katon alla.

Pakotettu ilmanvaihto puhuu itsestään - ilma kiertää huoneeseen erityisten puhaltimien avulla. He ruiskuttavat tuoretta ilmaa kellariin ja poistuvat pysyvän jonkin ajan kuluttua. Tällainen ilmanvaihto on ihanteellinen ratkaisu ilmanvaihtoa varten missä tahansa kellarissa.

Täällä voi tietenkin myös ottaa huomioon nykyaikaiset ilmanvaihtojärjestelmät, jotka eivät ainoastaan ​​vastaa ilman syöttämisestä ja ulosvirrasta vaan myös sen lämmityksestä ja jäähdytyksestä sekä kosteustasosta ja lämpötilasta. Tällaiset ilmanvaihtojärjestelmät ovat hyvin monimutkaisia, koska niiden tulisi käyttää suodattimia, jaettuja järjestelmiä ja muita laitteita, joita harvoin löytyy puisessa yksityisessä talossa.

Yksinkertainen luonnollinen tai pakattu tuuletus voidaan asentaa omiin käsiisi. Pakokaasu tässä tapauksessa on melko tarpeeksi edullinen.

DIY-tuuletus

Yksinkertaisin lähestymistapa ilmakeskuksen järjestämiseen huoneessa on murtautumassa kellarissa olevien erityisten aukkojen kautta, jonka läpi kellari kyllästyy hapella. Yksityisen talon kellarissa, joka on kokonaan haudattu maahan, on vaikea tehdä tällaisia ​​reikiä, joten tämä päätös on merkityksellinen vain puoliksi haudutetuille kellareille. Reiät on sijoitettava huoneen vastakkaisiin päihin. Niiden koon pitäisi olla riittävä varmistamaan tehokkaan ilmanvaihdon. Reikiä suositellaan verkkojen suojaamiseksi hyönteisiltä ja jyrsijöiltä.

Tuuletusikkunat (suljetut säleiköt).

Epäilemättä tällainen yksinkertainen ilmanvaihto on paljon parempi kuin sen poissaolo. Mutta sen tehokkuus on vähäistä. Tehokkaampi ratkaisu on kahden putken tuuletusjärjestelmän asennus.

Mitä tarvitaan tällaisen ilmanvaihdon aikaansaamiseksi yksityisessä talossa?

 • 2 putkea, joiden halkaisija voi vaihdella 8 - 15 cm.
 • Metalliset suojaverkot ja visiirit.
 • Lämmöneristysmateriaali.

Luonnollinen ilmanvaihtolaite

Järjestelmämme tuloputki vastaa puhtaan ilman toimittamisesta kellariin. Tuloputken alapää on asennettava 20-40 cm: n korkeudelta kellarikerrokselta ja yläosa pohjan läpi kadulle ja sijoitettava 40-60 cm: n tasolle maasta. Useimmissa tapauksissa putken ulkopää on peitetty grilliin. Haluttaessa ulkoneva putki voidaan tehdä huomaamattomaksi.

Luonnon ilmanvaihdon periaate huoneessa.

Savupiipun alaosa on sijoitettava kellarin katon alle. Jos tuotteita varastoidaan yksityisen talon kellariin tai kellariin, putki on paras asentaa suoraan sijainnin sijainnin yläpuolelle. Pakoputken yläosa on nostettava kaikkiin rakennettuihin kattoihin kadulle. Sen pään on oltava 30-60 cm: n etäisyydellä katosta, mikä ei salli veden tai lumen pääsyn putkeen.

On pidettävä mielessä, että lauhde muodostuu väistämättä putkista ja jotta kosteus ei pääse pohjakerrokseen, kellariin voidaan asentaa erityinen astia, joka kerää kaiken veden.

Ilmanvaihtolaitteiden putket voidaan tehdä mistä tahansa materiaalista. Useimmissa tapauksissa käytetään PVC-putkia tai asbestisementtiputkia, jotka ovat tehokkaimpia ja kestäviä.

Luonnollinen pakotettu ilmanvaihto ei tarkoita lisälaitteita. Ilma tulee yksityisen talon kellariin syöttöputken kautta ja sitten ulos pakoputken läpi. On tärkeää asentaa putket kellarin vastakkaisiin päihin, jolloin ei ole olemassa sellaista, kun raittiista ilmaa tulee välittömästi ulos.

Tämäntyyppinen järjestelmä koskee kellareja, joiden pinta-ala ei ylitä 30-40 neliömetriä. Jos kellarissa on suuri alue, luonnollisen pakotetun ilmanvaihdon tehokkuus vähenee merkittävästi. Asuinrakennuksen tai suuren yksityisen mökin kellareissa on parasta harkita vaihtoehtoa pakotetun ilmanvaihdon avulla.

Pakotettu ilmanvaihto

Pakotetun ilmanvaihtojärjestelmän rakenne on samanlainen kuin luonnollisen ilmanvaihdon osassa. Ainoastaan ​​yksi ero - kanava-puhaltimet on asennettu imu- ja pakoputkien sisään.

Tuloputkessa sijaitseva tuuletin toimittaa ilmaa kellariin. Pakoputkessa sijaitseva tuuletin, päinvastoin, pysähtynyt ilma johtaa ulkopuolelle. On tärkeää, että puhaltimet toimivat samanaikaisesti eikä vuorotellen.

Puhaltimien voimasta on parasta neuvotella asiantuntijoiden kanssa. Ennen ostoa on suositeltavaa laskea kellarisi alue sekä sen likimääräinen tilavuus, jotta myyntiedustaja voi valita sopivimman laitteen tehokkaan tuuletuksen aikaansaamiseksi.

Puhallin asennetaan putken sisäpuolelle ja se kiinnitetään kunnolla. Siksi sinun on myös tiedettävä ilmanvaihtoputkien halkaisija, jotta voit valita tuulettimen koon ilman ongelmia.

Puhaltimen asentaminen on helppoa. Nykyaikaiset valmistajat maksimoivat laitteidensa asennuksen: puhaltimet valmistetaan erikoiskoteloiden, luotettavien kiinnittimien avulla, ja sarja sisältää kiinnikkeet ja kaikki tarvittavat osat.

Markkinoilla on laaja valikoima faneja. Ja kaikki vaihtoehdot vaihtelevat hinnan mukaan. Jotkut fanit on varustettu ajastimella, joten käyttäjä voi asettaa tietyn ajan, jolloin he kytkeytyvät päälle ja pois, mikä on erittäin kätevää, jos et asu yksityisessä talossa pysyvästi.

Kuinka hyvin talon alla sijaitsevan kellarin tuuletusjärjestelmä on valmistettu, huoneen mukavuus on suurelta osin riippuvainen.

Monimutkaiset ilmanvaihtojärjestelmät

Jos sinulla on suuri yksityinen talo, jossa olet tehnyt moderni lämmitetty kellari, suosittelemme, että emme turvaudu omiin resursseihimme ilmanvaihtojärjestelmän asentamiseksi, vaan pyydä ammattilaisten apua. Kysymys tulee erityisen merkitykselliseksi, jos asuintilat sijaitsevat pohjakerroksessa. Tässä tuuletusjärjestelmässä on oltava ilmastointilaitteet, jotka kuumentavat tai jäähtyvät imuilmaa. Lisäksi on suositeltavaa asentaa erityiset suodattimet, jotka puhdistavat tulevaa ilmaa. Kosteutusjärjestelmät ovat myös erittäin suosittuja.

On parempi antaa monimutkaisten ilmastointi- ja ilmanvaihtojärjestelmien asentaminen ammattilaisille.

Ilmanvaihtojärjestelmällä on monia etuja, ja on vain kaksi haittapuolta: asennuksen korkea kustannus ja monimutkaisuus. Ennen ilmanvaihtojärjestelmän asennusta sinun on laskettava huolellisesti kaikki ja päätettävä, onko sitä todella tarvittu vai yksinkertaisia ​​ratkaisuja. On huomattava, että talonrakentamisvaiheessa on toimitettava suuren kellarihuoneen ilmanvaihtojärjestelmän asennus, koska jo rakennetussa rakennuksessa tämä on paljon vaikeampaa.

Erityistä huomiota suositellaan myös vedenpitävän kellarin maksamiseen. Ei, edes erittäin tehokas ja tehokas ilmanvaihtojärjestelmä ei selviydy sen tehtävistä, jos yksityisen tai asuinrakennuksen kellarissa on aina kostea.

Sivukonsultti, asentaja, jolla on 8 vuoden kokemus. Hän aloitti toimintansa asennustyöntekijänä, joka työskenteli tällä hetkellä maanrakennusyrityksen perustajana.

Kellarin ilmanvaihto yksityisessä talossa: kaaviot, asennus

Jos tuuletus suoritetaan oikein, kun taas tuoreen ilman virtaus kadulta ja liiallisen kosteuden poistaminen huoneen sisällä, optimaalinen lämpötila säilyy, ja hometta ja sientä todennäköisesti vähenee. Tuotteet varastoidaan mukavampiin olosuhteisiin kevääseen saakka. Kellarien tuuletus on myös tarpeen, jos huone on varustettu työpaikalla tai biljardihuoneella. Yleensä ilmanvaihtojärjestelmä asennetaan rakennusvaiheeseen, mutta voit asentaa sen myöhemmin tai tehdä tarvittavat muutokset olemassa olevaan järjestelmään.

Ilmastointilaitteita on useita:

 1. 1. Tuloilmaan tarvittavat ikkunat ja ovet sekä lisäksi asennetut puhaltimet tarjoavat tarvittavan ilmankierron.
 2. 2. Pakokaasujärjestelmän avulla ilman poisto tilasta tapahtuu ilmanvaihdon avulla.
 3. 3. Syöttö- ja pakoputkityyppi on kokonaisuus järjestelmistä, joiden tarkoituksena on tuottaa ilmaa ja ilmanvaihtoa.

Aloitusjärjestely minkä tahansa tyyppisen yksityisen talon tuuletuksen kellarissa, muista laatia ilmavirran kytkentäkaavio. Se osoittaa tuoreen ilmansyötön pisteen ja poistettujen, teknisten kanavien poistamisen ilmanvaihtoaukon asentamiseksi seinän läpi, lisälaitteiden asennuspaikan. Esimerkiksi puhaltimet, jos haluat parantaa koko järjestelmän tehokkuutta tai puhdistussuodattimia.

Yksinkertaisimmalla kaaviollisella piirustuksella lienee mahdollista laskea tarvittava määrä putkia riippuen niiden pituudesta, kiinnittimistä, koskettimista ja liitäntäadapterista. Kun tiedät tarkasti tarvittavan materiaalin määrän ja valmistat tarvittavan työkalun, se on helpompi asentaa kanava.

Ilmastointijärjestelmää on harkittava talon suunnitteluvaiheessa. Laitteen yksinkertaisin ja edullisin versio kellarikerroksessa ilmakanavien avulla (tavalliset läpiviennit). Jotta jyrsijöitä ja hyönteisiä ei pääse sisään, ilmanvaihto kanava peitetään verkolla.

Tämä on luonnollista ilmanvaihtoa, joten sen tehokkuus riippuu voimasta, tuulen suunnasta, lämpötilaneroista huoneen sisällä ja sen ulkopuolella. Tämän tyyppisen ilmakeskuksen asianmukaisen järjestämisen varmistamiseksi on otettava huomioon, että ilmanvaihtoaukon alue ilmastoidun tilan alueella on 1/400.

Oletusarvoisesti jokaisen tuuletuskanavan vakiohalkaisija on vähintään 12,5 cm tai 50 cm2.

Ota huomioon myös:

 • perussyvyys;
 • pohjaveden läheisyys, maaperän tyyppi;
 • Tuulen "ruusu";
 • sademäärä;
 • lämpötilaerot (päivittäin ja vuosittain).

Ilmankierto talon kellarikerroksessa riittää sijoittamaan kaksi reikää jokaiselle sen seinälle. Jos rakennuksessa on monimutkainen kokoonpano tai se estää muut rakennukset, se on alamäkeä, ja hengitysteissä on 2 tuuletuskanavaa jokaista 4 metriä kohti. Vaihda tarvittaessa ilmavirran voimakkuus asentamalla venttiilin reikiin. Talvella, vakavissa pakkasissa, läpät peitetään, ja kuumina päivinä ne avautuvat kokonaan.

Järjestelmän yksinkertaisuudesta ja hyvistä lentorahtikursseista huolimatta, suurille alueille tai suuria määriä vihannesten ja hedelmien varastointiin, tämä järjestelmä ei toimi. Siksi sitä pidetään lisäyksenä luotettavammalle tarjonnalle ja pakokaasulle.

Optimaalisen mikroilmaston säilyttämiseksi kellarissa on autotallissa sellainen syöttö- ja pakokaasujärjestelmä, jossa tuore ilma virtaa yhden kanavan läpi ja puretaan toisen kautta.

Tehokas ilmanvaihto saavutetaan noudattamalla seuraavia vaatimuksia:

 • pohjakerroksen sisääntuloputken pohja on asetettu 0,5 metrin korkeudelle, yläosa on maanpinnan yläpuolella yhdellä metrillä;
 • savupiipun pohja kellarikerroksesta 1,5 metrin korkeudella, ylätulos katon harjan yläpuolella 0,5 m;
 • ilmanvaihtokanavat sijaitsevat väistämättä vastakkaisilla sivuilla, jotka yhdessä huoneen pohjan ja yläpisteen lämpötilaeron kanssa antavat tarvittavan veton;
 • säädä säädettäviä säätöventtiilejä, jotka ohjaavat ilmanvaihtoa.

Ilmankanavien asennus jopa 40 neliömetriä kohti. m kantavat muoviputkia, joiden läpimitta on 100 mm. Suurten huoneiden ilmastointia varten on kuitenkin tarpeen lisätä putkien halkaisijaa tai asentaa ylimääräisiä tuuletuskanavia. Tiivistyskaistaleiden liittämisen nopeus ja mukavuus, suuri valikoima eri elementtejä (kyynärpäät, pistokkeet) helpottavat kokoonpanoprosessia. Toinen etu muoviputkien käyttämisessä on niiden korkea suorituskyky, koska materiaali kestää suurta kosteutta ja sienen muodostumista.

Ilman kanavien tekeminen puulaaduista on aikaa vievä vaihtoehto, sen lisäksi, että materiaaliominaisuudet ovat huonompia. Jotta tarvittava vetovoima saadaan aikaan, levyjen sisäpinta, jotta ne saadaan mahdollisimman sileäksi, käsitellään väistämättä koneella. Asennuksen aikana poista aukot nivelissä.

Sateenvarjot sijoitetaan jokaisen ulostulon yläpuolelle, mikä estää sademäärät pääsemästä huoneeseen ja auttaa säätelemään ilmavirran nopeutta. Toinen käytetty ominaisuus on erotus tuloputken ja pakoputken pituuden välillä. Mitä korkeampi se on, sitä voimakkaampi ilma liikkuu. Hyvin suunniteltu ilmanvaihto takaa kaksinkertaisen ilmanvaihtoa, eli koko tilavuus muuttuu kahdesti tunnissa.

Jos ilmanvaihtoa ei ole mahdollista yllä luetelluilla menetelmillä, muodostetaan pakollinen tuuletus. Tämä järjestelmä soveltuu paremmin tuulettaville suurille alueille, tiloihin, joissa on sauna, työpaja järjestetään, kuntosali, pelihuone on varustettu, samalla kun se tarjoaa raikasta ilmaa ja poistaa epämiellyttävät hajut. Käytön eduissa on tehokas toiminta sääolosuhteista riippumatta, helppo säätö ja tarvittavien parametrien ylläpito.

Tavalliseen ohjelmaan kuuluu kadulla tuotetun ilman pakottaminen tuulettimien tai puhaltimien avulla. Suodatuksen jälkeen ilmamassat kuumennetaan ja syötetään huoneeseen. Poistoilma katkeaa poistokanavien läpi.

Ilmanpoistojärjestelmä on monimutkainen, joten hankkeen onnistuneeseen toteuttamiseen on tarpeen tehdä tarkkoja laskelmia ilmastoiduista huoneista, hankkia kalliita laitteita ja asentaa se oikein. Sinun on asennettava:

 • ilmanvaihtokanavat;
 • diffuusorit, ilmanottoaukot;
 • sekoituskammiot, ilmavirtaussuunta;
 • ahtopaineiden, jos on tarpeen tuulettaa asuintiloja kellarin lisäksi.

Helpoin tapa tuulettaa kellari, joka on helppo toteuttaa itse, sisältää asennuksen haihtumattoman ilmanvaihtojärjestelmän. Tällöin pakotettu vetovoima tuottaa tuulen liikettä. Pakoputken ulkopäähän asennetaan erityinen deflektorin tyyppi. Kun ilmavirta toimii deflektorin toisella puolella, toisaalta paine-ero kasvaa vastaavasti työntövoimalla.

Sen sijaan pienet turbiinit voidaan asentaa. Tuulen liikkeen avulla vetävät tuulettimen sisään asennetun tuulettimen pyörimään sisäänrakennetun akselin kautta. Näiden menetelmien avulla voit päivittää nykyistä ilmanvaihtoa (luonnollista tai pakotettua) muuttamatta pakokaasujen ja imuputkien sijaintia ja halkaisijaa.

Toinen tehokas tapa lisätä venettä on asentaa tuulettimen huppu. Kun ne on kytketty päälle, putkesta tuleva ilma tuuletetaan ulkopuolelle ja siihen syntyy tyhjiö, joka kompensoi tuoreen ilman virtausta imukanavan läpi.

Suurten alueiden suurten ilmanvaihdosten ansiosta tuuletin on asennettu tuuletuskanavaan. Tämä ratkaisu mahdollistaa saapuvan ja lähtevän ilman tilavuuden suhde. Ohjaus tapahtuu yhdellä kytkimellä. Koska kellarikerroksen kosteus kasvaa, on suositeltavaa käyttää 36 V: n toimivaa sähkölaitetta turvalaitteiden asennukseen.

Voit testata mitä tahansa järjestelmää hyvin yksinkertaisella menetelmällä - paperi, joka kiinnitetään savupiipun reikään, on pidettävä taivutusilmavirralla, kuten liimattu.

Asentamalla tavallinen katu (alkoholin) lämpömittari kellarissa voit seurata lämpötilan muutoksia ja tehdä tarvittaessa säätöjä - sulkea tai avata venttiilit ja lisäksi käynnistää tuuletin. Vihannesten säilyttämiseen käytettävän huoneen optimaalinen lämpötila on n. 3-5 ° n yläpuolella; kuntosalille, biljardihuoneen mukavat indikaattorit ovat + 17-21 °. Kosteus vaihtelee välillä 85-90% ja 60% vastaavasti.

Kun huoneen yli 90% kasvaa keskikokoisena, aseta laatikko täynnä sahanpurua, suolaa ja kalkkia. Nämä materiaalit, jotka imevät hyvin kosteutta, pienentävät sen sisältöä ilmassa. Jos ne sitten kuivataan auringossa tai muulla tavalla, sitä voidaan käyttää uudelleen.

Jos hiilidioksidipitoisuus ylittyy kellarissa nopeasti sammuneen ottelun osoittamalla tavalla, ottelu, luukku avautuu ja tuuletusläpät järjestävät voimakkaan ilmanvaihdon 24 tunniksi!

Vaikeissa tapauksissa, kun muotit ilmestyvät seiniin, ne puhdistetaan, käsitellään erityisellä antiseptikalla tai valkaistaan ​​kalkilla. Kloorin käyttö ei ole toivottavaa. Kun hoito on päättynyt, ilman liikkuminen on tilapäisesti parantunut. Tätä menettelyä suositellaan vuosittain ennen hedelmien asettamista talvella.

Toinen tärkeä seikka on, että ilmanvaihdon parantamiseksi rakennusvaiheessa suoritetaan seinien pakolliset vedeneristys ulko- ja sisäpuolelta. Työskentelypaikan tai lepohuoneen suunnittelussa on säädettävä mahdollisuudesta lämmetä ja liittää lämmitys.

Pohjakerroksen tuuletus: luonnollinen pakotettu ilma ja pakokaasujärjestelmä

Tiesitkö, että kellarin tuuletus on hetki, joka on ennakoitava rakennustyön alkuvaiheessa? Jos et kiinnitä riittävästi huomiota kosteuspitoisuuden säätelyyn kellari kerroksessa talon suunnittelussa, rakennuksen toiminnalle taataan useita vaikeuksia.

Haitallisista seurauksista huomataan ylimääräisen kosteuden, muotin ja muiden taudinaiheuttajien muodostumisen. Ymmärrämme, kuinka kellarissa oleva ilmanvaihto voidaan tehdä käsin ilman ammattimaisten rakentajien apua.

Tällaiset kellarissa olevat tuuletustasot ovat luotettavin, koska ne eivät ruostu.

Ilman järjestelyn ominaisuudet kellarissa

Ilmanvaihtosäleikkö pohjalle / jalusta keskikokoisille

Vierailemalla mitä tahansa kotia, on helppo ymmärtää, kuinka tehokas ilmanvaihto huoneessa. Raskas ja tuhkainen tuoksu, kondensaatio seinien pinnalla, tämä kaikki osoittaa ilmanvaihdon ongelmia.

Jos talon projekti tarjoaa kellarin rakentamisen, sinun on suunniteltava seiniin välittömästi erityisten aukkojen (tuuletusaukot ja tuuletusaukot) läsnäolo, jotka on suunniteltu tarjoamaan luonnollista ilmanvaihtoa.

Ilmansuodatin ilmanvaihtoa varten

Yksityisen talon kellarista on suunniteltava tuuletus, jossa otetaan huomioon useita tekijöitä, mukaan luettuna perustus ja maaperä, johon se on rakennettu, pohjakerroksen lattiapinta, ympäristön lämpötilan keskimääräiset vuotuiset indikaattorit, tuulen suunta, maaperän kosteus jne.

Useimmiten kellarin täydellinen tuuletus on riittävä, yksi ilmapistorasiasta, joka sijaitsee 4 metrin välein ulkoseinän ympäryksen ympärillä. Jos talo sijaitsee laaksossa, kellarissa olevat tuuletusriteet asennetaan kaksinkertaiseen määrään.

Luonnollinen ilmanvaihto

Kuvassa raitisilmaohjain

Rakennusesineiden suunnittelun tilastot osoittavat, että tuuletukseen suunniteltu pistorasia ei välttämättä riitä. Esimerkiksi jos kellarista käytetään varastossa, työpaja-, kuntosali- tai biljardihuoneessa, sinun on käytettävä syöttö- ja pakojärjestelmää, joka ei ainoastaan ​​poista saastunutta ilmaa vaan myös ulkoilmaa raikasta ilmaa.

Tämäntyyppinen ilmanvaihto on luonnollista, koska sen toiminta perustuu kellarissa olevaan ja sisäpuoliseen lämpötilaeroon. Jos tällaisten järjestelmien suunnittelussa tehdyt laskelmat suoritetaan oikein, luonnollinen ilmanvaihto tuottaa korkealaatuisen ilmanvaihtoa ilman vedoksia.

Luontaisen ilmanvaihdon pakokaasu- ja pakojärjestelmä voidaan tilata erikoistuneilta yrityksiltä tai se voidaan asentaa itsenäisesti. Itse asiassa järjestelmä koostuu kahdesta putkesta, joista toinen on tuloaukko ja toinen pakoputki.

Järjestelmän optimaalisen suorituskyvyn varmistamiseksi putket levitetään sivuille, esimerkiksi vastakkaisille seinille. Lisäksi optimaalisen ilmanvaihtoa varten putket on sijoitettava eri korkeuksiin.

Ottaen huomioon, että lämmin ilma keskitetään huoneen yläosaan, kirjaimellisesti katon alla, on suositeltavaa asentaa putki poistoilmaan niin korkealle kuin mahdollista. Sitä vastoin kylmä ilma sijaitsee alla, joten putki ulkoilman raikasta ilmaa varten olisi paremmin sijoitettu lähemmäksi lattiaa.

Putkien oikean sijoittamisen lisäksi on otettava huomioon niiden koko ja kokoonpano. Pääsääntöisesti on riittävästi muoviputkia, joiden poikkileikkauksen halkaisija on 100 mm, jotta saadaan aikaan ilmakeskus yksittäisen kerrostalon kellarissa.

Luonnon ilmanvaihdon asennus

Järjestelmän ohjejärjestely on seuraava:

 • Seinän yläosassa huomataan reiän läpimitta, joka kummallakin puolella on 10 mm leveämpi kuin putken halkaisija.

Tärkeää: Merkittäessäsi varmista, että seinässä ei ole piilotettua johdotusta.
Välttämiseksi, poraus olisi tehtävä lopettamalla sähkön tarjonta huoneeseen.
Sähkötyökalun käyttö tällä hetkellä on mahdollista seuraavasta huoneesta jatkojohdon avulla.

 • Teemme läpi reiät pitkin ympyrän kehää. Tätä työtä varten käytämme perforatoria, jonka pora on pidempi kuin seinän leveys (yleensä 60 cm riittää).
 • Kun reiät porataan ympyrässä reikälevyyn, työnnä taltta ja vähitellen alkaa leikata tulevan reiän sisäpuoli.

Poistoaukko

Tietenkin on olemassa yksinkertaisempi ja vähemmän työläs tapa suunnitella betoniteräksen leikkaamista. Mutta tämän palvelun hinta heikentää tuloksen kustannuksia, joten säästämme ja jatkamme työtä omilla käsillämme.

 • Kun reikä on valmis, katkaise 1 metrin putki ja työnnä tämä kappale reikään.

Viemäriputki tuuletuskokoonpanoon

 • Laita putki putken ulkopäähän siten, että yksi pistorasia nousee ylös ja toinen alas. Suljemme aukon, joka suuntautuu alaspäin kansiin, jossa poraamme reikiä niin, että lauhde voi virrata siihen.

Tärkeää: Venttiiliputket on sijoitettava lievästi kaltevalle ulospäin niin, että kylmäkauden aikana muodostuva lauhde virtaa ulos eikä sisäänpäin.

 • Suoraan ylöspäin suuntautuvassa ulostulossa sijoitamme 1,5-2 metriä pitkä putken, joka riittää työntövoiman luomiseen.
 • Putken päähän asennamme deflector tai "sateenvarjo".
 • Kostuta putken ja seinän reiän väliset raot vedellä ja täytä se vaahdolla, joka kuivumisen jälkeen on leikattu pois ja päällystetty.
 • Emme nosta putkea raitista ilmaa varten, vaan vedä se ulos noin puolen metrin päähän seinästä ja sulje se grilliin.
 • Ilmanvaihtoparametrien tehokkaaseen säätöön liukuventtiilit asennetaan putken sisäpuolelle.

Pakotettu ilmanvaihto

Pakotetun ilmanvaihdon tehtaan tuotanto

Joskus perinteiset tuuletustasot eivät tarjoa riittävästi raitista ilmaa, ja tässä tapauksessa käytetään tuuletusta. Tällaiset järjestelmät ovat myös syöttö- ja pakoputkisto, mutta ero on, että ilman poistoa ja syöttöä ei tehdä luonnollisella tavalla, vaan käyttämällä mekaanisia ahtopaineita.

Ahtojen lisäksi järjestelmä on varustettu erityisellä venttiilillä, joka estää ilman virtauksen ulkona, kun järjestelmä sammutetaan. Pakotetut ilmanvaihtojärjestelmät toimitetaan valmiina tai tilauksesta erikoistuneissa yrityksissä. (Katso myös artikkeli Miten eristää kellaripsi itse.)

johtopäätös

Riippumatta siitä, mitä päätät käyttää, olipa se alkeellisia tuuletusaukkoja pohjassa tai monimutkaista pakotetun ilman järjestelmää, voit tehdä kaiken omalla kädelläsi. Lisää hyödyllisiä ja mielenkiintoisia tietoja löydät katsomalla videota tässä artikkelissa.

Yksityisen talon kellarin ilmastointi

Miten valita talon kellarin tuuletus

Kellarin kostea ilma on ihanteellinen ympäristö haitallisten mikro-organismien, muotin ja erilaisten sienten kasvaessa. Näiden organismien toiminnalla on tuhoisaa vaikutusta sekä orgaanisiin että rakennusteknisiin materiaaleihin. Myös sellaisen biologisen ympäristön jätteet, jotka päästävät ilmasta ihmisen keuhkoihin, voivat aiheuttaa vakavia keuhkosairauksia.

Siksi suljetun tilan, kuten kellareiden, kellarien ja erilaisten maanalaisten tilojen säännöllinen ilmasto on akuutti. Yksityisen talon kellarin tuuletus on järjestetty kahdella tavalla:

 • Luonnollinen ilmanvaihto;
 • Pakotettu ilmanvaihto.

Luonnollinen ilmanvaihto

Kehittäjät usein kysyvät - miksi meidän on järjestettävä kellarin ilmanvaihto? Maaperän haihtumisesta syntyy uhka kosteuden ja höyryn kertymisestä maanalaisesta pohjasta kellarissa. Tämä luo aggressiivisen ympäristön, joka vaikuttaa haitallisesti rakenteiden rakenteeseen.

Mikä uhkaa kellarin tuuletuksen puutetta? Tosiasia on, että haihtuminen maaperästä, jolla ei ole poistoa, alkaa laskea kasteessa ympäröivien rakenteiden pinnalle. Tämän seurauksena syntyy olosuhteita muotin ulkonäön suhteen. Bakteerien ja homeformien jätetuotteet tuhoavat rakennusten rakenteita ja vaikuttavat haitallisesti ihmisten terveyteen.

Lisäksi maaperän pohjasta syntyy radonkaasua, jonka sisäänhengitys voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmisten terveydelle.

Näiden ilmiöiden välttämiseksi järjestä maanalainen tuuletus. Dokhod välttämättä tehdään kellarissa. Tuotteet ovat ilmanvaihtoaukkoja, jotka tarjoavat jatkuvan ilmanvaihdon talon maan alle.

Talon maan alle luonnollinen tuuletus tapahtuu johtuen ilman lämpötilan muutoksesta kellarissa ja sen sisäpuolella.

Tuotteet ovat erilaisia ​​laitteita riippuen pohjan suunnittelusta. Tiiliseinissä, joissa on muuraus, jätetään pienet aukot. Monoliittisen betonin kellarikerroksessa rakennetaan muottirakenteita asbestiputkien osia. Aukkojen mitat riippuvat tuuletetun tilan tilavuudesta.

Monoliittisissa betoniteräksissä asbestisementtiputkien asennusosat, joiden halkaisija on 150 mm 2 metrin välein. Aukkojen alue ja niiden sijainnin tiheys muussa maanalaisessa aidassa riippuvat tuuletetuista tiloista.

Ilman tuuletusaukot sulkevat piikkejä pienten eläinten tunkeutumisesta: rotat, hiiret ja muut jyrsijät. Ruudut tulevat polymeerimateriaalien, metallilevytyyppien ja muiden mallien ristikot.

Ei ole olemassa tarkkoja menetelmiä tuotteiden, niiden koon ja lajikkeiden määrittämiseksi. Tässä tapauksessa paljon riippuu tuulen noususta, kausivaihteluista lämpötilan malleissa. Kuitenkin perustuen käytännön kokemukseen kellarin tuuletuksen järjestelystä, kehittäjä voi aina löytää tuotteiden tehokkaan asettelun yksityisen talon kellarissa.

Kellarin seinissä myös kellari järjestää ilmanvaihtoaukot.

Kellarikerroksen sisäseinämät, kellarissa olevat ilmatilat sijoitetaan sellaisiin paikkoihin, että ilman virtausta ei taivuta, jolloin huoneen maksimaalinen puhallus saadaan aikaan.

Pakotettu ilmanvaihto

Suurten kellarikerrosten läsnä ollessa ja tilojen sijoittamiseen eri tarkoituksiin niissä luonnollinen ilmanvaihto voi olla tehoton menetelmä.

Tässä tapauksessa turvaudu pakotetun ilmanvaihdon laitteeseen. Pakotettu ilmanvaihto on järjestetty yksityisen talon kellariin eri tavoin. Nämä voivat tuuleta putket, jotka on upotettu laatikossa, joka tulee ulos katosta. Tuuletusputken korkeus ylittää katon harjan.

Yksi kattorakenteisen tuuletuksen ratkaisuista koostuu tuloilmaputken asettamisesta kellari-aidan tasolle ja poistoputki näkyy talon katon harjan yläpuolella. Molemmissa putkissa pitäisi olla sähköpuhaltimia. Katso video, kuinka asennat pakotetun ilmanvaihtojärjestelmän.

Nykyään on olemassa automaattiset järjestelmät, joissa on pakattu ilmanvaihto maanalaiselle ja yksityisen talon kellarille. Järjestelmä on kytketty anturiin ilman kosteuden määrittämiseksi ja releen kytkemiseksi puhaltimiin.

Tällainen järjestelmä ei salli märän sateen esiintymistä kellarissa ja kellarissa. Automaatiot ovat kalliita ja talon omistajan on punnittava automaattisen ilmanvaihtojärjestelmän edut ja haitat maanalaisen teknisen kerroksen alta.

Tuuletin kellarissa talossa

Talon mikroilmasto ja mukava asuminen siinä suuressa määrin riippuvat oikein luotu ilmastointilaite kaikissa huoneissa. Erityisen tärkeä on kellarin kellertävä ilman puhdistaminen. Monet rakentamassa tätä pikku huomiota, mutta turhaan. Hyvän tuuletuksen yksityisen talon kellarissa ei ainoastaan ​​suojaa muotin ja sienen ulkonäöstä seinämiin, vaan myös merkittävästi pidentää rakennuksen käyttöikää. Lisäksi ilmankierto pitää sisällään tuotteita ja tuotteita.

Tyyppien ilmanvaihto talon kellarissa

Normaalien lämpötilan ja kosteuden parametrien säilyttäminen talossa on mahdollista vain, kun siihen on muodostettu riittävästi ilmanvaihtoa. Tämä toteutetaan ilmanvaihtokanavajärjestelmän, myös kellari-tilan, järjestelyn kautta.

Yksityisen talon kellarista on kaksi tyyppiä:

Jokaisella järjestelmällä on omat erityispiirteensä, ja valinnan tekemiseksi on oltava ajatus sekä niiden eduista että haitoista.

Pakotettu ilmanvaihto

Tätä järjestelmää käytetään useimmiten suurissa kodeissa, joissa on tarvetta suorittaa raitisilman virtaus ja muihin huoneisiin. Sen hankinta ja asennus edellyttävät huomattavia kustannuksia, joten kaikilla ei ole varaa tähän luksukseen.

Yksityisen talon kellarien tuuletus sisältää seuraavat elementit:

 • ilmanvaihtokanavat
 • uunin purkausyksikkö tai ilmastointilaite
 • ilma-aukko
 • ilmanottoaukko
 • ilmausantureita
 • langankierros tees

Tämä ilmanvaihto toimii kellarissa seuraavasti. Tuuletin puhaltaa ilmaa ilmaa järjestelmään ja tarvittaessa suodatetaan. Sitten se riippuu tarpeesta, jäähtyy tai päinvastoin lämpenee. Sitten tuuletin liikkuu kanavien läpi huoneisiin.

Tämän tyyppisen järjestelmän tärkein haitta on sen korkea hinta ja monimutkainen asennus. Suurin etu on sen riippumattomuus sääolosuhteista sekä kyky säätää ilmanvaihtoa ja tietysti tiloihin toimitettua ilmaa.

Luonnollinen kellarien tuuletus

Tämä järjestelmä tunnetaan jo kauan ja tähän päivään se ei menetä suosiotaan. Pääasiallisesti suunnittelun yksinkertaisuuden ja sen vuoksi, että sen laite ei vaadi merkittäviä käteiskustannuksia.

Yksityisen talon kellarikerroksen luonnollinen tuuletus koostuu vain muutamasta yksinkertaisesta elementistä:

Järjestelmän toiminta perustuu olemassa olevaan ulkolämpötilan eroon ja kellarin sisäpuolelle, mikä aiheuttaa ilmanvaihtoa. Tämä yksinkertainen luonnollinen ilmiö tuottaa huopan kellarista ja virtaus kadulta tuoreesta virtauksesta. Tällöin työntövoima riippuu suoraan sääolosuhteista, mikä voi vahvistaa tai heikentää sitä. Tämäntyyppisen kellarihallin ominaisuudet ovat yksinkertaisessa järjestelyssä. Haittana ei voida pitää täydellistä ilmanvaihtoa ja ilmavirran riippuvuutta ulkoisista luonnollisista tekijöistä.

Riippumatta kellarin tuuletuksesta, sen tarkkaan harkittu järjestely takaa pitkän aikavälin käytön sekä pysyvän että kausiluonteisen rakenteen. Elintarvikkeiden tai huonekalujen varastointiin on tarpeen säätää tiettyjä huoneen osia.

Useimmissa tapauksissa yksityisen talon kellarissa tapahtuva ilmanvaihto on kaivosten tai putkien järjestelmän kautta tapahtuvaa ilmanvaihtoa, jonka päätavoitteena on varmistaa huoneen optimaalinen kosteus- ja lämpötila-indikaattori sekä ylläpitää koko ilmansyöttöä koko talossa. Kellarien tuuletusjärjestelmä voi perustua luonnollisiin luonnollisiin prosesseihin ja sisältää vain poisto- ja imuputket. Toinen vaihtoehto on pakotetun ilmanvaihdon järjestys syöttölaitteen, poistoilmastoinnin ja ilmanvaihtokanavien kautta.

Talon tuuletuksen elementit

Tehokas luontainen kellarin tuuletus talossa edellyttää seuraavia osia:

 • Poisto- ja imukanavat;
 • Produhi.

Tällainen ilmanvaihto on suurelta osin riippuvainen luonnollisista ilmiöistä ja kausittaisista ilmastollisista olosuhteista, ja ilmanvaihto ei ole aina riittävä optimaalisten sisäisten olosuhteiden ylläpitämiseksi (mutta tämä riippuu siitä, mihin käyttötarkoitukseen käytetään).

Luonnollinen ilmanvaihto talon kellarista

Tärkein syy suosio luonnollisen ilmanvaihdon kellarissa talossa - alhaiset kustannukset, mutta yksinkertaisuus suunnittelu on merkittävä rooli valittaessa. Tällaisen järjestelmän toimintavoima on kellunta- ja kadun lämpötilaero, juuri tämän vuoksi ilmavirta. Siksi tuore ulkoilma korvaa huoneesta otetun jäteveden. Tässä pitäisi ottaa huomioon tuulen vaikutus, koska se voi sekä heikentää että lisätä luonnollista työntövoimaa.

Pakotetut ilmanvaihtojärjestelmän komponentit

Tässä tuuletusjärjestelmässä käytetään seuraavia elementtejä:

 • Paineilmastointilaite tai uuniyksikkö;
 • Ilmanvaihtokanavat, ilmanottoaukot, ilmanpoistot;
 • Ilmajäähdyttimet;
 • Tee summationvirtaus.

Pakotettu ilmanvaihto pystyy tarjoamaan korkealaatuista ja säänneltyä ilmanvaihtoa, mutta se ei riipu ulkoisista ilmasto-olosuhteista. Samanaikaisesti haitat ovat laitteiden ja asennusten monimutkaisuus ja korkeat kustannukset.

Pakotetut ilmanvaihtoominaisuudet

Asuntohuoneiston kellarissa tuuletus perustuu siihen, että kadulta tuleva ilma kulkee puhaltimien avulla, tarvittaessa jäähtyy tai kuumenee tiellä, suodatetaan ja samat tuulettimet syöttävät sen suoraan huoneeseen. Talon kellarien pakotettu ilmanvaihto on optimaalinen suuren alueen rakennuksille, joissa kellarikerroksen lisäksi myös ilmastointilaitteisto on saatavilla olohuoneissa.

Järjestelmän koordinointi

Ilmanvaihtotoiminnan laadun tarkastamiseksi on tarpeen tarkastaa säännöllisesti pakokaasu- ja imuvälineet varmistaen, että ilma syötetään ja poistetaan. On suositeltavaa asentaa alkoholi-lämpömittari kellarikerrokseen. sekä pölymittari, joka määrittää suhteellisen kosteuden. Jos huoneessa käytetään ihmisiä pysymään, optimaalinen ilman lämpötila on välillä 16-21 ° C ja kosteus 50-60%. Kellarin taloudellisessa tarkoituksessa kosteuden tulisi olla (enintään) 80-90% ja lämpötila - 1-10 ° C.

Jos talon kellarissa olevan ilmanvaihdon aikana on poikkeamia mikroilmastossa, säädä ensinnäkin ilmanvaihtoaukkoja ja huolehdi huoneen huolellisesta ilmanvaihdosta. Jos sallittu kosteustaso ylittää, laatikko, joka on täytetty materiaaleilla, jotka voivat imeä kosteutta - karkeaa suolaa, sahanpurua ja kalkkikiveä, sijoitetaan kellariin. Myös kellarin normaalia desinfiointia suositellaan.

Kellarien tuuletusjärjestelmä: säännöt ja määräykset

Monet kellarissa käytettävät ongelmat liittyvät ilmanvaihtojärjestelmän virheelliseen toimintaan. Jopa asiantuntijat eivät aina noudata SNiP: ssä annettuja ohjeita.

Tehokas ilmanvaihto kellarissa aiheuttaa monia ongelmia:

 • epämiellyttävän hajun esiintyminen, haitallisten tai jopa myrkyllisten aineiden kertyminen;
 • kondensaatio;
 • sienen ja homeen kehittyminen sekä patogeeniset bakteerit (esim. Kochin sauvat - tuberkuloosin aiheuttaja);
 • Huonekalujen vaurioituminen ja kellariin asennetut kodinkoneet;
 • tahrojen, tahrojen esiintyminen seinille ja katolle;
 • vaimentava johdotus voi aiheuttaa oikosulkuja ja tulipalon;
 • kosteus heikentää betonin ja tiilen rakenteiden käyttöikää.

Asiantuntijoiden mielipiteet siitä, miten kellunta-alaa voidaan suunnitella kunnolla. Siksi kannattaa kääntyä arvovaltaisimpien lähdekoodien ja sääntöjen (SNiP) avulla.

Sisääntulokanavat

Sisääntuloaukon kapasiteetin on vastattava kellarissa olevan pakokannen kapasiteettia.

Jos kellarista tuleva ilma ei ole toivottavaa virrata ylempään kerrokseen, epätasapaino voidaan tehdä suuremman pakokaasun suunnassa.

SNiP 41-01-2003 kohdan 7.5.7 mukaisesti. Pakotettu ilmanvaihto sijoitetaan huoneen yläosaan ja ohjataan vaakasuoraan.

Tämä on välttämätöntä, jotta ilmasuihkut eivät luo luonnosta työalueelle.

Suoran virtauksen ohjaaminen on sallittua, jos kattokorkeuden avulla voit asettaa ilmastointikanavan uloskäynnin yli 2 metrin korkeudelle ja yli 4 metrin korkeudelle sallitaan lähettää suoraan alas.

Jos sisätiloissa (virkistysalue, olohuone) järjestetään "puhdas" huone, sen on sallittava positiivinen tasapaino ilmavirtauksen ja pakokaasun suhteen.

Ylimääräinen kaasu ei salli muiden huoneiden hajuja päästä huoneeseen.

Koska kellari on huone, jossa on suuri kosteuden vapautuminen, on järkevää toimittaa ainakin osa tulevasta ilmasta epäiltyyn kosteuden tiivistymiseen, - kellarin ulkokulmat, terassin katot jne.

Ulkopuolisen vastaanottoaukon on sijaittava korkeintaan 1 metrin korkeudella lumipeitteen yläpuolella ja vähintään 2 metrin etäisyydellä maasta (SNiP: n kohta 7.3.2).

Jos talo sijaitsee hiekkapuhalluksen, pölymyrskyjen voimakkaan siirron alueella, niin vastaanottokanavalla on oltava kammio suurien mekaanisten hiukkasten ja suodattimen kerrostumiselle.

Myös tässä tapauksessa vähimmäiskorkeus maanpinnan yläpuolella nousee 3 metriin.

Pakokaasukanavat

Jos kellarissa on kattila tai muu laite, joka pystyy lähettämään palavia ja räjähtäviä aineita ilmaan, pura pakoputket erikseen muista huoneista ja huoneista.

Pakokaasun layout kellarissa on oltava sellainen, että se ottaa kaikkein saastuneimman tai kuumennetun ilman. Ne on sijoitettava kattoon.

Jotta järjestelmä ei synny taaksepäin suuntautuvaa työntövoimaa luonnollisessa liikkeessä olevaan järjestelmään, poistokanavan poistuminen on sijoitettava rakennuksen katon yläpuolelle.

Vaatimus voidaan jättää huomiotta, jos käytetään pakollista kellarin ilmanvaihtoa.

Yleiset vaatimukset

Asuintiloihin on olemassa joukko vaatimuksia ilmanvaihto-intensiteetille, jonka pitäisi tuulettaa yksityisen talon kellarissa. Tässä on otettava huomioon terveysvaatimukset ja palo- ja räjähdyssuojausvaatimukset.

Kulutus lasketaan riippuen lämmöntuotannosta, päästettyjen haitallisten aineiden määrästä, ylimääräisestä kosteudesta, ihmisten määrästä, lattiatilasta ja useista indikaattoreista.

Ilman täysimittaista hanketta on mahdotonta tehdä oikeaa laskentaa, joten korkeimmat mahdolliset indikaattorit olisi ohjattava.

Esimerkiksi SNiP: n mukaisten henkilöiden lukumäärän perusteella lasketaan 30-60 kuutiometriä tunnissa per henkilö.

Samaan aikaan on tarpeen laskea kaikki ihmiset, jotka ovat sisätiloissa yli 2 tuntia jatkuvasti. Jos käytä kellarin tuuletusta, on varmistettava järjestelmän irtisanominen siinä tapauksessa, että puhallin ei toimi.

Ilmanjakolaitteet olisi varustettava mekanismeilla, joilla säädellään ilman virtausta.

Kellarin pakotettu ilmanvaihto voidaan varustaa suodattimilla ja pölynkeräimillä, jotka on asennettava puhaltimien eteen.

Itsenäinen luominen

Jos emättimen ilmanvaihtoa ei ole jostain syystä asetettu rakennusvaiheen aikana, se voidaan tehdä myöhemmin. Järjestelmään tulisi kuulua vähintään yksi sisääntulokanava ja yksi poistokanava kullekin kellarikerrokselle.

 1. Kellarin ilmanvaihto kädellä alkaa laskea sen suorituskyky.
 2. Sitten laaditaan luonnos, ja tarvittava määrä materiaaleja ja laitteita lasketaan.
 3. Ostettu kaikki tarpeellinen.
 4. Asennus on tehty.
 5. Vianmääritys ja virheiden korjaus suoritetaan.

Jotkut asunnon omistajat uskovat, että riittää talon rakentaminen kellarissa. Nämä ovat pieniä reikiä kellarissa talon eri puolilta. Tämä ilmavirtausmenetelmä mahdollistaa SNiP: n teknisille alustoille ja kellareille eikä lepohuoneisiin käytettäville tiloille.

Tekniikan kellarissa tuotteet ovat yksinkertaisia ​​ja helppoja toteuttaa. Sinun tarvitsee vain tehdä reikiä seiniin kellarissa kokonaispinta-ala, joka tarjoaa 1,5 kertaa kellarin lentoliikenteen tunnissa.

Toisin sanoen, jos kellarin huoneiden tilavuus on 200 kuutiometriä, ilmakanavien tulisi liikkua 300 kuutiometriä tunnissa. Reikä ei saa olla alle 0,05 neliömetriä. alueittain.

On myös oikein tehdä tuuletusaukot sisäisissä osioissa, jos sellaisia ​​on.

Kun ajatellaan, miten tuuletusta tehdään kellarissa, on syytä muistaa, että tässä huoneessa on tyypillisesti negatiivinen ilmanpaine. Tämä tarkoittaa, että ilma kulkee raon ja viestintäreikien kautta tunkeutumaan kadun sisäpuolelta kellarissa. Siksi huppu on nostettava korkealle, muutoin se toimii myös syöttökanavana.

Kustannukset

Tässä kuvataan joitain tuuletusjärjestelmän kustannuksia koskevia laskelmia. Putken kanavana voit käyttää viemäriputkia.

Klassinen vaihtoehto on pyöreät ja neliömäiset galvanoidut kanavat. Suorakulmaisen putken yhden lineaarimittarin on maksettava 300-1000 ruplaa poikkipinta-alan ja metallipaksuuden mukaan.

Jos et halua asentaa järjestelmää itse, sinun on maksettava asiantuntijoiden palveluista noin 200-500 rupiaa / juoksumittari.