Betonipalkkien paino

Tässä artikkelissa puhumme siitä, mitä nämä tuotteet ovat, samoin kuin niiden tuotannon ja toiminnan ominaisuuksista. Harkitse, missä käytettyjä betonipölkkejä käytetään ja mitä vaatimuksia tämäntyyppisten materiaalien valmistajille.

Aluksi kivipalkit sijoitettiin rautatiekiskon alle. Hieman myöhemmin kivi korvattiin puulla, jolla ei ollut vain parhaita pehmusteita, mutta myös työstämisen kannalta yksinkertaisempi. Tilanne muuttui kuitenkin dramaattisesti vasta, kun betoniterästen tuotanto alkoi.

Valmis asennus ratapölkyt

Hieman historiaa

Kuva - puiset ratapölkyt pitkän aikavälin toiminnan jälkeen.

Kuten jo mainittiin, rautateiden historiassa on useita erilaisia ​​rekistereitä, jotka sopivat kiskojen alle. Kaikilla ratkaisuilla oli useita toimintahäiriöitä. Esimerkiksi kivi oli äärimmäisen hankalaa käsitellä ja sillä oli alhaiset kuoletusominaisuudet.

Lisäksi näistä levyistä ei näkynyt lujuutta huolimatta kestävimpiä ratkaisuja, koska niiden pitkittyneen mekaanisen vaikutuksen vuoksi ne särkyivät ja osittain tai kokonaan epäonnistuivat.

Hieman paremmin puutuotteita. Tällaisia ​​ratapölkkejä lisättiin suojelemaan ympäristötekijöiden kielteisiä vaikutuksia vastaan. Mutta puu, ennemmin tai myöhemmin, erikoiskäsittelystä huolimatta, rots. Ja tämän seurauksena rautateiden on korjattava.

Huolimatta hyvistä heikkenemisominaisuuksista puulla on yksi suuri haittapuoli - tämä on sahatavaran korkea hinta, vaikka niiden työstö yksinkertaistuu. Tilanne muuttui paremmaksi toisen vuosisadan puolivälissä, jolloin ensimmäiset betoniset ratapölkyt suunniteltiin.

Huolimatta siitä, että puutuotteita käytetään edelleen toissijaisissa oksissa, on vahvistettu betonirakenteita, jotka kohtuullisesti pidetään nykyaikaisimpana ja lupaavana ratkaisuna.

Tärkeimmät ominaisuudet

Rakenteeltaan raudoitettujen ratapölkkyjen rakenne ja mitat Ш1

Neuvostovyöhykkeen jälkeistä tukea on käytetty yli 40 vuoden ajan betoniterästen käyttöä varten.

GOST 23009: n mukaan nykyaikaiset betoniset ratapölkyt ovat kiskotukia, jotka on valmistettu poikkileikkaukseltaan vaihtelevalta ja muotoiselta tankoina. Tuote on vahvistettu vahvistuslangalla, jonka halkaisija on 3-6 mm, riippuen modifikaatiosta.

Toiminnan aikana tuote asetetaan painolastikerroksen päälle. Tavanomaisiin teihin sovellettuna suurikokoista murskattua kiveä käytetään painolastipesänä, ja laattatyypin betonipohjaa käytetään maanalaiseen järjestelyyn.

Kaavamainen kuva betonituotteista Ш1

Vahvistetusta teräsbetonista valmistetut tuotteet, joita käytetään alikiskotukena, ovat optimaalinen ratkaisu sekä liitoksille että muille raideosuille.

Näiden rakenteiden merkitys selittyy useilla teknisillä ja toiminnallisilla eduilla, kuten:

 • pitkä toimintakyky;
 • optimaaliset indikaattorit vastustuskyvystä ympäristötekijöiden kielteisten vaikutusten osalta;
 • mekaanisen rasituksen kestävyys;
 • jotka eivät ole herkkiä märkäksi koko käyttöiän ajan;
 • mahdollisuus asentaa raiteille millä tahansa kuormitustasolla;
 • suhteellisen alhainen hinta;
 • vähimmäiskustannukset kunnossapidossa;
 • yksinkertainen asennus ja asennus verrattuna puisiin analogeihin;
 • kokoluokkien ja -muotojen absoluuttinen identiteetti, joka takaa helpon kuljetuksen ja kuljetuksen.

Kameraportit ratapölkkyjen kuljettamiseen

Onko olemassa haittoja, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti näiden konkreettisten tavaroiden käyttöön?

On olemassa muutamia tällaisia ​​puutteita:

 • Ensinnäkin se on betonirakenteen väsymisvaurion todennäköisyys ja sen seurauksena raiteiden säännöllinen tarkastus.
 • Toiseksi teräsbetonipalkkien paino (270 kg) tekee mahdottomaksi sen tekemisen ilman erikoislaitteiden käyttöä. Siksi, päinvastoin kuin puiset analogit, betonirakenteet asennetaan erikoistuneiden sitomiskoneiden avulla.

Soveltamisala ja käyttöolosuhteet

Kaavamainen kuva tyyppiä SH3 ja SH3D olevista teräsbetonista

Jalkatuista teräsbetonista valmistettuja jalkakäytäviä käytetään yleisesti rautateiden rakentamisessa ympäri maailmaa.

Kun otetaan huomioon erilaiset ilmasto-olot, joissa näitä tuotteita käytetään, sekä vaihteleva mekaanisten kuormitustasojen vuoksi, parantavien puutavaran tuotantoa sekä lopputuotteen laatua on lisättävä. Tämän vuoksi käyttökelpoisista käyttöolosuhteista riippuen näitä betonituotteita voidaan käyttää 30-60 vuotta.

Vahvistettu betoninen puoliautomaatti rautatievaunujen liikkumisreittien asettamiseksi

Tavanomaisten puutukien laajamittainen siirtyminen teräsbetoniproteereihin selittyy paitsi lujuudella ja kestävyydellä myös tuotannon tiukkojen määräaikojen vuoksi.

Esimerkiksi valmiiden betoniterästuotteiden valmistukseen tarvitaan vain muutama tunti, mikä on erittäin kätevää suuren haaran rakentamiseksi ja suuria määriä rakennusmateriaaleja varten. Jälleen konkreettisia tuotteita voidaan korjata ja mukauttaa käyttötarpeisiin käyttäen timanttiporausaukkoja betoniin.

Tärkeää: Kotimaisten valmistajien valmistamat nuket, joissa käytetään esijännitettyä teräsbetonia GOSTin vaatimusten mukaisesti, ylittävät ulkomaiset analogit niiden kantokyvyssä ja materiaalikulutuksessa.

Vaatimukset rautateiden ratapölkkyille

Rata- ja betoniturvojen asennus ennen polttopäällystystä

Kuten jo mainittiin, käyttöolosuhteet, joissa ristikytkentöjä käytetään, asettavat suuria vaatimuksia näiden teräsbetonituotteiden tuotantotekniikalle ja erityisesti esijännitetyn raudoitetun betonin valmistamiseen.

Materiaaliin ja valmiiseen tuotteeseen sovelletaan seuraavia vaatimuksia:

 • Vahvuus, joka riittää siirtämään esijännitysvoimaa muutaman tunnin kuluttua (aika vahvistetaan betoniteräksen muutoksen mukaisesti) tuotantoprosessin lopussa.
 • Tuoreesta betonista koostuvan koostumuksen suurin mahdollinen homogeenisuusaste.
 • Tarkkuus kooltaan ja muodoltaan on suuruusluokkaa korkeampi kuin vastaavanlaiset vaatimukset yleisesti käytettyjen teräsbetonien ja esijännitettyjen teräsbetonien rakenteille.
  Näillä vaatimuksilla tarkoitetaan kaltevuuden kulmaa, yksittäisten rakenteellisten elementtien pituutta ja leveyttä. Erityisesti tiukasti mitatut mitat kiskojen vieressä olevilla alueilla.

Tärkeää: Länsi-Euroopassa tekniset vaatimukset, jotka määräävät betoniterästen valmistuksessa käytettävän lähdemateriaalin laadun, määräytyvät standardin EN 13230 mukaisesti.
Lähdemateriaalin lujuusluokka kotimaisessa tuotannossa määräytyy GOST 26633: ssa annetuissa korkeammissa vaatimuksissa.

Tuotantotekniikat

Muotot betonin kaatamiseksi tangoilla esijännitykseen

Riippumatta siitä, onko perustus tehty betoniteräksistä tai betonituotteista, käytetään niiden käyttötarkoitukseen, näiden rakenteellisten elementtien lujuus taataan. Valmiiden tuotteiden suorituskykyominaisuudet ovat tuotannon tekniikat.

Huolimatta siitä, että melko harvoja ratapölkkyjen valmistusmenetelmiä on testattu yli viidenkymmenen vuoden ajan, nykyään käytetään yleisesti neljää yleisintä tuotantoteknologiaa, joka täyttää kansainvälisten standardien vaatimukset.

 • Tekninen karuselli lomakkeen viivästyneellä poistamisella.
  Tämän teknisen prosessin erityispiirteenä on, että valmiin seoksen kaadetaan muotteihin ja tiivistetään. Tuotteen poistaminen lomakkeesta suoritetaan vasta sen jälkeen, kun optimaaliset lujuusindikaattorit on saavutettu, mikä riittää voiman esijännityksen käyttämiseen.
  Valmistusprosessissa käytetään erityisiä kokoontaitettavia kasettimuotoja, joihin mahtuu kuusi yksikköä. Erityisten kiristysmekanismien ansiosta aikaansaadaan lujitustangojen esijännitys, joka myöhemmin siirretään betoniin ja varmistaa optimaalisen tarttumisen siihen.
  Kun betoniteräs on valmiina, muotti voidaan purkaa ja hakea välittömästi seuraavaan tuotantosykliin.
  Menetelmän nimi selittyy tuotantoprosessin tyypin ja käytettyjen lomakkeiden rakenteellisilla ominaisuuksilla, jotka sijaitsevat karusellityyppisessä kuljetusjärjestelmässä. Tätä menetelmää käytetään laajalti Länsi-Euroopassa ja sitä pidetään lupaavimpana ja teknologisesti kehittyneempänä.
 • Lineaarinen tekniikka.
  Riippumatta siitä, että raudoitetun puoliperävaunun on valmistettu rautateiden nostureista tai täysimittaisesta tuotteesta, tuotantoprosessi voidaan toteuttaa lineaarisen tekniikan perusteella.
  Tuotantoprosessin aikana käytetään kuljettimen sarjaa peräkkäisiä muotoja. Ketjun kokonaispituus on pääsääntöisesti vähintään 100 metriä.
  Lomakkeiden päissä käytetään erityislaitteita, jotka eivät ainoastaan ​​peitä muotoa, vaan myös välittävät esijännityksen vahvistuspalkkeihin. Kun seos kuivuu, voima siirretään betoniin.
 • Tekniikka, jolla poistetaan muoto myöhemmällä jännitteellä.

Kuva näyttää nykyaikaisen linjan Länsi-Euroopan ratapölkkyjen tuotannolle.

Tässä tapauksessa malleja lisätään lomakkeisiin, jotka määräävät metallivahvistuksen sijainnin. Sitten betoni kaadetaan muottiin ja tiivistetään.

Kun se kovettuu, seinään asetetaan metalliset tangot, joihin mekaanista voimaa käytetään. Lyhyen ajan kuluttua lomake puretaan ja lomakkeet haetaan. Menetelmän etuna on se, että prosessi on oleellisesti keskeytymätön ja siksi rajoitettu määrä muotoja tarvitaan halutun tuloksen saavuttamiseksi.

 • Tekniikka, jolla poistetaan muoto alustavalla jännityksellä.
  Tällöin lomake poistetaan yhtä nopeasti kuin edellisessä menetelmässä. Ainoa merkittävä ero tässä tekniikkaprosessissa on se, että jännitysvoima välitetään tuotteelle ei nastojen kautta, vaan kehysten kautta.

Valmiiden betonirattien asennus, korjaus ja hävittäminen

Kuvassa - liikkuvan palpatorin toiminta

Rautatiekisojen asentaminen w / b-ratapölkkyillä on useita ominaispiirteitä.

Kiskot ja betoniset ratapölkyt rautateiden rakentamisessa asennetaan alun perin valmistettuun kankaan pohjaan, hiekkaan ja murskattuun kiviin..

Asettelu tapahtuu mekanisoitujen kompleksien avulla, jotka mahdollistavat fyysisen työn käytön asteen minimoimisen. Tämän seurauksena asennusprosessin kustannukset pienenevät, ja lisäksi koko kappaleen asettamisaika lyhenee.

Kuten edellä mainittiin, betonirummien käyttöikä on rajoitettu 30-60 vuoteen. Tällaiset kestävyysparametrit ovat kuitenkin mahdollisia vain, jos raiteiden kuntoa tarkastellaan säännöllisesti rikkoutumisen ja osittaisten muodonmuutosten varalta.

Esimerkiksi rungon kunto, joka kiinnittää vuorauksen nukkumaan, vaikuttaa betoniterästuotteiden toimintaan. Jos ruuvi on rikki ja vikaa ei havaita ajoissa, on todennäköistä, että vuoraus murtumisen aikana osuu betoniin aiheuttaen väsytysjännityksiä siinä. (Katso myös artikkeli Betonin kovettuminen: ominaisuudet.)

Jos ongelma jatkuu, kun ruuvipää on rikki, mikrokupit näkyvät suhteellisen lyhyessä ajassa betonissa, mikä johtaa ratapölkkyjen osittaiseen tai täydelliseen hävittämiseen.

Kuvassa - mekaanisen kompleksin työ kiinteän rakennusjätteen loppusijoitukseen.

Ponnahduslautat on vaihdettava käyttöikän päätyttyä tai luonnonvaurioiden vuoksi. Samanaikaisesti ei-käyttökelpoisia rauta- ja teräsjärjestelmiä on hävitettävä.

Koska raudoitetun betonin leikkaaminen timanttipiireillä jauhatukseen on tarpeettoman kallis prosessi, käsittely suoritetaan käyttämällä erityisiä koneistettuja komplekseja. Kompleksin tärkein työelementti on leukamurskain, joka murskelee betonituotteita keskikokoisen tai pienikokoisen murskakiven konsistenssiin. (Katso myös artikkeli Betonin kovettuminen: miten tehdä.)

Kierrätettyjä ratapölkkejä voidaan sitten käyttää materiaalina täyttökuopien tai pengertien muodostamiseen.

johtopäätös

Nyt tiedät kuinka paljon teräsbetoninen nukkuja painaa, miten se tehdään ja mitä sen toiminnalliset ominaisuudet ovat. Meidän on oletettava, että näiden betonituotteiden käyttö on merkityksellistä ja kysyntää pitkään.

Itse asiassa, vaikka täysin muoviset ratapölkyt kehittyvät Japanissa, on GOST-järjestelmän noudattaminen betonipyörille, joka takaa optimaalisen lujuuden, kestävyyden ja hyväksyttävien kustannusten yhdistelmän. Löydät enemmän hyödyllisiä ja mielenkiintoisia tietoja katsomalla videota tässä artikkelissa.