Kuinka kauan se kestää ja kuinka paljon konkreettisia kuivuu

Betonin kovettumisen tuntemuksen ansiosta voit ennakoida uusia rakennusprosesseja.

Seuraavaksi keskustelemme siitä, miten määritetään seoksen asettamisaika, selvitä, kuinka kauan betoni kovenee. Yritä myös ymmärtää niihin liittyvät toimenpiteet ja niiden vaikutus asianmukaiseen kuivaukseen.

Uusia rakennuksia koskevat laatuindikaattorit riippuvat useista tekijöistä:

 • ilman lämpötila;
 • ilmakehän kosteus;
 • sementti laatua;
 • asennus- tekniikan noudattaminen;
 • hoidetaan lasia kuivumisjakson aikana.

Betonin kovettuminen

Tämä monimutkainen, monivaiheinen prosessi, joka liittyy lujuuteen ja kuivumiseen, soveltuu säätöön, mutta tämän täytyy ymmärtää, mitä se on.

Betonin ja muiden sementin perustana olevien rakennusseosten kovettumisvaihe alkaa asentamalla. Ratkaisu ja vesi muottipesässä reagoivat, ja tämä antaa sysäyksen rakenteen ja lujuusominaisuuksien hankintaan.

käsitys

Asetukseen tarvittava aika riippuu suoraan erilaisista vaikutuksista. Esimerkiksi ilmakehän lämpötila-indikaattori on 20 ° C ja perustus muodostuu sementti M200: n avulla. Tässä tapauksessa kovettuminen alkaa aikaisintaan 2 tunnissa ja kestää lähes yhtä kauan.

vakauttaminen

Asetusvaiheen jälkeen tasoitus alkaa kovettua. Tässä vaiheessa suurin osa sementin rakeista ja liuoksessa oleva vesi alkavat vuorovaikutuksessa (sementin hydratointireaktio tapahtuu). Optimaalinen prosessi tapahtuu ilmakehän kosteudessa 75% ja ilman lämpötilan ollessa +15 - +20 ° C.

Jos lämpötila ei nouse yli +10 astetta, on erittäin todennäköistä, että betoni ei saavuta rakenteellista lujuutta. Siksi talvella ja kadulla tehdyissä olosuhteissa ratkaisu on koottu erityisillä antifrost-lisäaineilla.

Voima asetettu

Lattian tai minkä tahansa muun rakenteen rakenteellinen lujuus ja se aika, jota sementin laasti kovettuu, liittyvät suoraan. Jos betonin vettä lähtee nopeammin kuin on tarpeen asetettavaksi ja sementillä ei ole aikaa reagoida, niin tietyn ajan kuluttua kuivauksen jälkeen kohtaamme löysät segmentit, mikä johtaa levyn halkeiluihin ja muodonmuutoksiin.

Näitä vikoja voidaan havaita betonituotteiden leikkaamisen aikana hiomakoneen avulla, kun laatan heterogeeninen rakenne osoittaa teknisen prosessin rikkomisen.

Teknisten sääntöjen mukaan betoni on kuivunut vähintään 25-28 vuorokautta. Kuitenkin rakenteille, jotka eivät suorita parantuneita kuormitustoimintoja, tämä aika voidaan lyhentää viiteen päivään, jonka jälkeen niitä voidaan käydä ilman pelkoa.

Vaikutustekijät

Ennen rakentamisen aloittamista on otettava huomioon kaikki tekijät, jotka voivat vaikuttaa betonin kuivausaikaan.

kausiluonteisuus

Tietenkin tärkein vaikutus sementtilaastin kuivausprosessiin on ympäristö. Lämpötilasta ja ilmankosteudesta riippuen kuivauksen ja kuivauksen aika voidaan rajoittaa pari päivään kesällä (mutta vahvuus on alhainen) tai mallissa on runsaasti vettä yli 30 päivän ajan kylmäkauden aikana.

Betonin kovettumista normaaleissa lämpötilaolosuhteissa kuvataan parhaiten erityisellä taulukolla, joka kertoo, kuinka kauan se kestää maksimaalisen vaikutuksen saavuttamiseksi.

Kuinka nopeasti betoni sekoittuu kuivaksi?

Betonin käyttö monissa rakennusprosesseissa on kannustin, joka pakottaa käsityöläiset tutkimaan tämän materiaalin ominaisuuksia ja ominaisuuksia. Ilman tietämystä teorian käytöstä on mahdotonta määrittää laastin oikeat mittasuhteet sekä betonirungon alkuperäisen asennuksen tai täydellisen kiinteytymisen edellyttämä aika. Kovettumisen ajoitus on asiantuntijan tärkeä indikaattori, koska on mahdollista laatia aikataulu jatkotyölle niiden perusteella.

Kovettunut betoniliuos on melko monimutkainen kemiallinen reaktio. Sitä kutsutaan hydratoinniksi, ja sen ydin on se, että alkuperäinen koostumus vesimolekyylien läsnä ollessa muunnetaan kalsiumhydraatiksi. Astringentti on mineralisoitu, mikä sitoo seoksen monoliittiin.

Muottiin kaadettu betoni kulkee kahden päävaiheen läpi:

Ensimmäinen vaihe ei kestää kauan. Se alkaa heti sekoittamisen jälkeen (noin 2 tuntia). M 200: n ja M 300: n yksityisessä rakentamisessa suosituin betonikiinnitys aika 20 ° C: ssa on 60 minuuttia. Jos ilman lämpötila on alhainen, mutta ei alle nolla, se alkaa laskea noin 5 tunniksi ja jos se on korkea, niin hyvin nopeasti - vain 15-20 minuutissa.

Betoni lämpötila 0 astetta alkaa asettaa vain 6-10 tuntia. Tällainen "viive" johtuu kemiallisten prosessien heikosta kulusta. Asetus kestää 15-20 tuntia. Negatiivisissa lämpötiloissa veden ja sementin reaktio pysähtyy, mikä aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa rakenteelle. Seos ei todellakaan kuivunut, mutta se pysyy epätasapainossa, kunnes kadun lämpötila kohoaa 0 ° C: seen ja korkeammalle.

Moderni lisäravinteet ratkaise hidastumisongelman kylmissä olosuhteissa. Sekoitusvaiheessa liuokseen lisätään erityisiä komponentteja, jotka stimuloivat hydraatiota ja kemiallisia prosesseja ja estävät myös veden kiteytymisen. Tarramerkinnällä tarkoitetaan aina mittasuhteita niin, että päällikkö laskee tarkasti, kuinka paljon lisäaineita tarvitaan tietyissä lämpötilaolosuhteissa.

Toinen tapa jäädyttää ulkolämpötilassa on lämmin muotti. Se antaa normaaleja olosuhteita seoksen kovettumiselle, mutta ei nopeuta luonnollista kovettumista.

Jos kylmäkaudella betoni kaadetaan kadulle, se tarvitsee erityistä huomiota, ja kesän lämpimän muottien käyttäminen nopeuttaa nesteytymistä vastaa tietoisen kaatumisen vaurioitumista. Jähmettyminen tapahtuu 2 kertaa nopeammin, mutta liuos kuivuu, hydrausprosessi pysähtyy ja rakenne ei saavuta vaadittua laatua ja lujuutta.

Ensimmäisen vaiheen jälkeen toinen alkaa - karkaisu. Tämän vaiheen aikana betoni on kuivunut ja vahva. Jähmettymisen valvonta-aika on 28 päivää (20-22 ° C: n lämpötilassa ja 68% kosteudessa). Mutta betonirakenne saavuttaa suurimmat lujuusominaisuudet kuukausia ja jopa vuosia.

Rakennuskaavojen ja olemassa olevien kaavioiden avulla voit määrittää voimakkuuden prosenttiosuuden nopeasti ja tarkasti. Laske konkreettinen indeksi Rn, jonka ikä on n päivää (n≥3), kaavalla:

Rn = R28 (lgn / lg28), jossa:

 • R28 on brändi (esimerkiksi M 200 tai M 300);
 • n on päivien lukumäärä, jotka ovat kuluneet sen jälkeen, kun seos kaadettiin muottiin.

Tällöin kaksi ensimmäistä päivää ohitetaan. Heille vahvuus ei ole määritelty. Tärkeitä valvontapisteitä ovat 3., 7. ja 28. päivä. Tiedetään myös, että kahden viikon kuluttua indikaattori on keskimäärin 70%.

Jäädyttäminen kadulla

Ei ole erityistä vastausta. Jokainen asiantuntija voi määrätä vain noin ajan. Indikaattori riippuu siitä, missä rakennelma on luotu ja mikä sen tarkoitus on. Joitakin esimerkkejä voidaan pitää esimerkkeinä.

1. Vyön perustus helppoa aitausta varten. Voit irrottaa muotit ja aloittaa rakentamisen 4-7 vuorokautta.

2. Yksityinen talo. Yksittäisen rakentamisen betoni merkki voi olla M200 tai M300. Nauhatalustalla on oltava vähintään 28 päivää kestävä voima, ja betonin kovettumisen aika monoliittisella levyllä kestää 1,5-2 kuukautta.

3. sauvat, sillat ja muut lujitetut rakenteet.

Betoniyhdistelmä M400-tuotemerkki tällaisissa tapauksissa kuivuu vähintään 90 vuorokautta. Kovettumisprosessin hallinta tapahtuu asiantuntijoiden toimesta. Niissä on laitteita, jotka mahdollistavat milloin tahansa voimakkuuden määrittämisen. Asiantuntijat laskevat aikaa sen jälkeen, kuinka paljon voit poistaa muottiin laadun vaarantamatta.

Kuinka paljon konkreettisia kaakeleita kuivataan sisätiloissa?

Sisäiset betonityöt edellyttävät myös tiettyjen suositusten täytäntöönpanoa. Ensinnäkin - se on lämpötilamittareiden noudattamista. Ihanteelliset olosuhteet ovat 20-23 ° C. On ylläpidettävä korkeaa kosteutta. Pääsääntöisesti pakotetaan kosteutta laskeutumaan. Vettä ruiskutetaan sen pinnalle.

Talossa tai muissa tiloissa betonilattia kuivuu kaikki samat 28 päivää. Mutta voit suorittaa viimeistelyn, joka alkaa neljännestä päivästä.

Kuinka vaikuttaa kuivausnopeuteen?

On tilanteita, joissa on tarpeen muuttaa betoniseoksen ajoitusta. Tällaisissa tapauksissa käytetään erilaisia ​​tekniikoita.

1. Teollisuustuotanto.

Betonituotteet kasvattavat liuoksen kovettumista lisäämällä lämpötilaa ja paineita. Lämmitys on huono hydraatiolle, koska betoni kuivuu nopeasti. Intensiivistä haihdutusta kompensoidaan autoklavoimalla tai höyryttämällä. ZhB-tuotteita kirjaimellisesti päivässä voidaan käyttää rakennustyömaalla.

2. Yksityinen rakentaminen.

Teolliset menetelmät ovat täysin sopimattomia yksittäiselle kehittäjälle. Lämpötilaa voidaan nostaa lämmittämällä huone tai seos muottiin, mutta omistajat ovat vaarassa saada lattian, säätiön, sokean alueen halkeamiin ja delaminoituun hiekkaan.

Kotona voit peittää betonin muovikelmulla tai suojuksella bitumimastilla haihtumisen vähentämiseksi. Pinta on kostutettava voimakkaasti vedellä (ruiskutus, ruiskutus). Tällaiset menetelmät estävät dehydraation ja lisäävät nesteytystä, vaikka ne eivät nopeuttaisi jäätymistä.

Kylmäkaudella yksityiset kehittäjät käyttävät lämmintä muottirakennetta tai lämmittävät betonirakennetta sähköjohtojen kanssa. Käytetään myös antifrost-lisäaineita (lisätty betoniin).

On menetelmä "viivästyneen nesteytyksen". Sen ydin on seuraava:

 • liuokseen lisätään jäätymisenestoaineita;
 • kaataminen suoritetaan -15 ° C: ssa ja sen alapuolella;
 • vesi jäätyy, hydraus pysähtyy;
 • keväällä rakennus sulatetaan, betonin luonnollinen kovettuminen alkaa.

Tekniikan miinus on rakenteen laadun heikkeneminen.

Betonin kovettumisaika m200, m300, m400

Antiikin Roomasta lähtien ihmiset käyttävät betonin ainutlaatuisia ominaisuuksia. Sementin, veden, hiekan ja muiden komponenttien seos kallistuu jonkin ajan kuluttua kiinteäksi. Vahvitetun betonin keksintö 1800- ja 1900-luvuilla avattiin monikerroksisten rakennusten rakentamisen aikakauteen, mikä mahdollisti laajojen kattojen estämisen. Mikä tahansa on rakennettu - väliaikaisen rakennuksen tai kaksikymmentä kerroksisen monoliittisen kerrostalon perusta, on tarpeen tietää betonin kovettumisaika, mikä osoittaa, milloin se hankkii tarvittavat parametrit. Muussa tapauksessa ei ole mahdollista luoda rakenteeltaan vakiovahvuutta.

On paljon kannattavampaa ostaa betonia Rostovin alueella hyvämaineiselta yritykseltä kuin sekoittamalla sitä manuaalisesti tai betonisekoittimessa. Loppujen lopuksi ammattilaisilla on kaikki tarvittavat laitteet.

Betonin kiinteytymisen prosessi

Betonin kovettuminen on kemiallinen prosessi, jonka seurauksena komponentit alkavat reagoida veden kanssa, ja kaliumhydrolysaatit saadaan ulostulossa.

Betonin jäätymistekijät:

 1. kerrospaksuus;
 2. lämpötila;
 3. brändi eli betonin sementtipitoisuus;
 4. lisäaineiden, esimerkiksi jäätymisen estämisen;
 5. ympäristön kosteus;
 6. tuulen läsnäolo.

Jäätymisen optimaalinen lämpötila on 15 - 20 astetta. Mutta jos betoni tarttuu, kun sää on kuuma ja voimakas tuuli puhaltaa, liuos nopeasti kuivuu. Ratkaisu kovettuu mahdollisimman nopeasti, mutta sen seurauksena suurinta kovuutta ei saavuteta.

Kovettumiseen kuuluu kaksi vaihetta - asetetaan betonin kovettumiselta, eli sekoitetaan komponentit vedellä kunnes liuos on kiinteä. Se kestää yleensä muutaman tunnin. Lämpötila, laastin koostumus ja kosteus vaikuttavat betonin asettamisaikaan. Se kestää 15 minuuttia yhdestä päivästä. Esimerkiksi jos liuokseen lisätään joitain kipsiä, kemiallinen reaktio kestää alle puoli tuntia. Kovettuminen on reaktio, joka ulottuu ajan myötä, kun betoni saa sen normatiivisen voiman.

Sementin kovettumiseen vaikuttavat tekijät

Jotta voisit saada suurimman lujuuden, sinun on vähennettävä kielteisiä vaikutuksia minimiin. Karkaisuun vaikuttavista parametreistä:

 1. Kosteus - optimaalinen suorituskyky on vähintään 90%. Säätöä varten betoni voidaan peittää märällä sahanpurulla, juotavaksi kastelupulloon, joka on peitetty kalvolla. Kuivattaessa betoni pienenee kooltaan. Jos prosessi on epätasaista, ylemmät kerrokset sisältävät halkeamia. Tämä vaikuttaa haitallisesti rakenteen lujuuteen.
 2. Ulkona tuulen läsnäolo voi vaikuttaa haitallisesti lujuuteen. Tuulen auringonvalossa ja tuulen alla ulkomaiset osat kuivuvat nopeammin ja saavat vähemmän voimaa kuin sisäiset. Suojaa haitallisilta vaikutuksilta, pohja peitetään kalvolla tai pussilla.
 3. Lämpötila - optimaalinen nopeus 20 +/- 10 astetta. Jos betonointi tapahtuu negatiivisessa lämpötilassa, suolaa, kaliumkloridia ja muita lisätään normaalin kovuuden saavuttamiseksi. Mutta useammin rakennustyömailla käytetään lämpö-aseita prosessin yhdenmukaistamiseksi. Vaarallisen pakkasen tapauksessa matot sijoitetaan säätöön lämpötilan ylläpitämiseksi. Lämmön tapauksessa vesi haihtuu nopeasti ja haluttu kemiallinen reaktio ei tapahdu. Yritetään lisätä betonin kosteutta.
 4. Seoksen koostumus - sitä korkeampi laatu, sitä enemmän sementtiä liuoksessa ja sitä nopeampi se kovettuu. Erilaiset lisäaineet voivat nopeuttaa prosessia - kaliumkloridia, natriumsulfaattia.
 5. Ilmakuplan läsnäolo - päästä eroon niistä auttaa trombovkaa manuaalisesti, tärisevän levyn tai käyttämällä silmukoita.

Betonin M200 2-2,5 tunnin asettamisaika, kovetusaika 14-28 vuorokautta. Betonibrändi M400 nappaa 1-2 tuntia, kovettuu - 7-14 päivää. Lisätietoja muista tiedoista löytyy taulukosta:

Betonin asettamisaika: kemialliset ja fysikaaliset mallit. Reaktioaika

Kuinka kauan betoni asetetaan? Mitä prosesseja esiintyy siinä osittain nestemäisen liuoksen muuttamisessa kiinteään materiaaliin? Kuinka ilman lämpötila vaikuttaa näihin prosesseihin? Selvitämme sen.

Tartu: kemia ja fysiikka

Ensin selvitämme, mikä tämä prosessi on - betonin asettaminen, kemiallisten reaktioiden ja fyysisen mallin näkökulmasta (ks. Myös artikkeli "Betonipisteet - tärkeä rakentamisen osa").

Selkeyttää: kaikki betonin prosessit, tarkasti sanottuna, on oikeampaa kutsua sementtidrataatiota. Ilmeisistä syistä reaktiossa ei ole paljon kemiallisesti kestäviä kvartsihiekkaa ja murskattua kiveä.

Kemiallinen malli

Kun Portland-sementti joutuu kosketukseen veden kanssa, samaan aikaan alkaa useita kemiallisia prosesseja, mikä johtaa oksidien, alumiini- ja kalsiumsuolojen muuntamiseen hydro-aluminateiksi ja hydrosilikaateiksi vastaavasti.

Pääreaktiot ovat seuraavat:

 • 3CaO * Al2O3 + 6H2O-> 3CaO * Al2O3 * 6H20.
 • Ca2Si04 + H20 -> Ca2Si04 * H20.
 • 3CaO * SiO2 + H20-> 3Ca2SiO4 * H20 + Ca (OH) 2.

Kaikki kolme reaktiota edistyvät pienen määrän lämmön vapautumista. Sementin täydellinen hydratointi vaatii sekoittumisen veden kanssa suhteessa 1: 0,4; samaan aikaan noin 60% veden kokonaismäärästä on mukana varsinaisissa kemiallisissa prosesseissa. Jäljelle jäävä neste pysyy lukittuna tulevan betonin soluihin muodostaen sen huokoisen rakenteen; se haihtuu muutamassa viikossa tai jopa kuukausina.

Rinnakkain betonin massan sisältämien sementtitehtaiden hydratoinnissa tapahtuu useita hitaampia reaktioita, jotka vähitellen johtavat joukkoon lujia betonia:

 • Sammutettu kalkki Ca (OH) 2, yhdessä hiilidioksidin kanssa, muuttuu vähitellen kestävään ja liukenevaan kalsiumkarbonaattiin CaCO3.

Useita mineraaleja, joista suurin osa koostuu kalsiumkarbonaatista.

 • Piidioksidin lisääminen tähän reaktioon tuottaa vähemmän kestäviä ja stabiileja kalsiumsilikaatteja.

Fyysinen malli

Miten prosessi näyttää konkreettisen massan fysikaalisten prosessien suhteen?

Betonin kovettumisaika - millä tekijöillä tämä riippuu?

Betoni on luotettava, helppokäyttöinen ja edullinen rakennusmateriaali. Sitä käytetään yksityisten talojen, teollisuuslaitosten, korkeiden asuin- ja julkisten rakennusten, erilaisten rakenteiden ja rakenteiden rakentamisessa. Betonin kovettumisaika on materiaalin tärkein ominaisuus, joka vaihtelee 1-28 päivän kuluessa. Se määrittelee suoritetun työn laadun, valmiin rakennuksen ongelmattoman toiminnan lujuuden ja kestävyyden.

Betonimassan kovettuminen tapahtuu kemiallisen prosessin seurauksena, jota kutsutaan nesteytykseksi. Tämän reaktio tarkoitetaan rakennekoostumuksen (sementti, roska, hiekka, vesi, muut lisäaineet) alkuaineiden muuntamisen kalsiumhydrosilikaatiksi.

Prosessin päätyttyä saadaan monoliittinen koostumus, jolla on suuria lujuusominaisuuksia. Betonin kovettumisaika riippuu:

 • käytetty sementtimerkki;
 • seoksen koostumus;
 • ilmakehän kosteus;
 • konkreettista työtä koskevan tekniikan noudattaminen;
 • ilman lämpötila (huoneessa, jossa seosta käytetään ja ulkona);
 • betonikerroksen paksuus ja tiheys;
 • hoitaa rakennetta sen jäädyttämisen aikana.

Betoniseoksen täydellinen polymerisaatio tapahtuu kahdessa vaiheessa - asetetaan ja asetetaan muotoilu vahvuus. Näillä vaiheilla on omat ominaisuutensa, jotka on otettava huomioon rakennustöissä.

Betonin lujuuteen vaikuttaa voimakkaasti sementtimerkki, josta se valmistetaan. Luotettavin seos valmistetaan materiaalista M500. Ja hauraimmat valmistetaan M100-sementistä.

Kestävyys, kgf / sq. nähdä

Eri osien läsnäolo betonissa muuttaa sen kovettumisen aikaa. Mitä enemmän soraa tai hiekkaa, sitä nopeammin vesi tulee ulos. Lisääntyneen kuonan ja paksun saven pitoisuuden vuoksi neste haihtuu hitaammin liuoksesta. Taulukossa esitetään betonisekoitusten pääkomponenttien suositellut suhde.

Kulutus per 1 m 3

Hiekka-sora-sekoitus, kg

Betonin lujuus vähenee, jos sen halutun tiheyden säilyttämistä ei ole. Se on tärkeää! Nestettä tulee seoksesta, sitä hitaampi, sitä suurempi liuoksen tiheys. Teollisessa rakenteessa betonia käsitellään erityisellä värähtelevällä laitteella. Jokapäiväisessä elämässä se korvataan liimaamalla lapiolla ja tiivistämällä käsin rypytyksellä.

Jotta säilytettäisiin kosteus betoniseoksessa, joka on asetettu muottiin, on suositeltavaa peittää viimeinen vedeneristyslevy. Sellaisena käytetään bitumimuovia tai tavanomaista polyeteenikalvoa. Nämä materiaalit parantavat hydraatiota, koska ne estävät betonin nopean kuivumisen.

Samanlainen vaikutus saavutetaan kostuttamalla ajoittain kiinteytysliuos vedellä. Neste levitetään ruiskuttamalla tai ruiskuttamalla. Kiinnitä huomiota! Nämä toimenpiteet eivät kiihdytä betonin kovettumista.

Polymeroinnin ensimmäinen vaihe ei kestää pitkään - 1 - 2,5 tuntia. Betonin asettamisaika riippuu lämpötilasta, jolla työ suoritetaan:

 • +20 ° C - reaktio seoksessa alkaa 100-120 minuuttia sekoittamisen jälkeen (lisäaineet sementtiin, hiekkaan ja muihin vesikomponentteihin). Sen jälkeen betoni kuivuu noin 1 tunti.
 • +1 - 19 ° C - prosessi alkaa 3-5 tuntia.
 • 0 ° C - reaktio alkaa sekoittamisen jälkeen 7-10 tunnin kuluttua, betoni kuivuu 16-20 tunnin kuluessa.

Negatiivisessa ilman lämpötilassa seoksen komponentit eivät pääse kemialliseen reaktioon veden kanssa. Koostumus ei kuivu. Se on jäädytetty (inertti) tila, josta liuos jättää vasta sen jälkeen, kun lämpötila on noussut 0 °: een. Tämä ongelma ratkaistaan ​​lisäämällä erityisiä elementtejä betoniin, jonka tehtävänä on stimuloida seosta hydratointiin tai rakentaa eristettyä muottirakennetta.

Yli 30 ° C: n lämpötilassa liuos asetetaan hyvin nopeasti. Tämä vähentää valmiin betonin laatua (koska vesi haihtuu siitä suurella nopeudella) ja pystytetyn rakenteen lujuusominaisuudet.

Kuumalla ilmalla betoni lisätään betoniin, mikä hidastaa sen asettamista (NTF-happo, sokeri ruokas siirappi, natriumglukonaatti, hera, monimutkaiset yhdisteet - Zika ja Sementol Retard, Poszolit-100, Addimente OZ).

Betonin kovettumisvaihe alkaa välittömästi sen jälkeen, kun se on asetettu. Tänä ajanjaksona on sementin hydratointiprosessi. Optimaaliset olosuhteet sen esiintymiselle ovat seuraavat:

 • ilman lämpötila - +15 - +20 ° C;
 • kosteustaso - 70-75%.

Tällaisissa olosuhteissa liuoksen vaadittu vahvuus havaitaan 28 päivän kuluttua. Muissa lämpötiloissa ja kosteudessa betonin luotettavuuden prosenttiosuus lasketaan käyttäen erityistä kaavaa: Rn = R28 (lgn / lg28), jossa:

 • n on seulamäärän jälkeen kuluneiden päivien lukumäärä (ensimmäistä ja toista päivää ei lasketa);
 • R28 - betonimerkki (M300, M400);
 • lg28, lgn on ratkaisun iän logaritmi (desimaali).

Kotiteollisuus ei käytä tätä kaavaa. Laskelmissa ne ohjataan alla olevasta kaaviosta.

Betonin kovettumisajan ja sen puristuslujuuden määrittäminen mahdollistaa erityisen taulukon. Se on koottu sementtilaatuista M300, M200 ja M400 valmistetuista seoksista, joita pidetään suosituimpina itseopiskelijoina.

Betonin kovettumisaika m300

Betonin kovettumisaika

Kemiallinen prosessi, joka esiintyy betonin kovettumisen aikana, jonka aika voi vaihdella 1: stä 28 päivään riippuen käytetystä sementtityypistä, on sementtimalmien muuntaminen uusiksi komponentteiksi - kaliumhydrolysiat. Tämän prosessin virtaus on mahdotonta ilman vettä, minkä takia betonin määrällinen kostutus on välttämätöntä suurimman lujuusjoukon kannalta. Betonin kovettumisaika, jossa se saavuttaa rakenteen lujuuden, riippuu monista tekijöistä, nimittäin lämpötilasta, kosteudesta, betonikerroksen paksuudesta ja muista. Betonin kovettumisprosessi, jonka aikana sementtikiven muodostuminen tapahtuu, koostuu kahdesta päävaiheesta: 1. Betoniasennuksen vaihe. Betonin asettamisen kesto ei ole suuri, ja se kestää noin päivän kuluttua kaatamisesta ja riippuu paljolti ympäristön lämpötilasta. Suunnittelulämpötilassa +20 ° C, asetus alkaa 2 tuntia sen jälkeen, kun sementtiseos on sekoitettu veden kanssa ja asetus kestää 3 tuntia. Erityisiä lisäaineita käytettäessä betonin asettamisaikaa voidaan lyhentää 15-20 minuutissa, jota käytetään usein betonirakenteiden valmistuksessa. Annamme esimerkkejä tietyistä betonityypeistä:

 • M200 betonikiinnitysaika

2-2,5 tuntia

 • M300 betonikiinnitysaika

  1,5-2 tuntia

 • M400 betonikiinnitysaika

  1-2 tuntia

 • 2. Kuivausvaihe. Tai ns. Nesteytysvaihe syntyy betonin kuivauksen aikana eli veden haihtumisesta betonikerrokselta. Veden haihtumisen liian nopeasti konkreettisessa voima-asennossa hydrausprosessi päättyy, mikä vaikuttaa merkittävästi betonin laatuun ja muihin ominaisuuksiin. Ihanteellisessa tapauksessa, kun betonin on parannettava riittävästi vettä, se kestää 1,5-2 viikkoa. Annamme esimerkkejä erilaisten merkkien konkreettisesta kuivaamisesta:
  • Betonin kovettumisaika M200 - 14-28 päivää
  • Betonin M400 kovettumisaika - 7-14 päivää
  On huomattava, että betonin kovettumisajan on oltava noin 7 päivää ennen kuin muotti voidaan irrottaa vaarantamatta betonirakenteen eheyttä, mutta tämä luku voi vaihdella betonityypistä ja sen tuotannosta käytetystä sementistä riippuen. betonilämpötila:

  Betoni M600: koostumus, valmistus, ominaisuudet ja materiaalin käyttö

  Tämä materiaali kuuluu erityisten, erittäin raskaiden betonikoostumusten ryhmään, joka kykenee osoittamaan korkeimman mahdollisen lujuusindeksin. Tällaiset ominaisuudet mahdollistavat betonin 600 käytön meri-, joki-, lampi- ja järviliikenteen hydraulirakenteiden ja rakenteiden rakentamisessa. Yksityisrakentamista varten tätä tuotemerkkiä käytetään harvoin, koska betoni M600: n toimintaympäristö on melko kallis, se merkitsee työtä ammattipätevyyden leviämisessä, lisätoimenpiteiden toteuttamisessa kovettumiselle ja voimaa vahvistamiselle. Ja vaikka betonin toiminnallinen suorituskyky on erinomainen, tällaisen materiaalin käyttö rakennusalalla on rajallinen.

  Betoniominaisuudet

  Betonibrändit ovat laadullisia indikaattoreita rakennusmateriaalien ominaisuuksista, jotka määräytyvät testattavien näytteiden testitietojen mukaan. Vahvistettu betonirakenteiden suunnitteluvaiheessa ilmoitetaan betonin massaluokkien, lujuuden, kosteuden kestävyyden ja lämmönkestävyyden kannalta välttämättömät ominaispiirteet. Rakenteen lujuus ja puristus ovat yhtä suuret kuin viitekappaleiden aksiaalisen puristuksen vastustuskyky.

  Betoniseoksella on seuraavat tekniset ominaisuudet:

  • lujuusluokka on 589 kg neliösenttimetriä kohti. M600: n lopullinen kustannus riippuu tästä indikaattorista.
  • betonin tiheys on 2 500 kg kuutiometriä kohden;
  • Materiaalin kosteuden läpäisemättömyys on eri indeksejä, riippuu rakenteeltaan pystytettävän rakenteen ominaisuuksista ja ympäristöstä, jossa sen toiminta kuvataan. Indikaattori vaihtelee W12 - 18: n normaalilla alueella, ja se vahvistaa, että kontrollinäytteen kyky ei kulje kosteutta tavanomaisissa olosuhteissa;
  • ääriherkkyys - F400, joka on neljäsataa "jäädytys-sulatus" -jaksoa. Tämä arvo varmistetaan testinäytteiden testeillä, jotka eivät lämpötilan muutoksilla vähennä lujuusindeksiä vähintään viisi prosenttia;
  • liikkuvuusindeksi on P5. Joissakin tapauksissa tämä parametri voi muuttua laastin koostumuksesta lisättyjen pehmittimien komponenttien vuoksi.

  Saadun betoniseoksen kovuusasteen mukaan sementti vastaa laatuja m200 - 600 ja enemmän. Sementtiraaka-aineesta m600 valmistettu betoniliuos puristuslujuusrajalla on kaksi kertaa suurempi kuin sementti m300: sta valmistettu analogi.

  Sementtilajit m400 (m500) on nopea kovettuminen, joka kykenee saamaan voimaa ensimmäisenä päivänä valun jälkeen. Ilmasta absorboituneen kosteuden takia näiden laatujen sementtimateriaali kaatuu ja menettää ominaisuutensa. Näiden ominaisuuksien minimoimiseksi betoniin lisätään erityisiä komponentteja, jotka lisäävät sitkeyttä, lujuutta ja lämpötilakestävyyttä.

  Betonimateriaalin luokka on numeerinen indikaattori sen ominaisuuksista, mikä takaa turvallisuuden 0,95. Tämä tarkoittaa, että luokan määrittelemä omaisuus voidaan toimittaa yhdeksänkymmentäviisi tapausta sadasta sadasta, ja vain viisi tapausta johtaa sen epäonnistumiseen.

  Koostumus ja mittasuhteet

  Betonimassa m600, jonka lujuusluokka on 59 - 66,6 MPa, on erittäin luja materiaali, joka on suunniteltu kriittisiin rakenteisiin. Sen valmistuksessa käytetään:

  • suuritehoiset graniittirompet. Sen on sallittava käyttää kivia, joiden fraktio on 5 - 20 millimetriä. Täyteaineen rakenteellinen rakenne ei saisi olla viallinen;
  • puhdas joki hiekka karkea murto-osa. Se on suunniteltu täyttämään kaikki tyhjät alueet ilman poistamiseksi ilmasta. Tarvittaessa aine pestään siinä olevista epäpuhtauksista;
  • sementtimateriaali m400 (m500). Betonin v45 kustannukset riippuvat suoraan tämäntyyppisen raaka-aineen hinnasta. Betonin on koostuttava korkealaatuisesta sideaineesta, joka on läpäissyt laboratoriotestit. Betonin m600 kovettamisen kesto riippuu siinä olevan sementin määrästä;
  • pehmittimen komponentit, jotka hidastavat betoniseoksen fysikaalisten ja mekaanisten parametrien asettamista ja parantamista;
  • pinta-aktiiviset lisäaineet;
  • vettä keskitetystä vedestä tai kuopasta.

  Betoni M600-brändi valmistetaan yksinomaan tehtaalla, mikä mahdollistaa tarkasti kaikki valitut formulaatiot ja raaka-aineen puhtaus. Ei ole suositeltavaa sekoittaa betonia 600 omiin käsiisi.

  Tarvittavien ominaisuuksien saavuttamiseksi betonin valmistuksessa on noudatettava tiukkoja mittasuhteita.

  Betoni - asettaminen aika ja vahvuus

  Betonin kovettumisaika

  Valtava enemmistö amatöörirakentajista katsoo, etteivät täysin selkeät syyt, että betonisoitumisprosessi saadaan päätökseen sen jälkeen, kun se on valmistunut muottipesään tai suoritettiin tasoitustöiden suorittamista. Sitä vastoin betonikiinnitysaika on paljon pidempi kuin sen asettaminen. Betoniyhdistelmä on elävä organismi, jossa munimotyön päätyttyä tapahtuu monimutkaisia ​​ja aikaa vieviä fysikaalis-kemiallisia prosesseja, jotka liittyvät laastin muuntamiseen luotettaviksi rakennustekniikan perusteiksi.

  Ennen pinnoitusta ja saadun tuloksen saavuttamista on tarpeen luoda mukavimmat edellytykset kypsyttämiselle ja betonin optimaaliselle hydratoinnille ilman, että monoliitin haluttu lujuus on mahdotonta saavuttaa. Rakennuskoodit sisältävät todennettuja tietoja, jotka on lueteltu betoniasetusten aikatauluissa.

  Tietenkin virallisten taulukoiden sisältämien tietojen tulisi olla ohjeita betonirakenteiden tai betonirakenteiden asettamisesta itsenäisesti. Mutta tällaisten tietojen käyttö pitäisi tapahtua tiukasti käytännössä sitoutumalla rakentamisen todellisiin olosuhteisiin.

  Betonin hoito kaatamisen jälkeen: päätavoitteet ja menetelmät

  Prosessit, jotka liittyvät purkamista edeltäviin toimintoihin, sisältävät useita teknisiä menetelmiä. Tällaisten toimien tarkoituksena on - rakentaa raudoitetut betonirakenteet, jotka ovat olennaisimpia hankkeen sisältämien parametrien fysikaalis-teknisten ominaisuuksien kannalta. Tärkein tapahtuma, tietenkin, on huolehtia konkreettisesta seoksesta.

  Hoito on sellaisten toimenpiteiden toteuttaminen, joiden tarkoituksena on luoda olosuhteet, jotka vastaavat optimaalisesti seoksen fysikaalisia ja kemiallisia muutoksia betonin kovettumisen aikana. Tiukasti noudatettu hoitoteknologia mahdollistaa:

  • vähennetään vähimmäisarvojen kutistumista muovisen alkuperän betoniseoksessa;
  • antaa betonirakenteen lujuutta ja väliaikaisia ​​arvoja hankkeen määrittelemissä parametreissä;
  • suojaa betoniseosta lämpötilamuutoksilta;
  • estää betoniseoksen esikyllättäminen;
  • suojella rakennetta mekaanisten tai kemiallisten vaikutusten eri alkuperää.

  Tuoreen betoniteräksen kunnossapitomenetelmät on aloitettava välittömästi sen jälkeen, kun seos on asetettu valmiiksi ja jatkuu, kunnes se saavuttaa 70 prosenttia hankkeen vahvuudesta. Tämä määrätään SNiP 3.03.01: n kohdassa 2.66. Strippaus voidaan suorittaa aikaisemminkin, mikäli tämä on perusteltua vallitsevilla parametrisillä olosuhteilla.

  Betonimassan asettamisen jälkeen on tehtävä muotin tarkastus. Tällaisen tarkastuksen tarkoituksena on selvittää geometristen parametrien säilyminen, seoksen nestemäisen komponentin vuotojen tunnistaminen ja mekaanisten vaurioiden selvittäminen muottien elementteihin. Kun otetaan huomioon, kuinka kauan betoni kovenee, tarkemmin ottaen huomioon sen asettamisen ajankohta, ilmenneet virheet on eliminoitava. Keskimääräinen aika, jonka aikana tuore betoniseos voi tarttua, on noin 2 tuntia riippuen lämpötilaparametreista ja portlandsementin tuotemerkistä. Suunnittelu on suojattava kaikilta mekaanisilta vaikutuksilta iskun, värähtelyn, tärinän ilmaisujen muodossa niin kauan kuin betoni kuivuu.

  Vahvuusrakenteiden betonivaiheet

  Minkä tahansa koostumuksen betoniseos pyrkii tarttumaan ja saamaan tarvittavat lujuusominaisuudet kahden vaiheen kulun aikana. Optimaalisen ajan suhteen, lämpötilaparametrien ja kosteuspitoisuuden arvojen noudattaminen on ratkaisevan tärkeää monoliittirakenteen saavuttamiseksi suunnitelluilla ominaisuuksilla.

  Prosessin vaiheittaiset ominaisuudet ovat:

  • betonikoostumuksen asettaminen. Esivalinta-aika ei ole pitkä ja se on noin 24 tuntia keskipitkällä +20 ° C: n lämpötilassa. Alkuasetusprosessit tapahtuvat kahden ensimmäisen tunnin kuluessa seoksen sekoittamisesta veden kanssa. Lopullinen asetus tapahtuu pääsääntöisesti 3-4 tunnin kuluessa. Erikoistuneiden polymeerien lisäaineiden käyttö sallii tietyissä olosuhteissa seoksen alkuasetusten lyhentämisen kymmeneen kymmeneen minuuttiin, mutta tällaisen äärimmäisen menetelmän soveltuvuus on perusteltua suurimmaksi osaksi teollisten rakenteiden raudoitettujen betonielementtien jatkuvaa tuotantoa varten;
  • betonin kovettuminen. Betoni voittaa voimaa, kun hydrausprosessi etenee massassaan, toisin sanoen veden poistamisen betoniseoksesta. Osa vedestä tämän prosessin kulun aikana poistetaan, kun se haihtuu, toinen osa sitoutuu molekyylitasolla kemiallisten yhdisteiden seoksen komponenttien kanssa. Hydraus voi tapahtua tarkasti ottaen huomioon kiinteytymisen lämpötila ja kosteus. Eri olosuhteiden rikkominen johtaa epäonnistumisiin nesteytyksen fysikaalis-kemiallisten prosessien kulkiessa ja siten myös betoniterästen laadun heikkenemiseen.

  Ajan kestävyys riippuu betonisekoituksen tuotemerkistä

  On loogisesti selvää, että useiden erilaisten Portland-sementin merkkien käyttö konkreettisten koostumusten valmistukseen johtaa betonin kovettumisajan muutokseen. Mitä suurempi portlandsementin laatu on, sitä vähemmän aikaa, joka tarvitaan seoksen lujuuden säätämiseen. Mutta kun käytät jotain tuotemerkkiä, olkoon se 300 tai 400, älä käytä kuorman huomattavaa mekaanista lujuutta betonirakenteeseen aikaisemmin kuin 28 päivän kuluttua. Vaikka betonikiinnitysaika rakennussääntöjen taulukoiden mukaan voi olla pienempi. Erityisesti se koskee betonia, joka on valmistettu käyttämällä Portland-sementtiä 400.

  Kuinka paljon konkreettisia kuivuu

  Betonia kutsutaan keinokiveksi, jolla on ominaisuuksia, jotka ilmenevät valmistajan ilmoittaman voimakkuuden jälkeen. Asennuksen ja kovettumisen aikana syntyy voimakkaita sidoksia liuoksessa, joka varmistaa koostumuksen lujuusominaisuudet. Betonilla tehtävä työ vaatii laastin asettamisen ja kovettumisen tarkan laskennan. Vahva rakenne - seoksen kuivausajan noudattaminen ja rakenteellisten vaurioiden minimointi riippuvat siitä. Laskettaessa, kuinka paljon betonia pitäisi kuivua, on muistettava, että prosessissa ei pelkästään haihduta vettä liuoksesta vaan myös komponenttien seoksen kemiallinen kiinteytys.

  Paineistesti

  Kuinka paljon konkreettisia kuivuu

  Vesi aktivoi komponenttien diffuusion ja samalla toimii katalysaattorina betonin asettamiselle seoksen mineralisaatioprosessissa tai hydratoinnissa. Sideaine (sementti) muunnetaan kalsiumhydraatiksi ja pidetään kaikki komponentit monoliittirakenteessa, jolloin liuos kiinteytyy nopeammin.

  Fysikaaliset ja kemialliset prosessit betonissa on jaettu kahteen vaiheeseen: asettelu ja kovettuminen. Kun liuos on tarttunut, se muuttuu liikkumattomaksi, mutta silti pysyy melko pehmeänä. Tällaisessa tilassa ei ole enää mahdollista jakaa sitä muotoon tai muottiin, jos pohja on tehty betonista tai katto kaadetaan. Tästä syystä seoksen täyttö ja tasoittaminen tulisi tehdä, kun koostumus on nestemäistä. Vaikka ratkaisussa ei ollut aikaa tarttua, tehdään seuraava työ:

  1. Toimitus rakennustyömaalle - tehtaalla valmistetaan monikerroksista betonia, ja seos voidaan kuljettaa betonikuorma-autossa, automaatti- tai kuorma-autoissa, jotta ratkaisu ei menettäisi suorituskykyään;
  2. Kuljetus rakennustyömaalla ja puutavaran täyttö;
  3. Tamper vibrator ja pinnan tasoitus. Puhallus pneumaattisella värähtelijällä tai käsin - tämä lisää liuoksen tiheyttä ja vähentää kosteuden nopeaa menetystä.

  Jähmettymisen prosessi on koostumuksen kiteytysmenetelmä, liuoksen jäykkyys ja lujuus. Betoni kovenee pidempään kuin se asetetaan ja kovettumisaika riippuu seuraavista tekijöistä:

  1. Ulkolämpötila;
  2. Sementin merkki ja luokka;
  3. Sementti-veden suhde.
  Karkeuden ja voimakkuuden kaavio

  Materiaalin vahvuutta on jatkuvasti valvottava tiettynä ajankohtana - rakennuttajat käyttävät tätä dataa perustuksen rakentamisessa, jotta saataisiin selville, kuinka paljon konkreettisia kuivuu saada tarvittava vahvuus brändin avulla. Ensimmäinen asia on laskea, kuinka kauan kestää laastin asettaminen. Taulukossa on keskimääräinen aika sementtilajien normaalilla asetusajalla:

  Mihin aikaan tarvitaan konkreettista kovettumista, onko lämpötilan riippuvuutta

  Betonin lujuus on sen tärkein ominaisuus, jonka ansiosta on mahdollista määrittää monoliittirakenteiden laatu. Syy on, että voima liittyy suoraan betonikiven rakenteeseen. Betonin kovettumisprosessi on erittäin vaikea. Tällaisten tapahtumien aikana sementin ja veden vuorovaikutus.

  Tämä ilmaisee, kuinka kauan betoni kovenee.

  Sementin hydratoinnin tulos on uusien yhdisteiden muodostuminen sekä betonikiven muodostuminen. Kovettumisen seurauksena betoni voimistuu, mutta voimaa ei saada heti, vaan vähitellen. Tämä saattaa kestää yli kuukausi.

  olosuhteet

  Ennen rakennustyön aloittamista on otettava huomioon erityiset olosuhteet, jotka tietyllä tavalla vaikuttavat betonin kovettumisen kestoon.

  Aikaa

  Suuri prosenttiosuus betoniliuoksen kovettumisesta vaikuttaa ympäristötekijöihin. Lämpöolosuhteiden ja ilmakehän huomioon ottaen kiinteytymisen ja täydellisen kuivauksen aika voi olla useita päiviä, mutta tämä on edellytys, että kaikki tapahtumat tapahtuivat kesällä. Mutta tässä tapauksessa on haitta, joka on tuloksena olevan rakenteen pieni lujuus. Jos työ toteutettiin talvella, rakenteella on runsaasti kosteutta kuukaudessa.

  M200 betonihinta ja muut tekniset tiedot on lueteltu artikkelissa.

  Video kertoo betonin kovettumisaika lämpötilasta riippuen:

  Betonin kovettumisen kesto määräytyy suuresti rakennuksen koostumuksen tiheyden mukaan. Tietenkin, mitä korkeampi on, sitä hitaampi vesi lähtee rakenteesta, ja sementin nesteytyksen indikaattorit ovat parempia. Teollisessa rakentamisessa tällainen ongelma on jo ratkaistu. Tässä tapauksessa vibro-käsittely on mukana, kotona olosuhteissa on vaihtoehtoinen vaihtoehto - silmukointi. Tamping-prosessi

  On huomattava, että suurta tiheyttä käyttävä liitin on erittäin vaikea leikata ja porata. Se ei voi tehdä ilman sellaisia ​​laitteita kuten boraksia timantilla päällystetyllä. Jos käytät porauksia tavallisella kärjellä, niin ne epäonnistuvat heti.

  Mikä on artikkelissa ilmoitettu betonin B15 lujuus.

  rakenne

  Komponentit, jotka ovat sementtiseoksen koostumuksessa, ovat myös tärkeässä asemassa betonin asettamiselle. Jos koostumuksessa on suuri määrä huokoisia materiaaleja, rakenteen dehydraation prosessi on paljon hitaampaa. Jos koostumusta hallitsevat komponentit kuten hiekka ja sora, niin kaikki vesi nopeasti poistuu liuoksesta.

  Mikä on betonin betonivahvuus, voit selvittää artikkelista.

  Jotta betonin etujen höyrystymisen prosessi saataisiin hitaammin parantamaan sen lujuusominaisuuksia, on syytä käyttää erityisiä lisäaineita. Se on yleensä betoni, saippuan koostumus. Tietenkin tämä vaatii pienen määrän rahaa, mutta voit suojata rakenteen kuivumiselta ennenaikaisesti.

  Mikä on betonin koostumus sokeille alueelle, on paras soveltaa artikkelissa mainittuun.

  Varmista kovettumisolosuhteet

  Kun sementtiseoksessa on pitkäkestoinen kosteus, kannattaa asentaa vesitiiviin materiaali muottiin. Edellyttäen, että muovauskehys on valmistettu muovista, ei ole järkevää asettaa ylimääräistä vedeneristyskerrosta. Muottien purkaminen tulisi tehdä vasta 8-10 päivän kuluttua. Tänä aikana betoni on jo onnistunut tarttumaan ja voi edelleen kuivua ilman muottirakennetta.

  lisäaineet

  Veden säilyttämiseen betonissa voidaan erilaisiin modifioivia lisäaineita lisätä laastiin. Jos on tarpeen saavuttaa nopea jähmettyminen ja jo kulkea kaadettua rakennetta, on syytä lisätä erityisiä ainesosia liuokseen, joka mahdollistaa nopean kytkennän.

  Pieni haihtuminen

  Kun konkreettinen liuos tarttuu, se peitetään välittömästi muovikelmulla. Tällaisten toimenpiteiden ansiosta betonissa on mahdollista säilyttää kosteus ensimmäisten päivien aikana rakennuksen asennuksen jälkeen. Kerran joka kolmas päivä kalvo on poistettava ja pinta käsiteltävä vedellä.

  Kun kaadutusaika on 20 päivää, kalvo voidaan poistaa hyväksi ja odottaa, kunnes levitys on täysin kuiva normaaleissa olosuhteissa. Se kestää yleensä 28-30 päivää. Jo tämän ajanjakson jälkeen on mahdollista kävellä pohjan ympäri ja jopa asentaa erilaisia ​​rakennusten rakenteita.

  Jäätymisaika eri lämpötiloissa

  On tarpeen ilmoittaa, että betonikiinnitysaika muottipesässä voi olla korkeintaan 7 päivää. Vain tämän jälkeen muotti voidaan purkaa. Tässä tapauksessa on mahdollista säilyttää betonirakenteen eheys. Useimmissa tapauksissa tämä luku riippuu betonin merkistä sekä lämpötilaolosuhteista.

  Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka paljon sementti menee 1 kuutiometriin betonia.

  Taulukko 1 - Betonin kovettumisaika lämpötilasta riippuen