Sementin kuivumisaika

Monet ihmiset täyttävät säätiön, lattiaa tai seiniä betonoituvat ilman asiantuntijoiden apua. Menestymisen kannalta on tärkeää ottaa huomioon sementin asettaminen ja kovettumisaika sekä koko prosessin nopeuteen vaikuttavat olosuhteet.

Tärkein tekijä, joka vaikuttaa siihen, kuinka kauan pesu tai pohja kuivuu, on lämpötila. Kun se putoaa, ratkaisu ei voi tarttua hyvin. Kuivumisen jälkeen tällaisissa olosuhteissa betonin lujuus jättää paljon toivomisen varaa.

Talvella sementin kovettumisaika kasvaa. Alle 10 ° C: n lämpötilassa asetus hidastuu ja koostumuksessa oleva vesi voi jopa tuhota sen. Näiden vaikutusten välttämiseksi on jatkuvasti pidettävä lämpöä. Jos sää ei ole tarpeeksi lämmin, sinun on tehtävä se itse. Kun rakennat säätiötä M400- tai M500-luokkien Portland-sementistä, muotti tai murska sahanpuru säästä työtä.

Suhteelliset olosuhteet ovat + 22-25 ° C ja kosteus noin 65%. Jos sementti korjataan kadulla, sinun on huolehdittava siitä, että se ei ole suorassa auringonpaisteessa ja että se seuraa myös lämpötilahäviöitä. Myös kosteuden puutetta on vältettävä, muuten materiaali alkaa murentua ja halkeilla.

Miten sementti kuivataan nopeammin?

Sääoloja ei tarvitse toivoa. Voit nopeuttaa työn itse seuraavasti:

 • On välttämätöntä pitää lämpötila 22 - 25 ° C: ssa. Säätiön rakentamisen aikana tämä voidaan osittain varmistaa puisten muottien avulla, ja muissa tapauksissa - sahanpuru. He käyttävät myös lämpö-aseen, mutta vain päivän kuluttua kaatamisen hetkestä ja varoen. Muussa tapauksessa halkeamat alkavat näkyä betonissa, koska vesi, joka on osa sitä, haihtuu.
 • Jos työn loppuun saattaminen on suunniteltu ennen talven alkamista, harkittava ensimmäinen asia on, kuinka paljon sementtilaasti kuivuu 0 ° C: ssa. Tässä lämpötilassa betoniseos tarttuu vasta 6-10 tunnin kuluttua ja kovettuu yli 28 vuorokautta. Jäätymisen myötä asiantuntijat suosittelevat rakentamisen lykkäämistä kylmän loppuun saakka.
 • Betonin lattiat tai seinät, sinun ei tarvitse soveltaa paksua laastikerrosta.
 • Sekoitetaan liuos oikeassa osuudessa. Sementti hiekalla ja rauniolla sekoitettuina suhteissa: 1: 3: 5. 1 m3: lla kaadetaan 0,68 m3 vettä. Seoksen tulisi olla homogeeninen.
 • On suositeltavaa käyttää betonisekoittimia. Se sekoittaa ratkaisun nopeammin ja perusteellisemmin. Tämä nopeuttaa työprosessia ja parantaa betonin laatua.

Kuinka paljon sementti kuivuu vaikuttaa myös sen koostumukseen ja tiheyteen. Portlandsementti on merkitty kirjaimella M ja numero, joka osoittaa kuorman, joka se kestää. Mitä tiheämpi seos, sitä kauemmin se kovettuu. Korkealaatuinen betonointi ei salli mittasuhteiden rikkomista ratkaisun valmistuksessa.

M50-M100 ei sovellu suurille rakenteille. M400 ja M500 - luotettavia tuotemerkkejä, ja niitä käytetään säätiön rakentamiseen.

On mahdotonta sanoa, kuinka kauan Portland-sementti kuivuu. Koko työssä on vaikeaa säilyttää edulliset olosuhteet jähmettymiselle, mikä vaikuttaa suuresti prosessin nopeuteen. M400- tai M500-merkkien likimääräinen kuivausaika on kuukausi.

Koko prosessi on jaettu liuoksen asettamiseen ja kovettumiseen.

1. Takavarikointi suotuisissa olosuhteissa tapahtuu 2-4 tunnin kuluessa. Sementti kovettuu 24 tunnin ajan niin, että henkilö voi työskennellä sen päälle jättämättä jälkiä. Viikossa 70% vahvuus on saavutettu, ja tämä luku lähestyy asteittain 100%: n arvoa.

2. Kovettumisaika - useasta viikosta 1-2 vuoteen. Kaikki riippuu betonoinnin oikeellisuudesta sekä portlandsementin tyypistä.

Kuinka kauan sementti kuivuu?

Perinteisen tekniikan mukaisesti, jos laasti tai betoni valmistetaan sääntöjen ja mittasuhteiden mukaisesti välittömästi sen jälkeen kun se kaadetaan muotoon, muottiin tai pintaan, se alkaa jähmettyä. Kuitenkin sen lujuusominaisuuksia ei lisätä välittömästi vaan tietyn ajan kuluessa.

Tänä aikana, vaikka visuaalisesti laasti tai betoni näyttää kiinteältä, on mahdotonta kohdistaa niihin huomattavaa kuormitusta - materiaali voi murtua ja romahtaa.

Tältä osin rakennusalan työntekijät ovat kiinnostuneita kysymyksestä siitä, kuinka paljon sementtiä (betonia tai laasti) kuivuu, sekä mitkä tekijät vaikuttavat tämän prosessin hidastumiseen tai kiihdyttämiseen.

Sementtiseoksen kovettamisen vaiheet

Yleensä 30 päivän altistus tuoreesta rakenteesta riittää jatkamaan rakentamista. Joissakin tapauksissa, kun kaatetaan voimakkaita perustuksia rakennuksille, rakenteille tai teollisuuslaitteille, tätä jaksoa pidennetään 90 päivään.

Pienellä "kotimaisella" rakentamisella - kaatamalla lattialaattoja, asettamalla keraamisia laattoja, järjestämällä betonipäällyste tai kävelytie ja muita vastaavia töitä, on mahdollista kävellä ja liikuttaa esineitä pinnalla 72 tuntia betonin tai betonin asettamisen jälkeen.

Samanaikaisesti materiaali kulkee kahden kovetuksen vaiheen kautta: asetetaan ja kovettuu.

 • Tarttua. Tämä on melko nopea prosessi - enintään 24 tuntia seoksen valmisteluhetkestä. Asetuksen nopeuteen vaikuttava tärkein tekijä on ympäristön lämpötila.

Lämpimässä kaudella, kun ilman lämpötila on välillä 20-22 astetta, liuos (betoni) alkaa "asettaa" noin 2 tuntia sekoittamisen jälkeen. Jos ilman lämpötila vaihtelee noin 0 astetta, tämä prosessi voidaan viivästyä 20 tunniksi.

Samanaikaisesti koko ajan tämä materiaali säilyttää "liikkuvuutensa", ja jos tällä hetkellä ryhdymme tekemään mitään toimia, "kohtaus" -vaihe saattaa voimakkaasti vetää.

 • Karkaisu. Rakennustandardien ja ohjeiden mukaan liuoksen (betonin) kovettuminen tapahtuu 30 päivän kuluessa rakenteen kaatamisen jälkeen.

Tässä tapauksessa ne eivät kuitenkaan tarkoita täydellistä kovettamista vaan kovettumista sellaiseen tasoon, että rakennustyön seuraava vaihe on mahdollista aloittaa. Täydellinen kovettuminen tapahtuu yhden tai jopa useita vuosia.

On huomattava, että määrätyt ajanjaksot ovat voimassa säilyttäen optimaalisen ympäristön lämpötilan ja kosteuden ohjeiden mukaan. Jotta haluttu laasti tai betoni saataisiin voimaa tasaisesti eikä halkeile, sen pinta on suojattava suoralta auringonvalolta (tavallisesti muovikelmulla), hyvin kuumina päivinä, täytettävä aamu- tai iltatyöt, ja päivällä pudottaa pintaan vedellä. 72 tunnin kuluessa.

Kuinka paljon sementti kovenee?

Kysymys. Tervetuloa! Aloittelevana amatöörirakentajana olen kiinnostunut kysymyksestä: kuinka kauan sementti kovenee? Haluan rakentaa maalaistalon omilla kädilläni, ja vastauksenne mukaan tee kaikki "tieteen mukaan".

Vastaus on. Hyvä päivä! Sementin kovettumisen tai "asettamisen" aika riippuu useista objektiivisista tekijöistä. Näihin kuuluvat läsnäolo sementin sopivien lisäaineiden ja ympäristön lämpötilan koostumuksessa. Betoniliuos, joka on valmistettu sementillä lisäaineilla nopeaan asentoon, joka saa 50% asteen lujuudesta muutamassa tunnissa.

Keskimääräisen päivittäisen lämpötilan ollessa 20 celsiusastetta, liuoksen kovettumisaika portlandsementtiä M400 tai M500 ilman lisäaineita, ennen kuin pystyt kävelemään rakennuksen pinnalla 72 tuntia (50% tuotemerkin vahvuudesta), 75% tuotemerkin vahvuudesta kertyy 7 päivässä. Kiinteän betonirakenteen täydellinen kovettuminen tapahtuu 28 päivän kuluessa.

Apua! Suositeltu aika aloittaa betonilla tapahtuva lastaamiseen, ajoon tai kävelyyn liittyvä työ on saavuttaa 70-80 prosenttia brändin lujuudesta betonilla.

Kun ilman lämpötila laskee 5 ° C: seen, jähmettymisaika kasvaa dramaattisesti ja lämpötilan laskiessa 0 ° C: een ja sen alapuolelle jähmettyminen pysähtyy käytännössä. 5 ° C: n ilman lämpötilassa 50% asteen lujuudesta saadaan 7 päivässä ja 77% asteen lujuudesta 28 päivässä.

Tässä suhteessa, jos tehtävänä on kaataa betonirakenteita huonon ympäristön lämpötilassa, käytetään erilaisia ​​betonin lämmitysvaihtoehtoja. Niistä: isoterminen lämmitys lämmityskaapelilla tai elektrodeilla, lämmitys pinnalla lämpö-aseilla tai erityisellä muottipesällä sekä lämmitys lämpöalustalla.

Näin ollen Venäjän federaation keskivyöhykkeellä tehtävän konkreettisen työn mahdollisimman "taloudellisesti" paras mahdollinen aika on toukokuusta lokakuun alkupäivään. Betonirakenne, joka toteutetaan lokakuusta huhtikuuhun, vaatii lisäkustannuksia lisäaineille, lämmityslaitteille ja todellista lämmitystä varten. Pidä tämä mielessä, kun suunnittelet rakennustasi.

Sementtilaastin kuivausaika

Kiviainesten kovettamisen vaiheet

Tässä prosessissa on kaksi päävaihetta. Ensimmäistä kutsutaan asetukseksi, se kestää 2 - 24 tuntia riippuen sementtiseoksen ominaisuuksista ja ympäristön lämpötilasta. Viimeinen tekijä on tärkein: kuinka kauan sementtiliuos kuivuu hiekalla ja kuinka kauan se kestää, kunnes asetusprosessi loppuu riippuu paljolti lämpötilasta. Sitä pidetään optimaalisena, kun huoneen tai kadun lämpötila saavuttaa 20-22 astetta, jolloin se asetetaan 2-10 tunniksi. Noin 0 asteen lämpötilassa on odotettava 18-24 tuntia.

Toista vaihetta kutsutaan kovettumiseksi, se kestää noin kuukausi, sen jälkeen, kun betoni saavuttaa tarvittavan voimaa. Näin ollen vasta 30 päivän kuluttua voimme sanoa, että sementti on täysin jäädytetty.

Milloin voin jatkaa työskentelyä?

Tietenkään kaikissa tapauksissa ei ole välttämätöntä odottaa kuukausi, jotta voidaan jatkaa rakentamisen tai korjaamisen vaiheita. Kaikki riippuu työn luonteesta. Esimerkiksi, kun rakennetaan säätiötä aikaisintaan 1 kuukausi, mitään ei voida tehdä, koska pohja on täysin kiinteytettävä. Joissakin tapauksissa on suositeltavaa odottaa kaikkina vuodenaikoina, kaikki riippuu perustan tyypistä ja betonin ominaisuuksista.

Kun teet esimerkiksi huoneen korjauksia, kun lattiaa tasoitetaan betonilla, voit odottaa paljon vähemmän. 72 tuntia - se on kuinka paljon sementtieriste kuivuu, tämän jälkeen voit tuoda huonekaluja huoneeseen, aloittaa laatoituksen tai muun lattian asettamisen.

Betonin kuivausaika riippuu ominaisuuksista ja olosuhteista

Ei ole mikään salaisuus, että erilaisilla sementiseoksilla on erilaiset ominaisuudet. Yksi näistä ominaisuuksista on jäätymisaika. Sekoita pakkausvalmistajia

aina ilmoitettava, millä edellytyksin ratkaisu on kiinteytettävä ja kuinka kauan se kestää. Yleensä 72 tunnin aikana (pienemmille teoksille) ja 1 kuukaudelle (suuremmille) ilmoitettu ajanjakso otetaan huomioon. Joissakin seoksissa on kuitenkin edelleen taipumus kuivua nopeammin tai päinvastoin hitaammin.

On tärkeää muistaa, että mitä tarkemmin edellytykset täyttyvät betonin kuivatuksen aikana, sitä suurempi on todennäköisyys, että sementti kovettuu pakkauksessa määritellyn ajan kuluessa. Ei ole tarpeen säätää lämpötila-olosuhteita, vaan myös suojata liuosta suoralta altistukselta auringonvaloon ja ajoittain suihkuttaa se vedellä ruiskupistoolilla tai muilla vastaavilla laitteilla.

Kiinnitämme huomionne siihen, että kaikki tämän sivuston tiedot (mukaan lukien hinnat) ovat vain tiedoksi ja eivät missään tapauksessa ole Venäjän federaation siviililain 437 §: n 2 momentin määräysten mukainen julkinen tarjous.

Sementin kovettumisaika

Sementti on yksi tärkeimmistä rakennusmateriaaleista.

Yksikään talossa tai asunnossa tehty korjaus ei ole täydellinen ilman sementin käyttöä. Ja luonnollisesti sementin ajankohtaan vaikuttava ongelma huolestuttaa monia ihmisiä. On turvallista sanoa, että sementin kovettumisaika riippuu monista eri tekijöistä ja olosuhteista, joissa kuivaus tapahtuu.

Betonilohkojen tuotantojärjestelmä.

Sementtilaastin kovettamiseen vaikuttavat tekijät ovat käytetty sementtimerkki, hiekkakomponentin laatu ja laatu. Erityinen paikka sementin kovettumisaikaan vaikuttavien tekijöiden joukossa on ilman lämpötila, jossa kuivaus tapahtuu.

Lyhyt kuvaus

Sementtiä käytetään erilaisten konkreettisten ratkaisujen tekemiseen, joista monet ovat hyvin tunnettuja. Luonnollisesti betonin (keinotekoisen kivimateriaalin) saamiseksi läsnäolo muiden komponenttien seoksessa, kuten hiekka, murskattu kivi ja vesi on tarpeen.

Betoniliuoksen valmistukseen tarvitaan sementtiä, vettä, hiekkaa ja murskattua kiveä, jotka sekoitetaan tiettyyn määrään.

Korkealaatuisen betonituotteen saamiseksi on ehdottomasti seurattava tiukasti tekniikkaa ja työvaihetta, joka alkaa komponenttien valinnasta ja sekoittamisesta ja päättyy asianmukaisen hoidon toteuttamiseen liuoksen aikana kovettamisen aikana.

Sementtikoostumus valmistuksen jälkeen ja kaataminen muottiin alkaa kovettua vähitellen lisäämällä sen voimaa tietyn ajan kuluttua. Välittömästi asennuksen jälkeen betonilla ei ole ominaisuuksia, joiden ansiosta rakennustyöt jatkuvat. Prosessin alussa betoni tuhoutuu helposti jopa pienin kuormituksin.

Tähän mennessä on luotu useita erilaisia ​​sementtilaastin lisäaineita, jotka voivat merkittävästi parantaa betonituotteiden laatua. Ne voivat esimerkiksi antaa heille sellaisia ​​ominaisuuksia kuin sitkeys, korkea lujuus, jäätymisvastus, veden kestävyys ja muut.

Nykyaikaisten lisäaineiden käyttö mahdollistaa betonitoiminnan, vaikka lämpötila on melko alhainen (talvella) ilman erikoiskoneita.

Kiinteytyksen päävaiheet

Erityisten lisäaineiden avulla voit hidastaa tai nopeuttaa liuoksen jähmettymisprosessia sekä antaa sille lisää teknisiä ominaisuuksia.

Joten monet tietävät, että sementtilaastin kovettumisprosessi on tavanomaisesti jaettu kahteen pääkohtaan. Se asetetaan ja kovettuu.

Asetusvaiheen osalta se kestää kauan, noin 24 tuntia sen jälkeen, kun seos on valmistettu. Keskeytysajan vaikuttava tekijä on ilman lämpötila:

 • jos ilman lämpötila vastaa arvoa 20 astetta, tämä tarkoittaa, että sementtiliete asetetaan noin kahden tunnin kuluttua sekoituksesta. Ja viimeinen asetus tapahtuu kolmen tunnin kuluttua. Tämä viittaa siihen, että koko tarkasteltava prosessi kestää vain yhden tunnin;
 • Jos lämpötila on lähellä 0 astetta, sama prosessi voi viivästyä ja se voi kestää noin 20 tuntia. Tämä johtuu siitä, että kohtaus tai pikemminkin sen alku tapahtuu vain 6-10 tunnin kuluttua.

Toinen tärkeä tekijä, joka vaikuttaa asetusprosessin nopeuteen, on erikoistuneita lisäaineita, jotka joko nopeuttavat reaktiota tai hidastavat sitä.

Sementin kovettuminen:
Kuva a) - lisää sementin voimakkuutta ajan mukaan;
Kuva b) - sementin vuorovaikutus veden kanssa:
1 - sementtijyvät; 2 - vesi; 3 - hydratoituja kasvaimia; 4 - ilman huokoset.

Älä unohda, että sementtiliuoksen kaikki aika-asetukset pysyvät liikkuvina. Toisin sanoen, se on edelleen sovellettavissa erilaisiin vaikutteisiin. Ja minkä tahansa toimenpiteen toteuttaminen sementillä, joka ei ole vielä takavarikoitu, lisää alkuperäisen prosessin kestoa (takavarikko).

Seuraava vaihe, joka on ominaista konkreettisille ratkaisuille - karkaisu. Se tapahtuu välittömästi ensimmäisen vaiheen päättymisen jälkeen (asetus). Voimme olettaa, että tämä prosessi voi kestää useita vuosia.

Suuntaviivojen mukainen määräaika, esimerkiksi 28 päivää, kertoo vain, että tietyn betonilajin saavuttaminen on taattu tällä ajalla. Betonin kovettumisen ensimmäiset päivät ovat dynaamisia ja epälineaarisia. Tämän ominaisuuden syyn ymmärtämiseksi on tarpeen tutkia nesteytysprosessia kuvaavia tietoja.

Sementin koostumus ja sen nesteytys

Ei ole mitään järkeä kuvata Portland-sementin valmistuksen eri vaiheita tieteellisestä näkökulmasta, joten yksinkertaisemman ymmärryksen vuoksi tarkastelemme sementtikomponenttien tutkimista ja tarkastelemme tärkeimpiä komponentteja reaktioon veden kanssa kovettumisen aikana sekä erilaisten mineraalikomponenttien vaikutusta Portland-sementin asettamisaikaan.

Portland-sementti on materiaalia, jossa on aktiivisia mineraalilisäaineita, jotka lisäävät nopeasti betonin lujuutta.

On huomattava, että minkä tahansa Portland-sementin perustana on 4 mineraalikomponenttia. Tämä on:

 • dikalsiumsilikaatti (C2S);
 • trikalsiumsilikaatti (C3S);
 • trikalsiumaluminaatti (C3A);
 • alfaferiteitetrakalsium (C4AF).

Jokaisella näistä mineraaleista on useita ominaisuuksia, ja sillä on erityinen vaikutus eri vaiheisiin, jotka vaikuttavat sementin kovettumiseen. Reaktio veden kanssa joillekin niistä alkaa heti, ja muille - tietyn ajan kuluttua.

Dikalsiumsilikaatti alkaa toimia kuukauden kuluttua materiaalin kovettumisesta. Tähän asti hän on levossa, odottaen jonoa. Erityisiä lisäaineita käytettäessä tämä lepoaika on helppo lyhentää. Tämän mineraalikomponentin etua voidaan pitää pitkäaikaisena vaikutuksena, joka vaikuttaa betonin vahvistamiseen.

Tri-kalsiumsilikaatti sementtikoostumuksessa merkittävästi nopeuttaa betoniliuoksen kovettumisprosessia.

Tällainen mineraali, kuten trikalsiumsilikaatti, vaikuttaa sementtiin koko sen olemassaolon ajan. Tämä on sementtilietteen pääkomponentti. On tärkeää tietää, että sementtilasitus on eksoterminen prosessi. Yksinkertaisesti sanottuna kemiallisen reaktion aikana lämmön vapautuminen, seoksen lämpötila kohoaa. Tämän erityisen mineraalikomponentin ansiosta sementtilaasti kuumennetaan (liuoksen lämpötila nousee) sekoitusprosessin aikana.

Tri-kalsiumaluminaattia pidetään yhtenä aktiivisimmista edellä olevasta luettelosta. Ensimmäisten päivien voimakkuuden kasvu johtuu juuri sen toiminnasta. Tulevaisuudessa hänen vaikutusvaltansa ei tule olemaan, mutta ensimmäisenä päivinä reaktio nopeudella hänellä ei ole kilpailijoita.

Ja lopuksi, tetrapalsiumaluminoferiti. Älä usko, että se on tarpeeton sementtilaasti. Et voi aliarvioida sitä. Huolimatta siitä, että sen vaikutus lujuuden kasvuun ja kovettumisprosessiin on minimaalinen, ilman sitä ei ole yhtä sementtityyppiä. Sen vaikutus on havaittavissa lopullisessa prosessissa, kun sementti kovettuu.

Oli selvää, että kaikkien edellä mainittujen mineraalikomponenttien läsnäolo aikaansaa hydrausprosessin korkean laadun tai toisin sanoen kiteytymisen.

Käyttämällä erilaisia ​​nykyaikaisia ​​lisäaineita sementtisekoituksiin voimme helposti vaikuttaa sementtilaastiin, hallita sen liikkuvuutta, parantaa betonin positiivisia ominaisuuksia ja niin edelleen.

Betonin kovettumisaika - millä tekijöillä tämä riippuu?

Betoni on luotettava, helppokäyttöinen ja edullinen rakennusmateriaali. Sitä käytetään yksityisten talojen, teollisuuslaitosten, korkeiden asuin- ja julkisten rakennusten, erilaisten rakenteiden ja rakenteiden rakentamisessa. Betonin kovettumisaika on materiaalin tärkein ominaisuus, joka vaihtelee 1-28 päivän kuluessa. Se määrittelee suoritetun työn laadun, valmiin rakennuksen ongelmattoman toiminnan lujuuden ja kestävyyden.

Betonimassan kovettuminen tapahtuu kemiallisen prosessin seurauksena, jota kutsutaan nesteytykseksi. Tämän reaktio tarkoitetaan rakennekoostumuksen (sementti, roska, hiekka, vesi, muut lisäaineet) alkuaineiden muuntamisen kalsiumhydrosilikaatiksi.

Prosessin päätyttyä saadaan monoliittinen koostumus, jolla on suuria lujuusominaisuuksia. Betonin kovettumisaika riippuu:

 • käytetty sementtimerkki;
 • seoksen koostumus;
 • ilmakehän kosteus;
 • konkreettista työtä koskevan tekniikan noudattaminen;
 • ilman lämpötila (huoneessa, jossa seosta käytetään ja ulkona);
 • betonikerroksen paksuus ja tiheys;
 • hoitaa rakennetta sen jäädyttämisen aikana.

Betoniseoksen täydellinen polymerisaatio tapahtuu kahdessa vaiheessa - asetetaan ja asetetaan muotoilu vahvuus. Näillä vaiheilla on omat ominaisuutensa, jotka on otettava huomioon rakennustöissä.

Betonin lujuuteen vaikuttaa voimakkaasti sementtimerkki, josta se valmistetaan. Luotettavin seos valmistetaan materiaalista M500. Ja hauraimmat valmistetaan M100-sementistä.

Kestävyys, kgf / sq. nähdä

Eri osien läsnäolo betonissa muuttaa sen kovettumisen aikaa. Mitä enemmän soraa tai hiekkaa, sitä nopeammin vesi tulee ulos. Lisääntyneen kuonan ja paksun saven pitoisuuden vuoksi neste haihtuu hitaammin liuoksesta. Taulukossa esitetään betonisekoitusten pääkomponenttien suositellut suhde.

Kulutus per 1 m 3

Hiekka-sora-sekoitus, kg

Betonin lujuus vähenee, jos sen halutun tiheyden säilyttämistä ei ole. Se on tärkeää! Nestettä tulee seoksesta, sitä hitaampi, sitä suurempi liuoksen tiheys. Teollisessa rakenteessa betonia käsitellään erityisellä värähtelevällä laitteella. Jokapäiväisessä elämässä se korvataan liimaamalla lapiolla ja tiivistämällä käsin rypytyksellä.

Jotta säilytettäisiin kosteus betoniseoksessa, joka on asetettu muottiin, on suositeltavaa peittää viimeinen vedeneristyslevy. Sellaisena käytetään bitumimuovia tai tavanomaista polyeteenikalvoa. Nämä materiaalit parantavat hydraatiota, koska ne estävät betonin nopean kuivumisen.

Samanlainen vaikutus saavutetaan kostuttamalla ajoittain kiinteytysliuos vedellä. Neste levitetään ruiskuttamalla tai ruiskuttamalla. Kiinnitä huomiota! Nämä toimenpiteet eivät kiihdytä betonin kovettumista.

Polymeroinnin ensimmäinen vaihe ei kestää pitkään - 1 - 2,5 tuntia. Betonin asettamisaika riippuu lämpötilasta, jolla työ suoritetaan:

 • +20 ° C - reaktio seoksessa alkaa 100-120 minuuttia sekoittamisen jälkeen (lisäaineet sementtiin, hiekkaan ja muihin vesikomponentteihin). Sen jälkeen betoni kuivuu noin 1 tunti.
 • +1 - 19 ° C - prosessi alkaa 3-5 tuntia.
 • 0 ° C - reaktio alkaa sekoittamisen jälkeen 7-10 tunnin kuluttua, betoni kuivuu 16-20 tunnin kuluessa.

Negatiivisessa ilman lämpötilassa seoksen komponentit eivät pääse kemialliseen reaktioon veden kanssa. Koostumus ei kuivu. Se on jäädytetty (inertti) tila, josta liuos jättää vasta sen jälkeen, kun lämpötila on noussut 0 °: een. Tämä ongelma ratkaistaan ​​lisäämällä erityisiä elementtejä betoniin, jonka tehtävänä on stimuloida seosta hydratointiin tai rakentaa eristettyä muottirakennetta.

Yli 30 ° C: n lämpötilassa liuos asetetaan hyvin nopeasti. Tämä vähentää valmiin betonin laatua (koska vesi haihtuu siitä suurella nopeudella) ja pystytetyn rakenteen lujuusominaisuudet.

Kuumalla ilmalla betoni lisätään betoniin, mikä hidastaa sen asettamista (NTF-happo, sokeri ruokas siirappi, natriumglukonaatti, hera, monimutkaiset yhdisteet - Zika ja Sementol Retard, Poszolit-100, Addimente OZ).

Betonin kovettumisvaihe alkaa välittömästi sen jälkeen, kun se on asetettu. Tänä ajanjaksona on sementin hydratointiprosessi. Optimaaliset olosuhteet sen esiintymiselle ovat seuraavat:

 • ilman lämpötila - +15 - +20 ° C;
 • kosteustaso - 70-75%.

Tällaisissa olosuhteissa liuoksen vaadittu vahvuus havaitaan 28 päivän kuluttua. Muissa lämpötiloissa ja kosteudessa betonin luotettavuuden prosenttiosuus lasketaan käyttäen erityistä kaavaa: Rn = R28 (lgn / lg28), jossa:

 • n on seulamäärän jälkeen kuluneiden päivien lukumäärä (ensimmäistä ja toista päivää ei lasketa);
 • R28 - betonimerkki (M300, M400);
 • lg28, lgn on ratkaisun iän logaritmi (desimaali).

Kotiteollisuus ei käytä tätä kaavaa. Laskelmissa ne ohjataan alla olevasta kaaviosta.

Betonin kovettumisajan ja sen puristuslujuuden määrittäminen mahdollistaa erityisen taulukon. Se on koottu sementtilaatuista M300, M200 ja M400 valmistetuista seoksista, joita pidetään suosituimpina itseopiskelijoina.

Mikä on betonin kovettumisaika ja mistä se riippuu?

Monet aloittelevista rakentajista tuntevat vioittumattomia vivahteita betonipinnalle: pienet halkeamat, sirut, pinnoitteen nopea vika. Syynä ei ole pelkästään konkreettisten sääntöjen noudattamatta jättäminen tai sementtilevyjen luominen, jossa komponenttien väärä osuus on, useammin ongelma on se, että betonia ei hoideta kiinteytysvaiheessa.

Sementtilaastin asetusaika riippuu lukuisista tekijöistä: lämpötilasta, kosteudesta, tuulesta, altistuksesta suoralle auringonvalolle jne. On tärkeätä kostuttaa betoni kiinteytysvaiheen aikana, jolloin päällysteen maksimaalinen lujuus ja eheys saavutetaan.

Sementtilietteen asettamisaika riippuu lukuisista tekijöistä.

Yleistä tietoa

Lämpötilasta, jossa sementti jäätyy, kovettumisaika eroaa. Paras lämpötila on 20 ° C. Ihanteellisissa olosuhteissa prosessi kestää 28 päivää. Kuumilla alueilla tai vuoden kylmäkausilla on vaikeaa tai mahdotonta tarjota tätä lämpötilaa.

Talvella betonoitumista tarvitaan useista syistä:

 • jossa rakennuksen pohja, joka sijaitsee murskaavilla mailla. Lämpimänä kautena rakennuksen toteuttaminen on mahdotonta;
 • Talvella valmistajat tekevät alennuksia sementistä. Joskus voit todella säästää rahaa materiaaliin, mutta varastointi ennen lämmön alkamista on epätoivottu päätös, koska sementin laatu vähenee. Betonin betonisoituminen rakennusten sisäpinnoille ja jopa ulkotila talvella on varsin tarkoituksenmukainen alennusten yhteydessä;
 • yksityiset betonityöt;
 • Talvella lisää vapaa-aikaa ja helpompaa lomaa.

Kylmällä säällä työskentelyn haittana on kaivannon kaivamisen vaikeus ja tarve varustaa lämmityspaikka työntekijöille. Ottaen huomioon lisäkustannussäästöt eivät aina tule.

Ominaisuudet kaatamalla betonia alhaisissa lämpötiloissa

Sementtilietteen kovettumisaika riippuu lämpötilasta. Alhaisissa lämpötiloissa aika kasvaa merkittävästi. Rakennusteollisuudessa on tavallista kutsua sää kylmäksi, kun lämpömittarin taso laskee keskimäärin 4 ° C: seen. Sementin käyttämiseksi kylmällä säällä on tärkeää ryhtyä suojatoimenpiteisiin estämään liuoksen jäätymistä.

Ominaisuudet kaatamalla betonia alhaisissa lämpötiloissa

Betonin takavarikointi matalissa lämpötiloissa etenee jonkin verran eri tavalla, jolloin lopullisen tuloksen suurin arvo saadaan veden lämpötilasta. Mitä lämpimämpi neste, sitä nopeampi prosessi. Ihannetapauksessa talvella kannattaa antaa lämpömittarin osoitin tasolle 7-15 °. Jopa veden lämmitysolosuhteissa ympäröivä kylmä hidastaa sementtilietteen hydratoitumisnopeutta. Vahvuuden ja asetusten hankkiminen vie enemmän aikaa.

Laskettaessa kuinka paljon sementtiä jähmettyy, on tärkeää ottaa huomioon säännöllisyys, että 10 ° lämpötilan lasku johtaa karkeusasteen kaksinkertaiseen laskuun. On tärkeää tehdä laskelmia, koska muottien ennenaikainen poistaminen tai betonin käyttö voi johtaa materiaalin tuhoamiseen. Jos ympäristön lämpötila putoaa -4 ° C: een eikä lisäaineita, eristyksiä tai lämmitystä ole, liuos kiteytyy ja sementin hydrausprosessi pysähtyy. Lopputuote menettää 50% vahvuuden. Kovettumisaika kasvaa 6-8 kertaa.

Huolimatta siitä, että on tarpeen määrittää, kuinka kauan betoni kovenee ja sinun täytyy hallita kovettumisprosessia, on olemassa haitta - mahdollisuus parantaa tuloksen laatua. Lämpötilan alentaminen lisää betonin lujuutta, mutta vain kriittiselle tasolle -4 ° C, vaikka menettely vie enemmän aikaa.

Jäädyttämiseen vaikuttavat tekijät

Suunnitteluvaiheessa sementin kanssa tärkeä tekijä, joka vaikuttaa lopputulokseen, on konkreettisen vedenpoiston määrä. Nesteytysprosessiin vaikuttavat lukuisat tekijät, on tarkempaa määrittää, kuinka paljon sementtilaastia jähmettyy ottaen huomioon tekijät:

 • ympäristöön. Huomioi kosteus ja lämpötila. Korkea kuivuus ja kuuma, betoni kovettuu vain 2-3 päivää, mutta sillä ei ole aikaa hankkia odotettua voimaa. Muussa tapauksessa se kestää 40 päivää tai pidempään;
Betonin kovettumiseen vaikuttavat tekijät
 • täyttötiheys. Sementin tiivistämisen myötä kosteuden vapautumisnopeus laskee, mikä parantaa hydraatiomenetelmää mutta pienentää hieman nopeutta. On parempi tiivistää materiaali tärisevän levyn avulla, mutta liuoksen manuaalinen lävistys toimii myös. Jos koostumus on tiheä, sitä on vaikea käsitellä kiinteytymisen jälkeen. Tiivistyneen betonin viimeistelyssä tai asennuksessa on käytettävä timanttiporausta, koska köyhimmät porat ovat nopeasti kulutusta aiheuttaneet;
 • liuoksen koostumus. Tekijä on melko tärkeä, koska täyteaineen huokoisuusaste vaikuttaa dehydraationopeuteen. Hitaasti liuos, jossa on laajennettu savi ja kuona, jähmettyy, kosteus kerääntyy täyteaineeseen ja antaa sen hitaasti. Soraa tai hiekkaa koostumus kuivuu nopeammin;
 • lisäaineiden saatavuus. Erityiset lisäaineet, joilla on vedenpidätysominaisuudet, vähentävät tai nopeuttavat liuoksen kovettamisen vaiheita: saippua-liuosta, betonia, jäätymisenestoaineita. Tällaisten komponenttien hankkiminen lisää työn määrää, mutta monet lisäaineet yksinkertaistavat työskentelyä koostumuksen kanssa ja parantavat tuloksen laatua.
 • muottipesä. Sementin kovettumisaika riippuu kosteuden imeytymisestä tai säilyttämisestä taivuttamalla muottiin. Vaikutus kovettumisnopeuteen ovat huokoiset seinät: kiillottamattomat levyt, muovia läpikulkevilla rei'illä tai löysä asennus. Paras tapa toteuttaa rakennustyöt ajoissa ja betonin teknisten ominaisuuksien säilyttäminen on käyttää metallisuojuksia tai asentaa muovikelmu puupalkin päälle.

Kuinka paljon sementtilaasti jähmettyy, riippuu myös pohjan tyypistä. Kuiva maa imeytyy nopeasti kosteuteen. Kun betoni kovettuu auringossa, kovettumisaika kasvaa useita kertoja, jotta materiaalin vähäinen lujuus saataisiin aikaan, on jatkuvasti kostutettava pinta ja sävytettävä alue.

Kovettumisnopeuden keinotekoinen kasvu

Sementtilaastin kovettumisaika kylmäkauden aikana lisääntyy huomattavasti, mutta aikataulu on edelleen rajallinen. Menettelyn nopeuttamiseksi on kehitetty erilaisia ​​tekniikoita.

BITUMAST Antifrosty lisäaine betoniin

Nykyaikaisessa rakenteessa kuivausaikaa voidaan kiihdyttää:

 • lisäaineet;
 • sähkölämmitys;
 • lisäämällä tarvittavat mittasuhteet sementistä.

Käyttämällä muokkaajia

Helpoin tapa tehdä työtä ajoissa, jopa talvella, on käyttää muokkaajia. Tietyllä osuudella otetaan käyttöön nesteytysaika, kun tiettyjen lisäaineiden kovettuminen tapahtuu jopa -30 ° C: ssa.

Perinteisesti lisäaineet, jotka vaikuttavat kovettumisnopeuteen, jaetaan useisiin ryhmiin:

 • tyyppi C - kuivauskiihdyttimet;
 • tyyppi E - veden jäädytys lisäaineita kiihdytetyllä karkaisulla.

Säätiön jähmettymislaskin ja arvioinnit osoittavat maksimaalisen tehokkuuden, kun niitä lisätään kaliumkloridiliuokseen. Materiaali on taloudellisesti erilainen, koska sen massajake on jopa 2%.

Jos käytät sekoitus betonityypin C tyyppiä, huolehdi lämmityksestä, koska ne eivät suojaa pakkaselta.

Pehmittimet ja lisäaineet betoniin

On suositeltavaa huolehtia viestinnän asettamisesta säätöön tai tasoitukseen etukäteen, muutoin poraa reikiä. Viestintäreikien muodostaminen kiinteytymisen jälkeen johtaa siihen, että tarvitaan erikoistyökaluja ja kiillotetaan betonipinta. Menettely on aikaa vievää ja vähentää rakenteen lujuutta.

Betonilämmitys

Edullisesti erityistä kaapelia käytetään lämmittämään koostumusta, joka muuntaa sähkövirran lämpöksi. Tekniikka on luonnollisin tapa kiinteyttää. Tärkeä tekijä on tarve seurata lanka-asennusohjeita. Menetelmä suojaa nesteen kiteyttämiseltä, työkaluja (hiustenkuivaaja, hitsauskone) sekä eristystä jäätymisen estämiseksi.

Lisääntynyt sementtimääritys

Sementin pitoisuuden lisäämistä käytetään yksinomaan vähäisellä lämpötilan laskiessa. Annostelun lisääminen on tärkeää pienellä määrällä, muussa tapauksessa laatu ja kestävyys vähenevät merkittävästi.

suosituksia

Betoni - monitoiminen koostumus, josta voit rakentaa minkä tahansa mallin. Nykyaikaisessa rakentamisessa käytetään erilaisia ​​sementtikoostumuksia ja sen käsittelymenetelmiä:

 • Rakentamisen ensimmäinen vaihe on kartoitus ja kuormituslaskenta. Sementin lujuus ja tiheys riippuvat erilaisista ominaisuuksista. On tärkeää noudattaa kaikkia muurattuja sääntöjä saadakseen lasketun voimaa;
 • Yksityisessä rakentamisessa sementti- ja sahanpurunpalat ovat yleisiä. Ne parantavat eristysominaisuuksia, vähentävät kuormitusta pohjaan, mahdollistavat seinän sijoittamisen nopeasti ja helposti. Ne voidaan tehdä itsenäisesti. Lattiaan asennetut sementtipohjaiset lastulevyt muodostetaan samanlaisella algoritmilla, jossa on lohkoja;
 • kosteissa tiloissa tarvitaan lisää betonin suojausta. Erikoismaalia käytetään sementtilaastiin, sillä standardiseokset eivät peitä betoniseinää kokonaan.
 • Yksi suosituimmista ja useimmista ratkaisuvaihtoehdoista on levytys. Sementin ja hiekan mittasuhteet vaihtelevat tehtävästä riippuen.

johtopäätös

Betonointi lämmön tai kylmän olosuhteissa vaatii erityistoimenpiteitä. Jos luot ihanteelliset olosuhteet betonin hydratoitumiselle, se hankkii suuren lujuuden, pystyy kestämään merkittäviä kuormittavia ja vastustuskykyisiä tuhoutumiseen. Rakennuksen päätehtävä - estää liuoksen jäädyttäminen tai ennenaikainen kuivaus.

Kuinka kauan valkoinen sementti kovenee?

Jos sementti tulee kovaa, se kestää tietyn määrän päiviä. Kuitenkin ei aina ole mahdollista sanoa täsmällisesti. Sementin kovettumisprosessiin vaikuttavat sementin varastointiolosuhteet ja laatu.

Ensin sementti alkaa asettaa. Tämä prosessi kestää useita päiviä. Aine on vasta alkamassa jonkinlaiseen reaktioon, jossa vedellä on tärkeä rooli. Samassa vaiheessa sementti muuttuu rakenteeltaan erilaiseksi ja alkaa saada vahvuutta.

Mikä vaikuttaa asetusnopeuteen?

Paras olosuhde sementin asettamiseen ovat:

 • Ilmankosteus on noin 75%.
 • Ilman lämpötilan on oltava 15-20 astetta.
 • Jos ilma on viileä, sementti voi menettää voimaa.
 • Alhaisissa lämpötiloissa ei ole suositeltavaa laimentaa sementtiä.

Jos puhumme kuinka pitkä sementti kovettuu, niin on useita näkökohtia. Muutaman tunnin kuluttua sementti näyttää kiinteältä ja jäädytettynä, mutta tosiasiassa se karkenee vain 20%. Viikon kuluttua sen vahvuus nousee 50 prosenttiin. Kahden viikon aikana se kovenee 70%: lla. Täysi kaataa on odotettava noin kuukausi. Asiantuntijat sanovat, että vain 28 päivän kuluttua, valkoinen sementti kovettuu 100%.

Erityisominaisuudet

Ennen sementin laimentamista sinun on kiinnitettävä huomiota säähän. Märällä ja kylmällä säällä on parempi olla kasvattamatta sitä. Se jäätyy hyvin pitkään. Sen laatu heikkenee merkittävästi. Lisäksi voi tapahtua halkeamia kuivumisen jälkeen.

Tämä on hyvä tehdä lämpimällä ja kuivalla säällä. Kuinka paljon sementti kovenee on vaikea kysymys. Useimmiten kestää kuitenkin 28 päivää valkoisen sementin kovettumisen. Mutta sementin laatuun vaikuttaa nykyaikaisempia tapoja:

 • Valkoinen sementti on laadultaan parempi, jos siihen lisätään erityisiä lisäaineita.
 • On parempi sytyttää sementti asiantuntijoiden läsnä ollessa, koska tavallinen ihminen ei välttämättä tunne prosessin yksityiskohtia.

Sementti kovettuu pitkään, joten sinun on oltava kärsivällinen ja odota, kunnes se on täysin kiinteä, ja jatka sitten rakentamista. Sementin lisäaineet parantavat aina materiaalin laatua. Ne ovat kuitenkin yleensä erittäin kalliita. Lisäaineet kuitenkin parantavat sementtiä ja lisäävät sen laatua. Lisäravinteita myydään erikoisliikkeissä. Nyt henkilö tietää kuinka kauan sementti kovenee.

Yrityksestämme voit ostaa valkoista sementtiä valmistajalta Holcim. Sementti toimitetaan sekä laukkuina että irtotavarana.

Sementin nesteytys

Termillä sementin nesteyttäminen tarkoitetaan prosessia, jolla liuoksen kovettuminen (lujuus) kasvaa johtuen sen vuorovaikutuksesta kosteuden kanssa.

Sementin hydraatio on prosessi, jossa liuos kovenee johtuen sen vuorovaikutuksesta kosteuden kanssa.

Prosessin katsotaan jatkuvan vähintään ensimmäisten 14 päivän ajan valmistuksen jälkeen. Jos määrätyllä ajanjaksolla kosteus jäätyy tai kuivataan, nesteytys pysähtyy.

Jokainen tietää, että kun sementti vuorovaikuttaa veden kanssa, jonkin ajan kuluttua se muuttuu sementtikiveksi, mutta harvat ihmiset ajattelevat, miksi näin tapahtuu ja kuinka voit hallita tätä prosessia, jota kutsutaan sementtidratsiksi.

Tutkijat tutkivat jatkuvasti sementtidrataatioprosesseja ja tämän erityisen lisäaineen ansiosta autetaan säätelemään sementin asettamisaikaa. Nykyään on mahdollista hallita laastin asettamisen alkua ja loppua, minkä ansiosta voidaan parantaa konkreettisia indikaattoreita, kuten vedenpitävyys, pakkasenkestävyys, korroosionkestävyys ja muut.

Korkealaatuisen hydratoidun sementin saamiseksi kosteuden menetykseltä on taisteltava. Sääolosuhteista riippuen liuoksessa on erilaisia ​​menetelmiä kosteuden säilyttämiseksi. Jos sää on kuuma, on suositeltavaa peittää asennettu betoni muovikelmulla, ja se on myös tarpeellista vedellä, tämä tapahtuu viiden ensimmäisen päivän aikana.

Sementin jäädyttäminen voi tapahtua paitsi talvella myös syksyllä ja keväällä. Tämän estämiseksi on tarpeen joko lämmittää tai käyttää rakennuskemiaa, sitten asetus tapahtuu vähitellen ja betoni on laadukasta.

Sementin kovettumisaika

Jäätymisenestoaineiden käytön ansiosta voit työskennellä matalissa lämpötiloissa.

 1. Jäätymisenestoaineiden käyttö voi tässä tapauksessa toimia negatiivisten lämpötilojen mukana. Vain lämpenemisen alkamisen jälkeen sementti alkaa kovettua, mutta tässä tapauksessa rakennetta voidaan käyttää vasta sen jälkeen, kun sementti on täysin hydratoitu.
 2. Sähkölämmityksen käyttö auttaa myös suojaamaan veden pakastamista vastaan, mutta tämän menetelmän haittapuolena on se, että se vaatii lisälaitteiden toimitusta ja asennusta sekä lisäkustannuksia sen kuluttamalle energiankulutukselle.

Jos päivän aikana on lämpötilahäviöitä, lämmityspistoolia voidaan käyttää säännölliseen lämmitykseen, sen sisältämän lämmönlähde voi olla kaasua, dieselpolttoainetta tai sähköä.

Liuoksen kiinteytymisen vaiheet

Liuoksen kovettumisen ensimmäisessä vaiheessa sementti asetetaan ensimmäisten 24 tunnin ajan.

Ensimmäisessä vaiheessa sementti asetetaan melko nopeasti ensimmäisen päivän aikana. Sementin kovettumisaika riippuu ympäristön lämpötilasta. Jos ilman lämpötila on noin 20 ° C, tämä prosessi alkaa noin kaksi tuntia ja kestää noin tunnin. Jos ilman lämpötila on noin 0 ° C, se alkaa vain 6-8 tuntia ja voi kestää jopa 20 tuntia. Erityisten lisäaineiden käyttö voi nopeuttaa ja hidastaa prosessia.

Valmistetun ratkaisun asettamisen aloittamiseksi se on vahvistettava. Jos suoritat jatkuvan sekoituksen, tämä menettely viivästyttää asetuksen alkua. Tämän periaatteen mukaan kaikki betonisekoittimet toimivat, mikä mahdollistaa liuoksen ominaisuuksien ylläpitämisen tietyksi ajaksi. Sekoitusprosessi sekoittimessa voi tapahtua useita tunteja, on olemassa tapauksia, joissa sekoittimet sekoittuvat sisältöön jopa 10-12 tuntia, kun taas sementti ei kovettu. Jos tämä aika viivästyy, betonin laatu alkaa laskea, tämä tuntuu erityisesti kesällä, jolloin korkeiden lämpötilojen vuoksi seoksen kovettuminen kiihdyttää merkittävästi.

Toisessa vaiheessa sementti kovenee. Tätä prosessia pidetään 28 päivän kuluttua, mutta tämä on aika, jolloin tietty betoniluku hankkii sille ilmoitetut ominaisuudet. Tarkemmin sanottuna kovettamisvaihe voi kestää kauan ja kestää vuosia. Ratkaisun vahvuuden hankintaprosessi on epätasaista, ja ensimmäisinä päivinä ja viikoissa se on dynaamisempi ja hidastuu vähitellen.

Betonin asettamisaika: kemialliset ja fysikaaliset mallit. Reaktioaika

Kuinka kauan betoni asetetaan? Mitä prosesseja esiintyy siinä osittain nestemäisen liuoksen muuttamisessa kiinteään materiaaliin? Kuinka ilman lämpötila vaikuttaa näihin prosesseihin? Selvitämme sen.

Tartu: kemia ja fysiikka

Ensin selvitämme, mikä tämä prosessi on - betonin asettaminen, kemiallisten reaktioiden ja fyysisen mallin näkökulmasta (ks. Myös artikkeli "Betonipisteet - tärkeä rakentamisen osa").

Selkeyttää: kaikki betonin prosessit, tarkasti sanottuna, on oikeampaa kutsua sementtidrataatiota. Ilmeisistä syistä reaktiossa ei ole paljon kemiallisesti kestäviä kvartsihiekkaa ja murskattua kiveä.

Kemiallinen malli

Kun Portland-sementti joutuu kosketukseen veden kanssa, samaan aikaan alkaa useita kemiallisia prosesseja, mikä johtaa oksidien, alumiini- ja kalsiumsuolojen muuntamiseen hydro-aluminateiksi ja hydrosilikaateiksi vastaavasti.

Pääreaktiot ovat seuraavat:

 • 3CaO * Al2O3 + 6H2O-> 3CaO * Al2O3 * 6H20.
 • Ca2Si04 + H20 -> Ca2Si04 * H20.
 • 3CaO * SiO2 + H20-> 3Ca2SiO4 * H20 + Ca (OH) 2.

Kaikki kolme reaktiota edistyvät pienen määrän lämmön vapautumista. Sementin täydellinen hydratointi vaatii sekoittumisen veden kanssa suhteessa 1: 0,4; samaan aikaan noin 60% veden kokonaismäärästä on mukana varsinaisissa kemiallisissa prosesseissa. Jäljelle jäävä neste pysyy lukittuna tulevan betonin soluihin muodostaen sen huokoisen rakenteen; se haihtuu muutamassa viikossa tai jopa kuukausina.

Rinnakkain betonin massan sisältämien sementtitehtaiden hydratoinnissa tapahtuu useita hitaampia reaktioita, jotka vähitellen johtavat joukkoon lujia betonia:

 • Sammutettu kalkki Ca (OH) 2, yhdessä hiilidioksidin kanssa, muuttuu vähitellen kestävään ja liukenevaan kalsiumkarbonaattiin CaCO3.

Useita mineraaleja, joista suurin osa koostuu kalsiumkarbonaatista.

 • Piidioksidin lisääminen tähän reaktioon tuottaa vähemmän kestäviä ja stabiileja kalsiumsilikaatteja.

Fyysinen malli

Miten prosessi näyttää konkreettisen massan fysikaalisten prosessien suhteen?