Sukka olla!

Kellarikerros on osa rakennusta, joka on osittain tai kokonaan haudattu maanpinnan alapuolelle. Kellari on yleensä varustettu kodinhoitohuoneilla tai autotallilla, mutta joissakin hankkeissa on laite kylpyammeen, saunan tai jopa uima-altaan kuntosalin kellarissa. Pohjakerroksessa on yksinkertaisesti korvaamattomia pieniä tontteja tai rinteille rakennettavia taloja, joiden avulla voit merkittävästi lisätä rakennuksen käyttökelpoista aluetta rakennusalueen laajentamatta.

Pohjakerros toteutetaan säätiön rakentamisen jälkeen tai samaan aikaan. Kellarin mittojen tärkeimmät vaatimukset ovat sen leveys, joka antaa riittävän lujuuden talon seinien rakentamiseksi sen yläpuolelle sekä sisäisen tilan korkeuden. Standardien mukaan kellarin kattokorkeuden tulisi olla vähintään 2,5 metriä. Pohjakerroksen syvyys rajoittaa pohjaveden taso: vedenpaineessa ja kosteissa tiloissa maanalainen osa on tavallisesti pieni. Alueilla, joissa on syvä pohjavesi, kellari on haudattu lähes kokonaan, mikä vähentää lämmityksen kustannuksia.

Pohjakerroslaite

Jalusta on perustan jatkaminen, joten se voidaan tehdä samasta materiaalista kuin itse säätiö tai seinien materiaalin avulla. Yleensä monoliittista betonia, tehdasvalmisteisia lohkoja tai tiiliä käytetään pohjakerroksen pystyttämiseen. Kellarin seinien paksuus määritetään laskemalla.

Kellarikerroksen lattian rooli on betonielementti, se suoritetaan kaatamalla tai valmistetaan valmiita teräsbetonilaatuja. Kellarin katot voivat olla joko betonia, laattoja tai puisia. Kun kellarissa on merkittävä korkeuskorkeus, siihen voidaan tehdä ovet ja ikkunat, jotka sijaitsevat etelä-, itä- tai länsipuolella. Kellarin pohjoisen seinän ikkunoiden sijainti voi johtaa liialliseen lumen kerääntymiseen ja työntämällä ikkunoiden kehyksiä.

Kellarin seinät edellyttävät pakollista vedenpitävyyttä. Kellarin upotettu osa suositellaan käsiteltäväksi vedenpitävillä materiaaleilla sekä ulko- että sisäpuolella luotettavuuden lisäämiseksi. Korotetun osan annetaan vedenpitäväksi vain ulkona.

Monoliittisen kellarin tekniikka

Monoliittisen betonin pohjakerroksessa on useita etuja: korkea lujuus, hyvä kosteuden suojaus, korkea konstruktio nopeus. Monoliittisessa tekniikassa tehdyssä kellarissa voi olla tilaa autotallista uima-altaalle. Pohjan maanalaisten ja maanalaisten osien suhde voi olla mikä tahansa. Korkealaatuisen vedenpitävyyden ansiosta tällainen pohja voidaan asentaa myös märille maaperäille, kun taas kellarin lattialevyssä tulee olla jäykkä tartunta pohjan seinämiin.

 1. Tontti, joka on tarkoitettu rakentamaan, merkitsemään ja kaivaamaan kaivoa koko rakennustyömaalla. Hankkeen syvyys määräytyy projektin mukaan, sen tulee olla 0,5-0,6 metriä syvemmälle kuin pohjan maanalainen osa. Tämä on välttämätöntä hiekka- ja soratyynyjen suorittamiseen, jonka tarkoituksena on poistaa pohjavesi ja estää maaperän kallistuminen. Kaivettaessa maata kaivinkoneella on välttämätöntä välttää epätasaista louhintatyötä, joten maan viimeinen puoli metriä poistetaan yleensä manuaalisesti. Ylivelvennysten lisääminen on kielletty, se voi johtaa lattialevyn muodonmuutokseen.

Lohkojen tai tiilien pohjan teknologia

Kun kellari on valmistettu näistä materiaaleista, sen maanalainen osa, joka toimii säätiön roolina, voidaan tehdä valukappaleiden perustekniikan tai myös lohkojen tekniikan mukaan. Tällöin kellarikerroksessa ei tavallisesti ole kovia liitoksia seinämien kanssa ja kaadetaan erikseen, kun perustus on pystytetty. Koska sen vedeneristysominaisuudet ovat jonkin verran pienemmät, tällainen pohja on yleensä pystytetty alueille, joiden pohjaveden syvyys on yli puolitoista metriä.

Pohja kaadetaan maanpinnan tasolle tavanomaisen tekniikan mukaisesti, odottaa betonikovuusmallia, jonka jälkeen lohkojen tai tiilien kellarikerroksen yläpuolinen osa on säädetty. Asennus lyijyyn silloitetulla laastilla, joka 2-4 kerrosta vahvistaa vahvistusverkkoa. Kellarin vedenpitävyys ja eristys teknologialla ei samanaikaisesti eroa.

Lohkojen pohja voidaan tehdä myös paalutekniikan mukaan: betonipallot ajetaan pohja-aukon pohjaan, joka toimii lattialevyjen tukena ja niiden välinen tila asetetaan betonilohkoilla. Tällä säätiöllä on suuri vastustuskyky stressille, mutta se vaatii suuren määrän raskaita koneita, joten sitä käytetään harvoin yksityisessä rakentamisessa.

Monoliittisen betonin kellarin rakentaminen

Betonirakenteiden etuja käytetään mahdollisimman paljon asuin- ja ei-asuinkiinteistöjen rakentamisessa. Betoni, joka on kiinnitetty tekniikan mukaisesti, luotettavasti kestää kosteutta. Järjestelmä, joka on valmistettu monoliittisesta betonista, tarjoaa vahvan pohjan ja tekniset alueet.

Kellarin etuja

Osittain upotettu muotoilu on vankka muoto, joka keskeytyy vain teknisten tietoliikenneyhteyksien avulla ja tarvittaessa ikkunoiden ja oviaukkojen avulla (esimerkiksi rakennettaessa jyrkälle rinteelle rakennusta). Tällaisissa maisemissa kellari (säätiö) on ainoa oikea ratkaisu, koska se on toisaalta kokonaan paikallaan ja sen vastakkainen osa asetetaan avoimesti. Käytännöllisesti ilmatiiviin asennus tarjoaa kellarin vesitiiviyden, suuren lujuuden ja kestävyyden.

Rakentamisen edellytykset rajoitetaan vain betonivahvuuden ajaksi. Kuiva, lämmin ja ilmastoitu kellari on ylimääräinen alue, jota voi käyttää kylpyamme, autotalli, kattilahuone, uima-allas, korjaamo jne. Täysi syvyys kellari monoliitti (kuivalla maaperällä) vähentää kustannuksia lämmittää rakennuksen. Monoliittisen kellarin lujuus ja tiukkuus suojaavat rakennuksia muodonmuutoksilta, jopa märillä, liikuteltavilla mailla, joille usean kerroksen rakentaminen on epäkäytännöllistä. Kellarikerroksen optimaalinen korkeus tarjoaa korkeuden rakennetta maiseman tason yläpuolelle.

Miten rakentaa?

Betonin monoliitin pohjan muodostuminen sisältää monia vaiheita. Niistä: valmistelutöitä, kaivoksen fragmentti, jossa hiekka ja sora "kakku" vahvistettu betoni lattia, vedeneristys toimintaa. Sen jälkeen pystytetään kellarikerroksen monoliittiset seinät.

Valmistelut

Määritetty pohjaveden syvyys alueella (ihanteellinen - 1,5 metriä ja syvempi). Valitaan talon monolitiikka-talon projekti, lasketaan sen levinneisyys, seinien leveys suoritetaan. Maanalaisen tilan korkeus ja maanalaisen kellarikerroksen syvyys määrittävät, kuinka monoliittiset seinät ovat paksuja ja mitä perustan pohjan leveyttä tarvitaan (tiedot esitetään taulukossa 1).

Kattokorkeus on 250 cm: n suuruinen. Korkean veden vuodevaatteet ja louhoksen läsnäolo edellyttävät tuottavan vedenpoistojärjestelmän järjestelyä ja veden poistamista tulevan louhinnan alueelta sekä myöhempi säätiön luotettava vedensuojaus.

Kaivaa kuoppaan

Paikka kuopan alla on merkitty maahan. Sen syvyyden on oltava alhaisempi kuin maaperän jäädytys (takaa lämpötilan stabiliteetin), joka määritetään tietyllä alueella ja samalla syvemmälle kuin lattian nollamerkki kellarissa 0,5-0,6 m. Maaperäfragmentti tehdään mekaanisella menetelmällä tunkeutumalla tasaisesti. Viimeiset 50 cm: n maaperän syvyys valitaan manuaalisesti maaperän luonnollisen tiheyden säilyttämiseksi, johon soran ja hiekan "tyyny" sijoitetaan. Muussa tapauksessa maapohjapintojen ansiosta pohjakerroksen lattialevyn monoliitti voi olla epämuodostunut.

Valmis oja pohjan alla.

Veden läsnäolo kuopassa olisi suljettava pois. Kuopan sileä pinta täytetään kymmenen senttimetrin kerroksella soraa (murto 50 mm) ja kerros 100-150 mm korkea hiekka. "Kakun" pinta tasoitetaan, tasoitetaan tasolle, tiivistetään ja kaadetaan runsaasti vettä 2 - 3 kertaa.

Lopullinen valmiusaika - 12 - 20 päivää (kuivalla säällä jopa 7 päivään). Sitten pohja kaadetaan kellarisen betonilattian alle (betonilaatu M50: stä M100: een), jonka korkeus on noin 50 mm. 70%: n vahvuuden jälkeen tämä rakenteellinen vedeneristys on lisäksi päällystetty valssaamalla vedeneristysmateriaaleilla, jotka on asennettu mastille tai kelluva menetelmä. Levyt on suositeltavaa sijoittaa 2-3 kerrokseen ristikkäin, jolloin muodostuu hermeettinen päällyste.

Muottien luominen

Muottien muodostaminen ulkoreunaa pitkin mahdollistaa kellarikerroksen monoliittisen lattian kaatamisen, josta tulee seinän rakenteiden pystyttämisen tukipohjaksi. Pysyvän muottien korkeus on noin 150 - 200 mm. Käytettyjen suojusten ja puun tuottaminen (paksuus 25 mm). Rakenne on koottu kulmissa, jotka on kiinnitetty itsekierteissuuntaisilla ruuvilla, käyttämällä reunoja pitkin sijoitettuja vahvistuskappaleita. Lomakkeen luotettavuuden tulisi varmistaa raskaan betonin kuorma.

Pohjarakenteet ja vedeneristys

Lisäkiinnitys pohjaan - kiinteä muotti, joka on asennettu täyttämään lattia. Geotekstiilit voidaan sijoittaa muottirakenteen sisäpintaan, vahvistaa sitä ja luoda betoniliuokselle hydrobarrieri. Ulkoinen ja sisäinen vedeneristys suoritetaan pinnoitteella, läpäiseviin materiaaleihin ja polystyreeni-vaahtolevyihin, rullamateriaaleihin. Materiaalien valinta ja yhdistäminen riippuvat maaperän vesistöstä.

Yleensä tehdään kaksikerroksinen vedeneristys. Hän peitti tiukasti pystysuorat ja horisontaaliset pinot, jotka kuuluvat kellariin, jotka ovat kosketuksessa maan kanssa. Läpäiseviä yhdisteitä käytetään korkin sisällä. Kun niitä käytetään monoliittiseen kellariin, ne muuttavat kiven sisäistä rakennetta säilyttämällä "hengityksen" ominaisuuden (höyryvaihto).

Ulkopuolella lämmitys tehdään laajennetun polystyreeni-levyn avulla, joka kiinnittyy erityisellä liimalla (sateenvarjotulpat, itsepuristusruuvit). Pinnoitumis bitumikoostumuksia levitetään monoliittisiin pintoihin kuumassa tilassa. Valssattuja vedeneristysmateriaaleja liimataan bitumimastoihin tai kiinnitetään kelluvalla tavalla.

vahvistaminen

Metallivahvistin muodostaa kaksitasoisen kolmiulotteisen kehyksen, jonka ylä- ja alareunat muodostuvat pituussuuntaisista ja poikittaisista suunnista (90 asteen kulmasta) vahvistetuilla vahvistussauvoilla. Askel askelmien vahvistamiseksi molempiin suuntiin on 200 mm. Lujitushäkki sijoitetaan muottiin 2-3 cm korkeudelta pohjaan ja laskee samalla etäisyydellä tulevan laatan pinnan kaatumisesta. Käytetään tangot, joiden pinnalla on pitkittäiset ja poikittaiset lovet.

Tangon halkaisija - 100 - 160 mm (haluttu halkaisija voidaan laskea). Erikoisohjaimilla pinottu, risteyksissä olevat sauvat on sidottu neulomalla, mikä luo teräsbetonien elastisuutta. Niissä muottiosan osissa, joissa sisäisten ja ulkoisten seinien asentaminen on tehty, tehdään pystysuoran vahvikkeen ulostulot, jotka liittävät ne kelleradan laatan vahvistamiseen.

Betonin kaataminen

Brandin vahvuus kellarikerroksista saadaan kaatamalla betoniseos kerrallaan. On suositeltavaa käyttää valmisvalmista tuotemerkki M300: sta, joka on valmistettu tehtaalla, joka on laadukas sekoitus. Betoniosat pienentävät betonin suorituskykyominaisuuksia (mahdolliset halkeamat). Jos tätä ei voida välttää, lattialementtien liitokset tehdään parhaiten pitkin talon pitkää sivua.

Täytettäessä kerrokset taukot seuraavaan betonointiin ovat 3-4 päivää (edellisen kerroksen asetusaika). Työsaumojen ulkonäkö ei kuitenkaan edistä tarvittavan lujuuskiven valintaa. Täyttökorkeus on noin 200 mm. Ratkaisun tulee olla vibrobroitu. Oikealla ja asianmukaisella hoidolla 28 päivää betoni pystyy saamaan noin 70% lujuusluokasta.

Monoliittisten seinien asennus

Kellarirakenteiden seinien rakentaminen voi aloittaa 4-5 päivää lattian kaatamisen jälkeen. Se on muodostettu kiinteistä vaahtopolypropyleenisuojista (eristys), ja ne on vahvistettu väliaikaisilla rekikoilla. Se tarjoaa tarvittaessa aukkoja ikkunoille ja oville, tekniset aukot. Muotti on toteutettu kaikilla korkeuksilla lattioiden tai useiden tasojen välillä.

Täyttö on suositeltavaa kerralla, mutta se voi myös mennä hihnojen kanssa (vaiheittain), jossa on 3 - 4 päivän taukoja betonin asettamiseen. Jälkimmäinen suojaa alemman kerroksen betonia (ei lujuutta) tuhoutumisesta kaadon myöhemmän osan massan paineen alaisena. On suositeltavaa käyttää raskaita betonimerkkejä M300: sta ja uudemmista. Aitojen muotoilu kestää paremmin kiristämällä ruuveilla, joten ei-funktionaalinen muotti on helppo poistaa betonin kovettumisen jälkeen.

Monoliittisen kellarin ulkokehän suunnittelua edistävät sen vieressä olevien sisäisten väliseinien järkevä järjestely. Vahvistus tehdään vaaka- ja pystysuoraan jopa 300 mm: n välein. Seinien lujittamiseen käytetään sauvoja, jotka nousevat pystysuorasti lattiasta.

Pintaelastisuuden varmistamiseksi liittimet eivät hitsata, vaan sopivat. Upotusvyöhykkeillä (ylä- ja alaosat) asennetaan korkeintaan 2,5 m, enemmän sallitaan. Brändin lujuusseos kestää keskimäärin 28 päivää, jonka jälkeen pohja on päällystetty laattoilla. Rakenteen ulkokehän vedenpitävyys suoritetaan jatkuvalla kerroksella mastiset ja polyuretaanivaahtolevyt.

Pohjapinnalle, joka sijaitsee maanpinnalla, eristetään levyt, jotka on kiinnitetty sateenvarjo- tiloihin. Lattian maanalainen osa kaadetaan kaivettua maata. Kuitenkin sen jakeet eivät saisi vahingoittaa ulkoista lämpöä ja vedenpitävyyttä. Siksi on suositeltavaa käyttää hiekkaa.

johtopäätös

Työteknologian noudattamisen ansiosta monoliittinen betoni kellari tarjoaa rakennuksen luotettavuutta, kestävyyttä, luo vankan perustan ylemmille kerroksille ja lisähuoneille, jotka voidaan antaa eri tarkoituksiin.

Kellari kehysrakennukselle

Asennuksen perustamista ei voida tehdä ilman työntekijöiden, suunnittelijoiden ja erikoislaitteiden osallistumista. Tässä tapauksessa on kuitenkin myös ymmärrettävä selvästi millaisia ​​materiaaleja tulee, missä järjestyksessä rakentaminen toteutetaan. Tämän avulla voit saada halutun tuloksen ja järkevästi käyttää käytettävissä olevia varoja.

Pohjakerroksen ominaisuudet

Vuoden 1989 SNiP, joka sisälsi termi "kellari", ei ole enää voimassa. Kuitenkin perustavanlaatuinen ero talon tämän osan ja siihen viittaavan kellarin välillä on "elävä" tähän asti.

Se sijaitsee maanalaisessa osassa. Niinpä kellari voi olla lähes kokonaan maanpinnan alapuolella. Pohjakerroksen rakentamisen aikana syvyys enintään puolet seinien korkeudesta on mahdollista. Tämä määrittää sen rakenteen ominaispiirteet.

Kellarissa tai pohjakerroksessa, kuten usein kutsutaan, on oltava:

 • Eristetty. Muuten, kun maaperä jäätyy, ilmenee merkittävää lämpöhäviötä.
 • Suojaa kosteudelta. Pohjaan upotetut perustusseinät kokevat sen jatkuvan tuhoisan vaikutuksen. Pohjavesi, saostuminen, sulatuslumi - ei tehdä ilman korkealaatuista vedenpitävyyttä.
 • Hyvin tuulettu. Ilmanvaihto voi olla luonnollista tai pakotettua ilmaa ja pakokaasua. Tarjoaa mikroilmaston normalisoinnin pohjakerroksen huoneissa.
 • Valaistus. Se koskee ikkunoita. Ne tekevät sisätilasta mukavampaa, mutta myös tarjoavat lisää tuuletusta maanalaisen maanosan.

Jos noudatat kaikkia näitä vaatimuksia, kellarista voi tulla asuinrakennus, joka sopii pitkäaikaiseen oleskeluun.

Pohjakerroksen rakentaminen - askel askeleelta

Runkorakennuksen rakentaminen kellariin merkitsee huomattavia taloudellisia investointeja, paljon työtä. Tekniikan ja toteutusjärjestyksen tuntemus on avain luotettavaan, kauniiseen rakenteeseen.

Rakennustyön ominaisuuksien ja talon suunnittelun analyysi

Rakennustyön valmisteluvaihe - maaperän analyysi valitulla alueella. Sen avulla voit tietää pohjaveden syvyyden, maaperän koostumuksen. Alueen erityiset taulut auttavat määrittämään maaperän jäädytyksen syvyyden.

Huomaa: pohjakerroksen rakentaminen, jossa pohjavesi on sijoitettu 1 m: n syvyyteen ja yli, on epäkäytännöllistä. Näissä olosuhteissa perusseinien on oltava perusteellisesti ja kalliiksi vedenpitäviä.

Tässä vaiheessa on huomattava merkitys rakennuskohteen topografian arvioinnissa. Rinteiden läsnäolo sen ja niiden prosenttiosuus määrittävät kosteudenpoiston teknologian rakenteesta, tarpeen lisätä maata piedmontin puolella.

Pohjakerroksen rakentaminen voidaan tehdä myös paikoissa, joiden kaltevuus on vähintään 8%. Kuitenkin mitä enemmän tätä prosenttiosuutta, sitä enemmän huomiota olisi kiinnitettävä asuntotalon projektin kehittämiseen. Siinä on tietoja säätiön tukikapasiteetista, seinien paksuudesta ja korkeudesta, rakennustöiden rakenteesta jne.

Kaivaa perusta kuoppa

Maaperän analysoinnin jälkeen projektitalon kehittyminen alkaa merkitä aluetta ja kaivaa kellarin kellarille. Näihin tarkoituksiin tarvitaan erikoistekniikka - täysi ympyräkaivinkone, jossa on suuri kauhan.

Kaivo kaivetaan tulevan kodin kehällä. Lisäksi sen syvyyden tulisi olla puolet metriä suurempi kuin perusseinien maanalaisen osan korkeus. Kaivon leveys on yleensä 1-1,5 m suurempi kuin rakennuksen kehä vaatii. On tarpeen suorittaa vedenpitäviä töitä, täyttömaata.

Huomaa: kokeneet rakennuttajat suosittelevat heti poistamalla maaperän poistamalla sen rakennustyömaalta. Tehdä tämä talon rakentamisen jälkeen voi olla vaikeaa. Sinun on jälleen ajettava suurikokoisia laitteita, jotka tarvitsevat liikkumavaraa.

Usein kokemattomilla rakentajilla on kysymys siitä, miten perustaa luurangon ruho, jos on vaarana kostuttaa kaivon pohja. Kaikki on melko yksinkertaista: vettä siirretään kuoppaan, jossa pumpat pumpataan. Tällä toimenpiteellä voit minimoida maaperän pakkasen heikentymisen kielteisen vaikutuksen.

Pohja pohjaan kellarikerroksessa

Pohjakerroksen alapuolella on sora-hiekka "tyyny", joka on kaadettu vahvistetulla betonilla. Työvaihe tässä vaiheessa on seuraava:

 1. Kaivon pohjassa geotekstiilit asetetaan pienellä päällekkäin seinillä.
 2. He tekevät vuodevaatteet soraa, hiekkaa 300-400 mm paksu. Hän varovasti syöksyi vettä.
 3. Hiekka-sora "tyyny" kaadetaan kerroksella kevytbetonia 50-60 mm paksu.
 4. Kun betoni on kovettunut, vedeneristys suoritetaan. Yleensä rakennetaan 2-3 kerrosta kateaineita, joiden liitoskohdat eristetään bitumimastilla.
 5. Kokoa lujitusholkki käyttäen vain uurteista vahviketta, jonka poikkileikkaus on 12-16 mm. Levyn alueella se asetetaan vaakasuoraan, tulevien seinien viivoilla ne asetetaan pystysuoraan, yhdistämällä kaksi hihnaa yhteen.
 6. Muottipuuta puukuvista.
 7. Täytä vahvikekehys raskaaseen betoniin. Minimi kerrospaksuus on 200 mm.

Työn tuloksena he saavat kiinteän monoliittisen levyn. Se toimii kellarikerroksena ja pohjana perustusten seinämille.

Säätiön seinät

Nollakerroksen seinämien nostaminen on sen rakentamisen eniten aikaa vievää. Täällä on tärkeää päättää etukäteen käytetystä rakennusmateriaalista.

Jos se on konkreettista, sinun on huolehdittava seinien erillisen muottirakenteen rakentamisesta. Sitä varten voit käyttää ei-irrotettavia polypropeenisuojuksia. Ne tarjoavat kaikkien aukkojen - viestien, ikkunoiden ja oviaukkojen valmistukseen. Betoni kaadetaan välittömästi, ei kerroksittain. Jos tämä on mahdotonta toteuttaa, jokainen uusi kerros kaadetaan aikaisintaan 3 päivää edellisestä.

Monoliittiset betoniseinät kellarin maanalaisessa osassa - kallis, mutta luotettavin ja kosteutta kestävä vaihtoehto.

Ajattele miten rakentaa talon kellarissa halvalla? Käytä pohjaseinälohkoja. Ne auttavat paitsi halventamaan myös nopeuttamaan seinien rakentamista. Kiinnitetyt lohkot kulmista keskelle niin, että jokaisen seuraavan rivin saumat olivat "razbezhku". Ei ole tarvetta koota osaa vahvikehystä ja asentaa muottiin.

Kiinnitä huomiota: on tarkoituksenmukaista käyttää lohkoja, kun pohjaan kohdistuva kuormitus ja maaperän kuumenemisen voimat ovat pieniä.

Kellarin vedenpitävyys ja eristys

Pohjaseinien vedenpitävyys toteutetaan sekä sisä- että ulkopuolelta.

Sisäkäyttöön tunkeutuvat polymeeri-sementtiyhdisteet. Betonin huokosten täyttäminen estää kosteuden vahingollisia vaikutuksia. Pinnoitus- ja telamateriaalit sopivat paremmin ulkoiseen työhön. Vakioratkaisu on kaksi kerrosta kuumaa bitumia.

Kuitenkin kellarin suojelu kosteudelta on monimutkainen toimenpide. Se sisältää paitsi seinien rappaus, myös:

 • viemäröintijärjestelmän asennus;
 • oikeanlaisen laitteen salamavyöhyke;
 • julkisivun viemärijärjestelmä, rakennuksen katto;
 • lattian suojaus talossa vuotoja vastaan.

Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä pohjakerroksen seinien ulkoiseen eristämiseen. Tavallisesti puristettuja polystyreenilevyjä käytetään näihin tarkoituksiin. Veden imeytymisen indikaattori on nolla, ja puristuslujuuden ja lämmön säästön indikaattorit ovat melko korkeat.

Laattojen seinät kiinnitetään erityisellä liimakoostumuksella tai sulattamalla bitumia useilla eri kohdilla (5-6 laattaa kohden). Ne asetetaan vaakasuoraan, täyttämällä liitokset vaahdolla. Polystyreenin kiinnitys lisää seinien täyttöä.

Pohjaseinien täyttö

Vedettyä maata käytetään täyttämään kuoppaan pystytettyjen seinien ympärysmitta. Mutta tämä on sallittua vain silloin, kun se ei ole kallistumassa, ei sisällä kiinteitä hiukkasia, jotka voivat vahingoittaa eristämistä. Muuten on parempi täyttää hiekkaa. Ei sovellu työhön ja hedelmälliseen maaperään.

Tärkeää: maaperän tai hiekan tiheyden tason täyttämisen pitäisi olla suunnilleen yhtä suuri kuin maaperän tiheys paikoilla.

Tärkeää on maan kosteus täyttöä varten. Sen tulee olla 12-20%. Jos maa on liian märkä, se kuivataan luonnollisella tavalla ja sekoitetaan säännöllisesti. Kostutettu maa kostutetulla sementillä "maito". Tätä varten lisää pieni osa kuivasta materiaalista veteen.

Kuopan ns. Sinusit täytetään maaperällä tai hiekalla kerroksittain. Jokainen kerros tamped ja sementti "maito". Korkean korkeuden säätöseinillä täyttö suoritetaan tulevan sokean alueen tasolle. Kun kaikki työ on alkanut, pohjakerroksen katon asennus alkaa.

Pohjakerroksen rakentaminen ei ole helppo tehtävä kokemattomalle isännälle. Kuitenkin osa työstä voidaan tehdä käsin, jos tunnet joitakin vivahteita ja toimintojen järjestystä.

Miten rakentaa kellarissa kotona

Kerromme kuinka rakentaa ja varustaa kellarissa askel askeleelta.

Suuri tiheydestä valmistetusta polyetyleenistä valmistetulla kuivatuskalvolla on riittävä vahvuus ja vastustuskyky aggressiiviselle kemialliselle hyökkäykselle, homeen aiheuttamien homebiomien ja bakteerien aiheuttamien vahinkojen varalta sekä kasvien juurien vahingoittumisesta. Kuva: "TechnoNIKOL"

Rakennuskoodien mukaan kellarista katsotaan lattia, joka ei ole korkeintaan ½ sen korkeudesta upotettuna maahan, mutta tätä termiä käytetään usein mihin tahansa lattiaan, jossa on sekä maanalaiset että maanalaiset osat. On paljon helpompaa tarjota mukavuutta täällä kuin kellarissa, jossa päävalaistus on keinotekoinen, eikä sitä voi tehdä ilman pakotettua ilmanvaihtoa. On kuitenkin ongelmallista varustaa viihtyisät olohuoneet "kellarissa" - auringonvalon ja matalat katot (yleensä enintään 2,4 m) estävät sen. Mutta täällä voit sijoittaa kaikki apuhuoneet yhteen, mikä säästää tilaa paikan päällä ja välttää lisärakennusten ja ansiorakennusten rakentamisen kustannukset. Taloudellinen osa ei todennäköisesti ole koko alueen tasolla - on suositeltavaa täydentää sitä virkistysalueella, joka koostuu esimerkiksi kuntosalista ja suihkusta. Kuitenkin "soclen" asettelu ja siellä sijaitsevat tiloja koskevat järjestelyt ovat aiheena erilliselle suurelle keskustelulle, ja tässä artikkelissa keskustelemme rakennuksen kirjekuoren rakentamiseen liittyvistä näkökohdista.

Pohjakerroksen ja kellarikerroksen sijasta ensimmäisessä ei-asuinalueella (taloudellisessa) kerroksessa on joskus pystytetty betonilattiat sokean alueen ja polkujen tasolla. Se ei vaadi kaivamiseen, seinien vedenpitävyyteen ja viemäröintijärjestelmän asentamiseen kuluvaa aikaa.

Kellarin ulkolämmitys EPS-arkkeineen vähentää lämmityskustannuksia. Kuva: Penoplex

Pohjakerros voi perustua paalusäätiöön, eristettyyn laattaan tai kelluvaan nauhaan ja sen seinät on rakennettava materiaaleista, jotka kestävät yli 100 jäädytys- / sulatuskierrosta (esim. Betoni- tai polystyreeni-betonilohkot) tai suojaavat niitä kosteudenkestävällä verhousmateriaalilla. Tällaisen arkkitehtuurisuunnittelun haitta on vähemmän käyttökelpoinen pääsy asuinrakennustasolle ja talon edustavan alueen "repiminen" takapihalla.

Sulje "kylmä yhdistelmä" pohjan pohjalla

1 - pohjakerroksen seinän maanalainen osa (monoliittibetonituote); 2 - kellarikerros (vahvistettu levitys sora-altaalla); 3 - Delta-jalkaterävaipan tiivistenauha (polyetyleenivaahdon ja ei-kudotun polyesterikankaan yhdistelmä); 4 - pohjainen pohja. Kuva: Dörken

Millä perusteella on parempi rakentaa kellari

Jos käytät nykyaikaista tekniikkaa, talon kellarilla voidaan rakentaa mihin tahansa maastoon ja melkein mihin tahansa maaperään, mutta tämä ratkaisu ei aina ole kustannustehokasta. Laskujen laskeminen ja päätöksenteko on mahdollista vain geologisen etsinnän jälkeen.

Levyjen ja lohkojen välisten liitosten tiivistämiseen voit käyttää modifioitua liuosta tai erityistä ei-laajenevaa polyuretaaniliimaa. Kuva: Ytong

"Vastakohtaisuus" kellarin rakentamiseen on korkea (alle 2 metrin pinnasta) pohjaveden pinnalla. Näissä olosuhteissa on erittäin vaikeata tehdä korkealaatuista vedenpitävää työtä rakennuksen maanalaisessa osassa, lisäksi veden jatkuva vaikutus ja märän maaperän pakkasen paineen hidastavat huomattavasti vedenpitävyyden elämää ja kosteus alkaa tunkeutua lattiaan ja seiniin.

Myös vakava este on huokoisen kallioperän kerros säätiön alla. Tällöin vaaditaan perustuksen lisäämistä ajopilareilla ja tämä lisää huomattavasti rakentamisen kustannuksia.

Lopuksi on äärimmäisen vaikeaa rakentaa kallioperä kalliolle pohjalle: kiven tuhoaminen jopa nykyaikaisen tekniikan avulla on liian työlästä.

Muissa tapauksissa kellarikerros voi olla melko kustannustehokasta, mutta tietenkään et voi uskoa niitä yrityksiä, jotka lupaavat rakentaa sitä liuskan perustan hintaan. Kuten kuitenkin, ja lausunnot, että maanalainen kerros maksaa kahdesti korkeammalle maanpinnasta. Tällaiset laskelmat, varsinkin jos otat huomioon toimintakustannukset, edellyttävät ammattimaista lähestymistapaa, ja ne on suoritettava erikseen jokaisesta hankkeesta.

Liimaus ja läpäisemättömän vedenpitävyys on välttämätöntä paitsi suojaamaan tilat vuotamiselta, mutta myös suojaamaan betonirakenteen vahvistuskourua korroosiolta. Kuva: "Penetron"

Kellarin rakentaminen

Pohjakerros sijaitsee laattojen välissä, jonka rakentaminen edellyttää paitsi perusteellista geologista etsintää, myös laajamittaista kaivausta ja konkreettista työtä.

Kaavion maanalaisen osan kellarista

1 - perusta; 2 - vedeneristyskalvo, liimattu kerroksella butum-polymeerimassaa; 3 - lämmöneristys (EPS-levyt); 4 - gidroshponka (joustava suoja kylmän sauman vuotamista vastaan); 5 - soraa vuodevaatteet; 6 - betonivalmiste ("jalka"); 7 - istutusverkko; 8 - seinän kuivatus (profiloidut kalvot); 9 - suodatuskerros (geotekstiilit); 10 - täyttö. Kuva: "TechnoNIKOL"

Kaivoksen kehittäminen

Tässä vaiheessa ei voi tehdä ilman kaivinkonetta, mutta viimeinen 20-30 cm on kaivettu manuaalisesti. Tämä on välttämätöntä sen varmistamiseksi, että säätö perustuu kiinteään maahan, muuten se kutistuu merkittävästi, minkä seurauksena pohjakankaan (eli kellarin seinien maanalaiseen osaan) kohdistuva ulkoinen lämpö ja vedeneristys saattavat kärsiä.

Kellarikerros soveltuu tavallisesti rinteille, joissa maanrakennustöiden määrä on pienempi ja suurin osa sulasta ja sadevedestä purkautuu pinnan kuivatuksen kautta.

Pohjan levyn pohjan valmistus

Kaivon pohjalla kaadetaan paksua suurta murskattua kiveä, jonka paksuus on vähintään 20 cm, joka toimii tasoituskerroksena ja muodostumisvaippana. Tyynyn sisäpuolella, jonka korkeus on noin 1,5 m, asetetaan geotekstiileihin käärittyjä rei'itettyjä tyhjennysputkia, jotka sitten liitetään putkiston lähellä olevaan istutettuun viemäriputkeen. (Pohjakerroksessa uhkaavat aina tulvat rankkasateilla ja tulvilla, joten alhaisen pohjaveden pinnallakin on mahdotonta laiminlyödä syvän tyhjennysjärjestelmän laitetta.)

Tyynyä varoen huolellisesti, ja sitten muodostetaan jalka (alhaisen laatuisen betonin kaataminen) noin 5 cm paksuiseksi, jonka päälle asetetaan kaksi kerrosta rullaneristystä tai profiilituotettua suurtiheyksistä polyeteenikalvoa (esimerkiksi TEFOND Plus tai Planter Standart) pakollisella mitoituksella tai hitsausliitoksissa.

Asenna sitten lisä-, tiivistys- ja vedeneristyskerrokset, jotka voivat olla yhdestä (hiekkasementtiä) viiteen.

Pohjustuslaatan valu

Pohjalevyn paksuus rakenteellisista kuormituksista riippuen on 250 - 500 mm. Se on vahvistettu metallikehyksellä, joka on kudottu 12 mm: n halkaisijalta; Samaan aikaan raudoituksen alhaisempi taso tulisi sijoittaa muovisiin etäisyyksiin, esimerkiksi Planter Base.

On mahdotonta täyttää kiinteää laattasäätiötä laadulla ilman tehdasvalmisteista betonia, joka toimitetaan esineeseen automaxereilla ja toimitetaan pumpulla.

Kellarin seinien rakentaminen

Tämä vaihe käynnistyy sen jälkeen, kun levy on saavuttanut vähintään 70% vahvuuden eli 7-30 päivän kuluttua (riippuen ilman lämpötilasta). Niinpä ns. Kylmäliitos on aina läsnä seinän ja levyn välissä. Se on tiivistetty eri tavoin, mutta yksi tehokkaimmista on kumilanka tai erityinen elastinen kalvo ja perusteellinen ulkovaippa.

Pääelementtien asennus toteutetaan nostolaitteiden avulla, mutta monet toiminnot suoritetaan manuaalisesti vipuvälineiden avulla. Kuva: Ytong

Kellarin seinät on parhaiten pystytetty korkealaatuisesta monoliitti- sestä raudoitetusta betonista, joka yhdistää niiden lujittavan häkän laattojen rungon kanssa (tästä jälkimmäinen on tehty läpivienteillä, joiden pituus on vähintään 0,7 m). Aitausteipin optimaalinen paksuus on 250-300 mm.

Joskus seinät on asetettu pohjaseinästä, mutta tämä muotoilu on alttiimpi vuotaa ja vaatii erittäin perusteellista vedenpitävyyttä. Epäkelpoiset väliseinät on pystytetty myöhemmin - tiilestä, lohkoista tai kehystekniikasta.

Vaikka vain tekniset tilat sijaitsisivat nollatasolla, se olisi lämmitettävä. Kuva: ShutterStock / Fotodom.ru

Tyypilliset virheet kellarin rakentamisessa

 1. Päätetään laitteen kellarista liuskajohtojen rakentamisen jälkeen (ilman laattapohjaa). Tiivistä lattiakaivo seinään luotettavasti, koska tämä rakennusmenetelmä on äärimmäisen vaikea.
 2. Säiliön ja lähes seinän vedenpoiston hylkääminen alueilla, joilla on suuri sademäärä ja runsaat tulvat. Pitkäaikainen altistuminen veteen ja jäihin aiheuttaa vaurioita vedeneristyskerrokselle.
 3. Peruslohkojen kellarikerrosten rakentaminen liikkuville maille ja rinteille. Maaperän paineessa on suuri todennäköisyys leikkauslohkoille ja seinien eheyden rikkomiselle.
 4. Huonolaatuinen konkreettinen työ - virhepalkin sitominen, lukuisat pitkät tauokset betonitoiminnan aikana, betonien sijoittaminen ilman värähtelyä.

Talon haudattujen osien vedeneristysjärjestelmän valinta on aloitettava rakenteen suunnittelussa, ottaen huomioon monet tekijät - vesistöjen hydrogeologisista olosuhteista ympäristön suojelemiseksi ja pohjaveden kemiallisen koostumuksen mukaan valmistajan pätevyyteen. Yleensä järjestelmä koostuu seuraavista elementeistä: vedenpitävä betoni (ensisijainen suoja), vedenpitävä pinnoite (sekundäärinen suojaus), viemäröintijärjestelmä, eristyselementit ja vedeneristyspäällysteen, ilmastointi- ja ilmanvaihtojärjestelmien suoja. On erittäin vaikeaa arvioida ja ennakoida kaikkia mahdollisia vaikutuksia vedenpitävyyteen. Siksi käytännöllisesti katsoen on tehokasta luoda kaksitasoinen vedeneristysjärjestelmä.

Johtava tekninen asiantuntija "TECHNONICOL"

Lopullinen työ korkin rakentamisessa

Vedeneristys ja seinäeristys

Kosteuden suojaamiseksi yleensä seinille levitetään lasikuituvahvisteista rullamateriaalia kerroksittain bitumipolymeeriin, esimerkiksi Technoelast TERRA tai Technoelast ALPHA (TechnoNIKOL). Toinen vaihtoehto on tunkeutumisen (kapillaarinen) sementti-polymeerikoostumus, nimittäin "Penetron" tai "Hydrotex-B", mutta se ei sovi rakenteisiin, jotka on valmistettu perustilohkosta (liitosten mikrokreät johtavat seinien tiiviyden rikkomiseen). Obmazochnaya -vesieristys on myös melko toimiva, jos se on suojattu vaurioilta rullamateriaalista tai lämmöneristyskerroksesta.

Suulakepuristetun polystyreenin (EPS) eristetyt emolevyt. Tällä materiaalilla on hyvin pieni veden imeytyminen ja jopa maaperässä säilytetään ominaisuutensa ainakin 30 vuoden ajan. Säätiön maanalaisessa osassa EPS-levyt kiinnitetään polymeeri-bitumimastilla ja yläpuolella, mastiset ja muoviset astian muotoiset tikat.

Kuva: Vladimir Grigoriev / Burda Media

Viemäröinti

Kaivanto seinien ympärillä on yleensä täynnä karkeaa hiekkaa tai hiekkakiveä, mutta viemärijärjestelmän asennus on valmis etukäteen - viemärit asetetaan pitkin kellarin reunaa ja varastointisäiliöitä asennetaan nurkkiin, josta vesi tyhjennetään viemärikaivoon. Monet asiantuntijat kuitenkin uskovat, että savea maaperä on parempi suorittaa sen sijaan lähellä seinään rengasmainen pinta drainage pitkin sokea alue, järjestämällä muta-ansa on tehty savesta seinien lähellä; tarve veden poistamiseksi pohjan pohjasta säilyy.

Profiilinen vedenpoistokalvo tuottaa veden virtauksen kellarikerrokseen kallioperään, mikä vähentää hydrostaattista painetta rakennuksen maanalaisissa rakenteissa. Kuva: Tegola

Kattoasennus

Kellarin päällekkäisyyksien yleisin muunnos on tehdasvalmisteisten elementtien esivalmistettu betoniteräs. Viime aikoina klassiset ontot laatat korvataan usein kevyellä teräsbetonilla olevilla tuotteilla, joilla on riittävä lujuus ja parhaat lämpöeristysominaisuudet. Puupalkkien päällekkäisyys on paljon vähemmän kestävää ja voi olla "epävakaa".

Precast-monoliittisella tekniikalla on helppo asentaa katto minkä tahansa kokoinen ja muotoinen aukko. Kuva: "Marco"

Esivalmistetun monoliittisen katon kaavio

1 - betonihihnan runko; 2 - teräsprofiilipalkki; 3 - lohko insertti rakenteellisesta kennorakenteesta; 4 - vahvistava silmäkoko; 5 - sementti-hiekkasaumojen paksuus noin 50 mm; 6 - elementti eristys (suojaa jäädyttämisestä ohut osa seinään). Kuva: "Marco"

Pohjaväri

EPPS-arkkioilla eristetty pohja voidaan peittää ruudukossa ja revoteloitua klinkkerillä tai keinokivellä, jonka massa on enintään 50 kg / m2. Tai kiinnitä alumiiniprofiilirunko betoniseinään eristyksen läpi ja käännä pohja polypropeenikuidulla tai kuitumassan pohjapaneelilla. Jälkimmäiset, vaikkakin huonolaatuiset laatat, ovat vähemmän vaativia työn tuotannon laadusta ja ovat kustannuksia puolitoista kertaa halvempia.

Maanalainen pysäköinti

Lämmin autotalli kellarissa on unelma monista tulevista asunnon omistajista. On kuitenkin tarpeen tietää etukäteen sen toimintaan liittyvät ongelmat. Pääosa niistä on sade ja sulavisto, jotka virtaavat ramppia pitkin, sekä lumen ja huurteen, jotka häiritsevät nousua ja laskeutumista. Ensimmäinen ongelma ratkaistaan ​​yhdistämällä toisiinsa yhdysjohdotuskanavien järjestelmä, joista yksi on välttämättä sijoitettu portin edessä olevan sisäänkäynnin yli ja loput huoneen keskelle tai seinien lähellä riippuen lattiatasosta. Järjestelmään kuuluu kumulatiivinen säiliö, johon on asennettu automaattinen tyhjennyspumppu, joka pumpoi vettä myrskyviemäriin, tienvarsien ojaan tai laskuhelmaan.

Normaalin ilman kosteuden säilyttämiseksi kellarin autotallissa tarvitaan pakollisia pakokaasu- tai kanaviston syöttö- ja pakojärjestelmät. Poistoaukot sijaitsevat parhaiten lähellä lattiaa, koska tässä yhteydessä kostuu kostea ja kylmä ilma. 1 m 2: n autotallialueelle tarvitaan noin 5 cm2 poistoaukkoa. Älä myöskään välitä joustavaa letkua, joka on kytketty pakoputkeen, kun moottori on lämmennyt.

Sähkökäyttöinen lämmitysjärjestelmä, joka perustuu monoliittiseen betoni- tai panssaroituun kuumennuskaapeliin, peittää kannen avulla lumen rinteitä ja jäätä rampilla. Mutta voimakkailla pakkasilla ja voimakkailla lumisateilla ramppi on puhdistettava ja ripoteltava jäänestoaineella. Kuva: ShutterStock / Fotodom.ru

On tarpeen lämmittää kellari, koska sen betoniseinien lämmönsiirtokestävyys ei ylitä 0,6 m² • ° С / W. Lämpöeristys EPPS-levyillä, joiden paksuus on 100 mm, lisää tätä arvoa 3,4 m² • ° С / W, joka jopa hieman ylittää ulkoisten seinien rakennusstandardit Keski-Venäjällä. Eristys tulee asentaa ulkopuolelta vedenpitävyyden päälle siten, että jälkimmäinen on suojattu mekaanisilta vaurioilta täytön, kutistumisen ja pakkasen heilumisen aikana. Tiloissa eristettäessä vedenpitävyys tulisi kattaa myös vesitiivisillä arkkimateriaaleilla (esimerkiksi asbestisementtilevyillä) tai profiilatuilla suurtiheyksillä valmistetuilla polyeteenikalvoilla. Muuten tämä vaihtoehto lisää seinän kuivatuksen tehokkuutta.

DSK Summer Story Companyn suunnitteluinsinööri