Kuinka suojata talon pohjaa pohjavedestä?

Rakennettaessa taloa on välttämätöntä paitsi ennustaa kaikki kuormat, myös suojata rakennetta ja erityisesti pohjaa pohjavedestä, mikä voi haitata. Suunnitteluvaiheessa on välttämätöntä valita, mitä eristysmenetelmää käytetään. Nykyään pohjaveden suojelu voidaan toteuttaa bitumin tai tervan, sementtilaastareiden, rullan tai liimaeristeiden pohjalta. On tarpeen ajatella vedenpoistojärjestelmän laitetta, joka tyhjentää kosteuden talon ympärillä.

Pohjustuksen vedeneristys toimii hyvänä suojana pohjavettä vastaan, mikä voi vahingoittaa rakennetta.

Säätiön suojausasetukset

Talon pohja voidaan suojata maaperän kosteudelta eri menetelmillä, mukaan lukien seuraavat:

Kellarin vedeneristysvaihtoehdot.

 1. Pohja pohjasta voidaan poistaa erityisellä kuivatusjärjestelmällä, joka koostuu rei'itetyistä putkista. Sen jälkeen vesi joutuu erityisiin kaivoihin, missä se puhdistetaan. Tulevaisuudessa kosteutta voidaan käyttää teknisiin tarpeisiin.
 2. Pohja suojataan sementti-hiekkalaastilla, jonka kerroksen on oltava 25 mm. Seos levitetään pinnalle tasoitettuna ja kuivataan sitten perusteellisesti. Edellä on jo varattu ruberoidikerros tai tavallinen katemateriaali.
 3. Toinen mahdollisuus eristää pohjan seinät liialliselta kosteudelta on käyttää mastikaalia kuumennetusta bitumista ja kalkinpoikasta suhteessa 1-2. Tarvittaessa kalkki voidaan korvata seulatuilla kuivalla liidulla, joka sekoitetaan tavanomaisen hartsin kanssa yhden suhde. Tällaista sulaa mastetta levitetään pinnalle kahdessa kerroksessa, niiden kokonaispaksuus on 8 mm.
 4. Yksinkertaisin on vaihtoehto, jossa säätö on eristetty kahdella kerroksella katemateriaalia tai katemateriaalia. Asennettaessa on varmistettava 15 cm: n päällekkäisyys. Kun on asetettu, on varmistettava, että valssattu materiaali ei ole vaurioitunut eikä siinä ole vikoja.

Usein käytetään pinta-sementointia, joka voidaan tehdä usealla eri tavalla. Olisi harkittava, miten säätiö voidaan suojata tällä tavoin yksityiskohtaisemmin.

Ensimmäiseen menetelmään kuuluu seuraava menettely:

Kaavajärjestelmän kellarijärjestelmä kaikkien elementtien kanssa.

 • sementtilaastia levitetään pinnalle, huolellisesti kohdistettuina;
 • Tämän jälkeen kaadetaan 2-3 mm: n paksuinen kuivaa sementtiä, joka on litistetty terällä.

Käytetty sementti imeytyy täydellisesti kosteuteen, jolloin muodostuu sementtipastaa, joka kuivauksen jälkeen ei päästä vettä lainkaan.

Jotta rakennuksen pohja voitaisiin eristää maasta tulevasta kosteudesta, voit käyttää toista menetelmää. Laasti tasoitetaan, sen jälkeen se ei ole kuivaa sementtiä, jota levitetään siihen, mutta käyttövalmis sementtipastaa, joka tasataan myös.

Tiili- tai kivirakenteelle tällainen eristys asetetaan korkeudelle 15-20 cm maanpinnasta.

Jos lattia on palkin päällä, eristys on 10 cm alhaisemmalla tasolla.

Vedenpitävät materiaalit

Voit eristää pohjan maaperän kosteuden ja myöhemmän vahingon kielteisistä vaikutuksista. Voit käyttää erilaisia ​​materiaaleja. Nämä eivät ole pelkästään mastisia tai erityisiä sementtilaastareita, vaan myös valssattuja materiaaleja, kipsiä, läpäiseviä seoksia, jotka levittäytyvät syvälle seinän pintaan.

Käytetyt vedeneristysmateriaalit, jotka mahdollistavat perustan luotettavan suojan, voidaan luokitella pintojen levittämismenetelmien mukaan:

 • asfaltti kipsiseokset;
 • maalaus materiaalit;
 • pinta-aineet;
 • asfaltti valetut materiaalit;
 • kipsisementtieristys.

Esimerkki esivalmistetun nauhamaisen pohjan suojelusta pohjavedestä: 1 - pohjapussi, 2 - suorakaiteen muotoiset pohjapaneelit, 3 - suojaava valmiste, 4 - suojaava päällyste; 5 - Vedeneristyskerrokset, 6 - Täyttö, 7 - Suojakalvot, 8 - Täyttö; 9 - Paul.

Kaikki pohjaveden suojelemiseen käytettävät materiaalit on tartuttava hyvin tiukkaan, niillä on oltava luotettava tarttuvuus ja niiden paksuus on tasainen. Vain tässä tapauksessa suoja suojaa rakennetta luotettavasti kosteudelta, syövyttäviltä vesiltä, ​​muotista.

Nykyään seuraavia vaihtoehtoja voidaan käyttää vedenkäsittelyyn:

 • asfaltti, bitumipitoisuus, levitetty kuumaksi;
 • mastikat (asfaltti, bitumiset), emulsiopastat, jotka levitetään kylmäksi;
 • sementti-hiekkaliuokset, joissa lisätään erityisiä tiivisteaineita;
 • fenoliset, furaanimastit, polymeeriset betonit.

Pohja voidaan suojata orgaanisten sideaineiden avulla, jotka valmistetaan nestemäisten, viskoosi-muovisten, keinotekoisten kiinteiden tuotteiden perusteella.

Viemäröintitarkoitus

Yksi tärkeimmistä suojausmenetelmistä maaperän kosteudelta on vedenpoisto. Oikein suunniteltu ja rakennettu vedenpoisto suorittaa seuraavat toiminnot:

 • suojaa huurteelta talvella;
 • säätiö on suojattu kosteudelta, multaa, sientä;
 • lätäköitä, jäätä ei muodosteta rakennuksen lähellä;
 • talon rakentaminen ja säätiö ei tuhoutu kosteudella, viimeistelymateriaalit pysyvät vahingoittumattomina.

Jätevedenpuhdistusjärjestelmä rakennetaan samanaikaisesti muiden pohjaveden suojamenetelmien kanssa, mikä mahdollistaa tehokkaan järjestelmän luomisen. Rakentamisvaiheessa on tarpeen suunnitella viemäröinti, kaikki materiaalit valitaan täysin maaperän, rakennuksen ominaisuuksien ja alueen mukaan.

Laitteen tyhjennysjärjestelmä - tämä on yksi säätiön suojelun edellytyksistä, mikä mahdollistaa pohjaveden tyhjentämisen. Tietenkin pieni maa-talo, vain sokea alue voi olla melko tarpeeksi, mutta suuri, jota käytetään ympäri vuoden, viemärijärjestelmä on paras vaihtoehto.

Tällaisen järjestelmän asennus ei koske vain putkien asennusta, pohjaveden poistamista koskevia laitteita vaan myös tyhjennyskerroksen asianmukainen laite, joka valitsee juuri sellaiset materiaalit, joita voidaan käyttää tietyntyyppisen maaperän kanssa.

Pohjaveden tyhjennysjärjestelmän suojaaminen voidaan koota käsin. Ensin sinun on valittava oikea putken halkaisija ottaen huomioon talon pinta-ala, maaperän kylläisyys kosteudella. Käytetään yleensä putkia, joiden läpimitta on 75 mm - 110.

Kaivannon pohjalla kaadettiin tyynyjä, jonka korkeus on noin kymmenen senttimetriä. Rikkominen tiivistetään, jonka jälkeen putket asetetaan kaltevalle pohjaveden vapaalle virtaukselle. Liitokset tehdään liittimillä, joustavilla putkilla. Tämän jälkeen kaivanto on täynnä raunioitumista ja maaperää, joka on otettu kaivamisen aikana. Murskattua kiveä ympäröivän vedenpoistoputken ympärillä on mahdotonta jättää vapaita paikkoja.

Jätevesijärjestelmän periaate

Pohjaveden perusta ovat erityiset muoviputket, joissa on rei'itys, joilla voi olla suodatuskerros. Tällaiset tuotteet on pinottu rakennuksen kehän ympäröimään kaivantoon. Rei'itettyjen putkien ohella viemäröintiin kuuluu kerrostumia, usein geotekstiilejä.

Pohjavesi maaperästä rei'itetyn kerroksen läpi tunkeutuu putkeen, minkä jälkeen se tyhjennetään erityiseen säiliöön (tavallisesti erityisiin kuivatuskaivoihin). Näin säätiön tehokas suojaus varmistetaan, koska maaperän kosteus ei yksinkertaisesti kuulu talon rakenteeseen. Yhdessä muiden suojatoimenpiteiden kanssa vedenpoiston avulla voit poistaa kokonaan kosteuden sisääntulon.

Rakenteen perustan vedenkestävä suojelu pohjavedestä estää rakenteen tuhoutumisen kosteuden negatiivisen vaikutuksen alaisena. Joten voit päästä eroon kellarista, kellarista, kosteuden sisustuksesta, muotin tahroista, tuoksuista tuoksuista. Suunnittelua voidaan suojata erilaisilla materiaaleilla ja menetelmillä. Tämä ei ole vain vedenpitävien kalvojen asettaminen vaan myös laite erityisen vedenpoistojärjestelmän kehän ympärille.

Säätiön suoja pohjaveteen

Kuinka suojata talon pohja ja kellari pohjavedestä. Pohja vedeneristys, vedenpoisto

Jokainen rakennus on suojattava luotettavasti pohjavedestä, ja se on parasta tehdä myös rakentamisen aikana. Suojatoimenpiteiden monimutkaisuus voi sisältää erilaisia ​​vedenpitävyys-, viemäröinti-, jne. Menetelmiä.
Suojatoimenpiteet on suunniteltava siten, että arviolta 50-60 cm korkeampi kuin pohjavesi voi nousta keväällä. Vaikka pohjaveden taso rakennuksen alueella ei ole liian korkea, on vältettävä pääsy pohjaan ja kellariin pintaveden avulla. Tätä varten rakennuksen ympärillä järjestetään sokea alue tai jalkakäytävä.

Pohjaveden suojaaminen pohjavedestä voi olla erilainen. Joten jos rakennuksessa ei ole kellaria tai pohjavesi sijaitsee sen alapuolella, se riittää järjestämään vedenpitävyyden kapillaarista kosteutta. Tällöin on tarpeen eristää kellarikerroksen seinät ja varmistaa, ettei maaperän kosteus pysty nousemaan ylös.

Viemäröinti on järjestetty, kun pohjaveden taso sijaitsee kellarin kerroksen yläpuolella. Tavoitteena on varmistaa, että pohjaveden taso laskee lattiatason alapuolelle. Jätteiden poistoa on melko helppo järjestää, jos lähistöllä on säiliöitä tai keräilijöitä, joille vesi voidaan siirtää rakennuksesta. Kuitenkin sattuu, että tyhjennyslaite on mahdoton (esim. Helpotuksen erityispiirteiden vuoksi), kellarista tulee suojata järjestämällä erityinen vedeneristys. Vedenpitävyysvaihtoehdot, kuten jo mainittiin, voit valita eri: se riippuu siitä, onko rakennuksessa kellari tai ei.

Rakennuksissa, joissa ei ole kellarikerroksia, vesitiiviitit sijoitetaan kellariin 1-1,5 cm lattiarakenteiden alapuolelle ja 2 cm korkeammalle jalkakäytävän tasolle. Rakennus on eristetty maaperän kosteudesta lattian betonivalmistuksella. Betonin valmistus- ja eristekerroksen on oltava yhteydessä toisiinsa. Jos valmiste sijaitsee eristeen alapuolella, käytetään linkkikappaleena pohjaan pinnoitettua kaksinkertaista bitumikerrosta sisäpuolelta.

Eristyskerroksen laite: asfaltti 1,2 cm paksu tai kerros sementtilaastia, jossa on kirveitä tai hydroroseja. Liuos valmistetaan suhteessa 1: 1,5 ja levitetään kerrospaksuudella 1,5 cm. Voit myös käyttää kattohuopaa, asettaa sen 2 kerrosta ja jättää väliin bitumimassaa.

Yli 60 cm kellarikerroksen korkeudella on kaksi eristyskerrosta: ensimmäinen on 10-15 cm lattiarakenteiden alapuolella, toinen on 15-20 cm jalkakäytävän yläpuolella. Tämän lisäksi seinän sisäpinta, joka on kosketuksessa maan kanssa betonin valmistuksen ja eristeen välillä, on päällystetty 2 kerroksella kuumalla bitumilla.
Jos rakennuksessa on kellari, kapillaarin kosteudelle on järjestetty vesitiiviys pohjakerroksen tasolle sekä 15-20 cm jalkakäytävän yläpuolelle. Kellarin seinien suojaamiseksi kosteudelta käytetään kaksinkertaista pinnoitetta kuivalla kipsillä kuumalla bitumilla tai hartsilla. Käytä myös sementtiliuosta lisäämällä hydroroseja.

Jos pohjaveden paine ei ole liian suuri (0,1-0,2 m), ryppyinen savi sijoitetaan vapaan kaivannon päälle betonivalmisteen yläpuolelle. Kerroksen paksuus - 25 cm. Kaikkien rasva-sementtiliuoksen päälle hydrositilla (1: 3) ja asfaltti- tai sementtilattialla.

Kun ulkopinta päällystetään liuoksella nestemäisen lasin lisäämisen kanssa, se kipataan. Kipsi 2 kerrosta 1,5 cm sementtiastiasta hydrositilla, 50 cm pohjaveden yläpuolella. Sitten tämän seinän takana on 25 cm paksuinen rasvainen rypytetty savi täytettynä siten, että sen yläkerros on 25 cm matalampi kuin eristyskerros.
Betonimateriaalin paino sammuttaa pohjaveden paineen. Seinien ja lattian eristämisen jatkuvuuden varmistamiseksi kellarissa oleva lattia tulisi järjestää seinien pystyttämisen jälkeen, erityisesti hiekkaisella maaperällä.
Jos maa on savi, niin sedimentti kestää kauempaa ja eristeen jatkuvuus voidaan varmistaa bitumi- ja hinaussillalla.

Pohjaveden voimakkaammalla paineella (0,2-0,8 m) lattiarakenteen ylimääräinen kuormitus saattaa olla tarpeen. Tähän käytetään yleensä raskasta betonia, jonka tilavuuspaino on 2200 kg / m3. Tällöin kuormituspaksuus on kaksi kertaa pienempi kuin pohjakerroksen yläpuolisen pohjaveden korkeuden nousu.

Jos pohjaveden paine on vieläkin voimakkaampi, 0,8 - 2 m, lisää tärkeimpiä vedeneristyskerroksia enemmän kerroksia (3-4 kerrosta), ja ne vahvistavat teräsbetonipalkkeja (teräsbetonipalkkeja)

RAKENNUSTEN SUOJELU MAAHOITUSTA

Pohjattoman rakennusten seinämien suojaamiseksi kapillaarista kosteutta kaikissa seinissä on kaksi kerrosta kateaineiden vaakasuoraa vesitiivistystä, ruberoidia tai rasva-sementtilaastia 1: 2, jonka paksuus on 20-30 mm, asennettuna 150-200 mm maanpinnan alapuolella ja 150- 200 mm jalkakäytävän tai sokean alueen merkin yläpuolella (kuva A.6, a). Kun lattiat ovat maahan pohja- ja maapohjan välisissä kosketuspisteissä vaakasuoran vedenpitävyyden tasosta valmistuksen yläosaan, pystysuora vedeneristys on järjestetty ensimmäisen kerroksen lattian alle (kuva II.6, a). Pystysuora vedeneristys aikaansaadaan päällystämällä ulkoseinä kuumalla bitumilla kaksi kertaa. Vaakasuoran vedenpitävän pinon sisäseinissä 100-150 mm ensimmäisen kerroksen lattian alapuolella. Rakennuksissa, joissa on kellarit, vaakatasossa on kaksi tasoa: alempi - kellarikerroksessa ja yläosassa - ei vähemmän

Kuva 11.6. Rakennuksen eristäminen kosteudelta

a. 6 - vedeneristys ilman pohjaveden paineita; c, d, e - samoin pohjaveden paineen kanssa (a - rakennukselle, jossa ei ole kellarikerroksia: muissa rakennuksen piirustuksissa, joissa on kellari); 1 - vaakasuora vedeneristys; 2 - pystysuora vedeneristys; 3 - rypistynyt rasva-savi; 4 - betonin valmistus; 5 - puhdas lattia; 5 - kellari seinä; 7 - kuuma bitumipäällyste; 8 - vedenpitävä matto:

9 - suojaava seinä; 10 - betoni; P - teräsbetonilaatta

kuin 150 mm sokean alueen yläpuolella. Seinissä on vettähylkivä vaakasuora vedeneristys siten, että se leikkaa paitsi seinän myös sisäisen kipsi (kuva II.6, b).

Pohjaveden korkeuden vuoksi on vaarana niiden tunkeutuminen kellariin, vuotojen muodostuminen ja kosteat paikat seinillä. Kapillaarinen kosteus, joka nousee pitkin huokosia kellarissa ja kellarimassiin kosteasta maaperästä, voi levitä alakerroksen alapuolisten seinien alemman lattiat, rikkoo terveyttä huoneen. Jos kyseessä on aggressiivinen pohjavesi, rakennuksen säätiön materiaalit ja maanalaiset osat voivat romahtaa. Rakennusten suojelemiseksi pohjavedestä toteutetaan toimenpiteitä näiden vesien liikkumisen torjumiseksi, jolloin sademäärät tunkeutuvat perustusmaahan ja järjestävät suojaavan eristyksen pohjaveden tunkeutumisesta rakennuksen rakenteeseen (kuva 11.6, c).

Aggressiivisessa ympäristössä (aggressiivisten koostumusten läsnäollessa pohjavedessä) tehdyt perustukset on tehty betonista pozzolanic portland-sementtiä ja kuona-sementtiä lukuun otta- matta alkaliaktiivisuutta lukuun ottamatta, kun voidaan käyttää mitä tahansa sementtityyppiä, paitsi pozzolan- ja kuonaporttisementtiä. Jotta estettäisiin sateen ja sulaveden tunkeutuminen rakennuksen maanalaisiin osiin, suunnitella rakennustyön pinta, joka antaa tarvittavan kaltevuuden pintaveden poistamiseksi rakennuksesta. Rakennuksen ympärillä, ulkoseinillä, sokea alue on valmistettu tiheistä vedenpitävistä materiaaleista (asfaltti, asfalttitie, sävy jne.). Kun pohjavesi on pohjakerroksen yläpuolella, kohdistuu hydrostaattinen paine (vedenpaine)

alhaalta ylös, jonka arvo riippuu pohjaveden ja pohjakerroksen välisestä erosta. Veden vedenpaineessa 0,1-0,2 m suojaamaan kellarista veden tunkeutumista kellarikerroksen alle sijoitettiin kerros pehmeää öljyistä savea, jonka paksuus oli 250 mm ja betonivalmiste, jonka paksuus oli 100-200 mm (kuva II.6, c). Valmisteen yläpuolella puhdas lattia on valmistettu 1: 2 (sementti: hiekka) tai asfalttitiivisteestä. Kellariseinien vaakasuora eristys sijoitetaan kellarin kerroksen tasolle ja jalkakäytävän tai sokean alueen yläpuolelle. Seinien ulkopinta eristetään kipsi-sementtilaastilla, jota seuraa pinnoitus kuumalla bitumilla kaksi kertaa ja tukkeutuu kerroksella rypistynyttä, paksua savea, jonka paksuus on 200-250 mm.

Kun vedenpaine on 0,2-0,8 m, lattialle voi vaurioittaa, joten lattia on keinotekoisesti raskaampaa (kuva N. bg). Näissä tapauksissa maahan levitetään 100-150 mm paksua betonituotetta, jonka pintaa tasoitetaan sementtilaastilla tai asfalttikerroksella, jonka paksuus on 20-25 mm, minkä jälkeen se levitetään kahdella tai kolmella kerroksella valssattua materiaalia (kateaineita, vesitiiviitä materiaaleja) vedeneristysmattoon bitumilla tai asfalttimastilla., Brizol, jne.). Tämä matto kulkee pohjan yläosan päälle ja liimataan kellari seinämän ulkopinnalle, joka on aiemmin kipsattu sementtilaastilla. Vedenpitävän maton tämän osan suojaamiseksi mekaanisilta vaurioilta järjestää sementtilaastiin kiinnitetyn suojapinnan, jonka paksuus on 120 mm hyvin leikattuja tiiliä. Maton vaakasuora osa on suojattu kerroksella sementtilaastia, jonka paksuus on 20-30 mm, johon pinnalle asetetaan raskaan betonin vedenpaineen palauttamiseksi,

jonka paksuus riippuu vesipaineen koosta 150-200 mm. Raskasbetonin päälle puhtaat lattiat on valmistettu sementtilaastista tai asfaltista.

Korkeissa vedenpaineissa, kun pohjaveden taso ylittää kellarikerroksen korkeuden yli 0,8 m, lattia on järjestetty litteän teräsbetonilaatan muodossa, joka on asennettu talon seinämiin (kuva A.6, e) tai lautasen muodossa, jossa uurteet ovat ylöspäin. Raskas betoni asetetaan litteälle teräsbetonilaatalle (ja kun kyseessä on rei'itetty laatta ristikoiden välissä), johon on asennettu puhdas lattia.

Jos pohjaveden taso on merkittävästi korkeampi kuin rakennuksen kellarikerros, ts. Kun suuria vedenpaineita esiintyy, joiden lunastamisesta johtuva erityinen lattiarakenne aiheuttaa rakentamisen kustannusten huomattavan kasvun, ryhdyttävä toimenpiteisiin pohjaveden tason keinotekoiseksi laskemiseksi tyhjennyslaitteella tai muulla tavalla.

Asuinrakennusten suojaaminen kosteudelta

Alhaisten rakennusten arkkitehtuuri

Asuinrakennusten suojaaminen kosteudelta

Suhteellisen kuivilla mailla sijaitsevat vähäiset rakennukset, ts. Pohjaveden syvyys on ensisijaisesti suojattu suoralta sateen ja sulaveden altistumiselta. Tätä varten ulkoseinien ympärille on järjestetty asfalttipäällyste, asfaltti, asfaltti- tai litteät kivet hiekkakerroksella ja rasvainen savi. (Ks. Kuva III.1 A).

Kaikissa maissa on kapillaarista kosteutta, joka tunkeutuu pohjan runkoon ja nousee rakennuksen maantieteellisen osan rakenteellisiin elementteihin. Sen vuoksi seinämän 9 koko kellariosasto 9, joka on alle vedenpitävyys 15, olisi valmistettava vain punaisesta savesta tavallisesta palavasta tiilestä. Estää kapillaarisen kosteuden pääsyn tiloihin, säätiön kosketuksen rajaan seinämien kanssa, ne järjestävät vedenpitävyyden. Se on valmistettu kahdesta kerroksesta tolyaa tai sementtiä sisältävästä laastista, jossa on vedenpitäviä lisäaineita ja sijoitetaan tiettyyn tasoon sokea alueen ja lattian pinnalta (katso kuva III.1 A). Ensimmäisen kerroksen lattioilla on myös vaakasuora vedeneristys (kuva III.1A, kohta 15). Tällöin pohjakerroksen yhteydessä olevan pohjan tai seinän sivupinta on päällystetty kuumalla bitumilla seinien liitoksen vedenpitävyyden tasosta pohjan kanssa lattian valmistuksen yläosaan.

Korkealla pohjaveden pinnalla (GWL) alhaisen rakennuksen maanalaisen osan rakenteelliset elementit päätyvät veteen. Jos vesi on aggressiivinen kohti kellari- tai kellariemateriaaleja, nämä elementit on valmistettu erityisistä materiaaleista, jotka kestävät veden aggressiivista vaikutusta. Talot, joissa on kellareja tai kaivoja, pohjaveden taso voidaan sijoittaa lattiatason yläpuolelle. Tällöin seinien ja lattian ulkopinta peitetään rullan vedeneristyksellä mastiksesta alkaen maatasosta, joka on yli 0,5 metrin etäisyydellä vakiintuneesta pohjaveden pinnasta. Vedenpitävyyskerrosten määrä hyväksyy, riippuen lattiatason vesipaineesta. Esimerkiksi 200 mm: n vesipäällä suoritetaan yksi kerros vedeneristys ja yli 1 250 mm: n päätä valmistetaan neljä kerrosta. Lattian vedenpitävälle matolle on asetettu suojakerros sementtilaastia, jonka paksuus on 20-30 mm. Jotta vedenpaine ei murtuisi vedeneristyskerroksen läpi, sen toiminta neutraloidaan lattiarakenteen massalla (kuva III.4 b), jonka on ylitettävä vedenpaine. Lattian riittämättömän massan tapauksessa on järjestetty ylimääräinen raskaan betonin kerros (kuva III.4 c) ja asetetaan yksivärisen betoniteräksen (kuva III.4 g) tai vahvistetun betonikanavan (kuva III.4 d) levy. Kahden viimeisen tapauksen aikana talon nousun todennäköisyys pohjaveden paineen alaisena tarkistetaan väistämättä.

Kellarin vedenpitävyys vaakasuorat kerrokset sijoitetaan betonikerroksen päälle, jonka paksuus on vähintään 100 mm, jonka pinta on tasoitettu sementtilaastilla tai asfaltikerroksella. Pystysuorat kerrokset vedenpitävästä tahnasta mastiksella kellariseinillä pinnoitetulla sementtilaastilla. Vesitiiviin maton pystysuorien osien suojaamiseksi mekaanisilta vaurioilta on järjestetty mutainen savi tai suojaava tiiliseinä.

Joissakin tapauksissa vedenpitävyys monimutkainen rakenne on tarkoituksenmukainen korvaamaan tyhjennyslaitteen talon alla olevan tontin päälle. Kun vedenpoistolaite laskee pohjaveden pinnan tasoa ja merkittävästi yksinkertaistaa suunnitteluratkaisua rakennuksen suojaamiseksi kosteudelta. Lisäksi talon nousun uhka poistetaan.

Pohjarakenteiden ja pohjakerrosten suojelu pohjavedestä ja kosteudesta

Tarve suojella tiloja ja säätiöitä pohjavedeltä ja kosteudelta johtuu siitä, että ne ovat kielteisiä vaikutuksia rakennusrakenteiden tilaan ja hautautuneiden ja yläpuolisten tilojen toimintaolosuhteisiin. Joten joutuessaan kosketukseen pohjaveden ja kosteuden kanssa, joka on tunkeutunut maaperään pinnasta sateiden tai sulavan lumen jälkeen ja maanalainen aidat. Rakenteet kostuvat. Tämän seurauksena kosteus, muotti ilmestyy seinien sisäpintaan, maali alkaa kuorta, kipsi kaatuu jne. Ja huoneen ilmankosteus veden haihtumisesta johtuen lisää sen toimintaan liittyviä terveysolosuhteita. Kapillaarivoimien vaikutuksen kautta seinien materiaalin huokosissa oleva kosteus voi levitä, mikä aiheuttaa kosteutta rakennusten alapaneissa. Täällä tilojen hygieniaolosuhteet ovat merkittävästi pahentuneet, ulkoseinien eristysominaisuudet vähenevät ja kun huokosissa kerääntynyt kosteus jäätyy, materiaali tuhoutuu mekaanisesti. Korkealla pohjaveden pinnalla on vaara, että haudattujen tilojen suorassa tulvassa esiintyy paineensuodatus, ja jos pohjavedessä on myös aggressiivisia ominaisuuksia betonin suhteen, rakennuksen ja perustusten maanalaiset osat voivat tuhoutua.

Rakenteiden ja maanalaisten tilojen pohjaveden ja kosteuden haitallisiin vaikutuksiin liittyvät rakennustekniikan erilaiset menetelmät voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: torjumaan sateen tunkeutumista maaperään ohjaamalla sade ja sula vesi rakennustyömaalta; tyhjennyslaite; erilaisten vedeneristysmateriaalien käyttö.

Yksi tai samanaikaisesti useiden suojausmenetelmien valinta riippuu rakennustyön topografisista ja hydrogeologisista olosuhteista, kausivaihteluista ja mahdollisista pohjavesimuodostumien muutoksista, niiden aggressiivisuudesta, rakenteellisista ominaisuuksista ja hautautuneiden tilojen tarkoituksesta. Kaikissa tapauksissa vesiensuojelutoimenpiteiden on varmistettava tietty kosteusjärjestelmä suunnitelluissa tiloissa ja suojattava rakenteita syövyttäviltä vesiltä koko niiden toiminnan ajan.

Sateen ja sulaveden poistaminen rakennustyömaalta tehdään maaperän suojelemiseksi vesistöstä. Järjestelyjen järjestämiseksi toteutetaan rakennusalueen pystysuuntainen suunnittelu, jossa alueelle annetaan tiettyjä rinteitä. Kerättävän veden evakuointiin on suunniteltu valuma-umpijärjestelmä maahan ja rakennetuilla alueilla, joissa on vaikea käyttää avointa viemärijärjestelmää, järjestetään suljetut lokerot ja myrskyviemärit. Samalla tarkoituksella, rakennusten ulkoseinien kohdalla, sokea alue järjestetään rinteellä poispäin rakennuksesta.

Maaperän kuivatus vedenpoiston avulla on yksi tärkeimmistä tehtävistä veden suojatoimenpiteiden monimutkaisuudessa.

Viemärijärjestelmä on viemärijärjestelmä ja suodattimet, jotka on suunniteltu tartuttamaan, keräämään ja poistamaan pohjaveden muodostumista. Pohjavesi, joka on päässyt viemäröintijärjestelmään, ohjaa painovoimaa pumppaamoiden tyhjennyskerääjille tai veden kerääjille. Viemäröinti voidaan järjestää sekä yhden rakennuksen että rakenteen (renkaan tyhjennys) ja niiden monimutkaiseksi alueen suunnittelun valmistelussa (järjestelmällinen vedenpoisto), mikä on edullisempaa, koska tässä tapauksessa viemäriverkko on vähemmän laaja.

Nykyaikaisessa rakennuskäytännöissä käytetään seuraavia viemäröintyyppejä: kaivanto, suljetut putket, putkimaiset, galleria ja säiliö.

Aukkojen viemäröintiä (avoimia kaivoksia ja ojia) käytetään viemäröintiin kehitetyille alueille. Tehokkaan keinon veden alentamiseksi ne kohtaavat samalla suuria alueita, vaikeuttavat liikennevälineiden rakentamista ja edellyttävät merkittäviä käyttökustannuksia, jotta ne pysyvät kunnossa.

Suljettu putkimainen vedenpoisto on kaivantoa, joka on täytetty suodatinmateriaalista (sora, murskattu kivi, kivi jne.) Pohjasta pohjaveden tasolle (kuva 14.12, a). Tämäntyyppinen viemäröinti on tarkoitettu lähinnä suhteellisen lyhytaikaiseen toimintaan, esimerkiksi perustusten rakentamisen ajan.

Putkimaisen vedenpoisto on yleisimpiä ja se on rei'itetty putki, jossa hiekka-sora-seos sprinkling tai kuitumateriaalin suodatinpäällyste (kuvio 14.12, 6). Keraamisia tai valurautaputkia käytetään putkimaisten viemärien järjestelemiseen aggressiivisessa ympäristössä, asbestisementistä, betonista, raudoitetusta betonista jne., Jota voidaan käyttää myös ei-aggressiivisissa ympäristöissä. 200 mm tai enemmän.

Kuva 14.12. Tyypit kuivatus:

a - suljetut putket; b - putkimainen täydellinen tyyppi; putkimaisesti epätäydellinen tyyppi; d - valuma-alue; 1 - turpeen juuret alas; 2 - tiivistetty savi; 3 - turpeen juuret ylös; 4 - paikallinen hiekkapohjainen täyttö;

5 - murskattu kivi; b - muuraus; 7 - savi betonipyyhe; 8 - keskikokoinen hiekka; 9 - putki; - vesitiiviste; 11 - betonielementtien päällystäminen; 12 - viemäriputki; - vesireikiä

Jätevesirakennuksia (gallerian salaojitus) käytetään vain kaikkein kriittisimmissä tapauksissa, esimerkiksi erityisen luotettavasta pitkäaikaisesta toiminnasta, jonka aikana vedenpoiston jälleenrakennus epäonnistumisen tapahtuessa on mahdotonta. Jätevesirakennuksessa ne järjestävät betonilaatan (kuva 14.12, d) tai tyhjennysuran, galleria korkeus on vähintään 1,3 m, ja kaltevuuden tulee olla vähintään 0,003.

Säiliön tyhjennys on kerros suodatinmateriaalista, joka on asetettu koko rakenteeseen (kuva 14.13).

Kuva 14.13. Säiliön vedenpoisto:

1 - pohjaveden taso; 2 - suojattu haudattu huone; 3 - seinän kuivatus; 4 - hiekkakerros; 5 - murskattua suojapinnoitetta; b - hiekka ja sora tai murskatut kerrokset; 7 - putki

Veden säiliön tyhjennys puretaan tavallisilla putkimaisilla viemäreillä. Säiliön vedenpoisto koostuu pääsääntöisesti kahdesta kerroksesta: alempi kerros, jonka paksuus on vähintään 100 mm, valmistetaan hiekasta

keskikokoinen ja yläreuna, jonka kapasiteetti on vähintään 150 mm ja joka on tehty raunioista tai sora. Kallioisissa ja puolikiinteisissä murtuneissa maissa on vain kerros ryöstöä tai soraa (yksikerroksinen vedenpoisto). Kun suojaat yksittäisiä rakennuksia ja rakenteita, säiliön tyhjennys yhdistetään seinän kuivatukseen.

Seinämä (vakuus) viemäröinti on pystysuora kerros läpäisevää materiaalia, se on järjestetty pohjan ulkopuolelle ja se haudataan sen pohjan alapuolelle. Säiliön tyhjennysliitäntä seinällä rakennuksissa, joissa on nauhalevyt, toteutetaan putkien avulla ja erillisillä pohjalla kuivatuskerrosten kautta.

Matalaa vesipesua ja kerrospohjaa käytettäessä on joskus tarpeellista asentaa vain yksi seinän tyhjennys.

Huomaa, että vedenpoisto, joka kokonaan leikkaa veden päällä ja saavuttaa veden läpäisevyyden, kutsutaan täydelliseksi tyypiksi, ja tämän kerroksen läpi tapahtuvaa leikkaamista kutsutaan osittain epätäydellisen tyypin tyhjentämiseksi.

Vesiä vähentäviä kasveja tai viemäröintijärjestelmiä kerättävien ja pumppaavien vesien tulee olla mahdollisimman suuret kansallisessa taloudessa. Veden käyttämättömiä osia ohjataan ja tyhjennetään säiliöihin, sadeveden viemäreihin tai muihin paikkoihin, joissa on erityisiä suojatoimenpiteitä maaperän eroosiota vastaan.

Vedeneristyksen tarkoituksena on varmistaa rakenteiden vedenpitävyys (suodatusvesieristys) sekä suojaa pohja- ja maanrakennevalmisteiden korroosion ja tuhoutumisen aikana pohjaveden fysikaalisen tai kemiallisen aggressiivisuuden aikana (korroosiota kestävä vedeneristys).

Nykyään on olemassa monenlaisia ​​anti-suodatusvettäeristyslaitteita, jotka eroavat laitteen luotettavuudesta, kustannuksista ja monimutkaisuudesta. Näistä kussakin yksittäisessä tapauksessa valitaan järkevämpi tyyppi, joka yhdessä muiden vesisuojatoimenpiteiden kanssa varmistaa eristetyn tiloissa annetun kosteusjärjestelmän koko palvelun keston ajan. Joten yksinkertaisimmassa tapauksessa, kun on välttämätöntä suojata yläpuolella sijaitsevia tiloja kapillaarista kosteutta, riittää rajoittaa laite tasolle 2-3 cm tai 1... 2 paksu vedeneristyskerros sokean alueen yläosasta tai jalkakäytävästä kaikkien seinien pinnan valssatun materiaalin kerroksia bitumimastilla (kuvio 14.14, a).

Kuva 14.14. Seinien eristys kosteutta vastaan:

a - perusteettoman rakennuksen seinä; b - kellarin seinään; 1 - sementtilaasti tai valssattu materiaali; 2 - bitumipäällyste kaksi kertaa

Vedenpuhdistus kosteudesta ja pohjavesistä kellarista ja hautautuneista tiloista on paljon monimutkaisempi, tällaisen vedenpitävyystyypin valinta riippuu rakennustyön hydrogeologisista olosuhteista, pohjaveden laadusta, aggressiivisuudesta, tilojen suunnittelusta ja tilojen tarkoituksesta.

Jos pohjavesi on pohjakerroksen alapuolella (kuva 14.14, b), eristys kellarista ja haudatut huoneet toteutetaan pesemällä 1... 2 kertaa haudattujen seinien ulkopinta kuumalla bitumilla ja valssaamalla eristävä seinässä kellarikerroksessa. Sisällä lattia ja kipsi on tehty laattoina tai sementtikerroksen muodossa, jossa on sinkkiä.

Jos pohjaveden taso on kellarikerroksen yläpuolella, vedenpitävyys järjestetään kiinteän kuoren muodossa, joka suojaa haudatun tilan alla ja sivuilta. Tällainen vedeneristys suoritetaan valssaamattomista materiaaleista, joissa ei ole mätä laitetta (vesitiiviit, lasikuituvahvikkeet, metalliseinä, kattoraketit jne.) Ja liimataan pintaan, joka on eristettävä bitumiliuoksella (vedenpitävä vedeneristys). Pystysuora vedeneristys haudoitettujen tilojen suojaamiseksi sivuilta liimataan pääsääntöisesti rakenteiden ulkopuolelta (ulkoinen vedeneristys) siten, että pohjaveden paineen vaikutuksesta se puristetaan eristettyä pintaa vasten. Eristyksen suojaaminen mekaanisilta vaurioilta (esim. Kun se täyttää maaperän perustusten sivuontelot), se on suojattu ulkopuolelta tiilestä, betonista tai lohkosta valmistetusta suojapeitistä (kuva 14.15).

Kuva 14.15. Kellarin vedeneristys:

a - pohjaveden pienellä paineella; b, c - korkeilla päänvedenpaineilla; 1 - suojaava seinä; 2 - pohjaveden taso; 3 - bitumipinnoite; 4 - sementtilaasti tai kierrätysmateriaali; 5 rullan eristys; b - suojaava sementtikerros; 7 - betonin valmistus; 8 - sementtitehtaat; 9 - teräsbetoniset reunalistat; 10 - teräsbetonilaatikon rakentaminen

Eristeen ja suojaseinän välinen rako täytetään nestemäisellä sementtilaastilla. Suojatoimintojen lisäksi seinä pitää myös vedenpitävyyden suunnitellussa asennossa ja havaitsee osan veden hydrostaattisesta paineesta.

Vaakasuora vedeneristys haudattujen tilojen suojaamiseksi liimataan valmistuspinnan pinnalle tasaisesti sementtipohjalla ja suojataan ylhäältä sementti- tai asfaltikerroksella 4... 5 cm paksuisella vesipaineella pohjaveden pinnalla 0,5 m: betonikerroksen kerros, jonka painoyksikköä kohti on oltava vähintään hydrostaattinen paine (kuvio 14.15, a).

Jos pohjaveden taso nousee kellarikerroksen yläpuolelle yli 0,5 m, vedenpainetta koetaan erityisrakenteella. Näitä voi olla seinissä tai rakennuspylväät, takapintaiset ja ei-palkkilaatat, laatikkorakenteet jne. Upotetut betonilaatat (kuva 14.15, b, c). Kun käytetään laatikkomaisia ​​rakenteita (kaisoneja), vedeneristys liimataan upotettujen tilojen seinämien sisäpintaan (sisäinen vedeneristys). Näitä raudoitettuja betonirakenteita voidaan käyttää myös kiinteinä pohjalevyinä, jotta osa paineesta siirretään rakenteesta maahan.

Kaikenlaisen vedenpitävän vedenpitävän maton vedenpitävän maton laskemisen alapuolella olevan vedenpitävän maton on oltava koko haudatun pinnan kokoinen ja asettuttava korkeudelle, joka ylittää 0,5 metrin korkeimman pohjaveden tason.

Maanalaisten rakenteiden suojaus korroosiolta valitaan pääasiassa pohjaveden aggressiivisuuden mukaan.

Hieman aggressiivisissa vesissä on hyvin suojattu ja tiiviisti tiivistetty savesta valmistettu savilukko, joka toimii suojana, joka on järjestetty suojusseinän koko korkeudelle ja perustusten sivuille (kuva 14.16).

Kuva 14.16. Pohjaveden eristäminen aggressiivisesta pohjavedestä:

1 - savi linna, joka on valmistettu murskatusta savesta; 2 - bitumipäällyste kolme kertaa; 3 - suojaava seinä; 4 rullan eristys; 5 - puhdas lattia; b - teräsbetonilattia; 7 - suojakerros; 8 - sementtitehtaat; 9 - murskattu kivi tai sora

Aggressiivisimmilla vesillä ennen saveaulan laitetta suojaavan seinän ja perustusten pinta pinnoitetaan bitumilla tai polymeerimastilla kahdesti. Pohjan pohjasta, jossa raudoitusta suojaa vain pieni kerros betonia, eristeen on oltava monimutkaisempi. Tällöin säätövalmiste valmistetaan maaperään kyllästetystä ja bitumilla kyllästetystä murskakiven kerroksesta, joka on 2... 3 kertaa ylhäältä peitetty bitumimateriaalilla.

tai mastopolymeerihartsista.

Hyvin aggressiivisten vesien tapauk- sessa kaikki maanalaiset rakenteet on suojattu sivuilta ja pohjilta liimattujen bitumitelamateriaalien eristyksissä.

Korroosionestoaineiden lisäksi voidaan suojata säätöjä tuhoa vastaan ​​käyttämällä sementtejä, jotka kestävät tämäntyyppisen aggressiivisuuden (esim. Sulfaattien kestävät sementit veden sulfaatin aggressiivisuuden vuoksi) sekä tiheä betoni.

Rakentamisen käytäntö on kehittänyt erilaisia ​​tapoja suojella rakenteita ja maanalaisia ​​tiloja pohjavedestä ja kosteudesta. Monet näistä rakennusvaiheen aikana toteutetuista toimista ovat melko yksinkertaisia ​​ja tehokkaita. Mutta niiden laite on monimutkainen ja tehokkuus heikkenee, kun ne suoritetaan nykyisissä rakennuksissa ja rakenteissa.

Suojatoimenpiteillä pyritään suojaamaan maanalaisia ​​rakenteita ja kellareja kosteudelta, pohjaveden tulvilta, korroosiolta ja maanalaisten rakenteiden materiaalien tuhoutumiselta. Näiden toimenpiteiden valinta riippuu rakennustyön hydrogeologisista olosuhteista, kausivaihteluista ja mahdollisista pohjavesimuodostumien muutoksista, niiden aggressiivisuudesta, suunnittelun ominaisuuksista ja tilojen tarkoituksesta.

Maaperän kosteuden suojeleminen rajoittuu tasaisen vedenpitävän rasva-sementtilaastikerroksen tai yhden tai kahden kerroksen kierrätetyn materiaalin keräämiseen bitumiin kaikilla seinien tasoitetulla pinnalla 15-20 cm: n korkeudella päällysteen tai päällysteen yläosasta (kuva 1.35). Tämä kerros on lattian konkreettinen valmistelu. Lattian laskeutumispaikoissa järjestetään lisäeristys.

Kuva 1.35. Epäkelpoisten rakennusten seinien kosteuden eristäminen lattiat pitkin puuta ja maata pitkin: a, c - ulkoseinien eristys; b - sisäseinien eristys; 1 - valssattu materiaali tai sementtilaasti; 2 - bitumipäällyste 2 kertaa

Ris.1.36. Eristäminen kellarikerroksen seinämien kosteudesta ja haudatusta tilasta: a - ulkoseinä; b - sisäseinä: 1 rullan vedeneristys; 2 - bitumipäällystys

Eristys kosteasta kellarista ja hautautuneista tiloista kuivissa maissa suoritetaan päällystämällä yksi tai kaksi kertaa haudattujen seinien ulkopinta kuumalla bitumilla ja valssaamalla eristävä seinässä kellarikerroksessa. Märissä maissa päällystys tehdään seinäpinnalla, joka on kipsattu sementtilaastilla. Hyvin kosteissa maissa lisätään sementtilaastia, tiivistää betonia ja laastia.

Kellariseinien pinnat eristetään kosteudelta vaakatasossa vedenpitävällä kerroksella seinään, joka ulottuu maanalaiseen tilaan tai kellariin (kuva 1.36). Pohjakerroksen eristys pohjaveden alhaisella tasolla on itse betonilattia. Hyvin kosteissa maissa lattia on valmistettu tiheästä betonista lisättynä cereteksellä, joka peittää sen bitumikerroksella ja puhdas kerros on valmistettu asfaltista.

Pohjan ja maanalaisten tilojen suojaaminen pohjavedestä. Pohjaveden torjuntaan kuuluvat tärkeimmät toimenpiteet ovat vedenpoisto- ja vedeneristysvälineiden salaaminen.

Kaupunki- ja teollisuusrakenteissa käytetään täydellisiä tyyppiä olevia vaakatasoisia putkimaisia ​​viemäreitä, jotka leikkaavat kokonaan vesijohdon läpi ja saavuttavat vesiväylän, ja epätäydellinen tyyppi - osittain leikkaamalla tämän kerroksen läpi.

On taloudellisinta järjestää vedenpoistoa ei yhtä rakennusta tai rakennetta varten, vaan niiden monimutkaisuudesta alueen suunnittelun valmistelun aikana, mikä pienentää vedenpoistoverkon pituutta.

Erillisissä rakennuksissa ja rakenteissa käytettiin kahta jätevesityyppiä.

Ensimmäistä seinää (liitettävää) viemäröintiä käytetään matala- ja kerrosalustalla (kuva 1.37). Se sijaitsee pohjan ulkosivulla ja se haudataan sen pohjan alapuolelle.

Kuva 1.37. Wall drainage: 1 - murskattu kivi upotettu maahan; 2 - savibetoni; 3 - hieno murskattu kivi tai sora; 4 - karkea hiekka; 5 - keskikokoinen hiekka; 6 - paikallinen maaperä; 7 - bitumipäällyste kaksi kertaa

Toista - säiliötä (kuva 1.38) käytetään matalassa läpäisevässä maaperässä, jossa lineaarinen vedenpoisto ei useinkaan anna positiivista tulosta ja läsnäollessa pienitehoisia, hyvin läpäiseviä välikerroksia ja linssejä näissä maissa.

Kuva 1.38. Säiliön vedenpoisto rakennuksen kellarikerroksessa: 1 - keskikokoinen hiekka; 2 - seinän kuivatus; 3 - karkea hiekka; 4 - sora tai murskattu kivi

Maanalaisen säiliön vedenpoiston kytkentä rakennusten kanssa, joissa on nauha-pohjainen seinä, toteutetaan putkien avulla ja erillisillä pohjalla kuivatuskerrosten kautta.

Säiliön tyhjennykset eivät suojaa maanalaisia ​​rakenteita kosteudelta ja kosteudelta kapillaarista kosteutta.

Laitevesiä, erityisesti yksilöä, rajoittaa mahdollisuus veden poistamiseen niistä, esimerkiksi myrskyjen, pumppaamojen ja muiden laitteiden ja olosuhteiden esiintyminen. On huomattava, että viemäröinnin asentaminen vaatii niiden toiminnan ja huollon aiheuttamia lisäkustannuksia.

Vedenpitävä vedeneristys suoritetaan vain rullatuista materiaaleista, joissa ei ole hajoavaa alustaa - vedeneristys, metalliseinä, katehuopa ja antiseptisen pohjan kateaine. Valssatut materiaalit liimataan bitumilaastilla litistetyllä eristyspinnalla.

Liimattu vedeneristys on kiinnitetty eristetyn rakenteen ja suojaavan rakenteen välille, joka suojaa eristystä mekaanisilta vaurioilta ja joissakin tapauksissa altistaa pohjaveden paineen. Pohjaveden lasketun vedenpinnan alapuolella olevan vedenpitävän maton on oltava jatkuva haudatun pinnan yli.

Maanalaiset vedet aiheuttavat hydrostaattisen paineen hautautuneiden tilojen lattiaan ja seiniin.

Suunnittelupaine hp (lattiarakenteen vedenpitävästä tasosta) hyväksytään ja vedenpitävyys tehdään 0,5 m pohjaveden enimmäistason yläpuolella. Kuviossa on esitetty hydrostaattisten paineilmojen kaaviot haudoitetuissa tiloissa ja näiden paineiden arvot. 1.39

Kuva 1.39. Pohjaveden hydrostaattinen paine syvennetyssä rakenteessa

Kuva 1.40. Pohjakerroksen vedenpitävyys pohjaveden pinnassa jopa 0,5 metriä: 1 - tiili- tai betonisuoja; 2 rullan eristys; 3 - puhtaan lattian rakentaminen; 4 - muodonmuutos kompensaattorit; 5 - sementti tai asfaltti kerros; 6 - sementtitehtaat; 7 - betonin valmistus

Jotta vältettäisiin epätasaisten sedimenttien ja pohjakerroksen eristävän maton rikkoutuminen, niiden väliin asetetaan maton silmukan muodossa oleva kompensoija, joka sijoitetaan bitumiin ruutuun. Kompensoijat ovat tyytyväisiä ja sedimenttisiä saumoja.

Kun pohjaveden taso on korkeampi kuin kellarikerroksessa 0,5 m, vedenpitävyys koostuu kolmesta tai useammasta kerroksesta valssattua eristettä ja lisärakenteesta, joka suojaa sitä hydrostaattisen paineen repäisystä ja havaittavuudesta.

Hydrostaattisen paineen pystypinnoilla havaitaan seinät tai erityiset rakenteet. Ensimmäisessä tapauksessa vedenpitävyys liimataan seinien kohdennettuihin ulkopintoihin ja suojataan mekaanisilta vaurioilta tiilien, betonilaattojen tai lohkojen suojaavalta seinästä (kuva 1.40). Eristeen ja seinän välinen rako täytetään nestemäisellä sementtilaastilla. Paremman eristyksen kiinnityksen vuoksi suojaava seinä erottaa valssatun materiaalin kaistaleen pituudella 5-6 m. Toisessa tapauksessa eristys on liimattu seinän sisäpinnalle ja puristettu erityisellä rakenteella, joka on suunniteltu hydrostaattisen paineen (1,41) käsitykselle,

Kuva 1.41 Kellarin veden eristäminen seinien ulkopinnalle suurilla pohjavedenpaineilla: 1 - vedeneristys; 2 - bitumipinnoite; 3 rullan eristys; 4 - suojaava tiili tai betoniseinä; 5 - teräsbetoniset reunalistat; 6 - suojaava sementtikerros; 7 - sementtirauta; 8- betonivalmiste

Kuva 1.42. Kellarin vedeneristys seinien sisäpinnalle korkeilla pohjavedenpaineilla: 1 - vedeneristys; 2 - bitumipinnoite, suojattu sementti - kipsillä; 3 rullan eristys; 4 - sementtikerros; 5 - teräsbetonilaatikon rakentaminen; 6 - puhdas lattia; 7 - sementtirauta; 8- betonivalmiste

Kuva 1.43. Korroosionkestävien pohjavesien eristäminen: 1 - sekoitettu savipinta; 2.10 - bitumipäällystys kolme kertaa; 3 suojusseinä; 4 rullan eristys; 5 - puhdas lattia; 6 - teräsbetonilattia; 7 - suojakerros; 8- sementtivärit; 9 - murskattu kivi tai sora

Vaaka vedenpitäväksi rakenteissa liimattu perän on sileä tasoitetaan pinnan esikäsittely ja suojella sitä ylhäältä tai bitumisideaineeseen kerroksen paksuus on 3-5 cm. Hydrostaattinen paine on nähnyt upotettu seinään tai rakennuksen konkreettisia tukilevyä, ja takaisin uurrettu beamless palkit, laatikkomainen rakenne (1,42) yhteinen lattia ja seinät, ja teräsbetonin laatat, lattiat metallisia palkkeja.

Kun hydrostaattinen paine tuntuu teräsbetonilattiat, niitä voidaan samanaikaisesti käyttää laattojen kiinteinä perustuksina.

Kun eristetään vierekkäisiä rakenteita, niiden eristettyjen pintojen tulee olla tylsiä 45 asteen kulmassa tai pyöristettynä vähintään 10-15 cm: n säteellä.

Maanalaisten rakenteiden suojaaminen aggressiivisilta vesiltä vähenee aggressiivisuudesta riippuen materiaalin suuremman kemiallisen kestävyyden antamiseksi tai eristämiseksi pohjaveden kostutuksesta. Jos aggressiivisen veden lähde on olemassa, saavutetaan hyvät tulokset ilman neutralointirajojen rakentamista - kalkkikiveä ja kiveä täytetyt ojat, jotka neutraloivat happoa vedessä ja vähentävät sen aggressiivisuutta.

Yksinkertaisin eristys heikosti aggressiivisesta vedestä voi olla hyvin uudelleen massatun ja tiiviisti tamped saven savilasi. Aggressiivisemmissa vesissä eristys suoritetaan kemiallisesti kestävillä kuorilla.

Hyvin aggressiivisten vesien tapauksessa rakenteen pinta on suojattu sivulta ja pohjasta liimaeristeellä bitumitelamateriaalista (kuva 1.43). Rakenteen pohjalla oleva eristys levitetään vaalean betonin valmistukseen.

Hyvin aggressiivisilla vesillä rakenne on vuorattu klinkkerillä bitumilla tai erityisellä happoa kestävällä liuoksella.

Lisäyspäivä: 17.06.2017; Näkymät: 1424;

Katso lisää:

 • Säätiön suojausasetukset
 • Vedenpitävät materiaalit
 • Viemäröintitarkoitus
  • Jätevesijärjestelmän periaate

Rakennettaessa taloa on välttämätöntä paitsi ennustaa kaikki kuormat, myös suojata rakennetta ja erityisesti pohjaa pohjavedestä, mikä voi haitata. Suunnitteluvaiheessa on välttämätöntä valita, mitä eristysmenetelmää käytetään. Nykyään pohjaveden suojelu voidaan toteuttaa bitumin tai tervan, sementtilaastareiden, rullan tai liimaeristeiden pohjalta. On tarpeen ajatella vedenpoistojärjestelmän laitetta, joka tyhjentää kosteuden talon ympärillä.

Pohjustuksen vedeneristys toimii hyvänä suojana pohjavettä vastaan, mikä voi vahingoittaa rakennetta.

Säätiön suojausasetukset

Talon pohja voidaan suojata maaperän kosteudelta eri menetelmillä, mukaan lukien seuraavat:

Kellarin vedeneristysvaihtoehdot.

 1. Pohja pohjasta voidaan poistaa erityisellä kuivatusjärjestelmällä, joka koostuu rei'itetyistä putkista. Sen jälkeen vesi joutuu erityisiin kaivoihin, missä se puhdistetaan. Tulevaisuudessa kosteutta voidaan käyttää teknisiin tarpeisiin.
 2. Pohja suojataan sementti-hiekkalaastilla, jonka kerroksen on oltava 25 mm. Seos levitetään pinnalle tasoitettuna ja kuivataan sitten perusteellisesti. Edellä on jo varattu ruberoidikerros tai tavallinen katemateriaali.
 3. Toinen mahdollisuus eristää pohjan seinät liialliselta kosteudelta on käyttää mastikaalia kuumennetusta bitumista ja kalkinpoikasta suhteessa 1-2. Tarvittaessa kalkki voidaan korvata seulatuilla kuivalla liidulla, joka sekoitetaan tavanomaisen hartsin kanssa yhden suhde. Tällaista sulaa mastetta levitetään pinnalle kahdessa kerroksessa, niiden kokonaispaksuus on 8 mm.
 4. Yksinkertaisin on vaihtoehto, jossa säätö on eristetty kahdella kerroksella katemateriaalia tai katemateriaalia. Asennettaessa on varmistettava 15 cm: n päällekkäisyys. Kun on asetettu, on varmistettava, että valssattu materiaali ei ole vaurioitunut eikä siinä ole vikoja.

Usein käytetään pinta-sementointia, joka voidaan tehdä usealla eri tavalla. Olisi harkittava, miten säätiö voidaan suojata tällä tavoin yksityiskohtaisemmin.

Ensimmäiseen menetelmään kuuluu seuraava menettely:

Kaavajärjestelmän kellarijärjestelmä kaikkien elementtien kanssa.

 • sementtilaastia levitetään pinnalle, huolellisesti kohdistettuina;
 • Tämän jälkeen kaadetaan 2-3 mm: n paksuinen kuivaa sementtiä, joka on litistetty terällä.

Käytetty sementti imeytyy täydellisesti kosteuteen, jolloin muodostuu sementtipastaa, joka kuivauksen jälkeen ei päästä vettä lainkaan.

Jotta rakennuksen pohja voitaisiin eristää maasta tulevasta kosteudesta, voit käyttää toista menetelmää. Laasti tasoitetaan, sen jälkeen se ei ole kuivaa sementtiä, jota levitetään siihen, mutta käyttövalmis sementtipastaa, joka tasataan myös.

Tiili- tai kivirakenteelle tällainen eristys asetetaan korkeudelle 15-20 cm maanpinnasta.

Jos lattia on palkin päällä, eristys on 10 cm alhaisemmalla tasolla.

Takaisin sisällysluetteloon

Voit eristää pohjan maaperän kosteuden ja myöhemmän vahingon kielteisistä vaikutuksista. Voit käyttää erilaisia ​​materiaaleja. Nämä eivät ole pelkästään mastisia tai erityisiä sementtilaastareita, vaan myös valssattuja materiaaleja, kipsiä, läpäiseviä seoksia, jotka levittäytyvät syvälle seinän pintaan.

Käytetyt vedeneristysmateriaalit, jotka mahdollistavat perustan luotettavan suojan, voidaan luokitella pintojen levittämismenetelmien mukaan:

 • asfaltti kipsiseokset;
 • maalaus materiaalit;
 • pinta-aineet;
 • asfaltti valetut materiaalit;
 • kipsisementtieristys.

Esimerkki esivalmistetun nauhamaisen pohjan suojelusta pohjavedestä: 1 - pohjapussi, 2 - suorakaiteen muotoiset pohjapaneelit, 3 - suojaava valmiste, 4 - suojaava päällyste; 5 - Vedeneristyskerrokset, 6 - Täyttö, 7 - Suojakalvot, 8 - Täyttö; 9 - Paul.

Kaikki pohjaveden suojelemiseen käytettävät materiaalit on tartuttava hyvin tiukkaan, niillä on oltava luotettava tarttuvuus ja niiden paksuus on tasainen. Vain tässä tapauksessa suoja suojaa rakennetta luotettavasti kosteudelta, syövyttäviltä vesiltä, ​​muotista.

Nykyään seuraavia vaihtoehtoja voidaan käyttää vedenkäsittelyyn:

 • asfaltti, bitumipitoisuus, levitetty kuumaksi;
 • mastikat (asfaltti, bitumiset), emulsiopastat, jotka levitetään kylmäksi;
 • sementti-hiekkaliuokset, joissa lisätään erityisiä tiivisteaineita;
 • fenoliset, furaanimastit, polymeeriset betonit.

Pohja voidaan suojata orgaanisten sideaineiden avulla, jotka valmistetaan nestemäisten, viskoosi-muovisten, keinotekoisten kiinteiden tuotteiden perusteella.

Takaisin sisällysluetteloon

Yksi tärkeimmistä suojausmenetelmistä maaperän kosteudelta on vedenpoisto. Oikein suunniteltu ja rakennettu vedenpoisto suorittaa seuraavat toiminnot:

 • suojaa huurteelta talvella;
 • säätiö on suojattu kosteudelta, multaa, sientä;
 • lätäköitä, jäätä ei muodosteta rakennuksen lähellä;
 • talon rakentaminen ja säätiö ei tuhoutu kosteudella, viimeistelymateriaalit pysyvät vahingoittumattomina.

Jätevedenpuhdistusjärjestelmä rakennetaan samanaikaisesti muiden pohjaveden suojamenetelmien kanssa, mikä mahdollistaa tehokkaan järjestelmän luomisen. Rakentamisvaiheessa on tarpeen suunnitella viemäröinti, kaikki materiaalit valitaan täysin maaperän, rakennuksen ominaisuuksien ja alueen mukaan.

Laitteen tyhjennysjärjestelmä - tämä on yksi säätiön suojelun edellytyksistä, mikä mahdollistaa pohjaveden tyhjentämisen. Tietenkin pieni maa-talo, vain sokea alue voi olla melko tarpeeksi, mutta suuri, jota käytetään ympäri vuoden, viemärijärjestelmä on paras vaihtoehto.

Tällaisen järjestelmän asennus ei koske vain putkien asennusta, pohjaveden poistamista koskevia laitteita vaan myös tyhjennyskerroksen asianmukainen laite, joka valitsee juuri sellaiset materiaalit, joita voidaan käyttää tietyntyyppisen maaperän kanssa.

Pohjaveden tyhjennysjärjestelmän suojaaminen voidaan koota käsin. Ensin sinun on valittava oikea putken halkaisija ottaen huomioon talon pinta-ala, maaperän kylläisyys kosteudella. Käytetään yleensä putkia, joiden läpimitta on 75 mm - 110.

Kaivannon pohjalla kaadettiin tyynyjä, jonka korkeus on noin kymmenen senttimetriä. Rikkominen tiivistetään, jonka jälkeen putket asetetaan kaltevalle pohjaveden vapaalle virtaukselle. Liitokset tehdään liittimillä, joustavilla putkilla. Tämän jälkeen kaivanto on täynnä raunioitumista ja maaperää, joka on otettu kaivamisen aikana. Murskattua kiveä ympäröivän vedenpoistoputken ympärillä on mahdotonta jättää vapaita paikkoja.

Takaisin sisällysluetteloon

Jätevesijärjestelmän periaate

Pohjaveden perusta ovat erityiset muoviputket, joissa on rei'itys, joilla voi olla suodatuskerros. Tällaiset tuotteet on pinottu rakennuksen kehän ympäröimään kaivantoon. Rei'itettyjen putkien ohella viemäröintiin kuuluu kerrostumia, usein geotekstiilejä.

Pohjavesi maaperästä rei'itetyn kerroksen läpi tunkeutuu putkeen, minkä jälkeen se tyhjennetään erityiseen säiliöön (tavallisesti erityisiin kuivatuskaivoihin). Näin säätiön tehokas suojaus varmistetaan, koska maaperän kosteus ei yksinkertaisesti kuulu talon rakenteeseen. Yhdessä muiden suojatoimenpiteiden kanssa vedenpoiston avulla voit poistaa kokonaan kosteuden sisääntulon.

Rakenteen perustan vedenkestävä suojelu pohjavedestä estää rakenteen tuhoutumisen kosteuden negatiivisen vaikutuksen alaisena. Joten voit päästä eroon kellarista, kellarista, kosteuden sisustuksesta, muotin tahroista, tuoksuista tuoksuista. Suunnittelua voidaan suojata erilaisilla materiaaleilla ja menetelmillä. Tämä ei ole vain vedenpitävien kalvojen asettaminen vaan myös laite erityisen vedenpoistojärjestelmän kehän ympärille.

Pohjaveden suojelu pohjavesiltä

Pohjan suojeleminen pohjavedestä on monien omien talojen ja mökkien omistajia. Maan talossa kosteus tunkeutuu ylhäältä virtaavalla katolla tai alhaalta. Lisäksi jälkimmäisessä tapauksessa syy voi olla kosteuden nousu ylhäältä, esimerkiksi rankkasateelta, johon liittyy maahan virtaavien virtausten mukana. Tällöin laite voi auttaa laadukasta sokea aluetta.

Mutta myös pohjavettä, jotka sijaitsevat tietyllä syvyydellä ja jatkuvasti vaikuttavat säätiöön. Miten suojata säätiö pohjavedestä vaikuttamalla omiin käsiisi, on suositeltavaa tutustua tähän artikkeliin.

Mitkä tekijät on otettava huomioon valittaessa säätiötä pohjavedestä

Rakenteen suojan valinnassa sen kosteudesta on määritettävä:

 • Pohjaveden muodostumien syvyys. Tämä olisi tehtävä, jos kellari järjestetään talorakenteeseen.
 • Mikä on maanalaisen nesteen paine. Tämä kriteeri jakaa kerrokset neljään tyyppiin. Lisäksi samassa paikassa voidaan samanaikaisesti kohdata esimerkiksi "paine" ja "keskeytetty" vesi.

Vinkki: Ennen kuin aloitat talon rakentamisen, tee geodeettinen tutkimus sivustosta, johon se rakennetaan.

 • Säätiön vedenpitävyyteen vaikuttavat voimakkaasti maaperän ominaisuudet, joihin rakenne rakennetaan. Maaperä voi olla joko läpäisevä, kuten esimerkiksi hiekkakivi tai ei, kun neste etsii muita kevyempiä tapoja siirtyä perustaksi.
  Tässä tapauksessa vedenpitävä kerros on tehtävä "voimakkaammaksi". Tämän ominaisuuden vuoksi tehdään myös materiaalien valinta. Lisäksi mikä tahansa neste voi sisältää aggressiivisia elementtejä.
 • Säätiön tyyppi. Jokaisella on omat ominaisuutensa, sekä työn järjestyksessä että tuotannossa. Esimerkiksi, kun paalun perustus, valssautuneiden "eristeiden" käyttö suljetaan pois, mutta ne ovat täydellisiä nauhateille (lue lisää. Mikä on pohja, jos pohjavesi on lähellä: valinta ja laite).
 • Kaikissa rakennusolosuhteissa perusvesieristys suoritetaan ulkopuolelta ja sisäpuolelta. Molemmat tyypit ovat perusasetuksia, ja niiden varustaminen ei ole hyväksyttävää.

Mitkä ovat tapoja suojella säätiötä

Voit suojata talon tai kellarin perustukset maaperän kosteudelta. Voit valita minkä tahansa vaihtoehdon lajikkeesta.

 • Laite on erityinen tyhjennysjärjestelmä, joka koostuu rei'itetyistä putkista, joiden kautta pohjavesi poistuu pohjasta erityisiin kaivoihin. Puhdistuksen jälkeen kosteutta voidaan käyttää teknisiin tarpeisiin.
 • Säätösuojaus voidaan suorittaa sementti-hiekkalaastilla, jonka kerroksen on oltava vähintään 25 millimetriä. Seos peitetään pinnalla, tasoitetaan ja kuivataan sitten perusteellisesti. Sen jälkeen yläkertaan kiinnitetään katemateriaalikerros tai tavallinen katemateriaali. Kuvassa näkyy sementti-hiekkalaastin lattia.

Pohjakerroksen hiekan ja sementtilaastin suojaaminen

 • Alustan seinämien eristäminen liialliselta kosteudelta mahdollistaa kuitukalkista ja kuumennetusta bitumista valmistetun mastikan kahden suhde. Kalkkia voidaan tarvittaessa korvata kuivalla seulalla varustetulla liidulla, joka on sekoitettu tavallisen hartsin kanssa yhden suhde. Tällaista sulatettua mastetta levitetään pinnalle kahdessa kerroksessa, joiden kokonaispaksuus on yli 8 millimetriä.
 • Helpoin tapa eristää säätiö on asettaa kaksi kerrosta katemateriaalia tai kattohuopaa. Tällaisen kattavuuden hinta on pienempi. Samalla on varmistettava, että yhden kerroksen päällekkäisyys toiselle on vähintään 15 senttimetriä.

Vihje: Asennettaessa on varmistettava, että telamateriaaleja ei ole vaurioitunut.

 • Usein sementointipintoja tehdään usealla eri tavalla.

Jätevesijärjestelmän ominaisuudet

Veden poistamiseksi erillisen rakenteen pohjalta on useita erilaisia ​​vedenpoistoa:

 • Kellarin renkaiden tyhjennys. Sitä käytetään ehkäisemään erillisten ja hiekkapohjaisten talojen kellarien tulvat. Vesi tunkeutuu vapaasti tällaisen maaperän läpi ja rengaskuivatuslaite voi säästää säätiön. Tässä olisi otettava huomioon:
 1. rakenne koostuu renkaasta, sen sisäosa on eristetty vedestä;
 2. kun nesteen virtaus vain yhdestä sivusta, tällainen tyhjennys voidaan asettaa avoimena ympyränä;
 3. tällaisen järjestelmän asennus olisi tehtävä lattiatason alapuolella, suojattava huone kosteudelta;
 4. järjestelmä asetetaan 5 - 8 metrin etäisyydelle seinästä.

Vinkki: Pienemmällä etäisyydellä sinun on huolehdittava sen poistamisesta, muuten itse rakennuksen maaperän heikkeneminen tai saostuminen saattaa olla heikkoa.

Ring tyhjennys talon ympärillä

 • Seinän kuivatus. Käytetään estämään kellarikerroksen ja savi- tai pilvilannoitteella rakennetun kellarikerroksen tulvat. Vesi tunkeutuu tällaisen maaperän läpi melko vaikeaksi. Kun valitset tällaisen valuma-asetuksen, ohjeessa ehdotetaan huomioiden:
 1. sitä käytetään usein estämään tilat pääsemästä veteen siihen;
 2. käytetään sekamuotoisen pohjaveden lähteen kanssa;
 3. laita laite rakennuksen ulkopuolelle. Tällöin rakennuksen seinämän ja viemärijärjestelmän välisen etäisyyden on oltava sama kuin pohjan leveys, suoraan rakenteen itse.
 4. tämä järjestelmä asetetaan kellarin pohjan yläpuolelle;
 5. jos kellari on liian syvä, vedenpoisto voi olla hieman korkeampi.
 • Säiliön tyhjennys. Yleensä käytetään yhdessä seinän tai renkaan kanssa. Kun valitset tällaisen järjestelmän, sinun on tiedettävä, että:
 1. on suositeltavaa käyttää sitä kaikentyyppisellä maaperällä, jossa on suuri määrä pohjavettä;
 2. jota käytetään ehkäisyyn liejuus- ja savimaassa;
 3. Erityinen putki asetetaan koko rakennuksen pohjalle tarjotakseen tällaisen järjestelmän vuorovaikutukseen ulkoisen kuivatuksen kanssa.


Rengasvuoto seinämästä poikkeaa siitä, että se sijaitsee suoraan kellarikerroksen läheisyydessä. Ja etäisyydellä pohjasta kolmeen metriin on rengas. Loput kaksi järjestelmää ovat samat.

Viemäröintijärjestelmä on putkijärjestelmä, joka on liitetty toisiinsa ja jossa on suljettu piiri. Se asetetaan rakennuksen alimman pisteen alapuolelle. Jotta hyvä tyhjennys, koko laite asetetaan kulmaan.

Jokaisen tällaisen järjestelmän kulmakappaleeseen on asennettu säiliö tai kaivo, joka mahdollistaa vedenpoiston tilan tarkastelun ja tarvittaessa puhdistaa järjestelmän helposti.

Kaikki ylimääräinen vesi tulee putkiin ja sitten kuoppiin, josta se poistetaan paikan ulkopuolelta. Mutta jopa kaikkein asianmukaisimmalla laitteiden kuivatusjärjestelmällä on erittäin vaikea välttää kosteutta kellarissa 100%, erityisesti seinillä.

Mikä on paras pohja pohjaveden suorittamiseksi kesämökki kertoo video tässä artikkelissa. Veden imeytyminen kokonaan maanpinnan alapuolelle sijoitettuun raken- teeseen auttaa vedenpitävään säätöön itseensä.