Kuopan sinusien täyttö

Säätiön rakentamiseen liittyy lähes aina maa-alueita, joiden määrä riippuu rakennettavan rakennuksen koosta. Kaivettu maaperä suihkutetaan rakennustyömaalla ja sitä käytetään sitten täyttämään kuopan sivuontelot. Tämän ansiosta pystyt ratkaisemaan useita purettuja maa-aineksen käsittelyyn liittyviä ongelmia sekä lisäämään pohjan vakautta.

Täytä tavoitteita

Kaivannon sinusien täyttö suoritetaan sen jälkeen, kun kaikki rakennus- ja viimeistelytyöt rakennuksen perustuksen rakentamiseen ovat valmiit. Kuopan kaivo on sen rinteiden ja kellarikerroksen tai kellarikerroksen välinen rako. Niiden avulla voit vapaasti tuottaa koko rakennustyön:

 • Asenna ja irrota monoliittisen betonikuoren muotti.
 • Kokoamaan elementtielementtejä.
 • Kiinnitä lämpö- ja vedeneristysmateriaalien pohjaseinän ulkoseinät.
 • Varustaa ympäröivän vedenpoistojärjestelmän avulla pohjaveden, lumen sulamisen ja sadeveden poistamiseksi.
Kuopan sinusien täyttö

Kun kaikki tukialustan asentamiseen ja viimeistelyyn liittyvä työ on valmis, kuopan kaivokset täytetään maaperällä. Koko prosessin täyttö ensimmäisellä silmäyksellä näyttää yksinkertaiselta alkeellisuudelle. Kuitenkin tuottaa tämä työ kaikkien rakennussääntöjen ja määräysten mukaisesti. Ei ilman syytä tätä prosessia säätelevät erillinen SNiP nro 3-02-01 vuodelta 1987.

On tarpeen tehdä täyttö vain sen jälkeen, kun pohjan betonilla on vähintään lopullinen voima. Se kestää yleensä 2-4 viikkoa riippuen säästä ja täytön paksuudesta. Muussa tapauksessa tukipohjalla on suuri vaurio: sen halkeilu ja muodonmuutos.

Ainoa vaihtoehto on, kun sinusit on kaadettava ennen kuin betoni täytetään tarvittavalla lujuudella - kun sääennuste lupaa runsaita sateita, jotka voivat johtaa sementin uuttumiseen betonista tai täydellisestä tai osittaisesta pesemästä tuoreesta kaatamisesta.

Tämän välttämiseksi suoritetaan sinusien täyttö kaikki varotoimenpiteet. Kun sinusit ovat täynnä, rouhinta jalkakäytävä kaadetaan rakennuksen ympärille epäonnistumatta. Se vähentää sadeveden virtausta suoraan juuri maadoitetun kellarin seinämiin.

Maanrakennustekniikka

Rakennustankojen sinusien täyttäminen mahdollistaa useiden tehtävien ratkaisemisen onnistuneesti, mutta vain, jos kaikkia tekniikoita noudatetaan tiukasti.

 • Lämmittämällä säätiötä. Sinusaukkojen täyttöön voit luoda ylimääräisen ulkoisen suojatyynyn kylmän tunkeutumista vastaan ​​kellariin tai socle-huoneisiin.
 • Lisää kestävyyttä. Säätösauman seinämien seinämien laite helpottaa sen kokoonpanon ja koristelun koko prosessia. Tämä tekniikka kuitenkin vähentää merkittävästi sen vakautta. Kaivannon rinteiden tai louhinnan ja alustapohjan välisten aukkojen täyttäminen tekee säänöksestä kestävämmän, lisää sen vastustuskykyä seismisiin, värähtelyihin ja muihin vaikutteisiin.
 • Viemäröinnin ja pohjaveden poistaminen kellarista. Mahalaukun polttaminen maaperään, jolla on hyvä kuivatusominaisuus, mahdollistaa kosteuden tunkeutumisen kellarikerrokseen.
Suojavedenpoistojärjestelmä

Polkumenetelmä

Rakenneasetusten noudattaminen edellyttää melko yksinkertaista menettelytapaa monimutkaiseksi prosessiksi, joka koostuu useista vaiheista.

Maaperän kosteuden säätö

SNiP: n määräysten mukaan on mahdollista käyttää vain tiettyä kosteutta täyttöön. Kevyen maaperän (hiekka, hiekkasauma) ja korkeintaan 20% raskaaseen (savi-, sakka-, sora-hiekkaseos) pitäisi olla 12-15%.

Kosteuden prosenttiosuus vahvistetaan laboratoriossa erityislaitteiden avulla. Jos maaperä on liian kuiva makaamaan työmaalla, se on kostutettava ennen täyttöä.

Kostutuksessa ei saa käyttää tavallista vettä eikä sementti-vesiliuosta. Ammattimaiset rakentajat kutsuvat sitä sementtimaaksi.

Voit kokata sen suoraan rakennustyömaalla. Tätä varten kaadetaan vettä astiaan, minkä jälkeen sementti lisätään ja sekoitetaan perusteellisesti. Voidaan käyttää maidon ja betonisekoittimien valmistukseen. Tuloksen pitäisi olla maitomainen valkoinen liuos, jonka koostumuksen tulisi olla kuin tavallinen vesi. Liian kirkas liuos on heikko ja liian paksu - liian "vahva".

Jos maa on liian märkä, se tulisi kuivata ennen täyttöä. Tätä varten aika ajoin se irrotetaan ja käännetään puskutraktoreiden tai kaivukoneiden avulla. Auringon ja tuulen vaikutuksesta ylimääräinen kosteus poistetaan maaperästä ja kun se saavuttaa tilan, se kaadetaan sinusseihin.

täyttö maaperän

Täytettäessä sinusien on myös noudatettava teknisiä työolosuhteita. Maaperä nukahtaa välittömästi, mutta tasaisesti pitkin koko kehää ohuissa kerroksissa. Kunkin kerroksen paksuus ei saisi ylittää 30-50 cm: aa. Jokainen kerros on pudonnut sementtimaitoon ja tiivistettävä.

Täyttö ei voi käyttää hedelmällistä pintamaalia. Ajan myötä orgaaniset sulkeumat romahtavat, jättäen aukon.

Rakennustyömaan ylirasitustoiminnan aikana humus on varastoitava erillään epäorgaanisesta maaperästä. Chernomivin käyttämiseksi se on mahdollista myös paikallisen alueen järjestämiseksi. Kellarikanavan sisäinen polttaminen tulee tehdä vasta sen jälkeen, kun kaikki kaivamisen ulommat oikosulkimet on täytetty. Jos hanke tarjoaa kellarin tai pohjakerroksen asentamisen, sisäistä täyttöä ei suoriteta.

Täytön korkeus riippuu pohjan rakenteesta. Jos tuuletusaukot ovat säätiön seinissä, maaperä täytetään 20-30 cm: n alapuolella näihin reikiin, ja seinät, joissa ei ole tällaisia ​​tuuletusaukkoja, on varustettu välittömästi ennen ensimmäisen kerroksen lattiaa. Jälkimmäisessä tapauksessa polkumyynti voi toimia pohjana, jossa betonikuorta karkeita kerroksia tehdään.

Tiivistesäiliö on pakollinen tekninen kunto. Mitä tiheämpi on maa, sitä suurempi on rakennuksen koko perustan vakaus. Ihanteellisesti polkumyynnin tiheyden tulisi olla noin 0,9 - 0,95 alkuperäisen, häiriöttömän maaperän louhinnasta.

Käytännössä tämän indikaattorin saavuttamiseksi käytetään kerrostettua polkumyyntiä kunkin lisäkerroksen huolellisen tiivisteen avulla. Sen ansiosta voit myös välttää jälkikasvun myöhempää samentumista, sen huuhtoutumista, kaatamista ja viemärin tyhjenemistä.

Maaperän tiivistys tärisevä levy

Täyttömateriaali

Useimmin hiekkaa ja savea käytetään täyttöön, tai näiden tyyppisten maaperän seos - pilkko tai hiekkasauma. Rakennusinsinöörejä kohtaan ei ole yksiselitteistä mielipidettä, millaista maaperää on parasta täyttöä varten, mutta useimmat asiantuntijat ovat edelleen kannattaneet hiekkaa.

Tukeen on seuraavat edut täyttää sinusit hiekalla:

 1. Hiekka kuuluu materiaaleihin, joissa on hyvä juoksevuus. Sade ja sula vesi eivät kestä pitkään hiekkakerrokseen, vaan menevät maaperän alempaan kerrokseen. Tästä johtuen rakennuksen laakeripohjan ympärillä oleva tila vapautuu liiallisesta kosteudesta ja siksi myös kosteuden betonin kaatumisesta aiheutuvista kielteisistä vaikutuksista lämpimään kauteen ja maaperän talteenottoon.
 2. Hiekka on hyvin kaatunut ja tiivistymisen jälkeen ei ole altis uudelleensulatukselle kuivana. Näin voit vahvistaa entisestään rakennuksen perustuksia, antaa heille vakautta ja voimaa.
 3. Hiekkainen maa ei kuulu maaperään, sillä sen tiheys ja kantavuus lisääntyvät ajan myötä. Hiekkakivien yleinen voima ei ole suuri, mutta on riittävää varmistamaan rakennuksen pohjan luotettava kiinnitys.

Kaikki edellä mainitut edut "toimivat" vain sillä edellytyksellä, että täytehiekkainen maa valmistettiin etukäteen SNiP: n kaikkien vaatimusten mukaisesti. Muussa tapauksessa se voi yksinkertaisesti tulla hyödytön "painolastiksi", joka helposti vesipuroilla heikentää eikä antaa perustalle tarvittavaa voimaa.

Hiekan käyttö

Kantoaallon pitkän käyttöiän varmistamiseksi on kiinnitettävä erityistä huomiota täyttömaidon tiivistämisprosessiin. Tiivisteen tehokkuus riippuu pitkälti itse hiekan teknisistä ominaisuuksista. On suositeltavaa käyttää hiekkaa haavojen puhdistamiseen kaivamaan kaivoa.

Jos rakentaminen suoritetaan savimaissa, maahantuodusta hiekasta, joka on otettu maanalaisista kerroksista - ns. Tällainen materiaali sisältää tietyn määrän pienimpiä mineraalisuolojen hiukkasia, eri metallien yhdisteitä, pääasiassa rautaa ja alumiinia, jotka tiivistettäessä tai kostutettaessa muodostavat voimakkaita sidoksia.

Ulkopuolisten sinusoiden täyttö kaivukoneella

Näistä eduista puuttuu hiekkaa, joka on saatu murskaamalla kiviä ("uran hiekka") ja joka on purotettu vesistöjen ja järvien pohjasta ("jokien hiekka"). Ennen käyttöä on puhdistettava orgaanisten epäpuhtauksien - chernozem, oksat ja juurakot, mutta ei ole suositeltavaa pestä sitä niin, että kollageenipartikkelit, "liimaamalla" hiekka-aineet, eivät pesty vedellä.

Jäteveden tiheyden varmistamisen kannalta vielä tehokkaampi tapa on hiekkakivien käyttö täyttöön. Tämä seos on riittävän tiheää ja ilman lisäsideja. Seoksen komponenttien optimaalinen suhde on 60% hiekkaa ja 40% - keskikokoista soraa. Tämä seos on hyvin tiivistetty, sillä on riittävän suuri massa ja täydellisesti kulkee itseensä kosteutta estäen sen kerääntymisen lähelle perustuksen tai kellarin seinää.

Savun käyttö

Joissakin tapauksissa sinusien täyttämisen hiekka ei ole käytettävissä tai sen toimittaminen rakennustyömaalle on liian kallis. Sitten sinun on käytettävä savi maata, kaivettu louhinnassa. Sinusien täyttäminen savi vaatii rakentajia noudattamaan useita teknisiä sääntöjä.

Täyttöä varten on parempi käyttää vähärasvaa saviä, koska se on vähemmän altis imemään ja pitämään vettä. Tamping-prosessin helpottamiseksi noin 5% rasva-saviä tulisi lisätä kiinteään, vähärasvaiseen saviin. Tällaisella pienellä prosentilla ei ole lainkaan vaikutusta täyttömaaperän ominaisuuksiin, vaan se nopeuttaa ja yksinkertaistaa koko prosessia.

Jos saviä käytetään pohjaan upottamiseen, joka on rakennettu voimakkaille kallioille, se eroaa vähäisessä määrin sen vaikutuksesta hiekkaan, hiekkaan ja soraan.

Rasvaista saviä voidaan käyttää, kun poltetaan senaattoreita savi linjan rakentamiseen - vedenpitävä kerros, joka estää kosteuden tunkeutumisen syvälle täyttömaahan. Tätä tarkoitusta varten, sen jälkeen kun täyttö sivuonteloiden päälle pinon kerroksen aiemmin kasteltu rasva savi paksuus 15-20 cm. Munivat savea voidaan suorittaa useissa vaiheissa, 3-4 kerrosta 5 cm. Kussakin peräkkäisen levitetään vasta sen jälkeen, kun edellinen kerros savet riittävän kuivuu ja kovettuu.

Video näyttää täyttötekniikan:

Kaivantojen, kaivojen ja reikien manuaalinen täyttö, maaperäryhmä: 2

LOCAL RESOURCE STATEMENT OF GESN 01-02-061-02


Tämä korko kuvaa Moskovan kaupungin maaliskuun 2014 työhön liittyviä välittömiä kustannuksia, jotka lasketaan vuoden 2014 standardien perusteella lisäyksillä 1 käyttämällä käytettyjen resurssien hintoja indeksejä. Vuoden 2000 liittovaltion hintoihin sovelletut indeksit.
Seuraavia indeksejä ja tuntihintoja käytetään "Insinöörit-arvioijat":
Indeksi kustannusmateriaaleista: 7,485
Indeksi autojen kustannuksista: 11 643

Tämän linkin jälkeen voit tarkastella tätä standardia, joka on laskettu vuoden 2000 hintoina.
Materiaalien, koneiden ja työvoiman koostumuksen ja kulutuksen käytön perustana on GESN-2001

Jäänteiden ja kaivojen sinusien maaperän täyttö

Kun rakennustyömaalla tehty kaivaustyö on valmis, on tarpeellista täyttää tarpeeton kaivojen ja kairien huokoset. Maaperän täyttö suoritetaan vasta perustuksen jälkeen, kaikki maanalaiset apuvälineet on asetettu, testattu testitilaan ja tilatut. Täyttäessä täyttöä on välttämätöntä varmistaa säätiön ja muiden maanalaisten vesilaitosten vedenpitävyys, jotta vältetään niiden vaurioituminen, kun ne ovat kosketuksissa maaperään ja sen jälkeen tiivistykseen.

Maaperän sinusien täyttö suoritetaan kerroksittain - kunkin kerroksen täyttöönoton jälkeen tiivistys suoritetaan, jotta maaperän myöhempi kutistuminen voidaan minimoida valmiin rakenteen ja sen alueen toiminnan aikana. Myös tässä vaiheessa on otettava huomioon pohjaveden taso ja viemäröintijärjestelmän työ - kuopan ja / tai kaivannon sinusitot on täytettävä turvallisella tasolla varmistaen tehokkaan pinnan kuivatuksen. Muussa tapauksessa voi olla tarpeen kaivata kaivaa uudelleen säätiön ja maanalaisten huoltopalvelujen lisäämiseksi.

Jälkitäyttö voidaan tehdä manuaalisesti tai erikoislaitteiden avulla. Toisin kuin manuaalinen täyttö, kaivukoneen vuokraus mahdollistaa tehokkaan, nopean ja tehokkaan suorituksen. Tämän tehtävän ratkaisemiseksi sopii perinteinen kaivuri, jossa on palautusvaunu, ja aluetta rajoitetulla rakennustyömaalla paras ratkaisu olisi mobiili kaivurikuormaaja. Senjojen sijoittelu erikoislaitteilla tulisi olla keskenään manuaalisen maaperän tiivistymisen tai koneen rypytyksen kanssa.

Kuva 1 Täytteen täyttäminen kaivantojen ja kaivojen sinusien maaperällä
1 - perusta; 2 - kellari seinä; 3 - vedenpitävät sanat; 4 - asbestisementtiarkit; 5 - betonilattia; 6 - manuaalisen tiivistyksen alue; 7 - täyttöaltaan hiekkajärjestelmän taso; 8 - viemäriputki; 9 - kerros rikki; 10 - maaperäkerrokset, jotka on tiivistetty erityisillä tampereilla; 11 - sokea alue; 12 - ilmanvaihtolaatikko; 13 - kellarikerros päällekkäinen; 14 - eristetty tiiliseinä

Kun työskentelet alueilla, joilla ei odoteta lisäkuormituksen vaikutusta maaperään käytön aikana, kaivantojen täyttö on sallittua ilman maakerrosten lisävaimennusta. Samaan aikaan on kuitenkin otettava huomioon maaperän kutistumisen luonnollinen prosessi, josta polkumyynti suoritetaan kaivannopeasti pitkin ottaen huomioon tulevaisuuden maaperän kutistuminen:

 • hieno hiekka täytetään 2 prosentin marginaalilla;
 • hiekkasauma ja liepeet - marginaali 3%;
 • savi- ja kiviseinän kutistumiselle on jätettävä vähintään 8% kaivannon täytön korkeudesta.

Kapeiden sinusoiden täyttöä varten on parempi käyttää kestäviä, ei puristettavia alukkeita.

Kun työskentelet kellarissa ja kellarissa, on tarpeen ottaa huomioon maaperän paineet rakenteiden seinämille: täyttö tehdään useammalla kerroksella (vähintään 4) kerroksittain, joiden kunkin kerroksen korkeus on enintään 25 cm.. Säätiön vedenpitävyyden suojaamiseksi käytetään asbestisementtilevyjä.

07.23.2018
Petersburgers ovat vakavasti huolissaan pysäköinti jalkakäytävät ja nurmikot

"Kaunis Pietarin" sosiaaliliikkeen vapaaehtoiset tekivät kyselyn ja pyysivät kansalaisia ​​jakamaan parhaillaan vallitsevan kaupungin parannuksen tärkeimmät ongelmat ja puutteet.

07.23.2018
Pietarissa keskusteltiin maisemasuunnittelusta ja maisemoinnista

Kesäkuun alussa Pietari muutaman päivän ajan muuttui maailman johtavien maisemasuunnittelun asiantuntijoiden kokouspaikaksi. Kansainvälisessä konferenssissa "Maisemasuunnittelu kaupungin" puhui parannusta ja luoda mukava kaupunkiympäristö.

Kaivoksen sinusien täyttö: SNIP

Jotta yksityisen talon perusta olisi vakaa ja kestää yli kymmenen vuotta, on välttämätöntä täyttää oikea paikka säätiön seinien välissä. Prosessia kutsutaan täyteaineeksi, jossa kaivanto sijoitetaan kaivantoon tai kaivoon, joka poistettiin kaivannon aikana pohjan alapuolella. Vaikkakin voi vaikuttaa siltä, ​​että prosessi on yksinkertainen, kaivoksen sinusien täyttö tehdään ottaen huomioon säännöt ja vivahteet. Ei ihme, että tämä työ on koonnut SNIP 3.02.01-87.

Mikä on tämän työn erityispiirre? Miksi säätiö täyttää niin tarpeelliseksi ja miten se tehdään? Mikä voi täyttää kuoppaan? Vastauksia näihin ja muihin kysymyksiin aiheesta, harkitsemme tässä artikkelissa.

Mikä on säätiön täyttöprosessi?

Riippumatta säätiön suunnittelusta, laitteen tekniikka mahdollistaa työskentelyn aikana muodostettujen teknisten tilojen olemassaolon. Tällainen kaivannon tai kaivannon koon kasvu on merkityksetöntä, mutta sallii:

 1. Irrota muottipellit sinusilta, kun betoni on asetettu, antamatta kuopan seinän kaatumista. Lisäksi ulkoinen ontelo, jolla on leveys 15-20 cm ja 1 m syvyys sinus, nopeuttaa betonin asettamista. Tämä luku kasvaa 10-20%.
 2. Tilan läsnäolon takia on helppo eristää pystytasku pystysuoraan asentoon sekä vedenpitävä rakenne telalla tai päällystysmateriaalilla tähän tarkoitukseen. Vaikka kuopan oikosulkujen koko on 30 cm, voit käyttää kaasupolttimia ja muita työvälineitä, jotka mahdollistavat korkealaatuisen pohjaeristyksen.
 3. Jätevesijärjestelmä on olennainen osa työtä, jos pohjavesi on lähellä perustusta. Ja viemäröintijärjestelmän sinusjärjestelyllä on erittäin nopea. Järjestelmä irrottaa suurimman osan pohjavedestä, estäen sen vaikutusta alustaan.

Todellisuudessa on joitain vivahteita, jotka liittyvät täyttöön. Tämä voi johtaa siihen, että säätiön ja laatikon rakenne pysyvät vakavana ajan myötä merkittävästi. Pohjakerroksen puristavien maakerrosten jäykkyys- ja vakausindeksi vaikuttaa rakenteen kykyyn kestää sivuttais- ja leikkauskuormituksia. On käynyt ilmi, että säätiön ja muiden rakenteellisten elementtien vakaus ja vakaus riippuvat täyteaineen laadusta ja oikeellisuudesta.

Yleisesti ottaen perustakuopan täyttö on välttämätön toimenpide. Sitä käytetään luomaan nipu konkreettista nauhaa maaperällä, jolla on luonnollinen tiheys. Hyönteisten sinusien täyttö onnistuu menestyksekkäästi suojelemaan maaperän kerroksia, joihin pohjan pohja on levossa. Näyttää siltä, ​​että jos et varusta maaperän täyttämistä tai suorita sitä materiaalin kanssa, joka ensin putosi käsivarren alle, silloin saven tai rankasmaisen maaperän perusteet tullaan lämpenemään. Se uhkaa rikkoa pohjaa, heikentää sen ominaisuuksia ja säilyvyysaikaa jopa ilman maaperän kallistumista.

Sinus täyttö - tekniikka

Kuonan sinusien täyttö, nimittäin SNIP 3.02.01-87, viittaa useisiin perussääntöihin. Niiden täyttö tehdään laadukkaasti. Päätehtävänä on täyttää kuoppaan ja tiivistää se maksimiin. Tehdäksesi tämän oikein sinun täytyy hallita maaperän tärkeitä parametreja:

 1. Maaperän tiheyden ja kosteuden ilmaisimet, joita käytetään kaivannon sinusien syvennysten täyttämiseen. Jokaisella maaperätyypillä on oma optimaalinen tiheys- ja kosteusindeksi. Optimaalista tiheyttä ja kosteutta pidetään 0,95 indikaattorina.
 2. Maaperän seoksen ominaisuuksiin, joka heitetään haudan huokosiin, on altis tiivistämiseksi erikoislaitteiden avulla. Näitä indikaattoreita pidetään tärkeimpänä täyttöä varten.

Jotta maaperän tiivistys suoritettiin oikein, kaikki täytteen yksityiskohdat tallennetaan SNIPiin. Ne liittyvät laitteiden tyyppiin, lähestymistapojen määrään, kerroksen paksuuteen ja sen käsittelyn järjestykseen. Kyse ei ole pelkästään maaperän täyttämisestä säätiön kuoppaan. Käytetty erikoinen voimakas vibrotehnika. Se auttaa tiivistämään maaperän haluttuun tiheyteen, ja heikko värähtelijä ei selviydy tästä tehtävästä. Joten voit käyttää laattoja ja rullia? Ei aina, koska he eivät voi tulla niin lähelle säätiötä. Jos värähtelijä tai muu laite on hyvin raskas, viskoosiin maaperään se voi vahingoittaa ja jopa häiritä eristyskerrosta, joka on pystysuorassa asennossa betonipintaan.

Jos puhumme teknisestä osasta, perushuoneen täyttö on yksinkertaista. On totta, että SNIP: n säännöksissä on joitain ominaisuuksia. Ne ovat seuraavat:

 1. Maaperän koostumuksen tai sen valmistuksen valmistelu täyteaineena tulisi suorittaa etukäteen, jopa ennen kuin materiaali lisätään valmistettuihin sinusoireihin.
 2. Erityistä huomiota kiinnitetään materiaaliin, jota käytetään täyttöön. On tärkeää, että se on yhdenmukainen maksimiin. Ihannetapauksessa seuloa se ja poista sulkeumat. Nämä voivat olla suuria kiviä, juurta ja puiden oksia, hedelmällisiä maaperäkokoja ja kasviperäisiä orgaanisia aineita.
 3. Valmisteluvaiheeseen kuuluu kaivannon tai kuopan kaviteiden puhdistaminen. Ne on vapautettava roskista, kivistä ja muista sulkeutumisista. Ylimääräinen kosteus ei ole sallittu. Jos uunin seinämien ja alempien kerrosten kosteustasoa kasvatetaan, on mahdotonta aloittaa töiden täyttöä. Kosteus on poistettava.

On selvää, että kanavalaitteelle on varattava lisävaroja, mikä lisää rakentamisen kustannuksia. Jätevesijärjestelmän luominen on kuitenkin ainoa keino vähentää maaperän turvotusta ja koko pohjakerroksen pohjavesi altistumista pohjavedelle.

Rei'itetty tyhjennysputki on kaadettava kerroksella materiaalia, joka toimii esteenä. Tässä tapauksessa yleensä käytetään suurta murto-osaa murskattua kiveä. Se on asetettu tyyny hiekkaa ja soraa. Nämä kerrokset erotetaan geotekstiilillä vedenpitäviksi. Tästä johtuen tyhjennyskanavan tehokkuus säilyy siinä tapauksessa, että täyteaineen koostumus täytetään öljyisellä savella.

Ja milloin juuri täyttö on? Työ alkaa 14 tai 15 päivän kuluttua pohjan lopullisesta valaistuksesta ja huoneen kellarin perustamisesta. Tänä aikana betonilla on aikaa saada vahvempi. Hän pystyy täysin saamaan voimaa kuukauden kuluttua kaatamisesta. Yli 14 päivää kestävää täyttöä ei suositella, koska se lataa betonilaatikon. Lisäksi täyttöön (tärinä, tamping) liittyvä työ voi vahingoittaa betonia, se muodostaa pieniä halkeamia. Niiden kautta kosteus pääsee sisälle, ja teräskalusteet alkavat ruostua. Tulos - säätiö alkaa romahtaa.

Viivästytys täyteprosessilla ei ole sen arvoista, kun paikalliset sääennusteet osoittavat lähestyviä sateita ja rakennuksen seinämiä ei ole vahvistettu suojaavalla muovikelmulla. Jos maa on hiekkainen, niin on toivoa, että sadeveden asettuu ja jättää luonnollisesti. Savi-munuaisen kanssa perustuksen täyttö on suoritettava ennen sateen alkamista. Pakollinen järjestetty sokea alue. Kun ei ole tarpeeksi aikaa, pinnoite, joka on tehty viemärin alla olevalla kaltevuudella, peitetään muovikalvolla.

Perus ja tekniikka tiivistämiseen materiaalin täyttämiseen säätiö

SNIP: n määräysten mukaisesti erilaisia ​​maayhdisteitä voidaan käyttää täyteaineena, josta jäljempänä käsitellään. Mutta on yksi ehto - ominaisuudet (kosteus ja tiivistysparametri) myötävaikuttavat suurimman kerroksen tehokkaaseen tiivistämiseen. Suositeltu tiivistyskerroin on 0,95-0,98. Rakenne on tiheä, vain siksi, ettei se saavuta. Siksi teknologia mahdollistaa materiaalin vaiheittaisen tampingin, kerroksen kerros pieneltä paksuudelta.

Kaivanto- tai säätöveden täyttö alkaa ensimmäisellä materiaalikerroksella. Se kaadetaan hiekka-sora-seoksen esipuhdistetulle pinnalle, jonka paksuus on 15-20 cm. Sen jälkeen maa on tasoitettava. Tätä tarkoitusta varten sopiva sävytystyökalu ja käsijohto. On välttämätöntä kulkea pitkin reunaa, joka on liuskajohdon seinämän vieressä. Tällöin ensimmäiset manipulaatiot suoritetaan siten, että pitoisuus on enintään 70% käytetyn materiaalin standardiarvosta. Myöhemmät täyttöputket on suoritettava viimeisen kappaleen päällekkäisyyllä kolmanteen tai neljäsosaan leveydestä. Tämä on välttämätöntä, jotta värähtelevy voidaan tiivistyä työtilan yläpuolella vähintään kahden minuutin ajan.

Vaikka tämä menetelmä on alunperin ulospäin, se tarjoaa mahdollisuuden ratkaista tiivistymisongelman alueilla, joilla raskaat käsinpuristukset tai sähkölaitteet vaurioittavat helposti kellarinseinien lämmöneristyskerrosta.

Mitä tulee käänteisten sinusien yläkerroksiin, ne on asetettava maksimaaliseen kuormitukseen ja paineeseen. Jos rakennus on suuri, kaksikerroksinen mökki tai talo, voit käyttää manuaalista ja moottoroitua tärinää. Se auttaa hiekkaa ja savea täydellisessä paikassa oikeisiin paikkoihin.

Kaivannon viimeisen täyttövaihe, perustuksen sokea alue, joka on tehty kaltevuudella kosteuden poistamiseksi pohjasta. Tällöin tämän rakenteen osan järjestäminen on tehtävä niin kuin nopeasti. Asia on, että rakennuksen vieressä olevan maaperän pinta on alttiina kosteudelle ja vedelle.

Joten, jos jakaa koko prosessin täyttöön perustan, se koostuu seuraavista vaiheista:

 1. Maaperän tarkastaminen, kuopan tai kaivon sinusien puhdistaminen.
 2. Tarkista maaperän kosteus. Maaperän ei pitäisi olla liian kuiva tai liian märkä. Maaperän talteenotto on 12-15% kosteutta ja raskaan maaperän osalta 20%. Tarvittaessa maaperä kostutetaan tai kuivataan.
 3. Hiekka-sora-kerros on järjestetty.
 4. Valitun materiaalin ensimmäinen pieni kerros täyttyy. Se on 30 - 50 cm. Sen ei pitäisi sisältää hedelmällistä maata, kivet ja muut sulkeumat. Pohja on täytetty.
 5. Jokaisen kerroksen tiivistyminen jatkuu.

Kuinka tehdä tiivistyskaivurit, jotka on tarkoitettu tekniseen viestintään, opit tästä videosta.

Näet tämän videon ominaisuuksia ja täyttöprosessia.

Luettelo aineista, joita käytetään sinusien täyttämiseen

Mikä on suositeltavaa täyttää pohja? Monille, valitsemalla täytettävä seos on ongelma. Mitä yleensä käytetään tähän tehtävään?

 1. Hiekkaa.
 2. Savea.
 3. Maa, joka poistettiin kuopan tai kaivannon kaivamisen aikana.

Asiantuntijat jaetaan mielipiteisiin siitä, mitä materiaalia käytetään. Jotkut sanovat turvautuvan täyttämään savi, toiset hiekalle. Samalla ne tarjoavat paljon argumentteja ja argumentteja sekä GOST- ja SNIP-ohjeita ja suosituksia. Vaikka kaikki luetellut materiaalit ovat niiden etuja ja haittoja. Tarkastellaan jokaista vaihtoehtoa erikseen.

Hiekan käyttö täyttämään pohjan

Säätiön käänteinen täyttö hiekalla on melko yleistä. Tällä menetelmällä on paljon ihailijoita, jotka väittävät, että tämä on paras vaihtoehto. Et voi kiistää sitä. Seuraavassa on joitain käyttötapoja hiekkalaatan täyttämiseen:

 1. Hiekka ja sora pystyvät täysin kulkemaan kosteutta. Sen kuivatusominaisuudet ovat kaikkien tiedossa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos suunnittelet oikein sokean alueen kulmakerroksen, seos, joka on upotettu sinuspiireihin, on tiheä ja kuiva. Ei turvotusta uhkaa pakkasella.
 2. Säätiön täyttö hiekalla mahdollistaa tiheän maaperän luomisen. Hiekka ei kuulu maanalaiseen maaperään. Tuloksena on, että takertäytyskerros pitää lisäksi perustan, kuten ankkuri. Talon laatikko on samassa asennossa ilman muutoksia.
 3. Jos hiekkaseos valmistetaan, se on helppo purkaa. Ja se pitää tiheyden hyvin.

Ainoa miinus, lukuun ottamatta hiekkakustannuksia, koskee hiekan ominaisuutta, joka päästää kosteuteen. Tämä merkitsee sitä, että kaikki vesi tunkeutuu pohjaan tehtyyn täyttöön. Tämä lisää ylimääräistä kuormitusta vedeneristyskerrokseen. Kun kosteus tunkeutuu pohjaan, kaikki on täynnä rakenteilla olevan maaperän kantavuuden vähenemistä. Sokea alue auttaa kuitenkin osittain ratkaisemaan tämän ongelman. Jos teet sen oikein, kaltevuus ja katto vedeneristys, niin tämä elementti rakennuksen ympärillä tulee esteenä sadeveden tunkeutumiselle.

Sen avulla voit tarkoituksellisesti siirtää vettä sivustolta oikeaan paikkaan. Sitä voidaan käyttää uudelleen tarpeen mukaan, juottamiseen jne.

Toinen vivahde, jota olisi harkittava ennen täyttöä. Hiuski, jota käytetään täyttämään sinusit voi tulla painolasti, joka helposti pestä pois pohjavedestä. Jotta tämä ei tapahdu, on välttämätöntä sitoa hiekkahiukkasia sen jälkeen, kun se on tiivistynyt väliaineen kanssa. Tätä tarkoitusta varten on parempi käyttää ei puhdasta hiekkaa, joka on peräisin jokista tai louhoksesta, mutta rotko, joka on saatu ohuista maakerroksista. Miksi? Koostumuksessaan on pieni savi sisällytetty alumiinin ja raudan yhdisteisiin sekä paljon liuotettuja suoloja. Tätä materiaalia suositellaan perustuksen täyttämiseksi. Hiekkaa ei voi pestä, koska kaikki osat tuhoutuvat. On suositeltavaa puhdistaa materiaali vain orgaanisista epäpuhtauksista, kuten juurista ja kasvillisuudesta.

Hiekka on kostutettu ja kyhmynyt sinusissä. Sen jälkeen pii liitetään yhteen tiheään massaan. Tämä johtuu amfoteerisista alumiinisuoloista, rautaoksideista ja kalsiumbetonista. Tämä tiheys riittää kestämään rakenteen painoa ja kulkea veden läpi. Maaperän kallistumiseen liittyviä ongelmia ei esiinny. On huomionarvoista, että yli vuosituhannen mittainen massa tulee hiekkakiveä.

On järkevämpää käyttää hiekkaa ja soraa (hiekka ja sora). Sora on hieno ja hiekka ilman nippua on raskas ja tiheä. Suhde 60:40. CBC: n on helppo kopioida, siirtää vettä ja käyttää erinomaisia ​​mekaanisia ominaisuuksia. On kuitenkin mahdotonta luoda 50-60 tonnia seosta itse. Siksi käytetään yleismaailmallista menetelmää - hiekan ja soran purkamista autosta pitkin sinusien reunaa. Kaksi rinnakkaista nauhaa muodostuu, jotka kostuvat pienellä määrällä vettä. Se pysyy traktorina työntää nämä nauhat samanaikaisesti sinusseihin. Suositeltava kerros hiekkaa, jota voidaan painaa kerran, on korkeintaan 70 cm.

Savi seosten käyttö perustuksen täyttämiseen

Täytteen täyttäminen savi on vaikeampaa, ja huolellinen valmistelu on myös tarpeen. Kyse on savesta. Etsitkö laimeita lajikkeita, jotka imevät vähän kosteutta. Jotta työtä helpottaisi kovaa savea ja kokkareita, se helpottuu lisäämällä pieniä määriä saviä ja hiekkaa. Sen pitäisi olla rasvainen ja liottaa. Lisäys vain 5-7% seoksesta ei vaikuta kutistumiseen ja lujuuteen, mutta se on paljon helpompi tampata savi sen kanssa. Tällaista täyttöä suositellaan perustuksille, jotka on järjestetty pohjaveden alhaiselle maaperälle ja kivikkoiselle maaperälle.

Clay pystyy luomaan esteen vedelle, eräänlaiseksi lukitukseksi, joka ei päästä vettä läpi. Ja tämä tarkoittaa, että mikään ei uhkaa perusta pohjaa. On kuitenkin pidettävä mielessä, että savi on kiihottava materiaali. Näin ollen se absorboi vettä olosuhteissa. Tasausjätteen täyttömassan kerrosten tulisi olla enintään 50 cm paksuisia.

Saat lisätietoja siitä, mikä on parasta täyttöä varten, hiekalle tai savelle täyttöä varten tästä videosta.

Käytä alkuperäistä pohjamaalia pohjan täyttämiseen

Kaivannon kaivamisen aikana poistetusta maaperästä on merkittäviä etuja. Etuja on se, ettei sitä tarvitse poistaa, käyttää rahaa hiekan tai saven ostamiseen ja hedelmällistä kerrosta käytetään maisemointiin. Tämän seurauksena veden kestävyys koko sivustolla on sama.

Yhteenveto

Kellarin sinusien täyttö on olennainen osa rakennustöitä. Jos haluat säästää rahaa, on parasta käyttää pohjamaalia sivustosta täyttöä varten. Tätä varten se on sijoitettava tiettyyn paikkaan. On suositeltavaa puhdistaa se inkluusiosta. Sitten täyteaineiden laatu on paljon parempi. Totta, päätät, mitä materiaalia käytetään täyttöön. Luovien ohjeiden avulla voit selviytyä tämän tehtävän onnistumisesta.

Säätiön täyttö

Eräs olosuhteista, joilla raudoitetun betonin perustan vakaus ja kestävyys ovat oikein, on perustuskuilun sivuseinien ja pohjan oikea kohdistaminen rakennuksen pohjakerrokseen täyttömaalla. Menettelyn ilmeisestä yksinkertaisuudesta huolimatta säätiön täyttöön liittyy melko suuri määrä vivahteita, jotka on otettava huomioon säätiön suunnitteluperusteiden saavuttamiseksi. Lisäksi kuopan sinusien järjestämiseen liittyvä ongelma on niin tärkeä perustaksi, että sen ratkaisemiseksi kehitettiin erillinen SNiP nro 3.02.01-87.

Mikä on niin tärkeä täyttötoiminta

Jokainen säätiön rakenne, lukuun ottamatta betonipäällystämistä suoraan hihnajärjestelmän kaivolle, sen rakentamisen tekniikka edellyttää teknisen tilan sijoittamista seinän ja betoniseinän tai sinusien muottiin. Pieni, ensi silmäyksellä lisää kuopan mittoja:

 • Irrota pohjaseoksen ulkokilvet sinusien tilasta ilman riskiä, ​​että kaivon seinämä kaatuu. Lisäksi 15-20 cm: n leveän ulomman ontelon läsnäolo kuoppaan tai kaivoon, joka on vain metrin syvyys sinusissa, kiihdyttää betonin asettamista 15-20%;
 • Suorita seinien betonipinnan vedenpitävyys ja eristys pinnoitteen tai rullan vedeneristyksen avulla. Jopa kuopan 40 cm: n oikosulkujen pienikokoisuus mahdollistaa kaasuläpien tai rullalaitteiden käytön ja eristyksen tekemisen korkealaatuisiksi;
 • Asentaa vedenpoistojärjestelmä, joka poistaa suurimman osan pohjavedestä laakeriosan pohjalla ja pohjan kantapäässä.

Kuitenkin haavan sinusien käyttö teknologisena menetelmänä johtaa säätiön ja koko rakennuksen laatikon huomattavaan huonontumiseen tulevaisuudessa. Rakennuksen kyky kestää lateraalisia ja leikkauskuormia riippuu siitä, kuinka maakerrokset ovat jäykkiä ja vakaita, jotka pakottavat perustakehyksen. Tästä seuraa, että oikein kaivauskaivon ojien täyttö on valmis, rakennuksen pohja ja kantava elementit ovat niin vakaa.

Itse asiassa pohjavuodon täyttö on välttämätön toimenpide, jonka tarkoituksena on järjestää niputusbetonin nauha luontaisen tiheyden vanhempaan maaperään. Lisäksi maaperän täyttö tukee tehokkaasti kerroksia, joilla pohjan pohja on kastelua vastaan. Jos tätä ei ole tehty tai sinusit täyttyvät ensimmäisellä käsiteltävällä materiaalilla, kostuttaminen päälle yli kostuttamalla liejuja tai savea maaperä johtaa pohjaan halkeiluun ilman, että hevosvoimat osallistuvat.

Miten asianmukaisesti suorittaa täyttö sinus ontelo

SNiP 3.02.01-87 määrittää useita päävaatimuksia louhinnan täyttömenettelyn toteuttamiseksi. Jotta kuoppaan asetetun materiaalin suurin tiivistyminen varmistettaisiin, on tärkeää valvoa maaperän seoksen tärkeimpiä parametreja:

 1. Materiaalin kosteuspitoisuus ja maaperän seoksen laskettu tiheys, jota käytetään kanavoimalla sinusien onteloon. Kussakin maaperässä, jota käytetään sinusien täyttämiseen, on oma "haarukka" optimaalisesta kosteudesta ja tiheydestä.
 2. Maaperän seoksen kyky heittää kaivoihin suljetaan erikoislaitteiden avulla. Tämä on yksi täyttömateriaalin tärkeimmistä ominaisuuksista.

Maaperäaineiden asianmu- kaista tiivistämistä varten SNiP määritteli laitteiden tyypin, läpivientien määrän, paksuuden ja yhden kerroksen täyttökerroksen käsittelyn. On tärkeää, että maata ei lasketa maahan eikä maata kaivon kuoppaan, sinun on käytettävä tarvittavan tehon vibrotechnique. Heikko ja kevyt tärytin ei yksinkertaisesti pysty tiivistämään materiaalia vaaditulle tiheyden tasolle, ja raskas rullat ja laatat eivät pääse lähelle pohjan reunaa. Liiallinen raskas tai voimakas täryttimet, kun työstetään viskooseissa seoksissa, voivat repimään eristyksen kerroksen betoniseinien pystysuorasta pinnasta.

Teknologisesti, sinusien täyttö ei ole erityinen ongelma, mutta joitain erityispiirteitä, joihin SNiP kiinnittää erityistä huomiota:

 1. Maa-seoksen valmistaminen tai valmistelu täyttöä varten olisi tehtävä ennen lastausmateriaalin aloittamista pohja-laatikon ja kaivon seinien väliin;
 2. Täyteaineen käyttämiseen käytettävän materiaalin tulee olla mahdollisimman tasainen, seulotaan ja puhdistetaan suurista kivistä, puusta, hedelmällisestä maaperästä, kasviperäisestä orgaanisesta aineesta;
 3. Kuonan sinusien ontelo vapautuu myös roskista ja ylimääräisestä kosteudesta, kuopan seinämien kostuttamisen ja maaperän alempien kerrosten kostuttamisella ei voida täyttää.

Tällainen ratkaisu vaatii lisäinvestointeja, mutta tehokas kuivatus on ainoa keino vähentää pohjaveden vaikutusta betonin pohjarakenteen nousuun ja samentumiseen.

Rei'itetty tyhjennysputki täytetään kerroksella sulkumateriaalia, useimmiten kerros suurta murskattua kiveä, jossa on hiekka- ja sora-alikerros, erotettu geotekstililevyllä. Tämä mahdollistaa kanavan toiminnan, vaikka täyteaineessa on pääosin rasvaisia ​​sokeita.

Säätiön täyttöä ei aloiteta aikaisemmin kuin 14 päivää sen jälkeen, kun säätiön viimeinen kerros on kaadettu ja rakennuksen kellariosa on pystytetty. Usein betonilaatikko ei ole vaarassa kuormittaa täyttöä betonin heikkouden vuoksi. Vasaran ja tampereiden värähtelykuormat voivat johtaa pienten halkeamien verkon kehittämiseen, jonka kautta ilma ja kosteus tunkeutuvat helposti teräsvahvistukseen, aiheuttaen sen ruostumisen.

Kun täyttöaudit täyttyvät, ne eivät yritä viipyä vain, jos sääennusteen oletetaan sateelle, ja kaivannon seinät eivät ole vahvistettu muovikääreillä. Hiekkapohjaisille maille on olemassa tietty toivo sadeveden sademäärälle luonnollisen menetyksen aikana. Jos rakentaminen suoritetaan savimaissa, kaivon sinusien täyttö tulee tehdä ennen sateita ja tarvittavan "karkean" sokean alueen järjestely. Jos ei ole tarpeeksi aikaa, kaivannon täytön pinta olisi suunniteltava viemärin alla ja peitetty vain paksulla muovikelmulla.

Maaperän tiivistetekniikka

SNiPa: n määräyksiä voidaan käyttää materiaalina useimpien maayhdisteiden kaivoksen täyttämiseen edellyttäen, että niiden ominaispiirteet mahdollistavat tehokkaasti tiivistetyn kerroksen tiivistämisen 0,95-0,98: n tiivistekerroin. Tällaisen tiheän rakenteen saaminen on melko vaikeaa, joten tekniikka suosittelee seoksen sekoittamista suhteellisen ohuilla kerroksilla.

Täyttömateriaalin ensimmäinen kerros on asetettu paksuudeltaan 15-20 cm: n pinnalle ja se on huolellisesti tasattu kaivutyökalulla ja käsisuojilla. Kun tiivistät täyttöä työkalulla, ne kulkevat nauhan pohjan seinämän reunaa pitkin. Ensimmäinen läpikulku suoritetaan siten, että tiettyyn materiaaliin suositeltu arvo ei ylitä 70%. Jokainen seuraava kulku täyttökerroksen läpi suoritetaan edellisellä kappaleella päällekkäin 1 / 3-1 / 4-leveydellä niin, että värähtelevy puristaa värjäystä työelementin alle vähintään 2 minuutin ajan.

Huolimatta tämän menetelmän ulkoisesta primitiviteetistä, sen avulla voit yksinkertaisesti ratkaista tamping-ongelman niissä paikoissa, joissa raskas käsipuristus tai sähkötyökalu voivat vahingoittaa kellarinseinien eristämistä.

Käänteisten sinuskertojen yläkerrokset laskevat alas maksimikuormalla ja paineella. Kaksikerroksisissa mökeissä ja rakennuksissa ne käyttävät usein manuaalisia ja moottoroituja tärinöitä, jotka antavat hyvän hiekan ja saven tiivistämisen.

Takatäytteen täyttymisen loppuvaihe on perustuksen täysipainoinen sokea alue. Kun taas luonnollinen sedimentti maaperä massa, kaadetaan helmaan kuoppa ei ole täydellinen, ainakin samanaikaisesti sedimentin prosessien kaikissa perusta, koko rakennuksen vieressä kehon pinta on erittäin altis sade ja verhovodnoy vettä. Sokean alueen rakentaminen olisi siksi toteutettava mahdollisimman lyhyessä ajassa.

Materiaalit kuopan sinusien täyttämiseksi

Yksi täyttöön liittyvä ongelma on seoksen koostumuksen oikea valinta kaivojen täyttämiseksi. Noin yhtä monta asiantuntijaa suosittelee hiekkaa tai savea täyttöaukkojen käyttämistä. Kussakin näistä kahdesta tapauksesta on annettu lukuisia argumentteja ja argumentteja, viittauksia GOST- ja SNiP-versioihin. Useimpien rakennusalan organisaatioiden käytäntö näyttää pahemalta. Sinuselimet täyttyvät joko pohjalevyllä, joka on nostettu kaivosta tai useimmiten erilaisesta koostumuksesta ostetun materiaalin kanssa, kuten videossa:

Miten valita oikea materiaali sinusontelon täyttämiseksi

Hiekkapohjaiset vuodevaatteet

Lukuisat lääkärit uskovat, että hiekalla tapahtuva täyttö on paras vaihtoehto. Yksi niistä on nähtävissä videossa:

Tässä päätöksessä on tietty järkevyys ja logiikka:

 1. Ensinnäkin perustuksen täyttäminen hiekalla, jossa on tehokas kuivatus ja suunniteltu sokeiden alueen rinteiden avulla on mahdollista saada massaa perustassa kovaa ja mahdollisimman kuivaa, ja siksi unohtaa turvotuksen ja vesistöjen ongelmat;
 2. Toiseksi hiekkaseokset eivät kuulu maaperään, joka tarjoaa hyvän lisäkiinnityksen rakennuksen säätiölle ja pitää rakennuslaatikon samassa asennossa;
 3. Kolmanneksi hiekka on hyvin kaatunut ja "pitää kiinni" tiheydestä ja vastaavasti polkumyynnin voimasta, mutta yhdessä kunnossa - syvennykset täytetään valmiilla hiekkaseoksella.

Viimeinen tekijä on tärkein täyttövaatimuksen ehto. Joten hiekka, joka on sijoitettu kaivannon ojiin, ei ole yksinkertainen painolasti, joka helposti pilaantuu maaperävesillä, on välttämätöntä, että suurien hiekkahiukkasten sitomisen jälkeen välituote sitoo.

Tavallinen vuoriosa, ei louhos eikä jokivesi, nimittäin se, joka on kaivettu ohuissa maanalaisissa kerroksissa, joskus pienillä slayy-aineiden sulkeutumisilla, sopii parhaiten. Hiekka sisältää runsaasti liukenevia suoloja ja niittyjä, jotka ovat kyllästettyjä alumiinilla ja rautayhdisteillä. Tällainen materiaali hiusten täyteaineiden täyttämiseksi sopii parhaiten. On täysin mahdotonta pestä, useimmiten hiekkamassaa leikataan terä- tai telakoneella, mutta ennen sitä on tarpeen puhdistaa juuret ja kasvillisuus.

Hiekka kostutettiin ja särkyi sinusissä. Aikaa kestävät amfoteeriset alumiinisuolat, rauta- ja kalsiumbetonioksidit sitovat piihiekkaa yhteen massaan. Sen vahvuus on alhainen, mutta riittää varmasti pitämään perustan ja samanaikaisesti kulkemaan veden läpi itseensä poistamalla hevosvoiman ongelmat. Muutaman tuhannen vuoden kuluttua tämä massa muuttuu hiekkakiveksi.

Rationaalisempi on CBC: n käyttö. Hiekan ja pienen soran seos, jossa ei ole mitään ligamenttia, mahdollistaa sinusien täytön olevan erittäin raskas ja tiheä. 60:40 hiekka-sora-seoksella on hyvät mekaaniset ominaisuudet, se on hyvin särkynyt ja mahdollistaa veden kulun, mutta on melkein vaikeaa valmistaa 60-70 tonnia materiaalia omiin käsiisi.

Siksi ne usein turvautuvat yleisempiin menetelmiin - ne purkavat hiekkaa ja soraa koneista pohjakerroksen reunojen reunaan kahden rinnakkaisen nauhan avulla, jonka jälkeen ne kostuvat pienellä vesimäärällä. Traktorin avulla molemmat materiaalileikkeet työnnetään yhteen samanaikaisesti. Tasoitettaessa lapioihin saavutetaan enemmän tai vähemmän yhtenäinen hiekan ja soran sekoittaminen. Kuopan täyttö täyttö voidaan suorittaa kerroksittain, joiden paksuus on 40-50 cm.

Savi-materiaalien käyttö sinusien täyttämiseen

Puolet kaivojen taaksepituista imusuihkusta täytetään savilla ja savi-hiekkiseoksilla. Savimateriaalien käyttö on paljon monimutkaisempaa ja vaatii huolellista valmistelua. Ensinnäkin täyttöä varten käytetään hellävaraisia ​​saviä, jotka imevät vähän vettä.

Tyhjiä ja kovaa, vähärasvaa saviä käytettäessä oli helpompi lisätä pieni määrä öljyistä, murskattua ja rikkoutua saviä hiekalla, jotta saataisiin plastisuus takaisin täytteen massaan. Lisäämällä 5-7% rasvaista savea ei vaikuta kutistumiseen ja täyttövoimaan, mutta yksinkertaistaa ja helpottaa tamping-prosessia. Tällainen täyttö voidaan suorittaa kaivannoiksi suhteellisen raskailla kallioilla, joilla on alhainen maaperän vesi.

johtopäätös

Hiekkamassojen tulvan vähentämiseksi sateella ja pintavedellä on sokea kellariin sijoitettu ns. Savi linna - rasvainen savi 15-20 cm paksu - kerros. Savi on aluksi kostutettu ja keskeytetty viskoosiin taikinaan. Savi linna on asetettu kerrokselle soraa ja hiekkaa kerroksessa 3-4 kerrosta, 3-5 cm paksu. Vedenpitävä kerros on sijoitettu linnan pinnalle ja pohja on kaadettu pohjapintaan. Savi on muovisessa tilassa, ei käytännössä jäätyä ja säilyttää normaaleja vedenpitäviä ominaisuuksia vuosikymmenien ajan.

Manuaalien täyttö

Jullia W. 02.09.2008 9:38

Mainoksesi

ABK Tue 02.09.2008 10:10

Jullia Tue 02.09.2008 10:15

ABK Tue 02.09.2008 10:21

Jullia Tue Sep 02, 2008 10:40

Flying on luuta W 02 syyskuu 2008 11:03

Olga C. Mon Dec 08, 2008 11:23

Fedotov ja Wed Dec 10, 2008 11:33

Fedotov ja Wed Dec 10, 2008 12:07

Re: Täytä manuaalisesti

MARINA_T la 18.4.2009 10:00

ABK Sun huhti 19.4.2009 1:59

MARINA_T ma 20.4.2009 10:25

Galina Aleksandrovna Tue Apr 24, 2009 10:32

Re: Täytä manuaalisesti

Yullya To Heinä 29, 2010 11:47

Re: Täytä manuaalisesti

balmasov Wed Feb 16, 2011 10:27

Tyypillinen teknologiakortti (TTK) Jäykkyjen oikosulkujen täyttö

Tyypillinen tekninen kortti (TTK)

REVERSE BACKGAM GRINDER HEATED


1. SOVELTAMISALA

1.1. Tyypillinen tekninen kartta (jäljempänä TTK) on kehitetty monimutkaisten töiden kompleksille, jossa louhinnan sinusien maaperä täytetään mekaanisesti, kun asennus on rakennettu monoliittisen betoniteräksen rakentamiseksi asuinrakennukseen.

1.2. Tyypillinen tekninen kartta on tarkoitettu käytettäväksi kehitystyöhön liittyvissä hankkeissa (CPD), rakennushallintaprojekteissa (POS), muussa organisatorisessa ja teknisessä dokumentoinnissa sekä perehdyttämään työntekijät ja tekniset ja tekniset työntekijät maanrakennustöiden tuottamiseen.

1.3. Esitetyn TTK: n luomisen tarkoituksena on antaa suositeltu teknologiaprosessin menetelmä maaperän täyttämiseksi ja tiivistämiseksi kuopan akselissa.

1.4. Vakioteknologiakarttoja yhdistettäessä tiettyyn kohteeseen ja rakentamisen edellytyksiin määritellään tuotantojärjestelyt, työmäärät, työvoimakustannukset, koneellistamisen välineet, materiaalit, laitteet jne.

1.5. Kaikki työvaihekaaviot on kehitetty projektin työpiirustusten mukaan, säätelevät teknologisen tuen keinoja ja tekniikan prosessien toteuttamista koskevia sääntöjä maanrakennustöiden valmistuksessa.

1.6. Teknologisten karttojen kehittämisen sääntelykehys on: SNiP, SN, SP, GESN-2001 ENiR, materiaalien kulutustuotannon normit, paikalliset progressiiviset normit ja hinnat, työvoimakustannusten normit, materiaalien kulutusmääräykset ja tekniset resurssit.

1.7. Yleisten sopimusten rakennus- ja asennusorganisaation päällikkö tarkastaa ja hyväksyy työprosessiluvut osana CPD: tä asiakkaan organisaation, asiakkaan teknisen valvonnan ja tämän rakennuksen toiminnasta vastaavien organisaatioiden kanssa sovitulla tavalla.

1.8. TTK: n käyttö parantaa tuotannon organisointia, lisää työn tuottavuutta ja sen tieteellistä organisaatiota, vähentää kustannuksia, parantaa laatua ja vähentää rakentamisen aikaa, turvallista työtehoa, rytmikäsityötä, työvoiman resurssien järkevää käyttöä ja koneita sekä lyhentää CPD: n kehittämistä ja teknologisten ratkaisujen yhdistämistä.

1.9. Tämä TTK harkitsee yhtä yleisimpiä tapoja täyttää kuoppa - mekaaniset oikosulkumallit - joissa puskutraktori täyttää maaperän osittain manuaalisella viimeistelyllä ja tiivistämällä värähteleviä levyjä ja tärinänvaimentimia.

1.10. Työn rakenne, joka toteutetaan johdonmukaisesti louhinnan sinusien täyttämisellä, sisältää:

maaperän kuljetus ja purkaminen täyttöön;

1.11. Käyttölaitteena käytetään New Hollandin valmistamaa D-350-puskutraktoria (varustettu pyörivällä terällä), jonka prisma-tilavuus on 9,10 m (kuvio 1).


Kuva 1. Bulldozer D-350

1.12. Teoksia tehdään ympäri vuoden ja toteutetaan kahdessa vuorossa. Työvuoron kesto vuoron aikana:

missä puskutraktorin käyttökerroin ajan myötä siirtymävaiheen aikana (koneen valmisteluun ja ETO: n suorittamiseen liittyvä aika on 15 minuuttia, valmistusprosessin organisaatiota ja tekniikkaa sekä kuljettajan lepoa koskevat tauot ovat 10 minuuttia jokaisen työtuntin jälkeen).

1.13. Toimet olisi toteutettava noudattaen seuraavien sääntelyasiakirjojen vaatimuksia:

SNiP 12-01-2004. Rakennusorganisaatio;

SNiP 3.02.01-87. Maanrakennustyöt, säätiöt ja säätiöt;

SNiP 12-03-2001. Työturvallisuus rakentamisessa. Osa 1. Yleiset vaatimukset;

SNiP 12-04-2002. Työturvallisuus rakentamisessa. Osa 2. Rakennustuotanto.

2. TOIMINNAN ORGANISAATIO JA TEKNOLOGIA

2.1. SNiP 12-01-2004 "Rakentamisen organisointi" mukaisesti ennen kaivosten täyttöön liittyvän työn aloittamista on hankittava toimeksisaajan, asiakkaan ja projektin luojan edustajalta koostuvan komission lupa, joka takaa maaperälle pohja-alueen ja maaperän samanaikaisesti

2.2. Ennen täyttöä sinusien maaperän kanssa tulee suorittaa seuraava työ:

konkreettiset kellarirakenteet saivat suunnitteluvahvuuden;

tehty kelleradan seinien vedenpitävyys;

puhdistanut roskat kuopan sinusilta.

2.3. Kaivoksen sinusien täyttö tehdään kerroksittain, maahan tuotu maa tai maaperä, joka on poistettu kuopan kehityksen aikana. Maaperän sopivuus täytteen täyttämiseen luodaan toimilla, joihin asiakas osallistuu kuopan avautumiseen. Hiekkapaperin paksuus ei saa ylittää 70 cm; hiekkasaumoille ja pilkulle - 60 cm, savi - 50 cm.

Hiekkapohjaisen maaperän tiheys täytettäessä sinusien on oltava vähintään K = 0,98.

2.4. Kuonon maaperän tiivistyminen kuopan kaivoissa tehdään LF 70D -värähtelevyllä (ks. Kuva 2) ja lähellä rakennettavan rakennuksen rakenteita, viestintä- ja muiden vaikeasti tavoitettavien paikkojen saapumispaikat värähtelevällä ramilla LD 80D (katso kuva 3). Tässä tapauksessa nukkakerroksen paksuus ei saa ylittää 25,0 cm ja kulkulukujen lukumäärä on vähintään 4.


Kuva 2. Värinälevy ld 70d


Kuvio 3. LD 80D-häiriö

2.5. Maaperä tiivistetään alkaen rakennusten rakenteiden lähellä olevista alueista ja siirry sitten rinteen reunan suuntaan. Yhden radan kulkuluvun määrän tulisi olla vähintään 3-4, ja kunkin seuraavan kanavan on ylitettävä edellinen raide 10-20 cm.

Maaperän vaadittava tiheys louhinnan täyttövaiheen aikana määräytyy hankkeen perusteella maaperätutkimuksen tietojen perusteella käyttäen vakiomuotoista tiivistämismenetelmää, joka määrittää sen optimaalisen kosteuden ja enimmäistiheyden, jonka on oltava vähintään 0,95.

Tiivistetyn maaperän yläkerroksen merkeissä on noudatettava tarkasti mallia.

2.6. Maaperän perusominaisuuksien määrittämiseksi on tarpeen ohjata hankkeen organisaation tekninen lopputulos rakennuskohteen suunnittelu- ja geologisissa olosuhteissa.

2.7. Jos kohisevien maalien kosteuspitoisuus on riittämätön (savipartikkeleiden pitoisuus on yli 12%), ne on kostutettava kehityskohdissa ja kostutettava koherentti maaperä (savipartikkeleiden pitoisuus alle 3%) voidaan myös levittää sängyssä. Jos maa on liian märkä, se on kuivattava.

2.8. Valmistunut työ on toimitettava tekijän ja teknisen valvonnan sekä piilotyön tekoon.


Kuvio 4. Kaavion kuopan täyttökaavio:


3. TOIMINNAN LAATUA JA HYVÄKSYMISTÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET

3.1. Lopputyöhön liittyvien töiden laadun seuranta ja arviointi suoritetaan louhinnan sinusien täyttöaukon yhteydessä, joka noudattaa sääntelyasiakirjojen vaatimuksia:

- SNiP 3.02.01-87. Maanrakennustyöt, säätiöt ja säätiöt;

- SNiP 12-01-2004. Rakennusorganisaatio;

3.2. Teoksen suorittaman laadunvalvonnan olisi oltava asiantuntijoiden tai erikoispalvelujen avulla varustettu teknisin keinoin, jotka varmistavat tarvittavan laadun, luotettavuuden ja täydellisyyden, ja jotka on osoitettu kaivustoimintaa suorittavan tuotantoyksikön päällikölle (esimies, esimies).

Maaviljelyn tuotannossa olisi noudatettava SNiP 3.02.01-87: n taulukossa 4 esitettyjä vaatimuksia.

3.3. Tarvittavan täyttöasteen ja maaperän tiivistymisen varmistamiseksi työtä on valvottava kaikissa täytäntöönpanon vaiheissa. Tuotannonohjaus on jaettu syöttöön, operatiiviseen (tekniseen) tarkastukseen ja hyväksyntään. Teoksen suorittaman laadunvalvonnan on oltava asiantuntijoiden tai erikoispalvelujen avulla varustettu teknisin keinoin, joilla varmistetaan tarvittava tarkkuus ja täydellisyys, ja joka hoidetaan louhintatoimintaa suorittavan tuotantoyksikön päällikkö (esimies, esimies).

3.4. Tulonohjaus suoritetaan, jotta voidaan yksilöidä poikkeamat hankkeen vaatimuksista ja asiaankuuluvista standardeista. Tulovirtaus suoritetaan tarkastamalla ulkoiset tarkastukset ja mittaukset sekä valvontatestit epäilyttäessä ominaisuuksien oikeellisuudesta.

Sisääntulon ohjauksessa on tarpeen tarkastaa esineeseen levitetyn maaperän tyypin vaatimustenmukaisuus sovellettavien standardien, eritelmien ja työveden kanssa.

Käytetyt alukkeiden tyyppi määritetään määrittämällä hiukkaskokojakautuma ja plastisuusluvut.

Tulon valvonnan tulokset kirjataan lakiin.

3.5. Toiminnanohjaus suoritetaan tuotantotoiminnan aikana, jotta voidaan varmistaa virheiden ajoissa havaitseminen ja toimenpiteiden hyväksyminen niiden poistamiseksi ja estämiseksi. Valvonta toteutetaan päällikön ohjaajan johdolla.

Operatiivisen (teknisen) valvonnan tapauksessa on tarpeen tarkistaa, että päätuotannon toteutuminen on noudatettu rakennuskoodien ja -määräysten, työluonnoksen ja muiden sääntelyasiakirjojen vaatimusten kanssa.

Toiminnanohjauksen aikana, kun täyttöaukot täytetään, työntö- ja työtaistelun aikana on järjestettävä maan tiivistymisen laatu. Työn suorittamisessa on tarkastettava maaperän oikea polttaminen, sen tiheyden ja kosteuden aste ja tiivistymisen yhtenäisyys.

Maaperän tiheyden ja kosteuden valvonta tehdään maaperänäytteiden testaamalla. Tämä tarkastus suoritetaan vuotaneilla kerroksilla 0,3: n syvyydessä; 0,5; 0,9; 1,2; 1,5 m kuopan yläosasta. Kaivokset on merkitty louhoksen akselilla - pohjaseinän reunan varrella joka 50 m, mutta vähintään yksi rakennuksen päissä.

Maaperän tiheyden tasoa ohjataan vertailemalla otoksen tiheyttä, joka on otettu ilman häiritsemättä pengerteen rakennetta tämän maaperän optimaalisella tiheydellä, joka saadaan tavanomaisella tiivistämismenetelmällä. Maitotiheyden aste määritetään "K" -tiivistyskertoimella käyttämällä tavanomaista SoyuzDorNII-tiivistemenetelmää tai leikkausrenkaiden menetelmää. Pohjamaalin tiheys (luuston muodon paino grammoina) on oltava vähintään:

hieno ja jauhehiekka - 1,7;

Operatiivisen valvonnan tulokset on kirjattava General Journal of Production -toiminnossa.

3.6. Tarkastuksen aikana on tarpeen tarkistaa maaperän tiivistymisen laatu selektiivisesti asiakkaan tai pääurakoitsijan harkinnan mukaan, jotta voidaan tarkistaa aiemmin suoritetun tuotannon valvonnan tehokkuus. Tämän tyyppistä valvontaa voidaan suorittaa missä tahansa täyttövaiheessa.

3.7. Asiakkaan teknisen valvonnan, tekijänoikeuden valvonnan, tarkastusvalvonnan ja työn tuotannon ja laadun hallitsevien henkilöiden kommenttien laadunvalvonnan tulokset kirjataan yleiseen työkirjaan.

3.8. Työn laatu varmistetaan täyttämällä vaaditun teknisen järjestyksen noudattaminen toisiinsa liittyvien tehtävien suorittamisessa ja teknisessä valvonnassa rakennushankkeessa ja työstötuotantoprojektissa sekä toiminnallisen laadunvalvontajärjestelmän työn edistymisessä.

3.9. Louhintatyön loppuun mennessä asiakkaat tutkivat ne ja dokumentoidaan laatimalla tarkastuslaki ja hyväksymällä louhinnan sinusien täyttö. Tätä toimenpidettä varten on liitettävä laboratoriotulokset maaperäleimaustestien tuloksiin.

Kaikki hyväksymisasiakirjojen on oltava SNiP 12-01-2004 vaatimusten mukaisia.

3.10. Rakennustyömaalla on säilytettävä yleinen työkirja, suunnitteluorganisaation arkkitehtoninen valvonta ja geodeettisen valvonnan operatiivinen lehti.

4. MATERIAALIT JA TEKNISET VARAT

4.1. Koneiden ja laitteiden tarve.

4.1.1. Rakentamisen koneiden ja erikoistyökohteiden on oltava kattavia ja toteutettava rakennuskoneiden, laitteiden, pienimuotoisen koneistuksen, tarvittavien asennusvarusteiden, varastojen ja lisävarusteiden sarjojen kanssa.

4.1.2. Kun valitset koneita, on tarpeen tarjota vaihtoehtoja niiden vaihtamiseksi tarvittaessa. Jos uusien rakennustöiden käyttö on suunniteltu, on ilmoitettava organisaation tai valmistajan nimi ja osoite;

4.1.3. Taulukossa 1 esitetään likimääräinen luettelo tarvittavista perusvarusteista, koneista ja mekanismista maanrakennustöiden tuottamiseksi.

Koneiden, mekanismien, koneiden, työkalujen ja materiaalien nimi

Bulldozer-merkki New Holland

DYNAPAC-tärisevä levy, P = 76,0 kg

Vibrotamper DYNAPAC, P = 80,0 kg

Suojakypärät "Trud-1"

5. TURVALLISUUS

5.1. Maaviljelyn tuotannossa tulisi noudattaa nykyisiä säännöksiä:

- SNiP 12-03-2001. Työturvallisuus rakentamisessa. Osa 1. Yleiset vaatimukset;

- SNiP 12-04-2002. Työturvallisuus rakentamisessa. Osa 2. Rakennusteollisuus;

5.2. Vastuu turvallisuus-, työ-, työsuojelu-, paloturvallisuus-, paloturvallisuus- ja ympäristöturvallisuustoimenpiteiden toteuttamisesta kuuluu toimeksiannosta vastaaville työnjohtajille.

Vastuuhenkilö hoitaa louhintatyön organisaa- tiopäätöksen suoraan tai esimiehen kautta. Vastuuhenkilön tilaukset ja ohjeet sitovat kaikkia sivuston työntekijöitä.

5.3. Työntekijöiden työturvallisuus olisi varmistettava antamalla hallinnolle tarvittavat henkilökohtaiset suojavarusteet (erityiset vaatteet, kengät jne.), Toimenpiteiden toteuttaminen työntekijöiden kollektiivisen suojelun (aitaus, valaistus, ilmanvaihto, suojavarusteet ja turvalaitteet ja -laitteet jne.), tilat ja laitteet sovellettavien määräysten mukaisesti ja suoritettavan työn luonne. Työntekijöille on annettava tarvittavat työolot, ruokailu ja lepo. Teoksia tehdään erityisillä jalkineilla ja haalareilla. Kaikkien rakennustyömaiden henkilöiden on käytettävä suojakypäröitä.

5.4. Työn määräajat, niiden järjestys ja työvoimaresurssien tarve vahvistetaan ottaen huomioon turvallinen työmäärä ja riittävä aika, jotta voidaan varmistaa turvallisen työn varmistaminen, jotta jokin toteutetuista toimista ei aiheuta teollista vaaraa samanaikaiselle tai myöhemmälle työlle.

5.5. Saniteettitilat, tiet ja jalankulkuteitit on sijoitettava vaarallisten alueiden ulkopuolelle. Ensiapupakkaus lääkkeineen, paareineen, renkaiden kiinnittämiseen ja muihin ensiapua tarjoaville keinoille pitää säilyttää ja täydentää työntekijöiden lepo-perävaunussa. Kaikkien rakennustyömailla olevien työntekijöiden on oltava juomavettä.

5.6. Rakennusajoneuvojen sijoittaminen on määriteltävä siten, että työalueelle ja ohjailulle on riittävästi tilaa edellyttäen, että turvamatkaa noudatetaan.

Rakennustyömaalla on oltava aikataulu tärkeimmistä rakennuskoneista esineessä.

5.7. Koneiden tekninen kunto (kokoonpanon luotettavuus, liitosten huollettavuus ja työpohjat) on tarkistettava ennen jokaisen vaihdon aloittamista.

Jokaisessa koneessa on oltava äänimerkki. Ennen käynnistämistä toimintaan on välttämätöntä antaa äänimerkki.

5.8. Turvallisen työn suorittamisesta vastuussa oleva henkilö on velvollinen:

Tutki työntekijöitä työnkulun korttiin allekirjoitusta vastaan;

seurata työkalujen, mekanismien ja laitteiden kunnon kunnossa;

selittävät työntekijöille heidän tehtäviään ja toimintonsa.

5.9. Alueella, jossa louhintatöitä tehdään, muita teoksia ja luvattomien henkilöiden läsnäoloa ei sallita.

5.10. Kun tehdään maanalaisia ​​tai teollisuusalueilla kaivettuja töitä, kaivoksia paikoissa, joissa ihmiset ja liikenne liikkuvat, olisi aidattu. Kulkureittien korkeuden on oltava vähintään 2,0 m, ja niissä on oltava kiinteä suojavisiiri. Visiirin on kestettävä lumikuormituksen vaikutus sekä yksittäisten pienten esineiden kuormitus. Aidalla ei saa olla aukkoja, lukuun ottamatta portteja ja portteja, jotka ohjataan työaikana ja lukitut sen valmistumisen jälkeen.

5.11. Kaivantoihin, kaivoihin, ojiin, vähintään 1,0 m leveisiin siirtymäsiltoihin tulisi asentaa molemmin puolin kaiteet, joiden kaiteet ovat vähintään 1,1 metriä korkeita, ja pohja on kiinteä, korkeudeltaan 0,15 m. 0,5 metrin korkeudelta lattiasta.

5.12. Rakennustyömaalla, työpaikoilla ja työpaikoilla, kanavilla ja niiden kulkureilla yöllä olisi valaistava valtion normien vaatimusten mukaisesti. Valaistuksen tulisi olla yhtenäinen, ilman työntekijöiden valaisimien valaistusta. Työskentely valaisemattomissa paikoissa ei ole sallittua.

6. TEKNISET JA TALOUDELLISET INDIKAATTORIT

6.1. Kaivutyön erikoisjoukkojen numeerinen ja ammatillinen kokoonpano on 4 henkilöä, mukaan lukien:

Puskutraktorin kuljettaja 6 luokka - 1 henkilö.

Kaivinkone 3 purku - 2 henkilöä.

Digger 2 taso - 1 henkilö.

7. KÄYTETYT KIRJALLISUUS

7.1. TTK on koottu sääntelyasiakirjoihin 01.01.2009 alkaen.

7.2. Käytettävän tyypillisen teknologisen kartan kehittämisessä:

7.2.1. "Rakennusteknologiakarttojen kehittämistä ja hyväksymistä koskevat ohjeet" SNiP 3.01.01-85 ** "Rakennustuotannon organisointi" (muutos nro 2 1.1.18-18.181), SNiP 12-01-2004 "Organisaatio rakentaminen ".

7.2.2. MDS 12-81.2007. Suuntaviivat hankkeen organisaation ja työn hankkeen organisoinnin kehittämiseksi ja suunnitteluksi.

7.2.3. MDS 12-29.2006. Suuntaviivat vuokaavion kehittämistä ja suunnittelua varten.

CJSC: n "Code"
ja tarkistettu tekijänoikeusmateriaalin avulla.
Kirjoittaja: - ammatillisen koulutuksen päällikkö,
Rakennustekniikka (30 vuoden kokemus)
Pietari, 2009