Tärkeimmät lujitetut betonirakenteet

Nykyaikaisten tilojen rakentaminen ei ole ilman betoniteräsrakenteita. Tällaisilla rakenteilla on monia etuja. Rautakehys on suojattu kaikilta puolilta betonilla, jolla on pitkä käyttöikä eikä pelkää sateita, lunta, lämpöä tai pakkasaa. Rauta plus betoni on erinomainen tandem! Vahvistetut betonituotteet yhdistyvät jännityksessä, puristuksessa ja taivutuksessa sekä kiertämisen, leikkaamisen aikana. Metallikehys auttaa saavuttamaan rakenteen vakauden, lujuuden ja kovuuden, mikä vähentää laitteen kokoa ja painoa. Käyttämällä erilaisia ​​teknologioita, ne tuottavat monoliittisia, esivalmistettuja, esivalmistettuja monoliittisia betonipäällysteitä ja teräsbetonisia rakenteita, joissa on jännitteettömiä ja esijännitettyjä vahvikkeita.

Suunnittelun ominaisuudet

Vahvistettu betonirakenne on asunut asuinrakennusten, teollisuusrakennusten ja teknisten rakenteiden rakentamisessa. Useimmin käytetty betonielementti, mutta monoliitti ja precast-monoliitti. Jotta saataisiin pienimmän massan tuote, niin paljon kuin tekniikka sallii, vähentää työ- ja materiaalikustannuksia, korkealaatuista betonilaastia ja korkean lujuuden vahvistamista käytetään betonirakenteisiin.

Rakennustöissä käytetään pääasiassa betonituotteita, joissa lämpötila ei ylitä viisikymmentä astetta ja ei laske peräti 70 asteeseen. Teräsbetonirakenteet ovat useimmiten teräs tai kivi seuraavissa kohteissa:

 • lentokenttien;
 • ydinreaktorit;
 • suppiloon;
 • korkeat savupiiput;
 • erilaisia ​​massiivisia rakenteita;
 • varastorakennukset;
 • maantie;
 • säätiöt;
 • meren rakenteet;
 • tehtaan rakennukset.
Usein betonituotteet ovat perusta teollisuuslaitosten ja asuinrakennusten rakentamiselle.

Vahvitetuissa betonirakenteissa on seuraavat edut:

 • vahvuus, joka vain kasvaa ajan myötä;
 • kestävyys;
 • palonkestävyys;
 • suhteellisen edullinen hinta;
 • mahdollisuus tehdä itseään;
 • seisminen vastus;
 • betoniteollisuuden mahdollisuus tehdä erilaisia ​​arkkitehtonisia muotoja.

Haittoihin kuuluvat:

 • halkeilua;
 • suuri paino;
 • tarvitaan lisäeriste;
 • lämmönjohtavuus.
Takaisin sisällysluetteloon

Suurin tyyppiset mallit

Valmistusmuodot erotellaan seuraavasti:

 • Maajoukkueet. Suuri suosio johtuu koneellisimmasta rakenteesta.
 • Monoliitti. Monoliittirakenteiden rakentamiseen käytetään esimerkiksi hydraulisia rakenteita, raskaita perustuksia.
 • Esivalmistettu monoliitti. Esivalmistetut monoliittiset elementit yhdistetään sekä betonilla että hitsauksella.

Käyttöalueella:

 • asuinrakennukset;
 • teollisiin rakennuksiin;
 • julkisiin rakennuksiin ja rakenteisiin.

Vahvitetusta betonista valmistetut tuotteet voivat olla: ei-stressaamattomia ja esijännitettyjä. Suosituimpia betonituotteita, joita käytetään rakentamiseen:

paneelit

Yleinen tyyppi betoniteräsrakenteita ovat paneelit, joita käytetään rakennusten ja rakenteiden rakentamiseen asuin- ja teollisuuskäyttöön. Paneelissa on litteä suorakulmainen muoto, jossa voi olla aukkoja oville ja ikkunoille sekä ulokkeita ikkunalasille.

Paneelien kuljetusta varten ne asennetaan pystysuoraan asentoon kaltevalla kaltevuudella. Kun kuljetetaan useampia paneeleja kerralla, niiden koskettimet on suljettava pois, joten niiden väliin asetetaan tyynyjä.

maatilat

Betonirakenteita käytetään teollisuusrakennusten ja kulttuurikohteiden lattioille. Onko ulkonäkö tasainen suorakulmainen rakenne ja baareja. Tuotteita kuljetettaessa ne saavat pystysuoran asennon.

Teräsbetonirunkoilla on suuri lujuus, jäykkyys, palonkestävyys ja pakkasenkestävyys. Raskas, kevyt tai rakenteellinen betoni, pääasiassa agloporitobetoni ja keramiittibetoni. Jos käytät konkreettista maatilaa, sinun tulee huolellisesti asentaa asennus. Käytä rakennuksen tukikestävyyttä tarkasti. Tarkista elementtien laatu, mittasuhteet ja valmistaudu tukikohtaan.

Palkit ja pultit

Palkkeja ja palkkeja on käytetty perustusten ja pinnoitteiden rakentamisessa, ne toimivat laakerin osina nosturimekanismien asennusta varten. Palkit ovat tasainen, kaksinkertainen tai suorakulmainen. Palkkien kuljetusprosessissa pultit asennetaan ajoneuvoon pystysuoraan. Palkkien ja pulttikäyttövuorien tukeminen, jotka on asennettu tuotteiden pohjatasolle. Riippuen rakenteen pituudesta määräytyy vuorausten välinen etäisyys. Palkkien ja ristikoiden sivuilla ne asennetaan koko pituudeltaan. Palkkien kuljetus sallitaan vain pystysuorassa asennossa, horisontaalinen kuljetus on kielletty, koska tuotteiden tuhoutumisriski on olemassa. Kun kuljetetaan useita elementtejä samanaikaisesti, niiden väliin asetetaan yli kymmenen senttimetrin paksuiset jakajat.

Betonirakenteita käytetään paalujen muodossa teollisuus- ja asuinrakennusten perustuksiin. Pilejä käytetään epästabiilien maalien rakenteiden rakentamiseen. Pallot kuljetettaessa niille annetaan vaakasuora asento, joka tukee erityisiä vuorauksia. Sillä on sallittua asettaa paaluja ajoneuvoon kaukoliikenteessä.

Vahvistetut betonipallot ovat erittäin kestäviä kemikaaleille ja korroosioille, niissä on veden kestävyys ja kylmyys. Pilejä voidaan helposti asentaa erikoislaitteilla ja pystyvät tarjoamaan pystytetyn rakenteen kestävyyden, lujuuden ja luotettavuuden.

telineet

Vahvistetut betonitelevyt tai telinejohdot ovat lamppujen ja voimajohtojen tukielementti. Kuljetuksen aikana on sallittua kuljettaa jalustat yhteen ryhmässä, mikä takaa vaakasuoran asennon. Kun kuljetat, sinun on valmisteltava telineiden tuki erityisvuorauksen muodossa.

Vahvistettu betonipilarien päätavoite on kyky luotettavasti pitää sähköjohdot vaaditulla etäisyydellä maasta tai vesipinnasta. Tukien luotettavuus ja lujuus saadaan aikaan käyttämällä lujittavaa häkkiä ja erityistä konkreettista ratkaisua tuotteiden suunnittelussa. Erikseen kukin sähkölinjojen teline eroaa tarkoituksessa ja suunnittelussa. Kiinnitä pää, keski-, kulma- ja ankkurituki teräsbetonista. Tee myös yksi ketju ja moniketju.

pylväät

Vahvistettu betonipylväs on asuin-, kulttuuri-, teollisuus- ja asuinrakennusten tukirakennus. Pylväät ovat suorakaiteen muotoisia ja kaksiosaisia, jotka on suunniteltu raskaaseen nosturikuormaan. Elementit kuljetetaan kasa, jossa ensimmäinen rivi sarakkeita on asetettu ajoneuvon lastitilaan ja seuraavat rivit asetetaan edelliselle, joka on peitetty erikoisvuorien kanssa.

Bulkkilohkot

Vahvistetut betonirakenteet ovat löytäneet sovelluksen julkisten ja asuinrakennusten rakentamisessa. Ne ovat melkein valmiita rakennuselementtejä, joissa on ontto ohutseinämäinen suorakaiteen muotoinen prisma ja aukot oville ja ikkunoille.

Joukkolohkoilla voi olla eristys- ja eristyspaneelit. Kuljetusyksikköjä kuljetettaessa ne saavat pystysuoran asennon, samalla kun varmistetaan, että elementtejä tuetaan lastauslaiturin neljällä kulmalla. Vahvitetusta betonista valmistetut volumetriset lohkot ovat herkkiä dynaamisille ylikuormituksille, jotka muodostuvat kuljetuksen aikana. Näillä raudoitetuilla betonituotteilla on erityispiirre siirtymään painopisteen geometrisesta keskipisteestä poikittaisessa ja pituussuunnassa. Lohkojen siirtymisen välttämiseksi kuljetuksen aikana lastitasolle asennetaan erityiset tukilevyt.

Saniteettikontit

Saniteettikontteja käytetään rakennusten rakentamiseen julkisiin ja asuinrakennuksiin. Esittäneet volumetriset elementit, joilla on suuri massa ja mitat. Hissiakseleiden ja saniteettikonttien kuljetuksessa pystysuora asento on sallittua kahden tiivisteen täyttöalueella. Korkeintaan 140 senttimetrin korkeusakselit voidaan kuljettaa kahdessa kerroksessa korkealle ja asentaa puiset vuoraukset yli 10 senttimetrin pituisiin riveihin.

johtopäätös

Vahvistettua betonirakennetta käytetään erilaisten rakennusten ja rakenteiden rakentamiseen eikä vain. Betonituotteiden (paneelit, volumetriset lohkot, ristikot, saniteettikontit) tyypit, niiden mittojen, massojen ja olojen vuoksi, joita on noudatettava kuljetuksessa, edellyttävät liikkuvan kaluston kapeaa erikoistumista.

Palkkien, pylväiden, tukien ja telineiden, ristikoiden ja paalujen kuljettaminen on samanlaisia ​​kuljetusprosessin vaatimuksia, joten liikkuvan kaluston rakenteet saattavat olla samat.

Tyypit teräsbetonirakenteet: pohja, pylväät, paneelit, laatat ja palkit. vahvistaminen

Vallankumouksellisten rakenteiden synty 1800-luvulla oli todellinen läpimurto rakennustekniikassa. Tähän mennessä ilman niitä on mahdotonta kuvitella mitään rakennuskohteita. Tässä artikkelissa tarkastelemme konkreettisia rakenteita ja mitä ominaisuuksia niillä on.

Yleistä tietoa

Mikä on vahvistettu betoni

Betonilla tiedetään olevan suuri puristuslujuus, mutta sen vetolujuus ei ole suuri - 10-15 kertaa pienempi kuin puristuslujuus. Siksi raudattamattomia betonirakenteita käytetään hyvin harvoin. Tämän epäkohdan poistamiseksi teräslankaa tai tankoja lisätään rakenteeseen, joka toimii hyvin jännitteenä (lue myös artikkeli "Asfaltti-betoniseokset: päälajit, valmistus- ja käyttöominaisuudet").

Näin ollen raudoitettu betoni on betonista ja metallirakenteesta muodostuva materiaali. Kokonaisuudessaan saadaan yksi rakenne, jolla on suuri lujuus johtuen betonin ja metallin ominaisuuksien yhdistämisestä.

Ensimmäistä kertaa betonituotteet alkoivat patentoitua 1800-luvun lopulla. Yli 150 vuotta on kulunut siitä lähtien, ja tänä aikana tietenkin vahvistettua betonia on vakavasti parannettu. On kuitenkin turvallista sanoa, että sen "evolutionaarinen" prosessi ei ole vielä valmis.

Tuotteen vahvistusjärjestelmä

Vahvistustyypit

Nykyään betonirakenteita vahvistetaan paitsi betonin vetolujuuden lisäämiseksi myös keskiakselin ja aksiaalisen puristuksen, vääntömomentin jne. Lisäksi. Työraudoitus mahdollistaa elementtien poikkileikkauksen koon pienentämisen sekä rakenteiden painon pienentämisen.

Tavanomaisen lujituksen ohella nykyisin esipainetut betoniteräsrakenteet ovat laajalle levinnyttä. Niiden ominaispiirre on se, että betonin valmistuksessa puristetaan ja itse laitteisto on esijännitetty.

Pre-stressi voi merkittävästi lisätä halkeaman kestävyyttä sekä vähentää rakenteellisten elementtien muodonmuutosta. Esijännityksellä suoritetaan tavallisesti suurikokoisia teräsbetonisia rakenteita sekä muita elementtejä, joiden odotetaan kuljettavan suurta vetolujuutta.

Vahvistettu betoniperusta

Lujitettujen betonirakenteiden ominaisuudet

arvokkuus

Vahvisteisten betonirakenteiden etuja voidaan tunnistaa:

 • Kestävyys - betonikerroksen alla olevan raudoituksen luotettavan säilytyksen ansiosta teräsbetonilla on poikkeuksellinen kestävyys. Lisäksi materiaali kestää sään.
 • Vahvuus - ajan kuluessa, lujitetun betonin lujuus ei vähene vaan jopa kasvaa.
 • Mahdollisuus tehdä omia käsiinsä esimerkiksi säätiön rakentamisen aikana. Tätä varten sinun tarvitsee vain tehdä muottirakenne ja tehdä metalliset raudoituskehykset, minkä jälkeen muotti on täynnä konkreettista ratkaisua.
 • Tulenkestävyys - vahvistettu betoni on täysin tulenkestävä. Lisäksi palonkestävyyden lisäämiseksi koostumukseen lisätään erityisiä aggregaatteja, kuten basaltti, palo, masuunikuono jne. Lisäksi palonkestävyyttä voidaan lisätä lisäämällä suojakerros 3-4 cm korkeuteen.
 • Maanjäristyskestävyys - toisin kuin muut rakennusmateriaalit, lujitettu betoni, kestävyyden takia, vastustaa hyvin seismistä toimintaa.
 • Hyvä suorituskyky - teräsbetoni voi toteuttaa arkkitehtonisia tai rakenteellisia muotoja.
 • Materiaalin vahvuus ja kestävyys huomioon ottaen sen hinta on melko edullinen.

puutteet

Teräsbetonirakenteiden haitat ovat seuraavat:

 • Suuri paino;
 • Korkea lämmön- ja äänen johtavuus;
 • Krakkauksen taipumus.

Vihje! Teräsbetonin eristämiseksi ne käyttävät lämpöä eristäviä materiaaleja, kuten polystyreenivaahtoa ja mineraalivillaa. Lämpöeristeen asennusohjeet ovat melko yksinkertaisia.

Valmisbetonirakenteet

Vahvistettu betonirakenteiden tyyppi

Kaikki nykyiset raudoitetut betonirakenteet voidaan jakaa kolmeen tyyppiin:

Suunnittelun laajuuden mukaan voidaan:

 • julkisiin rakennuksiin ja asuinrakennuksiin;
 • teollisiin rakennuksiin;
 • yleishyödyllisiin rakennuksiin.

Vihje! Kirja Vahvistettu betonirakenteita yhden tarinan teollisuusrakennuksissa - Zaikin A.I. Sen avulla voit tutustua yksityiskohtaisesti perustusten, sarakkeiden, lattialevyjen ja muiden rakenteiden rakentamisessa käytettävien betoniterästen laskentamallien ominaisuuksiin ja suorituskykyyn.

Kuten edellä mainittiin, betonituotteet jaetaan myös:

 • esijännitetyt;
 • Rasittamaton.

Yleisimmät lujitetut betonirakenteet

Tutustu nyt yleisimpiin rakenteellisiin rakenteisiin yleisesti käyttämiin betoniterästeihin.

Näitä ovat:

 • säätiöt;
 • paneeli;
 • Palkit ja lattialaatat;

Jokaisella näistä elementeistä on oma tarkoituksensa ja muotoilunsa.

Nauha monoliittinen säätiö

perusta

Vahvistettu betoni perustetaan rakennusten, pylväiden ja pilarien seinien alle sekä raskaiden koneiden ja koneiden seinämien alle.

On olemassa kahdenlaisia ​​säätiöitä:

Lisäksi ne eroavat toisistaan ​​rakennustyypeittäin:

 • Hihna - laakerin seinien alla;
 • Vaihe ja pyramidi - erillisen tuen alla.

pylväät

Useimmin käytetään teollisuusrakennuksissa, joissa lattiat ovat raskaita laitteiden rasitteita. Tässä tapauksessa suorita kehys, joka koostuu sarakkeista, palkkeista ja muista elementeistä.

Lisäksi esivalmistetut kehyspaneelien esivalmistetut rakennukset, joissa pylväät ovat yksi tärkeimmistä tukielementeistä, ovat laajalle levinneitä. He ottavat itselleen kuorman ja säätiön kautta kulkevat heidät maahan.

Vahvistettu betonipaneeli

paneelit

Runkopaneelirakenteita asennettaessa käytetään paneeleita seinien valmistukseen. Niiden pinta-ala voi olla jopa 25 neliömetriä.

On myös huomattava, että kehystämättömiä paneelirakennuksia on olemassa. Tällöin koko kuormitus havaitsee seinät ja väliseinät, ts. paneelit itse.

Levyt ja palkit

Nämä mallit liittyvät taivutuselementteihin. Levyjä kutsutaan tasatuotteiksi, joiden pituus ja leveys ovat huomattavasti suuremmat kuin paksuus. Palkit ovat lineaarisia elementtejä, joiden pituus on huomattavasti suurempi kuin poikittaiset mitat.

Levyjä ja palkkeja käytetään useimmiten tasaisten lattioiden ja pinnoitteiden laitteisiin. Kuten edellä mainittiin, niitä yleensä korostetaan. Lisäksi on olemassa joitain muitakin rakenteellisia ominaisuuksia teräsbetonisia taivutettuja elementtejä, jotka liittyvät niiden soveltamisalaan.

johtopäätös

Betoni- ja teräsbetonirakenteita käytetään eri rakennusalueilla, joten ne ovat erilaisia. Esimerkkinä mainitsimme vain tavallisimmat rakenteet. Todellisuudessa niistä on paljon suurempi määrä.

Tämän artikkelin videosta saat lisätietoja tästä aiheesta.

Vahvistettu betonirakenteiden tyyppi

Vahvistettu betonirakenteet tulivat läpimurtoa 1800-luvulla. Nyt lähes kaikki rakennustyömaat rakennetaan heidän apuunsa. Tällä hetkellä maailmassa tuotetaan noin kaksi miljardia kuutiometriä rautametallea. Ilman heitä on mahdotonta rakentaa toimistoja, korkeita rakennuksia ja teollisia rakennuksia.

Vahvistetut betonirakenteet mahdollistavat monimutkaisten talojen rakentamisen nopeasti ja vähäisin kustannuksin. Sen ytimessä betonituotteet ovat sementtilaastilla täytettyjä liitososia.

Vahvistetun betonin ominaisuudet

Betoni on vahva. Näin voit rakentaa pitkäikäisiä rakennuksia. Lisäksi se on hyvin kestävä lämpötilavaihteluille. Tämän aineen muita hyödyllisiä ominaisuuksia ovat:

 • pakkasvaste
 • suuri tiheys
 • vedenpitävyys
 • palonkestävyys.

Betonin lujuus puristuksessa on 10-20 kertaa suurempi kuin jännityksessä. Tämä parametri riippuu suurelta osin käytetystä hiekasta ja sorasta. Sementin laadun tärkein rooli. Sementti määrää sen, kuinka kestävä koostumus on.

Betonimateriaali suojaa raudoitusta korroosiolta. Materiaalista valmistetut rakennukset ovat kestäviä ja kestäviä. Huokoisuus vaikuttaa merkittävästi materiaalin laatuun, nimittäin huokosten suhdetta kokonaisvolyymiin.

Tiheys on betonin massan ja sen tilavuuden välinen suhde. Mitä suurempi tämä ominaisuus, sitä kestävämpi on betoniteräsrakenne. Suuren tiheyden ansiosta betoni kestää puristushuonetta.

Riippumatta raudoitetun betonirakenteen paksuudesta, se voi tehokkaasti siirtää lämpövirtausta. Betonin lämmönjohtavuus on 50 kertaa vähemmän kuin teräs, mutta paljon suurempi kuin tiilen.

Vahvitetun betonirakenteen alhaisen lämmönjohtavuuden tuloksena syntyy palonkestävyys. Tämän vuoksi tätä materiaalia käytetään myös teollisten työpajojen suunnittelussa, jossa sinun on työskenneltävä korkeissa lämpötiloissa.

Betonin tärkeä ominaisuus on sen jäätymisvastus. Kun vesi on kyllästynyt, tämä materiaali kestää toistuvat lämpötilan muutokset ilman seurauksia. Lujuuden prosenttiosuus pienenee.

Kuitenkin betonilla on yksi merkittävä haitta. Sen venymisvastus on erittäin pieni. Siksi rakenteeseen lisätään vahvistettuja elementtejä. Esimerkiksi teräslanka tai -vavat.

Yksinkertaisella betoniteräksellä on suuri lujuus ja hyvä vetolujuus. Lisäksi näiden tuotteiden luominen on muuttunut paljon viimeisten 150 vuoden aikana ja jatkuu päivittäisenä.

Mikä on vahvistus?

Vahvistus mahdollistaa lujitettujen betonirakenteiden luomisen vuosisatojen ajan.

Paras esimerkki tässä yhteydessä olisi kiinteän ja kestävän lattian rakentaminen. Työprosessissa kytkin on valmistettu metallipohjalla. Betonipinta on seuraavista tyypeistä:

 • täyteainetta;
 • levätä maahan tai laattoihin;
 • eristetty kerros eristämällä;
 • lattialevyjen perusteella.

Vahvistettu betonirakenteiden lisäksi vahvuus vähentää betonin kustannuksia. Työssä voidaan käyttää sellaisia ​​materiaaleja kuin:

 • vahvistushäkki
 • lasikuituverkko,
 • metalliverkko,
 • hitsattu verkko soluilla,
 • polymeeriverkko,
 • fibrovolokno.

Laaja valikoima mahdollistaa parhaan mahdollisen vaihtoehdon korkealaatuisen ja kestävän betoniteräksen luomiseksi.

Vahvistettu betonirakenteiden tyyppi

JBK voidaan luokitella monella tavalla. Yli 150 vuoden jatkuvaa parannusta varten on keksitty useita menetelmiä lujitettujen betonirakenteiden luomiseen eri teknologioiden ja betonilaatujen avulla.

Valmisbetonirakenteet

Ne valmistetaan rakennustyömaalla valmiiksi valmistetuista elementeistä. Samalla SLC luodaan erikoistuneissa yrityksissä, joissa on tarvittavat laitteet ja korkea työvoiman automatisointi. Näin voit vähentää kustannuksia ja tuottavuutta.

Yhden kerran SLC: n luominen vaikuttikin erittäin myönteisesti rakennusteollisuuden yleiseen teollistamiseen ja koneistamiseen. Esivalmistetut betoniteräsrakenteet mahdollistavat rakennukset mihin tahansa sääolosuhteisiin. Voit rakentaa talvella ja kesällä sateen, tuulen ja lämmön.

Esivalmistetuilla betonirakenteilla on kuitenkin yksi suuri haitta, nimittäin korkea työvoimakkuus. Lisäksi liitosten muodostamisella on suuri metallisisältö ja vastaavat kustannukset.

Monoliittiset teräsbetoniset rakenteet

Nämä tuotteet luodaan suoraan rakennustyömaalla asettamalla betoni muottiin. SWC: n kustannusten pienentämisen seurauksena se voidaan saavuttaa vähentämällä betonin, rungon, muottimateriaalien ja työvoiman kustannuksia.

Kehittäjä itse määrittää tietyn materiaalimäärän käytön kohtuullisuuden riippuen kohteen ja sen tarkoituksen monimutkaisuudesta. Tämän ansiosta voit luoda joustavamman arvioinnin, joka todella arvioi tuotannon tarpeet.

Monoliittisten raudoitettujen betonirakenteiden suurin etu on niiden spatiaalinen eheys. Jos otat ammattimaista terminologiaa, niin tämä on suuri staattinen epävarmuus. Tästä johtuen monoliittirakenteilla on matala materiaalikulutus.

SWC käyttää yhtä tyypillisen rakenteen kanssa ja luo ainutlaatuisia rakennuksia. Näiden tuotteiden avulla voit rakentaa esineitä käyttämällä erilaisia ​​lomakkeita, kuten:

Myös monoliittirakenteisten, raudoitettujen betonirakenteiden valmistuksessa käytetään suuria vahvistuslohkoja ja alueellisia vahvistettuja kehyksiä. Tämän tekniikan avulla voit myös säätää mekaanista syöttöä ja betonin asettamista. On olemassa useita rakenteita, jotka luodaan vain MLC: n avulla, ja niihin sisältyy:

 • altaat,
 • perustukset
 • rakenteet voimakkailla dynaamisilla kuormilla.

Kussakin edellä mainituista vaihtoehdoista monoliittirakenteisten betonirakenteiden käyttö on kustannustehokasta. Huolimatta vakavista eduista, tällä tekniikalla on sen haitat, kuten:

 • työläs muotti;
 • työn kausiluonteisuus;
 • Rakennusaika riippuu suurelta osin seoksen kiinteytymisnopeudesta.

Monoliittisten teräsbetonirakenteiden työtä tehdään vain lämpimän kauden aikana. Prosessin nopeuttamiseksi käytetään erityisiä sementityyppejä, jotka kovettuvat erittäin nopeasti.

Esivalmistetut monoliittiset teräsbetoniset rakenteet

Tämä on koko elementtien kokonaisuus. Tämän tekniikan mukaan esivalmistettua ja monoliittista raudoitettua betonia asetetaan yhteen.

Tämän tekniikan keskeinen rooli on esivalmistettujen elementtien monoliittisten elementtien tarttuvuus. Halutun tuloksen saavuttamiseksi esivalmistetuilla rakenteilla voi olla erilaisia ​​muotoja ja kokoja. Tällaisissa komplekseissa voidaan käyttää esijännitettyjä ja ei-rasitettuja vahvikkeita. Kaikki riippuu kohteen erityistilanteesta ja tarkoituksesta.

Jos esivalmistettujen monoliittirakenteisten betonirakenteiden pinnalla on korkea karheus, niin voit tehdä ilman tappeja. Paikoissa, joissa esivalmistetut elementit ovat kosketuksessa betoniin, on poikittaisen lujituksen vapautus suunniteltu. Ankkurointi asennetaan myös monoliittiseen betoniin.

Esivalmistetut monoliittiset teräsbetoniset rakenteet yhdistävät edellisten tyyppien edut. Ne ovat erittäin taloudellisia ja mahdollistavat rakennusten rakentamisen nykyaikaisilla menetelmillä nopeasti ja tehokkaasti.

Kevyt ja kennorakenteinen betoni käytetään laajalti monoliittielementeissä. Keinotekoisten huokoisten aggregaattien käyttö on sallittua. Tämän vuoksi rakenteen ominaispaino pienenee merkittävästi.

Luotettavien betoniteräsrakenteiden luomista koskevat säännöt

Työvaiheessa on noudatettava kaikkia rakennuskoodeja ja normeja. Jotkut organisaatiot suuntautuvat edelleen kansainvälisiin standardeihin, jotta he saavat merkittävän kilpailuedun. Siitä huolimatta on olemassa joukko pakollisia sääntöjä, joita on noudatettava betonilattian aikaansaamiseksi:

 1. Ristikko tai kehys ei saa aiheuttaa esteitä tasaiselle betonijakelulle.
 2. Ensiksi raudoitusmateriaali asetetaan alustalle ja vasta sen jälkeen kaataminen suoritetaan.
 3. Vältä rasvaisten aineiden pääsyä teräsbetonirakenteeseen. Ne estävät vahvan sidoksen muodostumisen betonin ja kehyksen välillä.
 4. Vahvistettu betonirakenteen suojaaminen korroosiolta betonin on peitettävä täysin lujittavat elementit.

Runko vahvistusta käytetään pohjan ja lattian - yhtenäinen järjestelmä talon kiinnittämiseen. Tätä tekniikkaa käytetään rakentamisessa maissa, joiden luotettavuus on heikko.

tulokset

Nykyaikaisessa rakenteessa käytetään kaikentyyppisiä teräsbetonirakenteita riippuen niiden erityisistä eduista. Tärkeintä on noudattaa kaikkia rakennusalan sääntöjä ja normeja, jotka takaavat rakennuksen turvallisuuden ja kestävyyden.

Vahvistetut betonirakenteet.

Vahvistettu betoni on rakennuskomposiittimateriaali, jonka komponentit ovat betonia ja terästä. Ensimmäinen patentti saatiin vuonna 1867 Joseph Moniekakista ja se oli suunniteltu materiaaliksi kasvien tuotantoon.

Betonirakenteiden etuja kutsutaan:

1. Palvelun kesto;

2. Edullisuus - betonirakenteet ovat paljon halvempia kuin teräs;

3. Tulenkestävyys, toisin kuin teräs;

4. Valmistettavuus - rakenteen betonisekoituksessa on helppo tehdä haluttu muoto;

5. Ne kestävät kemiallisia ja biologisia vaikutuksia;

6. Erinomainen kestävyys staattisille ja dynaamisille kuormille.

Vahvistetut betonirakenteet ja haitat: pieni lujuus suurella massalla - betonin puristuslujuus on keskimäärin kymmenen kertaa vähemmän kuin teräksen lujuus.

Vahvistettu betonirakenteiden vahvistaminen.

Vahvistettujen betonirakenteiden vahvistaminen tapahtuu tavallisesti yksittäisten teräsnauvien tai ristikoiden avulla. Venttiilin koko ja sen sijainti lasketaan laskemalla. Ja täällä tällainen periaate toimii - raudoitus on asennettu venytetyille betonivyöhykkeille tai puristetuille vyöhykkeille, joilla jälkimmäisellä on vähän vahvuutta ja rakentavista syistä.

GOST-betonirakenteet.

GOST 13015.0-83 kuvaa betoni- ja betonirakenteiden yleisiä teknisiä vaatimuksia, jotka on valmistettu betonista epäorgaanisten aggregaattien ja sideaineiden kanssa, jotka on suunniteltu mihin tahansa rakennustyyppiin. Vahvistetun betonin tai betonirakenteen toimivuudesta riippuen standardi sallii lisäaineen käytön. vaatimuksista. GOST 13015.0-83 otettiin käyttöön 01.01.84.

Betonirakenteiden asennus.

Rakenteelliset rautarakenteet on asennettu linjaan. Nosto, asennus, kohdistaminen ja väliaikainen konsolidointi tapahtuu nostokoneiden avulla keskeytyksettä. myöhemmät prosessit voidaan tehdä tarvittaessa taukojen avulla.

Teräsbetonirakenteet asennetaan hankkeen prosessikarttoihin asennustöiden tuottamiseksi (PMTCT).

SNIP-betonirakenteita.

GOST 13015-2003 - Betonituotteet ja betonituotteet rakentamiseen. Yleiset tekniset vaatimukset. Hyväksynnän, merkinnän, kuljetuksen ja varastoinnin säännöt.

GOST 13015.0-83 - Betoni- ja betoniteräsvalurakenteet ja -tuotteet. Yleiset tekniset vaatimukset.

GOST 13015.1-81 - betoni- ja betoniteräsvalmisteiset rakenteet ja tuotteet. Hyväksyminen.

GOST 13015.2-81 - Betoni- ja betoniteräsvalmisteiset rakenteet ja tuotteet. Merkintä.

GOST 13015.3-81 - Betoni- ja teräsbetoniset esivalmistetut rakenteet ja tuotteet. Laatuasiakirja.

GOST 13015.4-84 - Betoni- ja betoniteräsvalmisteiset rakenteet ja tuotteet. Kuljetus ja varastointi.

Betoniterästen laskeminen.

Betoni- ja betoniteräsrakenteiden on vastattava laskentakapasiteetin laskemisen vaatimuksia (ensimmäisen ryhmän raja-arvot) ja sopivuus normaaliin toimintaan (toisen ryhmän raja-arvot).

a) Ensimmäisen ryhmän rajoitustilojen laskenta suojaa rakenteita:

 • hauras, joustava tai muu tuhon tyyppi;
 • muutos rakenteessa tai sen asennossa;
 • väsymyksen epäonnistuminen;
 • hävittäminen voima-tekijöiden ja negatiivisten ympäristövaikutusten samanaikaisen vaikutuksen alaisena.

b) Toisen ryhmän rajoitustilojen laskenta suojaa rakenteita:

 • liian suuri halkeaman aukko (lasku halkeaman avautumiselle);
 • liian voimakkaat siirtymät - taipumat, vinot ja kääntökulmat, värähtely (muodonmuutos).

Rakenteen 2 raja-arvoja ja kestävyyttä koskevia betonirakenteita ei saa laskea.

Betonirakenteiden betonit.

Esivalmistettua teräsbetonia (rakenteita valmistetaan tehdasolosuhteissa ja kokoonpano valmiiksi rakenteeksi), monoliittinen raudoitettu betoni (betonitointi tapahtuu rakennuspaikalla) ja tehdasvalmisteinen monoliitti (esivalmistetut rakenteet käytetään muottiin jäljellä - monoliittisten ja esivalmistettujen rakenteiden edut yhdistetään).

Vahvistettu betonirakenteiden suunnittelu.

Teräsbetonirakenteiden tuotanto koostuu seuraavista vaiheista:

 1. Armeijan valmistelu.
 2. Muototyö.
 3. Vahvistaminen.
 4. Betonoinnin.
 5. Betonin kovettumisen hoito.

Venäjällä lasketaan yleensä betoniteräkset: 1 ja 2 raja-arvoryhmää:

 1. (lujuus, vakaus, väsymisvika);
 2. soveltuvuudesta normaaliin toimintaan (halkeamiskestävyys, liiallinen taipuma ja syrjäytyminen).

Ensimmäisen raja-arvoryhmän mukaiset raudoitettujen betonirakenteiden laskentatehtävät ovat:

 1. rakenteiden lujuuden tarkistaminen (normaalit, taipuvaiset, spatiaaliset osiot);
 2. rakenteen kestävyyden testaus (toistuvien kuormitusten vaikutuksesta);
 3. rakenteiden vakauden tarkastaminen (muoto ja asema).

Vahvistettu betonirakenteet: tyypit, ominaisuudet ja vahvistaminen

Nykyään mikään yksittäinen rakennusobjekti ei ole täydellinen ilman betoniterästuotteiden käyttöä. Noin 2 miljardia konkreettista tuotetta tuotetaan päivittäin maailmassa, ja nykyisiä tekniikoita päivitetään ja jalostetaan jatkuvasti.

Teräsbetonirakenteiden käytön tärkeimmät edut ovat monimutkaisten talojen rakentamisen nopeus ja halvaus. Tämä varmistetaan, mukaan lukien betonituotteiden valmistuksen helppous.

Teräsbetonirakenteiden ominaisuudet

 • Lisääntynyt lujuus ja kestävyys.
 • Kyky kestää lämpötilan muutoksia, mukaan lukien äärimmäinen kylmä.
 • Kestää kosteutta ja tulta.

Betonin lujuusominaisuudet riippuvat suoraan sementin laadusta ja käytetyn hiekan ja soran ominaisuuksista. Betonin lopullinen laatu riippuu myös huokoisuudesta (huokosten määrän suhde kokonaistilavuuteen) ja tiheyteen (massan suhde tilavuuteen).

Betonin huokoisuus riippuu seoksessa olevan sementin määrästä ja syntyy ylimääräisen veden haihtumisesta, kun se on puutteellista. Betonin tiheys vaikuttaa suoraan tuotteen lujuuteen ja sen kykyyn vastustaa puristusta.

Vahvistettujen betonirakenteiden vakaus tulipaloon johtuen alhaisesta lämmönjohtavuudesta. He voivat kuljettaa ilman näkyvää tuhoa jopa tuhat astetta lämpöä ilman seurauksia pitkään aikaan. Siksi betonituotteita käytetään teollisuusyritysten rakentamisessa korkeissa lämpötiloissa.

Epäilemättä betonirakenteiden tärkeä ominaisuus on pakkasenkestävyys. Jos materiaali on kyllästynyt riittävällä määrällä vettä, se kykenee kestämään lukuisia lämpötilan muutoksia ilman huomattavaa laadun heikkenemistä. Tutkimusten mukaan voimakkuuden väheneminen on vähäistä.

Kaikilla eduilla betonilla on kuitenkin hyvin vähän vastustuskykyä venyttelyyn. Tämän aiheuttamien ongelmien välttämiseksi raudoitukset on tehty teräslangalla (esimerkiksi lanka tai sauvoja) tai muita materiaaleja. Tällainen tuote on erittäin luja ja lisäksi käytännössä se ei kykene venymään.

vahvistaminen

Vahvistus on joukko töitä, joilla pyritään lisäämään betonituotteiden luotettavuutta ja kestävyyttä asuin- ja teollisuusrakentamisessa.

Tietenkin yksi parhaista esimerkkeistä raudoituksen käytöstä on luoda vahva ja kestävä pohja lattialle.

Päätehtävä on luoda metallipohja, jossa on kytkin.

Lujitteen käyttö voi vähentää käytetyn betonin määrää. Raudoituksen tärkeimmät materiaalit ovat:

 • Johdinten ja tankoiden vahvistaminen.
 • Lasikuitutuotteet.
 • Polymeerimateriaalien ristikot.

Tällaisen laajan materiaalivalikoiman ansiosta voit milloin tahansa valita parhaan vaihtoehdon, joka täyttää tuotetun rakennuksen korkean laadun.

Vahvistettu betonirakenteiden tyyppi

Tarkastellaan nyt betonirakenteiden tyyppejä.

yhtenäinen

Monolith on kaikentyyppisten rakennusten rakentamiseen käytettävien raudoitettujen betonirakenteiden päätyyppi.

Vahvistettu betoni koostuu teräs- ja betonimassasta, jota kutsutaan monimutkaiseksi rakennusmateriaaliksi, mikä nopeuttaa rakentamisen vauhtia.

edut:

Monoliitin tärkeä etu voidaan pitää pienenä materiaalikulutuksena. Eli alueellinen eheys, ja puhuminen ammattimaisesti, korkea staattinen epävarmuus. Muita vahvuuksia ovat lujuus, palonkestävyys, kestävyys, muotoilun helppous, alhaiset käyttökustannukset.

haittoja:

Kutistumisen tai voiman kuormituksen vuoksi on mahdollista halkeilua, korkea lämmön- ja äänen johtavuus sekä suuri tiheys. Työkyvyn kausiluonteisuus johtuu myös puutteista, sillä kaikki ne on suoritettava lämpimän kauden aikana.

Betonituotteet

Valmisbetoniset rakenteet ovat valmiita tuotteita. SZhK tehdään erikoisyrityksissä, joissa on tarvittavia laitteita. Tämä mahdollistaa tuotteiden kustannusten pienentämisen ja korkean suorituskyvyn.

SLC: n luominen suotuisasti vaikutti rakentamisen lisääntymiseen. Esivalmistetut betonituotteet ovat monipuolisia, niitä voidaan rakentaa milloin tahansa vuoden aikana ja missä tahansa säässä.

Tällaisissa esivalmistetuissa rakenteissa on vain yksi haitta - se on erittäin monimutkainen. Liitosten muodostamiseksi käytetään vahvistuslaitteita, jotka vaikuttavat kustannuksiin.

Teräsbetonilaatat

Kyseessä on melko yleinen betonituotetyyppi, jota käytetään rakennuskohteissa kattojen, rakennusten seinien, väliseinien sekä asuin- että liiketiloissa. Teräsbetonilaatta on samanlainen kuin suorakulmio, jossa on ovi- ja ikkuna-aukot, ulkonemat ikkunalasien alla. Kattoon kiinnitetyillä betonilaatoilla ei ole aukkoja. Kuljetuksen tapauksessa paneelit asennetaan pystysuoraan 10 asteen kulmassa. On ehdottoman välttämätöntä sulkea pois levyjen kosketukset, joissa erityiset vuoraukset ovat välttämättä suljettuja.

maatilat

Erityisiä teräsbetonirinteitä käytetään laattoina valtavissa rakenteissa. Ne näyttävät tasaiselta suorakulmalta, jossa on baareja. Liikenne on ehdottomasti pysyvässä asemassa.

Palkit ja pultit

Palkkeja ja palkkeja käytetään laakeriosina rakenteilla olevan rakennuksen sivussa, ylä- ja keskipisteissä. Ne ovat suhtekatnymiä, pylväässä tai suorissa kulmissa. Erikoiskuljetuksen aikana pultit asennetaan suoraan koko pituudelta. Pulttien tukemiseen käytetään alaosastoja, jotka asennetaan alaosaan. Tiivien välinen etäisyys riippuu palkkien pituudesta. Sivut, ne on välttämättä kiinnitetty koko korkeuteen. Kuljetusta pystysuoraan, horisontaalinen erikoiskuljetus ei ole hyväksyttävää, mahdollisesti tuotteen hävittämistä. Suurten osien kuljettaminen kerralla, palkkien väliin on sijoitettu yli 10 cm: n paksuisia jaottimia.

Teollis- ja asuinrakennusten rakennusten ja rakenteiden rakentaminen heikolla kantavuudella oleville maille on mahdotonta ilman paalujen käyttöä niiden perustana.
Paalun betonituotteet kestävät aggressiivista kemiallista vaikutusta ja ovat vähän alttiita korroosiolle. Piles säilyttää suorituskyvyn märissä ja jäädytetyissä maissa. Niiden asennus tehdään erikoislaitteiden avulla. Pallojen käyttö varmistaa rakennuksen vakauden, sen perustan lujuuden ja muuttumattomuuden.
Pilejä kuljetetaan asettamalla vaakasuoraan tuetut puupaneelit. Sillä on sallittua kuljettaa useita kerroksia asetettuja paaluja.

telineet

Räkit toimivat voimansiirtolinjoina ja ulkovalaistuksina. Niiden päätavoite on luotettavasti sijoittaa sähköjohdot tietyllä turvallisella etäisyydellä eri pinnoista. Vahvistustankojen ja erityisten betonityyppien käyttö takaa niiden luotettavuuden ja pitkän käyttöiän.

Rakennustelineet on jaettu tyyppeihin:

Lisäksi voimansiirtopilarien telineet voivat olla yksiketjuisia ja moniketjuisia.

Sen on sallittua ryhmitellä tuet niiden kuljetukseen havainnoimalla niiden vaaka-asentoa. Varmista, että sinulla on erityisiä tyynyjä kosketuspisteissä.

pylväät

Vahvistettu betonipylväs on rakennuselementtien ja rakenteiden esivalmisteena tukeva elementti teollisiin ja julkisiin asuntoihin.

Pohjimmiltaan sarakkeet ovat suorakaiteen tai neliön muotoisia. Raskasnosturarakenteita varten valmistetaan kaksivartiset sarakkeet.

Teräsbetonipilarien kuljetusta voidaan tehdä pinoamisella pinon kanssa, kun ensimmäinen rivi asetetaan suoraan pakkaukseen ja jäljellä olevat rivit asetetaan lattialle erikoisvuorien päälle.

Bulkkilohkot

Volumetrisiä lohkoja käytetään rakennusten ja rakenteiden rakentamiseen teollisuudelle. Asuinrakennuksissa ja julkisissa rakennuksissa on erillisiä rakenteita. Nämä ovat ohutseinäisiä elementtejä, yleensä täyteaineena ääni- ja lämmöneristysmateriaaleineen, ikkunoiden ja ovien aukkojen kanssa. Melkein lähes täysin tehdasvalmius.

Yksikköjä saa kuljettaa vain pystyasennossa, koska ne eivät siedä dynaamisia kuormia, jotka ovat välttämättömiä kuljetuksen aikana. Jotta estettäisiin yksikön liikkuminen rahtialustojen liikkeen aikana, järjestetään erityiset tukilevyt.

Saniteettikontit (STK)

Ne edustavat saniteettiyksikön spatiaalista rakennetta. Tämän tyyppisiä mökkejä käytetään rakennusten rakentamiseen ja julkiseen käyttöön. Niillä on suuret mitat ja tilavuudet. Kuljetus STK on sallittu pystysuorassa asennossa, kun tuki toteutetaan lastauslaiturilla, käyttäen kahta lasta. Hissikuilut kuljetetaan samalla tavalla. Ohjaamot on asennettu pohjaan, vaakatasossa.

Esivalmistetut monoliittiset betonituotteet

Ne ovat kokoelma elementtejä. Asennustekniikka toteutetaan betonielementtien ja monoliittisekoitusten kanssa. Tässä tekniikassa tärkeä rooli on esivalmistettujen osien vuorovaikutuksen laatu monoliitin osien kanssa. Esierotettujen elementtien muotoja ja mittoja voidaan käyttää parhaan laadun saavuttamiseksi. Päätös tehdään ottaen huomioon esineiden ja olosuhteiden tarkoitus.

Sinun täytyy tietää, että SMKHK-monoliteissä on esivalmistettu betoni. Spatiaalinen jäykkyys taataan monoliittisellä täytöllä, mikä vähentää materiaalien kulutusta.

SMIC yhdistää entisten lajien edut. Kustannustehokkuuden ansiosta ne mahdollistavat esineiden pystyttämisen ottaen huomioon nykyaikaiset menetelmät. Huokoisia betoneita käytetään laajalti monoliittielementeissä, minkä seurauksena koko rakenteen paino pienenee merkittävästi.

Rauta ja betoni ovat erinomainen yhdistelmä. Näitä rakenteita käytetään paitsi rakennusten rakentamisessa, kun otetaan huomioon alhainen lämmönjohtavuus, niitä käytetään teollisissa työpajoissa eikä vain. Tyypilliset betoniteräsrakenteet niiden koosta, painosta ja olosuhteista johtuen edellyttävät kuljetusprosessin täsmällistä noudattamista ja liikkuvan kaluston asianmukaista valmistusta. Näiden tuotteiden tuotantotekniikkaa edelleen parannetaan.

Vahvistetut betonirakenteet

Vahvistettu betoni on komposiittirakennusmateriaali, joka on betonilla vahvistettua terästä. Patentoitu Joseph Monier vuonna 1867 materiaalina kasvien valmistamiseksi.

Termi "teräsbetoni" on abstrakti ja sitä käytetään yleensä ilmaisussa "teorian raudoitetusta betonista". Jos puhumme tietystä esineestä, olisi parempi sanoa "betoniteräsrakenne", "betonirakenne", "betonielementti".

pitoisuus

Historia

Ranskalainen puutarhuri Monnier kasvoi kasvihuoneissa palmuja, siirsi sitten taimet istutettaviksi saviastioiksi ja lähetti ne myytäviksi Englannissa. Ruukkuja taisteltiin, palmuja kuoli. Puutarhuri kärsi suuria tappioita. Kun ärsytti, Monnier päätti tehdä sementtipalmupuu-altaan. Hän otti kaksi puu-tynnyriä ja asetti ne toisiinsa ja täytti seinien välisen raon sementillä ja sai konkreettisen ohutseinäisen tynnyrin. Suuremman lujuuden vuoksi hän sulki sen raudatangon kehykseen ja sitten kauneuden vuoksi peitti puitteet ohuella kerroksella nestemäistä sementtiä. Kovettumisen jälkeen uusi tynnyri oli epätavallisen vahva, ja Monnierille myönnettiin patentti keksintöön. Se tapahtui vuonna 1867, jota pidetään teräsbetonin keksinnöksi vuodeksi yleisenä palamattomana rakennusmateriaalina. Menestyksen innoittamana hän alkoi etsiä muita keksittyjä materiaaleja: vuonna 1877 Monnier patentoi raudoitetut ratapölkyt, 1880-83 - teräsbetonilattiat, rakennukset, palkit, kaaret ja sillat.

1900-luvulla raudoitettu betoni on yleisin rakennusmateriaali (ks. Pietro Nervi).

ominaisuudet

Valmiiden betonirakenteiden positiiviset ominaisuudet ovat:

 • alhaiset hinnat vahvistavat betonirakenteet ovat paljon halvempia kuin teräs,
 • palonkesto - verrattuna teräkseen ja puuhun,
 • Valmistettavuus - Rakennusmuotoa on helppo hankkia betonitoiminnan aikana,
 • kemiallinen ja biologinen kestävyys - ei korroosiota, ikääntymistä, mätää.

Teräsbetonirakenteiden haitat ovat:

 • pieni lujuus suurella massalla - betonin lujuus on keskimäärin 10 kertaa pienempi kuin teräsvoiman vahvuus. Suurissa rakenteissa raudoitettu betoni "kantaa" enemmän massaa kuin hyötykuormaa.

Betonielementti on eristetty (betoniteräkset valmistetaan tehtaalla, asennetaan sitten valmiiksi rakenteeksi) ja monoliittinen teräsbetoni (betonitointi suoritetaan suoraan rakennustyömaalla).

Perusperiaatteet betonirakenteiden suunnittelulle

VAROITUS: Tätä artikkelia ei voi käyttää suunnitteluohjeena, vaan se on tarkoitettu vain tiedoksi. Täällä käsitellyt asiat ovat tyypillisiä, eikä niiden esimerkkiä voida suunnitella todellisiin rakenteisiin. Siksi täällä ei tarkoituksella ole mitään laskentakaavaa. Jos sinulla ei ole erityistä tietämystä, älä yritä pystyttää mahdollisesti vaarallisia teräsbetonirakenteita (lattiat tai monikerroksiset kehykset) - tämä on vaarallista niiden ihmisten elämäksi, jotka ovat heidän alla.

Tärkein tehtävä betoniteräsrakenteiden suunnittelussa on vahvistuksen laskenta. Rakenteiden vahvistaminen suoritetaan terästangoilla. Voi- mien halkaisija ja sijainnin luonne määritetään laskelmilla. Tällöin noudatetaan seuraavaa periaatetta: vahvistus asennetaan betonialueisiin tai esijännitetyissä puristetuissa vyöhykkeissä.

Vahvistetut betonielementit lasketaan lujuudella, jäykkyydellä, halkeamiskestävyydellä.

Työn luonteen mukaan taivutettavat elementit (palkit, levyt), pakatut elementit (sarakkeet, sääkset) erotetaan toisistaan.

Taipuisat elementit (palkit, laatat)

Kun jokin elementti on taivutettu, siinä näkyy tiivistetty ja venytetty alue (ks. Kuva), taivutusmomentti ja leikkausvoima. Vahvitetussa betonirakenteessa on kaksi tuhon muotoa:

 • normaalit osat - pitkittäisakseliin nähden kohtisuorat osat taivutusmomentin vaikutuksesta,
 • kaltevilla osilla - poikittaisvoimien vaikutuksesta.

Tyypillisessä tapauksessa palkki vahvistetaan pitkittäisellä ja poikittaisella vahvistuksella (katso kuva).

1 - ylempi (puristettu) vahvike
2 - alempi (venytetty) vahvike
3 - poikittainen vahvistus
4 - jakeluosat

ylempi vahvistus voidaan venyttää ja alempi vahvistus, jos ulkoinen voima toimii vastakkaiseen suuntaan

Suunnittelun tärkeimmät parametrit ovat:
Palkin tai levyn L - väli, kahden tason välinen etäisyys. Yleensä vaihtelee 3-25 metriä;
H - osan korkeus. Kasvavan korkeuden mukaan säteen voimakkuus kasvaa suhteessa h2: een;
B on leikkeen leveys;
a on betonikerros. Se suojaa liittimiä altistumiselta ulkoiseen ympäristöön.
s - porras poikittainen vahvistus.


Vahvistettuun vyöhykkeeseen asennettu vahvike (2) auttaa kovettumaan betoniin, joka ominaisuuksiensa vuoksi nopeasti romahtaa jännittyneenä. Vahvistus (1) asennetaan yleensä painealueelle ilman laskentaa (on välttämätöntä hitsata poikittainen raudoitus), harvoin ylempi vahvistus vahvistaa betonin puristettua vyöhykettä. Vahvistettu raudoitus ja betonipuristettu alue (ja joskus pakattu vahvike) antavat elementin lujuuden normaaleissa osissa (ks. Kuva).


Poikittainen vahvike (3) varmistaa kaltevien osien lujuuden (katso kuva)


Jakoventtiilillä (4) on rakentava tarkoitus. Betonoinnissa se sitoo vahvistuksen runkoon.


Elementin tuhoutuminen molemmissa tapauksissa johtuu betonin tuhoutumisesta vetolujuuksilla. Vahvistus asennetaan veto-jännitysten toiminnan suuntaan elementin kovettamiseksi.

Pienet palkit ja laatat (korkeintaan 150 mm) sallitaan suunnitella ilman ylä- ja poikittaista vahviketta.

Levyt vahvistetaan samalla periaatteella kuin palkit, vain laatta B laakerin tapauksessa ylittää merkittävästi korkeuden H, pituussuuntaiset palkit (1 ja 2) ovat suuremmat, ne jakautuvat tasaisesti koko leveyden yli.

Palkkien ja laattojen vahvuuslaskutoimitusten lisäksi lasketaan jäykkyyttä (taivutettu keskipitkän taipuman taipuminen kuormitettuna) ja halkeamankesto (normalisoitu halkeaman aukon leveys venytetyllä vyöhykkeellä).

Paineistetut elementit (sarakkeet)

Kun kompressoidaan pitkä osa, sille on ominaista vakauden menetys (katso kuva). Samaan aikaan puristetun elementin työn luonne muistuttaa jonkin verran taivutetun elementin työtä, mutta useimmissa tapauksissa elementissä ei esiinny venytetty vyöhyke.

Jos kompressoidun elementin mutka on merkittävä, se lasketaan epäkeskisesti pakatuksi. Epäkeskisesti pakatun sarakkeen rakenne on samanlainen kuin keskitetysti puristetun sarakkeen rakenne, mutta olennaisesti nämä elementit toimivat (ja lasketaan) eri tavoin. Elementti myös epäkeskisesti puristetaan, jos pystysuoran voiman lisäksi vaikuttaa siihen merkittävä vaakasuora voima (esimerkiksi tuulen ja maaperän paine pidätysseinässä).

Tyypillinen sarakevahvistus on esitetty kuvassa.

1 - pitkittäinen vahvistus
2 - poikittainen vahvistus

Puristetussa elementissä kaikki pitkittäinen vahvistus (1) puristetaan, se koettelee puristusta yhdessä betonin kanssa. Poikittainen vahvike (2) takaa vahvistuspalkkien vakauden ja estää niiden nurjahduksen.

Keskitetysti puristetut sarakkeet ovat neliön muotoisia.

Teräsbetonirakenteiden valmistus

Teräsbetonirakenteiden valmistus sisältää seuraavat tekniset prosessit:

- Armeijan valmistelu
- Muotoilu
- Vahvistus
- Betoni
- Betonin kovettumisen hoito

Esivalmistettujen betonirakenteiden valmistus

Esivalmistettujen betonirakenteiden ydin, monoliittista vastaan, on se, että rakenteet tehdään betonitehtailla ja sitten toimitetaan rakennustyömaalle ja asennetaan suunnitteluasentoon. Esivalmennetun betoni-teknologian tärkein etu on, että tehtaalla tapahtuu keskeisiä teknologisia prosesseja. Tämä mahdollistaa korkean suorituskyvyn tuotannon ja rakentamisen laadun suhteen. Lisäksi esijännitetyt betoniteräsrakenteiden valmistus on periaatteessa mahdollista vain tehtaalla.

Tehdasvalmistusmenetelmän haittapuolena on kyvyttömyys tuottaa monenlaisia ​​malleja. Tämä pätee erityisesti tuotettuihin rakenteisiin, jotka rajoitetaan tyypilliseen muottiin. Itse asiassa betonituotteiden tehtailla tehdään vain malleja, jotka edellyttävät massatuotantoa. Näiden olosuhteiden vallitessa betonielementtien teknologian laajamittainen käyttöönotto johtaa siihen, että useat samanlaiset rakennukset ovat syntyneet, mikä vuorostaan ​​johtaa alueen arkkitehtuurin heikkenemiseen. Tällainen ilmiö havaittiin Neuvostoliitossa massan rakentamisen aikana.

Paljon huomiota kiinnitetään tehtaan betonituotteiden valmistusprosessiin. Useita teknisiä järjestelmiä käytetään:

 • Kuljetintekniikka. Elementit valmistetaan lomakkeissa, jotka siirtyvät yksiköstä toiseen. Teknologiset prosessit suoritetaan peräkkäin, kun muoto liikkuu.
 • Virtausmateriaalitekniikka Teknologiatoiminnot toteutetaan laitoksen asianomaisissa osastoissa, ja muoto, jossa tuote siirtyy yksiköstä toiseen nostureilla.
 • Jalusteknologia. Valmistusprosessissa olevat tuotteet pysyvät paikallaan ja yksiköt liikkuvat kiinteiden muotojen mukana.

Esijännitetyissä rakenteissa käytetään kaksi esijännitysmenetelmää: jännitteet pysähdyksillä ja jännitys betonilla sekä kaksi päämenetelmää kiristimen kiristämiseen: sähköterminen ja sähkötermomechaninen.

Monoliittirakenteisten betonirakenteiden tuotanto

Lujitettujen betonirakenteiden suojaaminen polymeerimateriaaleilla

Vahvistettujen betonirakenteiden suojaamiseksi käytetään erityisiä polymeerikoostumuksia teräsbetonin pintakerroksen eristämiseksi ulkoisen ympäristön negatiivisista vaikutuksista (kemialliset aineet, mekaaniset vaikutukset). Lujitetun betonipinnan suojaamiseksi käytetään erilaisia ​​suojarakenteita, jotka mahdollistavat mineraalipinnan käyttöominaisuuksien muuttamisen - lisäävät kulutuskestävyyttä, vähentävät pölyn erottumista, antavat koristeellisia ominaisuuksia (värin ja kiillon), parantavat kemikaalinkestävyyttä. Vahvistettuihin betonipohjiin levitetyt polymeeripäällysteet luokitellaan tyypin mukaan: imupäällystyspinnoitteet, ohutkerrokset, itsetasoavat lattiat, erittäin kiillotetut päällysteet.

Toinen keino suojata betonirakenteita on päällystää raudoitus sinkkifosfaatilla. [1] Sinkkifosfaatti reagoi hitaasti syövyttävän kemikaalin (kuten alkalin) kanssa vakaan apatiittipinnoitteen muodostamiseksi.