Tulenkestävän betonin koostumus ja sen ominaisuudet

Tulenkestävä betoni on erityinen betonityyppi, jolla on erityisiä ominaisuuksia, kuten: korkeiden lämpötilojen kestävyys, tiheys ja lujuus.

Tämän mukaisesti tulenkestävää betonia käytetään: teollisten uunien päällystämiseen ja kaatopaikkojen seiniin, kotitalouksien uunien päällystysuunit, rakennusten tulisijat ja muut rakenteet, jotka liittyvät rakenteiden suojaamiseen korkeilta lämpötiloilta.

Mikä on tulenkestävä betoni?

Kuten jo mainittiin, tulenkestävä betoni on erittäin erikoistunut rakennusmateriaalityyppi, joten ei ole yllättävää, että sen valmistuksessa käytetään erityisiä komponentteja, joilla on korkea lämmönkestävyys ja palonkestävyys. Peruskomponenttien joukossa:

 • Sideaineet: alumiinioksidi (periklaasi) ja portlandsementti, nestemäinen lasi ja alumiinifosfaatit;
 • Aggregaatit: korundi, magnesiitti, kamelihiekka, murskattu kivi, jauhettu kromiittimalmi, hohkakivi, masuunikuona ja useat muut;
 • Pehmittimet: ferrokromikuomu (magnesiumiauhe), perliitti, laajennettu savi tai vermikuliitti.

Samanaikaisesti tulenkestävät betonikivet tuotetaan teolliseksi menetelmäksi, mutta tulenkestävien materiaalien ja murskautuvien tulenkestävien luonnonkivien tuottamiseen käytetään usein jätteitä (taistelu). Tulenkestävä betoni on luonnollisten ja keinotekoisten aggregaattien koostumus monien muiden joukosta: kamelin ja tavallisten tiilien taistelu, murskautunut basaltti, alumiinioksidikuona, jätehalaa masuunikuona ja magnesiittitiili taistelu.

Kuivaseosten muodossa toimitettavien tulenkestävien betonituotteiden valmistajat hyväksyvät ja suorittavat yksittäisiä tilauksia, jotka perustuvat uunien, hylsyjen jne. Suunnitteluun. Tällöin komponenttien koostumus ja mittasuhteet valitaan tarkasti pystysuoran rakenteen suurimman sallitun lämpötilan ja muiden käyttöolosuhteiden mukaan. Tällöin yleisesti kaikki tulenkestävät betonit on jaettu kolmeen tyyppiin käyttölämpötilan mukaan:

 • Tulenkestävä betoni. Käyttölämpötila enintään 1 580 astetta Celsius;
 • Lämmönkestävä betoni. Käyttölämpötila jopa 1 770 astetta Celsius;
 • Korkea lämmönkestävä. Käyttölämpötila on yli 1770 Celsius-astetta.

Erikoisjärjestelyllä betonituottajat, jotka käyttävät kehittyneitä komponentteja, voivat tuottaa betonia, joka kestää jopa 2300 asteen lämpötilan.

Fireclay Fireclay Betoni

Lopullinen kyky säilyttää määritetyt tekniset parametrit on tulenkestävien materiaalien pääominaisuus, joka ensin kiteytyy kiteiksi jähmettymisen aikana ja toiminnassa ne kestävät pitkään altistumista ultrahigh lämpötilalle. Tällaisilla ominaisuuksilla tuotetaan tulenkestävää betonia, joka on erityinen rakennusmateriaalimerkki, jota käytetään epästandardeihin töihin.

Lämmönkestävän betonin ominaisuudet:

 • korkea tulenkestävyys;
 • vahvuus;
 • toimintaominaisuuksien lisääminen työn aikana;
 • monimutkaisen, kalliin sytytysprosessin tuotantoteknologian puute.

Tulentekertymän kolme eri ryhmää erotetaan toisistaan:

Lämmönkestävien materiaalien nimeäminen on kahta suuntausta:

Käyttölämpötilan mukaan betonit eroavat toisistaan:

 • Lämmönkestävä, käyttötavalla jopa 15 80 ° C.
 • Tulenkestävä, toimimalla alueella 1,580 - 1,770 ° C.
 • Erittäin tulenkestävä, hyödyntäen yli 1 770 ° C.

Tulenkestävän lämmönkestävän betonin koostumus

Tämä erikoisrakennusmateriaali valmistetaan peruskomponenttien pohjalta, joilla on erityisiä lisäaineita, jotka voivat olla korundi, magnesiitti, samottihiekka, erilaiset raunioitumat, alumiinisementti. Jotkut hienojakoiset mineraaliset lisäaineet, joilla on suuri lujuus, ovat jauhettuja tai hienojakoisia kromiittimalmia, hohkoja, masuunikuonaa ja monia muita komponentteja, joiden tarkoituksena on lisätä kuivan koostumuksen tai lopputuotteen tiheyttä.

Kiviaineita voidaan valmistaa, mutta usein poltetaan kalkitut tulenkestävät tuotteet, tulenkestävät kiviä. Erilaisia ​​lämmönkestäviä betonilaatuja käytetään suuria 5-25 mm tai hienoja 0,15-5 mm aggregaatteja. Nämä ovat samotti, magnesiittitiili, alumiinioksidikuona, yhteinen tiili taistelu, basaltti, diabaasi, jätteet masuunikuonan kuona. Suosituin kuluttajien kanssa on lämpöä kestävä betoni, joka sisältää samotin, joka täyttää täysin rakennuksen tarpeet.

Linkki on alumiinifosfaatti-ainesosat, nestemäinen lasi ja muut materiaalit. Portland-sementti-, alumiini- tai periklaasisementit toimivat sitovina komponentteina. Betoniseokset nestemäisellä lasilla voivat merkittävästi parantaa kipsikerroksen suorituskykyominaisuuksia.

Eri laatuja varten lisätään pehmittimiä, ferrokromisia kuonaa tai magnesiumoksidijauheita. Kevytkestävät lämmönkestävät betonit sisältävät laajennetut materiaalit: perliitti, laajennettu savi tai vermikuliitti.

Valmistajat tarjoavat pyynnöstä tulenkestävien betoniseosten valmistusta suunnittelun kehityksen perusteella. Tässä komponenttien suhde vastaa asiakkaan projektia. Seoksen koostumus valitaan odotetulla käyttölämpötilalla huoltotuotteiden olosuhteiden mukaan.

Lomakkeen tyypit:

Kokooman koostumuksen kannalta tulenkestävät betonit ovat hyvin erilaisia.

Kuluttajien on seurattava uusien tuotteiden syntymistä: parannetut palonkestävän betonin lajikkeet kestävät jopa 2 300 ° C. Ne valmistetaan Portland-sementin, sideaineiden ja tulenkestävien aggregaattien perusteella.

Kotikäyttö

Jos suositaan kuivien sekoitusten ostamista pusseissa, ennen kuin kiinnitetään huomiota vaivausprosessiin. Täällä kannattaa harkita erinomaisen työmahdollisuuden lisäksi lyhyt säilyvyysaika. Venäjän käsityöläiset ovat kuitenkin halukkaita ostamaan tällaisia ​​sävellyksiä omakäyttöisten kodin takkojen, uunien maalaistaloissa ja kylpyammeissa. Kotitehtävien osalta betonin on oltava erittäin tiheää, karkeaa viljaa. Sen valmistelu tapahtuu rakennustyömaalla, kotiteatterissa, autotallissa, joka eroaa merkittävästi tehdasolosuhteista ja voi siten vaikuttaa rakennelman loppulaatuun.

Liuos on sekoitettava täydellisesti mekaanisella betonisekoittimella. Jopa suhteellisen pieni massaa ei voi sekoittaa käsin. On oltava tarkin keittoteknologia. Jokainen laukku ilmoittaa suositellun veden määrän, joka ensi silmäyksellä näyttää olevan riittämätön. Tämä on kuitenkin perusteellinen sekoittaminen, jonka jälkeen ratkaisu sopii hyvin paikalleen.

Luodaksesi luotettavan uunin omilla käsilläsi, sinun on noudatettava valmistajan ohjeita. Jokainen pakkaus sisältää selkeitä suosituksia: kuivaseoksesta (n. 22,5 kg) pussia tarvitaan noin 7,7 litraa vettä. Ei ole suositeltavaa rikkoa mittasuhteita, vaikka pieni ylimäärä vettä voi vahingoittaa valmiin kohteen toiminnan laatua.

Monet yritykset järjestivät muovautuvien tai muotoilemattomien tulenkestävien tuotteiden tuotantoa, kuivatyhdisteiden, mastikoiden ja lisäaineiden tuotantoa. Ne kaikki täyttävät GOSTin vaatimukset, sillä on laadunmukaisuustodistukset. Suurten tuotantomäärien erottaa OJSC NovosibTeploStroy, OJSC Magnitogorsk Cement-Refractory Plant. Moskovan alueella on aktiivisia tuotantolaitoksia.

Korkealaatuista MKBS-seosta valmistetaan Moskovan yrityksessä Krugosvet, sertifioidut koostumukset BOSS-200, BOSSL-1300 valmistetaan Sukholozhskin tulenkestävästä laitoksesta. Ekaterinburg OAO SpetsOgneuporKomplekt eroaa innovatiivisella tekniikalla, tulenkestävien laitteiden asennusvalvonnalla, lämpöeristyksellä ja korkean lämpötilan ominaisuuksilla.

Lämmönkestävän betonin hinta riippuu brändistä ja odotettavissa olevista käyttökuormista, ja se voi vaihdella tuotannossa käytettävien laitteiden mukaan. Tulenkestävän betonin keskimääräinen hinta on 35 000 tonnia kohti.

Mikä on lämpöä kestävä betoni? Kiinteistön yleiskatsaus

Rakennusmateriaali, joka säilyttää mekaaniset ja toiminnalliset ominaisuudet pitkällä aikavälillä erittäin korkeissa lämpötiloissa jopa 1700 ° C: ssa - tulenkestävä betoni. Samoin onnistuneesti käytetty kotona ja teollisuudessa. Erityisesti uuneille, tulisijoille ja savupiippuille on mahdotonta kuvitella rakennetta ilman lämmönkestävää betonia.

Tulenkestävän materiaalin tärkeimmät ominaisuudet:

 • korkea lujuus;
 • parantunut suorituskyky käytön aikana;
 • antaa luotettavan lämmöneristeen;
 • suhteellisen helppokäyttöinen, ilman lisäpeittoa.

Lämmönkestävä betoni vähentää työn kustannuksia, työvoimakustannuksia ja lyhentää työaikaa.

Tulenkestävän betoniseoksen komponentit

Betonin koostumus sisältää perusaineosat (sementti, täyteaine, vesi) ja lisäaineet - ne määrittävät lopullisen tuotteen tulenkestävät ominaisuudet.

Perusraaka-aineet ovat:

 • alumiinioksidi tai periklaasisementti;
 • kuona Portland sementti;
 • nestemäinen lasi;
 • portland-sementtiä.

Johdanto alumiinioksidireseptille tekee seoksesta immuuni happojen vaikutuksille.

Pieni lujuus eliminoituu eri täyteaineiden teknisellä sisällyttämällä. Lisäaineet parantavat koostumuksen kovettumista ja muuntamista monoliittiseksi lämmönkestävälle alustalle. Hienomurskautuneet lisäaineet ja täyteaineet valitaan seuraavien kriteerien mukaan:

1. sideaineen tyyppi;

2. lämpötila käytön aikana;

3. lopputuotteen käyttöolosuhteet.

Jos betonia on tarkoitus käyttää lämpötiloissa enintään 800 ° C: ssa, sovelletaan:

 • tiili taistelu;
 • tulenkestävät kiviä (andesite, diabaasi, dioriitti);
 • tuliperäiset aggregaatit (perliitti, kuonakouru, laajennettu savi);
 • masuunikuonaa.

Kun työskentelet 1700 ° C: n lämpötilassa, lisää:

 • palanut kaoliini;
 • magnesiitti;
 • palo-tiilet;
 • Kromirikastetta;
 • korundi.

Periklaasi-sementtibetonin reseptissä on välttämättä magnesiumsulfaattia. Seoksen kovettamiseksi nestemäisestä lasista, koostumukseen lisätään rakeistettua masuunikuonaa, natriumsilikloridia tai nepheliinilietettä. Tämä kaava auttaa parantamaan rappauskerroksen suorituskykyä.

Tulenkestävän lämmönkestävän betonin valmistus nestemäisen lasin ja portlandsementin perusteella edellyttää hienoksi jauhettujen mineraalitäyteaineiden lisäämistä. Näihin kuuluvat hienojakoiset materiaalit, kuten:

1. taistele magnesiittitiiliä;

2. palo-tiilet;

3. kiinteä palo shamot;

5. kromiittimalmi;

7. löysäsippu;

9. kromiittimalmi.

Pehmittimien lisääminen lämmönkestävään koostumukseen on sallittua.

1. Pääluokassa on kolme tyyppiä:

2. Käyttömenetelmän mukaan tulenkestävät lohkot ovat lämpöä eristäviä ja rakenteellisia.

3. Käytön lämpötilasta riippuen betoni on jaettu seuraavasti:

 • Lämmönkestävä jopa 1580 ° C.
 • Tulenkestävä, 1580-1770.
 • Korkea tulenkestävä, yli 1770.

4. Aggregaattien tyyppi voi olla: dinas, kvartsi, korundi.

Suosittu rakentajien keskuudessa ja palonkestävä kuiva betoniseos. Osa näistä kehittyneistä betonikoostumuksista kykenee kestämään jopa 2300 ° C: n lämpötiloja. Ainoa haittapuoli on se, että tällaisella puolivalmisteella on lyhyt säilyvyys, joten ei ole suositeltavaa ostaa suuria määriä.

Voit ostaa tulenkestäviä sekoitteita ja betonileita missään erikoistuneessa rautakaupassa, mutta laastin valmistelu maksaa paljon vähemmän.

soveltamisalansa

Materiaalia käytetään laajalti lämpörakenteiden, savupiippujen, keräimien, perustusten rakentamisessa. Ihanteellinen kotitalous- ja teollisuusuunit, takat, erilaisten rakenteiden pystytys.

On huomattava, että tulenkestävä betoni helpottaa suuresti suunnittelua, koska siinä on huokoisia ainesosia, mikä vähentää pohjan kuormitusta 40%. Sieltä käytetään seiniä, lattioita, kelluvia rakenteita, span-siltoja.

Kuinka tehdä se itse?

Tehtävänsä materiaalin täyttämiseksi turvallisuuden ja suojan takuita, teknisten vaatimusten tiukkaa noudattamista valmistelun aikana on pakollista.

Jotta lämpöä kestävä betoni olisi omalla kädelläsi, tarvitset seuraavat materiaalit ja työkalut:

 • betonisekoittimen tai muun säiliön liuoksen laimentamiseksi;
 • lapio;
 • vesi;
 • lastalla;
 • atomizer;
 • muovikalvo;
 • tulenkestävä sementti;
 • hiekka;
 • soraa.

Tulenkestävän betonin valmistukseen on kaksi vaihtoehtoa: kuivasta seoksesta tai sekoittamalla ainesosia. Ensimmäinen vaihtoehto on parempi johtuen sen luotettavuudesta ja suhteellisesta vastaavuudesta lämmönkestävän materiaalin komponenttien kanssa tuotantoteknologian mukaisesti.

Jos sekoittaminen on suoritettava yksinään, ensimmäinen vaihe on muottien tai tarvittavien kokoisten muotojen valmistaminen, jotka suljetaan sisäpuolelta estääkseen veden haihtumisen reaktion aikana. Helppo irrottaa valukappaleet kotona helpottaa kasvi- tai silikoni-säiliöiden käsittelyä, mutta se voidaan peittää polyetyleenillä.

Perinteiseen reseptiin kuuluvat: sora, hiekka, lämmönkestävä sementti, sammutettu kalkki suhteessa 3: 2: 2: 0,5. Vettä kaadetaan nopeudella 7,7 litraa 22,5 kg seosta kohti. Vettä vaivaamista varten on suodatettava.

Vähitellen maadoitetut komponentit lisätään vähitellen. Koko koostumus sekoitetaan perusteellisesti. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi kaikkien ainesosien tulee olla huoneenlämmössä valmistuksen aikana, optimaalisesti 15-20 ° C. Liuoksen suuri tiheys määrittää työn nopeuden. Se asetetaan lapion avulla ja tasoitetaan lastalla. Lomake täytetään ylimäärällä, ylijäämä poistetaan.

Tärinää käytetään estämään aukkojen ja ilmakuplien muodostuminen yksikön sisällä. Porauksen puinen osa sijoitetaan 1 minuutin punssiin tai kuoppaan, jonka kapasiteetti värisee ja aiheuttaa betoniseoksen istumisen.

Tulvoitunut liuos on tiukasti peitetty kalvolla ja jätetään seisomaan 2 päivää. Ajoittain materiaali kostutetaan vedellä halkeilun estämiseksi. Polyetyleenin poiston jälkeen formulaation pitäisi antaa kuivua vielä 1-2 päivää. Muodosta poistamisen jälkeen tulenkestävät lohkot pidetään lämmitetyssä tuuletetussa tilassa noin 25 päivän ajan.

Lopputuotteen hinta perustuu reseptiin, brändiin, toimintaolosuhteisiin ja tuotantolinjaan.

Tulenkestävän betonin ominaisuudet, sen koostumus ja valmistelu

Käytetään betoniseosten, tulisijojen, lämmityselementtien valmistukseen myös metallurgisten ja kemiallisten kasvien, lämmön ja tulenkestävien sementtiseosten tuotantolaitoksissa. He pystyvät kestämään vaikeita lämpövaikutuksia. Tulenkestävän betonin ominaisuudet tulisi saavuttaa lisäämällä koostumukseen useita komponentteja.

Mikä on tulenkestävä betoni?

Lämpöä kestävä betoni on erityinen rakennusmateriaalityyppi, joka pystyy kestävään pitkäaikaiseen altistumiseen erittäin korkeille lämpötiloille ilman vahinkoa ja suorituskyvyn perusominaisuuksien pienentämistä. Tulenkestävän betonin koostumuksesta riippuen se kestää 750-1 1800 asteen lämmön sekä avoimen liekin vaikutukset.

Tärkein ero muiden betoniseosten tulenkestoisen koostumuksen välillä on hienojen ja huokoisten komponenttien korkea pitoisuus. Sisältyy myös kiviä, joiden kvartsi on vähäinen, seulontaan. Materiaalin voimakkaan lämmityksen vuoksi suurin ongelma on sen kuivuminen, halkeilu ja kohesiivisen lujuuden menetys. Alumiinikomponentit, johtuen hiukkasten äärimmäisen pienestä ulottuvuudesta, mahdollistavat betonin sisältämän kosteuden saavuttamisen yhtenäisessä tilassa. Ne estävät valua ja estävät sitkeyden ja lujuusominaisuuksien menetykset.

Alumiinioksidimateriaalien avulla valmistetun betonin palonkestävyys saavutetaan myös siirtymällä keraamiseen tilaan pitkäaikaisella altistuksella avoimelle liekille. Mainittujen materiaaliominaisuuksien vuoksi ne ovat välttämättömiä sekä teollisuus- että yksityisrakennusten rakentamisessa.

Tyypit ja soveltaminen

Lämmönkestävä betoni on materiaalien yleinen alaluokka, joka on sisäisesti jaettu lajien massaan useiden kriteerien mukaan. Paino ja rakenne emittoivat:

 • raskas (käytetään perusrakenteiden rakentamiseen);
 • kevyt (käytetään laajasti lattian, putkistojen ja muiden esineiden rakentamiseen painorajoitusten avulla);
 • huokoinen, se on myös soluinen (suorittaa lämmöneristysfunktion).

Minkä tahansa betoniseoksen koostumukseen kuuluu sitova komponentti, joka varmistaa kovetetun seoksen eheyden ja täyteaineen. Sidontalaitteen tyypin mukaan lämmönkestävä betoni voidaan jakaa seuraaviin klustereihin:

 • korkealaatuisen Portland-sementin perusteella voidaan saavuttaa suuri lujuus;
 • Portland-sementtipohja, jossa on kuonaa, on erittäin sitova kapasiteetti;
 • alumiinioksidipitoinen pohja nestemäisellä lasilla parantaa seoksen tulenkestäviä ominaisuuksia.

Lämpö- ja tulenkestävän betonin käyttöalue on hyvin laaja, mutta vaikuttaa ensisijaisesti metallurgisiin, energia- ja kemianteollisuuksiin. Täällä masuunissa, sulatteissa ja lämmityslaitoksissa vaaditaan tulenkestävää kemiallisesti neutraalia materiaalia, joka kestää pitkään korkeita lämpötiloja.

Päivittäisessä elämässä tällaista betonia käytetään useammin lämmityskattiloiden, uunien (tiilien) ja kotitakkien rakentamisessa. Sitä käytetään laajasti putkien vetämiseen ja lämmityspiirejä valmistettaessa. Yksityisen rakentamisen tapauksessa on mahdollista valmistaa tulenkestävää betonia omilla käsillä, mutta erityisiä osia ja tarkkoja mittasuhteita tarvitaan.

Valmistus tekniikka

Lämmönkestävien ja tulenkestävien seosten valmistuksessa on välttämätöntä saada aikaan sisäinen rakenne, jossa kosteus ei haihdu pitkällä altistuksella korkealle lämpötilalle. Kyse ei ole veteen sekoittumisen aikana vaan betonin käyttökosteudesta. Hienojakoiset materiaalit ja joukko lisäaineita mahdollistavat betonituotteen lämpöä johtavien ja eristävien ominaisuuksien lisääntymisen halutun vaikutuksen saavuttamiseksi. Ensimmäinen osa vaikuttaa kosteuden säilyttämiseen, toinen estää rakennuksen ylikuumenemisen ja lämpöhaittoja johtuen usein lämpötilaeroista.

Lisäaineet, jotka tuottavat betonin lämpötavuutta:

 • leipomattomat tiilet, jotka sisältävät edullisesti tulisokeria tai magnesiittia;
 • huokoiset komponentit - hohkakivi tai masuunikuona;
 • kromiittia sisältävät malmit tai kalliot - basaltti, andesite;
 • tuhka-aineosia.

Kaikki suosittuja täyteaineita yhdistävät yhden pääominaisuuden - ne kaikki ovat jo olleet kovassa lämpökäsittelyssä (tuotannon tai muotoilun aikana). Tämän vuoksi ne eivät kokene mitään morfologisia tai kemiallisia muutoksia betoniin altistuessaan korkeille lämpötiloille.

Lämpöä kestävän betonin valmistukseen omilla kädilläsi on noudatettava normaalia tuotantosykliä - koostumuksen valintaa, vaivaamista, kuivaamista ja kuivausta. Erityiset suositukset voivat johtua vain mela sekoittajasta hienojen fraktioiden täydelliseen vaivaamiseen, tiukasti kiinni koostumuksen mittasuhteisiin ja erityistä huomiota kuivauksen aikana.

Koostumus ja mittasuhteet

Tulenkestävän betonin valmistukseen käsin, joka sisältää kaikki tarvittavat elementit, käytä valmiita sementtiseosta. Tarvittava perusta löytyy lyhenteistä ASBS (alumiinisilikaatti), ShB-B (palonkestävä kamomilla), HBBS (korkea alumiinioksidipitoisuus) tai SBK (korundi-lisäaineella). Mainitun alalajin lisäksi SSBA: n, TIB: n ja SABT: n tuotteet kuuluvat tulenkestävän betonin luokkaan. Tulenkestävät komponentit lisätään sementtiin maadoitetussa muodossa. Tarkoituksesta riippuen ne murskataan joko kivikaudelle tai jauheeseen.

Sekoittamiseen omia käsiäsi varten tarvitaan vakiovarusteita: vettä, hiekkaa tai soraa, tarjottimia tai betonisekoittimia, lastalla, ruiskupullolla ja tulenkestävällä sementtiseoksella. Klassinen resepti on osien suhde - 3 osaa soraa, 2 hiekkaa ja 2 sementtiseosta. Myös suuremmalle viskositeetille lisätään 0,5 osaa sammutettua kalkkia. Vettä lisätään nopeudella 7,5 litraa 22 kilogrammassa seosta, mutta tämä määrä voi vaihdella. Tavoitteena on saavuttaa homogeeninen tahnainen koostumus.

Sekoitusominaisuudet

Kun työskentelet tulenkestävän betonin kanssa ja tehden sen omalla kädellä, kiinnitetään huomiota kahteen seikkaan:

 1. Vaivaa kunnes haluttu johdonmukaisuus on homogeeninen;
 2. Lähestymistapa kuivausprosessissa.

Koska lämpöä kestävä betoni sisältää alumiinioksidia, hienoksi hajallaan olevia komponentteja ja kuonan lisäaineita, se sekoitetaan tavalliseen tynnyribetonisekoittimeen, ei ehkä anna toivottua tulosta. On parempi käyttää meloa tai lokeroa lapiolla. Ensimmäinen kaada hiekkaa ja soraa oikeassa suhteessa, lisää sitten sementtiä ja kalkkia ja vähitellen kaada veteen. Kun seoksen kumi ei murene tai levitä käsiin, saavutetaan tarvittava sakeus.

Tulenkestävää betonia kuivettaessa on tarpeen kiinnittää huomiota sen nesteytykseen, eli kosteuden lopulliseen jakeluun valmiissa, kuivassa tuotteessa. On parempi kuivata tulenkestävä betoni ilmastoidussa, mutta kosteassa tilassa, joka kattaa suojakankaan, mikä hidastaa prosessia, mutta estää epätasaisen tyhjenemisen. Älä altista liuosta, joka ei ole vielä kovettunut lämpöön ja erityisesti avoimeen liekkiin. On myös suositeltavaa suihkuttaa rakennetta pintaan vedellä säännöllisesti, jotta saadaan aikaan täysin yhtenäinen vedenkäsittely.

Seosten valmistajan suositusten ja saadun tiedon käyttämisen avulla pystyt tekemään tulenkestäviä betonielementtejä uuneihin, lämmitykseen ja muihin rakenteisiin omalla kädelläsi.

Lämpöä kestävä betoni: materiaalityypit lämpötilaolosuhteiden mukaan. Soveltamisala. Rakennusmateriaalit

Tällä hetkellä on olemassa runsaasti erilaisia ​​betonityyppejä, joilla on oma sovellusalueensa ja lisäominaisuudet, jotka on erityisesti valittu erityistarpeisiin. On kuitenkin olemassa tilanteita, joissa tämä materiaali altistuu erilaisille korkean lämpötilan tekijöille, jotka eivät ole siihen erikoisia. Siksi kysymys siitä, miten lämpöä kestävä betoni on omilla käsillä, on erittäin mielenkiintoinen nykyaikaisille mestareille.

Amatöörikuva uunista, jossa käytetään samanlaista materiaalia.

Materiaalilämpötilan tyypit

Aluksi on syytä mainita, että tällaisia ​​materiaaleja on monenlaisia. Kaikilla niillä on omat tekniset ominaisuudet, joista tärkeimmät ovat lämpötilan parametrit. Siksi on tarpeen ymmärtää niiden koostumus ja valmistusmenetelmä.

Tällaisista aineista on jo valmiita merkkejä, joita voidaan käyttää välittömästi laimentamisen jälkeen vedellä.

Lämpötila-alue jopa 800 astetta

Ensinnäkin on sanottava, että lämpöä kestävän betonin koostumus mahdollistaa tämän materiaalin käytön korkeissa lämpötiloissa muuttamatta sen perusominaisuuksia.

Voit saada tämän ratkaisun eri merkkejä riippuen osuudesta.

Yleensä tällaisen koostumuksen valmistamiseksi se valetaan välittömästi muotoihin tietyn tuotteen saamiseksi, ja pinnan valua käytetään hyvin harvoin.

 • Näissä sävellyksissä tärkein rooli on erityinen lisäaine. Sitä voidaan ostaa erikoistuneissa myymälöissä tai rakennusmateriaalien markkinoilla. On kuitenkin heti sanottava, että betonin valmistukseen tarvitaan lisäainetta eikä maali- tai muita aineita sisältävä koostumus.
 • On myös tarpeen käyttää muita supistavia reagensseja. Yksinkertaisesti sanottuna yhdestä Portland-sementin osasta lisätään sama määrä kuonaa Portland-sementtiä. Tässä tapauksessa molempia näistä aineista pidetään yhtenä mittayksikkönä mittasuhteiden valinnassa.

Kotimaisissa olosuhteissa tällaiset formulaatiot valmistetaan pieninä määrinä, koska bulkkituotteita on paljon helpompi valmistaa

 • Myös lämpöä kestävän betonin koostumus muuttuu täyteaineiden suhteen. Tavallisten raunioiden sijasta käytetään tiiliskiviä, masuunikuoria tai kiviä. Slaydite, hohkakivi, perliitti, diabaasi, andesiitti ja dioriitti ovat erinomaisia ​​tässä roolissa.
 • Hiekan sijasta on parempi laittaa sähkökonderoosi tällaiseen ratkaisuun, mutta näissä lämpötilaolosuhteissa se on täysin tarpeeton.

Vihje! On erittäin tärkeää noudattaa täydennyksen mukana tulevia ohjeita. Ne voivat poiketa toisistaan ​​tuotemerkin mukaan.

Lämpöä kestävien betonien likimääräisten koostumusten taulukko

Lämpötila-alue jopa 1700 astetta

Tämäntyyppisten materiaalien on säilytettävä ominaisuutensa erittäin korkeissa lämpötiloissa, mikä tarkoittaa, että niiden koostumusta on lähestyttävä erittäin huolellisesti. Siksi korundia käytetään hiekana heille, mikä on toivottavaa lisäksi puhdistaa erilaisista epäpuhtauksista.

Tällaisten betonityyppien käyttö jokapäiväisessä elämässä rajoittuu tavallisesti tulisijojen, uunien tai erikoisten koristeelementtien valmistukseen.

Myös tällaisessa betonissa on lisättävä muita lisäaineita, jotka kestävät korkeita lämpötiloja. Heidän hinta saattaa tuntua liian korkealta, mutta ne oikeuttavat täysin kaikki kustannukset.

Ammattilaiset suosittelevat, että täyteaineena käytetään magnesiittia, kromiittia, kalsinoitua kaoliinia tai palo-tiiliä. Lisäksi, jos lämpöä kestävä betoni valmistetaan käsin, on parempi ostaa tämä materiaali luotettavilta ihmisiltä.

On tärkeää mainita, että jotkut mestarit suosittelevat muiden materiaalien käyttämistä sideaineena sementin sijasta. Ne saattavat poiketa koostumuksestaan ​​ja jopa olla nestemäisiä, mutta ne on valittava erikseen.

Vihje! Jos tällaisten ratkaisujen laajuus edellyttää tiukasti määriteltyä laatua, on suositeltavaa tilata ne valmistajalta, jolla on tuotteeseen sopiva todistus ja joka ei riko valmistusprosesseja.

Valimossa käytetään tällaisia ​​materiaaleja.

soveltamisalansa

On tärkeää mainita, että lämmönkestävällä betonilla voi olla paljon eri laatuja ja eri tiheydet. Tämä on tärkein kriteeri sen soveltamisalan määrittämisessä.

Nämä materiaalit ovat erityisen käyttökelpoisia atomiteollisuudessa voimayksiköiden luomisen aikana

Lämmöneristysmateriaali

Tässä luokassa on koostumuksia, jotka muistuttavat vaahtoblokkia tai kaasulohkoa niiden ominaisuuksien mukaan. Itse asiassa ne ovat, mutta vain lisäämällä erityinen lisäaine ja oikea komponenttien valinta. Lisäksi on mahdollista kuljettaa keraamisia betonituotteita niille.

Tällaisilla betonityypeillä on tietty määrä käyttöjaksoja ja joskus on paljon käytännöllisempää käyttää samoja ominaisuuksia omaavia tiiliä.

Tämän materiaalin rakenteita käytetään lämmittimenä, joka on kestettävä korkeita lämpötiloja, jolloin ilman ei jäähdytä. Samaan aikaan ne sijaitsevat usein työalueilla ja joutuvat jyrkiksi pisaroiksi.

Samankaltaisia ​​koostumuksia on tunnusomaista solu- ja kevytbetoni. Niillä on kuitenkin tietty lämmönjohtavuus ja vastustuskyky voimakkaaseen lämpöön.

Vihje! On tärkeää muistaa, että voimakkaasti viileät tällaiset materiaalit eivät ole sen arvoisia. Ne voivat halkeilla seurauksena.

Tällaisten seosten näytteitä testataan lujuudella ja varmuudella ne suoritetaan useissa jaksoissa.

Rakennusmateriaalit

Yleensä asennusoppaassa neuvotaan samankaltaisten betonimerkkien käyttämistä tukien, lattialevyjen tai muiden lämpöä aiheuttavien rakennusosien tuottamiseen käytön aikana. On kuitenkin syytä huomata, että tällaisten betonityyppien vahvistaminen ei ole sen arvoista. Tosiasia on, että kuumennettaessa metallia laajenee ja voi tuhota koko tuotteen.

Älä sekoita konkreettisia tuotteita keraamisiin uuneihin, koska niillä on erilainen valmistusprosessi ja ominaisuudet

johtopäätös

Kun olet lukenut tämän artikkelin videon, voit tarkastella yksityiskohtaisesti tällaisia ​​betonityyppejä ja niiden käyttöaluetta. Edellä esitetyn tekstin pohjalta on myös päätettävä, että tämä materiaali voidaan tuottaa itsenäisesti, mutta vastuullisille sivustoille on parempi käyttää tunnettujen valmistajien tuotteita.

Mikä on lämpöä kestävä betoni

Yksi tärkeimmistä materiaaleista, joita käytetään sekä teollisuudessa että yksityisessä rakentamisessa, joka säilyttää toiminnalliset ja tekniset ominaisuutensa jopa voimakkaasti kuumennettaessa, on lämmönkestävää betonia. Materiaali mahdollistaa ihmisten ja rakenteiden luotettavan suojan altistumiselta korkeisiin lämpötiloihin.

Tulenkestävän betonin tyypit

Kehitetty ja onnistuneesti käytetty useita palonkestäviä betonityyppejä.

Lämpöä kestävän materiaalin pääluokituksen mukaan:

Materiaalin lämpötila jaetaan seuraavasti:

 • lämmönkestävät, kestävät jopa 1580 ° C: n lämpötilat;
 • tulenkestävät, kestävät lämpötilan vaikutukset 1580 ° C: sta 1770 ° C: seen;
 • erittäin tulenkestävät ja kestävät yli 1770 ° C: n lämpötilat.

Käytön mukaan betonilohkot voivat olla rakenteellisia ja eristäviä.

Suosittu kuiva tulenkestävä koostumus, jonka muutokset kestävät jopa 2300 ° C: n lämpötilan vaikutuksia. Kuivien seosten merkittävä haitta on pieni säilyvyysaika, koska suuren puolivalmiiden tuotteiden ostaminen ei ole tarkoituksenmukaista.

Koostumus ja tärkeimmät ominaisuudet

Lämpöä kestävän betonin erityiset tekniset ja toiminnalliset ominaisuudet johtuen tulenkestävien ainesosien koostumuksesta. Tärkein astringentti on portland-sementti. Täyteaine - seulonta kiviä, metallurgiajätteitä tai synteettisiä aineita.

Lämmönkestävällä betonilla on suuret lujuusominaisuudet - puristuslujuuden osoitin on välillä 200-600 MPa / cm2.

Materiaalin terminen stabiilius ilmenee lämpötiloissa jopa 500 ° C. Kun betoni on pitkään altistunut avotulelle tai pitkällä kosketuksella kuumien pintojen kanssa, materiaalin lujuus vähenee huomattavasti, mikä johtaa sisäisten ja pintahäiriöiden muodostumiseen.

Alumiininen betoni on kestävä, jopa lämpövaikutuksin jopa 1600 ° C. Lämpötilan asteittaisella nostamisella sementtikomponentti leivotaan ja muunnetaan keraamimassaksi, minkä seurauksena materiaalin lämmönkestävyys lisääntyy.

Alumiiniset tulenkestävät betonit ovat kuitenkin suhteellisen vähäisiä. Materiaali kestää enintään 25-35 MPa / cm 2 paineen.

Soveltamisala

Materiaalin käyttötarkoitus ei rajoitu lämpökäsiteltyjen rakenteiden valmistukseen: palamis kammiot, kotitalous- tai teollisuusuunit, keräimet ja perustukset. Tiettyjen ainesosien sisällyttämisen vuoksi materiaalia käytetään laajasti rakennusmateriaalien, kemianteollisuuden ja energia-alan tuotannossa.

Lämmönkestävää betonia käytetään myös kelluvien rakenteiden, kattojen ja sillojen rakentamiseen - rakennuksissa, joissa materiaalin korkea lujuus on alhainen. Suhteellisen pieni betonin massa johtuu huokoisten täyteaineiden lisäämisestä.

Itse ruoanlaitto

Lämpöä kestävä betoni, joka on valmistettu käsin, sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet ja ominaisuudet. Tehtäessäsi sinun on noudatettava ohjeita ja noudatettava kaikkia tuotantoteknisiä standardeja, vain silloin saat koostumuksen, joka ei ole alhaisempi kuin lämmöneristysominaisuuksien tehoarvo ja lämmönkestävyys.

Lämpöä kestävän betonin valmistuksessa voit käyttää kuivaa sekoitetta, myydä rakennuksen hypermarketeissa ja markkinoissa tai itsenäisesti sekoittamalla komponentit vaadituissa mittasuhteissa. Ensimmäinen vaihtoehto on epäilemättä luotettavampi, koska valmiin seoksen koostumus on tasapainoinen ja käyttövalmis.

Materiaalit ja työkalut

Tulenkestävien betonilohkojen valmistuksessa on valmisteltava seuraavia työkaluja:

 • kottikärryt;
 • betonisekoitin;
 • letku;
 • muotti;
 • lastalla;
 • vibrotooli (esimerkiksi perforaattori);
 • atomizer;
 • muovi levyt;
 • tulenkestävä sementti;
 • hydratoitunut kalkki;
 • soraa.

Myös lisäaineiden käyttö ei ole mitenkään tarpeeton:

 • asbestia
 • bariumsementti;
 • nestemäistä lasia.

Nämä lisäaineet antavat betonille kaikki tarvittavat ominaisuudet, joiden ansiosta se voidaan käyttää rakenteissa, joita käytetään korkeissa lämpötiloissa.

Lämpöä kestävä betoni valmistetaan käsin seuraavasti:

 1. Betonin sekoittimessa kaadettiin sementtiä ja hiekkaa suhteessa 1: 4.
 2. Sekoitettaessa sekoitetaan vettä (edullisesti suodatettu) ja hienoksi jauhetut komponentit seokseen, kunnes saadaan tahmea sakeus.

Hyödyllisiä! Tuloksen parantamiseksi on suositeltavaa käyttää ainesosia huoneenlämmössä - 15-20 ° C.

Seoksen kaataminen

Valmistettu betoniseos on kaadettava muottiin tai muotoihin, jotka on esikyllästetty rasvalla tai silikonilla estämään kosteuden menetykset ja yksinkertaistamaan pakastetun lohkon uuttoa.

Työ on tehtävä nopeasti, koska ratkaisu on erittäin tiheä ja jäätyy nopeasti. Liuos asetetaan pienellä marginaalilla olevaan lapioon, kun taas ylimäärä poistetaan huovalla.

tiivistys

Betoni tiivistetään käyttäen erilaisia ​​puristusmekanismeja: upotettavat tai pintavibraattorit. Työkalun työosa asetetaan seokseen, joka on täytetty seoksella ja liuos kutistuu minuutiksi.

Sinetin pääasiallinen tarkoitus on poistaa ilmakuplat, jotka vaikuttavat negatiivisesti materiaalin ominaisuuksiin, sekä vähentävät sen laatua ja suorituskykyominaisuuksia.

Poisto ja nesteytys

Tiivisteen lopussa liuos jäykistyy. Luonnollisessa kovettumisessa kosteus haihtuu seoksesta, mikä voi johtaa lohkojen halkeiluun. Siksi liuos on kostutettava säännöllisesti ja ripottanut sen vedellä.

Ensimmäisten 48 tunnin aikana kovettumislohkot peitetään muovikelmulla. Kahden päivän kuluttua kalvo poistetaan, lohkot poistetaan muotteista ja siirretään lämpimään huoneeseen 28 päivän ajan, joka tarvitaan lopulliseen kovettumiseen.

Aineiston valmistuksen loppuvaiheessa on huuhdeltava käytettyä laitetta ja poistettava seos seoksesta. On parempi puhdistaa työkalut heti käytön jälkeen, jotta sementtilaasti ei kuivuisi menestystä.

Lopuksi

Oikeasti valituista komponenteista valmistetut, lämpöä kestävät betonilohkot, jotka ovat teknisten standardien alaisia, kestävät useita vuosia, mikä takaa paloturvallisuuden ja rakenteen luotettavuuden.

Lämpöä kestävä betoni: ominaisuudet, käyttö

Lämpöä kestävä betoni on erityinen materiaali, joka pystyy ylläpitämään korkeita lämpötiloja (jopa 1800 ° C) omien fysikaalisten ja mekaanisten ominaisuuksiensa rajoissa. Lämpöä kestäviä seoksia käytetään menestyksekkäästi kaikilla teollisuusrakennuksen alueilla, ei millään tavoin heikompia kuin pienikokoiset tulenkestävät materiaalit.

Joten esimerkiksi lämmönkestävät betonit GOST 20910-90, verrattuna perinteisiin tulenkestäviin materiaaleihin, eivät tarvitse erityistä esilämmitystä. Lämpökäsittely (polttaminen), lämmönkestävä betoni, suoritetaan valmiin rakenteen ensimmäisessä lämmityksessä lämmitysyksikön käynnistämisen yhteydessä.

Yleiset tiedot, materiaalit ja ominaisuudet lämmönkestävästä betonista

Toiminnalla lämmönkestävät tuotteet jaetaan lämpöeristettyihin ja rakenteellisiin rakenteisiin ja niiden rakenneon seuraavaan lämpöä kestävään betoniin:

Tiheiden palonestoaineiden koostumus

Tiheitä, lämpöä kestäviä betonipäällysteitä käytetään paloturvallisten rakennusrakenteiden valmistukseen ja lämpöä kestävään vuoraukseen lämpöyksiköissä: masuunien talteenottoon, kemiallisiin laitoksiin, tiilien uuneihin, savupiippujen rakentamiseen jne. termisten yksiköiden korjaus- ja rakentamisen ehdot ja samalla vähentää prosessien kustannuksia ja monimutkaisuutta.

sementillä

GOST 20910 90: n mukaan - lämpöä kestävät betonit, ottaen huomioon asiakirjan vaatimukset ja rakenteiden toimintaedellytykset, voidaan tehdä seuraavien tyyppisten sideaineiden osalta:

 1. Portland-sementti hienoksi jauhettujen lisäaineiden (mikrofilleri) kanssa.
 2. Kuona Portland-sementti mikronapeilla.
 3. Alumiini ja korkea alumiinioksidisementti.
 4. Nestemäisellä lasilla.

Emäksisissä ja neutraaleissa ympäristöissä on suositeltavaa käyttää betonia kuonan sementissä ja portlandsementissä; happamassa kaasumaisessa ympäristössä - seokset nestemäisessä lasissa; hiili-, fosfori- ja vetyympäristöt edellyttävät ratkaisujen käyttöä alumiinioksidilla ja alumiinioksidiseoksilla.

Sementtikoostumuksen rakenteen parantamiseksi ja rakenteiden lujuuden lisäämiseksi sideaineeseen lisätään mineraalikomponentteja (taistelu magnesiitti- tai palo-tiiliä, andesiittiä, masuunikuorrutettua kuonaa, löysälaattaa, lentotuhkaa jne.) Tarvittavilla palonkestävyyden indekseillä.

täyteaineita

Lämpörakenteisten betonirakenteiden kuumentamiseen syntyvät tuhoisat prosessit paitsi sementtisideaineiden lisäksi myös käytetyissä aggregaateissa. Näiden reaktioiden esiintyminen johtuu kivennäisaggregaattien epätasaisesta lämpölaajenemisesta. Siksi sinun on harkittava huolellisesti aggregaattien valitsemista tietylle lämmönkestävää betonia varten.

Perinteisiä aggregaatteja voidaan käyttää lämpötilassa, joka ei ole yli 200 ° C. Kun lämpötila nousee tämän minimin yläpuolelle, havaitaan voimakkuusominaisuuksien väheneminen. Ja 600 ° C: n ja sitä korkeammissa lämpötiloissa tavalliset täyteaineet hajoavat.

Lämmönkestävien betonien aggregaatit eivät saisi pehmentää tai romahtaa kohotettujen lämpötilojen pitkittyneen vaikutuksen alaisena, eivätkä ne saa olla suuria sisäisiä rasituksia lämmön aiheuttamien rakenteiden rakenteessa.

Yhden tai toisen tyyppisen aggregaatin käyttö riippuu niiden toimintatilan lämpötilan säätämisestä:

 1. 600 ° C: n ja 800 ° C: n lämpötiloissa voidaan käyttää aggregaatteina kiviä (basaltti, andesite, diabaasi), räjähdysaltaisiin kuoreja, huokoisia vulkaanisia aggregaatteja, tiilipeltoja, huokoisia keinotekoisia aggregaatteja (laajennettu savi, vermikuliitti, laajennettu). perliitti, kuonanpihka, jne.).
 2. Betonirakenteiden käyttö 1200 - 1700 ° C: ssa sementtiä lämmönkestävät liuokset valmistetaan lisäämällä murskattuja tulenkestäviä materiaaleja (magnesiitti, palo-tiili, kromiitti, kalsinoitu kaoliini, korundi).
 3. Lisäksi käytetään erityisiä täyteaineita, jotka on valmistettu magnesiittisekoitteiden ja tulenkestävien saven - magnesiumalumiinisilikaattien seoksen korkean lämpötilan kalsinoinnista, jolle on tunnusomaista alhaisen lämpötilan muodonmuutos, korkea tulenkestävyys laajalla lämpötila-alueella.

Tekniset vaatimukset lämmönkestäville ratkaisuille

Rakenteissa käytettävien ja alumiiniseosementtien, kuoren portland-sementin tai portlandsementin, nestemäisen lasin, valmistukseen käytettävien lämpöä kestävien seosten pääasialliset tyyppiset tekniset vaatimukset ovat seuraavat:

 1. Betonin merkki (GOST-kuumuutta kestävän betonin mukaan) on sisällettävä seuraavat pääominaisuudet: betonityyppi (BR - lämmönkestävä); sideaineiden tyyppi (P - Portland - sementti, A - aluminaatti (alumiinioksidi) sementti, S - silikaattisideaineilla).
 2. Betonin vetolujuus - puristusluokka (Bl B40).
 3. Materiaalin sallittu käyttölämpötila (FROM I18).

Vihjeitä: esimerkiksi lämpöä kestävän betonin merkitseminen lujuusluokan B20 portlandsementtiin, jonka käyttölämpötila on 1200 ° C, näyttää BR-B20 I12: sta.

 1. Tuotteita, joiden keskimääräinen tiheys on 1100 kg / m3 ja alle, käytetään lämmöneristysmateriaalina kuormittamattomille sulkemisrakenteille.
 2. Tuotteita, joiden tiheys on> 1400 kg / m3, käytetään asuin- ja julkisten rakennusten tukirakenteiden rakentamiseen.
 3. Käyttöraja-arvojen mukaan betonit jaetaan 18 luokkaan. Lämmönkestäviä luokkia I13 - I18 suositellaan käytettäväksi ainoastaan ​​ei-kantavissa rakenteissa.
 1. Betonien, joiden keskimääräinen tiheys on 1500 kg / m3 ja valmistukseen tarkoitetut betonirakenteet, vahvistetaan seuraavat vesitiiviysstandardit: W8, W6, W4 ja W
 2. Samojen brändien betonituotteilla pitäisi olla seuraava huurteenkestävyys: F75, F50, F35, F25 ja F
 3. Edellä mainittujen parametrien lisäksi materiaalit luokitellaan mekaanisen kuormituksen jäännösvoiman ja muodonmuutoslämpötilan mukaan. Nämä indikaattorit riippuvat lämmityslämpötilasta ja materiaalin koostumuksen sideaineiden tyypistä.
 4. Lämmönkestävistä tuotteista on saatavana seuraavia lujuusluokkia: B1 - B Korkeissa lämpötiloissa käytettävien esijännitetyistä lämmönkestävistä rakenteista vetolujuuden puristusluokan on oltava B30 ja korkeampi. Rakenteita ilman kuormaa - enemmän kuin B12,5.

Tärkeimmät raskaan tulenkestävän betonin tyypit

Kuten jo mainittiin, lämmönkestävien rakenteiden materiaalista ja käyttötarkoituksesta riippuen käytetään erilaisia ​​palonkestäviä betonityyppejä. Tarkastellaan esimerkiksi muutamia perus-, yleisimpiä tulenkestäviä materiaaleja.

Lämpöä kestävä betoni Portland-sementtiä ja kuonaa Portland-sementtiä

Betoniratkaisut kuonasementille ja portlandsementille ovat ensimmäinen ja yleisin lämpöä kestävän betonin luokka. Suhteellisen alhainen hinta, todistettu tekniikka rakennusten ja teollisten rakenteiden tuottamiseen lämpökäyttönä, pikemminkin korkean lujuuden omaavina ominaisuuksina, sallii heidät menestymään menestyksekkäästi muiden vastaavien materiaalien kanssa.

Tämän tyyppisiä lämpöä kestäviä kalkkeja käytetään lämpöyksiköiden, savupiippujen, ydinvoimaloiden palonkestävien rakenteiden pystyttämiseen ja muihin rakenteisiin, joilla on korkea lämpötila-indeksi.

Tiheä, lämmönkestävät seokset kuonassa Portland-sementin ja Portland-sementin on täytettävä lujuusluokat B15 - B40.

Portland-sementtiä (sementti-astetta 400 ja yli) perustuvaa betonia valmistetaan vain aktiivisilla mineraalivalmisteilla (masuunikuomu, palo, polttoaineen tuhka jne.). Suurimmat lujuusindikaattorit voidaan saada betonilaastin käyttöönotolla samotilla hienoksi jauhettulla lisäaineella.

Kuona Portland-sementti sisältää masuunin metallurgisen kuonan lisäämisen ja sitä voidaan käyttää turvallisesti betonien valmistukseen, jotka toimivat lämpötiloissa, jotka eivät ole yli 700 ° C.

Betoni alumiinioksidin (aluminaatti) sementillä

Alumiinista, korkeasta alumiinioksidista ja alumiinioksidista valmistetuista sementeistä valmistetaan korkean lämmönkestävyyden luokkia (I8 - I18). Alumiinisementtien korkea palonkestävyys selitetään niiden mineralogisen koostumuksen avulla.

Alumiinisementin tärkein mineraalikomponentti on kalsium-monoaluminaatti (CaO · Al2O3). Korkeat alumiinioksidiseokset - kalsiumdiuminaatti (CaO · 2Al2O3).

Alumiinisementit ilman erityisiä lisäaineita kestävät lämmönkestävät betonirakenteet kestävät jopa 1 300 ° C: n lämpötiloja ja alumiinioksidin ja korundin aggregaattien lisääminen lämpötila nousee 1600 ° C: seen ja enemmän.

Korkean alumiinioksidiseementin valmistuksessa käytettävien tuotteiden tärkeimmät ominaisuudet:

 1. Korkea mekaaninen lujuus.
 2. Vakaa tila äkillisissä lämpötilaolosuhteissa.
 3. Matala lämpö kutistuminen.
 4. Alhainen lineaarinen laajennus kuumennettaessa.
 5. Matala lämmönjohtavuus.

Korkean alumiinioksidisementin avulla valmistetut palonkestävät rakenteet voivat altistua korkeille lämpötiloille jo 24 tuntia tuotannon jälkeen. Seuraavassa taulukossa on esitetty optimaaliset lämpöä kestävät betonit alumiinisementtien koostumukset (ks. Kuva).

Nestemäinen lasi sideaineena lämmönkestävä betoni

Käytettäessä tulenkestäviä betonipäällysteitä, joiden maksimilämpötila on 800 ° C - 1600 ° C, käytetään natrium- tai kaliumyhdisteitä (nestemäistä lasia). Kaliumlasi-lasi valmistetaan tiheydellä 1,4 - 1,56 kg / cm3, natrium-nestelasista, jonka tiheys on 1,36-1,45 kg / cm3.

Nestemäinen lasia, sen rakenteen mukaan, jaetaan seuraavasti:

 • B - suuri moduuli;
 • B - keskitemoduuli;
 • A - matala-moduuli.
 • Kaliumlasin parhaat indikaattorit, kuten betonin koostumuksen tärkein sideaine, ilmestyvät silikaattimoduulin ollessa 2,5-4,0 ja natriumsitteri on 2,0-3,5.
 • Nestemäisen lasin kovettuminen luonnollisissa olosuhteissa on hyvin hidasta. Seosten kovettumisen nopeuttamiseksi sitä käytetään kovettamisten käyttöön: alkalimetallifluorisilikaatti ja natriumsilikofluoridiyhdiste.
 • Nestemäisen lasin välityksellä kovettimet vähentävät emäksisten reagenssien sisältöä. Ne edistävät piihapon erittymistä, jonka avulla betoniseos tiivistetään ja sen lujuusominaisuudet lisääntyvät.
 • Nestemäisen lasin kovettumisen nopeuttamiseksi voidaan myös tuottaa metallurgisen käsittelyn tuotteita - nepheline-liete, ferromangaanin, ferrokromin jne. Kuona.

Koostumus betoniseoksiin nestemäisessä lasissa kovettajien lisäksi voi sisältää: hienoksi jauhetut lisäaineet, pehmittimet, täyteaineet, kovetusprosessin säätimet. Ja myös - muut komponentit, jotka parantavat betoniliuoksen työstettävyyttä ja lisäävät valmiiden rakenteiden lopputulosominaisuuksia.

Betonisekoiteaineen likimääräinen kulutus 1 m3: aan on 250-400 kg / m3. Koventimen tilavuus riippuu nestemäisen lasin tilavuudesta ja keskiarvo on 0,1-0,2 paino-osaa sideaineesta. Aggregaattien kulutus - 0,12-0,3 osaa nestemäisen lasin kulutuksesta.

Nestemäistä lasia koskevat konkreettiset liuokset valmistetaan tavallisesti käyttöpaikassa, koska seoksen kaatamisen aika ei saa ylittää 30 minuuttia. Betonin levittäminen luonnonolosuhteissa tulisi tapahtua vähintään 15 ° C: n ilman lämpötilassa ja enintään 70%: n kosteudessa.

Kevyt huokoinen ja solumuovi lämmönkestävä betoni

Huokoisen ja kennorakenteisen kevytbetonin valmistukseen voidaan käyttää samoja sideaineita kuin raskasbetonin (pääasiassa portlandsementti- ja alumiinioksidiseosten) valmistukseen. Erityisiä huokoisia aggregaatteja käytettäessä saadaan kevyt, lämmönkestävä betoni ja kun kaasunmuodostajia tai erityistä vaahtoa lisätään betoniseosten koostumukseen, solupäällysteisiin betoniin.

Kevyet huokoiset betonit

Tällaisten betonien aggregaatteina käytetään korkeiden lämpötilojen (700 ° C - 1000 ° C) kestäviä huokoisia materiaaleja:

 • laajennettu perliitti;
 • laajennettu savi;
 • tulivuoren tuppi;
 • vermikuliitti.

Kevytbetonia varten, kun otetaan huomioon materiaalin keskimääräinen tiheys, aseta merkki: D300... D1800.

Soveltamisohjeen mukaan kevyet huokoiset betonit on jaettu seuraaviin luokkiin:

 1. Lämpöeristys. Materiaalin tiheyden tulee olla 500 kg / m3 ja alle, lämmönjohtavuus on enintään 0,14 W / m * K, lujuus M14 - M25.
 2. Rakenteellinen ja lämpöeristys: tiheys 500-800 kg / m3, lämmönjohtavuus - 0,14-0,54 W / m * K, M35: n vahvuus ja paljon muuta.
 3. Rakenteellisen tiheyden tulisi vastata 1400-1800 kg / m3, vahvuus M50 ja paljon muuta. Rakenteellisten betonien lämmönjohtavuutta ei ole standardoitu.

Kevyillä betonilla korkealla alumiinioksidisementillä ja portland-sementillä on suuri palonkestävyys, ja kun sitä käytetään laajennettuina murskattujen kiviaineksi, materiaalin roiskeus lisääntyy merkittävästi (F25-100).

Cellular betoni

Suurten rakennustöiden yhteydessä solujen kevytbetonia käytetään pääasiassa lämmöneristykseen (johtuen alhaisesta lämmönjohtavuudesta) ja lämmönkestävistä materiaaleista. Niiden palonkestävyys on huomattavasti korkeampi kuin perinteisten formulaatioiden.

Solukerretit levitetään laajasti yksittäisissä rakenteissa, joissa niitä käytetään lohkoina (autoklaavi ja ei-autoklaavi prosessointi) ja elementteinä tehdasvalmisteisten betonirakenteiden elementteinä.

Solujen kevytbetoni on niiden tarkoituksen mukaan jaettu neljään luokkaan:

 • lämpöeristys (enintään 500 kg / m3);
 • lämpöeristys ja rakenne (500-900 kg / m3);
 • rakenteellinen (1000-1400 kg / m3);
 • lämmönkestävä (800-1200 kg / m3) ja käyttölämpötila jopa 800 ° C.

Kiinteät betonit (hiilihapotettu betoni, vaahtobetoni) 3-7 tuntia pystyvät kestämään avotulen vaikutuksen ilman rakenteiden näkyvää tuhoutumista. Kun ilmastetun betonin tavanomaisia ​​tuotteita kuumennetaan 400 ° C: n lämpötilaan, havaitaan materiaalin lujuuden kasvua, mutta kun lämpötila nousee 1000 ° C: seen, havaittiin solujen betonin rakenteen täydellinen tuhoutuminen.

Tarvittaessa solurakenteiden palonkestävyyttä voidaan lisätä käyttämällä seuraavia sideaineita:

 • kalkki-belitiittinen (800 ° C);
 • polttoaineen tuhka ja metallurginen kuona;
 • alkaliset alumiinisilikaattiset sideaineet.

Lämmönkestävän betonin käyttö

Lämmönkestäviä betonipäällysteitä käytetään pääasiassa teolliseen rakentamiseen erityisten paloturvallisten rakenteiden rakentamiseksi. Rakennetaan rakenteita, jotka on valmistettu lämpöä kestävistä betonista valmistetuista esivalmistetuista erikoistuotteiden valmistavista tuotteista tai betonilämmönkestävistä seoksista, jotka on tehty tulenkestävien rakenteiden paikalle.

Uusien betonirakenteiden käyttöönotto tapahtuu sen jälkeen, kun lämpöä kestävän betonin rakenteellinen lujuus on saavutettu, mutta enintään 3 päivää tuotteiden nopean kovettamisen sementin, nestemäisen lasin ja alumiinioksidisementin osalta; ja vähintään 7 päivää Portland-sementtituotteille.

Ennen lämpöä lämmittävän betonin kattiloiden ja aggregaattien lämmittämistä kovetetut seokset kuivataan vapaan veden poistamiseksi niiden koostumuksesta. Ja jälkimmäinen lämmitys riippuu sideaineiden tyypistä riippuen kunkin yksikön teknisen opetuksen erityismuotoista.

Tulenkestävien betonien valmistus kotona

Yksittäisessä rakenteessa lämmönkestävää betonia käytetään uuneissa, tulisijoissa, savupiippuissa ja muissa rakenteissa, jotka altistuvat pysyvästi tai väliaikaisesti korkeisiin lämpötiloihin.

Siksi valitsemalla jonkin yllä luetelluista rakenteista kodin järjestämiseen saatat joutua vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: miten lämpöä kestävä betoni tulee omilla käsillänne. Ensimmäinen ja helpoin tapa valmistaa tulenkestäviä ratkaisuja on käyttää valmiita kuivia, korkean lämpötilan kestäviä seoksia, joita voi ostaa vapaasti kaupungeissa kaupungeissa.

Tällaisten betonien valmistusta koskevat ohjeet sijaitsevat tavallisesti ostetun tuotteen pakkauksessa. Ja itse periaate on seuraava: kaada lopullinen kuiva seos betonisekoittimeen ja sekoita (1 minuutti). Sitten sekoitetaan liuos laimennetun nestemäisen lasin tai tavallisen veden mukaan, riippuen tulevan seoksen koostumuksesta.

Myös yksittäisten komponenttien lämmönkestävän betonin valmistus ei ole erityisen vaikeaa, ja se kuuluu seuraaviin toimintoihin:

 1. Portland-sementin betonimassan valmistuksessa käytettävien materiaalien optimaalinen koostumus vertailee taulukkoa "Art.b. Portland-sementin ja mineraalilakattien betonin likimääräinen koostumus", joka on sijoitettu artikkelin tekstin yläpuolelle luvussa: "Kuumasinkitty betoni Portland-sementillä ja kuona Portland-sementillä".
 2. Ensinnäkin betoniseokkiin kaada 90% vaaditusta vesimäärästä tai laimennetusta nestelasista.
 1. Nukahtaa hienoksi maadoitettu lisäaine. Seuraavaksi lisää puolet kokonaismäärästä, aggregaatista ja sementistä. Sekoitamme huolellisesti kuormitettuun seokseen ja lisäämme betonisekoittimen pois päältä vähitellen lisäämällä jäljelle jääneitä raaka-aineita ja lisäämällä loput vedestä tai nestemäisestä lasista.
 1. Sekoitusaika ei saa olla alle 5 minuuttia.

Vihjeitä: betonilämmönkestävän liuoksen valmistuksessa nestemäisellä lasilla on suositeltavaa ensin sekoittaa hienojakoisia lisäaineita ja koveteita.

 1. Valmiit betoniseokset puretaan betonisekoittimesta ja kuljetetaan valmiiksi muotoiltuina tai muottiin.

Betonituotanto kuivassa ja kuumassa ilmastossa

Betonisointi kuumissa ilmastoissa on ominaista 35-40 ° C: n ilman lämpötila ja suhteellinen kosteus 10-25%, usein tuulet ja korkea auringon aktiivisuus.

Betonimateriaalin tuotannossa tällaisissa olosuhteissa kaikki nämä tekijät vaikuttavat haitallisesti betoniseoksen tilaan ja johtavat betonin dehydraatioon (kuivatukseen), mikä hidastaa sementtidrataatioprosessia. Betonin lujuus tässä tapauksessa pienenee 50 prosenttiin verrattuna betoniseoksiin, jotka kovettuvat tavanomaisissa lämpötiloissa.

Betonin kaataminen lämpöön heikentää kovettuneen betoniseoksen kapillaarirakennetta, joka vaikuttaa merkittävästi tuotteen laatuun ja sen jälkeen valmiiden betonirakenteiden kestävyyteen. Terävä dehydraatio betoniliuoksista johtaa kutistumisparametrien muodostumiseen ja käytön aikana betonipintojen kuorintaan.

Korkealaatuisten betoniseosten asettamiseen kuumalla säällä (ks. Tässä artikkelissa oleva video) on tarpeen soveltaa teknisiä toimenpiteitä betonin ratkaisun tarvittavan koostumuksen säilyttämiseksi - sen asettamiseksi muottiin.

 1. Ensinnäkin sinun on harkittava huolellisesti kaikkia betoniseoksen komponentteja. Näissä olosuhteissa portlandsementtiä suositellaan sideaineeksi.
 2. Materiaaleja, joilla on sama lämpölaajeneminen ja samankaltaiset parametrit kuin käytetyllä sementillä, tulisi käyttää aggregaatteina.
 3. Täyteaineet ennen käyttöä on käsiteltävä märkäprosessoin.
 4. Betonimassan liikkumisen lisäämiseksi ja veden ja sementin suhteen pienentämiseksi pehmittimiä lisätään betoniseokseen.
 5. Betoniliuoksen sekoitusaikaa on lisättävä 35-50%.
 6. Valmiiden betoniseosten kuljetus vain betonisekoittimiin. Lisäksi sekoittimeen kuormitetaan kuiva betoniseos ja sen laimennus vedellä tapahtuu vain asennuksen yhteydessä. Tämä vähentää seoksen dehydraation vaaraa sen toimittamisen aikana rakennustyömaalle.
 7. Ennen betonin asettamista on tarpeen tarkistaa muotin tiiviys ja kostuttaa sen sisäpinta.
 8. Betoniseoksen toimittaminen asennuspaikkaan on suositeltavaa käyttää betonipumppuja tai erityisiä kauhoja.
 9. Betonimäärää kuumalla säällä on aina suoritettava syvällä täryttimellä.
 10. Vahvistuksen aikana betoni on päällystetty kostutetuilla: pussilla, matolla, olkimattoilla jne. 3-4 tunnin välein betonipinta kastellaan vedellä, ja kun otetaan huomioon kuuma ilmasto, betonin kasteluaika nousee 28 päivään.

Lämpöä kestävä betoni, joka on valmistettu vakiintuneiden teknisten vaatimusten ja vakiintuneiden standardien mukaisesti, takaa kotiisi luotettavan paloturvallisuuden ja pitkäikäisyyden.